Sunteți pe pagina 1din 2

PINGUINUL

Pinguinii (ordinul Sphenisciformes, familia Spheniscidae) sunt un grup de psri


acvatice, care nu zboar, i care triesc exclusiv n emisfera sudic. Sunt psri
acvo-terestre care triesc pe continentul ngheat numit Antarctica. Aceste psri
nezburtoare i prind hrana notnd i prinznd n gur petii pe care apoi i
devoreaz. Exist mai multe specii de pinguini cum ar fi: Pinguinul imperial,
Pinguinul Adlie etc. Pe uscat par leni, abia micndu-se, dar n ap sunt foarte
rapizi deoarece i folosesc aripile pentru not.
Rspndire
Majoritatea speciilor de pinguini triesc n mrile emisferei sudice, doar una
singur triete n apropierea liniei ecuatorului. Clocesc n insulele subantartice,
Antarctica, Australia, Noua Zeeland, Africa de Sud, Patagonia i Chile. n afara
perioadei de reproducere pot fi ntlnii i n zonele mai calde chiar tropicale cum
ar fi Brazilia, Columbia, Ecuador sau insulele Galapagos, acetia fiind mnai de
curenii reci precum: Humboldt, Cromwell sau Benguela. Marea parte a populaiei
de pinguini se afl pe Antarctica i pe insulele nconjurtoare.
Adaptri fizionomice
Pinguinii sunt singurele psri nezburtoare adaptate la scufundare, propulsate cu
ajutorul aripilor. Pentru aceasta, n timp, aripile au devenit nottoare puternice cu
articulaii rigide care mpiedic micrile independente ale oaselor care alctuiesc
aripa. Oasele pinguinilor sunt mai dense i mai dure ceea ce face ca s fie mai
rezistente n cazul impacturilor cu apa i pentru a crete n greutate ntreg corpul
pentru a reduce flotabilitatea. Picioarele sunt situate mai n spate fa de alte alte
psri, lucru ce le confer o statur biped dar care le ngreuneaz mersul pe
pmnt uscat ns ndeplinesc funcia de crm atunci cnd se afl n ap. n ap
pinguinii pot ajunge la viteze de pn la 60km/h dar viteza lor obinuit este situat
ntre 5-10km/h. Rezervele de oxigen se gsesc n esutul muscular care conine
mari cantiti de mioglobin ceea ce le face s reziste mult timp scufundate n ap,
pn la 18 minute n cazul pinguinului imperial (Aptenodytes forsteri).

Pinguinii au capacitea de a reine mare parte din temperatura corporal ceea ce i
face perfect adaptai la condiiile de frig extrem din zonele n care triesc. Au un
nveli consistent de esut gras sub piele, un sistem vascular specializat n aripi i
picioare i un penaj alctuit din trei straturi. Speciile care triesc n zonele mai
temperate au aripile mai lungi i zone lipsite de penaj la nivelul feei i n general
sunt mai mici i pentru a nu se supranclzi i petrec marea parte a timpului n apa
rece.
Comportament
Ritualurile de curtare sunt foarte diverse chiar dac nu exist un dimorfism sexual
marcat. Majoritatea speciilor de pinguini clocesc n colonii mari i sunt foarte
teritoriale. Cuiburile lor sunt foarte simple dar sunt i specii care clocesc n galerii
subterane. Pinguinii imperiali nu folosesc cuiburi ci i in pe picioare oule pe
toat perioada clocirii. Pinguinii clocesc dou ou, cu excepia pinguinului
imperial care depune un singur ou. Oule sunt de culoare deschis de la alb la
verzui i au o perioad de incubaie cuprins ntre 33 i 62 de zile depinznd de
specie. Puii de pinguin prezint o cretere rapid, dup 2-3 sptmni fiind destul
de bine dezvoltai iar dup prima nprlire independizndu-se de prini.
Alimentaie
Pinguinii din speciile Aptenodytes, Megadyptes, Eudyptula i Spheniscus se
hrnesc n special cu pete. Speciile Pygoscelis i Eudyptes se hrnesc cu plancton.
Pinguinii precum i celelalte psri de mare prezint o gland ce le permite s
elimine excesul de sare pe care l ingereaz din apa mrii, ceea ce elimin nevoia
de a bea ap dulce.
Prdtori
Dumanii naturali ai pinguinilor sunt rechinii, orcile, lupii marini i focile. Exist i
unele psri care rpesc puii de pinguin sau se hrnesc cu oule acestora.