Sunteți pe pagina 1din 34

Raport cercetare Cafea JACOBS

1.Problema de decizie
1.1 Contextul decizional
Jacobs Krnung este cafeaua preferat de majoritatea consumatorilor de cafea prajit i mcinat
din Romnia, distingndu-se pe pia prin aroma sa unic, irezistibil, Alintaroma.
Cafeaua Jacobs este o cafea de calitate superioar, cu o arom unic, ce a devenit o emblem a
gustului i mirosului, un simbol al apropierii dintre oameni. Puterea Alintaromei de la Jacobs Krnung
aduce oamenii mpreun, pentru ca fiecare moment n care i savureaz cafeaua preferat s devin unul
cu totul aparte.
2. Problema de cercetare
2.1 Definirea problemei
Marca Jacosbs dorete s-i extind portofoliul de produse, prin introducerea pe pia a unei
noi arome, cafeaua cu arom de ciocolat i ment "Choco&Mint" .
Scopul cercetrii pe care o efectum are n vedere surprinderea reaciei pieei privitoare la
consumul noului sortiment.
Pentru a afla reaciile consumatorilor asupra noului sortiment, s-a comandat o cercetare de
marketing n municipiul Iai cu privire la comportamentul consumatorilor de cafea Jacobs din Iai.
2.2 Obiectivele de cercetare
Stabilirea viziunii consumatorilor asupra mrcii JACOBS
Identificarea principalilor concureni
Stabilirea frecvenei de cumprare i a consumului de cafea
Stabilirea momentului zilei i a locului preferat pentru consumul de cafea
Studierea opiniilor consumatorilor n legtur cu calitatea produselor, preul
practicat, tipul de ambalaj, cantitatea ambalat
Identificarea influenei venitului asupra comportamentului de consum
Repartizarea preferinelor de cumprare pe sortimente de cafea Jacobs
Identificarea ateptrilor consumatorului n ceea ce privete caracteristicile unei
cafele.
3. Metodologie
3.1 Designul cercetarii
n cadrul acestui proiect am ales ca metod de cercetare, chestionarul stradal. Chestionarul const
ntr-o serie de 14 ntrebri. n cele 14 ntrebri aplicate s-au regsit detalii n ceea ce privete
comportamentul de consum i cumprare, preferinele n ceea ce privete marca i tipul de cafea ,
precum i venitul respondenilor.
3.2 Surse de informare
n cercetarea primar am utilizat metoda cantitativ, am apelat la anchet, ce are ca instrument
de lucru chestionarul. Cercetarea secundar const n cutarea informaiilor din cercetri precedente.
Astfel, noi am apelat la Institutul Naional de Statistic, de unde am preluat date cu referire la numrul
total de locuitori din judeul Iai, ponderea populaiei judeului pe categoria de sex, ponderea populaiei
cu vrsta cuprins ntre 25 i 64 de ani n cadrul populaiei totale a judeului Iai si ponderea pe grupe a
populaiei cu vrsta cuprins ntre 25 i 64 ani.
3.3 Culegerea datelor
Datele au fost culese de cei 3 membri ai echipei n mod egal. Au fost chestionai 90 de oameni n
total. Fiecare membru a stat timp de 2 ore, in 2 zile , ntr-un anumit interval orar, n anumite locaii
prestabilite, realiznd 15 chestionare pe zi, 30 n total. Am ales urmtoarele locaii ( Piaa Voievozilor
BILLA SUPERMARKET, Parcul Copou i Str. Lpuneanu lng TUFFLI ) din simplul motiv c n
aceste zone exist un trafic intens, ce ne-a permis selectarea persoanelor care dein anumite atribute ce le
permit s fac parte din piaa noastr int.
Rata de respingere a fost relativ mare deoarece condiiile meteorologice nu au fost favorabile,
oamenii nefiind dispui s colaboreze. Timpul mediu necesar pentru completarea unui chestionar a fost
de 4-5 minute. Cele 2 ore petrecute pe teren n fiecare din cele 2 zile au fost suficiente pentru realizarea
celor 30 chestionare.
3.4 Design-ul chestionarului final. Pretestarea.
Chestionarul final este alctuit din 14 ntrebri, n care am utilizat 3 tipuri de scal: nominal,
ordinal i de interval. Am folosit termeni din vocabularul populaiei cercetate. Am respectat paii de
constituire a unui chestionar. Mai exact, n introducere am specificat firma de cercetare i i-am pus pe
respondeni n tem cu privire la problema cercetat. Primele 2 ntrebri au avut rolul de a filtra
respondenii pentru a-i selecta pe cei care ne intereseaz. A urmat o ntrebare de deschidere, menit s
atrag persoana chestionat i s l fac interesat. Am ncercat s crem un coninut logic, cu ntrebri de
tranziie i de control. n final am aezat ntrebrile de identificare, care se refer la vrst i sex.
ntreabarea I - Suntei consumator de cafea?
a) Da
b) Nu
Prima ntrebare este una de tip filtru, pentru a afla dac cei chestionai sunt consumatori de cafea.
ntreabarea II n ce interval de vrst v ncadrai?
a) 25-34 ani
b) 35-44 ani
c) 45-54 ani
d) 55-64 ani
ntrebarea II are scopul de a afla vrsta celor chestionai, penru a vedea dac se ncadreaz n
piaa int.
ntrebarea III Ct de des consumai cafea?
a) O dat pe sptmn sau mai rar
b) O dat la cteva zile
c) O dat pe zi
d) De 2 sau mai multe ori pe zi
Prin aceast ntrebare se demonstreaz frecvena de consum.
Respondenii au avut de ales un singur rspuns, dintre cele patru variante puse la dispoziie.
ntrebrea IV Ct de des cumprai cafea?
a) De 2 sau mai multe ori pe sptmn
b) O dat pe sptmn
c) O dat la 2 sptmni
d) O dat la 3 sau mai multe sptmni
Prin aceast ntrebare se demonstreaz frecvena de cumprare.
Respondenii au avut de ales un singur rspuns, dintre cele patru variante puse la dispoziie.
ntrebarea V Unde preferai s servii cafeaua?
a) Acas
b) La serviciu
c) n ora/ n vizit
d) Alt rspuns
ntrebare multipl, din care se pot alege mai multe variante de rspuns.
Scopul acestei ntrebri a fost de a afla unde anume prefer consumatorul s serveasc o cafea.

