Sunteți pe pagina 1din 204

Lic FRCA (coord.

)



CULEGERE DE TESTE GRIL PENTRU EXAMENUL DE LICEN
CONFORM NOILOR CODURI. DREPT CIVIL I DREPT PENAL
2







3
Lic FRCA (coord.)














CULEGERE DE TESTE GRIL PENTRU
EXAMENUL DE LICEN CONFORM NOILOR
CODURI. DREPT CIVIL I DREPT PENAL



















Editura RISOPRINT
Cluj-Napoca 2014
4


Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei











The sole responsibility regarding the content of this book lies with the
authors: Bodoac Teodor; Dan Dorina; Dan Eugen; Frca Augustin Vasile;
Frca Nicoleta; Gorea Brndua; Murar Ribana; Nagy Guga Oana Voica; Puie
Oliviu; Saharov Natalia; Sulea Cecilia.




5
CUPRINS


1. DREPT CIVIL. PARTEA GENERAL - BODOAC T.............................. 7
2. DREPT CIVIL. PERSOANELE FRCA A.V., FRCA N. .................... 17
3. DREPT CIVIL. DREPTURILE REALE FRCA A.V., NAGY O. ........... 29
4. DREPT CIVIL OBLIGAII GOREA B., SAHAROV N. ............................ 36
5. DREPT CIVIL. CONTRACTE SPECIALE PUIE O. ............................... 65
6. DREPT CIVIL. SUCCESIUNI MURAR R. ............................................... 77
7. DREPTUL FAMILIEI. CSTORIA I RUDENIA BODOAC T. ...... 90
8. DREPT INTERNAIONAL PRIVAT PUIE O. ....................................... 94
9. DREPT PENAL. PARTEA GENERAL DAN D., SULEA C. ............... 101
10. DREPT PENAL. PARTEA SPECIAL DAN E., SULEA C. ................ 146
RSPUNSURI ............................................................................................... 198


6


7


1. DREPT CIVIL. PARTEA GENERAL - BODOAC T.

1) Sunt izvoare ale dreptului civil:
a. doctrina juridic.
b. jurisprudena.
c. legea, uzanele i principiile generale ale dreptului.

2) Prin uzane se nelege:
a. principiile generale ale dreptului.
b. obiceiul i uzurile comerciale.
c. bunele moravuri i ordinea public.

3) Sunt recunoscute ca izvoare de drept:
a. uzanele oficiale.
b. obiceiurile scrise n culegeri.
c. uzanele conforme cu ordinea public i bunele moravuri.

4) n sensul legii, sunt considerai profesioniti:
a. toi cei care exploateaz o ntreprindere.
b. numai cei care exploateaz o societate comercial.
c. numai cei care practic o profesie.

5)

Legea civil este aplicabil:
a. ct timp se afl n vigoare.
b. numai situaiilor juridice care i-au produs efectele sub
imperiul legii vechi.
c. numai actelor juridice.

6) Prescripiile ncepute i nemplinite la data intrrii n vigoare a legii noi
sunt supuse:
a. n parte legii noi i n parte legii vechi.
b. n ntregime legii vechi.
c. n ntregime dispoziiilor legale care le-au instituit.

7)

Legea nou se aplic:
a. efectelor viitoare ale situaiilor juridice nscute anterior intrrii
n vigoare a acesteia, derivate din capacitatea persoanelor.
b. efectelor viitoare ale situaiilor juridice nscute anterior intrrii
8
n vigoare a acesteia, derivate din cetenie.
c. efectelor viitoare ale situaiilor juridice nscute anterior intrrii
n vigoare a acesteia, derivate din domiciliu sau reedin.

8) Actele juridice nule la data intrrii n vigoare a legii noi sunt supuse:
a. legii vechi.
b. legii noi.
c. legii vechi sau legii noi, dup caz.

9) Norma interpretativ produce efecte:
a. pentru trecut i pentru viitor.
b. numai pentru trecut.
c. numai pentru viitor.

10) Prin convenii i acte juridice unilaterale nu se poate deroga:
a. de la dispoziiile actelor juridice.
b. de la ordinea public i de la bunele moravuri.
c. de la obiceiul juridic i uzane.

11) Dac prin lege nu se prevede altfel, persoana rspunde:
a. numai pentru faptele ilicite prevzute de lege.
b. numai pentru faptele svrite dup intrarea n vigoare a Legii nr.
287/2009 privind Codul civil.
c. numai pentru faptele svrite cu intenie sau din culp.

12) Interpretarea legii de ctre instana de judecat se face:
a. pentru a stabili dac este conform cu dispoziiile Constituiei.
b. n scopul aplicrii ei la cazul dedus judecii.
c. pentru a stabili limitele aplicrii ei.

13)

Renunarea la un drept:
a. nu se prezum.
b. se prezum cnd nu este exercitat n termenul de prescripie
prevzut de lege.
c. se prezum cnd nu este exercitat n termenul de decdere
prevzut de lege.

14) Buna-credin:
a. trebuie dovedit prin administrarea probei contrare.
b. se prezum pn la proba contrarie.
c. poate fi dovedit prin orice mijloc de prob.
9

15) Drepturile trebuie exercitate:
a. conform bunei-credine.
b. nemijlocit de titularii acestora.
c. indiferent c, prin aceasta, este sau nu pgubit o alt persoan.

16) Existena i coninutul uzanelor trebuie dovedite:
a. de ctre instana de judecat.
b. de ctre partea interesat.
c. prin mijloace de prob scrise.

17)

Normele dreptului Uniunii Europene se aplic prioritar:
a. indiferent de calitatea sau statutul prilor.
b. numai n privina strii i capacitii persoanelor.
c. numai n privina persoanelor care au calitatea de ceteni ai
statelor Uniunii Europene.

18) Normele dreptului Uniunii Europene se aplic prioritar:
a. n materiile reglementate de Legea nr. 287/2009 privind Codul
civil.
b. n toate materiile dreptului.
c. atunci cnd legea romn prevede expres.

19) Eroarea comun i invincibil:
a. nu se prezum.
b. se prezum pn la proba contrarie.
c. este lsat la aprecierea instanei de judecat.

20) Dispoziiile legale privind eroarea comun i invincibil nu se aplic:
a. n materie de stare civil.
b. n materie de carte funciar.
c. n materia raporturilor de vecintate.

21) Sunt bunuri:
a. numai lucrurile corporale.
b. numai lucrurile incorporale,
c. lucrurile corporale i incorporale.

22) Platformele i alte instalaii de exploatare a resurselor submarine situate
pe platoul continental:
a. sunt bunuri mobile prin natura lor.
10
b. sunt bunuri imobile.
c. sunt bunuri mobile prin destinaia lor.

23) Materialele aduse pentru a fi ntrebuinate n locul celor vechi devin
imobile:
a. din momentul n care au dobndit aceast destinaie.
b. din momentul n care sunt ncorporate ntr-un imobil.
c. din momentul folosirii lor pentru edificarea unei construcii.

24) Undele electromagnetice captate sau transmise n condiiile legii:
a. sunt bunuri mobile, indiferent de natura mobiliar sau
imobiliar a sursei acestora.
b. nu sunt bunuri.
c. sunt bunuri mobile numai dac sursa lor are caracter mobiliar.

25) Separarea temporar a unui bun accesoriu de bunul principal:
a. este posibil numai n cazurile nume prevzute de lege.
b. nu i nltur calitatea de bun accesoriu.
c. i nltur calitatea de bun accesoriu.

26) Dreptul de proprietate asupra fructelor naturale i industriale:
a. se dobndete la data separrii de bunul care le-a produs.
b. se dobndete n momentul realizrii lor.
c. se dobndete zi cu zi.

27) Dreptul de proprietate asupra fructelor civile:
a. se dobndete la data separrii de bunul care le-a produs.
b. se dobndete zi cu zi.
c. se dobndete n momentul producerii lor.

28) Produsele bunurilor sunt:
a. numai fructele civile sau industriale:
b. fructele i productele.
c. numai productele.

29) Fructele naturale sunt:
a. produsele directe i periodice ale unui bun, obinute fr
intervenia omului.
b. produsele directe i periodice ale unui bun, obinute prin
intervenia omului.
c. produsele unui bun, obinute prin intervenia omului.
11

30) Sunt fungibile:
a. bunurile determinate dup nsuiri particulare.
b. bunurile determinabile dup nsuiri particulare.
c. bunurile determinabile dup greutate.

31) Este unilateral actul juridic:
a. care presupune numai consimmntul autorului su.
b. care presupune numai manifestarea de voin a autorului su.
c. care d natere la drepturi numai pentru una dintre pri.

32) Sunt vicii de consimmnt:
a. numai eroarea, dolul i leziunea.
b. numai eroarea, violena i leziunea.
c. violena i leziunea.

33) Eroarea este esenial:
a. cnd poart asupra naturii sau obiectului actului juridic.
b. cnd poart asupra unor motive ale actului juridic.
c. cnd poart asupra unei norme juridice accesibile.

34)

Eroarea de drept:
a. este nescuzabil.
b. este esenial atunci cnd privete o norm accesibil i
previzibil.
c. este esenial atunci cnd privete o norm juridic
determinant, potrivit voinei prilor, pentru ncheierea actului juridic.

35) Temerea izvort din respect:
a. nu atrage anularea actului juridic.
b. poate atrage anularea actului juridic.
c. atrage anularea actului juridic.

36) Exist leziune atunci cnd prestaia unei pri a actului juridic este
considerabil mai mare dect prestaia celeilalte pri:
a. la data executrii prestaiilor.
b. la data ncheierii actului juridic.
c. ulterior ncheierii actului juridic.

12
37) Dreptul la aciune n anulare pentru leziune se prescrie:
a. n termen de un an de la data ncheierii actului juridic.
b. n termen de un an de la data descoperirii disproporiei dintre
prestaii.
c. n termenul general de prescripie.

38) Nu pot fi atacate pentru leziune:
a. actele juridice comutative.
b. tranzaciile.
c. actele juridice cu titlu oneros.

39) n lipsa unei prevederi legale contrare, actul juridic:
a. nu poate purta asupra bunurilor viitoare.
b. poate purta asupra oricror bunuri.
c. poate purta i asupra bunurilor viitoare.

40) Cauza actului juridic:
a. este motivul care a determinant fiecare parte s ncheie actul
juridic.
b. este prestaia prii care se oblig.
c. este prestaia ambelor pri.

41) Existena cauzei valabile a actului juridic:
a. nu se prezum.
b. se prezum.
c. se prezum pn la proba contrarie.

42) Bunurile unui ter:
a. nu pot face obiectul actului juridic.
b. pot face obiectul unei prestaii dac prin lege nu se prevede
altfel.
c. pot face obiectul unei prestaii numai dac legea permite expres
acest lucru.

43) Atunci cnd preul urmeaz s fie determinat de un ter, acesta trebuie
s acioneze:
a. corect, diligent i echidistant.
b. numai conform nelegerii prilor.
c. ntr-un termen rezonabil.

13
44) Nulitatea actului juridic:
a. poate fi constatat sau declarat prin acordul prilor, dac prin
lege nu se prevede altfel.
b. poate fi constat sau declarat prin acordul prilor numai n
cazurile anume prevzute de lege.
c. nu poate fi constatat sau declarat prin acordul prilor.

45) Nulitatea relativ poate fi invocat:
a. de oricare dintre prile actului juridic.
b. de cel al crui interes este ocrotit prin dispoziia legal
nclcat.
c. de orice persoan interesat.

46) Nulitatea relativ:
a. nu poate fi invocat de instana de judecat din oficiu.
b. poate fi invocat de instana de judecat din oficiu.
c. poate fi invocat de instana de judecat, n afara cazurilor
interzise de lege.

47) Instana de judecat:
a. nu este obligat s invoce din oficiu nulitatea absolut.
b. este obligat s invoce din oficiu nulitatea absolut.
c. poate invoca din oficiu nulitatea absolut.

48) Actul juridic lovit de nulitate absolut:
a. este susceptibil de confirmare.
b. este desfiinat numai pentru viitor.
c. nu este susceptibil de confirmare.

49) Sanciunea nulitii absolute sau, dup caz, a nulitii relative trebuie
aplicat:
a. n toate situaiile n care nu este respectat legea.
b. numai atunci cnd legea prevede expres acest lucru.
c. pentru ca scopul dispoziiilor legale nclcate s fie atins.
50) Actul juridic lovit de nulitate absolut:
a. este considerat c nu a fost niciodat ncheiat.
b. este considerat c nu exist.
c. poate fi confirmat prin acordul prilor.

14
51)

Clauzele contrare legii, ordinii publice sau bunelor moravuri i care nu
sunt considerate nescrise atrag nulitatea actului n ntregul su:
a. n toate situaiile.
b. numai dac sunt, prin natura lor, eseniale sau, dac, n lipsa
acestora, actul nu s-ar fi ncheiat.
c. n cazurile anume prevzute de lege.

52) Nulitatea poate fi acoperit:
a. numai prin nelegerea prilor.
b. numai prin acordul autorului actului juridic.
c. prin confirmare.

53) Conversiunea actului juridic lovit de nulitate absolut:
a. produce efectele actului juridic pentru care sunt ndeplinite
condiiile de fond i de form prevzute de lege.
b. produce efectele actului juridic pentru care sunt ndeplinite
condiiile eseniale prevzute de lege.
c. nu produce efecte juridice.

54) Confirmarea unui act juridic anulabil:
a. rezult din voina expres sau tacit de a renuna la dreptul de a
invoca nulitatea.
b. rezult numai din voina expres de a renuna la dreptul de a
invoca nulitatea.
c. este decis de instana de judecat n cazurile anume prevzute
de lege.

55)

Actul confirmativ produce efecte dac:
a. cuprinde doar intenia de a repara viciul actului juridic.
b. cuprinde doar meniunea despre motivul aciunii n anulare.
c. cuprinde obiectul, cauza i natura obligaiei, meniunea despre
motivul aciunii n anulare i despre intenia de a repara viciul pe care
se ntemeiaz acea aciune.

56) Confirmarea unui act juridic anulabil pentru vicierea consimmntului
prin dol sau violen:
a. nu implic, prin ea nsi, renunarea la dreptul de a cere
daune-interese.
b. implic, prin ea nsi, renunarea la dreptul de a cere daune-
interese.
c. este indiferent n legtur cu cererea de daune-interese.
15

57) Actul juridic se interpreteaz dup:
a. voina prilor.
b. voina concordant a prilor.
c. sensul literal al termenilor.

58) Clauzele actului juridic destinate s exemplifice sau s nlture orice
ndoial asupra aplicrii acestuia la un caz particular:
a. restrng aplicarea lui numai la acele cazuri;
b. restrng aplicarea lui la cazurile expres prevzute n actul
juridic.
c. nu restrng aplicarea n alte cazuri care nu au fost expres
prevzute.

59) Actul juridic se modific sau nceteaz:
a. numai prin acordul prilor sau prin cauze autorizate de lege.
b. numai prin acordul prilor.
c. numai prin cauze autorizate de lege.

60) Actele juridice valabil ncheiate au putere de lege:
a. fa de toate persoanele.
b. numai ntre prile acestuia.
c. fa de pri i succesorii lor universali.

61) Clauzele obinuite ntr-un act juridic:
a. trebuie stipulate expres.
b. nu se subneleg.
c. se subneleg, dei nu sunt stipulate n mod expres.

62)

n situaia n care cineva a transmis succesiv ctre mai multe persoane
proprietatea unui bun mobil corporal, este titularul dreptului:
a. cel care a dobndit cu bun-credin posesia efectiv a bunului,
chiar dac titlul su are dat ulterioar.
b. cel care a dobndit bunul, chiar dac titlul su are dat
ulterioar.
c. cel care a dobndit efectiv bunul, cu condiia ca titlul su s
aib o dat ulterioar.

16
63) Actul juridic pe durat nedeterminat:
a. nu poate fi denunat de pri.
b. poate fi denunat unilateral numai de creditor.
c. poate fi denunat unilateral de oricare dintre pri.

64) Actul juridic:
a. este opozabil numai prilor.
b. este opozabil i terilor.
c. nu este opozabil terilor.

65) Terii se pot prevala de efectele actului i:
a. pot cere executarea acestuia.
b. nu pot cere executarea acestuia.
c. nu pot cere executarea acestuia, cu excepia cazurilor prevzute
de lege.

66) Prin efectul stipulaiei:
a. beneficiarul dobndete dreptul de a cere direct stipulantului
executarea prestaiei.
b. beneficiarul dobndete doar un drept eventual fa de
promitent.
c. beneficiarul dobndete dreptul de a cere direct promitentului
executarea prestaiei.

67) Actul juridic secret produce efecte:
a. ntre pri, succesorii lor universali sau cu titlu universal.
b. numai ntre pri.
c. fa de toate persoanele care au luat la cunotin despre acesta.

68) Prile pot dovedi simulaia cu orice mijloc de prob:
a. n caz de viciere a consimmntului.
b. numai n caz de leziune.
c. numai atunci cnd pretind c aceasta are caracter ilicit.

69) Prin prescripie se stinge:
a. numai dreptul material la aciune.
b. numai dreptul procesual la aciune.
c. att dreptul material, ct i cel procesual la aciune.

17
70) Sunt supuse prescripiei extinctive:
a. drepturile la aciune n justiie.
b. drepturile la aciune avnd un obiect patrimonial.
c. drepturile la aciune n sens procesual.

71) Printre altele, sunt imprescriptibile drepturile privitoare la:
a. aciunea privind restituirea bunurilor sustrase.
b. aciunea n declararea nulitii relative.
c. aciunea n constatarea existenei unui drept.

72) Prescripia:
a. nu opereaz de plin drept.
b. opereaz din oficiu.
c. opereaz de plin drept.

73) Prescripia dreptului la aciunea n anularea unui act juridic ncepe s
curg:
a. n caz de violen, din ziua cnd aceasta a nceput.
b. n cazul dolului, din ziua cnd acesta a ncetat.
c. n caz de violen, din ziua n care a ncetat i n cazul dolului,
din ziua n care a fost descoperit.

74) Prescripia se suspend ntre soi:
a. ct timp dureaz cstoria.
b. ct timp dureaz cstoria i nu sunt desprii n fapt.
c. ct timp sunt desprii n fapt.

75) Dup ntreruperea prescripiei:
a. ncepe s curg o nou prescripie.
b. aceasta i continu cursul la cererea persoanei interesate.
c. aceasta i continu cursul numai la cererea persoanei
interesate.


2. DREPT CIVIL. PERSOANELE FRCA A.V., FARCA N.

76) Subiectele de drept civil sunt:
a. numai persoanele fizice;
b. persoanele fizice i persoanele juridice.
c. n anumite condiii, i persoanele juridice.
18

77) Persoana fizic este:
a. numai omul privit individual;
b. numai omul privit colectiv;
c. omul, indiferent c este privit individual sau colectiv.

78) Capacitatea civil este recunoscut:
a. tuturor persoanelor.
b. numai persoanelor fizice.
c. numai persoanelor juridice.

79) Este titulara unui patrimoniu:
a. numai persoana fizic.
b. numai persoanele juridic.
c. orice persoan fizic sau juridic.

80) Capacitatea de folosin este aptitudinea persoanei:
a. de a i exercita drepturile.
b. de a i executa obligaiile.
c. de a avea drepturi i obligaii civile.

81) Drepturile copilului sunt recunoscute de la:
a. concepiune, cu condiia de a se nate viu.
b. concepiune.
c. natere.

82) Capacitatea de exerciiu este aptitudinea persoanei:
a. de a dobndi drepturi civile;
b. de a-i asuma i executa obligaii;
c. de a ncheia singur acte juridice civile.

83) Drepturile personalitii:
a. sunt transmisibile
b. nu sunt recunoscute de lege;
c. nu sunt transmisibile.

84) Persoanele juridice pot fi:
a. numai de drept public;
b. numai de drept privat;
c. de drept public sau de drept privat.
19

85) Capacitatea de exerciiu deplin se dobndete:
a. de la vrsta la care persoana devine major;
b. de la vrsta de 14 ani;
c. de la vrsta de 16 ani, n toate cazurile.

86)

n cazul n care cstoria este anulat, minorul:
a. nu pstreaz capacitatea de exerciiu deplin;
b. pstreaz capacitatea de exerciiu deplin, dac a fost de
bun-credin;
c. pstreaz capacitatea de exerciiu deplin n orice situaie.

87) Minorul dobndete prin cstorie:
a. capacitate de folosin;
b. capacitate de exerciiu restrns;
c. capacitate de exerciiu deplin.

88)

Capacitatea de exerciiu anticipat poate fi recunoscut de ctre instana
de tutel:
a. pentru motive temeinice, minorului care a mplinit vrsta de
16 ani;
b. din orice motiv, minorului care a mplinit vrsta de 16 ani;
c. minorului care a mplinit vrsta de 15 ani.

89) Persoanele fr capacitate de exerciiu sunt:
a. minorii ntre 14 i 18 ani;
b. minorii care nu au mplinit vrsta de 14 ani;
c. persoanele minore cstorite.

90) Minorul cu capacitate de exerciiu restrns poate face singur:
a. acte de administrare de orice natur.
b. orice acte de conservare;
c. orice acte de dispoziie.

20
91) Nu au capacitate de exerciiu:
a. interziii judectoreti:
b. minorii care au mplinit vrsta de 14 ani;
c. persoana care a mplinit vrsta de 16 ani.

92) Capacitatea de folosin nceteaz:
a. prin desfacerea cstoriei nainte ca persoana s fi mplinit 18
ani;
b. odat cu moartea persoanei;
c. prin punerea sub interdicie.

93)

Minorul devenit major poate confirma actul fcut singur n timpul
minoritii:
a. atunci cnd el trebuia s fie reprezentat sau asistat;
b. actul fcut de tutorele su fr respectarea tuturor
formalitilor cerute pentru ncheierea sa, chiar nainte de descrcarea
tutorelui;
c. nu poate confirma actul fcut singur n timpul minoritii.

94)

n cazul n care o persoan este disprut i exist indicii c a ncetat
din via, aceasta poate fi declarat moart prin hotrre judectoreasc,
la cererea oricrei persoane interesate, dac:
a. au trecut cel puin 4 ani de la data primirii ultimelor
informaii sau indicii din care s rezulte c era n via.
b. au trecut cel mult 2 ani de la data primirii ultimelor informaii
sau indicii din care s rezulte c era n via.
c. au trecut cel puin 2 ani de la data primirii ultimelor
informaii sau indicii din care s rezulte c era n via.

95)

Atunci cnd este sigur c decesul s-a produs, dei cadavrul nu poate fi
gsit sau identificat, moartea poate fi declarat prin hotrre
judectoreasc:
a. dac au trecut cel puin 6 luni de la data mprejurrii n care a
avut loc dispariia;
b. dac au trecut cel puin 2 ani de la data mprejurrii n care a
avut loc dispariia;
c. fr a se atepta mplinirea vreunui termen de la dispariie.

21
96) Persoanele juridice supuse nregistrrii nceteaz:
a. la data actului prin care s-a dispus ncetarea;
b. la data radierii din registrele n care au fost nscrise;
c. la data menionat n hotrrea organului care le-a nfiinat.
97)

Utilizarea tehnicilor de reproducere uman asistat medical n vederea
alegerii sexului viitorului copil:
a. nu este admis n nici un caz;
b. este admis n scopul evitrii unei boli ereditare grave legate
de sexul copilului;
c. este admis n toate cazurile.

98)

Examenul caracteristicilor genetice ale unei persoane:
a. nu poate fi ntreprins dect n scopuri medicale sau de
cercetare tiinific;
b. poate fi ntreprins i n alte scopuri dect cele medicale sau
de cercetare tiinific;
c. nu poate fi ntreprins n nici un caz.

99) Domiciliul persoanei fizice:
a. este n locul unde i are locuina secundar;
b. este acolo unde acesta declar c i are reedina.
c. este acolo unde acesta declar c i are locuina principal.

100) Are capacitate de exerciiu restrns:
a. brbatul minor de 16 ani pus sub interdicie;
b. femeia minor de 17 ani necstorit;
c. femeia minor cstorit.

101) Constituie atribute de identificare a persoanei fizice:
a. numele; domiciliul; codul numeric personal; starea civil;
b. sediul; codul unic de nregistrare; codul bancar;
c. starea civil; naionalitatea; marca; emblema.

102) Ocrotirea majorului are loc:
a. numai prin instituirea curatelei;
b. prin darea n plasament;
c. prin punerea sub interdicie judectoreasc i instituirea
tutelei.

22
103) Constatrile personale ale ofierului de stare civil fac dovada pn la:
a. nscrierea n fals;
b. proba contrar;
c. admiterea aciunii prin care s-a contestat stare civil.

104)

Rectificarea actelor de stare civil i a meniunilor nscrise pe marginea
acestora se poate face:
a. numai n temeiul dispoziiei primarului de la primria care
are n pstrare actul de stare civil;
b. numai n temeiul dispoziiei preedintelui consiliului judeean
n a crei raz teritorial i are domiciliul persoana n cauz;
c. prin ordin al prefectului n a crei raz teritorial i are
domiciliul persoana n cauz.

105)

Motenitorul aparent care afl c persoana care a fost declarat
decedat prin hotrre judectoreasc este n via:
a. pstreaz posesia bunurilor i ns nu i a fructele acestora,
chiar dac cel reaprut a solicitat restituirea lor;
b. nu pstreaz posesia bunurilor i a fructele acestora, chiar
dac cel reaprut nu solicit restituirea lor;
c. pstreaz posesia bunurilor i dobndete fructele acestora,
att timp ct cel reaprut nu solicit restituirea lor.

106)

Persoana juridic se nfiineaz:
a. pe durat nedeterminat, dac prin lege, actul de constituire
sau statut nu prevede altfel;
b. pe durat determinat sau nedeterminat n baza autorizaiei
primite conform legii;
c. n baza dispoziiilor legale imperativ prohibitive.

107)

Nulitatea absolut a unei persoane juridice poate fi constatat sau, dup
caz declarat de instana de judecat numai atunci cnd:
a. nu s-a respectat numrul minim de fondatori sau asociai
prevzut de lege.
b. toi fondatorii sau asociaii au fost potrivit legii, incapabili la
data nfiinrii persoanei juridice;
c. s-au nclcat dispoziiile legale privind patrimoniul iniial sau
capitalul social minim, subscris i vrsat.

23
108)

Nulitatea relativ a unei persoane juridice poate fi constatat sau, dup
caz, declarat de instana de judecat numai atunci cnd:
a. nu s-a respectat numrul minim de fondatori sau asociai
prevzut de lege;
b. lipsete actul de nfiinare;
c. lipsete autorizaia administrativ necesar pentru nfiinarea
acesteia.

109) Nulitatea relativ a persoanei juridice poate fi invocat n termen de:
a. ase luni de la data nregistrrii sau nfiinri acesteia, dup
caz;
b. un an de la data nregistrrii sau nfiinri acesteia, dup caz;
c. doi ani de la data nregistrrii sau nfiinri acesteia, dup caz.

110)

Nulitatea absolut a persoanei juridice se acoper n toate cazurile:
a. dac, pn la ncheierea dezbaterilor n faa primei instane
de judecat, cauza de nulitate absolut a fost nlturat;
b. pn la constatarea nulitii n ultima edin de judecat;
c. n termen de un an de la data nregistrrii sau nfiinrii
acesteia, dup caz.

111)

Persoanele juridice fr scop lucrativ pot avea:
a. doar acele drepturi i obligaii civile care sunt necesare
pentru realizarea scopului ilicit stabilit prin statut;
b. doar acele drepturi care sunt necesare pentru realizarea
scopului stabilit prin lege;
c. doar acele drepturi i obligaii civile care sunt necesare
pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau
statut.

112)

Actele i operaiunile svrite fr autorizaiile prevzute de lege sunt:
a. anulabile;
b. lovite de nulitate absolut, iar persoanele care le-au fcut
rspund nelimitat i solidar pentru toate prejudiciile cauzate,
independent de aplicarea altor sanciuni prevzute de lege;
c. sunt valabile, putnd fi acoperite dup un an de la svrirea
lor.

24
113)

O persoan juridic poate primi liberaliti n condiiile dreptului
comun:
a. numai cazul n care liberalitile nu sunt necesare pentru ca
persoana juridic s ia fiin n mod legal, de la data actului de
nfiinare sau, n cazul fundaiilor testamentare, din momentul
deschiderii motenirii testatorului;
b. numai dac fac parte din categoria asociaiilor, fundaiilor,
sindicatelor ori a patronatelor i numai dup momentul nregistrrii;
c. chiar i n cazul n care liberalitile nu sunt necesare pentru
ca persoana juridic s ia fiin n mod legal, de la data actului de
nfiinare sau, n cazul fundaiilor testamentare, din momentul
deschiderii motenirii testatorului.

114)

n lipsa organelor de administrare a persoanei juridice, exercitarea
drepturilor i ndeplinirea obligaiilor se face de ctre:
a. asociai, cenzori sau directorii persoanei juridice;
b. fondatori ori de ctre persoanele fizice sau persoanele
juridice desemnate n acest scop;
c. de orice persoan interesat, chiar dac nu a fost desemnat
cu aceste sarcini.

115)

Actele ncheiate de ctre organele de administrare i de control ale
persoanei juridice cu nerespectarea incapacitilor i
incompatibilitilor sunt:
a. lovite de nulitate absolut;
b. lovite de nulitate relativ;
c. sunt anulabile, doar dac s-a produs o vtmare a unui
subiect de drept prin ncheierea lor.

116)

Hotrrile i deciziile luate de organele de conducere i administrare n
condiiile legii, actului de constituire sau statut:
a. sunt obligatorii doar pentru cei prezeni la adunarea general
i au votat pentru;
b. sunt obligatorii chiar i pentru cei care nu au luat parte la
deliberare sau au votat mpotriv;
c. nu sunt obligatorii pentru cei care au lipsit i nu au votat.

25
117)

Hotrrile i deciziile contrare legii, actului de constituire ori statut pot
fi atacate n justiie de oricare dintre membrii organelor de conducere
sau de administrare:
a. n termen de 30 zile de la data cnd li s-a comunicat copia
procesului verbal al edinei sau deciziei /hotrrii luate, pentru
persoanele care nu au fost la edin;
b. n termen de 15 zile, chiar dac nu au participat la deliberare
ori au votat mpotriv i au cerut s se nsereze aceasta n procesul
verbal de edin;
c. n termen de 15 zile de la data cnd a avut loc edina, cnd
administratorii au fost revocai din funcia deinut i cer anularea
hotrrii.

118)

Persoana juridic avnd n subordine o alt persoan juridic:
a. rspunde pentru neexecutarea obligaiilor acesteia din urm;
b. rspunde pentru neexecutarea obligaiilor acesteia din urm
doar n raporturile civile;
c. nu rspunde pentru neexecutarea obligaiilor acesteia din
urm.

119) Sediul persoanei juridice se stabilete:
a. prin decizia judectorului sindic;
b. prin decizia organului ei de conducere;
c. potrivit actului constitutiv sau statutului.

120) Persoana juridic poate s i schimbe:
a. doar denumirea;
b. att denumirea ct i sediul;
c. doar sediul.

121)

Toate documentele, indiferent de form, care eman de la persoana
juridic trebuie s cuprind:
a. denumirea i sediul, precum i alte atribute de identificare, n
cazurile prevzute de lege;
b. numai denumirea i numrul de nregistrare n registrul
comerului;
c. numai codul unic de nregistrare i denumirea.

26
122)

Sanciunea nerespectrii meniunilor obligatorii pe actele care eman de
la persoana juridic este:
a. plata de daune-interese persoanei prejudiciate;
b. nulitatea absolut a actului;
c. nulitatea relativ a actului.

123) Reorganizarea persoanei juridice se realizeaz:
a. doar prin fuziune sau divizare;
b. doar prin transformare;
c. prin fuziune, divizare sau prin transformare.

124) Fuziunea persoanei juridice se face prin:
a. absorbie sau contopire;
b. transformare;
c. divizare.

125)

Drepturile i obligaiile persoanelor juridice se transfer n patrimoniul
persoanei juridice nou-nfiinate, n cazul:
a. fuziunii prin absorbie;
b. fuziunii prin contopire;
c. divizrii totale.

126) Divizarea poate fi:
a. doar total;
b. doar parial;
c. att total ct i parial.

127) Persoana juridic nu nceteaz prin:
a. divizare parial;
b. divizare total;
c. dizolvare.

128)

Data dobndirii capacitii de exerciiu a persoanei juridice este:
a. data nregistrrii n Registrul comerului;
b. data ndeplinirii formalitilor de publicitate prevzute de
lege, fcut n scopul dobndirii personalitii juridice.
c. de la data constituirii organelor sale de administrare.

27
129) Prenumele se stabilete:
a. la data botezului;
b. la data nregistrrii naterii;
c. n termenul maxim prevzut de lege.

130) Capacitatea de exerciiu restrns ncepe:
a. la natere;
b. la mplinirea vrstei de 14 ani;
c. din momentul concepiei.

131)

Pot cere punerea sub interdicie judectoreasc a persoanei fizice:
a. doar persoanele apropiate, precum i locatarii casei n care
locuiete persoana;
b. numai instituiile de ocrotire;
c. organele administraiei publice locale, precum i orice alt
persoan.

132) Elementele constitutive ale numelui sunt:
a. numele de familie i pseudonimul;
b. prenumele i porecla;
c. numele de familie i prenumele.

133) Majorul pus sub interdicie judectoreasc:
a. nu are capacitate de folosin;
b. nu are capacitate de exerciiu;
c. are capacitate de exerciiu restrns.

134)

Actele juridice ncheiate de o persoan fr capacitate de exerciiu sau
capacitate de exerciiu restrns, fr ncuviinrile legale:
a. sunt nule;
b. sunt anulabile;
c. nu pot fi ratificate.

135) Sub aspectul naturii lor juridice, atributele de identificare sunt:
a. drepturi patrimoniale;
b. drepturi nepatrimoniale;
c. drepturi de crean.

28
136)

Numele de familie i prenumele copilului nscut din prini necunoscui
se stabilesc :
a. prin dispoziia primarului comunei, oraului, municipiului
sau al sectorului municipiului Bucureti n a crei raz teritorial a fost
gsit copilul ori, dup caz, s-a constatat prsirea lui;
b. prin decizie a preedintelui consiliului judeean;
c. prin ordin al prefectului.

137) La ncheierea cstoriei soii:
a. sunt obligai s aleag un nume comun;
b. pot s aleag un al treilea nume;
c. pot s-i pstreze numele dinaintea cstoriei.

138) La ncheierea cstoriei, soii nu pot:
a. s-i pstreze fiecare numele de familie avut nainte de
cstorie. De asemenea, un so poate s-i pstreze numele de
dinaintea cstoriei, iar cellalt s poarte numele lor reunite;
b. s ia numele oricruia dintre ei sau numele lor reunite;
c. s-i aleag un nume de familie pe care nici unul dintre
acetia nu l-a avut anterior cstoriei.

139) Transformarea persoanei juridice intervine:
a. prin hotrrea asociailor majoritari sau a organelor de
conducere datorit faptului c scopul pe care l urmresc sau
mijloacele ntrebuinate pentru realizarea acestuia au devenit contrare
legii sau ordinii publice;
b. n cazurile prevzute de lege, atunci cnd o persoan juridic
i nceteaz existena, concomitent cu nfiinarea n locul ei, a unei alte
persoane juridice;
c. dup caz, prin constatarea ori declararea nulitii, prin fuziune,
divizare total, dizolvare sau desfiinare ori printr-un alt mod prevzut
n actul constitutiv sau de lege.

140)

Tutela se deschide n cazul:
a. decderii din drepturile printeti a unuia dintre prini;
b. dispariiei ambilor prini, sau declarrii judectorete a
morii acestora;
c. punerii sub interdicie a unuia dintre prini.

29

3. DREPT CIVIL. DREPTURILE REALE FRCA A., NAGY O.
141)

Dreptul de urmrire:
a. este specific dreptului real, nu i dreptului de crean;
b. const n posibilitatea titularului unui drept real de a fi
satisfcut cu prioritate fa de ali titulari;
c. const n posibilitatea titularului oricrui drept patrimonial de
a urmri bunul n minile oricrei persoane s-ar afla.

142)
Dreptul real i dreptul de crean se aseamn i prin aceea c:
a. sunt nsoite de prerogativa preferinei;
b. sunt evaluabile pecuniar;
c. au determinate att subiectul activ, ct i subiectul pasiv.

143)
Constituie caracter juridic al patrimoniului:
a. posibilitatea transmiterii lor prin acte juridice ntre vii;
b. posibilitatea persoanei de a avea un singur patrimoniu;
c. mprejurarea c este o universalitate de fapt.

144)
Dreptul de proprietate este un drept absolut deoarece:
a. poate fi exercitat fr vreo limit;
b. este reglementat prin Constituie;
c. confer titularului prerogativa posisiei, folosinei i
dispoziiei.

145) Spre deosebire de proprietate, posesia este:
a. o stare de drept;
b. o detenie precar a bunului;
c. o stare de fapt.

146) Exercitarea dreptului de proprietate poate fi limitat:
a. i prin voina proprietarului;
b. numai prin voina proprietarului;
c. numai prin lege.

30
147) Dreptul de proprietate:
a. este un drept real;
b. este un drept real sau de crean, dup caz;
c. este un drept de crean incorporal.

148) Dreptul de proprietate se dobndete:
a. numai prin convenie;
b. numai motenire;
c. prin accesiune.

149)

Caracterul exclusiv al dreptului de proprietate se explic prin:
a. opozabilitatea erga omnes;
b. imprescriptibilitatea dreptului de proprietate;
c. posibilitatea titularului de a exercita singur atributele fr
participarea altor persoane.

150)

Dreptul de proprietate asupra unui teren:
a. se transmite valabil prin contract de vnzare-cumprare
ncheiat n form autentic;
b. se transmite prin nstrinarea acestuia printr-un act sub
semntur privat.
c. se poate transmite prin orice act juridic.

151)

Imobilul expropriat trece n proprietatea public a statului:
a. la momentul n care a fost efectuat plata despgubirilor ctre
expropriat;
b. la momentul rmnerii definitive i irevocabile a hotrrii
judectoreti;
c. la momentul eliberrii titlului executoriu i punerii n posesie
a expropriatorului.

152)

Efectul exproprierii pentru cauz de utilitate public este:
a. meninerea oricrui drept de concesiune sau locaiune asupra
imobilului;
b. strmutarea de drept a ipotecii i a privilegiilor imobiliare
asupra despgubirilor stabilite;
c. stingerea dreptului de proprietate.

31
153)

Retrocedarea ctre fotii proprietari a imobilelor expropriate pentru
cauz de utilitate public poate fi cerut n cazul n care este ndeplinit
condiia:
a. s-a fcut o nou declarare de utilitate public;
b. expropriatorul nstrineaz imobilul expropriat deoarece
lucrrile pentru care a fost fcut exproprierea nu s-au realizat;
c. imobilul expropriat nu a fost utilizat n termen de un an
potrivit scopului pentru care a fost preluat de la expropriat.

154)

n cazul exproprierii pentru cauz de utilitate public, despgubirile
cuprind:
a. preul solicitat de ctre proprietar;
b. preul de vnzare a imobilelor de acelai fel, n aceeai
localitate i prejudiciul cauzat titularilor drepturilor reale;
c. preul de vnzare a imobilelor de acelai fel, n aceeai
localitate, la data exproprierii.

155)
Proprietatea poate fi dobndit:
a. prin acte administrative n orice situaie;
b. prin acte administrative, dar numai de persoane juridice;
c. prin acte administrative, dar numai n cazurile prevzute de
lege.

156)
Formele proprietii comune sunt:
a. coproprietatea i devlmia;
b. termenul, condiia, sarcina;
c. proprietatea rezolubil i proprietatea anulabil.

157)
Riscul pieirii fortuite a bunului este suportat de:
a. detentorul precar;
b. administratorul bunului;
c. proprietar.

32
158)
Pot fi supuse confiscrii bunurile:
a. folosite pentru svrirea unui delict civil;
b. destinate pentru svrirea de delicte civile;
c. destinate svririi de infraciuni.

159)

Nu sunt valabil ncheiate de un coproprietar, fr acordul de voin al
tuturor coproprietarilor:
a. actele de dispoziie;
b. actele de administrare;
c. actele de conservare.

160)

Coproprietatea obinuit nceteaz:
a. n cazul n care toate cotele pri din dreptul de proprietate
sunt dobndite, prin acte juridice, de unul dintre coprtai sau de o
ter persoan;
b. prin distrugere parial a bunului;
c. nu poate nceta dect n cazurile anume prevzute de lege.

161)

Fac parte din domeniul public:
a. toate bunurile din patrimoniului statului i unitilor
administrativ - teritoriale;
b. bunurile expres enumerate n acest sens de lege;
c. numai bunurile de interes public.

162) Posesorul poate fi obligat s restituie, la cerere, autorului lucrrii:
a. cheltuielile necesare;
b. toate cheltuielile;
c. numai cheltuielile utile.

163) Lucrrile adugate cu caracter durabil:
a. au caracter de sine stttor;
b. pot avea caracter independent;
c. nu au caracter independent.

164)
Dreptul de trecere:
a. poate fi prescriptibil;
b. este imprescriptibil;
c. nu este imprescriptibil.

33
165)
Transmiterea bunului pe cale de succesiune nu poate fi oprit:
a. prin stipularea inalienabilitii;
b. prin stipularea alienabilitii;
c. indiferent c este stipulat inalienabilitatea sau
alienabilitatea.

