Sunteți pe pagina 1din 221

TESTE CATEGORIA B

CAPITOLUL

Pag.

INDICATOARE SI MARCAJE

SEMNALELE POLITISTILOR SI AL ALTOR PERSOANE

39

SEMNALE LUMINOASE

52

SEMNALELE CONDUCATORILOR DE VEHICULE

66

PLECAREA DE PE LOC, POZITIA IN TIMPUL MERSULUI, PRESELECTIA

78

CIRCULATIA PE AUTOSTRADA

89

OBLIGATII SI INTERZICERI

94

TECERI LA NIVEL CU O CALE FERARA-LINIE DE TRAMVAI

108

VITEZA DE DEPLASARE

114

PRIORITATEA DE TRECERE

123

DEPASIREA

155

OPRIREA, STATIONAREA, PARCAREA

172

INTOARCEREA SI MERSUL INAPOI

184

PERMISUL DE CONDUCERE, INMATRICULAREA SI RADIEREA DIN CIRCULATIE

187

SANCTIUNI

189

PRIMUL AJUTOR, CONSUMUL DE ALCOOL,DROGURI, MEDICAMENTE

200

NORME TEHNICE - MECANICA

211

CONDUCERE PREVENTIVA

219

CONDUCERE ECOLOGICA

226

INDICATOARE SI MARCAJE
1.Ce semnific indicatorul din
imagine?
A. Accesul interzis copiilor
nensoii;
B. Copii;
C. Trecere obligatorie pentru
copii

2.Avei posibilitatea de a trece


pe sensul opus de mers, la
ntlnirea unui astfel de marcaj
rutier?
A. legal, nu este stabilit acest
aspect;
B. da;
C. nu.
3.Cum procedai la ntlnirea
panoului i a indicatorului?
A. oprii, v asigurai i
acordai prioritate tuturor
vehiculelor;
B. acordai prioritate
vehiculelor care circul din
stnga;
C. acordai prioritate numai
vehiculelor de transport public
de persoane.
4.Panoul adiional semnific:
A. o trecere la nivel cu calea
ferat cu bariere, prevzut cu

instalaie de semnalizare
luminoas automat;
B. urmeaz un sector de drum
ngustat;
C. prioritate pentru circulaia
din sens invers.

5.Marcajul longitudinal continuu, aplicat pe axul drumului, permite


nclcarea lui:
A. numai de ctre conductorii de motociclete i mopede;
B. numai de ctre vehiculele cu gabarit depit;
C. nu, n nicio situaie.
6.Indicatorul interzice accesul:
A. autoturismelor,
motocicletelor fr ata i
vehiculelor cu traciune
animal;
B. autovehiculelor i
vehiculelor cu traciune
animal;
C. autoturismelor,
motocicletelor i vehiculelor
mpinse sau trase cu mna.
7.Care dintre indicatoarele
alturate creeaz obligaii
pentru conductorii de
vehicule?
A. indicatorul nr. 1;
B. indicatorul nr. 2;
C. ambele indicatoare.

8.Schimbarea direciei de mers


la dreapta sau la stnga nu
este permis la ntlnirea:
A. indicatorului 1;
B. indicatorului 2;
C. ambelor indicatoare
9.Ce semnificaie are marcajul longitudinal continuu de separare a
sensurilor de circulaie?
A. orienteaz conductorii de vehicule n condiii de vizibilitate redus;
B. interzice nclcarea lui;
C. interzice depirea pe sectorul pe care este aplicat
10. Panoul de sub indicator
permite:
A. staionarea mijloacelor de
transport public de persoane n
intervalul menionat;
B. staionarea n timpul orelor
menionate;
C. staionarea n afara
intervalului orar menionat.
11.Interdicia impus de
indicatorul din imagine se
adreseaz:
A. tuturor autovehiculelor, cu
excepia motocicletelor fr
ata;
B. autoturismelor i
motocicletelor;
C. tuturor vehiculelor.

12.Ce traseu trebuie s urmai


pentru a vira la stnga n
4

intersecie?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. traseul 3.

13Indicatorul semnific:
A. reducerea numrului
benzilor de circulaie;
B. ngustare temporar a
drumului;
C. terminarea benzii de
circulaie din stnga prii
carosabile.
14.Ce v este interzis n
aceast situaie?
A. s oprii sau s staionai;
B. s depii alte vehicule, cu
excepia bicicletelor sau a
cruelor;
C. s clcai marcajul aplicat
pe carosabil.

