Sunteți pe pagina 1din 24

Logistica marfurilor

TRUE/FALSE

1. Dimensionarea lot cu lot este o metoda de dimensionare discreta a lotului comandat ce presupune ca, de fapt,
cantitatea comandata este si cea necesara.

ANS: T PTS: 1

2. O varianta frecvent folosita de dimensionare pe baza seriilor de timp este cea care urmareste identificarea unei
combinatii de cereri pe parcursul mai multor perioade, care sa conduca la cel mai scazut cost pe articol.

ANS: T PTS: 1

3. Planificarea stocului de siguranta presupune identificarea urmatoarelor trei elemente: cererea, ciclul de
performanta si a intervalului de neaprovizionare.

ANS: F PTS: 1

4. In functie de instrumentarul statistico-matematic utilizat si de gradele de certitudine cu care sunt garantati
parametrii de baza ai normarii exista urmatoarele doua metode de normare a stocurilor: metode ce au in vedere
aprovizionarea la date fixe si metode in care aprovizionarea se face in cantitati variabile.

ANS: F PTS: 1

5. In ultima instanta, se poate spune ca adoptarea metodei de normare a stocurilor este o operatiune complexa,
care se face in urma unui proces atent de alegere, care trebuie sa tina seama de caracterul si specificul fiecarui
agent economic in parte.

ANS: T PTS: 1

6. Metoda Just-in-teme (JIT) urmareste mentinerea cantitatii de material la locul potrivit, la momentul potrivit,
pentru a realiza cantitatea potrivita de produse.

ANS: T PTS: 1

7. Metoda planificarii cerintelor materiale (MRP) are in vedere cerintele unor niveluri multiple de distributie.

ANS: F PTS: 1

8. Termenul de stoc este utilizat pentru a defini, in expresie valorica sau cantitativa, materiile prime,
componentele, subansamblele, produsele in curs de prelucrare sau cele finite care sunt mentinute in vederea
utilizarii lor, pe masura aparitiei nevoii.

ANS: T PTS: 1

9. Termenul de stoc este utilizat pentru a defini, exclusiv in expresie valorica, materiile prime necesare procesului
de productie.

ANS: F PTS: 1

10. Stocul ciclic (de baza) este stocul necesar pentru a satisface cererea medie in perioada dintre doua completari
succesive ale stocului.

ANS: T PTS: 1

11. Stocul si siguranta este format din stocurile aflate pe drum, respectiv acele produse ce se afla in miscare sau
in asteptare.

ANS: F PTS: 1

12. Stocul mediu este format din materiile prime, componentele, produsele in curs de prelucrare i cele finite,
pastrate, de regula, intr-un sistem logistic.

ANS: T PTS: 1

13. Conditiile de certitudine avute in vedere la planificarea stocurilor au in vedere faptul ca atat cererea cat si
durata viitoare a ciclului de performanta sunt cunoscute.

ANS: T PTS: 1

14. Durata ciclului de performanta este data de perioada dintre lansarea comenzii de catre client si primirea marfii
de catre acesta.

ANS: T PTS: 1

15. Punctul de reaprovizionare se mai numeste si ciclu de performanta.

ANS: F PTS: 1

16. In conditii de incertitudine, punctul de reaprovizionare se calculeaza ca produs intre cererea medie zilnic (Dz)
si durata ciclului de performanta (T).

ANS: F PTS: 1

17. In conditii de certitudine, punctul de reaprovizionare se calculeaza potrivit urmatoarei relatii:
P = Dz x T, unde

P- reprezinta punctul de reaprovizionare ( u.m. cantitative);
Dz - reprezinta cererea medie zilnica;
T reprezinta durata ciclului de performanta

ANS: T PTS: 1

18. Dimensionarea discreta a lotului comandat presupune obtinerea unei cantitati de componente egale cu cerintele
nete, la un moment dat.

ANS: T PTS: 1

19. Dimensionarea lot cu lot este o metoda de dimensionare discreta a lotului comandat ce presupune faptul ca nu
este o egalitate intre cantitatea comandata si cea necesara.

ANS: F PTS: 1

20. Metoda vitezei de circulatie si numarului de rotatii mai este cunoscuta si sub denumirea de metoda limitei
investitiei totale.

ANS: F PTS: 1

21. Metoda analizei ABC de control agregat al stocurilor, mai este cunoscuta si sub denumirea de analiza Pareto.

ANS: T PTS: 1

22. Metoda relatiei dintre stoc si cerere de control agregat al stocurilor mai este cunoscuta si sub denumirea de
analiza Pareti.

ANS: F PTS: 1

23. Sistemul de reaprovizionare in functie de nivelul tinta are la baza un criteriu fix al comenzii si un control
periodic la intervale scurte.

ANS: T PTS: 1

24. Formula de calcul a nivelului tinta este urmatoarea:
NT = D S Q , unde:
Q este cantitatea comandata;
NT este nivelul tinta de completare a stocului;
S este stocul existent;
D este cererea medie zilnica.

ANS: F PTS: 1

25. Sistemul de reaprovizionare optional mai este denumit si sistemul min-max, deoarece stabileste atat o limita
superioara, cat si una inferioara.

ANS: T PTS: 1

26. Sistemul de reaprovizionare in functie de nivelul tinta mai este denumit si sistemul min-max , deoarece
stabileste atat o limita superioara, cat si una inferioara.

ANS: F PTS: 1

27. Metoda planificarii cerintelor materiale (MRP) consta intr-un set de proceduri corelate, de decizii, reguli si
inregistrari care traduc un program de productie principal in cerinte nete, precum si satisfacerea planificata a
acestor cerinte, pentru fiecare articol din stoc ce este necesar pentru indeplinirea programului respectiv.

