Sunteți pe pagina 1din 93

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE I ADMINISTRAREA AFACERILOR

CUNOTINE ECONOMICE FUNDAMENTALE PENTRU EXAMENUL DE LICEN - GRILE I STUDII DE CAZ -

CONTRIBUIA AUTORILOR

COORDONATOR: Conf. univ. dr. Liviu CRCIUN CAPITOLUL I: prof. univ. dr. Gheorghe PRVU CAPITOLUL II: conf. univ. dr. Cristian DRGAN, conf. univ. dr. Valeriu BRABETE, prof.
univ. dr. Marioara AVRAM

CAPITOLUL III: prof. univ. dr. Dumitru CONSTANTINESCU, lect. univ. dr. Radu OGARC,
asist. univ. dr. Cosmin BLOI

CAPITOLUL IV: prof. univ. dr. Tudor NISTORESCU, conf. univ. dr. Liviu CRCIUN, prof.
univ. dr. Mihai VRZARU

CAPITOLUL V: prof. univ. dr. Gheorghe MATEI, prof. univ. dr. Marcel DRCEA CAPITOLUL VI: prof. univ. dr. Nicolae SICHIGEA, conf. univ. dr. Laura VASILESCU, conf.
univ. dr. Dorel BERCEANU

CAPITOLUL VII: conf. univ. dr. Costel IONACU, prof. univ. dr. Vasile GEORGESCU CAPITOLUL VIII: prof. univ. dr. Valentin LIOIU, prof. univ. dr. Georgeta oav, conf. univ.
dr. Virgil POPESCU, lect. univ. dr. Ion BULIGIU

CUPRINS
CAPITOLUL I. ECONOMIE .........................................................................................................204 CAPITOLUL II. CONTABILITATE................................................................................................212 CAPITOLUL III. MANAGEMENT ................................................................................................227 CAPITOLUL IV. NTREPRINDEREA I RELAIILE SALE CU MEDIUL ECONOMIC ...........................239 CAPITOLUL V. FINANE PUBLICE.............................................................................................248 CAPITOLUL VI. FINANE PRIVATE ...........................................................................................257 CAPITOLUL VII. STATISTIC ....................................................................................................265 CAPITOLUL VIII. INFORMATIC ECONOMIC ..........................................................................277

CAPITOLUL 1 ECONOMIE
1. Sistemul Conturilor Naionale se fundamenteaz pe: a) agenii economici; b) conturi; c) teoria muncii productive; d) teoria factorilor de producie; e) teoria valorii munc. 2. Produsului intern net (PIN) se calculeaz n modul urmtor: a) PIN = PIB + Amortizarea; b) PIN = VANi sau PIN = PIB Amortizare; c) PIN = VABi sau PIN = PGB Ci ; d) PIN = PNB PNN; e) PIN = PNN PIB. 3. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a) PIB este o component a produsului intern net; b) PIB este egal cu produsul intern net; c) PIB poate s fie, n anumite situaii, egal cu produsul naional brut; d) PIB cuprinde i consumul intermediar; e) PIB cuprinde doar o parte din investiii i anume investiiile nete. 4. Dac valoarea total a bunurilor i serviciilor produse de agenii economici dintr-o ar n anul t este de 10.000 milioane u.m., iar consumul intermediar reprezint 25% din valoarea acestor bunuri i servicii, atunci produsul intern brut al rii respective este de: a) 7.500 miliarde u.m.; b) 5.000 miliarde u.m.; c) 2.500 miliarde u.m.; d) 8.500 miliarde u.m.; e) 6.500 miliarde u.m. 5. Precizai care dintre urmtoarele relaii sunt incorecte: a) PIB = PGB Consumul intermediar (Ci); b) PIN = PIB Amortizare (A); c) PNN = PNB Amortizare (A); d) VN = PIB PIN sau VN = PNB PNN; e) PIB = VABi . 6. Precizai care dintre urmtoarele relaii sunt corecte: a) PNN = PIN + VN Amortizare (A); b) PIB = PGB + Consumul intermediar (Ci); c) PIN = PIB + Amortizare (A); d) PNN = PNB Amortizare (A); e) PNB = PIN + PIB. 7. Deflatorul PIB se calculeaz n modul urmtor: a) ca diferen ntre PIB nominal i PIB real; b) ca raport ntre PIB nominal i PIB real;
204

c) ca raport ntre PIB real i PIB nominal; d) ca diferen ntre PIB real i PIB nominal; e) ca raport ntre PIB nominal i indicele preurilor. 8. Sistemul de eviden i msurare a rezultatelor macroeconomice ndeplinete urmtoarele funcii: a) suport de baz al fundamentrii deciziilor la nivelul unui agent economic; b) instrument de analiz a activitii economice desfurate de agenii economici; c) instrument de eviden statistic pentru instituiile publice; d) utilizare pentru comparaii economice ntre firmele concurente; e) suport de baz al fundamentrii deciziilor de politic macroeconomic. 9. Piaa monetar se caracterizeaz prin urmtoarele: a) obiectul tranzaciilor l reprezint disponibilitile valutare de pe pia; b) operaiunile de negociere se desfoar trimestrial i semestrial; c) termenele de acordare a creditelor sunt medii i lungi; d) participanii pe aceast pia sun instituiile bancare; e) dobnda practicat se stabilete lunar, pe baza raportului dintre cererea i oferta de moned. 10. Viteza de rotaie a monedei reprezint: a) numrul mediu de credite bancare acordate pe o perioad de un an; b) numrul de circuite parcurse de capital ntr-o anumit perioad de timp; c) numrul mediu de operaiuni de vnzare-cumprare efectuate de populaie ntr-un an; d) raportul dintre masa monetar i volumul fizic al tranzaciilor; e) raportul dintre volumul valoric al tranzaciilor i masa monetar aflat n circulaie. 11. Precizai care din trsturile enumerate mai jos sunt specifice pieei monetare: a) obiectul tranzaciilor negociate n cadrul acestei piee l constituie titlurile de valoare; b) obiectul tranzaciilor negociate n cadrul acestei piee l constituie valuta; c) obiectul tranzaciilor negociate n cadrul acestei piee sunt disponibilitile monetare ale tuturor bncilor, exprimate n moneda naional; d) obiectul tranzaciilor negociate n cadrul acestei piee sunt disponibilitile semimonetare; e) obiectul tranzaciilor negociate n cadrul acestei piee l reprezint toate componentele celui de al patrulea agregat monetar. 12. Din enumerarea de mai jos selectai participanii la piaa monetar: a) bncile, n calitate de solicitani sau ofertani de moned; b) persoanele fizice n calitate de ofertani de moned; c) ntreprinderile industriale; d) ntreprinderile comerciale; e) ntreprinderile de transporturi. 13. Cererea de moned se afl n raport direct proporional cu: a) volumul total al schimburilor; b) volumul total al salariilor; c) viteza de rotaie a banilor; d) cantitatea de valut existent n economie; e) dorina oamenilor de a economisi banii prin sistemul bancar. 14. Intensitatea nclinaiei spre lichiditate, n concepia neokeyenesist, se bazeaz pe: a) comportamentul nonspeculator al populaiei; b) dobnda pltit unei bnci pentru creditul acordat;
205

c) dobnda primit pentru o sum de bani depus la banc; d) mobilul prudenei sau al precauiei; e) mobilul depunerii la banc n vederea fructificrii capitalului. 15. Existena rezervelor de numerar la bnci este necesar pentru: a) ca acestea s poat cumpra valut; b) ca acestea s poat vinde valut; c) ca acestea s fac fa plilor n numerar clienilor; d) ca acestea s poat contracta noi credite; e) ca acestea s poat comercializa titluri de valoare. 16. Oferta de moned a bncii de emisiune se realizeaz: a) prin cumprarea devizelor strine obinute de agenii economici, n urma exporturilor de mrfuri i servicii; b) prin creditarea agenilor economici i populaiei; c) prin mecanismul alimentrii nevoilor de resurse financiare ale organelor administraiei locale; d) prin vinderea de titluri de valoare (de credit) pe piaa capitalului; e) prin emisiuni monetare efectuate de bncile comerciale. 17. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la factorii care condiioneaz oferta de moned, sunt corecte din punct de vedere economic? a) comportamentul populaiei este dat de raportul dintre depunerile la bnci (D) i numerarul D deinut (N): m1 = ; N b) comportamentul bncilor este reflectat prin raportul dintre depunerile de bani (D) i D rezervele bncilor (R): m 2 = ; R c) comportamentul Bncii Naionale este dat de raportul dintre rezerva de bani cu putere mare H de cumprare numit baz monetar (H) i masa depunerilor (D): m3 = ; D d) odat cu creterea nivelului activitii economice, devine necesar o cantitate tot mai mic de moned pentru motivul tranzaciilor; e) oferta agregat de moned poate fi descris ca o funcie descresctoare fa de volumul activitii economice i fa de rata medie a dobnzii din sistemul bancar. 18. Cunoscnd valoarea total a schimburilor mijlocite de moned ca fiind de 1.000 miliarde u.m. i viteza de rotaie a monedei egal cu 20, se cere s se determine mrimea cererii de moned n economia respectiv: a) 1.000 miliarde u.m.; b) 500 miliarde u.m.; c) 100 miliarde u.m.; d) 50 miliarde u.m.; e) 25 miliarde u.m. 19. Care trebuie s fie viteza de rotaie a monedei ntr-o economie, pentru ca la o mrime a cererii de moned de 2.000 miliarde u.m. s se poat realiza schimburi comerciale n valoare de 20.000 miliarde u.m.? a) 50 rotaii; b) 40 rotaii; c) 30 rotaii; d) 20 rotaii;
206

e) 10 rotaii. 20. Legea general a ofertei exprim: a) raporturile de cauzalitate dintre modificarea venitului unui agent economic i volumul produciei; b) raporturile de cauzalitate dintre modificarea preului unui bun X i variaia ofertei unui alt bun Y; c) variaia ofertei sub influena costului de producie i a profitului; d) variaia ofertei n funcie de evoluia cererii pe pia pentru un anumit bun; e) raporturile de cauzalitate dintre variaia preului unui bun i cantitatea oferit din acel bun. 21. Oferta de pia a unui produs nu este n legtur direct cu: a) tehnicile de producie i de management; b) nivelul cifrei de afaceri i al profiturilor; c) cheltuielile cu reducerea polurii i protecia muncii; d) venitul mediu al persoanelor fizice; e) nivelul mediu al preurilor i tarifelor. 22. n funcie de modificarea preului i de variaia cantitii oferite, oferta este de mai multe tipuri: a) oferta elastic, atunci cnd creterea ofertei este mai mic, procentual, dect modificarea preului; b) ofert perfect inelastic, atunci cnd oferta crete n mod continuu, tinznd ctre infinit, la un pre constant; c) oferta inelastic, atunci cnd creterea ofertei este mai mic, procentual, dect creterea preului; d) ofert inelastic, atunci cnd oferta se modific n aceeai proporie cu preul; e) ofert cu elasticitate unitar, atunci oferta variaz n sens contrar cu preul i cu acelai procent. 23. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt corecte? a) preul altor bunuri nu influeneaz oferta unui anumit bun, n cazul existenei a dou sau mai multor bunuri substituibile; b) nivelul fiscalitii, subveniile i condiiile naturale nu influeneaz oferta de bunuri din economie; c) previziunile privind evoluia preurilor (tarifelor) produc modificri n evoluia cererii i a ofertei; d) numrul ofertanilor de pe pia influeneaz n mod direct cererea de mrfuri; e) condiiile social-politice nefavorabile nu afecteaz oferta de bunuri. 24. Cantitatea oferit dintr-un bun crete, dac: a) sporete preul bunului respectiv; b) se reduce cererea pe piaa acelui bun; c) noi firme ies din industria bunului respectiv; d) cresc cheltuielile de fabricaie i comercializare; e) crete cererea pe piaa altor bunuri. 25. Care dintre urmtoarele mprejurri comune influeneaz elasticitatea ofertei n raport cu preul? a) gradul necesitii de consum a bunului oferit; b) gradul de substituibilitate a bunurilor oferite; c) numrul i preferinele consumatorilor;
207

d) perioada care trece de la modificarea cererii; e) posibilitile de stocare, depozitare a bunurilor. 26. Creterea preului bunului X, ca rezultat al creterii cererii, poate determina pe o perioad foarte scurt: a) creterea cantitii oferite ntr-o msur mai mare dect creterea preului; b) scderea cantitii oferite ntr-un procent mai mare dect modificarea preului; c) scderea cantitii oferite ntr-un procent mai mic dect modificarea preului; d) creterea cantitii oferite n egal msur cu creterea preului; e) creterea cantitii oferite ntr-o msur mai mic dect creterea preului. 27. Dac se prevede o cretere a preului n urmtoarea perioad: a) att oferta, ct i cererea viitoare vor scdea; b) oferta prezent va crete, iar cererea prezent se va reduce; c) oferta viitoare va scdea, iar cererea prezent va scdea i ea; d) oferta prezent se va reduce, iar cererea prezent va spori; e) oferta prezent va crete ntr-un ritm mai mare dect preul. 28. Elasticitatea ofertei n funcie de pre pentru un bunul X este de 2. Dac preul se reduce cu 15%, atunci vom avea urmtoarele situaii: a) cantitatea oferit scade cu cel mult 15%; b) cantitatea oferit scade cu maxim 10%; c) cantitatea oferit scade cu 30%; d) cantitatea oferit crete cu cel puin 20%; e) cantitatea cerut se va diminua corespunztor. 29. Modificarea cererii i ofertei n funcie de anumii factori, conduce la urmtoarele ipoteze: a) o cretere a ofertei nsoit de o stagnare a cererii determin creterea a preurilor; b) scderea ofertei i creterea cererii conduc la o constan a preurilor; c) o cretere a cererii nsoit de o stagnare a ofertei determin creterea a preurilor; d) scderea cererii la un nivel inferior ofertei determin o scdere a preurilor; e) o cretere a ofertei nsoit de o cretere mai accentuat a cererii determin scderea preurilor. 30. Cantitatea oferit dintr-un bun scade, dac: a) se reduce cererea pe piaa altor bunuri; b) scade preul bunului respectiv; c) sporete preul bunului respectiv; d) noi firme intr n industria bunului respectiv; e) scade costul de producie pentru acel bun. 31. Scderea preului unui bun poate determina pe o perioad foarte scurt: a) creterea cantitii oferite ntr-o msur mai mare dect scderea preului; b) scderea cantitii oferite n egal msura cu modificarea preului; c) scderea cantitii oferite ntr-un procent mai mare dect modificarea preului; d) scderea cantitii oferite ntr-o msur mai mic dect scderea preului; e) creterea cantitii oferite n egal msur cu scderea preului. 32. Dac se prevede o scdere a preului n urmtoarea perioad: a) oferta prezent se va reduce; b) oferta viitoare va crete;
208

c) oferta i cererea viitoare vor scdea simultan; d) oferta prezent va crete; e) oferta i cererea viitoare vor crete simultan. 33. Care din afirmaiile urmtoare este corect? a) cererea de bunuri i servicii se confund cu nevoia de consum; b) ntre cererea de bunuri i servicii i nevoia de consum nu exist legturi; c) cererea de bunuri i servicii are o sfer de cuprindere mai restrns dect nevoia de consum; d) cererea de bunuri i servicii are o sfer de cuprindere mai extins dect nevoia de consum; e) cererea de bunuri i servicii se refer la acea parte a nevoii de consum ce nu poate fi satisfcut ca urmare a lipsei veniturilor. 34. Din punct de vedere al nivelului la care se exprim, cererea se difereniaz n: a) cerere individual i cererea pieei; b) cerere de bunuri corporale de consum i cerere de bunuri incorporale de consum; c) cerere de bunuri corporale de producie i cerere de bunuri incorporale de producie; d) cerere pentru bunuri substituibile i cerere pentru bunuri complementare; e) cerere primar i cerere derivat. 35. Funcia cererii reprezint: a) o relaie matematic ce descrie comportamentul productorului n funcie de influenele pe care le exercit diferite variabile; b) o relaie matematic ce descrie comportamentul vnztorilor n funcie de influenele pe care le exercit diferite variabile; c) o relaie matematic ce descrie comportamentul consumatorului n funcie de influenele pe care le exercit diferite variabile; d) o relaie matematic ce descrie evoluia unor diferite variabile n funcie de influenele pe care le exercit comportamentul consumatorului; e) o relaie matematic ce descrie evoluia unor diferite variabile n funcie de influenele pe care le exercit comportamentul productorului. 36. Legea general a cererii de bunuri i servicii exprim: a) relaia de cauzalitate dintre cantitatea oferit i cea cerut; b) relaia de cauzalitate dintre cantitatea cerut i cea oferit; c) relaia de cauzalitate dintre cantitatea cerut dintr-un bun i cantitatea cerut dintr-un alt bun; d) relaia de cauzalitate dintre modificarea preului unitar al unui bun i modificarea cantitii cerute din acel bun; e) relaia de cauzalitate dintre modificarea preului unitar al unui bun i preul unitar al unui alt bun. 37. Delimitarea bunurilor n bunuri normale i bunuri inferioare se face n funcie: a) relaia de cauzalitate ce exist ntre preuri i cantitatea produs; b) relaia de cauzalitate ce exist ntre venituri i cantitatea cerut; c) relaia de cauzalitate ce exist ntre venituri i cantitatea produs; d) relaia de cauzalitate ce exist ntre preuri i cantitatea importat; e) relaia de cauzalitate ce exist ntre venituri i cantitatea exportat. 38. Efectul de venit, ca noiune prin intermediul creia se explic relaia de cauzalitate dintre modificarea veniturilor i modificarea cantitii cerute, este ntlnit atunci cnd: a) preul unui bun crete; b) preul unui bun scade;
209

c) preul unui bun rmne constant; d) preul unui bun oscileaz; e) toate variantele de mai sus sunt greite. 39. Efectul de substituie, ca noiune prin intermediul creia se explic relaia de cauzalitate dintre modificarea veniturilor i modificarea cantitii cerute, este ntlnit atunci cnd: a) preul unui bun rmne constant; b) preul unui bun scade; c) preul unui bun crete; d) preul unui bun oscileaz; e) toate variantele de mai sus sunt greite. 40. Paradoxul Giffen se refer la acea situaie n care: a) dei are loc o cretere generalizat a preurilor, cererea pentru anumite produse scade; b) dei are loc o cretere generalizat a preurilor, cererea pentru anumite produse crete; c) unii consumatori, pentru a-i etala un anumit statut, cumpr bunuri ale cror preuri au crescut considerabil i renun la achiziionarea unor bunuri cu preuri relativ mai mici; d) dei preurile cresc, de teama unor scumpiri viitoare i mai accentuate a bunurilor i serviciilor, unii consumatori, pentru a se proteja mpotriva fenomenului inflaionist, vor achiziiona o cantitate mai mare; e) ca urmare a creterii preurilor, consumatorii vor achiziiona o cantitate mai mic de bunuri i servicii; 41. Legea general a cererii ne arat c: a) pe msur ce preul unitar al unui bun crete, cantitatea cerut va crete; b) pe msur ce preul unitar al unui bun scade, cantitatea cerut se va reduce; c) pe msur ce preul unitar al unui bun crete, cantitatea cerut se va reduce; d) pe msur ce preul unitar al unui bun crete, cantitatea oferit va crete; e) pe msur ce preul unitar al unui bun scade, cantitatea oferit se va reduce; 42. Elasticitatea cererii n raport de pre: a) msoar gradul n care modificarea cererii determin modificarea ofertei; b) msoar gradul n care modificarea ofertei determin modificarea cererii; c) msoar gradul n care modificarea cererii determin modificarea preului; d) msoar gradul n care modificarea cererii determin modificarea venitului; e) msoar gradul n care modificarea preului determin modificarea cererii. 43. Bunurile cu cerere elastic sunt acele bunuri pentru care: a) o modificare a preului unitar determin o modificare n sens contrar a cantitii cerute, dar mai lent; b) o modificare a preului unitar determin o modificare n sens contrar a cantitii cerute, dar mai intens; c) o modificare a preului unitar determin o modificare n sens contrar a cantitii cerute cu aceeai intensitate; d) o modificare foarte mic (imperceptibil) a preului determin o modificare a cantitii cerute; e) indiferent de cum se modific preul unitar, cantitatea cerut rmne constant. 44. n condiiile n care preul unui bun crete de la 15 la 18 u.m., iar cererea zilnic scade de la 3100 la 2700 buc., cererea este: a) elastic;
210

b) c) d) e)

inelastic; cu elasticitate unitar; perfect elastic; perfect inelastic;

45. Cererea pentru un bun X are un coeficient de elasticitate de 1,6. Dac la un pre de 8 u.m. nivelul cererii este de 100 buc., ct va fi nivelul acesteia dac preul scade la 6 u.m.? a) 80 buc.; b) 100 buc.; c) 140 buc.; d) 400 buc; e) 560 buc. 46. Pasul decisiv care a consemnat voina statelor membre de a realiza desvrirea Pieei Unice l-a reprezentat: a) Tratatul de la Roma; b) Actul Unic European; c) Tratatul de la Maastricht; d) Tratatul de la Nisa; e) Tratatul de la Lisabona. 47. Piaa Intern Unic a fost finalizat n anul: a) 1968; b) 1992; c) 1995; d) 2004; e) 2007. 48. n procesul de dezvoltare a Pieei Interne Unice sunt angrenate urmtoarele instituii comunitare: a) Consiliul European; b) Comisia European; c) Consiliul Uniunii Europene; d) Banca Central European; e) Curtea de Conturi. 49. Precizai care din afirmaiile de mai jos reprezint avantaje pentru rile comunitare crearea Pieei Interne Unice: a) ngrdirea concurenei; b) stagnarea creterii productivitii muncii; c) permite realizarea unor producii de serie mic; d) lrgete concurena; e) ngrdete libera circulaie a forei de munc. 50. Instituirea Pieei Interne Unice a necesitat suprimarea urmtoarelor obstacole: a) de natur ideologic; b) de natur psihologic; c) de natur fiscal; d) de natur monetar; e) de natur legislativ.

