Sunteți pe pagina 1din 310

- \ .

- Qtffcwbafowx ' Okm w ^jlWWJL >\ouuSL


j W ' y
s/Ai&4P t i *-
TESTE DE AUTOEVALUARE PENTRU p.
STUDENTI m ?U O
TEHNOLOGIE FARMACEUTICA IBIOFARMACIE
Lucrare coordonat de:
Prof. univ. dr. farm.Victoria Hrju
Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa
Prof. univ. dr. farm. Ana-Maria Dumitrescu
Autori:
ef lucrri dr. farm. Teodora Balac
ef lucrri drd. Gabriel aramet
ef lucrri drd. Oana Mnescu
Asist. univ. drd. Ctlina Lazr
Asist. univ. drd. Mirela Mitu
Asist. univ. drd. Mircea Hrju
Asist. univ. drd. Emma Creu
Prep. univ. drd. Andreea Stnescu
Prep. univ. drd. Anca Nicoar
Disciplina de Tehnologie Farmaceutic i Biofarmacie
Facultatea de Farmacie - Bucureti
Editura Sf. Mina
2007 ' :
Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei
Tehnologie farmaceutic i biofarmacie: teste de
autoevaluare pentru studeni / prof. univ. dr. farm.
Hrju Victoria, prof. univ. dr. farm. L upuleasa
Dumitru, prof. univ. dr. farm. Duriiitrescu Ana Maria,
lai: Editura Sf. Mina, 2007
Bibliogr.
ISBN 978-973-7901-55-2
I. Hrju, Victoria
II. L upuleasa, Dumitru
III . Dumitrescu, Ana Maria
615.014(075.8)(079.1)
CUPRINS
P r e f a .................................................................................................................................. 5
Capitolul 1. Formularea medicamentelor.................................................................7
(Asistent universitar Ctlina Ancua Lazr)
Capitolul I I . Condiionarea medicamentelor ....................................................... 17
(Preparator universitar Anca Nicoar)
Capitolul I I I . Stabilitatea i conservarea medicamentelor .............................29
(Preparator universitar Anca Nicoar)
Capitolul I V. Calitatea medicamentelor. A sigurarea calitii .......................39
(Asistent universitar Mircea Hrju)
Capitolul V. Biodisponibilitate. Bi oechivalen.................................................53
(Asistent universitar Ctlina Ancua Lazr)
Capitolul VI . Soluii .................................................................................................... 63
(Asistent universitar Ctlina Ancua Lazr)
Capitolul V I I . Forme farmaceutice obinute prin extracie
din plante ............................................................................................. 8 6
(ef de lucrri dr. Teodora Dalila Balaci)
Capitolul V I I I . Forme farmaceutice parenterale ............................................... 99
(ef de lucrri dr. Teodora Dalila Balaci)
Capitolul I X. Vaccinuri i seruri ........................................................................... 123
(ef de lucrri dr. Teodora Dalila Balaci)
Capitolul X. Preparate oftalmice ........................................................................... 130
(Asistent universitar Ctlina Ancua Lazr)
Capitolul XI . Aerosoli .............................................................................................. 142
(ef de lucrri dr. Teodora Dalila Balaci)
Capitol ul X I I . Emulsii .............................................................................................. 154
(Asistent universitar Emma Adriana Creu)
Capitolul X I I I . Suspensii ........................................................................................ 175
(Asistent universitar Emma Adriana Creu)
Capitol ul X I V . Preparate semisolide pentru aplicare
cutanat...........................................................................................190
(ef de lucrri Oana Mnescu)
Capitol ul XV. Preparate rectale i vagi nal e.......................................................203
(Asistent universitar Mirela Mitu)
Capitol ul XVI . Pulberi ............................................................................................233
(Preparator universitar Ana Andreea Stnescu)
Capitol ul X V I I . Capsul e...........................................................................................250
(ef de lucrri Gabriel aramet)
Capitol ul X V I I I . Compri mate.......................................................... .....................262
(ef de lucrri Gabriel aramet)
Capitol ul X I X. Forme farmaceutice cu eliberare modi fi cat.................... 285
(Asistent universitar Mircea Hrju)
Capitol ul XX. Sisteme farmaceutice cu eliberare controlat. Sisteme de
transport i eliberare la int ...................................................300
(Asistent universitar Mircea Hrju)
PREFA
Lucrarea este destinat testrii nivelului de cunotine
dobndite de studenii Facultii de Farmacie, la Disciplina de
Tehnologie farmaceutic i Biofarmacie, pe parcursul anilor III- V.
Testele sunt axate pe tematica de curs i de lucrri practice de
la aceast disciplin, n conformitate cu actuala program
universitar, i ofer studenilor posibilitatea de aprofundare a
principiilor de formulare i a tehnologiilor de obinere a diverselor
forme farmaceutice i sisteme de eliberare a substanelor
medicamentoase.
Modalitatea de concepere a testelor gril urmrete stimularea
gndirii studenilor, evitarea memorrii rspunsurilor, precum i
completarea deficienelor n nsuirea noiunilor teoretice i practice
acumulate din domeniu.
* Testele sunt elaborate pe baza unei bibliografii recente, unele
dintre referinele indicate regsindu-se n bibliografia recomandat
pentru susinerea examenelor de licen i de admitere la rezideniat.
Considerm c lucrarea constituie un instrument util de
autoevaluare a pregtirii fiecrui student i un sprijin real n
mbuntirea calitii acesteia.
Autorii
\
Capitolul /
FORMULAREA MEDICAMENTELOR
1 . Preformularea se ocup cu:
A. studiul proprietilor secundare fizico-chimice fundamentale
> ale substanei active
B. studiul proprietilor pulberii de substan activ
C. studiul compatibilitii substanei active cu excipienii
D. optimizarea formulrii
E. dezvoltarea clinic a medicamentului.
2. Etapele premergtoare formulrii unui nou medicament sunt:
A. descoperirea substanei medicamentoase sau izolarea sa din
> produii naturali
B. stabilirea proprietilor acesteia
C. obinerea unor cantiti suficiente pentru formulare
D. testarea preclinic i clinic
E. nici una din etapele menionate.
3. Proprietile fizico-chimice ale unei substane active noi, studiate n
faza preformulrii, sunt:
A. coeficientul de partaj
B. constanta de disociere
C. solubilitatea
D. presiunea osmotic
E. starea cristalin.
4. Punctul de plecare n formularea unui medicament nou, l constituie:
A. substanele auxiliare
B. materialul de. condiionare
C. randamentul procesului tehnologic
D. substana activ
E. nici una dintre afirmaii nu este corect.
5. Dup modul de formulare, exist mai multe grupe de medicamente:
A. oficinale ^
B. alopate
C. industriale
D. homeopate
E. magistrale.
6 . Formularea medicamentelor:
A. se bazeaz pe proprietile fzico-chimice i biofarmaceutice
ale ingredientelor active care le confer efectul terapeutic
B. se bazeaz doar pe cunoaterea proprietilor biofarmaceutice
ale substanei active
C. const n stabilirea proprietilor fizico-chimice i
farmacodinamice ale substanei active
D. const n alegerea celor mai potrivii excipieni, n funcie de
forma farmaceutic
E. nseamn stabilirea compoziiei i a formei farmaceutice.
7. Formularea unui medicament nou are n vedere o serie de factori
legai de:
A. proprietile farmacodinamice ale substanei medicamentoase'
B. proprietile fizico-chimice ale substanei medicamentoase
C. proprietile farmacocinetice ale substanei medicamentoase
D. biodisponibilitatea substanei medicamentoase
E. nici una dintre afirmaii nu este corect.
8 . Dac substana activ prezint polimorfism, pentru realizarea formei
farmaceutice cu eliberarea cea mai rapid, se alege:
A. polimorful metastabil
B. polimorful cu punct de topire mai mic i\mc u x "
C. polimorful stabil
D. polimorful mai solubil
E. polimorful cu energie liber mai mic.
9. Calea de administrare a unei substane medicamentoase se alege n
funcie de:
A. biodisponibilitatea substanei active
B. viteza de aciune dorit
C. higroscopicitatea substanei active
D. durata tratamentului
E. tipul de boal i lipul de bolnav.
10. Calea de administrare oral (enteral) este:
A. cea mai simpl cale de administrare
B. folosit de ctre bolnavii incontieni
C. folosit pentru administrarea comprimatelor, capsulelor,
preparatelor fluide de uz intern
D. folosit doar pentru aciunea local a substanei active
E. folosit pentru aciunea sistemic a. substanei active.
11. Cile parenterale se prefer cnd:
A. se dorete o aciune local a substanei active
B. substana activ este inactivat pe calea oral
C. bolnavii sunt incontieni sau incapabili s foloseasc
medicaia oral
D. se urmrete o absorbie rapid
E. se dorete o aciune sistemic a substanei active.
12. Calea rectal de administrare se folosete pentru:
A. administrarea ovulelor
B. aciunea local sau sistemic a substanei active
C. ocolirea barierei hepatice
D. asigurarea unei absorbii regulate i previzibile a substanei
active
E. administrarea supozitoarelor.
13. Pe calea vaginal se administreaz substane active:
A. sub form de comprimate vaginale
B. utilizate mai ales pentru aciune local
C. care au o absorbie neregulat
D. sub form de ovule
E. cu aciune antipiretic.
14. Substanele active administrate pe cale topic aparin urmtoarelor
clase terapeutice:
A. antiseptice
B. antifungice
C. antiflatulente
D. antiinflamatoare
E. emoliente i protectoare.
15. Pentru aplicarea topic se folosesc urmtoarele preparate, sub form
semisolid:
A. unguente, creme, paste
B. soluii, emulsii, suspensii
C. emplastre
D. spray-uri .
E. pudre.
16. Calea respiratorie de administrare a substanelor medicamentoase:
A. prezint o suprafa mare de absorbie
B. asigur fie o aciune local, fie o aciune sistemic n funcie
de diametrul particulelor substanelor active
C. permite administrarea unor doze mari de substan activ
D. permite administrarea de aerosoli, inhalaii, pulverizaii
E. poate prezenta o aciune identic cu cea obinut dup
administrarea intravenoas (numai dup absorbia la nivelul
alveolelor pulmonare).
17. Substanele auxiliare (excipienii) din formularea medicamentelor
trebuie astfel alese, nct:
A. s nu prezinte interaciuni nedorite cu substana activ sau
ntre ele
B. s fe lipsite de efect toxic i/sau farmacologic
C. s nu influeneze defavorabil caracteristicile biofarmaceutice
i efectul terapeutic al preparatului
D. s nu interfereze dozarea ingredientului activ
E. s poat fi schimbai sub raport cantitativ de la o serie la alta
18. Substanele auxiliare:
A. transform substana activ n form farmaceutic
B. trebuie s fie inerte fa de substana activ
C. transport substana medicamentoas la locul de administrare
i/sau aciune
D. confer aciunea terapeutic a medicamentului
E. trebuie s fie inerte fa de recipientul de condiionare
primar.
19. Substanele auxiliare care acioneaz datorit micorrii tensiunii
superficiale, sunt:
A. antispumanii
B. umectanii
C. solubilizanii
D. vscozifianii
E. emuigatorii.
20. Substanele auxiliare care asigur stabilitatea fizico-chimic
medicamentului, aparin urmtoarelor clase:
A. aromatizani
B. antioxidani
C. reglatori de pH
D. conservani antimicrobieni
E. colorani.
21. Funciile substanelor auxiliare sunt urmtoarele:
A. realizarea unei forme farmaceutice
f B. divizarea dozei de substane medicamentoase
C. asigurarea aciunii farmacodinamice a medicamentului
D. ameliorarea biodisponibilitii substanei medicamentoase
E. asigurarea stabilitii medicamentului.
22. Promotorii de absorbie sunt substane auxiliare care:
A. favorizeaz transportul transmembranar
B. amelioreaz eliberarea substanei active
C. asigur o aciune prelungit a substanei active
D. asigur stabilitatea fizic, chimic i microbiologic a
substanei active
E. cresc absorbia substanei active.
23. Excipientul este substana auxiliar care influeneaz:
A. realizarea formei farmaceutice
B. stabilitatea formei farmaceutice
C. biodisponibilitatea formei farmaceutice
D. promovarea medicamentului
E. nici una dintre afirmaii nu este corect.
24. Materiahd de condiionare primar (recipientul) trebuie s fie:
A. inert fizic i chimic fa de medicament
B. rezistent la variaii mari de temperatur i umiditate
C. recuperabil
D. cu rezisten mecanic satisfctoare
E. impermeabil fa de lichide, gaze, microorganisme.
25. Materialul de condiionare secundar a medicamentului:
A. are influen direct asupra stabilitii i conservrii
medicamentului
B. faciliteaz manipularea medicamentului
C. permite identificarea uoar a medicamentului
D. faciliteaz transportul medicamentului
E. informeaz bolnavul asupra coninutului.
26. Preparatele orale formulate ca lichide sunt recomandate copiilor,
deoarece:
A. au o stabilitate mare
B. se nghit uor
C. pot fi diluate la dozajul corespunztor vrstei, greutii,
suprafeei corporale
D. pot fi aromatzate
E. pot fi ndulcite.
27. Optimizarea formulrii unei forme farmaceutice se poate face
intervenind:
A. la nivelul substanei medicamentoase
B. la nivelul substanelor auxiliare
C. la nivelul conservrii
D. la nivelul procesului de fabricaie
E. la nivelul cii de administrare.
28. Formele farmaceutice care asigur un profil de eliberare modificat a
substanei active, sunt:
A. forme cu eliberare intermitent a substanei active (forme
pulsate)
B. forme cu cedare controlat
C. forme cu eliberare prelungit
D. forme cu eliberare la int
E. forme cu eliberare convenional.
| 29. Modularea proprietilor biofarmaceutice a medicamentelor s-a
realizat cu ajutorul urmtoarelor tipuri de substane active:
, A. prodrug-uri
: B. precursori medicamentoi
C. derivai bioreversibili analogi
D. derivai hibrizi
E. substane cu constanta dielctrica mare.
30. Derivaii bioreversibili analogi sunt acele substane medicamentoase:
A. care se obin prin modificarea scheletului substanei de baz
B. la care nu se modific efectul biologic l substanei de baz
C. cu tip de aciune diferit fa de cel al substanei de baz
D. care se obin prin eliminarea sau introducerea unor substitueni
n molecula substanei de baz
E. au un comportament farmacocinetic diferit fat de substana
de baz.
31. Prodrog-urile sau precursorii medicamentoi sunt substane care:
A. sunt biologic active
B. se obin prin modularea structurii chimice a substanei de baz
C. au activitate biologic numai in vivo, ca rezultat al scindrii
enzimatice sau neenzimatice pe cale enzimatic sau
neenzimatic
D. nltur proprietile nedorite ale substanei de baz cum ar fi
instabilitatea gastric, gustul amar, stabilitatea redus
E. au o structur chimic bine determinat.
32. Formele farmaceutice moderne utilizeaz urmtorii vectori
medicamentoi:
A. microsfere, microcapsule
B. matrie inerte, hidrofobe, hidrofile
C. nanosfere, nanocapsule
D. vectori coloidali dirijai de anticorpi monoclonali
E. lipozomi.
33. Studiul activitii farmacologice pe om (studiul clinic) a unui
medicament nou, se refer la:
A. acceptarea acestuia la indivizii sntoi n prima faz de studiu
B. acceptarea acestuia la aduli sntoi n a doua faz de studiu
C. stabilirea eficacitii acestuia la voluntari bolnavi n faza a
doua de studiu
D. eficacitatea i acceptabilitatea la un numr mare de bolnavi n
faza a treia de studiu
E. studierea cazurilor de utilizare particular i precizarea, n
final, a valorilor terapeutice a noului medicament.
34. Autorizarea i/sau nregistrarea unui nou medicamentului la M.S., se
face pe baza unei cereri, la care se anexeaz:
A. dosarul farmaceutic
B. dosarul biochimic
C. dosarul farmacologic preclinic
D. dosarul toxicologic preclinic
E. dosarul clinic.
RSPUNSURI
1 . A B C
( 1
13,2: 71)
2 . A B C, D
(3
7,8)
3. A B C, E
( 1
13, 2:
71)
4. D
( 1
14,2: 72)
5. A C E
( 1
9, 2: 39)
6 . A D E
( 1
14,3
7)
7. A B C, D
( 1
14)
8 . A B D
( 1
14)
9. A B D,E
( 1
15,2: 73)
1 0 . A C E
( 1
15,2: 157)
1 1 . B C D, E
( 1
15, 2: 158)
1 2 . B C E
( 1
15,2: 159)
13. A B D
( 1
15, 2: 168)
14. A B D, E
( 1
16)
15.
A

D, E
( 1
16, 2 : 160)
16. A B D, E
( 2
16,3: 160)
17. A B C, D
(4 : 37)
e. s.
A B E
( 1
16,2 50)
19. A B C, E ( 2
78)
2 0 . B C D
( 2
79)
2 1 . A B D, E
( 2
51)
2 2 . A B E (2: 78)
23. A B C
(3
75)
24. A B D, E
( 1
16,2 84)
25. B C D, E
( 1
16)
26. B C D, E
( 1 17)
27. A B D
( 1
17,2 84)
28. A B C, D
( 2
18)
5 29.
A C D
( 2
84)
30. A B D, E
( 2
84)
31. B C D, E
( 2
84)
32. A C D, E
( 1
18,2 8 6 )
33. A C D, E
( 1
18)
34. A C D, E
( 1
19)
BIBLIOGRAFIE
1. Ana Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi. 1, Ed. Tehnic farmaceutic, voi. 1, Ed.
Tehoplast Company S.R.L., Bucureti,] 995 ;
2. D. L upuleasa, luliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi. 1, Ed.
Polirom, I ai, 1997.
3. S. L eucua, Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
4 *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993.
Capitolul II
CONDIIONAREA MEDICAMENTELOR
1. Precizai care dintre rolurile unui recipient de condiionare primar
servete la marketingul medicamentului:
A. de protecie
B. estetic
C. funcional
D. de identificare
E. de informare.
2. Care din urmtoarele aspecte reprezint un dezavantaj pentru un
recipient de condiionare?
A. rezistena pe un interval larg de temperatur
B. s reacioneze fizic sau chimic cu produsul medicamentos
G. rezistena la mbtrnire
D. rezistena mecanic
E. impermeabilitatea pentru gaze i lichide.
3. Ce se nelege prin rolul de protecie al unui ambalaj de condiionare?
A. protejarea contra ocurilor n timpul transportului i
manipulrii
B. protejarea contra factorilor atmosferici care pot contribui la
degradarea medicamentului
C. protejarea contra impuritilor care rezult prin
descompunerea substanei active
D. protejarea fa de microorganismele din mediu
E. protejarea fa de impurificri fizice, mecanice.
4. Menionai tipul de recipient care mpiedic pierderea apei de
cristalizare n cazul substanelor eflorescente:
A. recipient bine nchis
B. recipient nchis etan
C. recipient din material plastic
D. recipient prevzut cu sistem de picurare
E. nici unul din tipurile mai sus menionate.
5. Sticla de tip 1(borosilicat) folosit ca ambalaj, prezint urmtoarele
avantaje:
A. inerie chimic
B. transparen
C. fragilitate
D. mas specific mic
E. impermeabilitate la gaze i vapori.
6 . Sticla folosit ca ambalaj prezint urmtoarele dezavantaje:
A. poate ceda aciditate, n contact cu soluiile apoase
B. are volum mare
C. prezint fragilitate
D. este inert fiziologic
E. absoarbe substane medicamentoase i auxiliare.
7. Sticla tip I este:
A. sticla silico-calcic
B. sticla borosilicat
C. sticla silico-sodico-calcic cu rezisten hidrolitic nalt
D. sticla silico-sodico-calcic cu rezisten hidrolitic moderat
E. sticla silico-sodico-calcic cu rezisten hidrolitic joas.
8 . Recipientele din sticl de tipul l:
A. sunt fabricate din sticl silico-sodico-calcic
B. au rezisten hidrolitic nalt
C. se utilizeaz pentru preparatele lichide, semisolide, solide, dar
nu de uz parenteral
D. sunt destinate a fi refolosite, cu excepia celor utilizate pentru
snge uman
E. au rezisten hidrolitic joas.
9. Printre cele mai importante proprieti ale sticlei se numr:
A. densitatea specific mic
B. sterilizabilitatea
C. reactivitatea chimic
D. transparena
E. lipsa fragilitii.
10. Pentru condiionarea sngelui de uz uman se folosesc recipiente
obinute din sticl:
A. tip 1
B. tip II
C. tip IU
D. tip IV
E. nu conteaz tipul de sticl.
11. Recipientele din sticl silico-sodico-calcic sunt utilizate pentru:
A. preparate parenterale neapoase
B. preparate injectabile
C. pulberi de uz parenteral
D. preparate lichide, semisolide, solide, dar nu de uz parenteral
E. ambalaje de condiionare secundar.
12. Sticla de tip III:
A. este sticla silico-sodico-calcic, cu rezisten hidrolitic nalt
B. este sticla silico-sodico-calcic obinuit
C. se utilizeaz pentru obinerea recipientelor destinate
preparatelor parenterale apoase
D. se utilizeaz pentru obinerea recipientelor destinate
preparatelor parenterale neapoase i pulberilor de uz
parenteral
E. se utilizeaz pentru obinerea recipientelor destinate
preparatelor lichide, semisolide, solide de uz neparenteral.
13. Recipientele din sticl de tipul IV:
sunt fabricate din sticl silico-sodico-calcic obinuit
B. sunt fabricate din sticl silico-sodico-calcic cu rezisten
hidrolitic nalt
C. sunt fabricate din sticl silico-sodico-calcic cu rezisten
hidrolitic joas
D. se utilizeaz pentru preparatele lichide, semisolide, solide, dar
nu de uz parenteral
E. se utilizeaz pentru preparatele parenterale.
14. Sticla silico-sodico-calcic cu rezisten hidrolitic nalt este:
A. sticla tip I
B. sticla tip II
C. sticla tip II ^
D. sticla tip IV
E. sticla silico-sodico-calcic care a fost supus unui tratament de
suprafa.
15. Siliconarea sticlei are drept consecin:
A. mbuntirea aspectului
B. mbuntirea stabilitii chimice
C. realizarea unei mai bune goliri a coninutului din recipient
D. mbuntirea rezistenei termice
E. mbuntirea rezistenei mecanice.
16. Siliconarea sticlei se poate realiza:
A. pe cale electrolitic
B. pe cale umed
C. pe cale uscat
D. prin tratare cu diclordiinetilsilan
E. prin polimerizare.
17. Principalele proprieti mecanice ale materialelor plastice utilizate
pentru condiionarea medicamentelor sunt:
A. transparen
B. densitate specific mare
C. plasticitate
D. elasticitate
E. toate cele de mai sus.
^] 8 . Sunt false urmtoarele afirmaii referitoare la materialele plastice:
^ A. au volum mare i greutate redus
B. au soliditate mecanic nalt
C. nu absorb substane medicamentoase i auxiliare
D. au rezisten mic la temperaturi nalte
E. sunt fragile.
19. Precizai dezavantajele pe care le au materiale plastice folosite pentru
condiionarea medicamentelor:
A. permeabilitate pentru gaze i vapori de ap
B. absorbia unor componente ale medicamentelor
C. pierderea unor componente volatile prezente n formularea
preparatului
D. cedarea unor aditivi produsului medicamentos
\
E. fragilitate.
20. Materialele plastice utilizate pentru ambalarea medicamentelor,
prezint urmtoarele avantaje:
A. posibilitatea prelucrrii sub diverse forme
B. mas i volum reduse
C. impermeabilitate absolut
D. lipsa fragilitii
E. aspect plcut.
21. Principalele materiale termoplastice folosite pentru condiionarea
medicamentelor, sunt:
A. polietilene
B. policlorur de vini]
C. polistiren
D. bachelit
E. cauciucuri sintetice.
22. Nu fac parte din categoria polimerilor termoplastici:
A. polietilenele
\
B. polipropilena
C. poiiclorura de vinii
D. poliuretanii
9 E. fenopiastele.
23. Din categoria elastomerilor, fac parte:
A. nitroceluloza
B. acetat de celuloz
C. cauciucuri naturale
D. cauciucuri sintetice
E. cauciucuri de siliconi.
24. Policarbonaii se utilizeaz pentru fabricarea de:
A. seringi
B. flacoane de plasm
C. canule pentru perfuzie
D. biberoane incasabile i sterilizabile
E. materiale medico-chirur^icale.
25. Referitor la polietilene, sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. sunt polimeri ai etenei, cu structur liniar sau ramificat
B. sunt puin permeabile la gaze
C. nu sunt inflamabili
D. nu sunt polimeri termoplastici
E. nu sunt polimeri termorezisteni.
\ 26. Polimerii termorezisteni din care se prepar recipiente pentru ;
condiionarea medicamentelor, sunt:
A. fenoplaste :
B. aminoplaste
C. derivaii celulozici
D. poliizoprena
E. siliconi.
27. Menionai modificrile materialului plastic survenite n urma
procesului de mbtrnire: !
A. impermeabilizare la gaze
B. fisurare
C. opacifiere
D. ngroare
E. subiere.
28. Precizai metalele folosite pentru fabricarea unor ambalaje primare
ale medicamentelor: I
A. aluminiu |
B. cupru
C. fier
D. staniu
E. oelul inoxidabil.
29. Recipientele confecionate din aluminiu, folosite pentru ambalarea
medicamentelor, prezint urmtoarele avantaje:
A. sunt uoare
B. au rezisten termic mare
C. pot fi uor etichetate printr-un proces de imprimare direct
D. sunt fragile
E. sunt uor pliabile.
30. Aluminiul utilizat pentru fabricarea unor recipiente de condiionare
primar a medicamentelor, prezint urmtoarele avantaje:
A. mas specific mare
B. etaneitate
C. rezisten chimic nalt
D. posibilitatea inscripionrii directe
E. opacitate la lumin.
31. Referitor la metalele utilizate ca materiale de condiionare, sunt false
afirmaiile:
A. au impermeabilitate absolut
B. nu se corodeaz
C. nu prezint absorbie pentru substanele medicamentoase i
auxiliare
D. au rezisten nalt la substane chimice
E. sunt rezistente mecanic.
32. Precizai afirmaiile adevrate referitoare la materialele celulozice:
A. hrtia i cartonul sunt utilizate n special ca materiale de
condiionare primar
B. din categoria materialelor celulozice face parte i celofanul
C. cartonul ofer protecie suficient contra microorganismelor
D. cartonul este indicat pentru fabricarea de ambalaje pentru
condiionare secundar
E. prin acoperirea hrtiei cu cear, metale, materiale plastice este
mrit rezistena acesteia la factorii de mediu.
\ 33. Precizai care din urmtorii polimeri sunt utilizai pentru acoperirea
' hrtiei folosit ca ambalaj:
A. polietilena
B. carbopolul
C. poliacetalii
D. silicone
E. polistirenul.
34. Complecii folosii pentru condiionarea medicamentelor:
A. sunt asocieri de mai multe filme sau pelicule de natur diferit
B. au avantajul de a compensa inconvenientele fiecrui material
asociat
C. se folosesc exclusiv pentru recipiente unidoz
D. se utilizeaz pentru acoperirea interiorului unui recipient
E. includ aluminiu asociat cu polietilena.
35. Dintre recipientele cu rol funcional fac parte:
A. recipiente presurizate cu valv dozatoare
B. blistere
C. recipiente adaptate pentru inserie n caviti
D. benzi de hrtie termoformate pentru comprimate
E. plachete termoformate pentru supozitoare.
36. Recipientele pentru condiionarea comprimatelor i capsulelor pot fi
confecionate din:
A. sticl
B. hrtie nnobilat
C. plastomeri
D. carton
E. metal.
37. Sistemul de condiionare Bottiepack:
A. se utilizeaz pentru condiionarea aseptic a lichidelor n .
recipiente de plastic transparente
B. formarea, umplerea i sigilarea recipientelor au loc ntr-un
ciclu de operaii succesive
C. etapele menionate anterior se desfoar ca operaii strict
delimitate
D. recipientele se formeaz prin mularea prin injecie
E. recipientele se formeaz prin extruderea polimerului,
38. Tehnica blister de condiionare:
A. se utilizeaz frecvent pentru forme farmaceutice solide
B. se utilizeaz cu precdere pentru preparate lichide
C. const n forarea trecerii unui material plastic fluid ntre doi
cilindri paraleli, care se nvrt la viteze diferite
D. const n sudare sub vid i la temperatur controlat a unei
folii de aluminiu peste o folie termoplastic deformat anterior
E. permite separarea individual a dozelor.
39. Materialele utilizate pentru fabricarea blisterelor sunt:_
A. polivinilclorura
B. poli vini lidenclorura
C. polipropilena
D. aluminiul
E. poiicarbonaii.
40. Ambalajele unidoz prezint urmtoarele avantaje:
A. identificarea cu uurin a medicaiei
B. evitarea erorilor de administrare
C. eliminarea contaminrii n timpul manipulrii
D. posibilitatea fracionrii dozelor
E. inventarierea uoar.
41. Condiionarea n doze unitare se poate folosi pentru:
A. comprimate
B. capsule
C. supozitoare
D. picturi oftalmice
E. unguente.
42. I ndicaiile de pe eticheta recipientului se refer la:
A. numele ntreprinderii productoare .
B. denumirea i concentraia produsului
C. procesul de obinere
D. termenul de valabilitate
E. modul i calea de administrare.
43. Ce meniuni sunt nscrise n prospectul medicamentului?
A. date farmacologice
B. metoda de determinare cantitativ a substanei active
C. indicaii, mod de administrare
D. contraindicaii, efecte secundare
E. date despre unitatea productoare i regulile de bun practic
de fabricaie respectate.
44. Alegei tipurile de recipiente de uz farmaceutic descrise de F.R.X,
suplimentul din 2 0 0 0 :
A. unidoz
B. multidoz
C. bine nchis
D. sigilat
E. nici unul din tipurile menionate 7
45. Prin recipient sigilat, se nelege:
A. un recipient bine nchis care protejeaz coninutul de
contaminarea cu substane strine
B. un recipient nchis prin topirea materialului recipientului
C. un recipient conceput astfel, ca dup fiecare deschidere, s-i
recapete etaneitatea cnd este nchis
D. un recipient cu dispozitiv de administrare
E. un recipient care odat deschis i menine caracteristicile
iniiale
46. Un recipient cu capac inviolabil:
A. este prevzut cu un dispozitiv de siguran pentru copii
B. mpiedic deschiderea accidental de ctre un copil
C. este prevzut cu un dispozitiv special care odat deschis i
pierde caracteristicile iniiale
D. sunt fabricate doar din sticl
E. se folosesc doar pentru condiionarea preparatelor
farmaceutice lichide
47. Recipientul cu dispozitiv de siguran pentru copii:.
A. este un recipient sigilat
B. are un dispozitiv care mpiedic deschiderea accidental de
ctre un copil
C. are un dispozitiv care favorizeaz o manevrare uoar
D. are diverse denumiri (click-clac, snap-safe, etc.)
E. este destinat condiionrii preparatelor parenterale.
j -
RSPUNSURI
1 . B
( 2
106)
2 . B
( 2
84)
3. A, B, D, E
( 2
106)
4. B (3 42)
5. A, B, E
(3: 40, 1 2 0 -2 1 )
6 . B, C
( 2
115)
7. B
( 2
: 109)
8 . B, D
(2 :
109)
9. B, D (2 : 107, 108)
1 0 . A (2 : 109)
1 1 . A, C, D
(2 :
109)
1 2 . B, D
(2 :
109)
13. A, C, D
(2 : 109)
14. B, E (2 : 109)
15. B, C (2 : 109)
16. B, C, D (2 : 108, 109)
17. C, D
(1 :
24)
18. A, C, E (2 : 115)
19. A, B, C, D ( 1 : 23)
2 0 . A, B, D, E
(3: 41, 1 23)
2 1 . A, B, C
(1:
25)
2 2 . D, E
(2 :
1 1 )
23. C, D, E
( 1 :
27)
24. A, B, C, D (2 : 1 1 2 )
25. A, B, E (2 : 1 1 1 )
26. A, B
(2 :113)
27. B, C
(3:
41)
28. A, D (1 : 28)
29. A, B, C, E (3: 40, 1 28)
30. B, D, E
( 1 :
28,2 114)
31. B, D
(2 :
115)
32. B, D, E
(1 :
28,29,2: 114, 115)
33. A, D
(2 :
115)
34. A, B ,E
(2 :
115)
35. A, C (2 : 117)
36. A, B, C, E
(2 :
116)
(2: 110)
(2:110)
(2: 117)
(3: 43)
(1:30)
(2: 117)
(2: 117)
(4: 105)
(4: 105)
(4: 105)
(4: 105,2: 116)
BIBLIOGRAFIE
1. A na Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi I , Ed. Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed.
Tehoplast Company S.R.L., Bucureti, 1995;
2. D. L upuleasa, luliana P o p o v i c i Tehnologie farmaceutic, voi 1, Ed.
Polirom, I ai, 1997;
3. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983.
4. *** Farmacopeea Romn, &d. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
37. A, B, E
38. A, D, E
39. A, B, C, D
- 40. A, B, C, E
41. A, B, C, D
42. A, B, D, E
43. A, C, D
44. A, B, D
45. B
46. C
47. B
Capitolul III '
STABILITATEA I CONSERVAREA MEDICAMENTELOR
1. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la stabilitatea
medicamentelor sunt prevzute de F.R.X.?
A. un medicament este considerat stabil dac, pstrat n condiii
corespunztoare, i pstreaz neschimbate caracteristicile pe
perioada de valabilitate
B. pentru a asigura stabilitateamedicamentului productorul
poate folosi procedee fizice, fizico-chimice sau chimice
C. pentru medicamentele realizate n industrie, pe eticheta
recipientului trebuie s se prevad data de fabricaie i data de
expirare
D. pentru medicamentele obinute n farmacie, pe eticheta
recipientului trebuie s se prevad data de preparare
E. condiiile speciale de conservare sunt prevzute la
monografiile generale.
2. Referitor Ia perioada de valabilitate a medicamentelor, sunt adevrate
afirmaiile:
A. se mai numete durat de valabilitate
B. se mai numete termen de valabilitate
C. F.R.X impune ca, pentru medicamentele obinute n farmacie,
pe eticheta recipientului s se prevad termenul de valabilitate
D. durata de valabilitate pentru medicamentele obinute n
farmacie.variaz de la cteva zile la cteva luni, n funcie de
tipul de fofrri farmaceutic
E. este perioada de timp care se scurge de la preparare pn la
data limit la care medicamentul corespunde nc exigenelor
stabilite oficial.
3. Dac nu"se prevede data de expirare, perioada de valabilitate a unui
produs realizat n industrie este de:
A. 1an '
B. 2 ani
C. 3 arii
D. 4 ani
E. 5 ani.
4. Precizai care din urmtoarele preparate realizate n receptur au o
perioad de valabilitate scurt, de cteva zile:
A. pulberi
B. supozitoare
C. infuzii
D. decocturi
E. unguente.
5. Preparatele care nu sunt prevzute n Farmacopee, se consider stabile
pn cnd cantitatea de substan activ atinge limita de.....din
cantitatea iniial:
A. 50%
B. 70%
C. 75%
D. 80%
E. 90%.
6 . Pentru preparatele farmaceutice cu un timp de conservare redus,
F.R.X prevede expresia:
A. se prepar la cerere
B. se prepar la nevoie
C. se prepar n cantiti mici
D. se pstreaz cel mult 3 zile
E. se pstreaz un timp nelimitat.
7. Factorii externi care influeneaz stabilitatea medicamentelor sunt:
A. solventul
B. lumina
C. aerul
D. temperatura,
E. microorganismele.
8 . Aerul poate accelera descompunerea preparatelor farmaceutice,
datorit prezenei:
A. oxigenului
B. dioxidului de carbon
C. azotului :
D. umiditii
E. microorganismelor.
9. Conform F.R.X, prin conservarea medicamentelor n recipiente bine
nchise, se evit urmtoarele:
A. contaminarea cu produse solide
B. contaminarea cu produse lichide
C. pierderea apei de cristalizare
D. influena oxigenului din aer asupra coninutului
E. fixarea dioxidului de carbon de ctre unele componente.
10. Conform F.R.X, prin conservarea medicamentelor n recipiente
nchise etan, se evit urmtoarele:
A. contaminarea cu produse solide sau lichide
B. contaminarea cu vapori sau gaze
C. contaminarea cu microorganisme
D. pierderea apei de cristalizare
E. fotodegradarea.
11. Prin expresia ferit de umiditate, F.R.X recomand:
A. pstrarea medicamentelor n recipiente bine nchise
B. pstrarea medicamentelor n recipiente bine nchise i n
prezena unei substane deshidratante
C. pstrarea medicamentelor n recipiente nchise etan
D. pstrarea medicamentelor n recipiente nchise etan i n
prezena unei substane deshidratante
E. pstrarea la o umiditate relativ mai mic de 60 5 %.
12. Conform F.R.X, prin expresia ferit de lumin, se nelege c
recipientele de sticl trebuie s fie:
A. lcuite
B. de culoare brun-nchis
C. fabricate din sticl neutr n toat masa
D. incolore, dar pstrate la ntuneric, n dulapuri nchise
E. siliconate.
13. Conform F.R.X, cnd se utilizeaz expresia la loc rcoros,
conservarea se face n urmtorul interval de temperatur:
A. 0 - 6 C
. B. 2 - 8 C
C. 8 - 15 C
D. 15- 25 C
E. 25 - 30 C.
14. Conform F.R.X, cnd se utilizeaz expresia la temperatura camerei,
conservarea se face n urmtorul interval de temperatur:
A. 0 ~ 6 C
B. 2 - 8 C
C. 8 - 15 C
D. 15 - 25 C
E. 25 - 30 C.
| 15. Precizai modificrile fizice care aduc prejudicii calitii
medicamentelor.
v A. modificarea gradului de dispersie
B. volatilizarea unor lichide
C. autooxidarea grsimilor i uleiurilor
D. modificarea rezistenei mecanice a comprimatelor
E. hidroliza esterilor.
16. Modificrile de natur fizic ntlnite la formele farmaceutice n
timpul conservrii se refer Ia:
A. creterea rezistenei comprimatelor
B. modificarea consistenei unguentelor
C. separarea fazelor emulsiilor
D. autooxidarea excipienilor lipofili din supozitoare
E. modificarea vscozitii siropurilor.
17. Modificrile de natur chimic ntlnite la formele farmaceutice n
timpul conservrii, se refer Ia:
A. hidroliz
B. modificarea strii de agregare a formelor farmaceutice
C. absorbia apei
D. oxidare
E. fooliz.
18. Referitor la modificrile chimice ce se pot produce n timpul
conservrii medicamentelor, sunt adevrate afirmaiile:
A. principalele modificri chimice sunt reprezentate de: hidroliz,
oxidare, racemizare, decarboxilare i fotoliz
B. substanele care conin grupri labile ca: esteri, amide, lactone,
lactame, sunt uor oxidabile
C. unele reacii chimice pot fi observate prin modificri ale
preparatului farmaceutic (apariia de precipitate, schimbarea
culorii, etc)
D. uleiurile fixe sau volatile sufer procese de hidroliz
E. racemizarea duce de obicei la scderea activitii.
19. Principalii factori care influeneaz oxidarea sunt:
A. oxigenul
B. lumina
C. urmele de ioni metalici
D. substanele cu aciune sinergic
E. cldura.
20. Pentru a evita descompunerea oxidativ a medicamentelor, se
folosesc:
A. substane uor oxidabile cu potenial redox sczut
B. umplerea recipientelor sub gaz inert
C. ageni conservnd antimicrobieni
D. substane cu aciune sinergic
E. captatori de radicali.
21. Care dintre urmtoarele substane se pot utiliza drept antioxidani?
A. clorura de benzalconiu
B. sulfii
C. metionin
D. tiomersal
E. tiouree.
22. Care dintre urmtorii compui se folosesc pentru stabilizarea
sistemelor lipofile?
A. tioureea
B. cisteina
C. tocoferoli
D. esterii acidului galic
E. acidul citric.
23. Precizai substanele auxiliare, care, prezente n formularea
preparatelor farmaceutice, favorizeaz dezvoltarea
microorganismelor:
A. zahr
B. amidon
C. gum arabic
D. alcool benzilic
E. gelatin.
24. Precizai forma farmaceutic cea mai expus contaminrii microbiene
rapide:
A. pulberi
B. soluii alcoolice
C. poiuni
D. unguente
E. supozitoare.
^ 25. Substanele cu aciune sinergic poteneaz aciunea antioxidanilor
prin:
A. reducerea potenialului redox al substanelor active
B. regenerarea moleculei deja oxidate
C. complexarea urmelor de metale grele
D. descompunerea peroxizilor ca trepte intermediare ale oxidrii
E. crearea unui pH care frneaz oxidarea.
26. Conservanii antimicrobieni folosii n preparatele farmaceutice se
aleg n funcie de:
A. natura formei farmaceutice de stabilizat
B. compatibilitatea cu componentele preparatului
C. calea de administrare
D. durata scurt de aciune
E. concentraii care s nu produc efecte nedorite dup
administrare.
27. Conform F.R.X, n dulapul Separanda se pstreaz recipientele cu
substane:
A. anodine
B. eflorescente
C. foarte active
, . D. stupefiante
E. toxice.
28. Conform F.R.X, n dulapul Venena se pstreaz recipientele cu
substane:
A. stupefiante
B. active
C. foarte active
D. anodine
E. toxice.
29. Conform F.R.X, recipientele cu substane toxice trebuie s aib
etichete:
A. cu inscripie neagr pe fond alb
B. cu inscripie alb pe fond negru
C. cu inscripie roie pe fond alb
D. cu inscripie alb pe fond rou
E. cu inscripie verde pe fond alb.
30. Conform F.R.X recipientele cu substane foarte active trebuie s aib
etichete:
A. cu inscripie neagr pe fond alb
B. cu inscripie alb pe fond negru
C. cu inscripie roie pe fond alb
D. cu inscripie alb pe fond rou
E. cu inscripie verde pe fond alb.
\ 31. Actul farmaceutic de supradozare se admite la formele farmaceutice
care conin:
A. substane greu de stabilizat
B. substane ce trebuie dozate cu strictee
C. forme levo ale substanelor active
D. substane active cu indice terapeutic mic
E.- antibiotice i vitamine.
32. n cazul n care este admis, supradozarea medicamentelor se practic
n medie cu....... % fa de valoarea declarat:
A. 10- 30%
B. 15 - 35 %
C. 20- 40%
D. 25 - 50 %.
E. 30- 60% .
33. Precizai afirmaiile corecte referitoare la supradozarea
medicamentelor:
A. procentul supradozrii se stabilete prin teste de mbtrnire
rapide sau foarte rapide
B. supradozarea se determin n urma a numeroase studii clinice
preliminare
C. supradozarea se efectueaz difereniat, n funcie de forma
farmaceutic
D. supradozarea se realizeaz n vederea asigurrii cantitii de
substan medicamentoas care s produc efectul terapeutic
optim, pe toat durata de utilizare
E. formele lichide care conin antibiotice se pot supradoza cu 5%,
fa de valoarea declarat.
1 . A, B, C, D
& 2-
^ d , e
3. E
4. C, D
5. E
6 . B, C
7. B, C, D, E
8 , A, B, D, E
9. A, B
10. A, B, C, D
11.B .C
12. B, D
13. C
14. D
15. A, B, D
16. A, B, C, E
17. A, D, E
18. A, C, E
19. A, B, C, E
20. A, B, D, E
21. B, C, E
22. C, D
23. A, B, C, E
24. C
>25. B, C, D, E
26. A, B, C, E
27. C *
28. A, E
29. B
30. C
31. A, E
32. A
33. A, B, C D
RSPUNSURI
4: 38)
3: 34,4: 35)
1:33)
3:35)
3: 37)
4: 39)
1: 34)
3: 35, 1: 34)
4:38)
4: 38)
4: 39)
4: 39)
4: 39)
4: 39)
3: 36, 1:35)
3: 36)
2: 127, 129, 130)
2: 127)
1: 37)
1:37)
1: 37)
1: 27)
3: 37)
3 37)
1:27)
1: 38)
4: 39)
4: 38)
4 38)
4: 38)
1:40)
3: 39, 1: 40)
2: 138)
BIBLIOGRAFIE
1. Ana Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed. Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed.
Tehoplast Company S.R.L ., Bucureti, 1995;
2. D. L upuleasa, I uliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi 1, Ed.
Polirom, lai, 1997;
3. V. Stnescu- Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
4 *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti, 1993.
Capitolul IV
CALITATEA MEDICAMENTELOR. ASIGURAREA CALITII
1. Calitatea unui medicament reprezint suma factorilor care contribuie
la asigurarea:
A. stabilitii
B. puritii
C. eficacitii
D. inocuitii
E. costului redus.
2. Calitatea unui medicament industrial depinde de:
A. materiile prime din formulare
B. procedeele de fabricaie aplicate
C. recipientele de condiionare folosite
D. aplicarea unui sistem de asigurare a calitii la nivelul fabricii
productoare
E. organigrama fabricii productoare.
3. Asigurarea calitii unui medicament este un concept larg care:
A. se refer numai la controlul produselor intermediare i al celor
finite
B. se refer la tot ceea ce poate influena calitatea
medicamentului
C. reprezint un ansamblu de msuri luate de productor n
scopul de a asigura calitatea medicamentului
D. urmrete doar aprovizionarea cu materii prime de la furnizori
cunoscui
E. permite gestionarea calitii de ctre productor.
4. Sistemul de asigurare a calitii:
A. include Regulile de bun practic de fabricaie (RBPF)
B. include Controlul calitii
C. este elaborat independent de directivele europene n domeniu
D. trebuie s confere i s pstreze calitatea medicamentului pe
toat perioada de valabilitate
E. se refer doar la existena unor proceduri de autoinspecfie i /
sau de audit de calitate care evalueaz aplicarea i eficacitatea
sistemului.
5. Sistemul de asigurare a calitii trebuie s garanteze, printre altele, c:
A. medicamentele se fabric n conformitate cu R.B.P.F.
B. responsabilitile manageriale sunt clar definite
C. reglementrile privind aprovizionarea i utilizarea materiilor
prime i a materialelor de ambalare sunt corecte
D. depozitarea, expedierea i manipularea produselor
medicamentoase asigur meninerea calitii lor pe perioada
de valabilitate
E. medicamentul poate fi eliberat pe piaa farmaceutic fr a
mai fi necesar controlul calitii sale.
6 . Asigurarea calitii unui medicament industrial nglobeaz aspecte
privind:
A. formularea
B. fabricaia
C. condiionarea
D. distribuirea n reea
E. prescrierea de ctre medic.
7. Regulile de bun practic de fabricaie:
A. sunt elemente ale Sistemului de Asigurare a Calitii
B. se aplic preparatelor obinute la receptur
C. sunt prevederi obligatorii n farmacopei
D. sunt recomandri pentru companiile de medicamente elaborate
de Autoritile competente
E. garanteaz ca produsele sunt fabricate i controlate dup
standarde de calitate corespunztoare i cerute prin
Specificaiile produsului i Autorizaia de Punere pe Pia a
produsului.
8 . Cerinele de baz ale R. B. P. F. impun:
A. definirea clar a procedeului de fabricaie
B. posibilitatea schimbrii procedeului de fabricaie descris la
obinerea Autorizaiei de Punere pe Pia, fr acordul
Autoritii competente
C. validarea etapelor critice ale procesului de fabricaie
D, redactarea clar a procedurilor i instruciunilor de lucru
E. doar controlul produsului finit, pentru a demonstra calitatea
acestuia.
9. Mijloacele necesare pentru aplicarea Regulilor de Bun Practic n
Fabricaie includ:
A. local i spaii adecvate
B. instalaii i servicii potrivite
C. echipamente de producie adecvate
D. personal calificat i instruit corespunztor
E. spaii de fabricaie corespunztoare clasei de curenie A,
pentru toate tipurile de forme farmaceutice.
10. Cerinele Regulilor de Bun Practic n Fabricaie se refer i la:
A. modul de administrare a medicamentului
B. instruirea personalului pentru efectuarea corect a procedurilor
C. nregistrarea tuturor rezultatelor din toate etapele de fabricaie
D. documentele de fabricaie i distribuie care s reflecte
istoricul complet al unei serii de produs
E. autorizarea desfurrii studiului clinic al medicamentului.
11. Alegei factorii care pot afecta calitatea medicamentelor:
A. instruirea regulat a personalului
B. uzura echipamentelor
C. procedee de preparare clare
D. procedee de control nespecifice
E. slaba comunicare i cooperare ntre compartimentele fabricii.
12. Validarea procedeelor tehnologice de obinere a unui medicament de
ctre productor:
A. este facultativ
B. este obligatorie
C. implic controlul etapelor critice
D. confer ncredere n proces i produs
E. dovedete c procedeul este reproductibil la fabricarea fiecrei
serii. -
13. Controlul calitii:
A. este parte a Regulilor de Bun Practic Farmaceutic
B. nu are legtur cu regulile de bun fabricaie
C. garanteaz efectuarea analizelor necesare asupra produsului
finit
D. verific conformitatea produsului cu caracteristicile
prestabilite n normele de calitate
E. nu se efectueaz pe fiecare serie de produs.
14. Controlul calitii medicamentelor industriale implic:
A. acceptarea sau refuzul materiilor prime
B. evaluarea caracteristicilor prestabilite ale produselor
intermediare din fabricaie
C. evaluarea caracteristicilor prestabilite ale produselor finite
D. evaluarea doar a produselor fmite
E. estimarea stabilitii medicamentului n timp.
15. Desfurarea activitii n farmacia comunitar:
A. se face n conformitate cu Regulile de Bun Practic de
Fabricaie
B. are loc n conformitate cu Regulile de Bun Practic n
Farmacie
C. se face cu respectarea prevederilor nscrise n farmacopee
pentru fiecare form farmaceutic
D. nu este reglementat prin intermediul unor reguli de bun
practic
E. are loc conform unor standarde impuse de Ministerul
Sntii.
'X 16. Controlul calitii se definete prin:
^ A. efectuarea pe eantioane prelevate prin randomizare din
fiecare lot fabricat
B. validarea etapelor critice de fabricaie
C. aplicarea unor metode i teste specifice
D. verificarea conformitii produsului cu caracteristicile
prestabilite
E. exprimarea unei aprecieri sau judeci asupra calitii
produsului.
17. Calitatea omogen (uniform) a unui lot (serii) de fabricaie se obine
prin:
A. controlul calittii produsului finit
iS-a- 1 .
B. respectarea riguroas a tuturor fazelor de fabricare i
condiionare
C. utilizarea de materii prime perfect controlate
D. controlul exclusiv al materiilor prime
E. controlul exclusiv al mediului ambiant din incinta de
producie.
