Sunteți pe pagina 1din 5

TEST

*INTREBARI CU UN SINGUR RASPUNS CORECT


*1. n hipertermie, pragul de reglare al centrilor diencefalici:
A. Crete odat cu temperatura intern
B. Este sczut fa de valoarea normal
C. Este crescut peste valoarea normal
D. Rmne nemodificat
E. Se adapteaz la temperatura extern

*7. Hipertensiunea din feocromocitom se produce prin:


A. Alterarea eliminrii renale de ap i Na+
B. Activarea mecanismului renin-angiotensin
C. Alterarea mecanismului depresor renal
D. Hipersecreie primar de aldosteron
E. Hipersecreie de catecolamine

*2. Reacia vascular din inflamaia acut const n:


A. Vasoconstricie sub aciunea histaminei, kininei, anafilatoxinelor,
prostaglandinelor
B. Vasodilataie precedat de o scurt faz de vasoconstricie prin
mecanism reflex
C. Creterea fluxului sanguin local care determin tumefierea
local (tumor)
D. Lrgirea jonciunilor interendoteliale datorit relaxrii celulelor
musculare
E. Marginaia leucocitar i traversarea jonciunilor interendoteliale
lrgite

*8. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat despre


cardiomiopatia Tako-Tsubo:
A. Este o form de cardiomiopatie hipertrofic
B. n etiologie este implicat stressul emoional sau fizic
C. Apare frecvent la brbi tineri
D. Forma familial este determinat de mutaii ale genelor ce
codific sinteza proteinelor sarcomerului
E. Este numita i cardiomiopatia aritmogen de ventricul drept

*3. Celulele natural killer:


A. Prezint markeri celulari caracteristici limfocitelor B
B. Prezint markeri celulari caracteristici limfocitelor T
C. Distrug celulele care exprim HLA clasa I
D. Asigur citotoxicitatea mediat celular
E. Asigur citotoxicitatea dependent de anticorpi
*4. Caracteristica funcional de baz n bolile pulmonare
obstructive este:
A. ngroarea pereilor bronici prin procese inflamatorii cronice
B. Distrucia structurilor elastice peribronice
C. Hipersecreia de mucus vscos i aderent
D. Creterea rezistenei la fluxul n cile respiratorii
E. Colapsul cilor respiratorii datorit distrugerii esutului elastic
pulmonar
*5. Care dintre urmtoarele reprezint cauz de hipertensiune
pulmonar secundar:
A. Hipocapnia cronic care determin vasoconstricie pulmonar n
BPOC avansat
B. Obliterarea/obstrucia vaselor pulmonare n bolile pulmonare
interstiiale fibrozante
C. Creterea presiunii n atriul drept cu transmitere retrograd n
stenoza mitral
D. Creterea presiunii n atriul stng cu transmitere anterograd in
insuficiena cardiac stng
E. Cardiopatiile congenitale cu unt stnga-dreapta n tetralogia
Fallot
*6. Factorul declanator al procesului de ateroscleroz este
reprezentat de:
A. Formarea striaiunilor lipidice
B. Producerea de microleziuni ale endoteliului vascular
C. Apariia leziunilor complicate (plcilor vulnerabile)
D. Predispoziia ereditar
E. Creterea presarcinii

