Sunteți pe pagina 1din 7

SUBIECTE PENTRU EXAMENUL DE LICEN 2013

SPECIALIZAREA CARTOGRAFIE


Disciplinele: Topografie general, Topografie inginerasc


1.Cercul topografic i orientarea topografic
Elemente de coninut
- particulariti ale cercului topografic
- reducerea unghiurilor la primul cadran
- modaliti de realizare a orientrii
- calculul orientrilor din coordonate

2. Marcarea i semnalizarea punctelor de sprijin
Elemente de coninut
- definirea punctelor de sprijin i a operaiilor de marcare i semnalizare
- marcarea provizorie i permanent a punctelor de triangulaie
- semnalizarea provizorie i permanent a punctelor de triangulaie
- marcarea provizorie i permanent a punctelor de nivelment

3. Principiul interseciilor unghiulare. Intersecia unghiular nainte
- Elemente de coninut
- desen, condiii, principiul interseciei directe
- rezolvarea analitic
- rezolvarea trigonometric

4. Poligonaii planimetrice drumuirea planimetric sprijinit pe puncte de coordonate
cunoscute
Elemente de coninut
- scop, clasificare, condiii de aplicare n teren
- desen, msurarea elementelor drumuirii
- calculul drumuirii

5. Ridicarea detaliilor topografice metoda radierii
Elemente de coninut
- scop, desen, elemente msurate n teren
- determinarea coordonatelor absolute ale punctelor radiate

6. Reele de nivelment. Principii ale nivelmentului geometric i trigonometric
Elemente de coninut
- descrierea reelei de puncte altimetrice
- instrumente de nivelment


- nivelmentul geometric de la capt i de la mijloc
- nivelmentul trigonometric de la capt i de la mijloc

7. Coninutul i cerinele documentaiei necesare n topografia ingineresc
Elemente de coninut
-fidelitatea planului
-scrile planurilor de situaie
-alegerea echidistanei curbelor de nivel

8. Trasarea punctelor principale ale curbelor de racordare cnd vrful V este accesibil
Elemente de coninut
-desen
-rezolvare
-succesiunea operaiilor n teren

9. Trasarea punctelor principale ale curbelor de racordare cnd vrful V este inacccesibil
Elemente de coninut
-desen
-rezolvare
-succesiunea operaiilor n teren


Bibliografie

1. Buz V., Rus I., (2002), Geografie tehnic Topografie, Editura Eurodidact, Cluj-Napoca.
2. Coarc, C. (2003)- Topografie Inginereasc Editura MATRIX ROM Bucuresti
3. Dohotar V., Alexe M., (2006), Topografie general, Editura Casa Crii de tiin, Cluj-Napoca.
4. Dragomir P.I., Tmioag Gh., .a. (2000) Topografie inginereasc Editura CONSPRESS
Bucureti
5. Leu I.N. (2005), Topografie inginereasca sau aplicata, Editura Ceres, Bucuresti
6. Leu I.N. i colab., (1999), Topografie i cadastru agricol, Editura Didactic i Pedagogic,
R.A.- Bucureti.
7. Leu I.N., Vele D., (2010), Msurtori terestre i cadastru. Topografie-Planimetrie, Editura Presa
Universitar Clujean, Cluj-Napoca.
8. Leu I.N., Vele D., (2011), Msurtori terestre i cadastru. Topografie-Nivelment, Editura Presa
Universitar Clujean, Cluj-Napoca.
9. Vele D., Alexe M., Leu I.N., (2011), Topografie-Tahimetrie, Editura Presa Universitar
Clujean, Cluj-Napoca.
***La fiecare disciplin cursul predat, notele de curs, ct i tematica lucrrilor practice,
a seminariilor fac parte integrant din bibliografie



Disciplinele: Cartografie general, Cartografie digital, Cartografie tematic

10.Sisteme de coordonate utilizate n cartografie i topografie.
Elemente de coninut
- Coordonate geografice (desen, definiii)
- Coordonate n plan (desen, formule de transformare)


- Coordonate n spaiu (desen, formule de transformare)

11.Nomenclatura hrilor i planurilor n proiecie Gauss-Krger.
Elemente de coninut
- Definiie, modul de mprire a suprafeei terestre conform sistemului internaional de
nomenclatur (zone, fuse sferice).
- Numerotarea foilor de hart i plan de la scara 1:1.000.000 pn la scara 1:2000.

