Sunteți pe pagina 1din 29

Curs 1

Principii care stau la baza cercetrii


n tiinele sociale. Etica n cercetare.
Ipoteze i cauzalitate

Cunoaterea comun


Cunoaterea comun sau la nivelul bunului sim
(socializare, intuiie, prejudecat, reactan cognitiv)

Simul comun de mna a doua

Imaginaia sociologic
Cunoaterea tiinific
Enunuri fundamentale pe care se bazeaz cunoaterea
tiinific (James Wander Zanden, 1988, apud Chelcea,
2004, 39):

- lumea nconjurtoare exist independent de observaia
noastr, nu este creat de simurile noastre

- relaiile din lumea nconjurtoare sunt organizate n
termenii de cauz efect

- lumea nconjurtoare poate fi cunoscut prin observaii
obiective

Cunoaterea tiinific
Principiile metafizicii probabiliste (Patrick Suppes, 1884/1990, 71-72):


- legile producerii fenomenelor naturale au n esen un caracter
probabilist

- cauzalitatea are un caracter probabilist

- certitudinea cunoaterii, n sensul preciziei totale a msurilor, este
irealizabil

- tiinele ca terminologie, obiect i metod se caracterizeaz prin
pluralism

Abordarea pozitivist Auguste Comte
(1798-1857)
Cred c este deja hazardat, nc de pe acum,
acest termen nou [sociologie], echivalentul exact
al expresiei mele, deja introdus, de fizic
social, pentru a putea desemna printr-un nume
unic aceast parte complementar a filozofiei
naturale care se raporteaz la studiul pozitiv al
ansamblului legilor fundamentale proprii
fenomenelor sociale (Comte, 1830-1842/ 2002,
135)
Max Weber (1864-1920)
Dac din perspectiva astronomiei corpurile cereti
nu intr n raza interesului nostru dect prin
relaiile cantitative susceptibile de o msurare
exact, n tiina social, dimpotriv, interesul se
ndreapt ctre cunoaterea calitativ a
proceselor, cu toate nuanele lor. Pe de alt
parte, trebuie s susinem de la bun nceput c
n cazul tiinelor sociale avem de-a face cu
intervenia fenomenelor de ordin spiritual care
trebuie nelese prin retrire (Weber, 1904-
1917/2001, 32)

Cunoaterea tiinific
Este posibil cunoaterea tiinific liber de
valori?

- Neutralitate axiologic

- Afirmarea deschis a valorilor


Etica n cercetare
Participarea voluntar
Anonimatul i confidenialitatea
nelarea cu privire la motivele cercetrii
Prejudicii psihice sau fizice

Exemple:
Stanley Milgram (1963) obediena
Laud Humphreys (1970)Teearoom trade (watchqueen)
Philip Zimbardo (1971) Standford (gardienii si deinuii)


Cunoaterea tiinific

Cercetare descriptiv

Cercetare explicativ

Cercetare fundamental

Cuzalitate
Dificultile stabilirii cauzalitii (Zamfir, 1987, 25-38):

1. Problema sensului cauzrii (ex. relaia dintre
satisfacia muncii i performan)

2. Problema duratei i a distanei

3. Problema cauzelor aparente (ex. trsturi de
personalitate i srcie)

Cuzalitate
Dificultile stabilirii cauzalitii (Zamfir, 1987, 25-38):

4. Riscul de a fi corect din raiuni false
ex. 1. punga de amfetamin de la gt mpotriva rcelii;
ex. 2. copiii din clasele avute au o imagine de sine mai
bun dect cei din clasele srace
explicaia eronat: taii din familiile avute
sunt mai apropiai de copiii lor
explicaia corect: ceilali copii le acord
mai mult importan (atitudine pozitiv)

Cuzalitate
Dificultile stabilirii cauzalitii (Zamfir, 1987, 25-38):

