Sunteți pe pagina 1din 5

Test-gril pentru coala de Ageni de

Poliie Cluj-Napoca
Sesiunea august - septembrie 2009


(?) 1. Sunt monosilabice toate cuvintele din seria:
a. mas, boare, ceas;
b. doi, cert, vers;
c. carte, gheat, pir.
(?) 2. n cuvntul noctambul accentul se pune pe:
a. a doua silab;
b. prima silab;
c. ultima silab.
(?) 3. Sunt plurisilabice toate cuvintele din seria:
a. aer, clar, drept;
b. veri, or, seri;
c. verset, perl, condensator.
(?) 4. Sunt corect desprite n silabe toate cuvintele din seria:
a. a-dre-sa-re, fer-voa-re, su-pra-fa-;
b. af-ri-can-c, a-tri-but, sculp-tor;
c. cre-ioa-ne, con-struc-tor, at-let.
(?) 5. Alege varianta n care cuvntul butelie este accentuat corect:
a. butlie;
b. butele;
c. btelie.
(?) 6. Aparin vocabularului fundamental toate cuvintele din seria:
a. cas, mam, pine;
b. ecvestru, cas, sinonim;
c. sear, vornic, soldat.
(?) 7. Aparin masei vocabularului toate cuvintele din seria:
a. extravertit, ap, variant;
b. indigen, cucuruz, paratax;
c. piatr, mas, hrisov.
(?) 8. Cuvntul a tasa nseamn:
a. a supune unei taxe;
b. a comprima prin apsare;
c. a ataa.
(?) 9. Cuvntul libret nseamn:
a. document militar;
b. textul unei opere muzicale;
c. livrea.
(?) 10. Sunt scrise corect toate cuvintele din seria:
a. clujan, curcubee, asterisc;
b. repercusiune; inopinat, aborigen;
c. chineji, grije, impiegat.
(?) 11. Cuvntul stea din enunul: Credea n steaua lui norocoas., este folosit cu sens:
a. propriu de baz;
b. propriu secundar;
c. figurat.
(?) 12. Exist numai uniti frazeologice cu sens figurat n seria:
a. a lsa n coad de pete, a fi n al noulea cer, a-i lua inima-n dini;
b. a-i lua nasul la purtare, a da foc, punere de acord;
c. a sta de vorb, a da din coate, nodul gordian.
(?) 13. Sunt derivate toate cuvintele din seria:
a. ntreprindere, desant, precolar;
b. (a)despacheta, (a)mpturi, {prestabili;
c. prietenie, efervescent, plecare.
(?) 14. Sunt derivate cu sufix cuvintele din seria:
a. argintiu, tineree, citesc;
b. pehlivan, farmec, nsorit;
c. brutrie, fi, romnete.
(?) 15. Sunt derivate cu prefix cuvintele din seria:
a. prestatal, rescriere, neadecvat;
b. posterior, strvechi, firesc;
c. soart, portarma, inapt.
(?) 16. Sunt derivate cu prefix i sufix cuvintele din seria:
a. desfacere, ireal, nedreptate;
b. presimire, nfloritor, mpdurire;
c. mpdurit, dezordine, ingredient.
(?) 17. Sunt corect scrise toate cuvintele compuse din seria:
a. dup-mas, binefacere, pierde-var;
b. ru-voitor, nord-vestic, laolalt;
c. dup amiaz, hodoronc-tronc, tic-tac.
(?) 18. Alege varianta scris corect:
a. Rzboiul de Independen;
b. Rzboiul de independen;
c. rzboiul de independen.
(?) 19. Cuvntul redactor-ef este compus din:
a. adjectiv + substantiv;
b. substantiv + substantiv;
c. substantiv + adjectiv.
(?) 20. Cuvntul a din enunul: A i venit., are urmtoarea valoare morfologic:
a. interjecie;
b. articol posesiv;
c. verb auxiliar.
(?) 21. Cuvintele subliniate din enunul: Aproapele i vrea binele, sunt n ordine:
a. adverb i substantiv;
b. substantiv i substantiv;
c. substantiv i adjectiv.
(?) 22. n enunul: Biatul ei este inteligent., cuvntul subliniat este:
a. pronume personal n dativ;
b. pronume personal n genitiv;
c. pronume posesiv n genitiv.
