Sunteți pe pagina 1din 11

Modulul IV: Oferta de produse si servicii in agentia de turism Clasa a XII-a

Unitatea de competen: U19. Oferta de produse i servicii n cadrul ageniei de turism Competene specifice: 1. Analizeaz componentele produsului turistic

Identificarea elementelor componente ale produsului turistic Stabilirea rolului componentelor n asigurarea satisfaciei consumatorilor Analizarea principalelor caracteristici ale produselor turistice
2. Concepe produse turistice

Stabilirea categoriilor de produse turistice pe care le poate concepe Culegerea de informaii de pe pia Selectarea componentelor produsului turistic Combinarea componentelor produsului turistic Asigurarea serviciilor necesare pe parcursul cltoriei Stabilirea preurilor produselor turistice
Nr Crt

Uniti de competen cheie

Competene cheia agregate

UCC5.Comunicare

5.1 Susine prezentri pe teme profesionale 5.3 Elaboreaz documente pe teme profesionale

UCC2.Gndire critic i rezolvare de probleme UCC7.Procesarea datelor numerice

2.2 Rezolv probleme 2.3 Evalueaz rezultatele obinute 1.1 Planific o activitate i culege date numerice n legtur cu aceasta 7.2 Prelucreaz datele numerice. 7.3 Interpreteaz rezultatele obinute i prezint concluziile

UCC8. Iniierea unei afaceri

8.2:Definete posibilitile pieei

Obiectivele evalurii

1. Elevul trebuie sa fie capabil s analizeze elementele componente ale produsului turistic conform criteriilor de performan specificate 2. Elevul trebuie sa demonstreze c este capabil s conceap produse turistice, conform criteriilor de performan specificate

MATRICE DE SPECIFICAII
Test sumativ de progres Clasa a XIIa M4 Oferta de produse i servicii n cadrul ageniei de turism

Prob de evaluare sumativ


Modulul IV Oferta de produse i servicii n cadrul ageniei de turism Clasa a XII- a Aria curricular:Tehnologii Calificarea: Tehnician n turism, Nivel de calificare: 3 Categoria de curriculum: Curriculum difereniat ARGUMENT Evaluarea sumativ a competenelor trebuie realizat n concordancu precizrile incluse n Standardul de Pregtire Profesional . Evaluarea sumativ are un caracter de bilan, la sfritul parcurgerii primelor dou uniti de nvare: UI1 Componentele produsului turistic UI2 Conceperea produselor turistice Evaluarea sumativ stabilete gradul n care au fost atinse competenele tehnice specializate corespunztoare celor dou uniti de nvare n elaborarea probei de evaluare sumativ s -a avut n vedere creterea calitii pregtirii elevilor prin promovarea unei evaluri riguroase a proceselor de nvare i rezultatelor nvrii asociate modulului ,,Oferta de produse i servicii n agenia de turism esenial pentru calificarea de nivel 3 -Tehnician n turism Pentru evaluarea sumativa se utilizeaz testul sumativ structurat in 3 parti care conine: - itemi obiectivi care; au obiectivitate ridicat n msurarea / evaluarea rezultatelor nvrii; nu necesit scheme de notare detaliate; punctajul se acord sau nu n funcie de marcarea rspunsului corect. *alegere multipl - solicit elevului s aleag un rspuns dintr -o list de rspunsuri oferite pentru o singur premis. *de tip pereche- solicit elevilor recunoaterea unor elemente aflate ntr-o relaie dat. *alegere dual: probeaz capacitatea elevului de a identifica valoarea de adevr a unei afirmaii, obiectivitatea ei sau raportul cauz - efect dintre dou afirmaii. - itemi semiobiectivi: principala caracteristic a itemilor semiobiectivi const n faptul c elevul este pus n situaia de a-i construi rspunsurile i nu de a-l alege. Din aceast categorie, s-au folosit urmtoarele tipuri de itemi: **de completare solicit n general drept rspuns doar unul sau dou cuvinte, care s se ncadreze n contextul suport oferit. **ntrebare structuat format din mai multe subntrebri de tip obiectiv legate ntre ele printr-un element comun. - itemi subiectivi: rezolvare de probleme. Clasa aXIIa G Tehnician in turism C.S.