211

CAPITOLUL 2 PROBLEME FUNDAMENTALE PRIVIND CONTABILITATEA AGENILOR ECONOMICI


51. n funcie de modul de completare i de importana pe care o au, elementele structurale ale documentelor justificative se delimiteaz n: a. elemente de eviden primar i elemente de eviden secundar; b. elemente comune i elemente specifice; c. elemente sintetice i elemente analitice; d. elemente active i elemente pasive; e. elemente tipizate i elemente netipizate. 52. Verificarea de fond a documentelor justificative se refer la aspecte care privesc: a. folosirea modelului de document corespunztor naturii operaiei consemnate; b. completarea tuturor elementelor pe care le conine documentul; c. exactitatea preurilor unitare i a calculelor efectuate; d. necesitatea, legalitatea, oportunitatea i economicitatea operaiilor consemnate n documente; e. existena semnturilor persoanelor responsabile pentru ntocmirea, avizarea i aprobarea operaiilor consemnate. 53. Sunt considerate documente justificative urmtoarele: a. registrul jurnal, registrul inventar i cartea mare; b. situaiile financiare anuale; c. documentele n care se consemneaz orice operaie ce afecteaz patrimoniul entitii acolo i atunci cnd a avut loc; d. raportrile contabile de semestru; e. toate documentele emise de o entitate economic. 54. Registrele obligatorii reinute de reglementrile contabile sunt: a. fia de cont maestru-ah i fia de cont pentru operaii diverse; b. registrul pentru ncasri i pli i nota de contabilitate; c. bilanul contabil, contul de profit i pierdere i balana de verificare; d. registrul jurnal, registrul inventar i cartea mare; e. contul, bilanul i balana de verificare. 55. n funcie de aspectele urmrite, verificarea documentelor se refer la: a. modul n care sunt prelucrate documentele; b. aspecte ce privesc forma i fondul (coninutul); c. tipul formularului utilizat; d. felul registrului n care se nregistreaz; e. influena pe care o au asupra situaiilor financiare. 56. Situaiile financiare anuale simplificate conin: a. bilanul, cartea mare i notele explicative; b. registrul jurnal, contul de profit i pierdere, situaia modificrilor capitalului propriu, situaia fluxurilor de trezorerie i notele explicative; c. bilanul prescurtat, situaia fluxurilor de trezorerie i notele explicative; d. contul de profit i pierdere, situaia modificrilor capitalului propriu, situaia fluxurilor de trezorerie i notele explicative; e. bilanul prescurtat, cont de profit i pierdere i note explicative. 212

57. Reconstituirea documentelor contabile se realizeaz: a. n cazul n care managerul societii o cere; b. n situaiile n care este necesar dublarea anumitor documente; c. n cazul pierderii, sustragerii sau distrugerii anumitor documente; d. pentru documentele ce se pstreaz mai mult de 50 de ani n arhiva unitii; e. pentru documentele cu regim special. 58. Pentru evidena i micarea documentelor arhivate se utilizeaz: a. Registrul arhivei; b. Registrul de eviden; c. Registrul inventar; d. Registrul documentelor arhivate; e. Registrul intrrilor i ieirilor din arhiv. 59. Nu sunt admise corectri pentru documentele justificative: a. privind operaiunile cu imobilizri corporale i financiare; b. privind decontrile cu furnizorii i clienii; c. privind operaiunile cu active circulante sub form de stocuri; d. privind operaiunile ocazionate de inventarierea activelor, datoriilor i capitalurilor proprii; e. privind operaiunile bneti n numerar i prin banc. 60. Dup nregistrarea n documentele de eviden contabil, documentele justificative sunt supuse operaiunii de: a. contare i arhivare; b. verificare; c. clasare i arhivare; d. prelucrare i verificare; e. prelucrare. 61. Precizai care formul contabil este n concordan cu explicaia asociat: - subscrierea aporturilor la = 1012 a. 456 capitalul social Decontri cu Capital subscris acionarii/asociaii vrsat privind capitalul b. 117 = 1012 - diminuarea capitalului social Rezultatul reportat Capital subscris ca urmare a acoperirii unor vrsat pierderi din exerciiile anterioare c. 1011 = 1012 - constituirea capitalului social Capital subscris Capital subscris ca urmare a vrsrii aporturilor nevrsat vrsat subscrise d. % = 117 - majorarea capitalului social pe 1012 Rezultatul reportat seama rezervelor i a profitului Capital subscris vrsat reportat 1068 Alte rezerve e. % = 456 - vrsarea unor aporturi n 5121 Decontri cu natur la capitalul entitii Conturi la bnci n lei acionarii/asociaii 5311 privind capitalul Casa n lei 213

62. Rscumprarea aciunilor proprii prin ntocmirea formulei contabile: a. 5121 Conturi la bnci n lei b. 501 Aciuni deinute la entitile afiliate c. 261 Aciuni deinute la entitile afiliate d. 109 Aciuni proprii e. 5121 Conturi la bnci n lei

intermediul contului de la banc, ocazioneaz = = = = = 109 Aciuni proprii 5121 Conturi la bnci n lei 5121 Conturi la bnci n lei 5121 Conturi la bnci n lei 501 Aciuni deinute la entitile afiliate

63. Precizai care formul contabil nu este n concordan cu explicaia asociat: - pierderea legat de a. 109 = 149 rscumprarea unor aciuni Aciuni proprii Pierderi legate de proprii la un pre de emiterea, rscumprarea, rscumprare superior valorii nominale vnzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii b. 1012 = 109 - anularea aciunilor Capital subscris vrsat Aciuni proprii rscumprate c. 212 = 456 - vrsarea unor aporturi n Construcii Decontri cu natur constnd n construcii acionarii/asociaii privind capitalul - diminuarea capitalului social d. 1012 = 456 Capital subscris vrsat Decontri cu ca urmare a restituirii unor aporturi acionarii/asociaii privind capitalul = 212 - restituirea unor aporturi e. 456 Construcii constnd n construcii Decontri cu acionarii/asociaii privind capitalul 64. Diferenele n plus sau n minus, aferente aciunilor proprii rscumprate, atunci cnd valoarea de rscumprare este mai mic sau mai mare dect cea nominal, se nregistreaz n contabilitate prin intermediul conturilor: a. 141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii i 6642 Pierderi privind investiiile pe termen scurt cedate; b. 7642 Ctiguri din investiii pe termen scurt cedate i 149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii; c. 141 Ctiguri legate de vnzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii i 149 Pierderi legate de emiterea, rscumprarea, vnzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii; d. 7642 Ctiguri din investiii pe termen scurt cedate i 6642 Pierderi privind investiiile pe termen scurt cedate; e. 1041 Prime de emisiune, 1042 Prime de fuziune/divizare sau 1043 Prime de aport, dup caz. 214

65. Menionai care afirmaie nu este adevrat: a. drepturile prefereniale de subscriere (DS) sunt titluri de valoare ataate aciunilor vechi; b. drepturile de atribuire (DA) se determin pentru fiecare aciune ca diferen ntre valoarea contabil stabilit nainte i dup majorarea capitalului social; c. drepturile de atribuire (DA) se acord gratuit vechilor acionari; d. drepturile prefereniale de subscriere (DS) i drepturile de atribuire (DA) sunt drepturi negociabile care intr n paritate cu aciunile vechi; e. n cazul majorrii capitalului social prin operaiuni interne, protecia vechilor acionari se realizeaz prin intermediul drepturilor prefereniale de subscriere (DS). 66. O societate comercial are un capital social n valoare de 20.000 lei, divizat n 4.000 de aciuni, iar rezervele pe care le deine societatea sunt n sum de 5.000 lei. Se decide majorarea capitalului social prin ncorporarea unor rezerve n valoare de 2.000 lei, pentru care sunt emise 400 de aciuni noi. Valoarea unui drept de atribuire i formula contabil pentru nregistrarea operaiunii de majorare sunt: a. 1012 = 106 2.000 lei; 1 DA = 1,022 lei Capital subscris vrsat Rezerve b. 106 = 1011 2.000 lei; 1 DA = 1,250 lei Rezerve Capital subscris nevrsat c. 106 = 1012 2.000 lei; 1 DA = 0,57 lei Rezerve Capital subscris vrsat d. 1011 = 106 2.000 lei; 1 DA = 0,48 lei Capital subscris Rezerve nevrsat 2.000 lei; 1 DA = 0,388 lei e. 106 = % Rezerve 1011 1.600 lei; Capital subscris nevrsat 1041 400 lei; Prime de emisiune 67. O societate comercial are un capital social de 20.000 lei, divizat n 4.000 de aciuni i decide majorarea acestuia cu 1.000 de aciuni, la o valoare de emisiune egal cu valoarea contabil. Rezervele de care dispune societatea sunt n sum de 5.000 lei, iar noile aciuni sunt subscrise att de vechi, ct i de noi acionari. Valoarea contabil a unei aciuni dup operaiunea de majorare este de: a. 6,00 lei / aciune; b. 6,25 lei / aciune; c. 5,00 lei / aciune; d. 7,81 lei / aciune; e. 5,25 lei / aciune. 68. Creterea fa de valoarea contabil net stabilit cu ocazia primei reevaluri a unui teren se reflect n contabilitate astfel: a. 2111 = 722 Terenuri Venituri din producia de imobilizri corporale b. 2111 = 7588 Terenuri Alte venituri din exploatare c. 722 = 2111 Venituri din producia de Terenuri 215

imobilizri corporale d. e. 2111 Terenuri 2111 Terenuri = = 105 Rezerve din reevaluare 2811 Amortizarea amenajrilor de terenuri

69. Aportul la capitalul social constnd ntr-un utilaj se reflect contabil astfel: a. 2131 = 1012 Echipamente tehnologice Capital subscris vrsat b. 456 = 2131 Decontri cu acionarii/ Echipamente tehnologice asociaii privind capitalul c. 2131 = 456 Echipamente tehnologice Decontri cu acionarii/asociaii privind capitalul d. 2131 = 1011 Echipamente tehnologice Capital subscris nevrsat e. 2131 = 1068 Echipamente tehnologice Alte rezerve 70. a) b) Amenajrile de terenuri n curs de execuie recepionate la finalizarea lucrrilor se nregistreaz prin intermediul formulei contabile: = 2112 231 Imobilizri corporale Amenajri de terenuri n curs de execuie 2112 = 233 Amenajri de terenuri Imobilizri necorporale n curs de execuie 2112 = 231 Amenajri de terenuri Imobilizri corporale n curs de execuie 2112 = 6813 Amenajri de terenuri Cheltuieli de exploatare privind ajustrile pentru deprecierea imobilizrilor 2112 = 722 Amenajri de terenuri Venituri din producia de imobilizri corporale

c) d)

e)

71. Cum se nregistreaz n contabilitate vnzarea unui utilaj? a) 461 = % Debitori diveri 7588 Alte venituri din exploatare 4427 TVA colectat b) 461 = % Debitori diveri 7583 Venituri din vnzarea activelor i alte operaii de capital 216

c)

4111 Clieni

d)

462 Creditori diveri

e)

461 Debitori diveri

4427 TVA colectat = % 7583 Venituri din vnzarea activelor i alte operaii de capital 4427 TVA colectat = % 7583 Venituri din vnzarea activelor i alte operaii de capital 4427 TVA colectat % = 7641 Venituri din imobilizri financiare cedate 4427 TVA colectat

72. Participarea n natur cu un utilaj la capitalul social al unei entiti afiliate se reflect n contabilitate astfel: a) 2131 = 261 Echipamente tehnologice Aciuni deinute la entitile afiliate b) 263 = 2131 Interese de participare Echipamente tehnologice c) d) 2131 Echipamente tehnologice 261 Aciuni deinute la entitile afiliate 1012 Capital subscris vrsat = = 1012 Capital subscris vrsat 2131 Echipamente tehnologice 2131 Echipamente tehnologice

e)

73. Obinerea unei construcii n regie proprie se nregistreaz n contabilitate astfel: a) 212 = 721 Construcii Venituri din producia de imobilizri necorporale b) 212 = 404 Construcii Furnizori de imobilizri c) 212 = 722 Construcii Venituri din producia de imobilizri corporale d) 232 = 722 Avansuri acordate pentru Venituri din producia de imobilizri corporale imobilizri corporale e) 212 = 211 Construcii Terenuri 217

74. Recepionarea unui mijloc de transport primit cu titlu gratuit se reflect n contabilitate astfel: a) 2133 = 7582 Mijloace de transport Venituri din donaii primite b) 2133 = 456 Mijloace de transport Decontri cu acionarii/asociaii privind capitalul c) 2133 = 4753 Mijloace de transport Donaii pentru investiii d) 6582 Donaii acordate 456 Decontri cu acionarii/asociaii privind capitalul = 2133 Mijloace de transport 2133 Mijloace de transport

e)

75. Ce semnificaie are urmtoarea nregistrare contabil ? = 2131 2813 Echipamente tehnologice Amortizarea instalaiilor, mijloacelor de transport, animalelor i plantaiilor a) creterea amortizrii unui activ imobilizat; b) amortizarea aferent unui echipament tehnologic scos din eviden; c) intrarea unui echipament tehnologic amortizat parial; d) creterea valorii contabile a unui echipament tehnologic; e) aportul unui echipament tehnologic la capitalul social. 76. Valoarea neamortizat a unei instalaii de lucru scoase din eviden se reflect n contabilitate astfel: a) 2813 = 2131 Amortizarea instalaiilor, Echipamente tehnologice mijloacelor de transport, animalelor i plantaiilor b) 2131 = 2813 Echipamente tehnologice Amortizarea instalaiilor, mijloacelor de transport, animalelor i plantaiilor c) 2131 = 6583 Echipamente tehnologice Cheltuieli privind activele cedate i alte operaii de capital d) 6583 = 2131 Cheltuieli privind Echipamente tehnologice activele cedate i alte operaii de capital e) 7583 = 2131 Venituri din vnzarea Echipamente tehnologice activelor i alte operaii de capital 218

77. Se cunosc urmtoarele informaii privind o construcie deinut de entitate: cost de achiziie 600.000 lei, durata normal de funcionare 30 ani, regim liniar de amortizare, calculul amortizrii se realizeaz ncepnd cu data de 01.01.N. Care este valoarea amortizrii cumulate a acestui activ la finele celui de-al patrulea an? a) 25.000 lei; b) 60.000 lei; c) 80.000 lei; d) 88.000 lei; e) 90.000 lei. 78. Cu privire la realizarea unui echipament tehnologic cu o firm specializat se cunosc elementele: valoarea lucrrilor facturate n anul N este de 20.000 lei, n anul N+1 este de 50.000 lei, n anul N+2 este de 80.000 lei, iar recepia se realizeaz la finalizarea activului. Care este formula contabil corect la data recepionrii echipamentului? a) 2131 = 404 150.000 lei Echipamente tehnologice Furnizori de imobilizri b) 2131 = 722 150.000 lei Echipamente tehnologice Venituri din producia de imobilizri corporale c) 2131 = 231 150.000 lei Echipamente tehnologice Imobilizri corporale n curs de execuie d) 2131 = 231 80.000 lei Echipamente tehnologice Imobilizri corporale n curs de execuie e) 2131 Echipamente tehnologice = 722 Venituri din producia de imobilizri corporale 80.000 lei

79. Care formul contabil este n concordan cu explicaia prezentat? a) nregistrarea produselor finite obinute: 345 = 701 Produse finite Venituri din vnzarea produselor finite b) scderea gestiunii pentru produsele finite vndute: 711 = 345 Venituri aferente costurilor Produse finite stocurilor de produse c) vnzarea de produse finite : 461 = % Debitori diveri 701 Venituri din vnzarea produselor finite 4427 TVA colectat d) trecerea produselor finite la mrfuri 371 = 701 Mrfuri Venituri din vnzarea produselor finite e) consumul de produse finite n procesul de fabricaie 601 = 345 Cheltuieli cu materiile prime Produse finite 219

80. Care dintre formulele contabile finite vndute? a) 604 Cheltuieli cu materialele nestocate b) 607 Cheltuieli privind mrfurile c) 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse d) 411 Clieni e) 418 Clieni - facturi de ntocmit

prezentate reflect scderea din eviden a produselor = = = = = 345 Produse finite 345 Produse finite 345 Produse finite 345 Produse finite 345 Produse finite

81. Care este semnificaia corect a formulei contabile: 371 = 345 Mrfuri Produse finite a) vnzarea de produse finite; b) lipsuri constatate la inventarierea produselor finite; c) plusuri constatate la inventarierea mrfurilor; d) transferarea produselor finite pentru a fi vndute n magazinele proprii; e) cumprarea de mrfuri. 82. Plusurile constatate la inventarierea gestiunii de produse finite se nregistreaz prin intermediul formulei contabile: a) 345 = 601 Produse finite Cheltuieli cu materiile prime = 345 b) 711 Produse finite Venituri aferente costurilor stocurilor de produse c) 345 = 7588 Produse finite Alte venituri din exploatare d) 345 Produse finite 345 Produse finite = 701 Venituri din vnzarea produselor finite 711 Venituri aferente costurilor stocurilor de produse

e)

83. Reinerea de produse finite pentru a fi utilizate ca materiale de natura obiectelor de inventar n cadrul entitii se nregistreaz n contabilitate astfel: a) 345 = 603 Produse finite Cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar b) 345 = 303 Produse finite Materiale de natura obiectelor de inventar 220

c) d) e)

303 Materiale de natura obiectelor de inventar 345 Produse finite 323 Materiale de natura obiectelor de inventar n curs de aprovizionare

= = =

345 Produse finite 323 Materiale de natura obiectelor de inventar n curs de aprovizionare 345 Produse finite

84. Vnzarea produselor reziduale terilor se reflect n contabilitate astfel: a) 4111 = 346 Clieni Produse reziduale b) 346 = 4111 Produse reziduale Clieni c) d) e) 4111 Clieni 346 Produse reziduale 703 Venituri din vnzarea produselor reziduale = = = 703 Venituri din vnzarea produselor reziduale 703 Venituri din vnzarea produselor reziduale 4111 Clieni

85. Vnzarea mrfurilor pe baz de factur se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: a) 4111 Clieni = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor b) 418 Clieni facturi de ntocmit = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor c) 413 Efecte de primit = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor d) 4118 Clieni inceri sau n litigiu = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat e) 4111 Clieni = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat 86. Vnzarea de mrfuri fr factur se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: a) 4111 Clieni = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor b) 418 Clieni facturi de ntocmit = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor c) 4111 Clieni = 708 Venituri din activiti diverse d) 418 Clieni facturi de ntocmit = 708 Venituri din activiti diverse e) 418 Clieni facturi de ntocmit = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4428 TVA neexigibil 221

87. ncasarea veniturilor din vnzarea mrfurilor prin contul curent se nregistreaz prin formula contabil: a) 5311 Casa n lei = 411 Clieni b) 5121 Conturi la bnci n lei = 411 Clieni c) 5121 Conturi la bnci n lei = 413 Efecte de primit d) 5311 Casa n lei = 413 Efecte de primit e) 5311 Casa n lei = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 88. ncasarea veniturilor din vnzarea mrfurilor n numerar: a) 5311 Casa n lei = 411 Clieni b) 5121 Conturi la bnci n lei = 411 Clieni c) 5121 Conturi la bnci n lei = 413 Efecte de primit d) 5311 Casa n lei = 413 Efecte de primit e) 5124 Conturi la bnci n valut = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 89. n debitul contului 371 Mrfuri se nregistreaz valoarea mrfurilor intrate n patrimoniu prin: a) achiziii de mrfuri de la furnizori, aporturi de mrfuri aduse de acionari, plusuri de mrfuri la inventariere; b) restituiri de stocuri neconsumate n procesul tehnologic; c) stocuri rezultate n urma casrii utilajelor; d) refuzuri calitative de produse finite de ctre clieni; e) stocuri trimise spre prelucrare terilor. 90. n debitul contului 371 Mrfuri se nregistreaz mrfurile intrate n patrimoniu ca: a) lipsuri de mrfuri constatate la inventariere; b) mrfuri primite prin donaie; c) plusuri de materiale consumabile constatate la inventariere d) refuzuri calitative de produse finite de ctre clieni; e) stocuri trimise spre prelucrare terilor. 91. n creditul contului 371 Mrfuri se nregistreaz valoarea mrfurilor ieite din gestiune ca urmare a: a) vnzrii de piese de schimb ctre teri; b) lipsuri de mrfuri constatate la inventariere; c) trimiterii spre prelucrare de materiale consumabile; d) obinerii de piese de schimb n urma dezmembrrii unor imobilizri corporale; e) darea n folosin a echipamentelor de lucru. 92. Aprovizionrile de mrfuri pe baza facturii fiscale se nregistreaz n contabilitate: a) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil b) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil c) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil d) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 222

4428 TVA neexigibil e) % 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil

408 Furnizori facturi nesosite

93. Aprovizionrile de mrfuri pe baza avizelor de nsoire se nregistreaz n contabilitate: a) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil b) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil c) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil d) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil e) % = 408 Furnizori facturi nesosite 371 Mrfuri 4428 TVA neexigibil 94. Vnzarea mrfurilor pe baza avizelor de nsoire se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: a) 418 Clieni facturi de ntocmit = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4428 TVA neexigibil b) % = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 418 Clieni facturi de ntocmit 4427 TVA colectat c) 4118 Clieni inceri sau n litigiu = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat d) 411 Clieni = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4426 TVA deductibil e) 418 Clieni facturi nesosite = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat 95. ncasarea contravalorii mrfurilor vndute prin unitile cu amnuntul n lei se nregistreaz n contabilitate: a) 5311 Casa n lei = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat b) 5314 Casa n valut = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat c) 5121 Conturi la bnci n lei = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4427 TVA colectat
d) 5124 Conturi la bnci n valut = % 707 Venituri din vnzarea mrfurilor

223

4427 TVA colectat

e) 5311 Casa n lei =

% 707 Venituri din vnzarea mrfurilor 4426 TVA deductibil

96. Achiziia de mrfuri n condiiile utilizrii metodei inventarului intermitent se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: a) % = 401 Furnizori 607 Cheltuieli privind mrfurile 4426 TVA deductibil b) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil c) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil d) % = 404 Furnizori de imobilizri 607 Cheltuieli privind mrfurile 4426 TVA deductibil e) 371 Mrfuri = 403 Efecte de primit 97. Achiziia de mrfuri n condiiile utilizrii metodei inventarului permanent se nregistreaz n contabilitate prin formula contabil: a) % = 401 Furnizori 607 Cheltuieli privind mrfurile 4426 TVA deductibil b) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil c) % = 404 Furnizori de imobilizri 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil d) % = 404 Furnizori de imobilizri 607 Cheltuieli privind mrfurile 4426 TVA deductibil e) 371 Mrfuri = 403 Efecte de primit 98. Plusurile de mrfuri constatate la inventariere se nregistreaz: a) 371 Mrfuri = 607 Cheltuieli privind mrfurile b) 371 Mrfuri = 707 Venituri din vnzarea mrfurilor c) 607 Cheltuieli privind mrfurile = 371 Mrfuri d) 707 Venituri din vnzarea mrfurilor = 371 Mrfuri e) 371 Mrfuri = 604 Cheltuieli privind materialele nestocate 99. Stabilii nregistrarea contabil corect privind achiziia de mrfuri de la furnizor tiind: - costul mrfurilor 100.000 lei; - cheltuieli de transport 15.000 lei; - TVA 24%. Evidena mrfurilor se ine la cost de achiziie, utilizndu-se metoda inventarului intermitent.