12. Reprezentarea reliefului pe hrile generale. Metoda curbelor de nivel.
Elemente de coninut
- Condiii necesare unei reprezentri cartografice de calitate
- Curbe de nivel: definiie, istoric, principiul curbelor de nivel, clasificare, proprieti.
- Avantaje i dezavantaje ale reprezentrii reliefului prin metoda curbelor de nivel.
- Combinaii cu alte metode pentru creterea plasticitii.

13.Reprezentarea apelor de suprafa, a vegetaiei i solurilor pe hrile generale.
Elemente de coninut
- Importan, categorii de elemente reprezentate
- rmurile caracteristici, izobate, modificri, metode de reprezentare
- Rurile caracteristici ale reprezentrilor n funcie de scar
- Pdurea moduri de reprezentare.

14.Proiecii cartografice utilizate n Romnia. Proiecia stereografic 1970
Elemente de coninut
- elipsoid, punct central, caracteristici, principii care stau la baza adoptrii acestui sistem de
proiecie, utilizare, deformri

15.Proiecii cartografice utilizate n Romnia. Proiecia cilindric Gauss-Krger
Elemente de coninut
- elipsoid, punct central, axele coordonatelor rectangulare, caracteristici, utilizare, deformri.

16.Metode de reprezentare pe hrile tematice
Elemente de coninut
- metoda cartodiagramei (construcie, utilizare, caracteristici, tipologie);
- metoda fondului calitativ (construcie, utilizare, caracteristici, tipologie)

17.Proiectarea si designul denumirilor geografice
Elemente de coninut
- scrierea denumirilor pe hri. Designul denumirilor geografice;
- standarde nationale si internaionale privind denumirile geografice;


- Autoritatea Toponimic Naional;
- surse de date toponimice.

18.Cartografierea transporturilor i cilor de comunicaie (sector teriar)
Elemente de coninut
- Tipologia hrilor transporturilor i cilor de comunicaie.
- Metode de realizare a hrilor din domeniul transporturilor i cilor de comunicaie



Bibliografie:

1. Buz, V., Sndulache, Al. (1984), Cartografie, Universitatea Babe-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea
de Biologie, Geografie i Geologie, 263 pag., Cluj-Napoca.
2. Fodorean, I., Man, T., Moldovan, C. (2008), Curs practic de cartografie i GIS, Universitatea
Babe-Bolyai, Facultatea de Geografie, uz intern, 118 pag., Cluj-Napoca.
3. Linc, Ribana (2004), Studiul hrii, Editura Universitii din Oradea, 208 pag, Oradea.
4. Nstase, A. (1983), Cartografie-Topografie, Edit. Didactic i Pedagogic, 424 pag., Bucureti.
5. Rus, I., Buz, V. (2003), Geografie tehnic. Cartografie, Editura Silvania, 318 pag., Zalu.
6. Sndulache, Al., Sficlea, V. (1970), Cartografie-Topografie, Edit. Didactic i Pedagogic,
Bucureti.
7. http://earth.unibuc.ro/articole/deformatii-liniare-in-sistemele-proiectie
***La fiecare disciplin cursul predat, notele de curs, ct i tematica lucrrilor practice, a
seminariilor fac parte integrant din bibliografie



Disciplina: Cadastru

19.Calculul punctului pe segment
Elemente de coninut
Figura
Metoda analitic
Metoda trigonometric

20. Ridicarea unei perpendiculare de pe un aliniament
Elemente de coninut
Figura
Metoda analitic
Metoda trigonometric

21. Trasarea paralelelor
Elemente de coninut
Figura
Metoda analitic
Metoda trigonometric

22. Detaarea printr-un punct obligat n triunghi


Elemente de coninut
Figura
Metoda analitic
Metoda trigonometric

23. Detaarea paralel cu o direcie dat n triunghi - detaarea de la baz spre vrf
Elemente de coninut
Figura
Metoda analitic
Metoda trigonometric

24. Rectificarea hotarelor
Elemente de coninut
Rectificarea unui hotar frnt cu o linie dreapt, care s treac printr-un punct al vechiului hotar
Rectificarea unui hotar frnt cu o linie dreapt, care s fie paralel cu o direcie dat
Rectificarea unui hotar frnt cu o linie care s aib la mijloc un singur punct de frngere

25. Uniti teritorial cadastrale
Elemente de coninut
Parcela
Sectorul cadastral
Corpul de proprietate
Partida cadastral

26. Patrimoniul
Elemente de coninut
Definiie
Caracterele juridice ale patrimoniului
Funciile patrimoniului

27. Proprietatea privat
Elemente de coninut
Caracterele juridice ale proprietii private
Subiectele dreptului de proprietate privat
Obiectul dreptului de proprietate privat




