Sunteți pe pagina 1din 56

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic

Teste Anul II, semestrul 1

Nr. 2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos. Teste complement
simplu
01. Alegerea corect a indicatorului acido-bazic;
A. Domeniul su de viraj trebuie s se situeze n intervalul saltului de pH la echivalen;
B. S prezinte trei forme colorate: una corespunztoare analitului, una corespunztoare
titrantului i una corespunztoare punctului de echivalen;
C. Modificarea de culoarea s fie independent de pH;
D. Modificarea de culoare s se produc lent pentru a putea fi observat;
E. Punctul de echivalen s se situeze n interiorul domeniului de viraj;
02.
A.
B.
C.
D.
E.
03.
A.
B.
C.
D.
E.
04.
A.
B.
C.
D.
E.
05.
A.
B.
C.
D.
E.
06.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea a 0,1905g substan pur cu soluie standard de concentraie 0,1N s-au


consumat pn la echivalen 5mL soluie. Echivalentul-gram al titrosubstanei este:
25g/val;
0,381g/val;
0,0381g/val;
381g/val;
150g/val;
Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 1N
pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este:
m titrosubst. =(102-103) E g,titrosubst. ;
m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ;
m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ;
m titrosubst. =M titrosubst. ;
m titrosubst. =E g titrosubst. ;
Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie 0,1N
pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este:
m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ;
m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ;
m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ;
m titrosubst. =0,1 M titrosubst. ;
m titrosubst. =E g titrosubst. ;
Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie
0,05N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este:
m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ;
m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ;
m titrosubst. =(5 104-5 105) E g,titrant ;
m titrosubst. =0,05 M titrosubst. ;
m titrosubst. =E g titrosubst. ;
Masa de titrosubstan necesar la determinarea factorului soluiei de concentraie
0,01N pentru ca volumul de titrant s fie situat ntre 1 i 10mL, este:
m titrosubst. =(102-103) M titrosubst. ;
m titrosubst. =(103-104) E g,titrosubst. ;
m titrosubst. =(104-105) E g,titrant ;
m titrosubst. =0,01 M titrosubst. ;
m titrosubst. =E g titrosubst. ;

28

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

07.
A.
B.
C.
D.
E.
08.
A.
B.
C.
D.
E.
09.
A.
B.
C.
D.
E.
10.
A.
B.
C.
D.
E.
11.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorul determinat al soluiei de concentraiei teoretic 0,1N este 0,5255. n acest caz,
concentraia real C r , concentraia teoretic C t i factorul corecte, sunt respectiv:
C t =0,1N; C r =0,05255N; F 0,1 =0,5255;
C t =0,01N; C r =0,05255N; F 0,01 =5,2500;
C t =0,05N; C r =0,05255N; F 0,05 =1,0510;
C t =0,025N; C r =0,05255N; F 0,025 =2,1020;
C t =0,001N; C r =0,05255N; F 0,001 =0,0525;
pH-ul soluiei tampon coninnd acid acetic (pK a =4,75) i acetat de sodiu n raportul
molar 1/1, 1/10, 10/1 este respectiv:
3; 4; 5;
3,75; 4,75; 5,75;
5,75; 4,75; 3,75;
4; 7; 5;
4,75; 5,75; 3,75;
n timpul titrrii soluiei de acid acetic cu soluie de NaOH, pn la punctul de
echivalen, soluia conine:
Acid acetic;
Acid acetic/acetat de sodiu;
Acetat de sodiu;
NaOH;
Acetat de sodiu/NaOH;
Compoziia soluiei, dup echivalen, la titrarea soluiei de acid acetic cu soluie de
NaOH, este:
Acid acetic;
Acid acetic/acetat de sodiu;
Acetat de sodiu;
NaOH;
Acetat de sodiu/NaOH;
Profilul curbei de titrare acid tare de diferite concentraii iniiale, cu o baz tare (ATBT) 0,1N:
Depinde de concentraia iniial a acidului tare;
Depinde doar de concentraia titrantului;
Este independent de concentraia iniial a acidului;
Este independent de concentraia titrantului;
Nu depinde nici de concentraia AT, nici de concentraia BT folosit ca titrant, pH-ul la
echivalen fiind 7;

12.
A.
B.
C.
D.
E.

n cazul titrrii acido-bazice n mediu apos, punctul de echivalen este situat:


La valoarea pHului soluiei de titrant;
La valoarea pHului soluiei de analit;
La valoarea pHului solventului folosit la titrare;
La mijlocul saltului de pH indiferent de tria acidului i a bazei;
La pH-ul corespunztor produilor de reacie;

13.

Pentru neutralizarea a 0,2400g substan se consum 12mL titrant de concentraie 0,5N.

29

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.
14.

A.
B.
C.
D.
E.
15.

A.
B.
C.
D.
E.
16.
A.
B.
C.
D.
E.
17.
A.
B.
C.
D.
E.

Echivalentul-gram al substanei este:


12 g/val;
24 g/val;
40 g/val;
60 g/val;
80 g/val;
Se titreaz 1,325g prob coninnd carbonat de sodiu (Na 2 CO 3 , M=106g/mol), cu
soluie de HCl 1M, n prezen de metiloranj. Volumul de soluie de titrant la
echivalen este 10mL. Coninutul de carbonat al probei este:
100%;
80%;
60%;
40%;
20%;
Se titreaz 1,325g prob coninnd carbonat de sodiu (Na 2 CO 3 , M=106g/mol), cu
soluie de HCl 1M, n prezen de fenolftalein. Volumul de soluie de titrant la
echivalen este 10mL. Coninutul de carbonat al probei este:
100%;
80%;
60%;
40%;
20%;
pH-ul soluiei la echivalen la titrarea soluiei de tetraborat de sodiu cu soluie de HCl
0,1N este:
Neutru pentru c este o reacie de neutralizare;
Acid pentru c titrantul este acid tare;
Bazic deoarece se titreaz o sare provenit de la baz tare i acid slab;
Slab acid corespunztor compoziiei soluiei la echivalen;
Slab bazic corespunztor echivalenei;
Se consider 1L ap distilat i 1L soluie NaOH 1M. Raportul ntre pH-ul celor dou
soluii i raportul concentraiei ionilor hidroniu n cele dou soluii, sunt respectiv:
1/2; 107;
2/1; 10-7;
1/1; 10;
7/0; 10-7;
0/7; 107;

A.
B.
C.
D.
E.

Se consider 1L ap distilat i 1L soluie HCl 1M. Raportul ntre pH-ul celor dou
soluii i raportul concentraiei ionilor hidroniu n cele dou soluii, sunt respectiv:
1/2; 107;
2/1; 10-7;
1/1; 10;
7/0; 10-7;
0/7; 107;

19.

Se titreaz 100mL soluie acid slab 0,1N i 100mL soluie acid tare 0,1N. Volumele de

18.

30

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.
20.
A.
B.
C.
D.
E.
21.
A.
B.
C.
D.
E.
22.
A.
B.
C.
D.
E.
23.
A.
B.
C.
D.
E.
24.
A.
B.
C.
D.
E.
25.
A.

titrant baz tare consumate pn la echivalen se gsesc n raportul:


1/2;
2/1;
1/1;
1/5;
1/4;
Se titreaz 100mL soluie baz slab 0,1N i 100mL soluie baz tare 0,1N. Volumele
de titrant acid tare consumate pn la echivalen se gsesc n raportul:
1/2;
2/1;
1/1;
1/4;
1/6;
pH-ul soluiei tampon coninnd hidroxid de amoniu (pK b =4,7) i clorur de amoniu n
raportul molar 1/1, 1/10, 10/1 este respectiv:
8,3; 9,3; 10,3;
3,7; 4,7; 5,7;
10,3; 9,3; 8,3;
4; 7; 5;
9,3; 8,3; 10,3;
Se consider 1L ap pur i 1L soluie acid tare 0,01N. Diferena dintre pH-ul celor
dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv:
2; 10-2;
3; 10-3;
4; 10-4;
5; 10-5;
6; 10-6;
Se consider 1L ap pur i 1L soluie acid tare 0,1N. Diferena dintre pH-ul celor dou
soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv:
2; 10-2;
3; 10-3;
4; 10-4;
5; 10-5;
6; 10-6;
Se consider 1L ap pur i 1L soluie baz tare 0,01N. Diferena dintre pH-ul celor
dou soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv:
-2; 102;
-3; 103;
-4; 104;
-5; 105;
-6; 106;
Se consider 1L ap pur i 1L soluie baz tare 0,1N. Diferena dintre pH-ul celor dou
soluii i raportul ntre concentraia ionilor hidroniu, sunt respectiv:
-2; 102;

31

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

-3; 103;
-4; 104;
-5; 105;
-6; 106;

26.

A.
B.
C.
D.
E.

Relaia etap/compoziia soluiei la titrarea acidului fosforic cu o baz tare n mediu


apos, este:
1. naintea primului punct de echivalen a. Acid fosforic
2. dup primul punct de echivalen
b. Fosfat monosodic
3. dup al doilea punct de echivalen
c. Fosfat disodic
4. soluia iniial
d. Acid fosforic/ Fosfat monosodic
5. la prima echivalen
e. Fosfat monosodic / Fosfat disodic
6. la a doua echivalen
f. fosfat disodic / fosfat trisodic
1. a.; 2. b.; 3. c.; 4 d.; 5. e.; 6. f.;
1. d.; 2. e.; 3 f.; 4. a.; 5. b.; 6 c.;
1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.; 6. f.;
1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.; 6. f.;
1. c.; 2. b.; 3. d.; 4. a.; 5. e.; 6. f.;

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorul de corecie se determin pentru soluiile de


Titrant;
Analizat;
Indicator;
Tampon de pH;
Reactivi auxiliari;

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorul de corecie are drept scop determinarea


Concentraiei reale;
Concentraiei teoretice;
pH-ului;
Potenialului normal redox;
Constantelor analitice;

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Unitile de masur pentru factorul de corecie, sunt


mol/L;
val/L;
mL;
Adimensional;
mg;

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Concentraia ionilor hidroniu n soluia cu pH=0, este


0,1;
0;
1;
2;
10;

31.

Unitile de masur ale concentraiei ionilor hidroniu pentru care se definete domeniul
de pH, sunt:
mol ioni-g/L;

A.

32

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

%;
g/100 mL;
mg;
mL;

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Unitile de masur pentru pH, sunt:


mol/L;
val/L;
mL;
Adimensional;
mg;

33.

Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza solutiei de acid forforic


(M H3PO4 =98 g/mol) titrarea cu solutie de NaOH 1M in prezenta indicatorului
fenolftaleina: 1 mL solutie NaOH 1M este echivalent cu 49 mg H 3 PO 4 . Echivalentulgram al acidului fosforic in aceasta reactie este:
M H3PO4 /1;
M H3PO4 /2;
M H3PO4 /3;
2x M NaOH ;
3x M NaOH ;

A.
B.
C.
D.
E.
34.

A.
B.
C.
D.
E.
35.

Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza acidului salicilic (C 7 H 6 O 3


M=138,1 g/mol) titrarea cu solutie de NaOH 0,1M in prezenta indicatorului rosu de
fenol: 1 mL solutie NaOH 0,1M este echivalent cu 13,81 mg C 7 H 6 O 3 . Echivalentulgram al acidului salicilic in aceasta reactie este:
M C7H6O3 /1;
M C7H6O3 /2;
M C7H6O3 /3;
M NaOH ;
2xM NaOH ;

A.
B.
C.
D.
E.

Monografia din Farmacopeea Europeana prevede la analiza carbonatului de sodiu


(M=106 g/mol) titrarea cu solutie de HCl 1M in prezenta indicatorului metiloranj: 1 mL
soluie acid clorhidric 1M este echivalent cu 53 mg Na 2 CO 3 . Echivalentul-gram al
carbonatului de sodiu in aceasta reactie este:
M Na2CO3 /1;
M Na2CO3 /2;
M Na2CO3 /3;
M HCl ;
2xM HCl ;

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Hidroliza sarurilor este reactia


Inversa neutralizarii;
Neutralizare;
Redox;
Precipitare;
Complexare;

37.

Sarea Mohr este

33

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

Ferocianura;
Fericianura;
Alaun feroamoniacal;
Alaun feriamoniacal;
Toti cristalohidratii;

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Sarea Mohr este


Hexacianoferat (II) de potasiu;
Hexacianoferat (III) de potasiu;
Sulfat dublu de fer (II) si amoniu;
Sulfat dublu de fer (III) si amoniu;
Toti cristalohidratii;

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul de schimbare a culorii indicatorilor acido-bazici este explicat de


Teoria cromofor-ionica;
Teoria disociatiei electrolitice;
Principiul lui Le Chatelier;
Conceptul cinetic al echilibrului chimic;
Teoria electronica a acizilor si bazelor;

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicatorii acido-bazici sunt


Liganzi polidentati;
Compusi organici acizi sau baze slabe;
Complecsi interni;
Compusi care sufera o transformare redox reversibila;
Substante insolubile in apa;

Nr. 2.01. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu apos.


Teste complement multiplu
01. Curba de titrare de neutralizare este reprezentarea grafic a:
A. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat;
B. Evoluiei pOH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat;
C. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat;
D. Evoluiei pOH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat
E. Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant din biuret;
02.
A.
B.
C.
D.
E.
03.
A.
B.
C.

Saltul de pH la echivalen reprezint:


Domeniul de pH n care indicatorul i schimb culoarea;
Intervalul de pH care include punctul de echivalen;
Intervalul de pH situat ntre pH-ul corespunztor soluiei care conine 1% mL soluie de
analizat netitrat i 1% mL titrant n exces;
Domeniul de pH n care soluia de indicator conine dou specii chimice diferit colorate;
Creterea brusc a pH-ului pentru volume mici de titrant adaugate;
Domeniul de viraj al indicatorilor acido-bazici este:
Domeniul de pH n care indicatorul i schimb culoarea;
Intervalul de pH care include punctul de echivalen;
Intervalul de pH situat ntre pH-ul corespunztor soluiei care conine 1% mL soluie de
analizat netitrat i 1% mL titrant n exces;

34

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

Domeniul de pH n care soluia de indicator conine dou specii chimice diferit colorate;
Creterea brusc a pH-ului pentru volume mici de titrant adaugate;

04.
A.
B.
C.
D.
E.

Domeniul de viraj al indicatorilor acido-bazici este:


pH = pK a,IND 1;
pH = pK Analit 1;
pH = pK Titrant 1;
pOH = pK b,IND 1;
pH= pK W - pK b,IND 1;

05.
A.
B.
C.
D.
E.

n cazul titrrii unui acid cu o baz tare, saltul de pH la echivalen:


Crete cu creterea concentraiei iniiale a acidului;
Scade cu creterea concentraiei iniiale a acidului;
Este independent de concentraia iniial a acidului i a titrantului;
Crete cu creterea concentraiei titrantului;
Scade cu creterea concentraiei titrantului;

06.

