Sunteți pe pagina 1din 71

Nr.

test.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Ai raspuns corect la 1 intrebari si incorect la 1 intrebari
Intrebarea
1. Care sunt tipurile de reglementri cu privire la expertizele contabile ?
a) reglementri legale, procedurale i profesionale;
b) reglementri legale;
c) reglementri procedurale i profesionale.
2. Sediul reglementrilor legale cu privire la expertizele contabile este reprezentat de:
a) Standardul profesional nr. 35 Expertizele contabile;
b) Regulamentul de organizare i funcionare a C.E.C.C.A.R. i Standardul profesional nr. 35 Expertizele
contabile;
c) Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor
3. Sediul reglementrilor profesionale cu privire la expertizele contabile este reprezentat de:
a) Regulamentul de organizare i funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia
i Standardul profesional nr. 35 Expertizele contabile;
b) Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor
autorizai, cu modificrile i completrile ulterioare i Codul de procedur penal;
c) Codul de procedur civil i Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz
contabil i a contabililor autorizai, cu modificrile i completrile ulterioare.
4. Sediul reglementrilor procedurale cu privire la expertizele contabile judiciare este reprezentat de:
a) Codul penal i Codul de procedur penal;
b) Codul de procedur civil, Codul de procedur penal;
c) Codul civil i Codul de procedur civil.
5. Care sunt normele de comportament profesional specifice misiunilor cu privire la expertizele contabile?
a) - dispunerea expertizelor contabile judiciare i numirea experilor contabili;
- contractarea i programarea expertizelor contabile;
- delegarea i supravegherea lucrrilor privind expertizele contabile;
- documentarea lucrrilor privind expertizele contabile;
b) - independena;
- competena;
- secretul profesional i confidenialitatea expertului contabil;
- calitatea expertizelor contabile;
- acceptarea expertizelor contabile;
- responsabilitatea efecturii expertizelor contabile;
c) ambele variante sunt corecte.
6. Un expert contabil poate refuza misiunea privind efectuarea unei expertize contabile judiciare?
a) nu; dac exist motive temeinice, expertul contabil poate solicita nlocuirea sa;
b) da;
c) da, pe motive etnice, religioase, politice sau de alt natur.
7. Un expert contabil poate accepta o expertiz contabil judiciar dac anterior, n calitate de organ de control,
colaborator sau consilier al uneia din prile din proces s-a pronunat asupra unor aspecte ori a luat parte la
ntocmirea actelor primare sau la elaborarea situaiilor financiare care fac obiectul dosarului supus judecii?
a) da;
b) da, dac este expert contabil de onoare;
c) nu.
8. Expertul contabil numit de organul n drept s efectueze o expertiz contabil este obligat s fie independent
fa de :
a) grefierul de edin;
b) prile interesate n expertiz sau de beneficiarii expertizelor;
9. Independena expertului contabil numit de ctre organele n drept deriv din:
a) obligaia acestuia de a ine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abinere i recuzare prevzute de
Codul de procedur civil i de alte reglementri procedurale speciale;
b) obligaia acestuia de a ine seama de Normele de lucru specifice misiunilor privind expertizele contabile;
c) jurmntul depus de acesta la intrarea n profesie.
10. Independena experilor contabili recomandai de pri deriv din:
a) obligaia acestora de a ine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abinere i recuzare prevzute de
Codul de procedur civil i de alte reglementri procedurale speciale;
b) transparena contractelor de prestri servicii care se ncheie cu ocazia nominalizrii acestora ca experi
recomandai de parte prin depunerea unui exemplar original al contractului la dosarul cauzei;
c) ambele variante sunt corecte.
11. n cazul n care independena expertului contabil este afectat grav, acest aspect trebuie adus, n scris, la
cunotina organului care l-a numit:
a) n termen de cinci zile lucrtoare de la numire;
b) imediat dup numire sau imediat ce a luat cunotin de cazurile care i pot afecta independena;
c) nu se aduce la cunotina organului care a dispus expertiza, ci se ntiineaz auditorul de calitate.
12. nainte ca expertiza contabil judiciar s fie supus auditului de calitate conform reglementrilor emise de
Corp , expertul contabil va completa:
a) un formular cu date personale pe care l va ataa lucrrii;
b) o Declaraie de independen pe care o va ataa lucrrii;
c) un Certificat de calitate pe care l va ataa lucrrii.
13. n ceea ce privete secretul i confidenialitatea n cazul expertizelor contabile extrajudiciare, expertul contabil
trebuie s se conformeze:
a) normelor profesionale ale Corpului;
b) dorinei clientului de a le dezvlui sau nu;
c) indicaiilor instanei.
14. Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate de ctre:
a) experii contabili i contabilii autorizai nscrii n partea activ a Tabloului Corpului, cu viza filialei la zi;
b) experii contabili nscrii n partea activ a Tabloului Corpului, cu viza de exercitare a profesiei la zi;
c) experii contabili care au susinut examenul de aptitudini i urmeaz s fie nscrii n Tabloul Corpului n anul
15. Un expert contabil poate accepta o expertiz contabil judiciar dac n calitate de expert contabil i-a
exprimat o prim opinie n aceeai cauz supus judecii?
a) numai dac ntiineaz organul care a dispus expertiza despre aceasta;
b) da, dac opinia exprimat nu a fost contestat de nimeni;
c) nu, deoarece primeaz prezumia c ar fi interesat n susinerea primei soluii.
16. Calitatea de expert contabil este compatibil cu cea de martor n aceeai cauz?
a) nu;
b) da;
c) da, n anumite situaii stabilite de instan n funcie de situaia material a prilor.
17. Care dintre dispoziiile procedurale cu privire la citarea, aducerea cu mandat i sancionarea martorilor care
lipsesc de la judecat sunt aplicabile i experilor contabili numii pentru efectuarea expertizelor contabile
judiciare?
a) sancionarea i citarea;
b) citarea, aducerea cu mandat i sancionarea;
18. Responsabilitatea efecturii expertizelor contabile judiciare/supliment la expertiz/opinie separat este ntrit
prin jurmntul depus de expertul contabil la intrarea n profesie, precum i prin:
a) actul de numire dispus de instan, organul de urmrire penal sau alt organ cu atribuii jurisdicionale cu
privire la efectuarea expertizelor contabile judiciare;
b) contractul ncheiat ntre expertul contabil i una din prile implicate n cauz;
c) ambele variante sunt corecte.
19. n cazul n care mpotriva expertului contabil a fost pus n micare aciune penal, expertul n cauz:
a) are obligaia s ntiineze despre aceasta filiala Corpului al crui membru este;
b) nu are nicio obligaie fa de filiala Corpului al crui membru este;
c) are obligaia de a ntiina Biroul Local de Expertize Judiciare.
20. La soluionarea definitiv a cauzei n care a fost implicat expertul contabil mpotriva cruia a fost pus n
micare aciune penal, expertul:
a) are obligaia s depun un cazier judiciar la filiala al crei membru este;
b) are obligaia s ntiineze despre aceasta filiala Corpului al crui membru este;
c) are obligaia de a ntiina Biroul Local de Expertize Judiciare.
21. Responsabilitatea efecturii i depunerii raportului de expertiz contabil judiciar care cuprinde i opiniile
separate ale experilor recomandai de pri revine:
a) numai experilor contabili numii;
b) numai experilor contabili recomandai de pri;
c) att experilor numii, ct i experilor recomandai de pri.
22. Care sunt principiile deontologice pe care trebuie s le respecte expertul contabil n activitatea sa de
efectuare a expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare?
a) principiul competenei expertului contabil;
principiul acceptrii expertizelor contabile;
principiul independenei expertului contabil;
b) principiul acceptrii expertizelor contabile;
principiul secretului profesional i al confidenialitii expertului contabil;
principiul calitii expertizelor contabile;
principiul competenei expertului contabil;
principiul independenei expertului contabil;
principiul responsabilitii efecturii expertizelor contabile;
c) principiul responsabilitii efecturii expertizelor contabile;
principiul calitii expertizelor contabile;
principiul secretului profesional i al confidenialitii expertului contabil.
23. Ce conine sigla CECCAR ?
a) o carte-registru, un caduceu i deviza tiin, Independen, Moralitate;
b) o carte-registru i un caduceu;
c) deviza tiin, Independen, Integritate.
24. Cum definii expertiza contabil judiciar?
a) expertiza contabil judiciar este expertiza contabil dispus din oficiu n faza de judecat a unor cauze civile
i/sau comerciale;
b) expertiza contabil judiciar este expertiza contabil dispus de organele penale, instanele de judecat sau
alte organe cu atribuii jurisdicionale, din oficiu sau acceptat la cererea prilor n fazele de instrumentare i/sau
de judecat ale unor cauze civile sau penale;
25. Ce elemente particularizeaz expertiza contabil extrajudiciar?
a) este o prob administrat de organele de urmrire penal i de judecat, n vederea convingerii asupra
realitii i asupra condiiilor apariiei pagubei, deficienei, abaterii;
b) este un mijloc de fundamentare a deciziilor, de conciliere ntre partenerii comerciali i de afaceri i de
fundamentare preliminar a aciunilor i constatrilor n justiie;
c) ambele variante sunt corecte.
26. Ce elemente particularizeaz expertiza contabil judiciar?
a) activitate prin care organele judiciare primesc informaii de natur economico-financiar
mijloc de prob n justiie;
se limiteaz la cercetarea problemelor cu caracter economic i financiar indicate de organele judiciare;
are competena de examinare a documentelor i evidentelor tehnico-operative i contabile necesare pentru
lmurirea obiectivelor stabilite de organele judiciare;
b) este un mijloc de fundamentare a deciziilor, de conciliere ntre partenerii comerciali i de afaceri i de
fundamentare preliminar a aciunilor i constatrilor n justiie;
intervine ca prob administrat de organele de urmrire penal i de judecat, n vederea convingerii asupra
realitii i asupra condiiilor apariiei pagubei, deficienei, abaterii;
c) nici una din variante nu este corect.
27. Cine sunt destinatarii expertizelor contabile judiciare?
a) prile implicate n cauz judiciar inclusiv tere persoane fizice sau juridice crora expertizele contabile
elaborate/efectuate le-ar putea deveni opozabile;
b) organele ndreptite s dispun efectuarea expertizei (organele de instrumentare a cauzelor care fac obiectul
dosarelor penale i instanele de judecata a cauzelor penale i civile);
c) ambele variante sunt corecte.