ANS: T PTS: 1

28. Metoda regulii radacinii patrate este o metoda utilizata pentru a determina nivelul stocurilor in cazul modificarii
numarului depozitelor la care apeleaza firma.

ANS: T PTS: 1

29. Controlul agregat al stocurilor urmareste indeplinirea politicii de stocuri stabilita de catre firma.

ANS: T PTS: 1

30. Metoda planificarii resurselor de productie (MRP II) este o metoda extinsa, ce stabileste in plus cerintele
umane, de echipamente si cele financiare.

ANS: T PTS: 1

31. In terminologia economica, pentru actiunea de distributie, sunt folositi si alti termeni, precum circulatia
marfurilor, comercializarea marfurilor, miscarea marfurilor, concepte care, chiar daca nu sunt identice, se
suprapun pentru zone relativ largi.

ANS: T PTS: 1

32. Canalul de distributie se mai numeste si canal de marketing.

ANS: T PTS: 1

33. In terminologia economica, pentru notiunea de distributie, este folosit si termenul de reproductie largita.

ANS: F PTS: 1

34. Canalul de distributie se mai numeste si design de distributie.

ANS: F PTS: 1

35. In mod obligatoriu, un canal de distributie cuprinde producatorul, unul sau mai multi intermediari si
consumatorul.

ANS: F PTS: 1

36. In mod obligatoriu, un canal de distributie cuprinde producatorul si consumatorul.

ANS: T PTS: 1

37. In activitatea practica, activitatea canalului de distributie este realizata cu ajutorul urmatoarelor categorii de
participanti: participanti primari, ofertanti de servicii functionale si furnizori de servicii de sprijin.

ANS: T PTS: 1

38. Proiectarea canalului de distributie presupune elaborarea unei strategii adecvate a acestuia.

ANS: F PTS: 1

39. Proiectarea canalului de distributie se mai numeste si design de distributie.

ANS: T PTS: 1

40. Proiectarea unui sistem de distributie necesita urmatoarele operatiuni (etape): analiza nevoilor consumatorului,
stablirea obiectivelor distributiei, identificarea principalelor strategii de distributie si evaluarea acestora.

ANS: T PTS: 1

41. Proiectarea unui sistem de distributie presupune urmatoarele activitati: recrutarea intermediarilor, stimularea
membrilor canalului, controlul activitatii canalului si adoptarea activitatii desfasurate in cadrul acestuia.

ANS: F PTS: 1

42. Canalul de distributie are un caracter bidimensional, structura acestuia particularizandu-se prin doua
dimensiuni: lungime si latime.

ANS: F PTS: 1

43. Lungimea canalului de distributie se refera la gradul de apropiere a circuitului de distributie de punctele in care
au loc efectiv actele de consum.

ANS: F PTS: 1

44. Lungimea canalului de distributie se refera la numarul de verigi intermediare pe care le parcurg marfurile pana
ajung la consumatorul (utilizatorul) final.

ANS: T PTS: 1

45. Canalul de distributie are un caracter tridimensional, structura acestuia particularizandu-se prin urmatoarele
dimensiuni: lungime, latime si adancime.

ANS: T PTS: 1

46. Canalul cu un singur intermediar se mai numeste si canal direct.

ANS: F PTS: 1

47. Canalele scurte sunt acele canale in care nu intervine niciun intermediar.

ANS: F PTS: 1

48. In alegerea tipului de canal de distributie se au in vedere, printre altii, si urmatorii factori: investitiile si costul
infiintarii unor depozite proprii, cerintele concrete ale produsului, dispersia teritoriala a detailistilor si ciclul de
viata al produsului.

ANS: T PTS: 1

49. Ciclul de viata al produsului nu este un factor de care trebuie sa se tina seama in alegerea tipului de canal de
distributie.

ANS: F PTS: 1

50. In alegerea tipului de canal de distributie trebuie sa se aiba in vedere, printre alti factori, si preferintele
detailistilor.

ANS: T PTS: 1

51. Considerata mult timp doar ca un ansamblu de activitati necesare, dar totusi generatoare de cheltuieli,
cumpararea este in prezent asimilata ca un centru de profit.

ANS: T PTS: 1

52. In conceptie traditionala, relatiile dintre cumparatori si furnizori sunt privite ca fiind relatii de parteneriat.

ANS: F PTS: 1

53. In conceptia actuala, baza de furnizori avuti in vedere pentru aprovizionarea cu marfuri este una larga, in
conditiile in care, potrivit unei asemenea conceptii, disponibilitatea mai multor surse ofera siguranta cumpararii.

ANS: F PTS: 1

54. In conceptia actuala, durata relatiilor dintre furnizor si cumparator in ceea ce priveste cumpararea de marfuri
este lunga.

ANS: T PTS: 1

55. Conform perspectivei clasice misiunea cumpararii consta in obtinerea produselor necesare, de calitate
potrivita, in cantitatea potrivita, din sursa potrivita, livrate la locul potrivit, la timpul potrivit, la pretul potrivit.

ANS: T PTS: 1

56. Conform perspectivei moderne misiunea cumpararii consta in obtinerea produselor necesare, de calitate
potrivita, in cantitatea potrivita, din sursa potrivita, livrate la locul potrivit, la timpul potrivit, la pretul potrivit.

ANS: F PTS: 1

57. In conditiile in care cumpararea este generatoare de cheltuieli, aceasta ramane o activitate neproductiva, care nu
aduce venituri.