166) Uzuarul:
a. are dreptul s culeag fructele necesare lui i familiei sale;
b. poate nchiria bunul ce face obiectul dreptului de uz;
c. poate ceda dreptul su.
167) Dac bunul este stpnit n comun:
a. coproprietatea nu se prezum;
b. coproprietatea se prezum;
c. se prezum numai devlmia.

168)

Se afl n coproprietate forat:
a. bunurile comune necesare sau utile pentru folosirea a dou
imobile vecine situate pe linia de hotar ntre acestea;
b. toate bunurile comune;
c. numai bunurile comune pe cote-pri.

169) Aciunea pentru ncetarea coproprietii este:
a. prescriptibil extinctiv;
b. este prescriptibil achizitiv;
c. este imprescriptibil.

170) Partajul poate fi realizat:
a. numai prin hotrre judectoreasc, n condiiile legii;
b. prin bun nvoial sau hotrre judectoreasc, n condiiile
legii;
c. numai prin bun nvoial, n condiiile legii.

171)

Dreptul de superficie:
a. nu poate fi aprat prin aciunea confesorie;
b. nu se stinge prin expropriere pentru cauz de utilitate public
a
terenului;
c. poate forma obiectul unui act juridic de nstrinare.

34
172)
Dreptul de superficie poate fi constituit pe o durat:
a. nedeterminat;
b. de cel mult 99 de ani;
c. de cel mult 49 de ani.

173)
Dreptul la aciune confesorie este:
a. prescriptibil extinctiv;
b. imprescriptibil;
c. prescriptibil achizitiv.

174) Uzufructul:
a. nu se poate constitui prin uzucapiune;
b. se poate constitui prin uzucapiune;
c. poate fi constitui i n favoarea copilului conceput.

175)

Uzufructuarul:
a. are obligaia, chiar dac ar exista convenie contrar, de a
ntocmi un inventar al bunurilor mobile;
b. are obligaia de a suporta sarcinile proprietii lucrului;
c. nu are obligaia de a face reparaii de ntreinere.

176)
Uzufructuarul poate ceda dreptul su unei tere persoane:
a. numai cu acordul nudului proprietar;
b. numai cu acordul beneficiarului;
c. fr acordul nudului proprietar.

177)
Dreptul de uzufruct se stinge:
a. prin pieirea parial a lucrului;
b. prin consolidare;
c. prin neuz timp de 1 an.

178) Servitutea nceteaz:
a. prin ajungerea la termen;
b. prin neuz timp de 5 de ani;
c. prin imposibilitatea parial de exercitare.

35
179)
Dreptul de uz i abitaie:
a. nu poate fi cedat;
b. poate fi cedat;
c. poate fi cesionat.

180) Bunul care face obiectul dreptului de uz sau abitaie:
a. poate fi nchiriat;
b. poate fi arendat;
c. nu poate fi nchiriat sau, dup caz, arendat.

181)
Servitutea se poate constitui:
a. n vederea unei utiliti a fondului dominat;
b. n vederea unei utiliti viitoare a fondului dominant;
c. n vederea unei utiliti viitoare a ambelor fonduri.

182)
Servituile pot fi:
a. numai neaparente;
b. numai aparente;
c. aparente sau neaparente.

183) Servitutea se poate stinge prin neuz:
a. de 10 ani;
b. de 20 de ani;
c. de 30 de ani.

184)
Uzucapiunea poate fi invocat:
a. de detentorul precar;
b. de instana de judecat din oficiu;
c. de posesorul de bun-credin.

185) Fiducia este opozabil terilor de la:
a. constituirea ei;
b. data la data nscrierii ei la Primrie;
c. data menionrii ei n Arhiva Electronic de garanii
Mobiliare.

36
186)
Bunurile proprietate public sunt:
a. numai inalienabile;
b. insesizabile;
c. numai imprescriptibile.

187)
Uzucapiunea:
a. produce efecte retroactive;
b. nu poate fi invocat pe cale de excepie;
c. poate fi invocat din oficiu de ctre instana de judecat.

188)

Aciunea n revendicare:
a. se introduce de ctre posesorul neproprietar mpotriva
proprietarului neposesor;
b. este o aciune real i petitorie;
c. are acelai regim juridic indiferent de obiectul dreptului de
proprietate.
189)
Calitatea de concesionar o poate avea:
a. numai persoanele juridice;
b. orice persoan fizic sau juridic;
c. numai persoanele juridice de drept public.

190)
Aceeai carte funciar poate cuprinde:
a. numai un singur imobil;
b. bunurile imobile ale aceluiai proprietar;
c. bunurile imobile i bunurile mobile ale unui singur
proprietar.


4. DREPT CIVIL OBLIGAII GOREA B., SAHAROV N.
191) Contractul valabil ncheiat i aflat n fiin constituie izvor de obligaii:
a. numai dac este sinalagmatic;
b. n toate cazurile;
c. numai dac este ncheiat la notar.

37
192)

Textul art. 1270, alin. 1 C. civ., potrivit cruia Contractul valabil
ncheiat are putere de lege ntre prile contractante, se refer la:
a. principiul forei obligatorii a contractului;
b. principiul valabilitii contractului;
c. principiul legalitii contractului.


193)


Contractul valabil ncheiat:
a. oblig numai la ceea ce este expres stipulat n coninutul lui;
b. oblig la ceea ce este expres stipulat n coninutul lui, precum
i la urmrile pe care legea le d contractului;
c. oblig nu numai la ceea ce este expres stipulat n coninutul
lui, ci i la toate urmrile pe care practicile statornicite ntre pri,
uzanele, legea sau echitatea le dau contractului, dup natura lui.

194)

Prin efectul stipulaiei pentru altul:
a. beneficiarul dobndete dreptul de a cere direct promitentului
executarea prestaiei;
b. beneficiarul dobndete dreptul de a se adresa instanei
judectoreti pentru a cere obligarea promitentului la executarea
prestaiei;
c. beneficiarul nu dobndete niciun drept propriu.

195)

Contractul secret:
a. nu poate produce efecte juridice;
b. produce efecte ntre pri i, dac din natura contractului ori
din stipulaia prilor nu rezult contrariul, ntre succesorii lor
universali sau cu titlu universal;
c. produce efecte att ntre pri, ct i fa de teri.

196) Este unilateral actul juridic care:
a. presupune numai manifestarea de voin a autorului su;
b. presupune c numai una dintre prile semnatare i asum
obligaii;
c. presupune un singur beneficiar.

197)

Promisiunea public de recompens:
a. oblig promitentul s fac plata, chiar dac prestaia a fost
executat fr a se cunoate promisiunea;
b. oblig promitentul s fac plata, dar numai dac persoana
care a
executat obligaia a acionat n baza promisiunii publice de
38
recompens;
c. nu oblig promitentul, nefiind reglementat de Codul civil.

198)

Gestiunea de afaceri:
a. l oblig pe gerant s continue gestiunea nceput pn cnd o
poate abandona fr riscul vreunei pierderi;
b. l oblig pe gerant s continue gestiunea nceput, pe toat
durata existenei bunului;
c. nu l oblig pe gerant, ntruct acesta nu era obligat s
gestioneze
afacerile altei persoane.

199)

n cazul plii nedatorate:
a. se prezum, pn la proba contrar, c plata s-a fcut cu
intenia de a stinge datoria altuia;
b. se prezum absolut c plata s-a fcut cu intenia de a stinge o
datorie proprie;
c. se prezum, pn la proba contrar, c plata s-a fcut cu
intenia de a stinge o datorie proprie.

200) Nu este mbogire fr just cauz, ci mbogire justificat, atunci
cnd:
a. mbogirea rezult din intenia de a gratifica;
b. mbogirea rezult dintr-o obligaie nevalabil;
c. nu se poate dovedi cauza just.

201)

Fora major este:
a. un eveniment care nu poate fi prevzut sau mpiedicat de
ctre cel care ar fi fost chemat s rspund dac evenimentul nu s-ar fi
produs;
b. un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil i
inevitabil;
c. un eveniment care nu putea nu putea fi prevzut i evitat de
ctre debitorul obligaiei.

39
202)

Cazul fortuit este:
a. un eveniment care nu poate fi prevzut sau mpiedicat de
ctre cel care ar fi fost chemat s rspund dac evenimentul nu s-ar fi
produs;
b. un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil i
inevitabil;
c. un eveniment care nu putea fi prevzut i evitat de ctre
debitorul obligaiei.

203)

Cel care cauzeaz un prejudiciu prin chiar exerciiul drepturilor sale:
a. este obligat s l repare n toate cazurile;
b. nu este obligat s l repare;
c. nu este obligat s l repare, cu excepia cazului n care dreptul
este exercitat abuziv.

204)


Autorul unei fapte ilicite este obligat s repare prejudicial cauzat:
a. numai cnd acesta este urmarea nclcrii unui drept
subiectiv;
b. i cnd acesta este urmarea atingerii aduse unui interes al
altuia;
c. i cnd acesta este urmarea atingerii aduse unui interes al
altuia, dar numai dac interesul este legitim, serios i, prin felul n care
se manifest, creeaz aparena unui drept subiectiv.

205)

Cel care a svrit o infraciune prin depirea limitelor legitimei
aprri:
a. nu datoreaz nicio despgubire agresorului;
b. va putea fi obligat la plata unei indemnizaii adecvate i
echitabile fa de agresor;
c. va fi ntotdeauna obligat la plata unei indemnizaii adecvate
i echitabile fa de agresor.

206)

Minorul care nu a mplinit vrsta de 14 ani:
a. nu rspunde pentru prejudiciul cauzat, ntruct beneficiaz de
prezumia absolut a lipsei de discernmnt;
b. rspunde de prejudiciul cauzat, dar numai dac se dovedete
discernmntul su la data svririi faptei;
c. rspunde de prejudiciul cauzat, cu excepia cazului n care
dovedete c
fost lipsit de discernmnt la data svririi faptei.

40
207)

Comitent este cel care:
a. exercit direcia, supravegherea i controlul asupra celui care
ndeplinete anumite funcii sau nsrcinri n interesul su ori al
altuia;
b. exercit direcia, supravegherea i controlul asupra celui care
ndeplinete anumite funcii sau nsrcinri, numai n interesul su;
c. exercit direcia, supravegherea i controlul asupra celui care
ndeplinete anumite funcii sau nsrcinri, numai n interesul altuia.

208)


Proprietarul unui animal sau cel ce se servete de el rspunde pentru
prejudiciul cauzat de animal:
a. numai dac se dovedete culpa sa;
b. numai dac animalul s-a aflat sub paza sa;
c. independent de orice culp, chiar dac animalul a scpat de
sub paza sa.

209)

Proprietarul unui edificiu sau al unei construcii de orice fel este obligat
s repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unei
pri din ele :
a. dac aceasta este urmarea lipsei de ntreinere;
b. dac aceasta este urmarea lipsei de ntreinere sau a unui
viciu de construcie;
c. dac edificiul sau construcia are o vechime considerabil.

210)

Momentul naterii dreptului la reparaie n cazul rspunderii delictuale
este:
a. ziua cauzrii prejudiciului, chiar dac acest drept nu poate fi
valorificat imediat;
b. ziua cauzrii prejudiciului, dar numai dac acest drept poate
fi
valorificat imediat;
c. ziua valorificrii dreptului la reparaie.

211) Este afectat de condiie obligaia a crei eficacitate sau desfiinare:
a. depinde de un eveniment viitor i sigur;
b. depinde de un eveniment viitor i nesigur;
c. depinde de un eveniment juridic.

41
212) Termenul care afecteaz o obligaie poate fi stabilit:
a. numai de pri;
b. numai de instan sau de lege;
c. de pri, de instan sau de lege.
213)

Suspendarea prescripiei fa de unul dintre creditorii sau debitorii unei
obligaii indivizibile:
a. produce efecte i fa de ceilali creditori sau debitori;
b. produce efecte numai fa de creditorii chirografari;
c. produce efecte numai fa de debitorii care au fost notificai.

214)

Obligaia este alternativ:
a. atunci cnd poate fi executat de unul dintre mai muli
debitori, la alegerea creditorului;
b. atunci cnd poate fi pltit unuia dintre mai muli creditori, la
alegerea debitorului;
c. atunci cnd are ca obiect dou prestaii principale, iar
executarea uneia dintre acestea l libereaz pe debitor de ntreaga
obligaie.

215)

Plata fcut unui creditor aparent este valabil:
a. n toate situaiile cnd este fcut cu bun-credin, chiar
dac ulterior se stabilete c acesta nu era adevratul creditor;
b. numai cnd buna-credin a debitorului este cunoscut
creditorului aparent;
c. nu este valabil n nicio situaie.

216)

n cazul obligaiei care are ca obiect bunuri de gen, dreptul de a alege
bunurile ce vor fi predate revine:
a. creditorului;
b. debitorului;
c. unui expert desemnat de pri.

217)

Remiterea voluntar a nscrisului original constatator al creanei, fcut
de creditor ctre debitor, unul din codebitori sau fideiusor:
a. d natere prezumiei absolute a stingerii obligaiei prin plat;
b. d natere prezumiei relative a stingerii obligaiei prin plat;
c. nu d natere nici unei prezumii de plat.

42
218)

Ca efect al punerii n ntrziere a creditorului:
a. creditorul pus n ntrziere preia riscul imposibilitii de
executare a obligaiei, iar debitorul nu este inut s restituie fructele
culese dup
punerea n ntrziere;
b. creditorul pus n ntrziere preia riscul imposibilitii de
executare a obligaiei, dar debitorul este inut s restituie i fructele
culese dup
punerea n ntrziere;
c. riscul imposibilitii de executare a obligaiei rmne la
debitor, dar acesta nu este inut s restituie fructele culese dup
punerea n ntrziere.

219) Punerea n ntrziere a debitorului poate opera:
a. numai de drept;
b. numai la cererea creditorului;
c. de drept sau la cererea creditorului.

220)

n cazul neexecutrii obligaiei de a nu face, creditorul:
a. poate cere instanei ncuviinarea s nlture ori s ridice ceea
ce debitorul a fcut cu nclcarea obligaiei, pe cheltuiala debitorului,
n limita stabilit prin hotrre judectoreasc;
b. poate proceda el nsui la nlturarea ori ridicarea a ceea ce
debitorul a fcut cu nclcarea obligaiei, dar pe propria sa cheltuial;
c. nu are nicio aciune juridic, dar poate invita debitorul la
mediere.

221)

Clauza penal este:
a. clauza prin care prile stipuleaz c eventualul litigiu nscut
ntre ele va fi supus spre soluionare instanelor penale;
b. clauza prin care prile stipuleaz c debitorul se oblig la o
anumit prestaie n cazul neexecutrii obligaiei principale;
c. clauza prin care prile stipuleaz c creditorul se oblig la
plata de penaliti fa de debitor.

222)

Culpa debitorului unei obligaii contractuale:
a. se prezum numai dac debitorul a fost pus n ntrziere de
ctre
creditor;
b. se prezum prin simplul fapt al neexecutrii;
c. trebuie dovedit.
43

223)

Pactul comisoriu produce efecte:
a. dac prevede, n mod expres, obligaiile a cror neexecutare
atrage rezoluiunea sau rezilierea de drept a contractului;
b. dac obligaiile ale cror neexecutare atrag rezoluiunea sau
rezilierea de drept a contractului pot fi deduse din prevederile pactului
comisoriu;
c. pactul comisoriu nu produce nici un efect ntre pri.

224)

n caz de imposibilitate temporar de executare a obligaiei, creditorul:
a. are numai posibilitatea de a suspenda executarea propriilor
obligaii;
b. are numai posibilitatea de a obine desfiinarea contractului;
c. poate alege ntre a suspenda executarea propriilor obligaii i
a obine desfiinarea contractului.

225) Sechestrul este:
a. o msur asiguratorie la ndemna creditorului;
b. un tip de aciune oblic;
c. un tip de aciune revocatorie.

226)

Hotrrea judectoreasc de admitere a aciunii oblice:
a. profit debitorului;
b. profit numai creditorului care a exercitat aciunea;
c. profit tuturor creditorilor, fr nicio preferin n favoarea
creditorului care a exercitat aciunea.

227)

Un contract cu titlu oneros sau o plat fcut n executarea unui
asemenea contract:
a. nu poate fi declarat inopozabil;
b. poate fi declarat inopozabil numai atunci cnd terul
contractant ori cel care a primit plata cunotea faptul c debitorul i
creeaz sau i mrete starea de insolvabilitate;
c. poate fi declarat inopozabil n orice condiii.

44
228)

Cesiunea de crean este:
a. convenia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o
crean mpotriva unui ter;
b. convenia prin care debitorul cedent transmite unui ter
creana
deinut mpotriva sa de creditor;
c. convenia prin care creditorul cedent l iart de datorie pe
debitor.

229)

Cesiunea unor creane viitoare este:
a. interzis de Codul civil;
b. permis de Codul civil, cu condiia ca actul de cesiune s
cuprind
elementele care permit identificarea creanei cedate;
c. permis de Codul civil, cu condiia s aib ca obiect bunuri
viitoare.
230) Subrogaia convenional:
a. trebuie ncheiat n form autentic;
b. trebuie s mbrace forma scris ad validitatem;
c. trebuie s mbrace forma scris pentru a putea fi opus
terilor.

231) Preluarea datoriei convenit cu debitorul:
a. este considerat fraud la lege;
b. i va produce efectele numai dac creditorul i d acordul;
c. i va produce efectele indiferent de acordul creditorului.

232)

Novaia consimit de un creditor solidar:
a. nu este opozabil celorlali creditori dect pentru partea din
crean ce revine acelui creditor;
b. este opozabil tuturor creditorilor solidari;
c. este opozabil numai creditorilor notificai.

233) Datoriile reciproce se sting prin compensaie:
a. pn la concurena celei mai mari dintre ele;
b. pn la concurena celei mai mici dintre ele;
c. compensaia nu este un mod de stingere a obligaiilor.

45
234)

Ipoteca stins prin confuziunea calitilor de creditor ipotecar i de
proprietar al bunului ipotecat:
a. nu poate renate n nicio situaie;
b. renate dac creditorul este evins din orice cauz
independent de el;
c. renate dac creditorul decide n acest sens.

235)

Remiterea de datorie poate fi:
a. numai cu titlu gratuit;
b. numai cu titlu oneros;
c. fie cu titlu gratuit, fie cu titlu oneros, potrivit naturii actului
prin care se realizeaz.

236) Dovada imposibilitii fortuite de executare a unei obligaii revine:
a. debitorului;
b. creditorului;
c. expertului judiciar.

237) Debitorul nu poate invoca imposibilitatea fortuit de executare:
a. atunci cnd obligaia are ca obiect bunuri imobile;
b. atunci cnd obligaia are ca obiect bunuri mobile frugifere;
c. atunci cnd obligaia are ca obiect bunuri de gen.

238)

Este ntotdeauna supus restituirii prestaiilor:
a. prestaia primit sau executat n temeiul unei cauze ilicite
sau imorale;
b. prestaia primit sau executat n temeiul unui contract
sinalagmatic;
c. prestaia primit sau executat n temeiul unui contract de
donaie afectat de sarcini.

239)

Restituirea prestaiilor se face prin echivalent:
a. n toate cazurile, cu excepia situaiei cnd prile au stipulat
contrariul;
b. ori de cte ori contractul are o cauz ilicit sau imoral;
c. numai dac restituirea nu poate avea loc n natur din cauza
imposibilitii sau a unui impediment serios ori dac restituirea
privete prestarea unor servicii deja efectuate.

46
240)

Persoana care nu are capacitate de exerciiu deplin nu este inut la
restituirea prestaiilor:
a. dect n limita folosului realizat, apreciat la data cererii de
restituire;
b. dect n limita folosului realizat, apreciat la data realizrii
folosului;
c. dect n limita patrimoniului ocrotitorului su legal.

241)

Contractul este real:
a. atunci cnd existena sa poate fi dovedit;
b. atunci cnd, pentru validitatea sa, este necesar remiterea
bunului;
c. atunci cnd validitatea sa este supus unor formaliti
prevzute de lege.

242)

Contractul este de adeziune:
a. atunci cnd clauzele sale eseniale sunt impuse ori sunt
redactate de una dintre pri, pentru aceasta sau ca urmare a
instruciunilor sale,
cealalt parte neavnd dect s le accepte ca atare;
b. atunci cnd clauzele sale eseniale sunt redactate de un notar
public, prile semnatare neavnd dect s le accepte ca atare;
c. atunci cnd clauzele eseniale ale contractului sunt negociate
cu
ajutorul unui negociator, iar prile semnatare ader la opinia acestuia.

243)

Cauza licit i moral este:
a. o condiie facultativ, dar important pentru moralitatea
prilor
contractante;
b. o condiie esenial pentru validitatea tuturor contractelor;
c. o condiie esenial pentru validitatea contractelor aleatorii.

244)

O propunere constituie ofert de a contracta:
a. dac aceasta conine suficiente elemente pentru formarea
contractului i exprim intenia ofertantului de a se obliga n cazul
acceptrii ei de ctre destinatar;
b. dac aceasta conine suficiente elemente pentru formarea
contractului, chiar dac nu exprim intenia ferm a ofertantului de a
se obliga n cazul acceptrii ei de ctre destinatar;
c. dac aceasta este comunicat n mass-media.
47

245)

Contractul ncheiat de o persoan care, la momentul ncheierii acestuia,
se
afla, fie i numai vremelnic, ntr-o stare care o punea n neputin de
a-i da seama de urmrile faptei sale este:
a. supus rezoluiunii;
b. anulabil;
c. nul absolut.

246)

Eroarea de drept:
a. poate fi invocat oricnd, dar numai de persoanele avnd
capacitate de exerciiu restrns;
b. nu poate fi invocat n nicio situaie;
c. nu poate fi invocat n cazul dispoziiilor legale accesibile i
previzibile.

247)

Partea a crei consimmnt a fost viciat prin dol:
a. poate cere anularea contractului, chiar dac eroarea n care s-
a aflat nu a fost esenial;
b. poate cere anularea contractului, dar numai dac eroarea n
care s-a aflat a fost esenial;
c. poate invoca nulitatea absolut a contractului.

248)

Contractul ncheiat de o parte aflat n stare de necesitate:
a. este nul absolut;
b. poate fi anulat la cererea prii aflate n stare de necesitate;
c. nu poate fi anulat dect dac cealalt parte a profitat de
aceast
mprejurare.

249)

Dreptul la aciunea n anulare sau n reducerea obligaiilor pentru
leziune se
prescrie:
a. n termen de un an de la data ncheierii contractului;
b. n termen de ase luni de la data ncheierii contractului;
c. n termen de trei ani de la data ncheierii contractului.

48
250) Contractele aleatorii:
a. nu pot fi atacate pentru leziune;
b. nu pot fi atacate pentru leziune dect de minori sau
incapabili;
c. sunt interzise de Codul civil, ntruct sunt surse de leziune.

251) Obiectul contractului trebuie s fie determinat i licit:
a. sub sanciunea daunelor interese;
b. sub sanciunea nulitii relative;
c. sub sanciunea nulitii absolute

252)

Lipsa cauzei:
a. atrage anulabilitatea contractului, cu excepia cazului cnd
contractul a fost greit calificat i poate produce alte efecte juridice;
b. atrage nulitatea absolut a contractului;
c. nu atrage nicio sanciune, cauza nefiind o condiie esenial
pentru validitatea contractului.

253)


Modificarea contractului:
a. este supus condiiilor de form cerute de lege pentru
ncheierea sa, dac prin lege nu se prevede altfel;
b. este supus condiiilor de form cerute de lege pentru
ncheierea sa, dac prile nu derog prin convenie de la aceast
form;
c. nu este supus nici unei condiii de form.

254)

Contractul lovit de nulitate absolut:
a. nu este susceptibil de confirmare;
b. nu este susceptibil de confirmare dect n cazurile prevzute
de lege;
c. nu este susceptibil de confirmare dect n cazurile prevzute
de contract.

255)

n cazurile n care natura nulitii nu este determinat ori nu reiese n
chip nendoielnic din lege
a. contractul este valabil;
b. contractul este anulabil;
c. contractul este nul absolut.

49
256)

Contractul lovit de nulitate absolut sau anulat:
a. este considerat a nu fi fost niciodat ncheiat;
b. este considerat desfiinat de la data constatrii de ctre una
din pri a cauzei de nulitate;
c. este considerat desfiinat de la data pronunrii unei hotrri
judectoreti irevocabile.

257)


Dac un contract nul este refcut:
a. contractul refcut va produce efecte retroactive, de la data
ncheierii contractului iniial;
b. contractul refcut nu va putea produce efecte dect pentru
viitor, iar nu i pentru trecut;
c. refacerea unui contract nul este interzis de Codul civil.

258)

Un contract anulabil poate fi confirmat:
a. dac n momentul confirmrii condiiile sale de validitate
sunt ntrunite;
b. dac o instan judectoreasc ncuviineaz confirmarea;
c. dac prile convin s renune la condiiile de validitate
stabilite prin lege.
259)

Dac, dup aplicarea regulilor de interpretare cuprinse n Codul civil,
contractul rmne neclar, acesta se interpreteaz:
a. n favoarea reclamantului;
b. n favoarea prtului;
c. n favoarea celui care se oblig.

260)

Contractul ncheiat pe durat nedeterminat:
a. poate fi denunat unilateral de oricare dintre pri, cu
respectarea unui termen rezonabil de preaviz;
b. poate fi denunat unilateral de oricare dintre pri, cu
respectarea unui termen de preaviz de 30 de zile;
c. nu poate fi denunat unilateral.

261)

Drepturile reale se constituie i se transmit prin acordul de voin al
prilor, chiar dac bunurile nu au fost predate:
a. dac acest acord poart asupra unor bunuri de gen;
b. dac acest acord poart asupra unor bunuri determinate;
c. dac acest acord poart asupra unor bunuri viitoare.

50
262)

Promisiunea de a contracta:
a. trebuie s conin toate acele clauze ale contractului promis,
n lipsa crora prile nu ar putea executa promisiunea;
b. trebuie s conin numai obiectul viitorului contract;
c. trebuie s conin numai datele de identificare ale prilor
viitorului contract.

263)

Stipulaia pentru altul:
a. este interzis de Codul civil;
b. are ca efect dobndirea de ctre beneficiar a dreptului de a
cere direct promitentului executarea prestaiei;
c. are ca efect dobndirea de ctre promitent a unui termen de
graie.

264)

Contractul secret care nu ndeplinete condiiile de fond cerute de lege
pentru ncheierea sa valabil:
a. produce efecte numai ntre pri i succesorii lor universali
sau cu titlu universal;
b. produce efecte numai ntre pri;
c. nu produce efecte nici ntre pri.

265)

Contractul ncheiat de un reprezentant n numele reprezentatului:
a. produce efecte ntre reprezentant i partea cu care a
contractat;
b. produce efecte direct ntre reprezentat i cealalt parte, dar
numai dac contractul este ncheiat n limitele mputernicirii;
c. nu produce niciun efect.

266)

n cazul stipulaiei pentru altul:
a. pri contractante sunt numai promitentul i stipulantul;
b. n cazul neexecutrii obligaiei promitentului fa de terul
beneficiar, acesta din urm poate solicita ntotdeauna desfiinarea
contractului;
c. stipulaia nu poate fi acceptat dup decesul stipulantului sau
al promitentului.

51
267) Stipulaia poate fi revocat de:
a. creditorii sau motenitorii stipulantului;
b. promitent;
c. stipulant dar numai cu acordul promitentului dac acesta din
urm are interesul s o execute.

268) Simulaia este:
a. o operaiune juridic ilicit;
b. o excepie de la principiul relativitii efectelor contractului;
c. o excepie de la principiul opozabilitii efectelor
contractului.

269)

Proba simulaiei:
a. se poate face cu orice mijloc de prob att de ctre pri ct i
de ctre teri;
b. se poate face de ctre pri cu orice mijloc de prob, atunci
cnd pretind c aceasta are caracter ilicit;
c. nu poate fi fcut de prile contractului secret.

270) Un contract i nceteaz efectele:
a. n mod obligatoriu, dac una dintre pri nu-i execut
obligaiile;
b. n cazul pactelor comisorii, independent de coninutul
acestora;
c. prin executare.

271)

Rezoluiunea:
a. produce efecte numai pentru viitor;
b. are sfera de aplicabilitate restrns la contractele cu
executare
succesiv;
c. nu poate fi cerut de creditor atunci cnd neexecutarea este
de mic nsemntate.

272)

Rezilierea:
a. este o sanciune ce intervine n cazul neexecutrii, chiar
fortuite, a obligaiilor contractuale;
b. rezilierea poate fi cerut de creditor, chiar dac neexecutarea
este de mic nsemntate, ns are un caracter repetat;
c. produce efecte att pentru trecut ct i pentru viitor.

52
273)

Rezoluiunea unilateral:
a. poate fi dispus doar de ctre instana de judecat;
b. poate avea loc prin notificarea scris a debitorului atunci
cnd prile au convenit astfel, cnd debitorul se afl de drept n
ntrziere ori cnd acesta nu a executat obligaia n termenul fixat prin
punerea n ntrziere;
c. poate avea loc prin notificarea scris a creditorului atunci
cnd prile au convenit astfel.

274)

Asemnarea dintre plata lucrului nedatorat i mbogirea fr just
cauz
se refer, printre altele, la faptul c:
a. ambele sunt fapte juridice ilicite, cu excepia plii lucrului
nedatorat primite de accipiensul de bun-credin;
b. n ambele cazuri, exist obligaie de restituire n limita
mbogirii;
c. n ambele cazuri, cel care are dreptul la restituire nu a
acionat n virtutea unei obligaii fa de cel de la care poate pretinde
restituirea.

275)

Plata nedatorat:
a. nu este suspus restituirii dac a fost primit cu bun-credin
de creditor;
b. nu este supus restituirii ntruct se prezum c s-a fcut cu
titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri;
c. nu este supus restituirii dac cel care a primit-o cu bun
credin a lsat s se mplineasc termenul de prescripie ori s-a lipsit,
n orice mod, de titlul su de crean sau a renunat la garaniile
creanei.

276)

Actul juridic unilateral generator de obligaii este:
a. actul juridic civil care reprezint manifestarea de voin a
unui singur subiect, prin care acesta i asum o obligaie;
b. acordul de voin din care rezult obligaii pentru un singur
subiect de drept;
c. izvor de obligaii acceptat unanim de doctrin i
jurispruden, fr consacrare legal.

53
277)

Gestiunea de afaceri
a. oblig geratul la restituirea cheltuielilor necesare i, n limita
sporului de valoare, a celor utile, mpreun cu dobnzile din ziua n
care au fost efectuate de gerant;
b. nu nate nicio obligaie n sarcina geratului, dac gestiunea a
fost inoportun;
c. nceteaz la data morii gerantului.

278)

n cazul mbogirii fr just cauz, aciunea n restituire:
a. este admisibil chiar dac mbogirea nu mai subzist la data
sesizrii instanei;
b. are caracter principal;
c. este admisibil doar dac cel prejudiciat nu are dreptul la o
alt aciune pentru a obine ceea ce i este datorat.

279)

Contractul se ncheie:
a. prin negocierea lui de ctre pri;
b. prin acceptarea fr rezerve a unei oferte de a contracta;
c. prin negocierea lui de ctre pri sau prin acceptarea fr
rezerve a unei oferte de a contracta.

280)

Este irevocabil:
a. oferta cu termen sau cea calificat ca fiind irevocabil n
temeiul acordului prilor, al practicilor stabilite ntre acestea, al
negocierilor, al coninutului acesteia ori al uzanelor ;
b. oferta fr termen adresat unei persoane nedeterminate;
c. att oferta cu termen ct i oferta fr termen.

281)

Momentul ncheierii contractului ntre persoane absente:
a. este momentul cnd destinatarul ofertei a acceptat-o i a
expediat acceptarea ofertantului;
b. este momentul n care ofertantul a luat cunotin despre
coninutul acceptrii;
c. este momentul n care acceptarea ajunge la ofertant, chiar
dac acesta nu ia cunotin de ea din motive care nu i sunt imputabile.

54
282)

Locul ncheierii contractului sinalagmatic ntre persoane absente:
a. este locul n care acceptarea ajunge la ofertant;
b. este locul n care oferta ajunge la destinatar;
c. este acela pe care prile au convenit s-l considere ca fiind
locul ncheierii contractului.

283)

Revocarea ofertei:
a. nu produce nici un efect dac declaraia de revocare vizeaz o
ofert cu termen;
b. .nu atrage rspunderea ofertantului pentru prejudiciul cauzat
dac revocarea ofertei fr termen a intervenit nainte de expirarea
termenului rezonabil;
c. .mpiedic ncheierea contractului dac revocarea a ajuns la
destinatar dup ce ofertantul a primit acceptarea sa.

284)

Leziunea ca viciu de consimmnt:
a. are sfera de aplicare restrns doar la minorii ntre 14 i 18
ani;
b. .poate fi invocat doar cu privire la actele de administrare
ncheiate de minorul cu capacitate restrns de exerciiu singur, fr
ncuviinarea ocrotitorului legal;
c. .este inadmisibil n cazul contractelor aleatorii, tranzaciilor,
precum i altor contracte anume prevzute de lege.

285)

Adaptarea contractului:
a. este o sanciune aplicat de instana de judecat;
b. presupune acordul de voin ntre partea ndreptit s
invoce
anulabilitatea contractului pentru eroare i cellalt cocontractant;
c. poate interveni n cazul tuturor viciilor de consimmnt.

286)

Riscul pieririi fortuite a bunului n contractul translativ de proprietate:
a. este suportat de partea care are calitatea de proprietar al
acestuia n momentul cnd a pierit;
b. ct timp bunul nu este predat, rmne n sarcina debitorului
obligaiei de predare, chiar dac proprietatea a fost transferat
dobnditorului;
c. rmne n sarcina debitorului obligaiei de predare, chiar dac
creditorul a fost pus n ntrziere.

55
287)

Promisiunea sinalagmatic de a contracta:
a. este un act juridic unilateral prin care o persoan se oblig s
ncheie un contract;
b. este o convenie, a crei nerespectare ndreptete instana, la
cererea prii care i-a ndeplinit obligaiile, s pronune o hotrre care
s in loc de contract;
c. este o convenie prin care prile se oblig s negocieze n
vederea ncheierii sau modificrii unui contract.

288)

n caz de impreviziune:
a. instana poate s dispun fie adaptarea contractului, fie
ncetarea
contractului;
b. instana nu poate interveni n contractul valabil ncheiat ntre
pri;
c. partea pentru care executarea a devenit excesiv de oneroas
poate denuna contractul unilateral.

289)

Oferta de a contracta:
a. reprezint n toate cazurile o propunere precis de a contracta
indiferent c este adresat unor persoane determinate sau
nedeterminate;
b. reprezint acea propunere care conine suficiente elemente
pentru
formarea contractului i exprim intenia ofertantului de a se obliga n
cazul
acceptrii ei de ctre destinatar;
c. reprezint solicitarea de a formula oferte, adresat uneia sau
mai multor persoane determinate.

290) Interpretarea contractului se face:
a. dup sensul literar al termenilor;
b. dup voina concordant a prilor;
c. dup voina declarat a prilor.

56
291)

Contractelor nenumite li se aplic:
a. dispoziiile generale privitoare la contracte;
b. dispoziiile speciale aplicabile contractului cu care se
aseamn cel mai mult;
c. dispoziiile generale privitoare la contracte, iar dac acestea
nu sunt ndestultoare regulile speciale privitoare la contractul numit cu
care se aseamn cel mai mult.

292) Elementele raportului juridic de obligaie sunt:
a. subiectele, coninutul i obiectul;
b. subiectul activ, subiectul pasiv i coninutul;
c. subiectul activ, subiectul pasiv i obiectul.

293) Constituie un mod de transformare a obligaiilor:
a. imposibilitatea fortuit de executare;
b. compensaia;
c. novaia.

294) Punerea n ntrziere este o instituie aplicabil:
a. doar creditorului;
b. doar debitorului;
c. att creditorului ct i debitorului.

295)

Efectele punerii n ntrziere a debitorului:
a. debitorul rspunde pentru orice pierdere cauzat creditorului
anterior punerii n ntrziere;
b. debitorul rspunde, de la data punerii n ntrziere, pentru
orice
pierdere cauzat de un caz fortuit, cu excepia situaiei n care cazul
fortuit l libereaz pe debitor de nsi executarea obligaiei;
c. n cazul obligaiilor solidare punerea n ntrziere a unuia
dintre codebitorii solidari nu produce efecte i n privina celorlali.

296)

Clauza penal:
a. este datorat cnd executarea obligaiei a devenit imposibil
din cauze neimputabile debitorului;
b. nu poate fi niciodat cumulat cu executarea n natur a
obligaiei
principale;
c. poate fi cumulat cu executarea n natur a obligaiei
principale, cnd penalitatea a fost stipulat pentru neexecutarea
57
obligaiilor la timp sau n locul stabilit.

297)

Rezoluiunea este o sanciune care:
a. poate fi dispus doar de instana de judecat;
b. poate fi dispus de instana de judecat, la cerere, poate fi
declarat unilateral sau poate opera, n anumite cazuri, de plin drept;
c. intervine i n cazul neexecutrii de mic nsemntate.

298)


Excepia de neexecutare se caracterizeaz prin:
a. este acceptat unanim de doctrin i jurispruden dar nu este
prevzut expres de legislaia civil;
b. este dependent de faptul neexecutrii obligaiei din partea
celuilalt contractant;
c. partea care o invoc urmrete desfiinarea contractului.
d.
299)

n materia simulaiei:
a. terii pot s opteze pentru opozabilitatea fa de ei a actului
secret sau a actului public;
b. prile sunt ndreptite s probeze simulaia n condiii mai
lesnicioase dect terii;
c. aciunea n simulaie este o aciune n constatare.

300)

Sunt valabile clauzele prin care se exclude sau limiteaz rspunderea
pentru prejudiciul cauzat altuia:
a. ori de cte ori prile convin n acest sens;
b. dac prejudiciile au fost cauzate printr-o simpl impruden
sau neglijen, bunurilor victimei;
c. dac prejudiciile materiale au fost cauzate printr-o fapt
svrit cu intenie sau din culp grav.

301)

Aciunea oblic se caracterizeaz prin:
a. creditorul exercit aceast aciune datorit strii de pasivitate
a debitorului su;
b. efectul ei const n desfiinarea actului fraudulos ncheiat de
debitor n dauna creditorului;
c. de admiterea ei profit doar creditorul care a exercitat-o

58
302)

Aciunea revocatorie se caracterizeaz prin:
a. n cazul ei, se exercit un drept propriu al creditorului;
b. efectele admiterii ei sunt erga omnes;
c. este prescriptibil, dac prin lege nu se prevede altfel, n
termen de 3 ani de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia s
cunoasc prejudiciul ce rezult din actul atacat.

303)

Aciunea oblic:
a. nu confer creditorului care a exercitat-o vreun drept de
preferin fa de ceilali creditori ai debitorului;
b. creditorul i exercit un drept propriu n cazul acestei
aciuni;
c. creditorul exercit aceast aciune datorit prejudiciului
generat prin ncheierea unui contract de ctre debitorul su cu un ter.

304)

Aciunea revocatorie se caracterizeaz prin:
a. efectul ei const n anularea actului fraudulos ncheiat de
debitor cu un ter;
b. efectul ei const n inopozabilitatea actului atacat;
c. este independent de frauda comis de debitor.

305)

Pentru fapta prejudiciabil a minorului:
a. rspund n toate cazurile prinii;
b. rspunde n toate cazurile comitentul dac minorul avea
calitatea de prepus ;
c. temeiul rspunderii este diferit n funcie de opiunea
victimei, n cazul n care comitentul este printele minorului care a
svrit fapta ilicit.

306)

Spre a se exonera de rspunderea declanat n temeiul art. 1373 C.
civ., comitentul poate:
a. s invoce poziia sa de fideiusor pentru prepus, astfel nct
aceasta s procedeze, mai nti, la urmrirea prepusului pentru pata
despgubirii;
b. s demonstreze c nu a putut mpiedica faptul prejudiciabil
svrit de prepus;
c. s dovedeasc c victima cunotea la data svririi faptei
prejudiciabile, c prepusul a acionat fr nicio legtur cu atribuiile
sau cu scopul funciilor ncredinate.

59
307)

n materia rspunderii prinilor pentru fapta copiilor:
a. se reine vina copilului ca i condiie pentru activarea
rspunderii;
b. se poate prelungi pn la vrsta de 25 de ani a copilului, dac
acesta urmeaz cursurile unei instituii de nvmnt superior;
c. este subsidiar fa de rspunderea altor persoane care aveau
obligaia de supraveghere a minorului.

308)

Rspunderea prinilor pentru fapta prejudiciabil a minorului:
a. este o form a rspunderii pentru fapta proprie;
b. poate fi nlturat dac se probeaz c fapta copilului
constituie urmarea unei alte cauze dect modul n care prinii i-au
ndeplinit ndatoririle decurgnd din exerciiul autoritii printeti;
c. subzist indiferent dac prinii dovedesc c nu au putut
mpiedica fapta prejudiciabil.

309)

Paznicul juridic al animalului poate rspunde pentru prejudiciile
cauzate de
animal:
a. dac se dovedete vinovia sa, fie i sub forma celei mai
uoare culpe;
b. numai dac animalul la momentul cauzrii prejudiciului se
afl sub paza acestuia;
c. chiar dac nu are calitatea de proprietar.

310) Rspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri:
a. nu se aplic n cazul coliziunii unor vehicule;
b. intervine independent de orice culp a celui care are paza
lucrului;
c. revine doar proprietarului lucrului.