28. Care sunt criteriile dup care se clasific expertizele contabile?
a) dup natura principalului/principalelor obiectiv/obiective stabilite de organul ndreptit s dispun efectuarea
expertizei;
dup valoarea prejudiciilor ce fac obiectul litigiului;
b) dup mobilul sau scopul principal n care au fost solicitate;
dup natura obiectivelor (ntrebrilor la care trebuie s rspund expertul contabil);
n funcie de natura juridic;
c) dup scopul principal n care au fost solicitate;
dup valoarea prejudiciilor ce fac obiectul litigiului;
29. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de scopul principal n care au fost solicitate?
a) expertize contabile judiciare i extrajudiciare;
b) expertize contabile civile i comerciale;
c) expertize contabile fiscale i penale.
30. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura principalului/principalelor obiectiv/obiective stabilite
de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei?
a) expertize contabile civile, penale, comerciale, fiscale, alte categorii de expertize contabile judiciare sau
extrajudiciare;
b) expertize contabile comerciale i fiscale;
31. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura juridic?
a) civile, penale, extrajudiciare;
b) comerciale, judiciare;
c) civile, fiscale.
32. Dac termenul fixat de instan pentru depunerea expertizei contabile judiciare este considerat prea scurt de
ctre expertul contabil, atunci:
a) expertul contabil va ntiina prile despre aceasta, iar acestea vor solicita instanei un nou termen;
b) expertul contabil este ndreptit s solicite instanei, n scris i motivat, un alt termen minim necesar pentru
efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate;
c) expertul contabil este ndreptit s solicite verbal instanei, la prima nfiare, un alt termen minim necesar
pentru efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate.
33. n cazul n care expertul contabil are neclariti n legtur cu obiectivele expertizei stabilite de instan:
a) expertul contabil are obligaia de a notifica despre aceasta organul jurisdicional care a dispus expertiza;
b) expertul contabil are obligaia de a solicita explicaii suplimentare avocailor prilor
c) singura obligaie a expertului contabil este aceea de a efectua expertiza indiferent de neclaritile sale.
34. n cazul n care expertul contabil dorete majorarea onorariului pentru expertiza contabil efectuat, va
proceda dup cum urmeaz:
a) expertul contabil are obligaia de a solicita n scris majorarea onorariului prilor din dosarul cauzei;
b) expertul contabil are obligaia de a notifica despre aceasta organul jurisdicional care a dispus expertiza i care
va dispune n consecin;
35. Dup numirea expertilor, instana va putea convoca o audiere n camera de consiliu n cadrul creia:
a) va stabili obiectivele expertizei contabile judiciare mpreun cu expertul contabil i cu prile implicate n cauz;
b) va solicita expertului contabil s se pronune asupra costului estimativ al lucrrii ce urmeaz a fi efectuat,
precum i asupra duratei de timp necesar efecturii expertizei;
c) ambele variante sunt corecte.
36. Pentru a evita orice disput cu privire la originalitatea raportului de expertiz contabil, expertul contabil numit
de organele n drept s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat:
a) s semneze fil cu fil raportul de expertiz;
b) s semneze i s parafeze fil cu fil raportul de expertiz, inclusiv anexele;
c) s semneze ultima fil a raportului de expertiz, inclusiv anexele.
37. Expertul contabil numit de organele abilitate de lege s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat:
a) s depun raportul de expertiz la organul ndreptit s dispun expertiza cu 5 zile nainte de termenul stabilit
de aceasta;
b) s depun raportul de expertiz la organul care a dispus expertiza cu 5 zile calendaristice nainte de termenul
38. Raportul de expertiz contabil judiciar se ntocmete:
a) n 2 exemplare originale, unul pentru organul care a dispus expertiza i unul pentru expertul contabil care a
efectuat-o, dac n ncheierea de sedin prin care s-a dispus expertiza nu este prevzut altfel;
b) n numrul de exemplare stabilit de organul care a dispus expertiza contabil judiciar;
c) ambele variante sunt corecte.
39. Expertul contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar de organele ndreptite de lege trebuie s
respecte secretul i caracterul confidenial al informaiilor la care a avut acces i despre care a avut cunotin cu
ocazia efecturii expertizelor contabile cu excepia cazurilor n care:
a) a fost autorizat expres n acest scop;
b) are obligaia legal sau profesional pentru aceasta;
c) ambele variante sunt corecte.
40. Rapoartele de expertiz contabil judiciar depuse de experii contabili la dosarele cauzei pot fi consultate:
a) numai de avocaii prilor implicate n cauza respectiv;
b) de cei interesai (care justific un interes legitim);
c) numai de prile implicate n cauza respectiv.
41. n cauzele penale, expertul contabil numit de organele ndreptite s dispun efectuarea expertizei poate lua
legtura cu inculpaii:
a) ori de cte ori este nevoie;
b) numai cu ncuviinarea i n condiiile stabilite de organul de urmrire penal sau de instana de judecat;
42. Expertul contabil numit de organele abilitate de lege s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat
s procedeze la citarea prilor n cazul:
a) proceselor civile;
b) proceselor civile i proceselor penale;
c) proceselor penale.
43. Contractul privind efectuarea expertizei contabile trebuie s cuprind cel puin:
a) prile contractante, obiectul contractului, materialul documentar, locul i data depunerii raportului de expertiz
contabil, onorariul i clauze privind confidenialitatea informaiilor privitoare la expertiza contabil;
b) obiectul contractului i onorariul;
c) prile contractante, obiectul contractului, locul i data depunerii raportului de expertiz contabil.
44. Organul de urmrire penal sau instana de judecat poate dispune efectuarea unei noi expertize?
a) da, n orice situaie;
b) da, doar n situaia n care nu sunt lmurite prin expertiza efectuat sau au dubii cu privire la concluziile
expertizei;
45. Expertul contabil are obligaia de a accepta efectuarea unei expertize contabile judiciare dispus de organele
ndreptite de lege?
a) nu;
b) da; orice situaie de incompatibilitate trebuie adus la cunotina organului care a dispus expertiza care va
46. Dac dou sau mai multe expertize existente la dosarul cauzei au concluzii diferite, care va fi expertiza
considerat de organul care a dispus efectuarea acestora, cu valoarea probant preferenial?
a) acceptarea uneia i nlturarea celeilalte/celorlalte expertize este problema organului care a dispus expertiza,
care i motiveaz hotrrea. Aceasta urmrete raionamentele profesionale ale expertului contabil pe care le
coroboreaz cu alte probe din dosar;
b) ultima expertiz contabil judiciar;
47. Care afirmaie este corect?
a) efectuarea lucrrilor privind expertizele contabile judiciare nu poate fi delegat altor persoane de ctre experii
contabili numii la cererea prilor sau din oficiu, i nici de ctre experii contabili recomandai de pri;
b) n cazul expertizelor contabile extrajudiciare, care de regul sunt comandate i contractate cu cabinete sau
societi de expertiz contabil, contractele ncheiate n acest scop pot include clauze cu privire la lucrrile care
trebuie executate precum i la persoanele crora acestea le vor fi delegate spre executare.
c) ambele variante sunt corecte.
48. n ceea ce privete documentarea expertizelor contabile judiciare, dosarul de lucru al expertului contabil
trebuie s cuprind:
a) - raportul de expertiz contabil;
- eventualele note personale ale expertului contabil;
b) - ncheierea de edin (n cauze civile), ordonana organului de urmrire i cercetare penal (n cauze penale)
sau contractul privind efectuarea expertizelor contabile judiciare (n cazul experilor consilieri /numii de parte);
- raportul de expertiz contabil;
- eventuala coresponden solicitat de organele n drept care au dispus efectuarea expertizei contabile;
- eventualele note personale ale expertului contabil;
c) - raportul de expertiz;
49. Dac n timpul efecturii expertizei contabile judiciare au intervenit elemente noi privind volumul i ntinderea
lucrrilor sau obiective noi (supliment expertiz) care nu au fost avute n vedere iniial, expertul contabil:
a) nu poate solicita majorarea onorariului pentru expertiza contabil judiciar efectuat;
b) este ndreptit s cear majorarea onorariului;
c) are obligaia de a notifica despre aceasta filiala al crei membru este.
50. Dac n timpul efecturii expertizei contabile judiciare au intervenit elemente noi privind volumul i ntinderea
lucrrilor sau obiective noi (supliment expertiz) care nu au fost avute n vedere iniial, expertul contabil:
a) nu poate solicita majorarea onorariului pentru expertiza contabil judiciar efectuat;
b) este ndreptit s cear majorarea onorariului;
c) are obligaia de a solicita prilor majorarea onorariului.
51. n cazul expertizelor contabile judiciare majorarea onorariului se face:
a) la cererea justificat a expertului contabil n cauz, prin ncheiere executorie, dat cu citarea prilor;
b) la cererea prilor implicate n dosar;
c) prin act adiional convenit ntre expertul contabil i instan.
52. n cazul expertizelor contabile extrajudiciare majorarea onorariului se face:
a) prin nelegere verbal ntre pri, fr a se ncheia niciun act adiional la contractul iniial;
b) prin depunerea unei cereri a prii n acest sens la sediul filialei al crei membru este expertul contabil;
c) prin act adiional la contractul iniial convenit ntre pri.
53. n cazul n care, pentru efectuarea expertizei contabile judiciare, au fost ncuviinai de organul jurisdicional
experi recomandai de parte, acetia sunt obligai:
a) s ntocmeasc un raport de expertiz contabil prin care s rspund la obiectivele stabilite de instan;
b) s ntocmeasc programul de lucru de comun acord cu experii contabili numii astfel nct s asigure
finalizarea i depunerea expertizei n termenul stabilit de organul n drept, s semneze i s parafeze raportul de
exprtiz iar dac a semnat cu meniunea opinie sepat s ataeze, raportului, propria opinie formulat n raport
cu concluziile expertului numit;
54. Din ce se compune orientativ materialul documentar pe care l poate studia expertul contabil numit s
efectueze o expertiz contabil judiciar ntr-o cauz civil?
a) documente justificative i registre contabile;
b) dosarul cauzei i alte materiale documentare precum legislaia i reglementrile referitoare la obiectivele
expertizei;
c) dosarul cauzei, documente justificative i registre contabile, procesele-verbale ntocmite de organele de control
55. Care afirmaie este corect?
a) Pentru o mai temeinic nelegere a evenimentelor i a tranzaciilor supuse expertizrii, expertul contabil este
ndreptit s cear, iar prile interesate n expertiz sunt obligate (n dosarele civile) sau pot (n dosarele
penale) s dea explicaii suplimentare;
b) Materialul documentar examinat de expertul contabil nu poate fi ridicat de ctre acesta de la prile care l au
n pstrare. Dup caz, expertul contabil poate solicita obinerea unor copii dup documentele aflate la entitile
deintoare n vederea utilizrii lor n scopul efecturii expertizei. Normele de confidenialitate sunt aplicabile.