224

a) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 607 Cheltuieli privind mrfurile 4427 TVA colectat b) % = 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil 401 Furnizori

151.000 100.000 15.000 36.000 142.600 115.000 36.000 142.600 115.000 27.600 142.600 100.000 15.000 27.600 142.600 100.000 15.000 27.600

c) % = 607 Cheltuieli privind mrfurile 4426 TVA deductibil

401 Furnizori

d) % = 401 Furnizori 371 Mrfuri 624 Cheltuieli cu transportul de bunuri i personal 4426 TVA deductibil e) % = 401 Furnizori 607 Cheltuieli privind mrfurile 624 Cheltuieli cu transportul de bunuri i personal 4426 TVA deductibil

100. S se stabileasc formulele contabile corecte pentru mrfurile achiziionate de la furnizor tiind: - costul de cumprare 100.000 lei; - adaos comercial 30%; - TVA 24%; - evidena mrfurilor se ine la pre cu amnuntul prin metoda inventarului permanent. a) % = 401 Furnizori 124.000 371 Mrfuri 100.000 4426 TVA deductibil 24.000 371 Mrfuri = % 378 Diferene la pre de mrfuri 4428 TVA neexigibil 401 Furnizori 61.200 30.000 31.200 124.000 100.000 24.000 161.200 130.000 31.200

b) % = 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil c) % = 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil d) 154.000 130.000 24.000 e) % 371 Mrfuri

401 Furnizori

% = 371 Mrfuri 4426 TVA deductibil =

% 154.000 401 Furnizori 124.000 378 Diferene la pre de mrfuri 30.000 161.200 130.000

404 Furnizori de imobilizri 225

4426 TVA deductibil

31.200

226

CAPITOLUL 3 MANAGEMENT
101. Esenial pentru faza de operaionalizare a procesului de management este: a) preponderena activitilor de adoptare i implementare a deciziilor curente; b) manifestarea funciilor de previziune, organizare i coordonare; c) dominana funciei de control-evaluare; d) existena unui puternic caracter constatativ; e) anticiparea de soluii organizatorice, motivaionale i de evaluare a resurselor umane. 102. Procesele de management, spre deosebire de procesele de execuie, se caracterizeaz prin faptul c: activitile exercitate de elementul uman sunt orientate n direcia producerii de bunuri materiale sau prestri de servicii; o minoritate a elementului uman acioneaz asupra celeilalte pri n vederea realizrii obiectivelor ntreprinderii. Analizai cele dou afirmaii i menionai care din opiunile de rspuns sunt corecte: a) prima afirmaie este adevrat, a doua este fals; b) prima afirmaie este fals, a doua este adevrat; c) ambele afirmaii sunt adevrate cu valoare cauz-efect; d) ambele afirmaii sunt adevrate fr valoare cauz-efect; e) ambele afirmaii sunt false. 103. n procesul de manifestare a funciei de previziune, reconsiderarea reprezint etapa prin care: a) se stabilete o reea de obiective specifice i individuale; b) ntreprinderea este orientat n direcia iniierii unui program de cercetare, de reorganizare intern etc.; c) se face legtura dintre orientrile generale oferite de strategie i operaiunile curente; d) obiectivele ntreprinderii sunt defalcate n spaiu (compartimente de munc, persoane) i pe perioade scurte de timp (lun, decad, sptmn, zi); e) se realizeaz un ir de verificri i evaluri asupra programelor, bugetelor, planurilor i prognozelor. 104. Care este natura organizrii dac se concretizeaz n stabilirea structurii organizatorice, sistemului informaional, delegarea autoritii i descentralizarea activitilor ntreprinderii? a) organizare procesual; b) organizare structural; c) organizare geografic; d) organizare pe produs; e) organizare de ansamblu. 105. Care dintre opiunile de rspuns se constituie n schema de reducere a tensiunii? a) necesiti nesatisfcute, comportament de satisfacere a necesitilor, tensiune, motivaie, reducerea tensiunii; b) necesiti nesatisfcute, tensiune, comportamente de satisfacere a necesitilor, motivaie, reducerea tensiunii; c) necesiti nesatisfcute, motivaie, tensiune, comportament de satisfacere a necesitilor, reducerea tensiunii; d) necesiti nesatisfcute, tensiune, reducerea tensiunii, motivaie, comportament de satisfacere a necesitilor; e) necesiti nesatisfcute, tensiune, motivaie, comportament de satisfacere a necesitilor, reducerea tensiunii.
227

106. Caracterul corectiv al funciei de control-evaluare const, ntre altele, n: a) compararea rezultatelor cu abaterile stabilite iniial; b) adaptarea operaiilor de control la specificul ntreprinderii; c) iniierea msurilor pentru prentmpinarea deficienelor; d) realizarea operaiilor de control cu regularitate; e) integrarea abaterilor pozitive n procesul de execuie i de management. 107. Domnul Gore Slabu, eful seciei Motoare, a fost caracterizat de domnul Ion Ion, Managerul de producie al ntreprinderii, astfel: Consider c eforturile dvs. de a ordona sarcinile i activitile seciei au fost notabile i, de asemenea, apreciez modul cum ai armonizat i sincronizat obiectivele coninute de programele de fabricaie ale atelierelor. n care atribute ale procesului de management a excelat eful seciei Motoare? a) previziune i organizare; b) organizare i coordonare; c) coordonare i antrenare; d) antrenare i control-evaluare; e) control-evaluare i previziune. 108. ,,Stabilirea obiectivelor de ndeplinit i a resurselor necesare este un element de coninut al funciei de: a) previziune; b) organizare; c) coordonare; d) antrenare; e) control-evaluare. 109. Organizarea este: a) funcie a procesului de management i funciune a ntreprinderii; b) activitate distinct i funciune a ntreprinderii; c) compartiment subordonat directorului executiv i activitate distinct; d) compartiment subordonat directorului executiv i funcie a procesului de management; e) funcie a procesului de management i activitate distinct. 110.Definitoriu pentru procesele de management este: a) aciunea unei pri a elementului uman (o minoritate) asupra celeilalte pri (majoritate); b) sfera mai restrns de competene; c) sfera mai larg de aciune; d) sfera mai restrns de responsabiliti; e) volumul mai mic de munc. 111.Coninutul unui proces tipic de management este dat de: a) ansamblul funciilor (atributelor) procesului de management; b) specificul proceselor de execuie; c) gradul de realizare a obiectivelor; d) eficiena proceselor de execuie; e) metodele i tehnicile de management utilizate. 112. Rezultatul concret al unei prognoze este reprezentat de: a) o strategie oferit ntreprinderii; b) o soluie alternativ situaiei actuale, cu caracter imperativ; c) iniierea unui program de cercetare;
228

d) o cunoatere aprofundat a concurenei; e) extinderea activitii i pe plan internaional. 113.Instrumentele programrii sunt: a) programele pe termen mediu i lung; b) programele operative i bugetele; c) bugetele ntreprinderii pe termen lung; d) obiectivele generale ale ntreprinderii; e) metodele moderne de management. 114.Funcia de coordonare cuprinde un ansamblu de activiti prin care se asigur: a) armonizarea i sincronizarea aciunilor individuale i colective din cadrul ntreprinderii; b) extrapolarea tendinelor prezente; c) reconsiderarea factorilor care i motiveaz pe oameni; d) mprirea raional a sarcinilor i responsabilitilor n cadrul aceluiai compartiment; e) eliminarea cauzelor care au condus la performane sub standardele stabilite iniial. 115.Principalele modaliti de realizare a funciei de coordonare sunt: a) planificarea i organizarea; b) comunicarea i delegarea de autoritate; c) controlul i analiza permanent a sarcinilor i operaiilor de lucru; d) activitile intens formalizate; e) restrngerea la minim a comunicaiilor orizontale i oblice.. 116.Care dintre opiunile de rspuns se constituie n factori intriseci de motivare a personalului? a) relaiile interpersonale; b) realizarea proprie; c) stilul de supraveghere; d) salariul; e) condiiile de munc. 117.Relaiile formale (reglementate) sunt legturi: a) care se manifest n cazul fenomenului de pasarel; b) de informare; c) prevzute n regulamente sau acte normative; d) care apar spontan ntre compartimentele de munc; e) care se manifest n cazul fenomenului de scurtcircuitare. 118.Autoritatea conductorului de compartiment de munc se exercit mediat asupra subordonailor n cazul: a) compartimentelor de stat-major; b) compartimentelor ierarhice; c) compartimentelor funcionale; d) compartimentelor elementare; e) compartimentelor de ansamblu. 119.ntr-una dintre pauze, ntre cinci studeni s-a produs o disput de opinii cu privire la definirea competenei element al postului de munc. Opiniile individuale au fost: a) constituie o caracteristic sintetic a postului de munc; b) precizeaz obligaia ce revine titularului postului de munc pe linia ndeplinirii obiectivelor individuale;
229

c) definete limitele n cadrul crora acioneaz titularul postului de munc; d) reprezint un criteriu de evaluare a muncii personalului; e) este un instrument de realizare a obiectivelor individuale. Analizai cele cinci opiuni i alegei rspunsul corect. 120.n condiiile ntreprinderilor cu o structur ierarhic-funcional (mixt), gruparea compartimentelor de munc n ierarhice i funcionale se realizeaz n raport de: a) mrimea compartimentelor de munc; b) natura activitilor coninute; c) gradul de ncrcare a personalului cu funcii de conducere; d) mijloacele materiale din dotare; e) modul de ataare a compartimentelor de munc la funciile de conducere de nivel superior. 121.Linia de consultan este specific ntreprinderilor cu structur: a) ierarhic, pentru a permite dezvoltarea funcional pe competene distincte; b) funcional, cu scopul de a asigura unitatea de conducere la oricare nivel ierarhic; c) mixt, pentru a facilita integrarea unor activiti eterogene ntr-un compartiment de munc; d) mixt, i ndeplinete rolul de a furniza propuneri i sugestii necesare pregtirii deciziilor; e) mixt, pentru ca fiecrei persoane s-i fie precizate cu claritate responsabilitile. 122.Structura de management a unui compartiment de munc de ansamblu este urmtoarea:

Legend: A, B, C manageri; E1 E24 executani. Folosind organigrama compartimentului de munc, precizai care este sfera de autoritate a managerului A n funcie de saturarea cu sarcini (include ncrcarea cu sarcini). a) 12,28 echivalent persoane de execuie; b) 27,28 echivalent persoane de execuie; c) 26,68 echivalent persoane de execuie; d) 57 echivalent persoane de execuie; e) 127 echivalent persoane de execuie.

230

123.Organigrama S.C. ELCO-S.A. este urmtoarea:


D ire c to r e x e c u tiv

D ire c to r d e p ro d u c ie

D ire c to r c o m e rc ia l

Legend: C1 C5 - compartimente funcionale; A1, A2, A3 - ateliere de producie; S1 - secie de producie. Folosind organigrama, artai care este mrimea sferei de autoritate pentru directorul executiv, directorul de producie i directorul comercial - chiar n aceast ordine ? a) 3 - 1 - 2; b) 5 - 4 - 2; c) 3 - 3 - 2; d) 5 - 3 - 2; e) 3 - 4 - 2. 124.Competenele se refer la: a) limitele n cadrul crora titularii posturilor de munc pot aciona; b) cunotinele de care dispun salariaii; c) caracteristicile specifice numai funciilor de conducere; d) capacitatea persoanelor de a-i etala cunotinele; e) capacitatea sau incapacitatea unor salariai de ,,a face fa sarcinilor de lucru. 125.Totalitatea posturilor de munc ce prezint aceleai caracteristici principale alctuiesc: a) o linie ierarhic; b) o funcie; c) un nivel ierarhic; d) o filial; e) un grup informal. 126.Sfera de autoritate reprezint: a) gradul de ndeplinire a sarcinilor de ctre manager; b) numrul de persoane sau de compartimente subordonate nemijlocit de ctre un manager; c) cantitatea de munc pe care trebuie s o depun un manager; d) numrul de sarcini incluse ntr-o fi de post; e) limitele n care titularii de posturi de munc pot aciona pentru ndeplinirea obiectivelor individuale. 127.Gradul sporit de delegare a autoritii este specific: a) piramidelor ierarhice nalte; b) piramidelor ierarhice aplatisate; c) ambelor tipuri de piramide ierarhice; d) relaiilor de autoritate funcional; e) relaiilor informale.
231

128.Relaiile de cooperare se stabilesc ntre: a) compartimentele de munc situate pe o linie ierarhic; b) compartimentele de munc cu acelai profil; c) numai ntre compartimentele de munc situate pe niveluri ierarhice diferite; d) compartimentele de munc diferite ca profil, situate de regul la acelai nivel ierarhic; e) ntre persoanele care compun un compartiment elementar. 129.Ordonarea compartimentelor i funciilor de conducere fa de vrful piramidei ierarhice a ntreprinderii definete: a) nivelul ierarhic; b) piramida ierarhic; c) linia ierarhic; d) filiera ierarhic; e) organigrama. 130.,,Linia de consultan sau de ,,staff este o: a) relaie informal; b) relaie special ca form particular a relaiilor funcionale; c) prestaie a unui consultant extern; d) propunere, sugestie, cu caracter permanent; e) activitate auxiliar. 131.Linia de decizie (line) reprezint: a) o cale ierarhic; b) un traseu informaional; c) calea cea mai scurt de ajungere a deciziei de la conductor la subordonat; d) o grupare de compartimente funcionale n cadrul structurii ierarhice; e) totalitatea compartimentelor ierarhice din cadrul structurii mixte. 132.Gruparea deciziilor n decizii tactice (programate), decizii strategice (neprogramate) i decizii curente (semiprogramate) se realizeaz n funcie de: a) fazele procesului de management; b) frecvena cu care sunt luate; c) orizontul de timp pentru care se adopt; d) posibilitatea de prevedere; e) numrul de persoane care particip la elaborarea i fundamentarea lor. 133. Domnul Krath Biro, Directorul economic al S.C. PROMOB-S.A., n reuniunea avut cu subordonaii si, a fost de prere c decizia deja abordat a fost posibil deoarece am tiut s nlturm improvizaia i rutina, dar i datorit ncadrrii n perioada optim de operaionalizare. Analizai opinia directorului economic i recunoatei la care cerine de raionalitate a deciziei s-a referit directorul economic: a) fundamentarea tiinific i oportunitatea; b) oportunitatea i coninutul complet; c) claritatea, concizia i caracterul necontradictoriu; d) mputernicirea i fundamentarea tiinific; e) coninut complet. 134.Directorul general al S.C. ROMAN- S.A., n reuniunea cu ali patru manageri specialiti recunoscui n domeniul lor de activitate aprecia: Decizia privind elaborarea direciilor strategice de dezvoltare a societii ne-a adus satisfacii profesionale. n plus,

232

constat c am luat decizia prin consens. Analizai opiunile de rspuns i recunoatei cerinele impuse de abordarea deciziilor n grup: a) legitimitatea i calitatea deciziei; b) calitatea deciziei i oportunitatea; c) noutatea i oportunitatea deciziei; d) capacitatea de informare i legitimitatea; e) problema moralului i legitimitatea. 135.La nivelul managementului unei ntreprinderi, necesitatea unei decizii apare atunci cnd: a) au fost pregtite variantele de soluii; b) s-a realizat o informare complet asupra factorilor care influeneaz decizia; c) exist cel puin o motivaie din partea decidentului; d) n subsistemul condus se identific o problem care ateapt o soluie; e) a fost recunoscut cauza principal care determin problema de rezolvat. 136.Gruparea deciziilor n: decizii anticipate i decizii imprevizibile se efectueaz n raport de: a) frecvena cu care sunt luate; b) fazele procesului de management; c) orizontul de timp pentru care se adopt; d) gradul de cunoatere a mediului ambiant; e) posibilitatea de prevedere. 137.Relaia dintre decident i mediu reprezint: a) un element al deciziei; b) un element al structurii organizatorice; c) gradul de pregtire al decidentului n domeniul managementului; d) contactele decidentului cu mediul de afaceri i natura relaiilor existente; e) compatibilitatea ntre deciziile ntreprinderii i modul de manifestare al concurenei. 138. Cerina ca o decizie s fie fundamentat tiinific se refer la: a) adoptarea ei de ctre un colectiv de specialiti; b) apelarea la consultani externi, specialiti n domeniul respectiv; c) ncadrarea n perioada optim de elaborare i operaionalizare; d) utilizarea unui instrumentar tiinific adecvat, n conformitate cu realitile din ntreprindere; e) necesitatea unei informri complete. 139. Cerina ca o decizie s fie mputernicit se refer la faptul c: a) este adoptat de cel n ale crui sarcini este nscris n mod expres; b) este nsoit de un act scris; c) este rezultat n urma delegrii de autoritate; d) urmeaz o anumit cale ierarhic; e) este adoptat la nivelul managementului de vrf. 140. Compartimentul C & D al S.C. ROMAN S.A. trebuie s decid asupra asimilrii n fabricaie a unui nou produs. n acest sens, seful compartimentului C & D va analiza trei proiecte caracterizate prin cinci criterii de apreciere: C1 (Active imobilizate), C2 (Active circulante), C3 (Costuri totale), C4 (Vnzri), C5 (Rata profitului) i consider urmtoarea ierarhizare: C5, C4, C2, C1, C3.

233

eful compartimentului C & D utilizeaz matricea de selecie i stabilete coeficienii relativi de importan astfel: a) kc1 = 0,27; b) kc2 = 0,20; c) kc3 = 0,33; d) kc4 = 0,07; e) kc5 = 0,13. Analizai cele cinci opiuni i alegei rspunsul corect. 141. Compartimentul C&D al MOCHETA S.R.L. trebuie s decid asupra asimilrii n fabricaie a unui nou produs. n acest sens, un grup decizional constituit din trei persoane (D1, D2 i D3), va analiza trei proiecte caracterizate prin cinci criterii de apreciere. Decidenii, pe baza matricei de selecie, au stabilit criteriilor de apreciere urmtoarele niveluri de importan: Decidentul Criteriul de apreciere C1 Active imobilizate C2 active circulante C3 Costuri totale C4 - Vnzri C5 Rata profitului D1 2 3 1 4 5 D2 1 5 2 4 3 D3 2 3 1 4 5

n aceste condiii, ierarhizarea criteriilor de apreciere la nivelul grupului decizional este: a) C1, C2, C3, C4, C5; b) C2, C3, C5, C1, C4; c) C3, C1, C4, C5, C2; d) C5, C4, C2, C1, C3; e) C5, C2, C4, C1, C3. 142. Dezvoltarea capacitii de producie a unei ntreprinderii este caracterizat prin trei criterii de apreciere : C1 - nivelul produciei anuale (tone); C2 costul investiiei (mild. lei) i C3 termenul de recuperare a investiiei (luni). Decizia de dezvoltare a capacitii de producie se bazeaz pe analiza a trei proiecte (P1, P2 i P3), caracterizate prin urmtoarele consecine economice i niveluri de importan ale criteriilor de apreciere: Criteriul de apreciere Proiect de dezv. a capacitii de producie P1 P2 P3 Nivelul de importan al criteriului de apreciere C1 9.500 11.000 10.500 2 C2 125 120 110 3 C3 18 16 20 1

Aplicnd metoda utilitii globale rezult c proiectul optim i ordinea de preferin a proiectelor de dezvoltare a capacitii de producie sunt: a) proiect optim P1 i ordinea de preferin P1, P2, P3; b) proiect optim P2 i ordinea de preferin P2, P1, P3; c) proiect optim P3 i ordinea de preferin P3, P1, P2; d) proiect optim P3 i ordinea de preferin P3, P2, P1; e) proiect optim P1 i ordinea de preferin P1, P3, P2.
234

143. O ntreprindere productoare de ambalaje din carton cerceteaz posibilitatea de a investi n noi instalaii complexe. n acest caz, abordarea decizional se refer la analiza disponibilitii instalaiilor complexe I1, I2 i I3. Disponibilitatea este estimat probabilistic prin dou stri ale condiiilor obiective: S1 fiabilitatea cu o probabilitate de 70% i S2 mentenabilitatea cu o probabilitate de 30%. Fiabilitatea este caracterizat prin dou criterii: C1 media timpului de bun funcionare i C2 rata cderilor. Mentenabilitatea este caracterizat prin trei criterii: C3 accesibilitatea, C4 asigurarea pieselor de schimb i C5 activitatea de service. Manifestarea disponibilitii este redat prin consecinele economice din urmtoarea matrice:
Strile condiiilor obiective i probabilit. de apariie Tipul instalaiilor complexe I1 I2 I3 S1 p1 = 70% C1 C2 2600 2450 2550 12 10 15 S2 p2 = 30% C3 C4 C5 85 80 90 95 95 90 10 9 8

Aplicnd metoda speranei matematice, rezult c varianta optim de investiie i ordinea de preferin a variantelor decizionale sunt: a) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I2, I3; b) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I1, I3; c) varianta optim I3 i ordinea de preferin I3, I1, I2; d) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I3, I2; e) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I3, I1. 144. O ntreprindere productoare de ambalaje din carton cerceteaz posibilitatea de a investi n noi instalaii complexe. n acest caz, abordarea decizional se refer la analiza disponibilitii instalaiilor complexe I1, I2 i I3. Disponibilitatea este estimat probabilistic prin dou stri ale condiiilor obiective: S1 fiabilitatea cu o probabilitate de 70% i S2 mentenabilitatea cu o probabilitate de 30%. Fiabilitatea este caracterizat printr-un criteriu: C1 media timpului de bun funcionare i mentenabilitatea este caracterizat prin dou criterii: C2 accesibilitatea i C3 activitatea de service. Manifestarea disponibilitii este redat prin consecinele economice din urmtoarea matrice: Strile condiiilor obiective i probabilitile de apariie Tipul instalaiilor complexe I1 I2 I3 S1 p1 = 70% C1 2400 2800 2550 S2 p2 = 30% C2 C3 85 80 90 10 9 8

Folosind metoda speranei matematice rezult c varianta optim de investiie i ordinea de preferin a variantelor decizionale sunt: a) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I2, I3; b) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I1, I3; c) varianta optim I3 i ordinea de preferin I3, I1, I2; d) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I3, I2; e) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I3, I1.