15. Indicatorul permite accesul:


A. vehiculelor fr motor;
B. mopedelor i motocicletelor;
C. autovehiculelor.

16. n situaia dat, suntei


obligat:
A. s virai la dreapta pn la
indicator;
B. s virai la dreapta,
deoarece urmeaz un sector de
drum ngustat;
C. s ocolii scuarul pe care
este instalat indicatorul.

17.Ce obligaii avei n situaia


prezentat n imagine?
A. s nu depii alte vehicule;
B. s reducei viteza;
C. s oprii la 50 m de calea
ferat.
18.Care dintre autoturisme
staioneaz regulamentar?
A. autoturismul rou;
B. autoturismul albastru;
C. ambele autoturisme.

19. Indicatorul precizeaz:


A. pe banda din stnga,
vehiculele vor circula cu cel
mult viteza indicat;
B. pe banda din dreapta, se
poate circula fr restricie de
vitez;
C. pe banda din stnga, pot
circula cei care se deplaseaz
cel puin cu viteza menionat.
20. Care dintre cele dou
indicatoare oblig la
schimbarea direciei de mers
spre dreapta, dup depirea
locului unde este instalat?
A. indicatorul 2;
B. indicatorul 1;
C. ambele indicatoare.
21. Cum procedai cnd circulai pe un drum public i ntlnii
indicatorul Prioritate fa de circulaia din sens invers?
A. oprii i acordai prioritate de trecere vehiculelor care se apropie din
sens opus;
B. v continuai deplasarea, pentru c avei prioritate de trecere;
C. oprii i acordai prioritate numai vehiculelor cu gabarit depit,
care se apropie din sens opus.
22 Indicatorul v avertizeaz c
urmeaz:
A. o coborre periculoas, care
ncepe la o distan de 200 m
de la indicator;
B. o coborre periculoas, pe o
distan de 200 m;
C. o succesiune de curbe
periculoase, la o distan de
200 m de la indicator.

23. Autoturismul alb din


dreapta dvs. a oprit
regulamentar?
A. da, deoarece semnul
adiional indic sfritul zonei
unde oprirea este interzis;
B. nu, deoarece se afl n zona
de aciune a indicatorului
Oprirea interzis;
C. nu, deoarece indicatorul
Oprirea interzis nu permite
oprirea la o distan mai mic
de 100 m de acesta.
24.Ce semnific indicatorul
mpreun cu panoul adiional?
A. sfritul zonei de aciune a
indicatorului Staionarea
interzis;
B. sfritul zonei de aciune a
indicatorului Oprirea
interzis;
C. nceputul zonei n care este
interzis oprirea.
25.Trecerea peste marcajul discontinuu este permis:
A. n orice situaie, acesta avnd un caracter orientativ;
B. atunci cnd un asemenea marcaj nu delimiteaz cele dou sensuri
de circulaie;
C. la schimbarea benzii de circulaie, a direciei de mers sau la
depire.
26.Ce v este interzis n
situaia dat?
A. indicatorul se adreseaz
conductorilor mijloacelor de
transport public de persoane;
B. s circulai cu o vitez mai
mic de 60 km/h;
C. s circulai cu o vitez mai
mare de 60 km/h.
8

27.Cum vei proceda n


intersecia care urmeaz?
A. acordai prioritate numai
vehiculelor care vin din stnga;
B. acordai prioritate numai
vehiculelor care vin din
dreapta;
C. acordai prioritate celor n
drept.
28. Ce semnific indicatorul?
A. interzice circulaia n ambele
sensuri a autovehiculelor;
B. interzice circulaia n ambele
sensuri a motocicletelor i
motoretelor;
C. interzice circulaia n ambele
sensuri a tuturor vehiculelor.
29.Circulaia pe banda rezervat transportului public de persoane,
semnalizat ca atare, este permis:
A. vehiculelor care efectueaz transport public de persoane i
autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, atunci cnd se
deplaseaz n aciuni de intervenie sau n misiuni care au caracter de
urgen;
B. numai vehiculelor care efectueaz transport public de persoane;
C. tuturor vehiculelor, dac nu incomodeaz circulaia vehiculelor
prioritare.
30.Ce indicator urmeaz s fie
ntlnit n intersecia aflat la
100 m de indicatorul 1?
A. indicatorul 3;
B. indicatorul 2;
C. oricare dintre cele dou
indicatoare.

31.n situaia dat, avei


prioritate fa de vehiculele
care circul din sens opus?
A. nu;
B. da;
C. indicatorul se refer la faptul
c circulaia se desfoar n
ambele sensuri.

