Sunteți pe pagina 1din 123

NTREBRILE LA CHIRURGIE Chirurgie general (anul 3) Hemoragia: noiune, clasificare. Reaciile compensatorii ale organismului i modificrile patologice n hemoragii.

Hemostaza primar i secundar: mecanismul, factorii de coagulare. Metodele de hemostaz artificial. Ordinea aciunii medicului n hemotransfuzie. Protocolarea hemotransfuziei. Componentele i preparatele sngelui. Complicaiile n hemotransfuzii. Plgile: noiune, semnele locale, clasificarea plgilor. Procesul de plag: noiune, fazele, caracteristica clinic i morfologic. Tipurile de regenerare a plgii. Tratamentul plgilor infectate i purulente. Prelucrarea primar chirurgical a plgilor. Tipurile de sutur, utilizate pentru nchiderea plgilor. Infecia chirurgical a esuturilor moi: definiie, clasificare, patogenez. Furuncul, carbuncul, mastita, erizipel, hidrosadenita: definiie, semiologie, tratament. Panariiul i flegmonul minii: definiie, clasificare, simptomatic, diagnostic, tratament. Sepsis: definiie, clasificare, sindromul de rspuns inflamator sistemic (SIRS). Fiziopatologia sepsisului chirurgical. Manifestrile clinice, diagnosticul, tratamentul sepsisului chirurgical. Gangrena gazoas: agenii bacterieni, fiziopatologia, clasificarea, manifestrile clinice, diagnosticul, tratamentul. Infecia anaerob neclostridian chirurgical: agenii bacterieni, manifestrile clinice, diagnosticul, tratamentul. Piciorul diabetic: patogenez, clasificare, simptomatologie, diagnosticul clinic i paraclinic. Principiile de tratament i msurile de profilaxie. Metodele de evaluare a strii de nutriie a bolnavului chirurgical. Nutriia enteral i parenteral: indicaiile, metodele, preparatele, complicaiile. Combustii: clasificarea. Metodele de determinare a suprafeei de afectate n arsuri. Boala combustional. Tratamentul arsurilor. Sindromul de ischemie acut a extremitilor: definiie, clasificare, noiunea de tromboz i embolie, simptomatologie, diagnosticul i tratamentul.

1.

2. 3. 4. 5. 6. 7.

8. 9. 10. 11. 12. 13.

Chirurgie nr.1 (anul 4) 14. Apendicita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, tactica chirurgical. 15. Diagnosticul diferenial al apendicitei acute. Argumentul examenelor paraclinice. 16. Complicaiile evolutive i postoperatorii ale apendicitei acute: diagnostic, tactica chirurgical. 17. Particularitile de evoluie clinic ale apendicitei acute la btrni, copii, gravide i n funcie de localizarea apendicelui vermicular. 18. Tactica medico-chirurgical n apendicita acut. Apendicectomia: anestezia, cile de acces chirurgical, procedee operatorii. Apendicita cronic: tactica chirurgical. 19. Herniile, eventraiile i evisceraiile: noiune, anatomie patologic, clasificare, statusul local. 20. Strangularea herniilor: mecanisme i tipuri de strangulare, simptomatologie, tactica chirurgical. 21. Strangulrile atipice ale herniilor: particularitile clinico-morfopatologice i ale tratamentului chirurgical. 22. Herniile inghinale libere: simptomatologie, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie. 23. Herniile femurale: simptomatologie, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie. 24. Herniile ombilicale i ale liniei albe: simptomatologie, diagnosticul diferenial. Tratamentul: metode de hernioplastie.
1

25. Afeciunile glandei mamare: clasificare, metodele de diagnosticare. Hiperplaziile dishormonale (mastopatia), adenofibromul i ginecomastia: simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial cu cancerul mamar, tratamentul. 26. Cancerul glandei mamare: incidena, factorii de risc, simptomatologie, diagnosticul clinic i instrumental, tratamentul. 27. Complicaiile bolii ulceroase. Tratamentul chirurgical al ulcerului cronic gastroduodenal: indicaii i tehnici operatorii comune. 28. Perforaia ulcerului gastroduodenal: clasificare, simptomatologie, metodele de diagnostic i tratament. Perforaiile atipice i acoperite ale ulcerului gastroduodenal. 29. Hemoragia ulceroas: clasificare, simptomatologie, diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratamentul medicamentos, endoscopic i chirurgical al ulcerului cronic gastroduodenal hemoragic. 30. Stenoza ulceroas piloroduodenal: clasificare, simptomatologie, diagnostic paraclinic, tratamentul. 31. Penetrarea i malignizarea ulcerului gastroduodenal: partcularitile simptomatologiei, diagnosticul, tratamentul. 32. Sindromul Zollinger-Ellison: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic, tratament. 33. Complicaiile precoce postrezecionale n chirurgia bolii ulceroase: dehiscena bontului duodenal, insuficiena anastomozei gastrointestinale, hemoragiile postoperatorii, tulburrile de evacuare, pancreatita acut postoperatorie. Complicaiile precoce postvagotomice: simptomatologie, diagnostic i tactic chirurgical. 34. Litiaza biliar: noiuni generale, etiopatogenie. Colecistita cronic calculoas: simptomatologia n funcie de forma clinic, diagnosticul diferenial, metode de investigare. 35. Complicaiile evolutive ale colelitiazei: mecanice, infecioase, degenerative. Sindromul Bouveret. Profilaxia complicaiilor evolutive. 36. Colecistita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic i tactic medicochirurgical. Colecistectomia. 37. Pancreatita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologia i diagnosticul paraclinic. 38. Principiile de tratament al pancreatitei acute n funcie de fazele evolutive. 39. Complicaiile precoce i tardive ale pancreatitei acute: metode de diagnosticare i tratament. 40. Ocluzia intestinal: generaliti, etiopatogenie i dereglri fiziopatologice. Clasificarea ocluziei intestinale. 41. Ocluzia intestinal mecanic acut: simptomatologie, metodele de investigare, diagnosticul diferenial, tactica chirurgical. 42. Forme particulare ale ocluziei intestinale acute mecanice (prin strangulare, prin obstrucie): simptomatologie, metodele de investigare, diagnosticul diferenial, tratamentul. 43. Principiile tratamentului ocluziei intestinale: pregtirea preoperatorie, reechilibrarea dereglrilor volemice, proteice i hidrosaline. Amploarea interveniei chirurgicale n ocluzia intestinal. 44. Peritonitele: noiuni generale, etiopatogenie, clasificare. Peritonita acut: fazele evolutive, simptomatologia, diagnosticul diferenial. 45. Tratamentul complex (chirurgical i medicamentos) al peritonitei generalizate: pregtirea preoperatorie, anestezia, accesele chirurgicale, particularitile interveniei chirurgicale, metode de asanare i drenare a cavitii peritoneale. 46. Abcesele intraabdominale (subhepatic, subfrenic, mezoceliac, de sac Douglas): etiologia, morfopatologia, semnele clinice, diagnosticul, tratamentul. 47. Boala varicoas a membrelor inferioare: etiopatogenie, simptomatologie, diagnosticul clinic i instrumental, metodele de tratament. Varicotromboflebita. 48. Tromboza venelor profunde ale membrelor inferioare: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic, tratament. Sindromul posttrombotic.
2

49. Traumatismele abdominale: noiuni generale, clasificare, simptomatologia, diagnosticul n funcie de starea hemodinamic a traumatizatului. 50. Leziunile traumatice ale diafragmei: inciden, simptomatologie, diagnostic, tratament. 51. Leziunile traumatice ale stomacului i intestinului: simptomatologie, diagnostic clinic i paraclinic, tratament. 52. Leziunile traumatice ale ficatului i splinei: simptomatologie, algoritmul de examinare, tactica de tratament. 53. Leziunile traumatice ale pancreasului i duodenului: clasificare, simptomatologie, diagnostic, tactica de tratament. 54. Traumatismele toracelui: noiuni generale, clasificare, simptomatologie, diagnostic, tratament. Pneumotoraxul i hemotoraxul: patofiziologie, clasificare, diagnostic, tratament. Chirurgie nr.2 (anul 5) 55. Afeciunile glandei tiroide: clasificare, metodele clinice i paraclinice de diagnostic. 56. Hipertiroidiile: epidemiologie, clasificare, diagnostic pozitiv, tratament. Particularitile de conduit pre- i postoperatorie, complicaii. 57. Tiroidita autoimun Hashimoto i Riedel: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial, tratament. 58. Mediastinita acut: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament. 59. Tumorile mediastinului: clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial, tratament. 60. Acalazia esofagului: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial, tratament. 61. Arsurile esofagului: fiziopatologie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv, complicaii precoce i tardive, tratament. Esofagoplastia: indicaii, metode. 62. Diverticulii esofagieni: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament. 63. Viciile congenitale ale cordului: clasificare (canal arterial persistent, defectele septale, tetralogia Fallot), fiziopatologie, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament, complicaii. 64. Viciile cardiace dobndite. Viciile valvulei mitrale: clasificare, stadiile dereglrilor hemodinamice, simptomatologie, diagnostic pozitiv, indicaii i contraindicaii ctre tratamentul chirurgical. Metode de tratament. 65. Boala ischemic a cordului: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament chirurgical. 66. Arteriopatiile cronice obstructive ale membrelor inferioare (ateroscleroza obliterant, trombangeita obliterant): etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic. Sindromul Leriche. Tratamentul medicamentos i invaziv. 67. Infarctul entero-mezenteric: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament. 68. Abcesul i gangrena pulmonar: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial, tratamentul. 69. Boala broniectatic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial, tratament chirurgical. 70. Chistul hidatic pulmonar: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, complicaii, diagnostic, tratament. 71. Pleureziile acute i cronice purulente nespecifice: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament medico-chirurgical. 72. Herniile diafragmului: clasificare, simptomatologia, diagnostic pozitiv, tratament. 73. Boala stomacului operat: clasificare. Dumping-sindrom: patogenie, simptomatologie, diagnostic pozitiv. Tratament medico-chirurgical.
3

74. Boala stomacului operat. Ulcerul peptic al gastroenteroanastomozei: etiopatogenie, simptomatologie, diagnostic pozitiv, tratament chirurgical. 75. Angiocolita: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic. Tratamentul complex (medicamentos, miniminvaziv i chirurgical). 76. Sindromul postcolecistectomic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic. Tratament miniminvaziv i chirurgical. 77. Icterul mecanic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, metode de examinare, diagnostic diferenial. Tratamentul complex al icterului mecanic. 78. Diagnosticul diferenial al icterului mecanic n funcie de cauza i nivelul obstruciei. Diagnosticul diferenial al icterului mecanic cu icter parenchimatos i hemolitic. 79. Chistul hidatic al ficatului: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, complicaii, diagnostic, tratament. 80. Hipertensiunea portal: etiopatogenie, anastomozele patofiziologice decompresive portocavale, clasificare. Particularitile clinico-evolutive n funcie de nivelul ocluziei portale. 81. Hipertensiunea portal: simptomatologie, diagnosticul, tratamentul conservator i chirurgical. 82. Hemoragia digestiv superioar: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratament conservator, endoscopic i chirurgical. 83. Hemoragia digestiv inferioar: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnosticul pozitiv i diferenial. Tratament conservator, endoscopic i chirurgical. 84. Pancreatita cronic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic. Tratament medicamentos, endoscopic i chirurgical. 85. Pseudochisturile i fistulele pancreasului: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic pozitiv i diferenial. Tratament medico-chirurgical. 86. Boala Crohn: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, complicaii, diagnosticul pozitiv i diferenial, tratament. 87. Colita ulceroas nespecific: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, complicaii, diagnostic pozitiv i diferenial, tratament. 88. Diverticuloza colonului: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, complicaii, diagnosticul, tratamentul chirurgical. 89. Fistulele intestinale: etiologie, clasificare, simptomatologie, tactica medico-chirurgical. 90. Perirectita acut i cronic: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, tratament. 91. Hemoroizii: etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, tratament. 92. Chirurgia endoscopic i miniminvaziv: noiune, posibiliti contemporane. 93. Sindromul abdomenului acut: noiune general, cauze, simptomatologie, metode de examinare, diagnostic diferenial, tratament. 94. Abdomenul acut fals: noiune general, cauze, simptomatologie, diagnostic, tactica curativ.

Chirurgie pediatric (anul 6) 95. Atrezia de esofag: definiie, inciden, embriologie, anatomie patologic, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial. Tratament chirurgical i ngrijiri postoperatorii. 96. Stenoza hipertrofic de pilor la copil: definiie, inciden, etiopatogenie, anatomie patologic, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul, complicaii. 97. Ocluzia intestinal congenital superioar la copil: definiie, etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical. 98. Atreziile i stenozele congenitale duodenale la copil: definiie, etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical.

99. Ocluzii intestinale congenitale inferioare la copii: definiie, etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical. Boala meconial la nou-nscut, peritonita meconial. 100. Malformaiile congenitale ale colonului i ano-rectale, boala Hirschprung la copii: embriologie, anatomie patologic, clasificare, simptomatologie, diagnosticul i diagnosticul diferenial, tratamentul. Malformaii asociate. 101. Laparoschizisul, omfalocelul: definiie, embriologie, anatomie patologic, clasificare, diagnosticul diferenial, tratament conservator i chirurgical. 102. Malformaiile congenitale bronhopulmonare la copil. Emfizemul lobar congenital la copil: inciden, clasificare, simptomatologie, diagnosticul, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical. 103. Hernia diafragmatic congenital la copii: definiie, etiopatogenie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial. Atitudinea terapeutic modern. 104. Atrezia cilor biliare la copii, chistul congenital de coledoc: inciden, etiologie, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical. 105. Apendicita acut la nou-nscut, copilul mic, precolar i copilul mare: inciden, clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul chirurgical, complicaii. 106. Invaginaia intestinal acut la copil: definiie, anatomie patologic, cauze, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul medical i chirurgical, complicaii. 107. Malformaiile congenitale reno-urinare la copii (hidronefroza congenital, refluxul vezicoureteral, extrofia vezicii urinare): clasificare, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratamentul. 108. Osteomielita hematogen acut la nou-nscut, sugar i copil: cauzele, simptomatologie, diagnostic, diagnosticul diferenial, tratament, complicaii.

Testele la Chirurgie Chirurgie general


1. CS. Dup care principiu hemoragiile sunt clasificate n per diabrosis, per rexin i per diapedesis? a) Dup principiul anatomic b) Dup mecanismul de apariie c) Dup raportul fa de mediul extern d) Dup evoluie e) Dup timpul de dezvoltare --------------------------------------------------------------2. CM. Care din hemoragiile enumerate se refer la cele interne? a) Hemoragia din ulcerul gastric b) Hematomul intermuscular c) Hemoragia din plaga tiat a gambei d) Hemoragia pulmonar e) Hemoragia n cavitatea articular ---------------------------------------------------------------3. CM. Care din hemoragiile enumerate se refer la cele interne intracavitare? a) Hemoragia din ulcerul gastric b) Hemoragia n cavitatea pleural c) Hemoragia uterin d) Hemoragia intraarticular e) Tamponada cordului ---------------------------------------------------------------4. CS. Cnd se dezvolt hemoragia secundar precoce? a) n primele zile dup traum, n urma alunecrii ligaturii de pe vas sau a detarii trombului din lumenul acestuia b) n timpul traumei c) n timpul supuraiei plgii d) Peste 14 zile dup traum e) Peste 21 zile dup traum ---------------------------------------------------------------5. CS. Cnd se dezvolt hemoragia secundar tardiv? a) n primele zile dup lezarea vasului b) Nemijlocit dup traum c) n timpul supuraiei plgii d) n timpul transportrii accidentatului spre staionar, din cauza alunecrii ligaturii de pe vas e) n timpul transportrii accidentatului spre staionar, din cauza detarii trombului din lumenul vasului ---------------------------------------------------------------6. CM. Indicai reaciile organismului n caz de hemoragie, ce se refer la faza de compensare. a) Hemodiluia b) Centralizarea hemodinamicii c) Decentralizarea hemodinamicii d) Hiperventilarea
6

e) Includerea mecanismului renal de compensare ---------------------------------------------------------------7. CM. Indicai fenomenele patologice, ce se dezvolt n organism n faza terminal a hemoragiei. a) Acidoza b) Centralizarea hemodinamicii c) Toxemia d) Decentralizarea hemodinamicii e) Hemodiluia ---------------------------------------------------------------8. CM. Indicai semnele generale ale hemoragiei. a) Tahicardia b) Melena c) Paliditatea d) Voma cu snge e) Hipotonia ---------------------------------------------------------------9. CS. n timpul determinrii grupei sangvine cu ajutorul serurilor standard, s-a observat aglutinarea cu toate serurile (de grupele I, II i III). Apreciai grupa sangvin. a) 0(I) b) A(II) c) B(III) d) AB(IV) e) Eroare n tehnica de apreciere ---------------------------------------------------------------10. CS. n timpul determinrii grupei sangvine cu ajutorul serurilor standard s-a observat aglutinarea cu serurile din grupele Il i III i lipsa aglutinrii cu serul din grupa I. Apreciai grupa de snge. a) 0(I) b) A(II) c) B(III) d) AB(IV) e) Eroare n tehnica de apreciere ---------------------------------------------------------------11. CS. n timpul determinrii grupei sangvine cu ajutorul oliclonilor s-a observat aglutinarea cu oliclonul anti-B i lipsa aglutinrii cu oliclonul Anti-A. Apreciai grupa de snge. a) 0(I) b) A(II) c) B(III) d) AB(IV) e) Eroare n tehnica de apreciere ---------------------------------------------------------------12. CS. Cum se transfuzeaz sngele n timpul efecturii probei biologice? a) n jet, n dou prize a cte 25 ml cu un interval de 3-5 min b) n jet, n trei prize cte 25 ml cu un interval de 3-5 min c) Cu pictura timp de 15 min, cu o pauz ulterioar de 3-5 min
7

d) n jet, ntr-o priz e) Proba biologic se efectuiaz doar n timpul transfuziei de plasm ---------------------------------------------------------------13. CM. n ce const aprecierea valabilitii sngelui conservat pentru transfuzie? a) Examinarea microbiologic a sngelui donatorului b) Controlul corespunderii datelor de pe eticheta containerului cu sngele ce se conine n aceasta c) Determinarea grupei i factorului rezus a sngelui din container d) Evaluarea vizual a coninutului containerului cu snge e) Controlul ermetismului containerului cu snge ---------------------------------------------------------------14. CM. Indicai perioadele ocului posthemotransfuzional: a) Perioada de oc propriu-zis b) Perioada de oligo i anurie (insuficienei renale acute) c) Perioada de septicotoxemie d) Perioada de restabilire a diurezei (reconvalescenei) e) Perioada stabilizrii hemodinamicii ---------------------------------------------------------------15. CM. La complicaiile mecanice ale hemotransfuziei se refer: a) Dilatarea acut a cordului b) Embolia gazoas c) Trombozele i trombemboliile d) Ischemia extremitii dup hemotransfuzia intraarterial e) ocul hemolitic ---------------------------------------------------------------16. CM. Semnele clinice locale ale plgii sunt urmtoarele: a) Hemoragia b) Doloritatea c) Leziunea organelor interne d) Dehiscena marginilor plgii e) ocul ---------------------------------------------------------------17. CM. Ce factori condiioneaz durerea ntr-o plag? a) Aciunea traumatic direct asupra receptorilor nervoi b) Ischemia zonei traumatizate n urma trombozei vaselor sangvine mici c) Paralizia receptorilor nervoi ca urmare a acidozei tisulare d) Compresia receptorilor nervoi prin edem e) Dezvoltarea rapid a reaciei inflamatorii locale ---------------------------------------------------------------18. CM. Ce plgi se evideniaz n dependen de caracterul lezrii esuturilor? a) Tocat b) Lacerat c) Tiat d) Prin arm de foc e) Ocazional
8

19. CS. La ce tip de plag dup caracterul lezrii esuturilor se refer incizia chirurgical? a) La locul de munc b) Prin nepare c) Mixt d) Tiat e) Ocazional 20. CM. Conform clasificrii dup gradul de infectare plgile se clasific n: a) Recent infectate b) Aseptice c) Necrotice d) Putride e) Purulente 21. CS. Ce plag se consider infectat? a) Plaga chirurgical, atunci cnd n timpul operaiei este deschis intestinul b) Orice plag ocazional c) Plaga, n care numrul microorganismelor ntr-un gram de esut este mai mare de 103 (1.000) d) Plaga, n care exist un proces purulent e) Plaga, n care numrul microorganismelor ntr-un gram de esut este mai mare de 105 (100.000) 22. CS. Se cunoate, c procesul purulent n plag se dezvolt cnd concentraia microorganismelor este mai mare de: a) 105 (100.000) pe un gram de esut b) 104 (10.000) pe un gram de esut c) 103 (1.000) pe un gram de esut d) 102 (100) pe un gram de esut e) 101 (10) pe un gram de esut 23. CM. Care plgi ale abdomenului se consider penetrante? a) Plaga cu lezarea pielii, esutului adipos subcutanat, aponeurozei, peritoneului parietal i a intestinului b) Plaga cu lezarea pielii i esutului adipos subcutanat c) Plaga cu lezarea pielii, esutului adipos subcutanat i a aponeurozei d) Plaga cu lezarea pielii, esutului adipos subcutanat, aponeurozei i muchilor peretelui abdominal anterior e) Plaga cu lezarea pielii, esutului adipos subcutanat, aponeurozei, muchilor peretelui abdominal anterior i a peritoneului parietal 24. CM. Ce zone de traumare a esuturilor se deosebesc n caz de plgi prin arm de foc? a) Zona necrozei traumatice primare b) Zona edemului traumatic c) Zona canalului plgii d) Zona de comoie molecular e) Zona necrozei teriare
9

25. CS. Prin ce se caracterizeaz zona comoiei moleculare n caz de plgi prin arm de foc? a) Necroza traumatic, ce apare la aciunea direct a energiei cinetice a glontelui b) Nimerirea i multiplicarea rapid a infeciei n canalul plgii c) Edemul neomogen al esuturilor de-a lungul canalului plgii d) Dereglarea metabolismului tisular i distrugerea structurilor celulare e) Caracterul anatomic complex al canalului plgii prin arm de foc 26. CM. Se deosebesc urmtoarele faze ale procesului de plag: a) Vindecrii secundare b) Formrii i reorganizrii cicatricei c) Regenerrii d) Vindecrii primare e) Inflamaiei 27. CS. Ce faz a procesului de plag include perioada modificrilor vasculare i perioada curirii plgii? a) Faza vindecrii secundare b) Faza formrii i reorganizrii cicatricei c) Faza regenerrii d) Faza vindecrii primare e) Faza inflamaiei 28. CM. Care din procesele enumerate se refer la faza a doua a procesului de plag (faza regenerrii)? a) Recanalizarea i creterea vaselor sangvine b) Tromboza capilarelor i venulelor c) Dezvoltarea acidozei tisulare d) Formarea esutului de granulaie e) Sinteza colagenului 29. CS. Care elemente celulare joac rolul principal n faza a doua a procesului de plag (faza regenerrii)? a) Limfocitele b) Fibroblatii c) Macrofagii d) Leucocitele neutrofile e) Trombocitele 30. CM. Ce funcii fiziologice are esutul granulant? a) Protecia plgii de penetrarea microbian b) Realizarea hemostazei c) Contribuie la restabilirea integritii dermului d) Completarea defectului de plag e) Sechestrarea i detaarea esutului necrotizat
10

31. CM. Exist urmtoarele tipuri de vindecare a plgilor: a) Sub crust b) Regenerarea primar amnat c) Regenerarea secundar d) Regenerarea primar e) Regenerarea secundar precoce 32. CS. Vindecarea necomplicat a plgii operatorii are loc: a) Sub crust b) Prin regenerare secundar c) Prin regenerare primar d) Prin regenerare secundar precoce e) Prin regenerare primar amnat 33. CS. Suturile secundare precoce se aplic pe plag: a) Pn la nceputul dezvoltrii esutului granulant b) Dup prelucrarea chirurgical primar a plgii c) Dup dezvoltarea esutului granulant, dar pn la formarea esutului cicatriceal d) Dup excizia esutului granulant ce s-a format n plag e) Dup dezvoltarea esutului cicatriceal i fenomenul de contracie a plgii 34. CM. Indicai principiile prelucrrii chirurgicale a plgilor purulente. a) Suturi primare pe plag nu se aplic b) Se aplic suturi primare pe plag c) Excizia esuturilor devitalizate d) Excizia esutului granulant e) Drenarea plgii cu mee de tifon --------------------------------------------------------------------35. CM. Indicai metodele fizice suplimentare de prelucrare a plgilor purulente. a) Prelucrarea plgii cu get pulsatil b) Utilizarea laserului chirurgical c) Cavitaia ultrasonor d) Tratament n mediu abacterian dirijat e) Prelucrarea chirurgical secundar a plgii --------------------------------------------------------------------36. CM. Indicai factorii, asocierea crora duce la dezvoltarea infeciei chirurgicale. a) Prezena microorganismelor patogene virulente b) Hiperemia venoas a esuturilor c) Reacia de rspuns al organismului la infecie d) Bacteriemia tranzitorie e) Prezena porilor de intrare a infeciei --------------------------------------------------------------------37. CM. Indicai sursele posibile ale infeciei chirurgicale. a) Exogen
11

b) Prin implantare c) Prin contact d) Endogen e) Aerogen --------------------------------------------------------------------38. CS. Indicai mecanismul de dezvoltare al edemului n caz de infecie chirurgical purulent a esuturilor moi. a) Accelerarea local a reaciilor catabolice, asociat de eliberarea energiei b) Dilatarea vaselor n urma aciunii histaminei i acidozei n focarul inflamator c) Creterea permeabilitii pereilor vasculari n focarul inflamator i extravazarea lichidului d) Aciunea serotoninei, histaminei asupra receptorilor nervoi n focarul inflamator i compresia acestora de ctre edemul tisular e) Imbibiia hemoragic a esuturilor moi --------------------------------------------------------------------39. CM. Indicai mecanismele i reaciile nespecifice de aprare n caz de infecie chirurgical. a) Rolul protectiv al dermei neafectate b) Prezena microflorei saprofite a pielii c) Inflamaia d) Sinteza anticorpilor contra agenilor cauzali ai infeciei e) Fagocitoza --------------------------------------------------------------------40. CS. Ce indic simptomul de fluctuien n caz de infecie chirurgical a esuturilor moi? a) Formarea unei caviti cu coninut purulent b) Prezena procesului inflamator n stadiul de infiltraie c) Prezena gazului n esuturi d) Caracterul anaerob neclostridial al infeciei e) Implicarea n procesul patologic a organelor subiacente --------------------------------------------------------------------41. CS. n caz de furuncul inflamaia purulent se dezvolt n: a) esutul subcutanat b) Glanda sebacee c) Piele d) Foliculul pilos e) Glanda sudoripar --------------------------------------------------------------------42. CM. Indicai fazele de evoluie a furunculului. a) Faza de infiltraie b) Faza de necroz c) Faza de abcedare d) Faza de erupere e) Faza de detaare a necrozei --------------------------------------------------------------------43. CS. n caz de hidrosadenit inflamaia purulent se dezvolt n: a) esutul celulo-adipos subcutanat b) Glanda sudoripar c) Foliculul pilos
12

d) Ganglionul limfatic e) Glanda sebacee --------------------------------------------------------------------44. CM. Hidrosadenita se caracterizeaz prin urmtoarele: a) n centrul infiltratului inflamator se afl foliculul pilos b) Localizarea tipic este regiunea occipital i cervical posterioar c) Mai frecvent e localizat n regiunea axilar d) Inflamaia purulent debuteaz de la glanda sebacee e) Are tendin ctre recidivare --------------------------------------------------------------------45. CM. Carbunculul se caracterizeaz prin urmtoarele semne: a) De regul, se dezvolt n regiunea occipital i interscapular b) Starea general a bolnavului de regul rmne satisfctoare c) Pielea de-asupra focarului inflamator nu este schimbat d) Semnul de sit e) Simptomul de fluctuien nu este tipic --------------------------------------------------------------------46. CS. Agentul cauzal tipic al erizipelului este: a) Streptococul b) Stafilococul c) Colibacilul d) Pneumococul e) Bacilul pioceanic --------------------------------------------------------------------47. CM. Indicai formele clinice ale erizipelului. a) Forma flegmonoas b) Forma abcedant c) Forma buloas d) Forma necrotic e) Forma eritematoas --------------------------------------------------------------------48. CM. Indicai simptoamele clinice caracteristice pentru forma eritematoas a erizipelului. a) Formarea bulelor, umplute cu lichid seros, pe piele b) Hiperemia pielii sub forma limbilor de foc c) Formarea sectoarelor de necroz cutanat d) Hiperemia pielii sub forma hartei geografice e) Simptomul de fluctuien 49. CM. n care forme ale erizipelului este indicat tratamentul chirurgical? a) Forma flegmonoas b) Forma buloas c) Forma necrotic d) Forma abcedant e) Forma eritematoas
13

