Sunteți pe pagina 1din 20

R O M N I A MINISTERUL EDUCAIEI, CERCET RII I INOV RII INSPECTORATUL COLAR JUDE EAN CLUJ

P- a tefan cel Mare nr. 4, Cluj - Napoca, Tel./Fax:0264 -590778/ 0264 -592832 www.isjcj.ro, cluj@isjcj.ro

OLIMPIADA DE BIOLOGIE FAZA LOCAL 17.01.2009

I.COMPLEMENT SIMPLU Selectai rspunsul corect: 1. Sistemul nervos central este alctuit din: A.nervi i ganglioni nervoi B.encefal i mduva spin rii C.encefal i nervi D.nervi, ganglioni nervoi, encefal i mduva spinrii 2. Transmiterea impulsului nervos la nivelul sinapselor se face prin: A. atingere B. mediatori chimici C. saltatoriu D. prin pasi mici 3. Receptorii vestibulari sunt situati in: A. vestibulul osos B. canalele semicirculare, utricul, sacul C. melcul membranos D. melcul osos 4. Timpanul A. contine celule auditive B. se sprijin pe scri C. este o membran elastic

D. se continu cu fereastra oval 5. Distrugerea rdcinii anterioare a nervului spinal duce la: A. creterea sensibilitii zonei inervate B. paralizia muchilor C. conductibilitate redus D. niciun rspuns 6. Gigantismul este consecina : A. hipersecreiei de hormoni tiroidieni B. hipofunciei glandelor suprarenale C. hipersecreiei de hormoni hipofizari D. hipofunciei pancreasului endocrin 7.Glanda lacrimal: A.este situat n unghiul superior si interior a globului ocular B.uneori produce lacrimi C.menine umiditatea globului ocular D.este o anex motorie a globului ocular. 8.Teaca de mielin: A.con ine melanin B.nvelete dendritele C.are rol protector D.are rol de susinere. 9.Urechea medie : A.are forma de melc B.conine perilimf C.ad postete receptorii echilibrului D.are trei oscioare. 10.Sebumul este produs de: A.glandele sudoripare B.glandele mamare C.glandele sebacee D.glandele lacrimare. 11 .Care din urm toarele afirmaii este corect? A.n mduva spin rii substana alb este la exterior B.n mduva spin rii substan a alb se afl n nterior C.fasciculele ascendente au rol motor D.fasciculele descendente au rol senzitiv 12.Otita este: A.inflamarea dureroas a urechii

B.distrugerea celulelor auditive C.imobilizarea lanului de oscioare D.inflamarea perilimfei si a endolimfei 13.Testosteronul: A.este secretat de hipofiz B.intervine in procesele de cretere C.asigur apariia caracterelor sexuale secundare D.influeneaz eliminarea apei din organism 14.Reflexele respiratorii au centrii nervoi la nivelul: A.cerebelului B. trunchiului cerebral C.mduvei spin rii D.scoarei cerebrale 15.Melanina este secretat de celulele din: A.epiderm B.derm C.hipoderm D.rdcina firului de pr 16. Pielea ndeplinete funcia : A.fotorecep ia B.auditiv C.reglare a temperaturii corpului D.olfactiv 17.Vibraiile oscioarelor din urechea mijlocie se transmit: A.melcului membranos B.membranei ferestrei ovale C.timpanului D.endolimfei. 18.Alegeti formularea corect: A.tiroida secret insulina B.adrenalina determin scderea ritmului cardiac C.hipofiza este n legatur cu sistemul nervos D.ovarele secret testosteron 19.Polifagia, polidipsia i poliuria sunt simptome n: A.nanism hipofizar B.gigantism C.acromegalie D. diabet zaharat

20.Sunt organe anexe ale globului ocular: A.retina B.pleoapele C.corneea transparent D.irisul 21.Pancreasul: A.este gland exocrin B.prin hormonul secretat,scade cantitatea de glucoz din snge C.determin maturarea organelor reproductoare D.se mai numete glanda copilriei 22.Hormonul sexual masculin este: A.estrogenul B.colesterolul C.testosteronul D.hidrocortizolul 23 . Hormonii sunt: A. eliminati direct in snge B. produi de glande exocrine C. descrcai in cantiti mari D. eliberai in cavitile organismului 24. Mugurii gustativi: A. sunt responsabili pentru perceperea numai a gustului acru si dulce B. sunt formai din celule receptoare nervoase C. conin celule de susinere si celule receptoare D. se gsesc pe suprafaa ventral a limbii. 25. In hipermetropie; A. razele luminoase se focalizeaz in fa a retinei B. imaginea este clar C. corecia se face cu lentile convergente D. globul ocular este mai lung 26 .Creier endocrin este: A.tiroida, deoarece acioneaz asupra a numeroase celule int din corp B.hipofiza, deoarece controleaz activitatea celorlalte glande endocrine C.timusul, deoarece intervine n reglarea apei din organism D.hipofiza, deoarece intervine n creterea organismului.