18. Pentru asigurarea calitii medicamentelor preparate n farmacie sunt
necesare, conform Regulilor de Bun Practic de Farmacie:
A. un local corespunztor
B. o dotare adecvat pentru prepararea medicamentelor
C. controlul de calitate al medicamentelor industriale existente n
farmacie
D. respectarea condiiilor de pstrare a produselor farmaceutice
E. o bun comunicare med ic-farmacist.
\ l 9. Stabilitatea medicamentelor, unul dintre criteriile care definesc
0 calitatea acestora, se refer la:
A. stabilitatea fizico-chimic a substanei active
B. stabilitatea fizic a formei farmaceutice
C. stabilitatea microbiologic a formei farmaceutice
D. meninerea coninutului n substan activ n limitele
prestabilite
E. controlul biodisponibilitii.
20. Regulile de Bun Practic de Fabricaie descriu principiile de baz
privind:
A. instruirea i igiena personalului
B. criteriile de promovare a personalului
C. localurile i echipamentele
D. producia
E. documentaia.
21. Calitatea medicamentului este influenat de:
A. materii prime i recipiente de condiionare
B. personal
C. tehnologia de fabricaie
D. protocolul studiilor clinice
E. pacient.
22. Un medicament este corespunztor dac dup controlul calitii:
A. este identificat substana activ declarat pe etichet
B. coninutul n substan activ reprezint 80 % din cel declarat
C. coninutul n substan activ este cuprins n limitele prevzute
n Specificaii (normele de calitate)
D. impuritile chimice nrudite nu depesc limitele admise
E. dup administrare, determin instalarea rapid a aciunii.
23. Controlul calitii se refer, printre altele, la:
A. prelevarea probelor
B. controlul de laborator ai produsului finit
C. stabilirea Specificaiilor de calitate
D. validarea procesului tehnologic
E. ntocmirea documentaiei de validare.
24. Rezultatele testelor efectuate n cadrul controlului calitii unui
medicament se exprim:
A. prin aprecieri de tip admis sau respins
B. numeric, prin valori aproximative
C. numeric, prin valori specifice
D. doar printr-o concluzie general
E. prin toate aceste modaliti.
\ 25. Validarea unui proces tehnologic, ca element de asigurare a calitii:
A. dovedete, n mod documentat, tiinific, c procedeul este sub
control
B. dovedete, n mod documentat, tiinific, c procedeul este
reproductibil
C. este o etap obligatorie n dezvoltarea farmaceutic a
produsului medicamentos
D. este o etap facultativ n dezvoltarea farmaceutic a
produsului medicamentos
E. demonstreaz c metodele de analiz pentru controlul calitii
sunt specifice.
26. Controlul calitii materiilor prime utilizate la fabricarea
medicamentelor privete:
A. stabilirea identitii
B. determinarea purittii
' f es-
C. ambalarea adecvat i etichetarea corect
D. validarea metodelor analitice folosite n controlul produsului
finit
E. validarea etapelor critice ale procedeului de fabricaie a
produsului finit.
27. Controalele interfazice efectuate la fabricaia unui medicament:
A. se refer la controlul factorilor ambientali dintr-un local de
producie
B. se refer la controlul fiecrei etape a procesului tehnologic pe
parcursul desfurrii acestuia
C. verific calitatea produilor intermediari obinui n cursul
fabricaiei
D. nu dovedete aplicarea corect a procesului tehnologic
E. nu are caracter obligatoriu.
28. Caracteristicile de calitate ale unui produs finit:
A. se confer n etapa de preformulare
B. se confer prin formulare i preparare
C. sunt prevzute n monografii sau specificaii de calitate
D. sunt descrise n dosarul prin care se solicit obinerea
Autorizaiei de punere pe pia a produsului de ctre
productor
E. sunt stabilite doar n cursul validrii proceselor tehnologice.
29. Care din urmtoarele afirmaii privind caracteristicile de calitate ale
unui produs medicamentos sunt adecvate:
A. trebuie s se ncadreze n limitele prevzute n Specificaiile
de calitate
B. se menin la toate loturile, n timpul produciei pe scar larg
C. se menin doar pn la eliberarea produsului ctre pacient
D. se menin pe toat perioada de valabilitate a produsului
farmaceutic
E. pot varia semnificativ de la o serie la alta, n funcie de
furnizorii materiilor prime.
30. Validarea unui procedeu tehnologic:
A. se refer la controlul calitii produsului finit
B. este un program documentat tiinific de productor i inclus
n documentaia chimico-farmaceutic a produsului finit
C. demonstreaz c procedeul sau pri ale acestuia sunt
reproductibile i robuste
D. demonstreaz c procedeul sau pri ale acestuia nu sunt
perturbate de mici schimbri n desfurarea procesului
tehnologic
E. se efectueaz n conformitate cu reglementrile oficiale n
vigoare.
\ 31. Rezultatul final al validrii unui proces tehnologic:
} A. nu garanteaz calitatea produsului finit
B. conduce la un produs neuniform, dependent de variaii mici
ale procesului tehnologic
C. conduce la un produs de calitate nalt
D. conduce la produse uniforme i reproductibile n producia
industrial
E. stabilete caracteristicile de validare ale metodelor analitice
folosite n controlul medicamentelor.
32. Planul de validare a unui proces tehnologic:
A. este impus productorului de autoritatea competent
B. este propus de autoritatea competent
C. este propus de productor
D. const ntr-un plan scris n care va fi descris modul n care va
fi condus validarea
E. conine rezultatele validrii.
33. Precizai sursele majore de erori sau variaii n tehnologia de
preparare a unui medicament care pot afecta calitatea acestuia:
A. metodele analitice de control
B. materiile prime
C. personalul
D. aparatura / echipamentul
E. metodele sau procedeele de lucru.
34. Procedeele de analiz folosite n controlul calitii unui medicament,
desemnnd ansamblul de operaii necesare analizei, includ:
A. prepararea produselor intermediare
B. validarea procedeelor tehnologice
C. prepararea de eantioane, standarde de referin sau de lucru i
reactivi
D. modul de lucru
E. formule pentru calculul rezultatelor.
\ 35. Un procedeu de analiz trebuie s aib urmtoarele caracteristici
analitice:
A. fidelitate
B. exactitate
C. sensibilitate
D. liniaritate
E. rapiditate.
36. Normele de calitate dup care se efectueaz controlul calitii
medicamentelor, sunt:
A. Farmacopeile naionale i / sau recunoscute
B. Norma intern (Specificaia de calitate) a productorului
C. Normele de Bun Practic de Fabricaie
D. Normele de Bun Practic Farmaceutic
E. Normele de Bun Practic Clinic.
37. Precizai variabilele tehnologice care au impact asupra calitii
comprimatelor obinute prin granulare umed:
A. cantitatea de lichid de granulare
B. timpul de granulare
C. mrimea particulelor amestecului de comprimat
D. gradul de polimerizare al excipienilor folosii
E. testul de dezagregare.
38. Testele de control al calitii unui medicament prevzute n
farmacopei sau Specificaii (Norme) de control sunt, dup caz:
A. fizice
B. chimice
C. microbiologice
D. biologice
E. termice.
39. Prccizai determinrile biologice prevzute de F.R.X la controlul
calitii perfuziilor:
a ! pH
B. uniformitatea volumului
C. dozare
D. impuriti pirogene
E. sterilitate.
40. Contaminarea cu particule a aerului este relevant pentru calitatea
medicamentelor fabricate n:
A. boxe sterile
B. sli curate (clean rooms)
C. spaii obinuite de producie
D. compartimentele de recepie a materiilor prime
E. compartimentele de condiionare secundar.
41. Precizai probele de control oficinale pentru preparatele injectabile:
A. pH-ul soluiilor
B. uniformitatea volumului preparatelor lichide
C. uniformitatea volumului pulberilor pentru preparate injectabile
D. uniformitatea masei pulberilor pentru preparate injectabile
E. dizolvare.
42. Conform F.R.X, controlul calitii picturilor pentru ochi include,
dup caz:
A. aspect
B. mrimea particulelor
C. masa total pe recipient
D. apirogenitate
E. sterilitate.
43. Conform F.R.X, controlul calitii supozitoarelor include:
A. descriere
B. aspect
C. friabilitate
D. comportament la topire sau dizolvare
E. punct de topire.
44. Controlul contaminrii microbiene a produselor farmaceutice nesterile
urmrete determinarea:
A. pirogenelor
B. endotoxinelor bacteriene
C. numrului total de microorganisme viabile aerobe
D. lipsa unor microorganisme patogene
E. activitatea microbiologic a antibioticelor.
45. Determinarea numrului total de microorganisme aerobe din
preparate farmaceutice se face prin:
A. testul L AL (L imulus A moebocyte Lysate)
B. nsmnare direct n mediul de cultur
C. filtrare prin membran
D. teste biochimice
E. teste farmacodinamice.
\ 46. L imitarea numrului de microorganisme viabile este aplicabil
pentru:
A. preparate injectabile
B. preparate perfuzabile
C. preparate oftalmice
D. forme perorale
E. preparate topice.
47. Calitatea microbiologic a preparatelor medicamentoase
A. nu contribuie la asigurarea puritii acestora
B. este unul din factorii care asigur puritatea lor
C. se asigur n mod difereniat, n funcie de categoriile de
preparat, respectiv calea de administrare
D. este influenat de factori diferii, ncepnd cu materiile prime
pn la ambalarea produsului finit
E. este dependent doar de formularea medicamentului.
48. Puritatea unui medicament se refer la:
A. absena doar a contaminrii mecanice
B. lipsa contaminrii microbiologice, chimice i mecanice n
conformitate cu standardele, n funcie de tipul de preparat
C. prezena substanei active n cantitatea declarat
D. meninerea aspectului preparatului
E. toate cele de mai sus.
\^49. lnocuitatea relativ a medicamentului se refer la:
^ A. tolerana sistemic
B. tolerana local
C. absena toxicitii sistemice
D. eficien terapeutic
E. biodisponibilitate reproductibil. '
50. n ara noastr, prepararea medicamentelor se face n conformitate cu
urmtoarele ghiduri:
A. Regulile de bun practic de laborator (GL P)
B. Regulile de bun practic clinic (GCP)
C. I SO 9000
D. Regulile de bun practic de fabricaie (GMP)
E. Regulile de bun practic farmaceutic (GPF).
1 . A., B.,c, D
2 . A., B.,c, D
3. B, c, E
4. A., B,, D
5. A,, B. C. D
6 . A., B. c, D
7. A, D., E
8 . A, c, D
9. A, B, c, D
1 0 . B, c. D
1 1 . B, D, E
1 2 . B, C, D, E
13. A, C, D
14. A, B, c, E
15. B, c. E
16. A, c, D, E
17. B, c
18. A, B, D
19. A, B, c, D
2 0 . A, c, D, E
2 1 . A, B,
C
2 2 . A, c, D
23. A,
B,
C
24. A, C
25. A, B, C
26. A, B, C
27. B, C
28.
B, c, D
29. A, B, D
30. B, c, D, E
31. c, D
32. C. D
33. B, c, D, E
34. C, D, E
35. A, B, c, D
36. A, B
RSPUNSURI
(1:41,3:143)
(2: 666)
(2:666,5: 18)
(1:41 - 42, 2: 6 6 6 - 667, 5: 18)
(2: 666- 667; 5: 18)
(1:41,3: 145)
(1:41 - 42)
(1:42,5: 18- 19)
(1:42)
(5: 19)
(2: 666)
(2 : 666)
(1:42)
(3: 147)
(3: 146)
(1:42,3: 147)
(3: 147)
(3: 146)
(3: 143)
(1:42)
(2: 667)
(2: 667 - 6 6 8 )
(1:42)
(2: 666)
(1:42)
(2: 668)
(2: 666)
(1: 41 - 42)
(2: 669)
(2: 669)
(2: 669)
(2: 669)
(2: 670)
(3: 151)
(3: 151)
(3: 151)
37. A, B
38. A, B, C, D
39. D, E
40. A, B
" 41. A, B, D
42. A, B, C, E
43. A, B, D
44. C, D
45. B, C
46. D, E
47. B, C, D
48. B
49. B, C
50. D, E
(2: 672)
(3: 147)
(4: 493)
(3: 147)
(4:513)
(4: 710- 711)
(4: 889 - 890)
(4: 1081)
(4: 1082- 1083)
(2: 88)
(2: 75)
(2: 610)
(2: 610)
(3: 145)
BIBLIOGRAFIE
1. Ana Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi. 1, Ed. Tehoplast Company S.R.L.,
Bucureti, 1995;
2. S. L eucua, - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
3. Popovici I uliana, D. L upuleasa - Tehnologie farmaceutic, Voi. 1,
Ed. Polirom, I ai, 1997;
4 *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
5. *** Agenia Naional a Medicamentului: Hotrrea Consiliului
tiinific nr. 17 / 09.12.1999. Reguli de Bun Practic de Fabricaie.
Capitolul V
BJODISPONIBILITA TE. BIOECHIVALEN
1. Cantitatea de substan activ eliberat din doza existent n forma
farmaceutic i viteza cu care se produce eliberarea, se definesc prin
noiunea de:
A. disponibilitate biologic (biodisponibilitate)
B. echivalen farmaceutic
C. disponibilitate absolut
D. disponibilitate relativ
E. bioechivalen.
2. Biodisponibilitatea este maxim (100 %) n cazul administrrii de:
A. perfuzii
B. injecii i.m.
C. soluii de uz intern
D. injecii i.v.
E. injecii s.c.
3. n faza biofarmaceutic, substana activ parcurge urmtoarele etape:
A. eliberarea din forma farmaceutic
B. dizolvarea
C. absorbia
D. distribuia
E. eliminarea.
4. In cazul comprimatelor, primul proces care are loc dup administrare,
pentru ca substana activ s fie disponibil pentru absorbie, este:
A. dizolvarea substanei active n fluidele gastrointestinale
B. ionizarea substanei active
C. dizolvarea substanei active n snge
D. dizolvarea substanei active n epiteliul gastrointestinal
E. dezintegrarea, fragmentarea - dezagregarea comprimatului.
5. Absorbia nu este implicat cnd medicamentul este administrat pe
una din urmtoarele ci:
A. oral
B. intravenoas
C. intramuscular
D. rectal
E. subcutanat.
6 . Eliminarea substanei medicamentoase din organism se face:
A. prin ficat
B. sub forma unuia sau mai multor metabolii n general inactivi
C. cu vitez constant independent de viteza de absorbie
D. prin rinichi, intestin, plmni, piele, saliv
E. sub form de metabolii i / sau sub form neschimbat.
7. Eliminarea substanei medicamentoase din organism se caracterizeaz
prin urmtorii parametrii farmacocinetici:
A. constanta vitezei de eliminare
B. constanta vitezei de absorbie
C. perioada de njumtire
D. constanta vjtezei de dizolvare
E. clearance-ul.
8 . n faza farmacocinetic are loc transformarea in vivo" a substanei
active, care parcurge urmtoarele etape:
A. absorbia
B. dizolvarea
C. distribuia
D. eliberarea din forma farmaceutic
E. eliminarea (biotransformare i excreie).
9. Biodisponibilitatea absolut a unui medicament exprimat n procente
reprezint: '
A. raportul dintre concentraia sanguin a unui preparat de
referin i cea obinut prin administrarea formei
farmaceutice testate
B. raportul dintre concentraia sanguin a unei soluii orale cu
aceeai cantitate de'substan activ i concentraia sanguin
realizat dup administrarea preparatului testat
C. raportul dintre concentraia sanguin a medicamentului testat
i cea obinut prin administrarea intr.avenoas a unei soluii
cu acelai coninut n substan activ
D. raportul dintre concentraia sanguin a unui medicament
administrat intravenos i cea atins prin administrarea formei
farmaceutice testate, cu acelai coninut n substan activ
E. raportul dintre concentraia sanguin a medicamentului testat
i cea a unui preparat administrat rectal cu aceeai cantitate de
substan activ.
10. Cea mai utilizat metod de evaluare a biodisponibilitii este:
A. msurarea efectelor farmacologice - determinri efectuate pe
oameni
B. msurarea i reprezentarea grafic a variaiei concentraiei
sanguine a substanei medicamentoase n funcie de timp
C. determinarea concentraiei de substan medicamentoas la
locul de aciune
D. determinarea vitezei de eliberare in vitro a substanei
medicamentoase din forma farmaceutic
E. determinarea concentraiei de substan activ n urin.
11. L ichidele utilizate pentru determinarea in vitro a vitezei de
dizolvare pot fi:
A. plasma
B. apa distilat
C. soluie de acid clorhidric 0,1 mol/l (suc gastric artificial)
D. urin
E. soluie izotonic de clorur de sodiu.
12. Studiile vitezei de dizolvare in vitro a medicamentelor sunt
folositoare n evaluarea biodisponibilitii numai dac sunt corelate
cu:
A. dozarea substanei medicamentoase din forma farmaceutic
B. studii in vivo
C. studii preclinice la cel puin trei specii de animale
D. teste de mbtrnire accelerat
E.. teste de dezagregare.
13. Factorii care influeneaz biodisponibilitatea substanei active
dintr-un preparat medicamentos, sunt urmtorii:
A. proprietile fizico-chimice ale substanei active
B. tipul i cantitatea substanelor auxiliare
C. procesul tehnologic folosit la preparare
D. factorii fizici extemi
E. factorii fiziologici i patologici.
14. Factorii specifici substanei medicamentoase care influeneaz
biodisponibilitatea, sunt:
A. solubilitatea, viteza de dizolvare
B. constanta de ionizare
C. polimorfismul
D. mrimea particulei
E. polaritatea solventului.
15. Biodisponibilitatea unei substane administrate intern se mrete prin:
A. micronizare
B. micorarea suprafeei specifice
C. utilizarea de polimorfi metastabili
D. folosirea de derivai solubili
E. folosirea de polimorfi cu energie liber sczut.
16. Micronizarea mrete tolerabilitatea i biodisponibilitatea
medicamentelor administrate intern, cu excepia:
A. nitrofurantoinei
B. aspirinei
C. indometacinului
D. digoxinei
E. griseofulvinei.
17. In general, pentru mrirea vitezei de absorbie a unei substane active
administrate intern, se recomand:
A. folosirea de polimorfi metastabili
B. micorarea gradului de dispersie
C. folosirea de polimorfi cuenergie liber mai mic
D. acoperirea cu pelicule
E. reinerea substanei active ntr-o matri hidrofob.
18. Polimorfii unei substane se difereniaz prin:
A. aranjament structural
B. presiune de vapori
C. compoziie chimic
D. biodisponibilitate
E. proprieti optice.
19. Un polimorf metastabil al unei substane farmaceutice se
caracterizeaz prin:
A. un coninut mai sczut de energie liber
B. viteza de dizolvare mai mic n ap .
C. stabilitate mai mare
D. biodisponibilitate inferioar
E. nici una din afirmaiile de mai sus nu este valabil.
20. Un polimorf metastabil al unei substane farmaceutice se difereniaz
de polimorful stabil, corespunztor prin:
A. vitez de dizolvare mai mare n ap
B. stabilitate mai mare
C. biodisponibilitate superioar
D. punct de topire mai ridicat
E. coninut mai sczut de energie liber.
21. Forma anhidv a unei substane cristalizate se difereniaz de cea
hidratat prin:
A. vitez mai mare de dizolvare
B. biodisponibilitate mai mare
C. coninut mai mare n energie intern
D. eficacitate sczut
E. nici unul dintre rspunsuri nu este corect.
22. Factorii fiziologici care influeneaz biodisponibilitatea la absorbia
pe cale oral sunt urmtorii:
A. mrimea suprafeei de absorbie
B. cantitatea, compoziia i pH-ul fluidului intern n care se
produce cedarea
C. complexarea substanei active cu ali constitueni ai
medicamentului
D. efectul primului pasaj
E. starea de boal a pacientului.
23. Caracteristicile individuale care pot influena rspunsul terapeutic al
unui medicament administrat perorai sunt:
A. sexul
B. forma farmaceutic
C. vrsta
D. starea patologic
E. motilitatea gastro-intestinal.
24. Factorii farmaceutico-tehnologici care pot influena
biodisponibilitatea sunt:
A. tipul de form farmaceutic
B. procedeul de fabricaie
C. momentul administrrii medicamentului
D. constanta de disociere a substanei active
E. tipul i cantitatea substanelor auxiliare.
25. Agenii tensioactivi pot influena biodisponibilitatea substanelor
active prin;
A. favorizarea umectrii
B. prelungirea timpului de evacuare a coninutului stomacal
C. modificarea permeabilitii celulare
D. complexare
E. micorarea constantei dielectrice a mediului.
26. Agenii de vscozitate utilizai pentru formele lichide, pot influena
biodisponibilitatea substanelor active prin:
A. descreterea motilitii intestinale
B. scderea vitezei de dizolvare a substanei active
C. micorarea vitezei de golire a stomacului
D. scderea vitezei de deplasare a moleculei de substan activ
ctre membranele de absorbie
E. nici unul dintre rspunsuri nu este corect.
\ l 7 . Viteza de eliberare a substanei active din formele farmaceutice cu
administrare peroral scade, n general, n ordinea:
A. suspensii apoase - soluii apoase - capsule - pulberi -
comprimate - drajeuri
B. soluii apoase - pulberi - suspensii - capsule - comprimate -
drajeuri
C. soluii apoase - suspensii apoase - drajeuri - comprimate -
capsule - pulberi
D. drajeuri - comprimate - capsule - pulberi - suspensii apoase -
soluii apoase
E. soluii apoase - suspensii apoase - pulberi - capsule -
comprimate - drajeuri.
28. Dou medicamente prezint echivalen farmaceutic atunci cnd:
A. conin cantiti identice din aceleai substane active,
prelucrate n forme farmaceutice de acelai tip (destinate
aceleiai ci de administrare) i care rspund acelorai
exigene de calitate
B. produc aceleai efecte terapeutice
C. au aceeai vitez de absorbie
D. se administreaz pe aceeai cale
E. nici una din afirmaiile de mai sus nu este valabil.
29. Dou tipuri de comprimate sunt bioechivalente atunci cnd:
A. prezint echivalen chimic
B. conin substane active diferite care au aceeai aciune
terapeutic
C. au aceleai substane auxiliare
D. conin cantiti egale din aceleai substane medicamentoase i
permit trecerea cu aceeai vitez a. substanelor active n
circulaia sanguin
E. sunt echivalente farmaceutice sau alternative farmaceutice
care, realizeaz aceleai concentraii sanguine de substan
activ, cu viteze asemntoare.
\ 30. Precizai cazurile n care nu este necesar determinarea
' biodisponibilitii:
A. forme farmaceutice cu eliberare prelungit
B. forme farmaceutice cu eliberare ntrziat
C. soluii injectabile
D. gaze pentru inhalaie
E. medicamente cu aplicare local, pe mucoase, care nu necesit
absorbie, pentru a fi eficiente.
31. Produsele medicamentoase sunt considerate alternative farmaceutice
dac:
A. conin aceeai entitate terapeutic
B. entitatea terapeutic difer n forma chimic (sare, ester, etc.^
C. difer sub aspectul formei farmaceutice
D. difer n coninutul n substan medicamentoas
E. sunt echivalente farmaceutic.
32. Alegei substanele medicamentoase care pot crea probleme
biofarmaceutice:
A. substane cu solubilitate mare n ap
B. substane cu solubilitate redus n ap
C. substane cu vitez de dizolvare mare
D. substane cu absorbie limitat la un anumit segment al
tractului digestiv
E. substane cu metabolizare local, rapid.
33. Medicamentele generice:
A. sunt denumite i produse practic similare
B. sunt denumite i medicamente multisurs interschimbabile
C. sunt alternative farmaceutice
D. au aceeai compoziie calitativ i cantitativ
E. sunt bioechivalente cu produsul de referin.
RSPUNSURI
l. A
( 1 :
44)
2 . A, D (4: 16, 1 45,3 179, 2 : 218)
3. A, B
(2 : 44,3 163)
4. E ( 1 : 56, 3 164)
5. B (4: 16, 1 45,3 : 165)
6 . B, D, E
(J :
44,3 165)
7. A, c, E
(3: 165)
8 .
A, c. E
( 1 :
44,3 165)
9. C (4: 16, 1 45,3 179)
1 0 . B
( 1 :
47,3 181)
1 1 . B, c (2 : 225)
1 2 . B (4: 15)
13. A, B, C, E (4: 19- 20, 1 : 51,3: 186,2: 232)
14. A, B, C, D
( 1 :
52 - 55, 3: 186 - 190,2: 221)
15. A, c, D (4: 18- 19, L: 53,3: 188)
16. A
(2 : 18, 1
53,3 187)
17. A
(I :
52- 55, 3: 186- 190)
18. A, B, D, E (4: 18, 1 53,3 188)
19. E
(4: 18- 19, 1: 54,3: 188)
2 0 . A, c, D
( 1 :
54,3 188)
2 1 . A, B, C (4: 18, 1 54,3 : 189)
2 2 . A, B, D, E
( 1 :
51,3 192 - 194)
23. A, c, D, E (4:
15)
24. A, B, E '
(1:
55 - 56,3: 190- 192)
25. A, B, C, D
(4: 2 0 , 1 57,3 191)
26. A, B,
C, D (1: 58, 3 191)
27. E-
(1:
56,3 191)
28. A (4: 16, 1 46)
29. D, E (4: 16, 1 46)
30. c, D. E
(5: 121)
31. A, B, c, K (5. 119)
32. B, D, E (5: 112)
33. A, B, D, E
(5: 120)
BIBLIOGRAFIE
1. Ana M aria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed. Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed.
Tehoplast Company S.R.L ., Bucureti ,1995 ;
2. S. L eucua - Farmacocinetica n terapia medicamentoas, Ed.
Medical, Bucureti, 1989 ;
3. D. L upuleasa, luliana Popovici - Tehnologiefarmaceutic, voi. 1,
Ed. Polirom, lai,1997 ;
4. V. Stnescu- Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983
5. S. L eucua - Tehnologia farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001.
Capitolul VI
SOLUII
1. Soluiile prezint multiple avantaje ca form farmaceutic, deoarece:
A. se pot utiliza pe toate cile de administrare
B. permit o dozare exact a substanelor active
C. ofer aciune prompt i biodisponibilitate mare
D. pot fi ndulcite, aromatzate i colorate
E. au o stabilitate mare n timp.
2. Conform F.R.X, la prepararea soluiilor se respect urmtoarele
reguli:
A. ordinea i modul de dizolvare se efectueaz n funcie de
natura i proprietile substanelor active
B. substanele volatile se adaug la sfrit
C. completarea cu solvent se face la volumul specificat (m/v)
D. soluia final se filtreaz dac e cazul
E. cnd se prepar soluii cu substane puternic active sau toxice,
se vor folosi ntotdeauna soluii titrate.
3. Solubilitatea substanelor conform F.R.X, se exprim prin:
A. cantitatea n grame de substan dizolvat n 1ml de solvent la
t = 20 2 C
B. cantitatea n grame de substan dizolvat n 100 ml de solvent
la t = 20 2 C
C. volumul de solvent (n mililitri) necesar pentru a dizolva
lgram substan solid sau 1 mililitru substan lichid la t=
20 2C
D. cantitatea de solvent necesar pentru a dizolva 100 grame
substan solid la t = 20 2 C
E. expresii: foarte uor solubil, uor solubil, solubil, etc.
4. Solvenii utilizai la prepararea soluiilor medicamentoase trebuie s
ndeplineasc condiiile:
A. s prezinte inerie fiziologic i chimic
B. s aib putere mare de dizolvare
C. s fie puri
D. sa aib constant dielectric mic
E. s fie stabili.
5. Solvenii indicai de F.R.X. ca fiind cei mai folosii, pentru prepararea
soluiilor medicamentoase sunt:
A. apa
B. alcool
C. glicerol
D. propilenglicol
E. uleiuri vegetale.
6 . Conform F.R. X, supliment 2004, prin ap distilat se nelege:
A. ap purificat prin schimb ionic
B. ap purificat prin electroosmoz
C. ap purificat preparat prin distilare
D. ap purificat prin osmoz invers
E. ap pentru preparate injectabile.
7. Care sunt metodele de obinere a apei folosit ca solvent la prepararea
soluiilor?
A. distilarea
B. demineralizarea
C. adsorbia
D. ultrafiltrarea
E. osmoza invers.
8 . Conform F.R.X, prin alcool se nelege:
A. alcool absolut
B. alcool concentrat
C. alcool diluat
D. alcool de 96 c
E. alcool de 70c .
9. Alcoolul este miscibil cu:
A. apa
B. acetona
C. cloroformul
D. eterul
E. uleiurile grase.
10. Contracia de volum care apare cnd alcoplul i apa distilat sunt
amestecate se datoreaz n primul rnd:
A. forelor de atracie Van dei Waals
B. legturilor covaleme
C. legturilor ionice
D. legturilor de hidrogen
E. schimbrilor de temperatur.
1I. Care din urmtoarele soluii alcoolice sunt prevzute de F.R.X?
A. soluia alcoolic de camfor 10 % (spirt camforat)
B. soluia alcoolic de mentol I % (spirt mentolat)
C. soluia de clorur de amoniu anisat
D. alcoolul boricat 4 %
E. soluia alcoolic de iod- iod urat (tinctura de iod).
12. Urmtoarele afirmaii referitoare la glicerol, ca solvent, sunt
adevrate, cu excepia:
A. este higroscopic
B. nu permite dezvoltarea microorganismelor
C. se folosete mai ales pentru preparatele topice
D. este complet lipsit de aciune terapeutic proprie
E. la cald are putere de dizolvare mai mare.
13. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la propilenglicol nu este
valabil?
A. este un lichid vscos i higroscoptc
B. asigur stabilitatea substanelor uor hidrolizabile
C. se poate administra intern i extern
D. este miscibil cu apa i alcoolul etilic
E. se transform n organism n produi toxici.
14. Propilenglicolul este miscibil cu:
A. apa
B. alcoolul
C. uleiul de parafin
D. glicerina
E. uleiul de floarea-soarelui.
15. Urmtoarele afirmaii referitoare Ia uleiul de floarea-soarelui sunt
adevrate, cu excepia:
A. este cel mai frecvent ulei vegetal folosit ca solvent
B. este un bun dizolvant pentru substane lipofile i uleiuri
volatile
C. este miscibil cu benzina, eterul, cloroformul
D. este un bun dizolvant pentru substanele hidrofile
E. se poate administra intern i extern.
16. Conform F.R. X, soluiile titrate cu substane toxice i puternic
active se prepar n diluie de:
A. 1: 1
B. 1: 10
C. 1: 1000
D. 50 : 100
E. 1: 100.
17. Urmtorii factori influeneaz viteza de dizolvare:
A. suprafaa de contact solid / lichid
B. constanta crioscopic a mediului de dizolvare
C. difuziunea
D. agitarea
E. temperatura.
18. Solubilizarea poate fi obinut:
A. prin introducerea de grupri hidrofile n molecula substanelor
medicamentoase medicamentelor
B. prin formarea de compleci sau de asociaii moleculare
C. prin utilizarea de cosolveni .
D. prin nglobare n miccle
E. prin salefiere.
19. Mrirea solubilitii prin hidrotropie se bazeaz pe:
A. activarea punilor de hidrogen
B. formarea de compleci
C. formarea de sruri-
D. scderea tensiunii interfaciale
E. formarea de micele.
20. Prin complexare cu ciclodextrine se obine o cretere a solubilitii
unor medicamente ca:
A. glicozide cardiotonice
B. iod
C. benzodiazepine
D. prostaglandine
E. vitamine liposolubile.
21 Care din urmtoarele proprieti fizice ale unei soluii apoase de
substane tensioactive variaz brusc cnd se realizeaz concentraia
micelar critic?
A. conductibiiitatea
B. indicele de refracie
C. tensiunea superficial
D. vscozitatea
E. presiunea osmotic.
22. Solubilizarea micelar se poate aplica n cazul: j
A. vitaminelor hidrosoiiibile
B. hormonilor steroidieni
C. substanelor volatile
D. antibioticelor
E. antisepticelor.
23. Care din urmtoarele substane tensioactive sunt anionice?
A. polisorbai
B. alchilsulfai
C. cremofori
' D. sruri cuaternare de amoniu
E. spunuri.
24. Care din urmtoarele substane tensioactive sunt neionice?
A. polisorbai
B. alchilsulfai
C. cremofori
D. sruri cualernare de amoniu
E. esteri ai zaharazei.
25. Care din urmtoarele substane se folosesc ca edulcorani pentru
preparatele de uz intern?
A. zaharoza
B. aspartamul
C. zaharina sodic
D. lactoza
E. sorbitoiul.
26. li n conservant pentru soluii trebuie s ndeplineasc urmtoarele
condiii:
A. s fie eficient n concentraii mici
B. s mpiedice multiplicarea i creterea microorganismelor
C. s aib spectru larg de aciune
D. s fie netoxic, neiritant i stabil
E. s fie biodegradabil.
27. Care din urmtoarele soluii medicamentoase sunt de uz intern?
A. limonadele
B. poiunile
C. loiunile
D. soluiile buvabile
E. elixirele.
28. Administrarea soluiilor pe cale bucal prezint urmtoarele
avantaje:
A. absorbia rapid
B. evitarea primului pasaj hepatic
C. evitarea inactivrii substanelor medicamentoase n sucurile
digestive
D. o dozare foarte exact a substanelor medicamentoase
E. administrare uoar.
29. Care din urmtoarele soluii de uz intern se conserv n recipiente
colorate?
A. soluia de clorur de amoniu anisat
B. soluia apoas de iod - iodurat
C. siropul de mtrgun
D. soluia de acetat de amoniu 15 %
E. soluia de cloroform 0,5 %.
30. Temperatura de conservare a siropurilor este. conform F.R. X. de:
A. 2 - 8 C
B. 8 - 15 C
C. 15 - 25C
D. 30 - 40 C
E. temperatura nu are importan la conservarea siropurilor.
31. Siropul simplu are concentraia n zahr:
A. 40%
B. 58%
C. 64%
D. 48%
E. 70%.
32. Datorit invertirii zahrului n timpul conservrii necorespunztoare,
siropul simplu prezint:
A. un gust mai puin dulce dect a fost iniial
B. o scdere a presiunii osmotice
C. un gust mai dulce dect a fost iniial
D. un aspect opalescent
E. nici una din afirmaiile de mai sus nu este adevrat.
33. Obinerea siropurilor prin dizolvarea zahrului n ap sau soluii
medicamentoase, la rece, prezint urmtoarele avantaje:
A. evitarea alterrii substanelor active
B. evitarea hidrolizei i caramelizrii zaharozei
C. mrirea vitezei de dizolvare
D. mrirea vitezei de filtrare a siropului
E. obinerea de preparate limpezi.
34. Conform F.R.X, la Separanda se pstreaz:
A. siropul de balsam de Tolu
B. siropul de codein 0,2 %
C. siropul simplu
D. siropul de mtrgun
E. nici unul din siropurile de mai sus.
. 35. Urmtoarele siropuri sunt prevzute ca monografii individuale n
F.R.X, cu excepia:
A. siropului simplu *
B. siropului de balsam de Tolu .
C. siropului de portocale
D. siropului de codein 0,2 %
E. siropului de mtrgun.
36. Care din urmtoarele materiale se folosesc ca ageni de clarificare a
siropurilor?
A. hrtie de filtru
B. talc
C'. celuloza microcristalin
D. caolin
E. crbune activ.
37. Pentru conservarea siropurilor cu concentraie inferioar siropului
simplu, .F.R.X indic utilizarea de;
A. clorura de benzalconiu 1%o
B. borat de fenilmercur 2 %
C. amestec Nipagin : Nipasol 9:1, n concentraie de 1,5 %o
D. amestec Nipagin : Nipasol 3:1, n concentraie de 1%
E. amestec Nipagin : Nipasol 1:9, n concentraie de 1,5 %o.
3(S. Conform F.R.X, substanele auxiliare folosite la prepararea
siropurilor medicamentoase, sunt:
A. ageni pentru corectarea gustului
B. ageni pentru corectarea mirosului
C. ageni pentru ajustarea pH-ului
D. ageni pentru creterea vscozitii
E. conservani antimicrobieni potrivii.
39. L imonadele:
A. sunt soluii ndulcite i aromatizate. destinate administrrii
interne
B. au solvent hidroalcoolic
C. pot l gazoase sau negazoase
D. se prepar la nevoie
E. se pstreaz timp scurt ( l -2 zile), la rece.
40. Componenta alcalin a soluiei efervescente prevzut de F.R. X
este:
A. carbonat de sodiu
B. hidrogenocarbonat de sodiu
C. acetat de sodiu
D. fosfat disodic
E. tartrat de sodiu.
41. Acizii organici folosii la prepararea limonadelor sunt:
A. acid acetic
B. acid citric
C. acid oleic
D. acid tartric
E. acid lactic.
42. Componenta acid a soluiei efervescente prevzut de F.R. X este:
A. acidul clorhidric
B. acidul fosforic
C. acid citric
D. acid lactic
E. acid tartric.
43. Soluia efervescent (limonada gazoas) se folosete pentru
aciunea:
A. laxativa
B. antidiareic
C. antiacid
D. antiemtica
E. antiseptic.
44. Soluia de citrat de magneziu prezint aciune:
A. antiemetic
B. laxativ - purgativ
C. antidiaretic
D. antiacid
E. sedativ.
45. Soluia de citrat de magneziu este cunoscut sub denumirea:
A. soluia Sabouraud
B. limonada Rog
C. soluia Burow
D. poiunea Rivire
E. soluia Lugol.
46. Care dintre urmtoarele afirmaii despre apele aromatice sunt
adevrate?
A. sunt soluii apoase de uleiuri volatile utilizate ca atare sau ca
vehicul
B. se obin prin dizolvarea direct a uleiurilor volatile in ap
C. se obin prin distilarea uleiurilor volatile cu vapori de ap
D. sunt soluii apoase de substane solide volatile
E. sunt soluii apoase saturate de uleiuri volatile.
47. Care dintre urmtoarele soluii medicamentoase sunt de uz extern?
A. loiuni
B. ape de gur
C. clisme
D. elixire
E. gargarisme.
48. Soluiile n glicerin sunt preparate farmaceutice lichide:
A. obinute prin dizolvarea substanelor active n glicerin, la
rece sau la cald
B. folosite pentru uz extern
C. care pot produce deshidratarea esuturilor
D. care sunt lichide mai vscoase dect soluiile apoase
E. care sunt contaminate uor de microorganisme.
49. Preparatele lichide vscoase, destinate a fi aplicate pe gingii, pe
pereii interni ai cavitii bucale i pe faringe, se mai numesc:
A. colutorii
B. gargarisme
C. pensu laii
D. badijonaje
E. ape de gur.
50. Care dintre urmtoarele preparate de uz extern sunt oficinale?
A. soluia Sabouraud
B. soluia Burow
C. soluia apoas de iod -=iodurat
D. soluia alcoolic de iod - iodurat
E. glicerina boraxat 10 %.
51. Administrarea endonazal pentru efect sistemic prezint urmtoarele
avantaje:
A. absorbie rapid
B. evitarea primului pasaj hepatic
C. evitarea inactivrii substanelor medicamentoase n sucurile
digestive
D. prejudicierea funciei ciliare
E. uurin la administrare.
52. Conform F.R.X, la prepararea picturilor pentru nas se utilizeaz
urmtoarele vehicule:
A. apa distilat
B. soluia izotonic de clorur de sodiu
C. uleiul de floarea - soarelui neutralizat
D. uleiul de vaselin
E. soluia izotonic de glucoz.
53. La prepararea picturilor pentru nas se admite folosirea urmtoarelor
vehicule, cu excepia:
A. uleiului de floarea - soarelui neutralizat
B. soluiei izotonice de glucoz
C. parafinei lichide
D. mucilagului de metilceluloz 2 %
E. soluiei izotonice de clorur de sodiu.
54. Conform F.R.X, la prepararea picturilor pentru nas se pot folosi ca
substane auxiliare:
A. solubilizani
B. ageni pentru creterea vscozitii
C. ageni pentru ajustarea pH - ului
D. aromatizani
E. conservani antimicrobieni potrivii.
55. Conform F.R. X, pH -ul picturilor pentru nas trebuie s fie cuprins
ntre:
A. 7,0- 8,5
B. 6 ,0 - 7,5
C. 4,5- 7,5
D. 4,5 - 6 , 0
"E; 4,0- 5,5.
56. Monografia Otoguttae din F.R.X cuprinde preparate din
urmtoarele forme farmaceutice:
A. soluii
B. colutorii
C. emulsii
D. tincturi
E. suspensii.
57. Conform F.R.X, solvenii cei mai folosii la prepararea picturilor
auriculare sunt:
A. apa
B. glicerolul
C. alcoolul diluat
D. propilenglicolul
E. uleiul de parafin.
58. Conform F.R.X, pH - ul soluiilor apoase pentru picturile
auriculare trebuie s fie cuprins ntre:
A. 7,0- 8,0
B. 5,0- 7,5
C. 4,5 - 8,5
D. 4,0 - 6,0
E. 6,0- 9,0.
59. Apele de gur (splaturile bucale):
A. sunt soluii apoase sau hidroalcoolice utilizate pentru cltirea
cavitii bucale
B. au aciune antiseptic, rcoritoare, dezodorizant
C. au o reacie acid
D. au efect de scurt durat
E. sunt soluii concentrate care se dilueaz nainte de
administrare.
60. La prepararea tincturii de iod, descris de F.R.X, se folosesc:
A. iod
B. iodur de potasiu
C. alcool de 95
D. alcool de 70c -
E. alcool de 50c.
61. Soluiile pentru gargarisme:
A. sunt soluii hidroalcoolice destinate splrii bucale
B. sunt soluii apoase destinate gargarei, n scopul obinerii unui
efect local
C. se folosesc sub form de soluii concentrate
D. cnd se prezint ca soluii concentrate, se dilueaz nainte de
ntrebuinare
E. nu trebuie s fie nghiite.
62. Soluii pentru splri auriculare:
A. sunt destinate curirii conductului auditiv extern
B. se administreaz sub form de picturi
C. au un pH slab alcalin
D. cele apoase trebuie s aib un pH care s se ncadreze n
limitele fiziologice
E. trebuie s fie sterile dac se aplic naintea unei intervenii
chirurgicale
63. Soluiile pentru splri nazale:
A. sunt n general soluii apoase hipertonice
B. sunt n general soluii apoase izotonice
C. au efect vasoconstrictor
D. sunt utilizate pentru curarea foselor nazale
E. trebuie s fie sterile, cnd sunt destinate aplicrii pe mucoasa
lezat.
64. Cte grame de perhidrol sunt necesare pentru a prepara 200 g ap
oxigenat?
A. 3
B. 10
C. 5
D. 20
E. 50.
65. Cte grame de soluie de rivanol l%o sunt necesare pentru a prepara
400 g soluie 0,5 %0?
A. 1 0
B. 50
C. 2 0 0
D. 1 0 0
E. 40.
6 6 . Cte grame de CaCl2 6H20 conin 100 g soluie stoc de clomr de
calciu?
A. 0,1
B. 10
C. 25
D. 50
E. 95.
67. O soluie de boratfenilmercur 0,002 % este o soluie:
A. 1 : 1000
B. 1 : 10 000
C. 1 : 20 000
D. 1 . 50 000
E. 1: 100 000.
6 8 . Care va fi concentraia final a unei soluii de albastru de nietilen
obinut prin diluarea pn la 2000 g a 50 g soluie 0,1 %?
A. 0 ,0 2 %
B. 0,01 %
C. 0,0025 %
D. 0,001 %
E. 0,0005 %.
69. Cte grame de violet de geniana 0,5 % sunt necesare pentru a
prepara 500 g soluie 0,01 %?
A. 1
B. 5
C. 10
D. 50
E. 100.
70. Care va ii concentraia final a unei soluii de acetotartrat de
aluminiu dac la 250 g soluie 10 % se adaug 1kg de ap distilat?
A. 2 , 0 0 %
B. 2,50 %
C. 1,30%
D. 3,00 %
E. 0.55 %
71. Pe o prescripie medical se solicit eliberarea unui preparat care
conine 10 g CaC12 6 H20. Cte grame din soluia stoc va folosi
farmacistul?
A. 1 0 0
B 15
C. 2 0
D. 25
E. 30.
72. La 50 g soluie oficinal de acetat de amoniu, se adaug 25 g ap
distilat. Precizai concentraia pe care o are soluia final:
A. 3,75 %
B. 7,5%
C. 10%
D. 15%
E. 5%.
73. Cte grame de soluie titrat de sulfat de atropin 1% sunt necesare
pentru a prepara o prescripie magistral care necesit 4 mg sulfat
de atropin?
A. 0,2
B. 0,4
C. 2
D. 4
E. 1.
74. Cte grame de soluie de peroxid de hidrogen 3 % ar fi necesare
pentru a prepara 120 g soluie 1% peroxid de hidrogen? Ce cantitate
de ap se folosete la prepararea soluiei respective?
A. 100,20
B. 40,80
C. 60,60
D. 80,40
E. 20,100.
75. Ce cantitate (g) de alcool concentrat este necesar pentru a se
prepara 2 kg de tinctura de iod?
A. 872,1 g
B. 912,5 g
C. 459 g
D. 918 g
E. 541.
76. Ce cantiti de alcool concentrat i ap sunt necesare pentru a
prepara 300 g alcool diluat?
A. 202,5 g i 97,5 g
B. 67,5 g i g 232,5 g
C. 162,3 g i 137,7 g
D. 254,1 g i 45,9 g
E. 91,8 g i 208,2 g.
77. Ce cantitate de zahr (g) este necesar pentru a prepara 3 kg sirop
simplu.
A. 2000
B. 1500
C. 2500
D. 1440
E. 1920.
78. Cte grame HC1 concentrat sunt necesare pentru a prepara 2 kg de
HCI diluat? (Conform F.R.X, HC1 concentrat =36,5 %, iar HC1
diluat = 1 0 %).
A. 74
B. 548
C. 600
D. 1096
E. 1500.
RSPUNSURI
1 A
, B, C.D
(3: 2 2 1 -2 2 2 )
2 . A
, B,D ,E
(5: 849)
3. C., E
(5: 984)
4. A,
, B,, C, E
( 1
: 69)
5.
A.
, B.. C, E (5: 849)
6 . C
(2 :
: 26)
7. A,, B, D, E
(3:251-252)
8 . B, D
(5: 36,98)
9. A. B, C, D (3:: 263, 2: 71)
1 0 .. D
( 1 :
71,3: 263)
1 1 . A, E
(5: 854. 860)
1 2 . D
( 1 :
72,3:264)
13. E
( 1 :
70- 71,3: 264)
14. A, B, D
(1:73,3:264)
15. D
( 1 :
74, 3: 265)
16. B, E
(5: 849)
17. A, c, D, E
(3:227- 239,276)
18. A,
B, C, D
( 1 :
81)
19. A, B, D
( 1 :
82)
2 0 . A, C, D, E
( 1 :
82)
2 1 . A, B, C, D
( 1 :
83)
2 2 . B, c, D, E
( 1 :
8 6 )
23. B, E
( I :
83)
24. A, c, E
( 1 :
83)
25. A, B, C, E
(l :
105,3: 269)
26. A, B, C, D
(3: 272)
27. A, B, D, E
( 1 :
96,3:221)
28. A, D, E
(3: 2 2 0 )
29. A, B, E
(2 : 21-26)
30. B
(5: 845)
31. C
(1 :
100,3:291)
32. B, c, D
( I :
102,3: 290)
33. A, B
( 1 :
100,3: 291)
34. D
(5: 845-849)
35. C
(5: 845-849)
36. A, B, D, E
(5: 101, 3: 296)
37. C
(5: 845)
38. A, B, D, E
(5: 844)
39. A, C, D, E
(3: 298)
40. B
(5: 859)
41. B, D, E
(2:21,3: 299)
42. C
(2: 22, 8 : 859)
43. D
(2: 23)
44. B
(2 : 26, 8 : 8 6 8 )
45. B
(2: 25)
46. A, B, C, E
(1: 103-104,4: 304)
47. A, B, C, E
(3:221)
48. A, B, C, D (2: 96)
49. A, D
(3: 340)
50. B, D
(5: 850, 8 6 6 )
51. A ,B ,C ,E
(3:321)
52. A, B, C, E
(5: 823)
53. C
(3: 332-333)
54. A, B, C, E
(5: 823)
55. B
(5: 823)
56. A, C, E
(5:716)
57. A, B, C, D
(5: 716)
58. B (5: 716)
59. A, B, D, E
(1: 111,2: U4, 6 : 83,8)
60. A, B, E
(2:81,8:886)
61. B, D, E
(6 :8 6 )
62. A, D, E
(6 : 82)
63. B, D, E
(6:126)
64. D
65. C
6 6 . D ,
67. D !
6 8 . C
69. C
70. A
71. C
72. E
73. B
74. B
75. A
76. A
77. E
78. B
RSPUNSURI, CALCULE SOLUII:
64. D
Perhidrolul este o soluie de peroxid de hidrogen 30 %, iar apa
oxigenat este o soluie de peroxid de hidrogen 3 %.
Se determin cantitatea de perhidrol necesar pentru obinerea apei
oxigenate astfel:
30 g H202 -.................100 g perhidrol
3 g H 202................... x
x = 1 0 g perhidrol pentru 1 0 0 g soluie
Pentru 200 g soluie sunt necesare 20 g perhidrol.
Deci pentru a prepara 200 g ap oxigenat sunt necesare 20 g
perhidrol i 180 g ap distilat.
65. C
I. Se determin cantitatea de rivanol coninut n soluia final:
1000 g sol .------------0,5 g rivanol
400 g sol .------------ x
x = 0 , 2 g rivanol
II. Se determin cantitatea de soluie de rivanol 1%0 care conine
cantitatea de rivanol rezultat Ia punctul l.
1 g ri vanol ----------- 1 0 0 0 g sol. 1 % 0
0 , 2 g ri vanol ---------- x
x = 2 0 0 g sol. I % 0
6 6 . D
Soluia stoc de CaCl 2 1:1 nseamn soluie de clorur de calciu 50 %.
Deci, 100 g soluie stoc de CaCl 2-6 H 20 conin 50 g CaCl 2-6H20.
67. D
Se determin cantitatea de soluie corespunztoare :
0 , 0 2 g borat de fenil mercur--------1 0 0 g sol.0 , 0 2 %
1 g borat de fenilmercur------------ x
x = 50 000 g soluie 0,02%
deci , este o soluie 1: 50 000.
68. C
I. Se determin cantitatea de albastru de metiien coninut n cele 50
g soluie 0 , 1 %.
1 0 0 g sol. 0 , 1 % --------0 , 1 g albastru de metiien
50 g soluie 0,1 % -------x
x = 0,05 g albastru de metiien
II. Se determin concentraia soluiei finale :
2000 g sol .---------- 0,05 g albastru de metiien
1 0 0 g sol.---------- y .
y = 0,0025 g albastru de metiien
69. C
I. Se determin cantitatea de violet de geniana din soluia final :
1 0 0 g sol.-------------- 0 , 0 1 g violet de geniana
500 g sol....................x
x = 0,05 g violet de geniana
II. Se determin cantitatea de soluie de violet de geniana 0,5 % care
conine cantitatea de violet de geniana rezultat la punctul I.
0,5 g violet de geniana------------100 g sol. 0,5 %
0.05 g violet de geniana ----- y
y = 1 0 g sol.0,5 %
70. A
1. Se determin cantitatea de acetotartrat de aluminiu din cele 250 g
soluie 1 0 %:
1 0 0 g sol.--------- 1 0 g acetotartrat de aluminiu
250 g sol. -------- x
x = 25 g acetotartrat de aluminiu
11. Se determin concentraia final :
1250 g sol.( 1000 + 250 ) -------------25 g acetotartrat de aluminiu
1 0 0 g sol. ------------------------------- y
y = 2 %
71. C
Soluia stoc de clorur de calciu este soluia de concentraie 50 % sau
1: 1Cantitatea de soluie stoc corespunztoare celor 10 g de clorur
de calciu din prescripia medical va fr..
50 g CaC12'6H20 ------100 g sol. stoc
10gCaC12-6H20------------x .
x = 20 g sol. stoc CaCI -6H20
72. E
I. Se determin cantitatea de acetat de amoniu existent n soluia
iniial :
1 0 0 g sol .-------------15 g acetat de amoniu
25 g sol. -..............- x
x = 3,75 g acetat de amoniu
II. Se determin concentraia soluiei finale de acetat de amoniu, dup
diluare cu ap distilat.
