Sunteți pe pagina 1din 73

TESTEDEINIIERE

PENTRUCLASAaVa

LIMBAILITERATURAROMN
MATEMATIC

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45



1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A V-A
Varianta 1

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A. Walt Disney
n 1901 se ntea un om care avea s schimbe faa divertismentului. n 1906, tatl lui Disney,
Elias, a cumprat o ferm n Marceline, Missouri. Aici, tnrul Walt avea s vin, pentru prima
dat, n contact cu animalele. De asemenea, a nceput s capete interes i fa de desen. Primul su
desen pe care l-a vndut a fost acela al armsarului doctorului din zon, pentru care acesta i-a
pltit lui Disney 5 ceni.
Walt Disney a devenit interesat de animaie pe cnd era elev. Abia realizrile sale ulterioare
aveau s schimbe istoria cinematografiei. Disney a nceput s creeze filme de animaie n 1920.
Aceste filme prezentau personaje fcute din figurine tiate din hrtie. Figurinele erau micate n
timpul filmrii fotogram cu fotogram, cu un aparat de filmat cu manivel.
n 1923 s-a mutat la Hollywood. Aici nu exista niciun studio de animaie, aa c i-a fcut unul
propriu. Curnd avea s fie pionierul inovaiei tehnologice, primul care a folosit sunetul
sincronizat i procedeul tricolor Tehnicolor.
Mickey Mouse
Vasul cu aburi Willie, primul desen animat care l avea ca personaj principal pe Mickey
Mouse, a aprut n 1928. Acesta era i primul desen animat cu sunet. Disney nsui a mprumutat
vocea sa lui Mickey, iar filmul a nregistrat un succes imediat. De atunci, Mickey a aprut n multe
alte filme. A devenit simbolul uor de recunoscut al lui Disney i a aprut pe nenumrate produse
comerciale ale acestuia. Alte dou personaje de desene animate, care sunt foarte ndrgite i azi
sunt Donald Duck, Goofy. Au urmat i alte filme animate: Alba ca Zpada, Pinocchio, Fantasia,
Bambi, Mary Poppins.
Disneyland
Ani de-a rndul, Walt Disney a dorit s recreeze decorurile i personajele din filmele sale ntr-
un parc de distracii. Rezultatul a fost Disneyland, deschis n anul 1955, n Anaheim, n vecintatea
oraului Los Angeles. Acest parc tematic este una dintre cele mai populare atracii din lume. De
atunci, s-au mai deschis i alte parcuri: Walt Disney World n Florida i Disneyland la Paris.
(articol preluat din Enciclopedia ilustrat a familiei, vol. 5, Coleciile Cotidianul. Educativa)

1. Conform informaiilor prezentate n text, Walt Disney a creat primele filme de animaie:
a. n 1923;
b. n 1906;
c. pe cnd era elev;
d. n 1920.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

2. Primul desen animat cu sunet este:
a. Alba ca Zpada;
b. Pinocchio;
c. Vasul cu aburi Willie;
d. Mary Poppins.

3. Parcul de distracii Disneyland deschis n anul 1955, se afl n localitatea:
a. Marceline, Missouri;
b. Anaheim, Los Angeles;
c. Paris;
d. Florida.

4. Alte dou parcuri de distracii, n afar de Disneyland, la care se face referire n text, sunt:
a. Walt Disney World n Florida i Disneyland la Paris;
b. Fantasia
c. Bambi
d. Pinocchio.

5. Dou personaje ndrgite i azi, create de Disney, sunt:
a. Walt Disney World;
b. Donald Duck i Goofy;
c. Disneyland;
d. Elias Disney.

6. Walt Disney a recreat decorurile i personajele din filmele sale ntr-un parc de distracii,
deoarece:
a. a vrut s se simt mereu copil;
b. a fost ncntat de lumea personajelor de animaie;
c. a simit nevoia s-l concureze pe Mo Crciun;
d. a considerat necesar existena unui parc pentru copii (cea mai popular atracie din lume).

7. Seria care cuprinde cuvintele aezate n ordinea lor din dicionar este:
a. filmare, fotogram, film, familie, fa;
b. fa, familie, filmare, fotogram, film;
c. familie, fa, filmare, film, fotogram;
d. familie, fa, film, filmare, fotogram.

8. Sinonimul contextual pentru cuvntul interesat din textul dat (Walt Disney a devenit
interesat de animaie pe cnd era elev) este:
a. cunosctor
b. atent
c. preocupat
d. renumit

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

9. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului nenumrate (a aprut pe nenumrate
produse comerciale ale acestuia) este:
a. numeroase;
b. puine;
c. multiple;
d. mici.

10. Cuvintele regizor, interpret, film:
a. fac parte din acelai cmp lexical;
b. nu au nicio legtur;
c. au sensuri apropiate i forme diferite;
d. fac parte din aceeai familie lexical.

B. ... Odinioar, pe meleagurile acestea, stpnea un sat gospodar. Pe-atunci, uliele de astzi
erau ale pmntului i se numeau brazde i frete vieuiau, rodind. n satul acela e obria
trgului, n acele brazde e obria ulielor - obrii uitate i nesocotite.
Acum, uliele nstrinate de pmnt s-au nvrjbit: se sfdesc ntre ele, ct le las gura
cruelor i a trsurilor i se hruiesc, smulgndu-i una alteia smocuri de colb crunt.
Ulia mea e panic, tcut. Rareori o tulbur nvala trgului. Prin ea strbat carele cu boi
venind de la ar. Convoiul lui tihnit e o rugciune murmurat cu buzele ei, i colbul care le-
nsoete e un surs blajin.
Uliele de cpetenie ale trgului au slujitorii lor: mturtori care le piaptn, stropitori care le
spal, meteri care le sulimenesc cu smoal i asfalt.
Ea se slujete singur. i toarn ap de ploaie prin uluce; i potrivete prul cu vrbii; i
chipul ei firesc e.
Trufae de numele lor, celelalte ulii au silit porile caselor s li-1 nvee i s li-1 rosteasc
statornic. i porile, cu guri de tabl sau de lemn, l au n toat clipa pe buze.
Ea a optit doar casei noastre numele ei. Ploile 1-au ters, poarta 1-a uitat i ea 1-a uitat.
E o umil i netiut uli de margine de trg.
(Ionel Teodoreanu, Ulia copilriei)

11. n textul dat se prezint:
a. o uli dintr-o margine de trg;
b. o ntmplare hazlie petrecut pe o uli;
c. un trg;
d. un personaj interesat de uliele satului.

12. n structura mturtori care le piaptn, stropitori care le spal, meteri care le sulimenesc
cu smoal i asfalt. apare, ca figur de stil:
a. epitetul;
b. personificarea;
c. repetiia;
d. enumeraia.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

13. Secvena Ea se slujete singur. i toarn ap de ploaie prin uluce; i potrivete prul cu
vrbii. i chipul ei firesc e sugereaz ideea c:
a. ulia este frumoas;
b. ulia se ngrijete zilnic;
c. ulia este unic prin simplitatea ei;
d. ulia este nsingurat.

14. O propoziie dezvoltat referitoare la imaginea uliei pustii este:
a. Ea se slujete singur.
b. ... Odinioar, pe meleagurile acestea, stpnea un sat gospodar.
c. E o umil i netiut uli de margine de trg.
d. Ulia mea e panic, tcut.

15. Din familia lexical a cuvntului sat fac parte cuvintele:
a. stuc, stean, stesc, stucean;
b. stean, sate, stesc, stule;
c. uli, cas, poart, brazd;
d. cmp, ogor, ferm, gospodrie.

16. Termenul care nu face parte din familia lexical a cuvntului frate este:
a. frior;
b. frete;
c. sor;
d. nfrit.

17. Sinonimul contextual pentru cuvntul umil (E o umil i netiut uli de margine de trg.)
este:
a. asculttoare;
b. srccioas;
c. simpl;
d. urt.

18. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului blajin ( colbul care le-nsoete e un
surs blajin.) este:
a. ru;
b. aspru;
c. crud;
d. nemilos.

19. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. gospo-dar, n-str-i-na-te, o-br-ii, c-pe-te-ni-e;
b. gos-po-dar, n-str-i-na-te, o-br-ii, cp-e-te-nie;
c. gos-po-dar, n-str-i-na-te, o-br-ii, c-pe-te-ni-e;
d. gospo-dar, n-str-i-na-te, o-br-ii, c-pe-te-nie.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

20. Conin diftongi toate cuvintele din seria:
a. meleagurile, mea, poart, doar;
b. meleagurile, obria, netiut, poart;
c. obria, mea, ploile, rareori;
d. mea, doar, poart, rareori.

C.
Prin iarn din cmara zvort
Se furieaz cald miros de mere,
Readucnd n vremea viscolit
Iar toamna cu trecut mngiere,
Cnd sufletul mpovrat venise,
Cu trna* lui de poame i de vise,
n casa amintirilor nchise. (Ion Pillat, Copil de-odinioar)

*trn co de nuiele

21. Versul care conine un predicat verbal este:
a. Readucnd n vremea viscolit;
b. Se furieaz cald miros de mere;
c. Iar toamna cu trecuta mngiere;
d. n casa amintirilor nchise.

22. Verbul din versul Cnd sufletul mpovrat venise este la timpul:
a. imperfect;
b. perfect compus;
c. perfect simplu;
d. mai-mult-ca-perfect.

23. Verbul a trece are urmtoarea form la timpul perfect simplu, persoana a II-a, numrul
singular:
a. trecusem;
b. trecui;
c. treceai;
d. trecuseri.

24. Versul care conine dou substantive comune articulate cu articol hotrt:
a. Iar toamna cu trecut mngiere;
b. Se furieaz cald miros de mere;
c. Prin iarna din cmara zvort.
d. Cnd sufletul mpovrat venise.

25. Prima propoziia dezvoltat devine propoziie simpl n varianta:
a. Se furieaz cald miros de mere.
b. Prin iarna de cmar se furieaz.
c. Se furieaz cald miros.
d. Se furieaz miros.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

26. n relaie cu textul dat, titlul sugereaz:
a. tehnica de realizarea a portretului unui copil;
b. trecerea timpului;
c. legtura dintre prini i copii;
d. jocurile copilriei.

27. Versul Se furieaz cald miros de mere. conine:
a. dou epitete;
b. o repetiia i un epitet;
c. o personificare i un epitet;
d. o enumeraie i un epitet.

28. Ideea central transmis de textul dat face referire la:
a. schimbarea anotimpurilor;
b. frumuseea naturii;
c. trecerea timpului;
d. profunzimea iubirii.

29. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A i B prezint felul n care un copil i poate petrece timpul liber;
b. Textele A, B i C prezint universul copilriei, asociat cu diverse aspecte din realitate;
c. Textul C prezint imaginea unei ulie pe care un copil se joac fericit;
d. Textele A i C prezint imagini neobinuite, asociate cu vrsta copilriei.

30. Recitete textele A, B i C, apoi alege rspunsul corect:
a. Textele date prezint numai aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint numai aspecte ale realitii, textele B i C aspecte ale realitii, modificate de
imaginaia creatorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se modific realitatea n funcie de
imaginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu prezint aspecte ale realitii.




FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A V-A
Varianta 2

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A.
Camping i drumeii
Unul dintre cele mai populare moduri de a petrece vacana, campingul, le ofer oamenilor
ansa de a se bucura de ieirile splendide n aer liber. Pentru muli, prima experien de campare
are loc n copilrie, cnd cortul era instalat n propria curte. De asemenea, campingul este o
activitate des ntlnit la adulii care se bucur s evadeze din orae, pentru a explora zonele
rurale i poate chiar pentru a nva tehnici de supravieuire n slbticie. Camparea ofer
libertatea de a alege s stai ntr-un singur loc de camping ntreaga vacan sau de a te instala n
locuri diferite n fiecare noapte. Oricare ar fi modalitatea de petrecere a vacanei, este important
s i iei mbrcmintea, mncarea i echipamentul potrivit.
Lucruri pentru campare
Cortul are o incint foarte mic, aa c turitii trebuie s fie bine organizai, altfel putnd s
nu beneficieze de confort sau s piard din lucruri. Pentru a opri infiltrarea umezelii din sol sub
sacul de dormit, turitii aeaz o folie impermeabil pe pmnt, sub cort. Este mai bine s lum cu
noi doar elementele de baz ale echipamentului: sacul de dormit, busol, binoclu, lantern,
briceag, echipament de supravieuire, trus de prim ajutor, chibrituri, can i farfurie de plastic,
set pentru splat.
Aprinderea unui foc de tabr
Focul asigur cldura i este un mijloc de preparare a mncrii, ns poate fi i periculos. Cei
care campeaz trebuie s se asigure c focul este permis, n siguran i c nu va produce pagube
cortului sau mprejurimilor. Trebuie s fie ateni n mod deosebit dac vntul bate cu putere.
Elementele necesare pentru aprinderea unui foc sunt: iasc, vreascuri, surcele, lemne mici, lemne
mari.
(articol preluat din Enciclopedia ilustrat a familiei, vol. 3, Coleciile Cotidianul. Educativa)


1. Conform informaiilor prezentate n text, obiectele care trebuie s fac parte din
echipamentul de campare sunt:
a. trus de prim ajutor, chibrituri, can i farfurie de plastic, set pentru splat, temele pentru
vacan;
b. sacul de dormit, busol, binoclu, lantern, briceag, echipament de supravieuire, trus de prim
ajutor, chibrituri, can i farfurie de plastic, set pentru splat;
c. busol, binoclu, lantern, briceag, echipament de supravieuire, multe jucrii;
d. sacul de dormit, busol, binoclu, lantern, briceag, echipament de supravieuire, trus de prim
ajutor, chibrituri, can i farfurie de plastic, manualele colare.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

2. Campingul este:
a. unul dintre cele mai populare moduri de a petrece vacana;
b. un joc pe computer;
c. un mod de a te plictisi n vacan;
d. o activitate specific oamenilor mari.

3. Focul este necesar deoarece:
a. face lumin;
b. asigur cldura i este un mijloc de preparare a mncrii;
c. este un mijloc de preparare a mncrii;
d. asigur cldura.

4. Conform informaiile prezentate n text, nu se poate aprinde un foc dac nu exist:
a. iasc, vreascuri, surcele, lemne mici, trus de prim ajutor;
b. un joc pe computer, vreascuri, surcele, lemne mari;
c. iasc, vreascuri, lemne mari;
d. iasc, vreascuri, lemne mici, lemne mari.

5. Pentru aduli, campingul este:
a. o activitate prin care evadeaz din ora;
b. un mod de a nva tehnici de supravieuire;
c. o activitate prin care exploreaz zone rurale;
d. o activitate prin care evadeaz din ora, exploreaz zone rurale, dar i un mod de a nva tehnici
de supravieuire.