27.Meningele: A.protejeaz i hrnete doar encefalul B.protejeaz si hrnete doar mduva spinrii C.protejeaz nervii spinali D.asigura protecia si hrnirea organelor nervoase centrale. 28.Prin ce se caracterizeaz reflexul condiionat? A.se mostenete B.se manifest doar o perioad de timp C.este caracteristic speciei D.are centrul nervos in mduva spin rii 29.Mugurii gustativi care conin celule gustative pentru gustul amar se afl: A.la baza limbii B.spre vrful limbii C.pe marginile limbii D.pe toata suprafaa limbii 30.Instinctele sunt: A.reflexe condiionate B.manifestri temporare C.caracteristice speciei D.nu se motenesc Fiecare item 1 punct II COMPLEMENT GRUPAT La ntrebrile de mai jos rspundei utiliznd urmtoarea cheie: A- dac 1,2,3 sunt corecte B- dac 1,3 sunt corecte C- dac 2,4 sunt corecte D- dac 4 este corect E- dac toate variantele sunt corecte sau greite 31. Glandele suprarenale: 1. regleaz nivelul glicemiei in snge 2. sunt aezate la polul superior al rinichiului 3. sunt glande mixte 4. secret adrenalina 32. Ganglionul spinal se afl: 1. pe rdcina posterioar a nervilor spinali 2. pe rdcina motorie a nervilor spinali 3. pe rdcina senzitiv a nervilor spinali 4.pe rd cina anterioar a nervilor spinali

33. Emisferele cerebrale prezint: 1. arii senzitive, motorii si de asociaie 2. substan a alb alctuit din corpii neuronilor 3. substan a alb ce leag cele 2 emisfere 4. dou santuri adanci, paralele 34. In pata galben: 1. se formeaz cea mai clar imagine 2. se gasesc celule cu bastonae 3. prezint numai celule cu conuri 4. nu sunt celule fotoreceptoare 35. Sistemul endocrin: 1. este un sistem de control al activitii organismului 2. emite rspunsuri lente si de lunga durata 3. emite rspunsuri rapide si de scurt durat 4. produce hormoni care se elibereaz la exteriorul corpului 36 . Reflexele conditionate sunt: 1. involuntare i permanente 2. dobndite pe parcursul vieii 3. le au toti indivizii unei specii 4. se inchid la nivelul scoartei cerebrale 37. Otolitele: 1. sunt granule de carbonat de calciu 2. lipsesc in canalele semicirculare 3. se gsesc in utricul i sacul 4. se gasesc in melcul osos 38 . Acromegalia apare in caz de: 1. hipersecreie tiroidian la adult 2. hiposecreie hipofizar la adult 3. hipersecreie tiroidian la copil 4. hipersecreie hipofizar la adult 39. Care din urmatoarele afirmaii se refer la coroid? 1. se afla sub sclerotic 2. este vascularizata 3. asigura nutritia ochiului 4. face parte din tunica medie 40.Neuronul: 1.prezint ramificaii multiple numite axoni 2.transmite influxul nervos unidirecional

3.se divide 4.este format din corp celular, dendrite i axon 41.Lichidul cefalorahidian 1.se afla intre a 2a si a3a foi a meningelui 2.amortizeaz ocurile i loviturile 3.are rol trofic i protector 4.se afla ntre prima i a2a foi a meningelui 42.Celulele gliale: 1.au rol de hrnire 2.sunt n numar mai mare decat neuronii 3.au rol de susinere 4.transmit impulsuri nervoase 43.Stereotipiile dinamice : 1.se dobandesc prin asocieri repetate 2.reprezint succesiuni de aciuni 3.permit automatizarea unor activiti 4.cresc randamentul activitilor 44.Trunchiul cerebral: 1.este acoperit n partea anterioar de celelalte formaiuni ale encefalului 2.reprezint sediul reflexelor condiionate 3.este protejat i hrnit doar de meninge 4.este acoperit posterior de celelalte formaiuni ale encefalului 45.Scoara cerebral: 1.are rol n formarea senzaiilor 2.coordoneaz micrile fine, voluntare 3.rspunde de procesele psihice 4.conine centrii de asociaie. 46.Reflexul deglutiiei 1.este un reflex necondiionat 2.dispare prin neexersare 3.este coordonat de trunchiul cerebral 4.nu presupune control nervos. 47.Care este boala care se manifest n cazul hipersecreiei hipofizare? 1. daltonismul 2.cretinismul 3. mixedem 4.gigantismul