50. CM. Ptrunderea microflorei patogene n esuturile moi ale minii mai des se petrece: a) Pe cale hematogen b) Prin btturi, fisuri ale pielii c) Pe cale hematogen d) mpreun cu corpii strini mici (achii) e) Din oasele infectate ale falangelor i metacarpului --------------------------------------------------------------------51. CM. Panariiul tendinos al cror degete ale minii poate conduce ctre rspndirea infeciei spre spaiul Pirogov-Parona? a) Primul b) Al doilea c) Al treilea d) Al patrulea e) Al cincilea 52. CM. Indicai formele superficiale ale panariiului. a) Subcutanat b) Tendinos c) Pandactilita d) Periunghial (paronichia) e) Cutanat --------------------------------------------------------------------53. CM. Indicai formele profunde ale panariiului. a) Tendinos b) Osos c) Articular d) Subunghial e) Pandactilita --------------------------------------------------------------------54. CS. Prin termenul pandactilit se subnelege: a) Inflamaia purulent a tuturor degetelor minii b) Inflamaia purulent a tuturor degetelor plantei c) Inflamaia purulent a tuturor esuturilor a unui deget al minii d) Inflamaia purulent a tuturor esuturilor a unui deget al plantei e) Concreterea tuturor degetelor minii sau a plantei --------------------------------------------------------------------55. CS. Ce incizii se efectuiaz n caz de panariiu tendinos? a) Semilunare, pe falanga distal b) Longitudinale, pe ambele suprafee laterale ale falangei distale c) Longitudinale, pe ambele suprafee laterale ale falangei medii i bazale d) Incizie longitudinal pe linia medie a suprafeei palmare a degetului, pe toat lungimea tecii sinoviale e) Incizii multiple transversale pe toate falangele --------------------------------------------------------------------56. CM. Edemul regiunii dorsale a minii n caz de flegmon al suprafeei palmare: a) Se remarc foarte rar
14

b) Este cauzat doar de eruperea puroiului spre regiunea dorsal a minii c) Este remarcat n majoritatea cazurilor d) Este condiionat de particularitile drenajului limfatic e) Apare precoce din cauza structurei laxe a esutului subcutanat --------------------------------------------------------------------57. CS. Ce reprezint sepsisul? a) Prezena bacteriilor n patul sangvin cu metastaze purulente n esuturi i organe b) Un fenomen microbian caracterizat prin rspuns inflamator local la prezena microorganismelor c) Prezena i multiplicarea activ a bacteriilor n patul sangvin d) Prezena bacteriilor n patul sangvin e) Un proces infecios caracterizat prin reacie inflamatorie sistemic --------------------------------------------------------------------58. CS. Ce reprezint septicopiemia? a) Prezena i multiplicarea activ a bacteriilor n patul sangvin b) Un proces infecios caracterizat prin reacie inflamatorie sistemic c) Prezena bacteriilor n patul sangvin cu metastaze purulente n esuturi i organe d) Un fenomen microbian caracterizat prin rspuns inflamator local la prezena microorganismelor e) Prezena bacteriilor n patul sangvin --------------------------------------------------------------------59. CM. Care afirmaii caracterizeaz corect sepsisul? a) Clinic se manifest n acelai mod dei agenii microbieni provoctori pot fi diferii b) Sepsisul nu are perioada de incubaie c) Tabloul clinic al sepsisului depinde de tipul agentului microbian provoctor d) Sepsisul reprezint un proces sistemic e) Perioada de incubaie n sepsis este scurt (<24 ore) --------------------------------------------------------------------60. CM. Pentru diagnosticul sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS) se utilizeaz urmtoarele criterii: a) Nivelul leucocitelor n snge b) Tensiunea arterial sistolic c) Temperatura corpului d) Frecvena respiratorie e) Frecvena contraciilor cardiace --------------------------------------------------------------------61. CM. Ce criterii confirm prezena sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS)? a) Frecvena contraciilor cardiace < 90 bti/min b) Frecvena contraciilor cardiace > 90 bti/min c) Temperatura corpului > 37,5C d) Temperatura corpului > 38C e) Temperatura corpului < 36C --------------------------------------------------------------------62. CM. Ce criterii confirm prezena sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS)? a) Numrul leucocitelor n snge > 12.000/mm3 b) Numrul leucocitelor n snge < 4.000/mm3
15

c) Tensiunea arterial sistolic < 90 mm Hg d) Frecvena respiratorie < 14 respiraii/min e) Frecvena respiratorie > 20 respiraii/min --------------------------------------------------------------------63. CS. Care este definiia sepsisului sever? a) Sindromul de rspuns inflamator sistemic (SIRS) asociat cu disfuncia de organ b) Sindromul de rspuns inflamator sistemic (SIRS) asociat cu focarul confirmat de infecie c) Sepsisul asociat cu disfuncia de organ d) Sindromul de rspuns inflamator sistemic (SIRS) e) Sepsisul asociat cu hipotensiunea arterial n pofida resuscitrii volemice adecvate --------------------------------------------------------------------64. CM. Indicai cele trei citokine cu importan maxim n patogeneza sepsisului. a) Interleukina 6 (IL6) b) Factorul activrii trombocitelor (PAF) c) Factorul necrozei tumorale (TNF-alpha) d) Interleukina 1 (IL1) e) Prostoglandina (PGE) --------------------------------------------------------------------65. CM. Ce efecte generalizate produc citokinele n cazul sepsisului chirurgical? a) Leziunea endoteliului b) Adeziunea neutrofile-endoteliu c) Coagulopatie cu hemoragii capilare i microtromboz d) Eliberarea sngelui din organe i esuturi-depou e) Paralizia centrului respirator i stop cardiac --------------------------------------------------------------------66. CM. Pe ce se bazeaz diagnosticul clinic al sepsisului sever? a) Depistarea semnelor insuficienei poliorganice b) Evaluarea nivelului citokinelor n snge c) Depistarea hemoculturii sau uroculturii pozitive d) Evidenierea semnelor locale ale infeciei chirurgicale e) Depistarea criteriilor pozitive ale sindromului de rspuns inflamator sistemic (SIRS) --------------------------------------------------------------------67. CS. Care din rezultatele enumerate ale investigaiilor paraclinice este decisiv pentru confirmarea sepsisului? a) Hemocultura pozitiv b) Evidenierea leucocitozei cu devierea spre stnga n formula leucocitar c) Nivelul ridicat al citokinelor (factorul necrozei tumorale) n snge d) Nivelul crescut al proteinei C-reactive e) Cantitatea nalt de procalcitonin n serul sangvin --------------------------------------------------------------------68. CM. Indicai regulile administrrii terapiei antibacteriene n cazul sepsisului. a) Trebuie administrate antibiotice cu spectru larg de aciune b) Antibioticele trebuie modificate n raport cu rezultatele culturilor c) Terapia antibacterian trebuie administrat odat cu stabilirea diagnosticului de sepsis d) Terapia antibacterian trebuie administrat doar dup primirea rezultatului pozitiv al hemoculturii, conform antibioticogramei
16

e) Iniial antibioticele sunt administrate empiric --------------------------------------------------------------------69. CS. Cel mai important agent bacterian provoctor al gangrenei gazoase este: a) Clostridium hystoliticum b) Clostridium oedomatiens c) Clostridium tetani d) Clostridium perfringens e) Clostridium septicum --------------------------------------------------------------------70. CM. Ce efecte biologice provoac alfa-exotoxina produs de Clostridium perfringens? a) Hemoliza sau tromboza b) Miocardio-supresant c) Dereglarea funciei de barier a intestinului d) Leziunea endoteliului e) Necroza tisular --------------------------------------------------------------------71. CS. Crepitaia determinat palpator n cazul infeciei anaerobe clostridiene a esuturilor moi este cauzat de: a) Ptrunderea n plag a aerului din tractul gastrointestinal n cazul formei postoperatorii a infeciei b) Friciunea fragmentelor osoase n plag, formate n rezultatul fracturilor deschise c) Producerea cantitilor mari de exotoxin d) Formarea gazului n esuturi e) Ptrunderea n plag a aerului din mediul extern prin canalul plgii --------------------------------------------------------------------72. CS. Evidenierea straturilor de gaz n esuturile moi n cazul gangrenei gazoase la examenul radiologic sau tomografia computerizat este denumit i: a) Semnul pozitiv de carne fiart b) Semnul pozitiv Krause c) Semnul pozitiv Melnicov d) Semnul pozitiv al dopului de ampanie e) Semnul pozitiv Vinevskii --------------------------------------------------------------------73. CM. Care sunt scopurile inciziilor longitudinale de lampas n cazul gangrenei gazoase a extremitii? a) Simplificarea exciziei esuturilor necrotizate i vizual devitalizate b) Sporirea vindecrii plgii c) Diminuarea compresiei i a ischemiei tisulare d) Ameliorarea accesului aerului spre canalul plgii e) Prevenirea multiplicrii sporilor clostridieni --------------------------------------------------------------------74. CS. Care dintre metodele curative adjuvante enumerate este mai util n cazul gangrenei gazoase? a) Hemofiltraia b) Oxigenoterapia hiperbaric c) Plasmafereza
17

d) Hemodializa e) Hemosorbia --------------------------------------------------------------------75. CM. Indicai agenii microbieni provoctori ai infeciei anaerobe neclostridiene a esuturilor moi. a) Pseudomonas aeruginosa b) Bacteroides fragiles c) Clostridium perfringens d) Peptococcus e) Klebsiella --------------------------------------------------------------------76. CM. Indicai metodele utile pentru diagnosticul infeciei anaerobe neclostridiene a esuturilor moi. a) Colectarea i incubarea microorganismelor n condiii anaerobe b) Microscopia esutului sau exudatului infectat c) Analiza biochimic pentru determinarea nivelului citokinelor n snge d) Depistarea toxinelor n esuturile infectate prin intermediul reaciei imunoenzimatice (ELISA) e) Cromatografia gazo-lichidian a esutului sau exudatului --------------------------------------------------------------------77. CM. Indicai situaiile clinice ce corespund sindromului de picior diabetic conform definiiei OMS. a) Neuropatia diabetic fr ulcer, gangren sau infecie la nivelul plantei b) Plaga infectat a plantei la un pacient cu diabet zaharat, fr neuro- i angiopatie c) Ulcerul plantar asociat cu neuropatia diabetic d) Gangrena degetului plantei asociat cu angiopatie la un pacient cu diabet zaharat e) Ulcerul plantar la un bolnav cu ateroscleroz, fr diabet zaharat --------------------------------------------------------------------78. CS. Indicai forma piciorului diabetic care cel mai des duce la amputaie nalt. a) Ischemic b) Osteoartropatic c) Neuropatic d) Neuro-ischemic e) Osteomielitic --------------------------------------------------------------------79. CM. Pentru forma ischemic a piciorului diabetic sunt caracteristice: a) Prezena ulcerelor indolore cu hipercheratoz pe partea plantar b) Prezena necrozelor foarte dureroase pe degetele plantei c) Lipsa pulsului pe arterele plantei d) Tegumentele plantei calde i uscate e) Suflu sistolic pe artera femural --------------------------------------------------------------------80. CM. Ce efecte are hiperglicemia n diabetul zaharat asupra sistemului imun? a) Stimuleaz migrarea leucocitelor b) Suprim hemotaxisul leucocitar c) Suprim sistemul complementului d) Stimuleaz funcia monocitelor
18

e) Suprim fagocitoza --------------------------------------------------------------------81. CS. Conform clasificrii Wagner, ulcerul plantar profund ce depete stratul subcutanat dar nu este complicat cu osteomielit sau abces este apreciat ca picior diabetic de: a) Gradul 1 b) Gradul 2 c) Gradul 3 d) Gradul 4 e) Gradul 5 --------------------------------------------------------------------82. CS. Conform clasificrii Wagner, ulcerul plantar profund ce depete stratul subcutanat i se complic cu osteomielit, abces sau flegmon este apreciat ca picior diabetic de: a) Gradul 1 b) Gradul 2 c) Gradul 3 d) Gradul 4 e) Gradul 5 --------------------------------------------------------------------83. CM. Indicai preparatele medicamentoase care se utilizeaz n tratamentul i profilaxia complicaiilor vasculare n planta diabetic: a) Antispastice (papaverina, no-spa) b) Antitrombotice (aspirina, clopidogrel, ticlid) c) Vitaminele grupei B d) Analogul sintetic al prostaglandinei E1 e) Statine (Simvastatina, Atorvastatina) --------------------------------------------------------------------84. CS. Ce indice de laborator coreleaz cel mai precis cu nivelul dificitului proteic n organism? a) Albumina n snge b) Protrombina n snge c) Globulina n snge d) Proteina general n snge e) Limfocitele n snge --------------------------------------------------------------------85. CS. Calcularea indexului masei corporale a bolnavului se efectuiaz dup urmtoarea formul: a) % limfocitelor x numrul total de leucocite / 100 b) Masa (kg) / talia (m2) c) Masa corporal la momentul examinrii x 100) / masa corporal ideal d) 48,1 kg la talia de 152 cm plus 1,1 kg la fiece cm ce depete 152 cm e) Masa (g) / talia (cm2) --------------------------------------------------------------------86. CS. Ce valori corespund masei normale conform indexului masei corporale? a) 18,5-24,9 b) 25,0-29,9 c) 30,0-34,9 d) 35,0-39,9
19

e) 40 i mai mare --------------------------------------------------------------------87. CM. Ce tipuri de amestecuri pentru alimentarea enteral se disting? a) Amestecuri modulate b) Amestecuri calorice c) Amestecuri enterale standard balansate d) Amestecuri alimentare naturale e) Amestecuri modificate chimic --------------------------------------------------------------------88. CM. Care sunt metodele de realizare a alimentrii enterale? a) Continue b) Parial c) Fracionat d) Mecanic e) Complet --------------------------------------------------------------------89. CM. Ce complicaii sunt caracteristice pentru alimentarea enteral? a) Metabolice b) Diarea c) Mecanice d) Infecioase e) Aspiraia traheobronhial --------------------------------------------------------------------90. CM. Indicai cauzele posibile de dezvoltare a insuficienei arteriale acute a extremitii. a) Trauma arterei magistrale b) Ocluzia lumenului arterial cu o plac aterosclerotic c) Embolia arterial d) Tromboza arterial e) Tromboflebita --------------------------------------------------------------------91. CS. Grupa de simptome, reunite n literatura anglofon sub termenul 6, este caracteristic pentru: a) Ischemia acut a extremitii b) Ischemia cronic a extremitii c) Anevrismul arterial d) Tromboza venoas acut e) Insuficiena venoas cronic --------------------------------------------------------------------92. CM. Indicai manifestrile, ce nu se refer la grupa de simptome reunite n literatura anglofon sub termenul 6. a) Paresthesia - parestezia b) Pallor - paloarea tegumentelor c) Polyuria - poliuria d) Poikilocytosis - poichilocitoza e) Pain - durerea
20

--------------------------------------------------------------------93. CM. Sub noiunea de embolie se subnelege: a) Obstrucia vasului sangvin cu un tromb, format n locul lezrii peretelui vascular b) Obstrucia unui vas integru (nelezat) cu un tromb, format n alte regiuni ale sistemului cardiovascular c) ngustarea lumenului vascular n urma ngrorii intimei d) Obstrucia vasului cu plac aterosclerotic e) Obstrucia vasului nelezat cu fragment de esut sau corp strin, migrat din alte regiuni ale sistemului cardio-vascular --------------------------------------------------------------------94. CS. Ce se subnelege sub termenul tromboz? a) Obstrucia vasului sangvin de ctre un tromb, format nemijlocit n locul lezrii peretelui vascular b) Obstrucia vasului nelezat de ctre un tromb, format n alte regiuni ale sistemului cardiovascular c) ngustarea lumenului vascular din cauza ngrorii intimei d) Ocluzionarea treptat a vasului cu o plac aterosclerotic e) Ocluzionarea vasului nelezat cu un fragment de esut sau corp strin, provenit din alte regiuni ale sistemului cardio-vascular --------------------------------------------------------------------95. CS. Indicai simptomul, ce nu este caracteristic pentru embolia arterei femurale? a) Durere acut n extremitatea inferioar b) Lipsa pulsului pe artera poplitee i arterele plantei c) Claudicaia intermitent d) Hipoestezia pielii plantei e) Pareza plantei --------------------------------------------------------------------96. CS. Metoda optimal de tratament al emboliei arterei femurale este: a) By-pass-ul femuro-popliteal cu autoven b) Tromboliza cu utilizarea urokinazei sau streptokinazei c) Trombembolectomia urgent cu utilizarea cateterului cu balon Fogarty d) Tratamentul conservator cu utilizarea dozelor mari de heparin e) Tactica expectativ i supravegherea n dinamic a bolnavului --------------------------------------------------------------------97. CM. Locurile tipice de formare a trombilor, ce produc embolia arterelor periferice sunt: a) Compartimentele inimii drepte b) Compartimentele inimii stngi c) Anevrismele aortei i arterelor mari d) Sistemul venei cave inferioare e) Sistemul venei cave superioare --------------------------------------------------------------------98. CM. Asocierea cror condiii patologice poate conduce spre dezvoltarea emboliei paradoxale a arterelor periferice? a) Prezena maselor trombotice n lumenul ventricolului stng b) Prezena defectului de sept interatrial sau interventricular c) Prezena unui anevrism mare al aortei abdominale cu tromboz parietal d) Prezena maselor trombotice n venele profunde ale membrelor inferioare
21

e) Prezena fistulei ntre o arter i ven periferic --------------------------------------------------------------------99. CM. Care metode sunt utilizate pentru determinarea suprafeei arsurilor? a) Metoda lui Wells b) Regula sutei c) Regula palmei d) Metoda lui Lund-Brower e) Indexul lui Kiss --------------------------------------------------------------------100. CM. n care situaii se va declana boala arilor? a) Arsuri superficiale mai mare de 25% b) Arsuri a regiunilor funcional active c) Arsuri a cilor respiratorii d) Arsuri profunde mai mare de 10% e) Arsuri profunde mai mare de 5%

Chirurgie nr.1
HERNIILE 1. CS Care din urmtoarele afirmaii corespunde herniei inghinale directe: a) Nu coboar n scrot b) Este congenital c) Mai frecvent este unilateral d) Se stranguleaz foarte frecvent e) Este o hernie de efort --------------------------------------------------------------------2. CS Strangularea diverticulului Meckel este hernia: a) Rihter b) Maydl c) Littre d) Gheselbah e) Brok --------------------------------------------------------------------3. CS Strangularea parietal antimezocolic poarta denumirea de hernie: a) Brok b) Gheselbah c) Maydl d) Rihter e) Littre --------------------------------------------------------------------4. CM n stadiul de ischemie a herniei strangulate sunt prezente urmtoarele semne: a) Ans destins, pronunat cianotic b) Tromboza venelor mezoului c) Peretele ngroat cu false membrane pe suprafa d) Lichid peritoneal purulent sau fecaloid e) Ansa eferent palid, colabat
22

--------------------------------------------------------------------5. Tranzitul intestinal este pstrat n urmtoarele forme ale herniilor strangulate: a) Hernia Littre b) Hernia Maydl c) Hernia Brok d) Hernia Gheselbah e) Hernia Rihter --------------------------------------------------------------------6. CS n care din urmtoarele situaii sacul herniar lipsete: a) Hernia inghinal congenital b) Hernia ombilical c) Hernia inghinal prin clivaj d) Hernia perineal e) Hernia diafragmal posttraumatic --------------------------------------------------------------------7. CM Hernia Brock sau pseudostrangularea herniei la un purttor de hernie se ntlnete n urmtoarele situaii: a) Colecistita acut b) Pancreatita pseudotumoral c) Ulcerul gastroduodenal perforat d) Apendicita acut perforativ e) Perforaia atipic a ulcerului gastric --------------------------------------------------------------------8. CM Tratamentul conservator (bandajul) n hernie este indicat: a) n cazul refuzului categoric al pacientului pentru tratament chirurgical b) n orice tip de hernie c) La btrni cu starea general contraindicat pentru intervenia chirurgical d) n herniile ireductibile e) n herniile inghinale congenitale --------------------------------------------------------------------9. CM Selectai afirmaiile corecte privind herniile inghinale oblice: a) Sacul herniar este format de procesul vaginalis b) Sacul herniar se extinde antero-medial de cordonul spermatic c) Sacul herniar este localzat medial de vasele epigastrice inferioare d) Sacul herniar se extinde lateral de cordonul spermatic e) Hernia inghinal oblic este mai rar bilateral dect cea direct --------------------------------------------------------------------10. Dac intraoperator la deschiderea sacului herniar se va depista o ans intestinal de culoare roie nchis, destins, cu seroasa fr luciu, i cu sufuziuni n regiunea anului de strangulare, vom constata: a) Stadiul de congestie b) Stadiul de ischemie c) Stadiul de gangren d) Stadiul de perforaie e) Ans viabil --------------------------------------------------------------------23

11. CM Selectai afirmaiile corecte privindl hernia inghinal prin alunecare: a) Porile herniare sunt mari b) Coninutul permanent este numai intestinul subire c) Colonul sigmoid este o parte component a sacului herniar d) Nu se ncarcereaz niciodat e) Poate avea dimensiuni mari --------------------------------------------------------------------12. CS n herniile inghinale oblice scopul major este plastia peretelui anterior al canalului inghinal. Cea mai folosit metod de plastie este : a) Bassini b) Girard-Spasokukoki cu sutura Kimbarovski c) Postempski d) Kukudjanov e) Martnov --------------------------------------------------------------------13. CS n herniile ombilicale cu diametrul inelulului herniar pn la 3 cm metoda preferabil de plastie este: a) Mayo b) Bassini c) Sapejko d) Nici una dintre cele indicate e) Lexer --------------------------------------------------------------------14. CM Indicai trei semne principale ale herniei inghinale congenitale: a) Lipsa debutul dureros b) Este prezent numai la copii c) Porile herniare sunt de dimensiuni majore d) Evolueaz ntr-o hernie inghino-scrotal e) Sacul herniar conine testicul --------------------------------------------------------------------15. CM Cel mai frecvent herniaz urmtoarele elemente: a) Vezica urinar b) Epiploonul c) Colonul ascendent d) Intestinul subire e) Prostata --------------------------------------------------------------------16. CM Notai trei semne clinice ale herniei inghinale directe: a) Coboara n scrot b) Este de form sferic c) Nu coboara n scrot d) Mai frecvent apare la tineri e) Frecvent este bilateral --------------------------------------------------------------------17. CM Examenul clinic al pacientului purttor de hernie inghinala oblica poate prezenta: a) Hernia coboar n scrot
24

b) c) d) e)

Pulsaia arterei epigastrice se determin lateral de sacul herniar Pulsaia arterei epigastrice se determin medial de sacul herniar Expansiunea formaiunii la tuse Traiectul herniar este perpendicular vs peretele abdominal

--------------------------------------------------------------------18. CM Care dintre variantele de hernii enumerate reprezint hernii externe? a) Hernia femoral b) Hernia ombilical c) Hernia diafragmal d) Hernia lombar e) Hernia inghino-scrotal --------------------------------------------------------------------19. CM Care din situaii nu se ncadreaz n hernia Maydl ? a) Strangularea retrograda tip "W" b) Sacul herniar contine dou anse intestinale strangulate c) Hernierea diverticului Meckel d) Hernia obturatorie e) Strangularea parietal a intestinului --------------------------------------------------------------------20. CM Care din urmtoarele gesturi sunt riscuri i erori n hernia strangulat? a) Palparea tumorii herniare b) Intervenia chirurgical programat c) Reducerea prin Taxis d) Tactul rectal sau vaginal e) Eliberarea la domiciliu din secia de primire a unui bolnav dupa reducerea spontan a herniei --------------------------------------------------------------------21. CM Care din urmatoarele gesturi pot fi riscuri n hernia ireponibil? a) Palparea tumorii herniare b) Intervenia chirurgical de urgen c) Reducerea prin Taxis d) Bandajul compresiv al porii herniare e) Radiografia abdominal de ansamblu --------------------------------------------------------------------22. CM Procedeele chirurgicale de refacere a peretelui abdominal n hernii cuprind: a) Rezecia organelor din sacul herniar b) Rezecia sacului herniar c) Suturarea colului sacului herniar d) Autodermoplastia e) Aloplastia --------------------------------------------------------------------23. CM Tratamentul chirurgical al herniilor simple reponibile cuprinde: a) Eliminarea sacului herniar b) Repunerea coninutului sacului herniar c) Rezecia parial a epiploonului d) Rezecia segmentar de intestin e) Hernioplastia
25

--------------------------------------------------------------------24. Care din urmtoarele reprezint complicaii ale herniilor: a) Flegmonul herniar b) Ruptura traumatic a herniei c) Ireductibilitatea herniei d) Varicocelul e) Strangularea MALADIA ULCEROAS 1) CS Care este manevra indicat n perforaia ulcerului gastric la un bolnav de 40-60 ani, dac din momentul perforaiei nu au trecut mai mult de 6 ore? a) Suturarea simpl a ulcerului b) Rezecia primar a stomacului c) Biopsia i suturarea ulcerului procedeul Oppel d) Rezecia cuneiform a stomacului + vagotomie e) Vagotomie troncular bilateral + suturarea simpl --------------------------------------------------------------------2) CS Reacia Gregersen-Adler indic: a) Atenuarea durerilor la debutul hemoragiei b) Hemoragie microscopic superioar c) Prezena adenomului ulcerogen n pancreas d) Hemoragie din rect e) Hemoragie din varicele esofagiene --------------------------------------------------------------------3) CS Semnul Bergman indic: a) Atenuarea durerilor la debutul hemoragiei b) Hemoragie microscopic superioar c) Prezena adenomului ulcerogen n pancreas d) Hemoragie din rect e) Hemoragie din varicele esofagiene --------------------------------------------------------------------4) CS Situaia descris mai jos: distensie epigastric, vome cu caracter epizodic i tendin spre creterea volumului lor, i cu o uurare dup ele, corespunde: a) Stenozei subcompensate b) Stenozei compensate c) Stenozei decompensate d) Penetrrii ulcerului gastric n pancreas e) Penetrrii ulcerului duodenal n pancreas --------------------------------------------------------------------5) CM n care situaie este obligatorie biopsia ulcerului perforat: a) Ulcerul gastric acut b) Ulcerul duodenal calos cu un diametru mai mare de 2 cm c) Ulcerul gastric la un pacient trecut de 40 ani d) Ulcerul gastric Johnson II cu perforaie n stomac e) Ulcerul duodenal calos penetrant n pancreas i asociat cu hemoragie
26

--------------------------------------------------------------------6) CS Ulcerul mediogastric conform clasificrii Johnson este: a) Nu se ncadreaz n aceast clasificare b) Se ncadreaz n clasificare n caz de malignizare c) Tipul I d) Tipul II e) Tipul III --------------------------------------------------------------------7) S Semnul Kussmaul reprezint: a) Flebita membrului inferior stng n cancerul gastric b) Tulburrile metabolice n stenoza piloric decompensat c) Contractura muscular n ulcerul duodenal perforat d) Prezena undelor peristaltice ale stomacului n stenoza piloric ulceroas e) Adenopatie supraclavicular pe stnga --------------------------------------------------------------------8) CS Care din interveniile chirurgicale pe stomac n boala ulceroas se complic cel mai rar cu diaree? a) Vagotomia selectiv b) Vagotomia troncular c) Rezecia stomacului procedeul Balfour d) Rezecia stomacului procedeul Billroth-I e) Vagotomia troncular cu operaie de drenaj tip Heineke-Miculicz --------------------------------------------------------------------9) CM Perforaia atipic reprezint perforaia: a) Acoperit (protejat) b) Oarb c) A peretelui posterior al duodenului d) n poriunea cardial a stomacului e) n abdomenul liber --------------------------------------------------------------------10) CS Care procedeu prevede utilizarea omentului pe picioru la suturarea ulcerului perforat? a) Oppel b) Judd c) Braun d) Heineke-Miculitz e) Holle --------------------------------------------------------------------11) Rezecia primar nu este indicat n perforaia ulcerului: a) Duodenal la bolnavii peste 60 ani b) Duodenal "mut" (fr anamnez) c) n asociere cu hemoragie d) n caz de suspecie la malignizare e) La tinerii pn la 30 de ani --------------------------------------------------------------------12) CS Adenomul ulcerogen produce cantiti mari de: a) Histamin
27

b) c) d) e)

Tripsin Kalicrein Gastrin Chinine

--------------------------------------------------------------------13) Tratamentul conservativ n sindromul Mallory-Weiss const n efectuarea urmtoarelor procedee: a) Dieta, antacide, hemocoagulani b) Terapie hormonal (corticosteroizi) c) Pituitrin i/v d) Sonda Blackmore e) Coagularea endoscopic --------------------------------------------------------------------14) n dependen de localizarea procesului ulceros deosebim urmtoarele tipuri de stenoze, exceptnd: a) Stenoza cardiei b) Stenoza bulbului duodenal c) Stenoza piloric d) Stenoza postbulbar e) Stenoza fundic --------------------------------------------------------------------15) CS Cel mai precoce semn al malignizrii ulcerului este: a) Voma cu miros fetid b) Hematemeza c) Dispariia periodicitii i violenei durerilor d) Pierderea ponderal e) Melena --------------------------------------------------------------------16) CS Cea mai informativ metod de investigaie a secreiei gastrice este: a) Testul Hollender b) pH-metria c) Testul Kay d) Examenul radiologic e) Esofagogastroduodenoscopia --------------------------------------------------------------------17) Care afirmaii referitoare la hemoragia digestiv superioar ulceroas sunt adevrate: a) La vrstnici hemoragia digestiv superioar se stopeaz mai uor dect la tineri b) Cel mai important este de a diferenia hemoragia ulceroas de hemoragia din varicele esofagogastrice c) Se ateapt 48 ore efectund hemostaza medical d) Se opereaz dup 48 ore pentru a reduce mortalitatea e) Sursa hemoragiei este situat pn la jonciunea duodeno-jejunal --------------------------------------------------------------------18) Sindromul Mallory-Weiss este favorizat de urmtorii factori: a) Abuz de alcool i alimente b) Creterea neateptat a presiunii intraabdominale
28

c) Vom repetat violent d) Tuse insistente e) Utilizarea aspirinei, steroizilor, anticoagulanilor --------------------------------------------------------------------19) CS Cea mai eficace metod de depistare a ulcerului malignizat este: a) Radioscopia stomacului cu contrastare dubl b) Anamneza i starea clinic c) Fibrogastroscopia d) Reacia Gregersen-Adler e) Tomografia computerizat --------------------------------------------------------------------20) Care dintre urmtoarele msuri terapeutice nu pot fi folosite n hemoragia superioar n ciroza hepatic cu varice esofagiene complicate cu hemoragie? a) Vagotomia supraselectiv b) Hemostaza endoscopic c) Ligaturarea trunchiului celiac d) Sonda Sengstaken-Blackmore e) Administrarea de pituitrin i/v --------------------------------------------------------------------21) CS Semnele enumerate mai jos: durere abdominal intens n epigastru, nfiare anxioas, pupile dilatate, transpiraii reci, respiraie superficial, simptomul Eleker prezent, poziie antalgic forat - corespund perioadei dup perforaie: a) Peste 12 ore de la asocierea perforaiei cu hemoragie b) Primelor 6 ore de la perforaia retroperitoneal a ulcerului duodenal c) Prima (primele 4-6 ore) d) A doua (urmtoarele 4-6 ore) e) A treia (peste 12 ore dup debut) --------------------------------------------------------------------22) CS Metoda conservativ de tratament al ulcerului perforat se reduce la aspiraia nazogastric, aplicarea antibioticelor cu spectru larg de aciune, corecia dereglrilor hidroelectrolitice, i se impune n cazurile cnd lipsesc condiiile pentru intervenie chirurgical, sau cnd bolnavul i rudele refuz categoric operaia. Acest procedeu a fost propus de ctre: a) Billroth (1881) b) Pierandozzi (1960) c) Dragstedt (1960) d) Taylor (1946) e) Braun (1892) --------------------------------------------------------------------23) CS Activitatea hemoragiei digestive superioare determin tactica chirurgical i este apreciata n rezultatul examenului: a) Clinic b) De laborator c) Radiologic d) Endoscopic e) Laparoscopic --------------------------------------------------------------------29

