Sunteți pe pagina 1din 14

1. .

Elementul central al teoriei dezvoltarii gandirii descrise de Lev Semionovici Vigotsky este posibilitatea
copilului de a se ridica la un nivel superior cu ajutorul cuiva aflat la acel nivel sau la un nivel mai inalt,
respectiv, posibilitatea de a trece cu ajutorul imitatiei de a trece de la ceea ce copilul stie sa faca la ceea ce
inca nu stie.

ANS.A pg.156-157

2. Ideea piagetiana conform careia dezvoltarea se incheie in adolescenta odata cu atingerea stadiului
operatiilor 454e44e formale a fost pusa in discutie de cercetari recente care descriu un nou stadiu al
dezvoltarii gandirii pentru perioada tineretii si perioada adulta.

ANS: A pg.212

3-. Conform teoriei piagetiene adultul se adapteaza realitatii prin rezolvarea de probleme cu ajutorul
operatiilor logice formale. Cercetari recente arata ca nu toti adultii ating stadiul operatiilor formale

ANS: A pg.213
4. Declinul gandirii egocentrice prin decentrare are loc catre varsta de 2 -3 ani cand rationamentul copilului
se modifica si se observa o diminuare a raspunsurilor egocentrice cu o acomodare mai puternica la
realitatea exterioara obiectiva.

ANS: F pg.108
5. Limbajul intern este o expresie a gandirii egocentrice a copilului conform cercetarilor realizate de
T.Slama- Cazacu.

ANS: F pg..110-111

6. Stadiul operator marcheaza preponderenta aspectului operativ al gandirii asupra aspectului figurativ,
decentrarea gandirii copilului permitand coordonarea reversibila a actiunii interiorizate si constituirea
sistemelor operatorii de transformari cu invariant

ANS: A pg..144
7.copiilor, paralel cu o dezvoltare psihica precoce. Indicii cresterii somatice, ca si ai maturizarii sexuale,
cunosc un devans semnificativ in raport cu perioade situate cu cateva decenii in urma.

ANS: A pg.192

8. Aparenta fizica este un criteriu al maturizarii

ANS: A pg.193

9. Comportamentul deviant si delincvent sunt comportamente pentru care minorul poate raspunde penal.

ANS: F pg..204
10. In anteprescolaritate se face trecerea de la emotii la sentimente ca stari afective stabile si generalizate.

ANS: F pg.111

11. Declinul complexului Oedip penrtu baieti si a complexului Electra penrtu fete semnaleaza sfarsitul
stadiului de latenta

ANS: F pg.148

12. Egocentrismul definit de Piaget in epistemologia genetica se manifesta ca o conduita intermediara intre
conduitele individuale si cele socializate.

ANS: A pg.116

13. Caracteristicile invatarii depind de particularitatile de varsta ale prescolarilor. Invatarea, pentru a fi
eficienta si pentru a respecta particularitatile de varsta ( 3 - 5/6 ani), trebuie organizata sub forma de joc
didactic.

ANS: A pg.120

14 Trecerea individului de la anii de inceput ai batranetii spre marea batranete este de obicei graduala si
are mai mult in comun cu starea emotionala decat cu varsta propriu-zisa.

ANS: A pg.236
15. Pronumele personale si posesive sunt cele care faciliteaza dialogul, ele sunt achizitionate intre 2 si 4 ani
mai intai in forma lor de singular si abia apoi in forma de plural, catre varsta de 5 ani.

ANS: A pg.109

16. Mai intai sunt achizitionate prepozitiile si adverbele ce exprima posesiunea, apoi catre varsta de 3-4 ani
cele de loc, iar cele de timp par sa fie ultimele achizitii, intre 4 si 5 ani

ANS: A pg.109

17. Stadiile dezvoltarii morale ale lui Piaget incep cu varsta de 3 ani

ANS: F pg.133

18. Care sunt etapele dezvoltarii psihosexuale?

A. falica
B. orala
C. anala
D. latenta
E. genitala
F. fixatia
G. regresia

A. A+B
B. A+C+D
C. A+F+G
D. A+B+C+D+E
E. C+E+F+G

ANS: D pg.32,34,35
19 .Care este termenul prin care se exprima faptul ca dezvoltarea motricitatii este legata de celelalte
progrese in dezvoltarea intelectuala si socioafectiva?

