Sunteți pe pagina 1din 5

1

Chimie anorganic

1. Elementul cu numrul de mas A = 108 i 61 neutroni n nucleul atomic are n
nveliul electronic :
A) 54 e

;
B) 47 e

;
C) 61 e

;
D) 59 e

;
E) 65 e

.

2. Numrul de protoni, electroni i neutroni prezeni n ionul
+ 3 56
26
Fe este:
A) 26 protoni, 26 electroni i 30 neutroni ;
B) 26 protoni, 23 electroni i 30 neutroni ;
C) 56 protoni, 26 electroni i 26 neutroni ;
D) 30 protoni, 23 electroni i 20 neutroni ;
E) 23 protoni, 26 electroni i 20 neutroni.

3. Un element are configuraia electronic 1s
2
2s
2
2p
6
3s
2
3p
2
. Alegei varianta care
corespunde grupei i perioadei n care se afl elementul :
A) perioada 3, grupa 2 ;
B) perioada 2, grupa 14 ;
C) perioada 3, grupa 14 ;
D) perioada 3, grupa 3 ;
E) perioada 4, grupa 4 ;

4. Atomul de clor posed n stare fundamental 5 electroni n substratul 3p. Numrul de
electroni de valen este :
A) 5 ;
B) 3 ;
2

C) 7 ;
D) 2 ;
E) 6.

5. Incercuii varianta care corespunde elementului cu numrul atomic Z = 12 :
A) are 2 electroni n substratul 3p ;
B) pe ultimul strat are numai electroni de tip s ;
C) face parte din blocul p ;
D) are 3 electroni pe ultimul strat ;
E) este in perioada 2.

6. Incercuii varianta care corespunde elementului cu numrul atomic Z = 16 :
A) formeaz cu uurin ioni divaleni pozitivi ;
B) are 5 electroni pe ultimul strat;
C) face parte din blocul d ;
D) are 3 electroni ntr-un substrat de tip p ;
E) formeaz ioni divaleni negativi.

7. Incercuii varianta care conine numai oxizi in care legtura chimic are caracter
covalent:
A) CaO, SiO
2
, CO
2
;
B) CaO, Li
2
O, CO
2
;
C) SiO
2
, CO
2
, Li
2
O;
D) CO
2
, Li
2
O, SO
2
;
E) SiO
2
, CO
2
, SO
2
.

8. Care dintre urmtoarele molecule sunt polare : H
2
O, Cl
2
, CH
4
, HCl, NH
3
?
A) H
2
O, Cl
2
, CH
4
;
B) Cl
2
, CH
4
, HCl;
C) CH
4
, HCl, NH
3
;
D) H
2
O, HCl, NH
3
;
3

E) Cl
2
, CH
4
, NH
3
.

9. Care dintre urmtoarele iruri de compui chimici corespunde ordinei cresctoare a
temperaturilor de fierbere :
A) H
2
S, NH
3
, CH
4
, H
2
O ;
B) NH
3
, H
2
S, CH
4
, H
2
O;
C) CH
4
, H
2
S, NH
3
, H
2
O;
D) NH
3
, CH
4
, H
2
S, H
2
O;
E) CH
4
, H
2
S, H
2
O, NH
3
.

10. Concentraia molar a soluiei ce conine 2 g NaOH n 250 mL soluie este :
A) 0,2 ; B) 2; C) 0,5; D) 1; E) 1,5.

11. Ce volum de soluie de acid clorhidric cu concentraia 28% i densitatea 1,14 g/cm
3
este
necesar pentru neutralizarea a 500 mL soluie de hidroxid de sodiu 0,1 M ?
A) 3,21 mL ; B) 5,71 mL; C) 4,50 mL; D) 5,25 mL; E) 7,40 mL.

12. Se trateaz 10 mL soluie de clorur de bariu 2 M cu acid sulfuric n exces. Masa de
precipitat obinut este :
A) 5,2 g ; B) 4,45; C) 2,50; D) 4,66; E) 10,25.

13. Care dintre afirmaiile de mai jos este incorect :
A) Ca(OH)
2
este o baz mai tare dect Al(OH)
3
;
B) H
3
PO
4
este un acid mai tare dect HNO
3
;
C) NH
3
este o baz slab ;
D) HCl este mai tare dect HCN;
E) NaOH este o baz tare.

14. Care dintre reaciile de mai jos nu este posibil:
A) CuO + H
2
SO
4
= CuSO
4
+ H
2
O
B) FeSO
4
+ 2NaOH = Fe(OH)
2
+ Na
2
SO
4

C) 2Na + 2H
2
O = 2NaOH + H
2

4

D) Cu + H
2
SO
4
= CuSO
4
+ H
2

E) AgNO
3
+ HCl = AgCl + NaNO
3


15. Care dintre reaciile de mai jos nu este posibil:
A) Fe + CuSO
4
= FeSO
4
+ Cu;
B) 3Cl
2
+ 2Fe = 2FeCl
3
;
C) Cl
2
+ 2NaBr = 2NaCl + Br
2
;
D) 2Ag + MgCl
2
= 2AgCl + Mg;
E) H
2
SO
4
+ 2NaCN = Na
2
SO
4
+ 2HCN.

16. Volumul de dioxid de carbon (c.n.) obinut prin reacia total a 25 g CaCO
3
cu HCl in
exces este:
A) 5,6 L; B) 6,5 L; C) 2,4 L; D) 14,5 L; E) 4,2L.

17. Incercuii varianta corect: masa de NaOH i numrul de moli de clorur feric necesari
obinerii a 21,4 g Fe(OH)
3
sunt:
A) 25 g NaOH i 0,1 moli FeCl
3
;
B) 35 g NaOH i 0,2 moli FeCl
3
;
C) 30 g NaOH i 0,1 moli FeCl
3
;
D) 24 g NaOH i 0,2 moli FeCl
3
;
E) 30 g NaOH i 0,2 moli FeCl
3
.

18. O prob de 10 mL dintr-o soluie de hidroxid de sodiu este titrat cu 8 mL soluie de acid
clorhidric 0,5 M. Concentraia molar a soluiei de hidroxid de sodiu este:
A) 0,1; B) 0,2; C) 0,4; D) 1; E) 2.

19. pH-ul unei soluii de acid sulfuric de concentraie 10
-1
M este :
A) 0,5; B) 2,5; C) 1; D) 2; E) 1,5.

20. pH-ul unei soluii de hidroxid de sodiu de concentraie 0,1 moli/litru este :
A) 8,5; B) 13; C) 10,2; D) 12,5; E) 6,5.
5



Se dau urmtoarele mase atomice relative: A
H
= 1; A
C
= 12; A
O
= 16; A
Na
= 23; A
Cl
=
35,5; A
S
= 32; A
Ca
= 40; A
Fe
= 56; A
Ba
= 137.



Rspunsuri
1 B 11 B
2 B 12 - D
3 C 13 - B
4 C 14 - D
5 B 15 - D
6 E 16 - A
7 E 17 - D
8 D 18 - C
9 C 19 - C
10 A 20 B