24) CM Sindromul Zollinger-Ellison este caracterizat de urmtoarele semne: a) Creterea secreiei bazale nocturne b) Constipaie c) Vome abundente, frecvente i cu caracter acid d) Hemoragii digestive superioare frecvente e) Durere epigastric intens, continu, cu crize nocturne --------------------------------------------------------------------25) CS Montajul Pean-Billroth-I n rezecia gastric const n: a) Anastomoz gastroduodenal termino-terminal cu ngustarea tranei de susinere din partea curburii mici b) Anastomoz gastrojejunal termino-lateral c) Anastomoz gastrojejunal n "Y" d) Anastomoz gastroduodenal latero-lateral e) Anastomoz gastroduodenal termino-lateral --------------------------------------------------------------------26) CS Marcai cel mai important semn al dehiscenei anastomozei gastroduodenale i a tranei suturate: a) Dureri pronunate n epigastru b) Vom i greuri c) Febr i frison d) Eliminarea prin drenurile din abdomen a albastrului de metilen ntrodus n stomac e) Contractur muscular n epigastru --------------------------------------------------------------------27) Hemoragiile postoperatorii pot avea loc att n tractul digestiv (2% din lotul rezeciilor gastrice), ct i n cavitatea abdominal. Terapia conservativ (acid aminocapronic 5% + adrenalin 0,1% - 1 ml; vicasol; CaCl 10%; decinon; plasm congelat; crioprecipitat; transfuzii de snge) este mai frecvent indicat n: a) Nici una din ele b) n ambele cazuri c) n cele din tractul digestiv d) n cele intraabdominale e) n hemoragiile din ulcerele acute --------------------------------------------------------------------28) CS Anastomozita mai frecvent apare n perioada postoperatorie precoce dup rezecia gastric Billroth-I, avnd ca cauz factorul microbian, trauma esuturilor, materialul de sutur (catgutul), procesul alergic, etc.). Semnele majore - dureri epigastrice i vrsturi abundente apar n zilele: a) 1-2 zi b) 2-3 zi c) 4 - 5 zi d) 6 - 7 zi e) 7 - 10 zi --------------------------------------------------------------------29) Faza cefalic a secreiei gastrice este stimulat de urmtorii factori: a) Distensia gastric fundic i antral b) Vederea, mirosul i palparea alimentelor c) Masticaia i salivaia
30

d) Deglutiia e) Insulin --------------------------------------------------------------------30) Tratamentul chirurgical al sindromului Mallory-Weiss se aplic cnd epuizeaz cel conservativ, i se reduce la urmtoarele procedee: a) Suturarea mucoasei i submucoasei b) Ligaturarea arterei coronare (artera gastrica sinistra) c) Rezecia gastric distal d) Suturarea mucoasei i submucoasei + ligaturarea arterei coronare e) Rezecia gastric proximal --------------------------------------------------------------------31) CS Ulcerul gastric se rezolv chirurgical: a) Imediat dup ce a fost depistat b) Dup prima hemoragie c) La primele semne de malignizare d) Dup eecul terapiei medicamentoase timp de 1-2 luni e) Numai n caz de perforaie --------------------------------------------------------------------32) CS Proba (testul) Hollender presupune administrarea a 2 uniti de insulin la 10 kg mas a corpului i/m cu preluarea a 8 eantioane (peste fiecare 15 min.) de suc gastric, apreciindu-se ulterior faza secreiei: a) Nocturne b) Bazale c) Intestinale d) Cefalice e) Hormonale (gastrice) --------------------------------------------------------------------33) CS Semnele ce urmeaz: parestezii, halucinaii, uneori tetanie, n snge - alcaloz metabolic, asociat cu hipocloremie, hiponatriemie, hipocaliemie, azotemie extrarenal la un bolnav care prezint caexie, vome rare, abundente, mrturisesc de: a) Ocluzie intestinal tardiv b) Sindromul Zollinger-Ellison c) oc hemoragic d) Insuficien renal cronic e) Stenoz piloric decompensat --------------------------------------------------------------------34) CS Simptomul Kulencampf este caracteristic perioadei a II dup perforaie, i prezint: a) Durere acut pe toat aria abdomenului b) Matitate deplasabil n fosa iliac dreapt c) "Abdomen de lemn" d) Bombarea dureroas a fundului de sac Douglas e) Durere perceput ca "lovitur de pumnal" --------------------------------------------------------------------35) CM Factorii patogeni primordiali n ulcerul gastro-duodenal sunt: a) Hiperaciditatea b) Diminuarea rezistenei mucoasei gastro-duodenale
31

c) Factorul psihic (stresul) d) Hipermotilitatea gastro-duodenal e) Prezena Helicobacter pylori --------------------------------------------------------------------36) CM Penumoperitoneumul radiologic se ntlnete n: a) Perforaia apendicular b) Perforaia gastroduodenal c) Perforaia colonului d) Perforaia colecistului e) Perforaiile vezicii urinare --------------------------------------------------------------------37) CM Perforaia ulcerului se poate produce: a) n peritoneul liber b) n cavitile peritoneale nchise de aderene c) ntr-un organ vecin d) La tegumente e) n spaiul retroperitoneal --------------------------------------------------------------------38) CM Efectul vagal asupra secreiei gastrice este: a) Crete debitul de HCl i pepsin b) Stimuleaz eliminarea gastrinei antrale c) Sensibilizeaz celulele oxintice n sistemul gastrinic d) Scade secreia de HCl e) Nu influenteaz secreia de HCl --------------------------------------------------------------------39) CM n tratamentul ulcerului duodenal hemoragic se poate practica: a) Sutura ulcerului hemoragic b) Vagotomia troncular cu excizia ulcerului i piloroplastie c) Vagotomia supraselectiv cu excizia ulcerului i duodenoplastie d) Rezectia gastric "la excludere" e) Antrumrezectia Rechel-Polya --------------------------------------------------------------------40) CM n tratamentul hemoragiilor din venele dilatate ale esofagului sunt recomandate utmtoarele remedii: a) Snge proaspt b) Mas trombocitar c) Snge conservat d) Albumin e) Plasm proaspt congelat --------------------------------------------------------------------41) CM Sonda Bleckmore se aplic n caz de: a) Ulcer gastric subcardial hemoragic b) Hemoragie din varicele esofagiene c) Sindromul Mallory-Weiss d) Esofagit peptic e) Reflux gastro-esofagian
32

--------------------------------------------------------------------42) CM Care dintre afeciunile mai jos enumerate se pot complica cu ulcer de stres? a) Arsurile grave b) Fibroza pulmonar c) Politraumatismele severe d) Ingestia cronic de aspirin e) Sepsisul --------------------------------------------------------------------43) CM Ulcerul gastric Johnson I cuprinde urmtoarele dintre localizri, cu excepia: a) Ulcerelor prepilorice b) Ulcerelor acute c) Ulcerelor micii curburi, avnd aciditate subnormal d) Ulcerelor micii curburi cu ulcer duodenal evolutiv e) Ulcerelor micii curburi cu localizare n unghiul gastric --------------------------------------------------------------------44) CM Care dintre procedeele chirurgicale pot fi variante adecvate de corecie chirurgical n ulcerul gastric Johnson I? a) Rezecia gastric 2/3 b) Rezecia mediogastral c) Vagotomia troncular asociat cu excizia ulcerului d) Vagotomia selectiv i piloroplastia e) Antrumectomia i vagotomia troncular --------------------------------------------------------------------45) CM Indicai semnele radiologice ale ulcerului gastric: a) Prezena niei b) Dimensiuni mrite ale stomacului pn n bazin c) Rigiditatea pliurilor d) Convergena pliurilor ctre leziune e) Reinerea masei baritate n stomac peste 6 ore --------------------------------------------------------------------46) CM Care dintre urmtoarele semne radiologice pledeaz pentru stenoza piloroduodenal? a) Prezena niei n unghiul gastric b) Dimensiuni mrite ale stomacului pn la intrarea n bazin c) Reinerea masei de contrast n stomac peste 12 ore d) Reinerea masei de contrast n stomac peste 24 ore e) Refluxul duodeno-gastric --------------------------------------------------------------------47) CM Sindromul Mallory-Weiss este prezentat de: a) Leziune unic hemoragic gastric b) Leziuni hemoragice liniare ale mucoasei cardiale ale stomacului c) Erozii gastrice hemoragice d) Leziuni hemoragice liniare ale jonciunii esofagogastrice e) Erozii duodenale hemoragice --------------------------------------------------------------------48) CM Sindromul Darrow din stenoza piloric ulceroas decompensat se caracterizeaz prin:
33

a) Acidoz metabolic b) Hipokaliemie, hipocloremie c) Hiperpotasemie d) Hiperazotemie e) Alcaloz metabolic --------------------------------------------------------------------49) CM Triada Mondor n ulcerul duodenal perforat include: a) Durere epigastric violent b) Contractur muscular abdominal c) Hiperestezie cutanat d) Pneumoperitoneum e) Antecedente ulceroase --------------------------------------------------------------------50) CM n tratamentul ulcerului duodenal perforat se poate practica: a) Sutura simpl b) Rezecia cuneiform a stomacului c) Excizia ulcerului, vagotomie i piloroplastie d) Vagotomie selectiv proximal i sutura ulcerului perforat e) Rezecie "la excludere" --------------------------------------------------------------------51) CM Sutura simpl al ulcerului perforat este indicat n: a) Ulcerul gastric calos b) Ulcerele perforate acute medicamentoase c) Ulcerul duodenal perforat cu peritonit toxic d) Asocierea hemoragie-perforaie e) Ulcerul perforat de stres --------------------------------------------------------------------52) CS n ulcerul duodenal se ntlnesc urmtoarele complicaii, exceptnd: a) Malignizarea b) Stenoza c) Hemoragia d) Penetraia e) Perforaia --------------------------------------------------------------------53) CM Complicaiile acute ale bolii ulceroase sunt: a) Perforaia b) Stenoza c) Malignizarea d) Penetraia e) Hemoragia --------------------------------------------------------------------54) Adenomul ulcerogen (gastrinomul) are forma unui nod chistos sau lobat de divers consisten, care n 50% cazuri se malignizeaz, metastazeaz, i poate fi localizat n urmtoarele organe: a) Pancreas b) Duoden
34

c) Splin d) Colecist e) Stomac --------------------------------------------------------------------55) CS Cauza cea mai frecvent a unei hemoragii digestive superioare este: a) Ulcerul gastric b) Ulcerul duodenal c) Gastrita eroziv d) Cancerul gastric e) Sindromul Mallory-Weiss --------------------------------------------------------------------56) Ce afirmaii privind stadiul de stenoz subcompensat sunt corecte: a) Vome abundente zilnic b) Voma nu uureaz starea general c) La examenul obiectiv se poate decela clapotaj n epigastru d) Sondajul efectuat pe gol depisteaz o cantitate mare de coninut stomacal e) Astenie general i pierderea ponderal OCLUZIA INTESTINAL 1) CS Semnul major de difereniere ntre deshidratarea intracelular i cea extracelular este: a) Hipotonia arterial b) Setea chinuitoare c) Tahicardia d) Meteorismul pronunat e) Oliguria --------------------------------------------------------------------2) CS Semnul Sklearov se caracterizeaz prin: a) Timpanism pronunat de asupra locului asimetric al peretelui abdominal b) Rezistena elastic a peretelui abdominal c) Balonare asimetric al abdomenului d) Prezena clapotajului de asupra ansei balonate e) Zgomotul picturii n cdere --------------------------------------------------------------------3) CM Sarcinile principale n tratamentul ocluziei intestinale mecanice sunt urmtoarele: a) nlaturarea cauzei ocluziei b) Antibioticoterapia c) Restabilirea peristaltismului intestinal d) Reducerea distensiei intestinale e) Reechilibrarea hidroelectrolitic --------------------------------------------------------------------4) CS Durerea abdominal paroxistic nsoit de vome, formaiune tumoral alungit paraombilical i eliminri sangvinolente din rect, ntlnite la un copil, sugereaz diagnosticul de: a) Apendicit acut pelvian b) Enterocolit acut c) Dezinterie
35

d) Invaginaie intestinal e) Volvulus de intestin subire --------------------------------------------------------------------5) CS Cea mai frecvent cauz al ileusului la un bolnav laparotomizat n anamnez este: a) Invaginaia b) Ileusul biliar c) Bridele, aderenele d) Corpii strini postoperatorii e) Stenoza intestinal postoperatorie --------------------------------------------------------------------6) CS Imagini hidroaerice "cuib de rndunic" de dimensiuni mari, puine la numr i localizate lateral n asociere cu leucocitoz pn la 15.000, sunt caracteristice mai mult pentru: a) Volvulusul sigmoidian b) Ocluzia prin obstrucie al intestinului gros c) Ocluzia intestinului subire d) Hernia inghinal strangulat e) Infarctul intestinomezenteric --------------------------------------------------------------------7) CS Durerea n ocluzia intestinal mecanic prin obstrucie este: a) Vag b) Continu c) Colicativ (paroxistic) d) Tranzitorie e) Arztoare --------------------------------------------------------------------8) Semnele clinice ale deshidratrii extracelulare sunt urmtoarele: a) Uscciunea i paliditatea tegumentelor b) Limba uscat i saburat c) Setea chinuitoare d) Greuri i vom e) Hipotonie arterial, tahicardie --------------------------------------------------------------------9) CS Ileusul biliar este o ocluzie prin: a) Invaginaie b) Volvulus c) Compresiune d) Obstrucie e) Spazmarea muscular a intestinului --------------------------------------------------------------------10) La constituirea sectorului III (parazitar) n ocluzia intestinal contribuie urmtoarele fenomene: a) Transudarea lichidului n lumenul intestinului supraacent b) Staza gastric c) Transudarea lichidului n peretele intestinului d) Absorbia excesiv n intestinul subiacent e) Transudarea lichidului n cavitatea peritoneal
36

--------------------------------------------------------------------11) CS La devolvularea intestinului subire s-a constatat necroza unui segment al ileonului. Limita rezeciei ansei necrotizate n direcia cranial (ansa aferent) va trece la distana de la marginea vizibil a necrozei: a) 10 - 15 cm b) 20 - 30 cm c) 5 - 10 cm d) 30 - 40 cm e) 15 - 20 cm --------------------------------------------------------------------12) CS Semnul Konig este caracteristic pentru perioada precoce a ocluziei intestinale i se manifest prin: a) Zgomotul picturii n cdere b) Balonare asimetric a abdomenului c) Peristaltismul vizibil la inspecie d) Distensia mrit a cecului e) Meteorism pronunat de asupra locului asimetric al abdomenului --------------------------------------------------------------------13) CS Imaginile hidroaerice "cuib de rndunic" de dimensiuni mici, cu sediu central sunt caracteristice pentru: a) Sindromul Bouveret b) Ocluzia prin cancer al sigmoidului c) Ocluzia intestinului subire d) Pancreatita acut e) Stenoza piloric --------------------------------------------------------------------14) Cele mai informative metode n diagnosticul ocluziei intestinului subire sunt: a) Proba Schwartz b) Ultrasonografia abdominal c) Irigoscopia d) Laparoscopia e) Radiografia abdominal de ansamblu --------------------------------------------------------------------15) CS Creterea azotului ureic n ocluzia intestinal se datoreaz: a) Pierderii proteinei extracelulare b) Pierderii proteinei intracelulare c) Pierderii lichidului sectorului extracelular d) Pierderii ionilor de potasiu e) Hipocloremiei --------------------------------------------------------------------16) CS n ocluzia intestinului gros cea mai eficace metod de diagnostic este: a) Proba Schwartz b) Irigografia c) Radiografia de ansamblu a abdomenului d) Tomografia computerizat e) Laparoscopia
37

--------------------------------------------------------------------17) CS Semnul Bayer se manifest prin: a) Balonarea simetric a abdomenului b) Balonarea asimetric pe flancul lateral drept c) Zgomote hidroaerice pe flancul stng d) Balonarea asimetric cu axa orientat din spre fosa iliac stng spre hipocondrul drept e) Eliminri sangvinolente din rect --------------------------------------------------------------------18) CS Sindromul Bouveret se caracterizeaz prin vome insistente, alterarea strii generale, decesul rapid al bolnavului i se ntlnete n: a) Infarctul mezenteric b) Cancerul cecului c) Ileusul biliar d) Ileusul postoperator e) Hernia strangulat --------------------------------------------------------------------19) In ce ocluzii intestinale de la debut se afecteaz vascularizarea segmentului implicat n proces? a) Volvulus b) Invaginaie c) Corpi strini intralumenali d) Strangularea e) Leziuni parietale inflamatorii specifice --------------------------------------------------------------------20) CM n ocluziile intestinale prin strangulare se ncadreaz: a) Ocluziile prin corpi strini intraperitoneali b) Ocluziile prin volvulus c) Ileusul biliar d) Hernia strangulat e) Ocluziile prin trihobezoari --------------------------------------------------------------------21) CM Care dintre urmtoarele cauze pot determina un ileus paralitic? a) Fitobezoarii b) Colica nefretic c) Peritonita d) Volvulusul sigmoidian e) Abcesul retroperitoneal --------------------------------------------------------------------22) CM Principalele ingrijiri postoperatorii ale bolnavului cu ocluzie intestinal sunt: a) Reechilibrarea hidroelectrolitic, i susinut la valori normale ale constantelor biologice b) Antibioticoterapia c) Interzicerea mobilizrii bolnavului d) Interzicerea alimentrii enterale timp de o sptmn e) Stimularea peristaltismului intestinal --------------------------------------------------------------------38

23) CM n ocluzia intestinala nalta gazele n lumenul intestinal se acumuleaza: a) 70% din aerul nghiit b) 100% n urma proceselor de fermentaie a florei microbiene i reaciilor biochimice ale sucurilor digestive c) 70% n urma proceselor de fermentaie a florei microbiene d) 30% n urma reaciilor biochimice ale sucurilor digestive e) 30% n urma proceselor de fermentaie a florei microbiene i reaciilor biochimice ale sucurilor digestive --------------------------------------------------------------------24) CM Decompresia intestinului distens n ocluzia intestinal mecanic este util pentru c: a) Reduce ischemia intestinului b) ndeprteaz toxinele luminale c) Previne sindromul Mendelson d) Altereaz pierderile ionilor de clor e) Reduce pierderile de ap --------------------------------------------------------------------25) CS La ce presiune intraluminal peretele intestinal devine permeabil pentru microbi i toxinele lor care pot provoca ocul endotoxic: a) 10-15 cm H2O b) 20-25 cm H2O c) 30-40 cm H2O d) 50-60 cm H2O e) 65-70 cm H2O --------------------------------------------------------------------25) CS Este cunoscut faptul, c n ocluzia intestinal balonarea abdomenului poate absenta. La ce nivel va fi sediul obstacolului n acest caz: a) n apropierea ligamentului Trei b) n zona de trecere a jejunului n ileon c) n zona ileocecal d) n zona unghiului lienal al colonului e) n zona rectosigmoidian la nivelul diafragmei pelviene --------------------------------------------------------------------27) CS Ocluzia la nivelul intestinului subire este prezentat radiologic prin: a) Haustraii b) Multiple imagini hidroaerice c) Imagini n form de "cuib de rndunic" localizate periferic d) Aspect de "anvelop de biciclet" e) Pneumoperitoneum --------------------------------------------------------------------28) CM Ce semne caracterizeaz torsiunea de colon sigmoid: a) Oprirea complet a tranzitului pentru materii i gaze b) Febr c) Prezena sngelui la tueul rectal d) Prezena semnului Hocvag-Grecov e) Asimetria abdomenului --------------------------------------------------------------------39

29) CM Ce metode de diagnostic se vor folosi pentru a diagnostica ocluzia intestinal joas : a) Radiografia pe gol a abdomenului b) Proba Schwartz c) Rectoromanoscopia d) Tueul rectal e) Irigografia --------------------------------------------------------------------30) CM Ileusul biliar: a) Este o complicaie a litiazei biliare b) Se caracterizeaz prin semnele unei ocluzii intestinale prin obstrucie c) Se poate manifesta prin aerobilie d) Se confirm prin irigografie e) Este o atonie a vezicii biliare --------------------------------------------------------------------31) CM Ocluzia intestinal mecanic joas se caracterizeaz prin: a) ntreruperea de la inceput a tranzitului de materii i gaze b) Febr c) Vome precoce d) Starea general se menine satisfctoare timp ndelungat e) Pneumoperitoneum --------------------------------------------------------------------32) CM Care ocluzie intestinal se poate trata conservativ? a) Ocluzia intestinal stercoral b) Ocluzia prin strangulare c) Ileusul biliar d) Ocluzia aderenial e) Ileusul postoperator --------------------------------------------------------------------33) Aspiraia gastrointestinal dup rezecie de intestin urmrete urmtoarele obiective: a) Asigur decompresia intestinului proximal b) Poate preveni sindromul Mendelson c) Previne evisceraia plgii d) Previne ocluzia paralitic e) Previne o pancreatit postoperatorie LITIAZA BILIAR 1) Triada Chauffard-Villard-Charcot se ntlnete n litiaza cii biliare principale cu sindrom coledocian major, i const din: a) Durere colicativ n hipocondrul drept b) Vezicul biliar destins c) Febr d) Icter e) Scdere ponderal esenial --------------------------------------------------------------------2) CS Cea mai frecvent cauz a icterului mecanic este: a) Tumoare a capului pancreasului
40

b) Coledocolitiaza c) Strictura cilor biliare d) Tumorile cilor biliare e) Papilita stenozant --------------------------------------------------------------------3) CM Ce V sugereaz asocierea semnelor clinice: icter+frison+febr+dureri n hipocondrul drept+urini hipercrome+scaune acolice? a) Litiaz vezicular b) Colecistit calculoas acut c) Cancer de pancreas cefalic d) Coledocolitiaz e) Ulcer duodenal penetrant n ligamentul hepatoduodenal --------------------------------------------------------------------4) CM Calculul prezent n calea biliar principal depistat pn la operaie se nltur prin: a) Incizia coledocului supraduodenal b) Papilosfincterotomie intraoperatorie transduodenal c) Papilosfincterotomie endoscopic postoperatorie d) Papilosfincterotomie endoscopic preoperatorie e) Se dizolv cu preparate medicamentoase --------------------------------------------------------------------5) CS La un bolnav la care s-a stabilit icter mecanic, cea mai optimal i mai puin agresiv metod de investigaie n stabilirea originii icterului este: a) Colecistografia peroral b) Colecistografia intravenoas c) Ultrasonografia d) Colangiopancreatografia retrograd endoscopic e) Colangiografia tranparietohepatic --------------------------------------------------------------------6) CS Evidenierea radiologic a aerului n cile biliare orienteaz diagnosticul spre: a) Coledocolitiaz b) Colecistit acut c) Fistul bilio-digestiv d) Fistul bilio-biliar e) Infecia cu salmonella a veziculei biliare --------------------------------------------------------------------7) CS Care din fraciile bilei se formeaz n celulele hepatice i conine colesterin, acizi biliari i fosfolipizi? a) Bila primar b) Bila secundar c) Bila final d) Nici una e) Toate trei --------------------------------------------------------------------8) La un bolnav cu icter mecanic nu sunt utile, i deci nu sunt indicate, urmtoarele investigaii: a) Ultrasonografia
41

b) Colecistografia intravenoas prin perfuzie c) Colangiofrafia transparietohepatic d) Colangiopancreatografia retrograd e) Colecistografia peroral --------------------------------------------------------------------9) CM Marcai semnele clinice care constitue sindromul coledocian: a) Icterul b) Durerea la nivelul rebordului costal drept c) Frison-febra d) Diareea e) Contractura muscular abdominal --------------------------------------------------------------------10) CS n colecistita acut litiazic ocluziv obstrucia se afl la nivelul: a) Cilor biliare intrahepatice b) Corpului veziculei biliare c) La nivelul coledocului d) La nivelul ductului hepatic e) La nivelul infundibulului sau cisticului --------------------------------------------------------------------11) CS La un bolnav cu icter mecanic cea mai informativ metod de investigaie n stabilirea originii icterului este: a) Colecistografia peroral b) Colecistografia intravenoas c) Ultrasonografia d) Colangiopancreatografia retrograd e) Laparoscopia --------------------------------------------------------------------12) CS Drenarea coledocului cu un dren n form de "T", ramura scurt a cruia este situat n coledoc, iar cea lung se exteriorizeaz, este procedeul: a) Lane b) Kehr c) Cattele-Champeau d) Voelker e) Duval --------------------------------------------------------------------13) S Semnul major de difereniere al icterului mecanic litiazic de cel de origine canceroas este: a) Icterul pronunat pe fonul durerilor b) Scaun aholic i urin ntunecat c) Apariia icterului precedat de colic d) Prurit pe fonul icterului e) Febr intermitent --------------------------------------------------------------------14) Pentru colecistita acut asociat cu peritonit local sunt caracteristice urmtoarele semne clinice: a) Murphy
42

b) Korte c) Mandel-Razdolschi d) Blumberg e) Ortner --------------------------------------------------------------------15) S Coledocotomia ideal presupune: a) Deschiderea transversal a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura coledocului fr drenare b) Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura primar a coledocului fr drenare c) Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i drenarea extern a coledocului d) Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i sutura primar a coledocului asupra unui dren trecut prin papil n duoden e) Deschiderea longitudinal a coledocului cu nlturarea calculilor i drenarea coledocului dup sutura primar prin d.cysticus --------------------------------------------------------------------16) CM Care dintre parametrii enumerai se ncadreaz n colecistectomia laparoscopic? a) Dureri postoperatorii minime b) Spitalizare postoperatorie de 9-10 zile c) Aspect cosmetic al cicatricilor d) Rencadrare n munc dup 6 sptmni e) Rencadrare n munc dup 3 sptmni --------------------------------------------------------------------17) CM Icterul n litiaza coledocian: a) Este precedat de prurit b) Poate s dispar rapid sau lent odat cu ncetarea durerii c) Este nsoit de scaune acolice d) Este precedat de durere e) Se asociaz cu febr --------------------------------------------------------------------18) CM n colecistita acut litiazic durerea: a) Are caracterul colicii biliare b) Iradiaz n form de "centur" c) Debuteaz ca o colic biliar d) Se cupeaz la administrarea tratamentului antispastic e) Este precedat de icter --------------------------------------------------------------------19) CM Triada de semne clinice (icter, febr, dureri n hipocondrul drept) caracterizeaz: a) Ulcerul perforat b) Ciroza hepatic c) Colangita d) Litiaza coledocian e) Pancreatita acut --------------------------------------------------------------------20) CM O vezicul biliar de dimensiuni majore, palpabil n prezena icterului prezint:
43

a) Litiaza coledocian b) Ampulomul vaterian c) Neoplasmul hepatic d) Neoplasmul colecistului e) Neoplasmul de pancreas cefalic PATOLOGIA PANCREASULUI 1) CS Forma supurativ-necrotic a pancreonecrozei corespunde fazei de evoluie a procesului patologic n pancreas: a) De edem b) De necroz grsoas c) De necroz hemoragic d) De liz i sechestrare e) De formare a chistului pancreatic --------------------------------------------------------------------2) Metodele non-agresive n diagnosticul pancreatitei acute sunt urmtoarele: a) Radiografia de ansamblu a abdomenului b) Tomografia computerizat c) Ultrasonografia abdominal d) Colangiopancreatografia retrograd e) Termografia --------------------------------------------------------------------3) CS Semnul Courvoisier-Terrier poate aparea n: a) Litiaza coledocului b) Cancerul corpului pancreasului c) Colangiocarcinomul de hil hepatic d) Cancerul de pancreas cefalic e) Neoplasmul vezicular --------------------------------------------------------------------4) CM Care este amploarea interveniei chirurgicale n chistul pancreatic? a) Drenarea extern a chistului b) Pancreatectomia c) Gastrochistostomie d) Jejunochistostomie e) Colecistochistostomie --------------------------------------------------------------------5) CS Semnul Korte n pancreatita acut reprezint: a) Absena pulsaiei aortei abdominale b) Silenium abdominal c) Durere n regiunea scapulo-humeral stng d) Sonoritate situat transversal n abdomenul superior e) Rezistena muscular i durere n proiecia pancreasului --------------------------------------------------------------------6) Care din elementele mai jos enumerate sunt cele mai frecvente i valoroase n diagnosticul pancreatitei cronice? a) Hiperamilazemia i/sau hiperamilazuria
44

b) Scderea ponderal c) Vomele d) Durerea e) Tumor epigastric dur, fix, boselat --------------------------------------------------------------------7) CS n cazul pancreatitei cronice determinate de stenoza papilei Water, cea mai indicat operaie este: a) Rezecia cefalic a pancreasului (Duval) b) Pancreatojejunostomia longitudinal (Puestow) c) Pancreatojejunostomia caudal (Duval) d) Papilosfincterotomia, virsungotomia endoscopic e) Papilectomia --------------------------------------------------------------------8) Care dintre semnele mai jos enumerate au valoare n diagnosticul precoce al pancreatitei acute? a) Zonele de cianoz periombilical b) Creterea tranzitorie a tensiunii arteriale c) Dispnee cu polipnee d) Febr de tip hectic e) Discordana dintre gravitatea semnelor generale i starea obiectiv a pacientului --------------------------------------------------------------------9) CS Semnul Grey-Turner n pancreatita acut semnific: a) Tegumente abdominale marmorate b) Echimoza i cianoza regiunilor laterale ale abdomenului c) Durere n unghiul costo-vertebral stng d) Ans "santinel" la o radiografie abdominal simpl e) Durere la palpare n punctul subcostal stng --------------------------------------------------------------------10) CS Semnul Cullen n pancreatita acut semnific: a) Tegumente abdominale marmorate b) Echimoza i cianoza periombilical c) Durere n punctul costo-vertebral stng d) Ans santinel la o radiografie abdominal simpl e) Durere la palpare n punctul subcostal stng -------------------------------------------------------------------11) n pancreatita acut radiografia abdominal de ansamblu care cuprinde i lojile pulmonare poate semnifica urmtoarele: a) Meteorism cu distensie gazoas a colonului transvers b) Exudat pleural n sinusul costo-diafragmal stng c) Atelectazii n pulmonul stng d) Pneumoperitoneum e) Reducerea excursiilor cupolei diafragmatice stngi --------------------------------------------------------------------12) CS n faza I (de edem) a pancreatitei acute tratamentul cel mai optimal este: a) Tratamentul conservativ complex, iar n cazuri necesare - laparoscopie cu evacuarea exudatului i drenarea abdomenului i bursei omentale
45

b) Laparotomie cu asanarea cilor biliare i drenare c) Laparotomie, decapsularea pancreasului d) Laparotomie, blocaj peripancreatic e) Laparotomie, "abdominizarea" pancreasului --------------------------------------------------------------------13) CS Un pancreas sntos secret suc pancreatic n 24 ore n mediu (ml): a) 1500 - 2500 b) 600 - 700 c) 300 - 400 d) 1000 - 1500 e) 400 - 500 --------------------------------------------------------------------14) CS n 85-90% cazuri pancreatita acut prezint forma: a) Interstiial (edematoas) b) Necrotic c) Hemoragic d) Infiltrativ - necrotic e) Supurativ - necrotic --------------------------------------------------------------------15) Pentru pancreatita acut sunt caracteristice urmtoarele modificri ale sngelui: a) Leucocitoz (15-20.000) b) Monocitoz c) Deviere spre stnga d) Anemie e) Limfopenie --------------------------------------------------------------------16) CS Pentru combaterea durerii, lichidarea spasmului oddian i ameliorarea microcirculaiei se administreaz i efectuiaz urmtoarele preparate i respectiv manipulaii, cu excepia: a) Blocajul epidural n segmentul T7 - T8 cu lidocain 3% b) Morfin 1% i/m fiecare 4 ore c) Novocain 1% - 10 ml i/v d) Baralgin 2,0 i/m fiecare 6-8 ore e) Reopoliglucin + heparin + eufilin i/v --------------------------------------------------------------------17) Complicaiile precoce n pancreatita acut sunt urmtoarele: a) Peritonita fermentativ b) ocul pancreatic c) Fistula digestiv d) Atelectazie n segmentele bazale ale pulmonului stng e) Encefalopatia --------------------------------------------------------------------18) CM Avantajele diagnostice ale ecografiei abdominale n pancreatita acut sunt: a) Accesibilitatea n urgen b) Confirmarea suspiciunii clinice n toate cazurile c) Monitorizarea evoluiei procesului din pancreas d) Diagnosticul rapid al litiazei veziculare
46

e) Caracterul non-invaziv --------------------------------------------------------------------19) CM Care dintre elementele mai jos enumerate pot fi atribuite pancreatitei acute? a) Proces inflamator acut al pancreasului exocrin b) Tulburrile psihice pot domina tabloul clinic c) Revrsat pleural stng d) Ansa "santinel" e) Pneumoperitoneum --------------------------------------------------------------------20) CS Care dintre substanele nocive aprute n evoluia pancreatitei acute, se formeaz n pancreasul ischemic i determin ocul pancreatic: a) Chininele b) Heparina c) Serotonina d) Kalicreina e) Histamina --------------------------------------------------------------------21) CM n cadrul traumatismelor abdominale deschise tratamentul plgilor pancreasului caudal cunoate urmtoarea gam de procedee chirurgicale: a) Sutura b) Hemostaza c) Duodenopancreatectomia d) Rezecia pancreasului e) Drenarea bursei omentale --------------------------------------------------------------------22) CM Care explorare imagistic ofer date eseniale n diagnosticul de urgen al pancreatitei acute? a) Examenul radiologic de ansamblu al abdomenului b) Colangio-wirsungografia endoscopic c) Ecografia abdominal d) Tomografia computerizat e) Scintigrafia --------------------------------------------------------------------23) CM Complicaiile pseudochistului pancreatic sunt: a) Eruperea pseudochistului n cavitatea peritoneal b) Hemoragia intrachistic c) Eroziunea aortei d) Stenoza digestiv e) Abcedarea --------------------------------------------------------------------24) Pancreasul produce urmtorii hormoni: a) Gastrina b) Insulina c) Somatostatina d) Glucagonul e) Polipeptida pancreatic
47