56. n cazul expertizelor contabile dispuse n dosarele penale, expertul contabil are dreptul s ia cunotin de
coninutul dosarului penal?
a) da, dar numai cu ncuviinarea organului de urmrire penal sau a instanei de judecat;
b) da, dac consider necesar;
c) nu.
57. Explicaiile suplimentare solicitate de expertul contabil cu ocazia convocrii i primite de la prile interesate n
expertiz constituie material documentar?
a) numai dac prile insist;
b) nu;
c) da.
58. Expertiza contabil extrajudiciar poate juca un rol decisiv n urmtoarele domenii:
a) calcularea drepturilor legale de salarii sau de pensii;
b) determinarea unor raportri cauz efect (ex. eficiena investiiilor, angajarea unui credit bancar etc);
c) ambele variante sunt corecte.
59. Cum procedai n situaia n care, n cauza n care ai fost numit s efectuai expertiza judiciar, exist lucrri
de expertiz efectuate anterior?
a) expertul contabil judiciar numit nu face referiri n raportul propriu la expertizele anterioare;
b) nu este etic s luai legtura cu colegul dvs. pentru a discuta ce elemente a avut n vedere acesta la
elaborarea lucrrii;
60. Msurile dispuse de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei n situaia refuzului efecturii
expertizei contabile judiciare de ctre expertul contabil sunt:
a) sanciuni administrative (nlocuire sau aducere cu mandat), amenzi judiciare i despgubiri civile;
b) sanciuni administrative sau suspendare pe o perioad determinat;
c) amenzi disciplinare sau interdicia dreptului de exercitare a profesiei.
61. Printre sanciunile administrative aplicabile n situaia neprezentrii expertului la solicitarea organului
ndreptit s dispun efectuarea expertizei contabile judiciare:
a) nlocuirea expertului contabil de ctre instan, n cazul n care acesta nu se nfieaz;
b) aducerea n instan a expertului contabil, cu mandat, n caz de pricini urgente sau pentru a da lmuriri atunci
cnd i se cer;
62. Amenzi judiciare dispuse de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei se aplic n urmtoarele
cazuri:
a) refuzul expertului de a primi lucrarea, nedepunerea lucrrii n termenul fixat;
b) tergiversarea de ctre expert a ndeplinirii nsrcinrilor primite, lipsa nejustificat a expertului de la procesul
penal, atunci cnd este citat;
63. Dac expertul contabil, cu intenie sau din culp, a pricinuit amnarea judecrii sau executrii silite, cauznd
prin aceasta un prejudiciu, va putea fi obligat de ctre instana de judecat sau de ctre preedintele instanei de
executare:
a) la plata cheltuielilor de judecat efectuate de partea n cauz;
b) la plata unei amenzi judiciare;
64. Solicitarea de nlocuire a unui expert contabil numit s efectueze o expertiz judiciar este acceptat de
organul care a dispus expertiza?
a) da, n orice situaie considerat de expertul n cauz c este justificat;
b) da, dac expertul contabil este planificat n concediu;
c) da, dar numai pentru motive temeinice acceptate de instan.
65. Dispunerea sau propunerea admininstrrii probei cu expertiz contabil judiciar se face:
a) de ctre pri;
b) de ctre organul cu atribuii jurisdicionale;
c) ambele variante sunt corecte.
66. Paragraful privind menionarea obiectivelor/ntrebrilor/punctelor fixate de organul care a dispus expertiza se
regsesc n Raportul de expertiza contabil judiciar la capitolul:
a) Capitolul I Introducere;
b) Capitolul II Desfurarea expertizei contabile;
c) Capitolul III Concluzii.
67. Care sunt calitile eseniale pe care trebuie s le aib experii contabili, caliti care sunt evideniate i pe
sigla CECCAR?
a) tiin, devotament, perseveren;
b) integritate, independen, inteligen;
68. Care sunt persoanele care, conform prevederilor legale n vigoare, pot efectua expertize contabile?
a) persoanele care au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994, cu
viza la zi, i nscrise n partea activ a Tabloului CECCAR;
b) persoanele care au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994;
c) persoanele care au dobndit calitatea de contabil autorizat n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994 i
care sunt nscrise n Tabloul CECCAR.
69. Pentru asigurarea n interes public c cerinele privind efectuarea expertizelor contabile sunt ndeplinite
(contiinciozitate, devotament, corectitudine, imparialitate), expertizele contabile sunt supuse:
a) verificrii de ctre eful Biroului de expertize contabile din cadrul filialei;
b) verificrii auditorului de calitate din cadrul filialei;
c) verificrii de ctre eful Biroului local pentru expertize tehnice judiciare i contabile din cadrul tribunalului.
70. Concluziile expertului contabil cu privire la expertiza contabil judiciar trebuie s fie fundamentate pe:
a) documente i declaraiile prilor depuse la dosarul cauzei;
b) documente care atest evenimente i tranzacii care fac sau trebuie s fac obiectul recunoaterii lor, evalurii
lor, clasificrii lor i prezentrilor contabile;
c) documente i supoziii ale expertului contabil cu privire la eveniment i tranzacii care fac obiectul
recunoaterilor, evalurilor, clasificrilor i prezentrilor contabile.
71. Nedocumentarea i nefundamentarea tiinific n raportul de expertiz contabil judiciar pot fi sancionate
de organele care au dispus expertizele, cu:
a) suspendarea dreptului de efectuare a expertizei contabile ntre 3 i 6 luni;
b) excluderea expertului contabil din rndul membrilor Corpului;
c) nlocuirea expertului contabil i dispunerea unei noi expertize contabile judiciare.
72. n situaia n care, dup ce a fost convocat de organul de urmrire penal n vederea efecturii unei expertize
judiciare i a primit acceptul acestuia s consulte dosarul cauzei, expertul contabil constat c una din pri i este
vecin, iar soiile lor se afl n dumnie:
a) expertul contabil constat c se afl n stare de incompatibilitate i ntiineaz despre aceasta organul care a
dispus expertiza contabil judiciar care va proceda n consecin;
b) expertiza contabil i urmeaz cursul normal;
c) expertul nu mai are capacitate de exerciiu deplin, prin urmare nu mai poate efectua lucrarea.
73. Care este procedura pe care trebuie s o urmeze un expert contabil n situaia n care, dup ce a fost
ntiinat despre numirea cu privire la efectuarea unei expertize contabile judiciare i a consultat dosarul cauzei,
acesta constat c este n litigiu cu una din pri, aceasta depunnd la o instituie judectoreasc o cerere de
chemare n judecat n care expertul are calitatea procesual de prt?
a) expertiza contabil i urmeaz cursul normal;
b) expertul contabil constat c se afl n stare de incompatibilitate i ntiineaz despre aceasta organul care a
dispus expertiza contabil judiciar i care va proceda n consecin;
74. Dac un expert contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar constat c se afl n
incompatibilitate cu una din pri, este obligat s declare preedintelui instanei, procurorului care supravegheaz
cercetarea penal sau procurorului ierarhic superior c se abine de a participa la procesul penal?
a) nu, nu este obligat s declare nimic, expertiza contabil judiciar i va urma cursul normal;
b) da, este obligat s declare de ndat ce a luat la cunotin de cazul de incompatibilitate;
c) da, este obligat s declare aceasta, dar numai dup depunerea raportului de expertiz.
75. Ce se nelege prin abinerea unui expert contabil numit s efectueze o expertiz judiciar ntr-o cauz?
a) restrngerea capacitii de exerciiu i refuzul efecturii expertizei;
b) obligaia expertului de a se retrage de la judecat dac este n cunotin de faptul c n cauza respectiv
exist vreun motiv de recuzare mpotriva sa;
c) suspendarea dreptului de efectuare a expertizei contabile pe o perioad nedeterminat.
76. Expertul contabil care a ajuns la concluzii fundamentale diferite fa de constatrile consemnate n actele de
control de organul de control abilitat:
a) nu are nici o obligaie n privina efecturii expertizei contabile judiciare cu privire la constatrile organului de
control;
b) este abilitat s ia contact cu acesta pentru a-i elucida toate aspectele pe care le implic efectuarea unei
expertize contabile de calitate, ceea ce nu l oblig pe expertul contabil la un punct de vedere comun, ci doar la
motivarea opiniilor diferite;
77. Raportul de expertiz contabil judiciar ntocmit din dispoziia organelor ndreptite s dispun aceasta
trebuie fundamentat pe:
a) documente justificative i evidenieri contabile.
b) documente justificative, evidenieri contabile i/sau declaraii ale martorilor;
78. Una din faptele care se sancioneaz cu interdicia dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil o
reprezint:
a) practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fr viz anual pentru exercitarea profesiei,
legal acordat;
79. Expertul contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar ntr-o cauz penal are dreptul s:
a) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei, dar ntotdeauna cu ncuviinarea
organului de urmrire;
b) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei;
c) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei de regul cu ncuviinarea organului
80. Expertul recomandat de parte are obligaia:
a) n raportul de expertiz ntocmit s ia aprarea prii care i-a solicitat ajutorul;
b) s efectueze un raport de expertiz separat de cel al expertului numit de ctre organele de drept, pe care l
prezint prii care l-a solicitat sub form de supliment la expertiz.
c) s participe la ntocmirea lucrrii de expertiz i s semneze raportul de expertiz ntocmit de expertul numit
de organul n drept i dac are opinii diferite de ale expertului numit s consemneze aceasta, iar opiniile sale s
fie cuprinse n raport sau n anexele acestuia.