ntrebarea VI Care este motivul principal pentru care consumai cafea?
a) Consider c m menine n form
b) Datorit anturajului
c) Din cauza fumatului
d) M-am obinuit i nu m pot lsa
e) Din cauza stresului
f) mi place gustul
ntrebare multipl, din care se pot alege mai multe variante de rspuns.
Scopul acestei ntrebri este de a afla motivul consumului de cafea.
ntrebarea VII Ce mrci de cafea ai consumat n ultimile 6 luni?
a) Jacobs
b) Elite
c) Tchibo
d) Doncafe
e) Nescafe
f) Alt marc
ntrebare filtru pentru a afla care dintre respondeni sunt consumatori ai mrcii Jacobs.
ntrebarea VII Acordai o not mrcii Jacobs, de la 1 la 10 ( 1 fiind pentru nesatisfacie
total i 10 pentru satisfacie total ).

ntrebare deschis, care ne ajut s vedem cum este perceput marca Jacobs n rndul celor
chestionai. Respondenii au fost nevoii s aleag o not din intervalul 1-10 ( 1- nesatisfacie
total i 10- satisfacie total )
ntrebarea IX Ordonai urmtoarele caracteristici ale cafelei, n funcie de importana
lor pentru dumneavoastr ( 1 - cea mai puin important , 4 - cea mai important ).
a) Pre
b) Calitate
c) Diversitate
d) Cantitate
Au fost analizate 4 caracteristici, considerate cele mai importante in achiziionarea cafelei: Pre,
Calitate ,Diversitate , Cantitate.
Respondenii sunt rugai s ofere note de la 1 la 4 (1 cea mai puin important; 4 cea mai
important) pentru caracteristicile anterior menionate.
Fiecare variabil a fost analizat separat n funcie de nota oferit de ctre respondent.
ntrebarea X Ce tip de cafea ai consumat n ultimele 6 luni?
a) Cafea natural
b) Cafea decofeinizat
c) Cafea solubil
d) Cafea ness
e) Cappucino
ntrebare cu raspuns multiplu, care are scopul de a afla ce tipuri de cafea consum respondenii.
ntrebarea XI Referitor att la consumul de cafea ct i la actul de cumprare al
acesteia, care sunt inteniile dvs. de viitor?
a) Voi continua s cumpr doar sortimentul de cafea pe care l consum n mod obinuit
b) Sunt dispus() s ncerc i alte sortimente noi
c) Creterea preului m poate determina s renun la sortimentul preferat
d) A renuna la sortimentul preferat n cazul n care nu ar mai avea aceeai calitate.
ntrebare cu rspuns unic, prin care se ncearc a se afla inteniile de viitor ale consumatorilor n
ceea ce privete consumul de cafea.
ntrebarea XII Ct de interesat() suntei s ncercai sortimente noi de cafea?
a) Deloc
b) Foarte puin
c) Indiferent
d) Mult
e) Foarte mult
ntrebare cu rspuns unic, prin care se dorete aflarea dispoziiei celor chestionai spre a ncerca
alte sortimente de cafea, alte mrci.
ntrebarea XIII Ai dori s ncercai noul sortiment de cafea Jacobs Choco&Mint (
arom de ciocolat i ment ) ?
a) Sigur nu
b) Puin probabil
c) Indiferent
d) Foarte probabil
e) Sigur da
ntrebare cu rspuns unic, prin care dorim s aflm dac respondenii doresc s ncerce
noul sortiment de cafea adus pe pia de marca Jacobs.
ntrebarea XIV n care dintre urmtoarele categorii de venit v ncadrai?
a) <700 lei
b) 700-1.000 lei
c) 1.001-1.500 lei
d) > 1.500 lei
ntrebare cu rspuns unic, prin care se dorete aflarea venitului celor chestionai.
Pretestarea.
Chestionarul iniial a fost aplicat unor persoane i am constatat c exist unele greeli i c nu
aveam toate tipurile de scale. Astfel, am eliminat unele ntrebri care nu i aveau locul n chestionar i
am adugat altele cu tipurile de scal de care aveam nevoie.
n primul rnd, prima ntrebare filtru Suntei consummator de cafea? cu dou variante de
rspuns : a) Da i b) Nu , nu-i avea rostul , deoarece dac respondentul alegea a doua variant nu
puteam realiza chestionarul. Aa c am decis s o pastram in chestionar pentru a ne fi mai uor la
conceperea bazei de date , mergnd pe ideea c atunci cnd abordm persoanele s le ntrebm mai nti
dac sunt consumatori de cafea. Dac ne rspundeau c da, puteam completa chestionarul, pentru a
asigura o mai bun eficien a aciunii de culegere a datelor.
Am ncercat s facem un chestionar ct mai simplist n aa fel nct persoanelor chestionate s
le fie ct mai uor.
Chestionarul iniial avea 11 ntrebri la care am mai adugat 3 ntrebri. S-au mai adugat
ntrebrile : Acordai o not de la 1 la 10 pentru marca Jacobs! , Unde preferai s servii cafeaua?
i s-a modificat ntrebarea Ce mrci de cafea consumai? n ntrebarea Ce mrci de cafea ai
consumat n ultimile 6 luni?
3.5 Eantionul i procedura de eantionare.
Metoda de eantionare utilizat este cea nealeatoare, pe cote. Aceasta este similar procedurii de
eantionare prin stratificare, straturile indicnd frecvena cu care vor fi alese persoane de anumite
categorii n eantion.
Conform datelor anuarului statistic, populaia total a judetului Iai este de 826.552.
Am eliminat grupele de vrst necorespunztoare ( 0-24 ani ; 65 i peste ) i subgrupele acestora.
Astfel, din populaia total a judeului Iai am extras 400.977 persoane. Repartizarea pe sexe a populaiei
cu vrsta cuprins ntre 25 i 64 de ani este urmtoarea :
Tabel nr 1
Vrsta Brbai Femei Total
25-29 ani 36882 34943 71825
30-34 ani 33733 32223 65956
35-39 ani 34036 32877 66913
40-44 ani 20617 20298 40915
45-49 ani 24926 25756 50682
50-54 ani 25394 27354 52748
55-59 ani 21575 23399 44974
60-64 ani 13154 15939 29093
Total 210317 212789 423106
Grafic, situaia se prezint astfel :
Grafic nr 1