6. Pentru cele mai multe persoane, prima experien de campare are loc:
a. n copilrie;
b. n adolescen;
c. n tineree;
d. la btrnee.

7. Seria care cuprinde cuvintele aezate n ordinea lor din dicionar este:
a. campare, camping, confort, cort;
b. camping, campare, confort, cort;
c. campare, camping, cort, confort;
d. camping, campare, cort, confort.

8. Cuvntului tabr din textul dat i pot fi asociate urmtoarele sensuri: 1. Campare. 2.
Armat, for. 3. Partid, grupare. 4. Mulime, cantitate mare. 5. Convoi, grup de care.
a. 1, 2 i 3;
b. numai 3 i 4;
c. numai 1;
d. 1, 2, 3, 4 i 5.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

9. Sensul cuvntului echipament din textul dat este:
a. totalitatea obiectelor de mbrcminte, de nclminte i de accesorii necesare unui excursionist
pentru a se echipa;
b. ansamblu de piese, de dispozitive i de mecanisme, aparinnd unei instalaii sau unei maini;
c. niciunul dintre aceste sensuri;
d. ambele sensuri.

10. Cuvintele: camping, cort, sac de dormit:
a. fac parte din acelai cmp lexical;
b. nu au nicio legtur;
c. au sensuri apropiate i forme diferite;
d. fac parte din aceeai familie lexical.

B. Din miazzi creteau nouri, dezvoltndu-se spre nlimea cerului. Un vntior iute flfi n
pmtufurile trestiilor; - trecu. Balt i stufrii rmaser iar neclintite. Soarele se strnse, balta se
ntunec i se zimui din creuri fine. n umbra care czuse deodat peste strlucirea zilei, se ntinse
o linite mare. i se auzi n deprtare sunnd ploaia, sau vntul, sau un uvoi de ap...
Era ploaia. Venea mpotriva noastr ca un pienjeni. n curnd sticli n mrgele oblige.
Trestiile tresrir frmntndu-se. Balta scpar n bulbuci. i pnza de stropi se nvlui brusc
apoi rmase curgnd asupra noastr, cldu i totui rcoritoare.
(Mihail Sadoveanu, Ploaie, la Nada Florilor)

11. Fragmentul dat surprinde:
a. apropierea dimineii;
b. sosirea nopii;
c. cderea ploii;
d. sfritul verii.

12. Cuvintele subliniate n secvena i pnza de stropi se nvlui brusc apoi rmase curgnd
asupra noastr, cldu i totui rcoritoare
a. epitet i comparaie;
. sunt, ca figuri de stil:
b. epitete;
c. epitet i personificare;
d. personificri.

13. n secvena Din miazzi creteau nouri, dezvoltndu-se spre nlimea cerului. se contureaz:
a. o imagine artistic vizual;
b. o imagine artistic auditiv;
c. o imagine artistic olfactiv;
d. o imagine artistic vizual i o imagine artistic auditiv..

14. Primul verb din textul dat este la timpul:
a. prezent
b. perfect compus
c. imperfect
d. perfect simplu
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

15. Dou cuvinte din textul dat obinute prin derivare sunt:
a. ploaia i vntul;
b. pienjeni i vntior;
c. brusc i curgnd;
d. asupra i rcoritoare.

16. Fac parte din cmpul lexical al naturii toate cuvintele din seria:
a. miazzi, nouri, balt, rmase;
b. vntul, trestiile, balta, stufrii;
c. vntul, soarele, balta, noastr;
d. miazzi, nouri, balt, mrgele.

17. O propoziie care conine o personificare este:
a. Trestiile tresrir fremtndu-se.
b. Era ploaia.
c. n umbra care czuse deodat peste strlucirea zilei, se ntinse o linite mare.
d. n curnd sticli n mrgele oblige.

18. Sinonimul contextual potrivit pentru neclintite (Balt i stufrii rmaser iar neclintite.)
este:
a. tari;
b. hotrte;
c. ncremenite;
d. statornice.

19. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului iute (Un vntior iute flfi n
pmtufurile trestiilor;) este:
a. adnc;
b. greoi;
c. domol;
d. rapid.

20. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. de-pr-ta-re, dez-vol-tn-du-se, p-ien-je-ni, n-l-i-mea;
b. de-pr-ta-re, de-zvol-tn-du-se, p-ien-je-ni, brus-c;
c. de-pr-ta-re, dez-vol-tn-du-se, n-l-i-mea, brus-c;
d. de-pr-ta-re, dez-vol-tn-du-se, p-ien-je-ni, a-su-pra.

C.
Venii la snul meu cu toii,
Copii cu frunile senine,
Venii s primenii izvorul
Ndejdii mele de mai bine!

Voi suntei roua dimineii
Ce scnteie netiutoare
C poart-n ea ntreg argintul
Curat al razelor de soare.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

Din glasul vostr-un dulce clopot,
Ce mngie-un amurg de sear,
nva sufletul meu, bietul,
S cread-n flori i-n primvar.

i parc neleg mai bine
Privighetoarea care cnt...
Venii, venii! Mi-att de drag
Zburdlnicia voastr sfnt.

Cci rsul vostru plin, nvalnic,
Ca unda rului de munte,
mi amuete-ndurerata
Poveste-a firelor crunte.
(Octavian Goga, Copiilor)

21. n strofa a doua numrul verbelor la modul indicativ este de:
a. trei;
b. patru;
c. cinci;
d. ase.

22. Un cuvnt din textul dat derivat att cu prefix, ct i cu sufix este:
a. sfnt;
b. zburdlnicia;
c. netiutoare;
d. raz.

23. Versurile Voi suntei roua dimineii / Ce scnteie netiutoare sugereaz:
a. puritatea copiilor;
b. vrsta foarte mic a copiilor;
c. zburdlnicia copiilor;
d. lacrimile de fericire ale copiilor dimineaa.

24. Versul n care se prezint o nsuire a copiilor este:
a. La poarta minii mele reci;
b. Privighetoarea care cnt...;
c. Copii cu frunile senine;
d. nva sufletul meu, bietul.

25. Versul care conine o repetiie este:
a. Venii la snul meu cu toii;
b. Venii! Venii! Mi-att de drag;
c. Cci rsul vostru plin, nvalnic;
d. Privighetoarea care cnt...;

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

26. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului dulce (Din glasul vostr-un dulce
clopot) este:
a. ndulcit;
b. frumuel;
c. parfumat;
d. melodios.

27. Lectura textului C i transmite cititorului:
a. regretul omului c nu poate rmne copil;
b. bucuria de a fi copil;
c. regretul pentru trecerea timpului;
d. ideea c viitorul, sperana de mai bine sunt copiii.

28. Aspectul din realitate valorificat de Octavian Goga este imaginea:
a. unui un copil;
b. timpului;
c. puritii copilriei;
d. unei privighetori.

29. Urmtoarea afirmaie este adevrat:
a. Textele A i B prezint aciuni pe care le ntreprinde omul n natur;
b. n textele B i C se utilizeaz un limbaj expresiv.
c. Textul C cuprinde descrierea unui peisaj;
d. n textele B i C se descriu aspecte din viaa omului.

30. Recitete textele A, B i C, apoi alege rspunsul corect.
a. Toate textele date prezint numai aspecte ale realitii;
b. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se modific realitatea n funcie de
imaginaia autorului;
c. Textul A prezint numai aspecte ale realitii, textele B i C aspecte imaginare;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu prezint aspecte ale realitii.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A V-A
Varianta 3

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A. Deerturi
Puine locuri de pe Pmnt sunt att de goale i ostile ca deertul. Deerturile sunt suprafee
ntinse unde plou rar, foarte puin de obicei sub 100 mm pe an. Precipitaiile czute se evapor
rapid. Puine plante pot supravieui, iar solul nu le poate oferi substanele de care au nevoie n
astfel de condiii. Peisajul este compus din nisip, pietri i roc. Cerul senin i vegetaia rar las
solul expus la temperaturi extreme. La Tropice, cerul fr pic de nori creeaz deerturi fierbini, cu
temperaturi care n timpul zilei adesea depesc 50
o
C. Deertu rile d e la altitudini mari pot fi
extrem de reci.
Formele de relief deertice
Vnturile puternice, torenii i expunerea la temperaturi extreme constituie trsturi specifice
ale reliefului deertic. Vntul adun nisipul n dune sau modeleaz rocile. Torenii sap vi de tip
canion. Cldura deertului d natere substanelor chimice care sculpteaz pietrele n forme
bizare.
Oazele
O oaz (oaza este o pung cu ap) precum Azraq din Iordania este o zon fertil din interiorul
deertului care se afl n apropierea unui izvor. Pot fi ntreinute culturi de curmali, iar locuitorii
deertului pot tri de pe urma cultivrii pmntului. Oazele artificiale se pot crea prin irigaii.
(articol preluat din Enciclopedia ilustrat a familiei, vol. 5, Coleciile Cotidianul. Educativa)


1. Conform informaiilor prezentate n text, deerturile sunt:
a. o pung cu ap;
b. suprafee ntinse unde plou rar;
c. o zon fertil;
d. oaze artificiale.

2. Peisajul deerturilor este compus din:
a. nisip, pietri i roc;
b. vnturi puternice i toreni;
c. vnturi puternice;
d. toreni.

3. Precipitaiile sunt de obicei:
a. 50
o
C;
b. sub 50
o
C;
c. peste 100 mm pe an;
d. sub 100 mm pe an.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

4. Culturile de curmali cresc ntr-o oaz deoarece:
a. cldura sculpteaz pietrele n forme bizare;
b. zona fertil se afl n apropierea unui izvor;
c. cerul nu are pic de nori;
d. plou rar.

5. Precipitaiile czute n deert:
a. se evapor rapid;
b. se evapor ncet;
c. se evapor foarte ncet;
d. nu se evapor deloc.

6. Deerturi fierbini se gsesc:
a. la altitudini mari;
b. la Tropice;
c. att la altitudini mari, ct i la Tropice;
d. n zonele n care plou foarte mult.

7. Cuvintele urmtoare sunt aezate n ordinea din dicionar n varianta de rspuns:
a. solul, supravieui, substane, suprafa ;
b. solul, supravieui, suprafa, substane;
c. substane, supravieui, suprafa, solul;
d. solul, substane, suprafa, supravieui.

8. Cuvntul suprafa din textul dat poate avea urmtoarele sensuri: 1. parte exterioar a unui
corp. 2. ntindere delimitat (de teren, de pdure). 3. aparen.
a. 1, 2 i 3;
b. 1 i 2;
c. numai 2;
d. 1 i 3..

9. Sinonimul cuvntului ostil din textul dat este:
a. dumnos;
b. nefavorabil;
c. neprietenos;
d. rutcios.

10. Cuvntul vegetaie conine:
a. 9 litere i 9 sunete;
b. 8 litere i 9 sunete;
c. 9 litere i 8 sunete;
d. 8 litere i 8 sunete.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

B. Bradul cel mndru se ncea n munii Carpai! Norii se joac cu al lui mldios cretet n
zefirul ce inundeaz verdeaa de la tulpina lui cea nestrmutat. Plopul cel argintuit flfie ale lui
frunze. Zgomotul vlcelii face s se auz falnicele sale vrsri n cuprinztoarele vi i spumegnd
se prvlete din rp n rp pn la trufaul ru. Undele Prahovii coboar toat varietatea
cerului n adnca prpastie, i erpuind abia albesc supt o neagr stnc ce le nghite nencetat.
Soarele, ruinat i rnit totdeodat de frumuseea interesantei, blaiei lune, fuge, neputnd sta fa
dulceii acelia (...).
(Cezar Bolliac, nserarea)
11. n textul dat se prezint:
a. un tablou de natur n momentul nserrii;
b. un brad mndru;
c. fenomene ale naturii;
d. o ntmplare emoionant.

12. n structura soarele, ruinat i rnit apare, ca figur de stil:
a. comparaia;
b. inversiunea;
c. repetiia;
d. epitetul.

13. Secvena Undele Prahovii coboar toat varietatea cerului n adnca prpastie.
a. transmite ideea c cerul se unete cu pmntul;
b. prezint culorile peisajului descris;
c. sugereaz frumuseea cadrului natural;
d. indic distana pe care o parcurge privitorul pe Valea Prahovei;

14. O propoziie dezvoltat este:
a. Plopul cel argintuit flfie ale lui frunze.
b. Zgomotul vlcelii face s se auz falnicele sale vrsri n cuprinztoarele vi i spumegnd se
prvlete din rp n rp pn la trufaul ru.
c. Undele Prahovii coboar toat varietatea cerului n adnca prpastie, i erpuind abia albesc
supt o neagr stnc ce le nghite nencetat.
d. Norii se joac cu al lui mldios cretet n zefirul ce inundeaz verdeaa de la tulpina lui cea
nestrmutat.

15. Un cuvnt din textul dat format prin derivare este:
a. bradul;
b. cuprinztoarele;
c. nghite;
d. fuge.

16. Cuvntul verdea conine:
a. 2 vocale i 2 semivocale;
b. 4 vocale;
c. 3 vocale i o semivocal;
d. 4 semivocale.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

17. Sinonimul contextual pentru cuvntul flfie (Plopul cel argintuit flfie ale lui frunze.)
este:
a. lovete;
b. scutur;
c. zguduie;
d. arunc.

18. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului mndru (Bradul cel mndru se
ncea n munii Carpai!) este:
a. modest;
b. servil;
c. urt;
d. umilit.

19. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. fru-mu-se-ea, nor-ii, ne-n-ce-tat, ce-a;
b. fru-mu-se-ea, no-rii, nen-ce-tat, cea;
c. fru-mu-se-ea, no-rii, ne-n-ce-tat, cea;
d. fru-mu-se-ea, no-rii, ne-n-ce-tat, ce-a.

20. Conin diftongi toate cuvintele din seria:
a. mldios, norii, soarele, toat;
b. mldios, cuprinztoarele, soarele, toat;
c. norii, cuprinztoarele, soarele, toat;
d. norii, cuprinztoarele, soarele, argintuit..

C.
Din caier nclcit de nouri
Toarce mrunt
Fire lungi de ploaie.
Fluturatici fulgi de nea
s-ar aeza-n noroi,
dar, cum li-i sil,
se ridic iar
i zboar s-i gseasc
cuib de ramuri.
Vnt i-i frig,
iar mugurii
prea lacomi de lumin
i zgulesc acum
urechile n guler.
(Lucian Blaga, Martie)

21. Versul care conine un cuvnt cu vocale n hiat este:
a. i zboar s-i gseasc;
b. i zgulesc acum;
c. Din caier nclcit de nouri;
d. s-ar aeza-n noroi.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

22. Ultimele dou verbe din text sunt:
a. s gseasc, zgulesc;
b. i, zgulesc;
c. zboar, i;
d. zboar, s gseasc.

23. Fac parte din acelai cmp lexical cuvintele din seria:
a. ploaie, fulgi de nea, vnt, guler;
b. ploaie, fulgi de nea, urechile, guler;
c. ploaie, fulgi de nea, frig, urechile;
d. ploaie, fulgi de nea, vnt, frig.

