Sunteți pe pagina 1din 3

Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului

Inspectoratul colar Judeean Mure




Olimpiada de Religie, Cultul Ortodox
Etapa judeean/10 martie 2012


CLASA A XII-A

Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 3 ore
10 puncte se acord din oficiu

SUBIECTUL I 20 puncte

Scriei pe foaia de concurs litera corespunztoare rspunsului corect. Fiecare item are un singur
rspuns corect.

1. Postul este:
a) abinerea de bun voie de la pcate i
produse animale;
b) diet alimentar;
c) abstinena de la faptele rele.

2. Rugciunea de mijlocire pentru cei
adormii se numete:
a) pomelnic;
b) prescur;
c) parastas.

3. Cel mai celebru monument al arhitecturii
bizantine este:
a) Catedrala Notre Dame din Paris;
b) Biserica Sfnta Sofia din Constantinopol;
c) Biserica Notre Dame de Domes.

4. Prin milostenie se nelege:
a) dragostea fa de aproapele;
b) dragostea fa de sine;
c) dragostea fa de Dumnezeu.

5. Ecumenismul este:
a) o rugciune de mulumire;
b) tendina de unire a tuturor Bisericilor;
c) un stil arhitectonic bisericesc.

6. Rugciunea dup coninut este:
a) dialogul omului cu Dumnezeu;
b) deschiderea spre valorile religioase;
c) de cerere, de laud, de mulumire

7. Biserica Ortodox este mpotriva:
a) euharistiei;
b) eutanasiei;
c) epiclezei.

8. Principalele ci ascetice sunt:
a) milostenia, rugciunea i postul;
b) molitva, dragostea i credina;
c) credina, ndejdea i dragostea.

9. Arta cretin oficial a Ortodoxiei este
reprezentat de:
a) stilul romanic;
b) stilul gotic;
c) stilul bizantin.

10. Prin Parusie se nelege:
a) pomenirile morilor;
b) a doua venire a Mntuitorului;
c) judecata particular.

Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului
Inspectoratul colar Judeean Mure


Olimpiada de Religie, Cultul Ortodox
Etapa judeean/10 martie 2012



SUBIECTUL II 30 puncte

Citii cu atenie urmtorul fragment:
Dup cum vezi e iarn, pomii stau ca mori. Unde sunt frunzele smochinilor? Unde
sunt strugurii viilor? Cu toate c acestea sunt moarte iarna, totui primvara nverzesc. Cnd
vine timpul li se d via tuturor. (Sfntul Chiril al Ierusalimului)

Pornind de la acest fragment, rspundei urmtoarelor cerine:
a) Prezentai nvtura cretin despre nvierea morilor.
b) Artai care sunt semnele sfritului lumii.
c) Argumentai importana rugciunilor Bisericii pentru cei adormii.

SUBIECTUL III 40 puncte

Plecnd de la citatul:Eu n-a exista dac Tu n-ai fi n mine ... i n-a fi, dac nu a fi n Tine,
Doamne! (Fericitul Augustin), alctuii un eseu cu titlul: Viaa ca dar al lui Dumnezeu pentru
oameni, subliniind efectele negative ale violenei, suicidului i eutanasiei asupra vieii omului.

Not: Se puncteaz i structurarea compoziiei (introducere, cuprins, ncheiere), respectarea temei
eseului, nlnuirea logic a ideilor, utilizarea corect a termenilor teologici i citarea din Sfnta
Scriptur.
Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului
Inspectoratul colar Judeean Mure


Olimpiada de Religie, Cultul Ortodox
Etapa judeean/10 martie 2012


CLASA A XII-A

BAREM DE CORECTARE I NOTARE

Nu se acord punctaje intermediare, altele dect cele prevzute explicit prin barem.
Se vor puncta orice alte formulri i modaliti de rezolvare corect a cerinelor, n
acord cu ideile precizate n barem.

SUBIECTUL I - TOTAL 20 PUNCTE
Pentru fiecare rspuns corect se acord 2 puncte, dup cum urmeaz:
1
. a
2. c
3. b
4. a
5. b
6. c
7. b
8. a
9. c
10. b
SUBIECTUL II TOTAL 30 PUNCTE
1. Pentru prezentarea corect i complet a nvturii cretine despre nvierea morilor 10 puncte,
pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 5 puncte, pentru lipsa rspunsului se acord 0
puncte.
2. Pentru enumerarea i explicarea corect i complet a semnelor sfritului lumii se acord 10
puncte, pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 5 puncte, pentru rspuns incorect sau
lipsa acestuia se acord 0 puncte.
3. Pentru argumentarea corect i complet a importanei rugciunilor Bisericii pentru cei adormii
se acord 10 puncte, pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 5 puncte, pentru rspuns
incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte.
SUBIECTUL III - TOTAL 40 PUNCTE
1. Pentru abordarea corect a temei din perspectiv cretin se acord 5 puncte, pentru tratarea
parial corect a cerinei se acord 2 puncte, pentru nerespectarea cerinei se acord 0 puncte.
2. Pentru formularea de argumente pertinente n sprijinul temei eseului se acord 15 puncte, pentru
rspuns parial corect sau incomplet se acord 7 puncte, pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia
se acord 0 puncte.
3. Pentru utilizarea corect a termenilor teologici se acord 5 puncte, pentru rspuns parial corect
sau incomplet se acord 2 puncte, pentru rspuns incorect sau lipsa acestuia se acord 0 puncte.
4. Pentru folosirea corect a citatelor din Sfnta Scriptur se acord 10 puncte, pentru utilizarea
deficitar a citatelor se acord 5 puncte, pentru lipsa acestora se acord 0 puncte.
5. Pentru originalitate se acord 5 puncte, pentru lipsa originalitii n realizarea eseului se acord 0
puncte.

Total test - 100 de puncte. Total test: 90 de puncte. Se acord 10 puncte din oficiu. Nota final
se stabilete prin mprirea la 10 a punctajului obinut.