32.Care este semnificaia


indicatorului?
A. Limitare de vitez;
B. Vitez minim obligatorie;
C. Vitez maxim obligatorie.
33.Care este rolul marcajelor rezonatoare?
A. dubleaz marcajele convenionale n zonele periculoase;
B. avertizeaz conductorii de autovehicule c depesc zona de
carosabil marcat i destinat sensului de deplasare;
C. avertizeaz conductorii de autovehicule c vor ptrunde ntr-o
zon supravegheat cu aparatur radar.
34.Indicatorul interzice:
A. oprirea din dreptul lui pn
la prima intersecie;
B. staionarea din dreptul lui
pn la prima intersecie;
C. oprirea pe o distan de 50
m de la locul n care este
instalat.

35.Ce semnific panoul


adiional?
10

A. nceputul zonei de aciune a


indicatorului Staionarea
interzis;
B. nceputul zonei de aciune a
indicatorului Oprirea
interzis;
C. staionarea este interzis
pn la indicator.
36. Indicatorul interzice
accesul:
A. motocicletelor;
B. mopedelor;
C. bicicletelor.

37. Unde se ntlnete acest


indicator?
A. n zonele de deal i de
munte;
B. la nceputul sectoarelor de
drum acoperite de zpad,
ghea sau polei;
C. pe toate drumurile
lunecoase.
38. Sfritul zonei n care
oprirea a fost interzis este
anunat de:
A. ambele indicatoare;
B. indicatorul 1;
C. indicatorul 2, nsoit de
panoul adiional.
39.Ce semnific indicatorul?
A. circulaia se desfoar pe
11

mai multe benzi;


B. presemnalizarea traseului
de urmat n cazul unei restricii
de circulaie;
C. selectarea circulaiei pe
direcii de mers n apropierea
unei intersecii.
40. Ce vehicule avei
permisiunea de a depi n
situaia dat?
A. vehiculele cu traciune
animal, bicicletele i
motocicletele fr ata;
B. autoturismele, motocicletele
fr ata i vehiculele cu
traciune animal;
C. autovehiculele, cu excepia
motocicletelor fr ata.
41. n prima intersecie:
A. vei ceda trecerea
vehiculelor care circul din
dreapta;
B. avei prioritate de trecere;
C. vei ceda trecerea
vehiculelor care circul din
stnga.

42.Indicatorul semnific:
A. Vitez minim obligatorie;
B. Sfritul limitrii de vitez;
C. Sfritul vitezei minime
obligatorii.

12

43.Este corect depirea


autocamionului din imagine?
A. da, deoarece din sens opus
nu se apropie alt vehicul;
B. nu, pentru c depirea s-ar
face ntr-o curb cu vizibilitate
redus sub 50 m;
C. nu, pentru c linia continu
interzice acest lucru.

44.Cum procedai la ntlnirea


panoului i a indicatorului?
A. oprii, v asigurai i
acordai prioritate tuturor
vehiculelor;
B. acordai prioritate
vehiculelor care circul din
stnga;
C. acordai prioritate numai
vehiculelor de transport public
de persoane.
45. Indicatorul semnific o
vitez:
A. maxim;
B. informativ;
C. minim obligatorie.

13

46. La ntlnirea acestui


indicator, avei obligaia:
A. s sporii atenia, deoarece
la o distan de 50 m urmeaz
o intersecie cu un drum
prioritar;
B. nu avei nicio obligaie,
ntruct circulai pe un drum
prioritar;
C. s acordai prioritate de
dreapta la indicatorul urmtor.

47. Semnificaia unui indicator rutier, instalat deasupra unei benzi de


circulaie, este valabil:
A. numai pentru circulaia rutier care se desfoar n tunele;
B. numai pentru banda deasupra creia este instalat;
C. pentru toat limea prii carosabile.
48.Semnificaia indicatorului i
a panoului adiional este:
A. oprirea i staionarea sunt
interzise;
B. zon de oprire permis
pentru cel mult 30 de minute;
C. zon de staionare permis
pentru cel mult 30 de minute.

