Sunteți pe pagina 1din 2

Duiliu Zamfirescu (n.

30 octombrie 1858, Dumbrveni, judeul Vrancea -


d. 1922, Agapia, judeul Neam) a fost scriitor, redactor, jurist, diplomat, senator, ministru i
academician.
Cuprins
[ascunde]
1 Originea i familia
2 Activitatea
3 Moartea
4 Bibliografie
Originea i familia
A fost fiul lui Lascr i Sultana Zamfirescu.
n anul 1890 s-a cstorit cu Henriette Allievi, fiica unui bancher i senator italian. Cuplul a avut
trei copii: Enrichetta Eleonora Eliza Felicita (n. 1890), Alexandru Antonio Lascr Cezare
(n. 1892) i pe Lascr Antonio Liviu.
Activitatea
ntre anii 1865-1873 a urmat cursurile colii primare i ale gimnaziului, la Focani. Pn n
anul 1876 a frecventat cursurile Liceului "Matei Basarab" din Bucureti. n toamna acestui an se
nscrie la Facultatea de Drept din Capital.
n anul 1877 a debutat n publicaia "Ghimpele". n 1880 a obinut licena n Drept, iar n toamna
aceluiai an a fost numit supleant de ocol la Judectoria Hrova. n februarie 1881 a fost numit
procuror la Trgovite, dar n scurt timp a demisionat, din cauza unor nenelegeri cu ministrul de
Justiie. n 1882, dup ce a ncercat pentru puin vreme s predea limba francez i s practice
avocatura la Focani, s-a stabilit la Bucureti, unde a devenit redactor la ziarului "Romnia
liber". n 1883 apare primul su volum de poeme i nuvele, intitulat "Fr titlu".
n 1884 public pentru ntia oar n revista "Convorbiri literare". Public romanul "n faa
vieii", care primete o critic defavorabil din partea lui Constantin Dobrogeanu-Gherea.
n 1885 reuete la concursul pentru funcia de ataat de legaie, iar n urmtorii trei ani va activa
ca funcionar la Ministerul Afacerilor Strine, fiind n acelai timp profesor de limba romn la
Liceul "Sfntul Gheorghe".
n anul 1888 i-a nceput cariera de diplomat la Roma, fiind numit secretar al Legaiei Romne.
Din anul 1892 a trecut n serviciul diplomatic romn de la Atena i Bruxelles. n 1898 a fost ales
membru corespondent al Academiei Romne.
n anul 1906 va reveni la Roma, n funcia de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe
al Romniei.
n 1908 a fost ales membru al Academiei Romne, iar n 1916 a fost numit preedinte al
Societii Scriitorilor din Romnia.
n 1909 este numit ministru plenipoteniar, delegat al Romniei n Comisiunea european a
Dunrii i n Comisiunea mixt a Prutului.
n decembrie 1916 s-a refugiat la Odessa, de unde a revenit la Iai numai n anul 1918.
ntre 13 martie - 13 iunie 1920 a fost senator de Putna, ministru de Externe n guvernul condus
de generalulAverescu. A fost preedinte al Camerei Deputailor.
Este cunoscut n zilele noastre mai ales prin intermediul romanelor sale "Viaa la
ar" i "Tnase Scatiu" (1907).
Moartea
A murit la 3 iunie 1922 la Agapia, n urma unei afeciuni hepatice. A fost nmormntat la
Focani.
Bibliografie
Apud, Adam, Ioan - Duiliu Zamfirescu: Viaa i opera n date, Editura Eminescu, Bucureti,
1976
Nicolau, Mdlina - Duiliu Zamfirescu - coresponden lucid, articol n Magazin Istoric, nr.
9 (546), An XLVI, serie nou, septembrie 2012