Volumul soluiei de titrant baz tare, necesar pentru neutralizarea a 100 mL soluie de
acid monoprotic, depinde de:
Natura acidului (acid tare, acid slab);
Concentraia iniial a acidului;
Concentraia titrantului;
Natura solventului;
Gradul de disociere al acidului;

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un compus pentru a putea fi folosit ca


indicator acido-bazic, sunt:
S fie insolubil n solventul folosit la titrare;
S prezinte cel puin dou forme colorate;
Modificarea de culoare s fie ireversibil;
Culoarea soluiei s fie vizibil la concentraii mult mai mici dect ale analitului;
Modificarea de culoare s se produc ntr-un interval ngust de pH;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de HCl:


Acid oxalic;
Oxalat de sodiu;
Ftalat acid de potasiu;
Acid benzoic;
Tetraborat de sodiu;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de NaOH:


Acid oxalic;
Oxalat de sodiu;
Ftalat acid de potasiu;
Acid benzoic;
Tetraborat de sodiu;

10.
A.

Acidul sulfuric
Este un acid triprotic slab care se neutralizeaz n trei trepte nregistrnd la echivalen
trei salturi diferite de pH;

07.

35

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Este un acid diprotic tare care n mediu apos se neutralizeaz n dou trepte;
Este un acid diprotic tare care n mediu apos se neutralizeaz ntr-o singur treapt;
Este un acid diprotic tare care n mediu anhidru nregistreaz dou salturi diferite de pH;
Este un acid diprotic slab n mediu anhidru;

11.

A.
B.
C.
D.
E.

Se titreaz 100 mL soluie HCl 0,1N cu soluie standard de NaOH 0,1N. Considernd
saltul de pH la echivalen 0,1 mL soluie de titrant, alegei indicatorii adecvai
marcrii punctului de echivalen:
Albastru de bromofenol, domeniul de viraj 3-4,6;
Rou de bromofenol, domeniul de viraj 4,7-6,3;
Rou de fenol, domeniul de viraj 6,5-8;
Acid picric, domeniul de viraj 0,2-1;
Fenolftaleina, domeniul de viraj 8,2-9,8;

12.
A.
B.
C.
D.
E.

pH-ul soluiei apoase a unui acid slab:


Depinde de concentraia soluiei de acid slab;
Este funcie de natura acidului;
Depinde de valoarea constantei de aciditate;
Este cu att mai mic cu ct pK a este mai mare;
Are valoarea 1 pentru toate soluiile apoase;

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Echilibrul reaciei de hidroliz a acetatului de sodiu


Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de NaOH;
Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de acid acetic;
Nu este influenat de prezena n exces a NaOH, constanta de hidroliz fiind constant;
Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de NaOH;
Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de acid acetic;

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Echilibrul reaciei de hidroliz a clorurii de amoniu


Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de HCl;
Se deplaseaz la stnga n prezena unui exces de hidroxid;
Nu este influenat de prezena n exces a HCl, constanta de hidroliz fiind constant;
Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de HCl;
Se deplaseaz la dreapta n prezena unui exces de hidroxid;

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Soluia unui indicator acido-bazic, compus organic acid slab HInd, disociaz la:
Creterea concentraiei ionilor hidroniu [H 3 O+];
Scderea pH-ului;
Creterea concentraiei ionilor hidroxil [HO-];
Creterea pH-ului;
Creterea pOH-ului;

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Soluia unui indicator acido-bazic, compus organic baz slab, ionizeaz la:
Creterea concentraiei ionilor hidroniu [H 3 O+];
Scderea pH-ului;
Creterea concentraiei ionilor hidroxil [HO];
Creterea pH-ului;
Creterea pOH-ului;

17.

Compuii organici din clasa ftaleine cu caracter acid, folosii ca indicatori de pH:

36

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

Cristal violet;
Fenolftaleina;
Metil violet;
Timolftaleina;
-naftolftaleina;

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Compuii organici din clasa ftaleine cu caracter bazic, folosii ca indicatori de pH:
Cristal violet;
Fenolftaleina;
Metil violet;
Timolftaleina;
-naftolftaleina;

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Fenolftaleina:
Structura de lactona este roie;
Structura de chinon este incolor;
Structura de chinon este roie;
Structura deprotonat este incolor;
Structura deprotonat este roie;

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Metiloranj:
Structura azo este galben;
Structura azo protonat este galben;
Structura azo protonat este roie;
Structura chinonimin este galben;
Structura chinonimin este roie;

21.

Ftalatul acid de potasiu este titrosubstan folosit la determinarea factorului soluiilor


de:
NaOH n ap;
NaOH n metanol;
HCl n ap;
K 2 Cr 2 O 7 n acid sulfuric 1N;
KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

A.
B.
C.
D.
E.
22.

A.
B.
C.
D.
E.

23.

Se consider titrarea soluiilor de acid acetic (K a, acid acetic =10-5) de concentraie 1). 0,1N;
2). 0,001N i 3). 0,00001N cu soluie standard de NaOH 0,1N. pH-ul soluiei iniiale i
efectul asupra saltului de pH la echivalen, sunt respectiv:
1). pH=1; 2). pH=2; 3). pH=3; saltul de pH crete cu creterea concentraiei iniiale ale
acidului;
1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH crete cu scderea concentraiei iniiale ale
acidului;
1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH crete cu creterea concentraiei iniiale ale
acidului;
1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mic a pH-ului cu
creterea concentraiei iniiale ale acidului;
1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mare a pH-ului
cu creterea concentraiei iniiale ale acidului;
Se consider titrarea soluiilor de acid slab 1). K a,1 =10-3; 2). K a,2 =10-5 i 3). (K a,3 =10-7

37

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

24.

A.
B.
C.
D.
E.
25.
A.
B.
C.
D.
E.
26.
A.
B.
C.
D.
E.

fiecare de concentraie 0,1N cu soluie standard de NaOH 0,1N. pH-ul soluiei iniiale i
efectul asupra saltului de pH la echivalen, sunt respectiv:
1). pH=1; 2). pH=2; 3). pH=3; saltul de pH crete cu creterea K a ale acidului;
1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH crete cu creterea K a ale acidului;
1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH scade cu creterea K a ale acidului;
1). pH=2; 2). pH=3; 3). pH=4; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mic a pH-ului cu
creterea pK a ale acidului;
1). pH=3; 2). pH=4; 3). pH=5; saltul de pH ncepe de la o valoare mai mare a pH-ului
cu creterea concentraiei iniiale ale acidului;
Se consider titrarea soluiilor de hidroxid de amoniu (K b, NH4OH =10-5) de concentraie
1). 0,1N; 2). 0,001N i 3). 0,00001N cu soluie standard de HCl 0,1N. Soluiile iniiale
au respectiv:
1). pH=11; 2). pH=10; 3). pH=9;
1). pH=12; 2). pH=11; 3). pH=10;
1). pOH=1; 2). pOH=2; 3). pOH=3;
1). pOH=2; 2). pOH=3; 3). pOH=4;
1). pOH=3; 2). pOH=4; 3). pOH=5;
Se consider titrarea unui acid slab (AS) cu o baz tare (BT). [H+] i pH-ul soluiei la
echivalen depind:
Direct de K a a acidului slab;
Invers de K a a acidului slab;
Direct de concentraia srii rezultate;
Invers de concentraia srii rezultate;
Doar de produsul ionic al apei;
Se consider titrarea unei baze slabe (BS) cu un acid tare (AT). [H+] i pH-ul soluiei la
echivalen depind:
Direct de K b a bazei slabe;
Invers de K b a bazei slabe;
Direct de concentraia srii rezultate;
Invers de concentraia srii rezultate;
Doar de produsul ionic al apei;

A.
B.
C.
D.
E.

Se consider titrarea unui acid tare (AT) cu o baz tare (BT). [H+] i pH-ul soluiei la
echivalen:
Depind de concentraia soluiei iniiale a AT;
Depind de concentraia soluiei de titrant BT;
Sunt independente de concentraia soluiei iniiale a AT;
Sunt independente de concentraia soluiei de titrant BT;
Depind doar de produsul ionic al apei;

28.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea de neutralizare pH-ul soluiei finale n prezena unui exces de titrant


Depinde de concentraia soluiei de analizat;
Depinde de concentraia soluiei de titrant;
Este independent de concentraia soluiei de analizat;
Este independent de concentraia soluiei de titrant;
Depinde de volumul soluiei de titrant adugat n exces;

27.

38

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrarea invers se folosete cnd


Titrantul este colorat;
Soluia de analizat nu este stabil n condiiile de lucru;
Nu este necesar folosirea indicatorului;
Reactivii auxiliari produc reacii secundare nedorite analitului;
Biureta este brun;

30.
A.
B.
C.

Titrarea direct se aplic n cazul n care:


Reacia dintre titrant i analit este practic total i rapid;
Este disponibil un indicator adecvat marcrii punctului de echivalen;
n soluia de analizat se pot crea condiiile desfurrii reaciei fr procese secundare
nedorite;
Titrantul este incolor;
Biureta este transparent;

D.
E.

B.
C.
D.
E.

Titrarea prin substituie sau prin deplasare, implic:


Adugarea n soluia de analizat a unui exces de reactiv care transform analitul ntr-un
compus stabil;
Eliberarea prin substituie a unei specii chimice care se titreaz;
Folosirea a doi titrani;
Folosirea a doi indicatori;
Folosirea unui singur indicator pentru toi componenii analizai;

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrarea prin diferen se aplic n cazul n care:


Reactivii auxiliari produc reacii secundare nedorite analitului;
Biureta este brun;
Reacia dintre titrant i titrat este lent, sau incomplet;
Nu este disponibil un indicator adecvat fiecrei specii chimice care se analizeaz;
Analitul este colorant;

33.

Folosirea unui singur indicator pentru toate speciile chimice care se analizeaz printr-o
anumit metod, este posibil folosind tehnica titrrii:
Directe;
Inverse;
Prin substituie;
Prin diferen;
Oricare;

31.
A.

A.
B.
C.
D.
E.
34.
A.
B.
C.
D.
E.

35.
A.

Sunt adevrate afirmaiile:


Titrul reprezint masa de substan dintr-un mL de soluie;
Relaia ntre concentraia molar C m i normal C n este independent de natura reaciei;
Concentraia molar C m i normal C n sunt egale pentru aceeai substan n toate
reaciile la care particip;
Relaia ntre concentraia molar C m i normal C n pentru aceeai substan este
dependent de natura reaciei;
C n este mai mare sau egal cu C m pentru aceeai substan, n funcie de reacia la care
particip;
Mrimea unei diviziuni este de:
0,20 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;

39

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

0,20 mL la biureta care are 5 diviziuni pentru fiecare mililitru;


0,10 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,10 mL la biureta care are 10 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,05 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Precizia de msurare a volumului cu biureta este de:


0,20 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,20 mL la biureta care are 5 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,10 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,10 mL la biureta care are 10 diviziuni pentru fiecare mililitru;
0,05 mL la biureta care are 20 diviziuni pentru fiecare mililitru;

37.
A.

Optimizarea titrrii se refer la:


Determinarea masei de substan de analizat care prin titrare consum un volum de
titrant comparabil cu volumul biuretei;
Alegerea ergonomic a postului de lucru al analistului;
Determinarea volumului de soluie de analizat care prin titrare consum un volum de
titrant comparabil cu volumul biuretei;
Alegerea indicatorului adecvat analizei;
Folosirea biuretei din sticl brun sau transparent;

B.
C.
D.
E.
38.
A.
B.
C.
D.
E.

Curba de titrare de neutralizare AS-BT, poate fi folosit la determinarea:


pK a a acidului slab;
capacitii de tamponare a soluiei tampon AS/sarea sa cu o BT;
pK b a bazei tari;
celei mai mari valori a pK a a acidului slab care poate fi analizat prin titrare n mediu
apos;
celei mai mici valori a pK a a acidului slab care poate fi analizat prin titrare n mediu
apos;

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Curba de titrare de neutralizare BS-AT, poate fi folosit la determinarea:


pK b a bazei slabe;
capacitii de tamponare a soluiei tampon BS/sarea sa cu un AT;
pK a a acidului tare;
celei mai mari valori a pK b a bazei slabe care poate fi analizat prin titrare n mediu apos;
celei mai mici valori a pK b a bazei slabe care poate fi analizat prin titrare n mediu apos;

40.

Curba de titrare de neutralizare AS-BT are trei tronsoane: 1). palier I, 2). un salt i 3).
palier II, cu urmtoarele semnificaii:
1). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate;
2). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate;
3). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;
1). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;
2). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate;

A.
B.
C.
D.
E.
41.
A.
B.
C.

Curba de titrare de neutralizare BS-AT are trei tronsoane: 1). palier I, 2). un salt i 3).
palier II, cu urmtoarele semnificaii:
1). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;
2). Creteri mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate;
3). Creteri mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;

40

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

1). Scderi mici ale pH-ului pentru volume mari de titrant adugate;
2). Scderi mari ale pH-ului pentru volume mici de titrant adugate;

42.
A.

Punctul de echivalen:
Este momentul n care numrul de echivaleni de titrant adugat este egal cu numrul de
echivaleni de compus de analizat din prob;
Este intervalul de pH n care indicatorul acido basic i schimb culoarea;
Corespunde volumului de titrant care a reacionat cu toat cantitatea de analit;
Este momentul cnd analistul a consumat prin titrare volumul unei biurete;
Este momentul cnd paharul folosit la titrare este 2/3 plin;

B.
C.
D.
E.
43.
A.
B.
C.
D.
E.
44.
A.

Punctul de titrare
Este momentul cnd toat cantitatea de analit a reacionat cu titrantul;
Este momentul cnd prima pictur de titrant a determinat schimbarea culorii
indicatorul acido basic;
Corespunde volumului de titrant care a reacionat cu toat cantitatea de analit;
Corespunde volumului de titrant care a determinat modificarea de culoare a
indicatorului;
Este intervalul de pH n care indicatorul acido basic i schimb culoarea;

B.
C.
D.
E.

Eroarea de indicator la titrare


Este diferena ntre volumul de titrant folosit pentru atingerea punctului de echivalen
i cel necesar pentru atingerea punctului final al titrrii;
Se refer la greeala de calcul a concentraiei;
Se refer la greeala de citire a volumului la biuret;
Reprezint % de analit netransformat;
Reprezint % de titrant adugat n exces dup punctul de echivalen;

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumul de titrant la echivalen la titrarea AS-BT, se folosete la determinarea:


Concentraiei soluiei de AS;
Constantei de ionizare a AS;
Saltului de pH la echivalen;
Tehnicii de analiz;
Echivalentului-gram al AS substan pur;

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumul de titrant la echivalen la titrarea BS-AT, se folosete la determinarea:


Concentraiei soluiei de BS;
Constantei de ionizare a BS;
Saltului de pH la echivalen;
Tehnicii de analiz;
Echivalentului-gram al BS substan pur;

47.
A.
B.
C.

Factorul de corecie
Reprezint raportul ntre concentraia real i cea teoretic;
Este un numr adimensional cu valori ntre 0 i 1;
Valoarea ideal este 1,0000 iar valorile acceptate n analiza cantitativ sunt cuprinse
ntre 0,9800 i 1,1200;
Se calculeaz cu dou cifre semnificative dup virgul;
Se calculeaz cu patru cifre semnificative dup virgul;

D.
E.

41

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacii care stau la baza metodelor de analiza volumetric, sunt:


Neutralizare;
Redox;
Complexare;
Precipitare;
Descompunere termica;

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtorii parametrii sunt adimensionali:


Gradul de disociere;
Factorul de corectie;
pH-ul;
Masa;
Volumul;

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea factorului de corecie este procesul de


Etalonare;
Standardizare;
Neutralizare;
Ajustarea pH-ului;
Determinarea concentraiei reale;

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Solutia standard de NaOH se foloseste la analiza solutiilor de


Acizi tari;
Halogenuri;
Saruri cu hidroliza acida;
Baze tari;
Saruri cu hidroliza alcalina;

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Solutia standard de HCl se foloseste la analiza solutiilor de


Acizi tari;
Halogenuri;
Saruri cu hidroliza acida;
Baze tari;
Saruri cu hidroliza alcalina;

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcalimetria se bazeaza pe o reactie de:


Neutralizare;
Redox;
Precipitare;
Complexare;
Schimb de protoni;

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidimetria se bazeaza pe o reactie de:


Neutralizare;
Redox;
Precipitare;
Complexare;
Schimb de protoni;

55.