49. Indicatorul interzice:


A. depirea;
B. deplasarea pe direcia
nainte dup prima intersecie;
C. schimbarea direciei de
mers n prima intersecie.

14

50. Ce informaie ofer


indicatorul?
A. indic un traseu de drum
deschis traficului internaional;
B. interzice accesul
autoturismelor n ora i indic
traseul de urmat pentru
ocolirea acestuia;
C. indic traseul de ocolire a
localitii.
51. Indicatorul din imagine v
avertizeaz c urmeaz:
A. o succesiune de curbe pe o
distan de 1,5 km, prima curb
fiind la stnga;
B. o succesiune de curbe n
ramp la o distan de 1,5 km
fa de indicator, prima curb
fiind la dreapta;
C. o curb dubl, prima la
dreapta, la o distan de 1,5 km
fa de indicator.
52.Cum vei proceda la
ntlnirea indicatorului
alturat?
A. circulai cu atenie,
deoarece urmeaz o intersecie
cu cedarea trecerii la 300 m;
B. reducei viteza, v asigurai
i cedai trecerea tuturor
vehiculelor care circul pe o
distan de 300 m;
C. circulai cu atenie, pentru a
putea opri n condiii de
siguran, n maximum 300 m.

15

53. Ce semnific indicatorul?


A. presemnalizeaz traseul de
urmat n vederea efecturii
virajului la dreapta;
B. semnalizeaz o succesiune
de curbe, dintre care prima la
dreapta;
C. o curb deosebit de
periculoas, spre dreapta.
54.La ntlnirea crui indicator conductorul auto nu are prioritate de
trecere?
A. Prioritate pentru circulaia din sens invers;
B. Prioritate fa de circulaia din sens invers;
C. Drum cu prioritate.
55. Indicatorul semnific:
A. o trecere la nivel cu calea
ferat;
B. o trecere la nivel cu calea
ferat industrial;
C. apropierea de un depou de
tramvaie.

56. Ce semnificaie are


marcajul rutier din imagine?
A. band de circulaie
destinat opririi voluntare;
B. spaiu pentru oprirea n caz
de urgen;
C. marcaj transversal de oprire.
57.Cum vei proceda pentru a traversa intersecia dac ntlnii
indicatorul Cedeaz trecerea?
A. reducei viteza numai dac se apropie vreun autovehicul;
B. reducei viteza, v asigurai, iar dac pe drumul transversal circul
16

n acel moment alte vehicule, oprii pentru a le acorda prioritate de


trecere;
C. reducei viteza i v asigurai, pentru a fi n msur s acordai
prioritate de trecere vehiculelor care circul din partea dreapt.
58. Care dintre indicatoare
oblig la schimbarea direciei
de mers pe prima strad la
dreapta?
A. indicatorul 1;
B. indicatorul 2;
C. ambele indicatoare
59.Indicatorul v avertizeaz
c:
A. drumul se intersecteaz cu
o trecere la nivel cu linii de
tramvai;
B. urmeaz o staie de tramvai
prevzut cu refugiu pentru
pietoni;
C. urmeaz o trecere la nivel cu
o cale ferat fr bariere sau
semibariere, cu semnalizare
automat.
60. Care este denumirea
indicatorului?
A. sens giratoriu;
B. punct de colectare a
materialelor reciclabile;
C. presemnalizarea unei
intersecii cu sens giratoriu.
61. Care dintre indicatoare
anun sfritul drumului cu
prioritate?
A. niciunul;
B. ambele;
C. indicatorul 1.
17

62.Ce semnificaie are marcajul


rutier alturat?
A. marcaj pentru benzi cu
circulaie reversibil;
B. marcaj pentru drumuri
publice aglomerate;
C. marcaj cu elemente
rezonatoare.
63.n situaia dat, v este
interzis:
A. s continuai deplasarea;
B. s oprii;
C. s ocolii un obstacol prin
stnga.

64.Ce semnific indicatorul din


imagine?
A. zon n care viteza
recomandat este de 30 km/h;
B. zon n care este interzis
circulaia sub 30 km/h;
C. zon n care le este interzis
autovehiculelor destinate
transportului de mrfuri s
circule cu peste 30 km/h.

18

65.Cum vei proceda n


aceast situaie?
A. urmai vehiculul care
execut depirea;
B. rmnei n spatele
camionului;
C. indicatorul se adreseaz
vehiculelor care circul din
sens opus.
66. Avei posibilitatea de a
trece pe sensul opus de mers,
la ntlnirea unui astfel de
marcaj rutier?
A. legal, nu este stabilit acest
aspect;
B. da;
C. nu.
67.n aceast situaie, cui
trebuie s acordai prioritate ?
A. vehiculelor care circul pe
drumul transversal;
B. vehiculelor care circul din
partea stng;
C. niciunui vehicul