ANS: F PTS: 1

58. Aportul cumpararii asupra rezultatelor firmei este explicat in literatura de specialitate prin principiul parghiei,
iar impactul acesteia asupra rezultatelor firmei este vizibil in ceea ce priveste rentabilitatea activelor.

ANS: T PTS: 1

59. La nivelul firmei, managementul bazei de furnizori nu conditioneaza in nici un fel indeplinirea obiectivelor
activitatilor de cumparare.

ANS: F PTS: 1

60. In elaborarea strategiei privind sursele de cumparare, firma are in vedere ca si criterii de baza aprovizionarea,
achizitionarea si cumpararea de forte proprii.

ANS: F PTS: 1

61. In elaborarea strategiei privind sursele de cumparare, firma are in vedere ca si criterii de baza numarul surselor,
proximitatea surselor, marimea surselor si piata de provenienta.

ANS: T PTS: 1

62. Proximitatea surselor este un criteriu de baza avut in vedere in elaborarea deciziei referitoare la sursele de
cumparare.

ANS: T PTS: 1

63. Numarul surselor nu este un criteriu de baza avut in vedere in elaborarea deciziei referitoare la sursele de
aprovizionare.

ANS: F PTS: 1

64. In functie de proximitatea surselor, firmele cumparatoare pot alege unul, doi sau mai multi furnizori.

ANS: F PTS: 1

65. Parteneriatul relational presupune relatii pe termen lung, in care ambele parti investesc pentru profitul comun,
urmarind castigul reciproc.

ANS: F PTS: 1

66. Parteneriatul strategic presupune relatii pe termen lung, in care ambele parti investesc pentru profitul comun,
urmarind castigul reciproc.

ANS: T PTS: 1

67. Criteriile avute in vedere la baza stabilirii relatiilor dintre cumparatori si vanzatori sunt: orizontal de timp,
procurarea pentru cealalta parte, increderea, investitiile in relatie si natura relatiei.

ANS: T PTS: 1

68. In principiu, baza de furnizori reprezinta totalitatea furnizorilor aprobati, la care firma apeleaza si a relatiilor cu
acestia.

ANS: T PTS: 1

69. In principiu, baza de furnizori reprezinta totalitatea furnizorilor potentiali, aprobati sau nu, la care firma
apeleaza si a relatiilor cu acestia.

ANS: F PTS: 1

70. Cumpararea anticipata presupune achizitionarea unei cantitati mari de produse, pentru a valorifica o
oportunitate temporara de pret.

ANS: F PTS: 1

71. Cumpararea speculativa presupune achizitionarea de marfuri in avans fata de cerintele curente ale firmei, pentru
a valorifica o conjunctura favorabila a preturilor.

ANS: F PTS: 1

72. Cumpararea speculativa presupune achizitionarea unei cantitati foarte mare de produse, pentru a valorifica o
oportunitate temporara de pret.

ANS: T PTS: 1

73. Lantul valorii include trei categorii de activitati: primare, secundare, tertiale.

ANS: F PTS: 1

74. In opinia lui Philip Kotler, logistica implica planificarea, implementarea si controlul fluxului fizic de materiale,
produse finite, informatii intre punctul de origine si punctul de consum, in scopul satisfaceri nevoilor clientului
si obtinerii unui profit corespunzator.

ANS: T PTS: 1

75. Logistica nu este decat o alta denumire a distributiei fizice.

ANS: F PTS: 1

76. Conceptul de logistica provine din domeniul economic.

ANS: F PTS: 1

77. Sintagma de sistem logistic, descrie acea activitate care conduce la conectarea firmei cu clientii si furnizorii sai,
prin intermediul a doua fluxuri intercorelate, respectiv fluxul marfurilor si cel al informatiilor.

ANS: T PTS: 1

78. Conceptul de logistica integrata presupune abordarea logisticii de distributie in stransa legatura cu logistica de
aprovizionare si cu logistica interna de productie.

ANS: T PTS: 1

79. Interfata dintre logistica si marketing prezinta o deosebita importanta pentru realizarea obiectivelor finale ale
firmei, pentru managementul acesteia.

ANS: T PTS: 1

80. Intre logistica si mixul de marketing nu exista nicun fel de relatie.

ANS: F PTS: 1

81. Nivelul de servire a clientilor, influenteaza in mod semnificativ eficienta activitatii desfasurate.

ANS: T PTS: 1

82. In activitatea practica, masurarea nivelului de servire se face prin intermediul unor indicatori absoluti sau
relativi.

ANS: T PTS: 1

83. Retragerea produselor de pe piata face obiectul unui proces denumit distributie fizica.

ANS: F PTS: 1

84. Structura organizatorica poate fi definita ca reprezentand ansamblul proceselor, al subdiviziunilor
organizatorice si al relatiilor dintre acestea, orientate spre realizarea obiectivelor anterior stabilite ale firmei.

ANS: T PTS: 1

85. Structura organizatorica a intreprinderii este rezultatul a doua componente: structura functionala si cea
logistica.

ANS: F PTS: 1

86. O structura matriceala poate consta in imbinarea unei structuri functionale si a alteia divizionare pe produse, pe
clienti pe arii geografice sau pe procese.

ANS: T PTS: 1

87. Structura de tip matriciala extinde coordonarea si colaborarea verticala dincolo de granitele organizatiei

ANS: F PTS: 1

88. Echipa cu scop special este constituit in vederea realizarii unui anumit proiect de importanta speciala pentru
organizatie.

ANS: T PTS: 1

89. Echipele constituite pentru a creste gradul de participare al angajatilor sunt create pentru a implica salariatii de
la nivelurile superioare ale organizatiei in procesul decizional.