Fenolftaleina si timolftaleina sunt:

42

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

Indicatori complexometrici;
Indicatori acido-bazici;
Indicatori redox;
Indicatori de precipitare;
Compusi care prezinta o singura forma colorata;

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Metiloranj si rosu de metil sunt:


Indicatori complexometrici;
Indicatori acido-bazici;
Indicatori redox;
Indicatori de precipitare;
Compusi care prezinta doua forme colorate;

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Cristal violet si metil violet sunt:


Indicatori complexometrici;
Indicatori acido-bazici;
Indicatori redox;
Indicatori de precipitare;
Compusi care prezinta doua forme colorate;

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Rosu de fenol si albastru de timol sunt:


Indicatori complexometrici;
Indicatori acido-bazici;
Indicatori redox;
Indicatori de precipitare;
Compusi care prezinta trei forme colorate;

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Este titrant alcalimetric


Solutia aq. NaOH;
HCl n ap;
KOH n metanol;
HClO 4 n acid acetic;
KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Este titrant acidimetric


Solutia aq. NaOH;
HCl n ap;
KOH n metanol;
HClO 4 n acid acetic;
KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

Nr. 2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru.


Teste complement simplu
01. Care dintre urmatoarele afirmaii este adevarat n ceea ce privete folosirea acidului
acetic ca solvent la titrarea n mediu anhidru a substanelor medicamentoase:
A. este un solvent protogenic care niveleaz funcia de aciditate a substanelor dizolvate;
B. este un solvent puternic disociat n care speciile chimice dizolvate se gsesc in cea mai
mare parte sub form de perechi de ioni;
C. are polaritate mic si prezint disociere proprie;

43

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

02.

A.
B.
C.
D.
E.
03.

A.
B.
C.
D.
E.
04.
A.
B.
C.
D.
E.
05.

funcia acid intrinsec determin amplificarea funciei acide extrinsece a substanei


dizolvate;
este folosit ca solvent la prepararea soluiei titrate de metoxid de sodiu, fiind necesar
anhidrizarea prealabil;
Identificai perechile proprietate solveni anhidri, corecte:
1. protogenici
a. benzen, toluen, xileni;
2. protofilici
b. acetonitril, piridina;
3. amfoteri
c. acid formic, acid acetic;
4. aprotici
d. etilendiamina, hidrazina;
5. ineri
e. etanol, etilenglicol;
1.-c.; 2.-d.; 3.-e.; 4.-b.; 5.-a.;
1.-b.; 2.-c.; 3.-a.; 4.-d.; 5.- e.;
1.-a.; 2.-d.; 3.-c.; 4.-b.; 5.- e.;
1.-d.; 2.-a.; 3.-b.; 4.-c.; 5.- e.;
1.-c.; 2.-b.; 3.-d.; 4.-a.; 5.- e.;
Identificai perechile solveni anhidri proprietate, corecte:
1. Solvenii protofilici a. nu posed funcii acido-bazice decelabile, fiind neutri;
2. Solvenii protogenici b. funcioneaz ca acizi sau baze Lewis;
3. Solvenii amfoterici c. au constanta de bazicitate mai mare dect constanta de
aciditate;
4. Solvenii aprotici
d. au constanta de aciditate mai mare dect constanta de
bazicitate;
5. Solvenii ineri
e. au funcia acid comparabil cu cea bazic;
1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.;
1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.;
1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.;
1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.;
1. c.; 2. b.; 3. d.; 4. a.; 5. e.;
La determinarea factorului soluiei de acid percloric n acid acetic folosind ca
titrosubstan hidrogenocarbonatul de potasiu, rezult cristale de:
Acid acetic protonat;
Perclorat de potasiu;
Carbonat de potasiu;
Clorur de potasiu;
Acid carbonic;

A.
B.
C.
D.
E.

Selectai reactivii necesari determinrii clorhidratul de papaverin n mediu anhidru:


1). soluie de acid percloric; 2). soluie de acetat mercuric; 3). Acid acetic anhidru; 4).
Cristal violet; 5). Hidroxid de sodiu n etanol; 6). Etanol; 7). Timolftalein n etanol; 8).
Azotat de argint n piridin; 9. Piridin; 10). Dimetilformamid;
1+2+3+4
2+3+4+5+10
3+4+5+6+10
4+5+6+7+9
5+6+7+8+9

06.

Selectai reactivii necesari determinrii fenobarbitalului n mediu anhidru:

44

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

1). soluie de acid percloric; 2). soluie de acetat mercuric; 3). Acid acetic anhidru; 4).
Cristal violet; 5). Hidroxid de sodiu n etanol; 6). Etanol; 7). Timolftalein n etanol; 8).
Azotat de argint n piridin; 9. Piridin; 10). Dimetilformamid;
1+2+3+4;
2+3+4+5+10;
3+4+5+6+10;
4+5+6+7+9;
5+6+7+8+9;

07.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidimetria in mediu anhidru foloseste ca titrant


Solutia aq. NaOH;
HCl n ap;
KOH n metanol;
HClO 4 n acid acetic;
KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcalimetria in mediu anhidru foloseste ca titrant


Solutia aq. NaOH;
HCl n ap;
KOH n metanol;
HClO 4 n acid acetic;
KMnO 4 n acid sulfuric 1N;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicatorul folosit pentru marcarea punctului de echivalenta la titrarea cu HClO 4 n acid


acetic
Negru eriocrom T triturat;
Alaun feriamoniacal conc.;
Cristal violet in acid acetic;
Cromat de potasiu 6%;
Timolftaleina in etanol;

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicatorul folosit pentru marcarea punctului de echivalenta la titrarea cu KOH n etanol


Negru eriocrom T triturat;
Alaun feriamoniacal conc.;
Cristal violet in acid acetic;
Cromat de potasiu 6%;
Timolftaleina in etanol;

Nr. 2.02. Volumetria prin reacii de neutralizare n mediu anhidru.


Teste complement multiplu
01. Titrarea n mediu anhidru se folosete cnd
A. Specia chimic de analizat are solubilitate mic n ap;
B. Analitul are valori ale constantei de disociere mai mici de 108 ;
C. Este necesar o precizie mai bun a determinrii;
D. Nu este disponibil un indicator pentru mediul apos;
E. Este necesar folosirea acidului percloric ca titrant;
02.
A.

Pentru analiza cantitativ a piridinei (K b =1,7 10 9) se folosete:


Apa ca solvent

45

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Acidul percloric ca titrant


Fenolftaleina ca indicator
Acid acetic solvent pentru analit, titrant i indicator
Cristal violet ca indicator

03.
A.
B.
C.
D.
E.

Solvenii anhidri cu caracter acid intrinsec


mresc (accentueaz) caracterul bazic extrinsec al substanelor dizolvate;
cresc gradul de disociere al bazei slabe dizolvate;
sufer o reacie de autoprotoliz;
mresc (accentueaz) proprietile acide extrinsece ale solutului;
cresc gradul de ionizare al acidului slab dizolvat;

04.
A.
B.
C.
D.
E.

Solvenii anhidri cu caracter bazic intrinsec


mresc (accentueaz) caracterul bazic extrinsec al substanelor dizolvate;
cresc gradul de disociere al bazei slabe dizolvate;
sufer o reacie de autoprotoliz;
mresc (accentueaz) proprietile acide extrinsece ale solutului;
cresc gradul de ionizare al acidului slab dizolvat;

05.
A.
B.
C.
D.
E.

Valori mari ale constantei dielectrice a solventului determin:


Starea de agregare a solventului;
Disocierea substanelor dizolvate;
Formarea perechilor de ioni ale solutului;
Transformarea solutului n ioni liberi;
Caracterul acido-bazic al solutului;

06.

Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de acid percloric


n acid acetic:
Hidrogenocarbonat de potasiu;
Acid oxalic;
Acid benzoic;
Ftalat acid de potasiu;
Acid succinic;

A.
B.
C.
D.
E.
07.
A.
B.
C.
D.
E.
08.
A.
B.
C.
D.

Titrosubstanele care pot fi folosite la determinarea factorului soluiei de hidroxid de


sodiu n metanol:
Hidrogenocarbonat de potasiu;
Dicromat de potasiu;
Acid benzoic;
Trioxid de diarsen;
Acid succinic;
Sunt adevrate afirmaiile:
Un acid slab se titreaz ntr-un solvent protofilic (bazic) cu o baz tare (ex. KOH,
CH 3 ONa, hidroxid de tetrabutilamoniu (C 4 H 9 ) 4 NOH etc.);
O baz slab se titreaz ntr-un solvent protogenic cu un acid tare (ex. HClO 4 );
Pentru titrarea difereniat a doi acizi slabi se utilizeaz un solvent protogenic (cu
caracterul acid intermediar celor doi acizi);
Pentru titrarea difereniat a dou baze slabe se utilizeaz un solvent protofilic (cu
caracterul bazic intermediar celor doua baze);

46

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

Acizii i bazele cu constanta de ionizare mai mic de 107 se titreaz n ap folosind un


indicator adecvat sau tehnica titrrii prin diferen;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

n determinrile acido-bazice n solveni anhidri mecanismele de intervenie ale


solventului pot fi:
Proprietile acido-bazice;
Proprietile dielectrice;
Capacitatea de complexare;
Capacitatea de dizolvare a substanei;
Proprietile de difereniere;

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarile volumetrice n mediu anhidru utilizeaz ca solveni:


Amoniac gazos;
Solveni ineri;
Acid acetic anhidru;
Acetat de mercur;
Metanol;

11.
A.

Autoprotoliza solventului
Este reacia dintre dou molecule ale aceluiai solvent cuantificat de constanta de
solvoliz K S ;
Este specific doar solvenilor protofilici;
Este specific doar solvenilor ineri;
Este o reacie de echilibru care se desfoar n solvenii protofilici, protogenici,
amfoterici, aprotici;
Valori mari ale pK S indic deplasarea echilibrului de autoprotoliz la dreapta;

B.
C.
D.
E.
12.
A.
B.
C.
D.
E.

13.
A.
B.
C.
D.
E.
14.
A.

Sunt adevrate afirmaiile:


Solvenii aprotici sunt solveni de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul
percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 );
Solvenii protofilici sunt solveni de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul
percloric HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 );
Solvenii protofilici sunt solveni de nivelare a amestecului de acizi tari (acidul percloric
HClO 4 , acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 );
Apa este solvent de difereniere a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 ,
acidul clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 );
Apa este solvent de nivelare a amestecului de acizi tari (acidul percloric HClO 4 , acidul
clorhidric HCl, acidul azotic HNO 3 );
n mediu anhidru, deplasarea echilibrului reactiei de titrare spre dreapta a unui acid, este
favorizat de:
Creterea constantei de aciditate K a a acidului;
Scderea constantei de aciditate K a a acidului;
Scderea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului;
Creterea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului;
Valori mari ale punctului de fierbere a solventului;
n mediu anhidru, deplasarea echilibrului reactiei de titrare spre dreapta a unei baze, este
favorizat de:
Creterea constantei de bazicitate K b a bazei;

47

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Scderea constantei de bazicitate K b a bazei;


Scderea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului;
Creterea constantei de solvoliz (autoprotoliz) K s a solventului;
Valori mari ale punctului de fierbere a solventului;

15.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea acizilor poliprotici se nregistreaz:


Dou salturi de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n ap;
Un singur salt de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n ap;
Dou salturi de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n mediu anhidru;
Un singur salt de pH la titrarea soluiei de acid sulfuric n mediu anhidru;
Salturi de pH corespunztoate nr. de protoni neutralizai indiferent de natura
solventului;

Nr.
01.
A.
B.
C.
D.
E.
02.
A.
B.
C.
D.
E.

2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement simplu


n cazul titrrii redox, potenialul punctului de echivalen este situat:
Mai aproape de potenialul normal al soluiei de titrant;
Mai aproape de potenialul normal al soluiei de analit;
Mai aproape de potenialul normal al soluiei cu potenial mai mare;
La mijlocul saltului de potenial indiferent de potenialul normal al analitului i al
titrantului;
Mai aproape de potenialul normal al soluiei cu potenial mai mic;
Curba de titrare redox este reprezentarea grafic a:
Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de analizat;
Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de potenialul normal al
indicatorului;
Evoluiei potenialului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant
adugat;
Potenialului soluiei de analizat n funcie de potenialul titrantului;
Evoluiei pH-ului n timpul titrrii n funcie de volumul soluiei de titrant adugat;

03.

Potenialul redox la echivalen se calculeaz cu relaia:


Unde: a este nr.de electroni schimbai de agentul oxidant, iar b de agentul reductor;
0
este potenialul normal al
Eox0 este potenialul normal al agentului oxidant, Ered
agentului reductor.

A.