*9. Toate cele de mai jos sunt adevrate despre angina


pectoral stabil, CU EXCEPIA:
A. Este o ischemie tranzitorie a miocardului
B. Modificrile celulare sunt ireversibile
C. Crizele pot fi declanate de efort, fumat, frig, emoii puternice
D. Crizele cedeaz la repaus i/sau la nitroglicerin
E. Pe ECG poate apare sub- sau supradenivelarea segmentului
ST
*10. Ritmul de scpare activ:
A. Apare cnd zonele pacemaker secundare scap de sub
controlul nodului S-A i preiau pasiv comanda inimii
B. Apare prin creterea patologic a automatismului unui centru
latent/ectopic ce va prelua comanda inimii
C. St la baza producerii torsadei vrfurilor, asociat cu interval
QT alungit
D. Apare pe fondul unei bradicardii
E. Reprezint mecanismul aritmiilor datorate intoxicaiei digitalice
INTREBARI CU MAI MULTE RASPUNSURI CORECTE
11. Fibrele nociceptive de tip C:
A. Transmit durerea rapid
B. Transmit durerea lent
C. Se termin n lamina marginalis din coarnele posterioare
D. Se termin n substana gelatinoas din coarnele posterioare
E. Au o vitez de conducere mare
12. nchiderea porii de control a durerii de la nivel spinal
presupune:
A. Activarea fibrelor mielinice subiri A- care deservesc
nociceptorii
B. Activarea fibrelor amielinice C care deservesc nociceptorii
C. Activarea fibrelor mielinice A- care deservesc receptorii tactili
D. Creterea frecvenei de descrcare a celulelor G (neuroni
inhibitori opiat-ergici)
E. Scderea frecvenei de descrcare a celulelor G (neuroni
activatori opiat-ergici)
13. Hipertermia malign se caracterizeaz prin:
A. Defect genetic de stocare a calciului n reticulul sarcoplasmatic
B. Cretere rapid a temperaturii pn la 39-40C

C. Rigiditate muscular
D. Hipertensiune arterial
E. Disfuncii multiple de organ
14. n cadrul reaciei febrile, faza de revenire a temperaturii la
normal se caracterizeaz prin:
A. Creterea termogenezei chimice hepatice
B. Scderea termolizei prin vasoconstricie cutanat
C. Creterea termolizei prin vasodilataie cutanat
D. Creterea termolizei prin sudoraie
E. Scderea tonusului musculaturii scheletale
15. Inflamaiile acute se caracterizeaz prin:
A. Modificri vasculare minime sau absente
B. Proliferarea esuturilor de conexiune
C. Formarea unui infiltrat celular bogat n polimorfonucleare
neutrofile
D. Reacii vasculare intense cu hiperpermeabilizare vascular
marcat
E. Infiltrat celular bogat n limfocite i plasmocite
16. n inflamaia acut activarea sistemul kininelor plasmatice
este strns corelat cu activarea:
A. Coagulrii
B. Factorului IX
C. Fibrinolizei
D. Sistemului complementului
E. Fagocitozei
17. Care dintre urmtoarele asigur migrarea orientat de
leucocitelor spre focarul inflamator:
A. Toxinele bacteriene
B. Ionii de K+
C. Anafilatoxina C3a
D. LTB4
E. LTC4, LTD4, LTE4
18. Proiecia cortical difuz a fibrelor nociceptive cu originea
n formaiunea reticulat este responsabil de:
A. Semnificaia durerii
B. Reacia vegetativ care nsoete durerea
C. Reacia afectiv - emoional care nsoete durerea
D. Starea de trezire i de alert cortical care nsoesc durerea
E. Anxietatea i insomnia care nsoesc durerea
19. Inflamaiile primar cronice apar n caz de:
A. Distrugere incomplet a agentului etiologic n reacia
inflamatorie acut
B. Virulen crescut a agentului patogen
C. Virulen redus a agentului patogen
D. Persisten a agentului lezional
E. Boli autoimune
20. Imunitatea asigurat de transferul anticorpilor de la mam
la ft prin intermediul placentei este:
A. Dobndit pasiv
B. Indus
C. Natural
D. Mediat de IgG
E. Mediat de IgM
21. Limfocitele B ndeplinesc urmtoarele funcii:
A. Celule efectoare ale rspunsului imun umoral
B. Celule prezentatoare de antigen pentru limfocitele Th1
C. Celule prezentatoare de antigen pentru limfocitele Th2
D. Celule prezentatoare de antigen pentru limfocitele T citotoxice