68. Indicatorul v avertizeaz


c urmeaz:
A. o urcare cu nclinare mare,
pe o lungime de 2000 m;
B. o coborre periculoas, cu o
diferen de nivel de 10 m pn
la 100 m pe orizontal;
C. limitare de vitez la 10 km/h.
19

69.Semnificaia indicatoarelor de interzicere sau restricie, n lipsa


altor precizri, nceteaz:
A. la 100 m de locul unde este instalat indicatorul;
B. la 200 m de locul unde este instalat indicatorul;
C. n prima intersecie
70. n situaia dat, suntei
avertizat c:
A. v apropiai de o trecere la
nivel cu calea ferat prevzut
cu bariere;
B. v apropiai de o trecere la
nivel cu o cale ferat
industrial;
C. v apropiai de un chei sau
de un mal abrupt.

71. Indicatorul v avertizeaz


c urmeaz:
A. un drum cu denivelri;
B. un segment de drum pe care
se execut lucrri de
amenajare;
C. o denivelare pentru limitarea
vitezei.
72. Care este semnificaia
indicatorului?
A. oblig la ocolirea prin
dreapta a locului unde este
instalat;
B. oblig la schimbarea
direciei de mers ctre dreapta;
C. oblig la folosirea benzii de
lng trotuar.
73.Indicatorul din imagine
semnific:
20

A. Circulaie n ambele
sensuri;
B. Circulaia interzis n
ambele sensuri;
C. Prioritate pentru circulaia
din sens invers.
74. Care este regula de trecere
la ntlnirea acestui indicator?
A. regula prioritii de stnga;
B. regula primului ajuns n
intersecie;
C. regula prioritii de dreapta.
75.Circulai n spatele unui autobuz i v apropiai de o intersecie
semnalizat cu indicatorul Oprire. Cum vei proceda n aceast
situaie pentru a traversa n siguran intersecia?
A. v continuai deplasarea, traversnd intersecia o dat cu
autobuzul, n cazul n care conductorul acestuia a oprit i s-a asigurat
c prin intersecie nu circul alte vehicule;
B. v oprii n dreptul indicatorului, dup care v continuai drumul
ntruct, dac a trecut autobuzul, nu sunt pericole;
C. v oprii n locul n care avei vizibilitate maxim i v asigurai,
chiar dac n acelai mod a procedat i conductorul autobuzului.
76. Ce semnific indicatorul ?
A. urmeaz un sector de drum
pe care se execut lucrri pe
partea carosabil;
B. urmeaz un sector de drum
pe care exist pericolul de
mprocare cu pietri;
C. presemnalizarea unui sector
de drum cu circulaie redusa

21

77.Indicatorul semnific:
A. sfritul interzicerii de a
depi;
B. sfritul tuturor restriciilor;
C. interzicerea depirii
autovehiculelor, cu excepia
motocicletelor fr ata.
78. Cum procedai n
intersecia care urmeaz?
A. oprii i acordai prioritate
pietonilor;
B. oprii la marcajul transversal
de oprire i v asigurai, dup
care virai la dreapta;
C. reducei viteza i virai la
dreapta.

79.Ce semnific indicatorul?


A. drum aglomerat;
B. interval obligatoriu ntre
autovehicule;
C. distan obligatorie de
oprire.
80.Ce obligaie avei dac ntlnii ntr-o intersecie indicatorul nainte
sau la stnga i semaforul se afl pe culoarea verde?
A. circulai nainte sau la stnga;
B. circulai numai nainte;
C. circulai n orice direcie, deoarece semnalul verde v permite acest
luc
81.Ce semnificaie are un astfel
de marcaj rutier?
A. marcaj pe o band de
decelerare;
B. deviere temporar a
circulaiei;
C. marcaj pentru spaii
22

interzise.
82.Ce semnific indicatoarele
de semnalizare din imagine?
A. Ocolire prin stnga;
B. Panouri succesive pentru
curbe deosebit de periculoase,
la stnga;
C. Curb la stnga.
83. Indicatorul din imagine v
avertizeaz c:
A. avei prioritate de trecere
fa de circulaia din sens
invers;
B. trebuie s acordai prioritate
de trecere autovehiculelor care
circul din sens invers;
C. intrai pe un sector de drum
pe care circulaia se
desfoar n ambele sensuri.
84. Indicatorul v avertizeaz
c urmeaz:
A. un depou de trenuri;
B. o trecere la nivel cu o cale
ferat prevzut cu bariere;
C. o trecere la nivel cu o cale
ferat fr bariere, cu
semnalizare luminoas.