0
a Eox0 b Ered
;
a+b
0
a Eox0 b Ered
;
a b
0
a Eox0 + b Ered
;
a b
0
a Eox0 + b Ered
;
a+b
0
(a Eox0 + b Ered
) ( a + b) ;

B.
C.
D.
E.
04.

Coeficienii stoechiometrici ai semireaciei de reducere a soluiei de permanganat de

48

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.
05.
A.
B.
C.
D.
E.
06.
A.
B.
C.
D.
E.

07.
A.
B.
C.
D.
E.

potasiu, la pH=0, MnO4 /H+/e/Mn2+/H 2 O, sunt:


1/2/3/4/5;
1/3/5/7/9;
1/6/8/2/4;
1/5/8/4/1;
1/8/5/1/4;
Coeficienii stoechiometrici ai semireaciei de reducere a soluiei de dicromat de
potasiu n mediu puternic acid Cr2O72 /H+/e/Cr3+/H 2 O, sunt:
1/2/4/6/8;
1/4/8/14/7;
1/14/6/2/7;
1/3/6/9/12;
1/12/7/5/3;
La titrarea cu soluie de permanganat n mediu puternic acid
Se folosete un indicator mai intens colorat dect soluia de permanganat;
Se folosete un indicator mai puin colorat dect soluia de permanganat;
Se folosesc ca indicatori doar compleci metalici;
Nu este necesar folosirea unui indicator deoarece soluia de permanganat este
colorat i la diluii mari;
Se folosesc indicatori redox cu potenialul normal egal cu potenialul normal al
soluiei de permanganat;
La titrarea cu soluie de dicromat n mediu puternic acid
Se folosete un indicator mai intens colorat dect soluia de dicromat;
Se folosete un indicator mai puin colorat dect soluia de dicromat;
Se folosesc ca indicatori doar compleci metalici;
Nu este necesar folosirea unui indicator deoarece soluia de dicromat este colorat
i la diluii mari;
Se folosesc indicatori redox cu domeniul de viraj n interiorul saltului de potenial la
echivalen;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea titrimetric a vitaminei C se bazeaz pe


reducerea acidului ascorbic cu tiosulfat de sodiu;
titrarea cu soluie de hidroxid de potasiu n mediu anhidru;
reducerea acidului ascorbic cu ap oxigenat n mediu alcalin;
oxidarea la acid dehidroascorbic cu iod n mediu acid;
precipitarea acidului ascorbic n forma de sare de argint, greu solubil;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea iodometric a Fe3+ const n:


Oxidarea ionului Fe3+ cu tiosulfat de sodiu;
Reducerea la Fe2+ pe seama oxidrii I la I2 ;
Reducerea la Fe2+ pe seama oxidrii tiosulfatului la tetrationat;
Oxidarea ionului Fe3+ cu I 2 ;
Precipitarea ionului Fe3+ cu I;

10.
A.

Determinarea iodometric a Co2+ const n:


Oxidarea la Co3+ cu agent oxidant energic i reducerea la Co2+ pe seama oxidrii I
la I2 ;
49

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Oxidarea la Co3+ cu agent oxidant energic i titrarea cu tiosulfat;


Titrarea ionului Co2+ cu I 2 ;
Oxidarea ionului Co2+ cu I2 ;
Precipitarea ionului Co2+ cu I;

11.

Concentraia determinat dicromatometric a soluiei de sare Mohr este 0,32N.


Concentraia molar real C m,r , concentraia normal real C n,r , concentraia
normal teoretic C n,t i factorul de corecie, sunt respectiv:
C m,r =0,32M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666;
C m,r =0,64M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666;
C m,r =0,16M; C n,r =0,32N; C n,t =0,30N; F=1,0666;
C m,r =0,32M; C n,r =0,30N; C n,t =0,30N; F=1,0000;
C m,r =0,32M; C n,r =0,30N; C n,t =0,32N; F=0,9375;

A.
B.
C.
D.
E.
12.

A.
B.
C.
D.
E.
13.
A.
B.
C.
D.
E.
14.
A.
B.
C.
D.
E.
15.

A.
B.
C.
D.
E.

Se consider reaciile de reducere n mediu puternic acid a titranilor:


1). sulfatul de ceriu (IV); 2). dicromatul de potasiu; 3). permanganatul de potasiu;
4). bromatul de potasiu. Relaia ntre echivalentul-gram i masa molar, este
respectiv:
1). E g =M; 2). E g =M; 3). E g =M; 4). E g =M;
1). E g =M; 2). E g =M/6; 3). E g =M/5; 4). E g =M/6;
1). E g =M/2; 2). E g =M/3; 3). E g =M/4; 4). E g =M/5;
1). E g =M; 2). E g =M/3; 3). E g =M/5; 4). E g =M/7;
1). E g =M/4; 2). E g =M/5; 3). E g =M/6; 4). E g =M/6;
La oxidarea dicromatometric n mediu acid a carbonului organic, raportul
stoechiometric ntre speciile chimice Cr2O72 /C/H+/Cr3+/CO 2 /H 2 O, este:
2/3/16/4/3/8;
2/3/4/4/6/8;
1/2/4/4/3/16;
2/8/16/4/3/16;
1/4/8/4/3/4;
La oxidarea permanganometric n mediu acid a oxalatului, raportul stoechiometric
ntre speciile chimice MnO4 / C2O42 /H+/Mn2+/CO 2 /H 2 O, este:
2/5/8/2/10/8;
1/3/4/2/5/4;
2/4/8/1/5/8;
2/8/3/1/3/8;
2/10/8/1/5/8;
Se consider reacia Fe2+ + Ce4+ Fe3+ + Ce3+
0
0
Pentru care se dau ECe
= 1,36V , EFe
= 0,77V
4+
3+
/ Ce 3+
/ Fe 2+
1). Potenialul redox la echivalen E eq. , 2). constanta de echilibru redox lgK i 3).
raportul concentraiei speciilor chimice la echilibru sunt, respectiv:
1). E eq. =1; 2). lgK=1; 3). 104;
1). E eq. =2; 2). lgK=1010; 3). 102;
1). E eq. =1; 2). lgK=105; 3). 100;
1). E eq. =3; 2). lgK=102; 3). 105;
1). E eq. =1; 2). lgK=10; 3). 105;
50

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

16.

Se consider determinarea n mediu acid a Cu2+ n prezena unui exces de KI. Iodul
eliberat se titreaz cu soluie standard de tiosulfat de sodiu. Relaia dintre
echivalentul-gram i masa molar a speciilor chimice implicate este, respectiv:
1). E g ,CuSO4 ; 2). E g ,I 2 ; 3). E g , Na2 S 2O3

A.

1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

B.

1). E g ,CuSO4 =M/2; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2;

C.

1). E g ,CuSO4 =M/2; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

D.

1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

E.

1). E g ,CuSO4 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2;

17.

Se consider determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu cu dicromat de


potasiu, n mediu acid, n prezena unui exces de KI. Iodul eliberat se titreaz cu
soluie de tiosulfat de sodiu. Relaia dintre echivalentul-gram i masa molar a
speciilor chimice implicate este, respectiv: 1). E g , K 2Cr2O7 ; 2). E g ,I 2 ; 3). E g , Na2 S 2O3

A.

1). E g , K 2Cr2O7 =M; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

B.

1). E g , K 2Cr2O7 =M/2; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M/2;

C.

1). E g , K 2Cr2O7 =M/3; 2). E g ,I 2 =M; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

D.

1). E g , K 2Cr2O7 =M/5; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

E.

1). E g , K 2Cr2O7 =M/6; 2). E g ,I 2 =M/2; 3). E g , Na2 S 2O3 =M;

18.

Se consider determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu cu dicromat de


potasiu, n mediu acid, n prezena unui exces de KI. Iodul eliberat se titreaz cu
soluie de tiosulfat de sodiu. Agenii oxidani i reductori sunt, respectiv: 1).
K 2 Cr 2 O 7 ; 2). I; 3). Na 2 S 2 O 3 ;
1). agent oxidant; 2). agent oxidant; 3). agent oxidant;
1). agent oxidant; 2). agent reductor; 3). agent reductor;
1). agent reductor; 2). agent reductor; 3). agent oxidant;
1). agent oxidant; 2). agent reductor; 3). agent oxidant;
1). agent reductor; 2). agent reductor; 3). agent reductor;

A.
B.
C.
D.
E.
19.

A.
B.
C.
D.
E.
20.

Volumul soluiei finale, la echivalen, la titrarea a 100mL soluie Fe2+ 0,01N cu


soluie standard de: 1). Ce4+ 0,1N; 2). K 2 Cr 2 O 7 0,1N; 3). KMnO 4 0,1N; 4). KBrO 3
0,1N este respectiv:
1). 100mL; 2). 100mL; 3). 100mL; 4). 100mL;
1). 110mL; 2). 110mL; 3). 110mL; 4). 110mL;
1). 120mL; 2). 130mL; 3). 140mL; 4). 150mL;
1). 150mL; 2). 150mL; 3). 150mL; 4). 150mL;
1). 200mL; 2). 200mL; 3). 200mL; 4). 200mL;
Potenialul la semiechivalen la titrarea soluiei de Fe2+ cu soluie de : 1). Ce4+; 2).
K 2 Cr 2 O 7 ; 3). KMnO 4 ; 4). KBrO 3 este respectiv:
0
0
0
= 0,77V ; ECe
= 1,70V ; ECr
(Se dau: EFe
= 1,33V ;
3+
4+
/ Fe 2+
/ Ce 3+
O 2 / 2 Cr 3+
2

0
0
EMnO
= 1,51V ; E BrO
= 1,44V )

/ Mn 2+
/ Br
4

A.

1). 0,77V; 2). 1,70V; 3). 1,33V; 4). 1,51V;


51

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

1). 1,70V; 2). 1,33V; 3). 1,51V; 4). 1,44V;


1). 1,33V; 2). 1,33V; 3). 1,33V; 4). 1,33V;
1). 0,77V; 2). 0,77V; 3). 0,77V; 4). 0,77V;
1). 1,70V; 2). 1,70V; 3). 1,70V; 4). 1,70V;

21.

Potenialul la echivalen la titrarea soluiei de Fe2+ cu soluie de : 1). Ce4+; 2).


K 2 Cr 2 O 7 ; 3). KMnO 4 ; 4). KBrO 3 este respectiv:
0
0
0
(Se dau: EFe
= 0,77V ; ECe
= 1,70V ; ECr
= 1,33V ;
3+
4+
/ Fe 2+
/ Ce 3+
O 2 / 2 Cr 3+
2

0
MnO4 / Mn 2+

= 1,51V ; E

0
BrO3 / Br

= 1,44V )

A.
B.
C.
D.
E.

1). 0,77V; 2). 1,70V; 3). 1,33V; 4). 1,51V;


1). 1,70V; 2). 1,33V; 3). 1,51V; 4). 1,44V;
1). 1,2V; 2). 1,2V; 3). 1,3V; 4). 1,3V;
1). 0,77V; 2). 0,77V; 3). 0,77V; 4). 0,77V;
1). 1,70V; 2). 1,70V; 3). 1,70V; 4). 1,70V;

22.

Se consider reacia Fe2+ + Ce4+ Fe3+ + Ce3+


0
0
Pentru care se dau ECe
= 1,70V , EFe
= 0,77V
4+
3+
/ Ce 3+
/ Fe 2+
Potenialul sistemului la dublul volumului de titrant necesar pentru echivalen,
este:
0,77V;
1,70V;
2,47V;
1,23V;
0,93V;

A.
B.
C.
D.
E.
23.
A.
B.
C.
D.
E.
24.

A.
B.
C.
D.
E.
25.

Potenialul normal al unei semireacii redox este potenialul soluiei care conine
forma oxidat (Ox) i forma redus (Red) n raportul:
[Ox]/[Red]=1/1;
[Ox]/[Red]=2/1;
[Ox]/[Red]=1/2;
[Ox]/[Red]=10/1;
[Ox]/[Red]=1/10;
Volumul de soluie de titrant agent oxidant energic, de concentraie 0,1N, consumat
pn la echivalen la oxidarea a 100mL soluie amestec Fe2+ i Ti3+, de concentraie
0,03N fiecare, este respectiv:
V I, eq. =10mL; V II, eq. =10mL;
V I, eq. =60mL; V II, eq. =60mL;
V I, eq. =30mL; V II, eq. =60mL;
V I, eq. =100mL; V II, eq. =100mL;
V I, eq. =200mL; V II, eq. =200mL;
Se consider determinarea permanganometric, n mediu puternic acid, a ionului
Fe2+. Speciile chimice implicate i culoarea lor, sunt respectiv:
1). Fe2+;
a). incolor
3+
2). Fe ;
b). galben;

c). verde;
3). MnO4 ;
2+
4). Mn ;
d). roz;

52

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.
26.

A.
B.
C.
D.
E.
27.

A.
B.
C.
D.
E.
28.
A.
B.
C.
D.
E.
29.
A.
B.
C.
D.
E.
30.
A.
B.
C.

5). H 2 SO 4 ;
e). rou-violet;
1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.;
1. b.; 2. c.; 3. a.; 4. d.; 5. e.;
1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.;
1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.;
1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. d.; 5. a.;
Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+.
Speciile chimice implicate i culoarea lor, sunt respectiv:
1). Fe2+;
a). incolor
2). Fe3+;
b). galben;
2
c). verde;
3). Cr2O7 ;
4). Cr3+;
d). rou-violet;
5). H 2 SO 4 ;
e). portocaliu;
1. c.; 2. d.; 3. e.; 4. b.; 5. a.;
1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. c.; 5. a.;
1. a.; 2. d.; 3. c.; 4. b.; 5. e.;
1. d.; 2. a.; 3. b.; 4. c.; 5. e.;
1. c.; 2. b.; 3. e.; 4. d.; 5. a.;
Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+
n prezena indicatorului feroin. Punctul de echivalen este marcat de virajul
culorii
De la rou-portocaliu la albastru;
De la rou-portocaliu la galben;
De la albastru la rou-portocaliu;
De la galben la verde;
De la rou-portocaliu la verde;
Masa necesar preparrii unui litru de soluie 0,1N de dicromat de potasiu
(M K2Cr2O7 =294 g/mol), n mediu puternic acid, pentru determinri redox, este:
29,4g;
14,7g;
9,8g;
4,9g;
2,5g;
Masa necesar preparrii unui litru de soluie 0,1N de permanganat de potasiu
(M KMnO4 =158 g/mol), n mediu puternic acid, pentru determinri redox, este:
7,9g;
5,3g;
3,9g;
3,16g;
2,66g;
Marcarea punctului de echivalen la titrrile iodimetrice se face
cu un indicator specific prezenei iodului amidonul;
cu un indicator specific prezenei anionului tiosulfat amidonul;
cu un indicator acido bazic, punctul de echivalen fiind asociat cu o modificare a
pH-ului;
53

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

cu un indicator redox monocolor, punctul de echivalen fiind asociat cu o


modificare a potenialului;
fr indicator, soluia I 2 /KI fiind vizibil colorat i la diluii mari;

Nr. 2.03. Volumetria prin reacii redox. Teste complement multiplu


01. Condiiile pe care trebuie s le ndeplineasc un compus pentru a putea fi folosit ca
indicator redox, sunt:
A. S sufere o transformare redox reversibil, asociat cu o modificare vizibil de culoare;
B. S prezinte cel puin o form colorat;
C. Modificarea de culoare s fie ireversibil;
D. Culoarea soluiei s fie vizibil la concentraii mult mai mici dect ale analitului;
E. Modificarea de culoare s se produc ntr-un interval ngust de potenial;
02.
A.
B.
C.
D.
E.