75 g sol.( 25 +50)---------- 3,75 g acetat de amoniu
1 0 0 g sol...............................y
y =5 %
73. B
Soluia titrat de sulfat de atropin 1 % conine 1 g substan toxic
n 100 g soluie. Cantitatea de soluie titrat corespunztoare cantitii
de sulfat de atropin din prescripia medical va fi :
1 g sulfat de atropi n------------- 1 0 0 g sol. titrat 1 %
0.004 g sulfat de atropi n------- x
x = 0,4 g sol. titrat 1% sulfat de atropin
74. B
1. Se determin cantitatea de peroxid de hidrogen din soluia de
preparat, soluia 1% H202 :
100 g sol. 1% --------- 1g H202
1 2 0 g sol. I % --------x
x = 1,2 g H202
11. Se determin cantitatea de soluie de peroxid de hidrogen 3 %
folosit la prepararea a 1 2 0 g soluie 1 % :
3 g H202 -------------100 g soluie 3 %
1,2 g H 202------- y
y = 40 g soluie peroxid de hidrogen 3%
Cantitatea de ap folosit la prepararea soluiei va fi : 120 - 40 = 80 g
ap.
75. A
I. Tinctura de iod este o soluie alcoolic oficinal , care conine la
100 g soluie: 2 g iod, 3 g iodur de potasiu i 95 g alcool 50 c.
Cantitatea de alcool 50c necesar preparrii a 2 kg de tinctur de iod
este:
100 g tinctur de i od------95 g alcool 50 c
2 0 0 0 g ( 2 kg) tinctur de i od-------x
x = 1900 g alcool 50c
II. Pentru prepararea a 1000 g alcool de 50c din alcool concentrat,
conform tabelului alcoolmetric II (pagina 1255) din F.R..X, sunt
necesare 459 g alcool concentrat i 541 g ap distilat. Cantitatea de
alcool concentrat necesar preparrii tincturii de iod va fi:
1000 g alcool 50c: 459 g alcool 95 c (concentrat)
1900 g alcool 50c--------- y
y =872,1 g alcool 95c
76. A
Pentru prepararea a 1000 g alcool de 70c din alcool concentrat,
conform tabelului alcoolmetric II (pagina 1255) din F.R.X, sunt
necesare : 675 g alcool concentrat i 325 g ap distilat. Se determina
cantitile de alcool concentrat i ap distilat necesare preparrii a
300 g alcool diluat.
1000 g alcool 70c------675 g alcool 95 c (concentrat)-------325 g ap
distilat
300 g alcool 70c---------------- x ------------------------------- y
x =202,5 g alcool 95c
y = 97,5 g ap distilat.
77. E
Siropul simplu conine n 100 g soluie 64 g zahr (are concentraia de
64 %). Cantitatea de zahr necesar preparrii celor 3 kg sirop simplu
va fi :
100 g sirop simplu ............ 64 g zahr
3000 g sirop si mpl u------------- x
x = 1920 g zahr
78. B
Acest calcul se face utiliznd i regula sgeilor, care se poate aplica
la diluarea unei soluii mai concentrate cu o soluie a aceleiai
substane sau cu un solvent pur, n vederea obinerii unei soluii de o
anumit concentraie.
36,5 g HC1 10% --------- 10 g HC1 concentrat
2 0 0 0 g soluie de preparat x
x = 548 g
Cantitatea de ap distilat = 2000 - 548 = 1452 g
Dac se solicit volumul de HCI concentrat necesar, se calculeaz
conform formulei:
V = M / p ( p HCi = 1,18)
V = 548 / 1,18 = 464,4 ml HCI concentrat.
BIBLIOGRAFIE
1. Ana Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju - Curs de
Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed. Tehnic farmaceutic, voi 1, Ed.
Tehoplast Company S.R.L ., Bucureti, 1995;
2. Ana Maria Dumitrescu, D. L upuleasa, Victoria Hrju. Paula Petcovici
- Tehnic farmaceutic. L ucrri practice, An 111semestrul II, Ed.
Tehoplast Company S.R.L ., Bucureti, 1995;
3. D. L upuleasa, luliana Popovici - Tehnologiefarmaceutic, vol 1 , Ed.
Polirom, lai, 1997;
4. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983
5. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
6 . *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul VII
FORME FARMACEUTICE OBINUTE PRIN EXTRACIE
DIN PLANTE
1. Conform F.R.X, soluiile extractive apoase se prepar prin:
A. macerare
B. macerare repetat
C. percolare
D. infuzare
E. decocie.
2. Conform F.R.X, la prepararea soluiilor extractive apoase, raportul
produs vegetal/solvent de 3 % se utilizeaz pentru:
A. florile de tei
B. florile de mueel
C. rdcina de odolean
D. rdcina de ciuboica cucului
E. rdcina de ipeca.
3. Ca procedee de extracie la cald a principiilor active din produsele
vegetale se utilizeaz:
A. macerarea
B. infuzarea
C. digestia
D. decocia
E. percolarea.
4. La prepararea soluiilor extractive apoase este indicat gradul de
mrunire la nivelul sitei V pentru:
A. flori, frunze
B. rdcini
C. scoare
D. produse vegetale care conin alcaloizi
E. produse vegetale care conin glicozide.
5. Umectarea produselor vegetale cu alcool se realizeaz folosind:
A. 3 pri alcool diluat pentru 1parte produs vegetal
B. 1parte alcool diluat pentru 1parte produs vegetal
C. 0,5 pri alcool diluat pentru 1parte produs vegetal
D. 1parte alcool concentrat pentru 1parte produs vegetal
E. 1,5 pri alcool diluat pentru 1parte ulei volatil.
6 . Umectarea cu alcool diluat se aplic produselor vegetale ce conin:
A. alcaloizi
B. uleiuri volatile
C. muctlagii
D. glicozide
E. saponine acide.
7. Conform F.R.X, la prepararea soluiilor extractive apoase, cantitatea
de produs vegetal care se ia n lucru, n cazul cnd nu este prevzut
n prescripie, este n genera] de:
A. 12 g%
B. 6 g %
C. 5 g %
D. 0,5 g%
E. 0,25 g%.
8 . Conform F.R.X, extracia produselor vegetale care conin alcaloizi se
face cu ap acidulat cu:
A. acid acetic
B. acid citric
C. acid clorhidric
D. acid formic
E. acid tartric.
9. Decocia se folosete la extragerea principiilor active din:
A. rdcini
B. ierburi
C. rizomi
D. scoare
E. frunze.
10. Precizai factorii dependeni de produsul vegetal care influeneaz
randamentul extraciei:
A. natura produsului vegetal supus extraciei i componentele
active pe care le conine
B. umiditatea produsului vegetal
C. reacia solventului
D. gradul de mrunire
E. durata de extracie.
11. Conform F.R.X, extracia produselor vegetale care conin saponine
acide se face n prezen de:
A. o parte acid tartric pentru o parte produs vegetal
B. 1,5 pri acid clorhidric pentru o parte produs vegetal
C. o parte hidrogenocarbonat de sodiu pentru 1 0 pri produs
vegetal
D. o parte acid citric pentru o parte produs vegetal
E. o parte hidrogenocarbonat de sodiu pentru o parte produs
vegetal.
12. Conform F.R.X, infuzarea se folosete la extragerea principiilor
active din urmtoarele produse vegetale:
A. flori
B. scoare
C. frunze
D. rizomi
E. ierburi.
13. Gradul de mrunire al produsului vegetal se stabilete n funcie de:
A. structura produsului vegetal
B. umiditatea produsului vegetal
C. proporia de produs vegetal fa de solvent
D. natura substanelor active coninute
E. temperatura la care se face extracia.
14. Umectarea produselor vegetale care conin uleiuri volatile se
realizeaz folosind:
A. ap
B. alcool concentrat
C. eter
D. alcool diluat :
E. cloroform.
15. Precizai factorii dependeni de condiiile de lucru care influeneaz
randamentul extraciei produselor vegetale:
A. agitarea
B. natura solventului
C. durata de extracie
D. pFl-ul solventului
E. temperatura de extracie.
16. Macerarea ca metod de extracie se aplic:
A. produselor vegetale care conin principii active uor alterabile
la cald
B. produselor vegetale care conin alcaloizi
C. produselor vegetale care conin taninuri
D. produselor vegetale care conin uleiuri volatile
E. produselor vegetale care la cald cedeaz cantiti mari de
substane balast.
17. Percolarea ca metod de extracie prezint urmtoarele avantaje:
A. permite epuizarea progresiv i complet a produsului vegetal
B. scurteaz timpul de preparare
C. necesit cantiti minime de solvent
D. nu necesit o umectare prealabil
E. suprim pierderile de lichid extractiv reinut de reziduu.
18. Precizai procedeele de percolare modificat folosite n industria
farmaceutic:
A. repercolarea
B. diacolarea
C. macerarea circulant
D. evacolarea
E. mulcolarea.
19. Repercolarea se aplic mai ales produselor vegetale care conin:
A. mucilagii
B. alcaloizi
C. glicozide
D. uleiuri volatile
E. saponine acide.
20. Evacolarea este o metod de extracie realizat cu ajutorul:
A. presiunii
B. agitrii
C. ultrasunetelor
D. vidului
E. cldurii.
21. Modificrile aduse operaiei de percolare se justific prin:
A. ameliorarea randamentului de extracie
B. economisirea solventului
C. simplificarea procesului tehnologic
D. mrirea cantitii de produs vegetal luat n lucru
E. scurtarea duratei de lucru.
22. Principalele deosebiri ntre metodele de infuzare i decocie constau
n:
A. proporia de produs vegetal luat n lucru
B. temperatura de extracie
C. natura solventului
D. modul cum se face umectarea produsului vegetal
E. temperatura soluiei n momentul filtrrii.
23. Tincturile prezint urmtoarele avantaje:
A. au un coninut bine determinat n principii active
B. pot fi folosite la obinerea extractelor fluide
C. au o preparare rapid comparativ cu soluiile extractive apoase
D. au o concentraie ridicat n principii active comparativ cu
extractele fluide
E. au stabilitate mare comparativ cu soluiile extractive apoase.
24. Precizai tincturile la prepararea crora raportul produs
vegetal/solvent este de 1 :1 0 :
A. tinctura Aconiti
B. tinctura Belladonnae
C. tinctura Eucalypti .
D. tinctura Opii-
E. tinctura Valerianae.
25. Precizai tincturile oficinale la prepararea crora raportul produs
vegetal/solvent este de 1:5;
A. tinctura Aurantii pericarpii
B. tinctura Aconiti
C. tinctura Belladonnae
D. tinctura Gentianae
E. tinctura Ratanhia.
26. Conform F.R.X, tincturile care au stabilitate redus se prepar prin:
A. macerare
B. macerare repetat
C. dizolvarea extractelor uscate
D. percolare
E. diluarea extractelor fluide.
27. Precizai tincturile oficinale pstrate la Venena:
A. tinctura Aconiti
B. tinctura Eucalypti
C. tinctura Opii
D. tinctura Belladonnae
E. tinctura Anticbolerina.
28. Conform F.R.X, extractele uscate au un coninut n materii volatile de
cel mult:
A. 1 %
B. 2 %
C. 3 %
D. 5%
E. 1 0 %
29. La prepararea extractelor uscate, prin operaia de concentrare se
urmrete:
A. obinerea unui produs cu un anumit titru n principii active
B. obinerea unui produs cu umiditate redus
C. asigurarea unei mai bune stabiliti
D. recuperarea solventului
E. scurtarea timpului de lucru.
30. Pulberile folosite pentru aducerea extractelor uscate la titrai stabilit
trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. s fie inerte
B. s fie hidrosolubile
C. s aib densitate mic
D. s fie anhidre
E. s fie nehigroscopice.
31. Precizai care dintre urmtoarele preparate oficinale este un extract
moaJ e:
A. extractul de beladon
B. extractul de cruin
C. extractul de ratania
D. extractul de odolean
E. extractul de mtrgun.
32. Alcoolul este solventul utilizat la obinerea urmtoarelor soluii
extractive:
A. tincturi
B. macerate
C. infuzii
D. alcoolaturi
E. digestii.
33. Apa este solventul utilizat Ia obinerea urmtoarelor preparate:
A. macerate
B. digestii
C. infuzii
D. tincturi
E. decocturi.
34. Grupa formelor farmaceutice extractive cuprinde
A. soluii extractive apoase
B. tincturi
C. alcoolaturi
D. mixturi
E. extracte vegetale.
35. Stabilizarea produselor vegetale proaspete presupune:
A. distrugerea enzimelor
B. ndeprtarea substanelor balast
C. pstrarea nemodificat a componentelor pe parcursul
depozitrii
D. tratarea produsului vegetal proaspt cu vapori fierbini de
alcool
E. extracia selectiv a unor principii active.
36. Produsele vegetale pot fi caracterizate prin urmtoarele proprieti
fizico-niecanice:
A. umiditate
B. coninut n principii active
C. porozitate
D. capacitate de mbibare n prezena solventului
E. solubilitate.
37. Pentru produsele vegetale utilizate la prepararea soluiilor extractive
apoase, F.R.X prevede urmtoarele grade de mrunire:
A. flori, frunze, ierburi: sita I
B. rdcina de alteea: sita 1
C. produse vegetale cu uleiuri volatile: sita 1
D. rdcini, rizomi, scoare: sita II
E. produse vegetale cu alcaloizi i glicozide: sita V.
38. Factorii dependeni de solvent, care intervin n procesul de extracie
sunt:
A. capacitatea de mbibare
B. natura solventului
C. gradul de mrunire
D. pH-ul mediului
E. stabilitatea produsului vegetal.
39. Solventul utilizat la extracie trebuie s ndeplineasc urmtoarele
condiii:
A. s fie chimic pur, stabil i neutru
B. s nu aib capacitate de mbibare a produsului vegetal
C. s aib capacitate de dizolvare i extracie selectiv a
principiilor active
D. s poat fi recuperabil
E. s aib o temperatur de fierbere sczut i o cldur de
vaporizare ct mai mic.
40. Urmtoarele metode de extracie reprezint variante ale macerrii:
A. turboextracia
B. macerarea dubl sau multipl
C. diacolarea
D. vibroextracia
E. evacolarea,
41. Urmtoarele afirmaii referitoare la procedeul de extracie prin
percolare sunt adevrate:
A. se realizeaz epuizarea progresiv a produsului vegetal cu
solvent
B. se aplic frecvent in industrie
C. alimentarea cu solvent se efectueaz pe tot parcursul operaiei
D. se poate utiliza ca solvent doar apa distilat
E. se realizeaz la temperatur ridicat.
42. Referitor la diacolare se poate afirma:
A. este o metod de extracie care utilizeaz aciunea presiunii
B. se utilizeaz percolatoare cilindrice, nalte i subiri, plasate in
serie
C. circulaia solventului este foarte rapid
D. este o metod de extracie incomplet
E. este indicat pentru prepararea extractelor fluide.
43. Extractele moi au, conform F.R.X, un coninut n materii volatile de
cel mult:
A. I %
B. 2%
C. 5%
D. 10%
E. 20%.
44. Solvenii folosii la obinerea extractelor vegetale sunt:
A. apa acidulat sau aicalinizat
B. alcoolul diluat
C. alcoolul acidulat
D. eterul ^
E. glicerina.
45. Procedeele utilizate pentru fabricarea extractelor fluide sunt:
A. macerarea
B. macerarea repetat
C. infuzarea
D. percolarea
E. dizolvarea extractelor uscate corespunztoare.
46. Conform F.R.X, la prepararea soluiilor extractive apoase masa de
produs vegetal luat n lucru este de 0,5 % pentru:
A. rdcina de ciuboica cucului
B. rdcina de odolean
C. florile de mueel
D. rdcina de ipeca
E. frunzele de digitala.
47. Urmtoarele afirmaii referitoare la extractele fluide sunt valabile, cu -
excepia:
A. sunt lichide limpezi, colorate, cu mirosul si gustul
caracteristice componentelor
B. sunt miscibile cu solventul folosit la preparare
C. se menin limpezi n urma dilurii cu apa
D. se pot prepara i prin dizolvarea extractelor uscate
E. prin pstrare pot forma sedimente.
48. Extracia cu ap se ntlnete la obinerea unor extracte, atunci cnd
se aplic:
A. decocia
B. macerarea
C. macerarea repetata
D. infuzarea
E. digestia.
49. La fabricarea formelor extractive se utilizeaz ca materii prime:
A. solveni
B. produse vegetale
C. modificatori de pH
D. ageni de suspensie
E. ageni conservani.
50. Sunt valabile urmtoarele afirmaii referitoare la metoda de dizolvare
extractiv prin digestie:
A. conduce la obinerea unor forme farmaceutice extractive lichide,
semisolide si solide.
B. utilizeaz cel mai frecvent uleiurile vegetale ca solveni
C. temperatura de lucru este cuprins ntre 40 - 90C
D. procesul poate s dureze cteva zile
E. nu necesit mrunirea i umectarea produsului vegetal supus
extraciei.
RSPUNSURI
1 A, D, E (3: 872)
2 . B, C. D (3: 872)
3. B,
c,
D (2: 171, 181)
4. D, E (1:366, 3: 872)
5. C (1:367,3: 873)
6 . B (1:367, 3: 872)
7. B (3: 872)
8 . B, c, E (3: 873)
9. A, c, D (1:373,3: 873)
1 0 . A, B, D (1: 364,2 : 163- 164)
1 1 . C (3: 873)
1 2 . A, c, E (3: 872)
13. A, D (1: 366,2: 164)
14. D (1:367,2: 165,3: 872)
15. A, c, E (1: 369- 370,2: 167)
16. A, E (1:372,2: 169)
17. A, c, E (1: 376,2: 173)
18. A, B, D, E (1: 379- 382,2: 176)
19. D (1: 379,2: 176)
2 0 . D (1: 381,2: 178)
21. A, B, E (1:379,2: 176)
2 2 . B. E (2 : 181)
23. A, E (1: 373,2: 184)
24. A, B, D (3:921,923, 927,931)
25. A, D, E (3: 921,925,929 ,933)
26. c, E (3: 921)
27. C, E (3: 925, 933)
28. D (3: 419)
29. A, B, c, D (2: 192 - 193)
30. A, B, E (2: 193)
31. D (3: 424)
32 A, D (1: 361 - 362)
33. A, c. E (1:361)
34. A, B, c,
E (1: 359- 360)
35. A, c, D (1: 364)
36.
A, B, c, D. (1: 365) *
37. A, B,
D, E
(3:
872)
38. B, D
O:
367)
39. A, c, D, E
( 1 :
367)
40. A,
B,
D
( 1 :
374- 376)
41. A, B, C
( 1 :
376- 379)
42. A, B, E
( 1 :
380 - 381)
43. E (3: 419)
44. A, B, c,
D
( 1 :
383,:3: 419)
45. A, B, D, E
(1:
383,:3: 419)
46. E (3:
872)
47. C (3:
420- 421)
48. B, C
(3:
419)
49. A, B, c, E
(1:
364)
50. B, C, D
( 1 :
373)
BIBLIOGRAFIE
1. D. L upuleasa, I uliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi. 1, Ed.
Polirom, I ai, 2001;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993.
Capitolul VIII
FORME FARMACEUTICE PARENTERALE
1. Urmtoarele prevederi din F.R.X, referitoare la medicamentele
injectabile, sunt valabile, cu excepia:
A. sunt sterile
B. se prezint sub form de soluii, emulsii, suspensii sau pulberi
C. sunt divizate n fiole sau flacoane
D. se administreaz parenteral
E. se admite adaosul conservanilor antimicrobieni indiferent de
calea de administrare.
2. Administrarea parenteral prezint urmtoarele avantaje:
A. biodisponibilitate superioar celei din preparatele perorale
\ B. dirijarea timpului de aciune a medicamentului injectat
C. evitarea inactivrii de ctre ficat a unor substane active
D. este comod, uor acceptat de ctre pacient
E. nlurarea efectelor secundare asupra tractului gastro
intestinal.
3. O soluie hipotonic produce asupra globulelor roii fenomenul de:
A. umflare
B. hemoliz
C. crenelare
D. aglutinare
E. toate fenomenele mai sus menionate.
4. Amestecnd o soluie hipertnica cu eritrocite, acestea vor suferi un
proces de:
A. umflare
B. hemoliz
C. crenelare
D. hidroliz
E. turgescen.
QyJJ^ rajoxiMCy h ^
5 . O soluie izotonic produce asupra globulelor roii fenomenul de:
A. crenelare
B. hemoliz
C. aglutinare
D. umflare
E. nici una din afirmaii nu este valabil.
6 . Metodele de sterilizare indicate de F.R.X sunt:
A. sterilizare cu aer cald
B. sterilizare cii vapori de ap sub presiune
C. filtrare prin materiale poroase
D. nclziri repetate
E. nclzire la 100C timp de 30 de minute.
1. Conform F.R.X, sterilizarea la etuv se aplic pentru:
A. ustensile de porelan
B. pulberi termostabile
C. instrumente i ustensile de cauciuc
D. materiale de laborator de sticl
E. produse uleioase.
8 . Conform F.R.X, sterilizarea soluiilor injectabile n autoclav se face n
urmtoarele condiii:
A. la 115C cel puin 30 de minute
B. la 121 C timp de 15 - 20 minute
C. la 140C timp de 10 minute
D. la 15QC timp de 5 minute
E. la 160C timp de 5 minute.
9. Conform F.R.X, sterilizarea cu aer cald se face de obicei n
urmtoarele condiii:
A. la 120C timp de cel puin 3 ore
B. la 140C timp de cel puin 3 ore
C. la 160C timp de cel puin 3 ore
D. ia 170C timp de cel puin 1or
E. la 180C timp de cel puin 30 minute.
10. Conform F.R.X, sterilizarea cu vapori de apa sub presiune se aplic:
A. soluiilor injectabile termostabile
B. pulberilor termostabile
C. articolelor de sticl i porelan
D. solvenilor organici anhidri
E. pansamentelor chirurgicale.
11. Conform F.R.X, controlul calitii soluiilor injectabile include:
A. examenul organoleptic: aspect, culoare
B. determinarea pFl-ului
C. uniformitatea volumului
D. uniformitatea masei
E. determinarea sterilitii.
12. Conform F.R.X, referitor la prepararea pe cale aseptic a
medicamentelor parenterale sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. se aplic la soluiile ce conin substane termostabile
B. toate operaiile se fac n camere sau boxe sterile, cu
echipament i materii prime sterilizate
C. se aplic la preparate care nu pot fi sterilizate n recipientul
final
D. se poate asocia cu folosirea de conservani antimicrobieni
E. toate operaiile se efectueaz ntr-un ciclu continuu.
13. Medicamentele perfuzabile se difereniaz de cele injectabile prin
urmtoarele:
A. se administreaz numai i.v.
B. au drept vehicul numai apa distilat apirogen
C. este obligatoriu s fie sterile
D. nu se admite folosirea de conservani
E. sunt doar soluii apoase sau emulsii U/A.
14. Coninutul n substane active din preparatele perfuzabile, se exprim,
dup F.R.X, astfel:
A. g/l (uniti de mas pentru 1000 ml soluie)
B. mEq/ 1000 ml soluie
C. g/g
D. mmoli/1000 ml soluie
E. calorii.
15. Care dintre urmtoarele perfuzii se folosesc pentru aport de calorii?
A. perfuzia de glucoza
B. perfuzia cu clorur de sodiu
C. * perfuzia de sorbitol w
D. perfuzia de fructoz
E. perfuzii cu lipide.
\ 16. Care dintre urmtoarele perfuzii se folosesc n cazuri de acidoz?
' A. perfuzia de hidrogenocarbonat de sodiu
B. perfuzia de lactat de sodiu
C. perfuzia de clorur de amoniu
D. perfuzia de acetat de sodiu
E. perfuzia de sorbitol.
^ 17. Care dintre urmtoarele perfuzii sunt izoosmotice cu serul sanguin?
* A. perfuzia de glucoz 200 %o
B. perfuzia de clorur de sodiu 9 %o
C. perfuzia de manitol 100 %o'
D. perfuzia de hidrogenocarbonat de sodiu 13 %o
E. perfuzia de sorbitol 50 %o.
18. Cea mai mare capacitate de reinere a microorganismelor o au filtrele:
A. Millipore (cu membran)
B. Chamberland
C. J ena
D. Seitz
E. Berkefeld.
19. Dezavantajele preparatelor injectabile sunt:
A. necesit un personal calificat pentru administrare
B. se evit bariera hepatic
C. se obine un efect rapid
D. necesit un proces tehnologic laborios
E. se lezeaz esuturile la administrare.
20. Vehiculele folosite la prepararea medicamentelor injectabile sunt:
A. apa demineralizat
B. apa distilat pentru preparate injectabile
C. uleiul de floarea soarelui neutralizat i sterilizat
D. solvenii neapoi mis.cibili sau nu cu apa
E. uleiul de parafin sterilizat.
^21. Referitor la calitatea emulsiilor parenterale, farmacopeea prevede:
^ A. s fie sterile
B. diametrul particulelor fazei interne s nu depeasc 5 jim
C. s nu prezinte semne de separare a fazelor
D. s fie stabile la temperaturi ntre 4C i 25C
E. s se evacueze n j et continuu prin acul de sering nr. 16.
22. Referitor la calitatea suspensiilor injectabile, F.R.X prevede:
A. particulele n suspensie s fe de dimensiuni coloidale
B. particulele de substan solid s fie de maximum 50 (im
C. suspensia s fie omogen pe toat durata conservrii
D. suspensia s se omogenizeze dup o agitare de 1- 2 min
E. suspensia s corespund probei de pasaj prin acul de sering
nr. 16.
23. Cel mai folosit agent de sterilizare cu gaz este:
A. oxid de propilen
B. aldehid formic
C. p-propiolactona
D. oxid de etilen
E. azot.
24. Perfuziile folosite n metabolismul reconstituant sunt:,
A. perfuzii cu hidrolizate de proteine
B. perfuzie Ringer lactat
C. perfuzie cu glucoz i clorur de sodiu
D. perfuzii cu lipide
E. perfuzii cu aminoacizi.
25. Prezena pirogenelor n perfuzie provoac, dup administrare:
A. hemoliza eritrocitelor
B. frisoane intense i accelerarea pulsului
C. creterea temperaturii corpului
D. hipertensiune arterial
E. modificarea pH-ului sanguin.
^26. A vantajele preparatelor parenterale cu aciune prelungit sunt:
A. frecvena redus de administrare
B. administrare prin injectare
c_.- C. sigurana aciunii terapeutice
D. sensibilizare la locul de injectare
E. obinerea unui efect terapeutic rapid.
27. Prelungirea aciunii preparatelor injectabile se realizeaz prin:
A. adaos de substane tensioactive
B. adaos de substane macromoleculare
C. folosirea unui solvent lipofl
D. folosirea de geluri lipofle
E. folosirea de rini schimbtoare de ioni.
28. I zotonizarea soluiilor injectabile este obligatorie pentru:
A. soluii administrate n volume de 5 ml sau mai mari
B. soluii administrate n volume de cel mult 5 ml
C. soluii coloidale
D. soluii administrate i.v., indiferent de volum
E. soluii administrate s.c., indiferent de volum.
29. Nu se admite adaosul conservanilor aniimicrobieni n:
A. preparate perfuzabiie
B. preparate injectabile administrate subcutanat
C. preparate injectabile administrate intraocular
D. preparate injectabile administrate intramuscular
E. preparate injectabile administrate intrarahidian.
30. La prepararea soluiilor injectabile se pot folosi ca substane auxiliare:
A. soiubilizani
B. ageni de suspendare i emulsionare
C. antioxidani
D. conservani antimicrobieni
E. izotonizani.
31. Solvenii anhidri miscibili cu apa, utilizai la prepararea
medicamentelor injectabile, sunt:
A. alcoolul etilic
B. glicerina
C. propilenglicolul
D. glicofurolul
E. oleatul de etil.
32. Alcoolul benzilic, utilizat ca solvent, prezint urmtoarele avantaje:
A. este miscibi! cu apa
B. este miscibil cu uleiurile vegetale
C. are aciune antiseptic
D. micoreaz solubilitatea unor substane
E. are aciune anestezic de suprafa.
33. Apa utilizat la prepararea medicamentelor parenterale este:
A. apa distilat pentru preparate injectabile
B. apa demineralizat
C. apa distilat sterilizat pentru preparate injectabile
D. apa purificat
E. apa potabil.
34. Conservanii antimicrobieni, adugai n preparatele parenterale, sunt:
a A. alcoolul benzilic
B. clorbutanolul
C. tiomersalul
D. nitratul de fenilmercur
E. EDTA-disodic.
35. Sterilitatea este o condiie obligatorie pentru:
A. medicamente parenterale
B. aerosoli medicamentoi
C. medicamente ce se aplic pe rni, arsuri i pielea sugarilor
D. antibiotice i produse opoterapice
E. medicamente oftalmice.
I
' 36. In grupa perfuziilor sunt incluse urmtoarele preparate:
' A. nlocuitori de snge
B. substitueni de plasm
C. soluii pentru hemodializ i dializ peritoneal-
D. soluii pentru osmoterapie
E. soluii extractive.
37. Solvenii utilizai la prepararea medicamentelor parenterale trebuie s
ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. s corespund normelor de calitate din F.R.X
B. s nu reacioneze cu substanele dizolvate
C. s se absoarb lent
D. s nu aib aciune farmacologic proprie
E. s fie economici.
^ 38. Pentru ajustarea pH-ului soluiilor injectabile se recurge la
urmtoarele amestecuri tampon:
A. acid citric - citrat trisodic
B. acid boric - borat de sodiu
C. acid acetic - acetat de sodiu
D. carbonat monosodic - carbonat disodic
E. acid oxalic - oxalat de sodiu.
^ 39. Se prepar soluii injectabile cu pH acid pentru urmtoarele substane:
A. sulfamide
B. insulina
C. adrenalin
D. atropin
E. vitamina C.
40. Senzaia de durere care apare la injectarea unei soluii este cauzat de:
A. presiunea osmotic diferit de a serului sanguin
B. impuritile pirogene prezente n soluie
C. pH-ul soluiei mult diferit fa de cel fiziologic
D. natura substanei medicamentoase
E. impuritile mecanice prezente n soluie.
'y 41. Pentru calcularea cantitii de izotonizant, se utilizeaz:
A. formule bazate pe valoarea punctelor crioscopice ale soluiilor
B. formule cu coeficienii de disociere stabilii de De Vries
C. metoda echivalentului n clorur de sodiu
D. formula lui Y oung
E. nomograme.
\ 42. Printre metodele utilizate pentru depirogenare se numr:.
A. hidroliza acid sau alcalin
/S f " tindalizarea
C. adsorbia fizic cu crbune activ
D. distilarea
E. ultrafiltrarea. -
43. Filtrele cu membran au urmtoarele denumiri comerciale:
A. Chamberland
B. Berkefeld
C. Schott
D. Millipore
E. J ena.
^44. Referitor la sterilizarea prin nclziri repetate sunt valabile
urmtoarele afirmaii:
A. se numete tindalizare
B. este un procedeu prin care sunt distruse att formele
vegetative ct i cele sporulate
C. se efectueaz n trei perioade de nclzire succesive, separate
de intervale de 24 ore
D. se asociaz cu adausul de conservnd
E. se aplic produselor foarte sensibile la cldur.
45. Sterilizarea prin nclziri repetate se mai numete:
A. sterilizare n vapori flueni
B. tindalizare
C. sterilizare fracionat
D. sterilizare discontinu
E. flambare.
46. Mecanismele filtrrii prin microfiltre sunt:
A. cernerea
B. adsorbia
C. capilaritatea
D. sarcinile electrice
E. coagularea.
47. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un conservant utilizat n
soluii injectabile sunt:
A. s aib aciune bactericid i fungicid
B. s nu coaguleze proteinele tisulare
C. s nu fie toxic
D. s fie activ n concentraii mari
E. s produc o sterilizare lent.
48. Sterilizarea cu oxid de etilen se aplic pentru:
A. materiale plastice
B. cauciuc
C. ace de sering
D. seringi de unic folosin
E. truse de perfuzie.
49. Eficacitatea sterilizrii cu oxid de etilen depinde de urmtorii factori:
A. numrul i natura germenilor de distrus
B. tipul de form farmaceutic supus sterilizrii
C. concentraia n gaz
D. temperatur i durata tratamentului
E. umiditatea relativ.
50. Sunt valabile urmtoarele afirmaii referitoare la procedeul de
sterilizare prin cldur:
A. aparine metodelor fizice de sterilizare
B. este o metod sigur i economic
C. se aplic produselor termorezistente
D. se aplic oricrui tip de form farmaceutic
E. tiu necesit o aparatur special.
51. Sensibilitatea microorganismelor la tratamentul termic este n funcie
de:
A. specia microbiana
B. durata tratamentului termic
C. temperatur
D. natura mediului n care se gsesc germenii microbieni
E. forma farmaceutic supus sterilizrii.
52. Urmtoarele procedee se aplic produselor care pot fi sterilizate dup
condiionarea definitiv:
A. sterilizarea prin cldur
B. sterilizarea cu gaze
C. sterilizarea prin radiaii
D. filtrarea sterilizant
E. prepararea pe cale aseptic.
53. Urmtoarele procedee se aplic produselor care nu pot fi sterilizate
dup condiionarea definitiv:
A. sterilizarea prin cldur
B. filtrarea sterilizant
C. sterilizarea cu gaze
D. prepararea pe cale aseptic
E. sterilizarea prin radiaii.
54. Procedeele chimice de sterilizare includ:
1
A. metodele termice 0
B. radiaiile ultraviolete
C. sterilizarea prin gaze
D. filtrarea sterilizant
E. radiaiile ionizante.
55. Printre procedeele fizice de sterilizare se numr:
A. sterilizarea cu gaze
B. filtrarea sterilizant
C. procedeul aseptic ^
D. sterilizarea cu radiaii
E. sterilizarea prin cldur.
56. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii referitoare la calea de
administrare intravenoas:
A. se utilizeaz pentru o aciune rapid
B. se utilizeaz pentru administrarea perfuziilor
C. efectul farmacologic apare instantaneu
D. nu este un mod de administrare traumatizant
E. nu necesit respectarea unei asepsii riguroase la injectare.
57. In grupul medicamentelor parenterale sunt cuprinse:
A. forme lichide injectabile
B. forme lichide perfuzabile
C. pulberi pentru preparate injectabile
D. implante
E. soluii pentru alimentaie artificial enteral.
58. Administrarea soluiilor hipertonice de glucoz provoac:
A. hipoglicemie
B. glicozurie
C. deshidratare celular
D. diurez osmotic
E. pierderea apei i eiectroliilor.
59. Cele mai frecvente ci de administrare parenterale sunt:
A. intravenos
B. intramuscular
C. intraarterial
D. subcutanat
E. intraperitoneal.
60. Distrugerea microorganismelor dintr-un preparat parenteral poate fi
efectuat prin:
A. cldur umed
B. ageni chimici
C. radiaii ionizante
D. filtrare sterilizant
E. cldur uscat.
61. Care dintre urmtoarele metode de sterilizare nu este menionat n
F.R.X?
A. sterilizarea cu vapori de ap sub presiune
B. sterilizarea prin cldur uscat
C. sterilizarea fracionat (tindalizarea)
D. sterilizarea prin filtrare
E. sterilizarea cu gaz.
62. n care din urmtoarele preparate parenterale se pot aduga
conservani antimicrobieni, conform F.R.X?
A. preparate administrate intracistemal
B. preparate administrate intracardiac
C. preparate administrate perdural
D. preparate administrate intramuscular
E. preparate administrate subcutanat.
63. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la sterilizarea prin filtrare
nu este adevrat?
A. metoda se folosete n cazul soluiilor, suspensiilor sau
emulsiilor termolabile
B. filtrarea se efectueaz prin filtre bacteriologice sterile sau prin
membrane filtrante sterile
C. toate operaiile se efectueaz n condiii aseptice
D. filtrele sau membranele filtrante folosite nu trebuie s cedeze
din componentele lor
E. filtrele sau membranele filtrante nu trebuie s interacioneze
fizic sau chimic cu produsul de sterilizat.
64. Precizai care sunt soluii perfuzabile cu substane energetice:
A. soluia perfuzabil de glucoz
B. soluia perfuzabil de Dextran 70 cu clorur de sodiu
C. soluia perfuzabil de lactat de sodiu
D. soluia perfuzabil de clorhidrat de arginin
E. soluia perfuzabil de sorbitol.
65. Care dintre urmtoarele soluii perfuzabile prevzute de F.R.X este
s folosit n caz de acidoz?
A. soluia perfuzabil de fructoz
B. soluia perfuzabil de glucoz
C. soluia perfuzabil de hidrogenocarbonat de sodiu
D. soluia perfuzabil de clorur de sodiu
E. soluia perfuzabil de clorur de sodiu compus.
\ 6 6 . Care din urmtoarele perfuzii se folosesc n combaterea alcalozei?
A. perfuzia de lactat de sodiu
B. perfuzia de carbonat acid de sodiu
C. perfuzia de clorhidrat de arginin
D. perfuzia de clorur de sodiu cu adaus de clorur de potasiu
E. perfuzia de glucoz.
67. Referitor la preparatele perfuzabile, sunt valabile urmtoarele
afirmaii:
A. sunt soluii apoase sau emulsii U/A
B. se administreaz i.v., n volume de 100 ml sau mai mari
C. la preparare se admite adausul conservanilor antimicrobieni
D. coninutul n substan activ se exprim, dup caz, n uniti
de mas/l soluie, mmoli/ 1 soluie, calorii
E. sunt preparate sterile i apirogene.
6 8 . Emulgatorii sintetici utilizai n formularea emulsiilor parenterale
x sunt:
A. polisorbaii
B. pluronicii
C. guma arabic
D. lecitinele
E. spanurile.
69. Referitor la implante sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. sunt preparate farmaceutice lichide
B. permit obinerea unui efect rapid
C. se aplic pe cale s.c. sau i.m.
D. sunt comprimate mici, sterile, care se introduc sub piele prin
incizare
E. se obin prin comprimare sau cristalizare.
\ 70. Microemulsiile injectabile prezint urmtoarele caracteristici:
v A. sunt sisteme omogene, cu grad mare de dispersie
B. nu sunt stabile n timp
C. se administreaz pe cale i.v. sau i.m.
D. se formeaz spontan, prin agitare lent
E. au diametrul particulelor cuprins ntre 100-500 .
71. Ca ageni pentru mrirea vscozitii preparatelor parenterale se
utilizeaz:
A. gelatina
B. dextranii
C. polisorbaii
D. carboximetilceluloza sodic
E. polividona.
72. Dintre metodele fizice de prelungire a aciunii unui preparat injectabil
fac parte:
A. adugarea de ageni gelifiani
B. administrarea simultan a unui vasoconstrictor
C. utilizarea de vehicule uleioase
D. formarea de compleci cu solubiiitate mic
E.' adugarea de macromolecule.-
73. Din grupa formelor parenterale cu aciune prelungit fac parte:
A. soluii injectabile cu vehicule apoase
B. soluii injectabile cu vehicule vscoase
C. soluii injectabile cu vehicule uleioase
D. suspensii apoase
E. implante.
74. Referitor J a metoda de liofilizare aplicat la obinerea unor produse
parenterale uscate, sunt adevrate urmtoarele afirmaii;
A. este un proces ce se desfoar la temperatur foarte ridicat
B. se numete criodesicare sau criosublimare
C. este o tehnologie de desicare la temperatur i presiune
sczute
D. const n congelarea preparatelor i apoi sublimarea gheii sub
vid
E. necesit echipament special de producie.
75. Formele farmaceutice parenterale se condiioneaz n urmtoarele
recipiente:
A. fiole de sticl
B. recipiente presurizate
C. pungi de material plastic
D. fiole-seringi
E. flacoane multidoze.
^76. Fiolele utilizate pentru condiionare medicamentelor injectabile sunt
* controlate sub urmtoarele aspecte:
A. capacitatea
B. rezistena la sterilizare
C. rezistena mecanic
D. rezistena hidrolitic "
E. etaneitatea.
77. Plastomerii utilizai la fabricarea recipientelor pentru condiionarea
preparatelor parenterale sunt:
A. polietilena
B. clorura de polivinil
C. polietilenglicolii
D. polipropilena
E. polisorbaii.
78. Urmtoarele teste pot fi utilizate pentru depistarea pirogenelor:
A. metoda hematocritului
B. testul L imulus
C. urmrirea evoluiei numrului de globule albe, dup injectarea
soluiei la iepuri
D. testul ncrcturii microbiene
E. msurarea hipertermiei la iepure.
79. Pirogenele, a cror prezen nu este admis n perfuzii, sunt:
A. bacterii gram-pozitive
B. bacterii gram-negative
C. virusuri
D. endotoxine microbiene de natur lipopolizaharidic
E. fungi.
80. Sterilizarea este procesul care desemneaz:
A. producerea strii de sterilitate
. B. ansamblul de msuri utilizate pentru a mpiedica aportul
exogen de microorganisme sau virui ntr-un preparat
medicamentos
C. metoda prin care se urmrete distrugerea germenilor patogeni
exclusiv cu ajutorul unor substane chimice
D. metoda prin care se urmrete distrugerea germenilor patogeni
exclusiv cu ajutorul unor ageni fizici
E. operaia prin care toate microorganismele vii, sub form
vegetativ sau sporulat, sunt omorte sau ndeprtate din
produs.
81. Controlul sterilizrii prin metode termice se realizeaz cu urmtorii
indicatori biologici:
A. Bacillus subtilis (var. niger)
B. Candida albicans
C. Bacillus stearothermophilus
D. Escherichia coli
E. Bacillus sphaericus.
82. Proprietile coligative ale soluiilor sunt utile n determinarea:
A. tonicitii
B. pH-ului
C. solubilitii
D. sterilitii
E. stabilitii.
83. Soluia perfuzabil de clorur de sodiu compus prevzut de F.R.X,
conine urmtoarele substane:
A. clorur de sodiu
B. clorur de potasiu
C. clorur de calciu
D. clorur de magneziu
E. lactat de sodiu.
84. Analiza serului sanguin arat un deficit de 17 mEq K +. S se calculeze
cantitatea de clorur de potasiu necesar corectrii acestui deficit. (M
KCI = 74,5)
A. 7,45 g
B. 2,52 g
C. 1,26 g
D. 0,0252 g
E. 0,126 g.
85. I onograma serului sanguin indic un deficit de 50 mEq Na+. Calculai
cantitatea de hidrogenocarbonat de sodiu care conine 50 mEq Na+(M
NaHCOj = 84).
A. 4,2 g
B. 42 g
C. 84 g
D. 0,084 g
E. 0,042 g.
8 6 . I onograma serului sanguin indic un deficit de 50 mEq Na+. Calculai
cantitatea de clorur de sodiu care conine 50 mEq Na+. (M NaCl =
58,45)
A. 5,845 g
B. 2,923 g
C. 0,0584 g
D. 11,69 g
E. 29,23 g.
^9 - -> * 'o- A
87. Pentru prepararea unei soluii perfuzabile de clorur de sodiu cu un
continut de 10 tnEq/1 se vor dizolva ntr-un litru de ap:
A. 0,0584 gNaCI fty
B. 0,5845 g NaCl k000
C. 5,8450 gNaCI
D. 11,70 gNaCI
E. 20 g NaCl,
8 8 . Ci mEq Na' se gsesc ntr-un litra de soluie perfuzabil de NaCl
9%o? CM NaCl = 58,45) K ^ ^ ^
D. 0,8
E. 0,15.
89. lonograma unui pacient arat un deficit de 30 mEq N a'. Ce volum
(ml) de soluie perfuzabil de NaCl trebuie administrat pentru
nlturarea acestui deficit? ( M NaCl = 58,45). ^
A. 195 ml
B. 520 ml y>0>
C. 1000 ml feSiOnsJ ) . - ^
D. 1040 ml
E. 1260 ml.
90. Un volum de 500 ml soluie perfuzabil conine 2,97 g KC1. Ci mEq
K.+sunt prezeni n aceast soluie? (M KC1 = 74,5). _
A.
&
B. 39,8 A
C- 78,5 _
D. 147 h ' %l,p- '
E. 150.
91. Selectai categoriile de preparate parenterale prevzute de F.R.X,
supliment 2004
A. preparate injectabile
B. preparate perfuzabile-
C. concentrate pentru soluii injectabile sau perfuzabile
D. pulberi pentru preparate injectabile sau perfuzabile
E. soluii-pentru irigaii.
92. Prevederile oficiale referitoare la producia preparatelor parenterale
sunt (conf. F.R.X, supliment 2004):
A. se obin din materii prime i metode de preparare care le
asigur sterilitatea i evit contaminarea microbian i
creterea microorganismelor
B. apa utilizat trebuie s corespund prevederilor de la apa vrac
pentru preparate injectabile (monografie Ap pentru preparate
injectabile)
C. alternativ, se poate folosi apa purificat
D. pentru un eventual conservant antimicrobian folosit n
formulare trebuie s-i fie demonstrat eficacitatea
E. nu exist precizri de acest tip.
93. Conform F.R.X, supliment 2004, pe eticheta unui preparat parenteral
trebuie s se menioneze:
A. locul fabricaiei
B. denumirea i concentraia conservanilor antimicrobieni
adugai
C. n cazuri adecvate, c soluia se utilizeaz dup o filtrare final
D. faptul c preparatul este lipsit de endotoxine bacteriene i
pirogene
E. metoda de sterilizare aplicat.
94. Conform F.R.X, supliment 2006, prin apa pentru preparate injectabile
se nelege:
A. apa vrac pentru preparate injectabile
B. apa sterilizat pentru preparate injectabile
C. apa purificat vrac
D. apa purificat condiionat n recipiente
E. apa de nalt puritate.
95. Apa vrac pentru preparate injectabile:
A. se obine prin distilare din ap destinat consumului uman sau
ap purificat
B. se obine exclusiv prin osmoz invers din apa potabil -
C. se obine prin ultrafiltrare din ap purificat
D. se folosete ca solvent la prepararea medicamentelor
parenterale
E. se folosete la dizolvarea sau diluarea substanelor sau
preparatelor pentru administrare parenteral.
\ 9 6 . A pa sterilizat pentru preparate injectabile:
A. se folosete ca solvent la prepararea medicamentelor cu
administrare parenteral
B. se folosete la dizolvarea sau diluarea substanelor sau
preparatelor pentru administrare parenteral
C. este divizat n recipiente adecvate, nchise i sterilizate apoi la
cald n condiii care s asigure calitatea corespunztoare
privind endotoxinele bacteriene
D. poate conine aditivi
E. trebuie s fie lipsit de orice aditiv.
97. Asupra apei sterilizate pentru preparate injectabile se fac urmtoarele
determinri:
A. aciditate/alcalinitate
B. conductivitate
C. vscozitate
D. sterilitate
E. endotoxine bacteriene.
98. Care dintre urmtorii alcooli se pot utiliza n amestec cu apa, ca
solveni la prepararea medicamentelor parenterale:
A. alcool etilic
B. alcool benzilic
C. glicerol
D. propilenglicol
E. polietilenglicoli fluizi.
^99. L atexurile injectabile:
A. sunt sisteme terapeutice coloidale submicronice de polimeri
biodegradabili insolubili n ap, n care se disperseaz
substane medicamentoase
B. se administreaz doar pe cale i.v. pentru obinerea unui.efect
rapid
C. se administreaz prin injectare i.m.
D. se obin prin polimerizare in situ si prin dispersare
E. prezint fenomenul de sedimentare.
100. La obinerea latexurilor injectabile se pot utiliza:
A. etilceluloza
B. carboximetilceluloza sodic
C. acidul polilactic
D. acidul ascorbic
E. copolimerul acidului polilactic cu acidul glicolic.
RSPUNSURI
1. E (3 510-512)
2. A, B, C, E (1 394- 395,2: 105)
3. A, B (1 431,2: 114)
4. C (1 431, 2: 114)
5. E (1 431,2: 114)
6 . A, B, C (3 1071 - 1073)
7. AJ B, D, E (3 1072)
8 . A, B (3 1072)
9. C, D, E (3 1072)
10. A, C, E (3 1071 - 1072)
11. A, B, C, E (3 512- 514)
12. B,C, D, E (3 514,1071 - 1073)
13. A, B, D, E (1 497,2: 133,3:492- 493)
14. A, B, D, E (3 492)
15. A, C, D, E (1 519)
16. A, B, D (1 518)
17. B, D, E (3 504, 507,508)
18. A (1 421 - 422,2: 121 - 122)
19. A, D, E (1 395, 2: 106)------- --------
20. B, C, D (2 107, 3: 512)
21. A, B, C (3 493, 512)
22. D, E (3 512)
23. D (1 412 - 415,2: 122,3: 1072)
24. A, E (1 520- 523)
25. B, C (1 427, 2: 123)
26. A, C (2 130)
27. B, C, D (1 477,2: 131 - 132)
28. A (3 512)
29. A, C, E (3 511)
30. A ,C, D,E (1
399,3: 511)
31. A, B, C, D (1 442)
32. A, B,C, E (1 442)
33. A, C (1 440)
34. A, B,C, D (1 444)
35. A, C, D, E (I 399)
36. A, B, C, D (1 394)
37. A, B, D, E (1 440)
este de autoevaluare pentru studeni - Tehnologi
38. A, C,D ( 1 437)
39. B, C, D, E ( 1 436)
40. A, C, D ( 436)
41. A, B, C, E ( 1 434)
42. A, C, D, E ( 1 429 - 430)
43. D ( 1 422)
44. A, C, D, E ( 1 411)
45. B, C, D (1 411)
46. A, B, C, D
(1 421)
47. A, B, C (1 416)
48. A, B, D, E ( 1 414)
49. A, C, D, E ( 1 414)
50. A, B, C (I 402)
51. A, B, C, D ( 1 402)
52. A, B, C ( 1 402)
53. B, D ( 1 402)
54. C ( 1 401)
55. B, C, D, E (1 401)
56. A, B, C ( 1 397)
57. A, B, C, D ( 1 394)
58. B, C. D, E
( 2
114)
59. A, B, D ( 1 397)
60. A, B, C, E (1 401)
61. C
(3
1071 - 1073)
62. D, E
(3
511)
63. A ( 1 421,3: 1071 - 1073)
64. A, E ( 1 519- 520)
65. C ( 1 515- 518)
6 6 . C, D ( 1 518)
67. A, B, D, E
(3 492- 493)
6 8 . A, B (I 519) .
69. C, D, E ( 1 487)
70. A, C, D, E ( 1 481)
71. A, B, D, E (1 477)
72. A, C, E ( 1 477J
73. B, C, D, E ( 1 477)
74. B, C, D, E ( 1 474)
75. A, C, D, E ( 1 456)
76. A, B, D, E ( 1 457)
77. A, B, D ( 1 463)
fywJ clww'a -<oo> cu
Uy UWUW
'^pu^xsL
0 *2 ^ 0
78. B, C, E (1:493)
79. D
(1:428)
80. A, E (1: 399, 3: 1071)
81. A, C (3: 1072)
82. A
(2: 114)
83. A, B, C (3: 504)
84. C (1: 513,515)
85. A
(1: 513- 514)
8 6 . B (1: 513- 514)
87. B (l : 514)
8 8 . B
(1:513)
89. A (1:513)
90. B (1: 513)
91. A, B, C, D (4: 136)
92. A, B, D (4:136- 137)
93. B, C, D (4: 137)
94. A, B (5:313,347- 364)
95. A, D (5: 347)
96. B, C, E (5: 354)
97. A, B, D, E (5: 355 - 357)
98. A, C, D, E
(1:441- 443)
99. A, C, D (1: 486- 487)
100. A, C, E (1:487)
BIBLIOGRAFIE
1. D. L upuleasa, I uliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi. I, Ed.
Polirom, I ai, 2001;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993; . -
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004;
5. *** Farmacopeea Romn,_ed. a X-a, Supliment 2006, Ed.
Medical, Bucureti, 2006. .