ANS: F PTS: 1

90. Firmele de dimensiuni medii tind spre o structura functionala centralizata.

ANS: F PTS: 1

91. Firmele mari apeleaza la o structura matriceala sau la unitati strategice de afaceri.

ANS: T PTS: 1

92. Necesitatea unei restructurari apare atunci cand o serie de indicatori importanti ce caracterizeaza activitatea
organizatiei nu se ridica la nivelul asteptarilor.

ANS: T PTS: 1

93. Principalul factor de succes in domeniul logisticii este excelenta in domeniul servirii clientilor, pe baza unor
sisteme logisitice eficiente, sub aspectul costurilor.

ANS: T PTS: 1

94. Managementul lantului de aprovizionare-livrare ramane o sarcina interfunctionala, fiind implicate in acest
domeniu, logistica, productia, vanzarile si finantele.

ANS: T PTS: 1

95. Pentru evaluarea interna a eficacitatii si eficientei lantului de aprovizionare-livrare se utilizeaza indicatori
financiari.

ANS: F PTS: 1

96. Managementul lantului de aprovizionare-livrare are un impact major atat asupra strategiei organizatiei, cat si
asupra rezultatelor financiare ale acesteia.

ANS: T PTS: 1

97. Cu ajutorul managementului bazat pe valoare, sunt identificate si sustinute acele activitati care creaza valoare.

ANS: T PTS: 1

98. Distributia este o sfera producatoare de servicii de un anumit gen, activitatea desfasurata in acest domeniu
avand un caracter neproductiv.

ANS: F PTS: 1

99. Influenta stocurilor asupra eficientei activitatii logistice se manifesta atat asupra costului marfurilor existente in
aceste stocuri cat si al celorlalte costuri asociate, precum costurile de transport, depozitare si lansarea comenzi.

ANS: T PTS: 1

100. Existenta unor stocuri de siguranta asigura capacitatea firmei de a onora comenzile clientilor sai, in cazul unei
cresteri a cererii in raport cu nivelul estimat.

ANS: T PTS: 1

101. Asigurarea unei circulatii intrerupte a marfurilor reprezinta, functia principala a stocului de marfuri.

ANS: F PTS: 1

102. In activitatea logistica sunt planificate si urmarite in principal urmatoarele categorii de stocuri: ciclic sau de
baza, de siguranta, maxim si mediu.

ANS: F PTS: 1

103. Stocul ciclic (de baza) este stocul necesar pentru a satisface cererea medie in perioada dintre doua completari
succesive ale stocului.

ANS: T PTS: 1

104. Politica referitoare la stocuri trebuie sa fie definita in functie de costurile generate de acestea, in conditii de
asigurare a nivelului de servire asteptat de clienti.

ANS: T PTS: 1

105. Costurile de achizitionare sunt cele asociate efectuarii comenzilor in vederea crearii sau completarii stocurilor

ANS: T PTS: 1

106. Costurile aferente rupturilor de stoc sunt determinate de prezenta produselor din stoc in momentul solicitarii lor
de catre clienti.

ANS: F PTS: 1

107. Nivelul de serviciu exprima proportia comenzilor satisfacute fata de numarul total de comenzi.

ANS: T PTS: 1

108. Sistemul informational prezinta o importanta minora pentru gestionarea eficienta a stocurilor.

ANS: F PTS: 1

109. Achizitionarea de marfuri este privita ca o activitate logistica de baza si de sustinere, de mare importanta, care
determina nivelul de servire oferit clientilor.

ANS: T PTS: 1

110. Marketingul cumparatorilor este considerat ca fiind o functie de gestiune a stocurilor.

ANS: F PTS: 1

111. Din perspectiva logistica, transportul reprezinta un set de activitati logistice de baza, care se desfasoara in
aproape toate canalele de distributie, constand in crearea de utilitati de loc si de timp.

ANS: T PTS: 1

112. Transportul de marfuri prezinta o importanta economica doar din perspectiva macroeconomica.

ANS: F PTS: 1

113. Intre functiile distributiei, una esentiala este realizarea actelor de vanzare- cumparare, prin intermediul carora,
alaturi de miscarea efectiva a marfurilor, are loc schimbarea proprietatii asupra acestora.

ANS: T PTS: 1

114. Structurile canalelor de distributie sunt universale si statice.

ANS: F PTS: 1

115. Canalele directe sunt preferate atat de producatori cat si de consumatori.

ANS: T PTS: 1

116. Distanta geografica dintre producator si consumatorul (utilizatorul) final devine, in conditiile globalizarii, ale
integrarii, tot mai mica.

ANS: F PTS: 1

117. Depozitarea este o componenta a sistemului logistic, care presupune un ansamblu de activitati de sustinere, ce
contribuie la realizarea obiectivelor de servire a clientilor.

ANS: T PTS: 1

118. Depozitele sunt spatii de stocare a produselor, implantate in drumul fizic al unui produs de la producator la
furnizor.