--------------------------------------------------------------------25) Pancreasul produce urmtorii fermeni: a) Alfa-amilaza b) Lipaza, fosfolipaza A i B c) Pepsina d) Tripsina, chimotripsina e) Elastaza, colagenaza --------------------------------------------------------------------26) CM Pancreatita acut se deosebete de ulcerul duodenal perforat prin: a) Prezena durerii b) Prezena pneumoperitoneului c) Prezena strii de oc d) Iradierea durerii e) Prezena oliguriei --------------------------------------------------------------------27) La prezena unui pseudochist pancreatic cefalic maturizat sunt indicate urmtoarele procedee operatorii: a) Chistogastrostomia b) Chistoduodenostomia c) Chistojejunostomia d) Chistectomia e) Duodenopancreatectomia cefalic --------------------------------------------------------------------28) CM ocul precoce n pancreatita acut sever este declanat de: a) Sechestrarea lichidian n sectorul III Randall b) Hiperhistaminemie c) Hiperlipazemie d) Contaminare microbian e) Eliberarea chininelor vazoactive --------------------------------------------------------------------29) CS Care semn indic un pronostic grav n pancreatita acut: a) Hiperamilazemia b) Hipocalcemia c) Hiperglicemia d) Hiperamilazuria e) Leucocitoza TRAUMATISMELE ABDOMINALE

1) CS n leziunile multiple ale jejunului n perioada de pn la 6 ore dup traum, operaia de elecie este: a) Suturarea defectelor b) Rezecia segmentului lezat cu anastomoz "termino-terminal" c) Rezecia segmentului lezat cu anastomoz "termino-lateral" d) Jejunostomia terminal e) Jejunostomia tip Maydl
48

--------------------------------------------------------------------2) CS Majoritatea absolut (90%) a traumatismelor abdominale sunt multiple, cauza principal fiind: a) Plgile prin arm de foc b) Plagile prin arm alb c) Catatraumatismele d) Accidentele de circulaie e) Traumatismele sportive --------------------------------------------------------------------3) S Pacientul a suferit un accident rutier. n secia de internare s-au constatat urmtoarele leziuni: fractura oaselor bazinului, ruptura uretrei, ruptura splinei. Aceast traum poart denumirea de: a) Traum nchis nepenetrant b) Politraumatism c) Traumatism asociat d) Traumatism simplu e) Traumatism combinat --------------------------------------------------------------------4) CS Diagnosticul leziunilor poriunii retroperitoneale ale duodenului este foarte dificil. Printre semnele clinice cel mai important este: a) Blumberg b) Mandel-Razdolski c) Grassman-Kulenkampf d) Berntein e) Vighiato --------------------------------------------------------------------5) Cele mai utile metode de diagnostic a traumei pancreasului sunt: a) USG b) Laparocenteza c) Radioscopia de ansamblu a abdomenului d) Laparoscopia e) Tomografia computerizat --------------------------------------------------------------------6) CS In leziunile transversale ale pancreasului cu lezarea Wirsungului la nivelul corpului organului, cea mai indicat operaie este: a) Suturarea parenchimului cu plastia Wirsungului b) Rezecia poriunii distale a organului c) Drenarea ambelor segmente ale Wirsungului cu drenarea bursei omentale d) Suturarea parenchimului cu drenarea Wirsungului e) Pancreatectomia --------------------------------------------------------------------7) CS Semnul Kehr n leziunile splinei reprezint: a) Durere provocat i aprare muscular n hipocondrul stng b) Durere spontan n hipocondrul stng cu iradiere n umrul stng c) Matitate fix n hipocondrul stng d) Matitate deplasabil pe flancuri
49

e) Hipotensiune arterial cu tendin la scdere n ortostatism --------------------------------------------------------------------8) Semnele intraoperatorii precoce n leziunile retroperitoneale ale duodenului sunt : a) Pete de stearin pe peritoneu i mezou b) Colorarea foiei peritoneale posterioare cu bil c) Semne de peritonit fibrinos-purulent difuz d) Emfizem al esutului adipos retroperitoneal e) Hematom retroperitoneal --------------------------------------------------------------------9) La un traumatizat sondajul vezicii urinare permite: a) A depista leziunea rinichiului b) A depista leziunea vezicii urinare c) A stabili prezena simptomului Zeldovici d) A urmri diureze orar e) A depista retenia acut de urin --------------------------------------------------------------------10) Leziunea stomacului mai frecvent are loc n traumatismele deschise (6-12%) dect n cele nchise (2-3%). Cele mai utile procedee diagnostice sunt: a) Laparoscopia b) Radiografia abdominal de ansamblu c) USG d) Laparocenteza e) Tomografia computerizat --------------------------------------------------------------------11) CM n trauma nchis a abdomenului predomin leziunea organelor parenchimatoase, care n 40% cazuri sunt multiple. ele mai frecvente sunt leziunile: a) Pancreasului b) Splinei c) Ficatului d) Rinichilor e) Suprarenalelor --------------------------------------------------------------------12) CS n diagnosticul leziunilor organelor cavitare cel mai miniinvaziv, dar i foarte informativ procedeu este: a) USG b) Laparoscopia c) Radiografia abdominal de ansamblu d) Laparocenteza e) Tomografia computerizat --------------------------------------------------------------------13) CM Sindromul Reily semnific un abdomen acut fals, i este ntlnit n: a) Traumatismele vertebro-medulare b) Fracturile coastelor cu revrsat intrapleural c) Hematoamele retroperitoneale d) Rupturile spontane incomplete ale muchilor abdominali cu hematom preperitoneal sau supraaponevrotic
50

e) Hematomul peretelui abdominal anterior --------------------------------------------------------------------14) CM Care investigatii paraclinice sunt informative n diagnosticul leziunilor ficatului: a) Examenul radiologic de ansamblu al abdomenului b) Laparocenteza c) Laparoscopia d) Tomografia computerizat e) USG --------------------------------------------------------------------15) CM Reluarea hemoragiei n leziunile splinei n 2 timpi este determinat de tuse, vome, efort fizic, i survine: a) n primele 2-3 zile de la traumatism b) n primele 2 sptamini de la traumatism c) Peste 24 ore de la traumatism d) Concomitent cu momentul traumei e) n primele 24 ore de la traumatism --------------------------------------------------------------------16) CM n ce situatii la prezena plgii penetrante a toracelui este indicat toracotomia? a) La evacuarea iniial a 1000 ml de snge pe drenul din cavitatea pleural b) La evacuarea iniial a 1500 ml snge pe drenul din cavitatea pleural c) Hemoragie continue > 100 ml/or d) Hemoragie continue > 250 ml/or e) Toracotomia nu este indicat --------------------------------------------------------------------17) Hematomul retroperitoneal se manifest prin: a) Semne de oc hipovolemic b) Dureri abdominale sau lombare c) Abdomenul este suplu d) La percuie, matitate nedeplasabil pe flancuri e) ntotdeauna se impune intervenia chirurgical PERITONITELE 1) M Pentru faza toxic a peritonitei este caracteristic urmtoarea gam simptomatic: a) Tahicardie b) Leucocitoz elevat cu deviere spre stnga c) Abdomen balonat, dureros d) Prevalarea simptomelor locale asupra celor generale e) Vome frecvente bilioase --------------------------------------------------------------------2) n diagnosticul peritonitelor acute localizate se utilizeaz diverse procedee. Indicai dou dintre cele ce nlesnesc diagnosticul n oricare localizare: a) Tueul vaginal i rectal b) Ultrasonografia abdominal c) Laparoscopia d) Puncia abdominal e) Radiografia abdominal n ortostatism
51

--------------------------------------------------------------------3) CS Manevra Blumberg n apendicita acut const: a) Durere vie la decompresia brusc a fosei iliace drepte b) Durere provocat la palparea fosei iliace drepte c) Durere n fosa iliac dreapt la extensia corpului d) Durere la palpare n fosa iliac dreapt cu iradiere n epigastru e) Durere n fosa iliac dreapt la insuflarea aerului n rect --------------------------------------------------------------------4) Semnele precoce ale peritonitei acute generalizate includ urmtoarele: a) Dureri abdominale b) Contractur muscular c) Imobilitatea peretelui abdominal d) Vome fecaloide e) Subfebrilitate --------------------------------------------------------------------5) CS Pierderile de proteine i lichide n peritonita difuz ating cifrele de 300 g i respectiv 9-10 l. La baza acestor pierderi se afl n primul rnd: a) Schimbrile microcirculaiei b) Pareza intestinal c) Dereglrile macrocirculaiei d) Alcaloza respiratorie e) Dereglrile funciei renale --------------------------------------------------------------------6) Dup lavajul cavitii peritoneale n peritonita difuz purulent, cavitatea peritoneal se dreneaz, respectnd urmtoarele principii: a) Drenul se va exterioriza prin calea de acces b) Drenurile se exteriorizeaz la distan de plaga operatorie c) n perioada postoperatorie se va efectua lavajul fracionat al spaiilor drenate d) Se ntroduc antibiotice e) Introducerea antibioticelor se va repeta fiecare 4-6 ore --------------------------------------------------------------------7) Printre msurile terapeutice generale n peritonit un rol de prim importan i revine combaterii ileusului paralitic. n acest scop sunt indicate urmtoarele manipulaii: a) Blocaj novocainic, blocaj epidural b) Perfuzii de potasiu cu glucoz i insulin c) Decompresia tubului digestiv d) Stimularea inervaiei simpatice e) Stimularea peristaltismului intestinal --------------------------------------------------------------------8) Dereglrile microcirculaiei sunt mai evidente n faza II i III a peritonitei purulente, i sunt determinate de urmtorii factori: a) Hipokaliemie b) Diminuarea hematocritului c) Acidoza metabolic intracelular d) Dereglri proteice e) Dereglri hidrosaline
52

--------------------------------------------------------------------9) CS La un bolnav cu ulcer perforat, internat peste 10 ore de la debutul bolii constatm: limba de umeditate sczut i saburat, Ps - 96 b/min., TA - 120/70 mm Hg , dispnee, durere violent n abdomen, la palpare - "abdomen de lemn", leucocitoza - 16.000. Indicai faza peritonitei: a) Faza reactiv b) Faza toxic c) Faza terminal d) Faza complicaiilor septice e) Faza iniial a insuficienei poliorganice --------------------------------------------------------------------10) n ulcerul duodenal perforat cu peritonit purulent de 48 ore i stare toxico-septic se vor efectua urmtoarele intervenii chirurgicale: a) Rezecie gastric 2/3 b) Suturarea solitar a ulcerului c) Suturarea ulcerului procedeul Oppel-Policarpov d) Ecxizia ulcerului cu piloroplastie e) Rezecie econom de stomac --------------------------------------------------------------------11) CS Cea mai frecvent cauz de infectare a cavitii peritoneale este: a) Perforaia organelor cavitare b) Calea hematogen c) Eruperea n cavitatea peritoneal a hidronefrozei d) Calea limfogen e) Nici una din cele indicate --------------------------------------------------------------------12) Pentru peritonita difuz cauzat de perforaia unui organ cavitar sunt caracteristice urmtoarele semne: a) Blumberg b) Mendel-Razdolskii c) Pstrarea matitii hepatice d) "Semnul tusei" e) Grassman-Kulencampf --------------------------------------------------------------------13) Contractura muscular este un semn major al peritonitei, ns poate lipsi n urmtoarele cazuri: a) La btrni b) La copii c) Dac au fost administrate antibiotice d) La caectici e) Dac au fost administrate opiacee --------------------------------------------------------------------14) Peritonitele pot fi acute i cronice. Cele cronice pot fi de urmtoarea origine: a) Tuberculoas b) Canceroas c) Parazitar d) Bilioas
53

e) Urinar --------------------------------------------------------------------15) n ulcerul duodenal perforat cu peritonit acut generalizat se ntlnesc urmtoarele semne: a) Durere epigastric b) Contractur muscular c) Creterea matitii hepatice d) Pneumoperitoneum e) Durere la tueul rectal la nivelul fundului de sac Douglas --------------------------------------------------------------------16) CM Durerea la debut ntr-o peritonit difuz prin perforaie digestiv are urmtoarele caracteristici: a) Debut lent, insidios b) Debut ca "lovitura de pumnal" c) Intensitate medie d) Provoac dispnee e) ocogen --------------------------------------------------------------------17) CM Tratamentul chirurgical n peritonitele difuze este obligator. Scopul interveniei chirurgicale este: a) Laparotomia larg b) Suprimarea sursei de contaminare c) Activarea medicamentoas preoperatorie a intestinului d) Toaleta cavitii peritoneale e) Drenarea cavitii peritoneale --------------------------------------------------------------------18) CM Dup extinderea procesului inflamator peritonitele sunt: a) Difuze b) Primare c) Localizate d) Secundare e) Criptogene --------------------------------------------------------------------19) CM Reechilibrarea electrolitic eficient n peritonite are ca efecte: a) Normalizarea caracteristicilor pulsului b) Tahicardia c) Scderea n continuare a presiunii venoase centrale d) Creterea debitului urinar la or e) Ameliorarea strii generale a bolnavului --------------------------------------------------------------------20) CM Lavajul cavitii peritoneale n cazul peritonitelor acute difuze: a) Nu este ntotdeauna necesar b) Se efectueaz cu lichide la temperatura camerei c) Se pot folosi antiseptice d) Se efectueaz de mai multe ori nainte de a nchide abdomenul e) Este urmat de drenajul larg al cavitii peritoneale
54

--------------------------------------------------------------------21) CM Avnd o suprafa de circa 2 m2, peritoneul are urmtoarele funcii: a) De rspndire a infeciei b) De fixare a organelor intraabdominale c) De protecie antiinfecioas d) De rezorbie e) De secreie --------------------------------------------------------------------22) CS Cea mai frecvent cauz a abcesului subfrenic este: a) Apendicita perforativ b) Colecistita acut gangrenoas c) Perforaia ulcerului gastroduodenal d) Pancreatita acut necrotico-hemoragic e) Abcesul hepatic --------------------------------------------------------------------23) n peritonitele avansate se poate aplica n cazuri exepionale: a) Laparostomia b) Acoperirea anselor eviscerate cu folii de poliuretan c) Marginile plgii sunt fixate pe un cadru sub margine plgii d) Este indicat perfuzie n abdomen a lichidului de lavaj e) Toaleta secundar a abdomenului se execut la 3-4 zile PATOLOGIA APENDICELUI VERMICULAR 1) CS Cel mai important simptom n diagnosticul apendicitei acute este: a) Triada Dieulafoy b) Semnul Kocher c) Semnul Bartomie-Mihelson d) Semnul Sitcowschi e) Semnul Blumberg --------------------------------------------------------------------2) CS Durerea periombilical i simptomele Kummel, Crasnobaev sunt mai frecvente n apendicita acut: a) Subhepatic b) La btrni c) Retrocecal d) Mezoceliac e) Pelvian --------------------------------------------------------------------3) CS Cea mai sigur metod de tratament a bontului apendicular dup apendicectomie este: a) Ligatura cu catgut b) nfundarea bontului apendicular n cec cu suturi "n burs" i "Z"cu fire nerezorbabile c) nfundarea n burs fr ligatur d) Ligatura cu catgut i nfundarea n burs cu catgut atraumatic e) Ligatura cu catgut i nfundarea bontului n peretele cecului cu fire izolate --------------------------------------------------------------------55

4) Apendicita subhepatic se manifest prin urmtoarele simptome clinice: a) Febr elevat nsoit de frison b) Mai frecvent e la copii c) Poate fi nsoit de subicter d) Aprarea muscular i durerea maxim sunt localizate n regiunea subhepatic e) Evolueaz ca o colecistit acut --------------------------------------------------------------------5) Diagnosticul diferenial al apendicitei acute este necesar de efectuat cu urmtoarele afeciuni: a) Ulcerul gastroduodenal perforat b) Sindromul Mallory-Weiss c) Toxicoinfecia alimentar d) Pancreatita acut e) Colica nefretic --------------------------------------------------------------------6) Marcai laturile triunghiului Iacubovici: a) Linia bispinoas lateral de marginea extern dreapt a muchiului rect abdominal b) Linia median subombilical c) Marginea extern a muchiului rect abdominal d) Jumtatea liniei bispinale pe dreapta e) Linia spinoombilical dreapt --------------------------------------------------------------------7) Apendicita acut la btrni prezint urmtoarele semne: a) Debutul zgomotos i evoluare rapid b) Contractur muscular slab c) Durere provocat de palpare n fosa iliac dreapt d) Tendina spre distrucie pe fonul unui tablou clinic srac e) Leucocitoz moderat, temperatur puin elevat i meteorism pronunat --------------------------------------------------------------------8) Pot simula apendicita acut ascendent (retrocecal) urmtoarele afeciuni: a) Colecistita acut b) Abcesul perinefretic c) Inflamaia diverticulului Meckel d) Hidronefroza pe dreapta e) Pielita --------------------------------------------------------------------9) CS n plastronul apendicular: a) Se aplic un tratament conservativ (punga cu ghea, diet, antibiotice, fizioterapie) b) Se opereaz cnd apare la tineri c) Se opereaz cnd apare la vrstnici d) Se opereaz cnd este situat n pelvis e) Se opereaz cnd clinic nu se exclude un cancer al cecului --------------------------------------------------------------------10) Numerotai 2 factori mai importani i mai constani n declanarea apendicitei acute: a) Nervos b) Vascular
56

c) Infecios d) Chimic e) Obstructiv --------------------------------------------------------------------11) CS La copii cere diferenierea cu apendicita acut n primul rnd urmtoarea afeciune: a) Ulcerul perforativ b) Colecistita acut c) Toxicoinfecia alimentar d) Colica nefretic e) Pancreatita acut --------------------------------------------------------------------12) Numerotai afirmaiile incorecte referitor la plastronul apendicular abcedat: a) Apendiceectomia este obligatorie b) Se practic apendiceectomia de urgen c) Se nltur apendicele numai dac este amputat d) Nu se practic intervenie chirurgical e) Se face numai tratament cu antibiotice, inclusiv antibioterapie endolimfatic + fizioterapie --------------------------------------------------------------------13) Particularitile apendicitei acute la gravide sunt urmtoarele: a) Durerea este localizat atipic b) Mai frecvent e n jumtatea a doua a sarcinii c) Sunt frecvente formele distructive d) Durerea i voma sunt confundate cu cele din cauza sarcinii e) Sunt pozitive semnele Sitkovschi, Bartomie-Mihelson, Coope --------------------------------------------------------------------14) CS Triada Dieulafoy n apendicita acut presupune: a) Durere n epigastru cu deplasare peste 4-6 ore n fosa iliac dreapt, hiperestezie cutanat i aprare muscular n triunghiul Iakobovici b) Durere provocat la palpare, aprare muscular i hiperestezie cutanat n triunghiul Iacobovici c) Anorexie, durere provocat i aprare muscular n triunghiul Iacubovici d) Durere provocat, hiperestezie cutanat n triunghiul Iacobovici, febr moderat e) Rigiditatea muscular local, hiperestezie superficial, simptome testiculare --------------------------------------------------------------------15) CS Tactica medical optimal n plastronul apendicular abcedat este: a) Terapie conservativ, inclusiv antibioticoterapie endolimfatic + fizioterapie b) Drenarea extraperitoneal a abcesului (manevra Pirogov) c) Drenarea abcesului sub controlul ecografiei d) Drenarea abcesului prin laparotomie median inferioar e) Drenarea abcesului prin incizie oblic tip McBurney --------------------------------------------------------------------16) La diferenierea apendicitei acute la femei i afeciunile genitale acute sunt utile urmtoarele simptoame: a) Semnul Promptov b) Metroragii c) Jendrinschi
57

d) Kulencampf e) Bartomie-Mihelson --------------------------------------------------------------------17) Apendicita cronic necesit diferenierea cu urmtoarele afeciuni: a) Nefrolitiaz, pielonefrit b) Boala Crohn c) Sindromul Zollinger-Ellison d) Cancerul de colon drept e) Anexite, ovare sclerochistice --------------------------------------------------------------------18) S Durerea la palpare n apendicita acut cel mai frecvent se localizeaz n : a) Punctul Sonnenburg b) Triunghiul Wenglovschi c) Punctul McBurney d) Triunghiul Iacobovici e) Punctul Lanz --------------------------------------------------------------------19) Urmrirea evoluiei plastronului apendicular se face prin examene clinice i paraclinice. Selectai-le. a) Termometria b) Leucocitoza n dinamic c) Determinarea n dinamic a fosfatazei alcaline d) Ultrasonografia abdominal n dinamic e) Dimensiunile tumorii inflamatorii locale la palpare abdomenului --------------------------------------------------------------------20) CM Evoluia unui plastron apendicular se poate face spre: a) Rezorbie b) Abcedare c) Peritonit generalizat fr a mai trece prin faza de abcedare d) Peritonit n doi timpi e) Abcedare i perforaie n cec --------------------------------------------------------------------21) CM Care dintre examenele paraclinice menionate sunt recomandate n susinerea diagnosticului de apendicit acut? a) Leucograma b) Glicemia c) Examenul sumar al urinei d) Probele hepatice e) Examenul radiologic abdominal --------------------------------------------------------------------22) CS Cea mai frecvent ntlnit poziie a apendicelui este: a) Lateral b) Descedent c) Retrocecal d) Ascendent e) Medial
58

--------------------------------------------------------------------23) CS Notai care strat este dotat cu un numr mare de foluculi, fapt pentru care apendicele a fost denumit amigdala abdominal: a) Mucos b) Submucos c) Muscular d) Seros e) Toate rspunsurile sunt corecte PATOLOGIA VENOAS A EXTREMITILOR INFERIOARE 1) CS Triada Virhov n patogenia tromboflebitei acute const n: a) Tulburri de coagulare, leziuni endoteliale i staza circulaiei venoase b) Leziuni ale valvulilor, hipertensiune venoas i varicele venelor c) Deficiena esutului conjunctiv, tulburri de coagulare i staz venoas d) Varicele venelor superficiale, hipoproteinemia i staza circulaiei venoase e) Staz venoas, tulburri de coagulare i insuficiena vaselor comunicante --------------------------------------------------------------------2) Cauzele insuficienei venoase acute a venelor extremitilor inferioare sunt: a) Tromboza venoas b) Tromboflebita venelor profunde c) Obezitatea d) Boala varicoas e) Leziunile traumatice ale venelor --------------------------------------------------------------------3) CS Procedeul Delbe-Pertes evideniaz: a) Funcia valvulei ostiale (principale) a v.safena magna b) Funcia valvulelor venelor profunde c) Permebialitatea venelor profunde d) Gradul de dezvoltare a varicelor venelor superficiale e) Funcia venelor comunicante --------------------------------------------------------------------4) CS n baza patogeniei bolii varicoase sunt trei verigi principale: a) Insuficiena cardiac, dilatarea venelor i creterea presiunii venoase b) Obezitatea, insuficiena cardiac i dilatarea venelor c) Insuficiena valvular, dilatarea venelor i creterea presiunii venoase d) Boala hipertonic, insuficiena valvular i creterea presiunii venoase e) Limfostaza, insuficiena valvular i creterea presiunii venoase --------------------------------------------------------------------5) CM Care sunt factorii patogenetici principali n etilogia bolii varicoase? a) Obezitatea b) Insuficiena valvular c) Insuficiena cardiac d) Dilatarea venelor e) Creterea presiunii venoase --------------------------------------------------------------------59

6) Profilaxia complicaiilor trombembolice n perioada postoperatorie se reduce la: a) Administrarea heparinei b) Masaj la extremitile inferioare c) Exerciii fizice curative d) Aplicarea fibrinolizinei e) Aplicarea pansamentului elastic pe membrele inferioare --------------------------------------------------------------------7) Principalele simptome n varicele venelor membrelor inferioare sunt: a) Claudicaia intermitent b) Edemul periferic spre sfritul zilei c) Convulsii nocturne a muchilor gambei d) Schimbri trofice n regiunea supramaleolar e) Simptomul "ischemiei plantare" --------------------------------------------------------------------8)CM Enumerai metodele chirurgicale mai raionale de tratament a ulcerelor trofice: a) Excizia ulcerului b) Autodermoplastia c) Aplicarea suturilor secundare d)Tratamentul patogenetic e)Plastia suprafeei ulceroase cu lambou cutanat deplasat --------------------------------------------------------------------9) CM n boala trombembolic factorii determinani sunt reprezentai de: a) Ateroscleroz b) Poliglobulie c) Neoplasmele viscerale d) Leziunea venoas parietal e) Staza venoas TRAUMATISMELE TORACELUI 1) CS Voletul costal reprezint: a) Fracturi costale multiple b) Fractura n 2 sau n mai multe poriuni a coastelor vecine, i ca urmare perderea legturilor anatomice cu corsetul costal c) Formarea unui lambou intim aderat de corsetul costal d) Traumatism toracic complicat cu insuficien respiratorie acut e) Este o form grav a pneumotoracelui --------------------------------------------------------------------2) CS Msurile urgente n caz de pneumotorace deschis sunt: a) Transportarea de urgen a traumatizatului n staionar b) Tamponarea plgii i aplicarea pansamentului compresiv c) Oxigenoterapia d) Respiraie asistat e) spiraie din cavitatea pleural --------------------------------------------------------------------3) CM Manifestrile caracteristice pentru hemotoracele masiv sunt: a) Paliditatea tegumentelor
60

b) Dispnee pronunat, cianoz c) Sunet de cutie, freamt pleural d) Sunet percutor mat, dispariia murmurului vezicular e) Bradicardie --------------------------------------------------------------------4) CM Tratamentul hemotoracelui masiv include: a) Transfuzii masive de mas eritrocitar b) Pleurotomie cu aspiraie activ din cavitatea pleural c) Respiraie asistat i restituirea volumului sngelui circulant d) Toracotomie, hemostaz chirurgical e) Supraveghere n dinamic --------------------------------------------------------------------5) CM Hemotoracele: a) Se determin radiologic, dac volumul depete 500 ml b) Se caracterizeaz prin prezena sindromului de compresiune pleuro-pulmonar c) La percuie se determin sunet de cutie d) Tratamentul va consta n efectuarea toracotomiei urgente dac volumul nu depete 100 ml e) Reprezint acumularea sngelui n cavitatea pleural --------------------------------------------------------------------6) CS Care din urmtoarele manifestri nu corespund pneomotoracelui: a) Dispneia b) Cianoza c) Sunetul de cutie la percuie d) Matitate la percuie e) Lipsa respiraiei veziculare --------------------------------------------------------------------7) CM Consecinele pneumotoracelui sunt: a) Sindromul compresiunii intrapleurale b) Deplasarea mediastinului c) Creterea volumului cutiei toracice din partea afectat d) Dereglarea aeraiei pulmonului sntos e) Dereglarea peristaltismului intestinal --------------------------------------------------------------------8) CM Leziunile traumatice ale diafragmei: a) Apar n rezultatul plgilor penetrante ale toracelui b) Reprezint 0,5 -2% din totalitatea politraumatismelor c) Nu influeneaz asupra activitii cordului d) Deseori se complic cu prolabarea organelor abdominale n cavitatea pleural e) Necesit numai tratament conservativ --------------------------------------------------------------------9) CM Masca echimotic " Morestin apare: a) n sindromul venei cave inferioare b)Ca urmare a creterii presiunii n vena cav superioar c)Se manifest prin hemoragii sclero-corniene d)Apare n leziunile deschise ale toracelui e) Este consecina compresiunii cutiei toracice
61