Capitolul IX
VA CCI NURI I SERURI
1. Vaccinurile se prepar pornind de la:
A. germeni vii cu putere patogenic mare
B. germeni vii atenuai
C. germeni omori
D. anatoxine
E. snge provenit de la pacieni bolnavi.
2. Vaccinurile preparate pornind de la germeni vii atenuai sunt:
A. antipoliomieiitic (oral)
B. antitetanic
C. antirabic
D. antiholeric
E. antidifteric.
3. Pentru distrugerea microbilor utilizai la prepararea vaccinurilor se
utilizeaz:
A. cldur
B. eter, iod, fenol
G. radiaii
D. fluorur de sodiu
E. temperatur sczut.
4. Vaccinurile se administreaz pe urmtoarele ci:
A. parenteral
B. oral
C. intranazal
D. intraocular
E. cutanat.
5. Vaccinurile realizeaz o imunoterapie:
A. pasiv
B. activ
C. nespecific
D. specific
E. mixt.
6 . Printre vaccinurile antivirale se numr:
A. vaccinul antirabic
B. vaccinul antigripal
C. vaccinul contra hepatitei B
D. vaccinul antitetanic
E. vaccinul contra oreionului.
7. I munoserurile de origine animal pentru uz uman:
A. se obin din snge prelevat de la specii animale neimunizate
B. se obin din serul sau plasma unor animale imunizate
C. conin imunoglobuline sau fragmente de imunoglobuline
purificate
D. se prezint sub form de aerosoli
E. sunt preparate lichide sau liofilizate.
8 . I munoserurile:
A. sunt destinate administrrii orale
B. sunt destinate administrrii i.v. sau i.m., dac este cazul, dup
diluare
C. sunt lichide limpezi sau opalescente, incolore sau galben pal
D. preparatele lichide pot prezenta turbiditate
E. produsele liofilizate, dup reconstituire, trebuie s aib
aceleai caracteristici ca preparatele lichide.
9. Vaccinurile pentru uz uman pot fi constituite din:
A. organisme inactivate prin mijloace chimice sau fizice, care
pstreaz proprietile imunogene adecvate
B. organisme vii, nevirulente n mod normal sau tratate pentru
atenuarea virulenei, care i menin proprietile imunogene
corespunztoare
C. ntigene extrase din organisme
D. antigene obinute prin inginerie genetic
E. imunoglobuline purificate.
10.- Pe eticheta vaccinurilor de uz uman se pot nscrie, printre altele,
urmtoarele meniuni:
A. doza recomandat i calea de administrare
B. condiiile de conservare
C. determinrile cerute de farmacopee
D. denumirea i concentraia conservanilor antimicrobieni
coninui
E. metoda de obinere.
11. Anatoxinele:
A. sunt toxine bacteriene modificate cu ajutorul cldurii i a
fenolului
B. au proprieti antigenice
C. nu determin n organism producerea de anticorpi specifici
D. nu sunt toxice
E. se mai numesc toxoizi.
12. Anticorpii:
A. sunt substane de natur proteic
B. sunt lipopolizaharide
C. sunt doar imunoglobuline IgG
D. se formeaz n organism n urma contactului cu un antigen
E. reacioneaz specific formnd complexul antigen-anticorp.
13. Vaccinurile:
A. sunt biopreparate sterile care conin substane puternic
antigenice
B. sunt destinate prevenirii diferitelor boli (infecii)
C. pot fi utilizate n unele cazuri pentru tratarea unor infecii
D. sunt preparate obinute din snge care conine doze mari de
anticorpi
E. produc dup administrarea n organism o imunizare pasiv.
14. Anatoxinele se utilizeaz pentru vaccinarea contra:
A. gripei
B. difteriei
C. poliomielitei
D. hepatitei B
E. tetanosului. ^
15. Vaccinurile se prezint sub form de:
A. soluii coloidale
B. emulsii
C. suspensii
). pulberi liofilizate
:. pudre.
16. Ca vehicule la prepararea vaccinurilor se folosesc:
A. ser fiziologic
B. soluii tampon fosfat
C. soluii de glucoza
D. soluii hidroalcoolice
E. solveni nemiscibili cu apa.
17. In compoziia vaccinurilor pot intra urmtorii conservani
antimicrobieni:
A. hidrochinon
B. fenol
C. formol
D. tiomersal
E. 2-fenoxietanol.
18. Referitor la seroterapie, sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. realizeaz o imunitate activ
B. realizeaz o imunitate pasiv
*" C deterniin fonmrea "de anticorpi n organism
D. se poate utiliza att n scop preventiv ct i curativ
E. se utilizeaz pentru a neutraliza veninurile sau toxinele
ingerate. ..
19. Sunt valabile urmtoarele afirmaii referitoare la imunoglobuline:
A. sunt glicoproteine serice cu funcie de anticorpi
B. se grupeaz n 5 clase
C. cea mai activ este gammaglobulina
D. se administreaz oral
E. se administreaz n injecii i.v. sau i.m.
20. Serurile terapeutice:
A. sunt biopreparate sterile, lichide sau solide
B. conin anticorpi i antitoxine
. C. determin dup administrarea n organism o imunizare
nespecific
D. determin dup administrarea n organism o imunizare pasiv
21. Vaccinurile virale se prepar din:
A. virusuri cultivate pe animale sau ou embrionate
B. virusuri care se dezvolt pe culturi celulare sau esuturi
C. virusuri care se dezvolt pe culturi de celule modificate
genetic
D. toxine a cror toxicitate este neutralizat prin mijloace fizice
sau chimice
E. snge obinut de la animale imunizate.
2 2 . Vaccinurile pot fi adsorbite pe:
A. fosfat de aluminiu
B. fenol
C. fosfat de calciu
D. talc
E. hidroxid de aluminiu.
23. La realizarea imunoserurilor:
A. se folosesc animale sntoase aparinnd unei specii aprobate
de autoritatea competent
B. imunizarea se face numai cu vaccinuri care conin germeni vii
, ; , C?J recoltareasngelui se face^priifptfncie venos su prin
plasmaforez
D. n timpul recoltrii se asigur meninerea sterilitii produsului
E. nu se admite adugarea de conservant antimicrobian n timpul
recoltrii.
24. I munoserurile de origine animal pentru uz uman:
A. sunt preparate lichide sau pulberi liofilizate
B. se dizolv complet n volumul de lichid menionat pe etichet
C. au pH alcalin
D. sunt condiionate n recipiente bine nchise
E. sunt preparate sterile.
25. Serul recoltat de la animale imunizate conine:
A. electrolii
B. imunoglobuline
C. plasmocite
D. albumin
26. Seroterapia:
A. d o imunitate activ si specific
B. se folosete numai preventiv
C. are efect pe o perioad scurt de timp
D. provoac formarea de anticorpi n organismul primitorului
E. poate fi folosit n cazuri de rezisten la antibiotice.
27. Serurile terapeutice se pstreaz:
A. ferit de lumin
B. la congelator
C. n recipiente bine nchise
D. n recipiente sterile i nchise etan
E. la temperatur cuprins ntre 4-6C.
RSPUNSURI
1 . B, C, D (1: 538)
2 . A, C (1:538)
3. A, B, D, E (1: 538)
4. A, B, C (1:541)
5. B, D (1: 543- 544)
6 . A, B, C, E (1:543)
7. B, C. E (1:547- 549, 2:231)
8 . B ,C ,E (2: 231 - 232, 237)
9. A, B, C, D (2: 300- 301)
10. A, B, D (2: 309)
1 1 . A, B, D, E (1:537)
12. A, D, E (1:537)
13. A, B, C (1: 537- 538)
14. B, E (I : 538)
15. A, C, D (1: 543)
16. A, B, C (1:543)
17. B, C, D, E (1:543)
18. B, D, E (1: 549) .......
19. A, B, C, E (1: 548)
20. A, B, D (1: 547- 549)
2 1 . A, B, C (2: 301)
2 2 . A, C, E (2: 305)
23. A, C, D (2: 232- 234)
24. A, B,E (2: 231 - 239)
25. A, B, D (1:547)
26. C, E (1: 548- 549)
27. A, D, E (1: 548,2:236,239)
BIBLIOGRAFIE
1. D. L upuleasa, luliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi. ], Ed.
Polirom, I ai, 2001;
2 . *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2006, Ed.
Medical, Bucureti, 2006. .
Capitolul X
PREPARATE OFTALMICE
1. Penetraia medicamentelor la nivelul ochiului depinde de:
A. solubilitatea substanelor active
B. prezena agenilor antimicrobieni
C. integritatea corneei
D. tonicitatea soluiilor
E. activitatea de suprafa a substanelor active.
2. Penetraia prin comee a alcaloizilor din picturile pentru ochi este
favorizat de:
A. crearea unui pH de maxim solubilitate a substanei active
B. folosirea de sisteme tampou cu pH apropiat de neutralitate
C. mrirea vscozitii soluiilor
D. utilizarea colirelor uleioase
E. adugarea de conservani antimicrobieni potrivii.
3. Substanele tensioacnve mresc viteza de ptrundere intraocular a
medicamentului prin:
A. mrirea solubilitii substanei active
B. mrirea vscozitii vehiculului
C. umectarea mai bun a corneei
D. mrirea stabilitii n timp a soluiei oftalmice
E. tamponarea soluiei oftalmice.
4. Conform F.R.. X, vehiculele utilizate la prepararea picturilor pentru
ochi sunt:
A. ap proaspt fiart i rcit
B. apa pentru preparate injectabile
C. parafina lichid
D. propilenglicolul
E. uleiul de floarea soarelui neutralizat i sterilizat.
5. Factorii externi de care depinde stabilitatea chimic a soluiilor
oftalmice sunt:
A. lumina
B. temperatura
C. natura solventului
D. aerul
E. pH-ul soluiei.
6 . Factorii interni care influeneaz stabilitatea chimic a soluiilor
oftalmice sunt:
A. natura solventului
B. pH-ul soluiei
C. aerul
D. natura substanelor auxiliare
E. contaminarea cu microorganisme.
7. Tolerana soluiilor oftalmice este optim atunci cnd acestea au:
A. temperatura apropiat de temperatura corpului
B. pFl-ul apropiat de pH-ul lichidului lacrimal
C. particule solide n suspensie
D. presiunea osmotic apropiat de cea a lichidului lacrimal
E. vscozitate de maxim 40 - 50 cP.
8 . Tolerana unui colir depinde de:
A. natura i concentraia substanei active
B. tonicitatea preparatului
C. valoarea adecvat a pH-ului
D. realizarea apirogenitii
E. folosirea unor solveni anhidri.
9. Ca substane izotonizante la prepararea colirelor se folosesc:
** A. clorura de sodiu
B. azotat de potasiu
C. propilenglicol
D. acid boric
E. sorbitol.
10. n cazul colirelor, realizarea unui pH adecvat are rol n:
A. asigurarea stabilitii tzico-chimice a substanei
medicamentoase
B. asigurarea toleranei
C. asigurarea penetraiei prin comee a substanei active
D. conservarea antimicrobian a preparatelor
E. mrirea vscozitii preparatului.
, 11, Suspensiile apoase folosite n oftalmologie permit:
A. sterilizarea la cald sau prin filtrare a preparatului
B. administrarea unor substane insolubile n ap
C. realizarea unei absorbii rapide a substanei active
D. realizarea unui efect prelungit
asigurarea unei stabiliti fizice mrite comparativ cu soluiile
oftalmice.
12. Pentru suspensiile oftalmice F.R.X prevede ca diametrul particulelor
fazei dispersate determinat la microscop s fie de cel mult:
A. 10 (im pentru 90 % din particulele examinate i 50 pm pentru
1 0 % din particulele examinate
B. 25 pm pentru 90 % din particulele examinate i 50 pm pentru
1 0 % din particulele examinate
C. 50 pm pentru 90 % din particulele examinate i 100 pm pentru
1 0 % din particulele examinate
D. 25 pm pentru 50 % din particulele examinate i 50 pm pentru
50 % din particulele examinate"
E. 50 pm pentru 50 % din particulele examinate i 100 pm pentru
50 % din particulele examinate.
13. Conform F.R.X, o soluie oftalmic se poate prepara prin dizolvarea
substanei active , n soluii izotonice sterile:
A. cnd cantitatea de substan activ este sub 2 g % m/m
B. cnd cantitatea de substan activ este peste 2 g % m/m
C. cnd cantitatea de substan activ este sub 3 g % m/m
D. cnd cantitatea de substan activ este peste 3 g % m/m
E. n nici una din aceste situaii.
14. Conform F.R.X picturile pentru ochi ce conin mai puin de g %
(m/m) substan activ se prepar prin dizolvarea acesteia n:
A. ap distilat
B. ap distilat pentru preparate injectabile
C. soluii hipotonice sterile
D. soluii izotonice sterile
E. soluii hipertonice sterile.
15. Conform F.R.X, cnd substana activ dintr-un colir depete
concentraia de I g % cantitate de substan necesar pentru
izotonizare se calculeaz:
A. dup formula trecut n monografia lnjectabilia
B. folosind tabele cu scderea punctului de congelare
C. folosind tabele cu echivaleni n NaCl
D. folosind metoda hematocritului modificat
E. folosind diferite noniograme.
16. Care din urmtoarele colire este prevzut n F.R.X?
A. colir cu cloramfenicol 0,5 g %
8 . colir cu clorhidrat de pilocarpin 4 g %
C. colir cu fizostigmin 0,25 %
D. colir cu sulfat de atropin I g %
E. colir cu protargol 2 g %.
17. Colirul oficina! n care boratul de fenilmercur se afl n concentraie
de 1 : 1 0 0 0 0 0 este: ~
A. colirul de azotat de argint A
B. colirul de azotat de pilocarpin H
ytC. colirul cu rezorcin O 0 0 1
D. colirul cu cloramfenicol . ^q q q o O
E. colirul cu sulfat de zinc.
18. Care din urmtoarele colire se elibereaz cu eticheta Otrav!?
A. colirul cu azotat de argint
B. colirul cu sulfat de atropin
C. colirul cu azotat de pilocarpin
D. colirul cu rezorcin
E. colinii cu sulfat de zinc.
19. Colirele care conin sistemul tampon acid boric-tetraborat de sodiu
sunt:
A. colirul cu azotat de argint
8 . colirul cu sulfat de atropin
C. colirul cu azotat de pilocarpin
D. colinii cu rezorcin
E. colinii cu sulfat de zinc.
20. Conform F.R.X pentru izotonizarea colirului cu rezorcin se
utilizeaz:
A. clorura de sodiu
B. azotat de sodiu
C. glucoza
D. acid boric
E. acid boric-tetraborat de sodiu.
2 1 . Colirul oficinal cu nitrat de pilocarpin:
A. conine 4 g % nitrat de pilocarpin
B. conine 2 g % nitrat de pilocarpin
C. se izotonizeaz cu clorura de sodiu
D. se pstreaz la Venena
E. are aciune miotic.
2 2 . Precizai agenii antimicrobieni folosii la prepararea colirelor
% multidoz menionai n F.R.X:
A. borat de fenilmercur
B. clorura de benzalconiu
C. parahidroxibenzoat de metil
D. diacetat de clorhexidin
E. alcool feniletilic.
2 3 . Adugarea de conservani este contraindicat la:
A. colire unidoz
B. colire multidoz
C. coiire care se administreaz pe corneea traumatizat
D. bi oculare
E. unguente oftaimice.
2 4 . Un conservant pentru uz oftalmic trebuie s posede urmtoarele
caliti:
A. un spectru larg de aciune
B. efect de durat
C. s nu fie sensibilizant sau alergic
D. s fie eficace la concentraii mari
E. s fie solubil n ap.
25. Controlul eficacitiiconservanilor antimicrobieni folosii pentru
* asigurarea sterilitii colirelor se determin pe urmtoarele
microorganisme:
A. Staphylococcus aureus
B. Pseudomonas aeruginosa
C. Escherichia coli
D. Candida albicans
E .. Bacillus subtilis var. niger.
y 26. Asigurarea sterilitii suspensiilor oftalmice se face prin:
^ A. sterilizarea cu aer cald
B. adaos de conservani
C. sterilizarea cu oxid de etilen
D. filtrarea bacteriologic
E. prepararea n condiii aseptice.
27. Sterilitatea colirelor unidoz este asigurat prin urmtoarele
procedee:
A. sterilizarea cu vapori de ap sub presiune
B. filtrare sterilizant
C. preparare pe cale aseptic
D. adugarea de substane conservante antimicrobiene
E. combinarea tuturor procedeelor de mai sus.
28. Agenii de mrire a vscozitii soluiilor oftalmice favorizeaz:
A. mrirea tensiunii superficiale
B. mrirea timpului de contact cu mucoasa ocular
C. tolerana preparatelor
D. eficacitatea preparatelor
E. stabilitatea preparatelor la variaii de temperatur.
29. Un agent de vscozitate folosit la prepararea soluiilor oftalmice
trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. s fie hidrosolubil i s dea soluii transparente
B. s aib n soluie acelai indice de refracie cu lichidul lacrimal
C. s nu reacioneze cu substanele active sau cu alte substane
auxiliare din formula colirelor
D. s confere soluiei oftalmice o t] > de 50 cP
E. s permit sterilizarea soluiei oftalmice.
30. Ca ageni de mrire a vscozitii soluiilor oftalmice se folosesc:
A. metilceluloza
B. boratul de fenilmercur
C. alcool polivinilic
D. clorobutanol
E. polivinilpirolidona.
31. Bile oculare:
A. sunt denumite i ape oftalmice sau loiuni oculare
B. sunt sterile
C. pot fi soluii sau suspensii
D. sunt izotonice i izohidrice
E. se prescriu n cantiti de cel puin 50 g.
32. Bile oculare se caracterizeaz prin:
A. concentraie mic de substan activ
B. sterilitate
C. izotonie
D. vscozitate crescut
E. limpezime.
33. Conform F.R.X, bile oculare se prescriu n cantiti de cel puin:
A. 5g
B. 10 g
C. 50 g
D. 100g
E. nici una din valorile de mai sus.
| 34. Soluiile tampon folosite ca vehicule pentru preparate oftalmice sunt:
i> A. soluia de acid boric l ,9 g %
B. soluia de acid boric modificat
C. soluia de clorur de sodiu 0,9 g %
D. soluia izotonic de fosfai
E; soluia de glucoza 5 g % .
35. Clorura de sodiu nu poate fi folosit pentru a realiza izotonizarea
colirului cu azotat de argint deoarece:
A. poate precipita clorura de argint
B. va hidroliza azotatul de argint
C. se va inactiva azotatul de argi nt
D. va precipita argintul metalic
E. nici una din variantele prezentate mai sus.
36. Soluiile oftalmice, n farmacie, se pot obine sterile astfel:
A. prin preparare pe cale aseptic
B. prin filtrare sterilizant
C prin sterilizare cu cldur uscat
D. prin sterilizare la autoclav
E prin sterilizare la 98 - 100 C, timp de 30 minute.
37. Soluiile pentru bi oculare:
A. sunt soluii apoase sterile
B. pot conine excipieni pentru ajustarea tonicitii, vscozitii
sau pH-u!ui
C. pot fi formulate ca preparate unidoz sau multidoz
D. cele unidoz pot conine conservani antimicrobieni potrivii
E. sunt destinate splrii ochiului sau impregnrii pansamentelor
oculare
38. Eticheta soluiilor pentru bi oculare trebuie s menioneze:
A. descrierea caracterelor organoleptice
B. dac preparatul este destinat unei utilizri unice
C. perioada limit de utilizare dup deschiderea recipientului
(maxim 4 sptmni), n cazul preparatelor multidoz
D. dimensiunea maxim a particulelor de substan activ
E. doza eliberat pe unitatea de timp
39. Pulberile pentru picturi oftalmice i bi oculare:
A. sunt preparate condiionate sub form uscat
B. nainte de administrare se dizolv sau se suspend ntr-un
lichid corespunztor
C. condiia de sterilitate este obligatorie
D. preparatele obinute dup dizolvare sau suspendare trebuie s
fie apirogene
E. preparatele lichide obinute trebuie s corespund prevederilor
oficinale referitoare ta picturile oftalmice-sau soluiile pentru
bile oculare
40. Preparatele oftalmice semisolide:
A. se prezint sub form de unguente, creme sau sau geluri-sterile
B. au substane active dizolvate sau dispersate ritr+o baz de
unguent corespunztoare
C. trebuie s fie apirogene
D. sunt condiionate n tuburi, sterilizate, pliabile,prevzute cu o
canul
E. tuburile conin maxim lOg de preparat.
41. Rp/
Argenti nitratis 0,2 g
Aque q.s. ad 20 g
M. f. collyrium isotonicum
Ce cantitate de NaNC^este necesar pentru izotonizarea acestui colir?
(MNaN03 = 85)
A. 0,080 g
B. 0,16 g
C. 0,80 g
D. 1,00 g
E. 1,60 g.
42. Ce cantitate de azotat de argint este necesar pentru a prepara o
soluie izotonic ( M abNC>3 = 169,9)?
A. 2,6%
B. 1,3%
C. 5,2%
D. 4,5%
E. 3,8 % .
4 3 . Rp/
Pilocarpini hydrochloridjci 0 , 5 0 g
Procaini hydrochloridici 0 , 2 0 g
Aque q.s. ad 4 0 g
Ce cantitate de clorura de sodiu este necesar pentru izotonizarea
acestui Colir ( M . clorhidrat dc pilocaipin 2 4 4 , 7 2 , M clorhidrat de procnin
272,78, MNn0=58,45)?
A, 4,94 %
B. 1,97%
C. 0,49 %
_D.. 0, 197% -
E. 0 , 1 2 %.
1. A , C , D , E
2 . B , C , D
3 . A , C
4 . A , B , E
5 . A , B , D
6 . A , B , D
7 . A , B , D , E
8 . A , B , C
9 .
A , B , D
1 0
. A , B , C
11 . B , D
12. B
13. . E
1 4. D
1 5. A
1 6 . D
1 7 . C
1 8 . B , C
1 9 . B , C
2 0 . D
2 1 . B , D , E
2 2 . A , B , D
2 3 . A , C
2 4 . A , B , C , E
2 5 . A , B , C , D
2 6 . B , E
2 7 . A , B , C
2 8 . B , C , D
2 9 . A , B , C , E
3 0 . A , C , E
3 1 . A , B , D , E
3 2 . A , B , C , E
3 3 . C
3 4 . A , B , D
3 5 . A
3 6 . A , B , D , E
RSPUNSURI
( 2 : 1 3 9 , 1: 5 7 2 , 5 7 3 )
( 2 : 1 3 9 - 1 4 0 )
( 1 : 5 7 4 )
( 3 : 7 0 9 )
( 1 : 5 7 2 )
( 1 : 5 7 2 )
( 2 : 1 4 3 , I . 5 7 2 - 5 7 3 )
( 1 : 5 7 2 - 5 7 3 )
( I : 5 6 7 , 5 7 6 )
( 1 : 5 7 0 )
( 1 : 5 8 9 )
( 3 : 7 1 0 )
( 3 : 7 0 9 )
( 3 : 7 0 9 )
( 3 : 7 . 1 0 )
( 3 : 7 1 1 )
( 3 : 7 1 3 )
( 3 : 7 1 1 - 7 1 3 )
( 3 : 7 1 1 - 7 1 3 ) .
( 3 : 7 1 3 )
( 3 : 7 1 2 )
( 3 : 7 1 0 )
( 1 : 5 7 9 )
( 1 : 5 7 7 )
( 3 : 1 0 9 1 )
( 2 : 1 5 7 )
( 2 : 1 5 7 , 1: 5 6 6 )
( 2 : 1 5 0 )
( 2 : 1 5 1 , 1: 5 7 6 )
( 1 : 5 7 6 - 5 7 7 )
( 1 : 5 5 8 )
( 2 : 1 5 5 - 1 5 6 , I: 5 5 9 )
( 3 : 7 1 1 )
( 1 : 5 7 1 )
( 3 : 7 1 2 )
( 1 : 5 6 6 ) .
37. A, B,C, E (4:131)
38. B, C, E (4:131-132)
39. A, B ,C, E (4:132)
40. A, B, D (4:133)
41. B
Se determin cantitatea de izotonizant dup formula prevzut de F.R.
X:
0,2308- (Ci + CI i l +.......)
C =--------------------------------------- x Mr
i'
0,2308- ( 10/169,9 x 1,5)
C ----------------------------------------- x 85 = 8,07 g NaN03
1,5
I OOOgcolir................................. 8,07gN aN 03
2 0 g colir...................................x
x = 0,16 g NaN03
38. A
Se determina cantitatea de azotat de argint necesar preparrii unei
soluii izoionice cu ajutorul formulei :
0,2308 x M
C% 0 =---------------------
I
0,2308 x169,9
C%o ------------------------- -- 26,149 g azotat de argint
1,5
1000 g colir.........................26,149 g azotat de argint
1 0 0 g colir..........................x
x = 2 , 6 g %
39. D
Se calculeaz concentraia celor dou substane active
corespunztoare pentru 1 0 0 0 g colir:
40 g colir........0,5 g clorhidrat de pilocarpin., .0,2 g clorhidrat de
procain
1 0 0 0 g colir.............................................x g ...: ..........................................y g
x = 12,5 g clorhidrat de pilocaipin
y = 5 g clorhidrat de procain
Se determin cantitatea de izotonizant dup formula prevzut de
F.R. X :
0,2308- (C i + C l i l +........)
C------------------------------------------ x Mr
0,2308-( 12,5/244,72 x 1,5 + 5/272,78 x 1,5)
C =--------------------=-------------------------------------------------- x 58,45
1,5
C = 4,94 g NaCl
Se determin cantitatea de clorur de sodiu necesar izotonizrii
a 40 g colir.
1000 g colir................4,94 g clorur de sodiu
40 g colir................z
z = 0,197 g clorur de sodiu
BIBLIOGRAFIE
1. D. L upuleasa, luliana Popovici - Tehnologie farmaceutic, voi 1,
Polirom, lai, 1997;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983:
3. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment, Ed. Medical,
Bucureti, 2004.
Capitolul XI
AEROSOLI
1. Aerosolii farmaceutici se pot obine prin urmtoarele metode:
A. liofilizare
B. precipitare
C. antrenare cu vapori de ap i condensarea la nivelul cilor
respiratorii superioare
D. dispersare cu aer sub presiune (cu ajutorul duzelor)
E . dispersare cu un gaz propulsor.
2. Aerosolii cu aplicaie topic prezint urmtoarele avantaje:
A. asigur o administrare rapid i comod
B. evit contactul manual cu suprafaa tratat
C. realizeaz o repartiie uniform a substanei active pe
suprafaa tratat
D. necesit un proces tehnologic simplu
E. au un pre de cost redus.
3. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la aerosolii de uz extern
sunt adevrate?
A. cele mai multe preparate sunt de tip spray
B. asigur o mai bun protejare a coninutului fa de mediul
extern
C. gazele propulsoare trebuie s aib un punct de fierbere sczut
D. gazele propulsoare trebuie s aib un punct de fierbere ridicat
E. gazele propulsoare lichefiate trebuie s se evapore n
momentul trecerii prin orificiul de emisie.
4. Umplerea recipientelor pentru aerosoli se realizeaz:
A. sub presiune la temperatura normal
B. la presiune normal i temperatur normal
C. la presiune normal i a temperaturi sczute n instalaii
frigorifice
D. sub presiune, la cald
E . la vid.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt valabile pentru aerosolii cu
gaze comprimate?
A. propulsorul poate fi: C02, N20, N2
B. gazele comprimate pot fi parial solubile sau insolubile n
produsul dispersat
C. sunt puin sensibili la variaii de temperatur
D . presiunea n recipient rmne constant pe toat durata
eliberrii coninutului din recipient
E. presiunea din recipient permite eliberarea total a coninutului.
6 . Gazele lichefiate utilizate ca propulsori trebuie s ndeplineasc
urmtoarele condiii:
A. s fie inerte din punct de vedere chimic
B. s fie neinflamabile
C. s aib un punct de fierbere sub temperatura camerei
D . s aib un punct de fierbere mare
E. s aib capacitate bun de dizolvare.
7. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt valabile pentru aerosolii cu
dou faze?
A. sunt constituii dintr-o faz gazoas i una lichid
B. dup formarea aerosolului, propulsorul lichefiat se afl
emulsionat ca faz intern ntr-o emulsie de tip U/A
C. pot fi obinui cu gaze comprimate
D . pot fi obinui cu gaze lichefiate, dac acestea sunt miscibile
cu substana activ
E. se recurge la adaos de cosolveni pentru a se asigura un
amestec intim al substanei active cu propulsorul.
8 . Care dintre afirmaii sunt valabile pentru aerosolii cu gaze lichefiate?
A. presiunea din recipient este determinat de presiunea de vapori
a gazului propulsor, nu i de cantitatea acestuia
B. propulsorii pot fi considerai ca fcnd parte integrant din
formul
C. presiunea n recipient rmne constant meninndu-se
echilibrul ntre poriunea de propulsor lichefiat i fraciunea n
stare de vapori
D . ca gaze lichefiate se folosesc n special derivai clorofluoruraii
ai metanului i etanului
E. se obin printr-un proces tehnologic simplu i sunt lipsii de
toxicitate.
9. Din categoria gazelor propulsoare lichefiate fac parte:
A. azot
B. freon 1 1
C. argon
D. freon 12
E. freon 114.
10. Sub form de aerosoli de inhalaie se administreaz:
A. bronhodilatatoare
B. antibiotice
C. corticosteroizi
D. antipiretice
E. anestezice.
1-1. Dimensiunea particulelor pentru aerosolii de inhalaie destinai a fi
utilizai la nivelul alveolelor pulmonare trebuie s fie:
A. ntre 10-30 fim
B. ntre 30-50 pm
C. < 3 pm
D. ntre 3-20 pm
E. > 50 pm.
12. Valva este compus din:
A. cap de apsare
B. propulsor
C. resort
D. tub plonjor
E. jiclor.
13. Valva are urmtoarele roluri:
A. permite utilizarea coninutului aflat sub presiune
B. asigur nchiderea etan a recipientului
C. permite distribuia coninutului printr-o simpl apsare
mecanic
D. asigur dispersarea substanei active n gazu! propulsor
E. toate cele mai sus menionate.
14. Controlul calitii aerosolilor se refer la:
A . urmrirea calitii substanelor active si a propulsorilor
B. urmrirea coninutului n endotbxine bacteriene
C. determinarea mrimii particulelor de substan activ
D. viteza de emisie
E. corectitudinea dozrii.
15. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate n cazul aerosolilor
pentru cile respiratorii?
A . produc un efect local asupra mucoaselor cilor respiratorii
B. pot conine antibiotice, bronhodilatatoare, antiinflamatoare
steroidiene i nesteroidiene
C. se folosesc exclusiv pentru efect sistemic
D. conin particule cu diametrul de ordinul micronilor
E. sunt denumii i aerosoli de inhalaie.
16. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la aerosoli sunt
adevrate?
A . sunt dispersii de particule lichide sau solide ntr-un mediu de
dispersie gazos
B. energia necesar dispersrii poate fi produs de un gaz
propulsor
C. folosirea lor se bazeaz pe trei tipuri de expulzri: simpl, cu
turbulen, cu turbulen i expansiunea particulelor dispersate
D. fineea dispersiei, omogenitatea i stabilitatea nu prezint
importan pentru calitatea preparatului
E. se folosesc exclusiv pentru aplicaii n dermatologie.
17. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la gazele propulsoare
sunt adevrate?
A . constituie faza elastic
B. pot fi gaze comprimate'
C. pot fi gaze lichefiate
D. constituie fora motrice a ansamblului presurizat
E. exercit asupra coninutului o presiune mai mic dect
presiunea atmosferic.
!&. Propulsorii unui aerosol pot ti reprezentai de:
A. gaze comprimate
^ B. lichide sub presiune :
C. gaze lichefiate
D. oxigen
E. toate cele mai sus menionate.
19. n funcie de diametrul particulelor, penetrarea aerosolilor de inhalaie
se face astfel:
A. particulele mai mari de 30 f.imajung n fosele nazale, faringe,
laringe
B. 20-30 (im, ajung la nivelul traheei
C. 10-20 nm, ajung la nivelul bronhiilor
D. 3-10 pm, ptrund la nivelul alveolelor pulmonare
E. < 3 jim, ptrund la nivelul alveolelor pulmonare.
20. Penetraia aerosolilor n cile respiratorii depinde de:
A. mrimea particulelor substanei active
B. anatomia cilor respiratorii
C. mecanica respiratorie
D. timpul de contact ntre aerosol i suprafaa mucoasei
E. agenii de vscozitate utilizai n formulare.
21. Aerosolii de inhalaie prezint urmtoarele avantaje:
A. administrarea pulmonar necesit doze crescute n comparaie
cu alte ci de administrare
B. absorbia este foarte rapid
C. se evit efectul primului pasaj hepatic
D. este posibil localizarea i aciunea aerosolului la anumite
niveluri ale cilor respiratorii
E. medicamentul este protejat fa de agenii exteriori.
22. Factorii care determin localizarea particulelor aerosolizate n cile
respiratorii sunt:
A. gradul de dispersie
B. ritmu| respirator
C. micarea ciliar
D. viteza i tipul fluxului gazos
E . circulaia sanguin de la nivelul alveolelor pulmonare.
23. Gradul mare de instabilitate al aerosolilor este cauzat-de:
A. vscozitatea mic a mediului de dispersie
B. diferena mic de densitate ntre faza dispers i mediul de
dispersie
C. ncrctura electric redus a particulelor aerosolizate
D. agregarea picturilor mici n picturi mai mari
E. forma particulelor aerosolizate.
24. Freonul 12 conine:
A. 1atom de fluor
B. 2 atomi de fluor
C. 1atom de carbon
D. 2 atomi de carbon
E. 2 atomi de clor.
25. Freonul 114 conine:
A. 2 atomi de carbon
B. 4 atomi de fluor
C. 1atom de fluor
D. 2 atomi de clor
E. 1 atom de carbon.
26. Gazele comprimate care intr n formularea aerosolilor presurizai
sunt:
A. fluorocarburi
B. azot
C. freoni
D. protoxid de azot
E. dioxid de carbon.
27. Recipientele pentru medicamentele presurizate sunt confecionate din:
A. oel inoxidabil
B. aluminiu
C. plumb
D. sticl
E. plastic.
28. tiind c denumirea freonilor este urmat de un numr format din
dou sau trei cifre, precizai semnificaia primei cifre, ncepnd de la
dreapta la stnga (locul unitilor):
A. numrul atomilor de carbon
B. numrul atomilor de hidrogen
C. numrul atomilor de clor
D. numrul atomilor de fluor
E. numrul atomilor de oxigen.
29. Referitor la preparatele de inhalat, sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. sunt preparate lichide sau solide
B . nu pot fi condiionate n recipiente presurizate
C. pot conine gaze propulsoare, cosolveni, conservani,
solubilizani
D. pot fi condiionate n recipiente unidoz sau multidoz
E. se administreaz pentru obinerea unui efect local sau
sistemic.
30. Despre preparatele farmaceutice presurizate se poate afirma:
A. sunt condiionate n recipiente speciale, sub presiunea unui
gaz
B . se prezint sub form de soluii, emulsii, suspensii
C. coninutul este eliberat din recipient sub form de aerosol sau
de jet lichid sau semisolid
D. preparatul nu se aplic pe piele
E. preparatul este eliberat din recipient cu ajutorul unei valve.
31. Gazele propulsoare folosite n cazul preparatelor farmaceutice
presurizate sunt:
A. gaze lichefiate la presiune normal
B . gaze lichefiate sub presiune
C. gaze comprimate
D. lichide cu punct de fierbere sczut
E. gaze supercritice.
32. Din categoria gazelor lichefiate sub presiune folosite ca gaze
propulsoare n formularea preparatelor farmaceutice presurizate fac
parte:
A. hidrocarburi clorurate
B. hidrocarburi fluorurate
C. freoni
D. hidrocarburi cu mas molecular mare
E. hidrocarburi cu masa molecular mic (propan, butan).
33. Valva, ca dispozitiv de pulverizare:
A. asigur nchiderea etan a recipientului n stare de repaus
B. regleaz eliberarea coninutului n afara recipientului n cursul
folosirii aerosolului
C . asigur o eliberare continu, sau elibereaz o cantitate dozat
de produs la o apsare, dup caz
D. este confecionat din oel
E. nu vine n contact direct cu produsul n momentul pulverizrii.
34. Pe eticheta preparatelor farmaceutice presurizate trebuie s se nscrie:
A. modul de obinere
B. modul de utilizare
C . precauiile care trebuie luate
D. gazul propulsor
E. cantitatea de substan activ pe doza pulverizat din
recipientele cu valv dozatoare.
35. Spray-urile nazale:
A. sunt formulate doar ca soluii
B. sunt soluii, emulsii sau suspensii
C . sunt condiionate n recipiente unidoz
D. sunt n general condiionate n recipiente multidoz
E. recipientele pot fi presurizate sau cu nebulizator.
36. Spray-urile bucofaringiene:
A. sunt soluii, emulsii sau suspensii
B. sunt destinate obinerii unui efect local sau sistemic
C . se pulverizeaz sub limb
D. se pulverizeaz n cavitatea oral sau n faringe
E. mrimea picturilor trebuie s asigure depunerea lor n
cavitatea oral sau n faringe, dup caz.
37. Spray-urile auriculare:
A. sunt destinate administrrii n conductul auditiv extern
B. trebuie s ajung la nivelul timpanului
C . sub form de lichide sunt condiionate n general n recipiente
unidoz
D. sub form de lichide sunt condiionate n general n recipiente
multidoz
E. recipientele sunt prevzute cu un aplicator adecvat.
38. Care dintre urmtoarele preparate pot fi formulate i ca spume?
A. preparate auriculare
B. preparate nazale
C. preparate vaginale
D. preparate pentru aplicaii cutanate
E. preparate rectale.
39. Spray-urile sublinguale:
A. se administreaz prin pulverizare sub limb
B. sunt destinate obinerii unui efect local
C. sunt destinate obinerii unui efect sistemic
D. sunt condiionate n recipiente cu atomizor (nebulizator) sau n
recipiente presurizate cu sistem de pulverizare
E . recipientele presurizate pot fi prevzute cu valv dozatoare.
40. Recipientele dozatoare de condiionare a spray-urilor sublinguale
trebuie s corespund urmtoarelor prevederi:
A. gradul de finee
B. uniformitatea masei
C. uniformitatea coninutului
D. uniformitatea dozei eliberate
E . sterilitatea.
41. Conform F.R.X, supliment 2004, preparatele de inhalat administrate
sub form de spray-uri se administreaz cu dispozitive de tip:
A. cup dozatoare
B. nebulizator
C. inhalator presurizat cu valv dozatoare
D. inhalator cu pulbere uscat
E. picurtor.
42. Preparatele de inhalat prevzute n F.R.X, supliment 2004:
A. sunt preparate lichide sau solide
B. sunt doar preparate solide
C. sunt destinate administrrii la nivelul faringelui
D. se administreaz sub form de vapori sau aerosoli la nivelul
plmnilor
E . realizeaz un efect local sau sistemic.
43. Pe eticheta preparatelor de inhalat trebuie s se menioneze:
A. doza eliberat, n toate cazurile
B. doza eliberat, cu excepia preparatelor condiionate n
recipiente cu valv dozatoare
C . numrul de doze eliberate din inhalator corespunztoare dozei
minime recomandate
D. denumirea conservan i lor antimicrobieni adugai, cnd este
cazul
E. denumirea gazului propulsor.
44. Preparatele lichide de inhalat se clasific n urmtoarele categorii:
A. preparate sub forme de spume
B. preparate destinate transformrii n vapori
C . preparate dispersate prin intermediul nebulizatoarelor
D. preparate condiionate n inhalatoare presurizate cu valv
dozatoare
E. toate cele de mai sus.
45. Nebulizatoarele:
A. sunt dispozitive care transform lichidele n aerosoli
B. realizeaz aerosolizarea cu ajutorul unui gaz sub presiune
C . realizeaz aerosolizarea cu ajutorul vibraiilor ultrasonice
D. sunt cu funcionare continu sau cu valv dozatoare
E. acioneaz prin transformarea n vapori a unor solide introduse
n ap cald.
46. Pulberile de inhalat:
A. sunt preparate unidoz sau multidoz
B. sunt administrate cu ajutorul inhalatoarelor pentru pulberi
uscate
C . se prezint sub form de sisteme cu doze precondiionate sau
rezervor
D. sunt incluse n monografia Preparate de inhalat din F.R.X,
supliment 2004
E. sunt incluse n monografia Preparate farmaceutice
presurizate.
RSPUNSURI
1 C D, E
( 2
2 0 2 )
1
A B, C ( 1 593, 2 : 2 1 0 - 2 1 1 )
3. A B, C, E
( 2
2 1 1 )
4. A C ( 1 606, 2: 209)
5. A B, C ( 2
206)
6 . A B, C, E
( 2
206)
7. A C, D, E
(2 :
207--208)
8 . A B, C, D
(2 :
206--207)
9. B D, E
(1 :
598-- 599, 2: 207)
1 0 . A B, C, E
(1 :
597-- 598,2: 209)
1 1 .
C
( 1 :
596, 2 : 2 1 0 )
1 2 . A C, D, E
( 1 :
600, 2: 205)
13. A B, C
(2 :
205)
14. A C, D. E
( 1 :
608-- 609,2: 209)
15. A B, D, E
(1 :
599, 2: 209)
16. A B, C
(2 :
2 0 2 -- 2 1 0 )
17. A B,C, D
(2 :
206)
18. A C
( 1 :
598, 2 : 206)
19. A B, C, E
(l :
596, 2 : 2 1 0 )
2 0 . A B, C, D
(2 :
2 1 0 )
2 1 . B C, D, E
(1 :
593)
2 2 . A B, D ( 1 : 595 - 597)
23. A C, D
( 1 :
595)
24. B C, E
( 1 :
599)
25. A B, D
( 1 :
599)
26. B D. E
(1 :
598, 3: 109)
27. A B. D, E
(I :
599 --600,2: 205)
28. D
(':
598, 2: 207)
29. A C\ D, E (3: 94)
30. A B, C, E
(3:
108)
31, B C, D (3:
109)
32. B C\ E
(3:
109)
33. A B, C (3:
109)
34. B C\ E
(3:
1 1 0 )
35. B D, E (3: 123)
3 D, F. (3: 89)
37. A, D, E (3:
81)
38. c, D, E (3: 151, 165,169)
39. A, c, D, E (3:
8 8 )
40. B, c, D
(3:
89- 90)
41. B, c, D
(3:
94)
42. A, D, E (3:
94)
43. B, c, D
(3:
95- 96)
44. B,
c,
D
(3: 96)
45. A, B, c, D
(3:
96- 97)
46. A, B, C,
D (3: 1 0 2 - 106)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj-
Napoca, 2001;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutica, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul XII
EMULSII
1 . Conform F.R.X, emulsiile de uz intern prezint:
A. aspect lptos, omogen
B. miros i gust caracteristic componentelor
C. consisten mai mult sau mai puin vscoas
D . emulgatorul dizolvat n faza intern
E. dimensiunile particulelor sub 10 ^m.
2. Pentru emulsiile de uz intern F.R.X-prevede c:
A. sunt att emulsii ulei n ap ct i ap n ulei
B. n compoziia lor intr substane cu aciune revulsiva
C. sunt numai emulsiile ulei n ap
D . pot conine ageni pentru corectare gustului i a mirosului
E. cele administrate la sugari trebuie s fie'sterile.
3. Conform F.R.X, linimentele:
A. sunt destinate aplicrii pe piele
B. sunt numai emulsii ulei n ap
C. pot conine substane cu aciune analgezic sau revulsiv
D . pot conine spunuri
E. se conserv la rece.
4. La prepararea emulsiilor, conform F.R.X:
A. substanele active se dizolv numai n faza intern
B. completarea se face ntotdeauna la volum
C. se pot utiliza conservnd antimicrobieni potrivii
D . se pot folosi ageni pentru creterea vscozitii
E. eriiulgatorul se dizolv n faza extern.
5. Conform F.R.X, emulsiile:
A. au aspect lptos.i omogen
B. sunt destinate administrrii interne sau externe
C. diluate cu faza extern n proporie de 1:10 trebuie s rmn
omogene
D. pot conine stabilizani
E. se conserv n recipiente nchise etan.
6 . Pentru stabilizarea emulsiilor de uz intern F.R.X recomand folosirea
de:
A. conservani antimicrobieni
B. aromatizani
C. edulcorani
D. stabilizani
E. ageni pentru creterea vscozitii.
7. Conform F.R.X, emulsia uleioas conine:
A. ulei de floarea-soarelui 10 g%
B. ulei de floarea-soarelui 5 g %
C. gum arabic 10 g %
D . gum arabic 5 g %
E. gum arabic 7,5 g %.
8 . Referitor la conservarea emulsiilor F.R.X prevede:
A. pstrarea la rece
B. pstrarea la temperatura de 8-15C
C. pstrarea n recipiente bine nchise
D. pstrarea ferit de lumin
E. s se prepare la nevoie.
9. Emulsiile:
A. nu se pot administra pe cale parenterala dect sub form de
microemulsii
B. au, n general, diametrul particulelor fazei interne ntre 0,1 -
1 0 0 (xm
C. nu pot fi administrate pe cale orala
D. au diametral particulelor fazei interne de maxim 10 (im
E. sunt sisteme disperse eterogene.
10. Fenomenul Marangoni apare:
A. n faza incipient de preparare a unei emulsii
B. numai la emulsiile multiple
C. la adugarea emulgatorului tensioactiv care se adsoarbe la
interfaa a dou picturi uleioase dispersate ntr-un mediu
apos, ceea ce scade concentraia diijjnediul apos
D. numai la utilizarea emulgatorilor naturali
E. n urma pstrrii necorespunztoare a emulsiilor.
1 1 . Conform teoriei lui Bankroft privind mecanismul de emulsionare:
A. filmul interfacial se formeaz prin adsorbia orientat a
emulgatorului tensioactiv la interfa
B. partea filmului interfacial pe care tensiunea este mai mare se
contract, devine concav i ncorporeaz cealalt faz
C. tensiunea supeficial este egal pe ambele pri ale filmului
interfacial
D. tipul emulsiei depinde att de natura emulgatorului ct i de
solubilitatea lui
E. emulgatorul emulsionez faza n care nu se dizolv.
12. Conform teoriei lui Flarkins sau a penei, privind mecanismul de
emulsionare:
A. moleculele de spun emulgator adsorbite la interfa se
orienteaz conform polaritii
B. spunurile metalelor polivalente formeaz emulsii U/A
, C. spunurile metalelor monovalente se hidrateaz puternic la
gruparea hidrofil
D. moleculele de spun emulgator au tendina de a se grupa
strns
E. spunurile metalelor alcaline (Na, K.) au un volum ionic mic
favoriznd formarea emulsiilor A/U.
13. Conform teoriei filmului complex n care emulgatorul este un polimer
care formeaz un film interfacial:
A. eficiena emulgatorului depinde de capacitatea sa de a forma
un film multimolecular coerent
B. compuii macromoleculari determin creterea vscozitii
fazei externe din cauza moleculelor neadsorbite la interfa
C. pseudoemulgatorii (mucilagiile compuilor macromoleculari
hidrofili) nu au proprieti superficiale semnificative
D. mucilagiile compuilor macromoleculari hidrofili se folosesc
la prepararea emulsiilor A/U
E. rigiditatea filmului interfacial se datoreaz ntreptrunderii
ramificaiilor polimerului (efect steric) ntre cele dou faze ale
emulsiei.
14. Cerurile autoemulgatoare:
A. sunt asocieri de emulgatori tensioactivi, polimeri hidrofili sau
un amestec al acestora
B. au putere emulgatoare mai mic dect emulgatorii tensioactivi
C. legturile ntre emulgatori sunt exclusiv de tip Van der Waals
D . formeaz un film complex, orientat, condensat
E. de regul unul dintre emulgatori este mai puternic i determin
tipul de emulsie.
15. In cazul utilizrii particulelor solide ca emulgatori:
A. se formeaz numai emulsii de tip U/A
B. ele sunt umectate numai de faza apoas
C. particulele sunt umectate parial de ambele faze
D . au dimensiuni mai mici dect picturile fazei dispersate
E. caolinul i bentonita pot stabiliza emulsii A/U.
16. Conform teoriei lui Stokes referitoare la viteza de sedimentare a
emulsiilor, sunt adevrate urmtoarele:
A. prin apropierea densitilor celor dou faze se scade
stabilitatea
B. dac vscozitatea este mrit, fenomenele de instabilitate se
vor manifesta n msur mai redus
C. stabilitatea emulsiilor crete cu micorarea concentraiei fazei
dispersate
D . n emulsiile mai diluate coliziunile dintre picturi sunt mai
reduse
E. viteza de sedimentare depinde direct proporional de
vscozitatea mediului.
17. Care dintre afirmaiile de mai jos sunt valabile privind modul n care
densitatea fazelor influeneaz stabilitatea emulsiilor:
A. cu ct diferena de densitate a fazelor este mai mare,
stabilitatea emulsiei este mai mic;
B. este important doar densitatea fazei externe;
C. dac densitatea fazei interne este mai mare dect cea a fazei
externe are loc sedimentarea;
D. este de dorit apropierea densitilor celor dou faze;
E. densitatea mare a unei faze uleioase poate fi micorat prin
amestecarea cu ulei de floarea soarelui.
18. Vscozitatea mediului de dispersie influeneaz stabilitatea emulsiilor
prin:
A. creterea volumului fazei interne ceea ce duce la creterea
vscozitii emulsiei
B. creterea vscozitii mediului de dispersie ceea ce crete
stabilitatea emulsiei
C. folosirea de mucilagii pentru creterea vscozitii fazei
apoase n emulsiile U/A
D. modificarea sa pe parcursul stocrii
E. ntre vscozitatea fazei externe i vscozitatea emulsiei nu
exist o legtur.
19. Tensiunea interfacial n cazul emulsiilor:
A. este factorul cel mai important pentru stabilitate
B. este redus prin folosirea emulgatorilor tensioactivi
C. poate fi sczut i n cazul folosirii pseudoemulgatorilor
D. prin reducerea ei se menine o energie superficial mare
E. prin reducerea ei crete stabilitatea emulsiei.
2 0 . Stabilitatea emulsiilor:
A. nu este influenat de diametrul particulelor fazei interne
B. este crescut prin ncrcarea electric a particulelor cu sarcini
de acelai fel
C. scade prin hidratarea emulgatorilor precum i a picturilor
fazei dispersate
D. crete n funcie de gradul de hidratare a emulgatorilor i a
particulelor fazei interne
E. crete cu micorarea concentraiei fazei dispersate.
2 1 . Despre instabilitatea emulsiilor se poate spune c:
A. se poate manifesta doar prin coalescen
B. cremarea este ireversibil
C. flocularea este un fenomen reversibil
D. este reprezentat i prin inversarea fazelor
E. d'ezemulsionarea reprezint distrugerea emulsiei.
2 2 . I nversarea emulsiilor are loc n urmtoarele situaii:
A. la emulsiile preparate cu asociere de doi emulgatori, la
modificarea raportului concentraiilor acestora
B. prin neutralizarea sarcinilor electrice
C. prin scderea proporiei fazei dispersate
D. prin schimbarea cationului unui spun- emulgator
E. la reducerea temperaturii n intervalul n intervalul 8-15C
23. n formularea emulsiilor:
A. alegerea fazei uleioase se face dependent de calea de
administrare
B. se recomand folosirea coloizilor hidrofili spre a ntrzia
sedimentarea sau cremarea
C. alegerea emulgatorului depinde exclusiv de natura fazei
uleioase
D. alegerea fazei uleioase se face i n funcie de consistena
dorit
E. alegerea emulgatorului se face i n funcie de natura
substanelor de emulsionat.