24. Versul care conine un epitet este:
a. urechile n guler;
b. Vnt i-i frig;
c. dar, cum li-i sil;
d. Fluturatici fulgi de nea.

25. Versurile: ...mugurii / prea lacomi de lumin sugereaz:
a. trezirea la via a naturii;
b. lcomia mugurilor;
c. o trstur de caracter;
d. un peisaj de iarn.

26. n versul Din caier nclcit de nouri se creeaz:
a. o imagine olfactiv;
b. o imagine auditiv;
c. o imagine dinamic;
d. o imagine vizual.

27. Lectura textului C i trezete cititorului:
a. o stare de indiferen;
b. sentimente de ncntare n faa unui tablou din natur;
c. regretul c a sosit primvara;
d. curiozitatea.

28. Aspectul din realitate valorificat de Lucian Blaga surprinde:
a. un peisaj de var;
b. un peisaj de iarn;
c. un peisaj de toamn;
d. un peisaj de primvar.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

29. n textele B i C se prezint:
a. un peisaj de iarn;
b. un peisaj de toamn;
c. un cadru natural;
d. un cadru nocturn.

30. Recitete textele A, B i C, apoi alege rspunsul corect.
a. Toate textele date prezint numai aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint aspecte ale realitii, n textele B i C realitatea este modificat n funcie de
imaginaia autorului;
c. Textul C prezint numai aspecte ale realitii, textele A i B aspecte imaginare;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu prezint aspecte ale realitii.





























FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A V-A
Varianta 4

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A.
Sfaturi pentru copii
Cinstete pe tatl tu i pe mama ta, pentru ca s i se lungeasc zilele n ara pe care i-o
d Domnul Dumnezeul tu.(Exodul 20:12)
1. Ajut-i i ascult-i prinii.
2. Bucur-te mpreun cu ei.
3. Explic-le i cere-i scuze cnd pleci fr s anuni.
4. Fii harnic!
5. Gndete ce spui nainte de a spune.
6. Hainele nu le mprtia prin toat casa.
7. Joac-te, aa vei da strlucire cminului.
8. Kilogramul nu este o msur cu care poi cntri iubirea.
9. Nu este frumos s spui Nu.
10. Zmbete! (...)
(articol preluat de pe http://www.credinta-mea.ro)

1. Conform informaiilor prezentate n primul paragraf, trebuie:
a. s mnnci zilnic;
b. s cinsteti pe tatl tu i pe mama ta;
c. s zmbeti;
d. s fii harnic.

2. 2. Prima informaie din textul dat este selectat:
a. dintr-un manual de limba i literatura romn;
b. dintr-o emisiune TV;
c. din Exodul 20:12;
d. dintr-un articol preluat de pe site-ul www.credina-mea.ro.

3. Sfatul care face referire la hrnicia copilului este:
a. Joac-te, aa vei da strlucire cminului.;
b. Hainele nu le mprtia prin toat casa.;
c. Nu este frumos s spui Nu.;
d. Fii harnic!.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

4. Ajutorul acordat prinilor i ascultarea acestora sunt importante deoarece:
a. prinii trebuie iubii i respectai;
b. este o condiie pentru o joac linitit;
c. procednd aa, copiii nu mai trebuie s-i scrie temele;
d. este un mod de a da strlucire familiei.

5. Iubirea poate fi msurat:
a. n kilograme;
b. n fapte bune;
c. n hainele mprtiate prin cas;
d. n jocurile de strategie.

6. Sfaturile prezentate n text au rolul:
a. de a-i face pe copii s rmn neschimbai;
b. de a-i despri pe copii de familie;
c. de a-i nva pe copii s preuiasc familia;
d. de a le arta copiilor ce este ru.

7. Fac parte din familia lexical a cuvntului a asculta termenii din seria:
a. ascultare, asculttor, ascultnd, ascultat;
b. ascultare, asculttor, ascultat, neasculttor;
c. reascultare, asculttor, ascultnd, ascultat;
d. asculttor, ascultat, neasculttor, ascultnd.

8. n enunul Gndete ce spui nainte de a spune. exist:
a. un verb;
b. dou verbe;
c. trei verbe;
d. patru verbe.

9. Sensul cuvntului cmin din textul dat este:
a. sob joas, zidit la peretele camerei, cu vatra larg deschis;
b. cas printeasc;
c. co pe unde iese fumul; horn;
d. toate aceste sensuri.

10. Cuvintele: copii, tata, mama, prini:
a. fac parte din acelai cmp lexical;
b. nu au nicio legtur;
c. au sensuri apropiate i forme diferite;
d. fac parte din aceeai familie lexical.

B. Oamenii triesc greu. ndur frig, ndur bezn. Sluiesc numai n peteri. Sunt doar
pescari i vntori. Mnnc fructe din copaci. Eu vreau s-i vd meteugari, i pentru asta au
nevoie de focul tu, ce se gsete, zvort bine, n Olimp...
Dar Zeus, mnios pentru ocara ndurat, l-a luat pe Prometeu la goan.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

Tu ce gndeti? C Zeus e-att de prost s le dea oamenilor focul? Tu i-ai fcut asemeni
nou, i dac or avea i focul, ar fi n stare s se scoale cu armele s m loveasc i s-mi pierd
tronul...
Eu una tiu, mree Zeus, c oamenii, pn la urm, tot or s capete acest foc...
Te-neli cnd crezi c m ndupleci! a rcnit Zeus, spumegnd. Focul acesta e ceresc.
Oamenii-n vale pot s piar, i focul tot n-am s i-l dau. Eu nu-l trimit jos, pe pmnt, dect cnd
vreau s pedepsesc fpturile-i nesuferite, ns atunci sub chip de trsnet. Deci du-te, du-te,
Prometeu, pn n-apuc s te lovesc pe tine, cel dinti, fiindc m-ai ndrjit destul...
(Alexandru Mitru, Prometeu aduce oamenilor focul)

11. n fragmentul dat se prezint:
a. o discuie n contradictoriu dintre Prometeu i Zeus;
b. o ntmplare din Olimp;
c. o ntlnire amical dintre doi zei;
d. o discuie ntre oameni i Zeus.

12. n structura Focul acesta e ceresc. apare, ca figur de stil:
a. epitetul;
b. personificarea;
c. comparaia;
d. repetiia.

13. Modul de expunere dominant n textul dat este:
a. descrierea;
b. naraiunea;
c. dialogul;
d. monologul.

14. n secvena Sunt () pescari i vntori. predicatul este:
a. sunt pescari i vntori;
b. sunt;
c. sunt pescari;
d. sunt vntori.

15. Dou cuvinte din textul dat obinute prin derivare cu sufixe sunt:
a. nesuferite i ndrjit;
b. meteugari i ndrjit;
c. meteugari i nesuferite;
d. meteugari i ceresc.

16. Ultimul verb din text este la timpul:
a. prezent;
b. imperfect;
c. mai-mult-ca-perfect;
d. perfect compus.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

17. O propoziie dezvoltat este:
a. Mnnc fructe din copaci.
b. Deci du-te, du-te, Prometeu
c. Te-neli cnd crezi c m ndupleci!
d. C Zeus e-att de prost s le dea oamenilor focul?

18. Sinonimul contextual potrivit pentru cuvntul greu (Oamenii triesc greu) este:
a. grav;
b. serios;
c. anevoios;
d. aspru.

19. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului prost (C Zeus e-att de prost s le
dea oamenilor focul?) este:
a. detept;
b. ager;
c. nelept;
d. iste.

20. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. n-du-ple-ci, n-dr-jit, pia-r, p-mnt;
b. n-du-pleci, n-dr-jit, pi-a-r, p-mnt;
c. n-du-ple-ci, n-dr-jit, pi-a-r, p-mnt;
d. n-du-pleci, n-dr-jit, pia-r, p-mnt.

C.
Se scald soarele n iaz...
Un mr sucit de btrnee
Arunc-n tren cu mere pduree,
i-un crd de gte albe face haz.

S-abat la geam priveliti iui
De cri potale colorate,
i-un deal vrgat se scarpin pe spate
Cu plugul tras de doi clui...
(Otilia Cazimir, Din fug)

21. Versul n care nu exist niciun cuvnt derivat este:
a. Se scald soarele n iaz...;
b. Un mr sucit de btrnee;
c. De cri potale colorate;
d. Arunc-n tren cu mere pduree.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

22. La modul indicativ, timpul perfect simplu, persoana I, numrul singular, verbul a arunca
are urmtoarea form:
a. aruncam;
b. am aruncat;
c. arunc.
d. aruncai.

23. Versul care nu conine o personificare este:
a. i-un deal vrgat se scarpin pe spate;
b. De cri potale colorate,
c. Se scald soarele n iaz...
d. i-un crd de gte albe face haz.

24. Versurile: S-abat la geam priveliti iui / De cri potale colorate sugereaz:
a. venirea potaului;
b. nzdrvniile unui mr;
c. un peisaj fragmentar, vzut de la fereastra unui tren n micare;
d. un peisaj de var.

25. n versul Un mr sucit de btrnee se creeaz:
a. o imagine auditiv;
b. att o imagine vizual, ct i una auditiv;
c. o imagine olfactiv;
d. o imagine vizual.

26. n relaie cu textul dat, titlul sugereaz:
a. trecerea n galop pe un cmp;
b. o imagine vizual dinamic, din timpul unei cltorii;
c. trecerea rapid a norilor pe cer;
d. viteza cu care un plugar i lucreaz pmntul.

27. Lectura textului C i trezete cititorului:
a. interesul pentru un aspect din realitate;
b. sentimente de ncntare n faa unui peisaj;
c. regretul c a sosit toamna;
d. melancolia.

28. Un aspect din realitate valorificat de Otilia Cazimir surprinde:
a. imaginea unui pota care aduce scrisori;
b. un peisaj de iarn;
c. un peisaj vzut de un cltor aflat ntr-un tren;
d. imaginea unui ran care ar.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

29. Textele A i B fac referire la:
a. peisaje;
b. interdicii;
c. relaiile specifice vrstei copilriei;
d. o stare de armonie cu natura.

30. Afirmaia corect apare n varianta:
a. Toate textele date prezint numai aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint aspecte ale realitii, textele B i C modific realitatea n funcie de imaginaia
autorului;
c. Textul C prezint numai aspecte ale realitii, textele A i B aspecte imaginare;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu prezint aspecte ale realitii.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA A V-A
Varianta 5

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A. Vioara este un instrument muzical cu coarde, la fel ca i viola, violoncelul i contrabasul.
Dinte acestea, vioara are tonurile cele mai nalte. Este format din patru coarde i un corp al crui
mijloc este scobit, pentru a permite micarea liber a arcuului. Vioara este inut pe umrul stng,
iar arcuul n mna dreapt. A aprut n Italia n secolul al XVI-lea, dezvoltndu-se din vioara
medieval i din alte instrumente. Dimensiunea sa a fost stabilit n secolul al XVII-lea, dar
inovaiile din sec. XVIII-XIX i-au crescut intensitatea tonal. Datorit sunetului vioi i plin de
strlucire, vioara a fost foarte mult utilizat n muzica occidental, avnd cel mai vast repertoriu
dintre toate instrumentele cu coarde. ncepnd cu jumtatea secolului al XVII-lea, vioara a devenit
instrumentul de baz n orchestrele simfonice, astzi folosindu-se 20-26 de viori; este, de asemenea,
prezent n muzica de camer, precum i ca instrument solo. Este folosit i n folclorul muzical din
multe ri, fiind numit popular scripc sau alut.

*ton - sunet
(Vioara, Dicionar Enciclopedic Britannica, vol. 50)

1. Conform informaiilor prezentate n text, vioara este alctuit:
a. dintr-un corp al crui mijloc este scobit i trei coarde;
b. din patru coarde;
c. dintr-un corp al crui mijloc este scobit i dou coarde;
d. dintr-un corp al crui mijloc este scobit i patru coarde.

2. Vioara a aprut:
a. n secolul al XV-lea;
b. n secolul al XVI-lea;
c. n secolul al XVII-lea;
d. n secolul al XVIII-lea.

3. Vioara a devenit instrumentul principal n orchestrele simfonice:
a. la jumtatea secolului al XVII-lea;
b. la nceputul secolului al XVII-lea;
c. n secolul al XVI-lea;
d. la nceputul secolului al XVIII-lea.

4. Dintre instrumentele muzicale cu coarde, tonurile cele mai nalte le are:
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2

a. viola;
b. violoncelul;
c. vioara;
d. contrabasul.

5. Urmtoarea afirmaie nu este corect:
a. Dimensiunea viorii a fost stabilit n secolul al XVIII-lea;
b. Vioara este prezent n muzica de camer;
c. Vioara este folosit n folclorul muzical din multe ri;
d. n orchestrele simfonice se folosesc 20-26 de viori.

6. Denumirea popular a viorii este:
a. viol;
b. cobz;
c. lir;
d. scripc.

7. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului vioi (Datorit sunetului vioi i plin de
strlucire) este:
a. bucuros;
b. fericit;
c. ncet;
d. alert.

8. Cuvintele ton, arcu, instrument:
a. fac parte din aceeai familie lexical;
b. au sensuri apropiate i forme diferite;
c. au sensuri i forme diferite;
d. fac parte din acelai cmp lexical.

9. Cuvntul acestea conine:
a. 7 litere i 8 sunete;
b. 7 litere i 6 sunete;
c. 7 litere i 7 sunete;
d. 6 litere i 7 sunete.

10. Cuvntul instrument poate avea urmtoarele sensuri: 1. unealt, aparat propriu pentru a face
o anumit operaie. 2. aparat cu care se produc sunete muzicale. 3. persoan, lucru de care se
folosete cineva pentru a ndeplini o aciune, a atinge un scop.
a. 1, 2 i 3;
b. numai 3;
c. numai 1;
d. numai 2.
B. Totui cunotea fraza aceea simpl, pe care pianul o repeta fr modulaii, monoton, egal,
n timp ce motivul muzical trecea de la viol la vioar, amplu, puternic. Ar fi vrut s urmreasc
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3

jocul viorilor, dndu-i seama c n el se desfura linia principal a bucii, dar chemarea
pianului l inea n loc. Ce sens personal aveau acele acorduri patru, cinci care se repetau la
fel, nchise n aceeai fraz? Vioara le acoperea vibrtoare i totui el le distingea chiar sub acest
voal melodic suprapus, le atepta s se limpezeasc i pe urm le regsea, aceleai, simple, egale,
ca patru pietre albe.
nchise ochii. Coardele se deprtau cu totul pentru el, nesigure (...): n mijlocul lor, ca n
mijlocul unui cadru, acordurile pianului vibrau singure, stpnitoare, fr mister. Le tia: erau ale
lui. Le cntase mai de mult, ntr-o sear de decembrie.