5. Problema numrului

6. Problema interdependenei (ex. industrializarea)

7. Problema interaciunii

8. Variaia contextual a cauzalitii (copii i stilul de
conducere)


Cunoaterea tiinific
Clasificarea metodelor:

transversale, longitudinale

experimentale, cvasiexperimentale, de observaie

statistice, cazuistice

cantitative, calitative
Ipoteza
O ipotez este un enun conjectural despre relaia
dintre dou sau mai multe variabile (Kerlinger,
1964, apud Chelcea, 2004, 99)

Dac ...., atunci ...
Cu ct ..., cu att ...
Ipoteza
Exemple:

Cu ct un profesor este mai apreciat de studeni, cu att
studenii vor fi mai interesai de disciplina predat de
profesor

Cu ct crete nivelul de educaie, cu att crete venitul

Dac oamenii au venituri sczute, atunci au tendina de
a vota partidele de stnga

Dac ierarhia organizaional este nalt, atunci
satisfacia muncii este sczut


Ipoteza
Exemple:

Dac persoanele provin din familii dezorganizate i au
instabilitate emoional, atunci au comportamente
deviante

Dac persoanele provin din familii dezorganizate, atunci
ele au instabilitate emoional i comportamente
deviante

Dac persoanele provin din familii dezorganizate, atunci
ele au instabilitate emoional sau comportamente
deviante

Condiii pentru validitatea ipotezelor:
(Chelcea, 2004, 100-102)
Generalitatea (mai general)
Complexitatea (mai mult de dou variabile)
Specificitatea (mai multe valori pe care le pot lua variabilele)
Falsificabilitatea (trebuie s fie falsificabil)
Testabilitatea (s fie testabil)
Predictibilitatea (s explice fenomenele)
Comunicabilitatea (s poat fi transmise fr alte clarificri
ctre specialiti sau publicul larg)
Reproductibilitatea (repetarea cercetrii i obinerea acelorai
date)
Utilitatea (raiunea de a fi a ipotezelor)
Multicauzalitate
(Zamfir, 1987, 44)
Poziia
ierarhic
Venit
Apropierea de
sfera
serviciilor
Calitatea
perceput a vieii
Nivel colar
Copii
Mediu de
provenien
Vrsta
R=.35
Nivel
colar
Profesie
Venit
Tip de
munc
Statutul
social
Mod de
via
Nivel de
aspiraii
Calitatea
vieii
Riscul abandonului n licee (Pricopie et al. 2010)
Model 1 Model 2
Sig. Exp(B) Sig. Exp(B)
Gen .001 .602 .675 .931
ncurajarea prinilor .006 .647 .072 .742
Venitul familiei .000 .451 .000 .436
Timpul necesar deplasrii
la coal
.000 1.013 .005 1.010
Educaia prinilor .013 .569 .379 .814
Valorile materialiste .000 1.515 .015 1.266
Media general .000 .455
Constant .000 .073 .318 1.629
Note cu privire la slide-ul anterior (riscul abandonului n licee)
Sig. arat dac variabila independent (VI) (din coloana din stnga) are un
impact semnificativ asupra variabilei dependente (VD) riscul de a
abandona. Ca sa fie impactul semnificativ, sig. trebuie sa fie mai mic de
0,05. Adic riscul de a grei este mai mic de 5%.

Exp(B) arat ct de mare este impactul VI asupra VD. De ex., conf. Model
1, fetele se confrunt cu riscul de abandon cu 39,8% (1- 0.602) mai puin
dect bieii, iar dac timpul necesar s mergi la coal crete cu un minut,
riscul de abandon crete cu 1,3% (1,013-1)

Observm c dac introducem n modelul 2 variabila media general, trei
variabile nu mai au un efect semnificativ (sig.>0,05). Asta nseamn, de ex.
c nu genul social determin abandonul (sig.=0,675 pentru Model 2), ci
media general din anul precedent. Adic fetele risc mai puin abandonul
colar pentru c au note mai mari dect bieii (i nu pentru c sunt fete).

Regresia a fost una logistic, adic VD poate lua doar valorile Da sau Nu
Evoluia speranei de via la brbai i la femei (sursa INS)
62
63
64
65
66
67
68
69
70
64
66
68
70
72
74
76
78
Relaia dintre evoluia speranei de via a brbailor i evoluia speranei de
via a femeilor (r=0,815, p<0,001). Corelaie dar nu cauzalitate ntre variabile
Testarea ipotezelor (Malhotra, 2010, 489)
Null hypothesis A statement in which no difference or
effect is expected. If the null hypothesis is not rejected
no changes will be made.