(?) 23. Aparin aceleiai familii lexicale cuvintele din seria:
a. floare, florilegiu, floricic;
b. (a)nflori, nfloritor, florrie;
c. floret, floricultur, nflorire.
(?) 24. Sunt derivate cu sufixe adjectivale cuvintele din seria:
a. intravenos, oltenesc, grecete;
b. auriu, viteaz, verzui;
c. armiu, osos, romnesc.
(?) 25. Cuvntul ntotdeauna s-a format prin:
a. compunere(sudare);
b. derivare cu prefix;
c. conversiune.
(?) 26. Este sinonim neologic al cuvntului tineresc:
a. juvenil;
b. vesel;
c. amuzant.
(?) 27. Sinonimul unitii frazeologice a despica firul n patru este:
a. a tia,
b. a detalia;
c. a seciona.
(?) 28. Sinonimul uzual al cuvntului fortuit este:
a. ntmpltor;
b. forat;
c. fortificat.
(?) 29. Identificai seria care conine numai cuvinte sinonime:
a. firav, ginga, robust;
b. simpatie, afinitate, atracie;
c. agerime, isteime, agitaie.
(?) 30. Este sinonim neologic al cuvntului duntor:
a. dttor;
b. nociv;
c. nefolositor.
(?) 31. Alege varianta n care adjectivul pronominal de ntrire este scris corect:
a. mamei nsi;
b. mamei nsei;
c. nsui mamei.
(?) 32. Sunt antonime cuvintele:
a. a scrie/a descrie;
b. vratic/estival;
c. poetic/apoetic.
(?) 33. Paronimul cuvntului emigrant este:
a. a. imigrant;
b. migrator;
c. emigrare.
(?) 34. Exist numai structuri pleonastice n seria:
a. alocuiune scurt, rezumat scurt, limbaj elevat;
b. procent de 40%, hemograma sngelui, a avansa nainte;
c. a retroceda napoi, a ateriza pe pmnt, zon urban.
(?) 35. n enunul: Oamenii care i-am vzut sunt nite asprii arbitri., exist:
a. 2 greeli;
b. 3 greeli;
c. 4 greeli.
(?) 36. Cuvntul subliniat din enunul: Fata celuilalt a ajuns student., este:
a. adjectiv pronominal demonstrativ n cazul genitiv;
b. pronume demonstrativ n cazul genitiv;
c. pronume nehotrt n cazul genitiv.
(?) 37. Cuvntul subliniat din enunul: E adevrat c a tiut., este:
a. adverb de mod;
b. adjectiv n cazul nominativ;
c. adjectiv n acuzativ.
(?) 38. Adjectivul pronominal posesiv din enunul: Pe fata voastr am vzut-o la televizor., este n cazul:
a. genitiv;
b. acuzativ;
c. nominativ.
(?) 39. n enunul: Un biat vine, altul pleac., cuvntul un este:
a. numeral cardinal;
b. articol nehotrt;
c. adjectiv pronominal nehotrt.
(?) 40. n enunul: Vino, Ioane, mai repede! virgulele izoleaz:
a. o apoziie;
b. pri de propoziie de acelai fel;
c. substantivul n vocativ.
(?) 41. Forma corect de imperativ negativ a verbului a duce este:
a. nu duce!;
b. nu du!;
c. nu duceai
(?) 42. Alege seria care conine formele corecte de plural ale substantivelor:
a. (nite)minitrii, (nite)arbitri, (nite)codri;
b. (nite)chiulangii, (nite)zarzavagii, (nite)camionagii;
c. (nite) chiulangii, (nite)arbitrii, (nite)codri.
(?) 43. Sunt corecte toate formele de condiional-optativ din seria:
a. ar vedea, (mi-)ar place, (mi-)ar displcea;
b. (mi-)ar priii, ar nzui, a muncii;
c. (mi-)ar plcea, (s-)ar sfii, ar tri.
(?) 44. n sintagma S fi citit toat noaptea., verbul a fi este:
a. copulativ;
b. predicativ;
c. auxiliar.
(?) 45. Cuvntul subliniat din enunul: Ziua de mine va fi mai vesel. ndeplinete funcia de:
a. atribut adverbial;
b. complement circumstanial de timp;
c. atribut substantival prepoziional.