n selecia respondenilor se va ine cont de urmtoarele criterii: vrsta i sex. Pentru obinerea
eantionului, avnd n vedere c mrimea acestuia trebuia s fie de 90 persoane, am ales doar
persoanele care au vrsta >25 de ani i am chestionat 50 de femei i 40 de barbati.
Fiind 3 operatori, eantionul a fost imprit egal, respectiv 30 de chestionar de nume.

Operator
chestionar
Vrsta Femei Brbai Total

Sorodoc
Radu Andrei
25-34 5 0
35-44 4 5
45-54 3 5
55-64 4 4
Total
0
10000
20000
30000
40000
50000
60000
70000
80000
25-
29
ani
30-
34
ani
35-
39
ani
40-
44
ani
45-
49
ani
50-
54
ani
55-
59
ani
60-
64
ani
Repartizarea pe sexe in cadrul grupelor de varsta
Femei
Barbati

Operator
chestionar
Vrsta Femei Brbai Total

Petre
Alexandra
25-34 5 4
35-44 4 3
45-54 5 3
55-64 4 2
Total

Operator
chestionar
Vrsta Femei Brbai Total

Zait Andrei
25-34 8 2
35-44 2 6
45-54 2 3
55-64 4 3
Total

Datorit eantionrii nealeatoare pe cote a fost limitat subiectivitatea operatorilor n alegerea
subiecilor i impus ncadrarea acestor alegeri n anumite cote.
Conform distribuiei populaiei oraului Iai, dup variabilele sex i vrst s-a propus un eantion
care are aceeai distribuie procentual ca i populaia total.
Eantionul ales este reprezentativ, deoarece fiecare proporie din eantion reproduce proporia
corespunztoare din populaie : ni/n * 100% = Ni/N * 100%.


Rezultate
Intrebarea nr. 1
Statistics
Consumator
N Valid 90
Missing 0

Consumator

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid DA 90 100.0 100.0 100.0

Se observ c frecvena de consum a respondenilor este de 100 %, ntruct toate persoanele chestionate
sunt consumatoare de cafea.
Sexul respondentului
Statistics
Sexul respondentului
N Valid 90
Missing 0
Sexul respondentului

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid M 40 44.4 44.4 44.4
F 50 55.6 55.6 100.0
Total 90 100.0 100.0


n urma analizrii chestionarelor s-a ajuns la urmtoarele rezultate: 44,4 % dintre persoanele
chestionate au fost de sex masculin, n timp ce 55,6 au fost de sex feminin.
Intrebarea nr.2
Statistics
Vrsta respondentului
N Valid 90
Missing 0
Vrsta respondentului

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid 25-34 22 24.4 24.4 24.4
35-44 25 27.8 27.8 52.2
45-54 22 24.4 24.4 76.7
55-64 21 23.3 23.3 100.0
Total 90 100.0 100.0


Din acest tabel se observ urmatoarele:
- 24,4% dintre persoanele chestionate au vrsta cuprins n intervalul 25-34 ani
- 27,8% dintre persoanele chestionate au vrsta cuprins n intervalul 35-44 ani
- 24,4% dintre persoanele chestionate au vrsta cuprins n intervalul 45-54 ani
- 23,3% dintre persoanele chestionate au vrsta cuprins n intervalul 55-64 ani
Intrebarea nr.3
Statistics
Frecvena consumului
N Valid 90
Missing 0
Mean 2.99
Frecvena consumului

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid O data pe saptamana 7 7.8 7.8 7.8
O data la cateva zile 7 7.8 7.8 15.6
O data pe zi 56 62.2 62.2 77.8
De 2 sau mai multe ori
pe saptamana
20 22.2 22.2 100.0
Total 90 100.0 100.0


Frecvena de consum a respondenilor este urmtoarea: 7,8% persoane consum cafea o dat pe
sptmn; 7,8% consum cafea o dat la cteva zile; 62,2 % dintre persoanele chestionate consum
cafea o dat pe zi; 22,2 % consum cafea de 2 sau mai multe ori pe sptmn.