E. Celule efectoare ale citotoxicitii dependente de anticorpi


22. Limfocitele T citotoxice au rol n:
A. Aprarea antibacterian
B. Aprarea antiviral
C. Aprarea antiparazitar
D. Aprarea antitumoral
E. Respingerea grefelor
23. Eliberarea n circulaie a mediatorilor reaciei anafilactice
produce:
A. ocul anafilactic
B. Eritroblastoza fetala
C. Rinita alergic
D. Dermatita atopic
E. Angioedemul
24. Faza tardiv a unei alergii se caracterizeaz prin:
A. Persist 1 2 zile
B. Edem tisular, bronhoconstricie i hipermotilitate intestinal
C. Eritem, induraie, senzaie de arsur i prurit local
D. Infiltrat celular moderat, cu predominena PMN neutrofile
E. Infiltrat celular abundent, cu predominena eozinofilelor i
mononuclearelor
25. Citotoxicitatea dependent de anticorpi:
A. Este un mecanism de leziune tisular n cadrul reaciei de HS
de tip IV
B. Implic anticorpi din clasa IgE i degranularea mastocitar
C. Implic distrugerea celulelor int de ctre celulele NK
D. Este principalul mecanism de liz a celulelor tumorale
E. Este principalul mecanism de liz a celulelor infectate viral
26. Reacia HS de tip ntrziat este implicat n producerea
leziunilor din:
A. Glomerulonefrita poststreptococic
B. Infeciile bacteriene cronice intracelulare (TBC)
C. Infeciile fungice (histoplasmoza)
D. Infeciilor virale (herpes)
E. Alveolita alergic extrinsec
27. Reacia imediat a astmului bronic se caracterizeaz prin:
A. Formarea unui infiltrat bogat n eozinofile la nivelul mucoasei
bronhice
B. Mastocitele dein rolul patogenic central
C. Hiperreactivitate bronic fa de stimuli nespecifici
D. Bronhospasm
E. Hipersecreie de mucus vscos i aderent
28. Care dintre urmtoarele tulburri sunt caracteristice BPOC
tip A:
A. Hiperinflaia pulmonar cu torace n butoi
B. Hipoventilaie este frecvent prezent
C. Tusea productiv este un semn clinic clasic
D. Dispneea este frecvent i apare precoce
E. Cianoza este frecvent
29. Emfizemul panacinar:
A. Este forma ntlnit mai ales la btrni i la persoanele cu
deficit de alfa -1- antitripsin
B. Intereseaz ntregul acinul pulmonar
C. Este cea mai frecvent form la fumtori i la cei cu bronit
cronic
D. Nu afecteaz sacul alveolar
E. Poate fi prezent la fumtori, predominnd la nivelul lobilor
pulmonari superiori

30. Hipertensiunea pulmonar secundar este determinat de:


A. Cardiopatiile congenitale cu sunt dreapta-stanga
B. Vasoconstricia pulmonar hipoxic
C. Bolile pulmonare interstiiale prin obliterarea vaselor sanguine
D. Scderea permanent a presiunii n atriul stng
E. Insuficiena cardiac stng congestiv i stenoza mitral prin
mecanism pasiv
31. Principalele tulburri funcionale produse de hipercapnie
sunt:
A. Alcaloz respiratorie
B. Agitaie i comportament agresiv
C. Vasodilataie sistemic
D. Bradicardie i bradipnee
E. Hiperemie i cefalee
32. Cianoza central se caracterizeaz prin:
A. Persist dup administrarea de oxigen
B. Se accentueaz la efort
C. Apare n IC congestiv
D. Apare n insuficiena respiratorie global
E. Apare n cardiopatiile congenitale cu unt stnga-dreapta
33. Principalele tulburri funcionale din sindromul de detres
respiratorie acut se caracterizeaz prin:
A. Scderea tensiunii superficiale prin lezarea pneumocitelor de
tip II ce secret surfactantul
B. Creterea permeabilitii membranei alveolocapilare cu
formarea exudatului inflamator
C. Creterea rezistenei la flux i tulburri de distribuie
D. Creterea complianei pulmonare i a capacitii reziduale
funcionale
E. Scderea travaliului ventilator