235

145. Departamentul de vnzri al unei ntreprinderi analizeaz cererea de produse i elaboreaz patru strategii de vnzare (V1 V4), n strns dependen de trei stri ale condiiilor obiective (S1, S2 i S3). Vnzrile anuale (mii tone), estimate a se realiza n cadrul fiecrei strategii sunt: Strategia de vnzare V1 V2 V3 V4 Starea condiiilor obiective S1 12 3 12,5 9,5 S2 13 11 12 11 S3 10 12 11 10,5 Aplicnd regula optimalitii i apreciind optimismul decidentului cu un coeficient egal cu 0,65, ierarhizarea strategiilor de vnzare este: a) V1, V2, V3, V4; b) V2, V1, V3, V4; c) V3, V1, V4, V2; d) V4, V1, V2, V3; e) V1, V4, V3, V2. 146. O ntreprindere productoare de ambalaje din carton cerceteaz posibilitatea de a investi n noi instalaii complexe. n acest caz, abordarea decizional se refer la analiza siguranei n funcionare a instalaiilor complexe I1, I2 i I3. Apariia avariilor la cele trei instalaii, estimat probabilistic prin trei stri ale condiiilor obiective, este dependent de media timpului de funcionare continu. Strile condiiilor obiective sunt estimate cu probabilitile: p1 =25%, p2=35% i p3=40%. Manifestarea avariilor, dup un numr de ore de funcionare continu, este redat prin consecinele economice din urmtoarea matrice: Strile condiiilor obiective i probabilitile de apariie Tipul instalaiilor complexe I1 I2 I3 S1 p1 = 25% 2000 2100 2600 S2 p2 = 35% 2400 2200 2500 S3 p3 = 40% 2600 2450 2550

Folosind metoda speranei matematice rezult c varianta optim i ordinea de preferin a variantelor decizionale sunt: a) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I2, I3; b) varianta optim I1 i ordinea de preferin I1, I3, I2; c) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I1, I3; d) varianta optim I2 i ordinea de preferin I2, I3, I1; e) varianta optim I3 i ordinea de preferin I3, I1, I2. 147. Departamentul de vnzri al unei ntreprinderi folosete, pentru adoptarea deciziei optime de vnzare, regulile: pesimist, optimist i a proporionalitii. Pentru vnzarea produselor, ntreprinderea a elaborat patru strategii considernd trei stri ale condiiilor obiective. Vnzrile anuale (tone), estimate a se realiza n cadrul fiecrei strategii, sunt:
Strategie de vnzare V1 Starea
236

V2

V3

V4

condiiilor obiective S1 S2 S3

9 500 11 000 10 500

12 500 12 000 11 000

12 000 10 000 13 000

9 000 11 000 12 000

Efectund calculele conform celor trei reguli, precizai care afirmaie este corect: a) prin aplicarea celor trei reguli decizia este identic; b) prin aplicarea celor trei reguli deciziile vor corespunde unor strategii de vnzare complet diferite; c) varianta decizional optim este aceeai n cazul regulilor pesimist i optimist; d) varianta decizional optim este aceeai n cazul regulilor optimist i proporionalitii; e) varianta decizional optim este aceeai n cazul regulilor pesimist i proporionalitii. 148. O ntreprindere productoare de cherestea cerceteaz posibilitatea de dezvoltare a capacitii de producie prin retehnologizare. n acest sens, analizeaz patru proiecte de cercetare (P1, P2, P3 i P4). Condiiile de desfurare a cercetrii sunt: favorabile (F), medii (M) i nefavorabile (N). Nivelul previzionat al produciei anuale (m3), n cazul strilor condiiilor obiective este: Proiectul de cercetare Starea condiiilor obiective F M N

P1 9 500 11 000 10 500

P2 12 500 12 000 11 500

P3 12 000 13 000 10 000

P4 9 000 11 000 12 000

Aplicnd regula minimizrii regretelor, ierarhizarea proiectelor de cercetare este: a) P1, P2, P3, P4; b) P2, P3, P1, P4; c) P3, P4, P2, P1; d) P4, P1, P3, P2; e) P1, P3, P4, P2. 149. Compartimentul C & D al S.C. ROMAN-S.A., trebuie s decid asupra asimilrii n fabricaie a unui nou produs. n acest sens, vor fi analizate trei proiecte caracterizate prin urmtoarele date: Criterii de apreciere Denumirea proiectului P1 P2 P3 Coeficienii relativi de importan ai criteriilor de apreciere Costul unei defeciuni majore (mild. lei) 5 8,7 9 0,17

Investiii (mild. lei) 200 220 210 0,50

Rata profitului (%) 20 30 28 0,33

Aplicnd metoda utilitii globale rezult c proiectul optim i ordinea de preferin a proiectelor de asimilare sunt:
237

a) b) c) d) e)

proiect optim P1 i ordinea de preferin P1, P2, P3; proiect optim P2 i ordinea de preferin P2, P1, P3; proiect optim P3 i ordinea de preferin P3, P1, P2; proiect optim P2 i ordinea de preferin P2, P3, P1; proiect optim P1 i ordinea de preferin P1, P3, P2.

150. O societate comercial apreciaz, n urma studiului de pia, c dac ar asimila n fabricaie unul din produsele P1, P2, P3, P4 sau P5 ar putea vinde ntr-un an oricare produs n cantitile 100, 200 i 300 buci. Profitul anual (miliarde lei) este cel din tabel: Planul vnzrilor (buc.) Produsul P1 P2 P3 P4 P5 15 20 35 40 25 60 50 45 55 70 120 170 114 100 90

100

200

300

Conducndu-se dup regula Bayes-Laplace, conducerea societii a stabilit c varianta optim este s asimileze n fabricaie: a) produsul P1; b) produsul P2; c) produsul P3; d) produsul P4; e) produsul P5.

238

CAPITOLUL IV NTREPRINDEREA I RELAIILE SALE CU MEDIUL ECONOMIC


151. a) b) c) ntreprinderea ca organizaie economic reprezint: un complex de relaii structurale personale sau pluripersonale dintre angajai; ansamblul activitilor productive i tehnologiei folosite care i determin profilul; capacitatea de a intra n relaii cu alte ntreprinderi i de a desfura un intens schimb de activiti (aprovizionare, vnzare etc.); d) raiunea de a exista; e) un centru de decizie n care o parte a personalului (o minoritate) acioneaz asupra celeilalte pri cu scopul stabilirii i realizrii obiectivelor.

152. La nfiinarea unei ntreprinderi, fixarea cotelor de profit i pierderi ce revin asociailor reprezint: a) o condiie de form; b) o formalitate de natur fiscal; c) o condiie de fond; d) o formalitate de natur social; e) nu se pune o astfel de condiie la nfiinarea ntreprinderii. 153. a) b) c) d) e) 154. a) b) c) d) e) 155. a) b) c) d) e) 156. a) b) c) d) e) Rspunderea asociailor este nelimitat i solidar n cazul: ntreprinderilor cu proprietate individual; societilor de capitaluri; societilor n nume colectiv; societilor cu rspundere limitat; societilor n comandit simpl. Care din caracteristicile de mai jos corespund societii n comandit pe aciuni? este o societate de persoane; este o societate de capitaluri; capitalul este divizat pe aciuni; asociaii poart numele de acionari; asociaii au rspundere nelimitat i solidar fa de creditori. Efectele de sinergie i fac simit prezena n cazul: creterii interne; creterii verticale n aval; creterii orizontale; creterii verticale n amonte; creterii conglomerat. n cadrul unui contract de franiz, franizatul desfoar urmtoarele activiti: efectueaz aprovizionrile; realizeaz aciunile comerciale (publicitate, promovare); acord asisten tehnic; contribuie cu capitalul necesar la afacere; pune la dispoziie marca sa.

157. La un an de la nfiinarea S.C. AMIC S.A., cererea pentru produsul fabricat este din ce n ce mai mare. Pentru societate a sosit momentul externalizrii activitii i a cedat 239

S.C. TOP S.A., o fabricaie de 50 tone i S.C. TERM S.A. 90% din tratamentele termice. Ce acord de parteneriat a ales S.C. AMIC S.A.? a) subfurnitur de capacitate; b) subfurnitur de specialitate; c) subfurnitur n cascad; d) concesionare; e) franiz. 158. Caracteristicile subfurniturii de specialitate sunt urmtoarele: a) donatorul de ordine dispune de o experien tehnic de specialitate superioar celei a subfurnizorului; b) donatorul de ordine este echipat pentru a fabrica un anumit produs dar prefer subfurnitura pentru o parte a produciei; c) n caz de recesiune, donatorul de ordine va utiliza la maximum compartimentele de munc (ateliere, secii) pentru producie; d) donatorul de ordine va ncerca s obin garanii de la subfurnizor privind termenele de respectat n caz de repunere n cauz a comenzilor i asigurarea unui nivel al comenzilor, indiferent de conjunctur; e) subfurnizorul nu dispune de o experien tehnic fa de donatorul de ordine. 159. Stocul preliminat de resurse materiale pentru nceputul perioadei de gestiune reprezint: a) o necesitate de consum de resurse materiale; b) o component a necesarului pentru realizarea programului de aprovizionare; c) o surs intern pentru acoperirea necesitilor de consum de resurse materiale; d) o component a altor resurse interne pentru acoperirea necesitilor de consum de resurse materiale; e) o parte component a necesarului de aprovizionat. 160. Stocul curent reprezint cantitatea de materii prime i materiale noi i refolosibile, de combustibili i lubrefiani, de piese de schimb, etc.: a) care se acumuleaz n depozitele unei ntreprinderi pentru a satisface necesitile de consum pe perioada curent de gestiune; b) care se depoziteaz n ntreprindere pentru nevoile produciei numai pe perioada de aprovizionare; c) care se acumuleaz n depozitele i magaziile unei ntreprinderi cu scopul acoperirii cererilor pentru consum n intervalul dintre dou aprovizionri succesive; d) care se constituie n depozitele i magaziile unei ntreprinderi pentru a satisface nevoile curente ale acesteia pn se livreaz cantitile cerute de la furnizori; e) care se acumuleaz n depozitele ntreprinderii pentru acoperirea nevoilor cerute de ritmul produciei. 161. Cu privire la stocul de siguran se pot face urmtoarele afirmaii: a) reprezint o marj de siguran pentru a asigura continuitatea procesului de producie cnd apar dereglri neprevzute n funcionarea liniilor tehnologice; b) poate prentmpina o cretere nejustificat a costurilor; c) reprezint o rezerv permanent pentru a face fa situaiilor neprevzute, legate de sistemul consumului i al termenelor de livrare; d) reprezint acea parte a stocului curent folosit de ntreprindere n situaia n care furnizorii nu pot respecta termenele promise; e) reprezint cantitatea din depozitul ntreprinderii care poate satisface nevoile neprevzute ale pieei. 240

162. a) b) c) d) e) 163. a) b) c) d) e) 164. a) b) c) d) e)

Indicatorii care reflect necesitile (cererile) de consum de resurse materiale sunt: necesarul de aprovizionat; stocul preliminat de resurse materiale pentru nceputul perioadei de gestiune; stocul de materiale de la sfritul perioadei de gestiune; resursele interne de materiale; necesarul de aprovizionat ntre dou comenzi. Stocul de siguran de materiale se constituie, atunci cnd: intervalul ntre dou aprovizionri succesive este foarte mare; materia prim trebuie condiionat nainte de procesare; apar anomalii n funcionarea utililajelor; crete ritmul consumului peste limitele prestabilite; condiiile naturale i de clim sunt nefavorabile. Stocul de alert se constituie atunci cnd: intervalul dintre dou aprovizionri succesive este foarte mare; materia prim trebuie condiionat nainte de procesare; condiiile naturale i de clim sunt nefavorabile; cantitatea din stoc se afl la punctul comenzii; aprovizionarea se face n cantiti constante la intervale egale.

165. n cazul recrutrii externe a personalului se are n vedere: a) ocuparea posturilor vacante prin organizarea de concursuri exclusiv n exteriorul incintei ntreprinderii; b) ocuparea posturilor vacante prin concurs organizat de specialitii din afara ntreprinderii; c) ocuparea posturilor vacante prin apelarea la specialiti din exteriorul compartimentului vizat; d) ocuparea posturilor vacante prin apelarea la piaa muncii pe care o contacteaz prin intermediari; e) ocuparea posturilor vacante prin concurs organizat n ntreprindere dar de ctre specialiti externi. 166. a) b) c) d) e) 167. Intermediarii folosii n recrutarea personalului ntreprinderii (cabinete de recrutare, agenii specializate) nu au atribuii privind: conceperea anunului; alegerea canalului de comunicare; primirea scrisorilor de candidatur; efectuarea preseleciei; alegerea candidatului care va ocupa postul. O ntreprindere industrial urmeaz s execute ntr-o perioad viitoare de gestiune (un an = 365 zile calendaristice): 500 buci produse A, 1000 buci produse B i 400 buci produse C. Pentru fabricarea produselor se folosete, ntre altele, eav de 30 mm. Consumurile specifice pe produs A, B i C sunt: 128 kg, 50 kg i, respectiv, 80kg. n momentul elaborrii planului strategic de aprovizionare stocul efectiv de eav 30 mm este de 10 000 kg i se apreciaz c pn la nceputul perioadei viitoare de gestiune, consumul de eav 30 mm va fi 2500 kg iar intrrile, n acelai interval de timp, 4000 kg. Pentru formarea stocului la sfritul perioadei de gestiune este nevoie de 12 600 kg eav 30 mm. Prin msuri de raionalizare a folosirii resurselor materiale se apreciaz c n perioada viitoare de gestiune din cantitatea total de deeuri va fi recuperat i utilizat la fabricarea celor trei produse o cantitate de 8000 kg eav 30 241

a) b) c) d) e) 168. a) b) c) d) e) 169. a) b) c) d) e) 170. a) b) c) d) e) 171. a) b) c)

mm. n aceste condiii, necesarul de aprovizionat cu eav 30 mm pentru ntreaga perioad de gestiune este: 139 100 kg; 146 100 kg; 126 500 kg; 32 100 kg; 100 000 kg. Ciclul de via al produsului reprezint: intervalul de timp cuprins ntre faza de lansare pe pia i cea de declin; intervalul de timp cuprins ntre faza de cretere i cea de declin; intervalul de timp cuprins ntre faza de concepere i cea de ieire de pe pia; perioada de timp ce se scurge ntre faza de maturitate i cea de ieire definitiv de pe pia; perioada de maxim competitivitate pe pia. Politica de penetrare selectiv sau de luare a caimacului pieei este specific: fazei de studiu; fazei de lansare; fazei de cretere; fazei de maturitate; fazei de declin. Asimilarea n fabricaie dup licene strine prezint urmtoarele avantaje: se reduce durata ciclului de asimilare; pot fi puse n fabricaie produse aflate n faza de cretere a ciclului de via; produsele asimilate sunt cu totul noi, originale; constituie un import de inteligen mai puin costisitor pentru firm; produsele nu sunt aprate prin brevete i, deci, pot fi copiate ntocmai.

Asimilarea n fabricaie pe baza modelelor de referin presupune: o intens activitate de creativitate realizat ntr-un cadru organizatoric corespunztor; o perioad de exclusivitate pe pia; introducerea n fabricaie a unor produse considerate ca fiind cele mai bune realizri pe plan mondial; d) documentarea pe baza studierii unor produse fabricate n strintate i care se afl deja pe pia; e) conceperea unor produse cu aceleai caracteristici tehnice n raport cu cele existente pe pia. n aprecierea eficienei asimilrii n fabricaie a produselor noi, rata eficienei economice exprim un raport ntre: masa anual a profitului i costurile totale de producie; masa anual a profitului i cifra de afaceri; masa anual a profitului i valoarea activelor folosite n executarea produsului; efectul economic anual i efortul investiional; cifra de afaceri i volumul cheltuielilor pentru cercetare.

172. a) b) c) d) e) 173.

O ntreprindere, pentru modernizarea tehnologiei de fabricaie, are de ales ntre dou tehnologii caracterizate prin urmtoarele costuri de producie: - varianta V1: 200 mil. lei costuri fixe i 25 000 lei/bucat costuri variabile; - varianta V2: 150 mil. lei costuri fixe i 30 000 lei/bucat costuri variabile. Pentru ce volum al produciei cele dou variante tehnologice prezint un cost de producie identic? 242

a) b) c) d) e) 174. a) b) c) d) e) 175. a) b) c) d) e) 176. a) b) c) d) e) 177. a) b) c) d) e) 178. a) b) c) d) e) 179. a) b) c) d) e)

5 000 buci; 7 500 buci; 10 000 buci; 12 500 buci; 15 200 buci. Termenul de pia, n sens restrns, este folosit pentru a exprima: ansamblul publicului susceptibil de a exercita o influen asupra vnzrilor unui produs; activitile unei organizaii n rndul clienilor; mrimea, structura i tendinele evoluiei vnzrilor unui produs sau serviciu; aria de acoperire cu sfera de bunuri, de ctre o firm; volumul vnzrilor ctre un segment de cumprtori. n accepiune mai larg termenul de pia desemneaz: evoluia general a vnzrilor unui serviciu sau produs; volumul vnzrilor exprimat n uniti fizice, convenionale sau monetare; ansamblul publicului susceptibil de a exercita o influen asupra vnzrilor unui produs sau, mai general, asupra activitilor unei organizaii, public compus din indivizi, ntreprinderi sau instituii; consumatorii, respectiv utilizatorii unui produs sau serviciu; piaa generic. Considernd produsul principal pneurile, ce fel de pia constituie automobilele: pia nvecinat; pia suport; pia generic; pia principal; pia global. Proiectul de studiu de pia este un document care trebuie s cuprind: piaa care trebuie investigat sub aspect cantitativ i calitativ pentru a obinere informaii la un cost minim; datele cu privire la consumatori si concurenti; personalul care va efectua studiul; bugetul alocat i programarea n timp a studiului; ierarhia nevoilor pe care firma i le propune s le satisfac cu produse. Informaiile din sursele primare: aparin tuturor celor interesai de o problem de pia; presupun costuri mai mici fa de celelalte surse; se obin direct de la cei care intervin pe pia; sunt preferate cu prioritate celorlalte informaii, datorit exactitii lor i uurinei de procurare; nu rspund cu precizie problemei ridicate. Metodele nonprobabilistice de eantionare se disting prin urmtoarele: sunt mai costisitoare dar mai uor de aplicat; au o arie de aplicare din ce n ce mai extins; grad ridicat de libertate pentru anchetatori n a alege persoanele de intervievat; nu ofer rezultate satisfctoare n raport cu metodele probabilistice; nu exist reguli precise n constituirea eantionului datorit caracterului nealeator al prelevrii eantionului. 243

180. a) b) c) d) e) 181.

Studiile calitative prezint urmtoarele caracteristici: se efectueaz adesea pentru a aprofunda rezultatele unei anchete prin sondaj; ajut la elaborarea chestionarelor; exclud studiile cantitative; succed, n general, studiile cantitative deoarece sunt complementare; acord atenie mrimii eantionului.

Care dintre metodele de eantionare enumerate mai jos nu ofer fiecrui element al bazei de sondaj anse egale pentru a fi investigat: a) metoda sondajului n ciorchine; b) metoda cotelor; c) metoda sondajului n trepte; d) metoda itinerariilor; e) metoda extragerii sistematice. Care din strategiile de segmentare a pieei cost mai scump dar permite mai buna acoperire a pieei: a) strategia nedifereniat; b) strategia difereniat; c) strategia axat pe un singur segment; d) strategia axat pe un numr restrns de segmente; e) strategia concentrat. Care din urmtoarele strategii de segmentare a pieei permite realizarea celor mai mari economii la costuri: a) strategia difereniat; b) strategia nedifereniat; c) strategia concentrat pe un singur segment; d) strategia concentrrii pe un numr restrns de segmente; e) nu exist deosebiri, n aceast privin de la o strategia la alta. n legtur cu marca de produs se pot face urmtoarele afirmaii: a) reprezint o component a produsului; b) reprezint un nume, un simbol, un semn sau un desen ori o combinaie a acestora; c) reprezint un rezultat al poziionrii produsului; d) servete la diferenierea consumatorilor; e) reprezint un element al inovrii de produs. Strategia de marc de produs aleas adesea de ctre distribuitori prin care sunt atenuate att efectele de sinergie pozitive ct i cele negative se refer la: a) aceeai marc pentru toate produsele; b) singur marc pentru ntreaga linie de produse; c) marc generic cu un complement pe produs; d) marc pentru ntreaga linie cu un complement pe produs; e) marc pentru fiecare produs. a) b) c) d) e) Marca de produs trebuie s fie: alctuit din cuvinte scurte, cu minimum de silabe pentru a facilita pronunia i memorarea; aceeai pentru toate produsele firmei; inconfundabil cu sigla sau denumirea firmei; aceeasi cu cea a produselor identice ale concurentilor ; un nume propriu, cu rezonan, de preferin (Renault, Ford, Pierre Cardin, etc.). 244

182.

183.

184.

185.

186.

187.

Nivelul preurilor pe care le practic o anumit ntreprindere poate fi stabilit innd seama de: a) costuri, inflaie, cerere; b) ofert, cerere, concuren; c) costuri, ofert, inflaie; d) costuri, concuren, cerere; e) cerere, ofert, inflaie. Opiunea pentru politica de pre de luare a caimacului este justificat n urmtoarele cazuri: a) atunci cnd vnzrile sunt mai puin sensibile la pre n faza de lansare; b) cnd se tie c produsul va fi ameninat de o vie concuren nc de la lansarea pe pia; c) cand piata este in crestere; d) cnd se pot realiza economii la costurile unitare prin lansarea unor cantiti mari; e) cnd se dorete o rentabilizare rapid a ntreprinderii. a) b) c) d) e) Inconvenientele politicii de pre care se refer la penetrarea rapid a pieei constau n : frnarea evoluiei vnzrilor; incitarea concurenilor de a se instala pe pia; sperana obinerii unor marje substaniale; dificultatea de a fi aplicata; presupune existena unui volum mare de stocuri. Preul psihologic optim sau de acceptabilitate indic: preul care conduce ntotdeauna la profitul cel mai mare; preul corespunztor celei mai nalte caliti a produsului; scorul inteniilor de cumprare; preul corespunztor strilor psihologice ale cumprtorilor; cea mai mare abatere ntre curba preurilor minime i cea a preurilor maxime.

188.

189.

190. a) b) c) d) e) 191.

Cauzele externe care motiveaz decizia de reducere a preurilor se refer la urmtoarele: a) reducerea preului unui produs de ctre un concurent redutabil cnd acesta urmrete lichidarea stocului; b) reducerea preului unui produs de ctre concureni cu ocazia promotiilor; c) lipsa de omogenitate a produselor; d) rivalitatea dintre angrositi i detailiti; e) intenia de nlturare a concurenilor de pe pia. a) b) c) d) e) Dintre motivele care pot explica o cretere a preurilor enumerm: modificarea costurilor n urma introducerii de noi tehnologii; decizia de ameliorare a productivitatii; iniierea unor aciuni promoionale costisitoare; dorina de a sublinia calitatea deosebit a produselor noi; voina de modificare a imaginii produsului. Metodele de selecie a circuitelor de distribuie nu se refer la: compararea costurilor i a nivelelor de vnzare; compararea indicilor de randament; calculul marjelor practicate de distribuitori; modelul de compensare; 245

192.