Intrebarea nr.4
Statistics
Frecvena de cumparare
N Valid 90
Missing 0
Mean 2.89
Std. Deviation 1.075
Frecvena de cumparare

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid De 2 sau mai multe ori
pe saptamana
14 15.6 15.6 15.6
O data pe saptamana 15 16.7 16.7 32.2
O data la 2 saptamani 28 31.1 31.1 63.3
O data la 3 sau mai
multe saptamani
33 36.7 36.7 100.0
Total 90 100.0 100.0

Frecvena de cumprare n procente este urmtoarea: 15,6 % ; 16.7% ; 31,1% ; 36,7%.
Intrebarea nr.5
Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$Locatie
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
$Locatie Frequencies

Responses
Percent of
Cases

N Percent
locatie
a
Acasa 72 57.6% 80.0%
La serviciu 29 23.2% 32.2%
Oras/ In
vizita
20 16.0% 22.2%
Alt raspuns 4 3.2% 4.4%
Total 125 100.0% 138.9%
Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$Locatie
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
Frecvenele locurilor n care consumatorii prefer s serveasc acest produs sunt: (72 ;29 ;20 ;4 )
- Prima locaie este ntlnit n 80 % din chestionare
- A doua locaie este ntlnit n 32,2% din chestionare
- A treia locaie este ntlnit n 22,2% din chestionare
- Doar 4, respectiv 4,4% din persoane au bifat varianta Alt raspuns

Intrebarea nr.6
Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$Motiv
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
$Motiv Frequencies

Responses
Percent of
Cases

N Percent
Motiv consum
cafea
a

Ma mentine in
forma
46 40.4% 51.1%
Datorita anturajului 7 6.1% 7.8%
Din cauza
fumatului
16 14.0% 17.8%
Obisnuinta 16 14.0% 17.8%
Sters 5 4.4% 5.6%
Imi place gustul 24 21.1% 26.7%
Total 114 100.0% 126.7%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
n ceea ce privete frecvena motivului consumului de cafea s-au ntlnit urmtoarele: (46; 7; 16; 16; 5;
24)
Varianta M menine n form a fost ntlnit n 51,1% din chestionare
Varianta Datorit anturajului a fost ntlnit n 7,8% din chestionare
Varianta Din cauza fumatului a fost ntlnit n 17,8% din chestionare
Varianta Obisnuina a fost ntlnit n 17,8% din chestionare
Varianta Stres a fost ntlnit n 5,6% din chestionare
Varianta mi place gustul a fost ntlnit n 26,7% din chestionar
Intreabarea nr. 7
Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$Marca
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
$Marca Frequencies

Responses
Percent of
Cases

N Percent
Marca consumata in
ultimele 6 luni
a

Jacobs 70 50.7% 77.8%
Elite 16 11.6% 17.8%
Tchibo 10 7.2% 11.1%
Doncafe 18 13.0% 20.0%
Nescafe 14 10.1% 15.6%
Alta 10 7.2% 11.1%
Total 138 100.0% 153.3%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
n ceea ce privete marca de cafea consumat n ultimele 6 luni s-au constat urmtoarele: (70;
16; 10; 18; 14;10).
Marca - JACOBS a fost ntlnit n 77,8 % din chestionare
Marca - ELITE a fost ntlnit n 17,8 % din chestionare
Marca - TCHIBO a fost ntlnit n 11,1 % din chestionare
Marca - DONCAFE a fost ntlnit n 20 % din chestionare
Marca - NESCAFE a fost ntlnit n 15,6 % din chestionare
Alt marc - a fost ntlnit n 11,1 % din chestionare
Intrebarea nr.8
Statistics
Note acordate mrcii Jacobs
N Valid 90
Missing 0
Mean 8.99
Std. Deviation 1.204
Minimum 5
Maximum 10
Note acordate mrcii Jacobs

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid 5 1 1.1 1.1 1.1
6 1 1.1 1.1 2.2
7 11 12.2 12.2 14.4
8 16 17.8 17.8 32.2
9 17 18.9 18.9 51.1
10 44 48.9 48.9 100.0
Total 90 100.0 100.0

Frecvena notelor acordate mrcii Jacobs au fost ( 1; 1; 11; 16; 17; 44 ). Nota minim acordat a
fost 5, iar cea maxim 10. Media notelor a fost de 8,99.
Intrebarea nr.9
Statistics

Importanta
pret
Importanta
calitate
Importanta
diversitate
Importanta
cantitate
N Valid 90 90 90 90
Missing 0 0 0 0
Minimum 1 1 1 1
Maximum 4 4 4 4
Importan pre