A. dezvoltare psihosociala
B. psihomotricitate


ANS: B pg.78
20 .Imitatia amanata este:

A. o prefigurare a reprezentarii fara ca aceasta sa fie prezenta in gandire;
B. proces care incepe in abseta modelului si prefigureaza reprezentarea propriu-zisa:

A. A+B
B. B


ANS: A pg.106


21- Conceptul folosit in teoria lui J. Piaget pentru a descrie o stare prin care prorpiile placeri si dorinte ale
copilului sunt suverane si lipsa intelegerii faprului ca ceilalti traiesc sentimente diferite si gandesc diferit,
dificultatea de a corela punctul sau de vedere cu al altora este cel de:

A. egocentrism
B. imagine mintala
C. evocare verbala


ANS: A pg.107


22.Egocentrismul gandirii copilului poate fi in perioada de pana la 6/7 ani:

A. logic
B. ontologic
C. patologic

A. A+B
B. B
C. B+C


ANS: A pg.107

.
23.Egocentrismul copilului se manifesta prin:

A. artificialismul gandirii
B. sincretismul gandirii
C. realism
D. animism

A. A+C
B. A+C+D
C. A+B+C+D
D. C+D


ANS: C pg.107-108

.
24.Reversibilitatea este achizitionata:

A. prin inversiune
B. prin reciprocitate

A. A
B. A+B


ANS: B pg. 139


25.Operatiile logico-matematice care devin posibile in urma achizitiei reversibilitatii sunt :

A. clasificarea
B. serierea
C. conceptualizarea numarului

A. A+B
B. B
C. A+B+C


ANS: C pg.142


26.Pentru insusirea limbii romane metoda de invatare a scris-cititului trebuie sa fie:

A. analitica
B. sintetica
C. fonetica

A. A
B. A+B
C. A+B+C


ANS: C pg.146


27.Dezvoltarea gandirii copilului de la 6 la 12 ani este caracterizata printre altele de:

A. decentrare socio-afectiva
B. decentrare intelectuala

A. A+B
B. B


ANS: A pg.148


28.Tipurile de conduita caracteristice perioadei adolescentei descrise de J.Rousselet sunt:

A. conduita suportului
B. coduita revoltei
C. conduita inchiderii in sine
D. conduita exaltarii
E. conduita afirmarii

A. A+B+D+E
B. B+C
C. B+C+D+E
D. D+E
E E


ANS: C pg.195

.
29.Etapele socializarii in perioada adolescentei dupa G.Lefrancois sunt:

A. etapa dependentei
B. etapa conflictului
C. etapa relativei independente
D. etapa maturizarii afectiv -emotionale

A. A
B. A+B+C
C. B+C+D
D. D


ANS: B pg.198-199


30.Imaginea de sine este structurata de:

A. imaginea eului fizic
B. intarirea pozitiva a comportamentului
C. imaginea eului psihic si psihosocial

A. A+B
B A+C
C. B+C


ANS: B pg.200


31.Perioada adulta dominata de tinerete dupa R. W. White este caracterizata de urmatoarele directii de
dezvoltare:

A. stabilirea identitatii eului
B. independenta relatiilor personale
C. cresterea intereselor/preocuparilor
D. umanizarea valorilor

