Sunteți pe pagina 1din 12

OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA JUDEEAN

2 MARTIE 2013
CLASA A IX-A
SUBIECTE:

I. ALEGERE SIMPL La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse.
1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. Chitina este: un glucid o protein o enzim o substan lipidic Reticulul endoplasmatic: este o component neprotoplasmatic lipsete din neuron are membran lipoproteic leag membrana nucleului de nucleoid ADN exist n: mitocondrii i lizozomi nucleu i ribozomi nucleoid i cloroplaste citoplasm i centrozomi

4. Transportul activ: A. permite trecerea moleculelor mari, prin bistratul proteic B. se realizeaz n sensul gradientului de concentraie C. implic proteine cru, care funcioneaz asemenea unor pompe D. asigur trecerea ionilor de Na+ din exteriorul celulei spre interior 5. A. B. C. D. 6. A. B. C. D. 7. A. B. C. D. Celule diploide sunt: spermatozoizii neuronii ovulele gameii Prin ereditate extranuclear: caracterele ereditare se transmit mendelian se motenesc gene pe linie patern se pot transmite gene de importan vital se transmit exclusiv caractere sex-linkate Sindromul Down spre deosebire de sindromul Turner: este o aberaie numeric autozomal cu 2n=45 se datoreaz unei non-disjuncii heterozomale determin apariia unor indivizi cu gt scurt a fost elucidat ca origine, n 1959, de ctre cercettorul Lejeune

8. Trisomiile sunt: A. aberaii structurale care pot afecta heterozomii i autozomii

B. provocate de non-disjuncia cromozomial n timpul meiozei C. ntotdeauna letale dac afecteaz autozomii D. mai puin frecvente dect monosomiile 9. A. B. C. D. 10. A. B. C. D. Hemofilia: are un determinism poligenic este o maladie Y-linkat apare mai frecvent la brbai favorizeaz coagularea sngelui Neuronii spre deosebire de globulele roii mature: prezint centrozomi n structura lor au un nucleu bine individualizat conin miofibrile ca organite celulare specifice i pierd capacitatea de diviziune pentru c sunt anucleai

11. Dictiozomii spre deosebire de lizozomi: A. sunt mrginii de membrane simple B. conin enzime oxido-reductoare C. mpacheteaz substane utile organismului D. pot hidroliza substane cu ajutorul unor enzime digestive 12. Proteinele: A. sunt alctuite din catene poliribonucleotidice B. pot fi biocatalizatori ai unor reacii biochimice C. reprezint componente membranare majoritare D. sunt alctuite din 200 de tipuri de aminoacizi 13. La plantele carnivore, enzime hidrolitice secret: A. ribozomii B. dictiozomii C. mitocondriile D. cloroplastele 14. Segregarea de tip Zea: A. este un tip mendelian de segregare B. a fost descoperit de ctre Carl Correns C. se manifest la descendenii homozigoi din F1 i F2 D. s-a evideniat n determinismul culorii florilor de mazre 15. ARNt: A. intr n alctuirea ribozomilor B. este caracteristic ribovirusurilor C. aduce aminoacizii la locul sintezei proteice D. conine mesajul genetic pentru ordinea AA n molecula proteic 16. Cnepa de var: A. este reprezentat prin indivizi masculi B. formeaz numai inflorescene femele C. este o plant monoic D. are XX ca i cromozomi ai sexului 17. Variabilitatea este: A. consecina principal a amitozei B. mai mare n cazul plantelor de mce C. mai mic n cazul animalelor domestice