311)

Rspunderea pentru prejudiciul cauzat prin cderea sau aruncarea din
imobil a unui lucru revine:
a. n toate cazurile, proprietarului imobilului;
b. celui care ocup imobilul, chiar fr nici un titlu;
c. fie proprietarului fie celui care ocup imobilul, n funcie de
opiunea victimei.

60
312) n materia rspunderii civile delictuale pentru fapta proprie:
a. este necesar punerea n ntrziere;
b. nu prezint interes distincia dintre fora major i cazul
fortuit;
c. este obligatorie, pentru repararea prejudiciului, recurgerea la
calea procedurii judiciare.

313)

n materia rspunderii comitentului pentru fapta prepusului su:
a. regresul comitentului se fundamenteaz pe actul juridic din
care a izvort raportul de prepuenie;
b. comitentul este ndreptit s recupereze integral de la prepus
despgubirile pltite victimei;
c. comitentul nu are drept de regres mpotriva prepuilor ori de
cte ori fapta svrit de acetia are legtur cu atribuiile sau cu
scopul funciilor ncredinate.

314)

n materia rspunderii civile delictuale:
a. repararea prejudiciului se poate face i pe cale amiabil;
b. n cazul rspunderii pentru fapta altei persoane, este necesar
ntotdeauna vina fptuitorului ca i condiie;
c. prejudiciul nepatrimonial nu d natere dreptului la
despgubire.

315) n materia rspunderii comitentului pentru fapta prepusului:
a. victima trebuie s-l acioneze n justiie, mai nti pe prepus;
b. victima trebuie s-l acioneze n justiie, mai nti pe
comitent;
c. regresul comitentului pltitor se ntemeiaz pe art. 1384 C.
civ.

316) Sunt garanii personale:
a. fideiusiunea, scrisoarea de garanie, scrisoarea de confort;
b. garaniile autonome i dreptul de retenie;
c. garaniile autonome i privilegiile.

317)

Fideiusiunea :
a. este acel contract prin care fideiusorul se oblig fa de
creditorul altei persoane s execute obligaia debitorului dac acesta
din urm nu o execut;
b. este n toate cazurile un contract cu titlu gratuit;
c. nu poate fi impus de lege sau dispus de instana de
61
judecat.

318)

n temeiul fideiusiunii:
a. creditorul este liber s aleag de la cine pretinde executarea
obligaiei, fie de la fideiusor, fie de la debitorul su;
b. debitorul are facultatea de a cere creditorului s urmreasc,
mai nti bunurile fideiusorului;
c. fideiusorul este inut s ndeplineasc obligaia debitorului
numai dac acesta nu o execut.

319) Beneficiul de discuiune:
a. este incident doar n cazul pluralitii de fideiusori;
b. nu poate fi invocat de fideiusorul judiciar;
c. poate fi invocat doar n cazul fideiusiunii solidare.

320)

Privilegiile:
a. pot rezulta fie din convenia prilor, fie din lege;
b. acord preferin unui creditor n considerarea creanei sale;
c. acord preferin creditorului care i-a nregistrat cel dinti
cererea de nscriere n cartea funciar.

321)


Ipoteca se caracterizeaz prin:
a. poate avea ca obiect doar bunuri imobile;
b. poate avea ca obiect bunuri mobile sau imobile, corporale sau
incorporale;
c. poate avea ca obiect bunuri mobile sau imobile, inalienabile
sau
insesizabile, corporale sau incorporale.

322) Dac prin lege nu se prevede altfel, ipoteca este opozabil terilor:
a. de la data ncheierii contractului de ipotec;
b. din ziua nscrierii n registrele de publicitate;
c. de la data autentificrii contractului de ipotec.

62
323)

Concursul ipotecilor mobiliare cu ipotecile imobiliare se caracterizeaz
prin:
a. se soluioneaz n toate cazurile n favoarea creditorului a
crui ipotec are ca obiect un bun imobil, chiar dac acelai bun este
grevat i de ipoteci mobiliare;
b. sunt preferai creditorii a cror ipotec independent de
obiectul acesteia, a fost anterior fcut public n registrele de
publicitate aferente;
c. sunt preferai creditorii a cror ipotec a fost anterior nscris
n registrele de publicitate iar dac ipoteca imobiliar a fost nscris n
aceeai zi cu ipoteca mobiliar, va avea preferin ipoteca imobiliar.

324)

Contractul de ipotec se ncheie:
a. n toate cazurile, n form autentic;
b. n toate cazurile, sub semntur privat;
c. n form autentic - n cazul ipotecii imobiliare, respectiv n
form autentic sau sub semntur privat - n cazul ipotecii mobiliare.

325)

Obiectul gajului:
a. poart asupra tuturor bunurilor mobile i imobile, prezente i
viitoare ale debitorului;
b. este limitat la bunurile mobile corporale sau titlurile
negociabile emise n form materializat;
c. este limitat la bunurile mobile i imobile, prezente ale
debitorului.

326)

Publicitatea gajului se realizeaz:
a. prin deposedarea debitorului sau prin nscrierea gajului la
arhiv n cazul gajului bunurilor mobile;
b. prin deposedarea debitorului sau prin nscrierea gajului la
arhiv n cazul gajului bunurilor mobile i prin nscrierea n carte
funciar n cazul gajului bunurilor imobile;
c. prin nscrierea contractului de gaj n registrele speciale de
publicitate.
327)

Dreptul de retenie se caracterizeaz prin:
a. este o creaie a doctrinei, i, mai ales, a practicii judiciare dar
nu are o reglementare expres;
b. confer celui dator s remit sau s restituie un bun
posibilitatea de a-l valorifica dac creditorul nu i execut obligaia
izvort din acelai raport de drept;
c. confer celui dator s remit sau s restituie un bun
63
posibilitatea de a-l reine ct timp creditorul nu i execut obligaia
izvort din acelai raport de drept.

328)

Promisiunea faptei altuia reprezint:
a. o convenie prin care se prezum c promitentul se angajeaz
personal dac nu a reuit s determine terul s ncheie sau s ratifice
un act;
b. o convenie prin care promitentul se angajeaz la a determina
un ter s ncheie sau s ratifice un act;
c. o convenie prin care o parte dispune ca cealalt s dea, s
fac sau s nu fac ceva n folosul unei tere persoane care nu particip
la ncheierea actului.

329)

Principiul relativitii efectelor contractului reprezint:
a. regula de drept conform creia conveniile legal fcute au
putere de
lege ntre prile contractante;
b. modul de a defini obligativitatea contractului n raport cu
terii;
c. regula de drept, conform creia contractul produce efecte
numai ntre pri.

330)

Care sunt efectele stipulaiei pentru altul:
a. beneficiarul dobndete dreptul de a cere direct promitentului
executarea prestaiei;
b. dreptul terului beneficiar exist, independent dac acesta
accept sau nu stipulaia;
c. stipulantul poate s cear executarea obligaiei, n favoarea
sa, printr-o aciune personal.

331) Care sunt condiiile simulaiei:
a. contractul public s se ncheie ntotdeauna n forma autentic;
b. actul secret s se ncheie anterior sau concomitent cu actul
public;
c. actul secret s se ncheie anterior sau posterior actului public.

64
332)

Care sunt efectele simulaiei:
a. actul secret care modific un act public are putere att ntre
prile
contractante, succesorii universali sau cu titlu universal, ct i fa de
teri;
b. inopozabilitatea fa de teri a situaiei juridice create prin
actul secret;
c. nulitatea actului secret.

333)

Ce este aciunea n declararea simulaiei:
a. aciunea civil prin care se urmrete constatarea caracterului
simulat al contractului secret;
b. aciunea civil prin care se urmrete constatarea caracterului
simulat al contractului public;
c. aciunea civil prin care se urmrete constatarea caracterului
simulat al contractului public i existena contractului secret care
modific, total sau parial, contractul public.

334) Prin ce se deosebete rezoluiunea contractului de nulitatea
contractului:
a. cauzele nulitii sunt posterioare momentului ncheierii
contractului;
b. cauza rezoluiunii este ntotdeauna posterioar ncheierii
contractului;
c. cauza rezoluiunii este concomitent ncheierii contractului.

335)

Nulitatea contractului ncheiat n form autentic:
a. nu poate fi constatat sau declarat prin acordul prilor;
b. d dreptul prii prejudiciate s cear obligarea notarului
public la repararea prejudiciilor suferite, n condiiile rspunderii civile
delictuale pentru fapta proprie dac existena cauzei de nulitate rezult
din nsui textul contractului;
c. nu poate angaja rspunderea notarului public.

336)


Confirmarea contractului:
a. este o modalitate de acoperire a nulitii absolute sau relative;
b. reprezint situaia n care contractul lovit de nulitate absolut
va produce efectele actului juridic pentru care sunt ndeplinite
condiiile de fond i de form prevzute de lege;
c. este incident, de regul, doar n cazul contractului anulabil.

65
337)

Contractul pe durat nedeterminat:
a. poate fi denunat unilateral doar n schimbul unei prestaii;
b. poate fi denunat unilateral de oricare dintre pri cu
respectarea unui termen rezonabil de preaviz;
c. poate fi denunat unilateral doar dac executarea contractului
nu a nceput.

338)

Care sunt regulile subsidiare de interpretare a contractelor:
a. prioritatea voinei declarate;
b. stipulaiile nscrise n contractele de adeziune se interpreteaz
n favoarea celui care le-a propus;
c. contractul se interpreteaz n favoarea celui care se oblig.

339)

n ce cazuri se consider c tcerea sau inaciunea destinatarului
valoreaz
acceptare:
a. atunci cnd aceasta rezult din lege, din acordul prilor, din
practicile statornicite ntre acestea, din uzane sau din alte mprejurri;
b. numai atunci cnd aceasta rezult din lege, din acordul
prilor sau din uzane;
c. n cazul ofertei fr termen.

340)

Cesiunea contractului este:
a. convenia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o
crean mpotriva unui ter;
b. reprezint acea instituie care permite unei pri contractante
s i substituie un ter n raporturile nscute dintr-un contract numai
dac prestaiile nu au fost integral executate;
c. reprezint acea instituie care permite unei pri contractante
s i substituie un ter n raporturile nscute dintr-un contract numai
dac prestaiile nu au fost integral executate, iar cealalt parte
consimte la aceasta.


5. DREPT CIVIL. CONTRACTE SPECIALE PUIE O.

341) Contractul de vnzare - cumprare este:
a. un contract cu titlu gratuit;
b. un contract cu titlu oneros;
66
c. un contract unilateral.

342) Contractul de donaie este:
a. un contract cu titlu oneros,
b. un contract cu titlu gratuit;
c. un contract sinalagmatic.

343)

Contractul de vnzare cumprare este:
a. contractul prin vnztorul transmite sau , dup caz, se oblig s
transmit cumprtorului proprietatea unui bun n schimbul unui pre
pe care cumprtorul se oblig s l plteasc;
b. contractul prin care vnztorul transmite sau se oblig s
transmit cumprtorului numai folosina unui bun n schimbul unui
pre pe care cumprtorul se oblig s l plteasc;
c. contractul prin care vnztorul se oblig s transmit
cumprtorului un bun sub forma mprumutului de folosin.

344)


Prin vnzare se poate transmite i:
a. un dezmembrmnt al dreptului de proprietate privat;
b. dreptul de administrare al unui bun proprietate public
aparinnd statului sau unitilor administrativ teritoriale;
c. dreptul de concesiune al unui bun proprietate public sau
privat aparinnd statului sau unitilor administrativ teritoriale.

345)

Atunci cnd vnzarea are ca obiect bunuri de gen, proprietatea se
transfer
cumprtorului:
a. n momentul ncheierii contractului de vnzare cumprare,
chiar dac bunul nu este individualizat n momentul ncheierii
contractului;
b. numai dup individualizarea acestora prin predare, numrare,
cntrire, msurare ori prin orice mod convenit sau impus de natura
bunului;
c. n momentul n care n care prile au convenit asupra
bunului i asupra preului.

67
346)

Dac obiectul vnzrii este un bun viitor, cumprtorul dobndete
proprietatea:
a. n momentul ncheierii contractului de vnzare cumprare;
b. n momentul n care bunul s-a realizat;
c. n momentul n care prile au convenit asupra bunului i
asupra preului.

347)

n materie de vnzare de imobile :
a. dreptul de proprietate asupra imobilului vndut se dobndete
, att ntre pri , ct i fa de teri , fr nscrierea dreptului n cartea
funciar ;
b. dreptul de proprietate asupra imobilului vndut se dobndete
, att ntre pri , ct i fa de teri , numai prin nscrierea n cartea
funciar, pe baza actului sau faptului care a justificat nscrierea;
c. dreptul de proprietate asupra imobilului vndut se dobndete
, att ntre pri , ct i fa de teri , prin nscrierea n cartea funciar,
numai dup finalizarea lucrrilor de cadastru pentru fiecare unitate
administrativ teritorial i deschiderea la cerere sau din oficiu, a
crilor funciare pentru imobilele respective, n conformitate cu
dispoziiile Legii cadastrului i publicitii imobiliare nr.7/1996,
republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

348)

nscrierea n cartea funciar a dreptului de proprietate asupra imobilului
vndut i a altor drepturi reale asupra imobilului transmise prin vnzare,
pe baza actului sau faptului care a justificat nscrierea, ncheiat dup
intrarea n vigoare a noului Cod civil, se face .
a. pn la finalizarea lucrrilor de cadastru pentru fiecare unitate
administrativ teritorial i deschiderea la cerere sau din oficiu, a
crilor funciare pentru imobilele respective, n conformitate cu
dispoziiile Legii cadastrului i publicitii imobiliare nr.7/1996,
republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, numai n scop
de opozabilitate fa de teri;
b. pn la finalizarea lucrrilor de cadastru pentru fiecare unitate
administrativ teritorial i deschiderea la cerere sau din oficiu, a
crilor funciare pentru imobilele respective, n conformitate cu
dispoziiile Legii cadastrului i publicitii imobiliare nr.7/1996,
republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, n scopul
dobndirii dreptului de proprietate i a altor drepturi reale asupra
imobilului asupra imobilului, numai n scop de dobndire a dreptului
de proprietate asupra imobilului vndut i a altor drepturi reale asupra
imobilului transmise prin vnzare;
68
c. pn la finalizarea lucrrilor de cadastru pentru fiecare unitate
administrativ teritorial i deschiderea la cerere sau din oficiu, a
crilor funciare pentru imobilele respective, n conformitate cu
dispoziiile Legii cadastrului i publicitii imobiliare nr.7/1996,
republicat, cu modificrile i completrile ulterioare, n scopul
dobndirii dreptului de proprietate i a altor drepturi reale asupra
imobilului asupra imobilului, att n scopul dobndirii dreptului de
proprietate asupra imobilului vndut i a altor drepturi reale asupra
imobilului transmise prin vnzare, ct i n scopul.asigurrii
opozabilitii fa de teri.

349)

Dreptul de proprietate i alte drepturi reale asupra imobilului transmise
prin vnzare, sub condiie suspensiv sau rezolutorie:
a. se intabuleaz n cartea funciar;
b. se pot nscrie provizoriu n cartea funciar;
c. se noteaz n cartea funciar.

350) Locaiunea i cesiunea de venituri:
a. se intabuleaz n cartea funciar;
b. se nscriu provizoriu n cartea funciar,
c. se noteaz n cartea funciar.

351)

Donaiile indirecte, cele deghizate i darurile manuale se ncheie :
a. numai prin nscris autentic;
b. pot fi ncheiate i printr-un nscris sub semntur privat;
c. prin simplul acord de voin al prilor , fr ndeplinirea
vreunei condiii de form.

352)

Promisiunea de donaie, sub sanciunea nulitii absolute :
a. este supus formei autentice;
b. poate fi ncheiat sub forma unui nscris sub semntur
privat;
c. poate ncheiat , n funcie de voina prilor , att sub forma
unui nscris sub semntur privat, ct i prin nscris autentic.

69
353)

Validitatea contractului de vnzare-cumprare de terenuri, este
condiionat de :
a. ncheierea contractului de vnzare cumprare sub forma
unui nscris sub semntur privat;
b. ncheierea contractului de vnzare cumprare numai sub
forma unui nscris autentic;
c. nu este condiionat de ndeplinirea vreunei condiii de
form.

354)

Promisiunea de donaie se revoc de drept dac:
a. anterior executrii sale se ivete unul dintre cazurile de
revocare pentru ingratitudine;
b. posterior executrii sale se ivete unul dintre cazurile de
revocare pentru ingratitudine;
c. posterior executrii sale, situaia material a promitentului s-a
deteriorat ntr-o asemenea msur nct executarea promisiunii a
devenit excesiv de oneroas pentru acesta ori promitentul a devenit
insolvabil.

355)

n cazul donaiei cu sarcini cnd sarcina a fost stipulat n favoarea unui
ter, terul poate cere:
a. revocarea donaiei ncheiate ntre stipulant i promitent;
b. numai executarea sarcinii;
c. att revocarea donaiei ncheiate ntre stipulant i promitent,
ct i executarea sarcinii.

356)

Locatorul este obligat s predea locatarului bunul mpreun cu toate
accesoriile sale:
a. indiferent de starea la care se afl la momentul ncheierii
contractului de locaiune;
b. n starea corespunztoare utilizrii bunului dat n locaiune;
c. chiar dac bunul dat n locaiune nu are o stare
corespunztoare de folosin la momentul predrii bunului dat n
locaiune.

70
357)

n cazul unor locaiuni succesive ale cror perioade se suprapun, fie i
parial, conflictul dintre locatari , n cazul imobilelor nscrise n cartea
funciar, se rezolv:
a. n favoarea locatarului care i-a intabulat locaiunea n cartea
funciar;
b. n favoarea locatarului care a intrat cel dinti n folosina
bunului , chiar dac acesta nu a ndeplinit formalitile de publicitate
imobiliar;
c. n favoarea locatarului care i-a notat dreptul n cartea
funciar.

358) Mandatul poate fi :
a. numai cu titlu gratuit;
b. numai cu titlu oneros,
c. poate fi cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

359) Mandatul general l autorizeaz pe mandatar s efectueze:
a. acte de nstrinare sau grevare, tranzacii ori compromisuri,
pentru a se putea obliga prin cambii sau bilete la ordin ori pentru a
intenta aciuni n justiie, precum i pentru a ncheia orice alte acte de
dispoziie, chiar n lipsa unei mputerniciri acordate n mod expres de
ctre mandant mandatarului;
b. numai acte de conservare;
c. numai de acte de conservare i de administrare.

360)

n lips de stipulaie contrar :
a. cheltuielile pentru ncheierea contractului de vnzare-
cumprare sunt n sarcina cumprtorului;
b. cheltuielile pentru ncheierea contractului de vnzare-
cumprare sunt n sarcina vnztorului;
c. cheltuielile pentru ncheierea contractului de vnzare-
cumprare sunt n sarcina ambelor pri contractante.

71
361)

Intr n categoria interdiciilor de a cumpra, direct sau prin persoane
interpuse drepturi litigioase .
a. cumprarea drepturilor succesorale ori a cotelor pri din
dreptul de proprietate de la comotenitori sau coproprietari , dup caz;
b. cumprarea direct sau prin persoane interpuse de drepturi
litigioase de ctre judectorii, procurorii, grefierii, executorii, avocaii
, notarii publici, consilierii juridici i practicienii n insolven, care
sunt de competena instanei judectoreti n a crei circumscripie i
desfoar activitatea;
c. cumprarea unui drept litigios n vederea ndestulrii unei
creane care s-a nscut nainte ca dreptul s fi devenit litigios.

362)

Pentru validitatea contractului de vnzare cumprare, preul trebuie s
ndeplineasc urmtoarele condiii :
a. s fie serios i determinat sau cel puin determinabil;
b. preul poate s fie fictiv;
c. preul poate s fie chiar i derizoriu.

363)

Vnztorul este obligat s l garanteze pe cumprtor mpotriva
eviciunii ce rezult din preteniile unui ter :
a. numai dac preteniile terului sunt ntemeiate pe un drept
nscut anterior datei vnzrii i care nu a fost adus la cunotina
cumprtorului pn la acea dat;
b. dac preteniile terului sunt ntemeiate pe un drept nscut
ulterior datei vnzrii, care au fost aduse la cunotina cumprtorului;
c. preteniile terului sunt ntemeiate pe un drept nscut anterior
datei vnzrii care a fost adus la cunotina cumprtorului la data
vnzrii.

364)

Vnztorul este obligat s garanteze contra eviciunii fa de orice
dobnditor subsecvent, fcnd deosebirea :
a. dup cum dobndirea este cu titlu oneros;
b. dup cum dobndirea este cu titlu gratuit;
c. fr a deosebi dup cum dobndirea este cu titlu oneros ori cu
titlu gratuit.

365)

Dreptul convenional de preempiune n legtur cu un imobil care face
obiectul vnzrii :
a. nu trebuie notat n cartea funciar;
b. se noteaz n cartea funciar;
c. se nscrie provizoriu n cartea funciar.
72

366) Terenurile din fondul forestier aflate n proprietate privat pot fi
vndute:
a. fr respectarea vreunei condiii de form cerute pentru
validitatea contractului de vnzare-cumprare;
b. cu respectarea, n ordine, a dreptului de preempiune al
coproprietarilor i vecinilor;
c. fr respectarea dreptului de preempiune al coproprietarilor
i
vecinilor.

367)

Pentru nerespectarea obligaiilor contractuale dintr-un contract de
vnzare-
cumprare oricare din prile contractului poate solicita :
a. rezoluiunea contractului , cu daune interese , dac este cazul;
b. rezoluiunea contractului de vnzare cumprare pentru o
parte a contractului, numai atunci cnd executarea sa este indivizibil;
c. rezilierea contractului de vnzare-cumprare.

368)

Rezoluiunea contractului de vnzare cumprare :
a. poate fi dispus numai de ctre instana de judecat, la cerere;
b. poate fi dispus de ctre instana de judecat, la cerere, sau ,
dup ca, poate fi declarat unilateral de ctre partea ndreptit;
c. poate fi declarat doar unilateral de ctre partea ndreptit.

369)

Cei crora le este interzis s cumpere ori s vnd:
a. pot s cear anularea vnzrii n nume propriu;
b. pot s cear anularea vnzrii n numele persoanei ocrotite;
c. nu pot s cear anularea vnzrii nici n nume propriu, nici n
numele persoanei ocrotite.

370)

n vnzrile silite :
a. se datoreaz garanie contra viciilor ascunse;
b. nu se datoreaz garanie contra viciilor ascunse;
c. se datoreaz garanie contra viciilor ascunse, indiferent dac
viciile provin din faptul personal al vnztorului sau din faptul unui
ter.

371)

Locaiunea este contractul prin care :
a. locatorul se oblig s transmit locatarului folosina unui bun
73
pentru o anumit perioad, n schimbul unui pre, numit chirie;
b. locatorul se oblig s transmit locatarului proprietatea unui
bun, n schimbul unui pre, numit chirie;
c. locatorul poate s transmit locatarului atributul de dispoziie
asupra bunului dat n locaiune prin nstrinarea bunului dat n
locaiune.

372)

Dac locaiunea a fost fcut fr determinarea duratei, oricare dintre
pri
poate solicita:
a. denunarea contractului prin notificare, cu respectarea
termenului de preaviz stabilit de lege sau, n lips, de uzane;
b. tacita relocaiune;
c. rezoluiunea contractului de locaiune.

373)

Locatorul garanteaz locatarul asupra viciilor ascunse ale lucrului dat n
locaiune:
a. numai dac le-a cunoscut la ncheierea contractului de
locaiune;
b. a inut seama c ele existau dinainte ori au survenit n cazul
locaiunii;
c. chiar dac nu le-a cunoscut la ncheierea contractului i fr a
ine seama c ele existau dinainte ori au survenit n cursul locaiunii.

374)

Nerespectarea obligaiilor nscute din contractul de locaiune, d
dreptul
prii prejudiciate:
a. de a solicita rezilierea locaiunea, cu daune interese, dac este
cazul;
b. de a solicita rezoluiunea contractului de locaiune;
c. de a solicita rezilierea contractului de locaiune cu efect
retroactiv.

375)

Locaiunea nceteaz :
a. prin moartea locatorului;
b. prin moartea locatarului;
c. nu nceteaz nici prin moartea locatorului , nici prin moartea
locatarului.

74
376) Contractul de nchiriere a locuinei nceteaz:
a. n termen de 30 de zile de la decesul chiriaului;
b. la data decesului chiriaului,
c. n termen de 10 zile de la data decesului chiriaului.

377) Contractul de arendare :
a. poate fi ncheiat prin simplul acord de voin a prilor;
b. se ncheie n forma scris, sub sanciunea nulitii absolute;
c. poate fi ncheiat numai n form autentic.

378)

Sunt lovite de nulitate relativ :
a. liberalitile fcute soului, rudelor n linie dreapt sau colateralilor
privilegiai;
b. liberalitile fcute altor rude pn la al patrulea grad
inclusiv, dac, la data liberalitii, dispuntorl nu are so i nici rude n
linie dreapt sau colaterali privilegiai;
c. liberalitile fcute medicilor, farmacitilor sau altor persoane, n
perioada n care, n mod direct sau indirect, i acordau ngrijiri de
specialitate dispuntorului pentru boala care este cauz a decesului.

379)

Donaiile fcute viitorilor soi sau unuia dintre ei, sub condiia
ncheierii
cstoriei :
a. produce efecte i n cazul n care cstoria nu se ncheie;
b. nu produce efecte juridice n cazul n care cstoria nu se
ncheie;
c. produce efecte juridice printr-o clauz expres prevzut n
contractul de donaie, chiar i n ipoteza n care cstoria nu se
ncheie.

380)

Aciunea n revocare pentru ingratitudine poate fi exercitat:
a. mpotriva donatorului;
b. numai mpotriva donatarului;
c. mpotriva motenitorilor donatarului, dac donatarul moare
nainte de introducerea aciunii.

381)

Darul manual :
a. se ncheie valabil prin acordul de voin al prilor;
b. se ncheie valabil prin acordul de voin al prilor, nsoit de
tradiiunea lucrului;
c. bunurile mobile corporale cu o valoare de peste 25.000 lei pot
75
face obiectul darului manual.

382)

Mandatarul din contractul de mandat cu reprezentare poate s execute
contractul de mandat i :
a. prin substituirea unei alte persoane pentru executarea n tot sau
n parte a contractului, chiar dac mandantul nu l-a autorizat n mod
expres pe mandatar s i substituie o alt persoan n executarea n
tot sau n parte a mandatului;
b. prin substituirea unei alte persoane pentru executarea n tot sau
n parte a contractului, dac mandantul l-a autorizat expres pe
mandatar s i substituie o alt persoan n executarea n tot sau n
parte a mandatului;
c. prin substituirea unui ter, chiar n lipsa unei autorizri exprese,
fr ntiinarea de ndat a mandantului cu privire la substituire.

383)

Dac mandatul cu reprezentare este cu titlu oneros , mandatarul este
inut:
a. s execute mandatul cu diligena unui bun proprietar;
b. s execute mandatul cu diligena pe care o manifest n
propriile afaceri;
c. s execute mandatul cu prudena pe care o manifest n
propriile afaceri.

384)

Mandatarul din mandatul cu reprezentare, datoreaz dobnzi pentru
sumele ntrebuinate n folosul su :
a. ncepnd din ziua ntrebuinrii;
b. din ziua n care a fost pus n ntrziere,
c. de la data cererii de formulare a cererii de chemare n judecat, dac
a formulat o astfel de cerere.

385) n contractul de sublocaiune:
a. locatorul este parte contractant;
b. locatarul este parte contractant;
c. efectele sublocaiunii se produc i fa de locator.

386)

Prin nstrinarea bunului dat n locaiune, dreptul locatarului este
opozabil
dobnditorului, n cazul imobilelor nenscrise n cartea funciar :
a. dac data cert a locaiunii este posterioar datei certe a nstrinrii;
b. dac data cert a locaiunii este anterioar datei certe a
76
nstrinrii;
c. dac la data nstrinrii imobilului bunul se afla n folosina
locatarului.

387)

Arendaul :
a. poate obine reducerea arendei n cazul n care pieirea recoltei a avut
loc dup ce recolta a fost culeas;
b. poate cere reducerea arendei atunci cnd cauza pagubei era
cunoscut la data ncheierii contractului;
c. nu poate obine, i, respectiv, cere, reducerea arendei n cazul n
care pieirea recoltei a avut loc dup ce recolta a fost culeas i atunci
cnd cauza pagubei era cunoscut la data ncheierii contractului.

388) Sublocaiunea unui bun imobil este permis:
a. dac este ncheiat sub forma unui nscris autentic,
b. nu contravine clauzelor contractului principal;
c. exist o clauz expres stipulat n contractul de locaiune.

389) Cesiunea contractului de locaiune n accepiunea noului Cod civil :
a. vizeaz contractul de locaiune n ntregul su;
b. vizeaz numai drepturile locatarului;
c. vizeaz drepturile locatorului.

390)

Sublocaiunea i cesiunea contractului de locaiune avnd ca obiect un
bun mobil:
a. este permis fr acordul scris al locatorului;
b. este permis doar cu acordul scris al locatorului;
c. este permis fr ndeplinirea vreunei formaliti.

391)

Dreptul de preempiune n cazul vnzrii unui teren agricol din
extravilan:
a. trebuie s priveasc un teren agricol din extravilan i s fie proiectat
sub forma unui contract de vnzare-cumprare;
b. are natur contractual;
c. dreptul de preempiune vizeaz i nstrinarea terenului agricol din
extravilan prin contract de donaie.


77

6. DREPT CIVIL. SUCCESIUNI MURAR R.

392)



Motenirea reprezint:
a. transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate,
ctre una sau mai multe persoane n fiin;
b. transmiterea patrimoniului unei persoane fizice sau juridice
ctre una sau mai multe persoane n fiin;
c. transmiterea patrimoniului unei persoane ctre una sau mai
multe persoane fizice sau juridice.

393) Motenirea unei persoane se deschide:
a. n momentul decesului acesteia;
b. n termen de un an de la data decesului persoanei;
c. n termenul general de prescripie.

394) Transmisiunea succesoral are urmtoarele caractere juridice:
a. este o transmisiune mortis causa, universal, unitar i
indivizibil;
b. este o transmisiune inter vivos, cu titlu particular, unitar i
indivizibil;
c. este o transmisiune mortis causa, universal, unitar i
divizibil.

395) Actele juridice asupra motenirii nedeschise:
a. sunt lovite de nulitate relativ, dac prin lege nu se prevede
altfel;
b. sunt lovite de nulitate absolut, dac prin lege nu se prevede
altfel;
c. sunt valabile cu condiia s fie n favoarea motenitorilor
rezervatari.

396)

Au capacitate succesoral:
a. comorienii;
b. persoana juridic ce era n fiin la data ntocmirii
testamentului, chiar a fost dizolvat pn la data decesului;
c. persoanele concepute dar nenscute la data deschiderii
succesiunii.

78
397)

Nedemnitatea de drept poate fi constatat:
a. doar la cererea motenitorilor, n termen de 3 ani de la data
deschiderii succesiunii;
b. doar de notarul public, pe baza hotrrii judectoreti din care
rezult nedemnitatea;
c. oricnd la cererea oricrei persoane interesate, sau din oficiu
de ctre instana de judecat ori de ctre notarul public, pe baza
hotrrii judectoreti din care rezult nedemnitatea.

398)

n privina persoanei care, cu rea credin, a ascuns, a alterat, a distrus
sau
a falsificat testamentul defunctului:
a. opereaz nedemnitatea de drept;
b. poate opera nedemnitatea judiciar;
c. nu poate opera niciun tip de nedemnitate succesoral,
deoarece
aceasta privete doar motenirea legal.

399)

Orice succesibil poate cere instanei judectoreti s declare
nedemnitatea
judiciar n termen de:
a. un an de la data deschiderii motenirii;
b. 6 luni de la data deschiderii motenirii;
c. oricnd.

400)

n privina succesibilului care nu a solicitat instanei judectoreti
declararea nedemnitii unui motenitor, opereaz sanciunea:
a. prescripiei de a mai solicita instanei de judecat s declare
nedemnitatea;
b. decderea din dreptul a mai solicita instanei de judecat s
declare nedemnitatea;
c. nlturarea de la masa succesoral.

401)

Nedemnitatea succesoral:
a. desfiineaz toate actele juridice, referitoare la bunurile
motenirii, ncheiate de nedemn cu tere persoane;
b. nu produce efecte fa de descendenii nedemnului;
c. produce efecte de la data hotrrii care constat
nedemnitatea.

79
402)

Actele de conservare precum i cele de administrare ncheiate ntre
nedemn i ter:
a. se desfiineaz ca urmare a constatrii nedemnitii
succesorale;
b. sunt valabile n msura n care profit motenitorilor;
c. sunt valabile dac terii sunt de bun credin.

403)


Efectele nedemnitii:
a. nu pot fi nlturate;
b. sunt nlturate ca urmare a legatului lsat nedemnului, dup
svrirea faptei care atrage nedemnitatea;
c. pot fi nlturate expres prin testament sau prin act autentic
notarial de ctre cel ce las motenirea.

404)

Reabilitarea nedemnului sau prescripia executrii pedepsei penale:
a. nu poate nltura efectele nedemnitii;
b. nltur efectele nedemnitii;
c. nltur efectele nedemnitii cu condiia existenei unui legat
n favoarea nedemnului.

405)

Vocaia la motenire reprezint:
a. chemarea la motenire a succesibililor, conferit fie prin lege,
fie prin voina lui de cujus prin testament;
b. chemarea la motenire a succesibililor ca efect al devoluiunii
legale;
c. chemarea la motenire a succesibililor, conferit fie prin lege,
fie prin voina lui de cujus, prin testament sau donaie.

406)

Sunt motenitori legali:
a. soul supravieuitor i descendenii defunctului;
b. soul supravieuitor, descendenii, ascendenii i colateralii
acestuia dup caz;
c. soul supravieuitor, descendenii, ascendenii i colateralii
pn la gradul al IV-lea inclusiv.

80
407)

n lipsa motenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului
se
transmite:
a. statului;
b. comunei oraului sau, dup caz municipiului n a crui raz
teritorial se aflau bunurile la data deschiderii motenirii;
c. comunei oraului sau, dup caz municipiului n a crui raz
teritorial i avea domiciliul defunctul.

408)

Enunul motenitorii legali din clase diferite sunt chemai la
motenire n
ordinea anume stabilit de lege este ilustrarea:
a. principiului prioritii clasei de motenitori n ordinea
stabilit de lege ntre motenitorii din clase diferite;
b. principiul proximitii gradului de rudenie cu defunctul ntre
motenitorii de aceeai clas;
c. principiul mpririi motenirii n pri egale ntre rudele din
acelai clas i acelai grad.

409)

Pot veni la motenire prin reprezentare succesoral:
a. toi descendenii defunctului;
b. descendenii colateralilor ordinari;
c. numai descendenii copiilor defunctului i descendenii
frailor sau surorilor defunctului.

410)

Prin reprezentare succesoral, reprezentantul urc n drepturile
ascendentului su:
a. pentru a culege partea din motenire ce i s-ar fi cuvenit
acestuia dac nu ar fi fost nedemn fa de defunct sau decedat la data
deschiderii motenirii;
b. pentru a culege partea din motenire ce i s-ar fi cuvenit
acestuia dac nu ar fi fost decedat la data deschiderii motenirii;
c. pentru a culege partea din motenire ce i s-ar fi cuvenit
acestuia dac nu ar fi fost nedemn fa de defunct.


411)
Reprezentarea:
a. opereaz chiar dac reprezentantul este nedemn fa de
reprezentat;
b. nu opereaz dac reprezentantul a renunat la motenirea
lsat de reprezentat;
c. nu opereaz dac reprezentantul a fost dezmotenit de
81
reprezentat.

412)

n cazurile n care opereaz reprezentarea succesoral, motenirea se
mparte:
a. pe tulpin;
b. pe capete;
c. potrivit principiului proximitii gradului de rudenie cu
defunctul ntre motenitorii din aceeai clas.

413) Soul supravieuitor l motenete pe soul decedat, dac:
a. acesta din urm a lsat un testament n favoarea soului;
b. la data deschiderii motenirii, nu exist o hotrre de divor
definitiv;
c. la data deschiderii motenirii, nu exist o hotrre de divor
irevocabil.

414) Soul supravieuitor este chemat la motenire:
a. doar n concurs cu descendenii defunctului;
b. n concurs cu descendenii i ascendenii privilegiai
c. n concurs cu oricare dintre clasele de motenitori legali.

415)

Cota succesoral a soului supravieuitor n concurs cu ascendenii
privilegiai este de:
a. 1/4 din motenire;
b. 1/3 din motenire;
c. 1/2 din motenire.

416)

Soul supravieuitor beneficiaz de un drept de abitaie asupra casei n
care a locuit pn la deschiderea motenirii:
a. dac nu este titular al niciunui drept real de a folosi o alt
locuin corespunztoare nevoilor sale;
b. dac nu este titularul unui drept de proprietate asupra unei
locuine corespunztoare nevoilor sale;
c. dac locuina se afla n proprietatea exclusiv a lui de cujus.

417)

Dreptul de abitaie al soului supravieuitor se stinge:
a. la partaj, dar nu mai devreme de 3 ani de la data deschiderii
succesiunii;
b. n caz de recstorire a soului supravieuitor;
c. n caz de nenelegere ntre soul supravieuitor i ceilali
82
comotenitori asupra restrngerii dreptului la abitaie.

418) Sunt motenitori rezervatari:
a. prinii defunctului;
b. fraii defunctului;
c. bunicii defunctului.

419) Colateralii ordinari:
a. nu sunt motenitori rezervatari;
b. pot veni la motenire prin reprezentare;
c. sunt obligai la raportul donaiilor.

420)

Soul supravieuitor are un drept special de motenire :
a. asupra titlurilor de crean;
b. asupra mobilierului i obiectelor de uz casnic care au fost
afectate folosinei comune a soilor;
c. asupra a parte din bunurile mobile care formeaz masa
succesoral.

421)

Testamentul prezint urmtoarele caractere juridice:
a. este un act unilateral solemn, personal, mortis causa,
esenialmente revocabil;
b. act juridic unilateral, autentic, mortis causa, irevocabil;
c. act juridic unilateral, autentic, mortis causa, revocabil.

422)

Testamentul reciproc:
a. este lovit de nulitate relativ;
b. este permis dac dou sau mai multe persoane dispun, prin
acelai testament, n favoarea unui ter;
c. este lovit de nulitate absolut.

423)


Dolul:
a. nu poate atrage anularea testamentului, dac manoperele
dolosive, nu au fost svrite de beneficiarul dispoziiilor testamentare;
b. nu poate atrage anularea testamentului, dac manoperele
dolosive, nu au fost cunoscute de ctre beneficiarul dispoziiilor
testamentare;
c. poate atrage anularea testamentului n orice situaie.

83
424) Legatul n favoarea creditorului
a. este prezumat a fi fcut n compensaia creanei sale;
b. nu este prezumat a fi fcut n compensaia creanei sale;
c. este lovit de nulitate absolut.

425) Testamentul olograf:
a. este prohibit de Noul Cod Civil;
b. trebuie scris n ntregime, datat i semnat de mna
testatorului;
c. trebuie, obligatoriu, s poarte semntura testatorului.

426) Testamentul este un act:
a. autentic;
b. solemn;
c. olograf.

427)


Testamentul ntocmit n faa medicului de gard, ct timp testatorul
este internat ntr-o instituie sanitar n care notarul public nu are
acces, este un testament:
a. caduc;
b. privilegiat;
c. olograf.

428) Un testament, poate fi revocat expres:
a. doar printr-un act autentic notarial;
b. doar printr-un testament ulterior;
c. prin ambele modaliti.

429)


Retractarea revocrii unui testament:
a. nltur efectele revocrii, chiar dac testatorul i-a
manifestat voina n sens contrar;
b. poate fi fcut n mod expres prin act autentic notarial sau alt
testament;
c. este interzis de lege.

84
430)

Legatul cu titlu universal este:
a. dispoziia testamentar care confer unuia sau mai multor
persoane, vocaie la ntreaga motenire;
b. dispoziia testamentar care confer unuia sau mai multor
persoane, vocaie la o fraciune a motenirii;
c. orice legat care nu este cu titlu particular.

431)

Legatarul cu titlu particular al unor bunuri de gen:
a. dobndete proprietatea asupra acestora de la data deschiderii
motenirii;
b. este titularul unei creane asupra motenirii;
c. dac testatorul nu a prevzut altfel, va putea primii doar
bunuri de calitate superioar.

432)

n cazul legatului alternativ, dreptul de alegere revine:
a. celui inut s execute legatul, dac testatorul nu a conferit
acest drept, legatarului sau unui ter;
b. legatarului;
c. celui inut s execute legatul, chiar dac testatorul a conferit
acest drept, legatarului sau unui ter.

433)

n cazul legatului conjunctiv, dac unul dintre legatari nu vrea sau nu
poate s primeasc legatul:
a. partea lui va revenii motenitorilor legali;
b. partea lui va profita celorlali legatari;
c. partea lui va profita celorlali legatari, cu excepia situaiei
cnd obiectul legatului conjunctiv l constituie un dezmembrmnt al
dreptului de proprietate.

434)

Distrugerea voluntar de ctre testator a bunului ce constituie obiectul
legatului cu titlu particular:
a. revoc implicit legatul;
b. oblig testatorul la nlocuirea bunului respectiv;
c. duce la caducitatea legatului.