81. Care este procedura de ntocmire i semnare a raportului de expertiz judiciar ntr-o cauz penal n care
sunt numii, de organul de cercetare penal sau de instan, mai muli experi?
a) toi experii ntocmesc i semneaz un singur raport de expertiz, iar dac au deosebiri de preri semneaz
cu opinie separat, iar opiniile acestora sunt consemnate separat cu motivarea respectiv;
b) fiecare expert ntocmete i semneaz separat cte un raport de expertiz;
c) experii particip la efectuarea expertizei, iar raportul este ntocmit de un singur expert i semnat de toi cei
numii; dac acetia au concluzii diferite, n raport se va meniona concluzia rezultat n urma negocierii dintre
82. Opiniile experilor (numii/parte sau consilieri) care au concluzii diferite:
a) nu sunt consemnate n cuprinsul raportului de expertiz, ci se consemneaz n suplimentul la expertiza
contabil judiciar;
b) sunt incluse n raport la capitolele II i III sau ntr-o anex a raportului de expertiz contabil, conform
obiectivelor stabilite de organul care a dispus expertiza;
83. Expertul contabil, numit de organul de cercetare penal poate lua legtura cu prile ?
a) da, convocarea se face prin citarea prilor cu scrisori recomandate cu dovad de primire;
b) da, dar numai cu ncuviinarea organului de urmrire penal;
c) nu.
84. Ce elemente trebuie s cuprind ncheierea de edin/ordonana prin care se dispune efectuarea expertizei
contabile judiciare?
a) obiectul expertizei i locul i data depunerii raportului de expertiz contabil judiciar;
b) obiectul expertizei i onorariul;
c) numele expertului/experilor contabili, obiectivele/punctele/ntrebrile la care trebuie s rspund, termenul n
85. n cauzele civile, prile pot fi convocate de expertul contabil numit s efectueze expertiza:
a) prin citare publicnd un anun n presa local, telefonic sau prin e-mail;
b) prin scrisori recomandate transmise prilor, la adresele menionate n dosarul cauzei, cu dovad de primire
care va fi depus la dosarul cauzei;
c) prin intermediul avocailor.
86. Poate fi anulat un raport de expertiz contabil judiciar?
a) nu;
b) da, dar numai dac vtmarea pricinuit altei pri nu poate fi nlturat dect prin anularea raportului de
expertiz care a fost ntocmit cu nclcarea normelor legale;
c) da, dac aa dispune organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei contabile judiciare fr ca acesta s
fie obligat s-i motiveze dizpoziia.
87. Care este actul procedural prin care se dispune numirea expertului contabil n efectuarea expertizei contabile
judiciare ntr-o cauz civil?
a) ncheierea de edin;
b) decizia instanei de judecat;
c) hotrrea completului de judecat.
88. Care sunt elementele/ datele/ informaiile cu privire la efectuarea expertizei contabile judiciare, stabilite n
ncheierea de edin sau n ordonan, odat cu numirea expertului n cauz?
a) numele expertului contabil sau experilor contabili numii din oficiu sau la cererea prilor n proces;
obiectivele/ntrebrile/punctele la care trebuie s rspund expertul n raportul de expertiz contabil judiciar;
numele prilor n proces;
numele martorilor;
numele avocailor prilor;
b) numele expertului contabil sau experilor contabili numii din oficiu sau la cererea prilor n proces;
obiectivele/ntrebrile/punctele la care trebuie s rspund expertul n raportul de expertiz contabil judiciar;
termenul la care trebuie depus raportul;
onorariul provizoriu, precum i avansul pentru cheltuielile de deplasare, dac este cazul;
c) nici una din variante nu este corect.
89. Numirea experilor contabili n vederea efecturii expertizelor judiciare n cauzele penale poate fi dispus:
a) la cererea experilor contabili;
b) din oficiu sau la cererea prilor aflate n proces;
c) ambele variante sunt corecte.
90. n cazul n care expertul contabil judiciar se afl n imposibilitatea ntocmirii unui raport de expertiz contabil
datorit inexistenei documentelor justificative i/sau evidenelor contabile care s ateste evenimentele i
tranzaciile supuse expertizrii:
a) expertul contabil are obligaia de a refuza s efectueze expertiza;
b) expertul contabil ntocmete un Raport de imposibilitate a efecturii expertizei contabile;
91. Capitolul III Concluzii din raportul de expertiz contabil trebuie s conin:
a) opinia general a expertului contabil asupra ntregii lucrri efectuate;
b) descrierea amnunit a operaiilor efectuate de ctre expertul contabil cu privire la actele, faptele i
informaiile analizate;
92. Capitolul II Desfurarea expertizei contabile conine:
a) opinia motivat a expertului parte;
b) considerente personale ale expertului contabil judiciar asupra ntregii lucrri efectuate;
c) descrierea amnunit a operaiilor efectuate de ctre expertul contabil cu privire la actele, faptele i
93. Printre paragrafele coninute de Capitolul I Introducere al expertizei contabile se numr:
a) paragraful de identificare a expertului contabil, inclusiv a experilor contabili recomandai de pri, dac este
cazul i paragraful de identificare a organului care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare;
b) paragraful privind materialul documentar care a stat la baza efecturii expertizei, formularea obiectivelor i
paragraful de identificare a mprejurrilor i circumstanelor n care a luat natere litigiul;
c) ambele variante sunt corecte.
94. n cazul reglementrilor legale, procedurale i al celor profesionale, au prioritate:
a) reglementrile legale;
b) reglementrile procedurale;
c) reglementarile profesionale.
95. Care sunt documentele care se pot ncadra ca material documentar n cazul unei expertize judiciare?
a) documentele justificative i registrele contabile aflate n pstrarea prilor implicate n procesul justiiar sau n
arhiva terelor persoane care au legatur cu obiectivele expertizate;
b) procesele verbale ntocmite de organele de control abilitate;
c) dosarul cauzei, documentele justificative, registrele contabile aflate n pstrarea prilor implicate n proces,
procesele-verbale ntocmite de organele de control abilitate i alte materiale documentare cum ar fi legislaia i
reglementrile referitoare la obiectivele expertizei.
96. n cazul unei expertize contabile judiciare, materialul documentar examinat de expertul contabil poate fi ridicat
de ctre acesta de la prile care l au n pstrare?
a) da;
b) da, dar numai cu aprobarea avocatului prii;
c) nu.
97. Printre obiectivele la care trebuie s rspund auditul de calitate n domeniul serviciilor contabile se afl:
a) universalitate, confidenialitate, adaptarea auditului;
b) aprecierea modului de aplicare a regulilor i normelor profesionale i de respectare a obligaiilor de membru,
contribuirea la buna organizare a cabinetelor i la perfecionarea metodelor de lucru;
c) colegialitate, armonizare, contribuirea la buna organizare a cabinetelor i la perfecionarea metodelor de lucru.
98. Principiile fundamentale pe care se bazeaz auditul de calitate n domeniul calitii serviciilor contabile sunt:
a) universalitate, confidenialitate, adaptarea auditului, colegialitate, armonizare;
b) armonizare, colegialitate, confidenialitate;
c) colegialitate, confidenialitate, adaptarea auditului.
99. Cum trebuie s procedeze expertul contabil n situaia n care organul jurisdicional i solicit s ncadreze
juridic fapta n discuie, ori culpa, ori procentul de culp n situaia culpelor comune?
a) expertul contabil este obligat n a rspunde i a ncadra fapta juridic;
b) expertul contabil este obligat s solicite organului care a dispus expertiza nlocuirea sa;
c) expertul contabil trebuie s atrag atenia asupra limitelor competenei sale i s se abin de la orice fel de
comentarii sau concluzii legate de chestiunile care exced competenei sale.
100. Care dintre urmtoarele reprezint infraciune de natur penal n contextul activitii expertului contabil?
a) neglijena, superficialitatea, omisiunea n ntocmirea declaraiilor fiscale;
b) nendeplinirea obligaiilor i atribuiilor specifice profesiei n inerea sau supravegherea contabilitii;
c) luarea de mit.
nu modifica coloana A, B, D
obligatoriu se raspunde la prima intrebare pentru a apare mesajul
Ai raspuns corect la ? intrebari si incorect la ? intrebari
raspunsurile probabile sunt in sheet "Raspunsuri" coloana C
Raspuns
test
Raspuns
corect
?
verificare
1 1 0 0 1
a
OK
b
Corect C
Nr.
Test
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
71 C; 72 A; 73 B; 74 B; 75 B; 76 B; 77 A; 78 A; 79 A; 80 C
81 A; 82 B; 83 B; 84 C; 85 B; 86 C; 87 A; 88 B; 89 B; 90 B
91 C; 92 C; 93 C; 94 A; 95 C; 96 C; 97 B; 98 A; 99 C; 100 C
INTREBRI PRIVIND TESTUL ORGANIZAT N VEDEREA NSCRIERII N GEJ
1. Care sunt tipurile de reglementri cu privire la expertizele contabile ?
a) reglementri legale, procedurale i profesionale;
b) reglementri legale;
c) reglementri procedurale i profesionale.
2. Sediul reglementrilor legale cu privire la expertizele contabile este reprezentat de:
a) Standardul profesional nr. 35 Expertizele contabile;
b) Regulamentul de organizare i funcionare a C.E.C.C.A.R. i Standardul profesional nr. 35 Expertizele
contabile;
c) Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor
3. Sediul reglementrilor profesionale cu privire la expertizele contabile este reprezentat de:
a) Regulamentul de organizare i funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia
i Standardul profesional nr. 35 Expertizele contabile;
b) Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz contabil i a contabililor
autorizai, cu modificrile i completrile ulterioare i Codul de procedur penal;
c) Codul de procedur civil i Ordonana Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitii de expertiz
contabil i a contabililor autorizai, cu modificrile i completrile ulterioare.
4. Sediul reglementrilor procedurale cu privire la expertizele contabile judiciare este reprezentat de:
a) Codul penal i Codul de procedur penal;
b) Codul de procedur civil, Codul de procedur penal;
c) Codul civil i Codul de procedur civil.
5. Care sunt normele de comportament profesional specifice misiunilor cu privire la expertizele contabile?
a) - dispunerea expertizelor contabile judiciare i numirea experilor contabili;
- contractarea i programarea expertizelor contabile;
- delegarea i supravegherea lucrrilor privind expertizele contabile;
- documentarea lucrrilor privind expertizele contabile;
b) - independena;
- competena;
- secretul profesional i confidenialitatea expertului contabil;
- calitatea expertizelor contabile;
- acceptarea expertizelor contabile;
- responsabilitatea efecturii expertizelor contabile;
c) ambele variante sunt corecte.