48.Glicemia: 1.este o boal 2.este un hormon 3.este un lichid 4.este nivelul zaharului din snge 49.Ariile senzitive se gsesc n : 1.mduva spinrii 2.cerebel 3.trunchiul cerebral 4.scoara cerebral 50.Lizozimul : 1. este un hormon 2. este o substan cu rol bactericid 3. este o substan pe care o intilnim in snge 4. exist in lacrimi i saliv 51.Referitor la bulbul rahidian : 1.continu mduva spinrii 2.este prima poriune a trunchiului cerebral 3. substan a cenuie este dispus in nuclei 4.protecia i nutriie este asigurat de meninge 52.Celulele care conin pigmeni sunt: 1.din piele 2.celulele fotoreceptoare 3.celulele irisului 4.celulele receptoare gustative. 53.Hipodermul : 1.conine fibre nervoase 2.are rol de termoreglare 3.prezint vase de sange 4.este alcatuit numai din esut adipos . 54.Unghiile: 1.se gasesc pe a doua falang a degetelor 2.reprezint anexe glandulare ale pielii 3.prezint rd cin insensibil 4.au rol de protecie. 55. Adrenalina determin: 1.scderea ritmului cardiac 2 scderea ritmului respirator 3. scderea nivelului glicemiei

4.adaptare la stress. 56.Hipofiza: 1.acioneaz asupra activitii tiroidei, glandelor sexuale i suprarenalelor 2.acioneaz asupra presiunii sangelui 3.influeneaz creterea organismului 4.are rol n funcia imunitar. 57.Lezarea cerebelului determin: 1.tulburri de locomoie 2.tulburri de vedere 3.tulburri de echilibru 4.moarte. 58.Tunicile globului ocular sunt: 1.sclerotica 2.coroida 3.retina 4.umoarea sticloas 59.Firul de pr: 1.are rdcina format din celule vii 2.prezint rd cina nfipt n epiderm 3.este o anex cornoas a pielii 4.este format numai din celule vii 60.Pupila: 1.este un orificiu 2.se micoreaz la lumin puternic 3.se mrete la ntuneric 4.conine celule fotosensibile Fiecare item 1 punct III. PROBLEME 61.La concursul de Cruce Rosie esti solicitat sa pui un diagnostic in urmatoarea situatie :persoana prezinta o sete permanenta,tulburari de vedere,pofta de mancare exagerata si uneori greata.Interpreteaza simptomele ,explica posibilele cauze si recomanda un tratament. 10 puncte 62. Un sunet se aude timp de 2 minute de la plecarea trenului din gar. Stiind c viteza sunetului este de 340m/s, aflai ce distan a parcurs trenul. A. 400000m ; B. 40800m ; C. 40900 ; D.nici un rspuns corect 5 puncte 63. Cte glande mixte prezint 5 oameni? a.10; b. 15 c. 20 d. 25 e.30 5 puncte

64.Ct cantreste pielea a 15 oameni? 5 puncte 65.tiind c firul de p r crete ntr-o lun aproximativ cu 1,25 cm.,calculai ct crete ntr-un an i jumtate. 5 puncte Not Toate subiectele sunt obligatorii Timp de lucru 3 ore Se acord 10 puncte din oficiu BAREM DE CORECTARE

I. Complement simplu: Fiecare item 1 punct 1.B 2.B 3.B 4.C 5.B 6.C 7.C 8.C 9.D 10.C II.Complement grupat: Fiecare item 1 punct 31.C 32.B 33.B 34.B 35.B 36.C 37.B 38.D 39.E 40.C 11.A 12.A 13.C 14.B 15.A 16.C 17.B 18.C 19.D 20.B 21.B 22.C 23.A 24.C 25.C 26.B 27.D 28.B 29.A 30.C