435)

Dac bunul ce formeaz obiectul legatului cu titlu particular, a pierit n
totalitate din motive care nu in de voina testatorului n timpul vieii
acestuia:
a. legatul se consider revocat tacit;
b. legatul devine caduc;
c. testatorul este obligat s nlocuiasc bunul respectiv.
85

436) Dispoziia testamentar prin care motenitorii legali au fost
dezmotenii:
a. este caduc;
b. este supus cauzelor de nulitate, absolut sau relativ dup
caz;
c. este supus cauzelor de nulitate relativ.

437)

Rezerva succesoral reprezint:
a. partea din bunurile motenirii care revine succesorilor n
cazul devoluiunii legale;
b. partea din bunurile motenirii la care motenitorii rezervatari
au dreptul n virtutea legii, chiar mpotriva voinei defunctului
manifestat prin liberaliti ori dezmoteniri;
c. partea din succesiune care rmne dup executarea
dispoziiilor testamentare.

438)

ntinderea rezervei succesorale este:
a. jumtate din cota succesoral care, n absena liberalitilor
ori dezmotenirilor, s-ar fi cuvenit motenitorului rezervatar ca
motenitor legal;
b. o treime din cota succesoral care, n absena liberalitilor
ori dezmotenirilor, s-ar fi cuvenit motenitorului rezervatar ca
motenitor legal;
c. un sfert din cota succesoral care, n absena liberalitilor ori
dezmotenirilor, s-ar fi cuvenit motenitorului rezervatar ca motenitor
legal;

439)

Cotitatea disponibil, reprezint:
a. partea din bunurile motenirii care nu este rezervat prin lege
i de care defunctul putea dispune n mod nengrdit prin liberaliti;
b. partea din motenire rmas disponibil dup executarea
tuturor legatelor;
c. partea din cota succesoral a motenitorilor rezervatari, de
care defunctul nu poate dispune n mod nengrdit;

440) Dreptul la aciunea n reduciune a liberalitilor excesive:
a. se prescrie n termen de 3 ani de la data deschiderii
motenirii;
b. este imprescriptibil extinctiv;
86
c. se prescrie n termen de 6 luni de la data deschiderii
motenirii.
441) Opiunea succesoral este:
a. divizibil i susceptibil de a fi afectat de termene;
b. indivizibil i nu poate fi afectat de nicio modalitate;
c. indivizibil i susceptibil de a fi afectat de termene.

442) Sanciunea nerespectrii caracterelor juridice ale opiunii succesorale
este:
a. nulitatea absolut;
b. nulitatea relativ;
c. decderea din dreptul de exprimare a opiunii succesorale.

443) Dreptul de opiune succesoral se exercit n termen de:
a. 6 luni de la data deschiderii motenirii;
b. 3 ani de la data deschiderii motenirii;
c. 1 an de la data deschiderii motenirii.

444) Creditorii succesibilului:
a. nu pot accepta motenirea;
b. pot accepta motenirea sub beneficiu de inventar;
c. pot accepta motenirea pe cale oblic n limita ndestulrii
creanei lor.

445)

Renunarea la motenire, cu titlu oneros n favoarea tuturor
motenitorilor subsecveni:
a. reprezint act cu valoare de acceptare tacit a motenirii;
b. nu poate produce efecte juridice;
c. echivaleaz cu declaraia de neacceptare.

446) Sezina confer motenitorilor sezinari:
a. doar stpnirea de fapt asupra patrimoniului succesoral;
b. stpnirea de fapt i dreptul de a administra patrimoniul;
c. doar s efectueze actele de conservare a patrimoniului
succesoral.

447) Sunt motenitori sezinari:
a. doar soul supravieuitor;
b. soul supravieuitor i descendenii;
c. soul supravieuitor, descendenii i ascendenii privilegiai.
87

448)

Motenitorii legali nesezinari:
a. nu pot dobndi sezina;
b. dobndesc sezina numai prin eliberarea certificatului de
motenitor;
c. pot fi urmrii de creditorii motenirii i anterior intrrii n
stpnirea de fapt a masei succesorale.

449)

Ieirea din indiviziune:
a. poate fi cerut oricnd de ctre motenitori;
b. poate fi cerut n termen de 3 ani de la data deschiderii
succesiunii;
c. nu poate fi cerut cnd exist clauze testamentare care oblig
comotenitorii s rmn n indiviziune.

450)

Petiia de ereditate presupune:
a. recunoaterea calitii de motenitor a motenitorului cu
vocaie universal sau cu titlu universal;
b. recunoaterea descendenei fa de defunct;
c. recunoaterea calitii de motenitor a legatarilor cu titlu
particular.

451)

Dreptul de a cere raportul donaiilor aparine:
a. doar soului supravieuitor;
b. descendenilor i soului supravieuitor;
c. descendenilor i soului supravieuitor precum i pe cale
oblic creditorilor personali ai acestora.

452) Ascendenii privilegiai:
a. sunt motenitori sezinari;
b. sunt obligai la raportul donaiilor;
c. nu sunt motenitori rezervatari.

453)

Sunt ndreptii s invoce liberalitile excesive:
a. motenitorii rezervatari, indiferent dac au acceptat sau nu
motenirea;
b. motenitorii rezervatari care au acceptat motenirea, chiar
dac, anterior deschiderii succesiunii, renunaser la dreptul de a
invoca reduciunea;
c. cei care au dobndit un titlu particular de la motenitorii
rezervatari.
88

454) Colateralii ordinari:
a. nu sunt motenitori sezinari;
b. pot veni la motenire prin reprezentare;
c. sunt obligai la raportul donaiilor.

455) Pentru a succede:
a. persoana trebuie s aib capacitate deplin de exerciiu;
b. persoana trebuie s existe n momentul deschiderii
succesiunii;
c. prinii copilului s nu fi fost declarai nedemni de a succede.

456)

Nu este o acceptare voluntar tacit a motenirii dac succesibilul:
a. renun la motenire n schimbul unei sume de bani primit
de la ceilali motenitori;
b. nstrineaz un bun succesoral avnd credina eronat c
acesta este proprietatea lui exclusiv;
c. se mut definitiv n locuina care face parte din masa
succesoral.

457)

n concurs cu doi descendeni ai defunctului, cota legal din
succesiune a soului supravieuitor este de:
a. 1/3;
b. 1/4;
c. 1/8.

458)

Rezerva succesoral a soului supravieuitor:
a. are caracter colectiv atunci cnd la motenire vin i ali
motenitori rezervatari;
b. este o fraciune raportat direct asupra motenirii;
c. este de 1/2 din cota succesoral ce i se cuvine ca motenitor
legal.

459) Sunt supuse reduciunii, n msura n care ncalc rezerva succesoral:
a. numai legatele;
b. numai donaiile;
c. att legatele, ct i donaiile.

89
460) Opiunea succesoral este un:
a. act juridic bilateral;
b. act juridic irevocabil;
c. act juridic translativ de drepturi.

461)

Colateralii privilegiai:
a. mpart, n toate cazurile, motenirea sau partea din motenire
ce li se cuvine n mod egal;
b. nu sunt motenitori sezinari;
c. sunt obligai la raportul donaiilor.

462)

Este vorba despre o acceptare voluntar tacit a motenirii dac
succesibilul:
a. se mut vremelnic ntr-un imobil succesoral, pentru a asigura
pstrarea acestuia n bune condiii;
b. promoveaz o aciune n revendicarea unui imobil ce a
aparinut defunctului;
c. efectueaz o reparaie urgent la un bun succesoral.

463)

Reprezentarea succesoral:
a. opereaz la infinit, pentru orice fel de descendeni, indiferent
de gradul de rudenie;
b. profit reprezentantului, chiar dac este nedemn fa de
reprezentat;
c. se aplic i atunci cnd reprezentantul nu are vocaie
succesoral general proprie la motenirea lsat de defunct.

464) Actul de opiune succesoral este un act juridic:
a. esenialmente personal;
b. susceptibil de modaliti;
c. unilateral.
465) Clasa a doua de motenitori este compus din:
a. ascendenii defunctului;
b. ascendenii privilegiai;
c. ascendenii privilegiai i colateralii privilegiai.

466)

Descendenii i ascendenii defunctului au vocaie la motenire:
a. indiferent de gradul de rudenie cu defunctul;
b. descendenii la infinit, iar ascendenii doar pn la gradul
patru de rudenie;
90
c. doar n concurs unii cu ceilali.


7. DREPTUL FAMILIEI. CSTORIA I RUDENIA BODOAC T.

467)

n sensul prevederilor legale privind protecia copilului, prin copil se
nelege:
a. numai persoana care nu a mplinit vrsta de 18 ani.
b. numai persoana care nu a dobndit capacitatea deplin de
exerciiu.
c. persoana care ntrunete ambele cerine prevzute la lit. a i
b.

468)

Atunci cnd copilul este ascultat n procedurile judiciare sau
administrative ce l privesc, opiniile lui vor fi luate n considerare:
a. de la caz la caz, conform aprecierii organului judiciar.
b. n funcie de vrsta i gradul su de maturitate.
c. n raport cu interesul su superior.

469) Logodna poate fi dovedit:
a. cu orice mijloc de prob.
b. numai cu nscrisuri.
c. numai cu mrturiile logodnicilor.

470)

Cstoria este ncheiat n momentul n care:
a. ofierul de stare civil, dup ce a luat consimmntul
viitorilor soi, i declar cstorii.
b. soii semneaz actul cstoriei.
c. viitorii soi au exprimat consimmntul la cstorie.

471) n condiiile legii, se poate cstori la vrsta de 16 ani:
a. numai femeia.
b. numai brbatul.
c. att femeia, ct i brbatul.

91
472) ncheierea cstoriei persoanei care nu a mplinit vrsta de 16 ani:
a. este lovit de nulitate absolut.
b. este lovit de nulitate relativ.
c. poate fi confirmat prin convieuirea soilor.
473) Exist cstorie putativ atunci cnd:
a. ambii soi sunt de rea-credin.
b. soii au cunoscut cauza de nulitate n momentul ncheierii
cstoriei.
c. cel puin unul dintre soi este de bun-credin.

474)

Cstoria este fictiv atunci cnd:
a. este ncheiat n alte scopuri dect acela de a ntemeia o
familie.
b. este ncheiat din eroare.
c. este ncheiat ca urmare a dolului exercitat asupra soilor de o
ter persoan.

475) ntre soi, regimul matrimonial produce efecte:
a. din ziua ncheierii conveniei matrimoniale.
b. din ziua ncheierii cstoriei.
c. din ziua ntocmirii actului cstoriei.

476) n timpul cstoriei, regimul matrimonial:
a. nu poate fi modificat.
b. poate fi modificat cu autorizarea instanei de judecat.
c. poate fi modificat, n condiiile legii.

477) Lichidarea regimului matrimonial poate interveni:
a. numai pe cale judiciar.
b. prin bun nvoial dintre soi.
c. numai pe cale notarial.

478)

Locuina familiei este:
a. locuina comun a soilor sau, n lips, locuina soului la care
se afl copiii.
b. locuina aflat n proprietatea comun n devlmie a soilor.
c. locuina aflat n proprietatea comun a soilor.

92
479)

Soii contribuie la cheltuielile cstoriei:
a. n mod egal
b. n raport cu mijloacele fiecruia.
c. n raport cu mijloacele fiecruia, dac prin convenia
matrimonial nu s-a prevzut altfel.

480) Alegerea unui alt regim matrimonial dect cel al comunitii legale se
face:
a. prin ncheierea unei convenii matrimoniale.
b. n momentul ncheierii cstoriei.
c. Prin ncheierea unui contract nupial.

481)

Cu excepiile prevzute de lege, bunurile dobndite n timpul
comunitii legale de oricare dintre soi sunt:
a. bunuri comune.
b. bunuri comune n devlmie.
c. bunuri comune pe cote-pri.

482) n cadrul regimului separaiei de bunuri soii pot avea:
a. numai bunuri proprii.
b. numai bunuri comune pe cote pri.
c. bunuri din ambele categorii prevzute la lit. a i b.

483) Convenia matrimonial poate fi modificat n timpul cstoriei:
a. dup un an de la data ncheierii conveniei matrimoniale.
b. oricnd dup data ncheierii cstoriei.
c. dup un an de la data ncheierii cstoriei.

484) Divorul prin acordul soilor poate fi pronunat:
a. Indiferent de durata cstoriei.
b. Dac nu sunt copii minori rezultai din cstorie.
c. Dup un an de la data ncheierii cstoriei i dac nu sunt
copii minori.

485) Paternitatea poate fi tgduit:
a. de copilul din afara cstoriei.
b. de copilul din cstorie.
c. numai de soul mamei.

93
486) Recunoaterea de filiaie poate avea loc:
a. numai prin nscris autentic i testament.
b. prin nscris sub semntur privat.
c. prin declaraie la serviciul de stare civil.

487) Dreptul la stabilirea paternitii copilului din afara cstoriei nu se
prescrie:
a. n timpul vieii presupusului tat.
b. n timpul vieii copilului.
c. n timpul vieii copilului i a presupusului tat.

488) Adopia a doi soi sau foti soi:
a. este interzis.
b. este permis pentru motive temeinice.
c. este permis de instana de judecat dac exist motive
temeinice.

489) Are drept la ntreinere persoana aflat n nevoie, neputndu-se
ntreine:
a. din munca sa, datorit incapacitii de a munci.
b. din munca sau din bunurile sale.
c. din lipsa unui ctig din cauza incapacitii de a munci.

490) Stare de nevoie a persoanei ndreptite la ntreinere se poate stabili:
a. prin orice mijloc de prob.
b. prin nscrisuri oficiale din care rezult incapacitatea acesteia
de a munci.
c. prin nscrisuri autentice din care rezult incapacitatea ei de
munc.

491)


Plata unei pensii de ntreinere poate fi dispus de instana de judecat:
a. n orice situaie n care o persoan este obligat s ntrein
alt
persoan.
b. atunci cnd obligaia de ntreinere nu se execut de
bunvoie, n natur.
c. la cererea creditorului obligaiei legale de ntreinere.

94

8. DREPT INTERNAIONAL PRIVAT PUIE O.

492)

Prin drept internaional privat se nelege:
a. totalitatea normelor juridice care reglementeaz relaiile
sociale de drept public, n sens larg, avnd un element de extraneitate;
b. totalitatea normelor juridice avnd ca obiect de reglementarea
relaiilor dintre state, care apar n domeniul comerului i cooperrii
economice i tehnico-tiinifice internaionale;
c. ansamblu de norme juridice care reglementeaz relaiile
sociale de drept privat avnd un element de extraneitate, ncheiate ntre
persoanele fizice i/sau juridice aflate pe poziie de egalitate juridic.

493)

Sunt considerate elemente de extraneitate urmtoarele mprejurri,
privind o persoan fizic:
a. cetenia, domiciliul i reedina, credina religioas;
b. naionalitatea, sediul, fondul de comer, centru economic;
c. locul ncheierii actului juridic (statutului) privind
nregistrarea firmei, locul ncheierii nscrisului constatator; locul
producerii faptului ilicit cauzator de prejudiciu.

494)

Artai care este reedina obinuit a persoanei fizice n raporturile de
dr. intre. pr.:
a. este locul unde aceasta i-a stabilit administraia central sau
sediul real;
b. este n statul n care persoana i are locuina principal, chiar
dac nu a ndeplinit formalitile de nregistrare;
c. oriunde persoana fizic are domiciliul profesional sau la
instituia, la familia sau la persoanele crora le-a fost dat n plasament.

495)

Definii conflictul de legi:
a. este instituia juridic format din totalitatea normelor
juridice stabilind drepturile i obligaiile pe care le pot avea strinii pe
teritoriul statului n care se afl;
b. este situaia n care raportul juridic cu element de extraneitate
i sunt susceptibile a i se aplica dou sau mai multe legi aparinnd
unor sisteme de drept diferite, avnd legturi cu elementul de
extraneitate;
c. este operaiunea de interpretare a noiunilor juridice cuprinse
ntr-o norm juridic, pentru a determina crei categorii aparine o
95
situaie juridic, precum i regulile aplicabile acelei situaii.

496)

Prin conflict de jurisdicii nelegem:
a. situaia n care noiunile juridice din coninutul i/sau legtura
normei conflictuale au nelesuri diferite n sistemele de drept
susceptibile de a se aplica unui raport juridic;
b. situaia n care un litigiu de drept internaional privat este
susceptibil de a fi soluionat de dou sau mai multe instane
(judectoreti sau arbitrale) aparinnd unor sate diferite, dup norme
procedurale proprii;
c. conflictul de legi n situaii speciale cum ar fi: succesiunea de
state; situaia statului nerecunoscut; coexistena mai multor sisteme
legislative n acelai stat; apartenena persoanelor la anumite etnii sau
culte religioase.

497)

Conflictul de legi n timp i spaiu, n funcie de situaia punctului de
legtur, poate mbrca urmtoarele forme:
a. conflict de legi n timp i spaiu (fr schimbarea punctului
de legtur) i conflictul mobil de legi;
b. conflict al izvoarelor internaionale i interne;
c. conflictul pozitiv i conflictul negative.

498)

Este conflict pozitiv:
a. n situaia n care fiecare dintre normele conflictuale
susceptibile s se aplice unui raport cu element de extraneitate
revendic reglementarea respectivului raport;
b. cnd apare n situaia n care norma conflictual a forului
trimite la legea unui stat n care exist mai multe sisteme legislative;
c. apare n situaia n care fiecare dintre normele conflictuale
susceptibile s se aplice unui raport cu element de extraneitate se
declar necompetente s reglementeze acel raport i trimite la sistemul
de drept al celuilalt stat ori la un stat ter.

499) n dreptul romnesc legea strin este:
a. element de fapt;
b. element de drept;
c. nu are nicio importan deoarece nu se aplic.

96
500)

Interpretarea i aplicarea legii strine:
a. legea strin se interpreteaz i se aplic potrivit regulilor de
interpretare i aplicare existente n sistemul nostru de drept;
b. legea strin se interpreteaz i se aplic potrivit regulilor de
interpretare i aplicare existente n sistemul de drept cruia i aparine;
c. legea strin se interpreteaz i se aplic potrivit condiiei
reciprocitii fiind dependent de aceasta.

501)

Dac legea strin retrimite la dreptul romn sau la dreptul altui stat:
a. se aplic legea statului la care s-a retrimis;
b. se aplic legea romn, dac nu se prevede n mod expres
altfel;
c. n cazul legii strine care cuprinde i norme conflictuale, se
aplic legea aleas de pri n cazul obligaiilor extra-contractuale.

502)

Dispoziiile imperative prevzute de legea romn pentru
reglementarea
unui raport juridic cu element de extraneitate:
a. se aplic n mod prioritar;
b. se aplic n funcie de natura raportului cu element de
extraneitate, contractul sau extra-contractual;
c. se aplic n cazul n care coninutul legii se stabilete de
instana judectoreasc prin atestri obinute de la organele statului
care au edictat-o, prin avizul unui expert sau printr-un alt mod adecvat,
constat valabilitatea ei.

503)

n planul dreptului internaional privat ordinea public:
a. presupune ntrunirea urmtoarelor condiii: existena unui act
de voin a prii (prilor) n sensul deplasrii punctului de legtur
referitor la un raport juridic; utilizarea unui mijloc de drept
internaional privat care, prin el nsui, este licit; scopul urmrit de
pri s fie ilicit; rezultatul obinut de pri s fie ilicit, n sensul c el
contravine normei conflictuale competente;
b. poate intervenii doar n cazul normelor conflictuale cu puncte
de legtur mobile (variabile), adic n acele materii n care prile pot
s-i manifeste voina. Ea nu este posibil n cazul normelor
conflictuale cu puncte de legtur fixe (cum ar fi: locul siturii
imobilului; locul comiterii delictului; locul producerii prejudiciului
etc.);
c. este format din ansamblul principiilor fundamentale de drept
ale statului romn, aplicabile n raporturile juridice cu elemente de
97
extraneitate.

504)

Regimul reciprocitii numit i tratamentul minim reciproc :
a. este convenit de dou sau mai multe state, printr-un acord
bilateral sau tratat internaional ori prin reglementri interne, care
confer cetenilor statelor semnatare aceleai drepturi pe teritoriile
respective. Se poate mprii n trei categorii: legislativ; diplomatic
i de fapt;
b. este o prevedere special prin intermediul creia prile
contractante i acord, pe baz de reciprocitate, aceleai avantaje i
privilegii pe care le-au acordat sau le vor acorda unui stat ter, n
diferite domenii: comer, navigaie, situaie juridic a persoanelor, pli
internaionale, dr. de proprietate intelectual, domeniul diplomatic,
administrarea justiiei etc.
c. precizeaz c unele categorii de strini, n domenii de
activitate determinate, pot beneficia de anumite drepturi prevzute de
legea naional sau convenii internaionale la care Romnia este parte.

505)

Dreptul de edere permanent se acord strinilor care:
a. au avut o edere continu i legal pe teritoriul Romniei n
ultimii 10 ani anterior depunerii cererii;
b. au avut o edere continu i legal pe teritoriul Romniei n
ultimii 5 ani anterior depunerii cererii;
c. au avut o edere continu i legal pe teritoriul Romniei n
ultimii 3 ani anterior depunerii cererii.

506)

n raporturile de drept internaional privat, starea civil i capacitatea
persoanei fizice, sunt crmuite:
a. lex domicilii (legea domiciliului);
b. lex personalis - lex societatis;
c. lex patriae (legea naional).

507)

Existena i coninutul drepturilor inerente fiinei umane n raporturile
de
dr. internaional privat sunt:
a. supuse legii naionale a persoanei juridice ;
b. incapaciti speciale referitoare la un anumit raport juridic i
supuse legii aplicabile acelui raport juridic;
c. supuse legii naionale a persoanei fizice.

98
508)

n raporturile cu element de extraneitate, n cazul ocrotirii persoanei cu
capacitate deplin de exerciiu n situaia n care nu se poate ngriji de
interesele sale, aceasta poate alege legea aplicabil:
a. nu, se aplic obligatoriu legea statului unde i sunt situate
bunurile;
b. se aplic doar legea statului unde aceasta i are reedina
obinuit;
c. persoana poate alege una dintre urmtoarele legi: legea
naional; legea unei reedine obinuite anterioare; legea statului unde
sunt situate bunurile, n ceea ce privete msurile de ocrotire cu privire
la bunuri.

509)

Persoana care, potrivit legii naionale este lipsit de capacitate de
exerciiu sau are capacitate de exerciiu restrns, n raporturile cu
element de extraneitate.
a. poate s opun aceast cauz de nevaliditate celui cu care a
contractat dac cocontractantul a fost de rea credin;
b. nu poate s opun aceast cauz de nevaliditate celui care, de
bun-credin la momentul ncheierii actului i conform legii locului
unde actul a fost ncheiat, a considerat-o ca fiind deplin capabil;
c. orice act ncheiat de persoana lipsit de capacitate sau cu
capacitate de exerciiu restrns este lovit de nulitate absolut.

510)

Statutul organic al filialei a unei persoane juridice, n raporturile de dr.
internaional privat, este supus:
a. nfiinata de ctre persoana juridic ntr-o alt ar este supus
legii naionale a acesteia;
b. este crmuit de legea naional a persoanei juridice unde are
stabilimentul principal;
c. este supus legii statului pe al crui teritoriu i-a stabilit
propriul sediu, independent de legea aplicabil persoanei juridice care
a nfiinat-o.

511)

Hotrrea de recunoatere a unei persoane juridice strine:
a. se public ntr-un ziar naional i se nscrie n registrul de
eviden a persoanelor juridice;
b. se public n Monitorul Oficial al Romniei n termen de 30
de zile de la data recunoaterii i este supus recursului n termen de
30 de zile de la data ultimei publicri;
c. se public n Monitorul Oficial al Romniei i ntr-un ziar
central i este supus apelului n termen de 60 de zile de la data ultimei
99
publicri.

512)

Fuziunea unor persoane juridice de naionaliti diferite poate fi
realizat dac sunt:
a. ndeplinite cumulativ condiiile prevzute de cele dou legi
naionale aplicabile statutului lor organic;
b. ndeplinite condiiile prevzute de legea naional unde i
fixeaz sediul social;
c. ndeplinite condiiile prevzute de legea naional unde i
fixeaz stabilimentul principal i acionarii sunt majoritari.

513)

Convenia de alegere a legii aplicabile regimului matrimonial se poate
ncheia:
a. numai naintea cstoriei;
b. numai n momentul celebrrii cstoriei;
c. fie naintea cstoriei, fie la momentul ncheierii cstoriei,
fie n timpul cstoriei.

514)

Convenia de alegere a legii aplicabile divorului n raporturile de drept
internaional privat trebuie:
a. ncheiat n scris, semnat i datat de soi;
b. femeia care a acceptat n mod liber ncetarea cstoriei nu
mai are nevoie de nici un nscris;
c. ntocmit conform legii locului unde s-au cstorit soii.

515)

Filiaia copilului din afara cstoriei n raporturile de dr. internaional
privat, se stabilete potrivit:
a. legii naionale a mamei;
b. legii naionale a copilului de la data naterii;
c. potrivit legii care la data cnd s-a nscut crmuiete efectele
ncetrii sau desfacerii cstoriei.

516)

n raporturile de dr. internaional privat, legea aplicabil n cazul
tgduirii paternitii copilului nscut din cstorie, este:
a. legea care crmuiete efectele generale ale cstoriei
prinilor si;
b. legea ceteniei copilului care i este cea mai favorabil dac
copilul are mai multe cetenii;
c. legii naionale a copilului de la data naterii sau legea
ceteniei copilului care i este cea mai favorabil dac copilul are mai
100
multe cetenii.

517)

Motenirea este supus:
a. legii statului pe teritoriul cruia succesorul are reedina
obinuit;
b. legii statului a crui cetenie o are cel care testeaz, n cazul
existenei unei declaraii de alegere a legii aplicabile motenirii;
c. legii situaiei imobilului ce formeaz obiectul testamentului
sau legea statului cu care actul juridic prezint legturile cele mai
strnse.

518) Legea aplicabil obligaiilor extra-contractuale:
a. se determin potrivit reglementrilor Uniunii Europene;
b. se determin potrivit nelegerii dintre pri;
c. se determin potrivit Codului civil romn.

519)

Definii legea naional, privind raporturile de drept internaional
privat:
a. prin lege naional se nelege, dispoziiile imperative
prevzute de legea romn care reglementeaz relaiile sociale de drept
public, n sens larg, avnd un element de extraneitate;
b. legea aplicabil n condiii de reciprocitate, persoanei fizice
fr cetenie sau persoanei juridice cu mai multe cetenii,
c. este legea statului a crui cetenie o are persoane fizic sau,
dup caz, legea statului a crui naionalitate o are persoana juridic;

520)

Calificarea o putem definii ca:
a. este o operaiune specific dreptului internaional privat, fiind
situaia juridic aprut n cazul n care norma conflictual a forului
trimite la un sistem de drept strin, iar acesta, prin propria norm
conflictual, nu primete competena ce i se atribuie, ci fie trimite
napoi la dreptul forului, fie trimite mai departe la dreptul unui stat
ter;
b. mecanismul prin care sistemul de drept al forului face ca doar
una dintre legile aflate n concurs s fie aplicat cu titlu de lex causae
aceasta fiind ori legea proprie ori o lege strin este metoda
conflictualist ori metoda aplicrii normelor conflictuale;
c. operaiunea lexico-juridic de determinare a sensului exact i
complet al noiunilor juridice care exprim coninutul i legtura
normei conflictuale, pentru a vedea dac un raport juridic (o situaie de
fapt concret) se include (sau nu) n aceste noiuni.
101

521)

Strinii pot pe teritoriul Romniei:
a. organiza partide politice; s nu se supun controlului
organelor de poliie;
b. s se deplaseze liber i s-i stabileasc oriunde pe teritoriul
rii reedina sau domiciliul; s tranziteze teritoriul Romniei ori de
cte ori dorete, dar fr ca durata fiecrui tranzit s depeasc 10
zile;
c. c. s rmn peste perioada pentru care li s-a aprobat dreptul
de edere.


9. DREPT PENAL. PARTEA GENERAL DAN D., SULEA C.

522)

Potrivit principiului personalitii legii penale:
a. legea penal romn nu se aplic infraciunilor svrite n
afara teritoriului Romniei;
b. legea penal romn se aplic infraciunilor comise n afara
teritoriului Romniei, dac fptuitorul este cetean strin cu
domiciliul n Romnia;
c. legea penal romn se aplic infraciunilor svrite n afara
teritoriului rii, dac fptuitorul este cetean romn sau o persoana
juridic romn.

523)

Se aplic legea penal mai favorabil:
a. atunci cnd legea nou a intervenit dup judecarea definitiv
a cauzei;
b. numai dac fapta a fost dezincriminat;
c. atunci cnd de la svrirea infraciunii i pn la judecarea
definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale.

524)

Se aplic legea penal romn n virtutea principiului personalitii,
dac:
a. infractorul este cetean romn sau o persoana juridic
romn i a comis infraciunea n strintate;
b. infractorul este cetean romn, indiferent de locul unde a
comis infraciunea;
c. infractorul este cetean strin sau apatrid care nu are
domiciliul n Romnia i a comis infraciunea pe o nav sub pavilion
romnesc.
102

525)

Legea penal romn se aplic, potrivit principiului teritorialitii,
numai dac:
a. infraciunea a fost svrit pe teritoriul Romniei, indiferent
de cetenia fptuitorului;
b. infraciunea a fost comis n strintate i fptuitorul este
cetean
c. infraciunea a fost svrit pe teritoriul Romniei i
fptuitorul este obligatoriu cetean romn sau apatrid cu domiciliul n
ar.

526)

Aplicarea legii penale mai favorabile:
a. este obligatorie n toate cazurile;
b. este obligatorie dac, dup svrirea infraciunii i pn la
judecarea definitiv a cauzei, au intervenit una sau mai multe legi
penale;
c. este obligatorie n toate cazurile numai dac infraciunea a
fost svrit pe teritoriul Romniei.

527)

Aplicarea legii penale mai favorabile:
a. este obligatorie dac, de la svrirea infraciunii i pn la
judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi
penale, indiferent de cetenia infractorului i locul svririi
infraciunii;
b. este obligatorie dac, de la svrirea infraciunii i pn la
judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi
penale, indiferent de cetenia infractorului, dac infraciunea a fost
comis pe teritoriul Romniei;
c. este obligatorie dac, de la svrirea infraciunii i pn la
judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi
penale, dac infractorul este cetean romn, indiferent de locul
comiterii infraciunii.

528)

n cazul n care fapta nu este prevzut de legea penal:
a. fptuitorul va fi sancionat ntre limitele njumtite ale
pedepsei prevzute de lege pentru acea infraciune;
b. fptuitorului I se va aplica pedeapsa amenzii n cuantumul
prevzut de lege;
c. lipsete o trstur esenial a infraciunii.

103
529)

n cazul n care fapta nu este savrit cu forma de vinovaie cerut de
legea penal:
a. fptuitorul va fi sancionat ntre limitele pedepsei prevzute
de lege pentru acea infraciune;
b. fptuitorul nu va fi pedepsit conform legii penale, deoarece
fapta nu constituie infraciune;
c. fptuitorului i se aplic de ctre instan o amend
contravenional;

530)

Infraciunea:
a. este fapta svrit cu vinovie i care prezint pericol
pentru ordinea public;
b. este singurul temei al rspunderii penale;
c. este pedepsit ntotdeauna cu nchisoare.

531)

Pentru a fi subiect activ al infraciunii persoana fizic trebuie s
ndeplineasc printre altele i condiiile generale:
a. s fie titular a valorii sociale ocrotit de lege;
b. s acioneze singur;
c. s fie responsabil.

532) Conform Codului penal in vigoare, subiect activ al infraciunii poate
fi:
a. numai persoana fizic ce a mplinit vrsta de 16 ani;
b. numai persoana fizic ce a mplinit vrsta de 18 ani;
c. persoana fizica si persoana juridica.

533) Nu pot fi subieci activi ai infraciunii:
a. brbaii n vrst de peste 60 de ani;
b. femeile n vrst de peste 55 de ani;
c. persoanele iresponsabile.

534)

Subiectul activ calificat al infraciunii trebuie s ndeplineasc printre
altele
i anumite condiii ce privesc:
a. calitatea cerut n norma incriminatoare;
b. voina de a svri o fapt calificat;
c. posibilitatea de a evita rezultatul.

104
535)

Subiectul pasiv al infraciunii trebuie s ndeplineasc printre altele i
anumite condiii ce privesc:
a. titular al valorii sociale ocrotite;
b. sa aib o calificare profesionala;
c. vrsta de minim 16 ani.

536)

Dac locul de svrire a faptei, n coninutul infraciunii, constituie o
condiie cu rol de element circumstanial agravant, nerealizarea
acesteia:
a. face ca fapta s nu mai fie infraciune;
b. nu influeneaz existena infraciunii n varianta tip;
c. nu influeneaz existena infraciunii n varianta calificat.

537)

Dac timpul svririi faptei, n coninutul infraciunii, constituie o
condiie cu rol de element circumstanial agravant, nerealizarea
acesteia:
a. face ca fapta s nu mai fie infraciune;
b. nu influeneaz existena infraciunii n varianta tip;
c. nu influeneaz existena infraciunii n varianta calificat.

538)

Cnd timpul n care se svrete fapta, n coninutul infraciunii,
reprezint o condiie esenial, nerealizarea acesteia:
a. face ca fapta s nu se realizeze n variant calificat;
b. nu influeneaz existena infraciunii;
c. face ca fapta s nu fie infraciune.

539)

Cnd locul svririi faptei constituie o cerin esenial n coninutul
infraciunii, nerealizarea acesteia:
a. face ca fapta s nu mai fie infraciune;
b. nu influeneaz existena infraciunii;
c. face ca fapta s realizeze condiiile unei tentative.

540) Elementul material al laturii obiective n coninutul infraciunii:
a. este expres desemnat;
b. se deduce din mprejurrile artate n norm;
c. poate lipsi.

541) n coninutul infraciunii, elementul material al laturii obiective:
a. se deduce din mprejurrile svririi faptei;
b. poate apare si in variante alternative;
c. nu poate consta in cuvinte sau prin scris.
105

542) Cercetarea legturii de cauzalitate este necesar:
a. n cazul infraciunilor materiale sau de rezultat;
b. numai la infraciunile formale;
c. la toate infraciunile.

543)

Existena vinoviei ca trstur esenial a infraciunii:
a. presupune ntotdeauna existena vinoviei ca element al
coninutului infraciunii
b. nu presupune ntotdeauna existena vinoviei ca element al
coninutului infraciunii;
c. este identica cu existenta vinoviei ca element al
coninutului
infraciunii.

544)

Cnd infractorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l accept,
socotind
fr temei c acesta nu se va produce, modalitatea vinoviei este:
a. intenia indirect;
b. culpa cu prevedere;
c. culpa simpl.

545)

Infraciunile omisive se svresc:
a. numai din culp cu prevedere, afar de cazul cnd legea
sancioneaz
b. fie cu intenie, fie din culp, afar de cazul cnd legea
sancioneaz numai svrirea lor cu intenie;
c. numai din culp fr prevedere.

546)

Cnd infractorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia i putea
s-l prevad, modalitatea vinoviei este:
a. intenia depit;
b. culpa cu prevedere;
c. culpa simpl.

547) Fapta constnd ntr-o aciune svrit din culp constituie
infraciune:
a. numai dac se prevede expres n legea penal;
b. ntotdeauna;
c. numai dac se sancioneaz cu nchisoare.
106

548)

Fapta constnd n inaciune constituie infraciune:
a. fie c se svrete cu intenie fie din culp dac legea nu
restrnge sancionarea numai cnd se svrete cu intenie
b. numai cnd este svrit cu intenie
c. numai cnd se svrete din culp

549)

Culpa simpl exist:
a. cnd fptuitorul nu prevede rezultatul infraciunii dei trebuia
i putea s-l prevad;
b. cnd fptuitorul nu prevede rezultatul infraciunii, pentru c
acesta nu putea sub nicio form s fie prevzut;
c. cnd fptuitorul prevede rezultatul infraciunii dar nu-l
urmrete.

550) Praeterintenia nu este:
a. o form de vinovie;
b. o cauz care nltur caracterul penal al faptei;
c. intenia depit.

551)

n cazul crei forme i modaliti a vinoviei, infractorul prevede
rezultatul faptei sale i urmrete producerea lui prin svrirea acelei
fapte:
a. intenia indirect;
b. intenia direct;
c. culpa cu prevedere.

552)

Constituie elemente ale laturii obiective a coninutului constitutiv al
unei infraciuni:
a. elementul material al infraciunii;
b. elementul subiectiv al infraciunii;
c. forma de vinovie cu care este comis fapta.

553) Verbum regens desemneaz:
a. urmarea imediat;
b. elementul material;
c. latura subiectiv.

107
554) Este cauz justificativ:
a. excesul neimputabil;
b. desistarea;
c. starea de necesitate.

555) Constituie cauz de neimputabilitate:
a. iresponsabilitatea;
b. beia incomplet voluntar;
c. beia complet voluntar.

556)

n cazul faptelor n care exist vreuna dintre cauzele justificative
prevzute de legea penal:
a. efectele cauzelor justificative nu se extind i asupra
participanilor;
b. efectele cauzelor justificative se extind i asupra
participanilor;
c. acestea nu au nici o relevan n ceea ce privete condiiile
eseniale ale infraciunii.

557)

Fapta prevzut de legea penal al crei rezultat este consecina unei
mprejurri care nu putea fi prevzut:
a. este svrit din culp fr prevedere;
b. este svrit cu intenie depit;
c. nu constituie infraciune.

558) Depirea limitelor legitimei aprri este:
a. circumstan atenuat legal;
b. o cauz care nltur rspunderea penal;
c. o cauz justificativ.

559) n cazul legitimei aprri, atacul nu trebuie s fie:
a. indirect, ndeprtat, formal;
b. material, direct, imediat;
c. injust, ndreptat mpotriva celui care se apr sau a altuia.

560)

n cazul legitimei aprri, aprarea nu trebuie s fie:
a. precedat de atac
b. realizat printr-o fapt prevzut de legea penal
c. disproporionat fa de gravitatea atacului i de mprejurrile
n care s-a produs atacul

108
561) Excesul neimputabil este:
a. circumstan atenuant legal;
b. cauza care nltur rspunderea penal;
c. o cauz de neimputabilitate.

562) Starea de necesitate este:
a. o cauz care nltur consecinele condamnrii;
b. o cauz care nltur rspunderea penal;
c. o cauz justificativ.

563)

Minoritatea fptuitorului este o cauz de neimputabilitate deoarece:
a. nltur o trstur esenial a infraciunii;
b. nu nltur caracterul penal al faptei ci nltur doar
consecinele condamnrii;
c. nltur coninutul subiectiv al infraciunii.

564) Cazul fortuit:
a. este o cauz de nepedepsire;
b. atrage reducerea cu jumtate a limitelor legale ale pedepsei;
c. este o cauz de neimputabilitate.

565)

Nu sunt cauze justificative:
a. legitima aprare;
b. cazul fortuit i intoxicaia;
c. exercitarea unui drept sau ndeplinirea unei obligaii.

566)

Svrirea infraciunii n stare de intoxicaie anume provocat pentru
comiterea faptei este:
a. circumstan agravant legal;
b. circumstan agravant judiciar;
c. cauz care nltur caracterul penal al faptei.

567) Starea de intoxicaie voluntar cu substane psihoactive, cnd a fost
provocat n vederea comiterii infraciunii:
a. poate constitui o cauz justficativ ;
b. nltur caracterul penal al faptei;
c. constituie ntotdeauna o circumstan agravant.

109
568) n dreptul penal eroarea este o cauz de neimputabilitate:
a. numai dac poart asupra greitei cunoateri a legii penale;
b. numai dac poart asupra greitei cunoateri a existenei unei
stri, situaii sau mprejurri de care depinde caracterul penal al faptei;
c. cnd privete un element constitutiv al infraciunii svrite
din culp.

569)

Eroarea:
a. nu produce efecte n cazul necunoaterii unei dispoziii legale
extrapenale;
b. se aplic i faptelor svrite din culp pe care legea penal le
pedepsete, numai dac necunoterea strii, situaiei sau mprejurrii
nu este ea nsi rezultatul culpei;
c. nu se aplic niciodat faptelor svrite din culp pe care
legea penal le pedepsete.

570)

Constrngerea moral este o cauz de neimputabilitate dac:
a. fptuitorul este ameninat cu pierderea locului de munc;
b. fptuitorul sau alt persoan este ameninat cu un pericol
grav;
c. fptuitorul putea nltura pericolul printr-o fapt neprevzut
de legea penal.

571) Lipsa unui mobil al fptuitorului n svrirea faptei penale:
a. constituie un indiciu de anormalitate psihic a fptuitorului;
b. nltur caracterul penal al faptei;
c. constituie o cauz de impunitate.

572)

Regimul executrii pedepselor privative de libertate se bazeaz, printre
altele, pe:
a. posibilitatea condamnailor de a presta, cu acordul lor, o
munc util;
b. obligaia condamnailor de a presta o munc dac li se
pltete;
c. obligaia condamnailor de a presta munci cu caracter
gospodresc, necesare locului de deinere, dac sunt remunerate.

110
573) Tentativa se pedepsete:
a. numai in cazul infraciunile contra persoanei;
b. ntotdeauna;
c. numai cnd legea prevede n mod expres aceasta.