6. Un expert contabil poate refuza misiunea privind efectuarea unei expertize contabile judiciare?
a) nu; dac exist motive temeinice, expertul contabil poate solicita nlocuirea sa;
b) da;
c) da, pe motive etnice, religioase, politice sau de alt natur.
7. Un expert contabil poate accepta o expertiz contabil judiciar dac anterior, n calitate de organ de control,
colaborator sau consilier al uneia din prile din proces s-a pronunat asupra unor aspecte ori a luat parte la
ntocmirea actelor primare sau la elaborarea situaiilor financiare care fac obiectul dosarului supus judecii?
a) da;
b) da, dac este expert contabil de onoare;
c) nu.
8. Expertul contabil numit de organul n drept s efectueze o expertiz contabil este obligat s fie independent
fa de :
a) grefierul de edin;
b) prile interesate n expertiz sau de beneficiarii expertizelor;
9. Independena expertului contabil numit de ctre organele n drept deriv din:
a) obligaia acestuia de a ine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abinere i recuzare prevzute de
Codul de procedur civil i de alte reglementri procedurale speciale;
b) obligaia acestuia de a ine seama de Normele de lucru specifice misiunilor privind expertizele contabile;
c) jurmntul depus de acesta la intrarea n profesie.
10. Independena experilor contabili recomandai de pri deriv din:
a) obligaia acestora de a ine seama de toate cazurile de incompatibilitate, abinere i recuzare prevzute de
Codul de procedur civil i de alte reglementri procedurale speciale;
b) transparena contractelor de prestri servicii care se ncheie cu ocazia nominalizrii acestora ca experi
recomandai de parte prin depunerea unui exemplar original al contractului la dosarul cauzei;
c) ambele variante sunt corecte.
11. n cazul n care independena expertului contabil este afectat grav, acest aspect trebuie adus, n scris, la
cunotina organului care l-a numit:
a) n termen de cinci zile lucrtoare de la numire;
b) imediat dup numire sau imediat ce a luat cunotin de cazurile care i pot afecta independena;
c) nu se aduce la cunotina organului care a dispus expertiza, ci se ntiineaz auditorul de calitate.
12. nainte ca expertiza contabil judiciar s fie supus auditului de calitate conform reglementrilor emise de
Corp , expertul contabil va completa:
a) un formular cu date personale pe care l va ataa lucrrii;
b) o Declaraie de independen pe care o va ataa lucrrii;
c) un Certificat de calitate pe care l va ataa lucrrii.
13. n ceea ce privete secretul i confidenialitatea n cazul expertizelor contabile extrajudiciare, expertul contabil
trebuie s se conformeze:
a) normelor profesionale ale Corpului;
b) dorinei clientului de a le dezvlui sau nu;
c) indicaiilor instanei.
14. Expertizele contabile judiciare pot fi efectuate de ctre:
a) experii contabili i contabilii autorizai nscrii n partea activ a Tabloului Corpului, cu viza filialei la zi;
b) experii contabili nscrii n partea activ a Tabloului Corpului, cu viza de exercitare a profesiei la zi;
c) experii contabili care au susinut examenul de aptitudini i urmeaz s fie nscrii n Tabloul Corpului n anul
15. Un expert contabil poate accepta o expertiz contabil judiciar dac n calitate de expert contabil i-a
exprimat o prim opinie n aceeai cauz supus judecii?
a) numai dac ntiineaz organul care a dispus expertiza despre aceasta;
b) da, dac opinia exprimat nu a fost contestat de nimeni;
c) nu, deoarece primeaz prezumia c ar fi interesat n susinerea primei soluii.
16. Calitatea de expert contabil este compatibil cu cea de martor n aceeai cauz?
a) nu;
b) da;
c) da, n anumite situaii stabilite de instan n funcie de situaia material a prilor.
17. Care dintre dispoziiile procedurale cu privire la citarea, aducerea cu mandat i sancionarea martorilor care
lipsesc de la judecat sunt aplicabile i experilor contabili numii pentru efectuarea expertizelor contabile
judiciare?
a) sancionarea i citarea;
b) citarea, aducerea cu mandat i sancionarea;
18. Responsabilitatea efecturii expertizelor contabile judiciare/supliment la expertiz/opinie separat este ntrit
prin jurmntul depus de expertul contabil la intrarea n profesie, precum i prin:
a) actul de numire dispus de instan, organul de urmrire penal sau alt organ cu atribuii jurisdicionale cu
privire la efectuarea expertizelor contabile judiciare;
b) contractul ncheiat ntre expertul contabil i una din prile implicate n cauz;
c) ambele variante sunt corecte.
19. n cazul n care mpotriva expertului contabil a fost pus n micare aciune penal, expertul n cauz:
a) are obligaia s ntiineze despre aceasta filiala Corpului al crui membru este;
b) nu are nicio obligaie fa de filiala Corpului al crui membru este;
c) are obligaia de a ntiina Biroul Local de Expertize Judiciare.
20. La soluionarea definitiv a cauzei n care a fost implicat expertul contabil mpotriva cruia a fost pus n
micare aciune penal, expertul:
a) are obligaia s depun un cazier judiciar la filiala al crei membru este;
b) are obligaia s ntiineze despre aceasta filiala Corpului al crui membru este;
c) are obligaia de a ntiina Biroul Local de Expertize Judiciare.
21. Responsabilitatea efecturii i depunerii raportului de expertiz contabil judiciar care cuprinde i opiniile
separate ale experilor recomandai de pri revine:
a) numai experilor contabili numii;
b) numai experilor contabili recomandai de pri;
c) att experilor numii, ct i experilor recomandai de pri.
22. Care sunt principiile deontologice pe care trebuie s le respecte expertul contabil n activitatea sa de
efectuare a expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare?
a) principiul competenei expertului contabil;
principiul acceptrii expertizelor contabile;
principiul independenei expertului contabil;
b) principiul acceptrii expertizelor contabile;
principiul secretului profesional i al confidenialitii expertului contabil;
principiul calitii expertizelor contabile;
principiul competenei expertului contabil;
principiul independenei expertului contabil;
principiul responsabilitii efecturii expertizelor contabile;
c) principiul responsabilitii efecturii expertizelor contabile;
principiul calitii expertizelor contabile;
principiul secretului profesional i al confidenialitii expertului contabil.
23. Ce conine sigla CECCAR ?
a) o carte-registru, un caduceu i deviza tiin, Independen, Moralitate;
b) o carte-registru i un caduceu;
c) deviza tiin, Independen, Integritate.
24. Cum definii expertiza contabil judiciar?
a) expertiza contabil judiciar este expertiza contabil dispus din oficiu n faza de judecat a unor cauze civile
i/sau comerciale;
b) expertiza contabil judiciar este expertiza contabil dispus de organele penale, instanele de judecat sau
alte organe cu atribuii jurisdicionale, din oficiu sau acceptat la cererea prilor n fazele de instrumentare i/sau
de judecat ale unor cauze civile sau penale;
c) expertiza contabil judiciar este expertiza contabil acceptat la cererea prilor n faza de instrumentare a
25. Ce elemente particularizeaz expertiza contabil extrajudiciar?
a) este o prob administrat de organele de urmrire penal i de judecat, n vederea convingerii asupra
realitii i asupra condiiilor apariiei pagubei, deficienei, abaterii;
b) este un mijloc de fundamentare a deciziilor, de conciliere ntre partenerii comerciali i de afaceri i de
fundamentare preliminar a aciunilor i constatrilor n justiie;
c) ambele variante sunt corecte.
26. Ce elemente particularizeaz expertiza contabil judiciar?
a) activitate prin care organele judiciare primesc informaii de natur economico-financiar
mijloc de prob n justiie;
se limiteaz la cercetarea problemelor cu caracter economic i financiar indicate de organele judiciare;
are competena de examinare a documentelor i evidentelor tehnico-operative i contabile necesare pentru
lmurirea obiectivelor stabilite de organele judiciare;
b) este un mijloc de fundamentare a deciziilor, de conciliere ntre partenerii comerciali i de afaceri i de
fundamentare preliminar a aciunilor i constatrilor n justiie;
intervine ca prob administrat de organele de urmrire penal i de judecat, n vederea convingerii asupra
realitii i asupra condiiilor apariiei pagubei, deficienei, abaterii;
c) nici una din variante nu este corect.
27. Cine sunt destinatarii expertizelor contabile judiciare?
a) prile implicate n cauz judiciar inclusiv tere persoane fizice sau juridice crora expertizele contabile
elaborate/efectuate le-ar putea deveni opozabile;
b) organele ndreptite s dispun efectuarea expertizei (organele de instrumentare a cauzelor care fac obiectul
dosarelor penale i instanele de judecata a cauzelor penale i civile);
c) ambele variante sunt corecte.
28. Care sunt criteriile dup care se clasific expertizele contabile?
a) dup natura principalului/principalelor obiectiv/obiective stabilite de organul ndreptit s dispun efectuarea
expertizei;
dup valoarea prejudiciilor ce fac obiectul litigiului;
b) dup mobilul sau scopul principal n care au fost solicitate;
dup natura obiectivelor (ntrebrilor la care trebuie s rspund expertul contabil);
n funcie de natura juridic;
c) dup scopul principal n care au fost solicitate;
dup valoarea prejudiciilor ce fac obiectul litigiului;
29. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de scopul principal n care au fost solicitate?
a) expertize contabile judiciare i extrajudiciare;
b) expertize contabile civile i comerciale;
c) expertize contabile fiscale i penale.
30. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura principalului/principalelor obiectiv/obiective stabilite
de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei?
a) expertize contabile civile, penale, comerciale, fiscale, alte categorii de expertize contabile judiciare sau
extrajudiciare;
b) expertize contabile comerciale i fiscale;
31. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura juridic?
a) civile, penale, extrajudiciare;
b) comerciale, judiciare;
c) civile, fiscale.
32. Dac termenul fixat de instan pentru depunerea expertizei contabile judiciare este considerat prea scurt de
ctre expertul contabil, atunci:
a) expertul contabil va ntiina prile despre aceasta, iar acestea vor solicita instanei un nou termen;
b) expertul contabil este ndreptit s solicite instanei, n scris i motivat, un alt termen minim necesar pentru
efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate;
c) expertul contabil este ndreptit s solicite verbal instanei, la prima nfiare, un alt termen minim necesar
pentru efectuarea unei expertize contabile judiciare de calitate.
