Sunteți pe pagina 1din 13

Selectati un singur raspuns pt fiecare situatie :

1. Craniosinostoza este cauzata de o dezvoltare anormala a :


a). foramen magnum
b). suturile craniene
c). baza craniului
d). mandibulei
e). nici una de mai sus
2. Inchiderea prematura a suturii sagitale se numeste :
a). brahiocefalie
b). scafocefalie
c). acrocefalie
d). macrocefalie
e). microcefalie
3. Un nou-nascut cu focomelie indusa de un factor teratogen a fost expus probabil caror
substante teratogene :
a). alcool
b). cocaina
c). tutun
d). talidomida
e). tetraciclina
4. In caz de holoprozencefalie defectele structurii faciale apar secundar defectelor :
a). faringelui
b). cavitatii orale
c). telencefalului
d). ochilor
e). diencefalului

5. Nivele crescute de fetoproteina in lichidul amniotic sau in serul matern se gasesc


intr-una din urmatoarele malformatii :
a). acondroplazia
b). anencefalia
c). criptorhidia
d). fistula esofago-traheala
d). tetralogia lui Fallot
6. Hernierea inferioara a tonsilelor cerebeloase si a bulbului prin foramen magnum se
numeste :
a). sindrom Dandy-Walker
b). sindrom Down
c). sindrom Arnold-Chiari
d). craniu bifid
e). mieloschizis
7. Sindromul Treacher Collins apare atunci cand unul din urmatoarele arcuri faringiale se
dezvolta anormal :
a). arcul faringian 1
b). arcul faringian 2
c). arcul faringian 3
d). arcul faringian 4
e). arcul faringian 6
8. Care din structurile urmatoare este implicata in aparitia fisurii palatine ?
a). arcul faringian 2
b). arcul faringian 3
c). placile palatine
d). mugurele fronto- nazal
e). mugurele maxilar si mugurele nazal medial

9. Care din urmatoarele structuri este implicata in formarea buzei de iepure :


a). arcul faringian 2
b). arcul faringian 3
c). placile palatine
d). mugurele fronto- nazal
e). mugurele maxilar si mugurele nazal medial
10. Care din urmatoarele situatii apar ca rezultat al lipsei de inchidere al neuroporului
anterior :
a). hidrocefalia
b). anencefalia
c). mongolismul
d). craniosinostoza
e). meningoencefalocelul
11. Defectele mici ale craniului prin care meningele herniaza sunt cunoscute ca :
a). encefalocel
b). meningocel cranial
c). anencefalia
d). cranioschizis
e). craniosinostoza
12. Diviziunea inegala a trunchiului arterial de catre septul aortico-pulmonar va conduce
cel mai probabil la :
a). duct arterial permeabil
b). pastrarea comunicarii prin foramen ovale
c). coartatie de aorta
d). stenoza pulmonara
e). defect septal interventricular

13. Cel mai frecvent defect septal interventricular este intalnit in :


a). trunchiul arterial persistent
b). defect septal interventricular membranos
c). ventricul comun
d). defect de foramen secundum
e). inchidere prematura a foramen ovale
14. Care din urmatoarele semne clinice este cel mai evident la examinarea unui pacient
cu tetralogie Fallot sau transpozitia vaselor mari :
a). palme umede
b). absenta pulsului la artera femurala
c). hipertensiune pulmonara
d). cianoza
e). roseata difuza
16. Atrezia de tricuspida este cauzata de obliterarea canalului atrio-ventricular drept si se
caracterizeaza prin absenta valvei tricuspide. Urmatoarele defecte se asociaza cu atrezie
de tricuspida cu exceptia :
a). foramen ovale deschis
b). interpozitie de aorta
c). defect septal interventricular
d). dezvoltarea excesiva a ventricului stang
e). subdezvoltarea ventricului drept
17. Un baiat de 9 ani acuza amorteli si parestezii la nivelul ambelor picioare. La
examinare se constata lipsa pulsului la femurala ,presiune crescuta in arterele membrelor
superioare si venei intercostale dilatate. Care din urmatoarele anomalii pot fi suspectate :
a). arc aortic dublu
b). tetralogia lui Fallot
c). coartatie de aorta postductala
d). arc aortic drept

e). origine anormala a arterei subclavii drepte


18. Productia insuficienta a careia din urmatoarele substante este o cauza majora a
viabilitatii scazute a copiilor nascuti in saptamanile 24-26 de la conceptie :
a). surfactant pulmonar
b). fetoproteina
c). meconiu
d). lanugo
e). urina
19. Care situatie se apropie cel mai mult de anomaliile crestei neurale :
a). atrezia anala
b). diverticulii Meckel
c). omfalocel
d). volvulus
e). boala Hirsprunng
20. Diverticulii Meckel sunt cel mai frecvent localizati la nivelul :
a). ileon
b). colon ascendent
c). jejun
d). colon transvers
e). duoden
21. Un nou-nascut in varsta de 2 luni cu icter sever prezinta de asemenea urina
hipercroma si scaun alb. Care dintre urmatoarele afectiuni le suspicionati :
a). stenoza esofagiana
b). pancreas inelar
c). hipertrofie de pilor
d). atrezie biliara extrahepatica
e). atrezie duodenala