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Cea mai putin
importanta
9 10.0 10.0 10.0
Putin importanta 9 10.0 10.0 20.0
Importanta 25 27.8 27.8 47.8
Cea mai importanta 47 52.2 52.2 100.0
Total 90 100.0 100.0

Din tabelul frecvenelor pentru importana preului n achiziionarea cafelei observm
urmtoarele:
- 9 persoane consider preul ca fiind Cea mai puin importanta caracteristic n achiziionarea
cafelei
- 9 persoane consider preul ca fiind Puin important
- 25 persoane consider preul ca fiind Important
- 47 persoane consider preul ca fiind Cel mai important

Respectiv procentajul : 10%; 10 %; 27,8%; 52,2%.
Importan calitate

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Cea mai putin
importanta
3 3.3 3.3 3.3
Putin importanta 16 17.8 17.8 21.1
Importanta 34 37.8 37.8 58.9
Cea mai importanta 37 41.1 41.1 100.0
Total 90 100.0 100.0


Din tabelul frecvenelor pentru importana calitii n achiziionarea cafelei observm
urmtoarele:
- 3 persoane consider calitatea ca fiind Cea mai puin important
- 16 persoane consider calitatea ca fiind Puin important
- 34 persoane consider calitatea ca fiind Important
- 37 persoane consider calitatea ca fiind Cea mai important

Respectiv procentajul : 3,3%; 17,8%; 37,8%; 41,1%
Importan diversitate

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Cea mai putin
importanta
44 48.9 48.9 48.9
Putin importanta 35 38.9 38.9 87.8
Importanta 9 10.0 10.0 97.8
Cea mai importanta 2 2.2 2.2 100.0
Total 90 100.0 100.0

Din tabelul frecvenelor pentru importana diversitii n achiziionarea cafelei observm
urmtoarele:
- 44 persoane consider diversitatea ca fiind Cea mai puin important
- 35 persoane consider diversitatea ca fiind Puin important
- 9 persoane consider diversitatea ca fiind Important
- 2 persoane consider diversitatea ca fiind Cea mai important

Respectiv procentajul 48,9%; 38,9%; 10%; 2,2%.

Importan cantitate

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Cea mai putin
importanta
34 37.8 37.8 37.8
Putin importanta 30 33.3 33.3 71.1
Importanta 22 24.4 24.4 95.6
Cea mai importanta 4 4.4 4.4 100.0
Total 90 100.0 100.0


Din tabelul frecvenelor pentru importana cantitii n achiziionarea cafelei observm
urmtoarele:
- 34 persoane consider cantitatea ca fiind Cea mai puin important
- 30 persoane consider cantitatea ca fiind Puin important
- 22 persoane consider cantitatea ca fiind Important
- 4 persoane consider cantitatea ca fiind Cea mai important

Respectiv procentajul : 37,8%; 33,3%; 24,4%; 4,4%.


Intrebarea nr.10
Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$TipCafea
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
Cafea Frequencies

Responses
Percent of
Cases

N Percent
Tip cafea consumata in
ultimele 6 luni
Cafea naturala 82 67.2% 91.1%
Cafea
decofeinizata
8 6.6% 8.9%
Cafea solubila 7 5.7% 7.8%
Cafea ness 20 16.4% 22.2%
Cafea cappucino 5 4.1% 5.6%
Total 122 100.0% 135.6%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
Din tabelul frecvenelor tipurilor de cafea consumate n ultimele 6 luni reies urmtoarele: 82; 8;
7; 20; 5.

- 91,1 % dintre respondeni au consumat cafea natural
- 8,9% dintre respondeni au consumat cafea decofeinizat
- 7,8% dintre respondeni au consumat cafea solubil
- 22,2% dintre respondeni au consumat cafea ness
- 5,6% dintre respondeni au consumat cafea cappuccino

Intrebarea nr.11

Case Summary

Cases

Valid Missing Total

N Percent N Percent N Percent
$Viitor
a
90 100.0% 0 .0% 90 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
Viitor Frequencies

Responses
Percent of
Cases

N Percent
Intentii de
viitor
a

Voi continua sa cumpar
sortimentul obisnuit
41 45.6% 45.6%
Sortimente noi 30 33.3% 33.3%
Cresterea pretului ma
poate determina sa
renunt la sortimentul
preferat
9 10.0% 10.0%
Schimbare calitate
scazuta
10 11.1% 11.1%
Total 90 100.0% 100.0%
a. Dichotomy group tabulated at value 1.
Din tabelul frecvenelor inteniilor de viitor reies urmtoarele:
- 41 de respondeni, respectiv 45,6% vor continua s cumpere sortimentul de cafea pe care l
consum n mod obinuit.
- 30 de respondeni, respectiv 33,3 % sunt dispui s ncerce sortimente noi de cafea.
- 9 respondeni, respectiv 10% sunt de prere c, creterea preului i poate determina s renune
la sortimentul preferat
- 10 respondeni, respectiv 11,1% vor schimba sortimentul obinuit n momentul n care acesta nu
va mai avea aceai calitate.
Intrebarea nr.12
Statistics
Interes consum sortimente
noi
N Valid 90
Missing 0
Interes consum sortimente noi