24. Emulsiile de uz intern:
A. sunt att de tip A/U ct i U/A
B. sunt numai de tip U/A
C. nu se folosesc la prepararea lor tensioactivi cationici
D. la prepararea lor se folosesc n general tnucilagii sau
'* tensioactivi neionici
E. la prepararea lor emulgatorul trebuie s fie neiritant i netoxic.
25. Despre emulsiile de uz extern este adevrat c:
A. sunt numai de tip U/A
B. la prepararea lor nu se folosesc mucilagii
C. pot fi semisolide
D. cele U/A sunt lavabile
E. sunt n exclusivitate lichide.
26. Care dintre afirmaiile privind urmtorii emulgatori sunt corecte?
A. mucilagiile dau emulsii de tip U/A
B. alcoolii superiori se folosesc mai ales pentru preparate de uz
extern
C. tensioactivii neionici sunt eficieni ntr-un domeniu de pH de
3-10 far a fi puternic influenai de substanele ionice
D. tensioactivii ionici sunt iritani
E. spnul 60 nu se asociaz niciodat cu tweenul 60 deoarece
sunt incompatibili.
27. Cu privire la proprietile reologice ale emulsiei:
A . acestea trebuie s asigure proprietile de curgere n
conformitate cu caracteristice produsului formulat
B. consistena emulsiilor injectabile trebuie s asigure curgerea
uoar din acul de sering
C. nu este de dorit ca emulsiile s aib o consisten mai ridicat
n timpul stocrii
D. emulsiile dermatologice au n general o consisten mai
ridicat
E. emulsiile cutanate prezint proprieti tipice preparatelor de
tip plastic.
28. Conservanii antimicrobieni folosii la prepararea emulsiilor:
A . trebuie s prezinte o aciune cel puin bacteriostatic i
fungistatie
B. nipaginul i nipasolul sunt frecvent folosii n emulsii de tip
A / U
C. trebuie utilizai n cantitatea minim care asigur concentraia
inhibitoare minim
D. se aleg innd seama de coeficientul de partiie lipide/ap
E. crezolul se folosete n emulsiile de tip U/A.
29. Cu privire la antioxidanii utilizai la prepararea emulsiilor sun
adevrate urmtoarele afirmaii:
A . se adaug sub forma unor sisteme redox
B. au un potenial redox mai mic dect al substanei
medicamentoase pe care trebuie s o protejeze
C. se folosesc n concentraii ntre 0,001-0,1%
D. butilhidroxianisolul este un antioxidant pentru faza apoas -
E. metabisulfitul de sodiu este un antioxidant pentru faza
uleioas.
30. Prepararea emulsiilor se poate face prin urmtoarele metode:
A. metoda gumei umede
B. - prin amestecarea celor dou faze nclzite la temperaturi mai
mici dect temperaturile de topire a componentelor
C. cu ajutorul agitatoarelor, mai ales n cazul unor amestecuri cu
vscozitate sczut
D. cu ajutorul malaxoarelor n cazul emulsiilor vscoase
E. metoda gumei uscate sau continental.
31. In cadrul tehnicilor particulare de preparare a emulsiilor intr:
A. formarea in situ a unui spun emulgator
B. liofilizarea
C. folosirea unui corp gras autoemulsionabil
D. metoda englez
E. coprecipitarea.
32. Dezaerarea emulsiilor se poate realiza:
A. prin repaus la rece, n cazul emulsiilor fluide
B. prin agitare lent, n cazul emulsiilor fluide
C. folosind vidul, n cazul emulsiilor fluide
D. prin repaus la rece, n cazul emulsiilor semisolide
E. folosind vidul, n cazul emulsiilor semisolide.
33. Tipul emulsiei se poate determina prin urmtoarele procedee:
A. prin diluare cu faza intern
B. cu ajutorul indicatorului Sudan III care coloreaz faza apoas
C. conductometric pentru emulsiile U/A
D. prin fluorescent numai pentru emulsiile A/U
E. cu ajutorul albastrului de metilen care coloreaz faza apoas.
34. n cadrul controlului emulsiilor se efectueaz urmtoarele
determinri:
A. potenialul zeta
B. tipul emulsiei
C. gradul de dispersie
D. stabilitatea
E. mrimea particulelor.
35. Cu ajutorul cifrei K propus de Munzel prin care se definete numrul
de particule obinute prin emulsionarea unui gram de faz uleioas,
emulsiile pot fi considerate:
A. necorespunztoare, la un coeficient >1
B. inferioar, la un coeficient 100-500
C. foarte bun, la un coeficient <1
D. bun, la un coeficient 20-50
E. excelent, la un coeficient 100-500.
36. n vederea determinrii stabilitii emulsiilor se verific urmtorii
parametri:
A. stabilitatea la temperaturi sub -5C
B . observarea inversrii fazelor
C. determinarea vscozitii
D. stabilitatea la centrifugare
E. aspectul prin examinare cu lupa.
37. Referitor la prepararea emulsiilor F.R.X prevede c:
A. emulsiile se completeaz la mas (m/m)
B . emulgatorul se dizolv n faza extern
C. emulgatorul se dizolv nc de la nceput n cele dou faze
D. se face exclusiv prin metoda gumei uscate
E. se pot aduga solubilizani.
38. Conform F.R.X la prepararea emulsiilor se pot folosi i substane
auxiliare printre care:
A. ageni pentru ajustarea pH-ului
B . conservnd antimicrobieni
C. ageni pentru creterea vscozitii
D. stabilizani
E. solubilizani.
39. Urmtoarele afirmaii referitoare la emulsii sunt valabile, cu excepia:
A .. sunt preparate farmaceutice formate din dou faze lichide
nemiscibile
B . sunt destinate administrrii interne sau externe
C. au un aspect lptos i omogen
D. diluate cu faza extern n proporie de 1:10 trebuie s rmn
omogene
E. se conserv n recipiente nchise etan.
40. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la emulsii sunt adevrate:
A. sunt preparate farmaceutice formate din dou faze lichide
nemiscibile
B . sunt sisteme eterogene
C. sunt sisteme omogene
D . cele U/A sunt lavabile
E. nu se pot ncorpora vitaminele liposolubile sub form de
emulsii.
41. Microemulsiile sunt un tip special de emulsii despre care se poate
spune c:
A. diametrul picturilor fazei interne este de aproximativi0 im
B. diametrul picturilor fazei interne este de circa 0,05 fim
C. se mai numesc i emulsii transparente
D . cele dou faze au acelai indice de refracie
E. faza uleioas trebuie s prezinte un indice de refracie mult
mai mare dect faza apoas.
42. Emulgatorii primari:
A. reduc tensiunea interfacial
B. sunt molecule polare care se adsorb i orienteaz la interfaa
celor dou lichide nemiscibile
C. cresc vscozitatea fazei externe
D . se mai numesc i pseudoemulgatori
E. pot stabiliza emulsiile numai n prezena emulgatorilor
secundari.
43. Pseudoemulgatorii acioneaz ca stabilizani ai emulsiilor prin:
A. mrirea diferenei de densitate dintre faze
B. micorarea suprafeei de contact dintre faze
C. formarea de filme complexe interfaciale
D . reducerea drastic a tensiunii interfaciale
E. mrirea vscozitii mediului de dispersie.
44. Un emulgator primar poate forma i stabiliza emulsia prin:
A. adsorbia i orientarea la interfaa celor dou lichide
nemiscibile
B. scderea tensiunii interfaciale
C. conferirea de sarcini electrice picturilor fazei interne
D . formarea unui film coerent n jurul picturilor fazei interne
E. corectarea diferenei dintre densitile fazelor.
45. Agenii tensioactivi pot ndeplini i alte roluri, printre care:
A. umectani
. B. ageni de ngroate
C. solubilizani
D . ageni liani
E. ageni de spargere a spumei.
46. Tensioactivii acioneaz ca emulgatori prin urmtoarele mecanisme:
A. formeaz un film multimolecular la suprafaa picturilor fazei
interne
B. cresc potenialul zeta
C. reduc potenialul zeta
D . scad tensiunea interfacial
E. formeaz un film monomolecular la suprafaa picturilor fazei
interne.
47. Coloizii hidrofili acioneaz ca emulgatori prin urmtoarele
mecanisme:
A. reduc apreciabil tensiunea- interfacial
B. se concentreaz n faza uleioasa
C. formeaz un film multimolecular la suprafaa picturilor fazei
interne
D . mresc vscozitatea mediului de dispersie
E. formeaz un film monomolecular la suprafaa picturilor fazei
interne.
48. Ca ageni de ngroare, se pot folosi:
A. alginaii
B. cetilsulfatul de sodiu
C. metilceluloza
D . guma arabic
E. carboximetilceluloza sodic.
49. V aloarea HLB a unei substane tensioactive reprezint:
A. raportul dintre partea lipofl i cea hidrofil a substanei
respective
B. constanta dielectric
C. solubilitatea n ap sau n uei
D . masa molecular medie
E. densitatea.
50. Pentru a forma emulsii stabile de tip A/U, un emulgator trebuie s
aib o valoare HLB:
fe. mai mic de 3
B. ntre 3 i 6
C. ntre 1i 15
D. cel puin 6
E. ntre 6 i 10.
51. Pentru a putea fi folosii la prepararea emulsiilor medicamentoase
emulgatorii trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. s formeze compleci stabili cu conservanii utilizai
B. s nu aib aciune farraacodinamic proprie
C. pot avea aciune farmacodinamic proprie, dar nu trebuie s
prezinte doze maxime sub 3 g conform FR
D. s fie stabili n timp
E. s fie eficace n concentraii mici.
52. Vscozitatea unei emulsii depinde n general de:
A. vscozitatea fazei externe
B . concentraia fazei interne
C. mrimea particulelor fazei interne
D. natura i concentraia emulgatorului
E. metoda de preparare.
53. Vscozitatea emulsiilor variaz astfel:
A. crete cu scderea concentraiei emulgatorului
B . scade la utilizarea pseudoemulgatorilor
C. crete n prezena tensioactivilor neionici
D. crete la utilizarea coloizilor hidrofli
E. scade cu mrirea concentraiei fazei dispersate.
54. Determinarea tipului de emulsie se poale face prin:
A. testul dilurii
B . testul colorrii
C. testul conductibilitii electrice
D. determinarea vitezei de separare a fazelor
E. determinarea direciei de separare a fazelor.
55. I nstabilitatea fizica a emulsiilor se manifest prin:
A. cremare
B . rncezirea fazei uleioase
C. dezeinulsionare
D. inversarea tipului de emulsie
E. peptizare.
56. Care dintre urmtorii emulgatori stabilizeaz emulsii de tip U/A?
A. span 20
B. tween 80
C. lauriisulfat de sodiu
D. monostearat de gliceril
E. stearat de sodiu.
57. Care dintre urmtorii emulgatori stabilizeaz emulsii de tip A/U?
A. stearatul de sodiu
B. gum arabic
C. stearat de calciu
D. carbopoli
E. span 20.
58. Din grupa emulgatorilor anionactivi fac parte:
A. stearat de amoniu
B. stearat de calciu
C. cetilstearilsulfat de sodiu
D. lauriisulfat de sodiu
E. clorura de benzalconiu.
59. Din grupa emulgatorilor cationactivi fac parte:
A. monostearat de gliceril
B. tween 80
C. stearat de trietanolamin
D. bromur de cetii trimetilamoniu
E. clorur de benzalconiu.
60. Alegei emulgatorii cationactivi:
A. cetilstearilsulfat de sodiu
B. bromur de cetii trimetilamoniu
C. lauriisulfat de sodiu
D. clorur de benzalconiu
E. clorur de beazetoniu.
61. Care dintre urmtoarele substane stabilizeaz emulsii de tip A/U?
A. spun de trietanalamin ,
B. carbopoli
C. polisorbai
D. spunuri de metale polivalente
E. spanuri.
62. Un emulgator care formeaz o emulsie de tip U/A se caracterizeaz
prin:
A. solubilitate n lipide
B. valoare HLB ntre 3 i 6
C. dipolmoment ridicat
D . afinitate egal pentru ambele faze
E. valoarea HLB 8-16.
63. Care dintre substanele de mai jos se pot folosi ca stabilizatori ai
emulsiilor de tip U/A?
A. spanuri
B. spunuri de metale bivalente
C. spunuri inverse
D. gelatin
E. lanolin.
64. Spunurile alcaline prezint urmtoarele caracteristici:
A. stabilizeaz emulsiile A/U
B. se folosesc numai n emulsiile de uz extern
C. n ap se disperseaz formnd soluii coloidale
D . la prepararea lor in situ aciunea emulgatoare este mult mai
mic dect n cazul utilizrii lor ca atare
E. sunt sensibili la aciunea electroliilor.
65. Spunurile metalelor polivalente prezint urmtoarele caracteristici:
A. se folosesc att pentru uz extern ct i pentru uz intern
B. sunt insolubile n ap
C. dau emulsii de tipul U/A
D . sunt sensibile la valori de pH peste 7
E. dau emulsii de tip A/U.
6 6 . L aurilsulfatul de sodiu este un emulgator:
A. neionogen
B. de tip U/A
C. de tip A/U
D. anionactiv
E. amfifil.
67. Ca emulgatori, carbopolii prezint urmtoarele carcteristici:
A. favorizeaz formarea emulsiilor A/U
B . nu influeneaz vscozitatea emulsiilor
C. mresc vscozitatea fazei apoase
D. sunt emulgatori anionactivi
E. dau emulsii U/A.
6 8 . Despre srurile cuatemare de amoniu, sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
A. se mai numesc i spunuri inverse
B . au aciune antiseptic
C. sunt emulgatori neionogeni'
D. formeaz emulsii U/A
E. se utilizeaz n emulsiile pentru administrare oral.
69. Tweenul 80 prezint urmtoarele caracteristici:
A. este un emulgator U/A
B . este un derivat natural
C. este compatibil cu electroliii
D. este insolubil n ap
E. se mai numete polisorbat 80.
70. Guma arabic acioneaz ca emulgator prin:
A. formarea unui film monomolecular n jurul picturilor fazei
uleioase
B . formarea unui film multimolecular n jurul particulelor de ulei
C. mrirea vscozitii fazei externe
D. formarea unui film monomolecular n jurul picturilor de ap
E. mrirea tensiunii interfaciale.
71. Factorii care influeneaz stabilitatea fizic a emulsiilor sunt:
A. tensiunea interfacial
B . vscozitatea fazei externe
C. sarcina electric
D. presiunea osmotic
E. pH-ul fazei interne.
72. Pentru emulsiile parenteraie se folosesc ca enutlgatori:
A. spunuri inverse
B. spunuri de amine
C. lecitina
D. ceruri emulgatoare
E. polisorbai.
73. Conservanii antimicrobieni folosii n formularea emulsiilor U/A
sunt:
A. metilparaben
B. propilparaben
C. butilhidroxianisol
D. tocoferol
E. butilhidroxitoluen.
74. Conform F.R.X, la prepararea emulsiilor sunt valabile urmtoarele:
A. emul ga torul se dizolv in faza extern
B. n faza extern se disperseaz printr-o metod adecvat faza
intem
C. emulsia format se completeaz cu faza intem la masa
prevzut
D. se pot folosi substane auxiliare
E. n emulsiile de uz extern se pot aduga edulcornd i
aromatizani.
75. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la guma arabic nu este
adevrat?
A. este un emulgator U/A
B. este anioanactiv
C. formeaz un film multimolecular n jurul picturilor de ulei
D. intr n formularea emulsiei uleioase
E. este folosit la obinerea emulsiilor de uz intern i a celor de
uz extern.
76. Cu privire la emulsiile pentru aplicaii cutanate sunt adevrate
urmtoarele afirmaii:
A. sunt incluse n monografia Preparate lichide pentru aplicare
cutanat ~
B. pot prezenta o coalescen a fazelor, dar s fie uor
redispersate prin agitare
C. se folosesc numai pentru absorbia transdermic a substanelor
active incluse
D. se pot prezenta i sub form de ampoane
E. pe etichet trebuie declarat numele oricrui conservant
antimicrobian.
77. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt valabile pentru emulsiile pentru
uz oral?
A. pot conine, conservani antimicrobieni, antioxidani i ali
excipieni
B. nu trebuie s prezinte semne de coalescen a fazelor
C. cele destinate administrrii sugarilor trebuie s fie sterile
D. pot fi condiionate att n recipiente unidoz ct i multidoz
E. se pstreaz n recipiente .nchise etan.
78. Emulsiile nazale prezint urmtoarele caracteristici:
A. trebuie s fie sterile
B. se pot prezenta sub form de picturi sau spray-uri nazale
Ct cele unidoz conin conservani antimicrobieni adecvai
D. se condiioneaz numai n recipiente unidoz din cauza
stabilitii lor sczute
E. recipientele sunt prevzute cu un dispozitiv adecvat de
administrare.
79. Despre emulsiile parenterale este adevrat c:
A. se prepar prin emulsionarea substanelor active n Apa
pentru preparate injectabile
B. nu trebuie s prezinte semne de coalescen a fazelor
C. pot prezenta semne de coalescen a fazelor, dar s fie uor
redispersate prin agitare
D. trebuie s ndeplineasc testul pentru endotoxine bacteriene
E. cele perfuzabile trebuie s conin conservani microbieni
atunci cnd volumul administrat este mai mic de 500 ml.
80. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate pentru emulsiile
rectale?
A. pot avea att aciune local ct i sistemic
B. nu trebuie s prezinte semne de coalescen a fazelor
C. se condiioneaz n recipiente de maxim lO.ml
D. se condiioneaz n recipiente coninnd un volum de la 2,5 ral
pn la 2 0 0 0 ml
E. sunt condiionate numai n recipiente unidoz.
81. Cu privire la emulsiile vaginale sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. se condiioneaz att n recipiente multidoz ct i unidoz
B. excipienii din formulare, n.concentraiile utilizate s nu
provoace o iritaie local
C. se utilizeaz pentru aciune local, irigaii sau diagnostic
D. pot prezenta semne de separare a fazelor, dar sunt uor
redispersate prin agitare
E. se utilizeaz att pentru aciune local ct i sistemic.
RSPUNSURI
1 . A B, C (3 388)
2 . C D
(3
387- 388)
3. A C, D (3 387)
4. C D, E (3 387 - 388)
5. A B, C, D (3 387 - 388)
6 . A D, E
(3
388)
7. A D
(3
388)
8 . B C
(3
388)
9. B E ( 1 463)
10. A C ( 1 463)
1 1 . A B, D, E ( 1 464)
1 2 . A C, D ( 1 464)
13. A B, C, E ( 1 465)
14. A D, E ( 1 465)
15. C D
( 1
465)
16. B C, D (1 : 465)
17. A C, D, E ( 1 465)
18. B C, D ( 1 465)
19. A B .C .E ( 1 466)
20. B D, E ( 1 465, 466)
2 1 . C D, E ( 1 466)
2 2 . A B, D ( 1 466)
23. A B, D, E ( 1 466, 467)
24. B D, E ( 1 467)
25. B C, D ( 1 467)
26. A B ,C ,D ( 1 468)
27. A B, D, E ( 1 468)
28. A C, D ( 1 468)
29. A C ( 1 469)
30. A C, D, E ( 1 470, 471)
31. A C ( 1 474)
32. A B, E
( 1
474)
33 C E
U
474) .
34. B C, D, E ( 1 474, 475)
35. D E ( 1 : 474, 475)
36. B C, D, E ( 1 475)
37. A, B
38. B, C, D
39. E
40. A, B, D
41. B, C, D
42. A, B
43. C, E
44. A, B, C, D
45. A, C, D, E
46. D, E
47. C, D
48. A, C, D , E
49. A
50. B
51. B, D, E
52. A, B,C, D
53. C, D
54. A, B, C, E
55. A, C, D
56. B, C, E
57. C, E
58. A, B, C, D
59. D , E
60. B, D, E
61. D, E
62. C, E
63. C, D
64. B, C, E
65. B, E
6 6 . B, D
67. C, D, E
6 8 . A ,B , D
69. A, C, E
70. B. C
71. A, B, C
72. C, E
73. A. B
74. A, B, D
75. E
76. A, B, D, E
(3 : 387, 388)
(3 : 388)
(3 : 387)
(2:212,213)
(2 : 212)
(2 : 213)
(2 : 213)
(2 : 213)
(2 : 214)
(2 :214)
( 2 : 216)
(2:216)
(2 : 217)
(2 : 217)
(2:219)
(2 : 221)
(2 : 221)
( 2 : 222, 223)
(2 : 223 - 225)
(2 : 225 - 235)
(2:225 - 235)
(2 : 225 - 235)
(2 : 225 - 235)
(2 : 225 - 235)
(2 : 230- 236)
(2 : 214)
(2 : 233, 238, 239)
(2 : 229)
(2 : 230)
(2 : 231)
(2 : 232)
(2 : 233)
( 2 : 235)
(2 : 236)
(1 : 465,466)
(1 : 465)
(1 : 468)
(3 : 387, 388)
(2 :236, 237)
(4:110,113)
77. A, D
(4
114, 116)
78.
B,
E
(4
120 -- 125)
79. A, B
(4
138 -- 140)
80. A, D,E
(4
149, 150)
81. B,
C, D
(4
163)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001:
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
4. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul XIII
SUSPENSII
1. Cu privire la suspensiile pentru aplicaii cutanate, sunt adevrate
urmtoarele afirmaii:
A . pot prezenta un sediment care este uor redispersabil prin
agitare
B. pot prezenta o coalescen a fazelor
C. nu pot conine conservani antimicrobieni
D. dup agitare se obine o suspensie stabil, care permite
administrarea unui preparat omogen
E. nu pot prezenta un sediment.
| 2. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt valabile pentru suspensiile
pentru uz oral?
A . pot prezenta un sediment uor redispersabil prin agitare
B. se pot prezenta i sub form de picturi orale administrate n
volume mici, cu ajutorul unui dispozitiv corespunztor
C. nu trebuie s conin ageni de suspendare
D. se condiioneaz numai n recipiente multidoz
E. eticheta trebuie s menioneze modul de obinere a suspensiei.
3. Suspensiile utilizate ca preparate nazale:
A . sunt formulate sub form de picturi nazale sau spray-uri
nazale
B. sunt destinate instilrii sau pulverizrii n cavitatea nazal
C. se condiioneaz numai n recipiente unidoz din cauza
stabilitii lor sczute
D. se condiioneaz n general n recipiente multidoz
E. pot s prezinte o coalescen a fazelor.
^ \ 4. Picturile oftalmice sub form de suspensii pot conine diferii
? r excipieni printre care:
A. ageni de ajustare a pH-ului
B. ageni de ajustare a vscozitii
C. ageni pentru ajustarea tonicitii
Vjj^
D. ageni pentru creterea solubilitii substanelor active
E. stabilizani.
5. Pentru picturile oftalmice sub form de suspensii sunt valabile
urmtoarele afirmaii:
A. nu trebuie s prezinte sediment
B. nici o particul nu trebuie s aib dimensiunea maxim mai
mare de 90 um, n condiiile determinrii
C. nu mai mult de 20 particule pot s aib o dimensiune maxim
mai mare de 25 pm
D. cele unidoz nu conin conservani antimicrobieni
E. cele multidoz, dup deschiderea recipientului, au o perioad
maxim de utilizare de 10 zile.
6. Despre suspensiile parenterale est adevrat c:
A. se administreaz sub form de pefuzii numai n volume de
maxim 500 ml
B. pot prezenta un sediment uor redispersabil prin agitare
C. cele unidoz nu conin conservani antimicrobieni
D. cele unidoz conin conservani antimicrobieni dac volumul
este mai mare de 15 ml
E. nu trebuie s prezinte sediment.
\ 7. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate pentru suspensiile
> rectale?
A. conin ca vehicul numai ap distilat proaspt fiart i rcit
B. se condiioneaz n recipiente de pn la 2000 ml
C. pot prezenta sediment uor redispersabil la agitare
D. sunt condiionate att n recipiente unidoz ct i multidoz
E. sunt condiionate n recipiente cu form adaptat aplicrii n
8. Cu privire la suspensiile vagiriale sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. se condiioneaz n recipiente unidoz
B. nu trebuie s prezinte sediment
C. se utilizeaz pentru aciune local, pentru irigaii sau pentru
diagnostic
D. la fabricare trebuie luate msuri care s asigure o mrime
controlat a particulelor
E. nfetrebuie s conin ageni de ajustare a vscozitii.
rect.
9. Conform F.R.X, suspensiile farmaceutice trebuie s prezinte
urmtoarele caracteristici:
A. s fie opace, omogene dup agitare
B. s nu sedimenteze n timp
C. particulele n suspensie s aib diametrul de cel mult 10(im
D . sedimentul s se redisperseze dup o agitare de 1 -2 minute
E. s-i menin omogenitatea pe toat durata pstrrii.
10. Cu privire la prepararea suspensiilor, F.R.X prevede:
A. adugarea de solubilizani 'AIA
B. aducerea substanelor solide la un grad de finee avansat,
corespunztor sitei IX
C. dispersarea substanei solide n mediul de dispersie lichid
printr-o metod adecvat
D . completarea la volumul prevzut (m/V)
E. adaosul de edulcorani i aromatizani la suspensiile de uz
intern.
11. Referitor la mrimea particulelor solide din suspensii, F.R.X prevede:
A. 10% din particulele examinate trebuie s prezinte un diametru
de cel mult 100 (im
B. 90% din particulele examinate s aib un diametru de cel mult
50 (im
C. 90% din particulele examinate s aib un diametru de maxim
100 (im
D . 10% din particulele examinate s aib un diametru de cel mult
180 (im
E. 10% din particulele examinate s aib un diametru de maxim
50 (im,
\ 12. La prepararea suspensiilor, F.R.X admite adaosul substanelor
auxiliare, printre care:
A. solubilizani
B. ageni de floculare
C. conservnd antimicrobieni
D. corectori de pH
E. umectani.
13. Conform F.R.X, trebuie s fie sterile suspensiile care se aplic pe:
A. pielea sugarilor
B. mucoasa bucal
C. plgi
D. arsuri
E. mucoasa vaginal.
14. Pentru suspensiile farmaceutice, F.R.X prevede urmtoarele:
A. conservarea n prezena substanelor deshidratante cum ar fi
silicagelul
B. la cele ce conin substane puternic active sau toxice, masa
prelucrat sub form de suspensie s nu depeasc doza
maxim pentru 24 h
C. calcularea dozelor maxim numai pentru 24 h
D. condiionarea n recipiente bine nchise
E . pstrarea la rece.
15. F.R.X prevede pentru suspensiile injectabile urmtoarele:
A. nu trebuie s prezinte sediment
B. trebuie s corespund probei de pasaj cu acul de sering nr. 16
C. trebuie s corespund probei de pasaj cu acul de sering nr. 25
D. dup preparare se filtreaz prin materiale filtrante adecvate
E . pentru verificarea aspectului suspensiilor injectabile uleioase
se admite o uoar nclzire nainte de agitare.
16. Referitor la mrimea particulelor suspensiilor oftalmice, F.R.X
admite:
A. un diametru de maxim 25 im pentru 10% din particulele
examinate
B. un diametru de maxim 10 ^m pentru 90% din particulele
examinate
C. un diametru de cel mult 25 xm pentru 90% din particulele
examinate
D. un diametru de cel mult 50 (im pentru 10% din particulele
examinate
E . un diametru de cel mult 10 im pentru 10% din particulele
examinate.
17. Obiectivele urmrite la formularea suspensiilor farmaceutice sunt:
A. reducerea fenomenului de cretere a cristalelor
B. evitarea sedimentrii
C. asigurarea redispersrii omogene, fr dificultate, a
sedimentului nainte de administrare
D. asigurarea prelevrii uoare a dozei de medicament
E. evitarea floculrii.
118. Printre avantajele pe care le prezint suspensiile farmaceutice se
numr:
A. prelucrarea substanelor medicamentoase hidrofobe sub form
de preparate farmaceutice lichide
B. evitarea gustului neplcut prin utilizarea substanelor
medicamentoase insolubile
C. reducerea degradrii substanelor medicamentoase n suspensii
fa de soluii
D. posibilitatea administrrii parenterale a suspensiilor sub form
de perfuzii cu aciune prelungit
E. posibilitatea administrrii orale la copii, evitnd nghiirea
formelor farmaceutice solide.
19. Prepararea suspensiilor se poate face prin urmtoarele metode:
A. procedeul dispersrii
B. metoda precipitrii
C. metoda condensrii
D. metoda continental
E . metoda seringii.
20. Factorii care influeneaz comportamentul particulelor n suspensie
sunt:
A. polimorfismul
B. structura cristalin
C. starea anhidr sau solvatat
D. forma amorfa ori cristalin
E. compresibilitatea.
Q21. Metoda precipitrii de obinere a suspensiilor se poate realiza prin
o procedee diferite cum ar fi:
A. folosirea de tensioactivi
B. modificarea pH-ului
C. modificarea solventului
D . reacia de dubl descompunere
E. hidroliza.
22. O suspensie defloculat se caracterizeaz prin:
A. particule dispersate n vehicul sub form de entiti individuale
B. vitez de sedimentare mare
C. fore de atracie mai mari dect cele de repulsie dintre particule
D . particulele mai mici rmase suspendate n mediul dispersat un
timp ndelungat
E. supematant limpede.
23. Suspensiile defloculate se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. sediment poros
B. sediment voluminos
C. supematant opalescent
D . redispersare uoar
E. sedimentul se formeaz ncet.
24. Viteza de sedimentare este redat de ecuaia lui Stokes pentru
urmtoarele tipuri de suspensii:
A. concentrate (concentraia solidului peste 2g%)
B. cu particule sferice
C. cu particule aciculare
D . cu particule aflate la distane foarte mici unele de altele
E. diluate.
25. Conform legii lui Stokes viteza de sedimentare a particulelor ntr-o
suspensie depinde de:
A. pH-ul vehiculului
B. densitatea fazei interne
C. suprafaa specific a solidului
D . vscozitatea mediului de dispersie
E. raza particulelor suspendate.
26. Conform ecuaiei lui Higuchi dedus din ecuaia lui K ozeny viteza de
sedimentare a particulelor n suspensii depinde de urmtorii factori:
A. porozitatea stratului de solid
B. raza particulelor
C. suprafaa specific a particulelor
D . volumul mediului de dispersie
E. diferena de densitate ntre faza intern i extern.
\ 27. Reducerea vitezei de sedimentare a particulelor solide n suspensii
poate fi obinut prin:
A. creterea gradului de dispersie
B. creterea vscozitii mediului de dispersie
C. mrirea concentraiei fazei interne
D . ncrcarea particulelor cu sarcini opuse n scopul mbuntirii
atraciei electrostatice dintre acestea
E. micorarea gradului de dispersie.
28. Factorii care influeneaz stabilitatea suspensiilor sunt:
v A. gradul de hidratare a particulelor dispersate
B. gradul de solubilitate n ap a substanelor greu solubile
C. vscozitatea fazei interne
D . sarcina electric a particulelor
E. umectarea particulelor solide.
29. O suspensie floculat se caracterizeaz prin:
A. vitez de sedimentare mic
B. mediul de dispersie inclus ntre agregate de particule solide
C. sediment voluminos
D . supernatant opalescent
E. redispersare uoar a sedimentului.
30. Suspensiile floculate se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. particule nelegate puternic ntre ele J
B. particule suspendate ca entiti individuale
C. sediment aproape egal cu volumul suspensiei
D . supernatant clar
E. cimentarea n timp a sedimentului.
31. Flocularea suspensiilor se realizeaz prin:
A. utilizarea substanelor tensioactive
B. controlul sarcinilor electrice a particulelor folosind electrolii
cu sarcini de semn contrar particulelor suspendate
C. folosirea substanelor hidrofobe
D . utilizarea polimerilor hidrofili
E. adugarea sistemelor tampon.
\ 32. Referitor la flocularea prin intermediul electroliilor, sunt valabile
urmtoarele afirmaii:
A. creterea valenei ionilor mrete capacitatea de floculare
B. ionii trivaleni sunt de 10 ori mai eficieni dect ionii
monovaleni
C. este o metod foarte rar utilizat
D. se determin experimental prin msurarea potenialului zeta
E. se obine o floculare corespunztoare la o concentraie de 0 , 0 1 -
0 , 1 milimoli per litru de ioni trivaleni.
33. Despre procedeul de obinere a suspensiilor floculate utiliznd
substane tensioactive este adevrat c:
A. se poate realiza prin adugarea n concentraii progresiv
cresctoare a tensioactivilOr
B. particulele solide individuale nu trebuie acoperite integral cu
filmul agentuiui tensioactiv
C. particulele solide individuale trebuie acoperite integral cu
filmul agentului tensioactiv
D. se face att cu ajutorul tensioactivilor neionici ct i ionici
E. se poate realiza prin adugarea tensioactivului ntr-o
concentraie mare i reducerea ulterioar a cantitii sale prin o
precipitare cu un agent corespunztor.
34. Ca tensioactivi neionici, la flocularea suspensiilor, se folosesc:
A. carbopoli
B. tweenuri
C. spanuri
D. spunuri de rezine
E. pluronici.
| 35. La formularea suspensiilor floculate trebuie respectate urmtoarele
reguli:
* A. se prefer flocularea cu ajutorul polimerilor hidrofili, aceasta
fiind cel mai uor de realizat
B. se verific dac agenii conservani utilizai modific
proprietile suspensiei
C. se poate asocia un compus macromolecular hidrofil cu agentul
tensioactiv
D. se poat asocia un mucilag hidrofil cu electrolitul
E. se urmrete pe ct posibil realizarea unei superfloculri cu
ajutorul electroliilor.
36. I n cadrul testelor de control al suspensiilor se efectueaz i
urmtoarele determinri:
A. capacitatea de redispersare a suspensiei
B. potenialul zeta
C. mrimea particulelor
D. vscozitatea
E. pH-ul.
\ 37. Mrimea particulelor solide din suspensii se determin:
* A. prin procedeul aerosolizrii
B. folosind microscopul cu micrometru ocular etalonat
C. cu ajutorul pipetei Andreasen
D. utiliznd numrtorul Coulter, n mediu lichid
E. prin msurarea potenialului zeta.
38. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc o suspensie satisfctoare
sunt:
A. s fie ct mai vscoas
B. substana suspendat s nu se depun prea repede
C. s curg uor
D. s nu formeze sedimente compacte
E. s nu fe prea vscoas.
39. Forele de atracie interparticulare care se opun dispersrii particulelor
solide n suspensie pot fi reduse prin:
A. adsorbia la suprafaa particulelor a unor ageni tensioactivi
B. folosirea de umectani pentru pulberile liofobe
C. utilizarea de utilaje performante care permit obinerea unor
dispersii avansate
D. adugarea solvenilor organici potrivii
E. adugarea sistemelor tampon.
40. Referitor la relaia dintre unghiul de contact i umectarea unei
particule solide n suspensii sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. lichidul ud complet solidul cnd unghiul de contact este de
90
50. Mucilagul de gum arabic 30% folosit ca agent de suspendare,
prezint urmtoarele avantaje:
A. nu este uor atacat de microorganisme
B. se poate utiliza att n preparate de uz extern ct i n cele de
uz intern
C . are capacitate de ngroare foarte mare comparativ cu ali
coloizi hidrofili
D. se folosete ca agent de suspendare numai n suspensii de uz
intern
E. este stabil l pH 5-9.
51. Mucilagul de metilceluloz 2% folosit ca agent de suspensie, prezint
urmtoarele caracteristici:
A. este stabil la variaii mari de pH (3-11)
B. nu precipit nici la concentraii mari de electrolii
C. are caracter neionogen
D. nu este uor invadat de microorganisme
E. prezint vscozitate structurat.
^ 52. Despre veegum, folqsit ca agent de suspensie, sunt adevrate
* urmtoarele afirmaii:
A. nu se asociaz cu derivaii de celuloz
B. dispersiile prezint fenomenul de tixotropie,
C . este un silicat de magneziu i aluminiu purificat
D. se disperseaz n ap dup o prealabil mbibare
E. face parte din grupa montmorilonitelor.
53. Suspensiile de uz extern sunt denumite:
A. paste
B. pensulaii
C . pomade
D. loiuni
E. col utorii..
54. Suspensiile cutanate trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. s permit absorbia transcutanat a substanei active
B. s fie emoliente
C . s adere uor de piele
D. s se usuce rapid
E. s lase pe locul de aplicare un strat de pulbere fin.
5 5 . Etapele de preparare a suspensiilor prin dispersare sunt:
A. pulverizarea
B. umectarea
C. dispersarea fazei solide n vehicul
D. stabilizarea sistemului
E. condiionarea la rece.
5 6 . La prepararea suspensiilor n industrie trebuie inut seama de urmtorii
factori care influeneaz stabilitatea acestora:
A. caracterul ionic al componentelor din formul
B. densitatea particulelor
C. natura conservanilor antimicrobieni utilizai
D. mrimea particulelor
E. prezena solubilizanilor.
5 7 . Prepararea prin precipitare a suspensiilor se poate realiza n
urmtoarele moduri:
A. printr-o reacie chimic de dubl descompunere
B. prin modificarea solventului n care este dizolvat substana
activ
C. prin modificarea pH-ului
D. prin adugarea solvenilor nemiscibili cu apa
E. n urma unei reacii de dublu schimb.
5 8 . Care dintre urmtoarele determinri este prevzut de F.R.X la
controlul suspensiilor:
A. vscozitatea
B. sedimentarea
C. potenialul zeta
D. mrimea particulelor
E. unghiul de contact 0.
5 9 . Controlul sedimentrii suspensiilor se face prin determinarea:
A. ctului suspensiei
B. vscozitii
C. perioadei de njumtire a sedimentului
D. vitezei de sedimentare
E. volumului de sedimentare.
B. umectarea se produce greu cnd unghiul de contact este mai
mare de 90
C. la un unghi de contact de 180 umectarea nu are loc
D. umectarea este parial n cazul unui unghi de contact de 0
E. umectarea este total cnd unghiul de contact este 0.
41. Conform ecuaiei lui Y oung, umectarea particulelor solide suspendate
ntr-un vehicul lichid este favorizat:
A. prin creterea unghiului de contact
B. dac tensiunea interfacial solid-lichid este crescut
C. dac tensiunea interfacial a solidului este mic
D. dac tensiunea interfacial a lichidului are valori sczute
E. dac tensiunea interfacial a solidului este mai mare.
42. Care dintre urmtoarele substane prezint tendin de flotare n mediu
apos?
A. crbunele
B. sulful
C. oxidul de zinc
D. stearatul de magneziu
E. carbonatul de magneziu
43. Ca umectani pentru substanele hidrofobe se folosesc:
A. glicerina
B. propilenglicolul
C. siliconii
D. alcoolul
E. dispersiile de polimeri hidrofili.
44. Creterea cristalelor ntr-o suspensie este influenat de:
A. polimorfism
B. pH
C. temperatur
D. tratamente mecanice
E. existena unor cristale de mrimi variabile.
45. Procesul de cretere a cristalelor n suspensii este redus prin:
A. creterea vscozitii mediului de suspendare
B. adugarea antioxidanilor
C. reducerea energiei-interfaciale ntre vehicul i'faza suspendat
D. folosirea de forme cristaline stabile
E. utilizarea particulelor cu dimensiuni apropiate.
46. Suspensiile defloculate se caracterizeaz prin:
A. sediment cu suprafa neted, uniform
B. legturi fizice sau chimice puternice ntre particule
C. particulele au cdere liber, individual
D. grad de floculare apropiat de 1
E. lipsa fenomenului de cimentare.
47. O suspensie floculat se remarc prin:
A. faza dispers alctuit din aglomerri de particule
B. supernatant limpede
C. redispersarea grea a sedimentului dup agitare
D. existena unor fore ntre particulele suspendate de tip Van der
Waals sau L ondon
E. lipsa mediului dispersant ntre particulele solide.
q 48. Despre flocularea cu electrolii a suspensiilor sunt adevrate
l urmtoarele afirmaii:
A. variaiile potenialului zeta nu influeneaz mrimea volumului
de sedimentare
B. concentraia optim de electolii folosii pentru floculare
depinde de tipul de ioni
C. electroliii nu modific potenialul zeta acesta fiind avantajul
utilizrii lor
D. este metoda cea mai utilizat de floculare a suspensiilor
E. se datoreaz neutralizrii sarcinii electrice superficiale a
particulelor suspendate.
0 49. Tensioactivii neionici produc flocularea suspensiilor prin urmtoarele
mecanisme:
A. neutralizarea sarcinilor superficiale a particulelor solide
B. aducerea potenialului zeta la valori optime
C. formarea unui vehicul structurat
D. producerea unui strat de solv atare nj urai particulelor
dispersate
E. deplasarea planului de separare electrolitic ctre faza lichid. r
Capitolul XIV
PREPARA TE SEMISOLIDE PENTRU APLICARE CUTANA T
1. Conform F.R.X, care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la
unguente sunt adevrate?
A. sunt preparate farmaceutice semisolide
B. sunt destinate aplicrii pe piele sau pe mucoase
C. se folosesc n scop terapeutic sau de protecie
D. sunt constituite din excjpieni n care se pot ncorpora
substanele active
E. se conserv n recipiente bine nchise, la rece.
2. Care dintre urmtoarele baze de unguent sunt prevzute de F.R.X?
A. unguentul cu alcooli de ln
B. unguentul emulgator
C. unguentul cu glicerol
D. unguentul cu macrogoli
E. unguentul simplu.
3. Care dintre urmtoarele unguente sunt prevzute de F.R.X?
A. unguentul cu acetat de hidrocortizon 1%
B. unguentul camforat 10%
C. unguentul cu clotrimazol 1%
D. unguentul cu fenilbutazon 4%
E. unguentul cu oxid de zinc 10%.
4. Conform F.R.X, pastele sunt unguente-suspensii n care faza
dispersat depete.....din masa unguentului.
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
E. 30 %
5. Conform F.R.X, cremele sunt unguente-emulsii n care faza apoas
depete.....din masa unguentului.
A. 5%
B. 10%
C. 20%
D. 30%
E. 40%
6 . Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la bazele de unguent
grase sunt adevrate?
A. sunt denumite i baze anhidre lipofile
B. pot conine grsimi, uleiuri vegetale, ceruri, hidrocarburi,
siliconi
C. se pot ndeprta prin splare cu ap
D. cele care pot ncorpora ap ca faz intern se numesc baze de
absorbie
E. sunt sisteme disperse polifazice.
^ 7. Care dintre urmtoarele baze de unguent sunt.baze de absorbie?
A. unguentul cu alcooli de ln
na hidrosolubile sunt adevrate?
A. n general nu sunt inerte din punct de vedere fiziologic
B. se usuc i formeaz film la locul de aplicare
C. se ndeprteaz uor prin spalare cu ap
D. pH-ul poate fi uor reglat prin tamponare
E. consistena este influenat considerabil de temperatur.
A. bolnavilor cu pielea degresat
B. pielii acoperite cu pr
C. pielii traumatizate
D. afeciunilor mucoaselor
E. afeciunilor oftalmice.
B. unguentul simplu
C. unguentul cu macrogoli
D. unguentul cu glicerol
E. vaselina.
\ 8 . Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la bazele de unguent
Bazele de unguent hidrosolubile sunt indicate n tratamentul:
1 . A D
2 . A B, E
3. A B, D
4. A B, E
5. B
6 . B C
7. B C, E
8 . A C,D>
9. A D
1 0 . C E
1 1 . B D
1 2 . B
C ,E ^
13. A C, D -
14. B D
15. B E
16. C D
17. A C ,D
18. A B, C, E
19. A B, C
2 0 . A B, C, D
2 1 . B C, D
2 2 . A
fDCV
23. C E
24. B E
25. B D, E
26. A C, E '
27. A B, C
28. A B, D, E
29. B C, E
30. A C, D
31. A B, D
32. A C, E
33 A B, D, E
34. B "c / e
35 B C, D
36. A
BC,.D
37. B C, D
RSPUNSURI
4 1 1 0 , 113)
4 114- 117)
4 1 2 0 - 125)
4 129)
4 129, 130)
4 138 - 140)
4 149, 150)
4 163)
3 893, 894)
3 893)
3 893)
3 893)
3 893, 894)
3 894)
3 511, 512)
3 710)
1 475)
1 475)
1 476)
1 476)
1 476)
1 476, 477)
1 476, 477)
1 477)
1 477)
1 477)
1 477)
1 477, 478)
1 478)
1 478)
1 478, 479)
1 478)
1 478, 479)
1 479)
1 479)
1 480)
1 480)
38. B, C,
39. A, B,
40. B,,C,
41. D, E
42. A, B,
43. A, B,
44. A, C,
45. A, C,
46. A, B,
47. A, B,
48. C, D,
49. D, E
50. D, E
51. A, C,
52. B, C,
53. B, D
54. C, D,
55. A, B,
56. A, B,
57. A, B,
58. D
59. A, C,
D, E
C
E
D
D, E
D, E
D, E
C
D
E
E
C;
D
C, E
r
D, E
(2 : 252)
(2 : 253)
(2 : 254)
(2 : 254, 255)
(2 :255)
(2 :255)
(2 : 258)
(2 : 258)
(2 : 258, 259)
(2 : 259, 260)
( 2 : 260, 261)
( 2 : 261)
( 2 :262)
(2 : 265)
( 2 : 270)
(2:271)
(2:271)
(2 : 273)
(2 : 274)
(2 : 274)
(3 : 893, 894)
(2 : 275)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
4 *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
120. Conform F.R.X, la prepararea unguentelor oftalmice se pot folosi ca
substante auxiliare:
*
A. antioxidani
B. conservani antimicrobieni
C. izotonizani
D. stabilizani
E. F.R.X nu face nici o precizare n acest sens.
21. Conform F.R.X, n unguentele-suspensii oftalmice, particulele trebuie
s prezinte un diametru de cel mult: .
A. 25 nm pentru 90 % i 50 |im pentru 10 % din particulele
examinate
B. 50 fim pentru 90 % i 100 (im pentru 10 % din particulele
examinate
C. 50 nm pentru 90 % i 180 jim pentru 10 % din particulele
examinate
D. 25 ^m pentru 75 % i 50 (im pentru 25 % din particulele
examinate
E. 50 (im pentru 75 % i 100 (im pentru 25 % din particulele
examinate.
22. Conform F.R.X, unguentele oftalmice se condiioneaz n recipiente
care conin cel mult:
A. 5 g unguent
B. 10gunguent
C. 15 g unguent
D. 20 g unguent
E. 50 g unguent.
23. Conform F.R.X, unguentele oftalmice se conserv la o temperatur de
cel mult:
A. 8 C
B. 15C
C. 25C
D. 40C
E. F.R.X nu face nici o precizare n acest sens.
24. Conform F.R.X, unguentele se conserv:
A. n recipiente bine nchise, la rece
B. n recipiente bine nchise, la loc rcoros
C. n recipiente bine nchise, la cel mult 25"C
D. n recipiente nchise etan, la rece
E. in recipiente nchise etan, la loc rcoros.
25. Pentru pielea de tip seboreic, sunt indicate:
A. baze grase
B. baze emulsii U/A
C. baze emulsii A/U
D. baze hidrosolubile
E. toate de mai sus, far nici o excepie.
26. Pentru aprecierea consistenei unguentelor sunt necesare:
o A. determinarea indicelui de ap
B. probe de vscozitate
C. probe de plasticitate
D. testul de acantoz
E. probe de ntindere.
27. Bazele de absorbie prezint urmtoarele caracteristici:
A. au capacitate de a ncorpora ap .
B. adera bine pe piele
C. sunt lavabile
D. se pot dilua nelimitat cu ap
E. au aciune de profunzime.
^28. Bazele de unguent emulsii U/A:
A. sunt uor de aplicat
B. au aciune de profunzime
C. necesit adugarea de conservani n faza extern
D. pierd apa prin conservare defectuoas
E. nu sunt lavabile.
29. Care dintre urmtoarele baze de unguent sunt baze de unguent emulsii
U/A?
A. unguentul simplu
B. vaselina colesterinat
C. unguentul cu macrogoli
D. unguentul emulgator hidratat
E. unguentul cu alcooli de ln hidratat.
10. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la unguentul cu glicerol
sunt adevrate?
A. este o baz de unguent hidrosolubil
B. F.R.X prevede folosirea boratului de fenilmercur drept
conservant antimicrobian
C. se conserv n recipiente bine nchise, la cel mult 25C, ferit
de lumin
D. se mai numete i glicerolat de amidon
E. gelificarea e realizeaz prin nclzire pe baie de ap.
11. Unguentul cu macrogoli este o baz de unguent:
A. hidrosolubil
B. gras
C. emulsie U/A
D. emulsie A/U
E. de absorbie.
12. Unguentul emulgator se prepar din urmtoarele componente:
A. alcool cetilstearilic emulgator
B. parafin lichid
C. parafin solid
D. vaselin alb
E. lanolin anhidr.
13. Unguentul emulgator hidratat este o baz de unguent:
A. hidrosolubil
B. gras
C- emulsie U/A
D. emulsie A/U
E. de absorbie.
14. Conform F.R.X, unguentul simplu se prepar din lanolin i vaselin
n urmtoarele proporii:
A. 50: 50
B. 90: 10
C. 10: 90
D. 80: 2 0
E. 2 0 : 80.
15. Unguentul simplu este o baz de unguent:
A. hidrosolubil
B. gras
C. emulsie U/A
D. emulsie A/U
E. de absorbie.
16. Care dintre urmtoarele substane folosite n bazele de unguent sunt
emulgatori de tip U/A?
A. stearat de trietanolamin
B. vaselin
C. laurii sulfat de sodiu
D. tween 80
E. alcool cetilic.
17. Care dintre urmtoarele substane folosite n bazele de unguent sunt
emulgatori de tip A/U?
A. cetiistearilsulfat de sodiu
B. lanolin
C. alcooli de ln
D. stearat de sodiu
E. colesterol.
18. Care dintre urmtoarele unguente prevzute de F.R.X se pstreaz la
Venena?
A. unguentul cu hidrocortizon acetat 1%
B. unguentul cu clotrimazol 1%
C. unguentul cu clorhidrat de pilocarpin 2%
D. unguentul cu fenilbutazon 4%
E. unguentul cu oxid de zinc 10%.
19. Conform F.R.X, care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la
unguentele oftalmice sunt adevrate?
A. sunt preparate farmaceutice semisolide, sterile
B. sunt destinate aplicrii pe mucoasa conjunctival
C. se prepar n condiii aseptice
D. la preparare se folosesc n general baze de unguent
liposolubile i neiritnte pentru mucoasa conjunctival
E. se condiioneaz numai n recipiente unidoz.
E. sunt constituite dintr-o baza hidrofil, capabil sa rein
cldura.
40. n cazul unguentelor hidrofobe, bazele de unguent pot conine
urmtoarele componente:
A. parafine solide
B. parafine lichide
C. carbopoli
D. uleiuri vegetale
E. grsimi animale.
4], Unguentele-emulsii:
^ A. pot absorbi cantiti mai mari de ap, comparativ cu cele
hidrofobe
B. conin baze de unguent similare celor folosite pentru
unguentele hidrofobe
C. conin, in general, amestecuri de macrogoli solizi, lichizi si
ap
D. conin emulgatori care stabilizeaz emulsiile
E. sunt denumite i creme.
42. Care dintre urmtoarele categorii de preparate semisolide sunt
prevzute de F.R.X, suplimentul 2004?