D. sporit prin selecie artificial 18. Alegei asocierea corect: A. lapte-cazein B. ser sanguin-ovalbumin C. pene-chitin D. unghii-gluteine 19. Proteinele fibrilare din nucleoplasm au rol n: A. diviziunea celular B. meninerea formei nucleului C. realizarea micrilor celulare D. formarea cromatinei i a nucleolilor 20. Citochineza n celulele vegetale: A. implic formarea fusului de diviziune ntre doi centrioli B. presupune formarea unei plci celulare ecuatoriale C. se desfoar la fel ca i n celulele animale D. are loc prin adncirea anului de clivare din mijlocul celulei 21. Ribozomii: A. sunt organite citoplasmatice comune mrginite de o membran simpl B. au diametrul de aproximativ 20 micrometri fiind cele mai mici organite celulare C. sunt alctuii din molecule bicatenare de ADN, proteine i lipide specifice D. acioneaz ca un punct de legtur ntre moleculele implicate n sinteza de proteine 22. Gluteinele sunt: A. proteine B. glucide C. lipide D. polizaharide 23. Mutaia punctiform: A. poate fi consecina substituiei unor baze azotate B. se realizeaz prin translocaii cromozomiale C. afecteaz gena n totalitate D. este o mutaie genomic 24. Plasmodesmele : A. sunt bree n pereii celulari vegetali B. strbat membranele plasmatice ale celulelor animale C. sunt caracteristice tuturor bacteriilor D. asigur interconectarea celulelor din esuturile vegetale 25. Fluiditatea membranei este redus de ctre: A. fosfolipide B. proteine C. polizaharide D. colesterol 26. Prin recombinare genetic intercromozomal se produc: A. 246 combinaii genetice diferite la formarea zigotului uman B. un numr de tipuri de indivizi egal cu numrul actual al populaiei umane C. 8 388 608 de tipuri de gamei diferii la un om cu 2n=45 D. un numr constant de combinaii genetice pentru oricare specie de animale

27. n G2 se sintetizeaz: A. proteine ale fusului de diviziune B. ADN -polimeraze C. noi molecule de ADN D. proteine implicate n replicare 28. La Paramecium aurelia : A. prin conjugare indivizii de tip killer introduc paramecin n cei de tip sensibil B. indivizii de tip sensibil conin aproximativ 1600 de particule kappa C. caracterul rezistent se transmite mendelian n timpul conjugrii D. simbionii intracelulari aparin speciei Caedobacter teniospiralis 29. ATP-ul: A. se produce n mitocondrii i cloroplaste n faza de ntuneric B. este utilizat pentru oxidarea CO2 i obinerea glucozei C. se produce n cantiti mari prin glicoliz D. este o nucleotid cu trei radicali fosfat 30. Cromozomii bicromatidici exist n: A. G1 i profaza I B. S i telofaz C. G2 i metafaza II D. G0 i anafaz

II Alegere grupat La ntrebrile de mai jos rspundei utiliznd urmtoarea cheie: A. B. C. D. E. Dac 1, 2, 3 sunt corecte; Dac 1 i 3 sunt corecte; Dac 2 i 4 sunt corecte; Dac 4 este corect; Toate variantele sunt corecte .
31. Monosomia: 1. poate fi letal dac afecteaz heterozomii 2. este mai puin frecvent dect trisomia 3. poate fi provocat de o aberaie numeric autozomal 4. apare din cauza non-disjunciei cromozomiale n timpul mitozei 32. Daltonismul: 1. este o maladie genetic autozomal 2. are un determinism genic monofactorial 3. se manifest prin hemizigoie la ambele sexe 4. face parte din aceeai categorie de boli cu distrofia muscular 33. Citoscheletul conine: 1. fibre de celuloz 2. fibre intermediare 3. polizaharide fibrilare 4. microfilamente 34. Glicocalixul are rol n: 1. ataarea de substrat 2. creterea vitezei de diviziune

3. protecia la uscciune 4. multiplicarea materialului genetic 35. Un centriol conine: 1. 27 de microtubuli 2. proteine globulare 3. tubulin i 4. centrozomi 36. Miofilamentele de actin: 1. sunt situate n discurile clare 2. contribuie la scurtarea celulei 3. gliseaz printre cele de miozin 4. sunt alctuite din miofibrile