22. Un nou-nascut de 28 de zile este adus la medic datorita varsaturilor in jet imediat
dupa alimentatie. Pana la acest moment copilul nu a avut nici o problema la alimentare.
La examinare se palpeaza un mic nodul la nivelul marginii costale drepte. Care dintre
urmatoarele afectiuni pot fi suspicionate :
a). stenoza esofagiana
b). pancreas inelar
c). hipertrofie de pilor
d). atrezie biliara extrahepatica
e). atrezie duodenala
23. O fetita de 3 luni se prezinta la medic cu un ombilic proeminent care nu s-a vindecat
normal. De la nivel ombilical sunt drenate secretii iar din timp in timp exista pasaj de
materii fecale prin ombilic. Care este cel mai probabil diagnostic :
a). omfalocel
b). gastroschizis
c). agenezie anala
d). diverticul ileal
e). stenoza intestinala
24. Ansa intestinala mijlocie in mod normal herniaza prin inelul ombilical primitiv in
celomul extraembrionar in cea de-a 6 saptamana de dezvoltare. Neintoarcerea anselor
ombilicale in cavitatea abdominala pana in saptamana a 11-a va duce la formarea a :
a). omfalocel
b). gastroschizis
c). agenezie anala
d). diverticul ileal
e). stenoza intestinala
25. Un copil nascut dintr-o femeie tanara a carei sarcina s-a complicat cu polihidramnios
a fost plasat in terapie intensiva datorita varsaturilor biliare repetate. Stomacul era destins

si doar o mica cantitate de meconiu a trecut prin anus. Care este cel mai probabil
diagnostic ?
a). stenoza esofagiana
b). pancreas inelar
c). stenoza hipertrofica de pilor
d). atrezie biliara extrahepatica
e). atrezie duodenala
26. Care defect este cel mai frecvent asociat cu oligohidramnios :
a). rinichi pelvin
b). agenezie renala
c). rinichi in potcoava
d). ectopie incrucisata
e). rinichi polichistic
27. Care dintre anomalii este cel mai frecvent asociata cu extrofia vezicii urinare :
a). epispadias
b). agenezie renala
c). atrezie anala
d). rinichi pelvin
e). ectopia orificiilor ureterale
28. Necoborarea testicolelor in scrot in primele 3 luni dupa nastere are ca rezultat o
afectiune numita :
a). epispadias
b). hipospadias
c). criptorhidie
d). hidrocel
e). penis bifid
29. La barbat lipsa fuzionarii complete a plicilor ureterale are ca rezultat :

a). hipospadias
b). epispadias
c). criptorhidie
d). hernia inghinala congenitala
e). hidrocel
30. La femeie, fuzionarea normala a portiunii caudale a ductelor paramezonefrotice au ca
rezultat :
a). absenta vaginei
b). vagina dubla
c). hernia inghinala congenitala
d). malformatii uterine
e). hidrocel
31. Criptorhidismul bilateral are ca rezultat frecvent :
a). impotenta
b). sterilitate
c). pseudointersexualitate masculina
d). pseudointersexualitate feminina
e). sindrom de testicul feminizat
32. Un chist de uraca este un rest de :
a). sinus urogenital
b). creasta urogenitala
c). cloaca
d). alantoida
e). duct mezonefrotic
33. Imediat dupa nasterea unui baiat se observa o protruzie tisulara rosiatica umeda
imediat superior simfizei pubiene. Se observa drenaj urinar de la inelul unghiurilor
laterale si superioare a masei tisulare. Care este diagnosticul ?

a). rinichi pelvin


b). rinichi in potcoava
c). rinichi polichistic
d). chist de uraca
e). extrofie de vezica urinara
Pentru fiecare dintre afirmatiile incomplete de mai jos unul sau mai multe completari sunt
corecte. Alegeti raspunsul :
A. daca doar 1,2 si 3 sunt corecte
B. daca doar 1 si 3 sunt corecte
C. daca doar 2 si 4 sunt corecte
D. daca doar 4 este corect
E. daca toate sunt coecte