85. La ntlnirea indicatorului


avei obligaia:
23

A. de a circula cu atenie,
deoarece urmeaz o curb la
stnga;
B. de a schimba obligatoriu
direcia de mers spre stnga;
C. de a reduce viteza, deoarece
urmeaz o intersecie
periculoas.
86. Ce semnificaie are marcajul longitudinal aplicat sub forma unei
linii continue pe axul drumurilor publice?
A. ajut conductorii auto s se orienteze pe timp de noapte;
B. nu permite nclcarea lui de ctre conductorii de vehicule;
C. permite depirea vehiculelor.
87.Cum procedai n aceast
situaie?
A. se recomand s mrii
atenia;
B. oprii;
C. accelerai, pentru a nu fi
surprins de cderea pietrelor.
88. Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului Bicicliti?
A. s reducei viteza la maximum 30 km/h;
B. s circulai cu atenie i, dac este cazul, acordai prioritate de
trecere biciclitilor care circul pe pista special destinat;
C. nu avei nicio obligaie, biciclitii v vor acorda prioritate.
89. Ce semnificaie are
indicatorul din imagine?
A. urmeaz un sector de drum
ngustat temporar;
B. este interzis schimbarea
direciei de mers la dreapta n
prima intersecie;
C. urmeaz o intersecie cu un
24

drum fr prioritate.
90. n aceast situaie oprii:
A. la linia transversal;
B. n dreptul semaforului;
C. pe trecerea pentru pietoni.

91. Ce obligaii avei la


ntlnirea indicatorului?
A. s circulai cu atenie
mrit, pentru a evita
pericolele asupra crora
suntei avertizat;
B. s circulai cu vitez redus,
deoarece urmeaz o intersecie
periculoas;
C. s circulai cu lanuri
antiderapante, n condiii
meteo nefavorabile.
92. Este permis trecerea peste marcajul longitudinal format dintr-o
linie continu i alta discontinu?
A. da, dac marcajul nu este ntr-o curb;
B. da, dac linia discontinu este cea mai apropiat de vehicul n
direcia de mers;
C. nu, chiar n cazul n care linia discontinu este cea mai apropiat de
vehicul

25

93. Ce semnific indicatorul


din imagine?
A. Accesul interzis copiilor
nensoii;
B. Copii;
C. Trecere obligatorie pentru
copii.
94. Ce obligaii avei n situaia
dat?
A. s acordai prioritate
pietonilor;
B. s claxonai, pentru a
avertiza pietonii;
C. s circulai cu pruden,
ntruct indicatorul
presemnalizeaz o trecere
pentru pietoni.
95.Ce obligaii avei la ntlnirea indicatorului Animale?
A. s reducei viteza numai la semnalul celor care nsoesc animale;
B. circulai cu atenie i, dac se impune, reducei viteza;
C. nu avei nicio obligaie, deoarece indicatorul se adreseaz
persoanelor care nsoesc animale.
96.Indicatorul nu permite
schimbarea direciei de mers
spre stnga:
A. n intersecia naintea creia
este instalat;
B. n toate interseciile, pn la
apariia indicatorului Sfritul
tuturor restriciilor;
C. la 200 m de la locul n care
este instalat acesta.
97.Unde oprii n situaia
prezentat?
26

A. n locul cu vizibilitate
maxim, fr a depi
indicatorul;
B. la cel puin 5 m;
C. la cel puin 10 m.
98.Indicatorul v interzice
depirea?
A. da;
B. nu;
C. indicatorul nu vi se
adreseaz.

99.Indicatorul semnific:
A. accesul interzis vehiculelor
cu o nlime mai mare de 3,5
m;
B. accesul permis numai
vehiculelor cu o lime mai
mic de 3,5 m;
C. distana minim obligatorie
dintre dou vehicule.
100. La ntlnirea indicatorului de avertizare n cruce, amplasat la
trecerile la nivel cu calea ferat fr bariere, conductorii de vehicule
vor opri:
A. ct mai aproape de calea ferat, dar nu mai puin de 5 m de aceasta;
B. n locul cu vizibilitate maxim, fr a depi indicatorul;
C. la cel mult 5 m de calea ferat.
101.La ce distan sunt instalate cele trei panouri suplimentare pentru
avertizarea apropierii de o trecere la nivel cu calea ferat?
A. la 300, 200 i, respectiv, 100 m;
B. la 90, 60 i, respectiv, 30 m;
C. la 150, 100 i, respectiv, 50 m.
27