A. A
B. A+B+D
C. A+B+C+D
D. C+D


ANS: C pg.210
32. In teoria piagetiana a dezvoltarii egocentrismul ontologic se manifesta prin urmatoarele caracteristici
ale gandirii:

a) animismul
b) artificialism
c) realismul
d) gandirea magica

A. a,b,c
B. a,b,c,d
C. b,c,d


ANS: A pg.108

33. Care este perioada cand au loc urmatoarele transformari: se face trecerea de la emotii la sentimente ca
stari afective stabile si generalizate ;se contureaza mai clar unele sentimente morale (rusinea, multumirea,
prietenia si dragostea) iar conduita negativista intra intr-un proces de involutie si devine evidenta adancirea
si nuantarea trairilor afective.
a) prescolaritate
b)anteprescolaritate
c)scolaritate mare


A. prescolaritate
B. anteprescolaritate
C. scolaritate mare


ANS: A pg.111
34. Dezvoltarea miscarilor poate fi apreciata pe cateva mari directii :
a) suplete,
b) echilibru
c) calitatea miscarilor
d) viteza de reactie
A. A,B,C
B. A,B
C. A,C
D. B,C


ANS: A pg.103

35. Adaptarea copilului la real si traducerea realului prin perceptii si reprezentari a fost urmarita in evolutia
desenului copiilor de la 2 la 8/10 ani, clasic pentru acest tip de studiu fiind G.H. Luquet (1927). Care sunt
stadiile pe care el le descrie:
a) stadiul mazgalelii
b) stadiul realismului fortuit,
c) stadiului realismului nereusit
d) stadiul realismului intelectual
e) stadiul realismului vizual
f) stadiul realismului izbutit
A. A,B,C
B. C,D,E
C. A,B,C,D,E
D. A,C,E


ANS: C pg.105

36. Functia semiotica da nastere la doua tipuri de instrumente:
a)simbolurile
b)semnele
c)grafemele
d) fonemele
A. A
B. A,B
C. B


ANS: B pg.106

37. De la 7/8 la 10 /11 ani gandirea copilului trece in :

A. stadiul operatiilor concrete
B. stadiul preoperator
C. stadiul operatiilor formale



ANS: A pg.139
38. Pentru formarea abilitatilor de scris- citit sunt parcurse in scoala etapele:
a)pregatitoare
b)abecedara
c)postabecedara
d)preabecedara
A. A,B,C
B. A,C,D
C. A,C
D. B,C,D


ANS: D pg.147

39. Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si
incerta respectiv - criza de identitate, criteriul fiind autoperceptia, felul in care se percep tinerii in raport cu:
a)societatea
b)mediul familial
c)grupul de prieteni
d)sine
A. A,C
B A,B,C
C. A,B
D. B,C


ANS: B pg.199

40. Imaginea de sine comporta urmatoarele dimensiuni :
a) perceptia si aprecierea subiectului asupra sa la un anumit moment
b) felul in care subiectul ar dori sa fie sau sa para ca este
c) felul in care subiectul considera ca este apreciat de ceilalti
A. A,B,C
B. A,C
C. A,B
D. B,C


ANS: A pg.200

41. Educatia sexuala se adreseaza componentelor psihologice (cognitiva, emotionala si comportamentala)
sociale, biologice si spirituale. Acest tip de educatie se focalizeaza pe obiective fundamentale care sunt:
a)formarea de convingeri, valori si atitudini despre sine si ceilalti,
b)dezvoltarea deprinderilor de relationare interpersonala,
c)dezvoltarea responsabilitatii fata de sine si fata de ceilalti
d)informarea
A. A,B,C
B. AC,D
C. A,B,C,D
D. B,C,D


ANS: C pg.203

42. Analiza mediului scolar arata ca principalele dificultati intampinate de elevi in primul an de scoala pot fi
clasificate astfel:
a) dificultati afective
b) dificultati cognitive
c) dificultati de organizarea motivelor pentru atingerea unei actiuni
d) dificultati de relationare cu adultii si grupul de copii de aceeasi varsta si de varste mai mari
A. A,B,C,D
B. B,C
C. A,B
D. A,B,D