Curba de titrare redox este o:


Curb ascendent cnd titrantul este agent oxidant;
Curb descendent cnd titrantul este agent reductor;
Curb ascendent cnd analitul este agent reductor;
Curb descendent cnd analitul este agent oxidant;
Profilul curbei este independent de natura titrantului i analitului;

03.

Constanta de echilibru redox se calculeaz cu relaia:


Unde: a este nr.de electroni schimbai de agentul oxidant, iar b de agentul reductor;
0
este potenialul normal al
Eox0 este potenialul normal al agentului oxidant, Ered
agentului reductor
0
Eox0 Ered
;
lg K =
0,059
ab
0
Eox0 Ered
;
lg K = a b
0,059
0
E 0 Ered
;
pK = ox
0,059
ab

A.

B.
C.

D.

K = 10
E.

K = 10

0
0
E ox
E red
0 , 059
a b

E0 E0
ab ox red
0 , 059

04.
A.
B.
C.
D.
E.

La metodele iodimetrice
Titrantul este soluia apoas de iod n iodur de potasiu;
Titrantul este soluia apoas de tiosulfat de sodiu;
Soluia de iod n KI este agent oxidant;
Soluia de iod n KI este agent reductor;
Se folosete ca indicator amidonul;

05.
A.
B.

La metodele iodometrice
Titrantul este soluia apoas de iod n iodur de potasiu;
Titrantul este soluia apoas de tiosulfat de sodiu;

54

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

C.
D.
E.

Soluia de tiosulfat este agent oxidant;


Soluia de tiosulfat este agent reductor;
Se folosete ca indicator amidonul;

06.
A.
B.
C.
D.
E.

Bromo-bromatometria prezint urmtoarele caracteristici:


este o metod de analiz redoxometric;
reductorul este bromul molecular rezultat din reactia bromat-bromur de potasiu;
oxidantul este bromul molecular rezultat din reactia bromat-bromur de potasiu;
utilizeaz ca soluie de titrant bromatul de potasiu;
utilizeaz ca soluie de titrant bromura de potasiu;

07.
A.
B.
C.
D.
E.

Compui folosii ca indicatori redox sunt:


Tris-orto-fenantrolinatul de Fe(II);
Bipiridina;
Difenilamina;
Difenilbenzidina;
Fenolftaleina;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicatori redox monocolori


Albastru metilen;
Feroina;
Difenilamina;
Bi-piridina complex cu Fe(II);
Ter-piridina complex cu Fe(II);

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicatori redox bicolori


Albastru metilen;
Feroina;
Difenilamina;
Bi-piridina complex cu Fe(II);
Ter-piridina complex cu Fe(II);

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Soluia apoas de amidon


Sufer o transformare redox asociat cu modificarea culorii;
Formeaz un complex interstiial albastru cu iodul molecular;
Formeaz un complex albastru cu ionul iodur;
Este indicator specific la titrrile iodimetrice;
Este indicator specific la titrrile iodometrice;

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de tiosulfat de sodiu:


Dicromat de potasiu;
Sare Mohr;
Bromat de potasiu;
Hidrazin;
Trioxid de diarsen;

12.
A.
B.
C.

Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de I2 /KI:


Dicromat de potasiu;
Sare Mohr;
Bromat de potasiu;

55

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

Hidrazin;
Trioxid de diarsen;

13.

Se

consider

semicuplurile

redox

I2 /2I

( E 0I 2 / 2 I = 0,54V )

Cu2+/Cu+

( E0Cu 2 + / Cu + = 0,17V )
A.
B.
C.
D.
E.

Semicuplul Cu2+/Cu+ este agent reductor (Cu+ se oxideaz la Cu2+);


Din reacie rezult precipitatul de CuI i I 2 ;
Semicuplul I2 /2I este agent oxidant (I2 se reduce la I);
Reacia are loc n sensul determinat de valoarea potenialelor normale;
Reacia are loc n sens invers celui determinat de valoarea potenialelor normale;

14.
A.

Determinarea permanganometric a concentraiei soluiei de nitrit


Se realizeaz prin titrarea direct a soluiei de nitrit, permanganatul fiind agent oxidant
energic;
Se aplic titrarea invers;
Const n oxidarea ionului nitrit la nitrat;
Const n transformarea ionului nitrit n NO;
Folosete ca indicator soluia apoas de amidon;

B.
C.
D.
E.
15.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea permanganometric a concentraiei soluiei de sulfit


Se realizeaz prin titrarea direct soluiei de sulfit, permanganatul fiind agent oxidant
energic;
Se aplic titrarea invers;
Const n oxidarea ionului sulfit la sulfat;
Const n transformarea ionului sulfit n SO 2 ;
Folosete ca indicator soluia apoas de amidon;

B.
C.
D.
E.

Determinarea dicromatometric a etanolului


Se realizeaz prin titrarea direct a soluiei de etanol, dicromatul fiind agent oxidant
energic;
Se aplic titrarea prin diferen;
Const n oxidarea etanolului la acetaldehid;
Const n oxidarea etanolului la acid acetic;
Folosete ca indicator soluia apoas de amidon;

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de permanganat


Acid oxalic;
Oxalat de sodiu;
Tiosulfat de sodiu;
Sare Mohr;
Carbonat acid de sodiu;

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Srurile de Ce4+
Sunt ageni oxidani energici;
Potenialul redox normal este independent de natura solventului;
n mediu acid sufer transformri redox trecnd n diferite stri de oxidare;
La pH=0 se reduce la Ce3+ ;
Sunt titrosubstane;

16.
A.

56

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Dicromatul de potasiu
Se folosete ca titrant oxidant;
Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen;
Este titrosubstan;
Transformarea redox este rapid i ireversibil;
Se transform n specii chimice cu diferite NO n funcie de pH-ul de lucru;

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Permanganatul de potasiu
Se folosete ca titrant reductor;
Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen;
Este titrosubstan;
Transformarea redox este rapid i ireversibil;
Se transform n specii chimice cu diferite NO n funcie de pH-ul de lucru;

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Tiosulfatul de sodiu
Se folosete ca titrant reductor;
Nu necesit indicator pentru marcarea punctului de echivalen;
Este titrosubstan;
Se reduce la tetrationat;
Se oxideaz la tetrationat;

22.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea redox, saltul de potenial la echivalen crete cu:


creterea valorii potenialului normal al agentului oxidant;
creterea valorii potenialului normal al agentului reductor;
scderea valorii potenialului normal al agentului reductor;
creterea concentraiei titrantului;
creterea concentraiei titratului;

23.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea Fe2+ cu agent oxidant energic, saltul de potenial la echivalen crete:


prin fixarea ionilor Fe3+ rezultai ntr-un complex stabil;
cu creterea pH-ului;
cu creterea concentraiei titrantului i a titratului;
cu creterea potenialului normal redox al agentului oxidant;
cu viteza de adugare a titrantului;

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Dintre compuii folosii n metodele redoxometrice, sunt titrosubstane:


Tiosulfatul de sodiu;
Sarea Mohr;
I2 ;
Dicromatul de potasiu
Permanganatul de potasiu

25.

Se consider urmtoarele specii chimice i potenialele lor normale redox:


0
0
= 1,70V , 2). ECl0 / 2Cl = 1,36V , 3). EFe
= 0,77V ,
1). ECe
4+
3+
/ Ce 3+
/ Fe 2+
2

0
0
0
4). ESO
= 0,33V , 6). E Fe
= 0,33V , 5). ENO
= 0,36V .

2
/ SO 2
/ NO
(CN )3 / Fe (CN )4
4

Soluia de permanganat de potasiu ( E


A.

0
MnO4 / Mn 2+

acioneaz ca agent oxidant fa de:


toate speciile chimice, fiind agent oxidant energic;

57

= 1,51V ), n mediu puternic acid,

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

doar fa de 3). i 6). fiind folosit la oxidarea ionului Fe(II);


fa de 4). i 5). pentru c au poteniale normale redox egale;
fa de toate semicuplurile cu potenial normal redox mai mic;
fa de 2)., 3)., 4)., 5). i 6).

26.

Se consider urmtoarele specii chimice i potenialele lor normale redox:


0
0
1). ECe
= 1,70V , 2). ECl0 / 2Cl = 1,36V , 3). EFe
= 0,77V ,
4+
3+
/ Ce 3+
/ Fe 2+
2

4). E

0
SO42 / SO32

= 0,33V , 5). E

0
NO3 / NO2

0
= 0,33V , 6). E Fe
= 0,36V .
(CN )3 / Fe (CN )4
6

0
Cr2 O72 / 2 Cr 3+

Soluia de dicromat de potasiu ( E

= 1,33V ), n mediu puternic acid,

A.
B.
C.
D.
E.

acioneaz ca agent oxidant fa de:


toate speciile chimice, fiind agent oxidant energic;
doar fa de 3). i 6). fiind folosit la oxidarea ionului Fe(II);
fa de 4). i 5). pentru c au poteniale normale redox egale;
fa de toate semicuplurile cu potenial normal redox mai mic;
fa de 3)., 4)., 5). i 6).

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de KMnO 4 la pH=0:


Acid oxalic;
Sare Mohr;
Acid sulfuric;
Ferocianura de potasiu;
Tiosulfat de sodiu;

28.

Se consider determinarea permanganometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+.


Marcarea punctului de echivalen
Se face cu un indicator adecvat potenialului la echivalen;
Se face fr indicator;
Este momentul cnd prima pictur de titrant se decoloreaz;
Este momentul cnd prima pictur de titrant nu se decoloreaz;
Nu este necesar, permanganatul fiind agent oxidant energic;

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Se consider determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a ionului Fe2+.


Marcarea punctului de echivalen
Se face cu un indicator adecvat potenialului la echivalen;
Se face fr indicator;
Este momentul cnd prima pictur de titrant se decoloreaz;
Este momentul cnd prima pictur de titrant nu se decoloreaz;
Impune folosirea unui indicator;

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea dicromatometric, n mediu puternic acid, a etanolului se face prin


Titrare direct;
Titrare invers;
Titrare prin diferen;
Titrare prin substituie;
Titrare cu doi titrani;

31.

Acidul oxalic este titrosubstan folosit la determinarea factorului: 1). soluiei de


hidroxid de sodiu i 2). a soluiei de permanganat de potasiu n mediu puternic acid.

29.

58

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.
32.

Referitor la aceste aplicaii, sunt adevrate afirmaiile:


n reacia 1). acidul oxalic se transform n oxalat neutru;
n reacia 2). acidul oxalic se transform n oxalat neutru;
n reacia 1). acidul oxalic se transform n dioxid de carbon i ap;
n reacia 2). acidul oxalic se transform n dioxid de carbon i ap;
n reacia 1). acidul oxalic se transform n oxalat acid;

A.
B.
C.
D.
E.

Acidul oxalic este titrosubstan folosit la determinarea factorului: 1). soluiei de


hidroxid de sodiu i 2). a soluiei de permanganat de potasiu n mediu puternic acid.
Referitor la aceste aplicaii, sunt adevrate afirmaiile:
n reacia 1). E g,ac.oxalic =M/1;
n reacia 1). E g,ac.oxalic =M/2;
n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/1
n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/2
n reacia 2). E g,ac.oxalic =M/4

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Inversarea sensului reaciei redox este posibil cnd:


Diferena ntre potenialele normale redox este mic;
Diferena ntre potenialele normale redox este mare;
Rezult un gaz care prsete sistemul;
Diferena ntre potenialele normale redox este mic i se modific pH-ul;
Diferena ntre potenialele normale redox este mare i rezult un complex;

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Referitor la reaciile redox, sunt adevrate afirmaiile:


Cnd dintr-o reacie redox rezult H+, este favorizat de mediul acid;
Cnd dintr-o reacie redox rezult H+, este favorizat de mediul alcalin;
Cnd la reacia redox particip H+, este favorizat de mediul acid;
Cnd la reacia redox particip H+, este favorizat de mediul alcalin;
Reaciile redox nu sunt influenate de pH;

35.

Studiind influena pH-ului asupra semireaciei de reducere a anionului dicromat n


mediu puternic acid, din ecuaia Nernst a potenialului, se constat:
0
( ECr
= 1,33V )
O 2 / 2 Cr 3+
2

A.
B.
C.
D.
E.

36.
A.
B.

Potenialul normal redox este dependent de pH;


Potenialul normal redox crete cu creterea pH-ului;
Potenialul normal redox scade cu creterea pH-ului;
0
La pH>5, anionul dicromat nu mai poate oxida Fe2+ la Fe3+ ( EFe
= 0,77V );
3+
/ Fe 2+
2+
3+
Anionul dicromat poate oxida Fe la Fe n orice mediu pentru c este agent oxidant
energic;
Se consider semicuplul redox I2 /2I ( E 0I 2 / 2 I = 0,54V )
Eg ,I2 =
Eg , I 2 =

M I2
1
M I2

C.

2
Sistemul I2 /2I este agent oxidant fa de anionul tiosulfat ( ES0 O 2 / 2 S O 2 = 0,09V )

D.