574)


Dac cel condamnat se sustrage cu rea-credin de la executarea
amenzii:
a. instana nlocuiete aceast pedeaps cu pedeapsa nchisorii
n limitele prevzute pentru infraciunea svrit, innd seama de
partea din amenda care a fost achitat;
b. instana poate nlocui aceast pedeaps cu pedeapsa nchisorii
n limitele prevzute pentru infraciunea svrit, innd seama de
partea din amend care a fost achitat;
c. instana poate nlocui aceast pedeaps cu pedeapsa nchisorii
n limitele prevzute pentru infraciunea svrit, la care poate aduga
un spor de pn la 5 ani nchisoare, innd seama de partea din amend
care a fost achitat.

575)

Dac s-au stabilit mai multe pedepse complementare de aceeai natur
i cu acelai coninut n caz de concurs de infraciuni:
a. se aplic toate pedepsele complementare stabilite;
b. se aplic cea mai grea dintre acestea;
c. nu se mai aplic nici o pedeaps complementar.

576)

Pedepsele principale sunt:
a. deteniunea pe via, nchisoarea i interdicia de a se afla n
anumite localiti;
b. deteniunea pe via, nchisoarea i amenda;
c. deteniunea pe via, nchisoarea, amenda i interdicia de a
se afla n anumite localiti.

577)

Pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi:
a. nu poate consta n dreptul de a prsi teritoriul Romniei;
b. ntotdeauna este obligatorie;
c. const n interzicerea exercitrii, pe o perioad de la unu la 5
ani, a unuia sau mai multor drepturi.

111
578)

Pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi:
a. poate fi aplicat dac pedeapsa principal stabilit este
deteniunea pe viat;
b. poate fi aplicat pe lng oricare dintre pedepsele principale;
c. poate fi aplicat dac pedeapsa principal stabilit este
nchisoarea sau amenda i instana constat, c fa de natura i
gravitatea infraciunii, a mprejurrilor cauzei i persoana infractorului,
aceasta este necesar .

579)

Pedeapsa complementar a degradrii militare:
a. este obligatorie dac pedeapsa aplicat oricrei persoane este
de 10 ani sau mai mare;
b. este obligatorie dac pedeapsa aplicat militarilor n
activitate, rezervitilor sau celor n retragere, este nchisoare mai mare
de 10 ani sau deteniunea pe viat;
c. este facultativ dac pedeapsa aplicat militarilor n
activitate, rezervitilor sau celor n retagere este nchisoare de cel mult
10 ani sau deteniunea pe viat.

580)


Pedeapsa complementar poate fi:
a. nchisoarea de la 6 luni la 1 an;
b. ameda;
c. publicarea hotrrii de condamnare.

581)

Pedeapsa accesorie se dispune:
a. n toate cazurile n care s-a aplicat o pedeaps principal,
indiferent de natura i gravitatea acesteia;
b. dac s-a aplicat pedeapsa nchisorii sau a deteniunii pe via;
c. dac s-a aplicat pedeapsa amenzii.

582)

Pedeapsa accesorie nu se poate dispune:
a. dac infractorului i s-a aplicat deteniunea pe via;
b. dac infractorul a fost condamnat la pedeapsa nchisorii mai
mic de un an;
c. dac infractorului i s-a aplicat pedeapsa amenzii.

583)

Msurile de siguran de natur diferit, luate n cazul concursului de
infraciuni:
a. se cumuleaz;
b. se aplic cea mai grea dintre ele;
c. se aplic numai dac instana consider necesar.
112

584)

Dac n cazul concursului de infraciuni s-au luat mai multe msuri de
siguran, de aceeai natur i cu acelai coninut, dar pe durate
diferite, acestea:
a. se cumuleaz;
b. se aplic o singur dat msura de siguran cu durata cea
mai mare;
c. se aplic msura de siguran cu durata cea mai lung care
poate fi sporit.

585)

Msura de siguran a internrii medicale:
a. se aplic numai minorilor;
b. se aplic atunci cnd fptuitorul este bolnav psihic,
consumator cronic de substane psihoactive sau sufer de o boal
infecto-contagioas i prezint pericol pentru societate;
c. se aplic numai la cererea prii vtmate.

586)


Msura de siguran a internrii medicale:
a. nu este o msur educativ;
b. se aplic numai minorilor;
c. se aplic numai dac fptuitorul ndeplinete condiiile pentru
a rspunde penal i este sancionat cu o pedeaps de cel puin un an
nchisoare sau amenda.

587)

Msura de siguran a interzicerii ocuprii unei funcii sau a
exercitrii unei profesii, poate fi revocat la cerere:
a. dup terminarea un unui termen de cel puin un an, dac se
constat ca temeiurile care au impus luarea ei au ncetat;
b. dup terminarea un unui termen de cel puin 6 luni, dac se
constat ca temeiurile care au impus luarea ei au ncetat;
c. dup terminarea un unui termen de cel puin 16 luni, dac se
constat ca temeiurile care au impus luarea ei au ncetat.

588)


Sunt supuse confiscrii speciale:
a. bunurile produse prin svrirea faptei prevzute de legea
penal;
b. bunurile care au servit la svrirea unei fapte prevzute de
legea penal, indiferent n proprietatea cui se afl;
c. bunurile care au servit la svrirea unei fapte prevzute de
legea penal, indiferent cine este proprietar, cu condiia s se afle n
113
posesia fptuitorului.

589)

Sunt supuse confiscrii speciale:
a. bunurile care au fost folosite la svrirea unei infraciuni
dac sunt ale infractorului;
b. bunurile care au fost folosite la svrirea unei fapte
prevzute de legea penal, indiferent n proprietatea cui se afl;
c. bunurile care au fost folosite la svrirea unei fapte
prevzute de legea penal dac sunt ale prii vtmate.

590)

Sunt supuse confiscrii speciale:
a. bunurile care au fost date pentru a determina svrirea unei
fapte penale;
b. bunurile care au fost folosite la svrirea unei fapte
prevzute de legea penal, indiferent n proprietatea cui se afl;
c. bunurile care au fost folosite la svrirea unei fapte
prevzute de legea penal dac sunt ale prii responsabile civilmente.

591)

n cazul confiscrii extinse, prin bunuri se nelege:
a. doar cele a cror deinere este interzis prin legea penal;
b. i sumele de bani;
c. doar cele produse prin svrirea faptei prevzute de legea
penal.

592)

n cazul confiscrii speciale:
a. se confisc doar bunurile folosite imediat dup svrirea
faptei;
b. se confisc i bunuri sau bani obinui din exploatarea
bunurilor supuse confiscrii, precum i bunuri produse de acestea, cu
anumite excepii prevzute de art. 112 C. pen., alin 1, lit. b i lit. c;
c. se confisc doar sume de bani.

593)

Msura de siguran a interzicerii ocuprii unei funcii sau a exercitrii
unei profesii (art.111 C. pen.) se reine cnd:
a. fptuitorul a svrit fapta datorit necunoaterii legii penale;
b. fptuitorul a svrit fapta datorit incapacitii, nepregtirii
sau a altor cauze care l fac inapt pentru ocuparea unei funcii, pentru
exercitarea unei profesii sau meserii, ori pentru desfurarea unei alte
activiti;
114
c. fptuitorul a svrit fapta datorit capacitii sale
extraordinare de munc.

594)

Face parte din categoria msurilor de siguran:
a. amenda;
b. internarea medical;
c. degradarea militar.

595)

Face parte din categoria msurilor de siguran:
a. deteniunea pe viat;
b. confiscarea extins;
c. interzicerea exercitrii unor drepturi.

596)

Face parte din coninutul pedepsei complementare a interzicerii
exercitrii unor drepturi :
a. dreptul la viat;
b. dreptul de a alege;
c. dreptul la aprare n cadrul procesului penal.

597)

Pedepsele complementare se pot dispune pe o perioad :
a. de maxim un an;
b. de la unu la 5 ani;
c. de minim 5 ani.

598)

Care dintre urmtoarele drepturi din coninutul pedepsei
complementare a interzicerii exercitrii unor drepturi se dispun
cumulativ:
a. dreptul de a ocupa o funcie care implic exerciiul autoritii
de stat i dreptul de a alege;
b. dreptul de a fi ales n autoritile publice sau n orice alte
funcii publice i dreptul de a ocupa o funcie care implic exerciiul
autoritii de stat;
c. dreptul de a fi ales n autoritile publice sau n orice alte
funcii publice i dreptul de alege.

599)

Msura de siguran a obligrii la tratament medical:
a. nu se poate dispune n cazul minorilor care au mplinit vrsta
de 16 ani;
b. se aplic numai minorilor;
c. cnd este luat fa de o persoan care nu urmeaz
115
tratamentul, se poate dispune internarea medical.

600)

Scopul msurilor de siguran este de a:
a. pedepsi fptuitorul cu pedepsa amenzii ;
b. nltura starea de pericol i prentmpinare svririi faptelor
prevzute de legea penal;
c. interzice exercitarea unor drepturi.

601)

Conform Codului penal romn, actele preparatorii:
a. nu sunt niciodat incriminate;
b. sunt considerate contravenii sau abateri disciplinare i se
sancioneaz cu amend;
c. sunt incriminate ca infraciuni autonome dac au caracter
univoc i sunt periculoase.

602)

Cnd hotrrea de a svri o infraciune a fost pus n executare, dar
executarea a fost ntrerupt, se realizeaz:
a. o tentativ relativ improprie;
b. o tentativ imperfect;
c. o tentativ perfect.

603) Tentativa la infraciunile din culp:
a. se sancioneaz atunci cnd legea prevede expres;
b. nu este posibil;
c. nu se sancioneaz.

604)

Cnd sunt prevzute n lege pedepse alternative pentru infraciunea
svrit, tentativa la o astfel de infraciune se sancioneaz cu
pedeapsa:
a. aleas dintre cele alternative ale crei limite se reduc la
jumtate;
b. mai grav ale crei limite se reduc la jumtate;
c. mai uoar, cuprins ntre limitele ei speciale reduse la
jumtate.

605) mpiedicarea consumrii faptei este:
a. o cauz care nltur caracterul penal al faptei;
b. o cauz de nepedepsire;
c. o circumstan atenuant.

116
606)

Cnd hotrrea de a svri o infraciune a fost pus n executare,
executare care a fost dus pn la capt, dar nu s-a produs rezultatul, se
realizeaz:
a. o tentativ ntrerupt;
b. o tentativ absurd;
c. o tentativ perfect.

607)

Cnd pentru infraciunea svrit sunt prevzute n lege pedepse
alternative, tentativa la o astfel de infraciune se sancioneaz, atunci
cnd se prevede aceasta, cu pedeapsa:
a. mai uoar, cuprins ntre limitele ei speciale;
b. mai grav ale crei limite se reduc la jumtate;
c. aleas dintre cele alternative, ale crei limite se reduc la
jumtate.

608)

Cnd imposibilitatea de consumare a infraciunii se datoreaz modului
cum a fost conceput executarea, se realizeaz:
a. o tentativ perfect;
b. o tentativ imperfect;
c. o tentativ absolut improprie.
609)

Tentativa la svrirea unei infraciuni se sancioneaz:
a. numai la infraciunile omisive i dac instana apreciaz
necesar aplicarea pedepsei;
b. cu o pedeapsa cuprins ntre jumtatea minimului i
jumtatea maximului prevzut de lege pentru infraciunea consumat;
c. numai dac pedeapsa prevzut de lege pentru infraciunea
consumat este mai mare de 6 luni.

610) Desistarea i mpiedicarea producerii rezultatului sunt:
a. cauze care nltur rspunderea penal;
b. cauze de nepedepsire;
c. cauze care nltur executarea pedepsei.

611)

Actele preparartorii sunt posibile numai n cazul infraciunilor comise:
a. din culp;
b. cu intenie;
c. cu orice form de vinovie.

117
612)

Actele preparatorii:
a. pot fi numai acte de pregtire material;
b. pot fi acte de pregtire material i moral;
c. nu sunt mprite n nici o categorie.

613)



Tentativa nu este posibil:
a. la infraciunile svrite cu intenie;
b. la infraciunile svrite printr-o aciune;
c. la infraciunile cu execuie prompt.

614)

n situaia n care o cantitate de otrav este insuficient pentru a ucide
o persoan, se realizeaz o tentativ:
a. o tentativ absolut improprie;
b. o tentativ relativ improprie;
c. o tentativ imperfect.

615)

Tentativa:
a. este posibil indiferent de natura infraciunii svrite;
b. se pedepsete n toate cazurile n care pedeapsa prevzut de
lege pentru infraciunea consumat este mai mare de un an nchisoare;
c. nu este posibil n cazul infraciunilor din culp.

616) Desistarea este:
a. cauz de impunitate;
b. cauz care nltur caracterul penal al faptei;
c. cauz care nltur consecinele condamnrii
617)

Nu exist tentativ:
a. n cazul n care consumarea infraciunii nu a fost posibil
datorit insuficienei sau defectuozitii mijloacelor folosite;
b. atunci cnd consumarea infraciunii nu a fost posibil datorit
mprejurrii c, n timpul cnd s-au svrit actele de executare,
obiectul lipsea de la locul unde fptuitorul credea c se afl;
c. atunci cnd imposibilitatea de consumare a infraciunii este
datorit modului cum a fost conceput executarea.

618) Tentativa se pedepsete:
a. numai cnd legea penal prevede expres aceasta;
b. n cazul infraciunii de ucidere din culp;
c. numai cnd limita minim a pedepsei este de un an sau mai
118
mare.

619)

n cazul infraciunii continue succesive, prin ntreruperea activitii i
reluarea acesteia:
a. se epuizeaz infraciunea continu i se svrete o nou
infraciune continu;
b. nu este afectat existena infraciunii unice continue;
c. se realizeaz coninutul unei infraciuni complexe.

620)

n cazul infraciunii continuate i al infraciunii complexe:
a. exist pluralitate de infraciuni;
b. exist unitate sau pluralitate de infraciuni numai dac sunt
ndeplinite condiiile prevzute de lege;
c. nu exist pluralitate de infraciuni.

621) Infraciunea continuat se comite:
a. numai cu praeterintentie;
b. numai cu intenie;
c. numai din culp cu prevedere.

622)

Coautorul, instigatorul i complicele la o infraciune svrit cu
intenie se sanioneaz cu:
a. jumtate din pedeapsa prevzut de lege pentru autor ;
b. pedeapsa prevzut de lege pentru autor;
c. pedeapsa amenzii.
623) Infraciunea continuat se epuizeaz:
a. la data comiterii ultimului act de executare;
b. la data comiterii primului act de executare;
c. la data comiterii fiecrui act de executare.

624)

Infraciunea continuat exist atunci cnd:
a. dup o condamnare definitiv, cel condamnat svrete din
nou o infraciune;
b. o persoan svrete la diferite intervale de timp, dar n
realizarea aceleiai rezoluii mai multe aciuni sau inaciuni care
prezint, fiecare n parte, coninutul unei infraciuni;
c. n coninutul unei infraciuni intr, ca circumstan agravant
sau atenuant, o aciune sau inaciune svrit n mod repetat, care
constituie prin ea nsi o fapt prevzut de legea penal.

119
625) Nu sunt forme ale unitii legale de infraciune:
a. infraciunea de obicei;
b. infraciunea complex;
c. infraciunea deviat.

626)

Unitatea de rezoluie infracional cu care se svresc aciunile sau
inaciunile caracterizeaz:
a. concursul de infraciuni;
b. infraciunea continuat;
c. infraciunea complex.

627) Pluralitatea de infraciuni constituie, dup caz:
a. instigare, ori complicitate, sau coautorat;
b. concurs de infraciuni, recidiv sau pluralitate intermediar;
c. infraciune continu, sau continuat, ori complex.

628) Nu este aplicabil cumulul juridic:
a. n cazul concursului ideal de infraciuni;
b. n cazul revocrii suspendrii condiionate a executrii
pedepsei;
c. n cazul recidivei mari postcondamnatorii.

629)

Sporul aplicabil celei mai grele pedepse cu nchisoarea, dintre cele
stabilite de instana de judecat, n cazul concursului de infraciuni,
poate fi:
a. doar pn la maximul special al acesteia;
b. pn la o treime din maximul special al acesteia;
c. adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse
stabilite.

630)

Cnd pentru comiterea a trei infraciuni concurente, instana de
judecat a stabilit o pedeaps cu amenda, o pedeaps cu nchisoarea i
pedeapsa deteniunii pe via, se aplic:
a. pedeapsa deteniunii pe via i amenda;
b. pedeapsa deteniunii pe via i amenda dac se apreciaz c
este necesar;
c. pedeapsa deteniunii pe via.

120
631)

n cazul concursului de infraciuni, pedeapsa cu nchisoarea cea mai
grea, dintre cele stabilite:
a. se aplic obligatoriu;
b. se poate aplica;
c. aplicarea ei este lsat la aprecierea instanei.

632)

Instigatorul este persoana care determin o alt persoan s
svreasc o fapt prevazut de legea penal. Aceast fapt de
determinare se svrete:
a. cu intenie;
b. din culp;
c. fr vinovie.

633)

Potrivit Codului penal romn, suma corespunztoare unei zile amend
este cuprins ntre :
a. 50 lei si 500 lei;
b. 10 lei si 50 lei;
c. 10 lei i 500 lei.

634)


Exist concurs ideal de infraciuni cnd:
a. o aciune sau inaciune, comis de aceeai persoan, datorit
mprejurrilor n care a avut loc i urmrilor pe care le-a produs,
ntrunete elementele mai multor infraciuni;
b. aciunile sau inaciunile au fost comise de dou sau mai multe
persoane n calitate de coautori, la diferite intervale de timp, dar n
realizarea aceleiai rezoluii infracionale;
c. cnd, n coninutul concret al unei aciuni/inaciuni, intr o
alt aciune/inaciune, care, prin ea nsi, constituie o fapt prevzut
de legea penal.

635)

n cazul concursului de infraciuni, dac pentru o infraciune s-a
stabilit
pedeapsa nchisorii, iar pentru cealalt infraciune pedeapsa amenzii:
a. se aplic pedeapsa nchisorii cumulat cu aceea a amenzii, ale
cror limite se reduc la jumtate;
b. se aplic pedeapsa nchisorii la care se adaug pedeapsa
amenzii, n totul sau n parte;
c. se aplic pedeapsa nchisorii la care se aduga in intregime
pedeapsa amenzii.

121
636) n cazul concursului cu conexitate etiologic:
a. infraciunile se svresc din culp;
b. infraciunile se svresc cu intenie;
c. infraciunile se svresc una cu intenie i alta din culp.

637) Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie s
respecte, ca msur de sigurant urmtoarea:
a. s nu prseasc locuina;
b. s anune n prealabil orice schimbare a locuinei i orice
deplasare care depete 2 zile;
c. s comunice schimbarea locului de munc.

638)

Pentru stabilirea strii de recidiv se ine seama i de o hotrre de
condamnare pronunat n stintate, pentru o fapt prevzut i de
legea penal romn, dac:
a. hotrrea de condamnare a fost recunoscut conform legii;
b. pedeapsa nchisorii este mai mare de 6 luni sau amenda;
c. pedeapsa nchisorii este mai mare de 6 luni sau deteniune pe
via indiferent de forma de vinovatei cu care a fost svrita
infraciunea.

639)

Infraciunile svrite din culp:
a. pot constitui al doilea termen al recidivei;
b. nu pot constitui nici primul nici al doilea termen al recidivei;
c. constituie primul termen ns nu pot constitui al doilea
termen al recidivei.

640)

Liberarea condiionat n cazul deteniunii pe viat, poate fi dispus
dac:
a. dac cel condamnat a excutat efectiv 20 ani de deteniune;
b. dac cel condamnat a excutat efectiv 25 ani de deteniune;
c. dac cel condamnat a avut o bun conduit pe durata a
jumtate din perioada de 20 ani de nchisoare pe care a executat-o.

641) Recidiva nu este:
a. o cauz personal de agravare a pedepsei;
b. o pluralitate de infraciuni;
c. o unitate de infraciuni.

122
642)

Liberarea condiionat n cazul nchisorii poate fi dispus dac:
a. cel condamnat se afl n executarea pedepsei n regim nchis;
b. cel condamnat se afl n executarea pedepsei n regim
semideschis sau deschis;
c. cel condamnat e executat cel puin o treime din durata
pedespei, n cazul nchisorii care nu depete 10 ani.

643)

ntotdeauna cnd o infraciune este comis din culp:
a. nu exist recidiv;
b. exist recidiv, dar numai dac primul termen l constituie o
infraciune intenionat;
c. exist recidiv, dup caz, postcondamnatorie sau
postexecutorie, dac sunt ndeplinite cumulativ condiiile.

644)



n caz de concurs de infraciuni:
a. cnd s-au stabilit numai pedepse cu nchisoarea, se aplic
pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din
totalul celorlalte pedepse stabilite;
b. cnd s-a stabilit o pedeaps cu nchisoarea i una cu amenda,
se aplic pedeapsa nchisorii la care se adaug amenda n totul sau n
parte;
c. cnd s-a stabilit o pedeaps cu deteniune pe via i o
pedeaps cu amenda, se aplic pedeapsa deteniunii pe via la care se
poate aduga amenda n totul sau n parte.

645)

Pentru dou infraciuni concurente instana de judecat a stabilit o
pedeaps cu nchisoarea i o pedeaps cu amenda i a dispus aplicarea
doar a pedepsei nchisorii:
a. soluia instanei este greit, fiindc trebuia s aplice pe lng
pedeapsa nchisorii si pedeapsa amenzii in intregime;
b. instana trebuia s sporeasc pedeapsa nchisorii ca
echivalent al pedepsei cu amenda;
c. soluia instanei este legal.

646)

n cazul concursului de infraciuni, cu conexitate consecvenional,
infraciunile se svresc:
a. ambele din culp;
b. prima infraciune cu intenie ori din culp i a doua numai cu
intenie;
c. prima infraciune cu intenie i a doua din culp.
123

647)

Dac se dispune liberarea condiionat n cazul deteniunii pe viat,
condamantul este supus unui termen de supraveghere, ncepnd de la
data liberrii condiionate, de:
a. 10 ani;
b. 1 an;
c. 5 ani.

648)

n cazul infraciunilor svrite pe teritoriul rii, legea penal romn:
a. se poate aplica apatrizilor cu domiciliul n ar sau n
strintate;
b. se aplic numai fptuitorilor, ceteni romni i ceteni
strini;
c. se aplic numai fptuitorilor, ceteni romni i apatrizilor cu
domiciliul n ar;

649)

Cnd dup aplicarea unei pedepse cu nchisoare de 3 ani, pentru o
infraciune pedepsibil de legea veche cu nchisoare de la 2 la 8 ani, iar
noua lege prevede pentru aceeai infraciune pedeapsa nchisorii de la
1 la 4 ani, dar executarea ei s-a prescris, termenul de reabilitare este
de:
a. 4 ani;
b. 5 ani;
c. c) 6 ani.

650)

Legea penal mai favorabil se stabilete:
a. n funcie de pedepsele complementare;
b. n funcie de pedepsele principale, dac acestea nu sunt
prevzute n aceleai limite;
c. n funcie de combinarea dispoziiilor mai favorabile din
legile succesive.

651)

Cnd dup executarea complet a pedepsei nchisorii de 3 ani, pentru
infraciune svrit n minoritate, pedepsit de legea veche cu
nchisoare de la 2 Ia 10 ani, iar noua lege prevede pentru aceeai
infraciune pedeapsa nchisorii de la 1 la 5 ani, calcularea primului
termen al recidivei postexecutorii:
a. este lsat la aprecierea instanei de judecat;
b. are n vedere pedeapsa de 3 ani pronunat i deja executat;
c. nu are loc, neopernd starea de recidiv.
124

652)

Legea penala romn nu se aplic:
a. infraciunilor svrite de reprezentani diplomatici ai statelor
strine, acreditai n Romnia;
b. infraciunilor svrite pe o aeronav romn, aflat n afara
granielor naionale, oriunde s-ar afla aeronava;
c. infraciunilor svrite la bordul navelor ori aeronavelor
comerciale strine, chiar dac se afl n porturi ori aeroporturi
romneti.

653)

Pentru aplicarea legii noi mai favorabile, n cazul pedepselor
definitive, este necesar:
a. s existe o hotrre de condamnare definitiv la pedeapsa
nchisorii sau amenzii;
b. pedeapsa aplicat i rmas definitiv s fie mai mic dect
maximul special prevzut n legea nou;
c. pedeapsa aplicat i rmas definitiv s fie mai mare dect
maximul special prevzut n legea nou.

654) Legea penal romn nu se aplic, n niciun caz:
a. infraciunilor svrite pe teritoriul altor state;
b. infractorilor, ceteni strini, pentru infraciuni svrite pe
teritoriul altor state;
c. atunci cnd printr-o convenie internaional se dispune altfel.

655)

Cnd, dup executarea complet a pedepsei nchisorii de 8 ani,
intervine o lege care, pentru aceeai infraciune, prevede pedeapsa
nchisorii ntre 1 i 5 ani:
a. termenul de reabilitare judectoreasc este de 5 ani;
b. termenul de reabilitare judectoreasc este de 6 ani i 6 luni.
c. termenul de reabilitare judectoreasc este de 4 ani.

656)

Sunt condiii ale principiului realitii:
a. infraciunea trebuie s fie una prin care s-a pricinuit o vtmare
grav sntii unui cetean romn;
b. infractorul s fie cetean strin ori persoan iar cetenie;
c. infraciunea s se svreasc n ar sau n strintate.

125
657)

Cnd dup executarea complet a pedepsei nchisorii de 3 ani, pentru
infraciune svrit n minoritate, pedepsit de legea veche cu
nchisoare de la 2 Ia 10 ani, iar noua lege prevede pentru aceeai
infraciune pedeapsa nchisorii de la 1 la 5 ani, calcularea primului
termen al recidivei postexecutorii:
a. nu are loc, neopernd starea de recidiv;
b. este lsat la aprecierea instanei de judecat;
c. are n vedere pedeapsa de 3 ani pronunat i deja executat.

658)

Principiul retroactivitii legii penale:
a. are n vedere situaiile cnd fapta continu s rmn
infraciune sub legea nou sub alt denumire;
b. are n vedere i situaiile cnd fapta este abrogat n legea
special, dar rmne ca infraciune n legea penal general sau ca
modalitate de svrire a altei infraciuni;
c. are n vedere ipoteza dezincrirninrii faptei prin legea nou.

659)

n cazul aplicrii legii romne conform principiului universalitii:
a. punerea n micare a aciunii penale se face cu autorizarea
prealabil a procurorului general al PICCJ.
b. nu este indiferent dac, potrivit legii statului unde s-a svrit
infraciunea, exist o cauz care mpiedic punerea n micare a aciunii
penale;
c. este indiferent dac, potrivit legii statului unde s-a svrit
infraciunea, exist o cauz care mpiedic punerea n micare a aciunii
penale.

660)

Sistemul romn de acordare a extrdrii este:
a. guvernamental;
b. jurisdicional;
c. mixt.

661)

Potrivit principiului neretroactivitii legii penale:
a legea penal se poate aplica i faptelor care, la data cnd au
fost svrite, nu erau prevzute ca infraciuni;
b legea penal dispune numai pentru viitor, nu i pentru trecut,
cnd este vorba de incriminarea faptelor;
c legea penal care incrimineaz fapte ce anterior nu erau
prevzute ca infraciuni se poate aplica faptelor svrite mai nainte de
intrarea ei n vigoare.

126
662)

Potrivit principiului retroactivitii legii penale (art. 4 C. pen.), odat cu
intrarea n vigoare a legii noi:
a nceteaz executarea pedepselor i a msurilor educative, dar
continu executarea msurilor de siguran pronunate n baza legii
vechi;
b nceteaz executarea pedepselor i a msurilor educative, dar
opereaz toate consecinele penale ale hotrrilor judectoreti
privitoare la faptele ce au fost dezincriminate;
c condamnatul pentru o infraciune ce ulterior a fost
dezincrirninat, este considerat fr antecedente penale.

663)

Dac o persoan condamnat la pedeapsa deteniunii pe via a nceput
executarea la vrsta de 58 de ani:
a la mplinirea vrstei de 65 de ani, pedeapsa deteniunii pe via
se nlocuiete cu nchisoarea pe timp de 30 de ani;
b poate fi liberat condiionat numai la mplinirea vrstei de 78 de
ani, dac sunt ndeplinite i celelalte condiii ale liberrii condiionate;
c poate fi liberat condiionat la mplinirea vrstei de 73 de ani,
dac sunt ndeplinite i celelalte condiii ale liberrii condiionate.

664) Regimul nchis se aplic iniial persoanelor condamnate:
a la pedeapsa nchisorii, indiferent de durata acesteia;
b la pedeapsa nchisorii mai mare de un an, dar care nu depete
5 ani;
c la pedeapsa nchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depete
13 ani.

665)

n cazul infraciunilor svrite n concurs ideal:
a. concursul poate fi omogen;
b. concursul nu poate fi eterogen;
c. sub raport subiectiv, nu pot fi svrite toate din culp.

666)

Prin infraciune, n sensul legii penale, se nelege:
a. orice fapt prevzut de legea penal;
b. ndeplinirea cumulativ a trsturilor faptei (vinovie, caracter
nejustificat, caracter imputabil i prevederea n legea penal);
c. orice fapt penal svrit cu vinovie.

127
667)

Constituie sanciuni n dreptul penal:
a. pedepsele;
b. pedepsele, msurile de siguran i msurile educative;
c. sanciunile civile ce constau n restituiri i despgubiri.

668)

Liberarea condiionat poate fi meninut chiar dac pedeapsa
pronunat pentru noua infraciune, svrit n termenul de
supraveghere, este nchisoarea ce urmeaz s se execute ntr-un loc de
detenie:
a. dac judecarea noii infraciuni a avut loc dup mplinirea
duratei pedepsei;
b. dac hotrrea de condamnare a rmas definitiv cu cteva zile
mai nainte de mplinirea duratei pedepsei;
c. n nicio situaie.

669)

Constituie alternative la sanciunile de drept penal:
a. renunarea la aplicarea pedepsei;
b. amnarea aplicrii pedepsei;
c. nlocuirea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci
neremunerate n folosul comunitii;

670)

n cazul svririi de ctre un minor a unei infraciuni pentru care se
prevede pedeapsa deteniunii pe via alternativ cu pedeapsa nchisorii
ntre 15 i 25 ani, instana:
a. poate alege msura educativ privativ de libertate a internrii
ntr-un centru de detenie, pe o perioad ntre 5 i 15 ani;
b. poate alege pedeapsa deteniunii pe via, pe care nu o poate
aplica, caz n care va aplica pedeapsa nchisorii de la 2 la 5 ani;
c. nu va putea dispune n nicio situaie executarea n penitenciar.

671)

n cazul infraciunilor contra patrimoniului (art. 228-256 C. pen.),
tentativa este posibil:
a. la toate infraciunile;
b. la toate infraciunile, cu excepia distrugerii din culp i a
nsuirii bunului gsit, n modalitatea sa omisiv;
c. la toate infraciunile, cu excepia tulburrii de posesie i a
nsuirii bunului gsit, ambele n modalitatea lor omisiv.

128
672)

n cazul praeterinteniei:
a. fapta se svrete numai cu intenie direct, iar rezultatul mai
grav se produce din culp;
b. fapta se svrete cu intenie direct sau indirect, iar
rezultatul mai grav se produce din culp;
c. fapta se svrete cu intenie sau din culp, iar rezultatul mai
grav se produce din culp.

673)

Caracteriznd intenia indirect i praeterintenia, rezult c:
a. ambele sunt forme mixte de vinovie;
b. la ambele rezultatul produs nu este urmrit;
c. la ambele fptuitorul poate aciona cu intenie direct.

674)

n cazul concursului cu conexitate consecvenional:
a. infraciunea efect poate fi comis cu intenie sau din culp;
b. infraciunea cauz poate fi svrit cu intenie sau din culp;
c. hotrrea de a svri infraciunea efect este luat concomitent
cu svrirea infraciunii cauz.

675)

Constituie trsturi eseniale ale infraciunii:
a. prevederea faptei n legea penal, vinovia, caracterul
nejustificat al faptei i imputabilitatea faptei;
b. coninutul infraciunii, factorii infraciunii i pedeapsa;
c. pericolul social, vinovia i prevederea n legea penal.

676)

A, instigator, l determin cu intenie pe B s svreasc infraciunea
de furt prevzut de art. 228 Cod pen., ns B, dup instigare, se
desisteaz. Instigatorul:
a. nu este sancionat;
b. este sancionat potrivit art. 49 raportat la art. 228 C. pen.;
a. este sancionat potrivit art. 47 raportat la art. 228 C. pen..

677)

Tentativa nu este posibil:
a. numai la infraciunile svrite din culp;
b. numai la infraciunile svrite cu praeterintenie;
c. la infractiunile svrite prin inaciune.

129
678) In cazul culpei cu prevedere:
a. fptuitorul prevede rezultatul, rezultat care nu este urmrit, dar
accept eventualitatea producerii lui;
b. fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l urmrete, nu-l
accept, dar consider far temei c acesta nu se va produce;
c. fptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia i
putea s-l prevad.

679)

Constituie infraciuni cu pluralitate de subieci activi:
a. incestul i agresiunea sexual;
b. incestul, violul i tlhria;
c. incestul i bigamia.

680)

Sunt condiii ale rspunderii penale n cazul persoanelor juridice:
a. forma de vinovie pentru comiterea unei infraciuni este
totdeauna intenia;
b. sunt exceptate de la rspunderea penal persoanele juridice, n
cazul n care persoanele fizice care au contribuit, n orice mod, la
svrirea aceleiai infraciuni nu rspund penal;
c. rspund penal i instituiile publice care desfoar o activitate
ce poate face obiectul domeniului privat.

681)

Intenia supravenit:
a. nu este posibil la infraciunile continue;
b. este posibil la infraciunile continue;
c. este posibil la infraciunile aflate n concurs ideal.

682)

n cazul inteniei indirecte:
a. fptuitorul prevede rezultatul, nu-l urmrete, dar accept
eventualitatea producerii lui;
b. fptuitorul nu prevede rezultatul, nu l urmrete, dei trebuia i
putea s-l prevad;
c. fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l urmrete, nu-l
accept i consider fr temei c acesta nu se va produce.

683)

Persoanele juridice, n cazul instituiilor publice:
a. rspund penal numai pentru infraciunile svrite n realizarea
obiectului de activitate su n interesul ori n numele persoanei juridice,
dac fapta a fost svrit cu forma de vinovie prevzut de legea
penal;
130
b. rspund penal numai dac desfoar o activitate ce poate face
obiectul domeniului privat;
c. rspund penal numai dac este atras rspunderea penal a
persoanei fizice care a contribuit, n orice mod, la svrirea aceleiai
infraciuni.

684)

n cazul culpei fr prevedere:
a. fptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, dei trebuia i
putea s-l prevad;
b. fptuitorul prevede rezultatul faptei sale, nu-l urmrete, dar
accept eventualitatea producerii lui;
c. fptuitorul nu prevede rezultatul faptei sale, nu-l urmrete, dar
acesta se produce ntr-o form agravat.

685)

Sunt condiii privind subiectul pasiv al infraciunii:
a. subiectul pasiv al infraciunii poate fi i persoana pgubit prin
infraciune;
b. persoana fizic sau persoana juridic pot sau nu s fie titulari ai
valorii sociale ocrotite penal;
c. totdeauna subiectul pasiv al infraciunii are i calitatea de
persoan pgubit.

686)

Constituie cauze justificative, conform dispoziiilor noului Cod penal:
a. legitima aprare i starea de necesitate;
b. legitima aprare i minoritatea fptuitorului;
c. legitima aprare i iresponsabilitatea.

687)

Cauzele supravenite:
a. pot zdrnici consumarea, fcnd s dispar obiectul material
al infraciunii;
b. nu pot opri executarea sau nu pot mpiedica producerea
rezultatului;
c. i produc efectele nainte sau dup ce executarea a fost
nceput de autor.

688)

Pedeapsa accesorie:
a. este o pedeaps alturat pedepselor principale;
b. a interzicerii exercitrii drepturilor prevzute de art. 66 alin. (1)
lit. a), b) i lit. d)-o) C. pen. se aplic chiar dac unele dintre aceste
drepturi nu ar fi putut fi interzise ca pedeaps complementar;
c. prevederea art. 67 C. pen. este aplicabil i inculpailor minori
131
i se va executa odat cu rmnerea definitiv a hotrrii de
condamnare.

689) Pedeapsa complementar a dizolvrii persoanei juridice:
a. se aplic atunci cnd persoana juridic a fost constituit n
scopul svririi de infraciuni i cnd obiectul su de activitate a fost
deturnat n acest scop;
b. se aplic n caz de neexecutare cu rea-credin a uneia dintre
pedepsele complementare prevzute n art. 136 alin. (3) lit. a)-d) C.
pen.;
c. se aplic dac, pn la mplinirea termenului de 3 luni n care
instana a dispus suspendarea activitii persoanei juridice, aceasta nu
execut, cu rea-credin, pedeapsa complementar a afirii sau
publicrii hotrrii de condamnare.

690) Nu constituie cauz justificativ:
a. consimmntul persoanei vtmate n cazul uciderii la cererea
acesteia;
b. svrirea n legitim aprare a unei fapte prevzute de legea
penal;
c. svrirea n stare de necesitate a unei fapte prevzute de legea
penal.

691)


Nu constituie cauze de neimputabilitate:
a. constrngerea fizic, constrngerea moral i excesul
neimputabil;
b. minoritatea, iresponsabilitatea i intoxicaia;
c. eroarea, cazul fortuit i starea de necesitate.

692) Dup caracterul lor, urmtoarele cauze care nltur caracterul pena) al
faptei pot fi clasificate astfel:
a. sunt cauze reale constrngerea fizic i constrngerea moral;
b. sunt cauze personale intoxicaia i minoritatea;
c. sunt cauze reale eroarea i cazul fortuit.

693) Se afl n stare de legitim aprare acela care svrete fapta pentru a
nltura:
a. un atac material, direct, imediat i injust, ndreptat mpotriva sa
i care afecteaz drepturile celui atacat;
b. un atac material, direct, imediat i injust, ndreptat mpotriva
altuia i care pune n pericol grav drepturile celui atacat;
132
c. un atac material, direct, imediat i injust, care pune n pericol
persoana sau drepturile celui atacat, dac aprarea este proporional
cu gravitatea atacului.

694) n cazul legitimei aprri, nu sunt ndeplinite condiiile atacului, dac:
a. ntre victim i agresorul care amenin cu o arm de foc se
afl o poart nchis;
b. cel ce riposteaz n faa atacului dezlnuit al unui iresponsabil
nu cunoate starea de iresponsabilitate a agresorului;
c. ntre victim i agresorul care a dezlnuit atacul, avnd n
mn un topor, se afla o distan de 200 m.

695) n cazul legitimei aprri, atacul este imediat, atunci cnd:
a. presupune doar declanarea, nu i iminena lui;
b. pericolul pe care-l reprezint pentru valoarea social este pe
cale s se iveasc;
c. exist un interval de timp ntre nceputul atacului i momentul
ivirii pericolului.

696) Condiiile atacului, n cazul legitimei aprri, nu sunt realizate, atunci
cnd:
a. mpotriva atacului periculos nu riposteaz victima agresiunii, ci
o alt persoan care ntmpltor era prezent;
b. dei victima nu dorea s se apere mpotriva atacului, o alt
persoan a intervenit i a respins atacul agresorului;
c. cel ce riposteaz n faa atacului dezlnuit de un iresponsabil
cunoate starea de iresponsabilitate a agresorului.

697) Fapta aceluia care svrete fapta prevzut de legea penal, pentru a
respinge ptrunderea n locuina sa, fr drept i prin efracie, a unei
persoane:
a. se bucur ntotdeauna de prezumia absolut de aprare
legitim;
b. este apreciat de organul judiciar ca fiind aprare legitim sau
nu;
c. are ntotdeauna caracter licit.

133
698)


Fapta svrit n stare de necesitate:
a. este infraciune, dar nu se pedepsete;
b. este infraciune, dar nu se pedepsete, deoarece nu este
svrit cu vinovie;
c. nu este infraciune, deoarece nu este svrit cu vinovie.

699) Pentru a fi considerat svrire n stare de necesitate, aciunea de
salvare a valorilor sociale artate n art. 20 alin. (2) C. pen. trebuie s
ndeplineasc, printre altele, urmtoarele condiii:
a. s se realizeze prin svrirea unei infraciuni;
b. s fi constituit mijloc de nlturare a pericolului;
c. s nu se cauzeze urmari vdit mai grave dect acelea care s-ar
fi produs dac pericolul nu era nlturat.

700)

n cazul strii de necesitate:
a. este nlturat rspunderea civil n toate cazurile;
b. este nlturat rspunderea civil doar cnd prejudiciul este
rezultatul aciunii fptuitorului;
c. este nlturat rspunderea civil cnd pericolul s-a produs prin
fapta persoanei vtmate.

701)

Sunt condiii ale constrngerii fizice:
a. s existe o constrngere asupra fizicului unei persoane
provenind doar din partea unei alte persoane sau din partea unui
eveniment;
b. cel constrns s nu fi putut rezista constrngerii;
c. sub imperiul constrngerii, persoana s svreasc o
infraciune.

702)

Sunt condiii ale constrngerii morale:
a. s existe o aciune de constrngere exercitat prin ameninare;
b. sub imperiul constrngerii s se svreasc o infraciune;
c. fapta s fie svrit numai dac nu exista o alt posibilitate de
a se nltura pericolul provenit prin ameninare.