Alternative hypothesis a statement that some difference
or effect is expected. Accepting the alternative
hypothesis will lead to change in opinions or actions





Testarea ipotezelor. Example

two-tailed test (nondirectional)
H
0
:
f
=
m
(women and men are equal interested in organic food)
H
1
:
f

m

(women and men are not equal interested in organic food)

one-tailed test (directional)
H
0
:
f

m
(women are not more interested than men in organic food)
H
1
:
f
>
m

(women are more interested than men in organic food)

symbols
H
0
null hypothesis
H
1
alternative hypothesis
level of interest in organic food; f females; m - males
Ecuaia de regresie linear
Y = a + b
1
x
1
+ b
2
x
2
+ + b
k
x
k
+ e

Y variabila dependent

X
1
, X
2
, , X
k
variabilele independente

b
1
, b
2
, , b
k
coeficieni de regresie (cu ct se modific Y
atunci cnd x
k
se modific cu o unitate)

a intercept (valoarea lui Y cnd toate VI iau valoarea 0)

e eroare (ceea ce nu este explicat, din cauza
instrumentului de msurare sau realitii care nu este strict
determinist)
ntrebrile de cercetare(RQ)
- RQ are refined statements of the specific components of the problem
- RQ dont predict. Where research questions are interrogative,
hypothesis are declarative and can be tested empirically. (Malhotra, 85)

Exemple:
RQ1. How do high technology firms perceive and use advertising?
RQ2. Do the warning influence parents decision about the suitability of a
program for the children viewing?

A research question can be transformed in hypotheses:
RQ. When do people eat comfort foods (potato chips, ice cream, etc.)?
H1. People eat comfort foods when they are in a good mood.
H2. People eat comfort foods when they are younger.


Nina Haferkamp et al. (2012)
RQ1: Do men and women have different self-presentation
strategies when using profile features on SNS?
RQ2: What are the motives of men and women in joining
groups on SNS?
RQ3: Are there different motivations for male and female
SNS users to look at other peoples online profiles?

H1: Female users put a higher priority on communicative
exchange via SNS than male users.
H2: Male users put a higher priority on task- and
information-oriented behavior on SNS than female users.

SNS social networking sites (Facebook etc)
Bibliografie
Chelcea, Septimiu. (2004). Metodologia cercetrii sociologice. Metode cantitative
i calitative. Bucureti: Editura Economic (pp. 28-57, 98-188)
Durkheim, Emil. [1895](2003). Regulile metodei sociologice. Bucureti: Editura
Antet.
Haferkamp, Nina, Eimler, Sabrina C., Papadakis, Anna-Margarita i Kruck, Jana
Vanessa. (2012). Men Are from Mars, Women Are from Venus? Examining
Gender Differences in Self-Presentation on Social Networking Sites.
Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 15(2), 91-98.
Kuhn, Thomas S. [1970](1999). Structura revoluiilor tiinifice. Bucureti: Editura
Humanitas.
Malhotra, Naresh K. [1996](2010). Marketing Research. An Applied Orientation.
New York: Pearson.
Mills, Wright C. [1959](1975). Imaginaia sociologic. Bucureti: Editura Politic.
Pricopie, Remus, Frunzaru, Valeriu, Corbu, Nicoleta and Ivan, Loredana. (2010).
Arguments for a New Policy Dialog on Access and Equity in Romanian Higher
Education. Revista Romn de Comunicare i Relaii Publice, 19, 9-25.
Suppes, Patrick. [1984](1990). Metafizica probabilist. Bucureti: Editura
Humanitas.
Weber, Max. [1904-1917](2001). Teorie i metod n tiinele culturii. Iai: Editura
Polirom.
Zamfir, Ctlin. (1987). Structurile gndirii sociologice. Bucureti: Editura Politic
(pp.19-61).