193. a) b) c) d)

e) calculul raportului dintre profitul obinut (diferen ntre cifra de afaceri i costul de distribuie) i costul de distribuie. 194. n care din urmtoarele posibiliti de distribuie ale fabricantului angrosistul este, n general, absent, deoarece fabricantul i concentreaz toate eforturile asupra detailismului: a) n cazul distribuiei exclusive; b) n cazul distribuiei intensive; c) n cazul distribuiei difereniate; d) n cazul distribuiei selective; e) n cazul distribuiei concentrice. Modelul implicrii minimale folosit n cadrul mecanismului de aciune al publicitii presupune o succesiune de etape dup cum urmeaz: a) mesaj-cunoatere-aciune-comportament; b) mesaj-comportament-atitudine-cunoatere; c) cunoatere-mesaj-comportament-aciune; d) mesaj-cunoatere-comportament-atitudine; e) cunoatere-aciune-comportament-mesaj. Care din urmtoarele modaliti nu trebuie s fac parte din rndul celor de stabilire a bugetelor de publicitate: a) fixarea bugetului de publicitate n funcie de disponibilitile pe termen scurt ale ntreprinderii; b) stabilirea bugetului pe baza numrului nonconsumatorilor absolui ai unui produs; c) fixarea bugetului prin stabilirea unui procent din vnzrile previzionate; d) stabilirea bugetului pe baza analizei obiectivelor specifice acestei activitati; e) stabilirea bugetului n funcie de estimarea cheltuielilor publicitare ale concurenei.

195.

196.

197. S se stabileasc numrul de vnztori cunoscnd urmtoarele: - piaa este alctuit din 500 detailiti; 150 de angrositi i 50 clieni direci; - detailitii trebuie s fie vizitai de 24 de ori pe an, angrositii de 12 ori, iar clienii direci de 4 ori; - un reprezentant efectueaz 500 de vizite pe an. a) numrul de vnztori este de 29; b) numrul de vnztori este 27; c) numrul de vnztori este 26; d) numrul de vnztori este de 36; e) numrul de vnztori este 28. 198. Dac eroarea acceptat este de 4%, coeficientul ce corespunde probabilitii cu care se garanteaz rezultatele este 2, iar proporia populaiei ce posed caracteristica investigat este necunoscut numrul persoanelor ce trebuie investigate este: a) 1300; b) 2400; c) 625; d) 500; e) 950. O societate productoare are de optat ntre dou variante de distribuie. Utilizarea primului canal va face ca nivelul vnzrilor s fie de 10 mld. lei. Costurile de distribuie se situeaz la 1 mld. lei. Distribuirea pe cel de-al doilea canal va angaja costuri de 850 mil. 246

199.

lei. Care va trebui s fie volumul minim al vnzrilor pe cel de al doilea canal pentru ca indicele de randament asociat s fie cel puin la nivelul indicelui aferent primei variante? a) 9 mld.; b) 11 mld.; c) 7,5 mld.; d) 8 mld.; e) 8,5 mld. 200. Compartimentul de marketing al unei societi i propune s determine partea de publicitate. Cifra de afaceri este 5 mld. lei iar bugetul de publicitate 250 mil. lei. Firma lider deine 40% din cifra de afaceri a ramurii, iar vnzrile anuale ating 25 mld. lei. Cheltuielile cu publicitatea ale firmei lider reprezint 4% din cifra de afaceri, i totodat 50% din publicitatea total la nivel de ramur. Care va fi partea de publicitate a societii? a) 10%; b) 12,5%; c) 15%; d) 20%; e) 25%.

247

CAPITOLUL 5 FINANE PUBLICE


201. a. b. c. d. e. 202. a. b. c. d. e. n categoria resurselor financiare publice nu se includ: resursele bugetului de stat; resursele populaiei; resursele bugetelor locale; resursele bugetului trezoreriei statului; resursele bugetelor instituiilor publice. Care sunt resursele financiare publice care dein cea mai mare pondere n totalul resurselor? veniturile nefiscale; mprumuturile interne; mprumuturile externe; impozitele; resursele instituiilor publice.

203. Care dintre urmtorii factori nu influeneaz creterea nivelului resurselor financiare publice? a. factorii economici; b. factorii sociali; c. factorii demografici; d. factorii monetari; e. factorii psihologici. 204. a. b. c. d. e. 205. a. b. c. d. e. 206. a. b. c. d. e. 207. a. b. c. d. Din punct de vedere al coninutului economic, nu reprezint categotrie de resurse: prelevri obligatorii; resurse de trezorerie; resurse curente; resurse mobilizate prin intermediul mprumuturilor; resurse obinute pe calea emisiunii monetare. Resursele de trezorerie sunt constituite din: impozite i taxe de la agenii economici; impozite i taxe de la populaie; mprumuturi pe termen scurt; mprumuturi pe termen lung; mprumuturi pe termen mediu. n categoria resurselor curente se includ: veniturile fiscale i nefiscale; emisiunea de bani de hrtie; veniturile din emisiunea monetar; mprumuturile interne; mprumuturile externe. n categoria resurselor financiare interne nu se includ: mprumuturile de stat interne; impozite i taxe; donaii interne; ajutoare externe;
248

e. veniturile de la ntreprinderile i proprietile de stat. 208. a. b. c. d. e. 209. a. b. c. d. e. 210. a. b. c. d. e. 211. a. b. c. d. e. 212. a. b. c. d. e. Precizai care sunt veniturile care intr n categoria veniturilor nefiscale? impozitele pe venit; chiriile ncasate de instituiile publice; accizele; taxa pe valoarea adugat; impozitul pe profit. Taxa: este o prelevare impus prin fora de constrngere a statului; nu necesit existena unei contraprestaii directe i imediate din partea statului; reprezint suma de bani pltit de o persoan fizic sau juridic pentru un serviciu prestat pltitorului de ctre stat; este o prelevare impus tuturor persoanelor fizice sau juridice realizatoare de venituri; are caracter obligatoriu pentru toi salariaii. Impozitele ndeplinesc un rol care se manifest pe urmtoarele planuri: financiar i economic; industrial i comercial; demografic i umanitar; educaional i al ocuprii forei de munc; ecologic i de dezvoltare durabil. Care dintre urmtorii factori sunt considerai factori externi sistemului de impunere de care trebuie s se in seama n fundamentarea nivelului fiscalitii: progresivitatea cotelor de impunere; modul de determinare a materiei impozabile; nivelul fiscalitii n alte ri; prioritile Fondului Monetar Internaional i al Organizaiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare ; coreciile operate asupra cuantumului impozitului. Printre elementele impozitului nu se numr: pltitorul; suportatorul; asieta; obiectul impunerii; ncasatorul.

213. Dup frecvena cu care se ncaseaz la bugetul statului, impozitele pot fi: a. impozite financiare; b. impozite pe venit; c. impozite pe avere; d. impozite permanente; e. impozite pe circulaia averii. 214. Impozitele reale: a. sunt formate din impozitele pe venit i impozitele pe avere; b. se stabilesc n legtur cu anumite obiecte materiale (de ex., pmntul, cldirile, fabricile etc.); c. sunt considerate a fi impozite subiective;
249

d. in cont de situaia personal a contribuabilului; e. n zilele noastre au disprut n totalitate. 215. a. b. c. d. e. 216. a. b. c. d. e. 217. a. b. c. d. e. Egalitatea n faa impozitului presupune: ca impunerea s se fac n acelai mod pentru toate persoanele fizice i juridice; diferenierea sarcinii fiscale de la o persoan la alta; ca impunerea s diferenieze activitile economice; ca impunerea s se fac n funcie de situaia personal a subiectului impozabil; diferenierea sarcinii fiscale n funcie de mrimea materiei impozabile. Respectarea echitii fiscale, n practic, presupune ndeplinirea cumulativ a urmtoarelor condiii: impunerea s fie parial, s nu cuprind toate categoriile sociale care realizeaz venituri dintr-o anumit surs; legiferarea i acordarea ajutorului social persoanelor fr venit; egalizarea sarcinii fiscale; utilizarea unei singure cote de impunere; diferenierea sarcinii fiscale n funcie de puterea contributiv a fiecrui contribuabil. Impunerea n cote proporionale: nu ine seama de venitul sau averea contribuabilului; este o manifestare direct a principiului universalitii bugetare; presupune aplicarea aceleiai cote de impozit indiferent de mrimea obiectului impozabil; const n aceea c, odat cu creterea venitului are loc i creterea cotei impozitului; presupune divizarea materiei impozabile n mai multe pri.

218. Care dintre cotele de impunere utilizate n prezent rspunde cel mai bine principiului echitii fiscale: a. cotele proporionale; b. cotele progresive simple; c. cotele progresive compuse; d. cotele regresive; e. cotele fixe. 219. Pentru ca un impozit s aib un randament fiscal ridicat trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii: a. s nu fie influenat, ntr-un sens sau altul, de mutaiile de ordin conjunctural ale ciclului economic; b. s aib un caracter permanent; c. s nu existe posibiliti, legale sau nelegale, de sustragere de la impunere a unei pri din materia impozabil; d. s poat fi adaptat n permanen necesitilor de venituri ale statului; e. randamentul su nu trebuie s creasc concomitent cu creterea volumului produciei. 220. Evaluarea pe baza semnelor exterioare: a. se realizeaz pe baza declaraiei unei tere persoane; b. este o metod direct de evaluare a materiei impozabile; c. este specific impozitelor de tip real; d. permite stabilirea doar cu exactitate a valorii obiectului impozabil; e. elimin total posibilitatea sustragerii de la impunere a unei pri din materia impozabil.

250

221. Care dintre urmtoarele criterii nu constituie criterii de impunere utilizate n practica fiscal internaional: a. criteriul originii veniturilor; b. criteriul rezidenei; c. criteriul creditrii obinuite; d. criteriul domiciliului; e. criteriul naionalitii. 222. Conform criteriului originii veniturilor, impunerea se efectueaz de ctre autoritatea fiscal: a. din ara creia i aparine rezidentul; b. din ara pe al crei teritoriu s-au realizat veniturile; c. din ara de origine a persoanei realizatoare de venituri; d. stabilit prin nelegere cu realizatorul de venituri; e. dintr-o ter ar. 223. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la dubla impunere juridic internaional este adevrat? a. reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru aceeai perioad de timp, de ctre dou sau mai multe autoriti fiscale din ri diferite; b. reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru aceeai perioad de timp, de ctre aceeai autoritate fiscal; c. reprezint supunerea la impozit a aceleiai materii impozabile i pentru perioade de timp diferite, de ctre dou sau mai multe autoriti fiscale din ri diferite; d. exprim gradul de fiscalitate dintr-o anumit ar; e. este consecina politicilor economice protecioniste. 224. Procedeul scutirii totale, ca metod de evitare a dublei impuneri internaionale const n faptul c: a. din venitul total obinut (n cele dou state) se deduce impozitul aferent venitului obinut n strintate, dup care se impoziteaz cu cote progresive compuse (trane); b. din impozitul total datorat n ara de reedin se deduce impozitul pltit n strintate; c. venitul obinut n strintate se adaug la venitul obinut n ara de reedin pentru a se stabili cota progresiv de impozit; d. venitul realizat n strintate de rezidentul unei ri, care a fost impus n acea ar, se deduce n ntregime din venitul total impozabil n ara de reedin; e. toate variantele de mai sus. 225. n cazul impozitelor pe veniturile persoanelor fizice au calitatea de subiect al impunerii: a. suveranii i familiile regale; b. persoanele fizice rezidente i nerezidente care realizeaz venituri pe teritoriul unui anumit stat; c. diplomaii strini acreditai n ara respectiv; d. persoanele nerezidente care se afl n tranzit pe teritoriu unui anumit stat; e. militarii i persoanele fizice care realizeaz venituri pn la un anumit plafon. 226. Pentru a se obine venitul impozabil, din venitul brut se scad: a. impozitul pe venit; b. cheltuielile pentru coul zilnic; c. dobnzile ncasate pentru creditele acordate; d. sumele prelevate la fondul de dezvoltare; e. primele de asigurare.
251

227. Care sunt avantajele pe care le prezint impunerea separat a veniturilor persoanelor fizice? a. nu trateaz n mod difereniat veniturile n ceea ce privete modul de aezare i nivelul de cote; b. avantajeaz persoanele care realizeaz venituri din mai multe surse ce cad sub incidena unor impozite diferite; c. nu ine cont de natura veniturilor, de sursele lor de provenien; d. intr sub incidena efectelor progresivitii impunerii; e. evit apariia dublei impuneri. 228. Impozitul pe veniturile persoanelor fizice se a az pe ansamblul persoanelor care au participat la realizarea acestora n cazul: a. impozitelor pe veniturile din salarii, dobnzi i rente; b. impozitelor pe cldiri i terenuri; c. impozitului agricol; d. impozitului pe profit; e. impozitelor pe avere. 229. Care sunt trsturile specifice societilor de persoane? a. exist o delimitare precis ntre patrimoniul societii i averea asociailor; b. exist o delimitare precis ntre rspunderea persoanelor asociate fa de actele i faptele svrite de societate; c. este dificil distincia ntre averea fiecrei persoane asociate i patrimoniul societii; d. impunerea veniturilor societilor de persoane se face numai pe baza sistemului aplicat veniturilor persoanelor juridice; e. societile de persoane se pot organiza ca societi pe aciuni sau societi cu rspundere limitat. 230. n cazul persoanelor juridice, pentru determinarea venitului brut se pornete, de regul, de la rezultatele de bilan ale activitilor desfurate, la care se adaug, printre altele: a. rezultatele aferente stocurilor i veniturile din ctigurile de capital; b. prelevrile la fondul de rezerv, chiriile pltite, dobnzile la creditele bancare; c. dobnzile pltite i prelevrile la fondul de rezerv; d. pierderile din activitatea anului curent i din anii precedeni; e. unele prelevri n scopuri social-culturale. 231. Impozitul pe veniturile societilor de capital se determin, de regul, cu ajutorul cotelor: a. fixe; b. regresive; c. progresive simple (globale); d. progresive compuse (pe trane); e. proporionale. 232. Impozitele pe substana averii se ncadreaz n categoria impozitelor: a. pe sporul de avere dobndit n timp de rzboi; b. pe plusul de valoare imobiliar; c. propriu-zise asupra averii; d. asupra creterii averii; e. pe circulaia averii. 233. n categoria impozitelor pe circula ia averii cu titlu oneros, se cuprind: a. impozitul asupra activului net; b. impozitul pe hrtii de valoare; c. impozitele pe dona ii; d. impozitul pe succesiuni; e. impozitul pe plusul de valoare imobiliar.
252

234. a. b. c.

Obiectul impozitului asupra c tigului de capital este reprezentat de: profitul care depete nivelul perioadei luate ca baz; profitul care depete o anumit rat fa de capitalul investit; diferena dintre valoarea de cesiune i valoarea de achiziie, corectat cu reevalurile autorizate de lege i cu lucrrile sau amenajrile efectuate de proprietari; d. averea primit drept donaie de o persoan fizic; e. averea lsat ca motenire din care au fost deduse datoriile care o greveaz. Pentru veniturile societilor de capital exist urmtoarele soluii de impunere: toate r spunsurile de mai jos; se impune numai profitul brut aferent activitii de exploatare; se impun separat profitul rmas la dispoziia societii i apoi dividendele repartizate acionarilor; d. se impune n cote mai reduse att profitul brut al societii ct i dividendele; e. se impune profitul net al societii ct i dividendele repartizate acionarilor.

235. a. b. c.

236. Care sunt cotele de impozit utilizate n cazul impozitului pe donaii i factorii care influeneaz nivelul acestor cote? a. cote (sume) fixe pe unitatea de impunere n funcie de gradul de rudenie ntre donator i donatar; b. cote propor ionale n func ie de valoarea averii donate i de momentul i scopul donaiei; c. cote progresive n funcie de valoarea averii donate, gradul de rudenie ntre donator i donatar i de momentul i scopul donaiei; d. cote procentuale influenate de mrimea materiei impozabile din care au fost deduse n prealabil datoriile care greveaz donaia; e. cote progresive n funcie de mrimea materiei impozabile din care au fost deduse n prealabil datoriile care greveaz donaia. 237. a. b. c. d. Care din urmtoarele trsturi sunt caracteristice pentru impozitele indirecte? sunt impozite nominative, stabilite pe pltitori (subieci, contribuabili); in seama de veniturile, averea sau situaia personal a contribuabililor; nu afecteaz veniturile nominale, ci numai veniturile reale ale contribuabililor; cuantumul i termenele de plat a impozitelor indirecte sunt precis stabilite i aduse din timp la cunotina contribuabililor; e. n cazul impozitelor indirecte nu se face distincie ntre contribuabilul legal (subiect sau pltitor) i contribuabilul real (suportatorul impozitului).

238. Ce avantaje prezint impozitele indirecte? a. sunt mai echitabile dect impozitele directe deoarece sunt stabilite n cote proporionale i deci sunt suportate n egal msur de ctre toi contribuabilii; b. productivitatea lor este destul de ridicat i procur n mod operativ resurse financiare pentru stat; c. plata impozitelor indirecte are ntotdeauna un caracter voluntar, facultativ; d. randamentul lor fiscal este stabil, nefiind influenat de conjunctura economic; e. nu contribuie la fenomentul de anestezie fiscal. 239. a. b. c. d. e. Ce deficien prezint impozitele indirecte? randamentul instabil; amplific evaziunea fiscal; productivitatea lor este destul de redus; prezint fenomenul de "anestezie fiscal"; echitate moderat.

253

240. a. b. c. d. e. 241. a. b. c. d. e.

Care din urmtoarele reprezint forme de manifestare a impozitelor indirecte? impozitul pe capitalul mobiliar; impozitul de donaii; impozitul pe circulaie; impozitul pe plusul de valoare imobiliar; taxa asupra mijloacelor de transport. Ce categorii de mrfuri vizeaz taxele de consumaie pe produs? bunuri de uz curent care au cerere elastic; bunuri de uz curent consumate n cantiti mari i care au cerere inelastic; bunuri de capital; bunuri destinate investiiilor; bunuri destinate produciei.

242. Ce neajuns prezint accizele aezate n cote procentuale asupra preului de vnzare al mrfurilor? a. fac dificil calcularea sumelor ce trebuie pltite de importatori; b. nu permit adaptarea impozitului la fluctuaiile monetare; c. faciliteaz frauda fiscal prin practicarea n facturi a unor preuri false; d. necesit actualizri periodice a nivelului impozitului; e. presupun costuri de percepere mai ridicate. 243. a. b. c. d. e. Care este baza de calcul a impozitului pe cifra de afaceri net (TVA)?: cifra de afaceri brut; preul de vnzare al mrfurilor supuse impozitrii; diferena ntre preul de vnzare i acciz; valoarea adugat n fiecare stadiu al circuitului economic; costul complet al produciei vndute.

244. Cum se poate determina cuantumul taxei pe valoarea adugat datorat bugetului de stat? a. prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii obinute la finalul circuitului economic; b. prin aplicarea cotei proporionale asupra preului de vnzare din stadiul anterior, din rezultatul obinut sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior; c. prin aplicarea cotei de impozit asupra preului de vnzare din stadiul respectiv, din rezultatul obinut sczndu-se taxa (calculat n acelai mod) aferent preului de vnzare din stadiul anterior; d. prin aplicarea cotei de impozit asupra diferenei dintre preul de vnzare i preul de cumprare din stadiul respectiv, din rezultatul respectiv sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior; e. prin aplicarea cotei de impozit asupra valorii adugate din stadiul respectiv, din rezultatul obinut sczndu-se taxa pe valoarea adugat aferent stadiului anterior. 245. Un contribuabil realizeaz ntr-un an fiscal un venit impozabil de 2.000 u.m. Precizai n care din urmtoarele situaii el va suporta cel mai mare impozit, dac n ara de referin se practic urmtoarele cote de impunere: a) pn la 1.000 u.m. 10%; ntre 1.001-1.700 u.m. 100 u.m. +12% pentru ce depete 1.000 u.m.; ntre 1.701-2.500 u.m. 184 u.m. +15% pentru ce depete 1.700 u.m.; b) cota unic de 15%; c) cote progresive compuse: pn la 1.000 u.m. 12%;
254

ntre 1.001-1.500 u.m. 15% ; ntre 1.501-2.000 u.m. 18%; ntre 2.001-2.500 u.m. 19%. d) cote progresive compuse: pn la 800 u.m. 12% ntre 801-1200 96 u.m. +14% pentru ce depete 800 u.m.; ntre 1201-1800 u.m. 152 u.m. +18% pentru ce depete 1200 u.m.; peste 1800 u.m. 260 u.m. +25% pentru ce depete 1800 u.m.; e) cota unic de 17%. n care dintre cele cinci cazuri pltete cel mai mare impozit? Rezolvare a) n primul caz, contribuabilul se ncadreaz n clasa de venituri cuprins ntre 1.701-2.500 u.m., deci impozitul este: I = 184+(2.000-1.700)x15%=229 u.m. b) n acest caz, impozitul este: I = 2.000x15%=300 u.m. c) n acest caz materia impozabil se fracioneaz pe trane de venit, fiecrei trane i se aplic cota corespunztoare de impunere, impozitul total fiind egal cu suma impozitelor aferente fiecrei trane: I = 1.000x12%+500x15%+500x18%= 285 u.m. d) Contribuabilul se ncadreaz n clasa de venit de peste 1.800 u.m., deci impozitul datorat va fi: I = 260+200x25%= 310 u.m. e) n acest caz impozitul va fi: I = 2.000x17%=340 u.m. Se constat c cel mai mare impozit este suportat n varianta de impunere de la litera e). 246. Un contribuabil realizeaz, din surse diferite, urmtoarele venituri: 3.000 u.m., 5.000 u.m. i respectiv, 6.000 u.m. n ara de reziden se practic impozitarea separat i se folosesc urmtoarele cote progresive compuse: - pn la 2.000 u.m. scutit; - ntre 2.001-3.500 u.m. 15% pentru ce depete 2.000 u.m.; - ntre 3.501-5.000 u.m. 225 +20% din ce depete 3.500 u.m.; - ntre 5.001- 7.500 u.m. - 525 +25% din ce depete 5.000 u.m.; - peste 7.500 u.m. 1.150 +30% din ce depete 7.500 u.m.; Care dintre variantele de rspuns este corect? a) impozitul total pltit este de 3.100 um; b) venitul net al contribuabilului este de 10.900 u.m.; c) pentru primul i al treilea venit contribuabilul pltete un impozit calculat n valoare de 925 u.m.; d) pentru al doilea venit contribuabilul este scutit de impozit; e) impozitul pltit de contribuabil pentru ultimele dou venituri este de 675 u.m.
255