ANS: F PTS: 1

MULTIPLE CHOICE

1. Distributia fizica presupune:
a. miscarea si manipularea bunurilor de la locul unde acestea sunt produse la cel in
care sunt consumate sau utilizate
b. un proces de planificare, implementare si control al fluxului si depozitarii eficiente
si eficace a bunurilor
c. un proces de manipulare a serviciilor si informatiilor legate de acestea, de la
punctul de origine la punctul de consum, cu scopul de a raspunde cerintelor
clientului

ANS: A PTS: 1

2. In conceptia profesorului Donald Bowersox, principalele etape in evolutia logisticii sunt:
a) coordonarea operatiunilor de distributie fizica, respectiv a transportului, depozitarii, stocarii si prelucrarii
comenzilor
b) regruparea personalului, a resurselor umane ale firmei implicate in activitatea de distributie, urmarindu-se
astfel cresterea eficientei managementului acestei activitati
c) logistica integrata
d) logistica strategica

a. a+b
b. a+c
c. a+b+c
d. a+b+c+d

ANS: D PTS: 1

3. Importanta logisticii in activitatea firmelor moderne a fost influentata in timp de o serie de factori si tendinte:
a) inoirea si diversificarea productiei de marfuri
b) cresterea intr-un ritm puternic a cheltuielilor de transport
c) scaderea eficientei productiei

a. a+b c. b+c
b. a+b+c

ANS: A PTS: 1

4. Principalele activitati desfasurate in vederea asigurarii nivelului de servire logistica se refera la:
a) cercetarea nevoilor si cerintelor clientilor in ceea ce priveste nivelul cerintelor logisticii
b) stabilirea nivelului de servire logistica a clientilor ce urmeaza sa fie oferit de catre firma furnizoare
c) evaluarea perceptiilor clientilor in ceea ce priveste nivelul de servire oferit ajustarea nivelului de servire
logistica, in functie de evolutia cerintelor clientilor
d) ajustarea nivelului de servire logistica, in functie de evolutia cerintelor clientilor.


a. a+b+c+d
b. b+c+d
c. a+b

ANS: A PTS: 1

5. Dintre activitatile ce compun sistemul logistic, cele mai importante sunt urmatoarele:
a. transportul, stocarea, depozitarea, manipularea, sortarea, preambalarea,
conditionarea, expeditia si receptia produselor, distributia inversa si fluxurile
informationale privitoare la logistica produselor
b. transportul si distributia inversa
c. depozitarea produselor si gestiunea stocurilor

ANS: A PTS: 1

6.
In conditiile abordarii sistemice a problematicii distributiei fizice, trebuie avute in vedere o serie de
considerente esentiale, precum:
a) realizarea fluxului logistic al marfurilor intre producator si consumator
b) necesitatea optimizarii costurilor totale de-a lungul intregului ciclu logistic
c) gestiunea eficienta a stocurilor


a. a+b
b. a+b+c
c. b+c

ANS: A PTS: 1

7. Perioada reintegrarii marketingului cu logistica isi face debutul in anii:

a. 80
b. 90
c. 60

ANS: A PTS: 1

8. Relatiile dintre logistica si promovare se refera la:
a) lansarea noilor produse
b) aplicarea unor reduceri de pret, prin acordarea de discounturi cantitative
c) diminuarea stocurilor existente atunci cand se constata ca o serie de produse au o circulatie lenta
a. a+c
b. a+b+c
c. b+c

ANS: B PTS: 1

9. In cadrul strategiei logistice a firmei se include:

a. strategia de servire logistica a clientilor
b. strategia de diminuare a stocurilor
c. strategia de planificare a productiei

ANS: A PTS: 1

10.
Dezavantajele structurii functionale verticale se refera la:
a) existenta a numeroase bariere de comunicare
b) in conditiile in care cercetarea pietei nu constituie o preocupare de prima importanta, planificarea
activitatilor organizatiei este de multe ori inadecvata
c) structura functionala verticala genereaza o serie de probleme manageriale
d) structura functionala verticala limiteaza operabilitatea ei in practica


a. a+b+c
b. a+c+d
c. b+c+d
d. a+b

ANS: A PTS: 1

11. Avantajele structurii pe divizii se refera la:
a) flexibilitatea organizatiei fata de cerintele mediului extern, in principal ale pietei
b) capacitatea de reactie mai rapida a organizatiei la cerintele si nevoile clientilor
c) structura pe divizii da posibilitatea conducerii superioare a organizatiei
d) gradul de coordonare intre departamentele unei divizii este mai ridica
a. a+b+c+d
b. a+c+d
c. a+b+d
d. a+c

ANS: A PTS: 1

12.
Dezavantajele specifice structurii pe divizii sunt:
a) organizarea pe divizii creaza posibilitatea aparitiiei unor confuzii in ceea ce priveste nivelul ierarhic la
care se regasesc anumite responsabilitati
b) costurile ridicate a unei asemenea structuri
c) gradul de coordonare intre departamentele unei divizii este mai ridicat
d) o astfel de organizare creaza sanse mai mari de promovare a salariatilor

a. a+c
b. a+b
c. a+d
d. a+b+c+d

ANS: B PTS: 1

13. Avantajele structurii matriceale sunt urmatoarele:
a) flexibilitatea ridicata si capacitatea de adaptare la schimbarile complexe ale mediului extern
b) motivarea mai puternica a conducerii de a se implica in clarificarea aspectelor strategice ale organizatiei
c) autonomia de care se bucura diviziile creaza o serie de confuzii
d) exista o tendinta reala de sporire a dinensiunilor diviziilor

a. a+b
b. a+b+c+d
c. a+c+d
d. a+b+c

ANS: A PTS: 1

14. Dezavantajele structurii matriciale se refera la:
a) obiectivele specifice ale fiecarui proiect sunt clare, iar intreruperea unui proiect sau altul este relativ usoara
b) exista mai multe canale de comunicare in cadrul organizatiei
c) datorita existentei unui numar mai mare de manageri costurile indirecte sunt mai mari
d) structura matriceala este generatoare de pierderi de timp pretios din activitatea celor responsabilisau a
executantilor
a. c+d
b. a+b+c+d
c. a+b+c
d. a+c+d