33. n cazul n care expertul contabil are neclariti n legtur cu obiectivele expertizei stabilite de instan:
a) expertul contabil are obligaia de a notifica despre aceasta organul jurisdicional care a dispus expertiza;
b) expertul contabil are obligaia de a solicita explicaii suplimentare avocailor prilor
c) singura obligaie a expertului contabil este aceea de a efectua expertiza indiferent de neclaritile sale.
34. n cazul n care expertul contabil dorete majorarea onorariului pentru expertiza contabil efectuat, va
proceda dup cum urmeaz:
a) expertul contabil are obligaia de a solicita n scris majorarea onorariului prilor din dosarul cauzei;
b) expertul contabil are obligaia de a notifica despre aceasta organul jurisdicional care a dispus expertiza i care
va dispune n consecin;
c) nu se poate solicita majorarea onorariului pentru o expertiz contabil judiciar efectuat.
35. Dup numirea expertilor, instana va putea convoca o audiere n camera de consiliu n cadrul creia:
a) va stabili obiectivele expertizei contabile judiciare mpreun cu expertul contabil i cu prile implicate n cauz;
b) va solicita expertului contabil s se pronune asupra costului estimativ al lucrrii ce urmeaz a fi efectuat,
precum i asupra duratei de timp necesar efecturii expertizei;
c) ambele variante sunt corecte.
36. Pentru a evita orice disput cu privire la originalitatea raportului de expertiz contabil, expertul contabil numit
de organele n drept s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat:
a) s semneze fil cu fil raportul de expertiz;
b) s semneze i s parafeze fil cu fil raportul de expertiz, inclusiv anexele;
c) s semneze ultima fil a raportului de expertiz, inclusiv anexele.
37. Expertul contabil numit de organele abilitate de lege s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat:
a) s depun raportul de expertiz la organul ndreptit s dispun expertiza cu 5 zile nainte de termenul stabilit
de aceasta;
b) s depun raportul de expertiz la organul care a dispus expertiza cu 5 zile calendaristice nainte de termenul
stabilit de acesta;
38. Raportul de expertiz contabil judiciar se ntocmete:
a) n 2 exemplare originale, unul pentru organul care a dispus expertiza i unul pentru expertul contabil care a
efectuat-o, dac n ncheierea de sedin prin care s-a dispus expertiza nu este prevzut altfel;
b) n numrul de exemplare stabilit de organul care a dispus expertiza contabil judiciar;
c) ambele variante sunt corecte.
39. Expertul contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar de organele ndreptite de lege trebuie s
respecte secretul i caracterul confidenial al informaiilor la care a avut acces i despre care a avut cunotin cu
ocazia efecturii expertizelor contabile cu excepia cazurilor n care:
a) a fost autorizat expres n acest scop;
b) are obligaia legal sau profesional pentru aceasta;
c) ambele variante sunt corecte.
40. Rapoartele de expertiz contabil judiciar depuse de experii contabili la dosarele cauzei pot fi consultate:
a) numai de avocaii prilor implicate n cauza respectiv;
b) de cei interesai (care justific un interes legitim);
c) numai de prile implicate n cauza respectiv.
41. n cauzele penale, expertul contabil numit de organele ndreptite s dispun efectuarea expertizei poate lua
legtura cu inculpaii:
a) ori de cte ori este nevoie;
b) numai cu ncuviinarea i n condiiile stabilite de organul de urmrire penal sau de instana de judecat;
c) o singur dat, la nceputul efecturii expertizei contabile judiciare.
42. Expertul contabil numit de organele abilitate de lege s efectueze o expertiz contabil judiciar este obligat
s procedeze la citarea prilor n cazul:
a) proceselor civile;
b) proceselor civile i proceselor penale;
c) proceselor penale.
43. Contractul privind efectuarea expertizei contabile trebuie s cuprind cel puin:
a) prile contractante, obiectul contractului, materialul documentar, locul i data depunerii raportului de expertiz
contabil, onorariul i clauze privind confidenialitatea informaiilor privitoare la expertiza contabil;
b) obiectul contractului i onorariul;
c) prile contractante, obiectul contractului, locul i data depunerii raportului de expertiz contabil.
44. Organul de urmrire penal sau instana de judecat poate dispune efectuarea unei noi expertize?
a) da, n orice situaie;
b) da, doar n situaia n care nu sunt lmurite prin expertiza efectuat sau au dubii cu privire la concluziile
expertizei;
45. Expertul contabil are obligaia de a accepta efectuarea unei expertize contabile judiciare dispus de organele
ndreptite de lege?
a) nu;
b) da; orice situaie de incompatibilitate trebuie adus la cunotina organului care a dispus expertiza care va
proceda n consecin;
46. Dac dou sau mai multe expertize existente la dosarul cauzei au concluzii diferite, care va fi expertiza
considerat de organul care a dispus efectuarea acestora, cu valoarea probant preferenial?
a) acceptarea uneia i nlturarea celeilalte/celorlalte expertize este problema organului care a dispus expertiza,
care i motiveaz hotrrea. Aceasta urmrete raionamentele profesionale ale expertului contabil pe care le
coroboreaz cu alte probe din dosar;
b) ultima expertiz contabil judiciar;
c) se face media aritmetic ntre concluziile expertizelor.
47. Care afirmaie este corect?
a) efectuarea lucrrilor privind expertizele contabile judiciare nu poate fi delegat altor persoane de ctre experii
contabili numii la cererea prilor sau din oficiu, i nici de ctre experii contabili recomandai de pri;
b) n cazul expertizelor contabile extrajudiciare, care de regul sunt comandate i contractate cu cabinete sau
societi de expertiz contabil, contractele ncheiate n acest scop pot include clauze cu privire la lucrrile care
trebuie executate precum i la persoanele crora acestea le vor fi delegate spre executare.
c) ambele variante sunt corecte.
48. n ceea ce privete documentarea expertizelor contabile judiciare, dosarul de lucru al expertului contabil
trebuie s cuprind:
a) - raportul de expertiz contabil;
- eventualele note personale ale expertului contabil;
b) - ncheierea de edin (n cauze civile), ordonana organului de urmrire i cercetare penal (n cauze penale)
sau contractul privind efectuarea expertizelor contabile judiciare (n cazul experilor consilieri /numii de parte);
- raportul de expertiz contabil;
- eventuala coresponden solicitat de organele n drept care au dispus efectuarea expertizei contabile;
- eventualele note personale ale expertului contabil;
c) - raportul de expertiz;
- eventuala coresponden solicitat de organele n drept care au dispus efectuarea expertizei contabile.
49. Dac n timpul efecturii expertizei contabile judiciare au intervenit elemente noi privind volumul i ntinderea
lucrrilor sau obiective noi (supliment expertiz) care nu au fost avute n vedere iniial, expertul contabil:
a) nu poate solicita majorarea onorariului pentru expertiza contabil judiciar efectuat;
b) este ndreptit s cear majorarea onorariului;
c) are obligaia de a notifica despre aceasta filiala al crei membru este.
50. Dac n timpul efecturii expertizei contabile judiciare au intervenit elemente noi privind volumul i ntinderea
lucrrilor sau obiective noi (supliment expertiz) care nu au fost avute n vedere iniial, expertul contabil:
a) nu poate solicita majorarea onorariului pentru expertiza contabil judiciar efectuat;
b) este ndreptit s cear majorarea onorariului;
c) are obligaia de a solicita prilor majorarea onorariului.
51. n cazul expertizelor contabile judiciare majorarea onorariului se face:
a) la cererea justificat a expertului contabil n cauz, prin ncheiere executorie, dat cu citarea prilor;
b) la cererea prilor implicate n dosar;
c) prin act adiional convenit ntre expertul contabil i instan.
52. n cazul expertizelor contabile extrajudiciare majorarea onorariului se face:
a) prin nelegere verbal ntre pri, fr a se ncheia niciun act adiional la contractul iniial;
b) prin depunerea unei cereri a prii n acest sens la sediul filialei al crei membru este expertul contabil;
c) prin act adiional la contractul iniial convenit ntre pri.
53. n cazul n care, pentru efectuarea expertizei contabile judiciare, au fost ncuviinai de organul jurisdicional
experi recomandai de parte, acetia sunt obligai:
a) s ntocmeasc un raport de expertiz contabil prin care s rspund la obiectivele stabilite de instan;
b) s ntocmeasc programul de lucru de comun acord cu experii contabili numii astfel nct s asigure
finalizarea i depunerea expertizei n termenul stabilit de organul n drept, s semneze i s parafeze raportul de
exprtiz iar dac a semnat cu meniunea opinie sepat s ataeze, raportului, propria opinie formulat n raport
cu concluziile expertului numit;
c) s participle la efectuarea expertizei i s depun la organul care a dispus expertiza opinia proprie.
54. Din ce se compune orientativ materialul documentar pe care l poate studia expertul contabil numit s
efectueze o expertiz contabil judiciar ntr-o cauz civil?
a) documente justificative i registre contabile;
b) dosarul cauzei i alte materiale documentare precum legislaia i reglementrile referitoare la obiectivele
expertizei;
c) dosarul cauzei, documente justificative i registre contabile, procesele-verbale ntocmite de organele de control
55. Care afirmaie este corect?
a) Pentru o mai temeinic nelegere a evenimentelor i a tranzaciilor supuse expertizrii, expertul contabil este
ndreptit s cear, iar prile interesate n expertiz sunt obligate (n dosarele civile) sau pot (n dosarele
penale) s dea explicaii suplimentare;
b) Materialul documentar examinat de expertul contabil nu poate fi ridicat de ctre acesta de la prile care l au
n pstrare. Dup caz, expertul contabil poate solicita obinerea unor copii dup documentele aflate la entitile
deintoare n vederea utilizrii lor n scopul efecturii expertizei. Normele de confidenialitate sunt aplicabile.
56. n cazul expertizelor contabile dispuse n dosarele penale, expertul contabil are dreptul s ia cunotin de
coninutul dosarului penal?
a) da, dar numai cu ncuviinarea organului de urmrire penal sau a instanei de judecat;
b) da, dac consider necesar;
c) nu.
57. Explicaiile suplimentare solicitate de expertul contabil cu ocazia convocrii i primite de la prile interesate n
expertiz constituie material documentar?
a) numai dac prile insist;
b) nu;
c) da.
58. Expertiza contabil extrajudiciar poate juca un rol decisiv n urmtoarele domenii:
a) calcularea drepturilor legale de salarii sau de pensii;
b) determinarea unor raportri cauz efect (ex. eficiena investiiilor, angajarea unui credit bancar etc);
c) ambele variante sunt corecte.