ANS: A pg.150-151

43. Comparand invatarea la adulti cu invatarea la adolescenti U. Schiopu si E.Verza (1997) arata ca fata de
perioada anterioara invatarea castiga in perioada adulta:
a) coeziune, capacitate de imbinare a formelor de analiza concret/abstract
b) extragerea ideilor esentiale, sesizarea mai rapida a semnificativului
c) critica pragmatica a noului
d) atitudine clara de refuz a neclaritatilor, nevoia de precizie
e) evaluarea independenta a surselor de informare
f) cerinta de aplicare si practica
g) necesitatea de a completa informatia cu deprinderile, tehnicile, procedeele necesare domeniului
A. A,B,D,F
B. A,B,C,D
C. A,B,C,D,E,F
D. C,D,E,F


ANS: C pg.213

44. Dezvoltarea personalitatii copilului dupa H. Wallon in perioada 3 - 6 ani corespunde stadiului
personalismului. In cursul acestei perioade se pot distinge mai multe subtadii :
a) perioada de opozitie
b) perioada de tranzitie
c) perioada de gratie
d) perioada de imitatie
e) perioada de identificare
A. A,C,D
B. B,C,D
C. A,B,C
D. A,B,D,E


ANS: A pg.113


45 Egocentrismul logic se refera la caracteristicile rationamentului copilului care sunt:
a) Sincretismul
b) Transductia
c) Transparenta
d) Compelementaritatea
A. A,B
B. B,C,D
C. A,B,C
D. A,C,D


ANS: A pg.107

46. Egocentrismul logic se refera la caracteristicile rationamentului copilului :
a) sincretismul
b) transductia
c) inductia
A. A,B
B. A,C
C. B,C


ANS: A pg.107

47. "realismul" gandirii copilului se refera la
a) materializarea elementelor de factura spirituala datorata nediferentierii intre fizic si psihic
b) achizitia reversibilitatii
c) incapacitatea de idealizare
A. A
B. C
C. B
D. A,B,C


ANS: A pg.108

48. artificialismul gandirii copilului consta in faptul ca :
a) posibilul si imposibilul se suprapun
b)personajele fantastice pot interveni in viata reala
c)copilul nu are sentimente autentice ci construite prin imitatie
A. A,B
B. B
C. A
D. A,B,C


ANS: A pg.108

49. Cititi cu atentie paragraful si identificati carei perspective teoretice asupra moralitatii si autocontrolului
ii este proprie :
()comportamentul conform cu normele sociale creste pentru ca adultii il respecta cu intarire pozitiva sub
forma de aprobare, afectiune si alte recompense in timp ce un comportament care incalca standardele este
pedepsit prin reprobare, pierdere de privilegii si alte consecinte care fac ca acest comportament sa se
manifeste mai putin in viitor. Adeptii acestei perspective considera intarirea pozitiva ca fiind de departe cel
mai eficient mijloc de promovare a unui comportament dezirabil social comparativ cu pedeapsa.
A. teoriile invatarii sociale
B. psihanalitice
C. behavioriste
D. cognitiviste



ANS: C pg.126
50. Comportarea morala este vazuta de behavioristi ca insusita prin mecanisme de :
a) invatare
b) intarire
c) modelare
d) reprimare
A. A,B,C
B. A,C
C. A,B
D. B,C


ANS: A pg.126

51. Moralitatea heteronoma descrisa de J. Piaget se caracterizeaza prin :

a)Regulile sunt exterioare, implica completa acceptare a prescriptiilor adultului.
b)Regulile sunt inflexibile
c)Regulile sunt vazute ca fiind consecinta intelegerilor reciproce, consimtite.
d)Dreptatea este arbitrata de comun acord
A. A,B
B. B,C
C. A,C
D. AC,D