Rezolvare Se calculeaz impozitul (I) i venitul net (Vn) aferent fiecrei surse de venit: - pentru venitul de 3.000 u.m: I1=(3.000-2.000)x15%=150 u.m. Vn1 = 3.000-150=2.850 u.m. - pentru venitul de 5.000 u.m.: I2 = 225+(5.000-3.500)x20%=525 u.m. Vn2 = 5.000-525=4475 u.m. - pentru venitul de 6.000 u.m.: I3 = 525+(6.000-5.000)x25%=775 u.m. Vn2 = 6.000-775=5225 u.m. a) Impozitul total pltit este: It = 150+525+775=1.450 u.m., deci rspunsul este fals; b) Venitul net total al contribuabilului este: Vnt = 2.850+4.475+5.225 = 12.550 u.m., deci rspunsul este fals; c) Pentru primul i al treilea venit impozitul pltit este de: I = 150+775 = 925 u.m., deci rspunsul este corect; d) Pentru cel de-al doilea venit impozitul datorat este de 525 u.m., deci rspunsul este fals; e) Pentru ultimele dou venituri impozitul este de: I = 525+775=1.300 u.m., deci rspunsul este fals. Rspunsul corect este c). 247. Doi contribuabili realizeaz venituri astfel: A) primul realizeaz un venit de 15.000 u.m. i un venit de 10.000 u.m., cele dou venituri impozitndu-se separat dup urmtoarele cote progresive compuse: - pn la 3.000 u.m.- scutit; - ntre 3.001-7.000 u.m. 10%; - ntre 7.001-10.000 u.m.- 400 u.m.+15% din ce depete 7.000 u.m.; - ntre 10.001-15.000 u.m.-850 u.m.+20% din ce depete 10.000 u.m.; - ntre 15.001-20.000 u.m.- 1.850 u.m.+25% din ce depete 15.000 u.m.;
256

- peste 20.000 u.m.-3.100 u.m.+30% din ce depete 20.000 u.m.; B) al doilea realizeaz aceleai venituri, dar se impoziteaz cumulat dup urmtoarele cote progresive simple: - pn la 3.000 u.m.- scutit; - ntre 3.001-7.000 u.m. 15%; - ntre 7.001-10.000 u.m.- 20%; - ntre 10.001-15.000 u.m.- 25%; - ntre 15.001-20.000 u.m.- 30%; - peste 20.000 u.m.- 35% Care dintre cei doi contribuabili realizeaz un venit net mai mare? a) B: 8.750 u.m.; b) A: 24.150 u.m.; c) A: 23.200 u. m.; d) B: 16.250 u.m.; e) A: 22.300 u.m. Rezolvare A. n cazul primului contribuabil, impunerea fiind separat, impozitul datorat va fi de: - pentru venitul de 15.000 u.m.: I1 = 850+(15.000-10.000)x20%=1.850 u.m. - pentru venitul de 10.000 u.m.: I2 = 400+(10.000-7.000)x15%=850 u.m. Venitul net (obinut scznd din venitul brut impozitul) realizat de contribuabilul A va fi: Vn = (15.000-1.850)+(10.000-850)= 22.300 u.m. B. n cazul celui de-al doilea contribuabil, impunerea fiind global, se parcurg urmtoarele etape: a) Se determin venitul total (global): Vt = 15.000+10.000=25.000 u.m. b) Se calculeaz impozitul; impunerea fiind n cote progresive simple, venitul total se ncadreaz n trana corespunztoare i la ntregul venit se aplic cota aferent tranei: I = 25.000x35%=8.750 u.m. c) Se calculeaz venitul net: Vn = 25.000-8.750=16.250 u.m. Rspunsul corect este e).

257

248. O persoan realizeaz un venit total de 80.000 u.m. din care 50.000 u.m. n statul de reziden i 30.000 u.m. ntr-un alt stat. Cotele progresive simple utilizate n cele dou state sunt: Trane de venit (u.m.) pn la 10.000 10.001-50.000 50.001-75.000 peste 75.000 Statul de reziden 10% 15% 20% 23% Statul semnatar al conveniei 15% 20% 28% 30%

S se determine impozitul total suportat de contribuabil (n statul de reziden i n cellalt stat) n situaia n care ntre cele dou state exist convenie de evitare a dublei impuneri care prevede c metoda folosit este creditarea obinuit (A), i n cazul n care s-ar aplica creditarea integral (B): a) A=18.400 u.m.; B=12.400 u.m.; b) A=13.900 u.m.; B=12.400 u.m.; c) A=13.900 u.m.; B=18.400 u.m.; d) A=19.900 u.m.; B=18.400 u.m.; e) A=19.900 u.m.; B=12.400 u.m. Rezolvare A. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda creditrii obinuite: a) Se determin impozitul aferent venitului mondial (80.000 u.m.) conform grilei de impozitare utilizate n statul de reziden. Fiind vorba de impunere n cote progresive simple, ntreaga materie impozabil se ncadreaz n trana corespunztoare de venit (peste 75.000 u.m.) i la ntreaga materie impozabil se aplic cota de impunere din ara de reziden (23%): I = 80.000x23%=18.400 u.m. b) Se calculeaz impozitul pltit n strintate pentru venitul realizat n cellalt stat (30.000 u.m.) procednd similar ca la punctul a): I = 30.000x20%=6.000 u.m. c) Se calculeaz impozitul care s-ar fi datorat n ara de reziden pentru un venit egal cu cel realizat n strintate: I = 30.000x15%=4.500 u.m. d) Se determin impozitul care va fi pltit n ara de reziden scznd din impozitul aferent venitului mondial, impozitul pltit n strintate, dar n limita impozitului care s-ar fi datorat n ara de reziden (4.500 u.m.): I = 18.400-4.500=13.900 u.m. e) Se determin impozitul total suportat de contribuabil, nsumnd impozitul care va fi pltit n ara de reziden cu impozitul pltit n cellalt stat:
258

It = 13.900+6.000=19.900 u.m. B. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda creditrii integrale: a) Se determin impozitul care va fi pltit n ara de reziden, deducnd din impozitul aferent venitului mondial (calculat anterior) ntregul impozit pltit n strintate (6.000 u.m.), chiar dac este mai mare dect impozitul care s-ar fi pltit n ara de reziden pentru acelai venit (4.500 u.m.): I = 18.400 6.000 = 12.400 u.m. b) Se determin impozitul total suportat de contribuabil, n ara de reziden i n cellalt stat: It = 12.400+6.000 = 18.400 u.m. Rspunsul corect este d). 249. O persoan fizic realizaz un venit total de 4.000.000 u.m., din care 1.800.000 u.m. n statul de reziden i 2.200.000 u.m. ntr-un alt stat. n statul de reziden impozitul se calculeaz cu cote progresive simple astfel: la un venit de 1.800.000 u.m. cota de impozit este de 32%, iar pentru un venit de 4.000.000 u.m. cota de impozit este de 42%. n statul strin impozitul se calculeaz tot cu cote progresive simple, dar diferite ca nivel, astfel: pentru un venit de 2.200.000 u.m. cota de impozit este de 38%. S se determine impozitul pltiti de contribuabil n statul de reziden n situaia n care ntre cele dou state exist convenie de evitare a dublei impuneri care prevede c metoda folosit este scutirea progresiv (A) i n cazul n care s-ar aplica scutirea total (B). a) A=836.000 u.m.; B= 1.520.000 u.m.; b) A=512.000 u.m.; B= 612.000 u.m.; c) A=750.000 u.m.; B= 576.000 u.m.; d) A=756.000 u.m.; B= 576.000 u.m.; e) A=756.000 u.m.; B= 1.380.000 u.m. Rezolvare A. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda scutirii progresive: a) Conform acestei metode, pentru a determina cota de impozitare ce se practic n ara de reziden se nsumeaz venitul realizat n aceast ar cu cel realizat n strintate: Vt = 1.800.000+2.200.000= 4.000.000 u.m. Deci cota de impozitare a acestui venit n ara de reziden este de 42%. b) Se determin impozitul datorat n ara de reziden, utiliznd cota de 42%, dar care se aplic numai la venitul realizat n aceast ar: I = 1.800.000x42%= 756.000 u.m. B. n situaia n care, pentru evitarea dublei impuneri, se utilizeaz metoda scutirii totale:
259

Conform acestei metode, venitul realizat n strintate este scutit de la impozitare n ara de reziden, iar venitul realizat n ara de rezidem este impus conform grilei din aceast ar, n raport de nivelul acestuia: I= 1.800.000x32%= 576.000 u.m. Rspunsul corect este d). 250. Un rezident din SUA realizeaz n Frana un venit de 28.000 u.m. pentru care pltete statului francez un impozit calculat cu o cot progresiv simpl de 25%. n SUA realizeaz un venit de 80.000 u.m. i se aplic impozitul pe venitul global, cotele de impunere progresive simple fiind: - pn la 15.000 u.m. 10%; - ntre 15.001-30.000 u.m..18%; - ntre 30.001-50.000 u.m..30%; - peste 50.000 u.m..45%. S se calculeze impozitul pltit n SUA dac ntre cele dou state se aplic metoda creditrii obinuite, pentru evitarea dublei impuneri. a) 43.560 u.m.; b) 48.600 u.m.; c) 41.600 u.m.; d) 42.000 u.m.; e) 44.600 u.m. Rezolvare a) Se determin impozitul aferent venitului mondial (global) conform grilei de impozitare utilizate n statul de reziden (SUA): I = (80.000+28.000)x45%=48.600 u.m. b) Se determin impozitul pltit n Frana, pentru venitul realizat n aceast ar i n raport de grila de impunere utilizat aici: I = 28.000x25%=7.000 u.m. c) Se calculeaz impozitul care s-ar fi datorat n SUA pentru un venit egal cu cel realizat n Frana: I = 28.000x18%= 5.040 u.m. d) Se determin impozitul care va fi pltit n SUA, scznd din impozitul aferent venitului mondial, impozitul pltit n Frana, dar numai n limita impozitului care s-ar fi pltit n SUA pentru un venit egal cu cel realizat n Frana (5.040 u.m.): I = 48.600 5.040 = 43.560 u.m. Rspunsul corect este a).

260

CAPITOLUL 6 FINANE PRIVATE


251. a) b) c) d) e) 252. a) b) c) d) e) Componentele de baz ale gestiunii financiare sunt: deciziile i operaiunile financiare; instrumentele financiare; regulile de baz; obiectivele pe termen lung, mediu i scurt; metodele de gestiune. Criteriile de baz ale gestiunii financiare sunt: gospodrirea; economisirea; autonomia funcional i eficiena; solvabilitatea; prevederea.

253. Gestiunea financiar optim presupune respectarea unor reguli de baz: a) scadena sursei de finanare s fie superioar sau cel puin egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; b) scadena sursei de finanare s fie mai mic dect durata de existen a activului creat pe seama acesteia; c) scadena sursei de finanare s fie obligatoriu egal cu durata de existen a activului creat pe seama acesteia; d) durata creditului comercial acordat clienilor s fie obligatoriu mai mic dect durata creditului comercial primit de la furnizori; e) dezvoltarea i diversificarea ntreprinderii prin investiii noi atta timp ct rentabilitatea sperat pentru acestea este inferioar costului capitalului utilizat pentru finanare. 254. a) b) c) d) e) 255. a) b) c) d) e) 256. a) b) c) d) e) Efectul de levier financiar pozitiv al ndatorrii se produce cnd: rentabilitatea financiar este mai mare sau egal cu rentabilitatea economic; rentabilitatea economic este superioar ratei costului mediu ponderat al capitalului; rentabilitatea economic este superioar ratei costului capitalului mprumutat; rentabilitatea financiar este superioar ratei costului capitalului mprumutat; rentabilitatea financiar este superioar ratei costului mediu ponderat al capitalului. Capitalul ntreprinderii, dup natura lui, se mparte n: capital real i capital permanent; capital real i capital social; capital financiar i capital real; capital propriu i capital permanent; capital permanent i capital financiar. Capitalul total al ntreprinderii cuprinde : capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen scurt; capitalul permanent plus creditele i datoriile pe termen scurt; capitalul propriu plus datoriile financiare; capitalul social plus creditele pe termen lung, mediu i scurt; activele imobilizate minus activele circulante.

257. Capitalul real al ntreprinderii i gsete reflectarea n: a) bilan;


257

b) c) d) e)

contul de profit i pierdere; bugetul activitii generale; bugetul activitii de trezorerie; bugetul activitii de investiii.

258. Capitalul total, dup modul de folosin, prezint urmtoarea structur: a) capitalul social; rezerve, rezultate, fonduri proprii; activele imobilizate; activele circulante; b) rezerve, rezultate, fonduri proprii; creditele pe termen mediu i lung; activele imobilizate; activele circulante; c) creditele i datoriile pe termen scurt; creditele pe termen mediu i lung; rezerve, rezultate, fonduri proprii; capitalul social; d) creditele i datoriile pe termen scurt; creditele pe termen mediu i lung; activele imobilizate; activele circulante; e) activele imobilizate; activele circulante; 259. a) b) c) d) e) 260. a) b) c) d) e) 261. a) b) c) d) e) Capitalul permanent al ntreprinderii cuprinde: capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen scurt; capitalul social plus grupa primelor de capital, rezervelor, rezultatelor i fondurilor proprii; capitalul propriu plus creditele i datoriile pe termen mediu i lung; capitalul total minus creditele i datoriile pe termen mediu i lung; capitalul total minus capitalul social. Activele imobilizate mai sunt cunoscute sub denumirea de: resurse stabile; imobilizri financiare; utilizri durabile; mijloace fixe; elemente neamortizabile. Fondul de rulment net este egal cu: capitalul propriu minus activele imobilizate nete; capitalurile permanente minus activele imobilizate nete; total pasiv minus activele circulante nete; activele circulante minus datoriile pe termen mediu i lung; total activ minus datorii financiare. = 90.000 lei; = 105.000 lei; = 50.000 lei; = 70.000 lei; = 165.000 lei; = 60.000 lei

262. La o ntreprindere se cunosc: - capitalul social - capitalul propriu - creditele i datoriile pe termen scurt - creditele i datoriile pe termen mediu i lung - active imobilizate nete - active circulante Atunci, valoarea fondului de rulment net va fi: a) 15.000 lei; b) 10.000 lei; c) 20.000 lei; d) 35.000 lei; e) 45.000 lei.

263. Nu constituie procedeu de sporire a capitalului social: a) emisiunea de noi aciuni;


258

b) c) d) e) 264. a) b) c) d) e) 265. a) b) c) d) e) 266. a) b) c) d) e)

conversia datoriilor; plata dividendelor n aciuni; emisiunea de obligaiuni corporatiste; ncorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate. Nu constituie instrument al ndatorrii pe termen scurt: creditele de trezorerie; creditele comerciale furnizori; avansurile primite de la clieni; creditele pe baz de creane comerciale; creditul obligatar; Rata de leasing financiar este format din: cota de amortizare i un beneficiu stabilit de prile contractante; cota de amortizare i dobnda de leasing; dobnda de leasing i un beneficiu stabilit de prile contractante; cota-parte din valoarea de intrare a bunului i din dobnda de leasing; cota-parte din valoarea de intrare a bunului i un beneficiu stabilit de prile contractante. Plata dividendelor n aciuni are ca efect: diminuarea datoriilor pe termen scurt; majorarea datoriilor pe termen scurt; diminuarea capitalului social; diminuarea capitalului propriu; cumularea prii de capital social al societii absorbite.

267. Drepturile de atribuire apar n situaia n care sporirea capitalului social se face prin urmtorul procedeu: a) emisiunea de noi aciuni; b) conversia datoriilor; c) plata dividendelor n aciuni; d) ncorporarea de rezerve sau profituri nerepartizate; e) absorbia total sau parial a altei firme. 268. Ipoteca, ca modalitate de garantare a creditelor contractate de firme se constituie asupra: a) bunurilor mobile fr deposedare; b) bunurilor mobile cu deposedare; c) mainilor i utilajelor; d) aciunilor i obligaiunilor; e) bunurilor imobile prin definiie sau prin destinaie. 269. Fondul de rezerv se constituie prin: a) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 5% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; b) prelevarea n fiecare an din profitul net a unei cote de 5% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; c) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 10% pn cnd acesta atinge 20% din capitalul social; d) prelevarea n fiecare an din profitul brut a unei cote de 20% pn cnd acesta atinge 5% din capitalul social;
259

e) prelevarea n fiecare an din profitul net a unei cote de 20% pn cnd acesta atinge 5% din capitalul social. 270. O societate comercial pe aciuni emite 400.000 obligaiuni cu valoarea nominal de 2,5 lei i preul de emisiune de 2,3 lei. Rata dobnzii este de 8% pe an iar durata creditului obligatar este de 10 ani. n aceast situaie, cunoscnd faptul c rambursarea se face n trane egale, anuitatea din anul al treilea va fi: a) 172.000 lei; b) 164.000 lei; c) 100.000 lei; d) 200.000 lei; e) 700.000 lei. 271. Amortismentele activelor imobilizate apar ca: a) reducere a duratei de folosin a activelor imobilizate; b) reducere a duratei de recuperare a costului investiiilor; c) micorare a valorii bunurilor destinate s serveasc activitatea ntreprinderii o perioad de timp mai ndelungat (mai mare de un an) i care se consum treptat; d) micorare a valorii contabile nete; e) reducere a costurilor de producie. 272. a) b) c) d) e) Uzura este un proces complex concretizat n: scderea treptat a valorii activelor imobilizate; pierderea valorii reziduale a activelor imobilizate; reducerea valorii de intrare a activelor imobilizate; reducerea valorii medii anuale a activelor imobilizate; scderea treptat a utilitii activelor imobilizate.

273. Conform Standardelor Internaionale de Contabilitate amortizarea constituie: a) expresia deprecierii valorii de ntrebuinare a activelor durabile; b) alocarea sistematic a valorii amortizabile a unui activ asupra duratei sale de via util; c) msurarea uzurii fizice i morale a activelor amortizabile; d) procesul de recuperare a valorii investiiilor realizate i puse n funciune; e) procesul de finanare a rennoirii imobilizrilor uzate. 274. a) b) c) d) e) 275. a) b) c) d) e) Dintre elementele definitorii ale oricrui sistem de amortizare enumerm: valoarea rezidual; valoarea de reevaluare; valoarea neamortizabil; valoarea de amortizat; valoarea medie anual. n Romnia, valoarea de amortizat poate fi: valoarea contabil net sau valoarea de intrare; valoarea de intrare diminuat cu valoarea rezidual estimat sau valoarea contabil net; valoarea de intrare majorat cu valoarea reparaiilor capitale sau valoarea contabil net; valoarea contabil net diminuat cu valoarea rezidual sau valoarea de intrare; valoarea de intrare diminuat cu amortizarea calculat sau valoarea contabil net.

260

276. n Romnia, duratele normale de funcionare sunt: a) orientative, agenii economici avnd libertatea de a-i stabili, durate de amortizat mai mari sau mai mici; b) obligatorii, pentru agenii economici cu capital de stat sau majoritar de stat; c) stabilite prin hotrre de guvern, agenii economici avnd posibilitatea alegerii duratei normale de funcionare cuprinse ntre limitele sistemului de plaje de ani prevzut n catalog; d) obligatorii, dar agenii economici au posibilitatea s le reduc oricnd, fr restricie, dac se ntrevede fenomenul de uzur moral; e) obligatorii, doar n condiiile utilizrii amortizrii liniare. 277. a) b) c) d) e) Normele de amortizare utilizate de agenii economici pot fi: analitice; agregate pe grupe de mijloace fixe conform clasificaiei la nivel naional; agregate pe subgrupe omogene de mijloace fixe; specifice, pe ramuri sau domenii de activitate; comune, pe utilaje ce particip la realizarea aceluiai produs sau serviciu.

278. n ara noastr, activele imobilizate se amortizeaz astfel: a) imobilizrile necorporale, inclusiv fondului comercial pe durata de utilizare dar nu mai mult de 5 ani; b) mijloacele fixe prin utilizarea unuia din urmtoarele regimuri: amortizarea liniar, amortizarea degresiv, amortizarea accelerat; c) terenurile prin amortizarea liniar; d) imobilizrile financiare prin amortizarea accelerat; e) construciile prin sistemul progresiv pe o durat de pn la 40 ani. 279. O ntreprindere a cumprat un mijloc fix pe 16.12.2012 n valoare de 100.000 lei, cu o durat de funcionare de 8 ani, pentru amortizarea creia ncepnd cu 2013 aplic metoda degresiv: Cotele de amortizare proporionale calculate sunt: a) 9375,00000 lei ncepnd cu anul al 3-lea; b) 8437,50000 lei ncepnd cu anul al 4-lea; c) 7910,15625 lei ncepnd cu anul al 5-lea; d) 7910,15625 lei ncepnd cu anul al 6-lea; e) 8898,90500 lei ncepnd cu anul al 7-lea; 280. a) b) c) d) e) 281. a) b) c) d) e) Cheltuielile de constituire se amortizeaz ntr-o perioad de: cel mult 3 ani; cel puin 5 ani; maximum 5 ani; 5 ani; minimum 3 ani. Programele informatice create sau achiziionate se amortizeaz: n funcie de gradul de uzur fizic; n funcie de gradul de uzur moral; n funcie de durata probabil de utilizare care, ns, nu poate depi 5 ani; n 5 ani; pe durata prevzut pentru utilizarea lor de ctre entitatea care le deine.