Sistemul I2 /2I este agent reductor fa de anionul tiosulfat ( ES0 O 2 / 2 S O 2 = 0,09V )

59

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

0
Sistemul I2 /2I este agent oxidant fa de toate semicuplurile cu EOx
/ Re d >0,54V

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Balonul cifra iodului este


Flaconul n care se pstreaz iodul pentru a preveni sublimarea;
Paharul cu lif i dop rodat n care se adaug reactivii necesari formrii iodului
molecular care se titreaz;
Folosit la purificarea iodului prin sublimare;
Paharul cu lif i dop rodat n care se realizeaz titrarea I 2 cu tiosulfat;
Dispozitivul pentru preluarea soluiei de I 2 /KI;

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Metodele iodimetrice folosesc:


Ca titrant soluia de I2 /KI;
Ca indicator amidonul;
Ca titrant soluia de tiosulfat;
Tehnica titrrii directe;
Tehnica titrrii prin substituie;

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Metodele iodometrice folosesc:


Ca titrant soluia de I2 /KI;
Ca indicator amidonul;
Ca titrant soluia de tiosulfat;
Tehnica titrrii directe;
Tehnica titrrii prin substituie;

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de I2 /KI:


Azotat de argint;
Acid oxalic;
Ftalat acid de potasiu;
Trioxid de diarsen;
Soluie standard de tiosulfat de sodiu;

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstane folosite la determinarea factorului soluiei de tiosulfat:


Dicromat de potasiu;
Bromat de potasiu;
Azotat de argint;
Acid oxalic;
Ftalat acid de potasiu;

42.
A.
B.
C.
D.
E.

n timpul titrrii redox


Potenialele celor dou semicupluri rman constante;
Potenialul agentului oxidant scade;
Potenialul agentului oxidant crete;
Potenialul agentului reductor crete;
Potenialul agentului reductor scade;

43.
A.
B.
C.
D.

Potenialul redox al unui semicuplu depinde de


Valoarea potenialului normal al semicuplului;
Temperatura;
Raportul concentraiei formei oxidate i a formei reduse;
Doar de concentraia formei oxidate;
60

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

Doar de concentraia formei reduse;

44.

Se consider semireaciile de reducere ale anionului permanganat n mediu: 1). puternic


acid; 2). slab acid; 3). alcalin. Relaiile dintre concentraia molar C m i normal C n ,
sunt respectiv:
1). C m =C n ; 2). C m =3 C n ; 3). C m =5 C n ;
1). C n =C m ; 2). C n =C m /3; 3). C n =C m /5;
1). C m =3 C n ; 2). C m =C n ; 3). C m =5 C n ;
1). C m =5 C n ; 2). C m =3 C n ; 3). C m =C n ;
1). C n =C m /5; 2). C n =C m /3; 3). C n =C m ;

A.
B.
C.
D.
E.
45.

A.
B.
C.
D.
E.
46.
A.
B.
C.
D.
E.
47.

A.
B.
C.
D.
E.
48.
A.

Transformrile pe care le sufer soluia roie-violet a anionului permanganat n


semireaciile de reducere n mediu: 1). puternic acid; 2). slab acid; 3). alcalin, sunt
respectiv:
1). MnO4 Mn 2 + ; 2). MnO4 MnO2 ; 3). MnO4 MnO42 ;
1). soluie rou-violet soluie bej; 2). soluie rou-violet precipitat brun; 3). soluie
rou-violet soluie verde;
1). MnO4 MnO42 ; 2). MnO4 MnO2 ; 3). MnO4 Mn 2 + ;
1). soluie rou-violet soluie verde; 2). soluie rou-violet precipitat brun; 3).
soluie rou-violet soluie bej;
Sunt aceleai indiferent de mediu MnO4 Mn 2 +
Transformrile pe care le sufer soluia portocalie a anionului dicromat n semireaciile
de reducere n mediu: 1). puternic acid; 2). slab acid, sunt respectiv:
1). Cr2O72 Cr 3+ ; 2). Cr2O72 CrO3 ;
1). soluie portocalie soluie verde; 2). soluie portocalie precipitat brun;
1). Cr2O72 Cr 3+ ; 2). Cr2O72 Cr 3+
1). soluie portocalie soluie verde; 2). soluie portocalie soluie verde;
Sunt aceleai Cr2O72 Cr 3+ , dar scade potenialul normal redox cu creterea pH-ului
Se titreaz soluia de Fe2+ cu soluie standard de Ce4+. Relaia ntre volumul de titrant
consumat i potenialul sistemului, este:
1). V S, titrant =0;
a). E depinde de raportul [Fe3+] / [Fe2+];
b). E depinde de raportul [Ce4+] / [Ce3+];
0
2). V S, titrant =1/2 V S, echiv.
c). E = E Fe
3+
/ Fe 2+
3). V S, titrant = V S, echiv.
1
0
0
d). E = (E Fe
)
+ ECe
3+
4+
/ Fe 2+
/ Ce 3+
2
0
4). V S, titrant = 2 V S, echiv.
e). E = ECe
4+
/ Ce 3+
1). a 2). c.; 3). d.; 4). e.;
1). a 2). c.; 3). d.; 4). b.;
1). b 2). a.; 3). c.; 4). e.;
1). c 2). b.; 3). a.; 4). e.;
1). e 2). d.; 3). c.; 4). b.;
Sunt adevrate afirmaiile referitoare la potenialul redox la echivalen
Este situat n mijlocul saltului de potenial doar cnd numrul de electroni acceptai de
oxidant (a) este egal cu numrul de electroni cedai de reductor (b);
61

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Este situat n mijlocul saltului de potenial indifferent de numrul de electroni acceptai


de oxidant (a) si cedai de reductor (b);
Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou
semicupluri, este mai mare;
Este situat mai aproape de potenialul semicuplului care schimb mai puini electroni
Este situat mai aproape de potenialul semicuplului care schimb mai muli electroni

D.
E.

Sunt adevrate afirmaiile referitoare la saltul de potenial la echivalen


Este cu att mai mare cu ct potenialul normal redox al agentului oxidant este mai mare
Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou
semicupluri, este mai mic;
Este cu att mai mare cu ct diferena dintre potenialele normale ale celor dou
semicupluri, este mai mare;
Crete cu creterea potenialului normal redox al agentului reductor;
Crete cu scderea potenialului normal redox al agentului reductor;

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Constanta de echilibru redox este cu att mai mare cu ct


potenialul normal redox al agentului oxidant este mai mare
diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mic;
diferena dintre potenialele normale ale celor dou semicupluri, este mai mare;
nr. de electroni schimbai este mai mare;
nr. de electroni schimbai este mai mic;

49.
A.
B.
C.

Nr. 2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement simplu


01. Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare:
A. Folosete ca indicator cromatul de potasiu pentru a forma un precipitat colorat rou la
punctul de echivalen;
B. Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat colorat rou la punctul de
echivalen;
C. Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex colorat rou la
punctul de echivalen;
D. Este metoda de titrare fr indicator;
E. Se poate aplica la determinarea tuturor anionilor care precipit cu ionul Ag+;
02.

A.
B.
C.
D.
E.
03

A.
B.
C.

Se consider precipitarea argentometric a ionilor Cl , Br , I i CrO42 pentru care se


dau valorile produselor de solubilitate: 10-10, 10-14, 10-16, 10-12. Valorile pAg la
echivalen, sunt respectiv:
10, 14, 16, 12;
5, 6, 7, 8;
5, 7, 8, 4;
1, 4, 6, 2;
10-5, 10-7, 10-8, 10-6;
Se consider precipitarea argentometric a ionilor Cl , Br , I i CrO42 pentru care se
dau valorile produselor de solubilitate: 10-10, 10-14, 10-16, 10-12. Concentraia necesar a
ionului CrO42 pentru a precipita la echivalen cu ionii Cl , Br , I, este respectiv:
102, 103, 104;
102, 103, 104;
10-2, 102, 104;

62

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

101, 104, 106;


102, 103, 104;

04.
A.
B.
C.
D.
E.

Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare, folosete ca indicator:


cromatul de potasiu care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen;
fluoresceina care formeaz un precipitat rou la punctul de echivalen;
alaunul feriamoniacal care formeaz un complex rou la punctul de echivalen;
amidonul;
fenolftaleina;

05.
A.
B.
C.
D.
E.

Coninutul de cloruri din probele de ap se poate determina


Prin titrare pH-metric;
Prin titrare redox;
Nitritometric;
Complexometric prin titrare cu EDTA;
Argentometric prin metoda Mohr;

06.

A.
B.
C.
D.
E.

Se titreaz argentometric prin metoda Mohr 20mL prob de ap. Volumul de soluie de
AgNO 3 0,02M consumat la echivalen este 10mL. Coninutul de cloruri al probei de
ap este:
35,5mg/L;
355 mg/L;
710 mg/L;
35,5mg/mL;
355 mg/mL;

07.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de tiocianat de potasiu


Clorur de sodiu;
Soluie standard de azotat de argint;
Clorur de potasiu;
Iodur mercuric;
Alaun feriamoniacal;

08.

Factorul determinat al soluiei de azotat de argint 0,02N este 1,0120. Concentraia real
a soluiei este:
1,02N;
1,012N;
0,02N;
0,02024N;
0,02101N;

A.
B.
C.
D.
E.

A.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA,


este:
S = Ps ;

B.

S = 3 Ps ;

09.

C.
D.

Ps
;
4
S = 4 Ps ;

S =3

63

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

S =4

Ps
;
27

A.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul M 2 A,


este:
S = Ps ;

B.

S = 3 Ps ;

10.

C.
D.
E.

Ps
;
4
S = 4 Ps ;

S =3

S =4

Ps
;
27

A.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA 2 ,


este:
S = Ps ;

B.

S = 3 Ps ;

11.

C.
D.
E.

Ps
;
4
S = 4 Ps ;

S =3

S =4

Ps
;
27

A.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul M 3 A,


este:
S = Ps ;

B.

S = 3 Ps ;

12.

C.
D.
E.

Ps
;
4
S = 4 Ps ;

S =3

S =4

Ps
;
27

A.

Relaia dintre solubilitatea molar i produsul de solubilitate pentru precipitatul MA 3 ,


este:
S = Ps ;

B.

S = 3 Ps ;

13.

C.
D.

Ps
;
4
S = 4 Ps ;

S =3

64

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

S =4

Ps
;
27

A.
B.
C.
D.
E.

Concentraia ionului cromat necesar pentru ca precipitatul de cromat de argint s se


formeze la punctul de echivalen la titrarea Cl este: ( PS , Ag 2CrO4 = 10 12 PS , AgCl = 10 10 )
10-10;
10-8;
10-6;
10-4;
10-2;

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de azotat de argint


Cromat de potasiu;
Soluie standard de HCl;
Clorur de potasiu;
Iodur mercuric;
Alaun feriamoniacal;

14.

Nr. 2.04. Volumetria prin reacii de precipitare. Teste complement multiplu


01. Metoda Gay-Lusac de titrare prin reacii de precipitare:
A. Folosete ca indicator cromatul de potasiu pentru a forma un precipitat colorat rou la
punctul de echivalen;
B. Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat colorat rou la punctul de
echivalen;
C. Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex colorat rou la
punctul de echivalen;
D. Este metoda de titrare fr indicator;
E. Se poate aplica la determinarea tuturor anionilor care precipit cu ionul Ag+;
02.
A.
B.
C.
D.
E.
03.
A.
B.
C.
D.
E.

Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare:


Folosete ca indicator cromatul de potasiu care formeaz un precipitat rou la punctul de
echivalen;
Folosete ca indicator fluoresceina care formeaz un precipitat rou la punctul de
echivalen;
Folosete ca indicator alaunul feriamoniacal care formeaz un complex rou la punctul
de echivalen;
Este metoda de titrare fr indicator;
Se poate aplica la determinarea tuturor halogenurilor care precipit cu ionul Ag+;
Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare:
Se bazeaz pe formarea unui al doilea precipitat la punctul de echivalen;
Se poate folosi la determinarea cu precizie a anionului clor i cu eroare admisibil, a
anionului brom;
La punctul de echivalen soluia conine dou precipitate: unul alb (clorura de argint) i
unul rou (cromatul de argint);
Precipitarea trebuie realizat la pH cvasineutru pentru a evita solubilizarea clorurii de
argint;
Precipitarea trebuie realizat la pH cvasineutru pentru a evita solubilizarea cromatului
de argint;

65

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

04.
A.
B.
C.
D.
E.
05.
A.
B.
C.
D.
E.

Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare:


Este o metod de titrare direct a ionilor halogenur cu soluie standard de AgNO 3
Este o metod de titrare prin substituie;
Este o metod de titrare prin diferen, excesul de soluie standard de AgNO 3 fiind
titrat cu soluie standard de KSCN;
Se poate aplica pentru determinarea tuturor ionilor care precipit cu ionul Ag+;
Punctul de echivalen este marcat de formarea complexului rou Fe(SCN) n 3n;
Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare:
Este o metod de titrare direct a ionilor halogenur cu soluie standard de AgNO 3
Este o metod de titrare prin substituie;
Este o metod de titrare prin diferen, excesul de soluie standard de AgNO 3 fiind
titrat cu soluie standard de KSCN;
Se poate aplica doar pt.determinarea Cl;
Punctul de echivalen este marcat de modificarea de culoare a indicatorului adsorbit pe
suprafaa precipitatului;

06.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtorii anioni pot fi determinai argentometric:


clorur;
bromur;
iodur;
azotat;
acetat;

07.
A.
B.
C.
D.
E.

Curba de titrare argentometric este reprezentarea grafic a:


pH-ului n funcie de volumul de titrant adugat;
potenialului n funcie de volumul de titrant adugat;
pAg n funcie de volumul de titrant adugat;
pIon n funcie de volumul de titrant adugat;
pAg n funcie de volumul soluiei de analizat;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Se consider titrarea argentometric a ionilor Cl , Br i I pentru care se dau valorile


produselor de solubilitate: 1010, 1012, 1016.
pIon la echivalen are valorile 5, 6, 8, respectiv;
Punctul de echivalen este situat pe mijlocul saltului;
Saltul la echivalen este independent de concentraia soluiei iniiale;
pAg la echivalen are valorile 5, 6, 8, respectiv;
pAg la echivalen are valorile 105, 106, 108, respectiv;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Titrosubstanele folosite la determinarea factorului soluiei de azotat de argint


Clorur de sodiu;
Sulfat de sodiu;
Clorur de potasiu;
Iodur mercuric;
Clorur mercuric;

10.
A.
B.

Metoda Mohr de titrare prin reacii de precipitare se poate aplica la determinarea:


Ionului clorur;
Ionului sulfur;

66

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

C.
D.
E.

Ionului bromur;
Ionului cromat;
Ionilor fero- i fericianur;

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Proprietatea folosit la marcarea punctului de echivalen la titrarea argentometric:


n soluia de analizat se produce o micorare brusc a concentraiei ionului titrat;
Formarea unui precipitat care se aglomereaz;
O cretere a concentraiei ionilor titrani corespunztoare micorrii concentraiei
ionului titrat;
Modificarea pH-ului;
Modificarea solubilitii;

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Solubilitatea i solubilitatea molar se exprim n:


g/L; mol/L;
L/g; L/mol;
mg/L; mol/L
g/mol; g/val;
g/mol; %;

13.
A.

Determinarea punctului de echivalen la titrarea argentometric se bazeaz pe:


Formarea unui al doilea precipitat intens colorat la momentul echivalenei ionului
studiat (indicatori de precipitare);
Modificarea sau pierderea fluorescenei unui compus fluorescent la momentul
echivalenei (indicatori de fluorescen);
Egalarea potenialelor normale;
Modificarea solubilitii molare a titratului si a titrantului;
Modificarea pH-ului;

B.
C.
D.
E.

E.