59. Cum procedai n situaia n care, n cauza n care ai fost numit s efectuai expertiza judiciar, exist lucrri
de expertiz efectuate anterior?
a) expertul contabil judiciar numit nu face referiri n raportul propriu la expertizele anterioare;
b) nu este etic s luai legtura cu colegul dvs. pentru a discuta ce elemente a avut n vedere acesta la
elaborarea lucrrii;
60. Msurile dispuse de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei n situaia refuzului efecturii
expertizei contabile judiciare de ctre expertul contabil sunt:
a) sanciuni administrative (nlocuire sau aducere cu mandat), amenzi judiciare i despgubiri civile;
b) sanciuni administrative sau suspendare pe o perioad determinat;
c) amenzi disciplinare sau interdicia dreptului de exercitare a profesiei.
61. Printre sanciunile administrative aplicabile n situaia neprezentrii expertului la solicitarea organului
ndreptit s dispun efectuarea expertizei contabile judiciare:
a) nlocuirea expertului contabil de ctre instan, n cazul n care acesta nu se nfieaz;
b) aducerea n instan a expertului contabil, cu mandat, n caz de pricini urgente sau pentru a da lmuriri atunci
cnd i se cer;
c) ambele variante sunt corecte.
62. Amenzi judiciare dispuse de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei se aplic n urmtoarele
cazuri:
a) refuzul expertului de a primi lucrarea, nedepunerea lucrrii n termenul fixat;
b) tergiversarea de ctre expert a ndeplinirii nsrcinrilor primite, lipsa nejustificat a expertului de la procesul
penal, atunci cnd este citat;
63. Dac expertul contabil, cu intenie sau din culp, a pricinuit amnarea judecrii sau executrii silite, cauznd
prin aceasta un prejudiciu, va putea fi obligat de ctre instana de judecat sau de ctre preedintele instanei de
executare:
a) la plata cheltuielilor de judecat efectuate de partea n cauz;
b) la plata unei amenzi judiciare;
64. Solicitarea de nlocuire a unui expert contabil numit s efectueze o expertiz judiciar este acceptat de
organul care a dispus expertiza?
a) da, n orice situaie considerat de expertul n cauz c este justificat;
b) da, dac expertul contabil este planificat n concediu;
c) da, dar numai pentru motive temeinice acceptate de instan.
65. Dispunerea sau propunerea admininstrrii probei cu expertiz contabil judiciar se face:
a) de ctre pri;
b) de ctre organul cu atribuii jurisdicionale;
c) ambele variante sunt corecte.
66. Paragraful privind menionarea obiectivelor/ntrebrilor/punctelor fixate de organul care a dispus expertiza se
regsesc n Raportul de expertiza contabil judiciar la capitolul:
a) Capitolul I Introducere;
b) Capitolul II Desfurarea expertizei contabile;
c) Capitolul III Concluzii.
67. Care sunt calitile eseniale pe care trebuie s le aib experii contabili, caliti care sunt evideniate i pe
sigla CECCAR?
a) tiin, devotament, perseveren;
b) integritate, independen, inteligen;
c) tiin, independen, moralitate.
68. Care sunt persoanele care, conform prevederilor legale n vigoare, pot efectua expertize contabile?
a) persoanele care au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994, cu
viza la zi, i nscrise n partea activ a Tabloului CECCAR;
b) persoanele care au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994;
c) persoanele care au dobndit calitatea de contabil autorizat n condiiile Ordonanei Guvernului nr. 65/1994 i
care sunt nscrise n Tabloul CECCAR.
69. Pentru asigurarea n interes public c cerinele privind efectuarea expertizelor contabile sunt ndeplinite
(contiinciozitate, devotament, corectitudine, imparialitate), expertizele contabile sunt supuse:
a) verificrii de ctre eful Biroului de expertize contabile din cadrul filialei;
b) verificrii auditorului de calitate din cadrul filialei;
c) verificrii de ctre eful Biroului local pentru expertize tehnice judiciare i contabile din cadrul tribunalului.
70. Concluziile expertului contabil cu privire la expertiza contabil judiciar trebuie s fie fundamentate pe:
a) documente i declaraiile prilor depuse la dosarul cauzei;
b) documente care atest evenimente i tranzacii care fac sau trebuie s fac obiectul recunoaterii lor, evalurii
lor, clasificrii lor i prezentrilor contabile;
c) documente i supoziii ale expertului contabil cu privire la eveniment i tranzacii care fac obiectul
recunoaterilor, evalurilor, clasificrilor i prezentrilor contabile.
71. Nedocumentarea i nefundamentarea tiinific n raportul de expertiz contabil judiciar pot fi sancionate
de organele care au dispus expertizele, cu:
a) suspendarea dreptului de efectuare a expertizei contabile ntre 3 i 6 luni;
b) excluderea expertului contabil din rndul membrilor Corpului;
c) nlocuirea expertului contabil i dispunerea unei noi expertize contabile judiciare.
72. n situaia n care, dup ce a fost convocat de organul de urmrire penal n vederea efecturii unei expertize
judiciare i a primit acceptul acestuia s consulte dosarul cauzei, expertul contabil constat c una din pri i este
vecin, iar soiile lor se afl n dumnie:
a) expertul contabil constat c se afl n stare de incompatibilitate i ntiineaz despre aceasta organul care a
dispus expertiza contabil judiciar care va proceda n consecin;
b) expertiza contabil i urmeaz cursul normal;
c) expertul nu mai are capacitate de exerciiu deplin, prin urmare nu mai poate efectua lucrarea.
73. Care este procedura pe care trebuie s o urmeze un expert contabil n situaia n care, dup ce a fost
ntiinat despre numirea cu privire la efectuarea unei expertize contabile judiciare i a consultat dosarul cauzei,
acesta constat c este n litigiu cu una din pri, aceasta depunnd la o instituie judectoreasc o cerere de
chemare n judecat n care expertul are calitatea procesual de prt?
a) expertiza contabil i urmeaz cursul normal;
b) expertul contabil constat c se afl n stare de incompatibilitate i ntiineaz despre aceasta organul care a
dispus expertiza contabil judiciar i care va proceda n consecin;
c) nu exist nicio procedur de urmat, expertul contabil nu ntocmete expertiza.
74. Dac un expert contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar constat c se afl n
incompatibilitate cu una din pri, este obligat s declare preedintelui instanei, procurorului care supravegheaz
cercetarea penal sau procurorului ierarhic superior c se abine de a participa la procesul penal?
a) nu, nu este obligat s declare nimic, expertiza contabil judiciar i va urma cursul normal;
b) da, este obligat s declare de ndat ce a luat la cunotin de cazul de incompatibilitate;
c) da, este obligat s declare aceasta, dar numai dup depunerea raportului de expertiz.
75. Ce se nelege prin abinerea unui expert contabil numit s efectueze o expertiz judiciar ntr-o cauz?
a) restrngerea capacitii de exerciiu i refuzul efecturii expertizei;
b) obligaia expertului de a se retrage de la judecat dac este n cunotin de faptul c n cauza respectiv
exist vreun motiv de recuzare mpotriva sa;
c) suspendarea dreptului de efectuare a expertizei contabile pe o perioad nedeterminat.
76. Expertul contabil care a ajuns la concluzii fundamentale diferite fa de constatrile consemnate n actele de
control de organul de control abilitat:
a) nu are nici o obligaie n privina efecturii expertizei contabile judiciare cu privire la constatrile organului de
control;
b) este abilitat s ia contact cu acesta pentru a-i elucida toate aspectele pe care le implic efectuarea unei
expertize contabile de calitate, ceea ce nu l oblig pe expertul contabil la un punct de vedere comun, ci doar la
motivarea opiniilor diferite;
c) este abilitat s ia contact cu acesta pentru a-i elucida toate aspectele pe care le implic efectuarea unei
77. Raportul de expertiz contabil judiciar ntocmit din dispoziia organelor ndreptite s dispun aceasta
trebuie fundamentat pe:
a) documente justificative i evidenieri contabile.
b) documente justificative, evidenieri contabile i/sau declaraii ale martorilor;
c) documente justificative, evidenieri contabile i/sau prezumii ale expertului contabil judiciar.
78. Una din faptele care se sancioneaz cu interdicia dreptului de exercitare a profesiei de expert contabil o
reprezint:
a) practicarea profesiei de expert contabil sau contabil autorizat fr viz anual pentru exercitarea profesiei,
legal acordat;
79. Expertul contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar ntr-o cauz penal are dreptul s:
a) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei, dar ntotdeauna cu ncuviinarea
organului de urmrire;
b) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei;
c) ia cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei de regul cu ncuviinarea organului
80. Expertul recomandat de parte are obligaia:
a) n raportul de expertiz ntocmit s ia aprarea prii care i-a solicitat ajutorul;
b) s efectueze un raport de expertiz separat de cel al expertului numit de ctre organele de drept, pe care l
prezint prii care l-a solicitat sub form de supliment la expertiz.
c) s participe la ntocmirea lucrrii de expertiz i s semneze raportul de expertiz ntocmit de expertul numit
de organul n drept i dac are opinii diferite de ale expertului numit s consemneze aceasta, iar opiniile sale s
fie cuprinse n raport sau n anexele acestuia.
81. Care este procedura de ntocmire i semnare a raportului de expertiz judiciar ntr-o cauz penal n care
sunt numii, de organul de cercetare penal sau de instan, mai muli experi?
a) toi experii ntocmesc i semneaz un singur raport de expertiz, iar dac au deosebiri de preri semneaz
cu opinie separat, iar opiniile acestora sunt consemnate separat cu motivarea respectiv;
b) fiecare expert ntocmete i semneaz separat cte un raport de expertiz;
c) experii particip la efectuarea expertizei, iar raportul este ntocmit de un singur expert i semnat de toi cei
numii; dac acetia au concluzii diferite, n raport se va meniona concluzia rezultat n urma negocierii dintre
82. Opiniile experilor (numii/parte sau consilieri) care au concluzii diferite:
a) nu sunt consemnate n cuprinsul raportului de expertiz, ci se consemneaz n suplimentul la expertiza
contabil judiciar;
b) sunt incluse n raport la capitolele II i III sau ntr-o anex a raportului de expertiz contabil, conform
obiectivelor stabilite de organul care a dispus expertiza;
c) se consemneaz n rapoarte de expertiz ntocmite separat.