--------------------------------------------------------------------10) CS Tratamentul fracturilor necomplicate ale coastelor includ: a) Aplicarea bandajului toracic b) Administrarea analgeticelor i efectuarea blocadelor intercostale c) Toracotomia d) Suturarea coastelor cu fire metalice e) Fixarea extern a coastelor fracturate --------------------------------------------------------------------11) CS Ajutorul de urgen n pneumotoracele tensionat const n: a) Intubarea oro-traheal b)ntroducerea unui ac de puncie cu diametrul mare n spaiul intercostal IV pe linia medioclavicular c) Pleurostomie la nivelul spaiului intercostal V pe linia axilar medie d) Pleurostomie la nivelul spaiului intercostal V pe linia axilar posterioar e) Determinarea nivelului de saturaie a sngelui cu oxigen la pacient cu ajutorul pulsooximetriei --------------------------------------------------------------------12) CM Care din afirmaii sunt corecte privind pneumotoraxul posttraumatic: a)Sunt ca urmare a plgilor penetrante b)Sunt ca urmare a plgilor penetrante ale abdomenului c)Toracostomia cu drenarea cavitii pleurale se efectuiaz n a doua etap a tratamentului d)La prezena pneumotoracelui se efectuiaz drenarea cavitii pleurale lezate e) La prezena hemotoracelui se efectuiaz drenarea cavitii pleurale lezate --------------------------------------------------------------------13) CM La examinarea pacientului cu pneumotorace tensionat se determin: a) Respiraie vezicular n regiunile inferioare ale pulmonului b) Lipsa respiraiei veziculare n pulmonul afectat c)Hemitoracele lezat este mrit n dimensiuni d)Deplasarea mediastinului spre hemitoracele netraumat e) La percuia hemitoracelui netraumat se determin sunet mat --------------------------------------------------------------------14) CS Ce este caracteristic pentru pneumotoracele deschis extern: a) Colabarea pulmonului pe partea afectat b) Colabarea pulmonului pe partea neafectat c) Deplasarea pendular a mediastinului d) Deplasarea mediastinului spre partea neafectat e) Deplasarea mediastinului spre partea afectat --------------------------------------------------------------------15) CM Din leziunile parietale ale toracelui fac parte: a) Echimozele, hematoamele subdermale b) Fracturile costale c) Leziunile splinei, ficatului d) Lezarea muchilor e) Lezarea vaselor sangvine intratoracice --------------------------------------------------------------------16) CM La un pacient cu traumatism toracic aflat la eviden se dezvolt sindromul hemoragic.
62

Care sunt manifestrile? a) Puls accelerat, diminuarea tensiunii arteriale b) Cutia toracic pe partea afectat este mrit n dimensiuni c) Hipoxemie accentuat d) Prezena sngelui la puncia pleural e) Sunet percutor de cutie pe partea afectat

Chirurgie Nr.2
1. CM Canalul arterial permiabil (CAP), selectai rspunsul corect: a) CAP unete crja aortei cu artera pulmonar b) CAP unete aorta ascendent cu artera pulmonar c) n perioada iniial a CAP oxigenarea sngelui n circuitul mic este mrit d) iniial n hipertenzia pulmonar miofibrele arteriolare se hipertrofiaz e) n faza IV-a a hipertenziei pulmonare torentul sanguin i schimb direcia prin CAP --------------------------------------------------------------------2. CM Canalul arterial permiabil (CAP), selectai rspunsul corect: a) n caz de CAP dup natere tensiunea sngelui n artera pulmonar este mai mare dect n aort b) pentru CAP n debut este caracteristic suflul sistolo-diastolic n prezena fluxului sanguin unidirecional c) viciul CAP poate trece din palid n cianotic d) la bolnavii cu CAP n debut are loc hipervolemia pulmonar e) n CAP, n lipsa tratamentului chirurgical, cele mai severe schimbri n primul rnd au loc n micul circuit sanguin --------------------------------------------------------------------3. CM Canalul arterial permiabil (CAP) - selectai rspunsul corect: a) ocluzia CAP poate fi efectuat fr toracotomie b) operaia pe CAP se efectueaz prin toracotomie cu ligaturarea canalului c) operaia pe CAP poate consta n secionarea i suturarea captului aortal i pulmonar d) la lichidarea CAP n ligatur mai frecvent poate fi antrenat nervul vag e) la ligaturarea CAP n ligatura mai frecvent poate fi antrenat nervul recurent --------------------------------------------------------------------4. CM Defectul septului ventricular (DSV), selectat rspunsul rspunsul corect: a) in DSV suflul sistolic se propag pe toat cutia toracic b) viciul din palid se poate transforma in cianotic c) operaia paliativ poate fi efectuat numai dup vrsta de un an d) operaia paliativ poate fi efectuat n primele trei luni de via e) operaia efectuat n faza cianogen este ineficient --------------------------------------------------------------------5. CM Defectul septului atrial (DSA), care este rspunsul corect ? a) n plastia defectului septului se aplic surjet ncotinuu b) n plastia DSA se aplic suturi punctate c) electrocardiografia depisteaz semne de suprasolicitare numai a camerelor drepte ale inimii d) ventriculul stng rmne subsolicitat e) schimbrile morfologice n micul circuit sangvin apar treptat --------------------------------------------------------------------63

6. CM Pericardita constrictiv, selectat rspunsul corect: a) micul circuit sangvin este antrenat n proces prin comprimarea venelor pulmonare b) ficatul relativ devreme se mrete datorita strangulrii venei cave inferioare i a atriului drept c) operaia const n pericardectromie total d) operaia const n pericardectomie subtotal e) dup pericardectomie inima se las denudat --------------------------------------------------------------------7. CM Insuficiena tricuspid, selectai rspunsul corect: a) pulseaz excesiv venele jugulare b) pulseaz excesiv arterele carotide c) in ficat, ca urmare a stazei venoase, evolueaz ciroza hepatic d) apar edeme periferice e) viciul poate fi corectat prin plastia valvei, ingustarea inelului fibros, aplicarea protezei valvulare --------------------------------------------------------------------8. CM Coarctaia aortei, selectai rspunsul corect: a) ngustarea aortei are loc dup nceputul arterei brahiocefalice b) ngustarea are loc distal de artera subclav stng c) sngele trece n partea inferioar a corpului prin artera subclav dilatat d) tensiunea n arterele femorale este micorat e) plastia n coarctaia aortei const n excizia segmentului ngustat cu suturarea terminoterminal sau utare cu protez vascular ori aplicarea protezei vasculare --------------------------------------------------------------------9. CM Stenoza izolat a arterei pulmonare (SIAP), selectai rspunsul corect: a) n SIAP ngustarea poate fi valvular sau subvalvular b) in SIAP trunchiul arterei pulmonare este dilatat c) n SIAP tensiunea n micul circuit sangvin reflector se mrete d) n SIAP zgomotul doi pe artera pulmonar este diminuat e) operaia n SIAP consta n comisurotomie deschisa, excizia surplusului muscular, aplicarea peticului din material plastic --------------------------------------------------------------------10. CM Tetrada Fallot, selectai rspunsul corect: a) se caracteriseaz prin cianoz excesiv b) sunt forme care periodic (mai ales la repaus) devin acianotice c) sunt asociate frecvent de lipotimii d) minut-volumul circulant n micul circuit sangvin este diminuat e) atriul sting este suprasolicitat --------------------------------------------------------------------11. CM Tratamentul chirurgical n tetrada Fallot, selectai rspunsul corect: a) operaia radical presupune dilatarea arterei pulmonare, plastia defectului septal cu deplasarea aortei spre ventriculul stng b) operaiile paliative sunt mai efective pn la vrsta de trei ani c) mai frecvent n operaia paliativ se restituie anastomoza a.subclav - ramura arterei pulmonare pe dreapta d) n tetrada Fallot numrul eritrocitelor este diminuat e) la ECG predomin semne de suprasolicitare a ventricului drept
64

--------------------------------------------------------------------12. CM Tamponada cardiac se traduce prin urmtoarele semne: a) presiune venoas crescut b) oc c) minut-volum cardiac sczut d) umplere diastolic a inimii crescut e) tensiune arterial sczut --------------------------------------------------------------------13. CS Un semn radiografic important n pericardita cronic constrictiv l constituie: a) inima mic b) deplasarea bronhiei drepte c) hilii pulmonari mai bogai d) calcificarea pericardului e) poziia nalt a cupolei diafragmatice --------------------------------------------------------------------14. CS Care grupe de pacieni cu tetralogia Fallot sunt supuse interveniei chirurgicale ? a) toi bolnavii b) bolnavii cu hipertrofia a ventricului drept c) bolnavii cu predominana stenozei arterei pulmonare d) bolnavii cianotici e) numai bolnavii n vrsta de peste 15 ani --------------------------------------------------------------------15. CS Cel mai frecvent defect cardiac congenitale este: a) comunicarea interventricular b) comunicarea interatrial c) persistena canalului arterial d) transpoziia vaselor mari e) tetrada Fallot --------------------------------------------------------------------16. CS Pulsul slab pe artera radial este caracteristic pentru: a) stenoza valvular aortic b) coarctaia aortic c) canalul arterial persistent d) stenoza mitral e) tetrada Fallot --------------------------------------------------------------------17. CM Anevrismul aortei ascendente poate fi determinat de urmtoarele cauze: a) sindromul Marfan b) traumatism c) sifilis d) ateroscleroz e) necroza chistic a mediei Erdheim --------------------------------------------------------------------18. CS Anevrismul disecant al aortei toracice este favorizat, n primul rnd, de: a) ateroscleroz b) sifilis
65

c) degenerescenta tunicii medii d) traumatism e) coarctaia de aort --------------------------------------------------------------------19. CM Stenoza mitral poate rezulta din urmtoarele: a) scderea a debitului cardiac b) fibrilaie arterial c) embolie sistemic d) creterea a rezistenei periferice e) edem pulmonar --------------------------------------------------------------------20. CM Indicaii pentru by-passul coronarian sunt date de: a) angina sever refractar la tratamentul conservator b) angina n progresie c) infarctul n anamnez i boala vascular coronarian d) infarctul n anamnez i leziune univascular e) angina n regresie --------------------------------------------------------------------21. CM Tratamentul chirurgical n stenoza aortic este indicat n urmtoarele cazuri: a) cnd gradientul de tensiune prin valvul depete 50 mm Hg b) cnd stenoza se asociaz cu angin c) cnd exista viciu cardiac asociat d) la toi bolnavii e) cnd ncepe hipertrofia ventricului stng --------------------------------------------------------------------22. CS Chistul hidatic pulmonar este o afeciune: a) Micotic b) Parazitar c) Bacilar d) Viral e) Provocat de protozare --------------------------------------------------------------------23. CM Starea adult a viermelui cestod Taenia echinococcus granulosus triete i se dezvolt n intestinul, exceptnd intestinul: a) Cainelui b) Omului c) Vulpii d) Bovinelor e) Lupului --------------------------------------------------------------------24. CM Starea larvar (tumoral) a viermelui cestod Taenia echinococcus granulosus se dezvolt n viscerele, exceptnd viscerele: a) Porcinelor b) Vulpii c) Roztoarelor d) Omului
66

e) Cainelui --------------------------------------------------------------------25. CS Care este calea principal de infestare n hidatidoza pulmonar primar? a) Calea respiratorie b) Calea digestiv c) Calea direct prin mucoase d) Calea direct prin mucturi e) Calea direct prin tegumente --------------------------------------------------------------------26. CM Echinococoz pulmonar secundar se produce pe: a) Cale enterogen b) Cale bronhogen c) Prin mucoase d) Pe cale hematogen e) Pe cale limfogen --------------------------------------------------------------------27. CS n cazurile de infestare a organismului cu larva Taenia echinococcus granulosus plmnii se afecteaz n urmtoarele proporii: a) 5-10% b) 15-20% c) 25-30% d) 35-50% e) 60-80% --------------------------------------------------------------------28. CS Care dintre cele enumerate reprezint elementele structurale proprie ale chistului hidatic pulmonar, exceptnd: a) Membrana chitinoas b) Adventiia c) Membrana proliger d) Scolecii e) Veziculele-fiice --------------------------------------------------------------------29. CS Lichidul hidatic conine urmtoarele substane i formaiuni, exceptand: a) Substane albuminoide b) Glucide i enzime glicolitici c) Embrionul exacant (oncosfera) d) Scolecii e) Vezicule-fiice, scolecii --------------------------------------------------------------------30. CS Care din indicii enumerai ale hemogramei sunt caracteristici pentru hidatidoza pulmonar necomplicat? a) Leucocitoza b) Eozinofilia c) Bazofilia d) Limfopenia e) Monocitoza
67

--------------------------------------------------------------------31. CS Care este cel mai frecvent simptom in chistul hidatic pulmonar necomplicat: a) Durerea toracic b) Urticaria c) Tusea d) Febra e) Hemoptizia --------------------------------------------------------------------32. CS Care din complicaii chistului hidatic pulmonar se asociaz cu oc anafilactic? a) Ruperea n bronhie b) Supuraia c) Ruperea n cavitatea pleural d) Ruperea n bronhie cu aspiraie n plmnul sntos e) Hemoragia --------------------------------------------------------------------33. CM n care din urmtoarele situaii n chistul hidatic este indicat rezecia pulmonar? a) Chistul hidatic cu ruperea in bronhie b) Chistul hidatic suportat cu pioscleroza pulmonar c) Chistul hidatic cu stenoze bronice cu lipsa condiiilor de reexpansionare a parenchimului d) Chistul hidatic rupt n cavitatea pleural e) Chistul hidatic necomplicat --------------------------------------------------------------------34. CM n care situaii enumerate ale echinococozei pulmonare tratamentul chimioterapeutic cu derivaii benzilmidozolici se practica ca metoda unic? a) Chistul hidatic rupt n cavitatea pleural b) Chistul hidatic de dimensiuni mici c) Hidatidoza pulmonar difuz bilateral d) Hidatidoza pulmonar i hepatic e) Boli concomitente decompensate --------------------------------------------------------------------35. CM Care din afirmaiile enumerate se refer la chisturile aeriene pulmonare? a) Apar ca urmare a unor antecedente patologice b) Au nveli bronic c) Apar la o vrst mai mare d) Se depisteaz n sechestraiile pulmonare intralobare e) Se caracterizeaz prin caracterul schimbtor al imaginilor radiologice --------------------------------------------------------------------36. CM Care din afirmaiile enumerate sunt adresate pneumotoraxului spontan primitiv (idiopatic) ? a) Este o urgena medico-chirurgical b) survine pe leziuni preexistente c) apare brusc d) de regul, fr o cauz cunoscut anterior e) se depisteaz preponderent la copii --------------------------------------------------------------------68

37. CM Care sunt condiiile principale pentru survenirea pneumotoraxului spontan: a) Existena unui loc de minim rezistena b) Virsta c) Intervenia unui element declanator (efort fizic, tuse) d) Existena bolilor asociate e) Sexul --------------------------------------------------------------------38. CM Care metod de investigaie din cele enumerate nu se va efectua imediat dup momentul acut al pneumotoraxului spontan? a) Radiografia de cadru i tomografia b) Investigaiile cu radionuclizi c) Bronhografia d) Toracoscopia e) Fistulografia --------------------------------------------------------------------39. CM Complicaiile cele mai frecvente ale pneumotoraxului nerezolvat sunt: a) Hemoragie b) Empiemul pleural c) Cancerizarea cavitii pleurale d) Tuberculizarea cavitii pleurale e) Cronicizarea --------------------------------------------------------------------40. CM Tratamentul conservator n pneumotoraxul spontan acut este indicat n urmtoarele situaii, exceptnd: a) Pneumotoraxul benign b) Pneumotoraxul nchis c) Pneumotoraxul de volum mic (15-20%) d) Piopneumotoraxul e) Pneumotoraxul deschis cu fistul bronic important --------------------------------------------------------------------41. CS Factorul etiologic (mecanismul) principal in dezvoltarea abcesului i gangrenei pulmonare este: a) factorul bronhogen b) traumatismele c) boala broniectactic d) emboliile septice e) rspndirea infeciei din focare purulente din vecintate --------------------------------------------------------------------42. CS Cauza principala in dezvoltarea gangrenei pulmonare este: a) reactivitatea imunologica sczuta b) virsta naintata a pacientului c) bolile concomitente d) flora microbian e) reactivitatea imunologic sczuta i flora microbiana --------------------------------------------------------------------43. CS Care flora microbiana mai frecvent provoac declanarea gangrenei pulmonare?
69

a) protozoarele b) fungii c) flora microbiana aeroba gram-pozitiva d) flora microbiana aeroba gram-negativa e) flora microbiana anaeroba neclostridian --------------------------------------------------------------------44. CS Care este localizarea mai frecvente a abceselor pulmonare prin aspiraie? a) segmentele bazale anterioare ale lobilor inferiori b) segmentele laterale ale lobilor inferiori c) segmentele apicale ale lobilor superiori d) segmentele anterioare ale lobilor superiori e) segmentele posterioare ale plmnilor (preponderent lobii superior) --------------------------------------------------------------------45. CM Abcesele de origine bronhogenic n majoritatea cazurilor sunt: a) multiple b) periferice c) solitare d) centrale e) bilaterale --------------------------------------------------------------------46. CM Abcesele pulmonare secundare unor embolii septice sunt: a) centrale b) multiple c) periferice d) solitare e) bilaterale --------------------------------------------------------------------47. CM Care sindrom se diminueaz n faza a dou a abcesului pulmonar acut? a) hemoptizia b) tusea c) expectoraie d) dispneea e) intoxicaia septico-purulenta --------------------------------------------------------------------48. CS Sindromul fizic caracteristic pentru faza I a abcesului pulmonar este: a) sindromul de hiperinflatie pulmonara b) sindromul de condensare pulmonara c) devierea mediastinului contralateral d) sindromul fizic cavitar e) sindromul de revrsat pleural --------------------------------------------------------------------49. CS Sindromul fizic caracteristic pentru faza a doua a abcesului pulmonar acut: a) sindromul de hiperinflaie pulmonar b) sindromul de condensare pulmonar c) devierea mediastinului contralateral d) sindromul fizic cavitar
70

e) sindromul de revrsat pleural --------------------------------------------------------------------50. CS Care metoda paraclinic de diagnostic este mai informativa in faza I a abcesului pulmonar acut ? a) scanarea cu radionuclizi b) bronhoscopia c) tomografia asociata cu puncie transtoracal d) ultrasonografia e) bronhografia --------------------------------------------------------------------51. CM Cea mai informativ metod de diagnostic n faza a II a abcesului pulmonar acut este: a) angiopulmonografia b) radiografia de ansamblu n doua proiecii c) scanarea cu radionuclizi d) tomografia e) ultrasonografia --------------------------------------------------------------------52. CS Imaginea radiologica caracteristica pentru gangrena pulmonara este: a) condensarea plmnului b) sindromul de hiperinflatie c) formaiunea cavitar solitar d) imaginea lichidiana plina bine delimitat e) opacitatea pulmonara rspndit cu focare de destrucie /fagure de albin/ --------------------------------------------------------------------53. CS Cu care forma a empiemului inchistat diagnosticul diferenial a abcesului pulmonar este mai dificil? a) empiem apical b) empiem mediastinal c) empiem interlobar cu fistula bronic d) empiem parietal e) empiem supradiafragmal --------------------------------------------------------------------54. CS Cu care dintre formaiunile cavitare ale toracelui diagnosticul diferenial al abcesului pulmonar este mai dificil de efectuat? a) cancerul pulmonar forma atipic b) tuberculoza pulmonara forma excavat c) chist supurat cu fistul bronic d) boala broniectatic e) abcesul mediastinal --------------------------------------------------------------------55. CS Complicaia cea mai frecventa a abcesului piogen pulmonar acut: a) generalizarea procesului septico-purulent cu abcese la distan b) piopneumotoraxul c) hemoragia d) mediastenita acut e) afectarea plmnului sntos
71

--------------------------------------------------------------------56. CM Metodele principale de tratament ale abceselor i gangrenei pulmonare sunt: a) corecia metabolismului hidro-salin b) antibioticoterapia c) dezintoxicaia d) asanarea locala a focarului purulent e) imunocorecia activ --------------------------------------------------------------------57. CM Care din cauzele enumerate conduc la cronicizarea abcesului pulmonar? a) tratamentul consevator intirziat b) terapia antibacterian defectuoas c) localizarea apical a abcesului d) terapia de detoxifiere neadecvat e) abcesul pulmonar voluminos cu sechestre, asanat defectuos --------------------------------------------------------------------58. CM Care din complicaiile enumerate apar mai frecvent n perioada precoce la bolnavii operai pentru supuraii parenchimatoase pulmonare? a) bronhospasmul b) plmnul de stres c) atelectaziile d) sindromul de ncrcare bronica e) bronhopneumoniile --------------------------------------------------------------------59. CM Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la structura anatomic a plmnilor, nu este corecta? a) plmnul stng este alctuit din doi lobi b) plmnul drept este alctuit din trei lobi c) plmnul stng este alctuit din trei lobi d) plmnul drept este alctuit din doi lobi e) plmnul drept are lob mediu --------------------------------------------------------------------60. CM Locul de plecare al arterelor bronice este: a) artera pulmonar b) arterele intercostale c) artera axilar d) artera subclavia e) aorta --------------------------------------------------------------------61. CS In stenoza aterosclerotica a arterei carotide interne tratamentul de ales consta in a) trombendarterectomie b) rezecie cu anastomoza termino-terminala c) by-pass d) ligaturarea arterei corotide interne e) administrarea agenilor antitrombocitari --------------------------------------------------------------------72

62. CS Tratamentul fistulelor artero-venoase consta n: a) excizia fistulei cu restabilirea continuitii vaselor b) ligaturarea arterei distale de fistula c) amputaia membrului d) ligaturarea venei distale de fistula e) tratament exclusiv medicamentos --------------------------------------------------------------------63. CM Schimbrile trofice condiionate de ischemia cronica includ urmtoarele: a) scderea parului b) modificrile unghiilor c) atrofia pielei d) atrofia musculaturii e) osteoporoza --------------------------------------------------------------------64. CS Emboliile arteriale se fixeaz mai des la nivelul: a) bifurcaiei aortice b) arterei iliace comune c) arterei femurale comune d) vaselor cerebrale e) arterei poplitee --------------------------------------------------------------------65. CS Ce afirmaie referitoare la particularitile maladiei Burger este incorecta? a) se ntlnete mai frecvent la brbai b) se observa intre 20 i 40 ani c) este nsoita de claudicatie intermitenta d) este n raport strns cu fumatul e) prezint o forma deosebita de ateroscleroza --------------------------------------------------------------------66. CS Claudicatia intermitenta, ca urmare a aterosclerozei avansate a arterelor iliace externe, este mai eficient tratat prin: a) simpatectomie lombar b) gimnastica efectuata zilnic c) by-pass d) vasodilatatoare e) rezecia segmentului afectat cu anastomoza --------------------------------------------------------------------67. CS La apariia trombozei acute arteriale al membrilor contribuie: a) cardioscleroza aterosclerotica b) endocardita septica c) viciul mitral reumatic d) ateroscleroza obliterant al vaselor membrilor inferioare e) toate cele enumerate mai sus --------------------------------------------------------------------68. CS Date despre starea arterelor magistrale distal de locul emboliei putem obine la: a) capilaroscopie b) examenul obiectiv
73

c) examinare radionuclida d) dopplerografie e) toate cele menionate mai sus --------------------------------------------------------------------69. CS Operaia de baza, efectuat n embolia arterii femurale este: a) dilatare renghenoendovasculara b) trombintimectomia c) embolectomia d) profundoplastia e) by-passul --------------------------------------------------------------------70. CM Care din afirmaiile urmtoare este corect: a) mediastinul posterior conine: traheia, esofagul, nervii vagi, venele azygos i hemiazygos, ganglionii limfatici b) n mediastinul superior se afl: segmentele proximale ale traheii, esofadului i timusului: crja aortei cu ramurile ei, canalul toracic limfatic c) n mediastinul posterior sunt situate: esofagul, segmentul toracic descendent al aortei; canalul toracic limfatic, nervii simpatici i parasimpatici, ganglioni limfatici d) n mediastinul mediu se afl: pericardul, inima, bifurcaia traheii i bronhiile principale, arterele i venele pulmonare, ganglionii limfatici ai bifurcaiei traheii e) n mediastinul anterior ntre pericard i stern, sunt situate: timusul, nervii vagi, canalul limfatic toracic, esofagul --------------------------------------------------------------------71. CM Care din metodele de investigaii enumerate se folosesc pentru aprecierea localizrii tumorilor i chisturilor n mediastin? a) metodele radiologice b) biolocaia ultrasonor c) rezonana magnetic nuclear d) metodele instrumentale de diagnostic e) investigaiile morfologice --------------------------------------------------------------------72. CS Pentru diagnosticarea tumorilor i chisturilor mediastinului se folosesc urmtoarele metode radiologice, exceptnd: a) radioscopia i radiografia n dou proiecii b) tomografia c) pneumomediastinografia d) angiografia e) urografia cistoscopic --------------------------------------------------------------------73. CS Care din metodele de investigaii enumerate confirm histogeneza tumorilor mediastinului? a) rezonana magnetic nuclear b) tomografia computerizat c) mediastinografia d) examenul morfologic e) pneumomediastinigrafia
74

--------------------------------------------------------------------74. CS Tumorile mediastinului de origine embrionar sunt urmtoarele, exceptnd: a) chisturile dermoide i teratoamele b) seminoamele primitive c) tumorile benigne i maligne din mezenhim d) corioepiteliomul primitiv e) cordomul --------------------------------------------------------------------75. CS Chisturi ale mediastinului de origine embrionara sunt urmtoarele, exceptind: a) chisturi mezoteliale pleuro-pericardiace b) chisturi bronhogenice c) chisturi gastro-enterogene d) chisturi paraesofagiene e) meningocelul --------------------------------------------------------------------76. CM Tumori dezvoltate pe seama esuturilor mediastinale adulte sunt urmtoarele, exceptind: a) tumori din esutul conjunctiv b) tumori neurogene c) tumori din esut adipos celular d) tumori ganglionare e) tumori din vasele sanguine i limfatice --------------------------------------------------------------------77. CM Tumori i chisturi mediastinale primitive sunt urmtoarele, exceptand: a) tumori timice b) meningocelul c) chistul hidatic d) tumori metastatice e) maladia Hodjkin --------------------------------------------------------------------78. CS Complicaia cea mai frecventa a chisturilor primitive mediastinale este: a) degenerarea malign b) comprimarea organelor nvecinate c) hemoragie d) perforaia e) inflamaia i supuraia --------------------------------------------------------------------79. CM Contraindicaiile absolute pentru intervenia chirurgical n tumorile maligne mediastinale sunt urmtoarele: a) metastaze la distan b) sindromul venei cave superioare c) paralizie laringiana stabil (persistent) d) disfagie e) sindromul doloric --------------------------------------------------------------------80. CS Care afirmaie este corecta n atitudinea tacticei de tratament a tumorilor benigne i
75

chisturilor mediastinale? a) supraveghere in dinamica b) tratamentul chirurgical c) tratamentul radioterapeutic d) chimioterapia e) tratamentul combinat --------------------------------------------------------------------81. CS Cea mai eficace metod de tratament n tumorile maligne neganglionare a mediastinului este urmtoarea: a) tratamentul chirurgical b) tratamentul radioterapeutic c) tratamentul chimioterapeutic d) tratamentul radioterapeutic i chimioterapeutic e) tratamentul combinat: chirurgical i chimioterapeutic --------------------------------------------------------------------82. CS Metoda de baza (principala) n tratamentul limfoamelor maligne primitive ale mediastinului este urmtoarea: a) tratamentul chirurgical b) tratamentul radioterapeutic c) tratamentul chimioterapeutic d) tratamentul chirurgical i chimioterapeutic e) tratamentul combinat: chimioradioterapeutic --------------------------------------------------------------------83. CM Emfizemul mediastinului poate fi provocat de urmtoarele cauze: a) ruptura traheei b) ruptura esofagului c) ruptura broniilor d) ruptura stomacului e) ruptura pericardului --------------------------------------------------------------------84. CS Care din metodele paraclinice de diagnostic n mediastinita acut purulent sunt cele mai informative? a) ultrasonografia b) investigaiile de laborator c) metodele radiologice d) bronhoscopia e) pneumoperitoneum --------------------------------------------------------------------85. CM Care din sindroamele i simptoamele enumerate sunt caracteristice pentru mediastinita acut? a) Dureri retrosternale b) Dureri interscapulare c) Disfagie d) Dereglri respiratorii e) Instabilitatea hemodinamicei --------------------------------------------------------------------76