41.A 42.A 43.E 44.D 45.E 46.B 47.D 48.D 49.D 50.C

51.E 52.A 53.A 54.D 55.D 56.B 57.B 58.A 59.B 60.A

III.Probleme: 61. diabet zaharat 2 puncte - hiposecreia pancreasului( insulin)- 4 puncte - injectare de insulin, regim alimentar,tablete, medicamente - 4 puncte 62. B. 40800m 5 puncte 63. b.15 5 puncte 64. 60 Kg. 5 puncte 65. 22, 5 cm 5 puncte

BIOLGIA TANTRGYVERSENY HELYI SZAKASZ 2009.JANUR 17. I.Egyszer vlaszts:


Vlassztok ki a helyes feleletet: 1.A kzponti idegrendszer ll: A.idegekbl s idegducokbl B.nagyagybl s gerincvelbl C.nagyagybl s idegekbl D.idegekbl,idegdcokbl,nagyagybl s gerincvelbl. 2.Hogyan terjed az idegingerlet a szinapszisok szintjn? A.rintssel B.kmiai meditorral C.szaltatrikusan D.kis lpsekkel. 3.Az egyenslyrzkel receptorok helye: A.a csontos csarnok B.a flkrs ivjratok,a tmlcske s a zskocska C.a hrtys csiga D.a csontos csiga. 4.A dobhrtya: A.hallsejteket tartalmaz B.az llre tmaszkodik C.egy rugalmas hrtya D.az vlis ablakkal folytatdik. 5.Mi a kvetkezmnye annak,ha elvgjuk a gerincveli ideg ells gykert? A.megn a bidegzett rsz rzkenysge B.az izmok lebnulnak

C.gyengbb vezets D.egyik felelet sem helyes. 6.Milyen folyamat kvetkezmnye a gigantizmus? A.a pajzsmirigyhormonok tltengsnek B.a mellkvese hormonok hinynak C.a hipofizis hormonok hiperszekrcijnak D.a hasnylmirigy hipofunkcijnak. 7.A knnymirigy: A.a szem bels s fels szgletben tallhat B.nha knnyet termel C.nedvesen tartaja a szem felszint D.jrulkos mozgatszerv. 8.A mielinhvely: A.melanint tartalmaz B.a dendriteket fedi C.vd szerepe van D.tmasztszerepe van. 9.A kzpfl: A.csiga alak B.perilimft tartalmaz C. tartalmazza az egyenslyrzkel receptorokat D.hrom hallcsontocskt tartalmaz. 10.Zsirtermel mirigy a : A.verejtkmirigy B.emlmirigy C.faggymirigy D.knnymirigy. 11.Melyik llits helyes? A.a gerinvel fehrllomnya kivl helyezkedik el B.a gerincvel fehrllomnya bell helyezkedik el C.a felszllplyk mozgatk D.a leszllplyk rzk. 12.Az otitisz: A.a kzpfl fjdalmas gyulladsa B.a hallsejtek pusztulsa C.a csontocskk mozdulatlansga D.a perilimfa s az endolimfa gyulladsa.

13.A tesztoszteron: A.a hipofizis ltal termeldik B.a nvekedsben jtszik szerepet C.hozzjrul a msodlagos nemi jellegek megjelenshez D.befolysolja a viz kirlst a szervezetbl. 14.A lgzreflexek idegi kzpontjnak helye. A.a kisagy B.az agytrzs C.a gerincvel D.az agykreg.

15.Mi termeli a melanint? A.az epidermisz B.a dermisz C.a hipodermisz D.a hajgykr. 16.Mi a a br szerepe? A.fnyfelfogs B.halls C.a testhmrsklet szablyozsa D.szagls. 17.A kzpflben lev hallcsontocskk rezgsei taddnak: A.a hrtys csignak B.az vlis ablaknak C.a dobhrtynak D.az endolimfnak. 18.Vlaszd ki a helyes megfogalmazst. A.a pajzsmirigy inzulint termel B.az adrenalin elidzi a szivritmus cskkenst C.a hipofizis kapcsolatban ll az idegrendszerrel D.a petefszkek tesztoszteront termelnek. 19.A nagymennyisg vizivs,a sok vizeletrits s a fktelen tvgy a kvetkez betegsg tnetei: A.hipofizr nanizmus Bgigantizmus C.akromeglia D.cukorbetegsg. 20.A szemgoly jrulkos szervei:

A. a retina B.a szemhjak C.az tltsz szaruhrtya D.az irisz.

21.A hasnylmirigy. A.egy exokrin mirigy B.hormonja ltal, cskkenti a vrcukorszintet C.elidzi a szaporitszervek fejldst D.gyerekkori mirigynek is nevezik. 22.A frfi nemi hormon neve: A.sztrogn B.koleszterin C.tesztoszteron D.hidrokortizon. 23.A hormonok: A.egyenesen a vrbe mlenek B.az exokrin mirigyek ltal termeltek C.nagy mennyisgben termeldnek D.a szervezet regeibe mlenek. 24.Az izlelbimbk: A.az des s savany iz rzkelsrt felelsek B.rz idegsejtekbl llnak C.tmaszt s receptorsejteket tartalmaznak. D.a nyelv hasi oldaln tallhatk. 25.Hipermetropia esetn: A.a fnysugarak a retina eltt fokalizldnak B.les a kp C.konvergens lencskkel javithat D.a szemgoly hosszabb a normlisnl. 26.Melyik az endokrin agy? A.a pajzsmirigy,mivel a test szmos clsejtjre hat B.a hipofizis,mivel ellenrzi a tbbi endokrin mirigy mkdst. C.a timusz,mivel szerepet jtszik a vifelszivdsban D.a hipofizis,mivel szerepet jtszik a szervezet nvekedsben. 27.Az agyhrtya: A.csak a nagyagyat vdi s tpllja B.csak a gerincvelt vdi s tpllja

C.vdi a gerincveli idegeket D.biztositja a kzponti idegrendszer vdelmt s tpllst. 28.Mi jellemz a feltteles reflexre? A.rkldik B.csak egy ideig nyilvnul meg C.fajra jellemz D.kzpontja a gerincvelben van. 29.Hol tallhatk a kesert rzkel izlelbimbk? A.A nyelv gykn B.a nyelv hegyn C.a nyelv szlein D.az egsz nyelv felletn. 30.Az sztnk: A.feltteles reflexek B.idlegesen nyilvnulnak meg C.a fajra jellemzek D.nem rkldnek. II.CSOPORTOS VLASZTS: A 31.-60. krdsekre a kvetkezkppen vlaszolj: A-ha az A,B,C vlasz helyes B-ha A,C vlasz helyes C-ha a B,D vlasz helyes D-ha a D-es vlasz helyes E-ha mindegyik vlasz helytelen vagy helyes. 31.A mellkvesk: A.szablyozzk a vrcukorszintet B.a vesk fels rszn helyezkednek el C.vegyes mirigyek D.adrenalint termelnek. 32.A csigolyakzti duc helye: A.a gerincveli ideg hts gykern B.a gerincveli ideg mozgat gykern C.a gerincveli ideg rz gykern D.a gerincveli ideg ells gykern. 33.Az agyfltekken megtallhatk: A.rz,mozgat s trsit mezk B.fehrllomny,mely a neuronok sejttestbl ll C.fehrllomny,mely sszekti a 2 fltekt D.2 prhuzamos,mly rok.

34.A srgafoltban: A.a legtisztbb kp jn ltre B.plcikasejtek tallhatk C.csak csapsejtek tallhatk D.nincsenek fnyrzkeny sejtek 35.Az endokrin rendszer: A.egy,a szervezet mkdst ellenrz rendszer B.rvid s gyors hatssal rendelkezik C.lass s hosszan tart hatssal rendelkezik D.hormonokat termel,melyek a test felletre tvoznak. 36.A feltteles reflexek: A.nem akaratlagosak s llandak B.tanultak C.egy faj minden egyede rendelkezik velk D.az agykreg szintjn zrulnak. 37.Az otolitok: A.klcium-karbont kristlyok B.a flkrs ivjratokbl hinyoznak C.a tmlcskben s zskocskban is jelen vannak D.a csontos csigban vannak. 38.Az akromeglia megjelenik abban az esetben,ha: A.felnttnl pajzsmirigy hiperszekrci van B.felnttnl hipofizis hiposzekrci van C.gyereknl pajzsmirigy hiperszekrci van D.felnttnl hipofizis hiperszekrci van. 39.Mely llits rvnyes az rhrtyra? A.az inhrtya alatt van B.gazdagon erezett C.a szem tpllst biztositja D.a kzps rtege a szemgolynak. 40.A neuron: A.sok,axon nev elgazssal rendelkezik B.csak egyirny kzvetitst tesz lehetv C.osztdik D.sejttestbl,dendritekbl s axonbl ll. 41.Az agy-gerincveli folyadk: A.az 2. s a 3. agyhrtya kztt van B.cskkenti a rzkdst s az tseket