A. unguente
B. creme
C. geluri
D. paste
E. ampoane.
\
\
43. Prin intermediul preparatelor dermatologice obinuite se pot obine
efecte:
A. la nivelul suprafeei pielii
B. la nivelul stratului cornos
C. la nivelul anexelor cutanate
D. la nivelul epidermului viu
E. prin traversarea pielii si ptrunderea n circulaia sistemic.
44. Formulrile destinate abinerii de efecte la nivelul stratului cornos
conin substane:
A. emoliente
B. cheratolitice
C. anestezice locale
D. antiperspirante
E. antiinflamatoare.
45. Pentru efecte locale, la nivelul dermului, formulrile dermatologice
pot conine substane:
A. anestezice locale
B. antiinflamatoare
C. filtre solare
D. antiseptice
E. cheratolitice.
|46. A bsorbia percutanat:
g, A. este un proces de difuzie pasiv, care decurge spontan, conform
gradientului de concentraie
B. nu este influenat de proprietile fizico-chimice ale
substanei medicamentoase
C. nu este influenat de starea pielii
D. se realizeaz pe cale trausepidermic si transfolicular
E. desemneaz ptrunderea substanei medicamentoase in
circulaia sanguin.
r. 47. Bazele hidrosolubile:
A. se prepar din amestecuri de parafine
B. se prepar din amestecuri de PEG 400 si PEG 4000
C. se prepar prin topire
D. necesit adaos de ap la preparare
E. nu necesit ap la preparare.
48. Ca substane anorganice, formatoare de geluri, se folosesc:
A. tragacanta
B. pectina
C. agar
D. bentonita
E. dioxidul de siliciu (aerosil)
49. Bazele de unguent lavabile:
A. sunt baze hidrosolubile
: B. se ndeprteaz prin splare cu ap
30. Conform F.R.X, prepararea bazelor grase de unguent se realizeaz
prin:
A..' topirea componentelor la 37 C
B . amestecarea pn la rcire a componentelor topite i eventual
filtrate
C. dispersarea fazei apoase n faza gras
D. dispersarea fazei grase n faza apoas
E. triturarea la mojar a componentelor.
31. Conform F.R.X, la unguentele care se aplic pe plgi sau arsuri se
folosesc:
A. baze de unguent cu proprieti emulsive
B . baze de hidrocarburi
C. baze de unguent cu proprieti peliculogene
D. lipogeluri
E. toate cele de mai sus.
32. Testul de acantoz permite s se trag concluzii asupra:
A. capacitii bazelor de unguent de a absorbi apa
B . capacitii de cedare a substanei active din excipieni
C. toleranei fiziologice a bazelor de unguent
D. vscozitii bazelor de unguent
E. capacitii de ntindere a bazelor de unguent.
t
33. L anolina este prezent n formula urmtoarelor unguente oficinale:
A. unguent emulgator
B. unguent oftalmic cu clorhidrat de pilocarpin
C. unguent simplu
D. unguent cu macrogoli
E. unguent cu glicerina.
34. I ndicele de ap se determin Ia:
6 A. baze de unguent emulsie A/U
B. baze de unguent emulsie U/A
C. hidrogeluri
D. baze de absorbie
E. unguent cu macrogoli.
35. Conform F.R.X, unguentele se conserv:
A. n recipiente bine nchise
B. n recipiente sterile. nchise etan
C. la rece
D. la cel mult 25 C
E. n recipiente care conin cel mult 10 g unguent.
36. Pentru pielea de Lip sebostatic sunt indicate:
A. baze grase
B. baze emulsii U/A
C. baze emulsii A/U
D. baze hidrosolubile
E. toate cele de mai sus.
37. Cremele:
A. sunt preparate semisolide, polifazice, care conin o faz
lipofil si una hidrofil
B. pot fi lipofile (cu faza extern lipofil)
C. pot fi hidrofile (cu faza extern hidrofi l)
D. cele hidrofile conin emulgatori de tip A/U
E. cele lipofile conin emulgatori de tip U/A.
38. Gelurile hidrofile:
A. sunt denumite i oleogeluri
B. sunt denumite i hidrogeluri
C. conin ap, glicerol sau propilenglicol, gelificate cu ageni de
gelificare adecvai
D. ca ageni de gelificare se folosesc: amidon, carbomeri, derivai
celulozici
E. ca ageni de gelificare se folosesc: aerosil sau spunuri de
aluminiu.
J 39. Precizai care afirmaii sunt adevrate referitor la unguente, conform
F.R.X, suplimentul 2004:
A. conin o baz de unguent monofazic in care se pot ncorpora
componente lichide sau solide
B. sunt preparate semisolide polifazice compuse dintr-o faz
lipofil si una hidrofil
C. sunt alctuite din lichide gelificate cu ajutorul unor ageni de
gelificare corespunztori
D. sunt clasificate n: unguente hidrufobe, unguente-emulsii si
unguente hidrofile
37. A, B, C
(4
156)
38. B, C, D (4
157)
39. A, D
(4
155-156)
40. A, B, D, E
(4
155)
41. A, B, D
(4
157)
42. A, B, C, D (4
153)
43. A, B ,C, D
( 1
518)
44. A, B
(1
518)
45. A, B
(1
518)
46. A .i ^F * -
(1
519-520)
47. B, C, E
(1
532)
48. D, E
(1
532)
49. B, C, E
(1
532)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, 2001;
2. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
3. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul XV
PREPARA TE RECTALE I VAGINALE
1. Conform definiiei din F.R.X, supozitoarele sunt:
A. preparate farmaceutice moi
B. preparate farmaceutice care conin doze unitare din una sau
mai multe substane active
C. destinate administrrii pe cale rectal, vaginal sau uretral
D. exclusiv cu aciune local
E. conservate n recipiente nchise, la cel mult 25UC.
2. Calea de administrare rectal se prefer atunci cnd:
A. substanele active sunt inactivate de secreiile gastrice sau
intestinale
B. substanele active sufer un puternic efectal primului pasaj
hepatic
C. se urmrete o vitez de absorbie mai redus dect cea pe cale
oral
D. nu este posibil administrarea pe cale oral din cauza
vomismentelor sau a obstruciilor gastro-intestinale
E. se urmrete administrarea de durat unor medicamente n
? boli cronice.
3. Administrarea rectal se recomand :
A. n cazul substanelor care sunt modificate n contact cu
sucurile digestive
B. la copii
C. n cazul substanelor care sunt inactivate la nivelul ficatului
D. n cazul sfincterelor relaxate
E. n caz de alterri ale mucoasei gastrice.
4. Despre supozitoarele rectale, sunt adevrate urmtoarel e afirmaii:
A. sunt destinate administrrii rectale n vederea obinerii unui
efect local sau sistemi c
B. substanele absorbite prin vena hentoroi dai inferioar sau
mij loci e ocol esc bariera hepatic * -
24. Precizai excipienii autoemulsionabili folosii la prepararea
supozitoarelor:
A. Polisorbat61
B. Mirj 52
C. uleiul de arahide hidrogenat
D. Piuronicii
E. masele Witepsol.
25. Excipienii autoemulsionabili:
A. au capacitatea de a se dispersa n ap formnd emulsii tip U/A
B. conin substane ca tween-ul 61 i mirj-ul
C. nu influeneaz cedarea substanelor active
D. au puncte de topire ridicate
E. se mai numesc i excipieni hidrodispersabili.
26. Untul de cacao este un excipient:
A. natural
B. semisintetic
C. gras
D. autoemulsionabil
E. sintetic.
27. Despre untul de cacao sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. are monografie n F.R.X
B. are proprieti emulsive accentuate
C. prezint patru forme cristaline a, (3, |3 i y dintre care (3este
forma stabil i are punctul de topire cuprins n intervalul 30-
35uC
D. la temperaturi de peste 35 C apare fenomenul de supratopire
prin care forma stabil p trece n fomiele metastabile cu
puncte de topire mai mici, transformare vizibil prin
limpezirea amestecului
E. formele metastabil e revin la formele stabile i se soli dific la
rcire dup 2-4 zile.
28. Avantajele folosirii untului de cacao ca excipient la formul area
supozitoarelor:
A. are conservabil itate bun, mai ales dup rzuire
B. se preteaz la toate cele trei metode folosite la prepararea
supozitoarelor: modelare manual, topire i turnare n forme,
presare
C. are punctul de topire mai mic dect temperatura corpului
D. este compatibil cu majoritatea substanelor active
E. fenomenul de supratopire este favorabil preparrii rapide.
29. Dezavantajele untului de cacao, ca excipieht la prepararea
supozitoarelor, sunt:
A. existena fenomenului de supratopire
B. absena contraciei de volum
C. tendina de rncezire
D. capacitatea sczut de ncorporare a apei
E. posibilitatea de prelucrare a supozitoarelor prin modelare
manual, presare, topire i turnare n forme.
30. Coborrea punctului de topire al untului de cacao se produce la
asocierea cu:
A. cloralhidrat
B. azotat de argint
C. acetat de plumb
D. camfor
E. salol.
31. Pentru a ridica punctul de topire al untului de cacao, folosit ca baz cH
supozitoare, se pot utiliza:
A. cear -
B. cetaceu
C. colesterol
D. lanolin
E. alcool cetilic.
32. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la untul de cacao sunt
adevrate?
A. este un amestec de trigiceride
B. se topete la 30-35C
C'. prezint fenomenul de supratopire
D. are capacitate mare de ncorporare a apei
E. prezint contracie de volum dup rcire.
14. Despre supozitoarele uretrale sunt adevrate afirmaiile:
A. au form sferic sau ovoidal
B. au forma cilindro-conic
C. au lungimea de 5-10 cm
D. au diametru de 2-7 mm
E. se mai numesc i bujiuri.
15. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la supozitoarele uretrale
sunt adevrate?
A. se mai numesc i bujiuri
B. au form de cilindri ascuii la un capt
C. au lungimea de 5-10 cm
D. au diametrul de 2-7 mm
E. au masa de 4-5 g.
16. Excipienii pentru supozitoare trebuie s ndeplineasc anumite
cerine, cu excepia:
A. att cei grai ct i cei hidrofili trebuie s cedeze substanele
active n cavitile organismului prin topire
B. trebuie s fie ineri din punct de vedere fiziologic
C. trebuie s nu prezinte incompatibiliti cu substanele active
D. trebuie s confere duritatea corespunztoare supozitoarelor
E. trebuie s se poat prelucra prin una dintre metodele folosite la
obinerea supozitoarelor.
17. Excipienii pentru supozitoare ar trebui s posede urmtoarele caliti:
\ A. intervalmi c ntre punctul de topire i punctul de solidificare
B. vscozitatea s fie suficient de mare pentru a evita
sedimentarea rapid a substanei medicamentoase suspendate
C. solidificarea s determine mrirea de volum
D. s fie stabili fa de umiditate
E. s posede toleran fiziologic i caracter neiritant.
18. Caracteristici fizico-chimice ale excipienilor lipofili sunt
-A . punctul de topire
B. domeni ul de solidificare
C. indicele de saponifi care
D. numrul de ap
E:_ indicel e de iod.
19. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, excipienii utilizai pentru
prepararea supozitoarelor sunt:
A. untul de cacao
B. gliceride semisintetice solide
C. macrogoli
D. pluronci
E. amestecuri gelatinoase diferite.
20. La prepararea ovulelor prin modelare manual se pot folosi ca
excipieni:
A. untul de cacao
B. masa gelatinoas
C. masa Estarinum
D. stearina
E. polietilenglicolii.
2L Excipieni pentru supozitoarele rectale pot fi:
A. untul de cacao
B. masa gelatinoas
C. masa Estarinum
D. P.E.G-urile
E. Mirj-ul 52.
22. Sunt excipieni de semisintez grai:
A. masa Estarinum
B. macrogoli
C. Supoweiss
D. Suppocire
E. masele Witepsol.
23. Sunt baze de supozitor lipofile:
A. untul de cacao
B. masa gelatinoas
C. masa Estarinum
D. amestec de P.E.G-uri
E. glicerogel ul de gelatin.
C. cedeaz substana activ ca urmare a topirii, dup administrare
D. polimeri ai oxidului de etilen
E. cunoscui sub denumirea de Macrogoli sau Carbowax-uri.
7 4 3 . Avantajele folosirii polietilenglicolilor ca baze de supozitor:
A. posibilitatea dizolvrii unor substane medicamentoase greu
solubile n ap
B. stabilitate la cldur
C. capacitatea de a fixa apa
D. la utilizare prezint dizolvare lent
E. se preteaz prelucrrii prin oricare dintre cele trei metode de
preparare a supozitoarelor.
44. Caracteristicile supozitoarelor rectale care au ca baz
polietilenglicolii:
A. se topesc la temperatura corpului
B. se dizolv n mucusul rectal
C. na extrag apa din esuturile vicinale rectului
D. determin creterea presiunii osmotice locale, avnd ca risc
eliminarea supozitorului
E. se prepar prin topire i turnare n forme.
| 45. Polietilenglicolii ca excipieni pentru supozitoare prezint urmtoarele
caracteristici:
* A. se preteaz la prepararea supozitoarelor prin metoda de
modelare manual
B. rncezesc cu uurin
C. cedeaz substanel e active prin dizolvarea excipientului
D. nu prezint tendin de scurgere din cavitil e n care se
introduc
E. sunt higroscopice.
46. Gl i ceri dei e seniisinteti ee, ca baze de supozitoare, au urmtoarele
avantaje:
A. contraci e de vol um
B. interval mare ntre punctul dc topire i cel de solidificare
C. di zol vare rapid n secrei ile mucoasel or
D. stabili tate la autooxi dare -
E. capaci tate de ncorporare a apei.
47. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la Masa Estarinum este
s t ad^arat:
A. este un amestec de mono, di i trigliceride
B. prezint fenomenul de supratopire
C. prezint contracie de volum dup rcire
D. are capacitate mare de ncorporare a apei
E. este o grsime semisintetic neutr. -
48. Masa Estarinum, ca baz de supozitoare, prezint urmtoarele
caracteristici:
A. interval mic ntre punctul de topire i cel de solidificare
B. contracie de volum
C. capacitatea de a emulsiona soluii apoase
D. fenomenul de supratopire
E. dizolvarea n lichidele din cavitile n care este introdus.
\ 49. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, ovulele pot conine, dac este
t> necesar, urmtorii excipieni;
A. diluani
B. aglutinani
C. absorbani
D. ageni tensioactivi
E. lubrifiani.
I 50. Ca substane auxiliare la prepararea supozitoarelor rectale putem
folosi:
A. diluani
B. adsorbani
C. ageni filmogeni
D. conservani antimicrobieni
E. modificatori ai punctului de topire.
51. Se folosesc cu rol de conspergani pentru ovule:
A. talcul
B. amidonul
C. lactoza
D. oxidul de magneziu
E. oxidul de zinc.
33. Ca nlocuitoare ale untului de cacao la prepararea supozitoarelor, se
folosesc:
A. masa Estarinum
B. masa gelatinoas
C. L assupol G
D. masa de glicerina cu stearina
E. Massupol.
34. Gliceridele semisintetice prezint urmtoarele avantaje, comparativ
0 cu untul de cacao:
A. nltur inconvenientele tehnologice
B. mbuntesc conservarea supozitoarelor
C. au o hidrofilie mai mic
D. favorizeaz turnarea n forme datorit absenei fenomenului de
supratopire
E. se dizolv rapid n fluidul rectal.
35. A vantajele excipienilor de semisintez grai fa de untul de cacao:
A. nu prezint fenomenul de supratopire
B. au puncte de topire diferite, putndu-se asocia cu substane ce
scad sau cresc punctul de topire al excipientului
C. nu prezint tendina de rncezire
D. au proprieti emulsive
E. sunt higroscopici.
^36. Masa gelatinoas, folosit ca baz de supozitor, are urmtoarele
q caracteristici:
A. este lipofil
B. este natural
C. este higroscpica
D. se poate prelucra prin toate cele trei metode folosite la
prepararea supozitoarelor
E. are putere de dispersare a substanei medicamentoase
inferioar excipienilor grai.
37. Despre masa gelatinoas sunt adevrate afirmaiile:
A. se prepar conform formulei din F.R.X de la
monografiaS_upozitoare
B. se prezint ca o mas elastic de culoare galben-brun
C. se poate prelucra doar prin modelare
D. este higroseopic
E. conine gelatin : glicerina : ap distilat ( 2 g : 10 g : 4 g ).
\38. Masa gelatinoas:
N A. este un amestec n proporii variabile de gelatin, ap i
glicerol
B. se folosete pentru prepararea supozitoarelor uretrale
C. se preteaz ndeosebi la prepararea ovulelor
D. este insensibil la umiditate
E. nu poate fi contaminat cu microorganisme.
39. Masa gelatinoas prezint urmtoarele caracteristici:
A. este higroscopic
B. este predispus la invadare cu microorganisme
C. se topete la temperatura corpului
D. se preteaz la prepararea supozitoarelor prin metoda de topire
i turnare
E. este incompatibil cu o serie de substane care coaguleaz
proteinele.
40. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la masa gelatinoas sunt
adevrate?
A. se poate prelucra numai prin topire i turnare n forme
B. se topete la temperatura corpului
C. este higroscopic
D. nu este predispus la contaminare microbian
E. se folosete la prepararea supozitoarelor vaginale.
41. Dezavantajele folosirii masei gelatinoase ca baz de supozitor:
^ A. permite absorbia mai uoar a substanelor medicamentoase
lipofile
B. este incompatibil cu taninul i cu srurile de metale grele
C. la stocare este sensibil la umiditate i la contaminarea cu
microorganisme
D. se topete lent la temperatura corpului
E. poate fi contami nat cu microorganisme.
42. Poli etilenglicolii folosii ca excipienti pentru supozi toare sunt:
A. excipieni hidrosolubili
: B. solizi n cazul n care au masa molecular mare -
E. s reprezint cantitatea de substan activ.
59. Factorul de dizlocuire al substanei active:
A. este caracteristic fiecrui excipient
B. are valorile, raportate la folosirea untului de cacao ca
excipient, nscrise n tabele
C. este considerat 0,5 dac valoarea pentru o anumit substan
activ nu se regsete n tabele
D. raportat la untul de cacao se nmulete cu 0.826 cnd se
folosete ca excipient masa gelatinoas
E. reprezint raportul dintre densitatea excipientului i cea a
substanei active.
| 60. La prepararea prin topire si turnare trebuie s cunoatem:
A. capacitatea formelor goale
B. cantitatea de excipient care umple formele
C. cantitatea de excipient dizlocuit de substana sau substanele
active
D. temperatura la care are loc omogenizarea amestecului
E. indicele de saponificare al excipientului.
I 61. Neajunsuri la prepararea industrial a supozitoarelor pot fi
considerate:
A. solidificarea s se fac prin contracie de volum
B. lipsa de omogenitate a masei topite
C. ngroarea masei topite
D. lipsa de coeziune a masei topite
E. sfrmarea.
62. Magdaleonul reprezint o alt denumire:
A. a supozitoarelor rectale
B. a supozitoarelor vaginale
C. a formelor metalice utilizate la metoda de topire i turnare
y D. a cilindrului obinut prin metoda de preparare prin modelare
manual
E. a presei de supozitoare.
63. Prin lioflizare:
A. se obin supozitoare care conin substane termostabile
B. se obin supozitoare care conin substane terigolabile
C. ndeprtarea apei are loc prin sublimarea gheii
D. se obin supozitoare poroase i rezistente
E. se obin supozitoare care asigura o dispersare ntrziat a
substanei active n secreiile mucoaselor.
'] 64. Eticheta preparatelor rectale sub form de pulberi sau comprimate
pentru soluii sau suspensii rectale trebuie s menioneze:
A. agentul de suspendare prezent n formulare
B. modul de preparare al soluiei sau suspensiei
C. excipienii din formularea comprimatelor
D. condiiile de utilizare
E. durata maxim de utilizare a soluiei sau supozitoarelor rectale
dup preparare.
65. Despre comportarea la topire sau dizolvare a supozitoarelor,
determinat conform farmacopeei, sunt adevrate afirmaiile:
A. supozitoarele cu baze liposolubile trebuie s se dizolve n cel
mult 30 minute
B. supozitoarele cu baze liposolubile trebuie s se topeasc n cel
mult 30 minute
C. supozitoarele cu baze hidrosolubile trebuie s se dizolve n cel
mult 1 or
D. supozitoarele cu baze liposolubile trebuie s se disperseze n
ap n cel mult 30 minute
E. determinarea se consider neconcludent dac n flacon rmn
particule de substan activ i substane auxiliare nedizolvate.
6 6 . Probele de control pentru supozitoare i ovule prevzute de O
suplimentul din 2001 al F.R.X includ: \
A. dezagregarea supozitoarelor i ovulelor
B. timpul de dizolvare al excipienilor hidrofili
C. timpul de nmuiere al supozitoarelor lipofile
D. rezistena supozitoarelor i ovulelor la rupere
E. timpul de dizolvare al consperganilor.
- 67, Testele de control prevzute n F.R.X la monografia general .
,,Supozitoare sunt:
A. rezisten mecanic - 2q q 1
B. aspect
C. comportament Ia topire
52. Uleiul de ricin poate ti adugat n formularea supozitoarelor rectale cu
rol de:
A. modificator al hidrofiliei
B. modificator de vscozitate
C. plastifiant
D. promotor al absorbiei
B. antioxidant.
^ 53. Despre supozitoarele care ncorporeaz substana mediamentoas prin
emulsionare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. emulsionarea se face cu ajutorul unui tensioactiv (colesterol,
lanolina, excipient autoemulsionabii) n cazul subtanelor
medicamentoase lipofile ncorporate n baze hidrofile
B. emulsii de tip ulei n ap se pot prepara n prezena lecitinelor,
cerurilor L anette sau a sfearatului de trietanolamin
C. stabilitatea supozitoarelor emulsii este mai mic dect a celor
tip suspensie, datorit prezenei fazei apoase
D. excipienii cu indice de hidroxil mare nu pot ncorpora
cantiti mici de soluii apoase sub form de emulsie
E. pentru substanele medicamentoase care sunt solubile n baza
de supozitor la cald dar care pot recristaliza la rece se prefer
ncorporarea prin emulsionare.
54. Despre modul de preparare al supozitoarelor, sunt adevrate
urmtoarele afirmaii:
A. se pot obine prin modelare manual, topire i turnare sau
presare
B. substanele active n prealabil pulverizate, se pot -.ncorpora n
bazele de supozitor respective prin dizolvare, emulsionare, sau
suspendare
/
se folosesc numai baze de supozitor lipofile pentru a favoriza
absorbia la locul de administrare
D. nu se adaug substane auxiliare deoarece acestea ingreuneaza
absorbia substanelor active
P- E. dozele terapeutice maxime pentru substanele toxice i
p puternic active sunt aceleai cu celefolosite n cazul
preparatelor farmaceutice administrate intern.
55. Despre prepararea supozitoarelor i ovulelor prin metoda topirii i
turnrii n forme sunt adevrate afirmaiile:
A. substanele active se pot ncorpora prin dizolvare, emulsionare
sau suspendare
B. presupune obinerea unui magdaleon
C. excipientul se topete pe baia de ap i n excipientul
fluidificat se ncorporeaz substanele active
D. este necesar cunoaterea factorului de dislocuire a
substanelor active n excipient
E. conspergarea se face cu lactoz sau amidon.
56. Referitor la prepararea ovulelor, F.R.X suplimentul din 2004, prevede
urmtoarele:
A. n general sunt obinute prin modelare
v^B. n general sunt obinute prin topire si turnare
J C. cnd este cazul, la fabricare trebuie luate msuri care s
asigure o mrime a particulelor de substan activ controlat
i adecvat
J D. masa medicamentoas suficient de fluid dup nclzire,
trebuie turnat n forme adecvate
J E. ovulele se solidific prin rcire.
57. Pentru a uura desprinderea supozitoarelor din matrie, se iau
urmtoarele msuri nainte de turnarea masei fluide de supozitor n
formele metalice:
A. nainte de umplere se lubrifiaz matria cu spirt de spun
atunci cnd se folosete ca excipient masa Estarinum
B. nainte de umplere se lubrifiaz matria cu ulei de parafin
atunci cnd se folosete ca excipient untul de cacao
C. nainte de umplere se lubrifiaz matria cu spirt eterat atunci
cnd se folosete ca excipient Suppocire
D. nu se lubrifiaz matria dac excipientul prezint contracie dt
volum la rcire
E. nainte de umplere se lubrifiaz matria cu ulei de parafin
atunci cnd se folosete ca excipient masa gelatinoas.
58. Cantitatea de excipient luat n lucru la prepararea ovulelor prin topire
i turnare se calculeaz dup formula M = F - f x s, unde:
A. M reprezint cantitatea de excipient pentru un supozitor
B. F reprezint factorul de dizlocuire
C. f reprezint factoru! de dizlocuire
D. f reprezint capacitatea formelor
B. substanele medicamentoase suspendate n bazele de excipient
hidrofile sau lipoflle sunt absorbite mai rapid dect cele
dizolvate
C. tensioactivii pot crete absorbia prin scderea tensiunii
superficiale a vehiculului
D. etapa limitant de vitez a absorbiei din supozitor este
coeficientul de repartiie mucoas/excipient al substanei
medicamentoase dizolvate n masa topit i nu viteza de
dizolvare n mucusul rectal
E. gradul de ionizare al substanelor medicamentoase nu
influeneaz absorbia rectal.
76. Despre cedarea substanelor medicamentoase din supozitoarele rectale
cu excipieni grai sunt adevrate afirmaiile:
A. exist diferene ntre modul de cedare al substanelor active
solubile sau insolubile n ap, dispersate n faza I ipofil
B. excipienii cu punct de topire apropiat de temperatura rectal
nti se nmoaie i apoi se lichefiaz
C. masa topit a excipientului gras se etaleaz pe suprafaa
mucoasei rectale n interval de o or de la administrarea
supozitoarelor
D. cu ct etalarea excipientului pe suprafaa mucoasei rectale este
mai mare cu att scade absorbia substanei medicamentoase
E. mrimea particulelor substanelor suspendate n baza
liposolubil influeneaz puternic absorbia.
77. Cedarea substanelor active n cazul supozitoarelor se datoreaz:
A. topirii excipienilor grai la temperatura corpului
B. modificrii pH-ului local
C. dizolvrii excipienilor hidrosolubili
D. enzimelor din cavitile respective
E. hidrodispersrii prin intermediu.
78. Aciunea supozitoarelor rectale poate fi:
A. anti hemoroi dal
B. analgezic
C. sedati v
D.
laxativ
E. antiacid.
79. Care dintre urmtoarele substane sunt administrate pe cale rectal
pentru aciune local?
A. astringente
B. antipiretice
C. emoliente
D. hemostatice
E. analgezice locale.
80. Ovulele pot conine substane active cu aciune:
A. antiseptic
B. analgezic-antipiretic
C. antihemoragic
D. antihelmntica
E. anticoncepional.
81. Au monografii n F.R.X:
A. ovulele cu nistatin
B. supozitoarele cu glicerina
C. supozitoarele cu metonidazol
D. supozitoarele cu paracetamol
E. ovulele cu sintofolin.
82. Care dintre urmtoarele supozitoare sunt prevzute de F.R.X?
A. supozitoarele cu glicerol
B. supozitoarele cu clorahidrat
C. supozitoarele cu diclofenac
D. supozitoarele cu lenilbutazon
E. supozitoarele cu metronidazol.
83. Conform prevederilor din fartnacopee, supozitoarele cu glicerina:
A. conin carbonat de sodiu anhidru, glicerin i stearin
B. reacia de formare a substanelor active este nsoit de
degajare de C 02
C. acidul stearic este n exces pentru a imprima un pH acid la
locul de administrare
D. amestecul se menine pe sit pentru favorizarea reaciei dintre
componente
E. cantitile prevzute n formula de preparare sunt doar pentru
zece supozitoare.
D. uniformitatea masei
E. dozare.
6 8 . Care dintre urmtoarele afirmaii, privind dezagregarea preparatelor
vaginale, sunt corecte:
A. preparatele testate trebuie s corespund determinrii
dezagregrii supozitoarelor i ovulelor
B. starea ovulelor destinate unei aciuni locale prelungite se ,
examineaz dup 6 ore
C. starea oVulelor cu aciune local prelungit se examineaz
dup 60 minute
D. starea capsulelor vaginale destinate unei aciuni locale
prelungite se examineaz dup 30 minute
E. starea capsulelor vaginale destinate unei aciuni locale
prelungite se examineaz dup 180 minute
^ 69. Testul de dezagregare a supozitoarelor i ovulelor este considerat
concludent i dezagregarea complet, atunci cnd:
A. dizolvarea este complet
B. componentele supozitoarelor sau ale ovulelor sunt separate
C. se produce o nmuiere eventual nsoit de modificarea formei
iniiale a supozitorului sau a ovulului, far separarea complet
a componentelor, astfel nct supozitorul sau ovulul nu mai
prezint nici un nucleu rezistent la presarea cu o baghet de
sticl
D. nu mai rmne nici un reziduu pe discul perforat sau, dac mai
rmne un reziduu, el este constituit dintr-o mas moale
E. mcar unul dintre cele 3 supozitoare testate simultan este
dezagregat complet.
y 70. Despre testarea rezistenei supozitoarelor i ovulelor la rupere sunt
adevrate urmtoarele afirmaii:
A. rezistena se msoar prin masa necesar pentru a provoca
ruperea acestora prin strivire
B. se aplic supozitoarelor i ovulelor pe baz de excipieni
hidrofili
C. se aplic numai supozitoarelor i ovulelor care au ca baz
masa gelatinoas
D. pentru fiecare determinare se orienteaz supozitorul sau ovulul
in acelai fel fa de direcia de aplicare a forei
E. testul se efectueaz pe 6 supozitoare sau ovule.
C] 71. Controlul calitii supozitoarelor cuprinde urmtoarele teste:
A. dezagregarea supozitoarelor i ovulelor
B. timpul de nmuiere al supozitoarelor lipofile
C. rezistena supozitoarelor i ovulelor la rupere
D. uniformitatea masei
E. determinarea volumului eliberat.
\ 72. Controlul calitii preparatelor rectale sau vaginale const, conform
F.R.X, suplimentul din 2004, n urmtoarele determinri:
A. - uniformitatea coninutului preparatelor uuidoz
B. uniformitatea masei preparatelor unidoz
C. masa sau volumul eliberat pentru preparatele vaginale lichide
sau semisolide condiionate n recipiente unidoz
D. dezagregarea sau dizolvarea formelor solide
E. sterilitatea;
73. Conform F.R.X, supozitoarele cu baze liposolubile trebuie s se
topeasc n ap la 37 2 C, n cel mult:
A. 10 minute
B. 20 minute
C. 30 minute
D. 1or
E. 2 ore.
74. Conform F.R.X, supozitoarele preparate cu baze hidrosolubile
trebuie s se dizolve n ap la 37 2 C n cel mult:
A. 15 minute
B. 30 minute
C. I or
D. 2 ore
E. 3 ore.
75. Despre procesul de cedare al substanelor medi camentoase din
supozi toare sunt adevrate afirmaiil e:
A substanele medi camentoase solubile n lipide sunt cedate mai
rapid din excipieal ii lipotili comparati v cu substanele
medi camentoase hidrofi le ncorporate n acelai tip de
excipieni
C. sunt formulate ca unguente, creme sau geluri
D. trebuie s corespund testului de dezagregare
E. sunt distribuite n recipiente prevzute cu un dispozitiv
adecvat.
95. Categoriile de preparate vaginale incluse n monografia general de
Preparate vaginale din F.R.X, suplimentul din 2004, sunt:
A. ovule
B. comprimate vaginale
C. capsule vaginale
D. rectiole
E. spume vaginale.
96. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, comprimate vaginale:
A. sunt preparate solide unidoz
B. trebuie s corespund definiiei generale a comprimatelor
neacoperite sau filmate din monografia Comprimata
C. surit destinate obinerii unei aciuni sistemice
D. sunt destinate realizrii unei aciuni locale
E. cnd sunt destinate unei aciuni locale prelungite, se
efectueaz o determinare adecvat pentru a demonstra o
eliberare corespunztoare.
97. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, comprimatele pentru soluii
sau suspensii vaginale se vor dezagrega:
A. n ap acidulat cu acid tartric, la 37C
B. n ap, la 15-25C
C. n mai puin de 3 minute
D. n cel puin 30 de minute
E. n cel puin 60 de minute.
La ntrebrile 98-102, rspundei pe baza formulei de mai jos:
Rp.
Nystatini 0,1 Og
Excipiens q.s.
M.f. suppositoria
Ass.Nr.Vl
D.S. ext. 1supozitor pe zi
98. La utilizarea untului de cacao ca excipient la prepararea
supozitoarelor de mai sus prin modelare manual, se poate folosi ca
agent de plasticizare:
A. PEG 200
B. gum arabic
C. vaselin
D. ulei de ricin
E. alcool.
99. Masa gelatinoas, excipient care poate fi folosit la prepararea acestor
supozitoare este, conform F.R.X , un amestec de:
A. glicerin-alcool-ap
B. glicerin-amidon-ap
C. glicerin-gelatin-ap
D. propilenglicol-gelatin-ap
E. propilenglicol-gelatin-glicerin.
100. Cantitatea de mas gelatinoas necesar pentru metoda de topire i
turnare n forme se calculeaz n funcie de:
A. solubilitatea nistatinei n excipient
B. capacitatea formei metalice
C. proporia componentelor masei gelatinoase
D. factorul de dislocuire al nistatinei fa de untul de cacao
E. factorul de dislocuire al nistatinei fa de masa gelatinoas.
101. Dac la preparare se folosesc excipieni hidrosolubili ncorporarea
nistatinei se face sub form de:
A. soluie
B. emulsie
C. suspensie
D. soluie- suspensie
E. emulsie-suspensie.
102. Pentru a compensa pierderile survenite prin manipulare la metoda
de topire i turnare utiliznd excipieni hidrosolubili, se ia un exces
de:
A. 5 % excipient
B. 5 % substan activ
C. 20 % excipient + 10 % substan activ
D. 10t% excipient + 20 % substan activ
84. Despre supozitoarele cu glicerina se poate afirma:
A. se numesc impropriu supozitoare cu glicerin
B. trebuie s fie opace
C. la preparare trebuie meninute la o temperatur de peste 140C
D. au aciune laxativ
E. se mai numesc i spunele.
85. Supozitoarele cu glicerol se conserv, conform F.R.X:
A. n recipiente bine nchise
B. n recipiente nchise etan
C. ferit de umiditate
D. la 2-5 C
E. la cel mult 15 C.
8 6 . Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la supozitoarele cu
glicerol nu este adevrat?
A. se prepara prin modelare manual
B. sunt higroscopice
C. se conserv ferit de umiditate
D. sunt destinate administrrii rectale
E. au aciune laxativ.
87. Care dintre urmtoarele preparate nu sunt destinate administrrii
vaginale?
A. ovule
B. capsule gelatinoase moi
C. pesarii ^
D. rectiole
E. globule.
8 8 . Rectiolele se mai numesc i:
A. capsule gelatinoase rectale
B. rectotampoane
. C. clisme
D. tnicroclisme
E. pesarii.
89. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, n monografia de Preparate
rectale sunt descrise urmtoarele categorii:
A. supozitoare
B. capsule moi rectale
C. preparate rectale semisolide
D. pulberi i comprimate pentru soluii sau suspensii rectale
E. ovule.
90. Alegei preparatele rectale incluse in monografia general din F.R.X.
suplimentul din 2004:
A. cataplasme
B. soluii, emulsii i suspensii rectale
C. spuiru'
D. tampoane rectale
E. pesarii.
91. Capsulele moi rectale:
A. sunt preparate solide multidoz
B. sunt preparate solide unidoz
C. sunt asemntoare capsulelor cu nveli moale
D. sunt asemnatoare capsulelor gelatinoase tari
E. au form alungit, sunt netede i au un aspect exterior
uniform.
92. Soluiile, emulsiile i suspensiile rectale:
A. au exclusiv aciune local
B. au aciune local sau sistemic
C. pot fi utilizate pentru stabilirea unui diagnostic
D. conin substane active dizolvate sau dispersate n ap,
glicerol, macrogoli, sau ali solveni corespunztori
E. sunt condiionate n recipiente multidoz.
93. Pulberile pentru soluii sau suspensii rectale:
A. sunt preparate unidoz
B. sunt preparate multidoz
C. se dizolv sau se disperseaz n ap n momentul administrrii
D. pot conine excipieni care s faciliteze dizolvare sau
dispersarea
E. sunt constituite doar din substane active.
94. Preparatele rectale semisolide:
A. se prezint sub form de preparate unidoz
B. se prezint sub form de preparate multidoz
@55-
111. Folosind un excipient liposolubil la preparare acestor supozitoare
cele dou substane active se ncorporeaz sub forma de:
A. soluie
B. emulsie-suspensie
C. suspensie
D. emulsie
E. soluie-emulsie.
1 1 2 . n cazul preparrii prin modelare manual, supozitoarele din
formul se consperg cu:
A. metilceluloz
B. lactoz
C. acid boric
D. amidon
E. avicel.
I
RSPUNSURI
1. (4: 889)
2 . A, B, (1: 538)
3. A, B, C, E - (3: 329)
4. A, B, C, D (2: 421)
5. A, B, C (1: 545)
6 . A, B, D, E (2:418)
7. A, B, C, D
(4: 889 - 890)
8 . A, C, E
(4: 889)
9. C, E (4: 889)
10. A, B (4: 889)
1 1 . D (4: 889)
1 2 . A, C, D (4: 889)
13. A, B, C, D (4: 889)
14. C, D, E (4: 889)
15. A, B, C, D (4: 889)
16. A (2: 402)
17A B ,D ,E (1: 542)
18. c , p , e-A" (1: 542)
19. A, B, C, E (6 : 147- 148)
2 0 . A, C (2; 411)
2 1 . A, C, D, E (2: 412)
2 2 . A, C, D, E (2: 404)
23. A, C (2: 388)
24. A, B, D (3: 341 - 342)
25. A, B, E (2; 407)
26. A, C (2: 403)
27. A, C, D, E (1:543,3:403)
28. B, C, D (1: 542,3:404)
29. A, B, C, D (3: 332- 334, 342
30. A, D, E (3: 347)
31. A ,B V^ (1: 543,2: 347)
32. A, B, C (1: 543)
-33. A, C, E (3: 336 - 338)
34. A, B, D (1: 543)
35. A, B, e, d - (2: 404)
36. B, C (2: 405 - 406)
37; A, B, D, E (2: 406, 4: 890)
E. 20 % excipient + 20 % substan activ.
La ntrebrile 103-107 rspundei pe baza formulei de mai jos:
Rp.
Phenylbutazoni 0,20 g
Phenazoni 0,30 g
Excipines q.s.
M.f.suppositoria
D.t.d. Nr. VI
D.s.ext. 1supozitor pe zi
103. Cantitatea de fenazon necesar pentru prepararea supozitoarelor
este de:
A. 0,30 g
B. 0,60 g
C. 1,00 g
D. 1,50 g
E. 1,80 g.
104. Excipienii preferai la prepararea acestor supozitoare sunt:
A. glicerogelul cu stearat de sodiu
B. hidrogelul de carbopol
C. untul de cacao
D. masa gelatinoas
E. masa Estarinum.
^105. Supozitoarele de mai sus se pot prepar prin:
A. modelare manual, folosind ca excipient untul de cacao
B. modelare manual, folosind ca excipient masa Estarinum
C. modelare manual, folosind ca excipient masa gelatinoas
D. topire i turnare n forme, folosind un excipient gras
E. topire i turnare n forme, folosind ca excipient masa
. gelatinoas.
106. n cazul preparrii prin modelare manual, supozitoarele din
formul se consperg cu:
A. talc
B. lactoz
C. aerosil
D. amidon ^ :
E. avicel.
107. Supozitoarele rectale, obinute n exemplul de mai sus, au aciune:
A. antireumatic
B. analgezic
C. laxativa
D. antihistaminic
E. antipiretic.
La ntrebrile 108 - 112 rspundei pe baza formulei urmtoare;
Rp.
Phenylbutazoni 1,20 g
Aminophenazoni 1,80 g
Excipiens q.s.
M.f.suppositoria
Ut fat nr. VI
D.s.ext. 1supozitor pe zi
108. Cantitatea de fenilbutazon necesar pentru prepararea unui
supozitor este de:
A. 0,20 g
B. 0,30 g
C. l g
D. 1,20 g
E. 1,80 g.
109. Excipienii de prim alegere la prepararea acestor supozitoare sunt:
A. glicerogelul cu stearat de sodiu
B. hidrogelul de carbopol
C. untul de cacao
D. masa gelatinoas
E. masa Estarinum.
110. Supozitoarele de mai sus se pot prepara prin:
A. emulsionare
B. metoda de modelare manual
C. amestecarea celor doua faze aduse la aceeai temperatur
D. metoda prin presare
E. metoda de topire i turnare n forme.
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
2. D. L upuleasa, I onela Belu - ndreptar practic pentru prepararea
medicamentelor, volumul I, Ed. Medical Universitar Craiova
2003;
3. V. Stnescu- Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti,
1983;
4 *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical,
Bucureti, 1993;
5. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2001, Ed.
Medical, Bucureti, 2001;
6 . *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul XVI '
PULBERI
1. Care dintre afirmaiile de mai jos, referitoare la pulberi, nu sunt
corecte?
A. pot fi considerate sisteme disperse de solid n gaz n care faza
dispersat este att de concentrat nct particulele se ating
reciproc
B. sunt sisteme disperse eterogene
C. particulele componente sunt monodisperse
D. particulele componente pot fi deplasate relativ uor unele fa
de altele i de aceea se vorbete de curgerea pulberilor
E. sunt constituite din particule solide, fme, libere, care i
pstreaz caracterele proprii.
2. Pulberile pot fi constituite din:
A. particule primare
B. particule secundare
C. flocoane
D. agregate de particule
E. aglomerate de particule.
3. F.R.X face urmtoarele precizri cu privire Ia pulberi:
A. trebuie s prezinte un aspect uniform
B. ntinse n strat subire i examinate cu lupa (4,5 x) trebuie s
prezinte aglomerri de particule
C. gradul de finee al particulelor se determin cu ajutorul sitelor
standard
D. masa total pe recipient se determin n cazul pulberilor
nedivizate
E. uniformitatea masei se determin n cazul pulberilor divizate.
4. Printre avantajele folosirii pulberilor medicamentoase se numr i
urmtoarele:
A. ofer multiple posibiliti de asociere a substanelor
medicamentase i asigur o dozare precis a acestora
38. A, B, C 3: 339)
V39. A, B, D, E 3: 339)
740. A, C, E 3: 392)
41. B, C, E 1: 544)
42. A, B, D, E 2: 406)
43. A, B 1: 544)
744. B, D, E 3: 340 - 341)
'745. C, D, E 3: 340)
46. A, D, E 3: 334)
47. B 3: 336,2 : 409)
48. A, B, C 3: 336)
49. A, C, D, E 6 : 161)
50. A, B, D 4: 889)
51. C 2: 412)
52. C 1: 545)
S 53. A, B 4: 889)
yo 54. a , , d 2:408- 409)
^5 5 .
m c, D, E 6 : 161)
^=56. D,E 2: 409)
^ 57. C, E M 2:413)
58J - Ei, C, E
6 | '59. ' A ,
2:413)
1: 547)
Ql 60.
P
2: 408)
$ 61.
B , C, D 3: 352)
62.
B, D, E 6 : 150)
63. B, C 4: 889)
6 6 64. A, C, D 5:41,73 ,80)
* 65. B, C , ^r *
4: 889 - 890)
GS 6 6 .
A, C, D 6 : 160)
67. B ,C ,D C 5: 41)
- 0 6 8 . A, D 5: 80- 81)
- 1 69. A, B C, D l 5:41,73 ,80)
70. A, D 6 : 160)
?*, 71. C 4: 890)
72. C 4: 890)
73. B, C, D 1: 540- 541)
; 74. A, B, E 1: 539- 54.0)
75. A, C, E 3:331)
, 76. A, B, C, D 1: 538)
- i 77-
'f3
A, C, D, E 3:322)
78. A, C, E (3: 355)
t i 79.
B, C (4: 891 - 892)
80. A, E (4: 891 - 892)
1)3 81-
A, B,D (4: 891)
p 82. A, D,E (2: 433)
^8 3 . C (4: 892)
t>C84.
A (2: 432 - 433, 4: 892)
85. D (2:410,419- 420)
94 8 6 . A (3: 353)
SS 87. A, B,C, D (6 : 145)
0 8 8 . B, C, D (6 : 145)
gt 89. B, C, E (6 : 148)
% 90. B, C, D (6 : 149-150)
1$ 91. A, C, D (6 : 150)
92. A, C, E (6 : 151)
<T 93. A, B, C, E (6 : 159)
94. A, B, D, E (6 : 161 - 163)
^9 5 . B, C (6 : 164)
1g96. D (2:412)
^9 7 . C (4: 890)
KW98. B, D,E (2:413)
Qpl 99. C (4: 890)
00. E (2: 414)
(klOl. E (2: 422)
i m 0 2 . C, E (2: 424)
^103. A, B, D (2: 422 - 423)
Q9104. D (2: 422)
<OH 05. A, B, E (2: 525)
(0&106. B (2: 422)
^107. C, E (2: 422 - 423)
10108. B, E (2: 423)
(ti) 109. C (2: 423)
w>110. D (2: 422)
n u n . C (2: 422)
iy 1 2 . D (2: 422)
D. usctorului n pat fluidizat
E. usctoarelor cu radiaii infraroii.
22. Printre avantajele uscrii n pat fluidizat se numr i:
A. generarea de sarcini electrice statice datorit micrii energice
a particulelor n aer cald
B. controlul i meninerea la valori constante a temperaturii n
timpul uscrii
C. uscarea rapid ntr-un spaiu mic
D. uscarea exercitat asupra particulelor individuale i nu a
patului materialului
E. antrenarea de particule fine care apoi trebuiesc colectate.
23. Uscarea cu microunde a pulberilor prezint urmtoarele
dezavantaje:
A. se aplic pe loturi mici (25 kg)
B. trebuie luate precauii pentru operatori
C. instalaia de uscare este ieftin
D. uscarea este rapid la temperatur joas
E. n timpul uscrii masa, aerul i usctorul rmn reci, cea mai
mare parte a energiei fiind absorbit de material.
24. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la operaia de
pulverizare sunt adevrate?
A. se face n scopul transformrii unor materiale solide n
particule mici, de dimensiuni determinate
B. se realizeaz prin frecare, presare, lovire, etc.
C. se mai numete i sortare
D. se face n general far reziduu
E. de obicei este urmat de cernere.
25. Principalele obiective al e pulverizrii sunt:
A. obinerea de preparate omogene
B. creterea suprafeei specifice a pulberii ca urmare a reducerii
dimensiunii particulelor
C. mrirea vitezei de dizolvare
D. mbuntirea absorbiei substanelor medicamentoase
E. mrirea stabilitii substanelor hidrosolubile sau care se
oxideaz uor.
26. Operaia fizic de pulverizare se poate realiza i prin:
A. sublimare
B. frecare pe suprafaa unei site n cazul substanelor care se
aglomereaz
C. porfirizare
D. pulverizare prin intermediu volatil, pentru substanele cu
structur cristalin dur
E. pulverizare prin intermediu solid a materialelor vegetale.
27. Conform F.R.X, urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre
Pulberea laxativa efervescent:
A. este constituit din dou pulberi albe care dizolvate mpreun
produc efervescen
B. se cerne prin sita VII
C. componenta acid se condiioneaz ntr-o capsul de hrtie
albastr i cea alcalin ntr-o capsul de hrtie alb
D. cantitatea de acid tartric prezent n formul este n mic exces
fa de cantitatea necesar pentru reacia cu carbonatul acid de
sodiu
E. se administreaz nti soluia n care este dizolvat
componenta acid i apoi cea n care este dizolvat
componenta alcalin.
28. Randamentul pulverizrii cu ajutorul morilor este influenat de:
A. duritatea materialului care trebuie pulverizat
B. fora aplicat asupra materialului
C. umiditatea produsului
D. cldura absorbit n timpul pulverizrii
E. modul de aciune al morii alese.
29. Pulverizarea unor substane cu densitate mic, care se aglomereaz
n timp, cum ar fi oxidul de magneziu, se realizeaz prin:
A. hidratare
B. frecare pe sit
C. intermediu volatil
D. precipitare
E. porfirizare.
30. Prezint tendin de aglomerare:
A. talcul
B. reprezint o form farmaceutic stabil, deoarece reaciile n
stare solid se produc lent
C. se dizolv rapid n fluidele corpului i de aceea au o aciune
mai prompt dect comprimatele sau drajeurile
D. cele destinate administrrii orale sunt mai uor de nghiit
putnd fi administrate cu alimente sau lichide
E. prin pulverizare se amelioreaz gustul neplcut al unor
substane active. '
5. Regulile prevzute n F.R.X care trebuie aplicate la prepararea
pulberilor sunt:
A. substanele, n prealabil uscate (dac este cazul), se aduc la
gradul de diviziune prevzut
B. n general pulverizarea substanelor se face far reziduu
C. amestecarea substanelor se face n ordinea descresctoare a
maselor, cu excepia substanelor cu densitate mare care se
adaug la sfrit
D. amestecarea substanelor se face n ordinea crescnd a
maselor, cu excepia substanelor cu densitate mare care se
adaug la nceput
E. amestecarea se face n ordinea descresctoare a maselor, cu
excepia substanelor cu densitate mare care se adaug la
nceput.
6 . Proprietile reologice ale pulberilor farmaceutice se refer la:
A. curgere
B. comportamentul la tasare
C. gradul de diviziune
D. densitate aparent
E. compresibilitate.
7. Proprietile dimensionale ale pulberilor se refer Ia:
A. forma particulelor
B. dimensiunea particulelor
C. mrimea suprafeei specifice a pulberii
D. fluiditate
E. densitatea aparent dup tasare.
8 . Referitor la determinarea uniformitii fineii pulberilor F.R X
prevede:
A. se iau n lucru 20 g pulbere
B. reziduul de cernere obinut cu sita specificat trebuie s fie
mai mare de 5 %
C. reziduul de cernere obinut cu sita specificat nu trebuie s fie
mai mare de 5 %
D. reziduul de cernere obinut cu sita superioar nu trebuie s fie
mai mic de 60 %
E. reziduul de la cernere obinut cu sita specificat nu trebuie s
fie mai mic de 60 %.
9. Conform F.R.X, se prepar prin metode care le asigur sterilitate i
care permit evitarea unei contaminri ulterioare cu microorganisme,
pulberile:
A. care se aplic pe plgi
B. care se aplic pe arsuri
C. care se administreaz intern
D. care se aplic pe pielea sugarilor
E. care se aplic pe mucoase.
10. F.R.X conine, alturi de monografia de generaliti a pulberilor, i:
A. 3 monografii de pulberi de uz intern
B. 2 monografii de pulberi de uz intern i una de uz extern
C. 2 monografii de pulberi cu substane toxice
D. 2 monografii de pulberi cu substane eflorescente
E. 2 monografii de pulberi cu substane delicvescente.
11. Pulberea Dover se folosete pentru aciunea sa:
A. antitusiv
B. antiacid
C. expectorant
D. antiemetic
E. laxativ.
12. Despre Pulberea de opiu i ipeca sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
A. este o pulbere oficinal
B. are coninutul exprimat n morfin anhidr
C. conine 20 % rdcin de ipeca (V) ^
40. Asigurarea curgerii libere a pulberilor este important deoarece
influeneaz:
A. evitarea ncorporrii aerului n patul pulberii
B. umplerea ntr-un mod reproductibil a matriei mainilor de
comprimat
C. alimentarea uniform a mainilor de comprimat
D. asigurarea uniformitii coninutului comprimatelor
E. evitarea formrii de particule fne n masa pulberii care ar
duce la creterea fenomenului de frecare cu pereii matricei.