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Deloc 9 10.0 10.0 10.0
Foarte putin 21 23.3 23.3 33.3
Indiferent 28 31.1 31.1 64.4
Mult 23 25.6 25.6 90.0
Foarte mult 9 10.0 10.0 100.0
Statistics
Interes consum sortimente
noi
N Valid 90
Total 90 100.0 100.0

n ceea ce privete interesul consumului de sortimente noi s-au constatat urmtoarele: 9; 21; 28;
23; 9.
Respectiv: 10%; 23,3%; 31,1%; 25,6%; 10%.
Intrebarea nr. 13
Statistics
ChocoMint
N Valid 90
Missing 0
ChocoMint

Frequency Percent Valid Percent
Cumulative
Percent
Valid Sigur nu 8 8.9 8.9 8.9
Putin probabil 7 7.8 7.8 16.7
Indiferent 9 10.0 10.0 26.7
Foarte probabil 31 34.4 34.4 61.1
Sigur da 35 38.9 38.9 100.0
Total 90 100.0 100.0


n ceea ce privete interesul pentru a ncerca noul sortiment de cafea Choco&Mint s-au constatat
urmtoarele: 8; 7; 9; 31; 35, respectiv procentajele 8,9%; 7,8%; 10%; 34,4%; 38,9%.
Intrebarea nr.14

Statistics
Categorii de venit
N Valid 90
Missing 0


Categorii de venit

Frequenc
y Percent
Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid < 700 RON 21 23.3 23.3 23.3
701 - 1000
RON
29 32.2 32.2 55.6
1001 - 1500
RON
23 25.6 25.6 81.1
> 1500 RON 17 18.9 18.9 100.0
Total 90 100.0 100.0

Din tabelul frecvenelor categoriilor de venit s-au observat urmtoarele: 21; 29; 23; 17. Respectiv
urmtoarele procente: 23,3%; 32,2%; 25,6%; 18,9
ONE SAMPLE TEST
One-Sample Statistics

N Mean Std. Deviation
Std. Error
Mean
Note acordate marcii
Jacobs
90 8.99 1.204 .127
One-Sample Test

Test Value = 7

t df
Sig. (2-
tailed)
Mean
Difference
95% Confidence Interval of
the Difference

Lower Upper
Note acordate marcii
Jacobs
15.673 89 .000 1.989 1.74 2.24
H0 : t = 0, ntre cele 2 medii nu exist diferene semnificative
H1 : t 0, ntre cele 2 medii exist diferene semnificative
Sig = 0.00 < 0.05 , deci se respinge H0, se accept H1
ntre cele 2 medii exist diferene semnificative.
INDEPENDENT SAMPLES TEST

Group Statistics

Sexul
respon
dentul
ui N Mean
Std.
Deviation
Std. Error
Mean
Note acordate marcii
Jacobs
M 40 8.73 1.339 .212
F 50 9.20 1.050 .148


Ho : t = 0, media notelor acordate mrcii Jacobs de ctre brbai nu difer semnificativ de media notelor
acordate mrcii Jacobs acordate de ctre femei.
H1 : t 0, media notelor acordate mrcii Jacobs de ctre brbai difer semnificativ de media notelor
mrcii Jacobs acordate de ctre femei.
Sig Levene = 0.074 > 0.05 , deci se accept H0
Sig 0.074 > 0.05, deci media notelor acordate mrcii Jacobs de brbai (M = 8,73 SD = 1,339) i media
notelor acordate mrcii Jacobs de ctre femei (M = 9,20 SD = 1.050) nu difer semnificativ.
PAIRED SAMPLES TEST
Paired Samples Statistics

Mean N
Std.
Deviation
Std. Error
Mean
Pair 1 Acasa 1.20 90 .402 .042
Varsta
respondentului
2.47 90 1.104 .116
Pair 2 La serviciu 1.68 90 .470 .050
Varsta
respondentului
2.47 90 1.104 .116

Paired Samples Correlations

N Correlation Sig.
Pair 1 Acasa & Varsta
respondentului
90 -.086 .420
Pair 2 La serviciu & Varsta
respondentului
90 .142 .183

H0 : cele 2 medii nu difer semnificativ.
H1 : cele 2 medii difer semnificativ.
Sig = 0.00 < 0.05, deci mediile celor 2 nu difer semnificativ.
ONE WAY ANOVA
Descriptives
Interes consum sortimente noi

N Mean
Std.
Deviation Std. Error
95% Confidence Interval for
Mean
Minimum Maximum Lower Bound Upper Bound
25-34 22 3.27 1.077 .230 2.80 3.75 1 5
35-44 25 3.20 1.190 .238 2.71 3.69 1 5
45-54 22 2.77 1.020 .218 2.32 3.23 1 5
55-64 21 2.81 1.250 .273 2.24 3.38 1 5
Total 90 3.02 1.141 .120 2.78 3.26 1 5
Test of Homogeneity of Variances
Interes consum sortimente noi
Levene
Statistic df1 df2 Sig.
.650 3 86 .585

ANOVA
Interes consum sortimente noi

Sum of
Squares df Mean Square F Sig.
Between Groups 4.490 3 1.497 1.155 .332
Within Groups 111.465 86 1.296