(Mihail Sebastian, Oraul cu salcmi)
11. n textul dat se prezint:
a. o vioar, o viol i un pian;
b. un concert dintr-o sear de decembrie;
c. emoia unui personaj care asist la un concert;
d. o modalitate de a face muzic.

12. n structura aceleai, (...) ca patru pietre albe apare, ca figur de stil:
a. personificarea;
b. comparaia;
c. inversiunea;
d. enumeraia.

13. O structur prin care se evideniaz prezena uman n textul dat este:
a. pianul o repeta fr modulaii;
b. motivul muzical trecea de la viol la vioar;
c. acordurile pianului vibrau singure;
d. Le cntase mai de mult, ntr-o sear de decembrie.

14. Un verb format prin derivare cu prefix este:
a. regsea;
b. repetau;
c. distingea;
d. atepta.

15. O propoziie simpl este:
a. le atepta;
b. nchise ochii;
c. Ar fi vrut;
d. Le cntase mai de mult, ntr-o sear de decembrie.
.
16. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului puternic (motivul muzical trecea de
la viol la vioar, amplu, puternic.) este:
a. rsuntor;
b. robust;
c. rezistent;
d. solid.
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4

17. Antonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului nesigure (Coardele se deprtau cu
totul pentru el, nesigure) este:
a. limpezi;
b. ferme;
c. puternice;
d. incontestabile.

18. Ultimul verb din textul dat este la timpul:
a. perfect compus;
b. imperfect;
c. perfect simplu;
d. mai-mult-ca-perfect.

19. Seria care conine cuvinte aezate n ordinea din dicionar este:
a. modulaii, monoton, motiv, melodic, mijloc;
b. modulaii, monoton, motiv, melodic, mijloc;
c. melodic, mijloc, modulaie, monoton, motiv;
d. mijloc, melodic, modulaie, monoton, motiv.

20. Seria care conine cuvinte cu vocale n hiat este:
a. viol, voal, pietre;
b. viol, linia, voal;
c. viol, viorilor, voal;
d. viol, viorilor, linia.

C.
E clar,
Nu pot fi vntor.
N-am stof.
Plec la vntoare, ano,
ncordez arcul cel ager
i observ mirat c seamn cu o lir.
ncep s cnt din arc.
Nu-mi pot reprima acest rsf
A1 sufletului,
Marea bucurie a degetelor,
Mngind struna.
Animalele, ciulind urechea,
Se in dup mine, crduri supuse...
i naintez murmurnd din arc,
Lsnd n urm o dr
De mpcare n natur.
(Marin Sorescu, A cnta dintr-un arc)
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5

21. Primele dou verbe din textul dat sunt:
a. e, fi;
b. nu pot, fi;
c. e, nu pot;
d. fi, n-am stof.

22. Verbele din versul i naintez murmurnd din arc au urmtoarele forme la infinitiv:
a. a naintat, a murmura;
b. a naintat, a murmurat;
c. a nainta, a murmurat;
d. a nainta, a murmura.

23. Cuvintele vntor i vntoare:
a. fac parte din aceeai familie lexical i sunt sinonime;
b. sunt antonime;
c. sunt sinonime;
d. fac parte din aceeai familie lexical.

24. Versurile ncordez arcul cel ager / i observ mirat c seamn cu o lir. / ncep s cnt din
arc. sugereaz:
a. pasiunea pentru vntoare;
b. transformarea arcului n lir;
c. emoia vntorului;
d. profunzimea unei melodii.

25. Versul care sugereaz o stare de fericire este:
a. Plec la vntoare, ano;
b. Animalele, ciulind urechea;
c. Marea bucurie a degetelor;
d. E clar.

26. n versul ncordez arcul cel ager apare, ca figur de stil:
a. repetiia;
b. epitetul;
c. comparaia;
d. enumeraia.

27. Lectura textului C trezete n sufletul cititorului:
a. bucuria ;
b. indiferena;
c. tristeea;
d. ncntarea.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6

28. Un aspect al realitii valorificat de Marin Sorescu este:
a. un arc;
b. un peisaj;
c. un animal slbatic;
d. un concert.

29. Instrumentele muzicale la care se face referire n textele A i B sunt:
a. vioara, pianul i violoncelul;
b. vioara, viola i pianul;
c. vioara, contrabasul i pianul;
d. vioara, violoncelul i viola.

30. Recitete textele A, B i C, apoi alege rspunsul corect:
a. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se modific realitatea n funcie de
imaginaia autorului;
b. Toate textele date fac referire numai la aspecte ale realitii;
c. Textul A prezint numai aspecte ale realitii, textele B i C aspecte imaginare;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu valorific aspecte ale realitii.


Gr i l e de c or ec t ar e t est e Romana Et apa I
ClasaaVa
Varianta1 Varianta2 Varianta3 Varianta4 Varianta5
1.d
2.c
3.b
4.a
5.b
6.b
7.d
8.c
9.b
10.a
11.a
12.d
13.c
14.c
15.a
16.c
17.c
18.d
19.c
20.a
21.b
22.d
23.b
24.c
25.d
26.b
27.c
28.c
29.b
30.b
1.b
2.a
3.b
4.d
5.d
6.a
7.a
8.c
9.a
10.a
11.c
12.b
13.a
14.c
15.b
16.b
17.a
18.c
19.c
20.d
21.a
22.c
23.a
24.c
25.b
26.d
27.d
28.c
29.b
30.b
1.b
2.a
3.d
4.b
5.a
6.b
7.d
8.c
9.b
10.a
11.a
12.d
13.a
14.a
15.b
16.c
17.b
18.a
19.c
20.c
21.c
22.b
23.d
24.d
25.a
26.d
27.b
28.d
29.c
30.b
1.b
2.c
3.d
4.a
5.b
6.c
7.b
8.c
9.b
10.a
11.a
12.a
13.c
14.a
15.d
16.d
17.a
18.c
19.c
20.d
21.a
22.d
23.b
24.c
25.d
26.b
27.b
28.c
29.b
30.b
1.d
2.b
3.a
4.c
5.a
6.d
7.d
8.d
9.c
10.a
11.c
12.b
13.d
14.a
15.c
16.a
17.b
18.d
19.c
20.d
21.c
22.d
23.d
24.b
25.c
26.b
27.d
28.a
29.b
30.c
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a LIMBA I LITERATURA ROMN
CLASA a V-a


Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie textele care urmeaz, apoi noteaz, n gril, rspunsul corect la ntrebrile date:

A. Mriorul este o srbtoare specific romneasc care celebreaz venirea primverii. n
aceast zi se ofer persoanelor de sex feminin apropiate mrioare, ca mici semne de mulumire.
Se consider c mrioarele sunt aductoare de fericire i noroc. Ele sunt formate n mod
tradiional dintr-o fundi rou cu alb rou semnificnd iarna i albul primvara la care se
adaug alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoav, coar, inim. Acest simbol este
purtat la vedere o sptmn sau dou.
Descoperirile arheologice arat c se celebra prima zi a primverii nc de acum 8000 de ani.
i pe vremea dacilor simbolurile primverii erau confecionate n timpul iernii i se purtau doar
dup 1 Martie. Mrioarele erau atunci pietricele albe i roii nirate pe o a. Alte surse arat c
mrioarele constau n monede care erau atrnate de fire subiri de ln, negru cu alb. Tipul de
moned: aur, argint sau bronz indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc i pentru
a avea o vreme bun.
Dacii credeau c aceste amulete aduc fertilitate, frumusee i previn arsurile din cauza
soarelui. Acestea erau purtate pn cnd copacii ncepeau s nfloreasc i apoi erau atrnate de
crengile lor.
(Articol preluat de pe http://www.enciclopedia-dacica.ro)

1. Conform informaiilor prezentate n text, descoperirile arheologice arat c srbtoarea
mriorului se celebra:
a. dup 1 Martie, pn la sfritul anului;
b. nc de acum 800 de ani;
c. nc de acum 8000 de ani;
d. numai pe 1 Martie.

2. Mriorul este:
a. o modalitate de a preveni arsurile soarelui;
b. o srbtoare specific romneasc;
c. o srbtoare a dacilor i a romanilor;
d. una dintre cele mai cunoscute srbtori ale popoarelor europene.

3. Mrioarele sunt confecionate din:
a. fire subiri de ln, alb cu rou;
b. fundi rou cu alb i simboluri ale norocului;
c. monede;
d. pietricele albe i negre.

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
4. n timpul dacilor, mrioarele:
a. erau confecionate n prima zi de primvar;
b. erau considerate aductoare de ghinion;
c. se purtau nainte de 1 Martie;
d. se purtau pn la nflorirea copacilor, apoi erau atrnate de crengile lor.

5. Dou simboluri ale norocului asociate cu mriorul sunt:
a. crengile nflorite ale copacilor, potcoava;
b. crengile nflorite ale copacilor, monedele;
c. pietricelele albe, coarul;
d. trifoiul cu patru foi, potcoava.

6. Adjectivele care desemneaz culoarea mrioarelor, de-a lungul timpului, aa cum rezult
din textul dat, sunt:
a. alb, rou, negru;
b. numai alb i rou;
c. numai alb i negru;
d. numai alb.

7. O propoziie dezvoltat care conine numerale cardinale este:
a. Descoperirile arheologice arat c se celebra prima zi a primverii nc de acum 8000 de ani;
b. se purtau doar dup 1 Martie;
c. Acest simbol este purtat la vedere o sptmn sau dou.;
d. trifoi cu patru foi, potcoav, coar, inim.

8. Numeralul ordinal din secvena: Descoperirile arheologice arat c se celebra prima zi a
primverii nc de acum 8000 de ani. are funcia sintactic de:
a. atribut;
b. complement;
c. nume predicativ;
d. subiect.

9. Substantivele din propoziia Mriorul este o srbtoare specific romneasc au, n ordine,
cazul i funcia sintactic:
a. nominativ, subiect; acuzativ, nume predicativ;
b. nominativ, subiect; acuzativ, complement;
c. nominativ, subiect; nominativ, nume predicativ;
d. nominativ, nume predicativ; acuzativ, complement.

10. n secvena Mrioarele erau atunci pietricele albe i roii nirate pe o a. numrul
substantivelor articulate cu articol hotrt este:
a. unul;
b. doi;
c. trei;
d. patru.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
B. Se lsase seara... Fusese o zi cald pentru o zi de primvar psrile zburaser fericite
dintr-un copac ntr-altul, pdurea i legnase ramurile n boarea transparent, slciile
ncercaser pieptnturi noi n oglinda lacului. Rul aipise puin, spre dup-amiaz, apoi, spre
sear, apele lui se nfioraser ca de o presimire... i, tot nfiorate ca de o presimire, animalele
porniser mai devreme ca de obicei spre locurile tainice n care i aveau culcuul. Psrile se
pitiser n cuiburi. Muntele i acoperise cretetul pleuv cu glug de nori negri, strbtui de
fulgere albastre... Venea furtuna...
Ferindu-se din calea furtunii, Luna-Vrjitoare se-adpostise dincolo de stratul de cer n care
mprea n nopile senine... Furtuna o nelinitea. i trezea amintiri neplcute din vremea tinereii
ei ndeprtate.
(Silvia Kerim, Bunica alb)

11. Textul dat face referire la urmtoarele elemente ale cadrului natural:
a. furtuna, animalele, rul, lacul, norii;
b. pdurea, slciile, lacul, rul, muntele;
c. psrile, pdurea, slciile, lacul, animalele;
d. seara, luna, pdurea, slciile, lacul, rul.

12. n structura Rul aipise puin, spre dup-amiaz... apare, ca figur de stil:
a. enumeraia;
b. epitetul;
c. personificarea;
d. repetiia.

13. O structur din textul dat n care apare un epitet asociat muntelui este:
a. cretetul pleuv;
b. fulgere albastre;
c. glug de nori;
d. pdurea i legnase ramurile.

14. Secvena subliniat din structura: Ferindu-se din calea furtunii, Luna-Vrjitoare se-adpostise
dincolo de stratul de cer n care mprea n nopile senine... Furtuna o nelinitea. i trezea amintiri
neplcute din vremea tinereii ei ndeprtate. se refer la:
a. apariia lunii pe cerul nstelat;
b. existena mai multor poriuni de cer acoperite de nori;
c. frumuseea nopii de var;
d. timpul ndelungat al existenei lunii.

15. Substantivele din propoziia slciile ncercaser pieptnturi noi n oglinda lacului au, n
ordine, urmtoarele funcii sintactice:
a. complement, subiect, atribut, complement;
b. subiect, complement, complement, atribut;
c. subiect, complement, atribut, atribut;
d. subiect, complement, complement, complement.



FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4
16. Pronumele din propoziia: Furtuna o nelinitea. nlocuiete substantivul:
a. Luna-Vrjitoare;
b. noaptea;
c. pdurea;
d. seara.

17. Pronumele personale din propoziia: i trezea amintiri neplcute din vremea tinereii ei
ndeprtate. sunt analizate corect, n ordine, n varianta:
a. form accentuat, persoana a III-a, nr. sing, caz genitiv; form accentuat, persoana a III-a,
nr. pl., caz nominativ;
b. form neaccentuat, persoana a III-a, nr. sing., caz genitiv; form accentuat, persoana a III-a,
nr, sing., caz genitiv;
c. form neaccentuat, persoana a III-a, nr. sing., caz dativ; form accentuat, persoana a III-a,
nr. sing., caz genitiv;
d. form accentuat, persoana a III-a, nr. sing., caz dativ; form accentuat, persoana a III-a,
nr. sing., caz dativ.

18. n secvena Muntele i acoperise cretetul pleuv cu glug de nori negri. [] i trezea
amintiri neplcute din vremea tinereii ei ndeprtate. exist:
a. cinci adjective;
b. patru adjective;
c. ase adjective;
d. trei adjective.

19. Apar complemente exprimate att prin substantiv, ct i prin adverb, n structura:
a. Fusese o zi cald pentru o zi de primvar psrile zburaser fericite dintr-un copac ntr-altul;
b. Rul aipise puin, spre dup-amiaz, apoi, spre sear, apele lui se nfioraser ca de o presimire...;
c. Muntele i acoperise cretetul pleuv cu glug de nori negri, strbtui de fulgere albastre;
d. Psrile se pitiser n cuiburi.

20. Cuvntul puin este adjectiv n enunul:
a. A mncat puin nainte s plece;
b. Cu puin unt, prepari o prjitur delicioas;
c. Spectacolul a durat mai puin dect ne ateptam;
d. St puin la noi, apoi pleac la munte.


