Sunteți pe pagina 1din 3

FIA DISCIPLINEI

Denumirea
disciplinei
HANDBAL BAZELE GENERALE

Codul
disciplinei
YLR 0007 Semestrul 1 Numrul de credite 6
Facultatea Educaie fizic i Sport Numrul orelor pe
semestru/activiti
Domeniul Educaie Fizicic i Sport Total SI S L LP
Specializarea Educaie Fizicic i
Sportiv
84 28 56
Categoria formativ a disciplinei
DF- fundamental, DG general, DS de specialitate, DE
economic/managerial, DU umanist
DF
Categoria de opionalitate a disciplinei: Dl-impus, DO - opional, DL - liber
aleas (facultativ)
DI





Obiective
Obiectiv general: Dobndirea de cunotine teoretice i practice
referitoare la nvarea i consolidarea principalelor elemente i procedee
tehnice specifice jocului de handbal, precum i a principalelor noiuni de
regulament
Obiective specifice: Cunoaterea i nsuirea procedeelor tehnice i a
aciunilor tactice fundamentale.
Cunoaterea i aplicarea mijloacelor de rezolvare a obiectivelor
instructiv-educative i a structurilor de exerciii prevzute n programa
colar.
Dezvoltarea capacitii studenilor cu deprinderi practico-metodice
aplicabile n lecia de educaie fizic i sport, cu posibilitatea de transfer
n activitile de timp liber.
Educarea capacitii de a folosi un limbaj de specialitate corect, cu
aplicabilitate n lecia de educaie fizic i activiti de timp liber.






Coninut
(descriptori)









Coninut pentru STUDIU INDIVIDUAL

Obiectul teoriei i practicii handbalului
Selecia n handbal
Organizarea bazei de mas a handbalului de performan
Handbalul ca mijloc al educaiei fizice
Handbalul ca disciplin sportiv
Tehnica jocului de handbal
Tactica jocului de handbal
Sistemul competiional intern i Regulamentul de organizare a
competiiilor
Regulamentul jocului de handbal










Coninut
(descriptori)









Coninut pentru LUCRRI PRACTICE
Poziia fundamental pentru atac i aprare. Micarea n teren
inerea, prinderea i pasarea mingii
Driblingul. Fentele i micrile neltoare
Aruncrile la poart cu pas adugat, ncruciat i din sritur
Scoaterea mingii de la adversar. Blocarea arunc- rilor. Atacarea
adversarului aflat n posesia mingii.
Tehnica portarului
Faza I a atacului Contraatacul
Faza a II-a a atacului Contraatacul susinut
Faza a IV-a a atacului Jocul n system
Sistemul de atac cu un pivot i cu doi pivoi.
Pasarea mingii n ptrundere succesiv. Pasele de angajare a juctorilor
de semicerc.
ncruciarea. Paravanul. Blocajul i plecarea din blocaj
Replierea n aprare. Preluarea, predarea i schimbul de oameni n
aprare
Sistemele de aprare: 6+0, 5+1, 4+2, 3+2+1, om la om.
Teste i teme de
control
Pe parcursul semestrului in conformitate cu planificrile stabilite
Forma de evaluare (E-examen, C-colocviu/test final, LP-lucrri de control) Examen
Examen
Stabilirea notei finale
(procentaje)
- rspunsurile la examen / colocviu / lucrri practice 60%
- activiti aplicative atestate / laborator / lucrri
practice/proiect etc.
10%
- teste pe parcursul semestrului 20%
- teme de control 10%





Bibliografia
Bibliografie
1. BOTA, I., BOTA, M. (1990), Handbal. 500 exerciii pentru
nvarea jocului, Editura Sport-Turism, Bucureti
2. CSONDOR, G. (1986), Handbal. Instruirea echipelor colare,
Editura Sport-Turism, Bucureti
3. GOMBO, L. ZAMFIR, GH. (2009) Handbal. Teorie i
metodic, FEFS, UBB Cluj-Napoca
4. GOMBO, L., ZAMFIR GH., GHERMAN AL. (2010),
Handbal. Curs de specializare anul III, FEFS, UBB Cluj-N.
5. SOTIRIU, R. (1998) Handbal, Teorie i Metodic, Editura
Garold, Bucureti
6. VICK, W. (1995) Pregtirea de handbal n sal, Ed. CCPS,
Bucureti, 1995
7. ZAMFIR, GH., FLOREAN, M., TONIA, T. (2000)
Handbal. Iniiere-Consolidare, Editura Casa Crii de tiin,
Cluj-N.

Legend: SI studiu individual, S seminar, L activiti de laborator,
LP- lucrri practice

Data completrii. 30.09.2013





Coordonator
Titular de disciplin
Grad didactic, titlu, prenume, nume
Conf.dr. GOMBO LEON
Semntura