37. n cazul tipului Abraxas de determinism genetic: 1. sexul masculin are dou tipuri de heterozomi 2. cromozomul W este mai mare i heterocromatic 3. cele dou sexe au ntotdeauna acelai aspect morfologic 4. sexul heterogametic este cel femel 38. Amitoza a fost descris: 1. la procariote 2. la drojdii 3. la leucocite 4. n gale 39. n meioz spre deosebire de mitoz: 1. replicaia ADN-ului are loc o singur dat 2. nucleele celulelor din meioza II sunt haploide 3. cromozomii sunt aliniai individual n metafaza I 4. au loc dou diviziuni nucleare 40. Membrana vacuolar: 1. formeaz mezozomii la procariote 2. se numete tonoplast 3. delimiteaz un spaiu plin cu aer 4. este o membran simpl 41. Din categoria lipidelor fac parte: 1. fitosterolii 2. fosfoproteinele 3. ceridele 4. prolaminele 42. Structuri celulare n interiorul crora au loc sinteze proteice sunt: 1. mitocondriile 2. nucleii 3. cloroplastele 4. nucleoizii 43. Tipuri de interaciune prin care rezult heterozigoi care se deosebesc fenotipic de prinii homozigoi dominani sunt: 1. dominana incomplet

2. codominana 3. supradominana 4. dominana complet 44. Peretele celular secundar: 1. este un produs metabolic 2. este dispus deasupra peretelui celular primar 3. apare ca o adaptare a plantelor la mediu 4. se formeaz prin condensarea membranei plasmatice 45. Cloroplastele spre deosebire de mitocondrii: 1. au membran dubl 2. prezint tilacoide cu pigmenii asimilatori 3. conin enzime oxido-reductoare 4. nmagazineaz energie n molecula de glucoz 46. Sintez de glucide realizeaz: 1. aparatul Golgi 2. ribozomul 3. cloroplastul 4. vacuomul 47. Centrozomii: 1. sunt alctuii din centromeri 2. se gsesc n toate celulele eucariote animale 3. sunt situai n apropierea membranei plasmatice 4. au rol n diviziunea celular 48. Caractere umane monogenice care de transmit dominant sunt: 1. strungreaa 2. brahicefalia 3. prognatismul 4. albinismul 49. Sindromul Patau: 1. se caracterizeaz prin prezena unui cromozom n plus n perechea 13 2. apare din cauza unei non-disjuncii heterozomale 3. se manifest prin malformaii ale scheletului i ale sistemului nervos 4. afecteaz un numr mare de indivizi din populaia uman 50. Citoplasma se prezint sub form de: 1. sol n celulele cu metabolism intens 2. gel n celulele din seminele negerminate 3. sol atunci cnd seminele ncolesc 4. gel n celulele tinere 51. Mutaiile : 1. pot rmne fr efecte fenotipice la unii indivizi 2. stau la baza apariiei unor specii noi 3. poate conferi avantaje adaptative individului purttor 4. afecteaz poliploidic structura i numrul cromozomilor 52. 2n=47 apare n sindromul: 1. Klinefelter 2. Edwards 3. Down 4. Patau

53. Indivizii purttori ai genei HbS: 1. au eritrocite n form de secer 2. pot transporta cantiti mai mari de O2 3. se pot sufoca la nlimi mari 4. sunt afectai de talasemie major 54. Form de transport pasiv este: 1. difuzia simpl 2. difuzia facilitat 3. procesul de osmoz 4. pompa de sodiu i potasiu 55. Erori nnscute de metabolism apar n: 1. pentosurie 2. fenilcetonurie 3. cistinurie 4. alcaptanurie 56. Citosolul : 1. este sediul unor procese metabolice 2. prezint cureni citoplasmatici 3. este un depozit de substane vitale 4. nglobeaz un citoschelet proteic 57. Cromatina interfazic: 1. are aspectul unui irag de mrgele 2. se vizualizeaz uor la microscopul optic 3. este un cromozom despiralizat 4. este alctuit din proteine i ARN 58. Creterea volumului celulei se realizeaz n: 1. turgescen 2. interfaz somatic 3. deplasmoliz 4. plasmoliz 59. Substanele care pot fi depozitate n vacuole sunt: 1. acizii 2. taninurile 3. aleurona 4. alcaloizii 60. Din categoria factorilor mutageni de natur chimic pot face parte: 1. steroizii 2. narcoticele 3. nicotina 4. colchicina