C.
A trecut iarna geroas,
Cmpul iat-l nverzit,
Rndunica cea voioas
La noi iari a venit.

Dintr-o creang-n alta zboar
Sturzul galben aurit,
Salutare, primvar,
Timp frumos, bine-ai venit!
Turturelele se-ngn,
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

5
Mii de fluturi vezi zburnd
i pe harnica albin
Din flori miere adunnd.

Cnt cucu-n dumbrvioar
Pe copacul nflorit,
Salutare, primvar,
Timp frumos, bine-ai venit!
(Vasile Alecsandri, Primvara)

21. Versul care se refer la un element al cadrului natural i conine o interjecie este:
a. Cmpul iat-l nverzit;
b. La noi iari a venit;
c. Timp frumos, bine-ai venit!
d. Turturelele se-ngn.

22. Substantivul din versul Timp frumos, bine-ai venit are cazul i funcia sintactic:
a. nominativ, subiect;
b. nominativ, fr funcie sintactic;
c. vocativ, subiect;
d. vocativ, fr funcie sintactic.

23. Cuvntul subliniat n versul A trecut iarna geroas are valoare morfologic de:
a. adjectiv;
b. adverb;
c. interjecie;
d. substantiv.

24. Versul care conine un adjectiv provenit din verb la participiu este:
a. Din flori miere adunnd;
b. Mii de fluturi vezi zburnd;
c. Pe copacul nflorit;
d. i pe harnica albin.

25. Pronumele personal din secvena Rndunica cea voioas / La noi iari a venit are funcia
sintactic de:
a. atribut;
b. complement;
c. nume predicativ;
d. subiect.

26. Versurile din poezia dat au rim:
a. mbriat;
b. mperecheat;
c. ncruciat;
d. mperecheat i ncruciat.


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

6
27. Versurile Dintr-o creang-n alta zboar / Sturzul galben aurit conin:
a. o enumeraie;
b. o personificare;
c. o repetiie;
d. un epitet.

28. Ideea central transmis de textul dat face referire la:
a. bucuria pe care o provoac revenirea primverii;
b. frumuseea unui peisaj n care apar numai elemente statice;
c. succesiunea anotimpurilor pe parcursul unui an;
d. timpul trector.

29. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A i B fac referire la obiceiuri de primvar;
b. Textele A, B i C se refer la anotimpul primvara, asociat cu diverse aspecte din realitate;
c. Textul C prezint un tablou specific sfritului de iarn;
d. Textele A i C prezint imagini neobinuite, asociate cu venirea primverii.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele date fac referire numai la aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint numai aspecte ale realitii, textele B i C aspecte ale realitii, recreate de
imaginaia autorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se recreeaz realitatea n funcie de
imaginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu valorific aspecte ale realitii.







GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in fecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A V-A


Citete cu atenie textele care urmeaz apoi noteaz n gril, rspunsul corect la
ntrebrile date:

___A. Aceasta este o poveste despre o carte cu poveti. Era odat o carte cu poveti i cu
foarte multe desene. Prea cam veche i ponosit, iar desenele ei erau cam glbejite i
demodate. tii voi, cu zne din alea subiri, Fei-Frumoi ca nite campioni la inele i
mprai cu barba exagerat de crlionat. Toate bazaconiile astea care n general te
plictisesc. Dar, cnd te uitai mai atent, i ddeai seama c desenele aveau totui ceva
special, ceva cum nu se mai gsete astzi. Erau subiri i gingae ca nite umbre chinezeti.
Omuleii din ele preau att de sinceri, cu ochiorii lor de pui de foc. Pn i zmeii sau
Muma-Pdurii care pregtete otrvuri, ba chiar balaurii cu n capete aveau ceva fragil,
delicat, nct ai fi zis c adie sub ochii ti ca nite pnze de pianjen.
Dar cine s mai stea s se uite la carte i la desenele ei? Fusese alungat n fundul unui
cufr, laolalt cu tot felul de ppui cu capul spart, ciorapi rupi de i-ar fi ieit toate
degetele prin ei, hinue att de peticite c n-ai mai fi putut spune ce culoare avuseser la
nceput i pe care le purtaser, probabil, de-a lungul timpului, multe generaii de copii,
rachete de badminton cu corzile, dac nu i cozile rupte i cte i mai cte.
(Caius Dobrescu, Cartea care mirosea urt, n vol. Care-i faza cu cititul?)

1. Textul dat se refer la:
a. felul n care poate fi citit o carte cu poveti;
b. jucriile unui copil;
c. locul unde este aruncat o carte cu poveti;
d. o carte cu poveti, ilustrat.

2. Dou personaje specifice basmelor menionate n textul dat sunt:
a. Ft-Frumos, zmeii;
b. Muma-Pdurii, omuleii;
c. omuleii, znele;
d. ppuile, mpraii.

3. Structura care conine un epitet referitor la felul n care sunt nfiai mpraii n cartea
cu poveti este:
a. aveau ceva fragil, delicat;
2
b. campioni la inele ;
c. cu barba exagerat de crlionat;
d. preau att de sinceri.

4. n secvena Erau subiri i gingae ca nite umbre chinezeti. apar, ca figuri de stil:
a. comparaia i personificarea;
b. epitetul i comparaia;
c. personificarea i enumeraia;
d. personificarea i comparaia.

5. Obiectele din cufrul n care este aruncat cartea cu poveti sunt prezentate cu ajutorul:
a. comparaiei i al personificrii;
b. enumeraiei i al epitetului;
c. epitetului i al personificrii;
d. personificrii i al enumeraiei.

6. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. a-ceas-ta, sub-iri, camp-i-oni, plic-ti-sesc, fra-gil;
b. a-ceas-ta, cam-pi-oni, po-ves-te, fra-gil;
c. cam-pi-oni, i-ne-le, ex-a-ge-rat, su-biri;
d. p-pui, cul-oa-re, p-ian-jen, su-biri.

7. Apar numai cuvinte cu diftongi n seria:
a. aceasta, foarte, erau, prea;
b. foarte, astea, zmeii, adie;
c. prea, uitai, seama, ti;
d. ti, ei, bazaconiile, ciorapi.

8. Sinonimul potrivit pentru sensul din text al cuvntului adie (aveau ceva fragil, delicat,
nct ai fi zis c adie sub ochii ti) este:
a. bat;
b. danseaz;
c. plutesc;
d. sufl.

9. Cuvntul subliniat n structura Omuleii din ele preau att de sinceri... este derivat de la
cuvntul de baz:
a. om; c. omule;
b. omul; d. omulei.

3
10. Verbele din secvena ce culoare avuseser la nceput i pe care le purtaser, probabil,
de-a lungul timpului, multe generaii de copii... sunt la modul i timpul:
a. indicativ, perfect simplu;
b. indicativ, imperfect;
c. indicativ, mai mult ca perfect;
d. imperativ, prezent.

___B. A fost odat etc.
A fost odat un mprat foarte viteaz; toate mpriile de prinprejurul mpriei sale i
cerea sfaturi: atta era de drept i nelept. Cnd se isca sfad* ntre dnii, la acest
mprat mergeau mai nti la judecat i, cum zicea el, aa se i fcea, fiindc era judector
drept i iubitor de pace. Cnd fu aproape de btrnee i drui Dumnezeu un fecior. Nu se
poate spune ct bucurie simi mpratul cnd a vzut c dobndi un motenitor. Toi
mpraii vecini i-au trimis daruri. Ei nu mai puin se bucurau c vecinul lor, care i ajuta
cu sfaturi i poveele lui cele de mult folos, a dobndit fecior.
Dup ce se mri, l puse de nv carte. El era aa de silitor, nct se mirau dasclii de
dnsul cum de nva aa repede. Ceea ce nvau ceilali copii ntr-un an, el nva numai
ntr-o sptmn. Ajunsese s nu mai aib dasclii ce s-i dea s nvee. Iar tat-su
scrise carte mprteasc la nite filosofi vestii ca s vie s ispiteasc cu nvturile lor pe
fiul su.
La curtea acelui mprat se afla pe atunci un vntor vestit; i, pn s vie filosofii cei
vestii, mpratul dete pe fiu-su acestui vntor ca s-l nvee meteugul su.
Dup ce venir filosofii, nv i de la dnii cte n lun i n soare. Bucuria tatlui
su era aa de mare unde vedea c fiu-su are s fie procopsit* ca niciunul din fiii de
mprai, nct se uita la dnsul ca la soare. Iar el de ce se mrea d-aia se fcea mai cu
minte i mai frumos. n toat mpria lui i a vecinilor lui mprai, alt vorb nu era
dect de nelepciunea i frumuseea acestui fiu de mprat.
(Petre Ispirescu, Zna munilor)

*sfad ceart;
procopsit educat, nvat


11. Dou caracteristici ale basmului care se regsesc n textul dat sunt:
a. bucuria mpratului la naterea fiului su i judecarea certurilor dintre vecinii
mpriei;
b. nelepciunea mpratului i lipsa urmailor;
c. situarea aciunilor ntr-un timp vag, neprecizat i formula iniial;
d. trimiterea darurilor i sfaturile printeti.

4
12. Dou trsturi ale fiului de mprat care reies din textul citat sunt:
a. buntatea i spiritul justiiar;
b. cuminenia i vitejia;
c. frumuseea i capacitatea neobinuit de a asimila cunotine;
d. vitejia i capacitatea de a face dreptate tuturor.

13. Fiul mpratului nva carte de la:
a. dascli i filosofi;
b. dascli i vntorul vestit;
c. tatl su i dascli;
d. vntorul din mpria tatlui.

14. Structura nv i de la dnii cte n lun i n soare se refer la:
a. capacitatea fiului de mprat de a-i depi dasclii;
b. frumuseea cadrului natural;
c. frumuseea fiului de mprat;
d. multitudinea cunotinelor dobndite de feciorul de mprat.

15. Substantivele din secvena Ceea ce nva ceilali copii ntr-un an, el nva numai ntr-o
sptmn.au, n ordine, urmtoarele funcii sintactice:
a. complement, complement, atribut;
b. complement, subiect, complement;
c. subiect, atribut, complement;
d. subiect, complement, complement.

16. Pronumele personale din secvena Ei nu mai puin se bucurau c vecinul lor, care i
ajuta cu sfaturi i poveele lui cele de mult folos, a dobndit fecior. au, n ordine,
urmtoarele cazuri:
a. dativ, genitiv, dativ, genitiv;
b. nominativ, genitiv, acuzativ, genitiv;
c. nominativ, genitiv, dativ, genitiv;
d. nominativ, dativ, acuzativ, genitiv.

17. n secvena n toat mpria lui i a vecinilor lui mprai, alt vorb nu era dect de
nelepciunea i frumuseea acestui fiu de mprat. atributele sunt exprimate prin:
a. adjectiv, pronume personal i substantiv comun;
b. adjectiv i pronume personal;
c. adjectiv i substantiv comun;
d. pronume personal i substantiv comun

5
18. Antonimul adjectivului subliniat din structura La curtea acelui mprat se afla pe atunci
un vntor vestit este:
a. necunoscut;
b. renumit;
c. tiut;
d. viteaz.

19. Adjectivele din secvena fiindc era judector drept i iubitor de pace. au funcia
sintactic de:
a. atribut;
b. complement;
c. nume predicativ;
d. atribut, respectiv nume predicativ.

20. Predicatul din secvena fiu-su are s fie procopsit este:
a. are s fie;
b. are;
c. are s fie procopsit;
d. s fie procopsit.

___C.
Aezat la gura sobei noaptea pe cnd viscolete
Privesc focul, scump tovar, care vesel plpiete.
i prin flacra albastr-a vreascurilor de aluni
Vd trecnd n zbor fantastic a povetilor minuni.

Iat-o pasre miastr prins-n lupt c-un balaur;
Iat cerbi cu stele-n frunte care trec pe puni de aur;
Iat cai ce fug ca gndul; iat zmei naripai
Care-ascund n mari palaturi mndre fete de-mprai.

Iat pajuri nzdrvane care vin din neagra lume,
Aducnd pe lumea alb fei-frumoi cu falnic nume;
Iat-n lacul cel de lapte toate znele din rai...
Nu departe st Pepelea, tupilat n flori de mai.
...................................................................................
(Vasile Alecsandri, La gura sobei)


21. Cuvntul subliniat n versul Privesc focul, scump tovar, care vesel plpiete. are
valoarea morfologic i funcia sintactic:
a. adjectiv, atribut;
6
b. adverb, complement;
c. adverb, atribut;
d. substantiv, complement.

22. Cuvntul subliniat n versul Iat pajuri nzdrvane care vin din neagra lume are o
valoare morfologic diferit de cea din text n enunul:
a. Culoarea neagr a rochiei o face elegant.
b. Negrul este o culoare interesant.
c. Noaptea neagr s-a lsat peste lume.
d. Sunt multe rochii negre n vitrina magazinului.

23. Versul care conine un adjectiv provenit dintr-un verb derivat, la participiu, este:
a. Iat-o pasre miastr prins-n lupt c-un balaur;
b. Iat cai ce fug ca gndul; iat zmei naripai;
c. Nu departe st Pepelea, tupilat n flori de mai.
d. Privesc focul, scump tovar, care vesel plpiete.

24. Repetiia interjeciei Iat din textul dat:
a. creeaz o muzicalitate aparte a textului;
b. sugereaz tririle cititorului;
c. evideniaz elementele specifice lumii basmului pe care le imagineaz poetul;
d. red sentimentele poetului.

25. Versurile din poezia dat au rim:
a. mbriat;
b. mperecheat;
c. ncruciat;
d. mperecheat i ncruciat.

26. Versul care conine un epitet i se refer la lumea povetilor este:
a. Aezat la gura sobei noaptea pe cnd viscolete;
b. Nu departe st Pepelea, tupilat n flori de mai;
c. Privesc focul, scump tovar, care vesel plpiete;
d. Vd trecnd n zbor fantastic a povetilor minuni.

27. Legtura dintre lumea real i lumea basmului se realizeaz, n versurile date:
a. cu ajutorul figurilor de stil i al elementelor de versificaie;
b. prin folosirea unor cuvinte cu sens neobinuit;
c. prin intermediul imaginaiei creatorului, stimulat de jocul flcrilor;
d. prin folosirea imaginilor artistice prin care se recreeaz realitatea.

7
28. Ideea central transmis de textul dat face referire la:
a. starea de visare a poetului, care i imagineaz o lume de basm, privind focul din
sob;
b. frumuseea unui peisaj de iarn, contemplat din interiorul unei camere;
c. succesiunea aciunilor pe care le-ar putea svri un personaj de basm;
d. trecerea timpului, care trezete regretul poetului.

29. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele A, B i C sunt fragmente din basme;
b. Textele A i B sunt fragmente din basme, textul C este un fragment dintr-un basm n
versuri;
c. Textul C prezint un tablou specific iernii;
d. Textele A, B i C fac referire la personaje specifice basmului.