ANS: A PTS: 1

15.
Echipele formale, create ca parte a structurii formale a intreprinderii se impart in mai multe tipuri:
a) echipe verticale
b) echipe orizontale
c) echipe cu scop special
d) echipe cu scop complex
a. a+b
b. a+b+d
c. a+c+d
d. a+b+c

ANS: D PTS: 1

16. Structura de tip retea are urmatoarele avantaje:
a) flexibilitatea ridicata a organizatiei
b) toate resursele sunt focalizate asupra activitatilor pe care organizatia le realizeaza eficient
c) are un numar mic de niveluri ierarhice
d) riscul unui grad prea mare de descentralizare a organizatiei

a. a+b+c
b. a+c+d
c. a+d
d. a+b

ANS: A PTS: 1

17. Cresterea importantei lantului de aprovizionare-livrare a fost si este determninata de urmatorii factori:
a) liberalizarea Pietei Interne Unice din UE
b) cresterea gradului de satisfacere a cerintelor clientilor si globalizarea activitatilor
c) stabilirea de parteneriate de valoare adaugata
d) realizarea unei logistici de mare viteza
a. a+b
b. a+b+c+d
c. a+c+d
d. a+d

ANS: A PTS: 1

18. Succesul implementarii unui lant de aprovizionare-livrare depinde de:

a. capacitatile logistice
b. stabilirea de parteneriate de valoare adaugata
c. realizarea unei logistici de mare viteza
d. aplicarea unor strategii adecvate

ANS: A PTS: 1

19. Buna functionare a lantului de aprovizionare-livrare depinde de:
a) armonizarea strategica in cadrul lantului de aprovizionare-livrare
b) realizarea integrarii cu furnizorii si dezvoltarea cu acestia a unor relatii de parteneriat
c) certificarea furnizorilor
d) apelarea la tehnologia informatiilor

a. a+b+c+d
b. a+b+c
c. a+c+d
d. d

ANS: A PTS: 1

20. In practica internationala s-au consacrat mai multe forme de comunicare, la diferite niveluri organizationale si
anume:
a) crearea de echipe multifunctionale i multiorganizationale
b) interactiunea cu principalii furnizori
c) reviziile operationale
d) cooperarea internationala

a. a+c
b. c+b
c. c+d
d. a+b

ANS: D PTS: 1

21. In vederea dezvoltarii unei colaborari corespunzatoare in cadrul lantului de aprovizionare-livrare sunt necesare
urmatoarele conditii:
a) sa creeze sisteme de operare capabile sa reactioneze rapid la schimbari
b) stimularea increderii reciproce
c) crearea de structuri si stabilirea de modalitati de evaluare pentru incurajarea comportamentului inter-
organizational
d) sa recunoasca faptul ca exista diferente in ceea ce priveste cerintele clientilor.

a. b+c
b. a+b+c
c. c+d
d. a+b+c

ANS: A PTS: 1

22. In vederea dezvoltarii unei colaborari corespunzatoare in cadrul lantului de aprovizionare-livrare sunt necesare
urmatoarele conditii:
a) sa creeze sisteme de operare capabile sa reactioneze rapid la schimbari
b) stimularea increderii reciproce
c)crearea de structuri si stabilirea de modalitati de evaluare pentru incurajarea comportamentului
interorganizational
d) sa recunoasca faptul ca exista diferente in ceea ce priveste cerintele clientilor

a. b+c
b. a+b+c+d
c. c+d
d. a+b

ANS: A PTS: 1

23. In evolutia viitoare a distributiei se contureaza o serie de tendinte, si anume:
a) concentrarea distributiei
b) integrarea
c) specializarea
d) scumpirea distributiei

a. a+b+c+d
b. a+c+d
c. b+c+d
d. a+d

ANS: A PTS: 1

24. Functiile stocurilor sunt:
a) asigurarea unei circulatii neintrerupte a marfurilor
b) echilibrarea productiei cu consumul
c) asigurarea unor largi posibilitati de alegere din partea consumatorilor
d) diminuarea incertitudinii

a. a+b+c
b. a+c+d
c. a+b+d
d. a+b

ANS: A PTS: 1

25. Componentele principale ale costurilor datorate rupturilor de stoc sunt urmatoarele:
a) costul vanzarii pierdute
b) costul pierderii loialitatii clientilor
c) costul unei noi comenzi
d) costurile aferente rupturilor de stoc

a. a+c+d
b. b+c+d
c. a+b+c
d. c+d

ANS: C PTS: 1

26. Rolul achizitionarii de marfuri consta in obtinerea produselor necesare:

a) in cantitatea potrivita
b) in calitatea potrivita
c) din sursa potrivita
d) livrate la locul potrivit, la timpul potrvit si la pretul potrivit

a. a+b c. c+d
b. b+c d. a+b+c+d

ANS: D PTS: 1

27. Generarea de profituri urmare a imbunatatirii activitatii de cumparare se poate realiza prin mai multe modalitati:
a) obtinerea unor preturi de cumparare mai favorabile
b) negocierea unor conditii de piata avantajoase
c) cresterea cifrei de afaceri
d) cresterea profesionalismului in domeniul activitatilor de cumparare

a. a+b c. b+c
b. a+c d. c+d

ANS: A PTS: 1

28. La nivel macroeconomic, importanta transportului de marfuri este influentata de urmatorii factori:
a. utilitatea de loc c. utilitatea de forma
b. utilitatea de timp d. posibilitatea specializarii geografice