UI 1 Componentele produsului turistic - Elemente componente - Rolul componentelor - Caracteristici ale produselor turistice UI2 Conceperea produselor turistice - Categorii de produse turistice - Informaii culese de pe pia - Selectarea componentelor produsului turistic - Combinarea componentelor produsului turistic - Asigurarea serviciilor necesare - Calculul preului Competene evaluate: C1. Analizeaz componentele produsului turistic C2. Concepe produse turistice Obiectivele evalurii: S identifice elementelor componente ale produsului turi stic S stabileasc rolul componentelor n asigurarea satisfaciei consumatorilor S analizeze principalele caracteristici ale produselor turistice S stabilileasc tipurile de produse turistice pe care le poate concepe S identifice etapele conceperii produslui turistic S combine componentelor produsului turistic S stabileasc preurilor produselor turistice Prezentarea testului Acest test poate fi utilizat la sfritul parcurgerii primelor dou uniti de nvare din cadrul modulului ,,Oferta de produse i servicii n cadrul ageniei de turism Tipul testului: prob scris Durata evalurii /Timp de lucru: 90 minute Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea: Testul poate avea loc ntr-o sal de clas, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului i va rezolva individual subiectele. Subiectul III va fi rezolvat in a doua ora de evaluare, individual, elevii avand la dispoziie anexa o foaie de lucru pe care se va efectua rezolvarea sarcinilor de lucru exprimate n cerin. Condiiile n care se recomand a fi realizat evaluarea : Testul poate avea loc ntr-o sal de clas sau n laboratorul de firm de exerciiu, fiecare elev va primi o foaie cu cerinele testului, fisa document de lucru pentru subiectul III i va rezolva individual subiectele. Clasa aXIIa G Tehnician in turism C.S.

TEST DE EVALUARE SUMATIV Numele i prenumele elevului: Data susinerii:

Pentru rezolvarea corect a tuturor cerinelor Subiectelor I, II si III se acord 90 de puncte. Din oficiu se acord 10 puncte. Timpul efectiv de lucru este de 50 de minute. Subiect I (30 puncte)

I.1. ncercuii pe foaia de test litera care corespunde variantei de rspuns pe care o considerai corect, pentru cerinele de mai jos: (10 puncte)
1.Precizai care dintre urmtoarele elemente se nscriu printre particularitile potenialului turistic al MriiNegre: a) aciunea aerosolilor b) existena emanaiilor de sulf c) existenta emanaiilor de CO2 d) prezena mofetelor 2. Precizai care dintre urmtoarele lacuri din Romnia sunt folosite n interes terapeutic: a) Lacul Blea b) Lacul Lala c) Lacul Rou d) Lacul Ursu 3. Se ncadreaz n categoria factorilor de cur: a) aeroionizarea b) granulaia c) mineralizarea d) nebulozitatea 4. Zona bioclimaterica a Cmpiei de Vest se caracterizeaz prin existena unui: a) bioclimat tonic b) bioclimat sedativ c) bioclimat solicitant d) bioclimat stimulent 5. Obiectivele turistice religioase reprezint motivaia principal pentru urmtoarele forme de turism: a) agrement b) cunoatere c) odihn d) pelerinaj 6. Serviciile turistice au caracter: a) complex i omogen b) eterogen i nestocabil c) permanent i tangibil d) sezonier i ntmpltor 7. Pentru produsele de tip tour, agenia: a) alege furnizorii i ncheie contracte b) efectueaz rezervri i achita serviciile c) stabileste itinerariul i ntocmete programul d) stabilete preul si promoveaz programul 8. Nestocabilitatea se refer ca caracterul: a) contractelor turistice b) motivaiilor turistice c) normelor turistice d) produselor turistice 9. Asigurarea serviciilor necesare derulrii actiunilor turistice se face prin: a) contractare b) negociere c) preluare d) rezervare

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

10. ntre componentele produsului turistic se afl: a) infrastructura i baza tehnico-material b) detailistul i fora de munc c) revnztorul i resursele instituionale d) touroperatorul i resursele turistice *Instruciuni pentru elevi ntrebrile au un singur rspuns corect. Se va acorda punctaj doar n cazul identificrii rspunsului corect. n cazul bifrii mai multor rspunsuri, nu se va acorda punctaj la respectivul item