30. Urmtoarea afirmaie este corect:
a. Textele date fac referire numai la aspecte ale realitii;
b. Textul A prezint aspecte din realitate, textele B i C aspecte ale realitii, recreate de
imaginaia autorului;
c. Textele A i B prezint aspecte ale realitii, n textul C se transfigureaz realitatea n
funcie de imaginaia autorului;
d. Niciunul dintre cele trei texte nu valorific aspecte ale realitii.



1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA LIMBA SI LITERATURA ROMANA
CLASA A V-A



Rspunsuri corecte:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
d a c b b b c c a c c c a d d

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
b a a a c b b b c b d c a d b

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a V-a
Varianta 1

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Care numr, scris cu cifre romane, este cel mai mare?
a. CD b. XX c. LXI d. XC

2. Suma a dou numere naturale este 500. Micorm primul numr cu 30 i mrim al doilea numr cu 50.
Noua sum este egal cu:
a. 580 b. 520 c. 530 d. 480

3. Numrul natural x, diferit de zero, care verific ecuaia 5 x : 2 = 2525 este:
a. 110 b. 11 c. 1010 d. 1001

4. La ce numr am adunat 25 dac un sfert din rezultat este 25?
a. 175 b. 100 c. 50 d. 75

5. Suma numerelor consecutive ab i ac , scrise n baza zece, este egal cu 113. Produsul numerelor ab i
ac este egal cu:
a. 3249 b. 3136 c. 3192 d. 3080

6. Cu ajutorul cifrelor, numrul n = un milion aizeci i dou de mii doi este:
a. 1006202 b. 1062002 c. 1060202 d. 1062020

7. Care este cel mai mare numr natural de patru cifre, scris n baza zece, care mprit la 25 d ctul de 6 ori
mai mare dect restul?
a. 3020 b. 3775 c. 4200 d. 3624

8. Cte numere naturale distincte, formate din cte trei cifre diferite, se pot forma cu elementele mulimii
{0; 5; 9}?
a. 4 b. 12 c. 10 d. 18

9. Pe axa numerelor, punctele A, B, C corespund numerelor naturale 5, 11, respectiv x. Dac A se afl ntre
C i B, atunci suma tuturor valorilor pe care le poate lua x este egal cu:
a. 4 b. 10 c. 15 d. 30

10. Numrul par ab este scris n baza zece i a < b . Cte astfel de numere ab exist?
a. 13 b. 16 c. 17 d. 24

11. Produsul dintre cifra sutelor i numrul de sute ale numrului 2507 este egal cu:
a. 0 b. 5 c. 30 d. 125
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 2
12. Se consider irul 2, 7, 12, 17, Suma primilor ase termeni ai irului este:
a. 80 b. 85 c. 87 d. 97

13. Se consider irul 2, 7, 12, 17, Termenul situat pe locul 2011 este:
a. 10052 b. 10057 c. 10047 d. 1050

14. Suma a 5 numere naturale consecutive este egal cu 85. Cel mai mare dintre numerele adunate este:
a. 23 b. 18 c. 21 d. 19

15. Un elev are 300 de lei pe care i cheltuiete n trei zile astfel: n prima zi cheltuiete 78 de lei, iar n a
doua zi cheltuiete cu 15 lei mai puin dect n prima zi. n ultimele dou zile elevul cheltuiete:
a. 141 b. 159 c. 222 d. 224

16. Dintre fraciile urmtoare, cea mai mic este:
a.
8
1
b.
6
1
c.
7
1
d.
5
1


17. Divizor al numrului natural 23 este:
a. 0 b. 3 c. 23 d. 46

18. Propoziia fals este:
a. 0 este multiplu al lui 9 b. 0 este divizor al lui 9
c. 0 este multiplu al lui 0 d. 1 este divizor al lui 9

19. Fracia echivalent cu
6
4
este:
a.
14
24
b.
4
2
c.
4
3
d.
12
8


20. Fraciile
12
24
i
5
x
sunt echivalente pentru x egal cu:
a. 10 b. 12 c. 8 d. 7

21. Calculnd
25
8
din 20100 se obine:
a. 628 b. 672 c. 6030 d. 6432

22. Dac a 2b = 7, atunci n relaia x + 3a 6b = 30, x este egal cu:
a. 8 b. 7 c. 10 d. 9

23. Rezultatul calculului 395 877 + 123 395 este:
a. 39500 b. 395000 c. 396500 d. 390000

24. Fie mulimile A = {x e N | 2 s x s 4} i B = {x e N | 5 < 2x 1 < 11}. Mulimea ( A B) \ ( A B)
este:
a. {2,3,5} b. {2,3,4} c. C d. {2,3,4,5}

25. Media aritmetic a dou numere naturale este 2010. Unul dintre numere este cel mai mare numr natural
par format din trei cifre. Cellalt numr este:
a. 1012 b. 3022 c. 3020 d. 1519
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 1 3
26. Ana i Dan sunt frai. Suma vrstelor celor doi frai este 41 de ani. n urm cu 10 ani vrsta lui Dan era
jumtate din vrsta Anei. Acum vrsta lui Dan este de:
a. 24 ani b. 17 ani c. 15 ani d. 13 ani

27. Rezultatul calculului: [(41
2
82 + 1) : 8 : 5 5 (2
6
2
5
+ 2
2
2
0
)]
2010
este:
a. 0 b. 1 c. 35 d. 2010

28. Rezultatul calculului + + + + +
1 2 3 3
2 3
4 5 4 5
este:
a.
20
23
b. 6 c. 7 d.
20
25


29. x 1 i 2 x sunt numere scrise n baza zece, iar fracia
67
2 1 x x +
este echiunitar. Numrul x
3
5
2
este:
a. 5 b. 5
2
c. 5
3
d. 10
2


30. Numerele naturale a, b, c, diferite de zero, ndeplinesc simultan condiiile: a + b c = 10 i a + 2b + 2c =
= 43. Dac b este cel mai mic numr posibil, atunci produsul a b c este egal cu:
a. 57 b. 430 c. 510 d. 0

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a V-a
Varianta 2

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Numrul scris cu cifre arabe corespunztor numrului CMXCII este:
a. 1102 b. 992 c. 1002 d. 902

2. n cuvntul COMPER, valoarea unei vocale este 5, iar a unei consoane 3. Care este valoarea sumei
literelor?
a. 22 b. 26 c. 18 d. 20

3. Scris cu cifre, numrul douzeci i trei de milioane aptezeci i trei de mii cincizeci i ase este:
a. 23073056 b. 23730056 c. 23703506 d. 23073506

4. Produsul dintre cifra sutelor i cifra zecilor de mii ale numrului 1 024 320 este:
a. 0 b. 12 c. 6 d. 8

5. Pentru a < b, ordinea descresctoare a numerelor , , aaaa abab , bbbb baba , scrise n baza zece, este:
a. baba abab bbbb aaaa , , , b. baba bbbb aaaa abab , , ,
c. aaaa baba abab bbbb , , , d. aaaa abab baba bbbb , , ,

6. Dac suma numerelor ab i ba , scrise n baza zece, este egal cu 143, atunci a + b este egal cu:
a. 8 b. 11 c. 13 d. 14

7. Numrul tuturor numerelor de patru cifre n care cifra zecilor este 1 i cifra unitilor este 2 este:
a. 100 b. 90 c. 99 d. 91

8. Numrul care este cu 240 mai mic dect jumtatea lui 500 este:
a. 20 b. 10 c. 260 d. 250

9. Suma a dou numere naturale este 95. Unul dintre numere este cu 8 mai mare dect jumtatea celuilalt.
Cele dou numere sunt:
a. 38 i 57 b. 35 i 60 c. 37 i 58 d. 18 i 77

10. Numrul abc este scris n baza zece. Rezultatul calculului : abcabc abc este egal cu:
a. 1000 b. 1111 c. 1001 d. 11

11. Clin a scris de mn numerele naturale de la 1 la 999. De cte ori a scris cifra zero?
a. 109 ori b. 99 ori c. 100 ori d. 189 ori

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 2
12. n irul a cinci numere naturale consecutive, numrul din mijlocul irului are valoarea 1023. Suma
termenilor acestui ir este:
a. 5025 b. 5005 c. 5035 d. 5115

13. Numrul abcd, scris n baza zece, are suma cifrelor divizibil cu 9. Restul mpririi numrului abcd
la 9 este:
a. 0 b. 5 c. 6 d. 3

14. Suma numerelor naturale care mprite la 7 dau ctul 7 este:
a. 374 b. 354 c. 344 d. 364

15. ntr-o familie sunt 4 copii. Acum, suma vrstelor lor este 24 ani. Peste 6 ani, suma vrstelor acestor
copii va fi:
a. 48 b. 30 c. 28 d. 52

16. Rezultatul calculului 98 96 94 92 90 88 ... 10 8 6 4 + + + + + este egal cu:

a. 48 b. 196 c. 108 d. 194

17. Numrul 3 este jumtatea sfertului jumtii unui numr natural x. Numrul x este egal cu:
a. 18 b. 48 c. 24 d. 54

18. Rezultatul calculului
6
3 2
1 2 7
: 2 2
5 5 5
| |
+ +
|
\ .
este egal cu:
a. 2 b. 32 c. 1 d. 36

19. Numerele 9a i bc sunt scrise n baza zece. Numrul fraciilor subunitare, de forma
bc
a 9
este egal cu:
a. 44 b. 45 c. 51 d. 47

20. ntr-o tabr erau de dou ori mai muli biei dect fete. Din tabr pleac 14 biei i vin 28 de fete.
Astfel numrul bieilor devine egal cu numrul fetelor. Iniial, numrul total al copiilor din tabr a fost de:
a. 63 b. 144 c. 126 d. 77

21. Fie mulimile A = { ab , ab este ptrat perfect, scris n baza zece} i B = {cd , cd este cub perfect, scris
n baza zece}. A B =
a. C b. {64} c. {16} d. {81}

22. Mulimea A are 8 elemente, mulimea B are 12 elemente, iar reuniunea lor are 15 elemente. Intersecia
mulimilor A i B are:
a. 10 elemente b. 20 elemente c. 5 elemente d. 8 elemente

23. Suma 18 25 32 ... 151 S = + + + + este egal cu:
a. 1403 b. 1697 c. 1699 d. 1690

24. Cu ce numr natural trebuie nmulit
2
1
pentru a obine 3?
a. 6 b.
6
1
c.
3
1
d. 3

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 2 3
25. Numerele naturale a, b, c ndeplinesc simultan condiiile: 2a + 3b + 6c = 87 i 8a + 7b + 4c = 143.
Suma b + 4c este:
a. 54 b. 23 c. 41 d. 37

26. Media aritmetic a dou numere naturale este 72, iar unul din ele este 80. Cellalt numr este:
a. 68 b. 64 c. 72 d. 60

27. Pe axa numerelor, punctelor A, B, C, D, n aceast ordine, le corespund numerele 1, 5, 9, respectiv x.
Determinai valoarea lui x tiind c lungimea segmentului [CD] este egal cu dublul lungimii segmentului
[AC]:
a. 10 b. 14 c. 15 d. 25

28. Tatl meu are de 3 ori vrsta mea. Peste 15 ani, tatl meu va avea vrsta dubl fa de a mea. Ce vrst
am eu?
a. 15 ani b. 10 ani c. 14 ani d. 12 ani

29. Termenul al 90-lea din irul numerelor impare este:
a. 89 b. 181 c. 179 d. 91

30. Maina A produce 1000 de piese n 3 minute, iar maina B produce 1500 de piese n 4 minute. Cte
piese produc mpreun cele dou maini n 12 minute?
a. 10000 de piese b. 8500 de piese c. 9000 de piese d. 11000 de piese

M
5
Nr.
subiect
Nr.
puncte
a b c d
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1 3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
100 TOTAL PUNCTE
Grila raspunsuri
concursul COMPER
M
E
N
T
O
R
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
A
d
r
e
s
a

s
c
o
a
l
a
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
S
c
o
a
l
a
T
e
l
e
f
o
n
M
o
b
i
l
D
i
r
e
c
t
o
r

s
c
o
a
l
a
B
.
I
.
/
C
.
I
.

s
e
r
i
a
n
r
.
E
L
E
V
N
u
m
e
P
r
e
n
u
m
e
L
o
c
a
l
i
t
a
t
e
J
u
d
e
t
S
t
r
a
d
a
C
o
d

p
o
s
t
a
l
N
r
.
B
l
.
S
c
.
A
p
.
C
.
N
.
P
.
E
m
a
i
l
C
L
A
S
A
Completarea corecta cu pix albastru este astfel:
Daca veti completa altfel raspunsul tau nu va fi luat in considerare !
O singura varianta de raspuns este corecta !
ATENTIE !
"
D
e
c
u
p
e
a
z
a

p
a
g
i
n
a
!

N
u
m
a
i

a
c
e
a
s
t
a

f
o
a
i
e

e
s
t
e

a
d
m
i
s
a

l
a

c
o
n
c
u
r
s

!
RETINE !
Numai pe aceasta pagina vei putea bifa raspunsul corect !
semnatura
mentor
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a V-a
Varianta 3

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Anul 2011, scris cu ajutorul cifrelor romane, este:
a. MMIX b. MXMI c. MMI d. MMXI

2. Pisicile dorm
3
2
din timp. Cte ore dorm ele n 12 ore?
a. 8 ore b. 6 ore c. 4 ore d. 9 ore

3. Fie un ptrat de latur a, un hexagon de latur a, un octogon de latur a, un pentagon de latur a. Care
figur are perimetrul mai mare?

a. b. c. d.