34. Vitamina A :
1. in exces poate produce malformatii ale sistemului nervos central

2. in exces poate afecta embrionul


3. se mai numeste si retinol
4. este interzisa in timpul sarcinii
35. Copilul prematur :
1. este un copil nascut inainte de 35 de saptamani

2. poate prezenta sindrom de detresa respiratorie


3. are sanse mai bune de supravietuire daca greutatea la nastere este de 1000 g sau
peste
4. are un sistem nervos complet maturat
36. Avortul indus :
1. in cele mai multe tari este legal in primele 12 saptamani de sarcina
2. in cele mai multe tari este legal in primele 20 saptamani de sarcina

3. este permis oricand daca femeia are indicatii medicale


4. se mai numeste pierdere de sarcina
37. Metodele invazive de diagnostic prenatal sunt :
1. amniocenteza

2. biopsia de cordon ombilical


3. biopsia corionica
4. ultrasunetele
38. Examinarea ultrasonografica in timpul sarcinii poate determina :
1. varsta gestationala

2. anomaliile cromozomiale
3. morfologia fetala si sexul
4. bolile metabolice congenitale
39. Inchiderea prematura a uneia sau mai multor suturi craniene :
1. este cunoscuta ca si craniosinostoza

2. este cauza principala de microcefalie


3. poate avea ca rezultat un craniu lung si ingust daca este implicata sutura sagitala
4. este intotdeauna bilaterala
40. Anomaliile membrelor :
1. cele care implica oasele lungi sunt produse de talidomida

2. includ malformatii cunoscute ca sindactilie in care mezenchimul dintre viitoarele


degete nu va suferi procesul de necroza
3. includ amputatiile produse de benzile amniotice
4. sunt intotdeauna bilateral
41. Malformatiile congenitale ale soldului :
1. sunt secundar laxitatii ligamentelor din jurul articulatiei
2. sunt mai frecvente la sexul masculin

3. diagnosticul precoce se face echografic


4. radiografia de sold este mai utila decat ultrasunetele in diagnosticul precoce
42. Fisura laterala a buzei :
1. apare in aproximativ 1 : 1000 de nasteri

2. poate sa fie asociata cu alte anomalii


3. este cauzata de o lipsa de fuziune dintre mugurele nazal medial si mugurele
maxilar
4. este cauzata de un defect de fuziune intre mugurele nazal lateral si mugurele maxilar
43. Defectul de ostium secundum :
1. se datoreaza in parte hipoplaziei pernitei endocardiace

2. poate sa fie cauza de resorbtie excesiva a septum primum


3. este cunoscut ca proba a persistentei foramen ovale
4. poate sa rezulte in urma unei dezvoltari inacdecvate ale septum secundum
44. Anomaliile pernitei endocardiale pot duce la :
1. persistenta canalului atrioventricular

2. defect al ostiumului primum


3. defect septal ventricular ce implica portiunea membranoasa a septului
interventricular
4. atriu comun
45. Tetralogia lui F allot include :
1. stenoza pulmonara

2. interpozitie de aorta
3. defect septal ventricular
4. defect septal atrial
46. Malformatiile asociate cu cresterea pernitelor truncoconale includ :
1. persistenta canalului trunchiului arterial

2. transpozitia marilor vase


3. stenoza infundibului pulmonar
4. tetralogia lui Fallot
47. Absenta formarii rinichilor (agenezie bilaterala) conduce la :
1. necesitatea de a efectua dializa dupa nastere

2. tulburari de dezvoltare a plamanilor


3. productie scazuta a lichidului amniotic
4. dezvoltarea unui fetus ce nu va fi viabil la nastere
48. Sindromul Turner asociaza in mod obisnuit :
1. fenotip masculin

2. fenotip feminin
3. dezvoltare normala a ovarelor
4. sterilitate
49. Chistul bronhogenic :
1. cele mai multe sunt intrapulmonare

2. reprezinta o duplicare a intestinului anterior


3. ia nastere dintr-o inmugurire anormala a intestinului anterior dorsal
4. poate sa fie pline cu aer sau fluid
50. Rinichiul in potcoava :
1. cel mai frecvent cei doi rinichi fuzioneaza la nivelul polului inferior
2. cel mai frecvent cei doi rinichi fuzioneaza la nivelul polului superior
3. ascensiunea rinichiului in potcoava este impiedicata de artera mezenterica
inferioara
4. ascensiunea rinichiului in potcoava este impiedicata de artera mezenterica superioara