Determinarea punctului de echivalen la titrarea argentometric se bazeaz pe:


Egalarea potenialelor normale;
Modificarea solubilitii molare a titratului si a titrantului;
Adsorbia pe suprafaa precipitatului format a unui compus prezent n soluie, proces
asociat cu o modificare vizibil de culoare (indicatori de adsorbie);
Crearea condiiilor favorabile aglomerrii precipitatului, sau extragerii lui ntr-un
solvent adecvat (fr indicator);
Modificarea pH-ului;

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Punctul de echivalen la titrarea argentometric se poate determina:


Grafic;
Instrumental;
n prezena unui exces de Ag+;
Cu indicatori;
Visual;

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Concentraia ionului Cl la echivalen la titrarea argentometric depinde de:


Valoarea P S, AgCl ;
Concentraia inial a soluiei de clorur;
Concentraia soluiei de titrant;
Prezena ionilor interfereni;
Sensibilitatea ochiului pentru culoare;

14.
A.
B.
C.
D.

67

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Punctul de echivalen la titrarea argentometric a ionului Cl :


Este la mijlocul saltului pe curba de titrare;
Depinde numai de produsul de solubilitate al precipitatului;
Este independent de concentraiile iniiale ale reactanilor;
Depinde de concentraia inial a soluiei de clorur;
Depinde de concentraia soluiei de titrant;

18.
A.

La titrarea argentometric a ionului Cl , pn la punctul de echivalen


concentraia Cl se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Cl
neprecipitai;
concentraia Ag+, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului;
concentraia Ag+ se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Ag+ adugai n
exces;
concentraia Cl, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului;
pCl = pAg

B.
C.
D.
E.
19.
A.
B.
C.
D.
E.
20.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea argentometric a ionului Cl , dup punctul de echivalen


concentraia Cl se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Cl
neprecipitai;
concentraia Ag+, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului;
concentraia Ag+ se calculeaz n funcie de numrul de echivaleni ioni Ag+ adugai n
exces;
concentraia Cl, se calculeaz n funcie de produsul de solubilitate al precipitatului;
pAg = pCl
La titrarea argentometric a ionului Cl , saltul de pCl la echivalen este cu att mai
mare cu ct:
valoarea produsului de solubilitate este mai mic
concentraia titratului mai mare
concentraia titrantului mai mare
adugarea titrantului se face mai repede;
agitarea este mai energic;

A.
B.
C.
D.
E.

Studiul curbelor de titrare argentometric a halogenurilor arat c saltul de pIon la


echivalen este cu att mai mare cu ct
valoarea produsului de solubilitate este mai mare;
valoarea produsului de solubilitate este mai mic;
concentraia titratului mai mare;
concentraia titratului mai mic;
concentraia titrantului mai mare;

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Se d pP S ,
=1011;
=1010;
=1015;
=1011;
>1010;

23.

Se consider titrarea ionului Cl , cu AgNO 3 . Adugarea titrantului determin:

21.

AgCl

= 10. Precipitarea AgCl ncepe cnd [ Ag + ] [Cl ] :

68

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

A.
B.
C.
D.
E.

Creterea pCl;
Scderea pCl;
Creterea pAg;
Scderea pAg;
pCl+pAg=constant;

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Fluoresceina
Este un acid slab;
Anionul fluoresceinei este galben-verzui fluorescent;
Fluoresceinatul de argint este galben-verzui fluorescent;
Fluoresceinatul de argint este precipitat rou fluorescent;
Fluoresceinatul de argint este precipitat rou nefluorescent;

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Principiul metodei Volhard:


soluia de analizat este Ag+;
titrantul este soluia standard de SCN;
indicatorul este soluia de Fe3+;
soluia de analizat este SCN;
titrantul este soluia standard de Ag+;

26.
A.
B.
C.
D.

Metoda Volhard se poate aplica la titrarea Cl, folosind unul din urmtoarele procedee:
Titrarea excesului de Ag+ cu soluia standard de SCN n prezena precipitatului AgCl;
Titrarea excesului de Ag+ cu soluia standard de SCN n absena precipitatului AgCl;
filtrarea precipitatului de AgCl;
utilizarea unei soluii saturate de indicator Fe3+, pentru ca formarea complexului colorat
Fe(SCN)2+ s se produc naintea adugrii unui exces de SCN;
adugarea unui mic volum de nitrobenzen care reine particulele de AgCl n faza
nemiscibil cu apa, prevenind redizolvarea lor;

E.

27.
A.
B.
C.
D.
E.

La titrarea argentometric cu indicator de adsorbie, punctul izoeletric


Corespunde punctului de echivalen;
Este momentul de schimbare a sarcinilor electrice a ionilor de pe suprafaa
precipitatului;
Se refer la faptul c la titrarea de precipitare potenialul sistemului este nul;
Corespunde ionizrii indicatorului;
Este momentul de schimbare a culorii indicatorului de adsorbie;

A.
B.
C.
D.
E.

Concentraia necesar a ionului cromat ( PS , Ag 2CrO4 = 10 12 ) pentru a precipita la punctul


de echivalen la titrarea ionilor Cl , Br i I pentru care se dau valorile produselor de
solubilitate: 1010, 1012, 1016, este respectiv
102M; 1M; 104M;
102M; 104M; 106M;
102N; 103N; 10-4N;
102 mol/L; 1 mol/L; 104 mol/L;
2% m/v; 4% m/v; 6% m/v;

29.
A.
B.
C.

Metoda Volhard de titrare prin reacii de precipitare:


Folosete ca indicator soluia de Fe3+;
Este o metod de titrare invers;
Este o metod de titrare prin diferen, folosind doi titrani: soluie standard de AgNO 3

28.

69

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

D.
E.

i soluie standard de KSCN;


Se poate aplica doar pentru analiza compuilor anorganici;
Se poate aplica pentru analiza compuilor organici i anorganici;

E.

Metoda Fajans de titrare prin reacii de precipitare:


Folosete indicator de adsorbie;
Folosete ca indicator soluia de Fe3+;
Este o metod de titrare invers;
Este o metod de titrare prin diferen, folosind doi titrani: soluie standard de AgNO 3
i soluie standard de KSCN;
Este o metod de titrare direct;

Nr.
01
A.
B.
C.
D.
E.

2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement simplu


Raportul molar de combinare ion metalic: EDTA (Mn+: EDTA) este:
1:1 indiferent de NO i NC al ionului metalic
1:2 pentru ionii metalici cu NO=1 i NC=2
1:2 pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4
1:3 pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6
1:4 pentru ionii metalici cu NO=4 i NC=8

02.
A.
B.
C.
D.
E.

Configuraia complecilor M/EDTA este:


Liniar pt.ionii cu NO=1 i NC=2;
Tetraedric pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4;
Octaedric pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6;
Poliedru oarecare indiferent de natura ionului metalic;
Octaedru regulat cu ionul metalic poziionat n centru;

03.
A.
B.
C.
D.
E.

Teofilina poate fi determinat


Prin titrare direct cu EDTA;
Prin precipitare cu CuSO 4 i titrarea complexometric a excesului de Cu2+;
Prin titrare cu HCl;
Prin titrare cu KBrO 3 ;
Prin titrare cu AgNO 3 ;

04.
A.
B.
C.
D.

Domeniul de viraj al indicatorilor metalocromici depinde:


doar de pH-ul de lucru;
doar de constanta de stabilitate a complexului M-Indicator;
numai de constanta de stabilitate a complexului M-EDTA;
de pH-ul de lucru, constanta de stabilitate a complexului M-EDTA i constanta de
ionizare a EDTA;
pH-ul de lucru, constanta de stabilitate a complexului M-Ind i constanta de ionizare a
indicatorului;

30.
A.
B.
C.
D.

E.

05.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre indicatorii de mai jos sunt specifici titrrilor complexometrice:


fenolftaleina;
eriocrom negru T;
turnesolul;
metiloranj;
difenilamina;

70

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

06.

A.
B.
C.
D.
E.
07.
A.
B.
C.
D.
E.
08.
A.
B.
C.
D.
E.
09.
A.
B.
C.
D.
E.

Se consider titrarea a 100mL soluie Mg2+ 0,01M cu soluie de EDTA 0,01M la pH=10
n prezena indicatorului negru eriocrom T. Se d: K MgY = 5 108 i 4 =0,35; pMg n
soluia iniial, la echivalen, n soluia final (cu dublul volumului de titrant pn la
echivalen) i constanta condiional de formare au valorile, respectiv:
2; 5; 8; 1,75 108;
2; 5; 8; 5 108;
1; 9; 10; 1,75 108;
1; 6; 9; 5 108;
3; 4; 6; 108;
Se consider titrarea soluiei ionului Mg2+ cu soluie standard de edetat disodic n
prezena indicatorului negru eriocrom T. Soluia iniial conine:
complexul Mg-negru eriocrom T;
complexul Mg - edetat disodic i negru eriocrom T;
Edetat disodic;
negru eriocrom T;
Mg2+;
Se consider titrarea soluiei ionului Mg2+ cu soluie standard de edetat disodic n
prezena indicatorului negru eriocrom T. La echivalen soluia conine:
complexul Mg-negru eriocrom T;
complexul Mg - edetat disodic i negru eriocrom T;
Edetat disodic;
negru eriocrom T;
Mg2+;
Se consider titrarea soluiei ionului Ca2+ cu soluie standard de edetat disodic n
prezena indicatorului murexid. Soluia iniial conine:
complexul Ca-murexid;
complexul Ca - edetat disodic i murexid;
Edetat disodic;
murexid;
Ca2+;

A.
B.
C.
D.
E.

Se consider titrarea soluiei ionului Ca2+ cu soluie standard de edetat disodic n


prezena indicatorului murexid. La echivalen soluia conine:
complexul Ca-murexid;
complexul Ca - edetat disodic i murexid;
Edetat disodic;
murexid;
Ca2+;

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea complexometric a Na+ se face prin titrare


Direct cu edetat disodic;
Invers;
Prin substituie;
Prin diferen;
Fr indicator;

10.

71

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Duritatea apei se exprim prin


concentratiile echivalente in calciu;
ioni magneziu;
clorur;
cianur;
arsenit;

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Este titrant complexometric


Edetatul disodic;
Azotatul de argint;
Permanganatul de potasiu;
Acidul percloric;
Dibutil ftalatul;

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Cationi ce pot determinati complexometric prin titrare directa


Li+;
Na+;
K+;
NH 4 ]+;
Co2+;

15.

Domeniul de viraj al indicatorului metalocromic negru eriocrom T folosit la marcarea


punctului de echivalenta la determinarea Mg2+ este:
pK a a indicatorului la pH=10;
pH-ul de modificare a culorii indicatorului;
pH-ul de modificare a culorii complexului Mg-Ind;
Domeniul de concentratii ale ionului Mg2+ pentru care se produce transformarea
complexului Mg-Ind la indicator liber, la pH-ul de lucru;
Constanta de stabilitate a complexului Mg-Ind;

A.
B.
C.
D.
E.

Nr. 2.05. Volumetria prin reacii de complexare. Teste complement multiplu


01. Sarea disodic a acidului etilendiaminotetraacetic (EDTA) se folosete ca titrant
complexometric, deoarece:
A. Este solubil n ap i formeaz cu toi ionii metalici precipitate insolubile;
B. Este solubil n ap i formeaz cu ionii metalelor grele compleci solubili i stabili;
C. Reacia de complexare decurge ntr-o singur treapt;
D. Reacia decurge n trepte n funcie de NC al ionului metalic;
E. Formeaz cu ionii metalelor grele compleci n raportul molar 1/1;
02.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre compuii folosii ca indicatori complexometrici se poate afirma:


Sunt solubili n ap i prezint mai multe forme colorate n funcie de pH;
Formeaz compleci de tip sare cu ionii metalici;
Formeaz compleci interni de tip chelat cu ionii metalici;
Stabilitatea complecilor M-Ind trebuie s fie mai mare dect a complecilor M-EDTA;
Stabilitatea complecilor M-Ind trebuie s fie mai mic dect a complecilor M-EDTA;

03.

Modificarea de culoare care marcheaz punctul de echivalen la titrrile


complexometrice este datorat:
Modificrii de culoare a indicatorului la modificarea pH-ului;

A.

72

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

B.
C.
D.
E.

Descompunerii complexului M-Indicator i prezenei indicatorului liber n soluie;


Diferenei de culoare ntre indicatorul liber i complexul M-Ind;
Diferenei de culoare ntre ionul metalic i complexul M-EDTA;
Diferenei de culoare ntre complexul M-Ind i M-EDTA;

04.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre substanele de mai jos pot fi analizate prin titrri complexometrice directe:
clorura de amoniu;
clorura de calciu;
azotatul bazic de bismut;
sulfatul de potasiu;
clorura de magneziu;

05.

Care dintre substanele organice de mai jos pot fi determinate prin titrri
complexometrice:
salicilatul bazic de bismut;
gluconatul de calciu;
captopril;
fenobarbital;
diazepam;

A.
B.
C.
D.
E.
06.
A.
B.
C.
D.
E.

Sarea disodic a acidului etilendiaminotetraacetic


complexometric
Are E g =M/2;
Are E g =M;
Formeaz compleci colorai cu toi ionii metalici;
Formeaz compleci colorai cu ionii metalici colorai;
Formeaz sruri cu ionii metalelor alcaline;

(Na 2 EDTA)

ca

titrant

A.
B.
C.
D.
E.

Domeniul de viraj al indicatorului negru eriocrom T (K a,Ind =10-12) la titrarea


complexometric a ionului Mg2+ (K MgInd =107) la pH=10 este:
pMg=51;
lgMg=51;
pInd=51;
pMg=4-6;
5-6;

08.
A.
B.
C.
D.
E.

Compuii folosii ca indicatori metalocromici


Murexid;
Turnesol;
Negru eriocrom T;
Metiloranj;
Xilenoloranj;

09.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de complexare decurge


n mai multe trepte cnd ligandul este monodentat;
n mai multe trepte cnd ligandul este polidentat;
ntr-o singur treapt cnd ligandul este polidentat;
ntr-o singur treapt cnd ligandul este monodentat;
n mai multe trepte indiferent de natura ligandului

07.