86. CM Care sunt prile musculare ale diafragmului: a) Lombar b) Costal c) Lombo - costal d) Sternal e) Sterno-costal --------------------------------------------------------------------87. CM Enumerai prile slabe ale diafragmului: a) Fisura Larrey b) Fisura Morgani c) Fisura Bohdalec d) Triunghului lui Paimerov e) Hiatus aorticus --------------------------------------------------------------------88. CM Tabloul clinic al unei rupturi totale de diafragm include : a) Semnele insuficienei respiratorii b) Semnele insuficienei cardiace c) Semnele migrrii organelor cavitii abdominale n cavitatea toracic d) Semnele insuficienei renale e) Semnele de hemoragie --------------------------------------------------------------------89. CM Ruptura posttraumatic de diafragm cel mai des se asociaz cu traumatismul urmtoarelor organe : a) Splina b) Ficatul c) Esofag d) Stomac e) Colonul transvers --------------------------------------------------------------------90. CS Lungimea colonului constituie: a) 50 cm b) 80 cm c) 150 cm d) 200 cm e) 300 cm --------------------------------------------------------------------91. CS Sursa arterial pentru colonul drept este: a) artera mezenteric inferioar b) artera mezenteric superioar c) artera renal dreapt d) artera ileac extern dreapt e) artera ileac intern dreapt --------------------------------------------------------------------92. CS Inervaia simpatic a colonului drept provine din: a) plexul hipogastric b) plexul mezenteric superior
77

c) nervii vagi d) simpaticul lombar e) nici una din cele de mai sus --------------------------------------------------------------------93. CM Care din urmtorii sunt factori de risc pentru cancerul de colon: a) polipoza rectocolonic familial b) bolile colonice inflamatorii c) diverticuloza colonic d) colecistectomia e) ureterosigmoidostomia --------------------------------------------------------------------94. CM Diseminarea cancerului de colon se poate face prin: a) invazia de vecintate b) limfatice c) diseminare hematogen d) diseminare lumenal e) diseminare perineural --------------------------------------------------------------------95. CM Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru diagnosticul cancerului de colon: a) anuscopia b) irigografia c) tranzitul baritat d) colonoscopia e) rezonana magnetic nuclear --------------------------------------------------------------------96. CM Care din urmtoarele explorri paraclinice sunt utilizate pentru determinarea stadiului evolutiv al unui neoplazm de colon: a) ecografia abdominal b) tomografia computerizat c) rezonana magnetic nuclear d) ECG e) radiografia pulmonar --------------------------------------------------------------------97. CM Care din urmtoarele constituie complicaii frecvente ale cancerului de colon: a) ocluzia b) sindromul de malabsorbie c) perforaia d) hemoragia e) septicemia --------------------------------------------------------------------98. CM Care din urmtoarele metode sunt folosite n tratamentul cancerului de colon: a) intervenia chirrurgical b) radioterapia c) chimioterapia d) imunoterapia
78

e) imunosupresia --------------------------------------------------------------------99. CM Care din urmtoarele constituie obiective majore ale interveniei chirurgicale n cancerul de colon: a) ndeprtarea leziunii b) refacerea tranzitului colic c) tratamentul complicaiilor (stenoz, perforaii) d) evaluarea leziunilor hepatice e) conservarea unei poriuni ct mai mari de colon --------------------------------------------------------------------100. CM Care din urmtoarele metode n chirurgia cancerului de colonau fost introduse n ultimii ani: a) disecia i ndeprtarea ganglionilor limfatici b) suturile mecanice c) circulaia extracorporal d) rezeciile laparoscopice e) endoscopia intraoperatorie --------------------------------------------------------------------101. CM Care din urmtoarele antibiotice sunt utilizate pentru pregtirea preoperatorie a colonului: a) cefalosporinele b) gentamicina c) metronidazol d) ampicilin e) cloramfenicolul --------------------------------------------------------------------102. CM Care din urmtoarele principii stau la baza interveniei radicale pentru cancerul de colon drept: a) rezecarea colonul drept n ntregime (hemicolectomie dreapt) b) refacerea tranzitului se efectueaz prin ileotranzverzostomie c) concomitent se rezec pediculii vasculoi i limfoganglionii regional d) refacerea tranzitului se efectueaz, de obicei, al doilea timp e) ablaia ganglionilor de la originea arterei mezenterice superioare este obligatorie --------------------------------------------------------------------103. CS Dilatarea toxic acut a colonului poate s evolueze n urmtoarea patologie: a) diverticuloza colonului b) polipoza familial difuz c) rectocolita ulceroas nespecific d) colita ischemic e) colita spastic --------------------------------------------------------------------104. CS Din care complicaiile enumerate mai jos nu-i caracteristic pentru colita ulceroas nespecific: a) fistulele intestinale interne b) perforaia colonului c) hemoragia intestinal
79

d) malignizarea e) dilatarea toxic a colonului --------------------------------------------------------------------105. CS In tratamentul conservativ al rectocolitei ulceroase nespecifice totul e corect, exceptind: a) preparatele antibacteriale din grupa Salazopirinei b) hormonii steroizi c) preparatele antidiareice d) nutriia parenteral e) antibioticoterapia --------------------------------------------------------------------106. CS n maladia Crohn pot evalua toate complicaiile enumerate, cu excepia: a) hemoragia intestinal b) fistulele intestinale interne c) plastroanele intraperitoneale d) stricturile intestinului e) polipoza colonului --------------------------------------------------------------------107. CS Schimbri ale mucoasei colonului sub forma "pietrelor de pavaj" pot fi depistate la bolnavii cu: a) colit ulceroas nespecific b) polipoz adenomatoas familial c) maladia Crohn d) colit ischemic e) boala Hirshprung --------------------------------------------------------------------108. CS Care este complicaia cea mai frecvent a unui diverticul Meckel? a) divetriculita b) ocluzia intestinal c) malignizarea d) hernia Litre strangulat e) hemoragia digestiv --------------------------------------------------------------------109. CS In infarctul intestino-mezenteric sunt adevarate urmatoarele afirmaii, cu excepia: a) durere periombilicala violenta b) vrsturi c) stare general alterat d) colaps precoce e) zgomote peristaltice hiperactive --------------------------------------------------------------------110. CS Care este excepia clinic cea mai frecvent n tumorile intestinului subtire? a) hemoragia digestiv b) perforaia c) tumora palpabil d) ocluzia intestinal e) tulburrile dispeptice
80

--------------------------------------------------------------------111. CS Ce tratament este indicat n complicaiile bolii Crohn? a) antibiotice b) salozopirin c) tratament chirurgical d) metronidazol e) radioterapie --------------------------------------------------------------------112. CS Prezena unui diverticol Meckel intr-un sac hernial se numete: a) hernie Littre b) hernie Richter c) hernie Spiegel d) hernie Morgany e) hernie Gardner --------------------------------------------------------------------113. CS Cea mai frecvent indicaie pentru tratament operator in boala Crohn o constituie: a) evoluia indelungat a bolii b) recidiva ordinar c) ocluzia intestinal d) fistulele externe e) hemoragiile digestive masive --------------------------------------------------------------------114. CS Care este localizarea cea mai frecvent a tumorilor carcinoide? a) intestinul subire b) apendicele vermicular c) colonul d) rectul e) stomacul --------------------------------------------------------------------115. CS Tratamentul de elecie n tumorile carcinoide intestinale este: a) radioterapia b) chimioterapia c) combinarea chimioterapiei i radioterapiei d) chirurgia urmata de radioterapie e) rezecia intestinal --------------------------------------------------------------------116. CM Tabloul clinic al ocluziei intestinale include urmtoarele semne clinice: a) durere abdominal colicativ b) vrsturi c) oprirea tranzitului de gaze d) meteorism abdominal e) zgomote hidroaerice --------------------------------------------------------------------117. CM Examenul radiografic pe gol al abdomenului n ocluzia intestinal mecanic poate arta urmtoarele: a) distensia gazoas a intestinului subire
81

b) nivele hidroaerice c) pneumoperitoneu d) aerobilie e) tergerea umbrei psoasului --------------------------------------------------------------------118. CM n ocluzia intestinal mecanic deshidratarea este determinat de urmtoarele cauze: a) acumulrii de lichid n intestin b) pierderii ionilor de sodiu c) vrsturilor d) transvazrii apei n cavitatea peritoneal e) pierderii ionilor de clor --------------------------------------------------------------------119. CM n embolia arterei mezenterice superioare se gsesc urmtoarele semne clinice: a) semne funcionale de ocluzie b) semne generale de hemoragie c) vrsturi rare d) meteorism e) tumefacie mat cu contur ters --------------------------------------------------------------------120. CM Care din urmtoarele cauze pot determina un ileus paralitic: a) fitobezoarii b) colica renal c) peritonita d) volvulusul e) supuraia retroperitoneal --------------------------------------------------------------------121. CM Ce semne radiologice se ntlnesc n ocluzia ileal: a) imagine hidroaeric unic periombilical b) imagini aerice periferice c) nivele sub form de arcuri orizontale d) contur boselat e) distensia cadrului colic --------------------------------------------------------------------122. CM Ce afirmaii referitoare la infarctul intestinomezenteric sunt adevrate: a) tabloul clinic este dominat de durere b) durerea pornete din regiunea lombar c) pulsul este frecvent i TA este crescut d) abdomenul este suplu cu matitate pe flancuri e) la auscultaia abdomenului nu se nregistreaz zgomote --------------------------------------------------------------------123. CM Diverticulul Meckel poate s: a) conin esut ectopic gastric b) determine hemoragie digestiv c) conin tumor carcinoid d) determine ocluzie intestinal e) ajung ntr-un sac de hernie inguinal
82

--------------------------------------------------------------------124. CM Cele mai folosite operaii n boala Crohn sunt: a) derivaii externe b) bypas cu excluderea segmentului afectat c) rezecii intestinale limitate d) rezecii ntinse de intestin subire e) colectomie total --------------------------------------------------------------------125. CM Ce semne clinice nu confirm ocluzia mecanic a intestinului subire: a) vrsturi precoce b) absena meteorismului c) alterarea strii generale d) sindrom Koning e) contractur muscular --------------------------------------------------------------------126. CS Complicaiile chistului hidatic hepatic sunt urmtoarele exceptnd: a) ruptura n pleur, bronhii b) ruptura n cavitatea peritoneal c) fisurare n cile biliare d) pileflebita e) supuraia --------------------------------------------------------------------127. CS Ce afirmaie referitoare la chistul hidatic hepatic este incorect: a) este adesea unic b) este mai frecvent situat n lobul stng hepatic c) serologia pentru hidatidoz este adesea pozitiv d) se poate erupe in cile biliare, pleur, cavitatea abdominal e) intervenia chirurgical este obligatorie --------------------------------------------------------------------128. CM Indicaiile echinococcectomiei deschise sunt: a) supuraia chistului hidatic hepatic b) calcificarea chistului hidatic hepatic c) prezena unei fistule biliare d) situaie anatomic a chistului nefavorabil pentru bolnav i chirurg e) prezena cirozei hepatice --------------------------------------------------------------------129. CS Cea mai frecvent tumor benign a ficatului este reprezentat de: a) lipomul hepatic b) hemangiomul hepatic c) chistadenoamele hepatice d) leiomioame hepatice e) fibroame hepatice --------------------------------------------------------------------130. CS Ce afirmaie referitoare la echinococcoza alveolar hepatic este adevrat: a) se traduce ecografic printr-o imagine chistic unic
83

b) este transmis in special prin intermediul vulpilor c) se ntlnete mai ales in Moldova si sudul Ucrainei d) este determinat de Echinococcus granulosus e) tratamentul chirurgical const n capitonajul chistelor --------------------------------------------------------------------131. CS Una din afirmaiile ce se refer la chistul hepatic neparazitar este incorect: a) are debut acut b) poate fi posttraumatic c) adesea este asimptomatic d) puncia ecoghidat este soluia optim de tratament e) pot surveni unele complicaii evolutive --------------------------------------------------------------------132. CS Tratamentul de elecie n chistul hidatic hepatic este: a) chimioterapia b) chirurgical c) terapie actinic d) hormonoterapia e) antibioticoterapia --------------------------------------------------------------------133. CM Referindu-ne la echinococcoza alveolar a ficatului, prezentai care din afirmaii sunt false: a) are o evoluie lent b) diagnosticul ntmpin dificulti c) este o tumor malign d) are cretere invaziv i prognostic sumbru e) puncia-lavaj peritoneal este soluia optim de tratament --------------------------------------------------------------------134. CM n caz de hematom gigant subcapsular, fr ruptura ficatului pot fi practicate: a) puncia i evacuarea hematomului b) incizia capsulei i evacuarea hematomului c) evacuarea hematomului i diatermocoagularea zonei hepatice respective d) drenajul cavitii peritoneale e) abinere de la orice manevre i nchiderea cavitii abdominale --------------------------------------------------------------------135. CM Prezentai care din afirmaii, referitoare la hemobilie, sunt false : a) colic hepatic b) icter c) hemoragie n tractul digestiv d) hepatomegalie e) melen --------------------------------------------------------------------136. CS Care afirmaie, referitoare la tumorile benigne hepatice sunt corecte? a) evoluie lent b) au indicaii absolute pentru intervenie chirurgical c) sunt mai frecvente la femei d) frecvent se complic cu fistul biliar
84

e) frecvent apare melen --------------------------------------------------------------------137. CS Lichidul hidatic al unui chist ne complicat are urmtoarele caracteristici: a) este limpede, incolor, inodor, cu densitate de 1008-1015 i pH 6,7-7,2 b) este limpede, de culoare glbuie, cu miros fad, cu densitate de 1016-1020 c) este tulbure, inodor, cu densitate de sub 1007 d) este tulbure, albicios, inodor, cu densitate de 1000 e) este tulbure, cu miros de coli --------------------------------------------------------------------138. CM Care sunt principalele efecte adverse ale Escazolului a) leucopenie b) insuficien renal c) aritmie cardiac d) creterea reversibil a aminotransferazelor e) nu are efecte adverse --------------------------------------------------------------------139. CM Tratarea chirurgical a cavitii perichistice const n: a) drenajul cavitii perichistice cu un tub de dren b) capitonajul cavitii restante c) nchiderea fr drenaj a cavitii restante d) anastomoze chisto-digestive e) puncia - lavaj peritoneal --------------------------------------------------------------------140. CS Rezecia marginal hepatic este indicat n hidatidoza hepatic n urmtoarele situaii: a) n toate chistele hidatice indiferent de stadiul lor evolutiv b) n chistul hidatic supurat cu pioscleroz hepatic c) n chistul hidatic hepatic complicat cu fistul biliar d) erupt n cavitatea abdominal e) n chistul hidatic hepatic marginal situat --------------------------------------------------------------------141. CM Chisturile neparazitare ale ficatului pot beneficia de: a) fenestrarea chistului b) rezecie hepatic c) anastomoz chisto-digestiv d) devascularizarea azigo-portal e) unt porto-sistemic transjugular --------------------------------------------------------------------142. CM Care sunt cauzele hemobiliei: a) trauma ficatului b) tumoarea ficatului n descompunere c) litiaza biliar d) sindromul Budd-Chiari e) sindromul Mirizzi --------------------------------------------------------------------143. CM Caracteristice pentru hemobilie sunt urmtoarele simptome:
85

a) colica hepatic b) icter c) hemoragia n tractul digestiv d) hepatomegalie e) melen --------------------------------------------------------------------144. CM Pentru diagnosticul hemobiliei pot fi utile: a) Fibroesogastroduodenoscopia (FEGDS) b) Ecografia c) Scintigrafia d) Tomografie computerizat e) Angiografia selectiv --------------------------------------------------------------------145. CM Alegei rspunsurile corecte referitoare la sistemele de irigare sanguin ale ficatului: a) venos n sistemul v.cava superioar b) arterial din ramurile trunchiului celiac. c) venos n sistemul v.cava inferioare d) venos din sistemul v.porta e) arterial din ramurile aortei ascendente --------------------------------------------------------------------146. CM n legatura cu gua sporadic sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) Cretere de volum a tiroidei b) Normofuncie tiroidian c) Apare la cca 20% din populaia unei zone d) Apare mai frecvent la femei e) Se transmite autosomal recesiv --------------------------------------------------------------------147. CM n evoluia unei gui sporadice pot apare urmtoarele complicaii: a) Compresiune pe structurile anatomice invecinate b) Hemoragii interstiiale c) Tiroidita acut d) Hipertireodizare e) Degenerescena malign --------------------------------------------------------------------148. CM Indicaii pentru tratamentul chirurgical al unei gui sunt: a) Eecul tratamentului medical b) Gua parenchimatoas difuz la debut c) Gua hipertiroidizat d) Gua nodular e) Gua suspect de malignizare --------------------------------------------------------------------149. CM n funcie de situaie pot fi utilizate urmtoarele tipuri de intervenii chirurgicale n tratamentul unei gui: a) Tiroidectomia subtotal b) Lobectomia total c) Tiroidectomia total
86

d) Lobectomia subtotal e) Disecia radical a gtului (radical neck dissection) --------------------------------------------------------------------150. CS Imaginea scintigrafica adenomului toxic arat: a) Captare difuz i omogen a trasorului radioactiv b) Captare difuz dar neomogen a trasorului radioactiv c) Captare n "tabl de ah" d) "Nodul fierbinte" e) Nodul rece" --------------------------------------------------------------------151. CS Tratamentul cu iod radioactiv n tireotoxicoze are urmtoarele indicaii: a) Boala Basedow b) Adenomul toxic c) Asocierea hipertiroide - cancer tiroidian d) Tirotoxicozele induse de administrarea de hormoni tiroidieni e) Hipertioridii secundare tumorilor secundare tireotrope --------------------------------------------------------------------152. CS Ce medicamente se folosesc n tratamentul tireotoxicozei : a) Mebendazol b) Biseptol c) Mercazolil d) Omeprazol e) Ampicilina --------------------------------------------------------------------153. CM Tratamentul medical adresat tireotoxicozei are urmtoarele obiective: a) Corectarea tulburrilor de ritm i tahicardiei b) Reducerea hipertiroidiei c) Prevenirea crizelor tireotoxice d) Sedarea centrilor cortico-diencefalo-hipofizari e) Combaterea hiperparatiroidismului --------------------------------------------------------------------154. CS La 24 ore dup o tireoidectomie subtotal pentru tireotoxicoz, apare: agitaie, stare prediliorioas, tahicardie - 180 bat./min, aritmie, hipertermie. Va gndii.... a) Paralizie a recurenilor b) Hipertireoza c) Hipoparatireoza d) Criza tireotoxic e) Embolie gazoas --------------------------------------------------------------------155. CS Complicaiile tiroidectomii includ urmtoarele, cu excepie: a) Pareza de recurent b) Mixedem c) Criz tetanic d) Criza tirotoxic e) Sindrom exoflatmic
87

--------------------------------------------------------------------156. CM Tireotoxicoz prezint: a) Sindromul cardiovascular, digestiv i neuropsihic b) Are particulariti neuropsihic, legate de etiologie, vrst, asociere morbid c) Suma manifestrilor clinice i viscerale este consecin unui exces de hormoni tiroidieni d) Suma manifestrilor clinice nu este consecina unui excess de hormoni tiroidieni e) Toate enumerate sunt false --------------------------------------------------------------------157. CM Manifestrile crizei tirotoxice includ: a) Hipertermie, tahicardie, hipertensiune b) Termofobie, transpiraii, parestezii c) Agitaie, stare confuzional, vrsturi d) Exoftalmie, insomnie, atrofii musculare e) Toate enumerate sunt false --------------------------------------------------------------------158. CS Care din aceste afirmaii sunt corecte: a) n tireoidit cronic Haimoto se evideniaz anticorpi antitiroglobulinici i antimicrosomali b) n boala Basedow se evideniaz imunoglobulinele tireostimulatoare (LATS-P) c) Tumorile benigne tirodiene sunt reprezentate de adenome d) Timoma este o tumor a timusului e) Toate afirmaii sunt corecte --------------------------------------------------------------------159. CS Ce afirmaie referitor la denumirea adenomului toxic tiroidian este exact? a) Este numit i boala Graves-Basedow b) Este numit gua Hashimoto c) Este numit boala Plummer d) Este numit gua Riedel e) Toate afirmaiile sunt false --------------------------------------------------------------------160. CS Factorii care declaneaz apariia crizei tirotoxice sunt: a) Suspendarea terapiei b) Agresiuni infecioase sau agresiuni neuropsihice c) Intervenii chirurgicale insuficient pregtite d) Toate afirmaiile sunt false e) Toate afirmaiile sunt corecte --------------------------------------------------------------------161. CM Ce afirmaii referitor la tumorile benigne ale tiroidei sunt corecte? a) Sunt reprezentate de adenome, sunt asimptomatice, se dezvolt ncet b) Au debut acut cu evoluie rapid c) Metastazarea este frecvent i timpurie d) n 70% din cazuri apar ca noduli "reci" pe scintigram e) n 70% din cazuri apar ca noduli "calzi" pe scintigram --------------------------------------------------------------------162. CM Pentru diagnosticul unei gui maligne preoperator sunt utile urmtoarele examinrii: a) Scintigrama tiroidian b) Titrarea n ser a anticorpilor
88

c) Metabolismul bazal d) Indicii de iodcaptare e) Biopsie prin puncie aspiraie --------------------------------------------------------------------163. CM Adevarate pentru neoplazia endocrin multipl de tip I (MEN1) sunt adevrate urmtoarele afirmaii: a) Este compus din tumori sau hiperplazii ale paratiroidelor, insulelor pancreatice i hipofizei b) Este compus din tumori sau hiperplazii ale suprarenalelor, pancreasului i hipofizei c) n cadrul MEN 1 hiperparatiroidismul este cea mai comun manifestare (90-100%) d) Adenomul hipofizar pare a fi prezent la aproape toi pacienii cu MEN 1 e) MEN 1 este o anomalie genetic autozomal dominant --------------------------------------------------------------------164. CS Ce afirmaie referitor la ciroza hepatica este exacta? a) se asociaz cu crize de hipoglicemie b) ecografia nu precizeaz diagnosticul c) este cauza cea mai frecventa a hipertensiunii portale d) aprarea musculara in hipocondrul drept este sugestiva pentru diagnostic e) febra poate fi prezenta in 80% cazuri --------------------------------------------------------------------165. CS Care din urmtoarele intervenii chirurgicale se complica mai rar de encefalopatie hepatica? a) anastomoza porto-cava termino-lateral b) anastomoza porto-cava latero-laterala c) anastomoza spleno-renala proximala d) anastomoza spleno-renala distala (Warren) e) anastomoza mezenterico-cava --------------------------------------------------------------------166. CS Fibroscopia evideniaz varice esofagiene gr. III care sngereaz, mucoas gastric fr ulceraii. La ce metod de hemostaz apelai mai nti? a) ligatura varicelor esofagiene b) rezecia esofagului inferior cu anastomoz esogastric c) tamponament cu sonda Blackmore, pituitrin intravenos d) deconexiune azygo-portal e) anastomoz spleno-renal --------------------------------------------------------------------167. CS Care din afirmaia prezentata mai jos, este eronata: a) ficatul poseda o dubla circulaie b) fluxul sanguin hepatic este de cca 1500 ml/min sau 25-30% din debitul cardiac in repaus c) sistemul venos portal leag 2 retele capilare d) vena port se formeaz prin unirea: venei mezenterice superioare, mezenterice inferioare si splenice e) axul venos-portocaval este bogat in valve ce determina modificrile presionale n tot sistemul venos port --------------------------------------------------------------------168. CM Pentru sindromul Baumgarten-Cruveilhier NU este caracteristic: a) debut acut
89

b) recanalizarea venei port, apariia capului de meduz i suflu specific la auscultaie c) emfizem subcutanat d) coagulopatia e) respiraia paradoxal --------------------------------------------------------------------169. CS Cea mai sigur i obiectiv metod de diagnostic al hemoragiilor digestive superioare este? a) fibroesofagogastroduodenoscopia b) radiografia baritat c) scintigrafia d) angiografia e) laparoscopia diagnostic --------------------------------------------------------------------170. CS Ce metoda poate fi folosita in tratamentul hipertensiunii portale cirogene? a) drenajul Wirsungului b) vagotomie troncular c) transplant lienal d) deconexiunea azygo-portal e) splenopancreatectomie stng --------------------------------------------------------------------171. CS Cauza cea mai frecventa a hipertensiunii portale este? a) pericardita congestiva b) sindromul Budd-Chiari c) ciroza hepatica cu baraj intrahepatic d) cvadrifurcatia venei porte e) tromboza venei lienale --------------------------------------------------------------------172. CS Pentru aprecierea strii funcionale hepatice la pacienii cirotici cu sindrom de hipertensiune portal se folosete: a) scorul Ranson b) indicele Algover c) scorul Apgar d) criteriile Child e) scorul Glasgow --------------------------------------------------------------------173. CM Care din explorrile de laborator sunt utile pentru stabilirea gravitii hemoragiei variceale? a) testele de coagulare b) hemoglobina c) trombocitele d) hematocritul e) eritrocitele --------------------------------------------------------------------174. CM Condiiile necesare pentru apariia ascitei sunt: a) existenta sindromului de malabsorbie b) prezenta icterului
90

c) prezena hipertensiunii portale cronice i retenia hidrosalina d) prezena hipertensiunii portale acute asociata cu icter intermitent e) hipoalbuminemie --------------------------------------------------------------------175. CM Dup care din urmtoarele intervenii chirurgicale mai rar apare encefalopatia hepatica? a) anastomoza porto-cava termino-laterala b) anastomoza porto-cava latero-laterala c) anastomoza spleno-renala proximala d) anastomoza spleno-renala distala (Warren) e) anastomiza mezenterico-cav --------------------------------------------------------------------176. CM Indicai remediile eficiente pentru reducerea hipertensiunii portale? a) cimetidin b) octreotid c) mercazolil d) 5-ftoruracil e) pituitrin --------------------------------------------------------------------177. CM Incidena complicaiilor cauzate de tamponamentul cu sonda Blakemora al varicelor esofagiene sngernde variaz ntre da 4-9% complicaii. Cea mai frecventa dintre ele sunt: a) ruptura esofagului b) obturarea traheei c) necroza mucoasei esofagiene d) aspiraia e) mediastinit --------------------------------------------------------------------178. CM unturile porto-sistemice non-selective sunt reprezentate de: a) untul porto-cav termino-lateral b) untul porto-cav latero-lateral c) untul proximal spleno-renal d) untul spleno-renal distal e) untul porto-sistemic transjugular intrahepatic --------------------------------------------------------------------179. CM Hipertensiunea portal cirogen prezint urmtoarele complicaii, exceptnd: a) icterul b) hemoragia varicial esofagian c) hemoragia digestiv inferioar d) exoftalmia e) encefalopatia --------------------------------------------------------------------180. CM Enumerai cauzele de sngerare digestiv n contextul hipertensiunii portale: a) ruperea varicelor esofagiene b) gastropatia portal-hipertensiv c) displazia epitelial esofagian Barret d) ruperea hemoroizilor secundari e) ruperea varicelor gastrice fundice
91