703)

Sunt condiii ale cazului fortuit:
a. rezultatul socialmente periculos al faptei s fie consecina
interveniei unei persoane strine;
b. fptuitorul s fi fost n imposibilitate de a prevedea intervenia
care a produs rezultatul;
c. fapta care a produs rezultatul socialmente periculos s fie
134
infraciune.

704)

Iresponsabilitatea privete:
a. doar incapacitatea psihic a persoanei sub raport intelectiv;
b. doar incapacitatea psihic a persoanei sub raport volitiv;
c. existena acestei stri n momentul svririi faptei.

705)

Sunt condiii ale iresponsabilitii:
a. starea de incapacitate psihic s existe n momentul svririi
faptei;
b. fptuitorul s aib incapacitatea psihic volitiv;
c. fapta svrit n stare de incapacitate s constituie infraciune.

706) Sunt cauze de neimputabilitate, opernd in rem:
a. iresponsabilitatea i minoritatea;
b. cazul fortuit;
c. eroarea.

707) Intoxicaia poate fi:
a. doar cauza de imputabilitate;
b. doar circumstan agravant;
c. circumstan atenuant sau agravant, dup caz.

708) n cazul erorii:
a. fptuitorul este supus constrngerii fizice sau morale;
b. fptuitorului i lipsete capacitatea psihico-fizic;
c. fptuitorul are capacitate psihico-fizic.

709)


Cnd eroarea privete o stare, o situaie, o mprejurare ce constituie
element de circumstaniere:
a. nltur agravarea, n toate cazurile, cnd poart asupra unor
circumstane de agravare ale unei infraciuni;
b. nltur agravarea, n toate cazurile, cnd poart asupra unor
circumstane de agravare ale unei infraciuni svrite din culp;
c. nltur agravarea numai dac circumstana de agravare nu este
ea nsi rezultatul culpei.

710) Actele de pregtire:
a. pot fi efectuate cu intenie, din culp sau cu praeterintenie;
b. pot cuprinde uneori acte ce intr n coninutul elementului
material al laturii obiective;
135
c. nu se pot suprapune cu momentul deliberrii, ca element al
perioadei interne a activitii infracionale.

711)

Eroarea constituie cauz de neimputabilitate dac:
a. s-a svrit din culp o fapt prevzut de legea penal, numai
dac necunoaterea strii, situaiei ori mprejurrii respective este ea
nsi rezultatul culpei;
b. s-a svrit din culp o fapt prevzut de legea penal, numai
dac necunoaterea strii, situaiei ori mprejurrii respective nu este ea
nsi rezultatul culpei;
c. s-a svrit o fapt prevzut de legea penal, prin
necunoaterea unei dispoziii legale penale sau extrapenale.

712)

Msurile de siguran:
a. sunt consecine ale rspunderii penale;
b. sunt sanciuni prevzute n dreptul penal;
c. se pot lua chiar dac fptuitorului nu i se aplic o pedeaps.

713)

Msurile de siguran:
a. se iau numai pe o perioad nedeterminat;
b. se pot lua pe o perioad determinat;
c. nu se pot lua, n toate cazurile, dac fptuitorului nu i se aplic
o pedeaps.

714) Luarea msurii de siguran a interzicerii unei funcii sau profesii:
a. nu poate fi aplicat concomitent cu pedeapsa complementar a
interzicerii dreptului de a ocupa o funcie sau de a exercita o profesie
de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru svrirea
iruraciunii;
b. se poate lua numai dac fptuitorului i s-a aplicat o pedeaps;
c. nu exclude i luarea altor msuri de siguran.

715) Msura de siguran a interzicerii ocuprii unei funcii sau a exercitrii
unei profesii:
a. se ia numai fa de o persoan care a svrit o infraciune;
b. se ia numai fa de o persoan care a svrit o fapt prevzut
de legea penal;
c. se poate revoca la cerere oricnd.

136
716) n cazul msurii de siguran a interzicerii ocuprii unei funciisau a
exercitrii unei profesii:
a. dac cererea de revocare a fost respins, se poate face o nou
cerere oricnd;
b. dac temeiurile care au impus luarea msurii au ncetat, se
poate cere revocarea n interiorul termenului de un an;
c. dac temeiurile care au impus luarea msurii au ncetat, se
poate cere revocarea, dup trecerea unui termen de un an i dou luni.

717)

n cazul tentativei:
a. neterminate, cauza care determin producerea rezultatului se
situeaz n timp dup nceputul executrii;
b. ntrerupte, sunt posibile formele tentativei proprii;
c. terminate, este posibil forma tentativei ntrerupte.

718)

Sunt corecte urmtoarele forme ale tentativei:
a. tentativa terminat sau proprie;
b. tentativa ntrerupt sau imperfect;
c. tentativa perfect sau neterminat.

719)

La infraciunile aa-zise materiale:
a. este posibil tentativa proprie terminat;
b. este posibil tentativa relativ improprie;
c. nu este posibil tentativa fr efect.

720)

Sunt corecte urmtoarele afirmaii:
a. tentativa terminat este i proprie, ntruct mijloacele folosite
sunt idonee;
b. la tentativa neterminat aciunea de executare este dus pn
la capt, dar rezultatul nu se produce;
c. la tentativa perfect rezultatul urmrit se produce.

721)

n raport cu elementul material, tentativa nu este posibil la:
a. infraciunile care se svresc din culp;
b. infraciunile praeterintenionate;
c. infraciunile ce se svresc prin inaciune.

722) n raport cu elementul subiectiv, tentativa este posibil la:
a. infraciunile svrite din culp, n modalitatea simpl;
b. infraciunile svrite din culp, n modalitatea cu prevedere;
c. infraciunile care se svresc cu intenie indirect.
137

723) n cazul desistrii i tentativei ntrerupte:
a. exist un nceput de executare a faptei;
b. fptuitorul are o atitudine activ;
c. cauza neproducerii rezultatului poate fi de natur uman sau
neuman (obstacole).

724) Condiiile mpiedicrii producerii rezultatului nu sunt ndeplinite:
a. n cazul infraciunilor materiale;
b. n cazul infraciunilor la care producerea rezultatului se
situeaz n timp ulterior executrii activitii infracionale;
c. n cazul infraciunilor formale.

725)

mpiedicarea producerii rezultatului:
a. trebuie s fie consecina aciunii din proprie iniiativ a
fptuitorului sau a apariiei unui obstacol;
b. este echivalent cu restituirea bunurilor ustrase;
c. trebuie s aib loc mai nainte de descoperirea faptei.

726) Actele executate pn n momentul desistrii sau al mpiedicrii
producerii rezultatului sunt cunoscute n doctrin ca:
a. acte de executare calificate;
b. cauze de impunitate;
c. cauze de nepedepsire.

727)

Infraciunea fapt epuizat:
a. reprezint forma tipic sau perfect a infraciunii;
b. reprezint forma atipic de infraciune, mai grav dect cea
tipic;
c. nu este posibil la infraciunile progresive.

728) Sunt forme ale unitii naturale de infraciune:
a. infraciunea continu i infraciunea continuat;
b. infraciunea simpl i infraciunea deviat;
c. infraciunea complex i infraciunea progresiv.

138
729)

Prin unitatea legal de infraciune, n Partea special a dreptului penal,
se nelege:
a. infraciunea continu i infraciunea continuat;
b. infraciunea progresiv i infraciunea de obicei;
c. infraciunea deviat i infraciunea complex.

730)

Ca form a unitii naturale, infraciunea continu se poate caracteriza
prin:
a. prelungirea n chip natural a aciunii sau inaciunii, pn la
momentul consumrii, la intervenia unei fore contrare;
b. ntreruperi, uneori, ale activitii infracionale care nu afecteaz
unitatea infraciunii continue;
c. epuizarea infraciunii care poate avea ca surs numai voina
raptuitorului nsui.

731)

Noiunea de infraciune deviat:
a. se regsete n unele dispoziii ale Codului penal;
b. a fost creat de doctrin;
c. se regsete ca form a unitii legale.

732)

Sunt ndeplinite condiiile de existen ale infraciunii continuate:
a. numai cnd aceeai persoan svrete mai multe infraciuni;
b. numai cnd aceeai persoan svrete unele acte n calitate
de autor;
c. rezoluia infracional trebuie s fie anterioar activitii
infracionale.

733)

Sunt condiii ale infraciunii continuate:
a. unitatea de subiect activ, atunci cnd actele sunt svrite
numai n calitate de autor;
b. unitatea de coninut, atunci cnd se svresc mai multe acte de
executare ce au numai forma faptului consumat;
c. unitatea de rezoluie infracional, atunci cnd actele de
executare se svresc numai cu intenie.

734)

Este realizat unitatea de calificare juridic n cazul infraciunii
continuate atunci cnd:
a. actele de executare sunt identice;
b. actele de executare sunt realizate n variantele alternative ale
obiectului material al infraciunii;
c. actele de executare, constnd ntr-o aciune sau inaciune,
139
realizeaz coninutul juridic al aceleiai infraciuni.

735)

Data svririi infraciunii continuate are importan, ntruct:
a. de la momentul consumrii, ntotdeauna, ncepe s curg
termenul de prescripie a rspunderii penale;
b. de la momentul consumrii infraciunii, ntotdeauna, se
stabilete incidena unui act de clemen;
c. aplicarea legii penale n timp va fi cea n vigoare la momentul
epuizrii.

736)

Pedeapsa pentru infraciunea continuat svrit de persoana juridic:
a. va avea, ca urnit minim, minimul general al pedepsei
amenzii;
b. va avea, ca limit maxim, maximul special al pedepsei
amenzii, care poate fi sporit cu pn la o doime din acest maxim;
c. va avea, ca limit maxim, maximul special al pedepsei
amenzii, care poate fi sporit cu pn la o treime din acest maxim.

737) Infraciunea complex, ca variant agravant:
a. nu poate fi rezultatul unei infraciuni complexe forma tip;
b. poate fi rezultatul unei infraciuni complexe forma tip;
c. cuprinde n coninutul su, ca pe un element circumstanial
agravant, numai o aciune ce reprezint coninutul unei alte infraciuni.

738)

Infraciunea complex:
a. se consum la realizarea aciunilor sau inaciunilor ce
reprezint elementul material al laturii obiective i producerea
rezultatelor prevzute n coninutul infraciunii;
b. se consum la producerea rezultatelor prevzute n coninutul
infraciunii;
c. reprezint o cauz de agravare a rspunderii penale.

739)

Infraciunea progresiv:
a. dup atingerea momentului consumativ corespunztor unei
anumite infraciuni, i amplific progresiv rezultatul prin intervenia
fptuitorului;
b. dup atingerea momentului consumativ corespunztor unei
anumite infraciuni, i amplific progresiv rezultatul, fr intervenia
fptuitorului;
c. nu este o form atipic de infraciune.

140
740)

Pot constitui condiii de existen ale concursului de infraciuni:
a. infraciunile comise ori cel puin dou dintre ele s poat fi
supuse judecii;
b. infraciunile s fie comise de aceeai persoan, numai n
calitate de autor;
c. s fi fost svrite dou su mai multe infraciuni, numai n
forma consumat.

741)

Dintre formele posibile de conexitate ce pot exista ntre infraciunile
aflate n concurs, n Codul penal romn au fost reinute:
a. conexitatea simultan i succesiv;
b. conexitatea consecvenional i etiologic;
c. conexitatea topografic i cronologic.

742)

n cazul concursului cu conexitate etiologic:
a. o infraciune este comis pentru a nlesni svrirea altei
infraciuni;
b. o infraciune este comis pentru a acoperi svrirea altei
infraciuni;
c. infraciunea mijloc este comis cu intenie, iar infraciunea
scop poate fi svrit att cu intenie, ct i din culp.

743)

n cazul concursului cu conexitate etiologic:
a. hotrrea de a svri infraciunea scop este luat dup
svrirea infraciunii mijloc;
b. hotrrea de a svri infraciunea mijloc i infraciunea scop
este anterioar comiterii ambelor infraciuni;
c. infraciunea mijloc este comis cu intenie, iar infraciunea
scop poate fi svrit att cu intenie, ct i din culp.

744)
;

n cazul svririi a trei infraciuni concurente pentru care s-au aplicat
pedepse de 8 ani, 10 ani i, respectiv, 12 ani, pedeapsa principal legal
aplicat nu poate fi:
a. mai mare de 30 ani;
b. mai mare de 18 ani;
c. mai mare de 12 ani.

745) Dac persoana fizic svrete mai multe infraciuni concurente:
a. n contopire pot fi cuprinse i pedepsele pentru care a intervenit
o cauz legal de neexecutare;
141
b. o pedeaps graiat condiionat nu va putea fi contopit cu
pedepsele executabile;
c. contopirea pedepselor pentru concursul de infraciuni se va
face numai n situaia n care condamnatul a executat n parte una din
pedepse.

746)

Dac n urma aplicrii actelor de clemen au rmas de executat cel
puin dou pedepse, nlturarea sporului ce fusese iniial stabilit pe
lng pedeapsa de baz:
a. este facultativ;
b. este obligatorie;
c. nu este aplicabil.

747)

Primul termeu al recidivei postcondamnatorii i formeaz, n cazul
persoanei fizice:
a. o condamnare definitiv la pedeapsa nchisorii, indiferent de
cuantum;
b. o condamnare definitiv la pedeapsa nchisorii mai mare de un
an ori pedeapsa deteniunii pe via;
c. o condamnare definitiv la pedeapsa nchisorii sau la pedeapsa
amenzii, pronunat pentru o infraciune svrit cu intenie.

748)

Sunt ndeplinite condiiile cu privire la primul termen al recidivei
postexecutorii, n cazul persoanei fizice:
a. dac primul termen const din pedeapsa deteniunii pe via;
b. cnd condamnarea ce formeaz primul termen este dintre
acelea de care nu se ine seama la stabilirea strii de recidiv;
c. cnd pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni s-a pronunat
numai pentru o infraciune svrit cu intenie direct sau indirect.

749) Dac un condamnat a fost liberat condiionat dup ce a beneficiat de
graierea condionat parial a pedepsei ori dac n timpul liberrii
condiionate intervine graierea condiionat i comite ulterior o nou
infraciune ori o pluralitate de infraciuni in impui liberrii condiionate
i, totodat, n termenul de ncercare al graierii, instani va aplica:
a. ori regulile privind efectele liberrii condiionate ori cele
privind revocarea graierii condiionate;
b. doar regulile privind revocarea graierii condiionate;
c. att regulile privind efectele liberrii condiionate, ct i cele
privind revocarea graierii condiionate.

142
750)

n cazul msurilor de siguran stabilite pentru infraciuni svrite n
stare de recidiv postexecutorie:
a. acestea se vor aplica i executa toate, prin adiionare, n toate
cazurile;
b. se va aplica cea mai grea, n toate cazurile;
c. se aplic cea cu durata cea mai mare dintre cele de aceeai
natur i cu acelai coninut, dar de durate diferite.

751) La recidiva postcondamnatorie, n cazul persoanei juridice:
a. pedeapsa definitiv aplicat trebuie s fi fost executat ori s
nu fi fost executat n ntregime pn la svrirea noii infraciuni;
b. noua infraciune trebuie s fie svrit mai nainte ca pentru
pedeapsa nchisorii, pentru infraciunea anterioar, s fi intervenit
reabilitarea;
c. cnd noua infraciune nu este intenionat, nu sunt ndeplinite
condiiile recidivei postcondamnatorii, ci ale unei pluraliti
intermediare nereglementate prin dispoziiile art. 44 C. pen.

752) n legtur cu pluralitatea de infractori, sunt valabile urmtoarele
afirmaii:
a. n doctrina penal sunt cunoscute formele pluralitii
ocazionale, pluralitii naturale i pluralitii constituite
b. pluralitatea constituit este reglementata n Partea general a
Codului penal i pus n aplicare n Partea special;
c. pluralitatea constituit se mai numete i participaie penal.

753)

Coinstigarea presupune:
a. cooperarea mai multor persoane la svrirea unei fapte
prevzute de legea penal;
b. cooperarea mai multor persoane la determinarea unei alte
persoane s svreasc o infraciune;
c. c poate fi fcut concomitent sau succesiv.

754)

Nu pot constitui modaliti ale participaiei improprii:
a. atunci cnd contribuia participantului este tar vinovie la
fapta svrit de autor cu intenie;
b. atunci cnd contribuia participantului este din culp la fapta
svrit de autor din culp;
c. atunci cnd contribuia participantului este cu intenie la fapta
svrit de autor din culp.

143
755)

Circumstanele reale sunt legate de mprejurri:
a. anterioare svririi faptei;
b. anterioare sau concomitente svririi faptei;
c. anterioare, concomitente sau posterioare svririi faptei.

756)


Amnistia:
a. poate avea caracter mixt, opernd att in rem, ct i in
personam;
b. se refer la fptuitor, i nu la infraciiinile svrite;
c. poate fi postcondamnatorie sau improprie i postexecutorie sau
proprie.

757)

Termenul de prescripie a rspunderii penale se calculeaz:
a. din momentul producerii ultimului rezultat, n cazul infraciunii
continue;
b. din momentul producerii ultimului rezultat, n cazul infraciunii
continuate;
c. din momentul producerii ultimului rezultat, n cazul infraciunii
progresive.

758) Sunt considerate stri de agravare:
a. recidiva, concursul de infraciuni i circumstanele agravante
legale;
b. infraciunea continuat;
c. circumstanele agravante legale i circumstanele agravante
judiciare.

759)

Sunt considerate cauze speciale de agravare:
a. circumstanele agravante legale i circumstanele agravante
judiciare;
b. numrul victimelor sau calitatea victimei;
c. recidiva i concursul de infraciuni.

760)

n cazul n care, n urma svririi unei infraciuni, se rein circumstane
atenuante:
a. minimul special poate deveni minimul general al pedepsei;
b. reducerea limitelor speciale ale pedepsei se poate face de
fiecare dat, de cte ori i cte circumstane atenuante se rein;
c. reducerea limitelor speciale ale pedepsei se face o singur dat,
indiferent cte circumstane atenuante se rein.

144
761)

n cazul circumstanelor agravante:
a. dac sunt agravante judiciare, le regsim exemplificativ n
Codul penal, iar agravarea este obligatorie;
b. dac sunt agravante legale, le regsim exemplificativ n Codul
penal, iar agravarea este facultativ;
c. dac sunt agravante judiciare, anterioare, concomitente ori
subsecvente svririi infraciunii, sunt constatate de instan.

762)


n cazul n care exist circumstane agravante, pentru o infraciune
pedepsit cu amend, pedeapsa aplicat persoanei juridice este legal
dac:
a. este de 4.000.000 lei:
b. este de 4.200.000 lei;
c. este de 4.500.000 lei.

763)

Reprezint un termen legal de supraveghere n cazul suspendrii
executrii pedepsei sub supraveghere, fr a putea fi mai mic dect
durata pedepsei aplicate:
a. termenul de un an pentru un major;
b. termenul de 2 ani pentru un major;
c. termenul de 6 luni pentru un minor.

764)

nelesul sintagmei condamnare anterioar", utilizat ca i condiie la
nedispunerea renunrii la aplicarea pedepsei, se refer la:
a. hotrrea prin care, fa de inculpat, s-a aplicat n timpul
minoritii doar o pedeaps cu nchisoarea;
b. hotrrea prin care, fa de inculpat, s-a luat n timpul
minoritii o msur educativ, dac nu au trecut 2 ani de la executarea
msurii;
c. hotrrea prin care, fa de inculpat, s-a luat n timpul
minoritii o msur educativ, dac au trecut 2 ani de la executarea
msurii.

765)

Dac sunt ndeplinite anumite condiii prevzute de lege, instana poate
s dispun:
a. suspendarea condiionat a executrii pedepsei;
b. renunarea la aplicarea pedepsei;
c. renunarea la urmrirea penal.

145
766)

Sunt condiii de existen comune renunrii la aplicarea pedepsei i
amnrii aplicrii pedepsei:
a. instituirea unui termen de supraveghere;
b. neproducerea efectelor asupra executrii msurilor de
siguran;
c. neaplicarea, dac pedeapsa prevzut de lege este mai mare de
5 ani.

767)

Pentru a dispune revocarea obligatorie a suspendrii condiionate a
pedepsei, noua infraciune trebuie s fie svrit:
a. din culp;
b. cu praeterintenie;
c. din culp sau cu intenie.

768)

Pe durata termenului de supraveghere, n cazul suspendrii executrii
pedepsei sub supraveghere, condamnatul trebuie s respecte
urmtoarele msuri de supraveghere:
a. s desfoare o activitate productiv la un loc de munc;
b. s presteze o munc remunerat n folosul comunitii;
c. s nu prseasc teritoriul Romniei, fr acordul instanei.

769)

n cazul suspendrii executrii pedepsei sub supraveghere:
a. motivarea instanei se poate ntemeia doar pe lipsa
antecedentelor penale;
b. instana o poate acorda i n cazul n care pedeapsa este
graiat, dar nu s-a mplinit termenul de reabilitare;
c. instana o acord doar dac, alturi de alte condiii, infractorul
i-a manifestat acordul de a presta o munc neremunerat n folosul
comunitii.

770)

Suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere:
a. se va putea dispune, n caz de concurs de infraciuni, numai
dac pedeapsa stabilit pentru fiecafe dintre infraciuni este pn la 3
ani, indiferent de cuantumul rezultantei;
b. poate fi dispus n cazul aplicrii unei pedepse mai mare de 3
ani, dac n urma unei graieri pariale s-ar ajunge la un rest de
pedeaps executabil de 3 ani sau mai puin;
c. se va putea dispune dac infractorul a mai fost anterior
condamnat la pedeapsa nchisorii mai mare de 6 luni, cu excepia
cazurilor prevzute n art. 42 C. pen. sau pentru care a intervenit
146
reabilitarea ori s-a mplinit termenul de reabilitare.

771)

Cnd n legtur cu infraciunea comis sunt aplicabile succesiv cauze
de agravare i cauze de atenuare:
a. instana stabilete o pedeaps care s reflecte luarea n
considerare att a cauzelor de agravare, ct i a celor de atenuare.
b. instana stabilete o singur pedeaps corespunztoare cauzei
de atenuare sau de agravare considerat prioritar;
c. instana trebuie s fixeze cte o pedeaps concret, ca efect al
fiecrei stri, luat n considerare succesiv;

772)

Dac n aceeai cauz sunt concurente circumstane de atenuare, de
agravare i starea de recidiv, ordinea n care li se d eficien este
urmtoarea:
a. starea de recidiv, circumstane de agravare i circumstane de
atenuare;
b. circumstane de atenuare, circumstane de agravare i starea de
recidiv;
c. circumstane de agravare, circumstane de atenuare i starea de
recidiv.


10. DREPT PENAL. PARTEA SPECIAL DAN E., SULEA C.

773)



La infraciunea de trdare, prevzut de art. 394 C. pen., elementul
material este reprezentat de:
a. aciunea de a suprima sau tirbi unitatea i indivizibilitatea
ori suveranitatea sau independena statului;
b. aciunea de a intra n legtur cu o putere sau cu o organizaie
strin ori cu ageni ai acestora;
c. aciuni de provocare de rzboi contra rii sau de nlesnire a
ocupaiei militare strine ori de subminare economic sau politic a
statului.

774)

Infraciunea de trdare:
a. participaia nu este posibil dect sub forma coautoratului;
b. are subiectul activ calificat;
c. nu are subiectul activ calificat.

147
775)

Infraciunea de trdare prin ajutarea inamicului se svrete:
a. numai pe timp de rzboi;
b. numai pe timp de pace;
c. att pe timp de rzboi ct i pe timp de pace.

776)

Infraciunea de trdare, incriminat de art. 394 C. pen., poate fi
svrit:
a. numai de un cetean romn;
b. numai de un cetean strin sau de un apatrid ce nu are
domiciliul n Romnia;
c. de un cetean romn sau de un apatrid domiciliat n
Romnia.

777)

Infraciunea de spionaj (art. 400 C. pen.) se deosebete de trdarea prin
transmiterea de informai secrete de stat (art. 395 C. pen.) prin:
a. latura obiectiv;
b. latura subiectiv;
c. subiectul activ.

778)

n cazul infraciunii incriminata de art. 399 C. pen, aciuni ostile contra
statului, subiectul activ:
a. poate fi cetean strin sau apatrid;
b. nu poate fi cetean strin;
c. poate fi un cetean romn.

779)

Comunicarea sau rspndirea, prin orice mijloace, de tiri, date sau
informaii false ori de documente falsificate, cunoscnd caracterul fals
al acestora, dac prin acestea se pune n pericol sigurana naional:
a. constituie infraciunea de comunicare de informaii false;
b. constituie infraciunea de divulgare a secretului care
pericliteaz securitatea naional;
c. nu constituie infraciune.

780)


Iniierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Romniei a unor
structuri informative n scopul culegerii de informaii secrete de stat
ori defurarea de ctre acestea a unei activiti de culegere sau
prelucrare de asemenea informaii, n afara cadrului legal:
a. constituie contravenie;
b. constituie infraciune;
c. constituie delict civil.

148
781)

Pedeapsa pentru nalt trdare (art. 398 C. pen.):
a. este deteniunea pe viat sau nchisoarea de la 15 la 25 ani i
interzicerea exercitrii unor drepturi;
b. este deteniunea pe viat sau nchisoarea de la 15 la 30 ani;
c. este nchisoarea de la 15 la 25 ani i interzicerea exercitrii
unor drepturi.

782)

La infraciunea de atentat care pune n pericol securitatea naional,
prevzut de art. 401 C. pen., urmarea imediat const n:
a. crearea unei stri de pericol pentru securitatea naional;
b. decesul, vtmarea integritii corporale sau a sntii unei
persoane care ndeplinete o activitate important de stat;
c. crearea unei stri de pericol pentru viaa, integritatea
corporal ori sntatea unei persoane care ndeplinete o activitate
important de stat.

783)

In cazul infraciunilor contra siguranei statului:
a. tentativa se pedepsete;
b. tentativa nu se pedepsete;
c. tentativa nu este posibil.

784)

Constituie omor calificat, prevzut de art. 189 alin. 1 pct. C. pen:
a. omorul svrit asupra concubinului;
b. omorul svrit asupra unui afin n linie dreapt;
c. omorul svrit asupra unei femei gravide.

785)

Constituie omor calificat, prevzut de art. 189 alin. 1 pct. C. pen:
a. omorul svrit asupra soului sau unei rude apropiate;
b. omorul svrit prin cruzimi;
c. omorul svrit n public.

786)

Omorul svrit cu premeditare:
a. implic o simpl chibzuire anterioar svririi faptei;
b. nu implic existena unui anumit interval de timp ntre luarea
hotrrii i ducerea la ndeplinire a acesteia;
c. implic exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de
pregtire a faptei.

149
787)

Omorul svrit din interes material, prevzut de art. 189 lit. b, C.
pen:
a. exist i n cazul erorii asupra identitii persoanei (error in
personam);
b. exist i n cazul devierii aciunii (aberratio ictus);
c. nu exist atunci cnd fptuitorul urmrete obinerea unei
sume de bani.

788)

Uciderea fratelui mamei reprezint infraciunea de:
a. omor;
b. omor calificat;
c. determinarea sau nlesnirea sinuciderii.

789)


n cazul infraciunii de omor calificat svrit din interes material
(art.189 lit. b. C. pen.):
a. calificarea ca omor calificat a faptei n temeiul art.189 lit. b.
se menine chiar dac datorit erorii asupra identitii persoanei este
ucis o alt persoan;
b. calificarea ca omor calificat a faptei n temeiul art.189 lit. b.
se menine chiar dac datorit devierii aciunii este ucis o alt
persoan;
c. este necesar ca fptuitorul s obin satisfacerea interesului
material urmrit pentru ca fapta s fie calificat n temeiul art.189 lit.
b. C. pen.

790)

Omorul comis pentru a nlesni sau a ascunde svrirea unei tlhrii
reprezint infraciunea de:
a. omor;
b. omor calificat;
c. uciderea la cererea victimei.

791) In cazul infraciunii de ucidere din culp, incriminate de art. 192 C.
pen.:
a. tentativa se pedepsete;
b. tentativa nu se pedepsete;
c. tentativa nu este posibil.

150
792) Omorul svrit din interes material, prevzut de art. 189 lit. b C. pen:
a. se poate reine indiferent dac fptuitorul a obinut sau nu
satisfacerea interesului urmrit;
b. se poate reine i atunci cnd singurul mobil al omorului a
fost gelozia, dac n urma svririi infraciunii fptuitorul realizeaz
un avantaj material;
c. nu se poate reine dac interesul material urmrit este legitim.

793)

Infraciunea de omor, prevzut de art. 188 C. pen., se svrete:
a. numai cu intenie direct;
b. numai cu intenie direct sau indirect;
c. din culp.

794) Subiect pasiv al infraciunii de omor, prevzut de art. 188 C. pen.,
poate fi:
a. o persoan n via;
b. un copil doar conceput, aflat n pntecele mamei;
c. un cadavru.
795) Dac fptuitorul a ucis n aceeai mprejurare, cu intenie,
dou persoane, se poate reine:
a. svrirea a dou infraciuni de omor simplu aflate n
concurs;
b. svrirea unei infraciuni de omor;
c. svrirea unei infraciuni de omor calificat.

796)

Omorul reprezint uciderea unei persoane svrit cu:
a. intenie sau praeterintenie;
b. cu orice form de vinovie;
c. numai cu intenie.

797) Fapta unui poliist care, n timpul anchetei penale, l ucide pe anchetat,
constituie infraciunea de:
a. omor simplu, prevzut i pedepsit de art. 188 C. pen.;
b. omor calificat, prevzut i pedepsit de art. 189 C. pen.;
c. ucidere la cererea victimei, prevzut i pedepsit de art. 190
C. pen.

151
798)

Nu exist infraciunea de omor, prevzut de art. 188 C. pen., atunci
cnd:
a. victima suferea de SIDA sau de o alt boal incurabil;
b. victima l-a rugat pe autor s-i suprime viaa n glum;
c. victima nu decedeaz.

799) n cazul infraciunii de lovire sau alte violene (art. 193 C. pen.),
auto-sesizarea organelor de cercetare penal:
a. este permis dac fapta e svrit asupra unui membru al
familiei;
b. este permis dac fapta cauzeaz i suferine psihice;
c. nu este permis, aciunea penal punndu-se n micare
numai la plngerea prealabil a victimei.

800)

Fapta prin care infractorul a pricinuit vrului su cu care locuiete n
acelai bloc, o vtmare a integritii corporale care necesit ngrijiri
medicale mai mult de 90 de zile, constituie:
a. infraciunea de vtmare corporal corporal din culp
prevzut de art. 196 alin. 1 Cod penal;
b. infraciunea de loviri sau alte violene prevzut de art. 193
alin. 2 din Codul penal;
c. infraciunea de vtmare corporal, prevzut de art. 194
alin.1 din Codul penal.

801)

n cazul infraciunii de lovire sau alte violene (art. 193 C. pen.),
mpcarea prilor:
a. nltur rspunderea penal cnd aciunea penal a fost pus
n micare la plngerea prealabil;
b. nltur rspunderea penal i dac aciunea penal a fost
pus n micare din oficiu;
c. nu produce efecte juridice.

802)

Fapta unei persoane de a constrnge o alt persoan, provocndu-i
vtmri ce necesit 15 zile de ngrijiri medicale, n scopul de a o
obliga pe aceasta s-i aduc lunar sume de bani, constituie:
a. infraciunea de tlhrie prevzut de art. 233 Cod penal
svrit n form continuat;
b. infraciunea de furt n scop de folosin prevzut de art.
230 Cod penal ;
c. infraciunea de antaj prevzut de art. 207 Cod penal
svrit n form continuat.
152

803)

Infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte este:
a. o infraciune intenionat;
b. o infraciune comis din culp;
c. o infraciune praeterintenionat.

804)

Lipsirea de libertate n mod ilegal este calificat atunci cnd:
a. fptuitorul a lipsit de libertate n mod ilegal o persoan;
b. atunci cnd fptuitorul este narmat;
c. atunci cnd fptuitorul a luat victima cu fora de la locul unde
se afla i a dus-o n alt loc.

805)


Violul, prevzut de art. 218 C. pen., este n varianta agravat:
a. cnd fptuitorul profit de imposibilitatea victimei de a se
apra;
b. cnd victimei este peste 18 ani;
c. cnd victima rud n linie dreapt, frate sau sor.

806) Infraciunea de viol are subiect activ:
a. calificat, putnd fi comis numai de un brbat;
b. general, putnd fi comis de orice persoan, indiferent de
sex;
c. este lipsit de subiect activ.

807)

Persoana care, dup svrirea unui viol, reine victima imobilizat
nc o or:
a. svrete concurs ntre infraciunea de viol i cea de lipsire
de libertate n mod ilegal;
b. svrete numai infraciunea de viol, lipsirea de libertate
fiind absorbit natural n coninutul infraciunii de viol;
c. svrete un viol urmat de o tentativ de lipsire de libertate
n mod ilegal.

808)

Actul sexual comis asupra unei persoane ce nu a mplinit 14 ani
constituie;
a. infraciunea de viol n form simpl;
b. infraciunea de viol n form agravat;
c. infraciunea de act sexual cu un minor.

153
809)

Lipsirea de libertate a unei persoane:
a. nu se sancioneaz dac n timpul privrii de libertate victima
este supus unui tratament civilizat;
b. nu se sancioneaz dac dureaz mai puin de cinci minute;
c. nu se sancioneaz dac persoana este reinut n carantin.

810)

Rpirea unei persoane aflate n imposibilitatea de a-i exprima voina
ori de a se apra este:
a. o infraciune incriminat distinct;
b. o form a infraciunii de lipsire de libertate n mod ilegal
c. o form agravat a infraciunii de sclavie.

811)

Fapta de a amenina o persoan cu svrirea unei infraciuni sau a
unei fapte pgubitoare ndreptate mpotriva ei, a soului ori a unei rude
apropiate:
a. se pedepsete numai dac este de natur s i produc o stare
de temere victimei;
b. se pedepsete numai dac ameninarea poate fi pus n
practic;
c. se pedepsete numai dac victima sufer de deficiene
psihice.

812)

Infraciunea de antaj poate fi svrit:
a. cu intenie direct sau indirect;
b. cu intenie sau din culp;
c. numai cu intenie direct.

813) Fapta inculpatului de a promite autorului unui furt, nainte de
svrirea infraciunii, c l va ajuta s valorifice bunurile sustrase
constituie:
a. infraciunea de tinuire;
b. complicitate la infraciunea de furt;
c. infraciunea de favorizare a infractorului.

814)

Fapta de a cere unei persoane s i ncredineze un bun mobil pentru a-
l vedea i care, obinnd astfel bunul, fuge cu el, constituie:
a. infraciune de furt;
b. infraciune de nelciune;
c. infraciune de abuz de ncredere.

154
815) Luarea fr consimmnt a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe
nedrept:
a. constituie infraciune de furt n scop de folosin;
b. constituie infraciune de furt numai dac vehiculul este
deteriorat n timpul folosirii;
c. constituie infraciune de furt numai dac vehiculul nu este
restituit dup folosire.

816)

Aciunea penal se pune n micare numai la plngere prealabil:
a. n cazul furtului svrit de ctre un minor n paguba tutorelui
su;
b. n cazul furtului svrit de ctre tutore n paguba minorului
ocrotit;
c. n ambele cazuri.

817) n cazul infraciunii de tlhrie:
a. participaia este posibil n toate formele;
b. participaia este posibil numai sub forma instigrii i a
complicitii anterioare;
c. participaia nu este posibil.

818)

Infraciunea de delapidare poate avea ca obiect material:
a. numai bunuri mobile;
b. numai bunuri imobile;
c. att bunuri mobile ct i bunuri imobile.
819)

Infraciunea de ultraj poate fi comis:
a. asupra oricrei persoane;
b. asupra unui funcionar public;
c. asupra unui funcionar public care ndeplinete o funcie ce
implic exerciiul autoritii de stat, aflat n exercitarea atribuiilor de
serviciu sau n legtur cu exercitarea acestor atribuii.

820) ngrdirea, de ctre un funcionar public, a exerciiului drepturilor unei
persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaii de inferioritate
ntruct aceasta sufer
de SIDA:
a. nu se pedepsete, fiind o ngrdire legitim;
b. constituie contravenie;
c. constituie infraciunea de abuz n serviciu.
155

821)

Ameninarea ori lovirea sau alte violene fat de o persoan svrit
de ctre cel aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu, constituie:
a. infraciunea de ameninare sau lovire, dup caz;
b. infraciunea de purtare abuziv;
c. infraciunea de abuz n serviciu.

822)

Infraciunea de favorizare a fptuitorului const n:
a. primirea, dobndirea sau transformarea unui bun ori
nlesnirea valorificrii acestuia, cunoscnd c bunul provine din
svrirea unei fapte prevzute de legea penal, dac prin aceasta s-a
urmrit obinerea, pentru sine ori pentru altul, a unui folos material;
b. ajutorul dat fpuitorului n scopul mpiedicrii sau
ngreunrii cercetrilor ntr-o cauz penal, tragerii la rspundere
penal, executrii unei pedepse sau msuri de privative de libertate;
c. fapta funcionarului public care, lund cunotin de
svrirea unei infraciuni n legtur cu serviciul n cadrul cruia i
ndeplinete sarcinile, omite sesizarea de ndat a procurorului sau a
organului de urmrire penal, potrivit legii de procedur penal.

823) Infraciunea de cercetare abuziv are:
a. subiect activ general i subiect pasiv calificat;
b. subiect activ calificat;
c. subiect activ i subiect pasiv calificat.

824) Pedeapsa aplicat pentru infraciunea de evadare:
a. se poate aduga la pedeapsa ce se execut;
b. se adaug la pedeapsa ce se execut, fr a se putea depi
maximul general al nchisorii;
c. se contopete cu pedeapsa ce se execut.

825)

mpiedicarea unei persoane de a folosi, n tot sau n parte, un imobil
deinut n baza unei hotrri judectoreti, de ctre cel cruia i este
opozabil hotrrea:
a. constituie infraciunea de nerespectare a hotrrilor
judectoreti;
b. constituie infraciunea de violare de domiciliu;
c. constituie infraciunea de tulburare n posesie.

156
826)

Fapta unei persoane cstorite de a avea relaii sexuale n afara
cstoriei:
a. nu este incriminat ca abandon de familie;
b. nu este incriminat ca adulter;
c. nu este incriminat de legea penal romn.

827) n cazul infraciunii de abandon de familie, instana poate dispune
suspendarea executrii pedepsei sub supraveghere:
a. dac n cursul judecii inculpatul i ndeplinete obligaiile,
pn la ramnerea definitiv a hotrrii de condamnare;
b. dac n cursul judecii inculpatul i asum angajamentul c
i va ndeplini obligaiile n cel mai scurt termen;
c. nu se poate dispune suspendarea condiionat a executrii
pedepsei.

828) Tlhria este o infraciune:
a. complex;
b. de obicei;
c. simpl.

829)

Subiect activ al infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale poate
fi:
a. orice funcionar;
b. doar funcionarul public;
c. orice persoan.

830)

Furtul calificat svrit prin efracie:
a. presupune depirea unui obstacol interpus ntre fptuitor i
bunul pe care acesta l-a sustras;
b. absoarbe infraciunea de distrugere;
c. presupune ptrunderea ntr-o construcie.

831)

Urmarea imediat la infraciunea de mrturie mincinoas, prevzut de
art. 273 C. pen., const n:
a. producerea unui prejudiciu;
b. crearea unei stri de pericol pentru nfptuirea justiiei;
c. mpiedicarea aflrii adevrului ntr-o cauz.

157
832) Elementul material al infraciunii de luare de mit, prevzut de art.
289 C. pen., poate consta n:
a. darea de bani ori alte foloase;
b. promisiunea sau oferirea de bani;
c. acceptarea promisiunii unor foloase.

833)

Elementul material la infraciunea de delapidare const:
a. ntr-o fapt de nsuire, folosire sau traficare, de ctre un
funcionar public, n interesul su sau pentru altul, de bani, valori sau
alte bunuri pe care le gestioneaz sau administrez;
b. n bunuri corporale aflate n gestiunea sau administrarea
fptuitorului;
c. n relaiile sociale de natur patrimonial a cror existen i
dezvoltare impune gestionarilor i administratorilor unui patrimoniu al
unei persoane juridice s nu sustrag bunurile ce fac obiectul gestiunii
sau administrrii respective.

834) Violul, prevzut de art. 218 C. pen., este n form agravat:
a. cnd fptuitorul profit de imposibilitatea victimei de a se
apra;
b. cnd nu s-a comis n scopul producerii de materiale
pornografice;
c. cnd victima se afl n ngrijirea fptuitorului.

835)

Falsul intelectual se poate svri:
a. numai asupra unui nscris oficial;
b. numai asupra unui nscris sub semntur privat;
c. asupra unui nscris oficial sau sub semntur privat.

836)

Ce ncadrare juridic va primi fapta prin care s-a produs victimei o
vtmare ce a necesitat pentru vindecare 15 zile de ngrijiri medicale i
pentru care s-a acordat un concediu de 21 de zile pentru incapacitate
de munc:
a. lovire sau alte violene, prevzut de art. 193 C. pen.;
b. vtmare corporal, prevzut de art. 194 C. pen.;
c. loviri sau vtmri cauzatoare de moarte, prevzut de art.
195 C. pen.