73

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

10.
A.
B.
C.
D.
E.

n reacia de complexare a ionilor metalici grei cu un ligand polidentat rezult un


complex
intern;
de tip sare;
de tip perechi de ioni;
de tip chelat;
colorat;

B.
C.
D.
E.

Curba de titrare complexometric este reprezentarea grafic a


evoluiei concentraiei speciei chimice de analizat n funcie de volumul de titrant
adugat;
lg[Mn+] n funcie de volumul de titrant adugat;
pM n funcie de volumul de titrant adugat;
lg[Mn+] n funcie de volumul soluiei de analizat;
pM n funcie de volumul soluiei de analizat;

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidul etilendiaminotetraacetic este


Ligand hexadentat;
Compus cu patru grupe carboxil;
Ligand tetradentat;
Compus diaminosubstituit;
Ligand bidentat;

13.
A.
B.
C.
D.
E.

La pH=10 soluia apoas a acidului etilendiaminotetraacetic H 4 Y, conine


specia H 4 Y;
specia H 3 Y;
specia H 2 Y2;
specia HY3;
specia Y4;

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Constanta condiional de formare complecilor M-EDTA depinde de:


constanta de formare a complexului M-EDTA;
pH;
Gradul de disociere al EDTA;
Gradul de disociere al complexului M-EDTA;
Culoarea complexului;

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Constanta de formare a complexului M-EDTA


Este constanta de echilibru a reaciei de complexare;
Are valori ntre 10-5-10-8;
Are valori ntre 107-1025;
Este dependent de pH-ul de lucru;
Nu poate fi determinat;

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea complexometric a Na+ parcurge urmtoarele etape


Precipitarea sub form de acetat de uranil, zinc i sodiu
Solubilizarea precipitatului
Titrarea Zn2+ cu edetat disodic
Titrarea Na+ cu edetat disodic
Titrarea uranilului cu edetat disodic

11.
A.

74

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorul de diluie este


Raportul ntre volumul iniial i final al aceleiai soluii;
Volumul balonului cotat la care s-a adus soluia;
Raportul ntre volumul final i iniial al aceleiai soluii;
Un numr adimensional cu valori ntre 0 i 1;
Un numr adimensional;

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea complexometric a S2- const n


Complexarea S2- cu ZnSO 4 ;
Titrarea cu ZnSO 4 ;
Precipitarea sub form de ZnS;
Complexarea Zn2+ cu negru eriocrom T;
Complexarea Zn2+ cu edetat disodic;

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Determinarea complexometric a S2- se face prin titrare


Direct cu ZnSO 4 ;
Invers;
Prin substituie;
Prin diferen;
n prezen de negru eriocrom T;

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Se consider titrarea complexometric a Mg2+. Saltul de pMg la echivalen crete cu


Creterea concentraiei soluiei iniiale;
Creterea pH-ului de la 8 la 10;
Scderea concentraiei soluiei iniiale;
Scderea pH-ului de la 10 la 8;
Scderea pMg;

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Raportul molar de combinare ion metalic: EDTA (Mn+: EDTA) este:


1:1 indiferent de NO i NC al ionului metalic;
1:1 pentru ionii metalici cu NO=1 i NC=2;
1:2 pentru ionii metalici cu NO=2 i NC=4;
1:3 pentru ionii metalici cu NO=3 i NC=6;
1:4 pentru ionii metalici cu NO=4 i NC=8;

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Indicele ionic sau exponentul ionic


Se folosete pentru exprimarea concentraiei oricrui ion;
Este logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionului;
Este exponentul negativ al concentratiei;
Este o marime adimensionala;
Are unitatile de masura ale concentratiei;

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt liganzi de complexare intr-o singura treapta


SCN-;
NH 3 ;
H 2 O;
Acidul etilendiaminotetraacetic;
Sarea disodica a acidului etilendiaminotetraacetic;

75

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidul etilendiaminotetraacetic formeaza


Complecsi interni cu toti ionii metalici;
Kelati cu ionii metalelor grele;
Complecsi de tip sare cu ionii metalelor alcaline;
Complecsi de tip perechi de ioni cu anionii;
Precipitate cu ionii metalelor grele;

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Constanta de echilibru a reactiei de complexare


Este constanta de formare a complexului;
Este constanta de aciditate a acidului slab folosit ca reactant;
Arata de cate ori este mai mare concentratia complexului rezultat decat a reactantilor
netransformati;
Este constanta de instabilitate a complexului;
Este constanta de disociere a ligandului;

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Edetatul de disodiu si cobalt este un complex


Incolor si insolubil in apa;
Colorat ca si ionul metalic;
Stabil si solubil in apa;
Nu necesita indicator pentru marcarea punctului de echivalenta la titrare;
De tip sare;

27.

Indicatorii metalocromici marcheaza punctul de echivalenta in reactia de complexare


prin formarea
a doi complecsi diferit colorati inainte si dupa echivalenta;
unui complex cu ionul metalic mai stabil decat cel cu EDTA;
unui complex cu ionul metalic mai putin stabil decat cel cu EDTA;
a doua specii chimice in stari diferite de disociere inainte si dupa echivalenta;
unui complex cu ionul metalic mai putin stabil decat cel cu EDTA si diferit colorat de
indicatorul liber;

A.
B.
C.
D.
E.

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Se titreaza solutia de CuSO 4 cu EDTA in prezenta de murexid.


Eg, CuSO4 =M CuSO4 si C n , CuSO4 = C m , CuSO4 ;
Eg, CuSO4 =M CuSO4 /2 si C n , CuSO4 =2 x C m , CuSO4 ;
Eg, EDTA =M EDTA si C n , EDTA = C m , EDTA ;
Eg, EDTA =M EDTA /2 si C n , EDTA =2 x C m , EDTA ;
Edetatul de Cu (II) este albastru;

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Se titreaza solutia de CoSO 4 cu EDTA in prezenta de xilenoloranj.


Eg, CoSO4 =M CoSO4 si C n , CoSO4 = C m , CoSO4 ;
Eg, CoSO4 =M CoSO4 /2 si C n , CoSO4 =2 x C m , CoSO4 ;
Eg, EDTA =M EDTA si C n , EDTA = C m , EDTA ;
Eg, EDTA =M EDTA /2 si C n , EDTA =2 x C m , EDTA ;
Edetatul de Co (II) este rosu;

30.
A.
B.
C.
D.

Referitor la reactia de complexare a ionului Fe3+ cu SCN-, sunt adevarate afirmatiile:


Decurge in trepte;
Rezulta complecsi cu rapoarte molare Fe3+ / SCN- cuprinse intre 1 si 6;
Toti complecsii sunt colorati;
Decurge intr-o singura treapta;

76

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

E.

Complecsii sunt insolubili in apa;

BIBLIOGRAFIE
Constana Sava Metode de analiz volumetric Editura Ovidius University Press
Constana 2000; ISBN: 973-9289-78-9
Constana Sava Metode de analiz volumetric. Aplicaii Editura Muntenia Constana
2004; ISBN: 973-692-062-3
Constana Sava, Chimie Analitic. Volumetria, Editura Muntenia, Constana 2008, ISBN:
978-973-692-252-7

77

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

RASPUNSURI CORECTE
1.01. Reactivi analitici.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - - - X 02. - - - - X
03. - X - - 04. - - X - 05. X - - - 06. X - - - 07. - X - - 08. - - X - 09. - - - X 10. - - - - X

1.02. Proprietile analitice.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X - - - X
02. - X - - X
03. - - X X X
04. X X X - X
05. X - X X X
06. X X - X X
07. X X - - X
08. X - X - X
09. X X X X 10. X X X - X
11. X - X X 12. X X - X X
13. X - X X X

1.01. Reactivi analitici.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X - X - 02. - X - X X
03. X - - X 04. - X X - X
05. - X X X X
06. X - X X X
07. - - X X 08. X - X X 09. - X - X X
10. X X - - 11. - X X X X
12. - X - X X
13. X X - - X
14. - X X X X
15. X - X X
16. X - - X X
17. X X - - X
18. X - X X 19. - X X - X
20. - X X - 21. X - - X 22. - X X X 23. X X X X 24. - X X - X
25. - - X X X
26. X X X - X
27. - X X X 28. - X X - 29. - X X - X
30. - X X - -

1.03. Echilibrul chimic.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - X X - 02. X - X - X
03. X X - X X
04. - X - X 05. X - X - 06. X - X X X
07. - - X X X
08. X - X - X
09. - X X - X
10. - X X - X
1.04. Reacii cu schimb de protoni
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - - - - X
02. - - X - 03. - - - X 04. - - X - 05. - - - - X
06. X - 07. - X - - 08. - - - X 09. - - X - 10. - X - - -

78

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

1.04. Reacii cu schimb de protoni.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X X X X 02. X X - X 03. X X X - X
04. X X X X 05. X - X - X
06. - X X X X
07. X - X X X
08. X X X X 09. X X - X 10. X - X X X
11. - X X - X
12. X - X - X
13 X - X X 14. X X X - X
15. X X X X 16. X X X X 17. - X X - 18 X X - X X
19. - X X X 20. X - X - 21. - X - X 22. X X - X 23. X X - - 24. - - X X 25. X X - - 26. - - X X 27. - X - X X
28. X - X - 29. X - X - X
30. - X - X X

08. X

1.05. Reacii redox.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - X - X X
02. - X - X X
03. - - X X 04. X X X - X
05. - - X X 06. - - X - X
07. X - X - X
08. X X X - X
09. - X X - X
10. X X - X 1.06. Reacii de precipitare.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - X - - 02. - - - - X
03. X - - - 1.06. Reacii de precipitare.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - X X - 02. X - X - 03. X X X X 1.07. Reacii de complexare.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X - X X -

1.05. Reacii redox.


Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - X - - 02. - - X - 03. - X - - 04. X - - - 05. - - - X 06. - X - - 07. - - - X -

1.07. Reacii de complexare.


Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. X - - - Prof. univ. dr. Constana Sava

79

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

2.01. Volumetria prin reacii de


neutralizare n mediu apos.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. X - - - 02. - - - X 03. X - - - 04. - X - - 05. - - X - 06. - - X - 07. - - X - 08. - - - - X
09. - X - - 10. - - - - X
11. X - - - 12. - - - - X
13. - - X - 14. - - - X 15. - X - - 16. - - - X 17. X - - - 18. - - - X 19. - - X - 20. - - X - 21. - - - - X
22. - - - X 23. - - - - X
24. - - - X 25. - - - - X
26. - X - - 27. X - - - 28. X - - - 29. - - - X 30. - - X - 31. X - - - 32. - - - X 33. - X - - 34. X - - - 35. - X - - 36. X - - - 37. - - X - 38. - - X - 39. X - - - 40. - X - - -

2.01. Volumetria prin reacii de


neutralizare n mediu apos.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - - X X 02. - X X - X
03. X - - X 04. X - - X X
05. X - - X 06. - X X - 07. - - - X X
08. - X X - X
09. X - X X 10. - - X X 11. - X X - X
12. X X X - 13. X X - - 14 X X - - 15. - - X X 16. X X - - X
17. - X - X X
18. X - X - 19 - - X - X
20. X - X - X
21. X X X - 22. - - X X 23. - X - X 24. X - - - X
25. X - - X 26.. - X X - 27. - - X X X
28. - X X - X
29. - X - X 30. X X X - 31. X X - - X
32. - - X X 33. - - X X 34. X - - X X
35. - X - X X
36. - X - X X
37. X - X - 38. X X - X 39. X X - X 40. - - - X X
41. - - - X X
42. X - X - 43. - X - X 44. X - - X X
80

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
-

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

- - X
- - X
X - X
X X X - - - X
X - - X X
- - X
- - X
- - X
- - X
- - X
- - X
X - - X -

14. X - X
15. - X X

2.03. Volumetria prin reacii redox.


Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - - X - 02. - - X - 03. - - - X 04. - - - - X
05. - - X - 06. - - - X 07. - - - - X
08. - - - X 09. - X - - 10. X - - - 11. X - - - 12. - X - - 13. X - - - 14. X - - - 15. - - - - X
16. - - - X 17. - - - - X
18. - X - - 19. - X - - 20. - - - X 21. - - X - 22. - X - - 23. X - - - 24. - - X - 25. - - - - X
26. - X - - 27. - - - - X
28. - - - X 29. - - - X 30. X - - - -

2.02. Volumetria prin reacii de


neutralizare n mediu anhidru.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. - - - X 02. X - - - 03. X - - - 04. - X - - 05. X - - - 06. - - - - X
07. - - - X 08. - - X - 09. - - X - 10. - - - - X
2.02. Volumetria prin reacii de
neutralizare n mediu anhidru.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X X - - 02. - X - X X
03. X X X - 04. - - X X X
05. - X - X X
06. X - - X 07. - - X - X
08. X X X X 09. X X - X X
10. - X X X X
11. X - - X 12. X - X - X
13. X - X - -

2.03. Volumetria prin reacii redox.


Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. X X - X X
02. X X X X 03. X X - X X
04. X - X - X
05. - X - X X
06. X - X - 07. X - X X 08. X - X - 09. - X - X X
81

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
-

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
-

04. - - X - 05. - - - - X
06. - X - - 07. - X - - 08. - - - X 09. X - - - 10. - - X - 11. - - X - 12. - - - - X
13. - - - - X
14. - - - - X
15. - - X - 2.04. Volumetria prin reacii de
precipitare.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - - - X X
02. - X - - X
03. X X X
X
04. - - X - X
05. X - - - X
06. X X X - 07. - - X X 08. X X - X 09. X - X - 10. X - X - 11. X - X - 12. X - X - 13. X X - - 14. - - X X 15. X X - X X
16. X - - X 17. X X X - 18. X X - - 19. - - X X 20. X X X - 21. - X X - X
22. - X - - X
23. X - - X X
24. X X - - X
25. X X X - 26. - X X X X
27. X X - - X
28. X - - X 29. X - X - X
30. X - - - X

2.04. Volumetria prin reacii de


precipitare.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. X - - - 02. - - X - 03. - - X - 82

Specializarea Farmacie, Disciplina Chimie Analitic


Teste Anul II, semestrul 1

2.05. Volumetria prin reacii de


complexare.
Teste complement simplu
Nr. A B C D E
01. X - - - 02. - - - - X
03. - X - - 04. - - - - X
05. - X - - 06. X - - - 07. X - - - 08. - X - - 09. X - - - 10. - X - - 11. - - X - 12. X - - - 13. X - - - 14. - - - - X
15. - - - X -

07.
08.
09.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

2.05. Volumetria prin reacii de


complexare.
Teste complement multiplu
Nr. A B C D E
01. - X X - X
02. X - X - X
03. - X X - 04. - X X - X
05. X X - - 06. - X - X X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X

X
X
X
X
X
X
X
X
-

X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
-

Prof. univ. dr. Constana Sava

83