ANS: D PTS: 1

29. Transportatorii feroviari inregistreaza costuri fixe mari urmare a unor factori precum:
a) echipament costisitor
b) intretinerea retelei feroviare, a statiilor de triaj si a terminalelor
c) transportul containerizat in trafic feroviar
d) transportul containerizat in vagoane speciale

a. a+b c. b+c
b. a+d d. c+d

ANS: A PTS: 1

30. In activitatea practica, activitatea canalului de distributie este realizata cu ajutorul mai multor categorii de
participanti, respectiv:
a) participanti primari
b) participanti secundari
c) ofertanti de servicii functionale
d) furnizori de servicii de sprijin

a. a+c+d c. b+c+d
b. a+b+c d. a+b+d

ANS: A PTS: 1

31. Designul de distributie presupune:
a. identificarea obiectivelor distributiei
b. servicii de comunicare
c. servicii de cercetari de piata
d. servicii de promovare

ANS: A PTS: 1

32. In cadrul pietei noastre interne, principalele tipuri de canale de distributie sunt urmatoarele:
a) producator-consumator
b) producator-intermediar-consumator
c) producator-intermediar-intermediar-consumator
d) producator-distribuitor

a. a+b+c
b. b+c+d
c. a+b+d
d. a+c+d

ANS: A PTS: 1

33. Pentru bunurile de consum sunt utilizate urmatoarele circuite:
a) circuitul lung
b) circuitul scurt
c) circuitele integrate
d) vanzarea directa

a. a+b+c+d
b. a+b
c. c+d
d. a+d

ANS: A PTS: 1

34. In cadrul activitatilor logistice ale firmei, depozitele indeplinesc urmtoarele functii:
a) pastrarea marfurilor
b) consolidarea livrarilor
c) obtinerea de economii de costuri
d) coordonarea cererii cu oferta

a. a+b
b. b+c
c. a+b+c+d
d. a+c+d

ANS: A PTS: 1

35. Amplasarea depozitelor in functie de piata are in vedere:
a. criterii de proximitate fata de unitatile de fabricatie ale producatorului
b. localizarea depozitului (depozitelor) in apropierea celor mai importanti clienti
c. combinarea produselor
d. consolidarea livrarilor

ANS: B PTS: 1

COMPLETION

1. n literatura de specialitate, aportul cumpararii la profitul firmei este explicat de principiul,
conform caruia, reducerea cu o valoare mica a costurilor de cumparare are un efect mai mare asupra profitului,
comparativ cu o imbunatatire egala realizata in alte arii de costuri-vanzari ale firmei.

ANS: parghiei

PTS: 1

2. ...este criteriul hotarator in optiunea pentru cumpararea sau realizarea cu forte proprii.

ANS: Costul

PTS: 1

3. Cumpararea din surse multiple pe termen lung poate sa conduca la aparitia nemultumirilor unor
.care nu doresc sa livreze acelasi produs ca si concurentii lor.

ANS: furnizori

PTS: 1

4. Marimea furnizorilor este un criteriu important ce sta la baza elaborarii referitoare la sursele
de cumparare.

ANS: strategiei

PTS: 1

5. Cumpararea din surse externe are un grad de dificultate mai.., comparativ cu aprovizionarea din
surse existente pe piata interna.

ANS: mare

PTS: 1

6. In ultimul timp, orientarea traditionala spre relatii de adversitate a fost inlocuita de preocuparile de dezvoltare a
relatiilor de .

ANS: parteneriat

PTS: 1

7. Rezultatul procesului de alegere a furnizorilor trebuie sa se concretizeze in stabilirea celor mai
adecvate

ANS: surse

PTS: 1

8. In esenta, baza de furnizori reprezinta totalitatea furnizarilor aprobate, la care firma apeleaza si a
cu acestia.

ANS: relatiilor

PTS: 1

9. Pentru evaluarea performantelor furnizorilor locali, se apeleaza la doua metode., respectiv
metoda criteriilor ponderate si metoda indicelui costurilor.

ANS: cantitative

PTS: 1

10. Cumpararea..consta in cumpararea unei cantitati foarte mari de produse, pentru a valorifica o
oportunitate temporara de pret.

ANS: speculativa

PTS: 1

11. In cazul parteneriatului se stabilesc relatii pe termen lung, in care ambele parti investesc pentru
profitul comun, urmarind castigul reciproc.

ANS: strategic

PTS: 1

12. Intotdeauna un canal de distributie va cuprinde..si consumatotul (utilizatorul) final.

ANS: producatorul

PTS: 1

13. In determinarea.canalului de distributie se are in vedere, de regula, urmatoarele trei elemente de
baza: cerintele clientului final, posibilitatile furnizorului , disponibilitatea si dorinta intermediarilor de a
participa la activitatea canalului.

ANS: structurii

PTS: 1

14. Participantii la activitatea canalului de distributie se structureaza in participanti primari, ofertant de
..functionale si furnizorii de servicii de sprijin.

ANS: servicii

PTS: 1

15. Elaborarea unei strategii eficiente a canalului de distributie constituie poate cea mai importanta problema de
.., cu care se confrunta agentii economici.

ANS: marketing

PTS: 1

16. Pentru reusita proiectarii sistemului de distributie, o deosebita importanta o prezinta specificitatea si
proprietatile produsului, precum si marimea si pietei potentiale a organizatiei.

ANS: structura

PTS: 1

17. Prima etapa a procesului de ..a unui canal de distributie consta in cunoasterea a ce, unde, de ce,
cand si cum cumpara consumatorii potentiali.

ANS: proiectare

PTS: 1

18. Un canal de distributie are un caracter tridimensional, structura acestuia particularizandu-se prin urmatoarele
trei dimensiuni: lungime, latime sau .si adancime.