4. Scris cu cifre arabe, numrul douzeci i ase de milioane cinci mii trei este:
a. 26050030 b. 26005003 c. 26005030 d. 26503000

5. Suma dintre cifra care reprezint sutele de mii i cifra care reprezint zecile, n scrierea numrului 8 245
204 este:
a. 6 b. 2 c. 8 d. 7

6. Numrul tuturor numerelor de dou cifre care se scriu numai cu cifre pare este:
a. 40 b. 15 c. 30 d. 20

7. Care dintre numerele 10, 21, 32, 43 este soluie a inecuaiei 271 303 x + > ?
a. 43 b. 21 c. 32 d. 10

8. O carte cost cu 150 lei mai puin dect patru cri de acelai fel. Preul unei cri este egal cu:
a. 30 lei b. 25 lei c. 50 lei d. 48 lei

9. Cte numere naturale de trei cifre dau acelai rest la mprirea cu 5, 7, respectiv 9?
a. 4 b. 6 c. 15 d. 0

10. Cifra x pentru care numrul 54 38x se mparte exact la 31 este egal cu:
a. 2 b. 7 c. 5 d. 6

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 2
11. Fiind date egalitile a + 4 = b + 2 = c; d + 2 = 10; c + 2 = d, precizai dac numerele a, b, c, d, n
aceast ordine, sunt:
a. pare consecutive descresctoare
b. impare consecutive cresctoare
c. impare consecutive descresctoare
d. pare consecutive cresctoare

12. Aflai suma a 10 numere impare consecutive, tiind c al aptelea este 113.
a. 1000 b. 1100 c. 1010 d. 1110

13. Suma a 10 numere naturale diferite este 45. Produsul acestor numere va fi:
a. 1 107 000 b. 0 c. 14 107 800 d. 150 000 000

14. Se dau urmtoarele puncte pe axa numerelor: A(53), B(115), C(189) i D(275). Stabilii lungimea
AD BC.
a. 148 b. 164 c. 124 d. 154

15. Rezultatul calculului {24 + [5 340 5(421 1111 : 11)]} 3 237 este:
a. 245 b. 235 c. 135 d. 145

16. O societate comercial a cheltuit ntr-o zi 18950 lei, iar n urmtoarea zi a cheltuit cu 1715 lei mai mult.
Suma cheltuit n cele dou zile, rotunjit la mii, este egal cu:
a. 20670 lei b. 20000 lei c. 20700 lei d. 40000 lei

17. Valoarea lui x din egalitatea 7 [5200 : 13 5(360 2x)] : 20 = 2 este:
a. 175 b. 50 c. 200 d. 150

18. La un concert s-au vndut 200 de bilete la preul de 4 lei i respectiv de 6 lei biletul, ncasndu-se n
total 980 de lei. Numrul biletelor de 4 lei a fost de:
a. 110 b. 100 c. 90 d. 120

19. n calendar, o lun are exact trei duminici cu numr par. n ce zi a sptmnii cade data de 19?
a. luni b. miercuri c. mari d. vineri

20. Cel mai mare numr ab , scris n baza zece, care este mai mare cu 36 dect ba este egal cu:
a. 96 b. 84 c. 95 d. 98

21. Determinai numrul fraciilor de forma
y x
x y
3
4 8
, tiind c ele se simplific cu 18.
a. 4 b. 6 c. 3 d. 1

22. Rezultatul calculului
12 1212 121212
16 1616 161616
+ + este:
a.
3
1
4
b.
64
1
2 c.
16
1
2 d.
4
1
2

23. Numrul valorilor lui n e N pentru care avem 1
5 4
3
7
1
<
+
<
n
este:
a. 4 b. 5 c. 3 d. 6

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 3 3
24. Dac A = {5k + 2; 5k + 3; 5k + 7; 5k + 8| k e N} i B = {n
2
| n e N}, atunci A B este:
a. {5k + 2; 5k + 3} b. C
c. {5k + 2; 5k + 8} d. {5k + 7}

25. Se dau mulimile A = {n e N
-
, 2
n1
< 3 < 2
n+1
} i B = {m e N , m divide pe 12}. Numrul
elementelor mulimii A B este:
a. 0 b. 1 c. 3 d. 2

26. Mama, tata i fiul au mpreun 67 de ani. tiind c mama i tata au mpreun 63 de ani, iar mama i fiul
au mpreun 33 de ani. Aflai vrsta mamei.
a. 23 ani b. 24 ani c. 29 ani d. 26 ani

27. Media aritmetic a trei numere este 28. Primul este cu 4 mai mare dect al doilea, iar media aritmetic
dintre primul i al treilea numr este 30. Cel mai mic numr din cele trei este:
a. 24 b. 16 c. 28 d. 18

28. Florica depune 10 000 lei la banc. Pentru fiecare 100 lei, banca i adaug 40 lei pe an. La sfritul a doi
ani, ci lei va avea Florica n cont?
a. 18 000 lei b. 19 600 lei c. 21 000 lei d. 16 200 lei

29. Care este cea mai mare sum a cifrelor unui numr mai mic ca 208539?
a. 34 b. 32 c. 42 d. 46

30. Cte numere naturale x cu proprietatea: 1 + 3 + 5 + + 2009 < x < 2 + 4 + 6 + 8 + + 2010 sunt
divizibile cu 2?
a. 500 b. 501 c. 502 d. 499


FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a V-a
Varianta 4

- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Scriei cu cifre romane anul primei uniri realizat de Mihai Viteazul n 1601.
a. MDIC b. MCDI c. MDCI d. CMDI

2. n cuvntul PARALELA, valoarea unei vocale este 5, iar a unei consoane 3. Care este valoarea sumei
literelor?
a. 30 b. 28 c. 35 d. 32

3. Scriei cu cifre arabe urmtorul numr: o sut cinci milioane douzeci i trei de mii douzeci.
a. 105023020 b. 105203200 c. 105230020 d. 105023200

4. Care este suma elementelor care lipsesc n scderea urmtoare?
6 1 * 5
* 6 3 *
5 * 2 7

a. 20 b. 27 c. 16 d. 18

5. Produsul dintre cifra care reprezint sutele de mii i cifra care reprezint zecile numrului 22023091 este:
a. 0 b. 6 c. 18 d. 2

6. Cte numere naturale diferite, scrise n baza zece, de forma 21 a exist?
a. 7 b. 8 c. 9 d. 10

7. Numrul numerelor, scrise n baza zece, de forma ba ab0 este:
a. 91 b. 89 c. 90 d. 81

8. Suma dintre cel mai mic numr natural de patru cifre i cel mai mare numr natural de trei cifre, fiecare
avnd cifre distincte este:
a. 2100 b. 1910 c. 1990 d. 2010

9. Liviu alege un numr i l nmulete cu 5. Care dintre urmtoarele numere nu poate fi rspunsul lui?
a. 120 b. 675 c. 1805 d. 842

10. Diferena dintre suma primelor 100 de numere pare i suma primelor 100 de numere impare este:
a. 50 b. 99 c. 0 d. 100

11. Restul mpririi numrului bca cab abc + + la 37 este:
a. 0 b. 1 c. 11 d. 3
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 2
12. Cifrele 1, 3, 5 i 8 pot fi aranjate astfel nct s formeze 24 de numere diferite, fiecare de cte 4 cifre
diferite. Numrul de numere pare dintre acestea este:
a. 1 b. 6 c. 12 d. 18

13. Se consider un ir de 5 numere naturale ordonate cresctor, fiecare dintre numere este mai mare dect
precedentul cu acelai numr, iar al treilea este 7. Suma celor 5 numere este:
a. 25 b. 30 c. 35 d. 40

14. ntr-o ncpere se afl 8 persoane. Fiecare d mna cu toi ceilali, cte o singur dat. Cte strngeri de
mn au loc?
a. 56 b. 16 c. 32 d. 28

15. Un numr impar de numere consecutive are suma egal cu 77, iar termenul din mijloc este egal cu 11.
Cel mai mare dintre acestea este:
a. 14 b. 16 c. 11 d. 13

16. Rezultatul calculului 324523 + 523 325423 este egal cu:
a. 52820 b. 32500 c. 32410 d. 52340

17. Numerele naturale a, b, c ndeplinesc simultan condiiile: a + b + c = 72 i a + 3b 2c = 50. Atunci
3a + 5b este:
a. 204 b. 184 c. 194 d. 202

18. Determinai triplul lui x din relaia: 27 : [26 + (6x 21) : 9] + (13 2 2 3) = 2.
a. 15 b. 12 c. 18 d. 21

19. Suma a cinci numere naturale consecutive este mai mare cu 10 dect produsul primelor cinci numere
naturale consecutive. Care este numrul din mijloc al irului de cinci numere adunate?
a. 3 b. 4 c. 6 d. 2

20. Determinai numrul natural y, tiind c:
{1, 3, x} {2, x, y} = {0, 3}.
a. 1 b. 3 c. 2 d. 0

21. Fracia ireductibil echivalent cu fracia
9999 8888 7777
6666 ... 2222 1111
+ +
+ + +
este:
a.
7
5
b.
9
4
c.
8
7
d.
7
3


22. Se consider fraciile de forma
1
1
+

y
x
, unde x, y e {1, 2, 3, , 10}. Determinai y astfel nct fracia
s fie supraunitar i cea mai mic posibil.
a. 7 b. 6 c. 8 d. 5

23. mprind numerele 284, 256, 222 la a
-
e obinem resturile 14, 16, respectiv 12. Numrul a este:
a. 15 b. 16 c. 40 d. 30

24. Aflai un numr natural x, tiind c
3
1
din el adunat cu
4
1
din el este cu 10 mai mare dect
2
1
din el.
a. 112 b. 120 c. 124 d. 116

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 4 3
25. Rezultatul calculului [3
4
: 3
2
5
4
: 5
3
+ (3 2)
2
: 9] : 2
2
+ 0
23
este:
a. 0 b. 1 c. 2 d. 4

26. Suma a apte numere naturale distincte nenule este egal cu 28. Restul mpririi produsului acestor
numere prin 2000 este:
a. 0 b. 520 c. 1040 d. 380

27. Media aritmetic a trei numere naturale pare consecutive este 24. Cel mai mare dintre cele trei numere
este:
a. 26 b. 24 c. 22 d. 28

28. ntr-o familie sunt 4 copii. Suma vrstelor lor acum este de 20 de ani. Peste 5 ani, suma vrstelor lor va
fi de:
a. 15 ani b. 12 ani c. 14 ani d. 40 ani

29. Cte numere naturale mai mici dect 100 au exact trei divizori naturali?
a. 0 b. 1 c. 4 d. 2

30. Cte numere naturale sunt cuprinse ntre 2
704
i 2
708
?
a. 5 2
704
b. 15 2
704
1 c. 15 2
704
d. 3 2
704


1

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA I MATEMATIC
CLASA a V-a
Varianta 5

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute

Citete cu atenie enunurile, apoi bifeaz n gril rspunsul corect:


1. Anul naterii poetului neamului, Mihai Eminescu, este 1850. Scris cu cifre romane acest an este egal cu:
a. MDCCCXCIX b. MDLXXXIX
c. MDCCCXCIXX d. MDCCCL

2. Rezultatul calculului 20000 12753 753 este egal cu:
a. 13506 b. 8000 c. 6494 d. 8100

3. Care este suma numerelor pare consecutive cuprinse ntre 8 i 58?
a. 792 b. 812 c. 752 d. 802

4. Numrul elementelor mulimii literelor din care sunt alctuite cuvintele: copil, mama, creion, tata, viin,
prun este:
a. 18 b. 20 c. 14 d. 16

5. Aflai numrul ntreg de zeci din optzeci de mii.
a. 80 de zeci b. 8000 de zeci c. 800 de zeci d. 8 zeci

6. Scriei cu ajutorul cifrelor arabe numrul ase milioane patru sute douzeci i una de mii o sut patruzeci.
a. 64020140 b. 6412140 c. 6421140 d. 6420141

7. Numrul tuturor numerelor de trei cifre care se scriu numai cu cifre pare este:
a. 80 b. 20 c. 60 d. 100

8. Media aritmetic a trei numere este 45. Primul numr este 21 i al doilea 63. Al treilea numr este egal cu:
a. 51 b. 48 c. 53 d. 50

9. Cte ptrate perfecte nenule mai mici dect 2000 exist?
a. 51 b. 45 c. 44 d. 49

10. nmulim ntre ele cinci numere naturale consecutive. Ultima cifr a produsului lor este:
a. 9 b. 4 c. 0 d. 5

11. Fie a, b, c trei numere naturale. Determinai 3a + 5b 2c, tiind c a + b = 7 i b c = 10.
a. 27 b. 38 c. 52 d. 41

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 2
12. Calculai suma primilor unsprezece termeni ai irului 1, 4, 7, 10,
a. 176 b. 164 c. 204 d. 184

13. Se consider irul 1, 5, 9, 13, Ci dintre termenii irului sunt mai mici dect 150?
a. 40 b. 38 c. 37 d. 41

14. Fie mulimile A = 1, 2, 3, , 2010 i B = 1944, 1946, 1948, , 2210. Numrul elementelor
mulimii A B este egal cu:
a. 40 b. 38 c. 34 d. 36

15. Rezultatul calculului: 32 5
3
+ 10 + (9 8 8 7) 10] este:
a. 1430 b. 1360 c. 1530 d. 1260

16. Pe o ax sunt fixate punctele A, B, C, D ca n figura de mai jos.


Dac M este mijlocul segmentului AB i N este mijlocul segmentului CD, atunci lungimea segmentului MN
este:
a. 115 b. 105 c. 125 d. 110

17. Cte numere de 4 cifre exist, tiind c n fiecare numr apare exact de trei ori cifra 1?
a. 36 b. 35 c. 40 d. 38

18. Dublul numrului x din egalitatea: 4 [(3 + x) : 9 + 7] 32 2 = 8 este:
a. 15 b. 42 c. 30 d. 84

19. Propoziia fals este:
a. Orice numr natural este par sau impar
b. 1 este divizor al lui 43
c. 0 este multiplu al lui 0
d. 0 este divizor al lui 12

20. Cte pagini are o carte dac pentru paginarea ei s-a folosit cifra 7 de 37 de ori?
a. 269 b. 148 c. 218 d. 178

21. Numrul divizorilor naturali ai numrului 100 este egal cu:
a. 9 b. 8 c. 7 d. 6

22. O carte conine 216 pagini a cte 32 de rnduri. Cte pagini ar conine cartea dac pe fiecare pagin ar fi
24 de rnduri?
a. 240 b. 320 c. 288 d. 332

23. Se consider mulimea A = 2
101
5
100
+ 7. Cte ptrate perfecte conine mulimea A?
a. 114 b. 64 c. 84 d. 0

24. tiind c x, y, z sunt cifre n baza zece i c x y z = 21, cte numere de forma xyz exist?
a. 2 b. 3 c. 6 d. 9

25. Doi brutari fac 200 de pini n 2 ore. Ci brutari vor face 500 de pini n 5 ore?
a. 4 b. 2 c. 5 d. 6

A(30) B(80) C(160) D(180)
FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

Varianta 5 3
26. Se d urmtoarea coresponden ntre dou iruri:
99 97 95 93 ... 7 5 3 1
1 3 5 7 ... 93 95 97 99

Ce numr i corespunde lui 55?
a. 45 b. 65 c. 53 d. 51

27. Am o sum de bani. Dublez aceast sum i iau din ea 200 lei. A doua oar dublez suma rmas i iau
200 lei i nu mai rmne nimic. Care a fost suma iniial?
a. 10 b. 100 c. 175 d. 150

28. Florica este a 17-a elev dac se numr elevii scrii n catalog de la nceput i tot a 17-a elev dac se
numr de la sfrit. Ci elevi sunt n clasa n care nva Florica?
a. 34 b. 35 c. 33 d. 32