III. PROBLEME Alegei un singur rspuns din variantele propuse.

61. ntr-o familie n care mama are grupul sanguin AII i Rh negativ iar tatl are grupul sanguin BIII i Rh pozitiv : A. se pot nate numai copii cu grupul sanguin AB IV i Rh pozitiv B. poate aprea incompatibilitate de sarcin din cauza sistemului ABO diferit al celor doi prini C. pot aprea copii cu grup sanguin OI i Rh negativ n procent de 25% D. ar fi posibil ca toi cei patru bunici s aibe acelai grup sanguin i variate tipuri de Rh 62. ntr-o familie n care mama i tatl au ochi cprui i nas lat: A. copiii care se nasc pot avea numai ochi negri i nas lat B. 12,5% dintre copii pot avea nas ngust i ochi albatri C. genotipul prinilor poate fi dublu heterozigot dac toi bunicii au ochi negri i nas lat D. genotipul prinilor poate fi dublu homozigot dac jumtate din bunici au ochi albatri i nas ngust 63. n urma diviziunii unei celule somatice avnd 20 de cromozomi se obin 32 de celule. Stabilii afirmaia adevrat despre toate cele 32 de celule tiind c acestea se afl ntro alt diviziune: A. n profaz apar 1280 de cromozomi monocromatidici B. n metafaz exist 2560 de cromozomi bicromatidici C. n anafaz se pot numra 1280 de centromeri D. n profaz se formeaz 640 de tetrade cromozomale 64. Ci cromozomi pot exista n gameii unui individ cu sindrom Turner i ce formul heterozomal pot avea? A. 2n=45 autozomi monocromatidici + X B. n=22 autozomi monocromatidici +0 C. n=23 heterozomi monocromatidici+ X D. n=24 autozomi bicromatidici+ XX 65. ntr-o familie cu doi bunici stngaci (cte unul pentru fiecare familie) s-au nscut patru nepoi stngaci. Ce structur genetic pot avea prinii celor patru copii? A. dd x DD sau Dd x dd B. Dd x dd sau DD x DD C. dd x dd sau DD x dd D. Dd x Dd sau Dd x dd 66. Considernd c ntro colonie triesc 500 de parameci fiecare avnd 1000 de cili, stabilii ci microtubuli se gsesc n acetia. A. 4.500.000 perechi de microtubuli n total B. 10.000.000 microtubuli periferici C. 9.000.000 microtubuli periferici D. 500.000 microtubuli centrali

67. O colonie de bacterii rezultat din diviziunea simultan a 10 bacterii a ajuns la un numr de 1280 de indivizi. n condiii ideale, prin cte diviziuni s-a ajuns la acest numr? A. 70 diviziuni B. 127 de diviziuni C. 7 diviziuni simultane D. 1270 diviziuni 68. Cte genotipuri posibile are un tat al crui copil are ochi albatri i grup sanguin 0 (I) tiind c mama copilului are ochi albatri i grup sanguin A(II)? A. 8 B. 9 C. 6 D. 4

69. ntro familie n care unul dintre prini este bolnav iar unul este sntos dar purttor al acelorai gene mutante X-linkate exist ansa ca cei doi copii s fie sntoi? A. da, 50% dintre fete pot fi sntoase i nepurttoare B. nu, nici un copil nu poate fi sntos C. da, 25% dintre copii pot fi sntoi i nepurttori D. nu, toi copiii sunt purttori 70. ntr-o celul hepatic uman aflat n diviziune pot exista: A. 92 cromozomi bicromatidici n telofaz B. 46 cromozomi bicromatidici n profaz C. 184 cromozomi monocromatidici n anafaz D. 46 perechi de cromozomi monocromatidici n metafaz

Not Timp de lucru 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. n total se acord 100 de puncte (pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct, pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte, 10 puncte din oficiu).