--------------------------------------------------------------------181. CM Care din urmtoarele modaliti terapeutice pot fi folosite n stoparea hemoragiei din varicele esofagiene rupte? a) scleroterapia endoscopic b) rezecarea esofagului toracic plus esofagoplastie c) sonda Sengstaken - Blakemore d) vagotomia cu piloroplastia e) ligatura cu inele elastice --------------------------------------------------------------------182. CM Criteriile clasificrii Child de apreciere a strii funcionale hepatice includ: a) bilirubina i albumina seric b) ascita, tulburrile neurologice c) transaminazele, ureea, protrombina d) glicemia, transferaza e) starea de nutriie --------------------------------------------------------------------183. CM Gura esofagului" este situat: a) la nivelul vertebrei a III cervicale b) la distana de 14-17 cm de la marginea anterioar a incizivilori superiori c) la nivelul bifurcaiei traheei d) la distana de 10-12 cm de la marginea anterioar a incizivilor inferiori e) la nivelul vertebrei VI cervicale --------------------------------------------------------------------184. CM Pentru sindromului Boerhaave sunt caracteristice: a) ruptura postemic la nivelul esofagului distal b) mediastinit acut c) defectul liniar de mucoas n regiunea cardial cu hemoragie d) defansul muscular abdominal e) prezena gazului sub diafragm la radiografia de panoram a abdomenului --------------------------------------------------------------------185. CM Semnele radiologice ale acalaziei cardiei sunt: a) ngustarea esofagului la nivelul sfincterului inferior esofagian b) ngustri segmentare localizate pe traiectul esofagului c) semnul cozii de oricel" d) dilatare suprastenotic n form de plnie" a esofagului e) lipsa sincronizrii deschiderii sfencterului inferior esofagian cu deglutiia --------------------------------------------------------------------186. CM Tratamentul dilatator n acalazie este indicat n: a) stadiul I al acalaziei b) stadiul II al acalaziei c) stadiul III al acalaziei d) stadiul IV al acalaziei e) toate cazurile --------------------------------------------------------------------187. CM Tratamentul chirurgical al acalaziei are urmtoarele obiective:
92

a) cardiomiotomia extramucoas b) crurorafia posterioar c) vagotomia troncular d) fundoplicaia e) rezecia de esofag --------------------------------------------------------------------188. CM Numii mecanismele ce mpiedic refluarea coninutului gastric n esofag: a) contraciile tonice ale sfincterului inferior esofagian b) gradientul dintre presiunea toracic i cea abdominal c) reflexul deschiderii cardiei la deglutiie d) unghiul Hiss e) valva Gubarev --------------------------------------------------------------------189. CM Ulcerul peptic esofagian poate fi asociat cu: a) refluxul gastroesofagian b) herniile hiatului esofagian al diafragmului c) brahiesofagul d) acalazia esofagului e) invazia de Helicobacter pilori --------------------------------------------------------------------190. CM Diverticulii esofagieni se identific mai des: a) la brbai b) la femei c) pn la 30 ani d) dup 50 ani e) pe segmentul toracic al esofagului --------------------------------------------------------------------191. CM Dup localizare se disting diverticuli esofagieni: a) faringoesofagieni b) supraaortici c) bifurcaionali d) epifrenici e) cardiali --------------------------------------------------------------------192. CM Numii particularitile distinctive ale diverticului Zenker a) este localizat pe peretele anterior la trecerea faringelui n esofag b) este un diverticul tracional c) presiunea mrit i discordana contraciilor musculare sunt cauzele formrii diverticului d) necesit diverticulectomie e) poate fi rezolvat prin invaginare --------------------------------------------------------------------193. CM Pentru diverticulii bifurcaionali sunt caracteristice: a) ruperea n trahee b) durerile retrosternale c) defansul muscular abdominal d) prezena semnului nuruirii ghetelor"
93

e) mai des au clinic mut --------------------------------------------------------------------194. CM Diagnosticul diverticulilor se va stabili prin: a) tomografie computerizat b) radioscopia esofagului cu mas baritat c) fibroesofagoscopie d) pH - metrie esofagian e) manometrie esofagian --------------------------------------------------------------------195. CM Tratamentului conservator vor fi supui diverticulii: a) tracionali b) epifrenici c) mici d) fr complicaii e) asociai cu reflux gastro-esofagian --------------------------------------------------------------------196. CM Complicaiile diverticulelor esofagieni sunt considerate: a) perforaia, penetraia, hemoragia b) stenoza de esofag c) acalazia cardiei d) fistulele e) cancerul --------------------------------------------------------------------197. CM Indicaii pentru tratament chirurgical al diverticulelor esofagieni servesc: a) complicaiile diverticulelor b) diverticulii mici fr complicaii c) pseudodiverticulii d) retenia de mase ingerate n diverticul e) diverticulii mari cu retenie minim de mase ingerate --------------------------------------------------------------------198. CM Dereglrile secundare de motilitate esofagian sunt apreciate n urmtoarele patologii: a) acalazie b) sclerodermie c) boala Chagas d) diabet zaharat e) pseudoobstrucii digestive pe fundalul neuro-miopatiilor generalizate --------------------------------------------------------------------199. CM Dereglri primare de motilitate esofagian sunt definite n urmtoarele patologii: a) acalazie b) sclerodermie c) esofagospasm difuz d) boala Rendu-Osller e) reflux gastro-esofagian --------------------------------------------------------------------200. CM Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Anderson:
94

a) vomismentele b) emfizemul subcutan c) polipneea d) contractura abdominal e) hemoragia --------------------------------------------------------------------201. CM Nu se vor aplica protocoalele conservatoare de tratament al perforaiilor esofagiene: a) n perforaii de pn la 24 ore b) n perforaii de pn la 72 ore c) n perforaii complicate cu mediastinite ce determin starea foarte grav a pacientului d) n perforaii de pn la 12 ore cu emfizem subcutanat pronunat, cu dereglri respiratorii e) n perforaii complicate cu pneumotorax --------------------------------------------------------------------202. CM. Perforaia de esofag va fi apreciat paraclinic prin: a) aer liber n spaiul retroesofagian b) aer liber sub diafragm c) simptomul Naclerio pozitiv d) extravazarea substanei de contrast n spaiul periesofagian e) hidropneumotorax --------------------------------------------------------------------203. CM. Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Mackler? a) vomismentele b) hemoragia c) durerea toracic joas d) emfizemul subcutanat cervical e) disfagia --------------------------------------------------------------------204. CM. Care fenomene produse de perforaia esofagului formeaz triada Barret? a) dispneea b) vomismentele c) diareea d) emfizemul subcutanat e) defansul muscular epigastral --------------------------------------------------------------------205. CS Gastrectomia total este util n: a) sindromul Dumping precoce b) sindromul Dumping tardiv c) ulcerul peptic recidivant cauzat de sindromul Zollingher - Ellison d) gastrita alcalina de reflux e) diarea postvagotomic --------------------------------------------------------------------206. CS Frecvena ulcerului peptic postoperator este determinat n primul rnd de: a) vrsta bolnavului b) vechimea bolii c) sediul si dimensiunile ulcerului d) complicaii ale ulcerului existente la momentul operaiei primare
95

e) tipul operaiei primare --------------------------------------------------------------------207. CS n urma crui tip de operaie, frecvena ulcerului peptic recidivant este cea mai mic? a) gastroenteroanastomoz b) rezecia gastric 2/3 c) vagotomie troncular cu operaie de drenaj gastric d) vagotomie troncular cu rezecie gastric econom e) vagotomie selectiv proximal --------------------------------------------------------------------208. CS Pentru sindromul cronic al ansei aferente cel mai caracteristic semn clinic este: a) durerile n epigastriu, greurile, vomele b) pirozisul c) anorexia d) constipaiile e) tahicardie --------------------------------------------------------------------209. CS Dup care din interveniile menionate poate aprea gastrita alcalin de reflux ? a) vagotomia troncular cu piloroplastie b) rezecia gastric 2/3 tip Bilroth I c) vagotomia troncular cu gastrojejunostomie d) vagotomia troncular cu gastrojejunostomi e) oricare din procedeele citate --------------------------------------------------------------------210. CS Cauza cea mai frecvent pentru apariia ulcerului peptic recidivant este: a) rezecia econom a stomacului b) vagotomia incomplet c) rmia unui sector de esut a canalului piloric in bontul duodenal d) gastrinoma e) hiperparatireoidizm primar --------------------------------------------------------------------211. CS Excluderea gastrinomul la un bolnav ulcero, va ncepe cu? a) ultrasonografie, computertomografie b) angiografie selectiv c) testul cu secretina d) dozarea gastrinei serice e) testele secreiei gastrice --------------------------------------------------------------------212. CS Ulcerul peptic recidivant este cel mai frecvent determinat de: a) alegerea si efectuarea a interventiei chirurgicale b) hiperparatireodism c) gastrinom d) infecia cu Helicobacter pylori e) refluxul duodeno-gastral --------------------------------------------------------------------213. CM Pentru a stabili cauza ulcerului peptic recidivant sunt utile urmtoarele explorri:
96

a) esofagogastroduodenoscopia b) examenul biopsic c) dozarea gastrinemiei d) dozarea calciului seric e) testele de evaluare a secreiei gastrice --------------------------------------------------------------------214. CM Tratamentul conservator preoperator al ulcerului peptic postoperator recidivant poate include: a) antagoniti H2 b) diclofenac, cu scop de micorare a edemului periulceros c) vitamine d) infuzii cu soluii de aminoacizi e) omeprazol --------------------------------------------------------------------215. CM Cauzele ale ulcerului peptic recidivant sunt considerate urmtoarele, exceptnd: a) rezecia econom a stomacului b) gastroenteroanastomoza larg c) evacuarea continue, rapid a coninutului gastric d) hiperplazia celulelor parietale e) reflux-gastrita --------------------------------------------------------------------216. CM Enumerai operaiile n urma crora poate survine boala stomacului operat: a) suturarea ulcerului perforat b) rezecia gastric tip Bilroth I c) gastrojejunoanastomoza pe ansa omega" d) vagotomia troncular cu excizia ulcerului i piloroplastie tip Djudd e) rezecia gastric cu aplicarea gastrojejunoanastomozei pe ansa omega" --------------------------------------------------------------------217. CM Enumerai afirmaiile corecte pentru sindromul Zollinger - Ellison: a) simptomul dominant este hipersecreia acidului clorhidric b) se manifest prin hipergastrinemie c) poate fi cauzat de tumor de celule D pancreatice d) poate fi cauzat de hiperplazia celulelor G ale mucoasei antrale e) gastrinomul poate fi localizat n peretele duodenului --------------------------------------------------------------------218. CM Hiperaparatiroidismul primar se manifest prin: a) hiperclorhidrie b) hiperacalciemie c) fosfaturie d) adenomatoz endocrin multipl e) osteocondroz a coloanei vertebrale --------------------------------------------------------------------219. CM Enumerai afirmaiile ce definesc corect gastrina: a) este produs de celule G din mucoasa antrului b) este produs de celulele D ale aparatului insular pancreatic c) nivelul seric la om sntos este de 50 - 200 pg
97

d) nivelul seric la om sntos este de 500 - 600 pg e) se apreciaz prin testul de stimulare maxim Key --------------------------------------------------------------------220. CM Semnele radiologice ale sindromului Dumping sunt: a) stomac cu forma de plnie" b) refluxul duodeno-gastral c) pasajul grbit pe intestinul subire d) diaree peste 15 min de la administrarea masei baritate e) prbuirea" masei baritate din stomac n jejun --------------------------------------------------------------------221. CM Pentru gradul I al sindromului Dumping este caracteristic: a) intensificarea pulsului cu 10-15 bti pe min dup administrarea Glucidelor b) scderea TA cu 10-15 mm Hg c) ineficacitatea tratamentului conservator d) capacitate de munc pierdut e) deficit de mas corporal 5 kg --------------------------------------------------------------------222. CM Cauzele sindromului cronic al ansei aferente sunt: a) stenoza ansei aferente b) gastrostaza postoperatorie c) denervarea duodenului d) malabsorbia intestinal e) stenoza ansei eferente --------------------------------------------------------------------223. CM Pentru sindromul acut al ansei aferente sunt caracteristice: a) stenoza gastroduodenoanastomozei b) prezint pericol pentru viaa pacientului c) apare n urma invaginatului ansei aferente d) apare n urma cudurii ansei aferente e) apare n urma denervrii duodenului --------------------------------------------------------------------224. CM Operaiile utile n sindromul acut al ansei aferente sunt: a) reduodenizarea b) rerezecia cu refacerea GEA pe ansa n Y" a la Roux c) jejunoduodenostomia d) reversiunea segmentului jejunal e) dezinvaginarea ansei aferente --------------------------------------------------------------------225. CM Enumerai sindroamele postvagotomice: a) gastrostaza b) sindromul Dumping tardiv c) duodenostaza d) sindromul cronic al ansei aferente e) sindromul Dumping precoce --------------------------------------------------------------------98

226. CM Enumerai tipurile de malabsorbie postoperatorie: a) gastrogen b) enterogen c) pancreatogen d) hepatogen e) endocrin --------------------------------------------------------------------227. CM Enumerai semnele clinice ale malabsorbiei: a) caexia b) anemia c) hiperhidroza tegumentelor d) hirsutismul e) steatoreea --------------------------------------------------------------------228. CM Enumerai factorii favorizani pentru instalarea diareei postvagotomice: a) secreie minor de HCl b) disbacterioza c) hipergastinemia d) dereglrile de motilitate intestinal e) dereglri de metabolism al acizilor grai --------------------------------------------------------------------229. CM Enumerai cauzele ulcerului peptic recidivant dup vagotomie: a) secionarea incomplet a ramurilor gastrice ale nervilor vagi b) rezecia econom gastric c) drenajul gastric neadecvat d) hipercalciemia e) hipergastrinemia --------------------------------------------------------------------230. CM Enumerai cauzele de baz ale ulcerului peptic recidivant dup rezecia gastric Bilroth II a) invazia cu Helicobacter pylori b) rezecia gastric econom c) mucoasa antral rezidual deasupra bontului duodenal d) hipergastrinemia e) malabsorbia --------------------------------------------------------------------231. CM Enumerai operaiile inutile n caz de ulcer peptic recidivant, cauzat de mucoas antral rezidual deasupra bontului duodenal: a) micorarea dimensiunilor gastroenteroanastomozei b) reduodenizarea c) rezecia poriunii antrale deasupra duodenului d) reduodenizarea prin gastrojejunoduodenoplastie e) reconstrucia anastomozei din Bilroth II n Bilroth I --------------------------------------------------------------------232. CM Enumerai operaiile utile n tratamentul sindromului Dumping: a) reversiunea segmentului jejunal
99

b) gastrojejunoplastia izoperistaltic c) jejunoduodenostomia d) reconstrucia anastomozei din Bilroth II n Billroth I e) rerezecia subtotal --------------------------------------------------------------------233. CS Principalele leziuni precanceroase care duc la apariia cancerului rectal sunt: a) melanoamele cu localizare rectal b) polipii colorectali, tumori viloase, rectocolita ulceroas c) hemoroizii i fistulele perianale d) anorectitele nespecifice, pectenoza e) prolapsul mucos anorectal --------------------------------------------------------------------234. CS Grading-ul tumoral rectal reprezint: a) clasificarea n funcie de gradul de difereniere histopatologic b) clasificarea clinic a cancerului rectal c) gradul de invazie tumoral n peretele rectal d) markeri biologici ai cancerului rectal e) o metod complementar de tratament al cancerului de rect --------------------------------------------------------------------235. CS Cea mai frecvent form anatomopatologic de cancer rectal este: a) adenocarcinomul ulcerovegetant b) adenocarcinomul c) melanomul malign d) carcinomul spinocelular e) rabdomiosarcomul --------------------------------------------------------------------236. CS Examinrile specifice n cancerul de rect sunt: a) tomografia computerizat, citologia exfoliativ b) tueul rectal, endoscopia colorectal, irigografia c) echografia pelvian, determinarea antigenului carcinoembrionar d) echografia endoluminal, limfografia, arteriografia e) cromolimfoscopia, echografia transabdominal, citologia exfoliativ --------------------------------------------------------------------237. CS Chirurgia de teritoriu n cancerul de rect nseamn: a) extirparea segmentului tumoral al rectului b) extirparea rectului i a ganglionilor mezenterici inferiori c) ndeprtarea rectului tumoral sau a segmentului afectat mpreun cu staiile ganglionare i esutul conjunctiv nconjurtor d) limfadenectomie extins i extirparea segmentului de rect afectat e) exereza tumorii rectale sau a rectului mpreun cu sigmoidul i colonul descendent --------------------------------------------------------------------238. CS Principala atitudine chirurgical, care se aplic n cancerul de rect sunt: a) criochirurgia b) electrochirurgia c) amputaia de rect i rezecia rectului d) rectohemicolectomia stng lrgit
100

e) rezecia tumoral cu raze lazer --------------------------------------------------------------------239. CS Factorii inhibitori ai carcinogenezei cancerului colorectal sunt: a) alimentaia vegetal, vitamina A, prostoglandinele b) antitripsina, acidul folic c) imunoglobulina A secretant, heparinaza, vitamina E d) seleniul, retinoizii, steroizii vegetali e) tromboplastina tisular, complexul vitaminic B, lipoproteinlipaza --------------------------------------------------------------------240. CM Cancerul rectal se poate localiza la urmtoarele niveluri: a) rectului ampular b) jonciunii rectosigmoidiene c) rectului perineal d) foselor ischiorectale e) tecii rectului --------------------------------------------------------------------241. CM Principalele grupe de simptome n faza de debut a cancerului rectal sunt: a) scurgerile patologice b) sindromul dureros c) tulburrile defecaiei d) tulburrile neurologice e) sindromul biliopancreatic --------------------------------------------------------------------242. CM Cauzele diagnosticului tardiv cu cancerului rectal sunt: a) evoluia frust ndelungat b) tergiversarea prezentrii la medic c) superficialitatea examinrii bolnavului d) raritatea cazurilor de cancer rectal e) absena investigaiilor moderne --------------------------------------------------------------------243. CM Principalii parametri, care stau la baza tratamentului chirurgical n cancerul rectal sunt: a) localizarea leziunii b) concentraia sanguin a antigenului carcinoembrionar c) stadiul bolii d) rezultatul biopsiei prin endoscopie e) determinarea markerilor tumorali --------------------------------------------------------------------244. CM Cele mai utilizate procedee tehnice n exerezele de rect sunt: a) amputaia de rect b) crioterapia c) rezecia de rect d) extirparea endoscopic a tumorii e) excizia tumorii cu raze lazer --------------------------------------------------------------------245. CM Leziunile precanceroase incriminate n cancerul colorectal sunt:
101

a) diverticuloza colic b) polipii colorectali c) displaziile vasculare d) rectocolita ulceroas e) megadolicocolonul --------------------------------------------------------------------246. CM Tueul rectal d informaii referitoare la: a) tipul histologic tumoral b) localizarea tumorii c) grading-ul tumoral d) extensia tumorii la organele vecine e) grupele ganglionare cu metastaze --------------------------------------------------------------------247. CM Interveniile chirurgicale cu viz oncologic n cancerul de rect sunt: a) amputaia rectal b) rezecia rectal c) operaia Hartmann d) rezecia rectal joas mecanic e) colostomia n "eav de puc" --------------------------------------------------------------------248. CM n etiopatogenia cancerului rectal sunt incriminai: a) factorii ereditari b) leziunile precanceroase ale rectului c) factorii alimentari i de mediu d) factorii iatrogeni e) afeciunile hepatopancreatice --------------------------------------------------------------------249. CM Metodele moderne de explorare n cancerul rectal sunt: a) tomografia computerizat b) echografia endoluminal c) citologia exfoliativ d) dozarea antigenului carcinoembrionar e) anuscopia cu lumin lateral --------------------------------------------------------------------250. CM Principalele simptome ale cancerului rectal sunt: a) rectoragiile mici b) tenesmele rectale c) mucozitile rectale d) senzaia de corp strin intrarectal e) constipaia alternd cu diareea

Chirurgie Pediatric
1. CS Nou-nscutul, care se asfixiaz i respir greu, iar gura i se umple cu secreii salivare are: b) Emfizem lobar congenital acut; c) Chist bronhogen tensionat; d) Pneumotorax spontan tensionat;
102

e) Fistul eso-traheal f) Atrezie de esofag --------------------------------------------------------------------2. CS Semnul de certitudine n diagnosticul stenozei hipertrofice congenitale de pilor este: a) Vrstura de la natere; b) Pliul cutanat lene; c) Scaunul cu caracter de constipaie; d) Palparea olivei e) Stagnarea staturo-ponderal; --------------------------------------------------------------------3. CS Simptomul principal la debutul stenozei hipertrofice de pilor este: a) Ascensiunea termic; b) Agitaia copilului; c) Vrstura bilioas repetat; d) Vrstura alb, n get; e) Constipaia sever --------------------------------------------------------------------4. CS Simptomul dominant n atrezia duodenului este: a) Vrstura alimentar de culoarea laptelui ingerat, n get; b) Vrstura bilioas precoce, repetat; c) Vrstura bilioas, apoi meconial; d) Vrstura cu aspect meconial, apoi fecaloid; e) Abdomenul distensiat --------------------------------------------------------------------5. CS Diagnosticul clinic al ocluziei congenitale nalte se bazeaz pe: a) Vrsturi alimentare b) Vrsturi bilioase, lipsa tranzitului meconial c) Vrsturi meconiale, apoi fecaloide d) Vrsturi meconiale, apoi fecaloide, lipsa tranzitului meconial e) Vrsturi hemoragice --------------------------------------------------------------------6. CS Prezena a 2 imagini hidroaerice n etajul abdominal superior (de o parte i de alta a coloanei vertebrale) la radiograma toracoabdominal simpl n poziie ortostatic precizeaz diagnosticul: a) Stenoza hipertrofic congenital de pilor; b) Atrezia duodenului; c) Stenoza duodenului; d) Ileusul meconial e) Peritonita meconial. --------------------------------------------------------------------7. CS Vrstura bilioas la nou nscut este simptomul capital n: a) Stenoza hipertrofic congenital de pilor b) Spasmul piloric c) Stenoza duodenului d) Atrezia duodenului e) Malformaii cardiotuberozitare (hernie hiatal)
103

--------------------------------------------------------------------8. CS Simptomul dominant al ocluziei intestinale congenitale nalte este: a) Vrstura alimentar b) Vrstura bilioas c) Vrstura alimentar cu striuri sanguine d) Tranzitul meconial redus e) Distensia abdominal impresionant. --------------------------------------------------------------------9. CS. Simptomul dominant al ocluziei intestinale congenitale joase este: a) Vrsturi bilioase din primele 24 ore de via b) Vrsturi bilioase dup 24-48 ore de via, apoi vrsturi cu coninut intestinal c) Durere colicativ abdominal d) Rectoragie spontan e) Meconiu foarte vscos, aderent la peretele intestinului --------------------------------------------------------------------10. CS Orice nou-nscut care vars bilios trebuie s fie suspectat de: a) Reflux gastro-esofagian; b) Stenoz hipertrofic de pilor; c) Obstrucie congenital duodenal; d) Peritonita meconial; e) Megacolon congenital. --------------------------------------------------------------------11. CS Complicaia cea mai frecvent i grav a malrotaiei intestinuluii este: a) Stenoza de ileon; b) Invaginaia ntestinal; c) Gastrita meconial; d) Enterocolita ulceroas; e) Volvulusul intestinului. --------------------------------------------------------------------12. CS Apariia afeciunii Hirschprung este determinat de: a) Atrezii ano-rectale complecte; b) Atrezii ano-rectale cu fistule perirectale; c) Fistule congenitale ano-rectale; d) Aganglionoza sau hipoganglionoza rectal i/sau rectosigmoidal; e) Alimentaie incorect. --------------------------------------------------------------------13. CS Constipaia este simptomul principal (cu variaii de la caz la caz) n perioada neonatal, de sugar i n restul copilriei n urmtoarea afeciune: a) Stenoz anorectal; b) Megacolon idiopatic; c) Megacolon simptomatic; d) Megacolon congenital; e) Malrotaiile intestinului. --------------------------------------------------------------------104

14. CS Durerile colicative asociate cu vrsturi alimentare n plin stare de sntate la sugarul trecut la alimentaie diversificat apar n: a) Diverticulit; b) Apendicit acut; c) Gastroenterit; d) Invaginaie intestinal e) Enterocolit ulcero-necrotic. --------------------------------------------------------------------15. CS Rectoragia spontan, instalat la 12-24 ore de la debutul bolii la sugarul cu durere abdominal colicativ i vrsturi alimentare apare n: a) Diverticulul Meckel b) Enterocolit ulcero-necrotic c) Polipoza rectocolic d) Polipul rectal e) Invaginaia intestinal --------------------------------------------------------------------16. CS Durerile abdominale paroxistice n alternan cu perioade de acalmie, nsoite de vrsturi alimentare, sngerare rectal la sugarul de 7 luni reprezint triada simptomatic clasic n: a) Apendicit acut; b) Volvulus intestinal c) Invaginaie intestinal d) Enterocolit acut e) Diverticul Meckel hemoragic. --------------------------------------------------------------------17. CS Urmtoarele afirmaii referitor la invaginaia intestinal la sugar sunt adevrate: a) Este o ocluzie intestinal funcional; b) Debutul afeciunii este lent; c) Se ntlnete predominant la copilul mare; d) Nu se ntlnete la sugar; e) Tratamentul este conservator i /sau chirurgical; --------------------------------------------------------------------18. CS Urmtoarele afirmaii referitor la sngerarea rectal n invaginaia intestinal la sugar sunt adevrate, cu excepia: a) Apare precoce cu ocazia primelor crize dureroase; b) Este un semn tardiv; c) n ce privete gradul sngerrii, sub raport cantitativ, exist variaii; d) Aspectul sngelui eliminat este diferit; e) Prin tueu rectal sngele trebuie cutat nu ateptat. --------------------------------------------------------------------19. CS Simptomul major al ocluziei intestinale mecanice la sugar este: a) Durerea colicativ, intermitent; b) Poate fi durerea colicativ, intermitent; c) Oprirea tranzitului intestinal pentru materii fecale; d) Poate fi oprit tranzitul intestinal pentru gaze; e) Hematochezia. --------------------------------------------------------------------105

20. CS Simptomul principal funcional al apendicitei acute este: a) Inapetena; b) Vrsturile bilioase; c) Durerea abdominal continue; d) Durerea abdominal colicativ; e) Meteorismul abdominal --------------------------------------------------------------------21. CS Cea mai frecvent tulburare de tranzit n apendicita acut la nou - nscut este: a) Constipaia; b) Diareea; c) Rectoragia; d) Scaune diareice cu mucoziti sangvinolente; e) Nici un rspuns nu este corect. --------------------------------------------------------------------22. CS Debutul peritonitei primitive la copil este a) Brutal, cu durere abdominal violent b) Poate fi brutal, cu durere colicativ c) Lent, cu durere difuz tears d) Lent, cu durere colicativ e) Lent, cu durere crescnd --------------------------------------------------------------------23. CS Complicaia cea mai frecvent a enterocolitei ulcero-necrotice la nounscut, sugarul mic este: a) Plastronul intraperitoneal; b) Invaginaia intestinal; c) Volvulus intestinal; d) Peritonita perforativ; e) Metastazele septice viscerale. --------------------------------------------------------------------24. CS La sugar hemoragia digestiv inferioar este cauzat predominant de: a) Sindromul Peutz-Jeggers; b) Invaginaia intestinal acut; c) Diverticulul Meckel; d) Purpura Werlhoff; e) Volvulusul cronic de intestin subire. --------------------------------------------------------------------25. CS La copilul de 13 ani hemoragia digestiv este cauzat predominant de urmtoarele afeciuni, cu excepia: a) Dublicaii de intestin; b) Diverticulit Meckel; c) Diverticul Meckel ulcerat; d) Hernii hiatale; e) Afeciunea ereevschi-Terner. --------------------------------------------------------------------26. CS. Urmtoarele afirmaii despre emfizemul lobar congenital sunt false, cu excepia: a) n emfizemul lobar congenital manifestrile clinice sunt absente n toate formele;
106

b) n emfizemul lobar congenital simptomul dominant este starea septic nsoit de febr; c) n emfizemul lobar congenital simptomatologia dominant este dispnea, polipnea, cianoza progresive; d) n emfizemul lobar congenital simptomul dominant este tusea nsoit de o sput mucopurulent; e) n emfizemul lobar congenital radiologic se observ o imagine rotund hidroaeric n hemitoracele afectat --------------------------------------------------------------------27. CS Manifestrile clinice ale emfizemului mediastinal: a) Dispnee, tuse uscat chinuitoare b) Durere retrosternal, dispnee, tuse, ascensiune termic c) Durere n hemitorace pe dreapta, dispnee, emfizem subcutanat d) Durere retrosternal, dispnee, voce rguit, emfizem subcutanat n regiunile suprasternal, supraclaviculare e) Dispnee, tus uscat, hemoragie pulmonar --------------------------------------------------------------------28. CS Simptomul permanent al pneumomediastinitei este: a) Tahicardia extrem b) Tusea chinuitoare c) Hemoptizia d) Emfizemul subcutanat supraclavicular i cervical e) Dispneea --------------------------------------------------------------------29. CS. Simptomul principal, dominant n nefroblastom (tumora Wilms) este: a) Disuria b) Retenia acut de urin c) Incontinen de urin d) Tumora abdominal n flanc cu contact lombar e) Durerea abdominal violent --------------------------------------------------------------------30. CS Tumorile maligne mai frecvent ntlnite la sugar: a) Reticulosarcomul Ewing; b) Neuroblastomul; c) Sarcomul osteogen; d) Limfomul malign Hodgkin e) Limfangiomul --------------------------------------------------------------------31. CS Simptomul capital al osteomielitei hematogene acute este: a) Durerea osoas vie exacerbat de micri; b) Durerea nocturn; c) Durerea vie migrtoare; d) Durerea continue exacerbat n repaus; e) Nici un rspuns nu este corect. --------------------------------------------------------------------32. CS Simptomul local principal al flegmonului necrotic extensiv al nou-nscutului este: a) Echimoza
107

b) Limfostaza c) Hiperemia d) Zemuirea cutanat e) Sectorul afectat e strict limitat --------------------------------------------------------------------33. CS Urmtoarele afirmaii despre osteomielita hematogen acut sunt adevrate, cu excepia: a) Osteomielita hematogen acut este afeciune osoas grav a organismului n cretere; b) Se localizeaz la nivelul metafizei osoase; c) Afecteaz cu predilecie oasele plate; d) Afecteaz mai frecvent oasele tubulare lungi; e) Mai des se mbolnvesc bieii. --------------------------------------------------------------------34. CS Urmtoarele afirmaii despre osteomielita hematogen acut sunt adevrate, cu excepia: a) Factorul determinant este traumatismul osteo articular; b) Factorul determinant este flora microbian; c) Strile de caren n hipoalimentaie favorizeaz declanarea procesului osteomielitic; d) Afeciunile infecioase, strile toxice favorizeaz apariia osteomielitei hematogene acute. e) Evoluia osteomielitei hematogene acute este grav cu complicaii septice --------------------------------------------------------------------35. CS Incontinen urinar permanent, prezent de la natere, concomitent cu miciile normale la copilul, care se dezvolt conform vrstei e semnul: a) Extrofiei de vezic b) Duplicaiei vezicale; c) Sindromului megavezic megaureter; d) Rinichiului dublu cu ectopia ureterului e) Fistulei de urac. --------------------------------------------------------------------36. CS Urmtoarele afirmaii despre torsiunea de testicul sunt adevrate, cu excepia: a) Sensul torsiunii se face spre linia median a corpului; b) Se ntlnete la orice vrst; c) Simptomul dominant este durerea violent i continu n hemiscrotul afectat; d) Ridicarea scrotului afectat calmeaz durerea; e) Ridicarea scrotului afectat exacerbeaz durerea. --------------------------------------------------------------------37. CS n sindromul scrotal acut ridicarea scrotului exacerbeaz durerea n: a) Torsiunea hidatidei Morgagni; b) Torsiunea de testicul; c) Traumatismele scrotale; d) Orhiepididimita acut microbian; e) Edemul scrotal acut. --------------------------------------------------------------------38. CS Tumora "fantom" abdominal la nou nscut este simptom patognomonic n: a) Volvulus intestinal acut b) Invaginaie intestinal. c) Hidronefroz congenital d) Sindromul dopului de meconiu
108

e) Chist de mezenter --------------------------------------------------------------------39. CS Inflamaia diverticului Mechel prezint un tablou clinic cu simptome i semne de nedeosebit de: a) Limfadenita mezenteric; b) Ulcerul peptic perforat; c) Invaginaia intestinal; d) Apendicita acut; e) Pancreatita acut. --------------------------------------------------------------------40. CS Cel mai important semn n hernia inghinal strangulat la sugar este: a) Agitaia copilului b) Vrsturile alimentare c) Oprirea tranzitului intestinal d) Tumor inghinal evident, situat la orificiul extern al canalului inghinal, dureroas la palpare, de mobilitate redus, ireductibil e) Tumor inghinal evident, nedureroas la palpare, cu mobilitate lateral, ireductibil --------------------------------------------------------------------41. CM Simptomatologia dominant la nou nscutul cu atrezie de esofag a) Tuse i cianoz n momentul fiecrei alimentaii; b) Regurgitaie de alimente; c) Hipersalivaie i stagnarea bucofaringian a secreiilor salivare; d) Criz dramatic de asfixie cu tuse i cianoz la tentativa de a alimenta copilul; e) Respiraie polipneic --------------------------------------------------------------------42. CM n perforaiile esofagiene copilul poate prezenta: a) Durere retrosternal vie ascuit b) Durere cu sediu corelabil cu sediul perforaiei, agravat de deglutiie c) Disfagie d) Emfizem subcutanat supraclavicular, cervical e) Distensie abdominal --------------------------------------------------------------------43. CM Semne concludente n stabilirea diagnosticului stenozei congenitale de pilor: a) Dureri colicative abdominale b) Vrsturi bilioase c) Vrsturi n get de culoarea laptelui ingerat d) Unde peristaltice vizibile n epigastru e) Prezena tumorii pilorice . --------------------------------------------------------------------44. CM Vrstura n stenoza hipertrofic congenital de pilor: a) Este rar ntlnit; b) Apare n jurul vrstei de 14-21 zile de via; c) Este alb cu striuri de snge; d) Este alb; e) Poate conine striuri de snge.
109