C.tpll s vd szerepe van D.az 1 s a 2. agyhrtya kztt van. 42.A gliasejtek: A.tpllnak B.nagyobb szmban vannak jelen mint a neuronok C.tmasztanak D.idegimpuzusokat kzvetitenek. 43.A dinamikus sztereotipik: A.ismtelt trsitsokkal szerezhetk meg B.tbb,egymst kvet cselekmnyt feltteleznek C.nhny cselekedet automatikuss vlst teszi lehetv D.nvelik a cselekedetek hasznossgt. 44.Az agytrzsre jellemz,hogy: A.ells rszt az agyvel tbbi rsze fedi B.a feltteles reflexek kzpontja C.csak az agyhrtya fedi s tpllja D.hts felszint az agyvel tbbi rsze fedi.

45.Az agykreg: A.szerepet jtszik az rzetek kialakitsban B.egybehangolja az akaratlagos finommozgsokat C.a pszihikai folyamatokrt felels D.trsitmezket tartalmaz. 46.A nyels reflexe: A.felttlen reflex B.ha nem gyakoroljuk eltnik C.az agytrzs szablyozza D.nem felttelez idegi szablyozst. 47.Melyik az a betegsg,amely megnyilvnul a hipofizis hiperszekrcija esetn? A.daltonizmus B.kretnizmus C.mixdma D.gigantizmus. 48.A glikmia: A.egy betegsg B.egy hormon C.egy folyadk

D.a vrcukorszint. 49.Az rzmezk megtallhatk: A.a gerincvelben B.a kisagyban C.az agytrzsben D.az agykregben. 50.A lizozim: A.egy hormon B.baktriuml hats C.a vrben tallhat D.a knnyekben s a nylban tallhat. 51.Az nyltagyat illeten igaz,hogy: A.a gerincvel folytatsa B.az agytrzs els szakasza C.a szrkellomny magvakra tagoldik D.vdelme s tpllsa az agyhrtya rvn biztositott. 52.Mely sejtek tartalmaznak pigmenteket? A .a brben levk B.a fnyerzkenyek C.az iriszben levk D.az izlelsejtek.

53.A hipodermisz: A.idegrostokat tartalmaz B.hszablyoz szerepe van C.vrereket tartalmaz D. csak zsirszvet alkotja. 54.A krmk: A.a 2. ujjpercen vannak B.a br jrulkos mirigyei C.gykere nem rzkeny D.vd szerepk van. 55.Az adrenalin elidzi: A.a szivritmus cskkenst B.a lgzs lelassulst C.a vrcukorszint cskkenst D.stresszhez val alkalmazkodst.

56.A hipofizis: A.hat a pajzsmirigy,a nemi mirigyek s a mellkvesk mkdsre B.hat a vrnyomsra C.befolysolja a nvekedst D.szerepe van az immunitsban. 57.A kisagy srlsnek kvtekezmnye: A.jrszavar B.ltszavar C.egyenslyzavarok D.hall. 58.Melyek a szemgoly burkai? A.inhrtya B.ideghrtya C.rhrtya D.vegtest. 59.A hajszl: A.gykere l sejtekbl ll B.gykere az epidermiszben van C.a br szarukpzdmnye D.csak l sejtekbl ll. 60.A pupilla: A.egy lyuk B.ers fnyben sszehzdik C.sttben kitgul D.fnyrzkeny sejteket tartalmaz.

III.Feladatok: 61.A vrskereszt ltal rendezett versenyen azt krik tled,hogy llapitsd meg milyen betegsgrl lehet sz a kvetkez esetben:Az illet llandan szomjas,ltsi zavara s tlzott tvgya van,nha hnyinger gytri.Magyarzd meg a tneteket,hatrozd meg a betegsget s ajnlj egy kezelst. 62.Egy hang 2 percig hallatszik,miutn a vonat kiment az llomsbl.Tudva,hogy a hang terjedsi sebessge 340m/msodperc ,hatrozztok meg milyen tvolsgot tett meg a vonat.

A.400000m D.egyik sem helyes.

B.40800m

C.40900m

63.Hny vegyes mirigye van 5 embernek? A.10 D.25 B.15 C.20

64.Mekkora tmeg 15 ember bre? A.20 kg D.60 kg . B.30 kg C.40 kg

65.Tudva,hogy a hajszl egy hnap alatt kb.1,25 cm-t n,szmitsuk ki mennyit n egy s fl v alatt.

Megjegyzs:-minden ttel ktelez -munkaid 3 ra -10 pont jr hivatalbl.