29. Un cltor parcurge distana de la A la B n 10 zile, iar altul n 15 zile. Peste cte zile se vor ntlni cei
doi dac pornesc simultan din cele dou localiti unul ctre cellalt?
a. 5 b. 6 c. 7 d. 4

30. Cte numere de forma 8 34xy , scrise n baza zece, ndeplinesc condiia: 34567 < 8 34xy < 34789?
a. 23 b. 21 c. 18 d. 25

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

1

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA a II-a MATEMATIC
CLASA a V-a


- Toate subiectele sunt obligatorii
- Timpul efectiv de lucru este de 60 de minute
- Bifai n grila de concurs singurul rspuns corect


1. Fracia reprezentat de partea haurat din desen este:






A.
6
4
B.
6
5
C.
6
3
D.
6
2


2. Numrul treisprezece zecimi de cincizeci i nou de ori este reprezentat de fracia:
A.
10
862
B.
10
673
C.
10
59
D.
10
767


3. Numrul fraciilor de forma
b
a
, unde a i b sunt numere naturale prime distincte cuprinse ntre 10 i 20,
este:
A. 16 B. 12 C. 6 D. 8

4. Valoarea minim a numrului natural x, ptrat perfect, pentru care fracia
1 2
23
+ x
este subunitar este:
A. 16 B. 12 C. 9 D. 4

5. Fie mulimile
1
5
n
A n este fracie supraunitar
+
= e
`
)
,
7
20
n
B n este fracie subunitar
+
= e
`
)
.
Mulimea A B este:
A. {0, 1, 2, ..., 6} B. {5, 6, 7, ..., 12} C. {0, 1, 2, ..., 12} D. {3, 4, ..., 9}

6. Se arunc un zar, iar numrul de puncte obinut pe faa de sus a zarului se scrie ca numrtor al unei
fracii. Se arunc din nou zarul, iar numrul obinut pe faa de sus a zarului se scrie ca numitor al fraciei.
Numrul fraciilor cu numitorul diferit de 1,ireductibile, astfel obinute este egal cu:
A. 22 B. 36 C. 27 D. 17

7. Un robinet umple un bazin n 12 ore. Numrul robinetelor, cu acelai debit ca cel al primului, care
ar umple bazinul ntr-o or este egal cu:
A. 6 B. 20 C. 24 D. 12

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

2
8. Considerm tabloul infinit
... ... ... ... ... ... ...
...
3
6
3
5
3
4
3
3
3
2
3
1
...
2
6
2
5
2
4
2
3
2
2
2
1
...
1
6
1
5
1
4
1
3
1
2
1
1

Fracia aflat pe linia 10, coloana 9 este:
A.
10
9
B.
9
10
C.
9
9
D.
10
10


9. Fracia
b a 3 4
42
+
este echiunitar, iar suma 3a + 4b este ptrat perfect. Perechea (a, b) este egal cu:
A. (9, 2) B. (6, 6) C. (0, 14) D. (3, 10)

10. Dac a =
99
1
99 ...
3
1
3
2
1
2 1 + + + + i b =
1 2 98
...
2 3 99
+ + + , atunci suma a + b este egal cu:
A. 5050 B. 5051 C. 5048 D. 5049

11. Fie , , a b ce astfel nct
4
7
1
1
1
1
1
1
=
+
+
+
+
+ c b a
. Valoarea sumei S =
c
c
b
b
a
a
+
+
+
+
+ 1 1 1
este:
A.
7
4
B.
5
4
C.
4
5
D. 1

12. Calculai a + b, unde:
a =
1 1 1 1
1 1 1 ... 1
2 3 4 100
| | | | | | | |
+ + + + + + + +
| | | |
\ . \ . \ . \ .

b =
1 1 1 1
1 1 1 ... 1
2 3 4 100
| | | | | | | |
+ + + +
| | | |
\ . \ . \ . \ .

A. 198 B. 100 C. 200 D. 150

13. Aflai necunoscuta x din ecuaia
7 5 2
18 18 18 18
x
+ = .
A.
10
18
B. 14 C.
14
18
D. 10

14. Fie a, b, c cifre nenule i distincte.
100 10
b a
x + = ,
100 10
c b
y + = ,
100 10
a c
z + = i A = x + y + z.
Dac a + b + c = 12, atunci valoarea celui mai mic numr natural nenul n astfel nct n A e este:
A. 100 B. 25 C. 33 D. 10

15. Scris sub form de fracie zecimal suma S = 6 10
2
+ 7 10 + 1 +
5
1 9
10
10
+ va fi:
A. 671,0109 B. 671,109 C. 671,10009 D. 671,1009

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

3
16. Considerm toate numerele zecimale periodice simple de forma ) ( , 0 abcd , cu a, b, c, d distincte
din mulimea {1, 2, 3, 4}. Suma acestor numere este:
A.
3
20
B.
7
30
C.
3
23
D.
3
19


17. Calculai:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
2009, 001 ... 1 0, 001
999 1000 998 999 997 998 3 4 2 3 2
(
| | | | | | | | | | | |
+ + + + + + +
| | | | | | (
\ . \ . \ . \ . \ . \ .


A. 2,10 B. 2,01 C. 2,001 D. 0,2

18. Rezolvai ecuaia
( )
2 3 4 5 6
0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 0,1 x
(
+ =

obinnd pentru x:
A. 1 B. 10 C. 0,1 D. 100

19. Fie fracia
60
7 n +
, n e N. Valoarea minim a numrului natural n pentru care fracia se transform n
numr zecimal cu un numr finit de zecimale va fi:
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

20. Media aritmetic a cinci numere este 1, iar media aritmetic a trei dintre acestea este tot 1. Care va fi
media aritmetic a celorlalte dou?
A. 2 B. 3 C. 1 D. 0

21. Gabriel are trei note la matematic a cror medie este 6. El mai obine la o lucrare scris nota 10.
Ce medie va avea Gabriel la matematic?
A. 7 B. 8 C. 7,50 D. 6,75

22. Fracia de forma
d c
ab
5
7
care se simplific prin 18 este:
A.
950
700
B.
958
702
C.
956
700
D.
954
702


23. Cte triunghiuri echilaterale se pot numra n figura alturat:







A. 27 B. 16 C. 24 D. 32

24. Precizai cte dreptunghiuri sunt n desenul alturat:





A. 9 B. 15 C. 12 D. 18

FUNDAIA PENTRU TIINE I ARTE PARALELA 45

4
25. De pe peretele din baie au czut nite plci de faian. Numrul plcilor czute este:








A. 7 B. 9 C. 11 D. 15

26. Numrul de ptrate care sunt n desenul de mai jos este de:








A. 9 B. 10 C. 12 D. 8

27. Avem 400 de cubulee de latur 1. Folosind ct mai multe dintre ele, construim un cub mare.
Cte cubulee rmn nefolosite?
A. 57 B. 64 C. 32 D. 27

28. ntr-un scule sunt bile roii i bile albe care cntresc n total 100 g. Fiecare bil roie cntrete 5 g,
iar fiecare bil alb cntrete 7 g. Cte bile albe sunt n scule?
A. 12 B. 16 C. 10 D. 6

29. Cte drepte diferite se pot duce prin 6 puncte dac oricare trei dintre acestea sunt necoliniare?
A. 12 B. 11 C. 16 D. 15

30. De-a lungul unui gard sunt 12 pomi fructiferi. Numrul fructelor n oricare 2 pomi vecini difer cu 1.
Se culeg toate fructele din toi pomii. Care este numrul posibil de fructe culese?
A. 4217 B. 131 C. 414 D. 4571










GRILA DE RASPUNSURI CONCURSUL COMPER
ETAPA A II-A, ANUL SCOLAR 2010 - 2011
Nr.
intrebare
a b c d Punctaj
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
CLASA
I II III IV V VI VII VIII
DISCIPLINA LIMBA ROMANA MATEMATICA
COD C.I.C. ELEV COD C.I.C. MENTOR
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
A
B
C
D
E
F
(Bifeaza casuta corespunzatoare clasei)
(Bifeaza casuta corespunzatoare disciplinei)
Scrie un caracter in fecare casuta de deasupra, apoi bifeaza
in coloanele de dedesubt caracterul corespunzator
Date elev
Nume ..............................................................................................
Prenume ........................................................................................
Scoala .............................................................................................
Localitatea .....................................................................................
Judetul ...........................................................................................
Email ...............................................................................................
IMPORTANT !
Unei intrebari ii corespunde un singur raspuns corect!
Bifeaza casuta corespunzatoare raspunsului corect, cu pix
negru sau albastru inchis astfel: sau
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
1
CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATICA
CLASA A V-A


1. Fracia ireductibil reprezentat de partea haurat din desen este:






a.
1
3
b.
8
24
c.
2
6
d.
12
4


2. Numrul format din 479 sutimi, 2 miimi i 5 zecimi de miimi scris sub form de fracie
zecimal este
a. 47,925 b. 0,47925 c. 479,25 d. 4,7925

3. Se consider irul
1 3 7 15
; ; ; ; ...
3 5 9 17
Fracia aflat pe poziia 100 n ir este:
a.
75
75
8 1
8 1

+
b.
50
50
4 1
4 1

+
c.
99
99
2 1
2 1

+
d.
26
26
16 1
16 1

+


4. Considerm tabloul infinit
1
1
2 1
1 2
3 2 1
1 2 3
4 3 2 1
1 2 3 4
... ... ... ... ...

Pe a cta linie se afl fracia
39
17
?
a. 17 b. 37 c. 55 d. 56
5. Se consider mulimea A = , 1 100 i 1 100
a
a b , a b
b

e s s s s
`
)
. Cte din fraciile din A sunt
echiunitare?
a. 1 b. 1000 c. 10 d. 100
2
6. Cea mai mare fracie din secvena
199
200
..., ,
102
103
,
101
102
,
100
101
este:
a.
199
200
b.
100
101
c.
149
150
d.
150
149


7. Dintre toate fraciile
ab 5
14
, cu a = b, numrul celor care se simplific cu 2 este:
a. 45 b. 25 c. 100 d. 75

8. Fie mulimile A = {2, 7} i B = {0, 1, 4, 5, 6}. Numrul elementelor mulimii
,
m
m A n B
n

e e
`
)
este:
a. 10 b. 14 c. 12 d. 8

9. Se consider numerele a e {0, 1, 2, 3} i b e {2, 3, 4}. Determinai mulimea 1
a a
M
b b

= >
`
)
.
a. m =
)
`

3
4
b. m =
)
`

2
3
,
1
2
c. m =
)
`

2
3
d. m =
)
`

3
4
,
2
3


10. Ce fracie din zilele unui an bisect reprezint zilele lunii februarie.
a.
366
28
b.
366
29
c.
365
28
d.
365
29


11. Dup simplificare, fracia
1 2 3 4 ... 201 202
100 ... 3 2 1
+ + +
+ + + +
este egal cu:
a.
2
101
b.
2
49
c. 50 d.
2
51


12. Rezultatul calculului |
.
|

\
|
+ + |
.
|

\
|
+ |
.
|

\
|

10
9
9 ...
10
2
2
10
1
1 este:
a.
2
1
40 b. 50 c.
2
1
41 d. 40


13. Aflai valoarea necunoscutei x din ecuaia 2x + 4x + 6x + ... + 200x = 2525
a.
2
1
b. 1 c.
4
1
d.
8
1


14. Scriei sub form zecimal suma S =
1000
8
100
2
10
1
3 10 2 + + + + .
a. 2,3128 b. 23,128 c. 231,28 d. 2312,8


3
15. Tripletul (a, b, c) care verific nmulirea de mai jos este:
0, 3
0,
0,1 5
a
b
c


a. (1, 2, 5) b. (2, 5, 1) c. (2, 1, 5) d. (1, 5, 2)

16. Suma S = 0,5 + 0,95 + 0,995 + 0,9995 este egal cu:
a. 5,5445 b. 3,44445 c. 2,5445 d. 3,4445

17. Fie fracia
60
7 n +
, n e . Determinai cel mai mic numr natural n pentru care fracia se
transform n numr zecimal periodic mixt.
a. 0 b. 13 c. 2 d. 4

18. Aflai valoarea necunoscutei x din ecuaia:
(1,1 + x) + (2,2 + 2x) + (3,3 + 3x) + (4,4 + 4x) = 61.
a. 6 b. 5 c. 7 d. 4

19. Calculai media aritmetic a numerelor:
2009
1
...
4
1
3
1
2
1
+ + + + = a i
2009
2008
...
3
2
2
1
+ + + = b .
a. 1004 b.
2
2009
c. 1005 d.
2
2007


20. Media aritmetic a 100 de numere este 47,58. Atunci suma celor 100 de numere este:
a. 4,758 b. 4758 c. 475,8 d. 47,58

21. Suma primelor 2003 zecimale ale numrului 2,08(3) este:
a. 6001 b. 60111 c. 6011 d. 601

22. Numrul de fee ale unui paralelipiped este:
a. 4 b. 8 c. 6 d. 10

23. Cte vrfuri are un cub?
a. 6 b. 12 c. 8 d. 4

24. Numrul de diagonale ale unui poligon cu 5 laturi este:
A. 2 B. 3 C. 4 D. 5

25. Numrul maxim de drepte formate de 4 puncte necoplanare este:
A. 8 B. 6 C. 4 D. 10



4

26. n figura de mai jos este pus n eviden desfurarea unui paralelipiped dreptunghic.






Volumul paralelipipedului este:
a. 6 b. 20 c. 8 d. 12

27. Un cub de lemn vopsit n rou, cu latura de 3 cm, se mparte n cuburi cu latura de 1 cm. Cte
din aceste cuburi cu latur de 1 cm nu au nicio fa roie?
a. 8 b. 1 c. 4 d. 12

28. Care este suma punctelor care nu sunt vizibile de pe feele celor dou zaruri (suma punctelor de
pe dou fee opuse ale unui zar este 7)?





a. 25 b. 23 c. 27 d. 21

29. Suma punctelor de pe oricare dou fee opuse ale unui zar este 7. Zarul se rostogolete pe traseul
din imagine. Cte puncte vor fi pe faa superioar a zarului, cnd se va afla la sfritul traseului?





a. 6 b. 5 c. 2 d. 4

30. Pentru vopsirea unui cub cu latura de 6 dm se folosesc 180 g vopsea. Dac nainte de vopsire s-
ar nltura cte un cubule cu latura de 1 dm din fiecare col (vrf) al cubului, ct vopsea ar fi
necesar pentru vopsirea corpului rmas?
a. 190 g b. 160 g c. 180 g d. 200 g

CONCURSUL COLAR NAIONAL DE COMPETEN I PERFORMAN COMPER
ETAPA NATIONALA MATEMATICA
CLASA A V-A



Rspunsuri corecte:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a d b c d b a d c b c a c b b

16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
d a b a b c c c d b c b c a c