102.Ce obligaii avei n situaia


prezentat?
A. s limitai viteza de
circulaie n funcie de
categoria autovehiculului pe
care l conducei;
B. s limitai viteza de
circulaie n funcie de
categoria drumului pe care v
deplasai;
C. indicatorul se adreseaz
doar camioanelor de mare
tonaj.
103. Avei obligaia de a
respecta semnificaia unui
indicator amplasat pe partea
stng a drumului?
A. da, dar numai dac pe
sensul dumneavoastr de mers
se execut lucrri;
B. da, pentru c acioneaz pe
sensul dumneavoastr de
mers;
C. nu, pentru c se adreseaz
circulaiei din sens invers.

28

104. n situaia dat:


A. vei circula cu pruden
pn la prima intersecie;
B. vei circula cu maximum 30
km/h pe sectorul de drum
denivelat;
C. vei circula cu minimum 30
km/h.

105.Putei trece cu autovehiculul peste o linie continu dac:


A. linia continu este nsoit de una discontinu, iar aceasta din urm
este mai apropiat de sensul dvs. de deplasare;
B. aceasta este aplicat pe drumuri cu mai mult de o band pe sensul
de mers;
C. aceasta separ sensurile de circulaie.
106. La ce distan de trecerea la nivel cu calea ferat sunt instalate
panourile suplimentare de avertizare?
A. primul la 90 m, al doilea la 60 m i al treilea la 30 m;
B. primul la 200 m, al doilea la 150 m i al treilea la 100 m;
C. primul la 150 m, al doilea la 100 m i al treilea la 50 m.
107.Ce semnificaie are
indicatorul din imagine?
A. trecere cu bacul peste o
ap;
B. drum denivelat;
C. accesul interzis vehiculelor
care transport substane de
natur s polueze apele

29

108. Indicatorul semnific:


A. claxonatul este permis
numai n cazul evitrii unui
pericol imediat;
B. folosirea claxonului este
permis numai pe timp de zi;
C. folosirea claxonului este
permis numai n condiii de
vizibilitate redus.
109. Cum vei proceda corect la ntlnirea indicatoarelor Oprire i
Trecere la nivel cu o cale ferat dubl fr bariere?
A. oprii i v asigurai, la 1 m de calea ferat;
B. reducei viteza i traversai cu atenie linia ferat;
C. oprii n locul n care exist vizibilitate maxim asupra cii ferate,
fr a depi indicatoarele menionate sau marcajul pentru oprire.
110. Indicatorul din imagine v
avertizeaz c:
A. urmtoarea intersecie este
dirijat prin semnale
luminoase;
B. urmeaz o staie de
transport public de persoane;
C. n urmtoarea intersecie nu
funcioneaz semnalizarea
luminoas.
111. Ce obligaii avei la
ntlnirea indicatorului?
A. s nu depii viteza de 50
km/h, deoarece urmeaz o
curb deosebit de periculoas
spre dreapta;
B. s reducei viteza pn la 40
km/h i s circulai cu faza de
ntlnire;
C. s nu depii vehiculele de
transport de mrfuri.

30

112.Indicatorul pe care l
ntlnii v informeaz c
urmeaz:
A. o ieire de pe autostrad;
B. o staie de taxare pentru
circulaia pe autostrzi;
C. un loc special amenajat,
unde putei face o pauz
pentru odihn.
113.Cum procedeaz conductorul de autovehicul la ntlnirea
indicatorului Oprire?
A. oprete unde are o bun vizibilitate pentru a se asigura i i
continu deplasarea, dac pe drumul transversal nu circul alte
vehicule;
B. reduce viteza, se asigur, dup care intr n intersecie;
C. reduce viteza, dup care traverseaz intersecia.
114.Indicatorul din imagine
semnific:
A. Acostament periculos;
B. Cderi de pietre;
C. Drum n lucru.

115. Cum procedai n situaia


dat, dac v aflai la volanul
autoturismului rou?
A. negociai prioritatea cu
cellalt conductor;
B. acordai prioritate;
C. circulai naintea
autoturismului albastru.