Bibliografie

1. Bo N., (2003) Cadastru general, Editura All Beck, Bucureti
2. Bo N., (2003) Cartea funciar i expertiza tehnic topo-cadastral, Editura All Beck, Bucureti
3. Dohotar V., (2003) Cadastru general. Cadastru tehnic. Note de curs, curs uz intern, Fac. de
Geografie, UBB, Cluj-Napoca
4. Drgoi A., (2004) Noiuni de drept civil, drept funciar i publicitate imobiliar, Univ.
,,1Decembrie, Alba-Iulia
4. Dragomir P. i colab. (1995) Lucrri topografice n cadastru, Editura MATRIX ROM SRL,
Bucureti
6. Ion Nelu Leu i colab., (1999) Topografie i cadastru agricol, Editura didactic i pedagogic, R.A.-
Bucureti,


7. Mihil M., Corcodel Gh., Chirilov I., (1995) Cadastrul general i publicitatea imobiliar-bazele i
lucrrile componente, Editura Ceres, Bucureti
8. ONCGC (2001) Norme tehnice pentru introducerea cadastrului general, Bucureti
9. Legea 7 / 1996 - Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, M. O. nr. 61 din 26 martie 1996
***La fiecare disciplin cursul predat, notele de curs, ct i tematica lucrrilor practice, a
seminariilor fac parte integrant din bibliografie




Disciplinele: Sisteme de poziionare global i Teledetecie

28.Componentele sistemului GPS
Elemente de coninut
-principii de funcionare
- segmentul spaial (sateliii de poziionare global)
- segmentul de control
- segmentul utilizatori

29.Structura semnalului satelitar
Elemente de coninut
- undele purttoare
- codul CA
- codul P

30.Erorile masuratorilor GPS
Elemente de coninut
-erori satelitare
-erori n propagarea semnalelor
-erori datorate receptoarelor

31.Sistemul ROMPOS
Elemente de coninut
-descrierea sistemului
-tipuri de poziionare prin intermediul sistemului ROMPOS

32. Spectrul electromagnetic. Influena atmosferei asupra radiaiilor electromagnetice
Elemente de coninut
- definirea spectrului, domenii spectrale, utilitatea principalelor domenii
- explicarea influenei atmosferei asupra radiaiilor electromagnetice difuzia, absorbia

33. Senzorii activi i senzorii pasivi: analiz comparativ, exemple, funcionare
Elemente de coninut
- definirea senzorilor activi i pasivi
- exemple de captori activi i pasivi
- funcionarea captorilor i domenii de utilizare a acestora

34. Clasificarea sateliilor de teledetecie
Elemente de coninut
- definirea sateliilor


- criterii de clasificare, exemple

35. Procedee de determinare a scrii fotogramelor
Elemente de coninut
- definirea fotogramelor
- determinarea scrii fotogramelor n terenuri plane (desen, formule)
- determinarea scrii fotogramelor n terenuri accidentate (desen, formule)

36. Etapele procesului de fotointerpretare. Procedee de fotointerpretare
Elemente de coninut
- definirea fotointerpretrii
- etapele procesului de fotointerpretare enumerare, descriere
- procedee de fotointerpretare enumerare, descriere, avantaje/dezavantaje


Bibliografie:

1.Neuner J. (2000) Sisteme de pozitionare globala Ed. Matrix Rom, Bucuresti
2. Paunescu C., Mocanu V., Dimitriu S. (2003), Sisteme de pozitionare GPS, Editura Universitatii din
Bucuresti, Bucuresti
3. Rus I., (2013) Sisteme de poziionare global, Note de curs, Facultatea de Geografie, UBB Cluj
4.http://www.rompos.ro
5.Chitea Gh., Kiss A., Vorovencii I., (2003), Fotogrammetrie i teledetecie, Editura Universitii
Transilvania, Braov.
6.Donis I., Grigore M., Tvissi I., (1980), Aerofotointerpretare geografic, Editura Didactic i
Pedagogic, Bucureti.
7.Imbroane Al. M., Moore D., (1999), Iniiere n GIS i teledetecie, Editura Presa Universitar
Clujean, Cluj-Napoca.
8.Loghin V., (1998), Teledetecia spaial a Terrei, Editura Domino, Trgovite
***La fiecare disciplin cursul predat, notele de curs, ct i tematica lucrrilor practice, a
seminariilor fac parte integrant din bibliografie