--------------------------------------------------------------------45. CM Selectai afirmaiile corecte referitor la semnele clinice ale stenozei congenitale hipertrofice de pilor: a) Vrsturile albe reprezint simptomul dominant al bolii; b) Vrsturile albe abundente, frecvente de la debutul bolii; c) Copilul i pierde apetitul de la debutul bolii; d) Copilul i pstreaz apetitul i, imediat ce vars, este dispus s sug; e) Pe msura progresrii stenozei vrsturile devin mai frecvente, se produc n jet, la distan. --------------------------------------------------------------------46. CM Simptomatologia dominant la copilul cu atrezia duodenului: a) Vrstura bilioas b) Vrstura alimentar c) Abdomen distensiat cu edem al peretelui abdominal inferior d) Abdomen retractat e) Scaunul meconial apare normal --------------------------------------------------------------------47. CM Urmtoarele afirmaii despre simptomatologia atreziilor duodenale sunt adevrate: a) Simptomul dominant este vrstura alimentar; b) Simptomul dominant este vrstura bilioas; c) Scaunul meconial lipsete; d) Dup stimulri rectale poate aprea o cantitate mic de materii colorate cenuiu, murdar; e) Dup stimulri rectale apar eliminri meconiale abundente.. --------------------------------------------------------------------48. CM Simptomatologia volvulusului acut la nou nscut: a) Stare de agitaie; b) Vrsturi bilioase; c) Oprirea tranzitului intestinal; d) Abdomenul este destins; e) Abdomenul poate fi destins. --------------------------------------------------------------------49. CM Simptomatologia dominant n ocluzia congenital jejun - ileonal este: a) Din prima zi dup natere vrsturi bilioase frecvente i reduse cantitativ b) Din prima zi dup natere vrsturi bilioase frecvente, abundente, apoi vrsturi cu aspect meconial c) Abdomen distensiat; d) Abdomen retractat; e) Lipsa meconiului sau prezena mucozitilor cu puine materii de culoare cenuie --------------------------------------------------------------------50. CM Urmtoarele afirmaii despre atreziile colonice sunt adevrate: a) Simptomul dominant este vrstura b) Vrsturile apar din primele ore de via c) Vrsturile apar dup 24-48 ore de la natere d) Abdomenul are aspect absolut normal e) Abdomenul se meteorizeaz --------------------------------------------------------------------51. CM Urmtoarele afirmaii despre afeciunea Hirschprung sunt adevrate:
110

a) Este o obstrucie parial organic; b) Este o obstrucie parial funcional; c) Este provocat de absena celulelor ganglionare din plexul mienteric Auerbach i Meissner; d) n aproximativ 90 % din cazuri aganglionoza se extinde pe ntreg cadrul colic; e) n aproximativ 90 % din cazuri aganglionoza se limiteaz la rect i zona rectosigmoidului; --------------------------------------------------------------------52. CM n forma malign de megacolon congenital: a) Fazele de constipaie sunt ntrerupte de enterocolit; b) Scaunele diareice sunt abundente i putride; c) Enterocolita este o complicaie grav; d) Enterocolita nu agraveaz starea general a copilului; e) Degradarea strii generale se instaliaz rapid, prin deshidratare i pierderi electrolitice. --------------------------------------------------------------------53. CM Simptomatologia afeciunii Hirschprung n perioada de sugar i copil: a) Simptomul principal este constipaia; b) Scaunele spontane sunt frecvente; c) Scaunele spontane devin din ce n ce mai rare; d) Enterocolita, complicaie grav, are frecvena i gravitatea din perioada neonatal; e) Enterocolita, complicaie grav, nu mai are frecvena i gravitatea din perioada neonatal; --------------------------------------------------------------------54. CM Cauze favorizante n producerea invaginaiei intestinale a sugarului sunt: a) Polipozele intestinale b) Virozele sezoniere c) Diversificarea alimentaiei d) Dezvoltarea anormal a regiunii ceco-colice n raport cu intestinul subire e) Lipsa de acolare a ceco - colonului ascendent la peritoneul parietal posterior --------------------------------------------------------------------55. CM Tabloul clinic al invaginaiei intestinale la sugar n primele 12 ore include: a) Stare de agitaie; b) Abdomen meteorizat c) Vrsturi cu coninut intestinal d) Semnul biberonului e) Vrsturi alimentare --------------------------------------------------------------------56. CM Dup 12 - 24 ore de la debutul invaginaiei intestinale la sugar, simptomatologia include: a) Meteorizarea abdomenului; b) Vrsturi frecvente cu coninut intestinal; c) Vrsturi frecvente cu striuri de snge; d) Vrsturile nceteaz; e) Rectoragia apare spontan. --------------------------------------------------------------------57. CM Simptomatologia invaginaiei intestinale a sugarului la debut include: a) Durere abdominal colicativ b) Durere abdominal continu c) Vrsturi alimentare d) Vrsturi albe explozive, n jet
111

e) Scaune cu snge sau seroziti sanguinolente --------------------------------------------------------------------58. CM Semnele fizice n invaginaia intestinal acut a sugarului includ: a) Aprare muscular; b) Contractur muscular c) Se poate palpa tumora de invaginaie d) Se palpeaz ntotdeaunaa tumora de invaginaie; e) Poare fi prezent semnul fosei iliace drepte goale (semnul Dance) --------------------------------------------------------------------59. CM Triada simptomatic clasic n invaginaia intestinal acut la sugar include: a) Durere colicativ; b) Durere acut continu; c) Vrsturi alimentare reflexe; d) Scaune diareice sangvinolente; e) Rectoragie --------------------------------------------------------------------60. CM n invaginaia intestinal a sugarului, faza de epuizare, datorat infarctizrii ansei intestinale invaginate, se manifest: a) nceteaz starea de agitaie; b) Sugarul este palid, somnolent, devine indiferent; c) Vrsturile nceteaz; d) n faza aceasta se palpeaz uor tumora: de invaginaie e) n faza aceasta tumora de invaginaie este imposibil de determinat --------------------------------------------------------------------61. CM Volvulusul cronic la sugar se manifest: a) Vrsturi neregulate; b) Dureri abdominale de intensitate variabil; c) Poft de mncare sczut; d) Stagnare staturo ponderal; e) Radiografia abdominal pe gol arat o imagine dubl aeric n talere de balan. --------------------------------------------------------------------62. CM n apendicita acut la copilul mic: a) Starea general se prbuete n 12 24 ore; b) Copilul prezint (dup 12 24 ore de la debut) facies toxic ochii ncercnai; c) Starea copilului se poate agrava n 12 24 ore de la debut; d) Examenul palpatoriu al abdomenului evideniaz o sensibilitate difuz; e) Examenul palpatoriu al abdomenului evideniaz o formaiune tumoral moderat sensibil cu suprafaa neted. --------------------------------------------------------------------63. CM Rotaiile incomplete de intestin sau lipsa de acolare a intestinului pot genera: a) Volvulus acut sau cronic; b) Stenoze de duoden prin compresie extrinsec; c) Hernii srtangulate interne n diverse fosete mezenterice; d) Invaginaii intestinale; e) Megacolon simptomatic.
112

--------------------------------------------------------------------64. CM Semnele dominante ale apendicitei acute la sugar: a) Stare de agitaie neobinuit cu perturbarea somnului b) Vrsturi, refuzul alimentaiei c) Distensie abdominal d) Sensibilitate dureroas difuz, mai accentuat periombilical e) Episoade dureroase intermitente --------------------------------------------------------------------65. CM Semnele dominante ale apendicitei acute la copilul mic: a) Durere difuz pe tot abdomenul b) Stare febril c) Vrsturi repetate d) Constipaie e) Abdomen retractat --------------------------------------------------------------------66. CM La copilul de vrst mic cu apendicit acut (la debutul bolii) examenul palpatoriu al abdomenului evideniaz: a) Formaiune tumoral dureroas la palpare b) Contractur muscular generalizat c) Sensibilitate difuz a peretelui abdominal d) Un oarecare grad de rezisten a peretelui abdominal e) Flexia coapsei drepte pe abdomen n timpul palpaiei --------------------------------------------------------------------67. CM Selectai afirmaiile corecte referitor la apendicita acut la copil: a) Este cea mai frecvent afeciune chirurgical; b) Tabloul clinic i evoluia bolii difer la copilul mic fa de adult: c) Tabloul clinic i evoluia bolii nu difer la copilul mic fa de adult: d) Nu se ntlnete la nou - nscut i sugar; e) Poate evolua imprevizibil i neltor. --------------------------------------------------------------------68. CM Urmtoarele afirmaii despre apendicita acut la copil sunt adevrate: a) La copil apendicita acut este cea mai rar afeciune chirurgical b) La copil apendicita acut este cea mai frecvent afeciune chirurgical c) La copilul nou-nscut i sugar apendicita acut nu se ntlnete d) Incidena maxim a apendicitei acute la copil este ntre 8 - 15 ani e) Evoluia apendicitei acute la copil este mai rapid i mai grav ca la adult --------------------------------------------------------------------69. CM n apendicita acut la copilul mic examenul palpatoriu al abdomenului evideniaz: a) Sensibilitate difuz a peretelui abdominal anterior; b) Contractur muscular generalizat; c) Un oarecare grad de rezisten a peretelui abdominal anterior; d) Flexia coapsei drepte pe abdomen n timpul examenului palpatoriu; e) Durere insuportabil pe toat aria abdominal.. --------------------------------------------------------------------70. CM Semnele caracteristice ale peritonitei meconiale sunt: a) Vrsturi bilioase precoce i repetate;
113

b) Vrsturi alimentare apoi intestinale; c) Lipsa tranzitului meconial; d) Distensie abdominal important; e) Edem hipogastric i circulaie colateral. --------------------------------------------------------------------71. CM Manifestrile clinice ale peritonitei acute primitive la nou nscut: a) Contractur muscular generalizat; b) Meteorism abdominal; c) Edem al peretelui abdominal n etajul inferior i pe flancuri; d) Tegumentele abdominale sunt lucioase, destinse; e) Este evident circulaia venoas n regiunea peretelui abdominal inferior. --------------------------------------------------------------------72. CM Semnele care permit diferenierea purpurei Henoch-chonlein de apendicita acut sunt: a) Durerile abdominale n fosa iliac dreapt; b) Durerile abdominale difuze; c) Vrsturile; d) Uneori rectoragii; e) Erupie purpuric periarticular. --------------------------------------------------------------------73. CM Sindromul Peutz-Jeggers prezint urmtoarele caracteristici: a) Hemoragii digestive superioare, repetate b) Hemoragii digestive joase, repetate c) Lentiginoza cutaneo-mucoas (pete brune, negricioase, distribuite peribucal, pe mucoasa bucal) d) Invaginaii sincrone e) Scaun redus cu caracter de constipaie --------------------------------------------------------------------74. CM Sindromul Peutz-Jeggers se manifest prin: a) Episoade repetate de dureri abdominale; b) Durerile abdominale sunt de fapt invaginaii intestinale; c) Adeseori pot surveni hemoragii manifestate prin melen; d) Adeseori pot surveni hemoragii manifestate prin hematemez; e) Pot fi pierderi hemoragice oculte intestinale. --------------------------------------------------------------------75. CM La sugar hemoragia digestiv inferioar este cauzat predominant de: a) Sindromul Peutz-Jeggers; b) Invaginaia intestinal acut; c) Diverticul Meckel ulcerat; d) Volvulusul acut de intestin subire; e) Volvulusul cronic de intestin subire. --------------------------------------------------------------------76. CM n enterocolita ulcero-necrotic cu perforaie la sugar simptomatologia este dominat de: a) Vrsturi fecaloide b) Abdomen intens meteorizat cu tegumente lucioase, circulaie venoas evident c) Scaune diareice abundente, ru mirositoare d) Rectoragie abundent
114

e) Lipsa tranzitului intestinal pentru gaze i materii fecale --------------------------------------------------------------------77. CM Selectai afirmaiile corecte referitor la simptomatologia atreziei de ci biliare: a) Copilul prezint de la natere o culoare galben a tegumentelor persistent, progresiv; b) Copilul prezint, uneori, de la natere o culoare galben a tegumentelor persistent, progresiv; c) Copilul prezint, uneori, la 10-15 zile de la natere o culoare galben a tegumentelor persistent, progresiv; d) Meconiul poate fi decolorat; e) Urina este nchis la culoare. --------------------------------------------------------------------78. CM Simptomatologia dominant la nou-nscutul cu emfizem lobar congenital include:: a) Dispnee expiratorie progresiv; b) Polipnee, cianoz; c) Bombarea hemitoracelui afectat cu lrgirea spaiilor intercostale; d) Abdomenul este suplu; e) Abdomenul este fr modificri. --------------------------------------------------------------------79. CM Simptomatologia n emfizemul lobar congenital este dominat de: a) Dispnee, polipnee; b) Cianoz; c) Bombarea hemitoracelui respectiv; d) Tuse cu sput mucopurulent; e) Stare febril. --------------------------------------------------------------------80. CM Diagnosticul diferenial al herniei diafragmatice cu manifestri acute se efectueaz cu: a) Atelectaziile pulmonare ale nou-nscutului; b) Emfizemul lobar congenital; c) Broniectazia congenital; d) Bronhopneumonia nou-nscutului; e) Malformaia cardiac cianogen. --------------------------------------------------------------------81. CM Complicaiile pneumoniei purulente distructive la copil: a) Septicopiemia; b) Mediastinita, c) Emfizemul mediastinal; d) Emfizemul lobar; e) Hemoragia pulmonar; --------------------------------------------------------------------82. CM Pneumomediastinita la copil este cauzat de: a) Pneumonii purulente distructive b) Tumori mediastinale c) Broniectazii d) Leziuni traumatice ale esofagului e) Leziuni traumatice ale traheei
115

--------------------------------------------------------------------83. CM Simptomatologia dominant la nou-nscutul cu hernie diafragmatic pe stnga cu manifestri acute: a) Dispnee i cianoz progresive, impresionante cu fiecare or ce trece; b) Respiraie polipneic cu mare efort; c) Regurgitaii cu snge modificat; d) Disfagie; e) Zgomotele cardiace tahicardice se aud pe dreapta --------------------------------------------------------------------84. CM Simptomatologia flegmonului necrotic extensiv al nou-nscutului include: a) Placard rou cu mrginile proeminente la suprafaa tegumentului; b) Placard rou cu mrginile neproeminente la suprafaa tegumentului; c) Placard rou cu marginile bine conturate, reliefate; d) Placard rou cu marginile ne conturate; e) Suprafaa afectat este rece. --------------------------------------------------------------------85. CM Osteomielita hematogen acut a perioadei de cretere se caracterizeaz prin: a) Debut brutal cu ascensiune termic b) Durere spontan vie, continu c) Sediul durerii este metafizar d) Durere suportabil osoas cu intensificare n repaos; e) Durere osoas intermitent cu maximum nocturn --------------------------------------------------------------------86. CM n forma septic pioemic a osteomielitei hematogene acute simptomatologia este dominat de: a) Debut brutal cu ascensiune termic, care poate atinge 39-40 grade C, frison b) Durere violent localizat la nivelul unui segment de membru c) Durere violent articular d) Impoten funcional parial sau total a membrului afectat e) Agitaia sau adinamia bolnavului, tahicardie, respiraie accelerat --------------------------------------------------------------------87. CM Simptomele permanente principale ale osteomielitei epimetafizare la nou-nscut: a) Edem osteoarticular; b) Contractur articular; c) Agitaia copilului la mobilizarea membrului afectat; d) Roea (hiperemie) local, periarticular; e) Imobilitatea membrului afectat; --------------------------------------------------------------------88. CM Urmtoarele afirmaii referitor la evoluia osteomielitei hematogene acute (dup 3-4 zile de la debut) sunt adevrate: a) Starea general se amelioreaz; b) Persist i progreseaz intoxicaia; c) Starea general se altereaz; d) Semnele locale se modific n sensul exteriorizrii supuraiei ctre prile moi; e) Semnele locale se modific n sensul micorrii edemului, tumefaciei, diminurii durereii locale.
116

--------------------------------------------------------------------89. CM Pentru teratom este caracteristic: a) Sediul mai frecvent este regiunea sacro-coccigian; b) Tumora adult conine poriuni mai din toate esuturile organismului; c) Tumora este ncapsulat; d) Are un potenial malign crescut; e) Prognostic favorabil ntotdeauna; --------------------------------------------------------------------90. CM Cauza tumorii palpatorii n abdomen la copil poate fi: a) Diverticulita b) Hidronefroza c) Rinichi polichistic d) Nefroblastom e) Chist mezenterial --------------------------------------------------------------------91. CM La copil mai frecvent se ntlnesc urmtoarele tumori maligne: a) Cancerul gastric b) Cancerul pulmonar c) Nefroblastomul d) Sarcomul osteogen e) Reticulosarcomul Ewing --------------------------------------------------------------------92. CM. Nefroblastomul prezint urmtoarele caracteristici: a) Formaiune tumoral de dimensiuni variabile, neted sau uor boselat b) Tumor uor mobil cu contact lombar c) Tumor cilindric, elastic, dureroas la palpare d) Tumora poate crete exploziv e) Hematurie macroscopic --------------------------------------------------------------------93. CM Triada simptomatic clasic a nefroblastumului: a) Ascensiunea termic; b) Tumora palpabil n abdomen; c) Durerea abdominal, uneori iradiat spre coaps; d) Oliguria; e) Hematuria. --------------------------------------------------------------------94. CM. Neuroblastomul prezint urmtoarele caracteristici: a) Se poate ntlni la copilul foarte mic (de la nou - nscut pn la 3-4 ani) b) Se localizeaz numai retroperitoneal c) Se dezvolt oriunde, dar n majoritatea cazurilor se dezvolt n spaiul retroperitoneal d) Este o tumor nencapsulat, invaziv e) Este o tumor ncapsulat, neinvaziv --------------------------------------------------------------------95. CM Semnele clinice ale displaziei de old la sugar: a) Asimetria pliurilor cutanate ale coapselor; b) Rotaia intern a membrului inferior;
117

c) Rotaia extern a membrului inferior; d) Limitarea de abducie n articulaiile de old; e) Limitarea de adducie n articulaiile de old. --------------------------------------------------------------------96. CM Diagnosticul omfalocelului prezint urmtoarele caracteristici: a) Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lrgit b) Exteriorizarea intestinului subire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior c) Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membran avascular d) Ansele intestinale eviscerate sunt retractate i edemaiate e) Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale --------------------------------------------------------------------97. CM Diagnosticul laparoschizisului prezint urmtoarele caracteristici: a) Hernierea viscerelor abdominale prin inelul ombilical mult lrgit b) Exteriorizarea intestinului subire printr-un defect paraombilical al peretelui abdominal anterior c) Viscerele eviscerate sunt acoperite de o membran avascular d) Ansele intestinale eviscerate sunt retractate i edemaiate e) Ombilicul cu depresiunea sa sunt normale --------------------------------------------------------------------98. CM Torsiunea de testicul la copil are urmtoarele caracteristici: a) Debut brutal n plin stare de sntate b) Durere violent i continu n hemiscrotul afectat cu iradiere spre regiunea inghinal i rdcina coapsei, exacerat la palpare c) Debut lent cu durere moderat n hemiscrotul afectat d) Hemiscrot moderat mrit, edemaiat e) Palparea evideniaz o gland mrit de volum ascensionat spre pube --------------------------------------------------------------------99. CM Urmtoarele afirmaii despre hemangiom sunt adevrate: a) Hemangiomul ntotdeauna evolueaz spre dispariie; b) Hemangiomul poate cuprinde zone mari; c) Evoluia unui hemangiom nu se poate prevedea niciodat; d) Hemangiomul tuberos este cea mai frecvent form; e) Evoluia spontan a hemangiomului este spre extindere, ulcerare, sngerare --------------------------------------------------------------------100. CM Simptomatologia dominant a limfangiomului: a) Formaiune tumoral n regiunea cervical prezent de la natere b) Formaiune tumoral elastic, fluctuent, nedureroas la palpare c) Formaiune tumoral dur, dureroas la palpare d) Formaiune tumoral dur de 1-3 cm diametru e) Formaiuni tumorale dure cu aderarea tegumentului

118

RSPUNSURI Chirurgie general (anul 3)


1. B 2. ABDE 3. BDE 4. A 5. C 6. ABDE 7. ACD 8. ACE 9. D 10. E 11. C 12. B 13. BDE 14. ABD 15. ABCD 16. ABD 17. AD 18. ABCD 19. D 20. ABE 21. B 22. A 23. AE 24. ACD 25. D 26. BCE 27. E 28. ADE 29. B 30. ADE 31. ACD 32. C 33. C 34. ACE 35. ABCD 36. ACE 37. AD 38. C 39. ABCE 40. A 41. D 42. AC 43. B 44. CE 45. ADE 46. A 47. ACDE 48. BD 49. AC 50. BD 51. AE 52. ADE 53. ABCE 54. C 55. C 56. CDE 57. E 58. C 59. ABD 60. ACDE 61. BDE 62. ABE 63. C 64. BCD 65. ABC 66. ADE 67. A 68. ABE 69. D 70. ABE 71. D 72. B 73. CD 74. B 75. BD 76. ABE 77. CD 78. D 79. BCE 80. BCE 81. B 82. C 83. BDE 84. A 85. B 86. A 87. ACDE 88. AC 89. ABE 90. ACD 91. A 92. CD 93. BE 94. A 95. C 96. C 97. BC 98. BD 99. ACD 100. ACD

Chirurgie Nr.1
HERNIILE 1. A 2. C 3. D 4. ABCE 5. ACE 6. E 7. ACD 8. AC 9. ACDE 10. AE 11. ACE 12. B 13. E 14. CDE 15. BD 16. BCE 17. ABD 18. ABDE 19. CDE 20. BCE 21. CD 22. DE 23. ABE 24. ABCE MALADIA ULCEROAS 1. B 2. B 3. A 4. B 5. CD 6. C 7. D 8. D 9. CD
119

10. A 11. BE 12. D 13. ADE 14. AE 15. C 16. B 17. BE 18. ABCD 19. C 20. AC 21. C 22. D 23. D 24. ACDE 25. A 26. D 27. CE 28. E 29. BCDE 30. ABD 31. D 32. D 33. E 34. D 35. AB 36. BC 37. ABE 38. ABC 39. ABCE 40. ABDE 41. BC 42. ACE 43. ABD 44. AB 45. AD 46. BCD 47. BD 48. BDE 49. ABE 50. ACD 51. BCE 52. A 53. AE 54. ABDE 55. B 56. ACDE OCLUZIA INTESTINAL 1. B 2. D

3. ACDE 4. D 5. C 6. B 7. C 8. ABDE 9. D 10. ABCE 11. D 12. C 13. C 14. AE 15. B 16. B 17. D 18. C 19. ABD 20. BD 21. BCE 22. ABE 23. AE 24. ABCE 25. D 26. A 27. B 28. ADE 29. ACDE 30. ABC 31. AD 32. ADE 33. ABCD LITIAZA BILIAR. ICTERUL MECANI 1. ACD 2. B 3. CD 4. CD 5. C 6. C 7. A 8. BE 9. ABC 10. E 11. D 12. B 13. C 14. ACDE 15. B 16. ACE 17. CDE 18. ACD

19. CD 20. ABE PANCREATITA ACUT 1. D 2. ABCE 3. D 4. ACD 5. E 6. BD 7. D 8. BCE 9. B 10. B 11. ABCE 12. A 13. D 14. A 15. ACDE 16. B 17. ABDE 18. ACE 19. ABCD 20. D 21. ABDE 22. CDE 23. ABDE 24. BCDE 25. ABDE 26. BD 27. ABCD 28. ABCE 29. B TRAUMATISMELE ABDOMINALE 1. B 2. D 3. C 4. E 5. D,E 6. C 7. B 8. BDE 9. ABCD 10. ABE 11. BC 12. C 13. DE 14. CDE 15. ABCE 16. BD 17. ABD
120

PERITONITELE 1. ABC 2. BE 3. A 4. ABCE 5. B 6. BCDE 7. ABCE 8. ACDE 9. A 10. BC 11. A 12. ABDE 13. ACDE 14. ABC 15. ABDE 16. BDE 17. ABDE 18. AC 19. DE 20. CDE 21. BCDE 22. C 23. ABCD APENDICITA ACUT 1. A

2. D 3. B 4. ACDE 5. ACDE 6. ACE 7. BCDE 8. ABDE 9. A 10. CE 11. C 12. ABDE 13. ACDE 14. B 15. B 16. ABCE 17. ABDE 18. D 19. ABDE 20. ABDE 21. ACE 22. B 23. A PATOLOGIA VENELOR 1. A 2. ABE

3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

C C BDE ACE BD ABDE BCDE TRAUMATISMELE TORACELUI 1. B 2. B 3. ABD 4. ABD 5. ABE 6. D 7. ABC 8. ABD 9. BCE 10. B 11. B 12. ADE 13. BCD 14. C 15. ABD 16. ABCD

Chirurgie Nr. 2
1. ACDE 2. ACDE 3. ABCE 4. ABDE 5. ABDE 6. ABCE 7. ACDE 8. ABDE 9. ABDE 10. ABCD 11. ABCE 12. ABCE 13. D 14. A 15. A 16. A 17. ACDE 18. C 19. ABCE 20. ABC 21. ABC 22. B 23. BD 24. BE 25. B 26. BC 27. C 28. B 29. C 30. B 31. C 32. C 33. BC 34. BCE 35. ACE 36. ACD 37. AC 38. CE 39. BE 40. DE 41. A 42. E 43. E 44. E 45. CD 46. BCE 47. DE 48. B 49. D 50. C 51. BC 52. E 53. C 54. C 55. B 56. ABCD 57. ABDE 58. CD 59. CD 60. BDE 61. A 62. A 63. ABCD 64. C 65. E 66. C 67. D 68. D 69. C
121

70. BCD 71. ABCD 72. E 73. D 74. C 75. E 76. ABCDE 77. BCD 78. E 79. ABC 80. B 81. E 82. E 83. ABC 84. C 85. ABCDE 86. ABD 87. ABCE 88. ABCE 89. ABDE 90. C 91. B 92. B 93. ABCE 94. ABCDE 95. BD 96. ABCE 97. ABCD 98. ABCD 99. AC 100. BD 101. AC 102. ABC 103. C 104. A 105. E 106. E 107. C 108. A 109. E 110. D 111. C 112. A 113. C 114. B 115. E 116. ABCDE 117. AB 118. ABCD 119. ABE 120. BCE 121. AC

122. AE 123. ABCDE 124. ABC 125. DE 126. D 127. B 128. ACD 129. B 130. B 131. A 132. B 133. CE 134. ABC 135. ABD 136. A 137. A 138. AD 139. ABCD 140. E 141. ABC 142. AB 143. CE 144. AE 145. BCD 146. ABDE 147. ABCDE 148. ACDE 149. ABCD 150. D 151. A 152. C 153. ABCD 154. D 155. E 156. ABC 157. AC 158. E 159. C 160. E 161. AD 162. AE 163. ACDE 164. C 165. D 166. C 167. E 168. ACDE 169. A 170. D 171. C 172. D 173. BDE

174. CE 175. DE 176. BE 177. CD 178. ABC 179. AD 180. ABDE 181. ACE 182. ABE 183. BE 184. ABD 185. ACDE 186. AB 187. AD 188. ABDE 189. ABC 190. ADE 191. ACD 192. CD 193. ABE 194. BC 195. CD 196. ABDE 197. ADE 198. BCDE 199. AC 200. ACD 201. BCDE 202. ACDE 203. BCD 204. ADE 205. C 206. E 207. D 208. A 209. E 210. A 211. E 212. A 213. ABCDE 214. ABCDE 215. BC 216. BDE 217. ABCDE 218. ABCD 219. ABC 220. ACDE 221. ABE 222. ACE 223. BCD 224. BC 225. AC
122

226. ABCDE 227. ABE 228. ABDE 229. AC 230. BC 231. ABDE 232. ABD 233. B 234. A

235. A 236. B 237. C 238. C 239. D 240. ABC 241. ABC 242. ABC 243. AC

244. AC 245. BD 246. BC 247. ABCD 248. ABCD 249. ABCD 250. ABCDE

Chirurgie Pediatric
1. E 2. D 3. D 4. B 5. B 6. B 7. D 8. B 9. B 10. C 11. E 12. D 13. D 14. D 15. E 16. C 17. E 18. A 19. A 20. C 21. B 22. A 23. D 24. B 25. B 26. C 27. D 28. D 29. D 30. B 31. A 32. C 33. C 34. A 35. D 36. D 37. B 38. D 39. D 40. D 41. CD 42. ABCD 43. CDE 44. BDE 45. ADE 46. AD 47. BCD 48. ABC 49. ADE 50. ACE 51. BCE 52. ABCE 53. ACE 54. BCDE 55. ADE 56. ABE 57. AC 58. CE 59. ACE 60. ABCD 61. ABCD 62. ABD 63. ABCD 64. ABC 65. ABC 66. CDE 67. ABE 68. BDE 69. ACD 70. ACDE 71. BCDE 72. BDE 73. BCD 74. ABCE 75. BD 76. ABE 77. BCDE 78. ABCE 79. ABC 80. ABDE 81. ABCE 82. ADE 83. ABE 84. BD 85. ABC 86. ABDE 87. ABCE 88. BCD 89. ABCD 90. BCDE 91. CDE 92. ABDE 93. BCE 94. ACD 95. ACD 96. AC 97. BDE 98. ABDE 99. BCDE 100. AB

123