(?) 46. Cuvntul subliniat din enunul: Ajuns ministru, era mereu ocupat. ndeplinete funcia de:
a. subiect;
b. nume predicativ;
c. complement direct.
(?) 47. Cuvintele din propoziia: Parcul de lng bloc este ncnttor. ndeplinesc, n ordine,
urmtoarele funcii sintactice:
a. subiect + complement circumstanial de loc + predicat nominal;
b. subiect + complement circumstanial de loc + predicat verbal;
c. subiect + atribut substantival prepoziional + predicat nominal.
(?) 48. Cuvintele din propoziia: naintea colegilor se vedeau muli oameni. ndeplinesc, n ordine,
urmtoarele funcii sintactice:
a. complement circumstanial de loc + predicat verbal + atribut adjectival + subiect;
b. complement circumstanial de loc + atribut pronominal genitival + predicat verbal + atribut
adjectival + complement direct;
c. complement circumstanial de loc + predicat verbal + atribut pronominal + complement direct.
(?) 49. n enunul: Lucrrile vor fi redactate azi. predicatul este:
a. verbal, exprimat prin verb la diateza pasiv;
b. nominal;
c. verbal exprimat prin verb la diateza activ.
(?) 50. Cuvntul subliniat din enunul: Crui copil i-ai dat cartea? ndeplinete funcia de:
a. subiect;
b. complement indirect;
c. atribut adjectival.
(?) 51. n fraza: Crede c a tiut., subordonata este:
a. completiv direct;
b. subiectiv;
c. predicativ.
(?) 52. n fraza: Faptul c te ceart nseamn c te iubete., subordonatele sunt n ordine:
a. subiectiv + cauzal;
b. atributiv + predicativ;
c. subiectiv + completiv direct.
(?) 53. Prima propoziie din fraza: Cum bu, se fcu cerb. este:
a. circumstanial de mod;
b. subiectiv;
c. circumstanial de timp.
(?) 54. n fraza: N-a venit la petrecere din cauz c n-avea bani pe care s-i cheltuiasc.,
propoziiile sunt n ordine:
a. principal + condiional + atributiv;
b. principal + cauzal + atributiv;
c. principal + completiv direct + atributiv.
(?) 55. n fraza: Problema lui este c nu vreau s plec acas., propoziiile sunt, n ordine:
a. principal + subiectiv + completiv direct;
b. principal + predicativ + completiv direct;
c. principal + predicativ + completiv indirect.
(?) 56. Alegei seria n care niciun adjectiv nu are grad de comparaie:
a. exterior, sublim, minim;
b. viu, interesant, verde;
c. iubitor, corect, colosal.
(?) 57. Folosirea virgulei este interzis:
a. ntre verbul copulativ i nume predicativ;
b. naintea propoziiei concesive;
c. ntre pri de propoziie de acelai fel.
(?) 58. n enunul: Iat o problem nemaintlnit., interjecia ndeplinete funcia sintactic de:
a. complement circumstanial de timp;
b. nume predicativ;
c. predicat verbal.
(?) 59. Pronumele relativ din enunul: Fata creia i-am dat cartea e prietena mea. ndeplinete
funcia sintactic de:
a. subiect;
b. complement indirect;
c. complement direct.
(?) 60. Subordonata din fraza: Am citit att de mult, de m dor ochii., este:
a. consecutiv;
b. completiv direct;
c. concesiv.
Rspunsuri:
1-b; 2-c; 3-c; 4-a; 5-a; 6-a; 7-b; 8-b; 9-b; 10-b; 11-c; 12-a; 13-b; 14-c; 15-a; 16-b; 17-a; 18-a; 19-b; 20-c; 21-b;
22-b; 23-b; 24-c; 25-a; 26-a; 27-b; 28-a; 29-b; 30-b; 31-b; 32-c; 33-a; 34-b; 35-a; 36-b; 37-a; 38-b; 39-c; 40-c;
41-a; 42-b; 43-c; 44-c; 45-a; 46-b; 47-c; 48-a; 49-a; 50-c; 51-a; 52-b; 53-c; 54-b; 55-b; 56-a; 57-a; 58-c; 59-b;
60-a.