Total 115.956 89

Robust Tests of Equality of Means
Interes consum sortimente noi

Statistic
a
df1 df2 Sig.
Welch 1.190 3 47.332 .324
a. Asymptotically F distributed.
Sig = 0.324 > 0.05
Media interesului n ceea ce privete ncercarea de sortimente noi nu difer semnificativ n
cadrul categoriilor de vrst.
F (df bg = 3 ; df wg = 86 ) = 89, p= 0.332
CORELAIA BIVARIAT :
Descriptive Statistics

Mean
Std.
Deviation N
Varsta
respondentului
2.47 1.104 90
Frecventa
consumului
2.99 .786 90
Correlations

Varsta
respondentulu
i
Frecventa
consumului
Varsta
respondentului
Pearson Correlation 1 -.149
Sig. (2-tailed)

.160
N 90 90
Frecventa
consumului
Pearson Correlation -.149 1
Sig. (2-tailed) .160

N 90 90

Semn = negativ
Coef.Pearson = 1, legtur puternic .
Sig = 0.160 > 0.05, deci nu exist asociere ntre cele 2 variabile .
REGRESIE LINIAR SIMPL
Descriptive Statistics

Mean Std. Deviation N
Frecventa consumului 2.99 .786 90
Frecventa de cumparare 2.89 1.075 90
Correlations

Frecventa
consumului
Frecventa de
cumparare
Pearson Correlation Frecventa consumului 1.000 -.334
Frecventa de cumparare -.334 1.000
Sig. (1-tailed) Frecventa consumului . .001
Frecventa de cumparare .001 .
N Frecventa consumului 90 90
Frecventa de cumparare 90 90
Variables Entered/Removed
b

Model
Variables
Entered
Variables
Removed Method
1 Frecventa de
cumparare
a

. Enter
a. All requested variables entered.
b. Dependent Variable: Frecventa consumului


ANOVA
b

Model
Sum of
Squares df Mean Square F Sig.
1 Regression 6.129 1 6.129 11.038 .001
a

Residual 48.860 88 .555

Total 54.989 89

a. Predictors: (Constant), Frecventa de cumparare
b. Dependent Variable: Frecventa consumului
Coefficients
a

Model
Unstandardized Coefficients
Standardized
Coefficients
t Sig. B Std. Error Beta
1 (Constant) 3.694 .226

16.324 .000
Frecventa de cumparare -.244 .073 -.334 -3.322 .001
a. Dependent Variable: Frecventa consumului
Modelul de regresie liniar, bazat pe variabilele ( frecvena de consum i frecvena de
cumprare) explic doar 11% din variaia consumului de cafea n funcie de frecvena de cumprare.
H0 : nu exist o relaie liniar ntre cele 2 variabile.
H1 : exist o relaie liniar ntre cele 2 variabile.
Sig = 0 < 0.05, deci se respinge H0.
Sig = 0.01 < 0.05, deci se respinge H0.
Consum zilnic cafea = 3.694 - 0.244 * nr. cumprri cafea .
REGRESIE LINIAR MULTIPL
Descriptive Statistics

Mean
Std.
Deviation N
Interes consum
sortimente noi
3.02 1.141 90
Categorii de venit 2.40 1.047 90
Varsta respondentului 2.47 1.104 90



Correlations

Interes
consum
sortimente noi
Categorii de
venit
Varsta
respondentulu
i
Pearson Correlation Interes consum
sortimente noi
1.000 .124 -.178
Categorii de venit .124 1.000 .012
Varsta respondentului -.178 .012 1.000
Sig. (1-tailed) Interes consum
sortimente noi
. .122 .047
Categorii de venit .122 . .457
Varsta respondentului .047 .457 .
N Interes consum
sortimente noi
90 90 90
Categorii de venit 90 90 90
Varsta respondentului 90 90 90
Variables Entered/Removed
Model
Variables
Entered
Variables
Removed Method
1 Varsta
respondentul
ui, Categorii
de venit
a

. Enter
a. All requested variables entered.




ANOVA
b

Model
Sum of
Squares df Mean Square F Sig.
1 Regression 5.511 2 2.756 2.171 .120
a

Residual 110.444 87 1.269

Total 115.956 89

a. Predictors: (Constant), Varsta respondentului, Categorii de venit
b. Dependent Variable: Interes consum sortimente noi
Coefficients
a

Model
Unstandardized
Coefficients
Standardized
Coefficients
t Sig. B Std. Error Beta
1 (Constant) 3.150 .398

7.909 .000
Categorii de venit .138 .114 .126 1.206 .231
Varsta
respondentului
-.185 .108 -.179 -1.713 .090
a. Dependent Variable: Interes consum sortimente noi
Modelul de regresie liniar multipl bazat pe variabilele (categorii de venit i vrsta
respondentului) explic 4,8% din variaia interesului n ceea ce privete consumul de sortimente noi.
F( df=87 )= 2.171, p= 0.120
Interes consum sortimente noi = 3.150 - 0.185* Vrsta respondentului + 0.138 * categorii de venit.
Chi patrat
Descriptive Statistics

N Mean
Std.
Deviation Minimum Maximum
Sexul
respondentului
90 1.56 .500 1 2
Sexul respondentului

Observed N Expected N Residual
M 40 43.4 -3.4
F 50 46.6 3.4
Total 90


Test Statistics

Sexul
respondentulu
i
Chi-Square .506
a

df 1
Asymp. Sig. .477
a. 0 cells (.0%) have
expected frequencies less
than 5. The minimum
expected cell frequency is
43.4.
n urma unui studiu realizat s-a observat c femeile consum cafea ntr-o proporie mai mare
dect brbaii (86% femei vs 80% brbai)

Intrucat probabilitatea testului Chi-square este mai mare de 0,05 se accept ipoteza H0 :
distribuia observt in ceea ce privete consumul de cafea n rndul sexelor corespunde celei teoretice.