ANS: A pg.133

52. Moralitatea autonoma descrisa de J. Piaget se caracterizeaza prin

a)Judecata morala coincide cu decizia adultului
b)Bazata pe cooperare, recunoastere mutuala a egalitatii intre indivizii autonomi
c)Caracterizata de atitudini moral rationale
A. A,B,C
B. B,C
C. A,B


ANS: B pg.133

53. Climatul familial (cf. Iolanda Mitrofan, Nicolae Mitrofan, 1991) poate fi analizat dupa mai multi
indicatori cei mi importanti fiind urmatorii:
a)Modul de raportare interpersonal al parintilor ( nivelul de apropiere si intelegere, acordul sau dezacordul
in legatura cu diferite probleme) ;
b)Ansamblul de atitudini ale membrilor familiei in raport cu diferite norme si valori sociale;
c)Gradul de coeziune al membrilor grupului familial;
d)Modul in care este perceput si considerat copilul;
e))Starea materiala si statutul familial;
f)Modul de manifestare a autoritatii parintesti (unitar sau diferentiat);
A. A,B,C,D,F
B. A,B,D,F
C. A,B,C,D,E
D. B,C,D,E,F


ANS: A pg.174
Intrebari cu raspuns prin completare


1. Influenele factorilor de mediu depind in perioada prenatala de vrsta
embrionului sau a ftului n momentul expunerii. Acest lucru este mai bine
neles prin considerarea perioadei prenatale ca un ir de secvene definite ca
perioade critice
2. Alcoolul genereaz un grup de anormaliti incluse n ceea ce s-a numit
(dupa Jones ,1973)sindrom alcoolic fetal- FAS.

3. Perioada tinereii corespunde dupa E.Erikson alegerii ntre intimitate si izolare..

4. Perioada de via adult corespunde dupa E.Erikson alegerii ntre reproducere si
autoconstructie.

5. Perioada btrneii dupa E.Erikson este caracterizat de criza generat de
pendularea ntreintegritate si disperare..

6. Perioada de la 3 ani la 6 ani corespunde dupa E.Erikson crizei relative la doi determinani opozii i
anume:initiativa versus sentimentul de vina

7. Conceptul de baza definit in cadrul teoriei dezvoltarii gandirii descrise de Lev Semionovici Vigotsky este
cel de:
zona de dezvoltare proximala

8. Factorii care influeneaz ritmul de cretere i valorile definitive ale
parametrilor de cretere, conform programelor genetice sunt factoriereditari

9.Conceptul introdus de Meyerson pentru a desemna invariana obiectului ca
atare, categorializarea schemei sale de existen, este cel al obiectuluipermanent
.

10. Indicele recunoaterii permanenei obiectului este cautare activa..

11. Experimentele de conservarea cantitii demonstreaz c pn la vrsta de 7/8 ani copii nu dezvolt
noiunea de ....reversibilitate....................................

12. Metoda pe care o folosim n familiarizarea elevilor cu cititul i scrisul trebuie s in seama pe de o
parte de faptul c scrierea concord aproape exact cu pronunarea deci metoda trebuie s
fiefonetica.

13. Metoda pe care o folosim n familiarizarea elevilor cu cititul i scrisul trebuie s se porneasc de la
desprinderea unei propoziii din vorbire, s se realizeze delimitarea cuvintelor n silabe i apoi fiecare silab
n sunete dup care s se parcurg drumul invers, de la sunete la silab, cuvnt i propoziie ceea ce denot
c metoda trebuie s fie analitico-sintetica.

14. Creierul are o simetrie anatomic dar o asimetrie funcional. Repartiia funciilor se face n emisfera
stng sau dreapta i aceasta reprezint procesul de ..lateralizare................................

15. Proiecia despre viitor a adultului , n concepia lui Daniel Levinson, este concepia despre lume i via,
reorganizat n baza valorilor noului stadiu de vrst asociat cu scopurile de viitor, respectiv planul de
via care asigur energia i motivaia mplinirii lui si poarta denumirea metaforica devisul..