41. Conform F.R.X, despre Na2 S0 4 -1 0 H2 0 din compoziia Pulberii
alcaline, sunt corecte urmtoarele afirmaii:
A. se poate usca la etuv la 30 C timp de o or apoi la 130 C
pn la mas constant
B. la aproximativ 33 C se dizolv parial n apa de cristalizare
C. se folosete sub form de sulfat de sodiu anhidru
D. are aciune laxativ, purgativ, coleretic
E. trebuie s aib un grad de finee corespunztor sitei VIII.
42. Referitor la acidul tartric din compoziia Pulberii laxativ
efervescente sunt adevrate urmtoarele:
A. este o substan eflorescent
B. trebuie s aib o umiditate de maxim 0,5 %
C. se poate usca la etuv la 105 C pn la mas. constant
D. n reacie cu carbonatul acid de sodiu formeaz tartratul de
sodiu cu aciune laxativ
E. se pulverizeaz i se cerne prin sita VI I naintea de
introducerea n capsule de hrtie alb.
43. La ncorporarea n pulberile compuse a substanelor higroscopice i
delicvescente, trebuie respectate urmtoarele reguli de preparare:
A. naintea ncorporrii n pulberi acestea se usuc pn la mas
constant prin etalare n strat subire, la temperatura camerei
B. se amestec cu o cantitate egal sau dubl de pulbere inert
absorbant
C. se condiioneaz n capsule de hrtie cerat sau pergaminat
care sunt condiionate secundar n cutii de plastic sau bachelit
D. se adaug la sfrit n pulberea compus
E. nu se asociaz niciodat n pulberi cu extracte.
44. Conform F.R.X sunt substane volatile:
A. mentolul
B. camforul
C. iodul
D. timolul
E. azotitul de sodiu.
45. Extractele moi aflate n cantitate mai mic de 30 % din masa
preparatului se pot ncorpora n pulberile compuse prin:
A. amestecarea extractului moale cu o pulbere inert absorbant
B. ncorporarea extractului moale ntr-o parte din pulberea
compus preparat anterior
C. dizolvarea extractului moale ntr-o mic cantitate de alcool i
aducerea lui n amestec sub form de picturi pe captul
pistilului
D. amestecarea extractului moale cu o cantitate corespunztoare
de extract uscat
E. ncorporarea extractului moale ntr-o pulbere higroscopic i
uscarea pe baia de ap pn la mas constant.
46. Nitratul bazic de bismut prescris n pulberile compuse nedivizate:
A. se mai numete i dermatol
B. este o substan cu densitate mic
C. nu se dizolv n ap
D. este o pulbere colorat
E. este adsorbant i acioneaz ca protector al mucoasei
digestive.
47. Masa volumetric vrac a unei pulberi:
A. se cunoate sub denumirea de densitate aparent
B. este denumit i mas volumetric aparent
C. este denumit i mas volumetric dup tasare
D. se determin prin msurarea volumului ocupat de o mas
cunoscut de pulbere, introdus ntr-un cilindru gradat, dup
cernerea printr-o sit
E. se determin producnd tasarea unei probe de pulbere
introdus ntr-un cilindru gradat, supus unor ocuri mecanice.
48. Masa volumetric vrac a unei pulberi:
: A. include i volumul spaiilor interparticulare
B. amidonul
C. oxidul de magneziu
D. rezorcina
E. carbonatul de magneziu.
31. Regulile de amestecare ale substanelor care intra n compoziia
pulberilor compuse, conform F.R.X, sunt urmtoarele:
A. substanele se amestec n ordinea cresctoare a maselor
indiferent de densitate
B. substanele se amestec n ordinea descresctoare a maselor
indiferent de densitate
C. substanele se amestec n ordinea cresctoare a densitilor
D. substanele inactive se adaug la nceput
E. substanele cu densiti apropiate se adaug n ordinea
crescnd a maselor cu excepia celor cu densitate mare care
se adaug la nceput.
32. Factorii care influeneaz amestecarea sunt:
A. mrimea particulelor
B. densitatea i forma particulelor
C. proporia diferiilor componeni
D. umiditatea i sarcina electrostatic
E- masa molecular a substanelor sub form de pulbere.^
33. Cernerea este obligatorie n cazul:
A. pulberilor care depesc masa de 20 g
B. pulberilor care se aplic pe plgi, arsuri, pielea sugarilor
C. substanelor la care este specificat un anumit grad de finee
D. pulberilor care conin extracte moi
E. pulberilor care conin substane higroscopice.
34. Cernerea pulberilor este:
A. operaie de separare mecanic
B. metod de verificare a uniformitii
C. metod de desfacere a aglomeratelor pulberilor cu densitate
mic
D. metod de ndeprtare a pulberilor foarte fine din unele
produse
E. metod de evaluare a fluiditii pulberilor.
35. Randamentul cernerii crete:
A. cu ct este mai subire stratul de material supus cernerii
B. cu ct este mai gros stratul de material supus cernerii
C. proporional cu agitarea mecanic
D. proporional cu spaiul util de cernere
E. proporional cu tendina materialului de se aglomera.
36. Conform F.R.X, gradul de finee al pulberilor se determin cu
ajutorul sitelor standard numerotate convenional n funcie de:
A. latura interioar a ochiului (n mm)
B. latura interioar a ochiului (n cm)
C. numrul de ochiuri pe centimetru ptrat
D. diametrul srmei (n mm)
E. diametrul srmei (n cm).
37. Care dintre urmtoarele pulberi au densitate mare:
A. bismutul subnitric
B. caolinul
C. oxidul de magneziu
D. carbonatul acid de sodiu
E. alucolul.
38. Pulberile, pe lng administrarea ca atare, i mai gsesc utilizri
practice i la:
A. prepararea emulsiilor
B. prepararea capsulelor
C. prepararea granulatelor
D. prepararea comprimatelor
E. prepararea bazelor de unguente monofazice.
39. Curgerea pulberilor este influenat de urmtoarele proprieti, cu
excepia:
A. mrimii particulelor
B. formei particulelor
C. densitii adevrate a particulelor
D. forei de coeziune dintre particule"
E. valorii unghiului de contact al solidului.
C. are o capacitate bun de absorbie a apei i a lichidelor apoase
D. are o capacitate bun de curgere
E. nu este influenat de umiditate.
58. Talcul se folosete frecvent ca excipient pentru pudre datorit
urmtoarelor avantaje:
A. are o bun capacitate de aderare
B. are o bun capacitate de absorbie a apei
C. nu trebuie sterilizat pentru ca nu favorizeaz dezvoltarea
microorganismelor
D. nu provoac iritaii la aplicarea pe plgi deschise
E. are o bun capacitate de absorbie a secreiilor grase.
59. Substanele auxiliare folosite la prepararea pudrelor trebuie s:
A. fie bine tolerate
B. aib un grad mic de finee
C. prezinte o bun aderen
D. fie stabile
E. fie compatibile cu substane active asociate.
60. Sunt termolabile i de aceea se ncorporeaz pe cale aseptic n
pudre:
A. acidul salicilic
B. tetraciclin
C. mentolul
D. sulfatiazolul
E. acidul boric.
61. Care dintre urmtoarele substane prezente n pulberi impun
evitarea cernerii prin site cu fir metalic i a folosirii
instrumentarului metalic?
A. acid salicilic
B. amidon
C. talc
D. oxid de zinc
E. stearat de magneziu.
62. La prepararea unei pudre compuse care conine acid salicilic alturi
de amidon i talc destinat administrrii pe pielea sugarilor:
A. trebuie folosite concentraii mai mici de 5% de substan
activ
B. trebuie evitat instrumentarul metalic
C. dup preparare pulberea compus trebuie sterilizat la etuv
(la 170C timp de o or)
D. pentru cernerea pulberii compuse se pot folosi site de mtase
sau naylon
E. pudra obinut se elibereaz n flacoane nchise etan.
63. ncorporarea substanelor grase n pudrele compuse:
A. mrete capacitatea de adsorbie a lichidelor de la locul de
administrare
B. mpiedic aglomerarea pulberii i formarea de cruste la locul
de administrare
C. se face prin topirea substanei grase i amestecarea cu
excipientul
D. se poate face doar n cazul substanelor grase solide sau
semisolide
E. face imposibil cernerea final a acestora.
B. exclude volumul spaiilor interparticulare
C. depinde de masa volumetric a particulelor i de aranjarea
acestora n stratul de pulbere
D. depinde doar de masa volumetric a particulelor
E. depinde doar de aranjarea particulelor n stratul de pulbere.
49. Conform F.R.X, suplimentul din 2001, sitele farmaceutice:
A. sunt fabricate din mtase
B. sunt fabricate din materiale adecvate
C. au ochiurile ptrate
D. au ochiurile circulare
E. sunt descrise prin numrul sitei.
50. Conform F.R.X, suplimentul din 2001, numrul sitei:
A. desemneaz gradul de finee al unei pulberi
B. caracterizeaz comportamentul la tasare al pulberii
C. indic dimensiunea laturilor interioare ale ochiurilor, n
micrometri
D. indic numrul de ochiuri pe cm2
E. indic diametrul firului. .
51. Conform F.R.X, suplimentul din 2001, terminologia folosit pentru
definirea pulberilor este:
A. pulbere grosier
B. pulbere moderat de fin
C. pulbere fin
D. pulbere foarte fin
E. pulbere coloidal.
52. Conform F.R.X, suplimentul din 2001, cnd pulberea este
caracterizat printr-un numr de sit:
A. cel mult 70% din pulbere trebuie s treac prin sita cu numrul
indicat
B. cel puiri 97% din pulbere trebuie s treac prin sita cu
numrul indicat
C. pe sit trebuie s rmn cel puin 30% din pulbere
D. pe sit poate s rmn cel puin 10 % din pulbere
E. prin sit poate trece minimum 50 % din pulbere.
53. La determinarea curgerii pulberilor i granulelor:
A. se folosesc 50 g de prob
B. se folosesc 1 0 0 g de prob
C. se folosesc 200 g de prob
D. se evalueaz capacitatea de a curge vertical
E. se utilizeaz plnii, cu sau fr tij, cu diferite unghiuri i
diametre ale orificiilor.
54. Conform definiiei din F.R.X, pudrele sunt:
A. constituite din particule solide, libere i uscate
B. cu grade de finee corespunztoare sitelor V sau VI
C. constituite din una sau mai multe substane active cu sau fr
adaus de excipieni, i, dac este necesar, colorai autorizai de
Autoritatea competent i aromatizani
D. administrate n general cu ap sau cu alt lichid corespunztor
E. lipsite de aglomerri palpabile.
55. Referitor la pulberile destinate aplicrii cutanate, sunt corecte
urmtoarele afirmaii:
A. cele multidoz pot fi condiionate n recipiente prevzute la
partea superioar cu sit pentru cernere, n recipiente dotate cu
dispozitiv mecanic de pulverizare sau n recipiente presurizate
B. cele care sunt destinate aplicrii pe plgi, rni ntinse, deschise
sau pe pielea grav lezat trebuie s fie sterile
C. au rolul de a astupa porii i de a oferi astfel o protejare
mecanic a pielii fa de factorii de mediu
D. trebuie s aib densitate mare, putere de acoperire mic i s
se tearg repede
E. s nu fie higroscopice, toxice sau iritante.
56. Ca excipieni pentru pudre se folosesc:
A. lactoza
B. caolinul
C. oxidul de zinc
D. talcul
E. dioxidul de titan.
57. Ca exci pi ent pentru pudre, amidonul:
A. se poate steriliza uor
B. este inert-din punct de vedere fiziologic
Capitolul XVII
CAPSULE
i
1. Conform F.R.X, capsulele:
A. conin doze unitare de substane active
B. se administreaz pe cale oral
C. au lungimea de 0,6 - 1,5 cm
D. au grosimea de 0,4-0,9 cm
E. nu pot conine conservani antimicrobieni.
2 . nveliul capsulelor este preparat din:
A. gelatin
B. amidon
C. zahr
D. lactoz
E. polietilen de nalt densitate.
3. Printre prevederile F.R.X despre gelatin se numr i urmtoarele:
A. este o protein purificat obinut prin hidroliza esuturilor
animale care conin colagen
B. este solubil n ap nclzit la aproximativ 60 C
C. n prezena apei, la temperatura camerei, se mbib absorbind
o cantitate de ap de 5-10 ori mai mare dect masa sa
D. se folosete alturi de amidon la prepararea caetelor
E. se conserv ferit de umiditate.
4. Capsulele amilacee au form de:
A. torpil
B. cilindri rotunjii la capete
C. ovoid
- D. sferic
E. de cilindri plai.
5. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele amilacee
sunt adevrate?
A. asigur mascarea gustului i mirosului neplcut al unor
substane
B. se folosesc pentru administrarea substanelor medicamentoase
solide, moi i lichide
C. se pot conserva n orice condiii
D. introduse n ap se transform ntr-o past moale dup 30 de
secunde
E. se pot nghii ca atare sau dup nmuiere ntr-un lichid.
6 . Conform F.R.X, perlele:
A. sunt preparate rectale sau vaginale
B. au forma sferic sau oval
C. trebuie s se transforme la introducerea n ap ntr-o mas
moale dup 30 secunde
D. conin substane active solide sau lichide
E. sunt preparate din amidon.
7. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase moi sunt
adevrate, cu excepiile:
A. se mai numesc i gelule
B. sunt constituite dintr-un nveli continuu i moale de gelatin
C. au form de cilindri rotunjii la capete
D. conin substane lichide
E. se nchid prin mbucare.
8 . Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase moi sunt
adevrate, cu excepiile:
A. se mai numesc i perle
B. se mai numesc i caete
C. sunt constituite dintr-un nveli continuu i moale de amidon
D. au forma sferic sau oval
E. conin extracte vegetale uscate.
9. Despre capsulele gelatinoase tari sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. se mai numesc i capsule operculate
B. se mai numesc i perle
C. se mai numesc i caete
D. conin substane active sub form de pulberi sau granulate
1. C
2. A, E, D
3. A, C, D, E
4. A, B, C, D
5. A, B, D
6 . A
7. A, B, C
8 . A, C, D
9. A, B, D
10. A, D
l . A, C
12. A, B
13. A, B, D
14. C, D
15. B ,C
16. B, E
17. E
18. B, C, E
19. A, E
20. A, B, C, D
21. A, B ,C ,D
22. B, C, D
23. A, B
24. A, B, D, E
25. A, B ,C ,D
26. B, C, D, E
27. A, D
28. A, B, C, E
29. B
30. C, E
31. E
32. A, B, C, D
33. A, C
34. A, B, C, D
35. A, C, D
36. , C, D
37. A, D
38. B, C, D
RSPUNSURI
(3: 360)
(3: 360)
(4: 804)
(3:359- 360)
(4: 804)
(3: 361).
(3: 361)
(4: 805)
(4: 805)
(4:805- 807)
(4: 807)
(4: 807)
(4: 810, 1280)
(4: 807)
(4:807)
(4: 809- 810)
(4: 805)
(2: 45)
(4: 804 - 805)
(6 : 168)
(1: 190- 197)
(1:195)
(1:197)
(3: 363 - 365)
(3: 362)
(3: 365)
(4: 809)
(1:208)
(2: 36)
(2: 36)
(4: 805)
(1: 159- 160)
(4: 804 - 805)
(3: 365- 369)
(3: 3.70) .
.(4: 805)
(2: 54)
(1:246) ...
39. A, B, C, D (1: 250)
40. A, B, C, D (1: 246)
41. A, B, C, D (4: 684, 807 - 809)
42. B, C, D (4: 90- 91, 807- 809)
43. B, C (2: 82 - 83)
44. A, B, C (2: 92)
45. A, B (2 : 62)
46. C, E (4: 163)
47. A, B, D (5: 31- 32)
48. A, C ( 5:31- 32)
49. B, C, E (5: 15)
50. A, C (5: 15- 16)
51. A, B, C, D (5: 58)
52. B (5: 58)
53. B, D, E (5: 62- 63)
54. A, E (6 : 168)
55. A, B, E (6 : 169,2: 99)
56. B, C, D, E (3: 373)
57. B, C, D (3: 374)
58. A, E (3: 374)
59. A, C, D, E (3: 373)
60. A, B, C (2: 101, 103,113)
61. A (2: 101, 103, 109)
62. A, B, D, E (2: 102-103)
63. B, C (2 : 106)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua Tehnologie farmaceutic industrial, Ed.Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
2. D. L upuleasa, G. aramet, I onela Belu, Oana Mnescu - ndreptar
practic pentru prepararea medicamentelor, volumul II, Ed. Medical
Universitar Craiova, 2003;
3. V. Stnescu- Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X -a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
5. *** Farmacopeea Romn, ed. a X -a, Supliment 2001, Ed.
Medical, Bucureti, 2001;
6 . *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004. ;
20. Despre perle sunt adevrate afirmaiile:
A. se prepar din gelatin
B. se prepar din amidon
C. conin substane lichide
D. conin pulberi
E. conin granulate.
2 1 . n capsulele gelatinoase tari se pot introduce:
A. pulberi
B. granulate
C. pelete
D. soluii
E. paste.
22. Despre formularea pulberilor care intr n compoziia capsulelor
gelatinoase tari sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A. de obicei nu conin ageni diluani, lubrifiani, glisani sau
dezagregani
B. modul de compactare a pulberilor poate influena cedarea
substanei medicamentoase
C. substanele puternic active se amestec cu un diluant inert
nainte de includerea n capsulele gelatinoase
D. proprietile fizice ale particulelor sunt de cea mai mare
importan
E. dac substanele active sunt hidrofobe, n masa pulberii se
adaug ageni de umectare.
23. Capsulele gelatinoase moi pot conine:
A. soluii n vehicule neapoase miscibile cu apa
B. soluii uleioase
C. suspensii n vehicule apoase
D. suspensii n vehicule neapoase miscibile cu apa
E. suspensii n vehicule uleioase.
24. nchiderea capsulelor operculate se face:
A. prin mbucare
B. prin sudare ntr-un punct
C. prin li pirea unor benzi de gelati n
D. la presiune sczut
E. n aa fel nct s asigure etaneitatea.
25. Capsulele gelatinoase moi se obin:
A. cu ajutorul unor matrie rotative, simultan cu umplerea
B. prin picurare
C. prin imersarea unor forme n soluie de gelatin,umplere i
sudare
D. prin imersarea unor forme n soluie de gelatin, uscarea la
etuva, umplere i sudare
E. prin modelare manual.
Capsulele gelatinoase tari (cu capac) se prepar prin:
A. liofilizare
B. imersie
C. tanare
D. presare
E. picurare.
n ceea ce privete formularea capsulelor gelatinoase moi, sunt
adevrate afirmaiile:
A. se pot aduga aromatizani i zahr pentru a produce nveliuri
masticabile
B. conin 6-13 % ap
C. se obin prin imersare sau n ciclu continuu cu ajutorul
mainilor cu valuri rotative
D. se pot obine capsule gelatinoase moi cu cedare ntrziat sau
prelungit
E. se pot umple manual, n practica de receptur.
28. Modaliti de umplere cu o anumit doz a capsulelor gelatinoase tari
sunt:
A. umplere prin nivelare i presare
B. umplere i dozare cu urub
C. umplere cu disc de dozare
D. umplere cu compreso-dozator
E. umplere cu maini cu valuri rotative.
29. Capsulele gelatinoase moi se prepar prin:
A. imersie
26.
10. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase tari sunt
adevrate:
A. se mai numesc i perle
B. sunt constituite dintr-un nveli continuu i moale de gelatin
C. au forma de cilindri alungii rotunjii la capete
D. conin substane lichide
E. se nchid prin mbucare.
11. Urmtoarele afirmaii referitoare la capsulele gelatinoase tari sunt
adevrate cu excepiile:
A. sunt preparate din gelatin
B. au forma unor comprimate de dimensiuni mai mari
C. se conserv n recipiente bihe nchise
D. conin de obicei amestecuri de substane active sub form de
pulberi sau granulate
E. conin substane active n soluie sau sub form de past.
Despre caracteristicile capsulelor gelatinoase tari sunt adevrate
afirmaiile:
A. au diverse mrimi, notate de la 5 la 000, numrul 5 desemnnd
mrimea cea mai mic iar 00.0 cea mai mare ^
B. numrul 5 corespunde celor de uz veterinar
C. n funcie de mrimea acestora variaz i volumul(ml) i
cantitatea (mg) amestecului folosit pentru umplerea acestora
D. se nchid prin mbucare
E. pot fi inscripionate axial sau radial.
13. L imita oficinal de aerosil permis la formularea capsulelor este de:
A. cel mult 3 % din nveli
B. cel mult 3 % din coninut
C. cel mult 1% din nveli
D. cel mult 1% din coninut
E. cel mult 10 % din coninut.
14. L imita oficinal de talc permis la formularea capsulelor este de:
A. cel mult 3 % di n nveli
B. cel mult 3 % din coninut ' ~
C. cel mult 1%,din nveli
D. cel mult 1% din coninut
E. cel mult 10 % din coninut.
15. L imita oficinal de acid stearic sau stearat de magneziu permis la
formularea capsulelor este de:
A. cel mult 3 % din nveli
B. cel mult 3 % din coninut
C. cel mult 1% din nveli
D. cel mult 1% din coninut
E. cel mult 10 % din coninut.
16. Plastifianii utilizai la prepararea nveliului capsulelor gelatinoase
tari sunt:
A. glicerin
B. acetoftalat de celuloz
C. hidroxipropilceluloz
D. sorbitol
E. manitol.
\ 17. Conform F.R.X, la prepararea nveliului capsulelor operculate se pot
1 folosi ca substane auxiliare:
A. ageni de opacifiere
B. tensioactivi ...
C. conservani antimicrobieni potrivii
D. colorani admii de Ministerul Sntii
E. lubrifiani.
18. nveliul capsulelor gelatinoase tari:
A. const n aimdon
B. const n gelatin
C. const n polietilen de joas densitate
D. se obine prin introducerea unor forme ntr-o soluie de
gelatin cu vscozitate stabilit
E. poate avea diverse mrimi.
19. nveliul capsulelor operculate se poate obineL
A. din gelatin
B. din gelatin i plastifiani cum sunt sorbitolul sau glicerina
C. din amidon
D. din hidroxipropilmetilceluloz
38. Capsulele gelatinoase enterosolubile:
A. trebuie s se transforme ntr-o mas moale n 30 minute dup
introducerea n ap
B. trebuie s se dezagrege n ap n cel mult 30 minute
C. nu trebuie s se dezagrege n soluie de pepsin timp de 120
minute
D. trebuie s se dezagrege n soluie alcalin de pancreatin n 60
minute
E. pot s conin soluii uleioase de vitamine sensibile la pH acid.
39. Conform F.R.X, capsulele gelatinoase gastrosolubile trebuie s se
dezagrege: 'J p
A. n ap, n cel mult J ^mi nute, dac nu se prevede altfel
B. n pepsin-soluie acid, n cel mult 120 minute
C. n pancreatin-soluie alcalin, n cel mult 120 minute
D. n pancreatin-soluie alcalin n cel mult 60 minute dup ce
capsulele nu s-au dezagregat n pepsin-soluie acid n 120
minute, dac nu se prevede altfel
E. nici una din afirmaiile de mai sus nu este valabil.
40. Precizai care din urmtoarele capsule oficinale n F.R.X sunt capsule
gelatinoase tari: -= -
A. capsulele cu ampicilina
B. capsulele cu rifampicin
C. capsulele cu oxacilin sodic
D. capsulele cu vitamina E
E. capsulele cu indometacin.
41. Prevederile F.R.X, suplimentul din 2004, privind dezagregarea
capsulelor tari sunt:
A. se utilizeaz ca mediu pentru dezagregare doar suc intestinal
artificial
B. se utilizeaz ca mediu lichid apa - R, sau n anumite cazuri
justifi cate i autorizate acid clorhidric 0,1M sau suc gastric
artificial R
C. aspectul probeI or.se examineaz dup ce aparatul a fost n
funciune timp de 15 minute
D. aspectul probelor se examineaz dup ce aparatul a fost n
funciuns-timp de 30 minute
E. capsulele corespund determinrii dac toate cele 6 capsule
sunt dezagregate.
42. Referitor la capsulele tari, F.R.X, Suplimentul din 2004, prevede:
A. se compun dintr-un nveli continuu
B. se compun dintr-un nveli constituit din dou pri cilindrice
prefabricate, deschise la o extremitate .i avnd cellalt capt
rotunjit i nchis
C. substana(ele) activ(e), n general sub form solid se
introduc ntr-una din cele 2 pri, apoi cea de-a dou se mbin
cu prima
D. substanele active se introduc simultan cu formarea nveliului
E. sigurana mbinrii poate fi mbuntit prin msuri
corespunztoare.
43. Referitor la capsulele moi, F.R.X, suplimentul din 2004, prevede:
A. au un nveli mai subire dect capsulele lari
B. au un nveli mai gros dect capsulele tari
C. nveliul este continuu i prezint forme variate
D. sunt n general formate, umplute i nchise ntr-o singur
operaie
E. sunt fabricate n etape. . .... - ^
RSPUNSURI
1. A, B (4: 192)
2. A, B (4: 192)
3. A, B, C, E
(4 : 434- 435, 193)
4. E (4: 192)
5. A, D, E (3: 459)
6. B (4: 193)
7. A, C, E ('4: 192)
8. B, C, E (4: 193)
9. A, D (4: 193)
10. C, E (4: 193)
11. B, E (4:193)
12. C, D, E
13/E b
(2: 173)
(4:192)
14. B (4: 193)
15. D (4: 193)
16. A, D (3: 456)
17. A, B, C, D (4: 192- 193)
18. B, D, E (1:352,584-585)
19. A, B, E (2: 173 - 175)
20. A, C (4: 193)*.,.-
21. A, B, C (4: 193)
22. B, C, D, E (2: 184- 185)
23. A,B,D,E (1: 561)
24. A, B, C, E (3: 468)
25. A, B, C (1:332)
26. B (2: 169-185)
27. A, B, C, D (2: 177- 179)
28. A, B, C, D (2: 183)
29. A, C, D (3:460-464)
30. A, C,D, E (4: 193 - 194)
31. C, D (4: 192)
32. B, D (4: 1068- 1069)
33. A,B,C,D (1: 561)
34. D (1:560)
35. A, B, C, D (1: 562)
36. A, D (1: 562)
37. A, C, D, E (2: 170)
38. C, D (4: 193)
39. A (4: 193)
40. A, B, C ^A (4: 195,198-200,202)
41. B, D, E (5: 54)
42. B, C, E (5: 54)
43. B, C, D (5: 55)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
2. D. L upuleasa, G. aramet, I onela Belu, Oana Mnescu - ndreptar
practic pentru prepararea medicamentelor, volumul I I , Ed. Medical
Universitar Craiova, 2003;
3. V. Stnescu - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
5. *** Farmacopeea Romn, ed. a X -a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
Capitolul XVIII
COMPRIMATE
1. Comprimatele:
A. sunt preparate farmaceutice solide
B. se obin prin comprimarea unei mase constante de substane
active asociate sau nu cu substane auxiliare
C. se obin prin comprimarea unui volum constant de substane
active asociate sau nu cu substane auxiliare
D. se administreaz pe cale oral
? E. pot prezenta inscripionri.
2. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la comprimate sunt
prevzute de F.R.X?
A. sunt preparate farmaceutice solide care conin doze unitare din
una sau mai multe substane active
B. sunt destinate administrrii pe cale oral
C. se obin numai prin comprimare direct
D. pot fi neacoperite i acoperite
E. se conserv n recipiente bine nchise.
3. Care dintre urmtoarele enunuri sunt valabile referitor la
comprimate?
A. se prezint n general sub forma unui cilindru
B. extremitile pot fi plane sau convexe
C. marginile pot fi tiate oblic
D. pot s prezinte anuri de subdiviziune
E. nu pot prezenta o sigl sau alte inscripionri.
4. Comprimatele prezint urmtoarele avantaje:-
A. asigur o stabilitate fizico-chimic ndelungat a substanelor
active, comparativ cu soluiile
B. sunt uor de administrat
C. mresc viteza de dizolvare a substanelor greu solubile n
sucurile digestive
D. asigur o vitez de cedare mai rapid a substanelor active,
comparativ cu pulberile
E. permit o dozare exact a substanelor active.
| 5. F.R.X, suplimentul din 2004, are urmtoarele prevederi referitoare la
6 administrarea pe cale oral a comprimatelor:
A. comprimatele se pot diviza, pentru ajustarea dozelor
B. anumite comprimate sunt nghiite sau mestecate
C. unele sunt dizolvate sau dispersate n ap nainte de
administrare
D. altele sunt meninute n cavitatea oral pentru a elibera
substana activ
E. nu se fac asemenea precizri.
6. Marcajele de pe faa comprimatelor:
A. se pot obine prin tanare
B. se pot obine prin imprimare
C. au rol n identificarea produsului
D. au rol n divizarea produsului
E. trebuiesc fcute cu culoare roie dac conin substane
puternic active i alb pentru substane toxice sau stupefiante.
i 7. Diluanii la formularea comprimatelor:
A. se adaug dac avem o cantitate mic de substane active
B. influeneaz n mare msur proprietile comprimatului
C. ajut la prevenirea aderenei materialului i a comprimatului
de matri i ponsoane
D. pot corecta biodisponibilitatea comprimatelor care conin
substane active hidrofobe
E. asigur desfacerea comprimatului n fragmente dup
administrare.
8. Ca diluani n formularea comprimatelor se utilizeaz:
A. stearatul de magneziu
B. fosfatul de calciu
C. lactoza
D. manitolul
E. amidonul.
9. Zahrul, ca diluant:
A. este uor higroscopio
B. are i proprieti lubrifiante
C. mrete viteza de dezagregare a comprimatelor
D. amestecat cu ali excipieni formeaz sorturi care se folosesc
la comprimarea direct pentru comprimate bucale sau perorale
E. se mai numete i Avicel.
10. Ca diluani pentm comprimatele vaginale se utilizeaz:
A. glucoza
B. talcul
C. lactoza
D. aerosilul
E. amidonul.
11. Ca diluani la prepararea comprimatelor masticabile se pot folosi:
A. zahrul
B. lactoza -
C. manitolul
D. sorbitolul
E. celuloza microcristalin.
II 12. Precizai dezavantajele urmtorilor liani: ,,....
* A. soluiile apoase de gum tragacanta confer comprimatelor
rezisten mecanic crescut dar pot prelungi dezagregarea
mai ales dup conservarea acestora un timp mai ndelungat
B. soluiile de zahr de concentraie 50-65%duc la obinerea de
comprimate friabile
C. coca de amidon are o capacitate de coeziune redus, ceea ce
face ca dezagregarea comprimatelor sa fie rapid
D. polivinilpirolidona n soluie apoas sau alcoolic duce la
comprimate cu rezisten mecanic mic
E. gelatina, folosit sub form de soluie apoas cald, confer o
rezisten mecanic bun fr a ntrzia dezagregarea.
13. Ca ageni aglutinani la granularea pe cale umed se folosesc dispersii
coloidale de:
A. aerosil
B. polivinilpirolidon
C. amidon
D. gum arabic dezenzimat
E. gelatin.
14. Cei mai des folosii liani n granularea umed sunt:
A. coca de amidon
B. soluii apoase sau alcoolice de gelatin
C. lactoza
D. soluii apoase sau alcolice de polivinilpirolidon
E. fosfatul de calciu dibazic.
\ 15. Ca liani pentru granularea uscat se utilizeaz:
% A. fosfatul de calciu anhidru
B. celuloza microcristalin
C. polietilenglcolii solizi
D. talcul
E. gelatina.
16. Eficacitatea lianilor este contracarat de un excipient:
A. diluant
B. antistatic
C. adsorbant
D. colorant
...E.- dezagregant.
\ 17. Ca mecanisme prin care acioneaz dezagreganii se numr:
A. accentuarea forelor capilare de ncorporare a apei n
comprimat
B. topire la temperatura corpului
C. eliberare de gaze
D. aglomerarea particulelor de pulbere nainte de comprimare
E. umflare n contact cu apa.
18. Despre amidon, folosit frecvent ca dezagregant, sunt adevrate
afirmaiile:
A. se adaug att intragranular ct i intergranular
B. umflarea amidonului ncepe la temperaturi de peste 40 C
C. formeaz cu apa legturi de hidrogen
D. n concentraii mai mari duce la obinere de comprimate foarte
dure
E. n concentraii mai mari de 5 % ntrzie dezagregarea din
cauza vscozitii prea mari conferit mediului din jurul
comprimatului.
19. Care dintre urmtorii excipieni au rol dezagregant?
A. amestecurile efervescente
B. talcul
C. polietilenglicolii
D. amidonul
E. zahrul.
20. Ca dezagregani n formularea comprimatelor nu se folosesc
urmtoarele substane:
A. aerosilului
B. lactozei
C. enzimelor
D. substanelor tensioactive
E. zaharozei.
| 21. Precizai care dintre substanele urmtoare pot fi n acelai timp
diluani i dezagregani n formularea aceluiai comprimat?
A. lactoza
B. amidonul
C. gelatina
D. celuloza microcristalin
E. aerosilul.
22. Despre aromatizani sunt adevrate afirmaiile:
A. se folosesc la prepararea comprimatelor bucale, pentru supt
sau masticabile
B. se adaug n cantiti de circa 0,25 %
C. cantitile mai mari asigur o curgere mai bun a materialului
D. cei mai folosii sunt: zahrul, manitolul, sorbitolul, zaharina,
ciclamatul de sodiu i aspartamul
E. se evit uleiurile volatile bogate n terpene datorit oxidrii lor
uoare.
23. Un edulcorant utilizat i ca diluant n formularea comprimatelor de
mestecat este:
A. ciclamatul de sodiu '
B. zaharina
C. amidonul solubil
D. manitolul
E. aspartamul.
24. Despre lubrifiani sunt adevrate afirmaiile:
A. scad forele de frecare ntre granule dar i intre comprimat i
matri/ponsoane
B. se numesc ageni antifricionali
C. se mpart n: lubrifiani propriu-zii, antiadereni, glisani
D. eficiena lor nu este influenat de gradul de dispersiei al
materialului
E. fiind lipofili mresc viteza de absorbie a substanei
medicamentoase.
25. Sunt ageni cu rol lubrifiant n formularea comprimatelor:
A. lactoza
B. stearatul de magneziu
C. uleiurile minerale
D. talcul i dioxidul de siliciu coloidal
E. avicelul.
26. Ca ageni lubrifiani se folosesc:
A. amidon
B. manitol
C. acid stearic
D. aerosil
E. celuloz microcristalin. .
| 27. Despre lubrifiani se poate spune c:
A. reduc frecarea n timpul comprimrii i eliminrii
comprimatului din matri
B. majoritatea fiind hidrofobi au tendina de a reduce viteza
dezintegrrii i dezagregrii comprimatelor
C. folosii n cantitate mare mbuntesc biodisponibilitatea
comprimatelor
D. se mai numesc i glisani
E. includ substane ca talcul sau polietilenglicolii.
28. Adjuvantul adugat n formula unui comprimat pentru a favoriza
evacuarea cu mai mare uurin a comprimatelor din matri se
numete:
A. glisant
B. adsorbant
C. stabilizant
D. lubrifiant propriu-zis
E. antiaderent.
29. Curgerea granulatelor din plnia de alimentare n matri este
favorizat de un excipient:
A. diluant
B. liant
C. glisant
D. adsorbant
E. antiaderent.
30. Adjuvantul adugat n formularea unui comprimat pentru a conferi
acestuia o anumit mas este un agent:
A. dezagregant
B. diluant
C. lubrifiant
D. glisant
E. liant. ~
31. L imita oficinal de aerosil permis la formularea comprimatelor este,
dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 %
D. cel mult 10 %
E. nu exist prevederi oficinale.
32. L imita oficinal de talc permis la formularea comprimatelor este,
dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 %
D. cel mult 10 % .
E. nu exist prevederi oficinale.
33. L imita oficinal de acid stearic sau stearat de magneziu permis la
formularea comprimatelor este de:
A., cel mult 1%
B. cel mult 3%
C. cel mult 5%
D. cel mult 10 %
E. nu exist prevederi oficinale.
34. Limita oficinal de lactoz uscat prin spray permis la formularea
comprimatelor este, dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3%
C. cel mult 5%
D. cel mult 10 %
E. nu exista prevederi oficinale.
35. L imita oficinal de alucol permis la formularea comprimatelor este,
dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 %
D. cel mult 10%
E. nu exist prevederi oficinale.
36. L imita oficinal de hidroxipropilmetilceluloz permis la formularea
comprimatelor este, dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 %
D. cel mult 10%
E. nu exist prevederi oficinale.
37. L imita oficinal de celuloz microcristalin permis la formularea
comprimatelor este, dac nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 % .
D. cel mult 10 %
E. nu exist prevederi oficinale.
38. L imita oficinal de polivinil pirolidon permis la formularea
comprimatelor este, daca nu se prevede altfel, de:
A. cel mult 1%
B. cel mult 3 %
C. cel mult 5 %
D. cel mult 10%
E. nu exist prevederi oficinale.
39. Despre lactoza, folosit ca excipient la prepararea comprimatelor,
sunt adevrate afirmaiile:
A. pentru comprimare se poate folosi lactoz anhidr, lactoz
hidratat, lactoz uscat prin spray sau Fast Fio lactoz
B. este solubil n ap dar dizolvarea decurge lent
C. este instabil n timp
D. are i efect lubrifiant
E. forma hidratat poate reaciona cu substanele cu grupri
aminice.
40. Celuloza purificat si depolimerizat sub form cristalin este
cunoscut sub numele de:
................. A. avicel _____
B. bachelit
C. celofan
D. policlorur de viniliden
E. elastomer.
\ 41. Despre factorii de formulare a comprimatelor sunt adevrate
afirmaiile:
A. folosirea n cantitate mare a lactozei ca diluant poate duce la
comprimate cu duritate prea mic
B. lianii au efect benefic asupra substanelor hidrofobe
favoriznd umectarea acestora
C. pentru substanele medicamentoase solubile se prefer
dezagregnd insolubili
D. pentru particulele medicamentoase mici se va folosi o cantitate
mai mic de dezagregant
E. cu ct punctul de topire al lubrifiantului este mai cobort, cu
att dizolvarea substanei medicamentoase este mai lent.
42. Urmtoarele metode de obinere a comprimatelor nu implic
umiditate:
A. comprimarea dup brichetare
B. comprimarea dup granulare umed
C. comprimarea direct
D. comprimarea dup granulare n pat fluidizat
E. dubla comprimare.
543. In general, creterea forei de comprimare duce la:
A. creterea rezistenei mecanice a comprimatului
B. scderea temperaturii n materialul supus comprimrii
C. prelungirea timpului de dezagregare a comprimatului
D. omogenitate mai bun a preparatului
- E. suprafa mai lucioas a comprimatului.
\l4. Obiectivele granulrii pulberilor sunt:
A. prevenirea separrii componentelor amestecului de pulberi
B. mbuntirea proprietilor de curgere ale materialului
C. micorarea volumului materialului
D. micorarea densitii materialului
E. mbuntirea proprietilor de comprimare.
45. Pragul de curgere, adic limita superioar a tensiunii de forfecare,
deasupra creia are loc curgerea unor materiale:
A. este caracteristic materialelor plastice
B. este caracteristic materialelor cu curgere pseudoplastic
C. este caracteristic materialelor cu curgere dilatant
D. este caracteristic materialelor cu curgere newtonian
E. este caracteristic materialelor care nu au proprietati coezive.
46. Granulatul simplu este un amestec de:
A. amidon - manitol 10:1
B. amidon - glucoz 5:5
C .-ami don-aerosi l 1:2
D. amidon - avicel 8:1
E. amidon - lactoz 7:3.
47. Granularea umed presupune efectuarea urmtoarelor operaii:
A. umectarea pulberii
B. transformarea masei umede n granulate
C. uscarea granulatelor umede
D. uniformizarea granulatelor
E. lustruirea granulatelor.
48. Despre determinarea rezistenei mecanice la rupere a comprimatelor
sunt adevrate afirmaiile:
A. msoar fora necesar ruperii comprimatelor prin strivire
B. msurarea se face pe un lot de 10 comprimate
C. rezultatele se exprim n newtoni
D. rezultatele se exprim indicnd valoarea medie, valorile
minime i valorile maxime ale forelor msurate
E. la fiecare determinare trebuie schimbat orientarea
comprimatului pentru a nregistra o valoare medie.
49. Conform F.R.X, dezagregarea comprimatelor neacoperite trebuie s
se produc n ap, n cel mult:
A. 3 minute
B. 10 minute
C. 15 minute
D. 30 minute
E. 60 minute.
50. Conform F.R X, dezagregarea comprimatelor acoperite enterosolubile
trebuie s se fac n soluie alcalin de pancreatin - dup ce au
rezistat 2 ore n soluie acid de pepsii - n cel mult:
A. 30 minute, dac nu se prevede altfel
B. 60 minute, dac nu se prevede altfel
C. 90 minute, dac nu se prevede altfel
D. 120 minute, dac nu se prevede altfel
E. 180 minute, dac nu se prevede altfel.... .* .
ti
51. Determinarea friabilitii comprimatelor neacoperite:
A. este o metod de determinare a comportrii comprimatelor la
aciunea ocurilor mecanice sau a frecrii
B. verific dac, dup rotirea ntr-un tambur rotativ din material
plastic cu feele interne lustruite, comprimatele prezint semne
de abraziune sau rupere
C. presupune determinarea greutii probelor nainte i dup
determinare
D. accept ca pierdere de mas 10% din masa comprimatului
supus determinrii
E. exprim friabilitatea n termeni de mas pierdut calculat n
procente din masa iniial.
52. I n general, pentru mrirea vitezei de absorbie a unei substane active
administrate intern se recomand:
A. folosirea de polimorfi stabili
B. micorarea gradului de dispersie
C. folosirea de polimorfi cu energie liber mai mare
D. acoperirea cu pelicule
E. reinerea substanei active ntr-o matrit hidrofob.
53. Din clasa comprimatele neacoperite fac parte:
A. comprimatele masticabile
B. comprimatele vaginale
C. comprimatele de tip rezervor
D. comprimate pentru inhalaii
E. comprimate pentru soluii hipodermice.
54. Comprimatele neacoperite cuprind:
A. comprimate cu nucleu i nveli drajefiat
B. comprimate cu strat unic, obinute printr-o singur
comprimare a particulelor
C. comprimate cu straturi multiple dispuse paralel, obinute prin
comprimarea succesiv a unor particule cu compoziie diferit
D. comprimate cu staturi multiple dispuse concentric, obinute
prin comprimarea succesiv a unor particule cu compoziie
diferit
E. toate tipurile de mai sus.
55. Comprimatele se pot acoperi cu:
A. straturi alctuite din zahr
B. pelicule subiri alctuite din diverse substane
C. un strat care s nu depeasc jumtate din masa
comprimatului
D. un strat care s nu depeasc o treime din masa
comprimatului
E. un strat care s nu depeasc masa comprimatului.
56. Despre comprimatele acoperite cu un film polimeric enterosolubil
sunt adevrate afirmaiile:
A. se mai numesc i drajeuri
B. au la exterior un strat de cear folosit pentru luciu
C. filmul polimeric se dizolv la pH-ul mai ridicat din intestin
D. cedeaz substana activ mai repede dect comprimatele
bucale
E. cedeaz substana activ mai repede dect comprimatele
sublinguale.
57. Avantajele acoperirii comprimatelor sunt:
A. protejarea coninutului de factorii de mediu
B. asigurarea cedrii prelungite a substanei medicamentoase
C. uurarea ingerrii
D. modificarea cedrii substanelor active iritante pentru stomac
prin dizolvarea nveliului doar la nivel intestinal
E. tehnologie de fabricaie mai puin costisitoare.
58. A vantajele comprimatelor filmate fa de drajeuri sunt:
A. acoperirea cu un strat mai gros a smburelui medicamentos
B. creterea moderat a masei comprimatului acoperit
C. posibilitatea dirijrii cedrii n stomac sau n intestin
D. dizolvarea rapid a nveliului
E. coninutul redus de zahr.
59. Despre drajefiere sunt adevrate afirmaiile:
A. rezistena mecanic a comprimatelor neacoperite care
constituie nucleele drajeurilor trebuie s fie redus
B. viteza de dezagregare a nucleelor trebuie s fie mare
C. trebuie luate msuri pentru a evita ptrunderea apei n
comprimatele supuse procesului de acoperire
D. la prepararea drajeurilor colorate colorantul se adaug n etapa
de finisare
E., polisarea comprimatelor acoperite se face cu un film
polimeric.
| 60. La acoperirea comprimatelor filmate se pot folosi amestecuri ce
o cuprind:
A. rezine
B gume
C. polioli
D. ndulcitori
E. amidon.
61. Acoperirea comprimatelor se face pentru:
A. mascarea gustului i/sau a mirosului neplcut al unor substane
medicamentoase >
B. mrirea stabilitii fizice i chimice a medicamentului I
C. mbuntirea aspectului preparatului **
D. micorarea degradrii substanelor medicamentoase care
sufer efectul primului pasaj hepatic
E. dirijarea eliberrii substanelor medicamentoase n intestin
prin acoperire enteric.
62. Acoperirea enteric se realizeaz n urmtoarele scopuri, cu excepia:
A. absorbiei prefereniale la nivelul intestinului
B. protejrii stomacului de aciunea iritant a substanelor active
C. 'mririi biodisponibilitii unor substane active, cu resorbie
preferenial la nivelul intestinului.
D. prevenirii descompunerii unor substane active n mediu acid
E. absorbiei prefereniale la nivelul stomacului.
63. Pentru acoperirea enteric a comprimatelor se folosesc:
A. acetoftalat de celuloz
B. carbowaxuri
C. polimeri ai acidului metacrilic i esterii acestuia
D. hidroxietilceluloza
E. polisiloxanii.
64. Filmarea comprimatelor se face prin:
j - A. liofilizare
B. suspendare n aer
C. acoperire n turbine
D. picurare
E. tanare.
65. Acoperirea cu zahr include urmtoarele faze de lucru:
A. izolarea
B. stratificarea
C._ opacifierea
D. uniformizarea
E. lustruirea.
66. Adugarea plasticizanilor n filmele polimerice utilizate n
acoperirea comprimatelor are drept scop:
A. micorarea fragilitii filmului
B. mrirea fragilitii filmului
C. mrirea flexibilitii filmului
D. micorarea rezistenei filmului
E. mrirea rezistenei filmului.
67. A coperirea cu pelicule a comprimatelor prezint urmtoarele avantaje
fa de acoperirea cu zahr:
A. proces tehnologic de scurt durat
B. cretere n volum foarte mic
C. pre de cost sczut
D. eliberarea substanei active dup o cinetic de ordinul zero
\ E. eliberarea dirijat a substanei active.
.
68. Ca produse pentru acoperirea enteric se folosesc:
A. elac
B. metilceluloz
C. hidroxipropilmetilceluloz
D. acetoftalat de celuloz
E. Eudragit L.
\ 69. Care dintre urmtoarele produse sunt utilizate pentru formarea de
nveliuri grastrosolubile (neenterice)?
A. Eudragit L
B. hidroxipropilmetilceluloz
C. hidroxipropilceluloz
D. etilceluloz
E. aerosil.
70. Comprimatele acoperite prezint urmtoarele avantaje:
A. mascarea mirosului i gustului neplcut al unor substane
active
B. rezisten mare la solicitri mecanice
. C. efect terapeutic foarte rapid dup administrare
D. dirijarea dezagregrii la diferite nivele ale tractului gastro-
intestinal
E. aspect estetic.
\ 71. Printre comprimate cu eliberare modificat se numr i:
A. comprimatele cu diclofenac sodic
B. comprimatele cu clorhidrat de propranolol
C. comprimatele cu clorhidrat de piridoxin
D. comprimatele cu clorhidrat de tiamin
E. comprimatele cu nitroglicerin
72. La prepararea comprimatelor cu matri hidrofil sunt indicai
urmtorii polimeri, cu excepia:
A. metilcelulozei
B. carboximetilcelulozei
C. policlorurii de vinii
D. polivinilpirolidonei
E. carbopolilor.
73. La prepararea comprimatelor cu matri hidrofob sunt folosite
urmtoarele materiale, cu excepia:
A. acizilor grai superiori
B. alcoolilor grai superiori
C. cerurilor
74. Conform F.R.X, suplimentul din 2004, categoriile de comprimate
^ destinate administrrii orale descrise n monografia Comprimate
sunt:
A. comprimate efervescente
' B. comprimate pentru soluii sau dispersii orale
C. comprimate orodispersabile
D. comprimate sublinguale
E. comprimate bucale.
75. n categoria comprimatelor destinate administrrii orale intr i:
A. comprimatele cu eliberare modificat
B. comprimatele efervescente
C. comprimatele masticabile
D. carbowaxurilor
E. gliceridelor.
D. comprimatele sublinguale
E. comprimatele vaginale.
76. Comprimatele de supt:
A. se utilizeaz att pentru afeciunile locale ale mucoasei bucale
ct i pentru efecte sistemice_ .
au timp de dezagregare de 30-45 minute |y ^
C. se numesc pastile atunci cnd sunt obinute prin dizolvarea
substanei medicamentoase ntr-o soluie de zahr care se
toarn apoi n forme
D. includ i categoria tabletelor triturate (trochiti, lozenge)
E. pot conine substane antiseptice, antibiotice,
decongestionante, antitusive.
77. Comprimatele de supt:
A. sunt preparate solide multidoz
B. sun preparate solide unidoz
C. determin un efect local sau sistemic
D. au de obicei form romboidal
E. se obin prin turnare n forme.
78. Comprimatele bucale:
A. sunt preparate unidoz
B. au efect sistemic
C. se administreaz sublingual
D. au o form adecvat modului de utilizare
E. au o rezisten mecanic corespunztoare pentru a evita
zdrobirea sau ruperea n timpul manipulrilor.
79. Din categoria comprimatelor pentru utilizarea n cavitatea bucal, nu
fac parte urmtoarele:
A. sublinguale
B. bucale
C. muco-adezive
D. hipodermice
E. masticabile.
80. Despre prepararea comprimatelor efervescente sunt adevrate
afirmaiile:
A. se poate face separnd fraciunea acid de ce alcalin i
amestecnd fraciunile naintea comprimrii
B. se poate face granularea ambelor fraciuni cu un solvent
organic volatil anhidru
C. se poate folosi la preparare acid citric mnohidrat pentru c la
malaxare sau nclzire elibereaz ap care produce granularea
D. excipienii folosii trebuie s fie solubili n ap
E. dispersia obinut prin introducerea tabletelor n ap trebuie s
fie tulbure.
81. Comprimatele efervescente:
A. conin amestecuri de acizi (citric sau tartric) i carbonat acid
de sodiu
B. sunt destinate meninerii sub limb, respectiv ntre gingie i
buz
C. sunt destinate dizolvrii sau dispersrii n ap nainte de
administrare
D. trebuie pstrate n recipiente nchise etan, n prezena unei
substane deshidratante
E. pe eticheta produsului trebuie s se specifice c nu se nghit ca
atare.