I.2 Precizai pe foaia de test notnd in faa fiecarui enun (A) dac l considerai adevrat si (F). penru cel pe care l considerai a fi fals. (10 puncte) ..1. Accesul n zonele turistice este asigurat prin dezvoltarea infrastructurii.
2. Atractivitatea este principalul rol ndeplinit de fora de munc din turism. 3. Oferta turistic potenial este compus din potenial turistic natural i cel antropic. ...4. Rolul resurselor turistice este acela de a constitui motivaia principal n cazul majoritii formelor de turism. ..5. Structurile de cazare,de alimentaie, instalaiile de agrement formeaz resursele instituionale I.3 In coloana A sunt prezentate tipuri de produse turistice iar in coloana B caracteristici ale acestora. Asociati fiecarei cifre din coloana A, litera corespunzatoare din coloanaB. (10 puncte)

Tipuri de produse turistic


1. 2. 3. 4. 5. Circuite Croaziere Sejururi Produse tematice Servicii izolate

Caracteristici ale produselor turistice


a. b. c. d. e. Nu presupun un program prestabilit Sunt realizate doar de catre detailiti Sunt produse noi, adaptate la cerere Sunt considerate produse de lux Valorifica potenialul turistic natural 12345-

Rspuns

f. Presupun servicii de asistent turistic *Instruciuni pentru elevi:Pentru rezolvare, trecei rspunsul in coloana corespunztoare din dreapta tabelului. Subiectul. II.
II.1 Activitatea de baz a touroperatorilor este conceperea produselor turistice
1. 2. 3. 4. Ce categorii de produse turistice cunoasteti? Enumerai etapele de concepere a produsului turistic. Ce actiuni se desfoar in prima etapa de concepere a produsului turistic? n ce const asamblarea elementelor componente ale produsului turistic?

(25 puncte)
(15 puncte)

II.2 Completai pe foaia de test, spaiile libere din enunurile urmtoare, cu termenii corespunztori astfel nct enunurile s fie corecte. (10puncte)
1. Sejururile reprezint un (1).de servicii oferit turitilor pentru petrecerea vacanei ntr-o(2).turistic. 2. Specific produsului de tip circuit este conceperea (3)turistic desfurat pe zile. 3. Pentru asigurarea serviciilor turistice pe parcursul cltoriei, agentia(4)contracte cu (5)..direci de servicii turistice. 4. Serviciile de baz n turism sunt cele de .(6) i ..(7). 5. Asamblarea componentelor produsului turistic se face pornind de la ..(8)..studierii .(9).. 6. Pentru produsul turistic de tip circuit , in afara de serviciile de cazare si alimentatie, se ofera si servicii de 10.. Instruciuni pentru elevi : Pentru rezolvare, completai spaiile libere cu termenii corespunztori .

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

Subiectul. III. III.1

(35 puncte)

ntocmii analiza de pre pentru un program turistic de tip circuit care presupune 1000 Km, derulat pe o perioada de 5 zile, lund n calcul 20 puncte

deplasarea pe un traseu de urmtoarele servicii:

1.- transport autocar preul /km - 4,2 lei 2. - cazare 7 nopi astfel: - 2 nopti la Hotel de 2* in cam duble, tarif negociat 30 lei/pers/noapte - 2 nopi la hotel de 3* in cam duble si matrimoniale, tarif negociat 96 le/cam/noapte 3. - servicii de mas: - micul dejun inclus in pretul de cazare - 2 pensiuni complete - 70 lei/ zi /persoana - o masa festiv - 60 lei/pers tiind c numrul de turiti este 40 i c acetia beneficiaz de asisten turistic din partea unui ghid precum i de cele ale conductorului auto, s se calculeze preul programului, comisionul ageniei fiind de 10%. a. Calulati si precizati care va fi pretul final pe care il va plati o persoana pentru acest program b. Precizati care este valoare comisionului incasat de agentie pentru fiecare loc vandut. c. Calulati i precizati care este valoarea TVA ului incasat de la grupul de turisti.

d. Precizati ce suma va incasa agentia de turism dupa comercializarea celor 40 de locuri. e. Care va suma totala pe care agentia o va plati prestatorilor directi. f. Analizati structura pretului s i precizati care este aceasta g. Precizati care este rolul comisionului in activitatea agentiei de turism. *Indicaii pentru elevi. Pentru rezolvarea subiect vei utiliza modelul de analiza de pre atasat testului, completnd conform modului de lucru cunoscut.