158
837) Ptrunderea fptuitorului ntr-un apartament i sustragerea unei
pluraliti de bunuri pentru al cror transport se realizeaz mai multe
deplasri ntre apartament i autoturismul su reprezint:
a. o infraciune de furt;
b. o infraciune de furt n form continu;
c. o infraciune de furt n form continuat.

838)

Fapta mamei de a aplica n mod repetat i prin cruzime lovituri n zona
capului copilului n vrst de 2 luni, ce produc o fractur de bolt
cranian i au ca rezultat moartea acestuia, constituie infraciunea de:
a. pruncucidere;
b. omor calificat;
c. omor.

839)

Fptuitorii, ncercnd s ptrund n locuina victimei, au escaladat
gardul n curtea acesteia, iar, n momentul n care se pregteau s intre
n cas, au fost surprini de paznic i au fugit. Fapta reprezint:
a. tentativ la infraciunea de violare a domiciliului;
b. infraciunea de violare a domiciliului n form consumat n
varianta tip;
c. infraciunea de violare a domiciliului n form consumat n
variant agravat.

840)

Infraciunea de ameninare, prevzut de art. 206 C. pen.:
a. poate avea ca obiect material corpul persoanei;
b. este absorbit de infraciunea de antaj, prevzut de art. 207
C. pen.;
c. este incriminat i n forma tentativei.

841)

Dac fptuitorul ptrunde ntr-o locuin n care locuiau dou persoane
i sustrage bunuri aparinnd amndurora, ncadrarea juridic corect
este:
a. dou infraciuni de furt;
b. o singur infraciune de furt;
c. o infraciune de furt n form continuat.

842)

Furtul unui bun dintr-un autobuz oprit la capt de linie reprezint:
a. furt calificat prin violare de domiciliu sau sediu profesional,
prevzut de art. 229 alin. 2 lit. b C. pen.;
b. furt calificat svrit ntr-un mijloc de transport n comun,
159
prevzut de art. 229 alin. 1 lit. a C. pen.;
c. furt simplu, ntruct autobuzul, neavnd nici un cltor i
fiind oprit, nu servea ca mijloc de transport n comun.

843)

Fapta inculpatului care imobilizeaz victima, apoi cu ajutorul unui
somnifer, reuete s o adoarm, dup care i aplic o lovitur de topor
n zona capului, fapt ce duce la decesul acesteia, reprezint:
a. infraciunea de omor calificat, prevzut de art. 189 lit. b C.
pen.;
b. infraciunea de omor calificat, prevzut de art. 189 lit. d C.
pen.;
c. infraciunea de omor simplu, prevzut de art. 188 C. pen.

844)

Infraciunea de furt poate avea ca obiect material:
a. imobilele prin destinaie;
b. lucrurile ce nu aparin cuiva (res nullius);
c. lucrurile abandonate de posesorul lor (res derelictae).

845) Fapta inculpatului de a mbrnci victima care se afla la volanul unui
autoturism, a sustrage acel autoturism i a pleca cu acesta de la locul
faptei, urmat de restituirea autoturismului dup numai o zi:
a. reprezint infraciunea de furt de folosin;
b. nu reprezint infraciune;
c. reprezint infraciunea de tlhrie.

846)

Exist infraciunea de violare de domiciliu, prevzut de art. 224 C.
pen.:
a. i atunci cnd ptrunderea inculpatului fr drept are loc ntr-
o locuin care nu este efectiv ocupat de partea vtmat;
b. i atunci cnd ptrunderea n domiciliu se realizeaz cu
intenia inculpatului de a solicita restituirea unor bunuri pe care le
mprumutase prii vtmate;
c. i atunci cnd inculpatul refuz s prseasc locuina la
cererea expres a unui vecin al locatarului.

847)

La infraciunea de tlhrie, tentativa este posibil:
a. doar la varianta tip;
b. att la varianta tip, ct i la variantele agravate;
c. tentativa nu este posibil.

160
848)

n urma unei altercaii avute cu victima, inculpatul a ameninat-o cu
moartea, apoi a plecat, iar, dup aproximativ 10 minute, a revenit
narmat cu un cuit i a ucis victima. La autopsie s-a constatat c
victima era nsrcinat de aproximativ dou luni, dar cercetrile au
stabilit c inculpatul nu cunotea aceast mprejurare. n sarcina
inculpatului se va reine:
a. infraciunea de omor, prevzut de art. 188 C. pen.;
b. infraciunea de omor calificat comis cu premeditare,
prevzut de art. 189 lit. a C. pen.;
c. infraciunea de omor calificat comis asupra unei femei
gravide, prevzut de art. 189 lit. g C. pen.

849)

Prin constrngere, fptuitorul convinge victima s-i dea o sum de
bani. A doua zi, organele de poliie, care fuseser sesizate de un
martor, intercepteaz victima n timp ce se ndrepta cu banii spre
locuina fptuitorului. n sarcina fptuitorului se va reine:
a. infraciunea de antaj;
b. infraciunea de tlhrie;
c. tentativ la infraciunea de antaj.

850)

Fapta funcionarului public de a nsui n interesul su sau pentru altul,
de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaz sau administreaz
constituie infraciunea de:
a. abuz n serviciu, prevzut de art. 297 C. pen.;
b. purtare abuziv, prevzut de art. 296 C. pen.;
c. delapidare, prevzut de art. 295 indice 1 din C. pen.

851)

Pentru a obliga victima s ntrein cu el raporturi sexuale, inculpatul o
lovete de mai multe ori, cu putere, n zona capului, cu o lopat, dup
care ntreinere cu ea un raport sexual. Loviturile primite i-au produs
victimei multiple fracturi craniene, n urma crora aceasta a decedat,
la cteva sptmni dup agresiune. Fapta inculpatului reprezint:
a. infraciunea de omor, prevzut de art. 188 C. pen., n
concurs cu infraciunea de viol, prevzut de art. 218 C: pen.;
b. infraciunea de omor calificat, comis pentru a nlesni sau a
ascunde svrirea unei infraciuni, prevzut de art. 189 lit. d C. pen.,
n concurs cu infraciunea de viol, prevzut de art. 218 C. pen.;
c. infraciunea de viol urmat de moartea victimei, prevzut de
art. 218 alin. 4 C. pen.

161
852) n cazul infraciunii de violare a secretului corespondenei art. 302
C.pen., aciunea penal se pune n micare prin:
a. plngere prealabil;
b. plngere;
c. denun.

853)

Subiect activ al infraciunii de gestiune frauduloas poate fi;
a. numai un gestionar sau un administrator la o persoan
juridic;
b. orice persoan al crei patrimoniu este prejudiciat;
c. persoana care are sarcina de a administra sau conserva
bunurile altei persoane.

854)

Imobilizarea victimei prin legarea minilor i constrngerea acesteia
de a ntreinere un raport sexual cu agresorul, reprezint infraciunea
de:
a. viol;
b. viol n concurs cu infraciunea de lipsire de libertate;
c. viol n varianta agravat.

855)

Subiect activ al infraciunii de dare de mit este:
a. necircumstaniat (general);
b. orice funcionar;
c. numai un funcionar public.

856)

Omorul svrit cu premeditare, prevzut de art. 189 lit. a C. pen.:
a. implic o simpl chibzuire anterioar asupra faptei;
b. implic exteriorizarea rezoluiei infracionale prin acte de
pregtire a svririi infraciunii;
c. implic existena unui interval de timp ntre luarea hotrrii
de a comite infraciunea i svrirea acesteia, chiar dac fptuitorul nu
a chibzuit asupra faptei i nu a pregtit-o.

857)

n cazul n care doi fptuitori, dup o nelegere prealabil, atac
victima, unul svrind acte de violen, iar cellalt sustrgnd bunul
de la victim, se va putea reine:
a. infraciunea de lovire sau alte violene pentru unul dintre
fptuitori i infraciunea de tlhrie pentru cellalt;
b. infraciunea de tentativ de tlhrie pentru cel ce a aplicat
loviturile i infraciunea de tlhrie pentru cellalt fptuitor;
c. coautorat la infraciunea de tlhrie.
162

858)

Fapta de a avea o nelegere prealabil cu autorul unui furt de a
depozita bunurile sustrase constituie infraciunea de:
a. tinuire;
b. complicitate la furt;
c. favorizarea infractorului.

859)

Lipsirea de libertate a unei persoane prin imobilizarea acesteia pentru a
o mpiedica s ajung la un eveniment i aplicarea de ctre fptuitor a
mai multor lovituri cu un corp contondent n zona capului ce au
determinat moartea victimei reprezint:
a. infraciunea de lipsire de libertate urmat de moartea
victimei;
b. infraciunea de omor;
c. infraciunea de lipsire de libertate n concurs cu infraciunea
de omor.

860)

Latura subiectiv la infraciunea de abuz n serviciu, prevzut de art.
297 C. pen. alin. 3, se caracterizeaz prin:
a. existena vinoviei sub forma inteniei, directe sau indirecte,
i existena unui mobil;
b. existena vinoviei sub forma inteniei directe calificat prin
scop;
c. existena vinoviei sub ambele forme, intenie sau culp.

861) La infraciunea de delapidare, prevzut de art. 295 indice 1 C. pen:
a. subiect activ poate fi doar un funcionar public care
gestioneaz sau administreaz bani, valori sau alte bunuri n interesul
su ori pentru altul;
b. instigarea nu este posibil;
c. complicele trebuie s aib i el, n mod obligatoriu, atribuii
de gestionar sau administrator.

862)

Nu exist infraciunea de violare de domiciliu dac:
a. proprietarul imobilului a ptruns n locuina chiriaului fr
acordul acestuia;
b. fptuitorul a ptruns doar n curtea imobilului;
c. chiriaul a continuat s locuiasc n imobilul nchiriat i dup
pronunarea unei hotrri definitive de evacuare.

163
863)

n cazul infraciunii de dare de mit art. 290, nu exist:
a. o cauz de nepedepsire;
b. o cauz justificativ;
c. o cauz de neimputabilitate.

864)

Fapta paznicului unei uniti de a ajuta dou persoane s sustrag piese
din cadrul unitii reprezint infraciune de:
a. delapidare;
b. gestiune frauduloas;
c. complicitate la furt.

865)

n cazul n care fptuitorul ptrunde ntr-o magazie, care este sediu
profesional, ziua, caut bunuri care l intereseaz i prsete magazia
n timpul nopii cu o multitudine de bunuri pe care le-a sustras se poate
reine:
a. o infraciune de furt calificat;
b. o infraciune de furt simplu, ntruct activitatea infracional
a nceput n timpul zilei;
c. o infraciune de furt simplu n concurs cu o infraciune de furt
calificat.

866)

ntrebuinarea de expresii jignitoare fa de o persoan, de ctre cel
aflat n exerciiul atribuiilor de serviciu, constituie infraciune de:
a. abuz n serviciu contra intereselor persoanelor;
b. abuz n serviciu prin ngrdirea unor drepturi;
c. purtare abuziv.

867) Infraciunea de mrturie mincinos svrit de un investigator sub
acoperire:
a. nu se pedepsete;
b. se pedsete cu nchisoarea de 10 ani sau mai mare;
c. se pedepsete cu nchisoarea de la 1 al la 5 ani.

868)

Ameniarea svrit prin mijloace de comunicare direct, n aceleai
mprejurri, a doi funcionari publici aflai n exerciiul autioritii de
stat, reprezint;
a. o singur infraciune de ultraj n variant agravat;
b. dou infraciuni de ultraj, aflate n concurs cu dou
infraciuni de insult
c. dou infraciuni de ultraj aflate n concurs.

164
869)

Cnd fptuitorul aplic deliberat victimei lovituri ce i-au pus n
primejdie viaa i au cauzat vtmri care au necesitat pentru vindecare
20 de zile de ngrijiri medicale, ncadrarea juridic poate fi:
a. infraciunea de lovire sau alte violene, prevzut de art. 193
alin 2 C. pen.;
b. infraciunea de vtmare corporal din culp, prevzut de
art. 196 C. pen;
c.

870)

Poate fi considerat svrit infraciunea de evadare, dac s-a efectuat
prsirea fr autorizare, de ctre persoana condamnat, a locului de
munc, aflat n exteriorul locului de deinere:
a. nu;
b. da;
c. nu, pentru c legea nu prevede acest lucru.

871)

Prin constrngere, A ntreine un raport sexual cu B. n urma
violenelor aplicate cu aceast ocazie de ctre A, B a suferit leziuni
pentru vindecarea crora au fost necesare 18 zile de ngrijiri medicale.
Calificarea corect a faptei este:
a. infraciunea de viol;
b. infraciunea de viol n concurs cu infraciunea de lovire sau
alte violene;
c. infraciunea de viol n concurs cu infraciunea de vtmare
corporal.

872) n cazul n care fptuitorul aplic mai multe lovituri victimei, ntruct
aceasta nu dorea s-l nsoeasc ntr-un loc anume i, dup ce victima
i pierde contiina, o deposedeaz de un ceas, dei iniial nu
manifestase aceast intenie, se va reine:
a. o infraciune de lovire sau alte violene cu o infraciune de
furt;
b. o infraciune de tlhrie;
c. o infraciune de lovire sau alte violene n concurs cu o
infraciune de tlhrie.

165
873)

Reprezint furt calificat, prevzut de art. 229 C. pen., furtul comis:
a. asupra soului sau unei rude apropiate;
b. asupra unei persoanei aflate n imposibilitate de a-i
exprima opinia;
c. asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural.

874)

Dac o infraciune de furt este comis de o persoan mascat se poate
reine:
a. o infraciune de furt calificat n varianta prevzut de art. 229
alin. 1 lit. c C. pen. ;
b. o infraciune de furt simplu art. 228 C.pen.;
c. o infraciune de furt n scop de folosin, art 230 C. pen.

875)

Lovirea unei persoane creia i s-a pricinuit o vtmare corporal, care
a necesitat 19 zile de ngrijiri medicale, constituie:
a. infraciunea de lovire sau alte violene, prevzut de art. 193
C. pen.;
b. infraciune de vtmare corporal, prevzut de art. 194 C.
pen.;
c. infraciunea de loviri sau vtmri cauzatore de moarte,
prevzut de art. 195 C. pen.

876)

Subiect activ al infraciunii de fals intelectual poate fi:
a. un funcionar aflat n exerciiul atribuiilor de serviciu;
b. orice funcionar;
c. orice persoan.

877) Infraciunea de loviri sau vtmri cauzatoare de moarte, prevzut de
art. 195 C. pen. se svrete:
a. cu intenie direct;
b. cu praeterintenie;
c. cu intenie direct sau indirect.

878)

Subiect pasiv al infraciunii de viol poate fi:
a. orice persoan de sex feminin;
b. orice persoan, indiferent de sex;
c. orice persoan de sex opus aceleia cu care se ntreine actul
sexual mpotriva voinei sale.

166
879)

Infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal, forma agravat, cnd
fapta a avut ca urmare moartea victimei, are ca obiect juridic:
a. relaiile sociale privind libertatea persoanei;
b. relaiile sociale privind viaa i libertatea persoanei;
c. relaiile sociale privind viaa persoanei.

880)

Constituie infraciunea de omor calificat uciderea unei persoane n
urmtoarea mprejurare:
a. de ctre dou sau mai multe persoane mpreun;
b. de un major mpreun cu un minor;
c. asupra unei femei i fiului ei nou nscut.

881)

Infraciunea de vtmare corporal, prevzut de art. 194 C. pen., se
realizeaz printr-o fapt care produce una din urmtoarele consecine:
a. punerea n primejdie a vieii unei persoane;
b. o leziune traumatic care necesit 60 zile pentru vindecare;
c. slbirea vzului pe o durat de 60 de zile.

882)

Lovirea sau alte violene, svrite din culp, ce au produs o vtmare
ce necesit pentru vindecare 8 zile de ngrijiri medicale constituie
infraciunea de:
a. vtmare corporal din culp, prevzut de art.196 C. pen.;
b. lovire sau alte violene, prevzut de art. 193 C. pen.;
c. nu constituie infraciune.

883)

Infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal, prevzut de art. 205
C. pen., este n form agravat:
a. dac fapta este svrit prin atribuirea oricrei caliti
oficiale;
b. dac fapta este svrit asupra a dou sau mai multe
persoane;
c. dac fapta este svrete de o persoan narmat.

884) Infraciunea de ameninare se poate svri prin:
a. ameninarea unei persoane cu svrirea unei fapte
pgubitoare mpotriva ei sau a altei persoane, dac este de natur s i
produc o stare de temere;
b. ameninarea unei persoane cu svrirea unei infraciuni
mpotriva unei rude apropiate, dac nu este de natur s i produc o
stare de temere;
c. ameninarea unei persoane cu svrirea unei fapte
167
pgubitoare mpotriva unei rude apropiate, dac nu este de natur s i
produc o stare de temere.

885)

Care dintre urmtoarele infraciuni se pun n micare la plngerea
prealabil:
a. antajul;
b. ameninarea i hruirea;
c. lipsirea de libertate n mod ilegal.

886)

Ameninarea unei persoane cu darea n vileag a unei fapte reale sau
imaginare compromitoare pentru persoana ameninat, ori pentru un
membru de familie, n scopul s dea, s fac, s nu fac sau s sufere
ceva, constituie:
a. infraciunea de ameninare, prevzut de art. 206 C. pen.;
b. infraciunea de antaj, prevzut de art. 207 C. pen.;
c. infraciunea de hruire, prevzut de art. 208 C. pen.

887)

Infraciunea de gestiune frauduloas se realizeaz prin pricinuirea de
pagube unei persoane :
a. de ctre un membru de familie ;
b. de ctre un administrator judiciar;
c. de ctre soul sau soia.

888)

Producerea sau ticluirea de probe nereale, constituie infraciunea de
inducere n eroare a organelor judiciare, dac:
a. s-a produs din cauza unei erori umane;
b. s-a produs n scopul de a dovedi existena unei fapte
prevzute de legea penal;
c. s-a produs datorit necunoterii legii.

889)

Subiect activ al infraciunii de luare de mit n form calificat,
prevzut de art. 289 alin. 2 C. pen., poate fi:
a. orice persoan, nefiind circumstaniat;
b. o persoan care exercit o funcie de demnitate public sau o
funcie public de orice natur;
c. un apatrid .

168
890)

Martorul ce a depus mrturie mincinoas n cauzele penale nu se
pedepsete cnd i retrage mrturia:
a. mai nainte de a fi judecat de instana de apel;
b. mai nainte de a fi executat 1 an din pedeaps;
c. mai nainte de a se fi pronunat o hotrre sau de a da o alt
soluie ca urmare a mrturiei mincinoase.

891)

Ajutorul dat fptuitorului n scopul mpiedicrii sau ngreunrii
cercetrilorntr-o cuz penal constituie:
a. tinuire;
b. complicitate la infraciune;
c. favorizarea infractorului.
892)

Pedeapsa aplicat favorizatorului, n cazul infraciunii de favorizare a
infractorului, nu poate fi mai mare:
a. dect pedeapsa aplicat autorului;
b. dect pedeapsa aplicat autorului, n urma reducerii ca efect
al circumstanelor atenuante;
c. dect pedeapsa prevzut de lege pentru fapta svrit de
autor.

893) ntrebuinarea de promisiuni, ameninri sau violene mpotriva unei
persoane urmrite sau judecate ntr-o cauz penal, de ctre un organ
de cercetare penal constituie:
a. ultraj judiciar;
b. cercetare abuziv;
c. supunere la rele tratamente.

894)

mpiedicarea unei persoane de a folosi o parte dintr-un teren,
deinut n baza unei hotrri judectoreti constituie:
a. represiune nedreapt, prevzut de art. 283 C. pen.;
b. obstrucionarea justiiei , prevzut de art. 271 C. pen;
c. nerespectarea hotrrilor judectoreti, prevzute de art. 287
alin. g C. pen.

169
895)

Subiectul activ al infraciunii de fals material n nscrisuri oficiale, n
varianta agravat, poate fi:
a. un funcionar n exerciiul atribuiilor de serviciu;
b. un funcionar cu atribuii de control;
c. un funcionar cu atribuii de conducere.

896) Falsul intelectual se svrete prin:
a. atestarea unor fapte sau mprejurri necorespunztoare
adevrului, cu prilejul ntocmirii nscrisului oficial;
b. prin omisiunea, chiar din culp, de a insera unele date sau
mprejurri cu prilejul ntocmirii nscrisului oficial;
c. prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii de natur a
produce consecine juridice.

897)

Subiect activ al infraciunii de fals intelectual poate fi:
a. un funcionar n exerciiul atribuiilor de serviciu;
b. un funcionar;
c. orice persoan.

898)

Folosirea unui nscris oficial ori sub semntur privat, cunoscnd c
este fals, n vederea producerii unei consecine juridice, constituie:
a. uz de fals;
b. fals material n nscrisuri oficiale;
c. nu se pedepsete de legea penal.

899)

La infraciunile contra persoanei:
a. subiectul activ este necalificat;
b. participaia penal este posibil sub toate formele;
c. participaia improprie este posibil la infraciunile svrite din
culp.

900)

Forma de vinovie, n cazul infraciunilor contra persoanei:
a. poate fi praeterintenia;
b. este numai intenia direct i intenia indirect;
c. este numai intenia direct, intenia indirect i culpa.

170
901)


n cazul infraciunilor contra persoanei:
a. mpcarea prilor nltur rspunderea penal, n toate
cazurile, cnd aciunea penal este pus n micare la plngerea
prealabil a persoanei vtmate;
b. exist, n toate cazurile, o urmare imediat i un raport de
cauzalitat;
c. mpcarea prilor nu nltur rspunderea penal atunci cnd
aciunea penal este pus n micare din oficiu.

902)

La infraciunea de omor:
a. subiectul activ, de regul, nu este calificat;
b. elementul material al laturii obiective se poate realiza doar
printr-o aciune;
c. aciunea poate fi ndreptat doar mpotriva corpului victimei.

903)

Pentru realizarea laturii subiective a infraciunii de omor:
a. fapta trebuie svrit doar cu intenie direct i intenie
indirect;
b. fapta poate fi svrit i cu praeterintenie;
c. eroarea asupra persoanei victimei atrage calificarea faptei n
ucidere din culp, i nu omor.

904) Pot constitui deosebiri ntre infraciunea de omor i cea de loviri sau
vtmri cauzatoare de moarte:
a. la infraciunea de omor, moartea victimei este imputat
fptuitorului numai cu intenie direct, iar la cea de loviri sau vtmri
cauzatoare de moarte, pe baza de intenie sau culp;
b. Ia infraciunea de omor, moartea victimei este imputat
fptuitorului numai cu intenie direct sau indirect, iar la cea de loviri
sau vtmri cauzatoare de moarte, pe baz de praeterintenie;
c. la infraciunea de omor, moartea victimei este imputat
fptuitorului numai cu intenie direct sau indirect, iar Ia cea de loviri
sau vtmri cauzatoare de moarte, pe baz de culp* sau
praeterintenie.

905)

Cel care l ajut pe autor s-i procure otrava, cunoscnd c acesta o va
folosi la comiterea omorului, va rspunde pentru:
a. complicitate la omor;
b. complicitate la omor calificat;
c. coautorat la omor.

171
906)

Nu este omor svrit asupra unui membru de familie:
a. omorul svrit de nepot asupra copilului unchiului su;
b. omorul svrit de autor asupra vrului primar al tatlui su;
c. omorul svrit de copilul nfiat asupra nfietorului.

907)

In cazul omorului svrit asupra unui funcionar care exercit
autoritatea de stat:
a. exist concurs ntre infraciunea de ultraj i cea de omor;
b. rspunderea penal a fptuitorului se stabilete numai pentru
ultraj.
c. rspunderea penal a fptuitorului se stabilete numai pentru
omor.

908)

Omorul svrit pentru a nlesni sau a ascunde svrirea altei
infraciuni:
a. este conceput i realizat ca o infraciune scop;
b. este conceput i realizat ca o infraciune mijloc;
c. este o circumstan personal i, prin excepie, uneori real.

909)

In cazul omorului svrit asupra a dou sau mai multor persoane,
constituie tentativ la omor calificat:
a. atunci cnd activitatea de ucidere ndreptat mpotriva a dou
sau mai multor persoane rmne fr rezultatul cerut de lege, n sensul
c nu se produce moartea niciuneia dintre acele persoane;
b. atunci cnd fapta ndreptat mpotriva primei victime a fost
svrit cu premeditare, iar cea ndreptat mpotriva celei de-a doua
victime a fost spontan, ambele victime supravieuind;
c. atunci cnd, n urma agresiunii ndreptate mpotriva a dou
persoane, una este ucis, iar pentru cealalt fapta rmne n faza de
tentativ.

910)

Omorul calificat, prevzut de art. 189 alin. (1) litt. d) C. pen., se
aseamn cu tlhria, prevzut de art. 236 C. pen., prin aceea c:
a. n ambele situaii fptuitorul acioneaz cu intenia de a ucide;
b. n ambele situaii moartea victimei este un rezultat imputabil
fptuitorului pe baz de praeterintenie;
c. n ambele situaii obiectul material poate fi corpul victimei.

172
911)

Exist premeditare, n cazul infraciunii de omor calificat [art. 189
alin. (1) lit. a) C. pen.]:
a. atunci cnd se reine i provocarea, ntruct este posibil
coexistena premeditrii cu provocarea;
b. atunci cnd sunt ndeplinite cumulativ condiia efecturii
unor acte de pregtire material i condiia efecturii unor acte de
pregtire moral;
c. atunci cnd, uneori, sunt realizate condiia trecerii unui
interval de timp din momentul lurii hotrrii de a svri omorul i
condiia efecturii unor acte de pregtire.

912)

Fapta inculpatului, care gsete n curte, dar apoi i abandoneaz, tatl
btrn, aflat n stare complet de ebrietate, pe timp geros i de noapte,
cu consecina morii acestuia, constituie:
a. infraciunea de omor prevzut de art. 188, cu aplicarea art.
77 lit. e) C. pen., n condiiile art. 199 C. pen.;
b. infraciunea de omor calificat prevzut de art. 189 alin. (1)
lit. h) C. pen., n condiiile art. 199 C. pen.;
c. infraciunea de lsare fr ajutor a unei persoane aflate n
dificultate, prevzut de art. 203 C. pen.

913)

n cazul infraciunii de ucidere a nou-nscutului (pruncuciderii),
calitatea de mam este:
a. ntotdeauna o circumstan personal atenuant;
b. o circumstan personal atenuant sau de agravare;
c. o circumstan care se poate rsfrnge asupra participanilor,
numai dac acetia au cunoscut-o.

914)

Dac se va reine, n sarcina fptuitorului, intenia, ca form de
vinovie, n ceea ce privete moartea victimei ce a survenit ca urmare a
lipsirii ei de libertate, ncadrarea juridic este:
a. infraciunea de omor;
b. infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal;
c. infraciunea de omor n concurs cu infraciunea de lipsire de
libertate n mod ilegal.

915)

Fapta unui croitor, persoan fizic autorizat, care a ntrebuinat
violena i a lovit un client, constituie infraciunea de:
a) purtare abuziv n form agravat;
b) abuz n serviciu contra intereselor persoanelor;
c) lovire sau alte violene.
173

916)

Fapta unei persoane, de a instala un dispozitiv acionat de curent
electric, n partea superioar a gardului su, fr aprobrile legale, n
scopul de a se proteja de hoi, producnd prin aceasta moartea unei
persoane care ncerca s sar gardul, atrage:
a. netrimiterea sa n judecat, fapta producndu-se din culpa
exclusiv a victimei;
b. reinerea svririi infraciunii de ucidere din culp,
prevzut de art. 192 alin. (2) C. pen., i culpa concurenta a victimei;
c. reinerea svririi infraciunii de ucidere din culp,
prevzut de art. 192 alin. (2) C. pen., prin culpa exclusiv a autorului.

917)

La infraciunea de determinare sau nlesnirea sinuciderii:
a. latura obiectiv nu are obiect material;
b. realizarea aciunii de determinare poate fi realizat i prin
mijloace de constrngere;
c. fptuitorul nu trebuie s svreasc acte de cooperare direct
la realizarea aciunii sinucigaului.

918)

Va exista concurs de infraciuni:
a. n forma ideal, dac fptuitorul realizeaz lovirea prin mai
multe acte svrite mpotriva aceleiai persoane i n aceeai
mprejurare;
b. n forma real, dac fptuitorul realizeaz lovirea prin mai
multe acte svrite mpotriva aceleiai persoane i n aceeai
mprejurare;
c. format din tot attea infraciuni cte persoane a lovit
fptuitorul, cu aceeai ocazie.

919)

Infraciunea de violene asupra membrilor de familie:
a. se va reine, dac fapta de violen este svrit de un frate
asupra surorii sale;
b. se va reine doar dac fapta de violen este ndreptat asupra
a cel puin doi membri de familie;
c. se va reine, dac fapta de violen este ndreptat asupra
rudei care locuiete i gospodrete mpreun cu fptuitorul.

174
920)

Pentru realizarea coninutului constitutiv al infraciunii de vtmare
corporal:
a. se reine durata ngrijirilor medicale necesare pentru
vindecare, i nu durata incapacitii de munc;
b. se reine durata incapacitii de munc, i nu durata
ngrijirilor medicale;
c. intenia poate lipsi doar n cazul n care vtmarea este
pricinuit victimei cu consimmntul acesteia.

921)

Pentru existena infraciunii de vtmare corporal:
a. trebuie ca victima s fi suferit o vtmare care necesit pentru
vindecare ngrijiri medicale de cel mult de 90 de zile;
b. este suficient ca victimei s i se cauzeze o boal incurabil,
chiar dac nu are numrul suficient de zile de ngrijiri medicale;
c. se poate ca fapta s fie svrit cu intenie, cu praeterintenie
sau din culp.

922)

Dac nu se poate stabili culpa fptuitorului n raport cu moartea
victimei, ci doar intenia acestuia n raport cu lovirea sau fapta de
vtmare corporal, rspunderea penal se stabilete:
a. numai pentru infraciunea de lovire sau alte violene;
b. numai pentru infraciunea de vtmare corporal;
c. dup caz, pentru infraciunea de lovire sau alte violene sau
pentru infraciunea de vtmare corporal;

923)

A i nlesnete cu intenie lui B s-i vatme din culp integritatea
corporal lui C, A va fi sancionat cu pedeapsa prevzut pentru fapta
de:
a. vtmare corporal sub forma participaiei improprii;
b. vtmare corporal din culp sub forma participaiei
improprii;
c. complicitate la vtmare corporal din culp.

924)

Autorul unei infraciuni de ntrerupere a cursului sarcinii:
a. rspunde pentru aceast infractiune, indiferent dac a
svrit-o cu intenie sau din culp;
b. rspunde pentru aceasta infraciune, dac manoperele au fost
efectuate n afara instituiilor medicale, indiferent dac are sau nu
calitatea de medic specialist;
c. medic specialist, rspunde, n toate cazurile, numai dac
sarcina este mai mare de patrusprezece sptmni.
175

925) Infraciunea de ntrerupere a cursului sarcinii:
a. se svrete n toate cazurile cu intenie direct;
b. se svrete att cu intenie direct, ct i cu praeterintenie;
c. se svrete att cu intenie direct, ct i cu intenie
indirect.

926)

In cazul infraciunilor contra libertii persoanei:
a. aciunea penal se pune n micare din oficiu, n toate
cazurile;
b. actele de pregtire nu pot fi asimilate tentativei pedepsibile;
c. elementul material al laturii obiective se poate realiza i
printr-o inaciune.

927)

Sub aspectul intervalului de timp, lipsirea de libertate poate s dureze:
a. i o durat redus, indiferent dac s-a produs o nclcare a
libertii de micare a persoanei vtmate;
b. numai un interval relevant pentru nclcarea libertii de
micare;
c. att ct persoana vtmat s fie mpiedicat n mod efectiv
de a se deplasa i aciona n conformitate cu voina sa.

928)

Constituie infraciunea de lsare iar ajutor a unei persoane aflate n
dificultate:
a. fapta celui care, dei observ n valurile mrii o persoan
aflat n pericol de nec iminent, nu intr s o salveze;
b. fapta celui care, dei observ pe trotuar o persoan grav
rnit, nu i acord ajutor i nici nu anun autoritile, chiar dac
motiveaz c cel rnit nu i-a solicitat ajutorul;
c. fapta celui care, n trafic, dei observ producerea unui
accident de circulaie, nu oprete i nici nu anun autoritile.

929)

Dac se stabilete c fptuitorul a acionat cu intenie n ceea ce
privete sinuciderea victimei, care era lipsit de libertate:
a. se va reine doar infraciunea de determinare a sinuciderii;
b. se va reine doar infraciunea de lipsire de libertate n mod
ilegal, n forma agravat;
c. se va reine concursul ntre infraciunea de lipsire de libertate
n mod ilegal i cea de determinare a sinuciderii.

176
930)

La infraciunea de violare de domiciliu:
a. subiect activ al infraciunii poate fi orice persoan, cu
excepia proprietarului imobilului;
b. elementul material al laturii obiective poate fi realizat att
prin aciune, ct i prin inaciune;
c. obiectul material l constituie locuina, ncperea, dependina
sau locul mprejmuit ce ine de acestea;

931)

Nu sunt realizate elementele constitutive ale infraciunii de violare de
domiciliu:
a. atunci cnd unul dintre soi, mutat n alt domiciliu, ptrunde,
far acceptul celuilalt so, de care este desprit, n fostul domiciliu
comun (doar dac mai este coproprietar asupra bunurilor comune);
b. atunci cnd partea vtmat nu deine locuina n baza unui
titlu legal;
c. cnd ptrunderea s-a produs n baza unui consimmnt
condiionat.

932)

Se poate reine concursul de infraciuni ntre violarea de domiciliu i
tlhrie:
a. dac fapta de ptrundere far drept ntr-o curte sau ntr-un loc
mprejmuit este urmat de svrirea unei tlhrii;
b. n nicio situaie, dac tlhria a fost svrit prin violarea de
domiciliu;
c. dac fapta de ptrundere far drept ntr-o locuin sau
dependin a acesteia este urmat de svrirea unei tlhrii.

933)

Sunt de esena infraciunii de ameninare urmtoarele afirmaii:
a. n nicio situaie, nu are obiect material;
b. n nicio situaie, coautoratul nu este posibil;
c. elementul material al laturii obiective se realizeaz fie printr-
o aciune, fie printr-o inaciune;

934)

Nu constituie infraciune ameninarea cu realizarea unui drept:
a. prin folosirea unei ci ilegale;
b. prin folosirea unei ci legale, dac aceasta ar expune pe cel
ameninat la anumite consecine pgubitoare;
c. prin folosirea unei ci ilegale, numai dac aceasta ar expune
pe cel ameninat la anumite consecine care nu sunt pgubitoare.

177
935)

Pentru a exista infraciunea de ameninare:
a. trebuie ca rul la care se refer ameninarea s se produc n
viitor;
b. rul cu care se amenin nu trebuie s se realizeze imediat;
c. rul cu care se amenin trebuie s se realizeze imediat.

936)

In cazul infraciunii de antaj:
a. obiectul material poate consta n corpul victimei;
b. de regul, infraciunea nu are obiect material, cu excepia
cazului cnd fptuitorul urmrete un eventual folos material;
c. obiectul material al antajului poate fi confundat cu
eventualul folos realizat prin svrirea infraciunii.

937)

Infraciunea de antaj nu se deosebete de infraciunea de tlhrie prin
urmtoarele caracteristici:
a. existena aceluiai obiect juridic general i special;
b. nclcarea libertii persoanei ca urmare imediat;
c. ambele se svresc cu intenie direct.

938)

Nu svrete infraciunea de violare a secretului corespondenei:
a. cel care intr licit n posesia unei corespondene, dar nu o
remite destinatarului;
b. cel ce intr n posesia unei corespondene i nu o remite
destinatarului, doar dac nu deschide corespondena pe care a reinut-o
far drept;
c. expeditorul care deschide corespondena nainte de a ajunge
la destinatar.

939)

In cazul infraciunii de violare a secretului corespondenei:
a. fapta nu poate fi svrit n forma continu;
b. fapta poate fi svrit doar cu intenie direct sau indirect;
c. actele de pregtire nu se sancioneaz.

940)

La infraciunea de divulgare a secretului profesional:
a. participaia penal este posibil sub toate formele;
b. participaia este posibil doar sub forma instigrii;
c. coautoratul nu este posibil.

178
941)

Infraciunea de divulgare a secretului profesional:
a. poate avea tentativ, dar nu este pedepsit;
b. se poate svri cu intenie direct i indirect sau din culp;
c. are un moment al consumrii, iar n modalitatea continu i
un moment al epuizrii.

942)

Subiectul activ la infraciunea de viol:
a. poate fi doar un brbat, major sau minor;
b. poate fi i un minor, indiferent de vrst;
c. poate fi orice persoan, indiferent de sex.

943)

Elementul material al laturii obiective la infraciunea de viol:
a. nu se realizeaz printr-un act sexual de orice natur ntre
persoane de sex diferit sau de sex opus;
b. se realizeaz doar prin modalitile de obinere a unei
satisfacii sexuale prin folosirea sexului;
c. se realizeaz doar atunci cnd violena folosit mpotriva
victimei a fost absolut irezistibil.

944)

Elementul material al laturii obiective la infraciunea de viol:
a. se poate realiza doar sub forma constrngerii fizice;
b. se poate realiza i prin constrngere moral;
c. se realizeaz totdeauna, dac victima sufer de debilitate
mintal.

945)

Infraciunea de viol poate intra n concurs:
a. cu infraciunea de lipsire de libertate n mod ilegal, dac,
dup consumarea violului, victima este reinut n continuare;
b. cu infraciunea de incest, ntotdeauna;
c. cu infraciunea de lovire sau alte violene, ntotdeauna cnd
fptuitorul a luat hotrrea de a avea un act sexual cu victima, mai
trziu i independent de constrngerea pe care a exercitat-o asupra
acesteia anterior prin violene.

946) La infraciunea de viol, forma agravat de svrire a faptei de dou
sau mai multe persoane mpreun:
a. este realizat chiar dac autorul a fost ajutat de un complice
numai la svrirea unor aciuni anterioare;
b. este realizat chiar dac autorul a fost ajutat doar de un
complice concomitent;
179
c. este necesar ca toi fptuitorii s aib acte sexuale cu victima.

947)

Pentru existena agravantei Ia infraciunea de viol, de producere a unei
vtmri corporale, vtmarea trebuie s ndeplineasc urmtoarele
cerine:
a. s fie urmrit de fptuitor cu intenie direct;
b. s fie consecina violenelor exercitate asupra victimei prin
activiti posterioare tentativei de viol;
c. s fie imputabil fptuitorului pe baz de praeterintenie.

948)

n cazul infraciunii de act sexual cu un minor, ntotdeauna:
a. obiectul material const n corpul persoanei mai mici de 15 ani;
b. subiectul activ este o persoan de sex diferit cu victima;
c. participaia penal este posibil sub toate formele.

949) Pentru realizarea coninutului constitutiv al infraciunii de act sexual cu
un minor, n forma agravantei de svrire n scopul producerii de
materiale pornografice, este necesar:
a. ca victima, minor, s consimt la realizarea actului sexual;
b. ca victima, minor, s se opun i la realizarea actului sexual i
la realizarea de materiale pornografice;
c. ca materialele pornografice s fi fost destinate comercializrii
sau pubhcrii, indiferent de form.

950) Pentru a fi realizat una din agravantele la infraciunea de corupere
sexual a minorilor, este necesar ca:
a. minorul de 15 ani s se afle n ngrijirea, ocrotirea, educarea,
paza sau tratamentul fptuitorului;
b. minorul de 14 ani s asiste la un act sexual de orice natur
svrit de un major;
c. minorului, care nu a mplinit 13 ani, s i se pun la dispoziie,
de un major, materiale cu caracter pornografic.

951)

Cauza de nepedepsire prevzut n art. 221 alin. (5) C. pen. se aplic:
a. doar dac subiectul activ este un minor;
b. i la unele din formele agravate;
c. dac s-a comis un act de natur sexual, ntre frate i sor, altul
dect cel prevzut n art. 220 C. pen., fptuitorul are 16 ani, iar minorul
mpotriva cruia s-a svrit are 13 ani.

180
952) La infraciunea de agresiune sexual:
a. fptuitorul trebuie s aib aptitudinea de a realiza un act
sexual;
b. participaia penal nu este posibil n forma coautoratului;
c. nu intereseaz sexul subiectului activ sau subiectului pasiv i
nici care persoan are rol activ i care are rol pasiv.

953)

La infraciunea de corupere sexual a minorilor:
a. subiectul pasiv poate fi numai un minor care face parte din
aceeai familie cu autorul actelor cu caracter obscen;
b. participaia penal nu este posibil dect sub forma instigrii i
coautoratului;
c. subiectul activ poate fi orice persoan major sau minor.

954)

La infraciunea de incest:
a. obiectul material este reprezentat de corpul persoanelor care
ntrein raportul sexual, pentru c este o infraciune bilateral;
b. obiectul material este reprezentat de corpul persoanei cu rol
pasiv, deoarece asupra acestuia se exercit n mod nemijlocit aciunea
incriminat;
c. raportul sexual trebuie s aib loc ntre mde apropiate, fr
constrngere.

955)

Dac un raport sexual, liber consimit, ntre frate i sor, este urmat de
agresiuni sexuale, de natura celor din art. 219 C. pen., faptele
constituie:
a. o singur infraciune de viol, potrivit art. 219 alin. (4) C. pen.;
b. concurs real ntre infraciunile de incest i agresiune sexual;
c. o singur infraciune de incest n form continuat.