34. Care dintre urmatoarele sunt adevarate in cazul blocului


atrio-ventricular de gradul I ?
A. Alungirea progresiv a intervalului P-R cu fiecare ciclu cardiac
B. Unde P blocate intermitent
C. Intervalul P-R al undelor P conduse este normal
D. Interval P-R > 0,2 s
E. Toate undele P sunt urmate de complexe QRS
35. Care dintre urmtoarele sunt adevrate despre
postdepolarizarea precoce?
A. Oscilaii tranzitorii ale potenialului de membran ce apar in faza
4, dup repolarizarea normal a celulei
B. Intreruperea fazei 3 de repolarizare de ctre un proces spontan
de depolarizare, care poate fi repetitiv
C. Se produce pe fond bradicardic
D. Este secundar suprancrcrii celulare cu calciu
E. St la baza producerii tahiaritmiilor asociate intoxicatiei cu
digitala
36. Stenoza aortic:
A. Determin suprancrcare hemodinamic de presiune
B. Determin suprancrcare hemodinamic de volum
C. Determin instalarea dispneei de efort
D. Predispune la fibrilaie atrial
E. In formele severe conduce la scderea perfuziei cerebrale
37. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu privire la
cardiomiopatia dilatativ:
A. Este o cardiomiopatie caracterizat prin prezena hipertrofiei
ventriculare stngi i a disfunciei diastolice ventriculare

B. Este o cardiomiopatie caracterizat prin prezena dilatrii


ventriculului stng i a disfunciei sistolice ventriculare
C. Este o cardiomiopatie caracterizat prin creterea rigiditii
miocardului i disfuncie ventricular diastolic
D. Este caracterizat de creteri marcate ale presiunii ventriculare
la creteri mici ale volumului
E. Poate fi prezent i dilatarea i disfuncia ventriculului drept
38. In etiologia HTA primare sunt implicate defecte ale genelor
ce codific sinteza:
A. Receptorilor ATII, angiotensinogenului i a reninei
B. Sintetazei endoteliale a oxidului nitric (eNOS)
C. ADH i a receptorilor colinergici
D. Transportorilor membranari ai ionilor de sodiu i calciu
responsabile de sensibilitatea fata de regimul hipersodat
E. Unui canal de Cl- anormal caracterizat prin lipsa de rspuns la
AMPc
39. Insulino-rezistena:
A. Creste productia endotelial de NO
B. Stimuleaza productia de angiotensina II si catecolamine
C. Are efect proinflamator si protrombotic
D. Agraveaz disfuncia endotelial
E. Stimuleaz proliferarea musculaturii netede vasculare
40. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate privind
spasmul coronarian?
A. Este implicat n apariia anginei Prinzmetal
B. Este implicat n patogeneza infarctului miocardic acut
C. In apariia sa un rol important revine reducerii eliberrii de
tromboxani
D. Este consecina stimulrii receptorilor beta-adrenergici la nivel
coronarian
E. Determin epuizarea rezervei dilatatorii coronariene
41. Efectele nefavorabile (pe termen lung) ale activrii
sistemului renina-angiotensina-ALDO sunt:
A. Depletia hidrica a organismului
B. Cresterea postsarcinii ca urmare a vasoconstrictiei permanente
C. Remodelarea miocardica si vasculara
D. Consecinta stimularii receptorilor AT2
E. Reversibile cu medicatie anti-inflamatoare
42. Tahicardiile prelungite determin:
A. Scurtarea diastolei
B. Afectarea umplerii ventriculare
C. Cresterea debitului sistolic
D. Creterea ofertei de oxigen la nivelul miocardului
E. Pierderea funciei de pomp a atriilor
43. Ischemia miocardic prin tulburri de transport ale
oxigenului poate fi produs de:
A. Hipertrofia cardiac concentric
B. Hipertrofia cardiac excentric
C. Intoxicaia cu monoxid de carbon
D. Hipoxemia din insuficienta respiratorie
E. Anemiile grave
44. Mucoviscidoza se caracterizeaz prin:
A. Mutaia genei responsabile de sinteza unui canal de clor
prezent la nivelul epiteliilor secretorii
B. Deficit genetic de alfa -1- antitripsin, manifest clinic la
homozigoi
C. Scderea concentraiei de NaCl n lichidul sudoral
D. Infecii bronice frecvente cu tuse chinuitoare
E. Hipernatremie i hipercloremie