83. Expertul contabil, numit de organul de cercetare penal poate lua legtura cu prile ?
a) da, convocarea se face prin citarea prilor cu scrisori recomandate cu dovad de primire;
b) da, dar numai cu ncuviinarea organului de urmrire penal;
c) nu.
84. Ce elemente trebuie s cuprind ncheierea de edin/ordonana prin care se dispune efectuarea expertizei
contabile judiciare?
a) obiectul expertizei i locul i data depunerii raportului de expertiz contabil judiciar;
b) obiectul expertizei i onorariul;
c) numele expertului/experilor contabili, obiectivele/punctele/ntrebrile la care trebuie s rspund, termenul n
85. n cauzele civile, prile pot fi convocate de expertul contabil numit s efectueze expertiza:
a) prin citare publicnd un anun n presa local, telefonic sau prin e-mail;
b) prin scrisori recomandate transmise prilor, la adresele menionate n dosarul cauzei, cu dovad de primire
care va fi depus la dosarul cauzei;
c) prin intermediul avocailor.
86. Poate fi anulat un raport de expertiz contabil judiciar?
a) nu;
b) da, dar numai dac vtmarea pricinuit altei pri nu poate fi nlturat dect prin anularea raportului de
expertiz care a fost ntocmit cu nclcarea normelor legale;
c) da, dac aa dispune organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei contabile judiciare fr ca acesta s
fie obligat s-i motiveze dizpoziia.
87. Care este actul procedural prin care se dispune numirea expertului contabil n efectuarea expertizei contabile
judiciare ntr-o cauz civil?
a) ncheierea de edin;
b) decizia instanei de judecat;
c) hotrrea completului de judecat.
88. Care sunt elementele/ datele/ informaiile cu privire la efectuarea expertizei contabile judiciare, stabilite n
ncheierea de edin sau n ordonan, odat cu numirea expertului n cauz?
a) numele expertului contabil sau experilor contabili numii din oficiu sau la cererea prilor n proces;
obiectivele/ntrebrile/punctele la care trebuie s rspund expertul n raportul de expertiz contabil judiciar;
numele prilor n proces;
numele martorilor;
numele avocailor prilor;
b) numele expertului contabil sau experilor contabili numii din oficiu sau la cererea prilor n proces;
obiectivele/ntrebrile/punctele la care trebuie s rspund expertul n raportul de expertiz contabil judiciar;
termenul la care trebuie depus raportul;
onorariul provizoriu, precum i avansul pentru cheltuielile de deplasare, dac este cazul;
c) nici una din variante nu este corect.
89. Numirea experilor contabili n vederea efecturii expertizelor judiciare n cauzele penale poate fi dispus:
a) la cererea experilor contabili;
b) din oficiu sau la cererea prilor aflate n proces;
c) ambele variante sunt corecte.
90. n cazul n care expertul contabil judiciar se afl n imposibilitatea ntocmirii unui raport de expertiz contabil
datorit inexistenei documentelor justificative i/sau evidenelor contabile care s ateste evenimentele i
tranzaciile supuse expertizrii:
a) expertul contabil are obligaia de a refuza s efectueze expertiza;
b) expertul contabil ntocmete un Raport de imposibilitate a efecturii expertizei contabile;
91. Capitolul III Concluzii din raportul de expertiz contabil trebuie s conin:
a) opinia general a expertului contabil asupra ntregii lucrri efectuate;
b) descrierea amnunit a operaiilor efectuate de ctre expertul contabil cu privire la actele, faptele i
informaiile analizate;
92. Capitolul II Desfurarea expertizei contabile conine:
a) opinia motivat a expertului parte;
b) considerente personale ale expertului contabil judiciar asupra ntregii lucrri efectuate;
c) descrierea amnunit a operaiilor efectuate de ctre expertul contabil cu privire la actele, faptele i
93. Printre paragrafele coninute de Capitolul I Introducere al expertizei contabile se numr:
a) paragraful de identificare a expertului contabil, inclusiv a experilor contabili recomandai de pri, dac este
cazul i paragraful de identificare a organului care a dispus efectuarea expertizei contabile judiciare;
b) paragraful privind materialul documentar care a stat la baza efecturii expertizei, formularea obiectivelor i
paragraful de identificare a mprejurrilor i circumstanelor n care a luat natere litigiul;
c) ambele variante sunt corecte.
94. n cazul reglementrilor legale, procedurale i al celor profesionale, au prioritate:
a) reglementrile legale;
b) reglementrile procedurale;
c) reglementarile profesionale.
95. Care sunt documentele care se pot ncadra ca material documentar n cazul unei expertize judiciare?
a) documentele justificative i registrele contabile aflate n pstrarea prilor implicate n procesul justiiar sau n
arhiva terelor persoane care au legatur cu obiectivele expertizate;
b) procesele verbale ntocmite de organele de control abilitate;
c) dosarul cauzei, documentele justificative, registrele contabile aflate n pstrarea prilor implicate n proces,
procesele-verbale ntocmite de organele de control abilitate i alte materiale documentare cum ar fi legislaia i
reglementrile referitoare la obiectivele expertizei.
96. n cazul unei expertize contabile judiciare, materialul documentar examinat de expertul contabil poate fi ridicat
de ctre acesta de la prile care l au n pstrare?
a) da;
b) da, dar numai cu aprobarea avocatului prii;
c) nu.
97. Printre obiectivele la care trebuie s rspund auditul de calitate n domeniul serviciilor contabile se afl:
a) universalitate, confidenialitate, adaptarea auditului;
b) aprecierea modului de aplicare a regulilor i normelor profesionale i de respectare a obligaiilor de membru,
contribuirea la buna organizare a cabinetelor i la perfecionarea metodelor de lucru;
c) colegialitate, armonizare, contribuirea la buna organizare a cabinetelor i la perfecionarea metodelor de lucru.
98. Principiile fundamentale pe care se bazeaz auditul de calitate n domeniul calitii serviciilor contabile sunt:
a) universalitate, confidenialitate, adaptarea auditului, colegialitate, armonizare;
b) armonizare, colegialitate, confidenialitate;
c) colegialitate, confidenialitate, adaptarea auditului.
99. Cum trebuie s procedeze expertul contabil n situaia n care organul jurisdicional i solicit s ncadreze
juridic fapta n discuie, ori culpa, ori procentul de culp n situaia culpelor comune?
a) expertul contabil este obligat n a rspunde i a ncadra fapta juridic;
b) expertul contabil este obligat s solicite organului care a dispus expertiza nlocuirea sa;
c) expertul contabil trebuie s atrag atenia asupra limitelor competenei sale i s se abin de la orice fel de
comentarii sau concluzii legate de chestiunile care exced competenei sale.
100. Care dintre urmtoarele reprezint infraciune de natur penal n contextul activitii expertului contabil?
a) neglijena, superficialitatea, omisiunea n ntocmirea declaraiilor fiscale;
b) nendeplinirea obligaiilor i atribuiilor specifice profesiei n inerea sau supravegherea contabilitii;
c) luarea de mit.
nu se modifica coloana A, B
In coloana C puteti modifica raspunsul daca considerati ca nu este corect
CENTRALIZARE
1 A; 2 C; 3 A; 4 B; 5 B; 6 A; 7 C; 8 B; 9 A; 10 C ? A;
11 B; 12 B; 13 A; 14 B; 15 C; 16 A; 17 B; 18 C; 19 A ? C; 20 B ? C;
21 A ? C; 22 B; 23 A; 24 B; 25 B; 26 A; 27 C ? B; 28 B; 29 A; 30 A
31 A; 32 B; 33 A; 34 B; 35 B; 36 B; 37 C ? A; 38 C; 39 C; 40 B
41 B; 42 A; 43 A; 44 B; 45 B; 46 A; 47 C; 48 B; 49 B; 50 B
51 A; 52 C; 53 B; 54 C; 55 C; 56 A; 57 B; 58 C; 59 C; 60 A
61 C; 62 C; 63 C ? B; 64 C; 65 C; 66 A; 67 C; 68 A; 69 B; 70 B
71 C; 72 A; 73 B; 74 B; 75 B; 76 B; 77 A; 78 A; 79 A; 80 C
81 A; 82 B; 83 B; 84 C; 85 B; 86 C; 87 A; 88 B; 89 B; 90 B
91 C; 92 C; 93 C; 94 A; 95 C; 96 C; 97 B; 98 A; 99 C; 100 C
Raspuns
de la GEJ
Raspuns
GEJ
A
1 A;
C
2 C;
A
3 A;
B
4 B;
B
5 B;
A
6 A;
C
7 C;
B
8 B;
A
9 A;
C
10 C; 10 C ? A;
B
11 B;
B
12 B;
A
13 A;
B
14 B;
C
15 C;
A
16 A;
B
17 B;
C
18 C;
A
19 A; 19 A ? C;
B
20 B; 20 B ? C;
A
21 A; 21 A ? C;
B
22 B;
A
23 A;
B
24 B;
B
25 B;
A
26 A;
C
27 C ? B; (3; 2.1) pag. 74, 75
B
28 B;
A
29 A;
A
30 A;
A
31 A;
B
32 B;
A
33 A;
B
34 B;
B
35 B;
c
36 C;
a
37 C ? A; (3532.3) pag. 191, 38
C
38 C;
C
39 C;
B
40 B;
B
41 B;
A
42 A;
A
43 A;
B
44 B;
B
45 B;
A
46 A;
C
47 C;
B
48 B;
B
49 B;
B
50 B;
A
51 A;
C
52 C;
B
53 B;
C
54 C;
C
55 C;
A
56 A;
B
57 B;
C
58 C;
C
59 C;
A
60 A;
C
61 C;
C
62 C;
C
63 C; 63 C ? B
C
64 C;
C
65 C;
A
66 A;
C
67 C;
A
68 A;
B
69 B;
B
70 B
C
71 C;
A
72 A;
B
73 B;
B
74 B;
B
75 B;
B
76 B;
A
77 A;
A
78 A;
A
79 A;
C
80 C;
A
81 A;
B
82 B;
B
83 B;
C
84 C;
B
85 B;
C
86 C;
A
87 A;
B
88 B;
B
89 B;
B
90 B;
C
91 C;
C
92 C;
C
93 C;
A
94 A;
C
95 C;
C
96 C;
B
97 B;
A
98 A;
C
99 C;
C
100 C;