SUCCES!!!

OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA JUDEEAN 2 MARTIE 2013 BAREM DE CORECTARE : CLASA A IX-A

Nr. item Rspuns Nr. item Rspuns Nr. item Rspuns 1. A 26. A 51. A 2. C 27. A 52. E 3. C 28. D 53. B 4. C 29. D 54. A 5. B 30. C 55. E 6. C 31. A 56. E 7. D 32. C 57. B 8. B 33. C 58. A 9. C 34. B 59. E 10. B 35. A 60. E 11. C 36. A 61. D 12. B 37. D 62. C 13. B 38. E 63. C 14. B 39. C 64. B 15. C 40. C 65. D 16. A 41. B 66. C 17. D 42. A 67. D 18. A 43. A 68. B 19. B 44. B 69. C 20. B 45. C 70. C 21. D 46. B 22. A 47. D 23. A 48. A 24. D 49. B 25. D 50. A Problema 61 D. a. Dac prinii sunt heterozigoi se pot nate i copii cu alte fenotipuri b. Incompatibilitatea este datorat Rh-ului c. Pentru ca s se nasc un copil cu grupa OI i Rh negativ genotipul prinilor trebuie s fie : Mama LAldd i tatl LBlDd Gameii: LB D LB d lD A A B A B A L d L L Dd L L dd L lDd ld LBlDd LB ldd llDd

ld L ldd Lldd (12,5%)


A

d. Da, dac bunicii aparin grupului AB, caz n care prinii aparin grupului A i B, homozigot i pot s fie homozigoi sau heterozigoi pentru Rh Problema 62 C. Ochii cprui : EgrEgr sau EgrEbl Nas lat : dominant LL sau Ll

Nas ngust : ll A. Nu pot avea ochi negri pentru ca nu au de unde s moteneasc gena Ebk , dominant B. Copiii cu ochi albatri i nas ngust pot aprea din prini EgrEblLl i EgrEblLl (prini dublu heterozigot) n procent de 6,25 % i nu de 12,5% C. Da, dac bunicii sunt heterozigoi pentru culoarea ochilor i homozigoi sau heterozigoi pentru forma nasului D. Nu este posibil deoarece prinii motenesc de la genitori dublu homozigoi recesivi cte o gen recesiv din fiecare pereche Problema 63 C. O celul somatic cu 2n = 20 cromozomi bicromatidici cu 20 centromeri deci 32 celule vor avea 640 centromeri n profaz i metafaz iar n anafaz n urma clivrii longitudinale rezult 1280 cromozomi monocromatidici cu 1280 centromeri. Problema 64 B. Sindromul Turner : 44 +X0 Gameii 22+X; 22+0 Problema 65 D. Copii stngaci (caracter homozigot recesiv) se pot nate din prini dreptaci heterozigoi (Dd xDd) sau dintr-un printe dreptaci heterozigot i dintr-unul stngaci homozigot (Dd x dd) Problema 66 C. 1000 cili x 500 parameci = 500 000 cili 500 000 x 18 microtubuli periferici = 9 000 000 microtubuli periferici

Problema 67 D. 10 bacterii se divid fiecare o dat i rezult 20 bacterii care se divid 40 bacterii, care se divid 80 bacterii, care se divid 160 bacterii , care se divid 320 bacterii, care se divid 640 bacterii , care se divid 1280 bacterii Numrul total de diviziuni pentru 10 bacterii este : 10+20+40+80+160+320+640= 1270 diviziuni n total Problema 68 B. Genotipul copilului: EblEblll Genotipul mamei : EblEblLAl Genotipuri posibile ale tatlui: EblEblll EblEblLAl EblEblLBl EgrEblll EgrEblLAl EgrEblLBl EbkEblll EbkEblLAl EbkEblLBl

Problema 69 C. Ex: Prini XdX x XdY Copiii: XdXd; XdY; XdX; XY

Problema 70 C. Celula hepatic este binucleat 92 cromozomi n anafaz 184 de cromozomi monocromatidici