45. Care din urmtoarele caracterizeaz flutterul atrial?


A. Undele P sunt nlocuite cu ondulaii neregulate ale liniei
izoelectrice notate cu litera f
B. Este cel mai bine vizibil pe ECG n DII, DIII i aVF
C. De obicei exist un bloc atrio-ventricular nesistematizat de grad
mic
D. Apare fenomenul de inclzire (warm-up) al centrilor ectopici
E. Frecvena ventricular este regulat i invers
proporional cu gradul blocului
46. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la markerii serici
de infarct sunt adevrate?
A. CK-MB este specific miocardului, iar nivelul su seric se
coreleaz cu ntinderea i gravitatea infarctului
B. Troponinele cardiace cresc la 1-2 ore de la accidentul
coronarian acut
C. Mioglobina este specific pentru miocard
D. O valoare normal a mioglobinei poate ajuta la excluderea
diagnosticului de infarct miocardic
E. Este recomandat determinarea lor doar la internarea
pacientului.
47. Cardiomiopatiile:
A. Sunt afectiuni miocardice caracterizate prin anomalii structurale
si functionale ale muschiului cardiac
B. Apar in absenta bolii coronariene si a altor afectiuni capabile de
producerea acestor leziuni
C. Sunt consecinta bolii coronariene avansate
D.Apar numai in prezenta bolilor cardiace congenitale si a
valvulopatiilor

E. Se subclasifica in forme primare i secundare


48. Sistemul complementului:
A. Determin vasoconstricie prin anafilatoxinele C3a i C5a
B. Are efect chemotactic pentru fagocite prin componentele C5, 6,
7
C. Produce citoliz osmotic prin complexul de atac membranar
D. Este un factor algogen
E. Favorizeaz formarea esutului de granulaie
49. Blocul de ramura stng se caracterizeaz prin:
A. Complexul QRS largit >0,12 sec
B. Ventriculul stang se activeaza precoce inaintea celui drept
C. Activarea ventriculului stang se face din aproape in aproape
prin musculatura de lucru
D. Imaginea rSR in V1,V2
E. S largit, adanc in V5, V6
50. Care dintre urmtoarele constituie semne/simptome
produse de hipoxemie:
A. Vasodilataie sistemic cu hiperemie tegumentar
B. Tahicardie i diaforez
C. Comportament de tip ebrios cu euforie i incoordonare
muscular
D. Degete hipocratice
E. Creterea presiunii LCR cu cefalee

RASPUNSURI
1. d
2. b
3. e
4. d
5. b
6. b
7. e
8. b
9. b
10. b
11. bd
12. cd
13. abc
14. cde
15. cd
16. acd
17. ad
18. de
19. cde
20. acd
21. ac
22. bde
23. ae
24. ace
25. cde
26. bcd
27. bde
28. ad
29. ab
30. bce
31. ce
32. bd
33. bc
34. de
35. bc
36. ace
37. be
38. abd
39. bcd
40. ab
41. bc
42. ab
43. cde
44. ad
45. be
46. ad
47. ab
48. bc
49. ac
50. bcd