Concluzii i recomandri.
n urma studiului realizat s-au constatat urmtoarele:
62,2 % dintre persoanele chestionate consum cafea o dat pe zi.
Frecvena de cumprare cel mai des ntlnit a fost de o dat la 3 sau mai multe sptmni.
Cele mai multe persoane prefer s bea cafeaua acas .
Dintre persoanele chestionate cele mai multe consum cafea datorit faptului c aceasta i
menine n form.
n rndul persoanelor chestionate marca Jacobs a fost cea mai consumat marc de cafea din
ultimele 6 luni.
Percepia consumatorilor n ceea ce privete marca Jacobs este una foarte bun, media notelor
acordate acesteia fiind 8,99.
n ceea ce privete importana calitilor ( pre; calitate; diversitate; cantitate) n achiziionarea
produsului, s-a ajuns la concluzia c preul este cel mai important, urmat de calitate, cantitate i
diversitate.
Pentru tipul de cafea consumat, 91% dintre respondeni prefer cafeaua natural n detrimentul
celei decofeinizate, solubile, ness sau cappuccino.
n privina inteniilor de viitor ale persoanelor chestionate, cele mai multe vor continua s
cumpere sotrimentul de cafea pe care l consum n mod obinuit.
Dintre persoanele chestionate, 73,3% ar fi dispuse s ncerce noul sortiment de cafea
Choco&Mint.
Recomandri
Din analiza datelor obinute credem c noul sortiment Choco&Mint ar putea avea un adevrat
succes n rndul consumatorilor din judeul Iai. Se recomand ca produsul s fie unul natural, s aib
un pre accesibil ( acesta s se reflecte n calitatea produsului ), s dispun de o promovare foarte bun.
n opinia consumatorilor, marca Jacobs deine produse de o calitate superioar, feedback-ul acestora
fiind unul pozitiv.
Limitele cercetrii
Este posibil ca rezultatele cercetrii s fie inexacte din urmtoarele cauze:
eantion prea redus n comparaie cu populaia la nivel de jude.
greeli n conceperea sau interpretarea testelor SPSS.
ntrebri insuficient de explicite (chestionar).

















ANEXE


MODEL CHESTIONAR

Chestionar

Bun ziua. Numele meu este . V rog s mi acordai 5 minute din
timpul dumneavoastr pentru a-mi rspunde la o serie de ntrebri.
Sexul respondentului F
M
1.Suntei consumator de cafea?
DA
NU
Daca raspunsul este negativ, interviul se va incheia, in caz contrar se continua interviul.
2.n ce interval de vrst v ncadrai?
25-34 ani
35-44 ani
45-54 ani
55-64 ani
3.Ct de des consumai cafea?
O dat pe sptmn sau mai rar
O dat la cteva zile
O dat pe zi
De 2 sau mai multe ori pe zi
4. Cat de des cumprai cafea?
De 2 sau mai multe ori pe sptmn
O dat pe sptmn
O dat la 2 sptmni
O dat la 3 sau mai multe sptmni
5. Unde preferai s servii cafeaua?
Acas
La serviciu
In oras/in vizit
Alt raspuns
6.Care este motivul principal pentru care consumai cafea?
Consider c m menine n form
Datorit anturajului
Din cauza fumatului
M-am obinuit i nu m pot lsa
Din cauza stresului
mi place gustul
7.Ce mrci de cafea ai consumat in ultimele 6 luni?
Jacobs
Elite
Tchibo
Doncafe
Nescafe
Alta
8. Acordai o not mrcii Jacobs, de 1 la 10 (1 fiind pentru nesatisfacie total si 10 pentru satisfacie
total).
....
9. Ordonai urmtoarele caracteristici ale cafelei, n funcie de importana lor pentru
dumneavoastr ( 1- cea mai puin important, 4- cea mai important).
Pre
Calitate
Diversitate
Cantitate
10.Ce tip de cafea ai consumat in ultimele 6 luni?
Cafea natural
Cafea decofeinizat
Cafea solubil
Cafea ness
Cappucino
11.Referitor att la consumul de cafea ct i la actul de cumprare al acesteia,
care sunt inteniile dvs. de viitor?
Voi continua s cumpr doar sortimentul de cafea pe care l consum n mod obinuit
Sunt dispus() s ncerc i alte sortimente noi
Creterea preului m poate determina s renun la sortimentul preferat
A renuna la sortimentul preferat n cazul n care acesta nu ar mai avea aceeai calitate
12. Cat de interesat() suntei s ncercai sortimente noi de cafea?
Deloc
Foarte puin
Indiferent
Mult
Foarte mult
13. Ai dori s ncercai noul sortiment de cafea Jacobs Choco&Mint? ( arom de ciocolat i
ment)
Sigur nu
Puin probabil
Indiferent
Foarte probabil
Sigur da
14. n care dintre urmtoarele categorii de venit v ncadrai?
Sub 700 lei
700-1000 lei
1001-1500 lei
Peste 1500 lei
V mulumesc pentru timpul acordat!