956)

La infraciunea de hruire sexual:
a. obiectul material este reprezentat de corpul victimei, asupra
creia se ndreapt aciunea de ameninare sau constrngere;
b. coautoratul nu este posibil;
c. subiect pasiv poate fi orice persoan, indiferent de vrst, stare
civil, dar de sex opus.

181
957)

La infraciunile contra patrimoniului:
a. tentativa este posibil la toate infraciunile;
b. tentativa este posibil, cu excepia distrugerii din culp,
nsuirii bunului gsit, n modalitatea sa comisiv, bancrutei
frauduloase i gestiunii frauduloase;
c. participaia penal este posibil, de regul, sub toate formele.

958) Posesia, n cazul infraciunii de furt:
a. dac este nelegitim, nu este aprat, n toate cazurile;
b. dac este nelegitim, nu este aprat n faa proprietarului
bunului;
c. dac este legitim, este aprat mpotriva oricui, cu excepia
proprietarului.

959) Nu pot constitui obiect material al infraciunii de furt:
a. vehiculele care nu sunt susceptibile de folosire;
b. folosirea clandestin a unui post telefonic la cablul de
alimentare al altui abonat, pe seama cruia se nregistreaz i sunt
pltite convorbirile efectuate;
c. nscrisurile de orice fel.

960)

n situaia existenei unui prim act de tinuire, urmat de o alt aciune a
aceluiai tinuitor, care promite c va asigura valorificarea n
continuare i a altor bunuri sustrase, sunt ntrunite elementele
constitutive ale:
a. complicitii la infraciunea de furt n concurs real cu
infraciunea de tinuire, chiar dac promisiunea anticipat de tinuire
nu a fost ndeplinit;
b. complicitii la infraciunea de furt n concurs real cu
infraciunea de tinuire, numai dac promisiunea anticipat de tinuire
a fost ndeplinit;
c. complicitate la infraciunea de furt, n forma continuat.

961)

Fapta aceluia care, dup ce a furat vehiculul n scopul folosirii pe
nedrept, i nsuete, n momentul abandonrii acestuia, unele piese
componente, constituie:
a. o singur infraciune de furt;
b. dou infraciuni de furt, n concurs real, una prevzut de art.
228 alin. (1) C. pen. i cealalt prevzut de art. 230 alin. (1) C. pen.;
c. dou infraciuni de furt, n concurs ideal, una prevzut de art.
228 alin. (1) C. pen. i cealalt prevzut de art. 230 alin. (1) C. pen.
182

962)

Deplasarea prin mpingere a unui autoturism, cu scopul de a-l scoate
din parcare i a-l folosi ulterior, moment n care fptuitorul este
surprins de un poliist:
a. nu constituie infraciune, ntruct, dei s-a produs deposedarea,
nu s-a produs mposedarea;
b. constituie infraciunea consumat de furt de folosin;
c. constituie tentativ la infraciunea de furt de folosin.

963)

Pentru existena furtului svrit n circumstana agravant prevzut de
art. 77 lit. e) C. pen., asupra unei persoane aflate ntr-o stare vdit de
vulnerabilitate:
a. este necesar ca partea vtmat s nu fi fost capabil de a
opune rezisten fptuitorului;
b. este necesar ca starea victimei s fi fost produs de fptuitor;
c. este necesar ca starea victimei s nu fi fost produs de
fptuitor.

964)

Nu sunt ndeplinite elementele constitutive ale infraciunii de furt,
svrit n circumstana agravant prevzut de art. 77 lit a) C. pen., de
trei sau mai multe persoane mpreun:
a. cnd fapta se svrete de un autor, un complice concomitent
i un instigator;
b. cnd fapta se svrete de un autor, un complice anterior i un
tinuitor;
c. cnd fapta se svrete de trei persoane, iar pentru una este
nlturat rspunderea penal, datorit unei cauze de neimputabilitate.

965)

Nu constituie furt calificat svrit pe timpul nopii:
a. cnd numai o parte dintre actele de executare ale furtului au
fost svrite pe timpul nopii, epuizarea lui avnd loc pe timp de zi;
b. cnd furtul s-a produs la ora 00:00, ntr-un loc iluminat
artificial;
c. cnd furtul s-a produs pe timpul amurgului, moment n care,
datorit i condiiilor atmosferice, lumina era obstrucionat.

966)

Nu constituie furt calificat, svrit prin folosirea fr drept a unei chei
adevrate sau a unei chei mincinoase, n toate cazurile:
a. fapta celui care ptrunde, fr drept, ntr-un apartament pe ua
deschis i fur bunuri dintr-un dulap pe care 1-a deschis folosind o
cheie improvizat;
183
b. fapta celui care ptrunde, fr drept, ntr-un apartament,
folosind lama unui cuit, dar far s distrug sau s degradeze
dispozitivul de nchidere al uii;
c. fapta celui care ptrunde ntr-un apartament, folosindu-se de o
cheie adevrat i ia mai multe obiecte de mbrcminte, dintr-un
dulap.

967)

n cazul furtului calificat care are ca obiect material iei, gazolin,
condensat, etan lichid, benzin, motorin, alte produse petroliere sau
gaze naturale:
a. nu este necesar ca bunurile sustrase s se afle n conducte,
depozite, cisterne sau vagoane cistern;
b. legiuitorul a asimilat tentativei pedepsibile efectuarea de
spturi pe terenul aflat n zona de protecie a conductelor ce transport
produse petroliere;
c. este necesar ca bunurile sustrase s se afle n conducte,
depozite, cisterne sau vagoane cistern.

968)

Nu sunt ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de furt urmrit
la plngerea prealabil, dac:
a. fptuitorul fiir bunuri din hotelul unde era cazat de circa 6
luni;
b. fptuitorul i partea vtmat sunt concubini, locuiesc
mpreun, iar bunul furat era n detenia ambilor;
c. fptuitorul, student, fur bunuri din camera cminului unde era
cazat, ce aparineau colegilor de camer.

969)

Participaia penal este posibil la infraciunea de tlhrie:
a. doar sub forma instigrii i a complicitii anterioare;
b. doar sub forma complicitii materiale;
c. sub forma coautoratului, n toate cazurile.

970)

In cazul n care unul dintre inculpai a dat relaii altor doi inculpai
despre locul n care i ine banii partea vtmat i sfaturi privind
modul de acionare n vederea svririi infraciunii de tlhrie, fapta sa
constituie:
a. coautorat la infraciunea de tlhrie;
b. complicitate la mfraciunea de tlhrie;
c. instigare la infraciunea de tlhrie.

184
971)

nsuirea unui bun, de ctre fptuitorul care-l sustrage prin smulgere
din mna victimei, fugind cu el, constituie:
a. infraciunea de furt;
b. infraciunea de tlhrie;
c. infraciunea de tlhrie calificat, numai dac violenele
mbrac una dintre formele prevzute n art. 193 sau art. 194 C. pen.

972)

Nu exist tentativ la infraciunea de tlhrie:
a. dac bunul a crui sustragere a urmrit-o fptuitorul nu se
gsea la locul unde acesta credea c se gsete, chiar dac anterior a
executat acte de violen sau ameninare;
b. dac actele de violen sau ameninare au fost ntrebuinate n
scopul pstrrii bunului furat;
c. cnd executarea furtului fiind ntrerupt datorit unor
mprejurri independente de voina fptuitorului, acesta folosete
violena sau ameninarea pentru tergerea urmelor activitii sale
prealabile.

973)

n cazul tlhriei care a avut ca urmare moartea victimei:
a. moartea victimei este imputat fptuitorului cu intenie direct
sau cu intenie indirect;
b. moartea victimei este imputat fptuitorului doar cu intenie
direct;
c. moartea victimei este imputat fptuitorului pe baz de
praeterintenie.

974)

Constituie infraciunea de abuz de ncredere:
a. fapta meseriaului care, primind n baza unei convenii
autoturismul unei persoane cu obligaia de a-l vopsi, a folosit pentru
sine acel autoturism;
b. fapta aceluia care refuz s restituie o sum de bani
mprumutat cu termen;
c. fapta unuia dintre soi de a-i nsui pe nedrept un bun comun
aflat n detenia sa exclusiv.

975)

Nu pot constitui obiect material al infraciunii de gestiune frauduloas:
a. bunurile care aparin altuia i nu se afl n posesia fptuitorului,
n toate cazurile;
b. bunurile asupra crora fptuitorul are un drept de coproprietate,
n toate cazurile;
c. bunurile imobile, n toate cazurile.
185

976)

La infraciunea de nelciune:
a. consumarea infraciunii are loc la momentul inducerii n eroare
a persoanei vtmate, indiferent de titlul cu care era deinut bunul;
b. ncrederea este obinut prin amgire, n timp ce la infraciunea
de abuz de ncredere se ncalc ncrederea acordat;
c. participaia nu este posibil sub forma coautoratului, inducerea
n eroare fiind personal.

977)

n urma comparrii infraciunii de nelciune cu cea de trafic de
influen, practica judiciar a stabilit:
a. asemnri n ceea ce privete obiectul juridic, la ambele fiind
nclcate relaiile sociale referitoare la patrimoniu;
b. asemnri n ceea ce privete cerina esenial a laturii
obiective, de a induce n eroare;
c. deosebiri n ceea ce privete folosul material, la nelciune
fiind obinut ca urmare a inducerii n eroare, iar la traficul de influen
fiind obinut ca urmare a prornisiunii fcute de fptuitor, c va
interveni pe lng un funcionar.

978) La infraciunea de nelciune prin emiterea de cecuri fr acoperire:
a. subiect activ poate fi orice persoan;
b. participaia penal este posibil sub toate formele;
c. subiect activ este banca, n calitate de tras, care a Scut serviciul
de cas pentru trgtor.

979)

Svrete infraciunea de delapidare n forma traficrii:
a. cel care mprumut, pentru sine sau pentru altul, bani din
gestiunea sa;
b. cel care supune sumele de bani pe care le gestioneaz unor
operaiuni speculative, de pe urma crora i nsuete profitul realizat;
c. cel care scoate definitiv bunurile din gestiunea sa, ca o
compensaie pentru unele datorii pe care societatea le avea fa de el.

980)

Nu exist infraciunea de delapidare:
a. dect n cazul n care se constat lipsuri n gestiune,
infraciunea se prezum, fiind una contra patrimoniului;
b. atunci cnd gestionarul i nsuete valori, nu din gestiune, ci
din plusul creat fraudulos;
c. atunci cnd nsuirea bunurilor se face de cel care le are n
paz.
186

981)

Administratorul unei asociaii de locatari, care ncaseaz bani pentru
cheltuielile de ntreinere, dar nu i nregistreaz n actele de cas, i i
nsuete, svrete infraciunea de:
a. creare de plusuri n gestiune;
b. delapidare;
c. nelciune.

982) n cazul infraciunii de nsuire a bunului gsit sau ajuns din eroare la
fptuitor:
a. participaia este posibil sub toate formele, cu excepia
coautoratului;
b. elementul material al laturii obiective se poate realiza printr-o
aciune sau inaciune;
c. elementul material al laturii obiective se poate realiza doar
printr-o inaciune, constnd n fapta de a nu preda bunul gsit.

983)

n cazul infraciunii de nsuire a bunului gsit sau ajuns din eroare la
fptuitor:
a. consumarea infraciunii are loc, n toate cazurile, la expirarea
termenului de 10 zile;
b. consumarea infraciunii poate avea loc n momentul dispunerii
de bun ca de al su;
c. tentativa este posibil, n toate cazurile, ns nu se pedepsete.

984)

La infraciunea de distrugere, n forma agravat de svrire prin
incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc i dac este de
natur s pun n pericol alte persoane sau bunuri:
a. elementul material se poate realiza doar ntr-una din aciunile
alternative ale distrugerii, degradrii sau aducerii n stare de
nentrebuinare;
b. este suficient numai posibilitatea producerii punerii n pericol
i nu este necesar s se produc n mod efectiv;
c. fapta constituie infraciune doar dac bunul aparine unei alte
persoane dect fptuitorul.

985)

La infraciunea de tulburare de posesie:
a. subiect activ poate fi orice persoan, cu excepia proprietarului
imobilului;
b. elementul material al laturii obiective se realizeaz ntotdeauna
187
printr-o aciune;
c. elementul material al laturii obiective se poate realiza printr-o
inaciune.

986)

Dac infraciunea de tulburare de posesie se svrete prin violen
sau ameninare ori prin desfiinarea sau strmutarea semnelor de hotar:
a. violena are accepiunea de loviri sau alte violene prevzut de
art. 193 C. pen.;
b. participaia penal este posibil doar sub forma instigrii i a
complicitii anterioare;
c. subiectul activ al infraciunii nu poate fi, n niciun caz,
proprietarul imobilului.

987)

Caracteristice tinuirii, spre deosebire de favorizarea infractorului, sunt
urmtoarele elemente:
a. ia tinuire este ca situaie premis svrirea unei infraciuni
(din care provine bunul), n timp ce favorizarea are ca situaie premis
svrirea unei fapte prevzute de legea penal;
b. sub aspectul obiectului juridic, la tinuire sunt nclcate h
principal relaiile sociale referitoare la nfptuirea justiiei, n timp ce la
favorizarea infractorului sunt nclcate relaiile sociale referitoare la
patrimoniu;
c. sub aspectul laturii obiective, tinuirea poate fi svrit prin
oricare dintre cele patru aciuni alternative, n timp ce favorizarea
presupune ajutorul dat unui infractor.

988)

n cazul infraciunii de ultraj:
a. obiectul material lipsete, ntruct sunt afectate relaiile sociale
referitoare la respectul datorat autoritii de stat;
b. infraciunea poate fi svrit i de ctre un funcionar public;
c. subiect pasiv secundar poate s fie orice funcionar public.

989)

Pentru existena infraciunii de ultraj:
a. nu are importan dac fptuitorul nu a cunoscut faptul c
funcionarul public se afla n exerciiul funciei, ntruct urmarea
imediat const ntr-o atingere adus autoritii;
b. nu are relevan dac ameninarea este svrit dup ce
funcionarul i-a ndeplinit n mod legal acea atribuie de serviciu;
c. nu are importan dac fptuitorul nu a cunoscut faptul c
victima este funcionar public ce ndeplinete o funcie care implic
188
exerciiul autoritii de stat.

990)

n cazul infraciunii de sustragere de sub sechestru:
a. subiectul activ poate fi orice persoan, cu excepia
proprietarului bunului;
b. sustragerea const n scoaterea bunului de sub puterea
sechestrului, ceea ce presupune neaprat nsuirea bunului;
c. sustragerea const n scoaterea bunului de sub puterea
sechestrului, ceea ce nu presupune neaprat nsuirea bunului, dar nici
nu o exclude.

991)

Pentru existena infraciunii de abuz n serviciu:
a. latura subiectiv presupune att intenia, ct i culpa,
legiuitorul renunnd la sintagma fapt svrit cu tiin";
b. n cazul coautoratului, este suficient ca doar unul dintre
fptuitori s aib calitatea special cerut de lege autorului infraciunii;
c. este necesar ca urmarea imediat s fie o pagub ori o vtmare
a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane, care nu trebuie
s aib o anumit calitate.

992)

Infraciunea de abuz n serviciu, prin ngrdirea exercitrii unui drept,
nu poate fi svrit:
a. de orice salariat aflat n serviciul unei persoane juridice;
b. dect printr-o aciune i cu intenie;
c. dac nu s-a creat pentru un cetean o situaie de inferioritate
sau nu i s-a ngrdit exerciiul unui drept.

993)

Fapta persoanei care, exercitnd temporar, fr remuneraie, o
nsrcinare n serviciul unei persoane fizice, ndeplinete un act ce nu
intr n atribuiile sale constituie infraciunea de:
a. abuz n serviciu;
b. neglijen n serviciu;
c. uzurparea funciei.

189
994) n cazul n care o persoan, cu intenie, determin un funcionar al unei
societi comerciale s svreasc, din culp, o infraciune prin
ndeplinirea defectuoas a unei ndatoriri de serviciu, pricinuindu-se
acelei societi o paguba n patrimoniu, ncadrarea juridic este:
a. instigare la neglijen n serviciu pentru primul i neglijen n
serviciu pentru al doilea;
b. abuz n serviciu, n condiiile art. 52 alin. (2) C. pen., pentru
primul i neglijen n serviciu pentru al doilea;
c. abuz n serviciu, n condiiile art. 52 alin. (2) C. pen., pentru
primul i abuz n serviciu pentru al doilea, ntruct subiectul pasiv la
infraciunea de neglijen n serviciu trebuie s fie o unitate din cele la
care se refer art. 176 C. pen.", i nu o societate comercial.

995)

Elementul material al infraciunii de luare de mit se poate realiza:
a. cnd un funcionar public, care are influen, primete bani sau
alte foloase pentru a-l determina pe un alt funcionar public s ntrzie
ndeplinirea unui act ce intra n ndatoririle sale de serviciu;
b. cnd funcionarul pretinde i primete un folos necuvenit, dup
ndeplinirea n parte a unei ndatoriri de serviciu, dar nainte de
finalizarea ei;
c. dac funcionarul, dei nu are competena ndeplinirii actului, l-
a fcut s cread pe cel care i-a dat banii sau foloasele c ndeplinirea
acestui act intr n atribuiile sale de serviciu.

996)

Coninutul constitutiv al infraciunii de luare de mit este realizat:
a. chiar dac, ulterior svririi aciunii sau inaciunii incriminate,
fptuitorul nu are conduita la care s-a angajat;
b. numai dac scopul urmrit prin svrirea faptei a fost efectiv
realizat;
c. numai dac mituitorul particip n calitate de participant la
infraciunea de luare de mit.

997)

Este obligatorie confiscarea special a banilor, valorilor sau bunurilor
n cazul infraciunii de dare de mit:
a. n temeiul dispoziiilor art. 112 lit. b) C. pen.;
b. n temeiul dispoziiilor art. 290 alin. (5) raportat la art. 112 lit.
b) C. pen.;
c. n temeiul dispoziiilor art. 290 alin. (5) C. pen.

190
998)

n cazul svririi unor infraciuni de corupie, cum ar fi luarea de mit
sau darea de mit, instana va putea aplica confiscarea extins:
a. numai dac nu a fost aplicat msura de siguran a confiscrii
speciale;
b. doar dac este prevzut de Partea special a Codului penal la
infraciunea svrit, potrivit principiului legalitii sanciunilor de
drept penal;
c. dac fapta este susceptibil s i procure condamnatului un
folos material i pedeapsa prevzut de lege este nchisoarea de 4 ani
sau mai mare.

999)

Simpla pretindere a unui folos sau simpla acceptare a promisiunii unui
folos sau a unui dar:
a. nu este suficient pentru consumarea inaciunii de trafic de
influen, fapta rmnnd n faza de tentativ;
b. este suficient pentru consumarea infraciunii de trafic de
influen;
c. este suficient pentru consumarea infraciunii de trafic de
influen, chiar dac actul pentru care se promite intervenia nu face
parte din atribuiile de serviciu ale funcionarului.

1000)

Obiectul material, n cazul infraciunii de inducere n eroare a organelor
judiciare:
a. poate consta n probele nereale produse sau ticluite cu privire
la existena unei fapte prevzute de legea penal ori n legtur cu
svrirea unei asemenea fapte;
b. nu exist;
c. poate consta n plngerea sau denunul privind o fapt nereal.

1001)

n cazul infraciunii de mrturie mincinoas:
a. consumarea infraciunii are loc n momentul cnd martorul,
expertul sau interpretul face afirmaiile mincinoase sau nu spune tot ce
tie atunci cnd este ntrebat de instan;
b. participaia penal este posibil sub toate formele;
c. latura subiectiv presupune vinovia sub forma inteniei chiar
i atunci cnd elementul material al infraciunii se realizeaz prin
omisiunea martorului de a nu spune tot ce tie.

191
1002)

Retragerea n timp util a mrturiei mincinoase:
a. are consecine juridice asupra instigatorului, fiind aplicabile
dispoziiile art. 51 C. pen., referitoare la mpiedicarea svririi
infraciunii;
b. are efecte juridice i asupra complicelui, dac retragerea a fost
fcut de autor;
c. trebuie s aib loc n cadrul aceleiai cauze n care a fost
fcut, nainte de a se fi pronunat o hotrre sau de a se fi dat o alt
soluie.

1003)

Dac fptuitorul ncearc s determine, prin constrngere moral, o
persoan care urmeaz s dobndeasc calitatea de martor s dea
declaraii mincinoase ntr-o cauz penal, iar martorul, fiind ulterior
audiat, face astfel de declaraii, faptele constituie:
a. infraciunea de influenare a declaraiilor pentru primul i
mrturie mincinoas pentru al doilea;
b. instigare la infraciunea de mrturie mincinoas pentru primul
i rrirturie mincinoas pentru al doilea;
c. complicitate moral la infraciunea de mrturie mincinoas
pentru primul i mrturie mincinoas pentru al doilea.

1004)

La infraciunea de nedenunare:
a. de regul nu exist obiect material, cu excepia cazului cnd
omisiunea sesizrii se datoreaz constrngerii fizice, situaie n care
obiectul material este reprezentat de corpul persoanei constrnse;
b. elementul material al laturii obiective se poate realiza printr-o
aciune sau printr-o inaciune;
c. infraciunea la care se refer omisiunea fptuitorului poate fi o
infraciune consumat sau, dac este rmas n faza tentativei, doar
dac este pedepsibil de lege.

1005)

n cazul infraciunii de represiune nedreapt:
a. nu se cere o calitate special subiectului activ;
b. exist i o form calificat, atunci cnd s-au luat msuri
privative de libertate fa de o persoan, thndu-se c este nevinovat;
c. participaia este posibil doar sub forma instigrii i a
complicitii morale.

192
1006)

Pot fi considerate ca ntrunind elementele constitutive ale infraciunii de
supunere la rele tratamente urmtoarele fapte:
a. acordarea, de ctre funcionarii cu astfel de atribuii, pe timp de
o lun, a unor cantiti mai mici de hran dect cele stabilite de
normele minime obligatorii, pentru minorii aflai n executarea unor
msuri educative;
b. lovirea, de ctre poliiti, n mod repetat, a unei persoane
reinute n arestul poliiei, n scopul de a da informaii cu privire la o
fapt prevzut de legea penal svrit de alte persoane;
c. privarea unui deinut de odihn pe durata unei nopi, de ctre
un agent de paz al penitenciarului.

1007)

n cazul infraciunii de evadare:
a. participaia penal este posibil sub toate formele;
b. infraciunea nu are obiect material;
c. fapta constituie infraciune i atunci cnd se stabilete, ulterior,
c persoana reinut sau arestat preventiv era nevinovat i nu
svrise ea infraciunea pentru care se eliberase mandatul.

1008)

Pentru a fi ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de
nerespectare a hotrrilor judectoreti, este necesar ca:
a. fptuitorul s fi fost parte n procesul n care s-a pronunat
hotrrea la a crei executare se mpotrivete;
b. fptuitorul s fi fost prezent la pronunarea hotrrii, chiar dac
nu tia ca este pus n executare;
c. fptuitorul s se fi opus la punerea n executare, chiar dac era
o ordonan preedinial.

1009)

n cazul infraciunii de sustragere sau distrugere de probe ori de
nscrisuri:
a. obiectul material este constituit din orice nscris oficial emis de
o autoritate a statului sau destinat unei astfel de autoriti;
b. obiectul material este constituit doar din orice nscris folosit de
organele judiciare n activitatea pe care o desfoar;
c. cnd elementul material al laturii obiective se realizeaz n
modalitatea sustragerii, infraciunea are o form continuat.

193
1010)

n cazul infraciunii de falsificare de monede:
a. cnd fapta se svrete n condiiile art. 310 alin. (2) C. pen.,
coninutul constitutiv este realizat doar dac falsificarea s-a produs
dup punerea n circulaie a monedei;
b. subiect activ al infraciunii nu poate fi o persoan juridic;
c. elementul material al laturii obiective, n modalitatea
contrafacerii, nu este realizat dac bancnotele ce se pretind c au fost
falsificate nu au nicio asemnare cu bancnotele veritabile.

1011)

Dac o persoan care intra pe orice cale n posesia unui timbru emis n
strintate i constatnd ulterior acestui moment c respectiva valoare
este falsificat o revinde, svrete infraciunea de:
a. falsificare de timbre sau efecte potale;
b. punere n circulaie de valori falsificate;
c. falsificare de valori strine.

1012)

Sunt ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de falsificare de
timbre sau efecte potale:
a. dac cupoanele rspuns internaional sunt completate cu date
neadevrate referitoare la destinatar;
b. dac fptuitorul, dup ce a intrat n posesia unor plicuri potale
falsificate, le repune n circulaie;
c. dac fptuitorul este o persoan juridic.

1013)

Este realizat elementul material al laturii obiective, n cazul infraciunii
de fals intelectual:
a. dac medicul atest fals c a examinat un bolnav cruia i-a
acordat certificat de concediu medical;
b. ntocmirea n fals, de ctre un medic, a unui act prin care se
atest, n afara exercitrii atribuiilor de serviciu, o situaie
neadevrat;
c. dac urmarea imediat const ntr-o stare de pericol pentru
valorile sociale protejate, chiar dac fapta a fost svrit din culp.

1014)

In cazul n care soul falsific, prin contrafacerea semnturii soiei sale,
o declaraie i o folosete n vederea producerii de consecine juridice Ia
administraia financiar:
a. svrete doar infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur
privat;
b. svrete doar infraciunea de uz de fals;
c. svrete infraciunea de fals n nscrisuri sub semntur
194
privat n concurs cu infraciunea de fals.

1015)

Nu sunt ntrunite elementele constitutive ale infraciunii de fals privind
identitatea:
a. dac soul divorat se prezint n continuare sub numele
dobndit prin cstorie, chiar dac n hotrrea de divor s-a dispus cu
privire la reluarea numelui purtat nainte de desfacerea cstoriei;
b. dac fapta de prezentare sub o identitate fals este svrit de
un cetean romn, aflat n strintate, n faa autoritilor unui stat
strin;
c. dac aciunea de ncredinare nu privete un nscris care
servete pentru dovedirea strii civile, pentru legitimare sau
identificare.

1016)

Elementul material al laturii obiective la infraciunea de fals n
declaraii:
a. se realizeaz printr-o declaraie necorespunztoare adevrului,
fcut doar personal, n forma scris, unei persoane dintre cele
prevzute n art. 175 sau unei uniti n care aceasta i desfoar
activitatea, n scopul producerii unei consecine juridice;
b. nu se poate realiza printr-o declaraie necorespunztoare
adevrului, fcut doar personal, prin declaraie verbal, unei persoane
dintre cele prevzute n art. 175 sau unei uniti n care aceasta i
desfoar activitatea, n scopul producerii unei consecine juridice, pe
care o va consemna n scris;
c. se poate realiza printr-o declaraie scris necorespunztoare
adevrului, transmis printr-o alt persoan, care atest semntura
declarantului, unei persoane dintre cele prevzute n art. 175 sau unei
uniti n care aceasta i desfoar activitatea, n scopul producerii
unei consecine juridice.

1017)

Nu sunt ndeplinite elementele constitutive ale infraciunii de fals n
nscrisuri sub semntur privat:
a. dac nscrisul falsificat a fost folosit pentru dovedirea unui fapt
adevrat;
b. dac nscrisul falsificat a ajuns n posesia altei persoane altfel
dect prin ncredinarea de ctre autorul falsului;
c. dac falsificarea privete un nscris sub semntur privat care
era autentificat.

195
1018)

Elementul material al laturii obiective, Ia infraciunea de nerespectare
a hotrrilor judectoreti, este realizat:
a. chiar dac, ulterior mpotrivirii la punerea n executare,
hotrrea a fost desfiinat pe calea recursului;
b. chiar dac, ulterior executrii hotrrii judectoreti, dar n
legtur cu aceast executare, fptuitorul svrete acte de violen
fa de organul de executare;
c. chiar dac, dup mplmirea termenului de prescripie a
executrii, executorul procedeaz la punerea n executare a acelei
hotrri, iar fptuitorul mpiedic o persoan s foloseasc imobilul
dobndit prin acea hotrre judectoreasc.

1019)

Sunt deosebiri ntre infraciunea de evadare i cea de nlesnire a
evadrii:
a. la infraciunea de nlesnire a evadrii, participaia penal este
posibil sub forma instigrii i a complicitii, n timp ce la
infraciunea de evadare participaia penal este posibil doar sub forma
instigrii;
b. la infraciunea de evadare, complicitatea poate fi i ulterioar, n
timp ce la infraciunea de nlesnire a evadrii contribuia trebuie s
intervin nainte sau n timpul evadrii;
c. la infraciunea de evadare, obiectul material lipsete n
modalitatea prevzut n art. 285 alin. (1) i este constituit de corpul
victimei n modalitatea prevzut n alin. (2), la infraciunea de
nlesnire a evadrii obiectul material lipsete, n toate cazurile.

1020)

La infraciunea de neglijen n serviciu:
a. tentativa este posibil doar cnd elementul material al laturii
obiective se realizeaz printr-o aciune;
b. consumarea iruraciunii are loc n momentul mdeplinirii
defectuoase sau nemdeplinirii ndatoririi de serviciu;
c. urmarea imediat este realizat suficient doar n una dintre
modalitile alternative (o pagub ori o vtmare important), nefiind
necesar existena lor cumulativ.

1021) n cazul infraciunii de abuz n serviciu, prin ngrdirea exercitrii unui
drept:
a. trebuie afectat un drept al unei persoane sau al unui membru
din familia acestuia;
b. participaia penal este posibil, cu excepia coautoratului, la
aceast infraciune subiectul activ fiind calificat;
196
c. elementul material al laturii obiective se poate realiza printr-o
aciune.

1022)

Nu ntrunete elementele coninutului constitutiv al infraciunii de abuz
n serviciu:
a. fapta chelnerului de a majora nejustificat nota de plat a unui
consumator, ntruct nu are calitatea de funcionar public;
b. fapta conductorului auto de a folosi fr drept, n interes
personal, autoturismul ce-i fusese ncredinat de societatea comercial
al crei salariat era, cu consecina producerii unei pagube prin
consumul combustibilului, ntruct nu are calitatea de funcionar
public;
c. fapta unui ef de serviciu la poliia rutier, de a refuza
restituirea permisului de conducere prii vtmate, conductor de taxi,
lipsind-o pe aceasta de obinerea unor venituri.

1023)

n cazul infraciunii de abuz n serviciu:
a. latura subiectiv presupune intenia, doar atunci cnd
elementul material se realizeaz printr-o aciune;
b. pentru realizarea participaiei penale sub forma instigrii sau
complicitii nu se cere ca subiectul activ s aib o calitate special;
c. nu exist un moment al epuizrii, deoarece nu poate s existe
forma continuat.

1024) La infraciunea de neglijen n serviciu:
a. tentativa este posibil doar cnd elementul material al laturii
obiective se realizeaz printr-o aciune;
b. consumarea iruraciunii are loc n momentul mdeplinirii
defectuoase sau nemdeplinirii ndatoririi de serviciu;
c. urmarea imediat este realizat suficient doar n una dintre
modalitile alternative (o pagub ori o vtmare important), nefiind
necesar existena lor cumulativ.

1025)

n cazul infraciunii de abuz n serviciu, prin ngrdirea exercitrii unui
drept:
a. trebuie afectat un drept al unei persoane sau al unui membru
din familia acestuia;
b. participaia penal este posibil, cu excepia coautoratului, la
aceast infraciune subiectul activ fiind calificat;
c. elementul material al laturii obiective se poate realiza printr-o
aciune.
197





198
RSPUNSURI


1) C
2) B
3) C
4) A
5) A
6) C
7) A
8) A
9) C
10) B
11) C
12) B
13) A
14) B
15) A
16) B
17) A
18) A
19) A
20) B
21) C
22) B
23) A
24) A
25) B
26) A
27) B
28) B
29) A
30) C
31) B
32) C
33) A
34) C
35) A
36) B
37) A
38) B
39) C
40) A
41) C
42) B
43) A
44) A
45) B
46) A
47) B
48) C
49) C
50) A
51) B
52) C
53) A
54) A
55) C
56) A
57) B
58) C
59) A
60) B
61) C
62) A
63) C
64) B
65) C
66) C
67) A
68) C
69) A
70) B
71) C
72) A
73) C
74) B
75) A
76) B
77) A
78) A
79) C
80) C
81) A
82) C
83) C
84) C
85) A
86) B
87) C
88) A
89) B
90) B
91) A
92) B
93) A
94) C
95) C
96) B
97) B
98) A
99) C
100) B
101) A
102) C
103) A
104) A
105) C
106) A
107) C
108) A
109) B
110) A
111) C
112) B
113) C
114) B
115) C
116) B
117) B
118) C
119) C
120) B
121) A
122) A
123) C
124) A
125) B
126) C
127) A
128) C
129) B
130) B
131) C
132) C
133) B
134) B
135) B
136) A
137) C
138) C
139) B
140) B
199
141) A
142) B
143) B
144) C
145) C
146) A
147) A
148) C
149) C
150) A
151) A
152) B
153) C
154) B
155) C
156) A
157) C
158) C
159) A
160) A
161) B
162) A
163) C
164) B
165) A
166) A
167) B
168) A
169) C
170) B
171) C
172) B
173) B
174) B
175) A
176) C
177) B
178) A
179) A
180) C
181) B
182) C
183) A
184) C
185) C
186) B
187) A
188) B
189) B
190) A
191) B
192) A
193) C
194) A
195) B
196) A
197) A
198) A
199) C
200) A
201) B
202) A
203) C
204) C
205) B
206) B
207) A
208) C
209) B
210) A
211) B
212) C
213) A
214) C
215) A
216) B
217) B
218) A
219) C
220) A
221) B
222) B
223) A
224) C
225) A
226) C
227) B
228) A
229) B
230) C
231) B
232) A
233) B
234) B
235) C
236) A
237) C
238) A
239) C
240) A
241) B
242) A
243) B
244) A
245) B
246) C
247) A
248) C
249) A
250) A
251) C
252) A
253) A
254) B
255) B
256) A
257) B
258) A
259) C
260) A
261) B
262) A
263) B
264) C
265) B
266) A
267) C
268) C
269) B
270) C
271) C
272) B
273) B
274) C
275) C
276) A
277) A
278) C
279) C
280) A
281) C
282) A
283) A
284) C
285) B
286) B
287) B
288) A
289) B
290) B
291) C
292) A
293) C
294) C
295) B
296) C
297) B
298) B
299) C
300) B
301) A
302) A
303) A
304) B
200
305) C
306) C
307) C
308) B
309) C
310) B
311) B
312) B
313) B
314) A
315) C
316) A
317) A
318) C
319) B
320) B
321) B
322) B
323) C
324) C
325) B
326) A
327) C
328) B
329) C
330) A
331) B
332) B
333) C
334) B
335) B
336) C
337) B
338) C
339) A
340) C
341) B
342) B
343) A
344) A
345) B
346) B
347) C
348) A
349) B
350) C
351) B
352) A
353) B
354) A
355) B
356) B
357) C
358) C
359) C
360) A
361) B
362) A
363) A
364) C
365) B
366) B
367) A
368) B
369) C
370) B
371) A
372) A
373) C
374) A
375) C
376) A
377) B
378) C
379) B
380) B
381) B
382) B
383) A
384) A
385) B
386) B
387) C
388) B
389) B
390) B
391) A
392) A
393) A
394) A
395) B
396) C
397) C
398) B
399) A
400) B
401) B
402) B
403) C
404) A
405) A
406) C
407) B
408) A
409) C
410) A
411) A
412) A
413) B
414) C
415) C
416) A
417) B
418) A
419) A
420) B
421) A
422) C
423) C
424) B
425) B
426) B
427) B
428) C
429) B
430) B
431) B
432) A
433) B
434) A
435) B
436) B
437) B
438) A
439) A
440) A
441) B
442) A
443) C
444) C
445) A
446) B
447) C
448) B
449) A
450) A
451) C
452) A
453) B
454) A
455) B
456) B
457) B
458) C
459) C
460) B
461) B
462) B
463) B
464) C
465) C
466) A
467) C
468) B
201
469) A
470) A
471) C
472) A
473) C
474) A
475) B
476) C
477) B
478) A
479) C
480) A
481) B
482) C
483) C
484) A
485) B
486) C
487) B
488) A
489) B
490) A
491) B
492) C
493) A
494) B
495) B
496) B
497) A
498) A
499) B
500) B
501) B
502) A
503) C
504) A
505) B
506) C
507) C
508) C
509) B
510) C
511) C
512) A
513) C
514) A
515) B
516) C
517) B
518) A
519) C
520) C
521) B
522) C
523) C
524) A
525) A
526) B
527) A
528) C
529) B
530) B
531) C
532) C
533) C
534) A
535) A
536) B
537) B
538) C
539) A
540) A
541) B
542) A
543) B
544) B
545) B
546) C
547) A
548) B
549) A
550) B
551) B
552) A
553) B
554) C
555) A
556) B
557) C
558) A
559) A
560) C
561) C
562) C
563) A
564) C
565) B
566) A
567) C
568) B
569) B
570) B
571) A
572) A
573) C
574) B
575) B
576) B
577) C
578) C
579) B
580) C
581) B
582) C
583) A
584) B
585) B
586) A
587) A
588) A
589) A
590) A
591) B
592) B
593) B
594) B
595) B
596) B
597) B
598) B
599) C
600) B
601) C
602) B
603) B
604) A
605) B
606) C
607) C
608) C
609) B
610) B
611) B
612) B
613) C
614) B
615) C
616) A
617) C
618) A
619) B
620) C
621) B
622) B
623) A
624) B
625) C
626) B
627) B
628) B
629) C
630) C
631) A
632) A
202
633) C
634) A
635) C
636) B
637) C
638) A
639) B
640) A
641) C
642) B
643) A
644) A
645) A
646) B
647) A
648) A
649) A
650) B
651) C
652) A
653) C
654) C
655) C
656) B
657) A
658) C
659) B
660) B
661) B
662) C
663) B
664) C
665) A
666) B
667) C
668) C
669) A
670) A
671) B
672) A
673) B
674) B
675) A
676) A
677) C
678) B
679) C
680) C
681) A
682) A
683) B
684) A
685) A
686) A
687) C
688) A
689) C
690) A
691) C
692) B
693) C
694) C
695) B
696) C
697) B
698) C
699) C
700) C
701) B
702) C
703) B
704) C
705) A
706) B
707) C
708) C
709) C
710) C
711) B
712) C
713) A
714) C
715) B
716) C
717) B
718) B
719) A
720) A
721) C
722) C
723) A
724) C
725) C
726) A
727) B
728) B
729) B
730) B
731) B
732) C
733) C
734) C
735) C
736) C
737) B
738) A
739) B
740) A
741) B
742) A
743) B
744) B
745) B
746) A
747) B
748) A
749) B
750) C
751) B
752) A
753) C
754) B
755) C
756) A
757) C
758) B
759) B
760) C
761) B
762) A
763) B
764) B
765) B
766) B
767) B
768) C
769) C
770) C
771) A
772) B
773) B
774) B
775) A
776) A
777) C
778) A
779) A
780) B
781) A
782) A
783) A
784) C
785) B
786) C
787) B
788) A
789) B
790) B
791) C
792) A
793) B
794) A
795) C
796) C
203
797) A
798) C
799) C
800) C
801) A
802) C
803) C
804) B
805) C
806) B
807) A
808) C
809) C
810) B
811) A
812) C
813) B
814) A
815) A
816) A
817) B
818) A
819) C
820) C
821) B
822) B
823) B
824) B
825) A
826) A
827) A
828) A
829) C
830) B
831) B
832) C
833) A
834) C
835) A
836) A
837) A
838) B
839) B
840) B
841) B
842) B
843) C
844) A
845) C
846) A
847) B
848) A
849) A
850) C
851) B
852) A
853) C
854) A
855) A
856) B
857) C
858) B
859) C
860) A
861) A
862) C
863) B
864) C
865) A
866) C
867) C
868) C
869) C
870) B
871) B
872) B
873) C
874) A
875) A
876) A
877) B
878) B
879) B
880) C
881) A
882) A
883) C
884) A
885) B
886) B
887) B
888) B
889) B
890) C
891) C
892) C
893) B
894) C
895) A
896) A
897) A
898) A
899) C
900) A
901) B
902) A
903) A
904) B
905) B
906) B
907) B
908) B
909) A
910) C
911) A
912) C
913) A
914) C
915) A
916) B
917) C
918) C
919) A
920) A
921) B
922) C
923) C
924) A
925) B
926) C
927) C
928) B
929) C
930) B
931) C
932) B
933) A
934) B
935) B
936) A
937) C
938) C
939) B
940) C
941) A
942) C
943) A
944) B
945) A
946) B
947) C
948) C
949) A
950) C
951) A
952) C
953) C
954) B
955) B
956) B
957) C
958) B
959) B
960) A
204
961) B
962) C
963) C
964) B
965) C
966) C
967) C
968) A
969) C
970) B
971) B
972) B
973) C
974) C
975) A
976) B
977) C
978) B
979) B
980) C
981) B
982) B
983) B
984) A
985) C
986) B
987) C
988) B
989) B
990) C
991) C
992) C
993) B
994) B
995) B
996) A
997) C
998) C
999) B
1000) B
1001) C
1002) C
1003) B
1004) C
1005) B
1006) A
1007) C
1008) C
1009) C
1010) C
1011) B
1012) C
1013) A
1014) A
1015) C
1016) C
1017) C
1018) A
1019) A
1020) C
1021) C
1022) C
1023) B
1024) C
1025) C