261

282. Coeficientul de multiplicare prevzut de legislaie n cazul metodei degresive utilizate n Romnia, pentru o durat normal de funcionare de 8 ani este: a) 1,5; b) 2; c) 1; d) 0,5; e) 2,5. 283. Pentru un utilaj cu valoarea de 60.000 lei i cu o durat normal de funcionare de 5 ani, amortismentul cumulat dup 4 ani conform regimului de amortizare degresiv utilizat n Romnia este: a) 50.000 lei; b) 52.500 lei; c) 48.000 lei; d) 50.200 lei; e) 55.000 lei. 284. n sfera produciei, activele sunt avansate n urmtoarele stri materiale: a) stocuri de materii prime; stocuri de produse n magazie; stocuri de semifabricate; creane; stocuri de producie n curs de execuie; stocuri de mrfuri i ambalaje; b) stocuri de materii prime; stocuri de materiale consumabile; stocuri de semifabricate; stocuri de producie n curs de execuie; soldul cheltuielilor anticipate; c) stocuri de produse expediate, nencasate; stocuri de materiale consumabile; stocuri de producie n curs de execuie; stocuri de mrfuri i ambalaje; soldul disponibilitilor bneti; d) stocuri de produse n magazie; stocuri de produse expediate, nencasate; stocuri de mrfuri i ambalaje; creane din decontri nencheiate; soldul disponibilitilor bneti; e) creane; stocuri de materiale consumabile; stocuri de semifabricate; creane din decontri nencheiate; soldul cheltuielilor anticipate. 285. Necesitile de active circulante cu caracter temporar aprute pe parcursul exerciiului se evalueaz prin: a) determinarea necesarului financiar de active circulante; b) metode specifice activitii de producie i comercializare; c) metode specifice activitii bancare; d) determinarea fondului de rulment; e) determinarea disponibilitilor bneti (n cont i casierie). 286. Nevoia de fond de rulment de exploatare se determin n funcie de: a) datorii curente, datorii pe termen lung; b) fond de rulment, stocuri i creane; c) fond de rulment i necesarul financiar de active circulante; d) stocuri, creane i datorii curente; e) stocuri, creane i datorii pe termen lung. 287. Eficiena utilizrii activelor circulante se poate aprecia cu urmtoarele categorii de indicatori: a) coeficientul vitezei de rotaie; viteza de rotaie n zile; durata n zile a unei rotaii; b) indicatorii eficienei utilizrii activelor circulante; viteza de rotaie n zile; indicatorii de rentabilitate; c) indicatorii vitezei de rotaie; indicatorii eficienei utilizrii activelor imobilizate; indicatorii de rentabilitate;
262

d) indicatorii intensitii utilizrii activelor circulante; coeficientul vitezei de rotaie; indicatorii eficienei utilizrii activelor imobilizate; e) indicatorii vitezei de rotaie; indicatorii rentabilitii utilizrii activelor circulante; indicatorii intensitii utilizrii activelor circulante. 288. Indicatorii vitezei de rotaie sunt: a) rentabilitatea activelor circulante i viteza de rotaie n zile; b) coeficientul vitezei de rotaie i durata n ani a unei rotaii; c) coeficientul vitezei de rotaie i durata n zile a unei rotaii; d) durata n zile a unei rotaii i viteza de rotaie n zile; e) active circulante la 1000 lei producie exerciiu i rentabilitatea activelor circulante. 289. Coeficientul vitezei de rotaie se stabilete ca raport ntre: a) volumul de activitate i suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza; b) profitul net i suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza; c) suma medie a activelor circulante i rezultatul brut al exerciiului; d) durata n zile a unei rotaii i suma medie a activelor circulante utilizate; e) suma medie a activelor circulante prevzute a se utiliza i volumul de activitate; 290. La o firm se cunosc urmtoarele date: - cifra de afaceri: 38400 lei; - suma medie a activelor circulante: 3200 lei. Coeficientul vitezei de rotaie i viteza de rotaie n zile vor fi: a) 12 zile i 30 rotaii; b) 9 rotaii i 40 zile; c) 45 rotaii i 8 zile; d) 0,08 rotaii i 3 zile; e) 12 rotaii i 30 zile. 291. Accelerarea vitezei de rotaie presupune: a) reducerea coeficientului de rotaie i creterea duratei n zile a unei rotaii; b) creterea coeficientului de rotaie i creterea duratei n zile a unei rotaii; c) reducerea coeficientului de rotaie i reducerea vitezei de rotaie n zile; d) creterea coeficientului de rotaie i reducerea duratei n zile a unei rotaii; e) reducerea duratei n zile a unei rotaii i creterea vitezei de rotaie n zile. 292. La o firm se cunosc urmtoarele date: - producia exerciiului: - an de baz = 16000 lei; - an curent = 19800 lei; - suma medie a activelor circulante: - an de baz: 2000 lei; - an curent: 2200 lei. Variaia vitezei de rotaie n anul curent fa de anul de baz va fi: a) 5 zile; b) 5 zile; c) 8 rotaii; d) 45 zile; e) - 8 rotaii. 293. Veniturile din imobilizri financiare, veniturile din investiii pe termen scurt i veniturile din creane imobilizate se includ in categoria: a) veniturilor din exploatare; b) veniturilor din vnzarea mrfurilor;
263

c) veniturilor neimpozabile; d) veniturilor extraordinare; e) veniturilor financiare. 294. Printre componentele produciei exerciiului regsim: a) cifra de afaceri; b) producia vndut; c) venituri din vnzarea mrfurilor; d) cheltuieli materiale; e) amortizarea activelor imobilizate. 295. Rezultatul curent al exerciiului se determin prin nsumarea: a) rezultatului din exploatare i a rezultatului extraordinar; b) rezultatului financiar i a rezultatului extraordinar; c) rezultatului din exploatare i a rezultatului financiar; d) rezultatului net al exerciiului i a impozitului pe profit; e) rezultatului din exploatare i a impozitului pe profit. 296. a) b) c) d) e) Cifra de afaceri este o component a: cheltuielilor din exploatare; veniturilor financiare; cheltuielilor financiare; veniturilor din exploatare; veniturilor neimpozabile.

297. Profitul fiscal se determin n funcie de: a) venituri totale, cheltuieli totale i impozit pe profit; b) profitul contabil, cheltuielile nedeductibile i deducerile fiscale; c) profitul contabil, cheltuielile cu deductibilitate limitat i veniturile neimpozabile; d) profitul impozabil, deducerile fiscale i veniturile neimpozabile; e) rezultatul brut al exerciiului, cheltuielile deductibile i veniturile neimpozabile. 298. Impozitul pe profit se calculeaz prin: a) nmulirea profitului contabil cu cota de impozit prevzut de lege; b) deducerea cotei de impozit pe profit din profitul contabil; c) nmulirea profitului fiscal cu cota de impozit prevzut de lege; d) deducerea din profitul fiscal a cotei de impozit prevzute de lege; e) nsumarea profitului net i a cotei de impozit prevzute de lege. 299. Cota legal de impozit pe profit este: a) 24% b) 19% c) 16% d) 3% e) 15% 300. a) b) c) d) e) Profitul net al exerciiului se obine prin: deducerea impozitului pe profit din profitul contabil; deducerea impozitului pe profit din profitul fiscal; deducerea profitului impozabil din profitul contabil; nsumarea profitului contabil i a impozitului pe profit; deducerea cotei de impozit pe profit din rezultatul brut al exerciiului.
264

CAPITOLUL 7 STATISTIC
301. Pentru acelai set de date s-au calculat trei medii diferite i s-au obinut urmtoarele rezultate: 300; 297,19; 302,76. Dac tipurile de medii calculate au fost: media aritmetic ( x a ), media ptratic ( x p ) i media geometric ( x g ), alegei care dintre urmtoarele corespondene este adevrat? a) x a = 300; x g = 302.76; x p = 297.19 b) x a = 300; x g = 297.19; x p = 302.76 c) x a = 297.19; x g = 302.76; x p = 300 d) x a = 297.19; x g = 300; x p = 302.76 e) x a = 302.76; x g = 300; x p = 297.19

n , n care xi reprezint variantele caracteristicii de grupare iar f i 1 x i i frecvenele relative, se folosete pentru calculul: a) mediei aritmetice simple; b) mediei armonice simple; c) mediei aritmetice ponderate; d) mediei armonice ponderate; e) mediei ptratice ponderate;
302. Relaia 303. Pentru setul de date urmtor, determinat n urma unui studiu asupra cifrei de afaceri a firmelor din regiunea Oltenia, s se calculeze, folosind formula adecvat, cifra de afaceri cea mai des ntlnit pentru o firm: Cifra de 2000 i afaceri 0-500 500-1000 1000-1500 1500-2000 Total peste (mil lei) Nr de firme 3900 4000 2600 1000 500 12000 a) 750 mil. lei b) 500 mil. lei c) 1250 mil. lei d) nu se poate calcula e) 533,3 mil lei 304. a) b) c) d) Media variabilei alternative (Bernoulli): coincide cu frecvena relativ a variantei x1=1; coincide cu frecvena absolut a variantei x1=1; coincide cu frecvena relativ a variantei x2=0; semnific raportul dintre frecvena absolut a variantei x1=1 i frecvena absolut a variantei x2=0. e) coincide cu frecvena absolut a variantei x2=0; Pentru seria de date: 610, 530, 650, 680, 620, 550 mediana este: 680 550 610 265

305. a) b) c)

d) 615 e) 620
306. Care dintre urmtoarele variante reprezint valoarea corect pentru mediana corespunztoare unui set de date care vizeaz salariul lunar al unor persoane, dac se cunosc: - percentila 25 = 1000 - percentila 50 = 1300 - percentila 75 = 2000 - modul = 1200 a) 1200 b) 1300 c) 1500 d) 1000 e) 2000 307. a) b) c) d) e) Care dintre valorile seriei: 330, 430, 800, 580, 450 este modul (dominanta): 800 450 580 330 nici una

308. Distribuia elevilor din clasa I a unei coli generale dup numrul disciplinelor de studiu la care au avut media 10 este: Nr. 0 1 2 3 4 5 discipline Nr. elevi 10 30 80 70 50 20 Valoarea modal a seriei este: a) 2 discipline; b) 2.5 discipline; c) 3 discipline; d) 70 elevi; e) 2.7 discipline; 309. Care este valoarea corect pentru amplitudinea relativ aferent unei serii cronologice ce viza cifra de afaceri a unei firme cunoscndu-se urmtoarele elemente: - cifra de afaceri minim = 500 mil. lei; - cifra de afaceri maxim = 800 mil. lei; - coeficientul de variaie = 20%; - abaterea standard = 120 mil. lei; a) 50%; b) 600 mil .lei; c) 20%; d) 300 mil. lei; e) 120 %; 310. Care este valoarea corect pentru amplitudinea absolut a preului unui produs aferent unei perioade de timp: - amplitudinea relativ a preului: 30% - coeficientul de variaie al preului = 5%; - abaterea standard = 20 lei; a) 100 lei; 266

b) 150 lei; c) 120 lei; d) 400 lei; e) 600 lei;


311. Care este valoarea corect pentru dispersia aferent setului de date urmtor: 155, 145, 160, 150, 143, 140, 162, 148. a) 150,88 b) 160,00 c) 140 d) 55,73 e) 155 312. n urma unui studiu care viza salariul mediu lunar la nivelul rilor din U.E. s-au determinat urmtorii indicatori: - dispersia: 640000 - salariul minim: 100 euro - salariul maxim: 6000 euro - amplitudinea relativ: 368,75% Calculai valoarea coeficientului de variaie pentru salariul mediu lunar. a) 400% b) 50% c) 200% d) 59% e) nu se poate calcula 313. S se determine valoarea dispersiei distribuiei muncitorilor dup salariu de la nivelul unei firme cunoscndu-se: - salariul mediu = 4,5 mil. lei; - coeficientul de variaie al salariului = 20%; a) 0,81; b) 9; c) 90; d) 0,9; e) nu se poate calcula; 314. Calculai i alegei valoarea corect pentru abaterea medie liniar folosind datele din tabelul urmtor: Luna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Cifra de afaceri 7 8 11 9 11 9 12 14 13 9 9 8 -mil leia) 2,20 b) 9,00 c) 1,83 d) -2,00 e) -9,00 315. Pentru studiul variaiei caracteristicii secundare dintr-o distribuie bidimensional se calculeaz: dispersia general ( 2 ), media dispersiilor de grup ( 2 ) i dispersia mediilor de grup de la media general ( 2 ). Este adevrat n orice situaie relaia: a) 2 > 2

267

b) 2 2 c) 2 = 2 2 d) 2 = 2 e) 2 < 0
316. n analiza distribuiilor bidimensionale, dispersia mediilor de grup de la media general ( 2 ) evideniaz: a) variaia caracteristicii secundare determinat de aciunea concomitent a factorilor eseniali i ntmpltori la nivelul colectivitii generale; b) variaia caracteristicii secundare determinat de aciunea factorului esenial la nivelul colectivitii generale; c) variaia global a caracteristicii principale d) variaia caracteristicii secundare determinat de aciunea factorilor ntmpltori la nivelul colectivitii generale; e) variaia global integral a caracteristicii secundare. 317. S se determine coeficientul de asimetrie al distribuiei muncitorilor dup salariu de la nivelul unei firme cunoscndu-se: - salariul mediu = 6 mil. lei; - coeficientul de variaie al salariului = 20%; - salariul dominant =5 mil.lei Interpretai rezultatul obinut. a) 0,81 b) 0,9 c) 1,90 d) 0,83 e) nu se poate calcula 318. Care dintre urmtoarele enunuri descriu cel mai bine forma distribuiei pentru care se cunosc urmtoarele: media = 150; abaterea standard = 160; modul = 170? a) distribuia este simetric b) distribuia este extrem asimetric stnga c) distribuia este moderat asimetric dreapta d) distribuia este moderat asimetric stnga e) distribuia este extrem asimetric dreapta 319. Pentru o serie de distribuie s-au determinat valorile momentului centrat de ordinul patru ( 4 ) i ale dispersiei ( 2 ) : 4800, respectiv 40. Care dintre afirmaiile de mai jos este corect? a) 2 = 3 curba frecvenelor distribuiei este mezocurtic; b) 2 < 3 curba frecvenelor distribuiei este platicurtic; c) 2 > 3 curba frecvenelor distribuiei este leptocurtic; d) 2 > 3 curba frecvenelor distribuiei este platicurtic; e) 2 < 3 curba frecvenelor distribuiei este leptocurtic. 320. Pentru o serie de distribuie s-au determinat valorile momentului centrat de ordinul patru ( 4 ) i dispersiei ( 2 ) : 3600, respectiv 40. Care dintre afirmaiile de mai jos este corect? a) 2 = 0 curba frecvenelor distribuiei este mezocurtic;

268

b) 2 < 0 curba frecvenelor distribuiei este platicurtic; c) 2 > 0 curba frecvenelor distribuiei este leptocurtic; d) 2 > 0 curba frecvenelor distribuiei este platicurtic; e) 2 < 0 curba frecvenelor distribuiei este leptocurtic.
321. Calculai i alegei valoarea corect aferent erorii medii de reprezentativitate n cazul unui sondaj aleator simplu nerepetat pentru care se cunosc datele: - volumul populaiei din care s-a extras eantionul: 1000000 - volumul eantionului: 100000 - abaterea standard a populaiei de baz aferent variabilei studiate: 140 - precizia cu care se garanteaz rezultatele sondajului: 95,45% (z = 2) a) 0,18 b) 196,00 c) 0,90 d) 42,02 e) 0,42 322. Determinai i alegei varianta corect pentru intervalul n care se va ncadra producia total de gru aferent unei suprafee de 1000 hectare, tiindu-se c a fost realizat o cercetare prin sondaj aleator simplu nerepetat pe un eantion de 100 de hectare, cu o precizie de 95% (z=1,96), n urma cruia s-a determinat producia medie la hectar de 4500 kg i dispersia de sondaj egal cu 254. a) [4497036,48; 4502963,52] b) [4498490,00; 4501510,00] c) [4497,04; 4502,96] d) [4498,49; 4501,51] e) nu se poate calcula 323. Pe o populaie de 1000 clieni s-a realizat o cercetare prin sondaj aleator simplu nerepetat folosind un eantion reprezentativ de 10%, n vederea determinrii preferinei pentru un produs. n urma studiului eantionului s-a determinat c 64,25% dintre clieni prefer produsul n timp ce 35,75% nu. Calculai i alegei varianta corect aferent intervalului n care se va ncadra proporia clienilor din ntreaga populaie care prefer produsul, folosind o precizie de 95% (z=1,96) a) [55,33%; 73,17%] b) [59,7%; 68,3%] c) [54,32%; 74,68%] d) [64,25%; 75,75%] e) nu se poate calcula 324. Calculai i alegei valoarea corect aferent erorii limit admis, cunoscndu-se datele urmtoare: - tipul cercetrii: sondaj aleator simplu repetat pentru msurarea greutii mingilor de pingpong. - populaia vizat de studiu: producia aferent lunii mai: 16.000.000 mingi - volumul eantionului: 10% - greutatea medie a unei mingi din eantion: 20g - abaterea standard a greutii mingilor din eantion: 14 - precizia sondajului: 99,45% (z=2) a) 0,100 b) 0,221 c) 0,011 269

d) 0,022 e) 0,114
325. Care dintre relaiile urmtoare reprezint formula de calcul corect a erorii medii de reprezentativitate n cazul sondajului stratificat nerepetat pentru o variabil numeric? z 2 2 a) nnrep = 2 xnrep

b) nrep = c) nrep = d) xnrep

2
n

n 2 1 n N = z nrep

e) xnrep = z

2
n

326. Care dintre relaiile urmtoare reprezint formula de calcul corect a erorii medii de reprezentativitate n cazul sondajului stratificat repetat pentru o variabil numeric? z 2 2 a) nrep = 2 xrep

b) rep = c) rep = d) xrep

2
n
n 1 n N = z rep

e) xrep = z

2
n

327. Care dintre relaiile urmtoare reprezint formula de calcul corect a erorii limit admis n cazul sondajului stratificat repetat pentru o variabil numeric? z 2 2 a) nrep = 2 xrep

b) rep = c) rep =

2
n

n 1 n N

d) xrep = z

2
2
n

n 1 n N

e) xrep = z

270

328. Care dintre relaiile urmtoare reprezint formula de calcul corect a erorii medii de reprezentativitate n cazul sondajului simplu nerepetat pentru o variabil alternativ? z 2 p(1 p) a) nnrep = 2 xnrep

b) nrep = c) nrep = d) xnrep

p (1 p) n p (1 p ) n 1 n N = z nrep p(1 p) n

e) xnrep = z

329. Care din enunurile de mai jos exprim corect situaia prezentat n tabelul distribuiei bidimensionale urmtoare: ani

Vechimea (Y) 1- 6,5- 12- 17,5- 23- 28,5Varsta (X) Total 6,5 12 17,5 23 28,5 34 20 27 34 41 48 55 Total -27 -34 -41 -48 -55 -62 3 0 0 0 0 0 3 0 4 0 0 0 0 4 0 3 7 0 0 0 10 0 0 7 10 0 0 17 0 0 0 8 13 0 21 0 0 0 0 0 5 5 3 7 14 18 13 5 50

a) lipsa corelaiei dintre cele dou variabile b) exist corelaie direct intens ntre cele dou variabile c) exist corelaie liniar invers intens ntre cele dou variabile d) nu se poate extrage nici o concluzie cu privire la legtura dintre cele dou variabile e) exist corelaie liniar invers de intensitate mic ntre cele dou variabile
330. Care din enunurile de mai jos exprim corect situaia prezentat n graficul urmtor cu privire la posibila corelaie dintre cele dou variabile:

a) lipsa corelaiei dintre cele dou variabile b) exist corelaie direct intens ntre cele dou variabile c) exist corelaie liniar invers intens ntre cele dou variabile d) nu se poate extrage nici o concluzie cu privire la legtura dintre cele dou variabile
271

e) exist corelaie liniar invers de intensitate mic ntre cele dou variabile
331. Folosind datele de mai jos calculai coeficientul de corelaie liniar a lui Pearson, determinai ecuaia de regresie i alegei varianta corect de rspuns. x-cauza 20 24 12 16 34 33 18 22 23 30 y-efect 7 8 3 2 9 10 4 7 6 11 a) 0,227 b) 0,994 c) -0,798 d) 0,899 e) 0,657 332. Folosind datele din tabelul urmtor, determinai valoarea aferent sumei ptratelor erorilor (y-Yx)2, tiind c s-a utilizat pentru determinarea regresiei funcia liniar : Yx= 44,891+0,918x x- cauza 520 658 795 108 121

y-efectul a) b) c) d) e) 522,25 648,94 774,71 220,04 nu se poate calcula

516

651

781

104

114

333. Ce se poate spune despre legtura cauzal de form liniar dintre dou variabile pentru care s-a determinat coeficientul de corelaie liniar r = 0,88? a) ntre cele dou variabile nu exist legtur cauzal; b) ntre cele dou variabile exist legtur cauzal direct i intens; c) ntre cele dou variabile exist legtur cauzal direct slab; d) ntre cele dou variabile exist legtur cauzal invers puternic; e) ntre cele dou variabile exist legtur cauzal invers slab; 334. Mulimea valorilor coeficientului de corelaie calculat n cazul dependenelor liniare directe este: a) [-1, 1]; b) [-1, 0); c) mulimea numerelor reale; d) (0, 1]; e) [-3, 3]. 335. n analiza corelaiei simple, pentru coeficientul de corelaie linear ai obinut urmtorul rezultat ; - 2,8 . Cum apreciai intensitatea corelaiei sau rezultatul obinut ? a) Corelaie direct foarte intens ; b) Corelaie invers foarte intens ; c) Lips de corelaie ; d) Rezultat eronat ; e) Corelaie slab . 336. Care dintre urmtoarele relaii trebuie utilizat pentru a calcula corect intensitatea legturii dintre dou fenomene cu ajutorul coeficientului de corelaie liniar a lui Pearson?