III.2 1.Concepei cte un produs turistic de tipul sejur n staiunea Vatra Dornei sub forma unui pachet IT, pentru segmentele de pia precizate mai jos : 15 puncte
a.- un grup de pensionari, ceteni romni, persoane cu pensii medii. b.- un grup de turiti strini, aduli, venituri mari. Produsul realizat va contine: - enumerarea serviciilor incluse in pachet, - tipul structurilor de primire alese i categoria de confort,

2. Justificai propunerile. 3. Precizati care sunt formele de turism specific produselor pe care le-ati conceput. 4. Enumerati 3 factori naturali de cura specifici statiunii Vatra Dornei
*Indicaii pentru elevi. Pachetul de servicii va include minim trei servicii turistice.

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

BAREM DE CORECTARE Profilul Servicii, Domeniul Turism i alimentaie, Calificarea Tehnician n Turism clasa a XII-a Se puncteaz oricare alte formulri de rezolvare corect a cerinelor. Nu se acord punctaje intermediare, altele dect cele precizate explicit prin barem. Nu se acord fraciuni de punct. Se acord 10 puncte din oficiu. Nota final se calculeaz prin mprire punctajului total acordat la 10.

SUBIECTUL I
I.1. 1.a 2.d 3.a 4.b 5.b 6.d 7.c 8.d 9.a 10.a Se acord cte 1 punct pentru fiecare rspuns corect. Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte I.2. 1. A 2.F 3.A 4.A 5.F Se acord cte 2 puncte pentru fiecare rspuns corect. Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte I.3.
1.f 2.d 3.e 4.c 5.a

(30 de puncte)
10 puncte

10 puncte

10 puncte

Se acord cte 2 puncte pentru fiecare rspuns corect. Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte

Subiectul. II.
II.1

(25 puncte)
15 puncte

1. Categorii de produse turistice: sejururile, circuitele, croazierele, produsele tematice, produse specializate, servicii izolate 3 puncte .
Pentru fiecare element identificat corect se acord cte 0,5 puncte. Pentru rspuns corect i complet se acord 3 puncte. Penru rspuns parial sau parial corect se acord punctajul specificat prin barem. Pentru rspuns incorect sau pentru lipsa acestuiase acord 0 puncte

2. Asamblarea componetelor produsului turistic presupune alegerea destinatiei, mijlocul de transport, unitile de cazare i alimentaie, stabilirea altor servicii incluse n pachet. 2 puncte

Pentru fiecare element identificat se acord cte 0,5 puncte. Pentru rspuns corect i complet se acord 2 puncte Pentru rspuns incomplet se acord 1 punct Pentru rspuns incorect sau pentru lipsa acestuia, se acord 0 puncte. *Nota: se va lua n considerare orice alt ordine sau formulare conform rspunsului corect.

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

3. Etapele conceperii produsului turistic: - studierea pietei - selectarea obiectivelor turistice, a serviciilor i a unitilor prestatoare - combinarea i asamblarea componentelor produsului turistic - asigurarea serviciilor pe parcursul cltoriei - determinarea preului - promovarea produsului turistic - lansarea pe pia a produsului turistic conceput

7 puncte

Pentru fiecare etap identificat corect , se acord cte 1 punct. Pentru rspuns complet si corect se acord 7 puncte Pentru rspuns incomplet se acord punctajul conform baremului. Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte. Pentru identificarea corect a etapelor dar fr respectarea ordinii logice a derulrii procesului, se acord 4 puncte.

4. In prima etapa se culeg informatii referitoare la cerere, la oferta concuren ei si la propria oferta.
Pentru rspuns corect i complet se acord cate un punct pentru fiecare actiune precizata Pentru rspuns incomplet se acord punctaj corespunzator, in functie de barem si raspuns. Pentru rspuns incorect sau pentru lipsa acestuia, se acord 0 puncte 3 puncte 3 puncte

II.2

10 puncte 1-pachet, 2- staiune, 3- programului, 4-incheie, 5-prestatorii, 6- cazare, 7- mas, 8- rezultatul, 9- cererii, 10- transport.