82. Referitor la comprimatele efervescente, n F.R.X, suplimentul din
2004, exist urmtoarele precizri:
A. sunt comprimate acoperite
B. sunt comprimate neacoperite
C. se disperseaz sau se dizolv n ap naintea administrrii,
elibernd dioxid de carbon
D. n condiiile indicate, se dezagreg n mai mult de 10 minute
? E. n condiiile indicate, se dezagreg n mai puin de 5 minute. 1
t _" 6
83. Despre comprimatele vaginale sunt adevrate afirmaiile:
A. au aciune mai ales local
B. cedeaz rapid substana activ
C. pH-ul excipienilor trebuie s fie apropiat de 7,45
D. se pot formula i sub form de comprimate efervescente
E. comprimatele care spumific la dezagregare disperseaz mai
eficient substana activ. ^
84. n comprimatele vaginale spumogene se pot prelucra substane cu
aciune:
A. antiviral
B. laxativ
C. anticoncepional
D. antihipertensiv
E. antihelmintic.
85. n monografia de Preparate bucofaringiene din F.R.X, suplimentul
din 2004, sunt incluse urmtoarele categorii de comprimate:
A. comprimate acoperite
B. comprimate orodispersabile
C. comprimate de supt
D. comprimate sublinguale
E. comprimate bucale.
86. Pastilele i pastilele moi:
A. sunt preparate unidoz destinate mestecrii
B. sunt destinate suptului, prin dizolvare rapid n gur
C. sunt destinate suptului, prin dizolvare sau dezintegrare lent n
gur
D. au un efect local n cavitatea oral i la nivelul laringelui
E. conin una sau mai multe substane active ntr-o baz
aromatizat i ndulcit.
87. Pastilele:
A. au efect local n cavitatea bucal i la nivelul faringelui
B. sunt obinute prin turnare
C. se obin prin comprimare
D. sunt preparate dure
E. sunt preparate moi i flexibile.
88. Pastilele moi:
A. conin una sau mai multe substane active, ntr-o baz
aromatizat i ndulcit
B. se obin prin comprimarea componentelor
C. se obin prin turnarea n forme a unor amestecuri de polimeri
sau gume i edulcornd
D. sunt denumite i comprimate de supt
E. sunt preparate moi i flexibile.
89. Despre comprimatele cu nitroglicerin sunt adevrate afirmaiile:
A. se prezint sub form de comprimate sublinguale
B. se folosesc n crizele de angin pectoral
C. comprimatele trebuie s se dezagrege n 30 minute
D. volatilitatea substanei ngreuneaz prepararea comprimatelor
E. modul de administrare evit efectul de prim pasaj.
RSPUNSURI
1. A, C ,D vt (4: 284)
2. A, B, D ,E (4: 284)
3. /r;B , C ,D < (5: 60)
4. A, B, E (3: 383)
5. B, C, D (6: 59)
6. A, B,j2C D (4: 284)
7. A, B, D vj (2: 218- 219)
8. B, C, D, E v (3: 385- 388)
9. A, D (1:565)
10. A, C (3: 428)
11. A, C, D (2:218)
12. A, B, C, D (1: 566)
13. B, C, D, E (3: 389- 390)
14. A, B, D (2: 218)
15. A, B, C '(3: 391)
16. E . (3: 391)
17. A ,B , C, E (1:566)
18. A ,B , C (1:567)
19. A, D (3: 392 - 394)
20. A, B, E (3: 392 - 394)
21. B, D (3: 386, 387, 392)
22. A, B, E (1: 568)
23. D (3: 426)
24. A, B, C (1:576)
25. B, C, D (1:567)
26. A, C, D (3: 395- 396)
27. A, B, E ^ (2: 219)
28. D, E (3: 394)
29. C (3: 397)
30. B (3:358)
31. D (4: 284)
32. B - (4: 284)
33. A (4: 284)
34. E (4: 284)
35. E (4: 284)
36. E (4: 284)
37. E (4: 284)
Teste de autoevaluare pentru studeni - Tehnologie Farmaceutic i Biofarmacie
38. E (4: 284)
39. A, B, E . (1: 565)
40. A (3: 387)
41. B, C, E (1:563 - 564)
42. A, C (2: 291)
43. A. C w, (1:562)
44. A, B, E (1:402)
45. A (1:246- 248)
46. E (3: 386)
47. A, B, C, D (3: 403)
48. A, B, C, D (6: 51- 52)
49. C (4: 285)
50. B (4: 285)
51. A, B, C, E (5: 50)
52. C (3: 17, 19, 401)
53. A, B, D, E (1:564)
54. B, C, D (6: 62)
55. A, B (4: 284)
56. C (1: 564)
57. A, B, C, D (1: 570)
58. B, C, D (1:569)
59. B, C, D (1: 570)
60. A, B, C, D (2: 214)
61. A ,C, E (1: 312,2: 433,438)
62. E (1: 569)
63. A, C (3:444- 448)
64. B, C (3: 449)
65. A, B ,D, E (3:433- 434)
66. A, C, E (3:441)
67. A, B, E (3: 438)
68. A, D, E
69. B, C , ^v A
(3: 443 _ 4 4 4 ) -dWci l ui L & K / - * ^ ^
70. A, B, D, E (1:569)
71. A, B (2:247- 253)
72. C (3: 479)
73. D (3: 479)
74. A, B, C (6: 60)
(2:213- 217)
(1:575)
77. B, C,D * * (6:91)
(6: 92)
(2:215- 216)
(1:576)
(2: 216)
(6: 64)
(1:577)
(3: 428)
(6: 85)
(6:91)
(6:91)
(6:91)
(I : 577)
BIBLIOGRAFIE
1. S. L eucua - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed.Dacia,Cluj
Napoca, 2001;
2. D. L upuleasa, G. aramet, I onela Belu, Oana Mnescu -
ndreptar practic pentru prepararea medicamentelor, volumul II,
Ed. Medical Universitar Craiova, 2003;
3. V. Stnescu- Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti,
1983;
4. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Ed. Medical,
Bucureti, 1993;
5. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2001, Ed.
Medical, Bucureti, 2001;
6. *** Farmacopeea Romn, ed. a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004.
- 478.B ,D ,E y
79 0 kx !
Py 80. A , b J d ' /
81. A ,C ,D,E
82. B, C E
83. AyD, E
84. C
85. C, D, E
86. C , E j ^
87. A, B, D
88. A ,C, E
89. A, B, D, E
Capitolul X I X
FORME FARMACEUTICE CU E LI B ER ARE MODIFICAT
1. Referitor la formele farmaceutice cu eliberare modificat, sunt
valabile urmtoarele afirmaii:
A. sunt forme farmaceutice n care viteza eliberrii substanei
active este similar cu cea a eliberrii convenionale
B. sunt forme farmaceutice n care viteza eliberrii substanei
active este diferit de cea a eliberrii convenionale, la
administrarea pe aceeai cale
C. sunt forme farmaceutice n care locul eliberrii substanei
active este diferit de cel al eliberrii convenionale cnd sunt
administrate pe aceeai cale
D. eliberarea modificat este rezultatul unei formulri i / sau al
unei metode de producie special
E. eliberarea modificat este rezultatul exclusiv al unei formulri
speciale.
2. Formele farmaceutice cu eliberare modificat definite n Farmacopeea
Romn, Supliment 2004 includ:
A. forme farmaceutice cu eliberare convenional
B. forme farmaceutice cu eliberare imediat
C. forme farmaceutice cu eliberare prelungit
D. forme farmaceutice cu eliberare ntrziat
E. forme farmaceutice cu eliberare secvenial (pulsatorie).
3. n cazul formelor farmaceutice orale cu eliberare prelungit:
A. substana medicamentoas este eliberat treptat n cantitate
corespunztoare pentru a nlocui substana activ eliminat
B. este asigurat meninerea unui nivel constant al concentraiei
substanei active n organism
C. concentraiile plasmatice ale substanei medicamentoase sunt
meninute n domeniul terapeutic pe o durat convenabil (12
- 24 ore) .------
D. viteza de eliberare poate fi modulat prin intermediul unui
agent formator de membran sau matri
E. cinetica de eliberare este preprogramat i de ordinul 0.
4. Preparatele cu eliberare susinut sunt cele la care:
A. rspunsul terapeutic se instaleaz imediat i apoi se menine
constant timp de mai multe ore
B. prima doz cedat imediat dup administrare determin un
efect prompt
C. restul cantitii de substan activ este eliberat treptat i
continuu, pe o perioad prelungit
D. eliberarea are loc dup o cinetic de ordinul 0
E. efectul terapeutic se menine sptmni sau luni, dup caz.
5. Un preparat oral cu aciune prelungit prezint urmtoarele
caracteristici:
A. cantitatea de substan medicamentoas coninut este
echivalent unei singure doze terapeutice
B. se prezint sub form de comprimate sau capsule
C. asigur o cedare lent a substanei active, meninnd rspunsul
terapeutic timp de mai multe ore
D. permite reducerea numrului i frecvenei dozelor administrate
E. n general, se realizeaz printr-o tehnologie mai simpl i mai
puin costisitoare dect un preparat convenional (cu eliberare
imediat).
6. Pentru formele farmaceutice cu eliberare prelungit sunt valabile
urmtoarele afirmaii:
A. sunt caracterizate printr-o vitez mai mare de eliberare a
substanei medicamentoase n comparaie cu preparatele
obinuite
B. sunt caracterizate printr-o vitez de eliberare mai mic fa de
formele farmaceutice cu eliberare imediat care conin aceeai
substan medicamentoas
C. eliberarea prelungit este rezultatul unei formulri i / sau al
unei metode de producie special
D. sunt denumite i preparate cii eliberare amnat
E. sunt forme farmaceutice cu eliberare modificat.
7. n general, un preparat cu aciune prelungit asigur, dup o singur
administrare un efect terapeutic timp de mai multe:
A. ore
B. zile
C. sptmni
D. luni
E. ani.
8. Formele farmaceutice cu eliberare ntrziat sunt caracterizate prin:
A eliberarea pulsatorie a substanei medicamentoase
B. eliberarea prelungit a substanei active
C. eliberarea ealonat a substanei medicamentoase, la anumite
intervale de timp
D. eliberarea amnat a substanei medicamentoase pn ce
preparatul ajunge n intestin
E. eliberarea susinut a substanei medicamentoase.
9. Medicamentele orale cu aciune repetat:
A. conin mai multe doze (2 sau 3) de substane active
B. cedeaz prima doz de substan activ dup 2 - 4 ore de la
administrare
C. prima doz (doza de atac) este cedat imediat dup
administrare
D. dozele de ntreinere sunt eliberate ealonat, la anumite
intervale de timp
E. evit necesitatea administrrii frecvente.
10. Comprimatele cu aciune repetat:
A. sunt comprimate sau drajeuri constituite din dou sau chiar
trei doze separate printr-un nveli enteric
B. au doza iniial ncorporat n nucleu
C. au n nucleu ncorporat a doua doz de substan activ, n
stratul exterior aflndu-se doza iniial
D. asigur o eliberare continu a substanei active
E. asigur o eliberare discontinu a substanei active.
11. I ndicai avantajele preparatelor orale cu eliberare prelungit fa de
preparatele convenionale (cu eliberare imediat):
~ A. meninerea concentraiilor plasmatice ale substanei
medicamentoase n domeniul terapeutic un timp mai mare
B. evitarea fluctuaiilor nivelelor plasmatice ale substanei active
C. posibilitatea ajustrii dozei
D. simplificarea regimului de administrare a medicamentului
E. mrirea intervalului dintre administrri i evitarea
administrrii n timpul nopii.
12. Alte avantaje ale preparatelor orale cu aciune prelungit se refer la:
A. reducerea cantitii totale de substan medicamentoas
administrat
B. reducerea numrului i frecvenei dozelor administrate
C. dificultatea eliminrii rapide a substanei medicamentoase n
caz de supradozare
D. reducerea incidenei i intensitii unor efecte secundare
nedorite
E. mbuntirea complianei pacientului.
13. I ndicai formele farmaceutice orale cu eliberare modificat descrise n
unele monografii generale din F.R.X, Supliment 2004:
A. capsule gastrorezistente
B. comprimate gastrorezistente
C. granule gastrorezistente
D. pastile i pastile moi
E. implanturi.
14. Conform F.R.X, Supliment 2004, comprimatele cu eliberare
modificat includ:
A. comprimate cu eliberare ntrziat (comprimate
gastrorezistente)
B. comprimate cu eliberare susinut
C. liofilizate orale
D. comprimate cu eliberare prelungit
E. comprimate cu eliberare secvenial.
15. Conform F.R.X, Supliment 2004, capsulele cu eliberare modificat
includ:
A. capsule gastrorezistente
B. capsule cu eliberare ntrziat
C. capsule cu eliberare prelungit
D. capsule moi rectale
E. capsule vaginale.
16. Comprimatele gastrorezistente (enterosolubile):
A. prezint eliberare prelungit
B. prezint eliberare ntrziat
C. ncep s se dezagrege din stomac
D. sunt destinate s elibereze substana activ la nivel intestinal
E. se prepar prin acoperirea comprimatelor cu un nveli
enterosolubil.
17. Care dintre urmtoarele categorii de substane medicamentoase sunt
potrivite pentru formularea de preparate orale cu eliberare prelungit?
A. antihipertensive
B. antiacide
C. antihistaminice
D. antiaritmice
E. antiseptice.
18. Precizai proprietile fizico-chimice ale unei substane
medicamentoase care conteaz pentru includerea sa ntr-un preparat
oral cu eliberare prelungit:
A. timpul de njumtire biologic
B. solubilitatea i viteza de dizolvare
C. coeficientul de partiie lipide / ap
D. absorbia uniform din tractul gastrointestinal
E. mrimea dozei.
19. Precizai proprietile farmacocinetice ale unei substane
medicamentoase care determin includerea sa ntr-un preparat cu
eliberare prelungit:
A. timp de njumtire mai mare de 12 ore
B. timp de njumtire mai mic de 1or
C. timp de njumtire biologic cuprins ntre 4 i 6 ore
D. indice terapeutic mic
E. indice terapeutic mare.
20. I n preparatele orale cu eliberare prelungit se evit prelucrarea
substanelor:
A. care au o doz terapeutic sub 0,20 g
B. care au o doz terapeutic de peste 0,20 g
C. a cror absorbie intestinal este variabil i parial
D. a cror absorbie intestinal are loc numai n partea superioar
a intestinului -
E. cu domeniul .terapeutic ngust.
21. Formele farmaceutice orale cu eliberare prelungit sunt formulate ca:
A. sisteme de tip rezervor (forme cu nveli sau membran)
B. sisteme de tip matri (monolitice)
C. comprimate sublinguale
D. preparate coninnd substana activ reinut pe rini
schimbtoare de ioni sau sub form de compleci greu solubili
E. liofilizate orale.
22. Sistemele orale de tip matri (matriceale):
A. sunt sisteme monolitice
B. sunt sisteme rezervor
C. includ comprimate acoperite cu filme polimerice
D. se prezint sub form de microcapsule
E. sunt reprezentate de matrie hidrofile, hidrofobe (lipidice),
inerte (plastice).
23. Procesele fizico-chimice care regleaz mecanismul de eliberare din
formele farmaceutice cu eliberare modificat sunt:
A. exclusiv dizolvarea
B. dizolvarea / difuziunea
C. difuziunea / bioeroziunea
D. schimbul ionic
E. degradarea hidrolitic, dependent de pH sau enzime.
24. Procedeele de fabricaie a preparatelor cu eliberare prelungit constau
n:
A. acoperirea comprimatelor cu filme gastrosolubile
B. acoperirea granulelor sau peletelor cu filme polimerice de
natur i grosimi diferite
C. ncorporarea n mas a substanei medicamentoase
D. formarea de compleci uor solubili
E. reinerea substanei active pe rini schimbtoare de ioni.
25. Mijloacele farmaceutice (galenice) prin care se obine o eliberare
modificat a substanei medicamentoase dintr-un preparat farmaceutic
sunt:
A. drajefierea
B. ncorporarea substanei active ntr-o matri inert, hidrofob
sauhidrofil
C. formularea unor compleci greu solubili ai substanei active
D. modificarea famiacocineticii substanei active
E. modificarea moleculei de substan activ.
26. Formele farmaceutice cu eliberare prelungit obinute dup principiul
ncorporrii n mas sunt:
A. comprimate tip matri
B. comprimate efervescente
C. comprimate sublinguale
D. comprimate vaginale
E. comprimate pentru inhalaii.
27. Polimerii enterosolubili folosii pentru acoperirea comprimatelor sunt.
A. polivinilpirolidona
B. alcoolul polivinilic
C. acetoftalat de celuloz
D. polivinilacetoftalat
E. polietilenglicol.
28. Referitor la produsele Eudragit, sunt valabile urmtoarele afirmaii:
A. sunt produse naturale folosite pentru peliculizare (acoperire cu
film)
B. sunt polimeri acrilici de sintez
C. se folosesc pentru drajefiere
D. se utilizeaz ca nveliuri gastrosolubile i enterosolubile, n
funcie de solubilitate i pH
E. se utilizeaz ca agerii formatori de filme cu scopul de a
proteja substana activ contra agenilor atmosferici.
29. Produsele Eudragit sunt:
A. lacuri de rezine acrilice
B. derivai de celuloz
C. amestecuri de alcooli grai i ceruri
D. derivai siliconici
E. copolimeri de vinii.
30. Spansulele:
A. sunt sisteme farmaceutice de tip rezervor cu eliberare continu
. ' "B. sunt sisteme farmaceutice de tip rezervor cu eliberare
discontinu =
C. sunt constituite din microgranule sau pelete repartizate n mai
multe grupe (3 - 8), acoperite diferit, introduse n capsule
gelatinoase tari
D. sunt sisteme de tip matri
E. sunt comprimate cu nucleu care cedeaz lent substana activ.
31. Alegei afirmaia corect referitoare la dezagregare:
A. trebuie s se dezagrege n ap, n cel mult 15 minute, dac nu
se prevede altfel
B. nu trebuie s se dezagrege n pepsin - soluie acid n 2 ore i
trebuie s se dezagrege n pancreatin - soluie alcalin n cel
mult 1or, dac nu se prevede altfel
C. trebuie s se dezagrege n soluie acid de pepsin, n cel mult
30 de minute, dac nu se prevede altfel
D. trebuie s se dezagrege n soluie alcalin de pancreatin, n
cel mult 1or, dac nu se prevede altfel
E. trebuie s se dezagrege n soluie alcalin de pancreatin, n
cel mult 90 de minute, dac nu se prevede altfel.
32. Controlul eliberrii in vivo a substanei active din preparatele orale
cu eliberare prelungit se efectueaz prin:
A. testul de dizolvare prevzut de farmacopei
B.' testul de dezagregare
C. metode care utilizeaz substane radioopace
D. metode care utilizeaz substane radioactive
E. toate metodele menionate.
33. Care dintre polimerii urmtori sunt ageni formatori de matrie
hidrofile:
A. hidroxipropilmetilceluloza
B. polimetacrilatul de metil
C. carboximetilceluloza sodic
D. clorura de polivinil
E. polivinilpirolidona.
34. Selectai rspunsurile corecte referitoare la matriele hidrofile:
A. se pot obine prin comprimare direct
B. conin n formulare un polimer hidrodispersabil
C. conin n formulare materiale plastice inerte
D. cedeaz substana medicamentoas dizolvat printr-un proces
de difuziune prin matri
E. cedeaz substana medicamentoas prin traversarea
membranei polimerice.
35. n cazul matrielor hidrofile, eliberarea prelungit a substanei active
este rezultatul:
A. digestiei enzimatice a matriei
B. mbibrii matriei i formrii unui strat de gel n jurul acesteia,
prin care substana medicamentoas difuzeaz lent
C. unui proces osmotic
D. unei reacii cu ionii existeni n fluidele digestive
E. formrii unui complex greu solubil ntre substana activ i
excipienii din formulare.
36. Mecanismul de eliberare a substanei medicamentoase din matrie
hidrofile se bazeaz pe urmtoarele fenomene:
A. fuziune
B. osmoz
C. activare mecanic
D. modificarea pH-ului
E. dizolvarea-difiiziunea substanei medicamentoase i
bioeroziunea matriei.
37. Eliberarea substanei medicamentoase din comprimate de tip matri
hidrofil comport urmtoarea succesiune de etape:
A. hidratarea polimerului matriceal hidrofil la contactul cu fluidul
gastric
B. formarea unei bariere de gel n jurul comprimatului
C. dizolvarea i difuziunea lent a substanei medicamentoase
prin bariera gelic
D. eroziunea (bioeroziunea) matriei
E. topirea matrielor la temperatura corpului.
38. Matriele hidrofile prezint urmtoarele avantaje:
A. se obin mai greu comparativ cu preparatele de tip rezervor
B. procesul tehnologic de fabricaie este mai simplu n
comparaie cu cel aplicat la preparatele acoperite cu filme
polimerice
C. pot ncorpora cantiti relativ mari de substane active
D. asigur o eliberare discontinu
E. sunt formulate cu aceiai excipieni ca cei pentru
comprimatele convenionale.
39. Matriele hidrofobe (lipidice), ca preparate orale cu eliberare
prelungit: . .......
A. sunt constituite din derivai de celuloz
B. conin polimeri hidrofili nedigerabili
C. sunt constituite din materii grase sau ceruri
D. elibereaz substana activ prin osmoz
E. matria nedigerabil se elimin ca atare.
40. n formularea matrielor hidrofobe se folosesc urmtorii excipieni
formatori de matri:
A. polivinilpirolidon
B. ceruri
C. acizi grai
D. alcooli grai
E. acetat de vinii.
41. Eliberarea substanei active dintr-o matri hidrofob se realizeaz:
A. prin difuziune lent prin matri
B. difuziune prin bariera gelic format n jurul comprimatului
dup administrare
C. prin folosirea forei osmotice ca surs de energie
D. sub aciunea motilitii gastrice
E. prin eroziunea matriei datorit variaiei de pH din tractul
digestiv i a prezenei enzimelor din sucurile digestive.
42. Matriele inerte:
A. conin substana medicamentoas ncorporat ntr-un material
termoplastic inert
B. conin substana medicamentoas ncorporat ntr-un polimer
hidrodispersabil
C. cedeaz substana activ prin dizolvare i difuziune lent din
matri
D. elibereaz substana medicamentoas ca urmare a digestiei lor
enzimatice
* E. se elimin sub form de schelete inerte, golite de coninutul
medicamentos, dup traversarea tractului gastrointestinal.
43. Precizai materialele plastice ce alctuiesc scheletul comprimatelor de
tip matri inert:
A. polietilena de joas presiune
B. clorur de polivinil
C. polimetacrilatul de metil
D. carboximetilceluloz sodic
E. carbopoli.
44. Ca ageni de complexare n formularea unor preparate cu aciune
prelungit se folosesc:
A. polietilenglicoli
B. silicone
C. rini schimbtoare de ioni
D. polisorbai
E. spanuri.
45. Formele farmaceutice cu eliberare prelungit formulate pe baz de
rini schimbtoare de ioni:
A. se prezint sub form de comprimate, capsule sau suspensii
apoase
B. elibereaz substana activ independent de factorii fiziologici
din tractul gastrointestinal
C. elibereaz substana activ dependent de pH i de concentraia
n electrolii din fluidele digestive
D. prezint o cedare neinfluenat de coninutul electrolitic al
tractului digestiv i de diet
E. sunt adecvate pentru ncorporarea substanelor active
ionizabile, administrabile n doze mici.
46. Selectai formele parenterale cu aciune prelungit:
A. soluii injectabile apoase
B. soluii injectabile uleioase
C. suspensii injectabile
D. pulberi liofilizate pentru reconstituire
E. implanturi.
47. Care sunt metodele fizice de prelungire a aciunii unui preparat
injectabil:
A. adugarea n formulare a unor macromolecule pentru creterea
vscozitii
B. utilizarea de vehicule uleioase
C. transformarea chimic a substanei medicamentoase n
compleci greu solubili
D. administrarea simultan a unui vasoconstrictor
E. blocarea eliminrii renale.
48. I mplanturile, ca preparate parenterale cu aciune prelungit, se
folosesc pentru a:
A. obine un efect mai lung
B. reduce aciune terapeutic
C. prelungi aciunea substanei medicamentoase
D. influena metabohzarea substanei medicamentoase
E. modifica distribuia substanei medicamentoase n organism.
49. implanturile:
A. sunt preparate farmaceutice sub form de geluri
B. se prezint sub form de comprimate mici, sterile
C. sunt destinate aplicrii subcutanate, intramusculare sau
intraarticulare
D. asigur un efect instantaneu
E. se utilizeaz pentru administrarea de hormoni steroidieni (ca
anticoncepionale).
50. I mplanturile subcutanate:
A. se aplic prin incizarea aseptic a pielii cu ajutorul unui
instrumentar special
B. nu necesit o tehnic aseptic la implantare
C. sunt denumite i comprimate subcutanate
D. pot fi biodegradabile sau nebiodegradabile
E. pot avea ca inconveniente pentru pacient respingerea,
supurarea sau nchistarea.
51. La eliberarea unui preparat cu eliberare prelungit, farmacistul face
urmtoarele recomandri pacientului:
A. s nu se administreze concomitent un preparat cu eliberare
prelungit i unul cu eliberare convenional ce conin aceeai
substan medicamentoas
B. pentru ajustarea dozei, pacientul poate s-i divizeze
comprimatul cu eliberare prelungit
C. s nu rup sau mestece comprimatul cu aciune prelungit
D. s respecte doza i frecvena administrrilor
E. s schimbe preparatul, tar consultarea medicului, dac
consider acest lucru necesar.
RSPUNSURI
1. B, c , D (7: 50)
2. c , D,
E _ (7- 50)----------- _
3. A., c, D (1: 10, 3 8 - 4 2 ; 5:476)
4. A, B, C, D (1: 11; 5: 475)
5. B, c, D (5 : 476)
6. B, c,
E (7:50)
7. A (5: 475)
8. D (1: 10- 11)
9. A, c , D,E (2: 578)
10. A, c, E (5: 476)
11. A, B, D, E (1: 14- 15)
12. A, B, D, E (1: 14; 5: 476)
13. A, B, C (7: 57, 67, 74)
14.
A, D, E (7: 60)
15. A, B, C (7: 56 - 57)
16. B, D,
E (7: 67)
17.
A, c,
D (1:24)
18. B, (1:22)
19. c , E (L: 2 3 - 2 4 )
20. B, c , D, E (3: 424)
21. A, B,
D (2: 582)
22. A, E (1:25)
23. B, C, D, E (1:27)
24. B, c,
E (2: 584)
25. B, C (2: 582)
26. A (2: 582)
27. c , D (2: 571)
28. A, B, D (3: 415- 417)
29. A (3: 417- 418)
30. B, C (3: 427)
31. B (6: 285)
32 c ,
D (3: 429)
33 A, c, E (2: 583)
34.
A,
B,
D (2: 583)
35 B (3: 425)
36 E (1:40)
37. A, B, C, D (!: 40- 42)
38. B,C (1:40- 41)
39. C (3: 427)
40. B, C, D (2 : 583)
41. A, E (1:42; 5: 479)
42. A, C, E (2 : 583), _
43. A, B, C (5 : 479) ' '
44. C (1:43)
45. A, C, E (1:43- 44)
46. B, C, E (4: 476 - 487)
47. A, B (4: 477)
48. A, C (3: 117)
49. B, C, E (4: 487)
50. A, C, D, E (4: 487)
51. A, C', D (1:49)
BIBLIOGRAFIE ..........'
1. Hiju Victoria - Forme farmaceutice cu eliberare modificat,
Editura Universitii din Oradea, 2003;
2. Leucua S. E. - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia, Cluj
Napoca, 2001;
3. Popovici Adriana, Ban 1. - Tehnologie farmaceutic, Ed. Tipomur,
Tg. Mure, 2004;
4. Popovici luliana, L upuleasa D. - Tehnologie farmaceutic, Voi. 1,
Ed. Polirom, I ai, 1997;
5. Stnescu V. - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti, 1983;
6. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Ed. Medical, Bucureti,
1993;
7 *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Supliment 2004, Ed.
Medical, Bucureti, 2004;
Capitolul X X
SI STEM E FARMACEUTICE CU ELIBERARE CONTROLA T.
SISTEME DE TRANSPORT I ELIBERARE LA INT
1. Realizarea unor sisteme farmaceutice de eliberare a substanelor
medicamentoase are ca obiective:
A. eliberarea substanei medicamentoase n cantitatea i cu viteza
dorit pentru a ptrunde n organism
B. transportul substanei medicamentoase la locul aciunii
farmaceutice i cedarea cu o vitez i n cantitatea necesar
proceselor biologice
C. eliberarea ntrziat (amnat) a substanei medicamentoase
D. obinerea unei durate de aciune limitat la 12 - 24 de ore
E. o eliberare convenional.
2. Sistemele cu eliberare controlat a substanei medicamentoase pot
rezolva:
A. problemele pe care le creeaz substanele medicamentoase
greu absorbabile
B. meninerea nivelului medicamentos plasmatic constant pe o
perioad prelungit de timp
C. modularea cedrii i absorbiei n funcie de nevoile variabile
ale organismului
D. mrirea timpului de njumtire a unui agent terapeutic
E. metabolizarea substanei active.
3. Un sistem de transport i eliberare la int:
A. asigur vectorizarea substanei medicamentoase la locul int
sau specific de aciune
B. cedeaz substana medicamentoas cu o vitez determinat de
cerinele de tratament ale strii patologice
C. nu necesit tehnologii sofisticate de obinere
D. nu exercit un control exact al cantitii de substan
medicamentoas eliberat
E. trebuie s corespund unor cerine legate de lipsa efectelor
imunologice. :
4. Controlul cedrii din sistemele farmaceutice cu eliberare controlat se
realizeaz:
A. prin intermediul formulrii
B. prin intermediul tehnologiei de obinere
C. prin micorarea vitezei de eliberare i absorbie
D. dup o cinetic cunoscut, reproductibil, perfect controlabil,
predeterminat
E. pentru o perioad de zile, sptmni sau ani.
5. Sistemele cu eliberare controlat pot fi clasificate n:
A. sisteme vectorizate
B. sisteme cu vitez preprogramat de eliberare a substanei
medicamentoase
C. sisteme de administrare cu vitez controlat prin activare
D. sisteme cu eliberare auto-reglat
E. sisteme cu eliberare convenional.
6. Eliberarea substanei medicamentoase din sistemele cu cedare
controlat:
A. se realizeaz cu o vitez constant, preprogramat, cunoscut
i reproductibil
B. este discontinu i are Ioc pe o perioad prelungit de timp
C. este dependent de variabilele fiziologice locale
D. este neinfluenat de variabilele fiziologice locale
E. se face dup o cinetic de cedare de ordinul 1.
7. Sistemele de eliberare cu viteza preprogramat a substanei
medicamentoase sunt formulate ca:
A. sisteme rezervor, n care cedarea este controlat de
impermeabilitatea membranei
B. sisteme rezervor, n care cedarea este controlat de
permeabilitatea membranei
C. matrie cu cedarea controlat de difuzie
D. sisteme activate iontoforetic
E. sisteme cu mircocompartimente nchise cu cedarea controlat
de dizolvare.
8. Difuzia molecular, ca surs de energie a sistemelor cu cedare
preprogramat, poate avea loc:
A. printr-o membran polimeric, n cazul sistemelor rezervor
B. prin masa unui polimer, n cazul sistemelor matri
C. prin membrana de acoperire a sistemului din
microcompartimente hidrofile, nchise ntr-o matri
polimeric I ipofil siliconic
D. prin schimb ionic
E. prin desfacerea complet i imediat a sistemului (comprimat)
dup administrarea oral.
9. Sistemele farmaceutice cu eliberare controlat (sisteme terapeutice) se
prezint sub form de:
A. comprimate de uz oral
B. inserte oculare
C. plasturi transdermici
D. tampoane vaginale
E. liofilizate orale.
10. Care dintre urmtoarele exemple sunt sisteme cu cedare controlat?
A. minipompe osmotice pentru administrare parenteral
B. minipompe osmotice orale
C. sisteme terapeutice vaginale
D. sisteme terapeutice oculare
E. rectiole.
11. Sistemele sau dispozitivele perfuzabile cu cedare controlat se
folosesc pentru administrarea de:
A. antipiretice
B. insulina
C. antibiotice
D. anticoagulante
E. citostatice.
12. Formele parenterale cu eliberare controlat:
A. Folosesc ca surs de energie procese de difuzie, osmoz sau
energie mecanic
B. realizeaz o eliberare constant, de cantiti predeterminate, pe
un interval de timp prestabilit (zile, luni sau ani) :
C. asigur ptrunderea n organism a substanei medicamentoase
n mod discontinuu
D. sunt concepute ntr-un mod similar cu formele clasice
E. reduc la minimum intervenia pacientului legat de
administrare.
13. Conform FR X, Supliment 2004, sistemele terapeutice transdermice
sunt constituite din:
A. un suport extern
B. un preparat ce conine substana (-ele) activ (-e)
C. o folie protectoare ce se ndeprteaz naintea aplicrii
D. un fir din plastic care s faciliteze ndeprtarea de pe piele
E. un aplicator sub form de tij.
14. Suportul extern al sistemului terapeutic transdermic ndeplinete
urmtoarele roluri:
A. menine mpreun elementele funcionale ale sistemului
B. controleaz viteza de cedare a substanei medicamentoase
C. permite aplicarea sistemului la locul dorit
D. dirijeaz absorbia substanei medicamentoase
E. prelungete aciunea preparatului.
15. Substanele active din formularea sistemelor terapeutice transdermice
pot fi incluse:
A. ntr-o matri solid
B. ntr-o matri semisolid
C. ntr-un rezervor semisolid
D. ntr-un gel termosensibil
E: ntr-o emulsie multipl de tip A / U / A.
16. Denumirea latin de Emplastra transcutanea se refer la:
A. emplastre medicamentoase (plasturi medicamentai)
B. cataplasme
C. sisteme terapeutice transdermice
D. geluri lipofile (oleogeluri)
E. hidrogeluri.
17. Precizai afirmaiile valabile referitoare la sistemele terapeutice
transdermice:
A. sunt preparate flexibile, de dimensiuni diferite
B. elibereaz substana activ n circulaia general dup
traversarea barierei cutanate
C. la ndeprtare pot cauza leziuni grave ale pielii
D. se aplic pe pielea uscat, nelezat
E. nu trebuie s fie iritante sau sensibilizante la aplicri repetate.
18. Sistemele terapeutice transdermice se ambaleaz n:
A. blistere
B. folii termoformate
C. capsule gelatinoase tari
D. plicuri sigilate
E. tipare termoformate.
19. Pe eticheta unui sistem terapeutic transdermic trebuie menionate;
A. compoziia i structura matriei
B. modul de eliberare a substanei medicamentoase
C. cantitatea total de substan medicamentoas
D. doza eliberat pe unitatea de timp
E. aria suprafeei de eliberare.
20. Precizai care din urmtoarele sisteme terapeutice (S.T.) sunt destinate
cii transdermale pentru eliberarea substanei active:
A. S.T. cu nitroglicerin
B. S.T. cu pilocarpin
C. S.T. cu clonidin
D. S.T. cu insulin
E. S.T. cu estradiol.
21. Sistemul Transderm-Nitro:
A. previne crizele de angin pectoral
B. are forma unui comprimat
C. se prezint ca un plasture
D. conine nitroglicerin
E. excesul de substan activ din rezervor servete ca surs
energetic termodinamic i ca rezervor de siguran.
22. Sistemul terapeutic Catapres TS conine:.
A. nicotin
B. nitroglicerin
C. scopolamin
D. clonidin
E. fentanil.
23. Sistemul Scopoderm:
A. conine scopolamin
B. se aplic pe torace
C. se aplic postauricular
D. este indicat pentru prevenirea criezi de angin pectoral
E. este indicat pentru profilaxia rului de micare.
24. Scopolamina administrat transdermic este utilizat pentru a preveni:
A. rul de micare
B. hipertensiunea arterial
C. diabetul
D. insuficiena coronarian
E. astmul bronic.
25. Sistemul transdermic Nicotinell:
A. se aplic uzual pe antebra sau partea superioar a trunchiului
B. se poate aplica pe coaps
C. are o durat de aciune de 24 de ore
D. conine nicotin
E. se administreaz pentru o perioad de pn la 12 sptmni,
pentru combaterea fumatului.
26. Ce reguli trebuie respectate de pacient la aplicarea unui sistem
terapeutic transdermic:
A. aplicarea se face pe o zon de piele lipsit de pr
B. locul de aplicare trebuie s fie acelai la administrarea unui
nou plasture
C. locul de aplicare trebuie alternat
D. aplicarea se face prin apsare circa 10 secunde cu palma sau
vrful degetelor
E. plasturele trebuie ndeprtat n timpul bii sau notului.
27. I mplanturile oftalmice:
A. sunt denumite i inserte
B. se aplic n sacul conjunctival
C. au efect sistemic
D. sunt de tip matri sau rezervor
E. sunt condiionate individual, n recipiente sterile.
28. I nsertele oftalmice:
A. produc un efect local
B. elibereaz substana medicamentoas ntr-o perioad de timp
predeterminat
C. sunt constituite dintr-un rezervor de substan activ, nglobat -
ntr-o matri sau nconjurat de o membran
D. rezervorul de substan activ controleaz eliberarea din
preparat
E. se condiioneaz n recipiente multidoz.
29. Sistemul Ocusert:
A. conine pilocarpin baz ncorporat ntr-un gel de acid alginic
B. este un sistem de tip rezervor >
C. este un sistem de tip matri
D. cedarea este controlat de o membran polimeric de etilen /
acetat de vinii
E. se prezint sub forma unui disc elipsoidal membranar suplu.
30. Sistemul Ocusert:
A. este un insert (implant) ocular
B. se folosete pentru tratamentul glaucomului
C. conine pilocarpin
D. cedeaz substana activ pe o perioad de 30 de zile
E. cedeaz substana activ pe o perioad de 7 de zile.
31. Pe eticheta unui insert / implant se menioneaz:
A. msurile luate pentru asigurarea dizolvrii implantului
B. compoziia matriei
C. cantitatea total de substan activ din implant
D. doza eliberat pe unitatea de timp, cnd este cazul
E. elementul de control al eliberrii
32. Un sistem osmotic oral (OROS):
A. are mrimea unui comprimat obinuit
B. conine un compartiment (rezervor) medicamentos activ
osmotic
C. rezervorul medicamentos este nconjurat de o membran
permeabil la fluidele (coninutul) digestiv
D. rezervorul este nconjurat de o membran semipermeabil care
regleaz penetrarea apei n rezervor
E. prezint un orificiu de cedare, practicat cu mare precizie prin
intermediul unui laser.
33. Debitul de evacuare a substanei active dintr-un sistem terapeutic
osmotic oral (OROS) depinde de:
A. pH-ul mediului
B. prezena enzimelor din sucurile gastrice
C. solubilitatea substanei active
D. dimensiunile orificiului de cedare
E. Formarea unui gel n contact cu apa.
34. Sistemul Progestasert:
A. este un dispozitiv intrauterin
B. este un dispozitiv intravaginal
C. conine progesteron
D. are form de inel
E. are aciune anticoncepional.
35. Precizai care dintre urmtoarele sisteme terapeutice are aciune
contraceptiv:
A. Nitrodisc
B. Ocusert
C. Progestasert
D. Catapres
E. Nicorette.
36. I ontoforeza (ionoforeza), ca modalitate de activare a transportului
moleculelor active ionizabile prin piele, utilizeaz:
A. un cmp electric
B. ultrasunetele
C. bioadeziunea
D. hidroliza
E. un proces enzimatic.
37. Cedarea substanei medicamentoase activat cu ajutorul ultrasunetelor
se mai numete i:
A. fonoforez
B. ionoforeza
C. electromigrare
D. electroporare
E. sonoforez.
38. lontoforeza a fost cercetat clinic pentru transferul n piele al unor
substane medicamentoase precum:
A. dexametazona fosfat sodic
B. lidocaina clorhidric
C. gentamicina sulfat
D. pilocarpina sulfat
E. nitroglicerina.
39. Conceptul drug-targeting este propriu:
A. sistemelor de transport i cedare la int
B. sistemelor matriceale cu eliberare prelungit
C. sistemelor terapeutice transdermice
D. sistemelor osmotice implantabile
E. sistemelor terapeutice vaginale.
40. I ndicai ce posibiliti tehnologice au fost cercetate pentru a asigura
transportul la int al substanelor medicamentoase:
A. nglobarea n matrie inerte
B. fixarea substanei medicamentoase pe rini schimbtoare de
ioni
C. aplicarea a unui cmp magnetic dirijat din exterior pentru a
asigura acumularea substanei medicamentoase ntr-un anumit
organ
D. dirijarea cu ajutorul cldurii a unor particule care elibereaz
prin topire substana medicamentoas n zona tratat termic
E. complexarea substanei medicamentoase ntr-un derivat greu
solubil i greu absorbabil.
41. Obiectivele terapiei la int sunt:
A. creterea concentraiei n substan medicamentoas la locul
de aciune sau inta vizat (celule, esuturi, organe)
B. reducerea prezenei substanei medicamentoase n alte pri
ale organismului
C. distribuia substanei medicamentoase n tot organismul
D. protejarea organismului de efecte toxice
E. activarea metabolizrii substantei medicamentoase.
42. Vectorizarea se poate realiza prin urmtoarele metode:
A. sintetizarea unor ageni medicamentoi cu selectivitate pentru
receptorii biologici
B. folosirea formei inactive a unei substane medicamentoase
care este convertit n forma activ doar la locul de aciune
(pro-drog)
C. folosirea de transportori pentru dirijarea selectiv a substanei
medicamentoase la inta vizat
D. utilizarea unor sisteme de micro-/nanoparticule i vezicule
E. folosirea sistemelor terapeutice transdermice.
43. Aciunea de transport a unui sistem vectorizat depinde de:
A. proprietile fizice ale substanei active
B. proprietile chimice ale substanei active
C. proprietile farmacocinetice ale substanei active
D. caracteristicile vectorului sau transportorului
E. proprietile farmacodinamice ale substanei active.
44. Ca poteniali transportori ai unor molecule active, s-au studiat:
A. microparticule ncrcate cu substan activ
B. transportori celulari (eritrocite, leucocite)
C. transportori marcomoleculari solubili (anticorpi, ADN)
D. pompe implantabile
E. sisteme transdermice
45. Avantajele sistemelor de transport i eliberare la int a substanei
medicamentoase sunt:
A. obinerea prin tehnologii simple
B. protejarea substanei medicamentoase fa de mediile
biologice
C. mbuntirea efectului terapeutic
D. reducerea riscului efectelor adverse
E. stabilitatea mare n comparaie cu preparatelor convenionale.
46. Care din urmtoarele considerente impun eliberarea la int a unor
substane medicamentoase:
A. absorbia crescut pe cale digestiv
B. instabilitatea n mediile biologice
C. absorbie sczut . *
D. indice terapeutic mare
E. existena unor bariere anatomice care se opun penetrrii.
47. intele (locurile de aciune) vizate n medicaia vectorizat cuprind:
A. toate compartimentele biologice
B. esuturi
C. organe
D. celule
E. formaiuni subcelulare.
48. Clasificarea sistemelor de transport la int se face n funcie de:
A. inta vizat
B. mrime (diametru)
C. mecanism de intire
D. eficien clinic
E. microclimatul specific al organismului.
49. Transportorii se aleg dup urmtoarele criterii:
A. capacitatea de a forma o legtur stabil cu substana
medicamentoas, pentru a evita eliberarea prematur a
acesteia
B. specificitatea fa de toi receptorii biologici
C.. specificitatea pentru locul de aciune
D. recunoaterea rapid de ctre macrofagele sistemului reticulo-
endotelial
E. capacitatea de a fi biodegradabili.
50. Transportorii de tip microparticule ncrcate cu substane
medicamentoase includ:
A. macromolecule solubile
B. transportori celulari
C. microsfere
D. microcapsule
E. lipozomi.
51. Transportorii sub form de microparticule au afinitate pentru:
A. formaiuni subcelulare
B. celule
C. esuturi
D. organe
E. toate intele de mai sus.
52. Transportorii macromoleculari au afinitate pentru urmtoarele inte:
A. organul cutanat
B. ochi
C. cile respiratorii superioare
D. celule
E. formaiuni subcelulare.
53. Urmtoarele sisteme de eliberare sunt transportori coloidali, cu
excepia:
A. microcapsulelor
B. microsferelor
C. nanocapsulelor
D. nanosferelor
E. suspensiilor injectabile
54. Care dintre urmtoarele sisteme vectorizate sunt formulate ca sisteme
veziculare:
A. mircosfere
B. nanosfere
C. microcapsule
D. nanocapsule
E. lipozomi.
55. Microsferele:
A. sunt sisteme cavitare
B. sunt sisteme monolitice polimerice sau lipidice biodegradabile
C. sunt destinate administrrii i.v. sau intraarteriale
D. se folosesc pentru embolizare
E. au nveliul format din grsimi sau ceruri.
56. Microcapsulele:
A. sunt sisteme nauoparticulate
B. sunt forme cavitare ce conin substane active, acoperite cu un
nveli polimeric
C. au masa nveliului de 2 - 3 % din masa total
D. au diametrul ntre 200 - 600 micrometri
E. se obin prin tehnologia standard de fabricaie a capsulelor
gelatinoase tari.
57. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la nanoparticule sunt
adevrate?
A., au dimensiuni cuprinse ntre 10 - 1000 nm
B. se obin pe baz de polimeri sintetici
C. sunt sisteme veziculare
D. includ nanosfere i nanocapsule
E. se utilizeaz pe cale parenteral.
58. Nanosferele:
A. sunt sisteme monolitice, compacte
B. sunt sisteme veziculare
C. se prepar din macromolecule naturale (gelatin, albumin)
D. nu sunt biodegradabile
E. dup administrarea i.v., se concentreaz n ficat, splin,
plmni i sistemul reticuloendotelial.
59. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la lipozomi sunt adevrate:
. sunt particule microscopice, veziculare, formate din una sau
mai multe membrane fosfolipidice i o cavitate central
B. pot ncorpora substane liposolubile i hidrosolubile
C. ocolesc ficatul i splina
D. asigur transportul activ al substanelor medicamentoase la
locul int
E. sunt biodegradabili.
60. A legei afirmaiile corecte privind lipozomii:
A. conin n formulare fosfolipide
B. sunt constituii exclusiv din straturi duble fosfolipidice
C. sunt constituii din straturi duble fosfolipidice ce nglobeaz
un compartiment apos
D. se utilizeaz n tratamentul cancerului sub forma unor produse
parenterale .
E. nu exist'nc n uzul clinic produse farmaceutice lipozomale.
61. Ca sisteme de transport, lipozomii au urmtoarele avantaje:
A. sunt biologic ineri i nebiodegradabili
B. sunt biologic ineri i biodegradabili
C. nu prezint antigenitate i toxicitate:
D. pot ncorpora o mare varietate de substane active
E. sunt dificil de depistat de celulele sistemului reticulo-
endotelial.
62. Unele avantaje ale lipozomilor constau n:
A. stabilitatea mare n timp pe care o prezint
B. protejarea substanei medicamentoase de aciunea
nefavorabil a enzimelor i inhibitorilor din mediul biologic
C. durata prelungit de aciune
D. pot ngloba substane hidrofile n stratul dublu fosfolipidic
E. pot ngloba o mare varietate de substane active lipofile i
hidrofile.
63. Sistemele de transport cu lipozomi prezint urmtoarele dezavantaje:
A. asigurarea transportului i eliberrii substanei active la locul
int
B. diminuarea biodegradrii substanelor active nglobate n
lipozomi
C. creterea eficacitii substanelor cu indice terapeutic mic
D. conservare.limitat
E. preparare dificil.
64. L imitele sistemelor vectorizate se refer Ia:
A. un efect considerabil al primului pasaj hepatic
B. apariia unor eventuale reacii imunologice
C. posibilitatea nepenetrrii membranelor celulare
D. favorizarea acumulrii substanei medicamentoase n organul-
int
E. recunoaterea organului-int prin intermediul vectorului.
65. I nteraciunea lipozomilor cu celulele poate avea loc prin:
A. emulsionare
B. evitarea efectului de prim pasaj hepatic
C. transfer lipidie
D. endocitoz
E. fuziune cu membrana celular.
-66. L ipozomii, n funcie de mrime, se pot clasifica n:
A. nedetectabili
B. convenionali
C. imunolipozomi
D. unilamelari
E. multilamelari.
67. Utilizarea lipozomilor n terapeutic este indicat n:
A. tratamentul hipertensiunii arteriale
B. tratamentul anginei pectorale
C. tratamentul diabetului
D. chimioterapia cancerului
E. tratamentul unor infecii.
68. I ndicai substanele medicamentoase utilizate n terapie sub form de
preparate lipozomale:
A. nitroglicerin
B. econazol
C. amfotericin B
D. doxorubicina
E. daunorubicina.
69. Care dintre urmtoarele exemple de lipozomi reprezint produse
industriale?
A. lipozomi cu insulina
B. lipozomi cu vaccinuri pentru hepatita A i B
C. lipozomi cu amfotericin B
D. lipozomi cu vincristin
E. lipozomi cu xilin.
Teste de autoevaluare pentai studeni - Tehnologie Farmaceutic i Biofarmacie
RSPUNSURI
l. A, B (2:610)
2. A, B,
C (2:610)
3. A, B, E (2: 610)
4.
B, D, E (2: 611)
5. B, c, D (2:611)
6. A, D (2:610)
7. B, c, E (2:611)
8. A, B, C (2:612,616,619)
9. A, B, C (5: 237)
10. A; B, c. D (4:211)
11.
B, c, D, E (4: 489)
12. A, B, E (4:488)
13. A, B, C (6: 171)
14. A, C (4: 488)
15. A, B, c (6: 171 - 172)
16. C (6: 171)
17. A, B, D, E (6 : 171 - 172)
18. D (6 : 172)
19. C, D, E (6: 173)
20. A, C, E (1: 72 - 74)
21. A, c, D, E (2:614- -615)
22. D (2 : 615)
23. A, c. E (3 :433)
24. A (1 : 73)
25. A, c, D, E (1 : 72-
74)
26. A, C, D (1 : 75)
27. A, B, D, E (6: 134)
28. A, B, C (6: 134)
29. A, B, D, E (4: 593)
30. A, B, c,
E (4: 593)
31. c, D (6: 134)
32 A, B, D, E (2: 622)
33 C, D (2: 623)
34 A, C, E (2:611)
35 C (1 : 79)
36 A (2: 631)
37 A, E (2: 633)
38. A, B, C (2: 631)
39. A (4: 209- 210)
40. C, D (4: 210)
41. A, B D (1: 83 - 84)
42. A, B, C, D (2: 642)
43. D (2: 642)
44. A, B, C (2: 643- 652)
45. B,C, D (1: 83; 2: 641 - 642)
46. B, C, E (1: 83) .
47. B, C, D, E (2: 642)
48. A, B, C (2: 643)
49. A, C, E (2: 642)
50. C, D, E (2: 643)
51. C, D (2: 642)
52. D, E (2: 642)
53. E (1: 90- 92)
54. C, D, E (4: 490)
55. B, C, D (3:439)
56. B, C, D (1: 89; 2: 649)
57. A, B, D, E (3:439)
58. A, E <1:91)
59. A, B, E (2: 643 - 645)
60. A, C, D (1:98- 99)
61. B, C, D (1:94)
62. B, C, E (I : 94- 95)
63. D, E (l : 102-103)
64. B, C (4: 209- 210)
65. C, D, E. (1: 100)
66. D, E (1:95)
67. D, E (1:94)
68. B, C, D, E (1: 105)
69. B, C, D (2: 646)
BIBLIOGRAFIE
1. Hrju Victoria - Forme farmaceutice cu eliberare modificat,
Editura Universitii din Oradea, 2003;
2. L eucua S. E. - Tehnologie farmaceutic industrial, Ed. Dacia,
Cluj Napoca, 2001;
3. Popovici Adriana, Ban I. - Tehnologie farmaceutic, Ed.
Tipomur, Tg. Mure, 2004;
4. Popovici luliana, L upuleasa D. - Tehnologie farmaceutic. Voi.
1, Ed. Polirom, I ai, 1997;
5. Stnescu V. - Tehnic farmaceutic, Ed. Medical, Bucureti,
1983;
6. *** Farmacopeea Romn, ediia a X-a, Supliment 2004,
Ed. Medical, Bucureti, 2004.