272

a) =

2S n(n 1)

b) r =

(x + x )( y + y ) (x x ) ( y y )
2

c) r = d) =

(x x )( y y ) (x x ) ( y y )
2

2S n(n + 1)

e) = 1 +

n n2 + 1

337. Se cunosc urmtoarele date : Luna 1 2 3 4 5 6 Producia - mil. Lei - 40 30 50 60 50 50 Determinai i alegei rezultatul corect ce vizeaz diferena medie absolut ( sporul mediu lunar) : a) 2 mil. lei ; b) - 7 mil. lei ; c) 5 % ; d) 10 mil. lei . e) -10 mil. lei 338. Dac un fenomen economic nregistreaz modificri absolute cu baza n lan pozitive, din ce n ce mai mici n mrime absolut, atunci ultimul nivel observat al fenomenului comparativ cu primul va fi: a) mai mare; b) mai mic; c) egal; d) mai mic sau egal; e) mai mare sau egal; 339. Calculai i alegei valoarea corect aferent indicelui mediu al produciei pentru perioada 2006-2009, tiindu-se c: - producia a crescut n anul 2005 fa de 2001 cu 15%; - producia a crescut n anul 2009 fa de 2001 cu 9%; a) 0,987 b) 0,948 c) 0,925 d) 0,946 e) 0,982 340. Pentru seria prezentat n tabelul urmtor calculai i alegei valoarea corect corespunztoare a ritmului mediu de cretere. Anul 1 2 3 4 5 Cifra de Afaceri 400 450 490 460 480 mii lei a) 2,02%

273

b) 3,71% c) 4,66% d) 1,05% e) 6,21%


341. Directorul compartimentului de personal al unei societi comerciale a afirmat la nceputul lunii iunie a anului curent, c ncepnd din acel moment, n fiecare lun pn la sfritul anului salariul mediu lunar va crete cu 2%, astfel nct la sfritul anului salariului mediu va fi cu 20% mai mare dect cel din luna iunie. Care din afirmaiile urmtoare este adevrat? a) este corect afirmaia directorului de personal, creterea total a salariului va fi de 20% b) nu este corect afirmaia directorului de personal, creterea total a salariului va fi de 14% c) nu este corect afirmaia directorului de personal, creterea total a salariului va fi de 2.02% d) nu este corect afirmaia directorului de personal, creterea total a salariului va fi de 14.86% e) nu este corect afirmaia directorului de personal, creterea total a salariului va fi de 27.20% 342. Care dintre urmtoarele variante de medii trebuie utillizat pentru calculul corect al stocului de combustibil pornind de la datele din tabelul urmtor: Data 01.01 02.02 02.03 05.04 10.05 01.06 Stocul de motorin 400 420 410 600 320 240 (tone) a) media aritmetic simpl b) media aritmetic ponderat c) media cronologic simpl d) media geometric simpl e) media cronologic ponderat 343. Pentru care dintre seriile cronologice de mai jos folosind metoda sporului mediu? Seria Anul 2004 2005 A 600 440 Producia - mii lei B 400 410 Producia - mii lei C 420 441 Producia - mii lei a) B b) A c) C d) A,B e) metoda nu se recomand la niciuna dintre serii se recomand ajustarea mecanic

2006 460 450 460

2007 520 590 479

2008 880 940 502

344. Cu ajutorul metodei indicelui mediu calculai i alegei valoarea corect aferent cursului valutar pentru data de 5.06, folosind datele de mai jos: Data 01.06 02.06 03.06 04.06 05.06 06.06 07.06 Curs leu/euro 4,18 4,18 4,19 4,21 4,23 4,22 4,24 a) 4,21 b) 4,22 c) 4,19 d) 4,23 e) 4,20

274

345. Calculai abaterea standard pentru setul de date prezentat n continuare, referitor la lungimea unui reper fabricat de o societate comercial. Lungime 98,0598,1098,1598,2098,2598,30Total (mm) 98,10 98,15 98,20 98,25 98,30 98,35 Nr. de repere 10 35 60 90 40 25 260 a) 0,0629 b) 0,1823 c) 0,2529 d) 0,0735 e) 0,1690 346. Calculai i alegei valoarea corect aferen erorii medii de reprezentativitate pe baza datelor de mai jos, obinute n urma unui sondaj aleator simplu nerepetat care viza estimarea salariului mediu, realizat pe un eantion reprezentativ de 1%, cu o precizie de 95,45% (z=2), extras dintr-o populaie de 8 milioane de angajai.

Salariul -RON350-650 650-950 950-1250 1250-1550 1550-1850 Total a) b) c) d) e) 1,22 0,99 1,11 2,11 2,99

Nr. angajai 30000 26000 14000 9000 1000 80000

347. Folosind datele de mai jos i modelul funciei liniare, determinai ecuaia de regresie i alegei varianta corect de rspuns. x-cauza 18 16 15 12 10 y-efect 1,5 1,4 1,4 1,1 1,0

a) b) c) d) e)

Yx=0,293+0,072x Yx= 0,293-0,072x Yx= -0,293-0,072x Yx= -0,072+0,293x Yx= 0,072-0,293x

348. Pentru seria prezentat n tabelul urmtor calculai modificarea medie absolut, respectiv indicele mediu. Luna 1 2 3 4 5 Producia (mii 40 50 48 60 83 tone) a) = 20; I = 1,5 b) = 43; I = 2,075 c) = 10,75; I = 1,2 d) = 10; I = 1,25 e) = 8,6; I = 1,16 275

349. Alegei tipul de medie adecvat i calculai cantitatea medie de produse aflat n depozitul firmei SC Stocking SRL, pe parcursul perioadei prezentate n tabelul urmtor: Stocul de cauciucuri de var R14/175 Goodyear Data 01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 Nr. de 400 420 410 600 320 240 cauciucuri a) 414,00 b) 398,33 c) 413,22 d) 410,00 e) 400,00 350. Calculai diferena dintre valoarea real a cifrei de afaceri aferent anului 2007 i cea deteminat cu ajutorul metodei sporului mediu pentru acelai an, folosind datele de mai jos: Anul 2004 2005 2006 2007 2008 Producia - mii lei 4000 4400 4805 5199 5600 a) 0 b) +1 c) -1 d) +5 e) -5

276

CAPITOLUL 8 INFORMATIC ECONOMIC


351. Locul sistemului informatic este: a) n cadrul sistemului operaional b) n cadrul sistemului decizional; c) la nivelul managementului; d) la nivelul sistemului operaional; e) n cadrul sistemului informaional. 352. Care este elementul din structura unui sistem informatic ce cuprinde sistemul indicatorilor economici, procese i fenomene economice, precum i metodologiile de realizare a sistemelor informatice? a) baza informaional; b) baza tiinifico-metodologic; c) baza teoretic; d) baza tehnic; e) sistemul de programe. 353. Un sistem informatic reprezint: a) totalitatea cunotinelor despre metodele i mijloacele de culegere, transmitere i prelucrare a datelor, stocare, regsire, transfer i consum a informaiilor; b) dat despre realitatea economic obiectiv, recepionat i reflectat n contiina unui observator, cu caracter de noutate, util aciunilor de dirijare a sistemelor economice, ntr-un cadru social-istoric dat; c) datele supuse prelucrrii fluxurilor informaionale, sistemele i nomenclatoarele de coduri; d) un ansamblu de elemente interconectate funcional n scopul automatizrii obinerii informaiei i fundamentrii deciziilor; e) un ansamblu interconectat de elemente utilizate n culegerea, transmiterea i prelucrarea datelor, obinerea, stocarea, regsirea i transmiterea informaiilor i a deciziilor. 354. O dat despre realitatea economic obiectiv, recepionat i reflectat n contiina unui observator, cu caracter de noutate, util aciunilor de dirijare a sistemelor economice, ntr-un cadru social-istoric dat, este reprezentat de: a) tehnologia informaional; b) informaia economic; c) informaia tehnic; d) informaie; e) producia de informaii. 355. Totalitatea cunotinelor despre metodele i mijloacele de culegere, transmitere i prelucrare a datelor, stocare, regsire, transfer i consum a informaiilor, reprezint: a) tehnologia informaional; b) Informaia economic; c) producia de informaii; d) canal de transmisie; e) baza informaional. 356. Unitatea aritmetic i logic (UAL) este o component ce face parte din arhitectura: a) memoriei interne;
277

b) c) d) e)

unitii de comand i control; hard-disk-ului; unitii centrale; echipamentelor periferice.

357. Care component preia, tot sub controlul unitii de comand i control (UCC), informaiile corespunztoare din unitatea de memorie i le transfer unor periferice de ieire sau unor periferice de stocare? a) unitatea de memorie; b) unitatea de intrare; c) unitatea aritmetico-logic; d) procesorul; e) unitatea de ieire. 358. Intervalul de timp de la furnizarea adresei n registrul de adrese pn la obinerea informaiei disponibile n registrul de date, este reprezentat: a) capacitatea memoriei; b) timpul de acces la informaie al memoriei; c) rata de transfer; d) viteza de rotaie a hard-disk-ului; e) lungimea cuvntului. 359. Care dintre urmtoarele desemneaz mrimea zonei (locaiei, casetei) adresabile n memoria intern? a) lungimea cuvntului; b) octetul; c) capacitatea memoriei; d) unitatea de memorie; e) timpul de acces. 360. Care din urmtoarele funcii nu sunt caracteristice unui sistem de operare? a) coordonarea execuiei mai multor programe; b) administrarea comunicaiei ntre echipamentele de comunicaie i liniile de comunicaie; c) punerea la dispoziia utilizatorilor a unor faciliti prin intermediul programelor utilitare; d) planificarea execuiei lucrrilor; e) alocarea resurselor necesare executrii programelor. 361. ntr-un sistem de operare, driver-ul de dispozitiv: a) are sarcina s comunice cu unitile de control ale unitilor periferice pentru executarea operaiilor de intrare/ieire; b) are sarcina s coordoneze utilizarea memoriei interne; c) planific firele de execuie la nivelul procesorului; d) are sarcina s coordoneze utilizarea facilitilor oferite de memoria extern a calculatorului; e) are sarcina s coordoneze procesele dintr-un sistem de calcul. 362. Planificatorul i expeditorului sunt componente ale: a) memoriei; b) procesorului; c) hard-disk-ului; d) administratorului de memorie;
278

e) nucleului sistemului de operare. 363. Ce component stocheaz informaii referitoare la toate fiierele aflate n memoria extern, mai precis informaii referitoare la poziiile fiierelor, utilizatorii cu drept de acces la ele i ce poriune din memorie este disponibil pentru stocarea de noi fiiere sau extinderea celor existente? a) administratorul de memorie; b) planificatorul; c) expeditorul; d) administratorul de fiiere; e) driverul de dispozitiv. 364. Ansamblul de programe care gestioneaz resursele fizice i logice ale unui sistem de calcul este dat de: a) software de aplicaie; b) software utilitar; c) sistem de operare; d) limbaje de programare; e) procesorul. 365. Software-ul utilitar conine: a) toate programele ce ruleaz pe un calculator; b) programe care gestioneaz resursele fizice i logice ale unui sistem de calcul; c) programele care desfoar activiti eseniale pentru funcionarea calculatorului, dar neincluse n sistemul de operare; d) programele care efectueaz aciuni particulare pentru care este utilizat calculatorul ntr-un anumit domeniu; e) software de contabilitate. 366. Reelele care nu includ servere dedicate i nu au o organizare ierarhic a calculatoarelor sunt de tip: a) arbore; b) cu server de dedicat; c) stea; d) WAN (Wide Area Networks); e) peer-to-peer (de la egal la egal). 367. Topologia de reea n care un calculator central constituie inima reelei, iar celelalte calculatoare din reea, denumite noduri, se conecteaz individual la calculatorul central, neexistnd dou noduri legate direct, este o topologie de tip: a) inel (ring); b) magistrala (bus); c) arbore (tree); d) stea (star); e) peer-to-peer (de la egal la egal). 368. Dispozitivul care preia semnalul atenuat de pe un segment de cablu, l amplific fr ai modifica frecvena i l transmite mai departe pe un alt segment de cablu se numete: a) repetor; b) switch;
279

c) concentrator (hub); d) router; e) punte (bridge). 369. n cadrul unei formule, referina $F2 este: a) relativ; b) absolut; c) mixt, cu linie fixat; d) mixt, cu coloan fixat; e) relativ cu linie fixat. 370. Fie urmtoarea foaie de calcul: A B C D E 1 10 20 30 2 15 25 40 3 50 35 45 4 25 15 20 Celula D1 conine formula =$A1+B$1. Se copiaz formula n celula E1. Rezultatul afiat n celula E1 va fi: a) 80; b) 55; c) 45; d) 40; e) 60. 371. ntr-o formul Excel, operatorul de domeniu este caracterul: a) dou puncte; b) virgul; c) spaiu; d) punct i virgul; e) egal. 372. Fie urmtoarea foaie de calcul: A B C D E 1 10 15 20 25 2 35 30 60 50 3 40 45 20 45 Celula E1 conine formula =If(A1<B1;$C1;$D1). Se copiaz formula n E2. Rezultatul afiat n celula E2 va fi: a) 50; b) 20; c) 60; d) 45; e) 55.

280

Fie urmtoarea foaie de calcul: A B C 1 3 4 2 2 6 3 7 3 4 6 5 5 8 9 n celula C1 scriem formula =A1+B1. Cu ajutorul butonului de extindere a formatrii copiem formula n domeniul C2:C5. Care va fi coninutul extern al celulei C3? a) 8; b) 10; c) 11; d) 17; e) 16. 374. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate? a) funcia =SEARCH("Dana"; "Loredana") returneaz valoarea 5; b) funcia =EXACT("elena"; "Elena") returneaz valoarea TRUE; c) funcia =EXACT("elena"; "elena") returneaz valoarea FALSE; d) funcia =FIND("Dana"; "Loredana") returneaz valoarea 5; e) funcia SUMIF este volatil. 375. Ce rezultat returneaz funcia =MID("bravo seria X sunteti foarte buni";30;4)? a) seria 5; b) sunteti; c) foarte; d) buni; e) Foarte buni. 376. Care din urmtoarele afirmaii nu sunt adevrate? a) ntotdeauna n bara de formule se afieaz coninutul intern, iar n celula n care scriem formula se afieaz coninutul extern; b) implicit n bara de formule se afieaz coninutul intern, iar n celula n care scriem formula se afieaz coninutul extern; c) operatorul de domeniu este caracterul dou puncte; d) operatorul de intersecie este caracterul spaiu. e) operatorul de reuniune este caracterul virgul. 377. n cadrul unei formule, referina F$2 este: a) relativ; b) absolut; c) mixt, cu linie fixat; d) mixt, cu coloan fixat; e) relativ cu linie fixat. 378. 1 2 3 4 A 10 15 50 25 Fie urmtoarea foaie de calcul: B C D E 20 30 25 40 35 45 15 20
281

373.

Celula D1 conine formula =$A1+B$1. Se copiaz formula n celula E2. Rezultatul afiat n celula E2 va fi: a) 80; b) 55; c) 45; d) 40; e) 50 379. ntr-o formul Excel, operatorul de reuniune este caracterul: a) dou puncte; b) virgul; c) spaiu; d) egal; e) punct. 380. Fie urmtoarea foaie de calcul: A B C D E 1 10 15 20 25 2 35 30 60 50 3 40 45 20 45 Celula E1 conine formula =If(A1>B1;$C1;$D1). Se copiaz formula n E2. Rezultatul afiat n celula E2 va fi: a) 50; b) 20; c) 60; d) 45. e) 55 381.

Fie urmtoarea foaie de calcul: A B C 1 3 4 2 2 6 3 7 3 4 6 5 5 8 9 n celula C1 scriem formula =A1+B1. Cu ajutorul butonului de extindere a formatrii copiem formula n domeniul C2:C5. Care va fi coninutul extern al celulei C5? a) 8; b) 10; c) 11; d) 17. e) 16. 382. Ce rezultat returneaz funcia =MID("12212214";4;2)? a) 12; b) 21; c) 22; d) 14; e) 41.

282

383. Un sistem informaional modern trebuie s asigure: a) urmrirea comenzilor i a strii acestora; b) utilizarea eficient a resurselor; c) inovaie i creativitate; d) o anumit independen la modificri; e) operativitatea informrii. 384. Componentele sistemului informaional sunt: a) decizii; b) aciuni; c) mijloacele de tratare a informaiilor; d) transferul n timp; e) transferul informaiei n spaiu. 385. Sistemul informatic cuprinde: a) ansamblul informaiilor interne i externe, formale sau informale utilizate n cadrul firmei precum i datele care au stat la baza obinerii lor; b) modele i formule de calcul aflate la baza tratrii informaiilor; c) mijloacele de tratare a informaiilor; d) materialele folosite pentru consemnarea datelor i informaiilor; e) succesiunea tratrii informaiilor prin care se exprim logica ntregului sistem informaional. 386. Sistemul informatic reprezint: a) ansamblul tehnico-organizatoric de culegere, transmitere, stocare i prelucrare a datelor n vederea obinerii informaiilor necesare procesului decizional; b) sistemul ce furnizeaz fiecrui utilizator, n funcie de responsabilitile i atribuiile sale, toate informaiile necesare; c) sistemul n care informaia trece printr-un format digital; d) componentele primare ale sistemului informaional-informatic, organic interdependente; e) operaiile asupra datelor i informaiilor vehiculate pe anumite traiectorii i nregistrate n documente tipizate sau nu.. 387. Un sistem informatic integrat este acel sistem informatic care ndeplinete urmtoarele condiii: a) utilizarea de aplicaii independente; b) utilizeaz o baz de date unic; c) ofer acces la resursele sistemelor n interiorul i exteriorul firmei; d) are n componen programe informatice care cuprind activitile anumitor compartimente funcionale ale firmei; e) utilizeaz mai multe baze de date. 388. Intrrile sistemului informatic reprezint: a) crearea iniial i actualizarea bazei de date; b) un ansamblu omogen de proceduri automate; c) rezultatele prelucrrilor desfurate; d) ansamblul datelor ncrcate, stocate i prelucrate n cadrul sistemului n vederea obinerii informaiilor; e) exploatarea bazei de date. 389. Integrarea aplicaiilor presupune: a) crearea i actualizarea mai multor baze de date;
283

b) scderea complexittii, pentru c reuniunea sistemelor presupune adugarea de componente evolutive i emergente; c) coordonarea i sincronizarea mai multor aplicaii eterogene, att n interiorul, ct i n afara ntreprinderilor; d) ansamblul datelor ncrcate, stocate i prelucrate n cadrul sistemului n vederea obinerii informaiilor; e) n componen un program informatic ce cuprinde activitile unui anumit compartiment funcional. 390. Principalele avantaje pe care o suit de aplicaii integrate trebuie s le ofere beneficiarilor sunt: a) migrarea mai rapid la modele de e-business; b) reducerea costurilor pe termen scurt; c) partajeaz modele de informaii diferite i informatizeaz procesele de business la nivelul ntregii organizaii; d) creterea eficienei strategice; e) cresterea costurilor pe termen mediu si lung. 391. Scopul ERP (sistem de gestiune integrat a proceselor de afaceri) const n: a) integrarea proceselor economice la nivel de departament; b) pstreaz graniele dintre departamente i delimitrile funcionale; c) partajeaz modele de informaii diferite i informatizeaz procesele de business la nivelul ntregii organizaii; d) realizarea unei mai bune comunicri n companie, mbuntirea cooperrii i interaciunii dintre diferite departamente; e) realizarea unor analize partiale asupra ndeplinirii planului de afaceri. 392. Orice organizaie economic devine interconectat n urmtoarele conditii: a) s nchirieze reele de telecomunicaii pentru voce, date i imagini; b) s foloseasc reele nchiriate i cu serviciile procurate din afar; c) prin legarea reelei proprii de calculatoare la reeaua naional; d) conexiunea unui anumit departament la reteaua Internet; e) utilizarea unor asemenea servicii i tehnologii independent de sistemele informaionale i procesele organizaionale. 393. n vederea asigurrii competitivitii, orice ntreprindere comercial care dorete s-i desfoare afacerile utiliznd mediul Internet va trebui: a) s dispun de soluii limitate de stocare n reea pentru gestionarea informaiilor; b) diseminarea informaiilor privind noile responsabiliti ce revin diferitelor locuri de munc; c) s menin un contact permanent cu clienii, partenerii, furnizorii i angajaii; d) accesul rapid la bazele de date ale firmei;; e) planificarea diferitelor edine, ntlniri de lucru. 394. Intranetul prezint o serie de avantaje; din enumerarea de mai jos precizai care sunt acestea: a) permite utilizatorilor externi s acceseze informaiile; b) ofer acces la resursele sistemelor n interiorul i exteriorul firmei; c) accesul se ofer doar acelor parteneri de ncredere; d) distribuirea informaiilor pentru toate birourile, indiferent de localizare; e) servirea mai bun a clienilor, prin sprijin personalizat i responsabil.

284

395. Extranetul presupune: a) s dispun de soluii limitate de stocare n reea pentru gestionarea informaiilor; b) parte a Intranet-ului ntreprinderii comerciale, care este accesibil i altor companii; c) este disponibil numai n cadrul unor reele private; d) accesarea din exterior la informaiile confideniale; e) crearea Intranetului, exclude comunicarea ntre aplicaiile firmelor prin intermediul Extranetului. 396. Prin ntreprindere virtual, nelegem: a) gradul nalt de centralizare; b) controlul ierarhic; c) localizarea operaiilor n graniele geografice; d) consumatorul final tie unde sunt situate avnd contact cu cel putin un membru al ntreprinderii; e) un grup de ntreprinderi care decid s formeze o comunitate virtual, adic platforme ce permit partajarea n comun a informaiilor despre membrii grupului. 397. Principalele particulariti ale unei ntreprinderi virtuale constau din: a) modalitatea de organizare pe proiect sub forma unei reele n care structurile orizontale sunt principale; b) prezenta unui numr ct mai mare de intermediari dintre productor i consumator; c) lucrul n comun la distane foarte mari; d) o vitez destul de mic de circulaie a valorilor tranzacionate; e) fluxurile de date i prelucrarea acestora necesit informaii generale. 398. Care din urmtoarele particulariti nu sunt specifice unei ntreprinderi virtuale? a) un aport important la realizarea activitilor din partea tehnologiilor informaionale; b) existena unor frontiere fizice n lanul valoric; c) gradul de lichiditate sczut; d) partajare i exploatare eficient a informaiilor; e) pstrarea independenei fiecrui participant n reea. 399. Avantajele unei ntreprinderi virtuale comparativ cu una tradiional sunt: a) actualul nivel al capabilitilor tehnologice permite o integrare complet a partenerilor unei ntreprinderi virtuale.; b) organizarea este vertical; c) prezice cu uurin evoluia tuturor industriilor noi; d) interaciunea fa-n-fa ntre parteneri; e) abilitatea de a reaciona rapid la schimbrile mediului i de a capta oportunitile care apar pentru scurt timp pe pia. 400. Infrastructura unei ntreprinderi virtuale trebuie s asigure: a) eterogenitatea; b) omogenitate conceptual a resurselor, informaiilor i activitilor; c) ierarhie vertical; d) centralizare; e) s asigure o anumit dependen partenerilor si.

285

RSPUNSURI

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23.

D B C A D D B E D E C A A D C A C D E E D C C

24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46.

A E E D C C B D D C A C D B B C B C E B B C B

47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69.
286

B B D C B D C D B E C B E C C D A C E C B D C

70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92.

C B D C C B D C C B C D E C C E E B A A B B A

93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115

E A A A B A C A A B E E E E B A E A A A B A A

RSPUNSURI
116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 B C E C B D C B A B B A D A B E C A E D E A D A 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 B D D A E C E E B E B C C C C C D C C C C C C D 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187
287

D D E A C B A D D C C C B D C B B B B B B B A D

188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211

A E E E E C D D B E C E B B D E C C A D B C A C

212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235

E D B A E C C C C C B A D B E B C C A E C B C C

RSPUNSURI
236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 C C B A C B C D C E C E D D A A C A C C B A E C 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 C B B D E D A D E A B C E B D A C A B C C E B D 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307
288

B C D E C A E D A E B C D B C C A B B E A D B E

308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331

A A C D B A C C B D D A B E A A D C B E C B C D

332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355

D B D D C A A A C D E C B A C A C A C E B D B A

RSPUNSURI
356 357 358 359 360 361 362 363 364 D E B A B A E D C 365 366 367 368 369 370 371 372 373 C E D A D D A A B 374 375 376 377 378 379 380 381 382 A D A C C B C D A 383 384 385 386 387 388 389 390 391 E C A C B D C A D 392 393 394 395 396 397 398 399 400 C C D B E C C E B

289