ANS: amploare

PTS: 1

19. Adancimea canalului de distributie reflecta masura in care procesul de distributie ofera o proximitate de loc cat
mai adecvata din punctul de vedere al

ANS: consumatorului

PTS: 1

20.
In cazul puterii bazate pe , intermediarii se conformeaza cerintelor producatorilor, nu datorita
propriilor lor convingeri, ci urmare a stimularii.

ANS: recompensa

PTS: 1

21. Puterea bazata pe este utilizata in cazul in care producatorul este binecunoscut, avand un nume
atat de bun, de recunoscut si respectat, incat intermediarii sunt mandri sa se identifice cu acesta.

ANS: referinte

PTS: 1

22. In conditiile globalizarii, ale integrarii,.geografica dintre producator si consumatorul (utilizatorul)
final devine tot mai mare.

ANS: distanta

PTS: 1

23. Natura si obiectul ce alcatuiesc activitatea in cadrul unui canal de distributie reprezinta un criteriu
principal care departajeaza intermediarii.

ANS: fluxurilor

PTS: 1

24. O proiectare corespunzatoare a canalului de distributie nu va da rezultatele asteptate decat in masura in care
.acestora se va face in mod eficient.

ANS: administrarea

PTS: 1

25. .membrilor canalului de distributie trebuie sa porneasca de la cunoasterea nevoilor si cerintelor cu
care acestia se confrunta.

ANS: Stimularea

PTS: 1

26. Intermediarii indeplinesc o serie de functii de natura tranzactionala,.si de facilitare.

ANS: logistica

PTS: 1

27. Din randul functiilor de .se inscriu toate cele care contribuie la indeplinirea activitatilor de schimb si
logistice, ca de exemplu functia de finantare si de asigurare, functia de comunicare, functia de promovare sau
cea de realizare a cercetarilor de piata si de consultanta.

ANS: facilitare

PTS: 1

28. Un motiv important ce face necesara apelarea la intermediari specializati il reprezintapentru
consumator.

ANS: comoditatea

PTS: 1

29. Sistemul canalelor de distributie este astfel. incat functiile sale specifice sa se incadreze intr-un
program de marketing privind produsul in cauza.

ANS: proiectat

PTS: 1

30. Circuitul.., numit de altfel si circuitul traditional este in mod obisnuit utilizat pentru produsele
alimentare, de intretinere, textile, electrice etc.

ANS: lung

PTS: 1

31. Definirea canalelor de distributie va avea in vedere, printre altele, faptul ca acestea reprezinta un organism
complex, ce are aceleasi dimensiuni, legate de lungime, si adancime.

ANS: latime

PTS: 1

32. Prin facilitatile pe care le ofera clientilor sai, distributia electronica va capata o amploare din ce in ce mai mare,
pe masura cresterii numarului de utilizatori Internet, a clarificarii aspectelor legale si a celor legate de
..tranzactiilor

ANS: siguranta

PTS: 1

33. Structura functionala verticala consta in gruparea sarcinilor si .............. pe functii ale organizatiei.

ANS: activitatilor

PTS: 1

34. Diviziile pe clienti sunt specifice cazurilor in care organizatia si-a propus sa abordeze mai multe ........... de piata
cu nevoi si caracteristici ce difera in mod semnificativ.

ANS: segmente

PTS: 1

35. Diviziile pe procese sau tehnologii sunt specifice cazurilor in care activitatile sunt organizate in functie de
.......... in care sunt desfasurate.

ANS: modul

PTS: 1

36. Caracteristica cea mai importanta a organizatiei care invata este prezenta ......

ANS: echipelor

PTS: 1

37. In toata lumea distributia a devenit un sector economic deosebit de ..........., s-au perfectionat metodele de
vanzare, formele de distributie, managementul acesteia etc.

ANS: dinamic

PTS: 1

38. Concentrarea distributiei se va realiza diferit la nivelul structurilor ........ si al activitatilor practice propriu-zise.

ANS: organizatorice

PTS: 1

39. Integrarea se manifesta tot pe fondul general al concentrarii .............

ANS: distributiei

PTS: 1

40. Cea de-a doua forma a integrarii, cea orizontala consta in asocierea unor intermediari in cadrul aceleiasi ...........
a canalului de distributie

ANS: verigi

PTS: 1

41. Scumpirea distributiei reprezinta o tendinta evidenta in perioadele ................

ANS: viitoare

PTS: 1

42. Marimea stocului de siguranta se stabileste in functie de .......... implicata si de nivelul dorit al disponibilitatii
stocului.

ANS: incertitudinea

PTS: 1

43. Principalele categorii de costuri generate de stocuri se refera la : costul de .......... a marfurilor, costul de
mentinere a stocurilor si costul rupturilor de stoc.

ANS: achizitionare

PTS: 1

44. Managementul gestionarii stocurilor reprezinta o ................. fundamentala in activitatea firmei.

ANS: functie

PTS: 1

45. Inregistrarea unor comenzi va declansa sucesiv procesul de determinare a .......... intreprinderii pentru
satisfacerea cererii exprimate ferm, de aprovizionare si livrare la beneficiar.

ANS: nevoilor

PTS: 1

46. Optimizarea stocurilor prin costuri are in vedere determinarea unei astfel de ......................., incat cheltuielile
prilejuite de procesul stocajului sa fie minime

ANS: strategii

PTS: 1

47. Produsele ce fac obiectul unei singure aprovizionari vor determina o penalitate de ............ direct proportionala
cu marimea excesului de marfuri, dupa ce cererea a fost satisfacuta.

ANS: exces

PTS: 1