Pentru fiecare termen corect identificat se acord cte 1 punct Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 punc

Subiectul. III. III 1


Nr crt Articole de calculatie Elemente de cheltuieli Elemente de calcul 1.500X4,4/40 2x70 1x60 2x30 2x48 156*2/40 200*2/40 20 10%

35 puncte 20 puncte
VALOAREA Per Total turist
157,5 6.300

Transport

1.
Cheltuieli directe

Masa Total masa Cazare Total cazare Cheltuieli cazare sofer+ ghid Cheltuieli masa sofer+ ghid Alte cheltuieli -parcari Total cheltuieli directe Comision TVA PRET FINAl DE VNZARE

2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

140 60 200 60 96 156 7,8 10 0,5 275,80 27,58 6,61

5.600 2.400 8.000 2.400 3.840 6.240 312 400 20 11.032 1.103,20 264,77

309,99

12.399,97

a. pretul final pe care il va plati o persoana pentru acest program - 309,99 lei b. valoarea comisionului incasat de agentie pentru fiecare loc vandut 27,58 lei c. valoarea TVA ului incasat de la grupul de turisti.- 6,61 lei

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

d. dupa comercializarea celor 40 de locuri agentia de turism va incasa suma de 12.399.97 lei e. suma totala pe care agentia o va plati prestatorilor directi -11.032 lei f. structura pretului de vnzre - pret servicii prestatori directi, comision, TVA

g. Precizati care este rolul comisionului in activitatea agentiei de turism- este pretul activitatii desfasurate de agentia de turism in calitatea sa de intermediar intre prestatorii directi si clientii sai.
Pentru ntocmirea corect a analizei de pre se acord Pentru fiecare raspuns a,b,c,d,e,f,g corect, se acord cate 2 puncte Se acord punctaj pentru lizibilitatea caracterelor nscrise n analiza de pre ntocmit. Pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte. 6 puncte 12 puncte 2 puncte

III.2
1. Pentru fiecare produs corect conceput , punctajul se acord astfel:

15 puncte
6 puncte

Pentru includerea corecta n fiecare dintre cele dou pachete a minim trei din urmtoarele servicii: transport (tren, autocar) cazare, alimentaie, tratament balnear, servicii de agreement, tinand cont de in functie de segmentul de piata corespunztor: a. -Turisti pensionari: transport feroviar, cazare, alimentatie, tratament 2 puncte b.- Turisti strini: transport, cazare, alimentaie, servicii de agreement 2 puncte Se puncteaz precizarea corect a tipurilor de structuri de primire turistic propuse 1 punct precum si precizarea categoriei de clasificare corespunzatoare structurilor de primire 1 punct

2. Pentru fiecare rspuns corect conceput , punctajul se acord astfel: 6 puncte Se acord cte 3 puncte pentru o justificare care are la baza corespondena dintre nivelul veniturilor , categoria de vrst i motivaia turistic. Persoane aflate la pensie 3 puncte -hotel 2,3 stele, servicii de mas de tip pensiune complet i tratament deoarece: *nivelul veniturilor este redus, *sunt persoane de vrsta a 3-a ; *motivatia turistic este aceea de ngrire a sntii . Pentru turitii strini 3 puncte -hotel, pensiune 3,4 stele, servicii de mas de tip pensiune complet sau All inclusive, servicii de agrement, agreement sportive, divertisment, vizite turistice cu ghidaj ,deoarece: * nivelul veniturilor este ridicat * sunt persoane active * cerinele referitoare la calitate sunt mari * motivaia turistic poate fi de cunoatere, agreement, practicarea unor sporturi 3 . Pentru fiecare form de turism correct precizat se acord cte 0,25 puncte 1 punct Formele de turism specific produselor concepute sunt: - turism de tratament - turism de cunoatere - turism de odihn - turism pentru practicarea unor sporturi. 4. Ape minerale, namoluri de turb, aerul puternic ionizat , climatul tonic stimulent 2 puncte Fiecare element correct identificat se puncteaza cu 0,25 puncte
Pentru rspuns parial sau incomplet se acord punctajul conform baremului. Pentru raspuns total incorest sau in lipase cestuia se acord 0 puncte Se accept orice variant corect

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.

Clasa aXIIa G Tehnician in turism

C.S.