31

116.n situaia dat suntei


obligat:
A. s nu depii viteza de 30
km/h ntre orele 7.00-22.00,
fiind ntr-o zon frecventat de
copii;
B. s acordai prioritate de
trecere biciclitilor;
C. s ocolii locurile de joac
pentru copii.
117. Ce semnificaie are
indicatorul alturat?
A. anten obligatorie;
B. unde radar;
C. vnt lateral.
118. Cum vei proceda la
ntlnirea indicatorului
Oprire?
A. oprii n locul n care avei
vizibilitatea cea mai bun
pentru a v asigura i v
continuai deplasarea numai
dac pe drumul transversal nu
circul alt vehicul;
B. reducei viteza pn la limita
evitrii oricrui pericol, dup
care traversai intersecia;
C. reducei viteza i ptrundei
n intersecie dac nu circul
alt vehicul din partea dreapt.
119. Dac semnalul verde este nsoit de un indicator nainte sau la
dreapta, conductorului de vehicul i este permis s circule:
A. n toate direciile, deoarece semnalele luminoase primeaz asupra
semnalizrii rutiere;
B. numai la stnga;
C. numai nainte sau la dreapta
32

120.Ce semnific indicatorul?


A. sfritul zonei de staionare
cu durat limitat;
B. limitare de vitez la 40 km/h;
C. sfritul zonei n care viteza
este limitat la 40 km/h.
121. Indicatorul semnific:
A. circulaia se desfoar n
ambele sensuri;
B. sfritul interzicerii de a
depi;
C. sfritul zonei cu vitez
recomandat.

122.n ce situaie se poate nclca marcajul longitudinal continuu al


axului drumului?
A. atunci cnd este format dintr-o singur linie;
B. atunci cnd linia continu este nsoit de una discontinu, dispus
ctre partea conductorului;
C. atunci cnd drumul este n aliniament, iar vizibilitatea n fa este
asigurat.
123. Conductorul de autoturism care se afl n spatele unui autobuz
i ntlnete indicatorul Oprire trebuie:
A. s continue deplasarea i s traverseze o dat cu autobuzul,
deoarece conductorul acestuia a oprit i s-a asigurat;
B. s opreasc i s se asigure nainte de a traversa intersecia, chiar
dac acest lucru a fost fcut i de ctre conductorul autobuzului;
C. s continue deplasarea i s traverseze intersecia imediat n urma
autobuzului, deoarece, n acest caz, nu se expune niciunui pericol
124. Indicatorul v oblig:

33

A. s circulai nainte sau la


dreapta n prima intersecie;
B. s virai la stnga, deoarece
accesul n celelalte direcii este
interzis;
C. s urmai traseul ocolitor,
presemnalizat la dreapta.
125.Acest indicator v
avertizeaz c urmeaz:
A. alte pericole;
B. un drum fr marcaje;
C. un drum cu marcaje.
126.Indicatorul interzice:
A. depirea;
B. virajul la stnga sau la
dreapta;
C. ntoarcerea.
127.Cum vei proceda corect n
intersecia care urmeaz, dac
ntlnii indicatorul Oprire?
A. dac autobuzul s-a oprit n
dreptul indicatorului, v putei
continua drumul imediat dup
acesta;
B. depii autobuzul, care s-a
asigurat n prealabil n dreptul
indicatorului;
C. dup plecarea autobuzului,
oprii n locul n care
vizibilitatea este maxim, v
asigurai, apoi v continuai
drumul.
128.Ce semnificaie are
indicatorul alturat?
A. accident;
34

B. mprocare cu criblur;
C. drum aglomerat.
129.Panoul adiional semnific:
A. o trecere la nivel cu calea
ferat cu bariere, prevzut cu
instalaie de semnalizare
luminoas automat;
B. urmeaz un sector de drum
ngustat;
C. prioritate pentru circulaia
din sens invers.
130. Indicatorul din imagine
semnific:
A. Copii;
B. Alte pericole;
C. Ambuteiaj.
131.Indicatorul v avertizeaz
c:
A. drumul trece printr-o zon
unde cad frecvent pietre;
B. drumul duce ctre o
prpastie;
C. drumul circul pe malul unui
ru de munte
132. Autocamionul s-a pus n
micare. Cum este corect s
procedai?
A. traversai calea ferat cu
vitez redus;
B. traversai imediat dup
autocamion;
C. oprii n locul n care avei
vizibilitate maxim, fr a
depi indicatorul, v asigurai
35

i traversai.
133.n situaia dat, avei
obligaia:
A. s oprii, s v asigurai i
s acordai prioritate de trecere
nainte de a traversa
intersecia;
B. nu avei nicio obligaie,
ntruct circulai pe un drum
prioritar;
C. traversai o dat cu
autoutilitara i autoturismul,
deoarece acestea s-au
asigurat.
134.Indicatorul semnific:
A. Aeroport;
B. Drum aglomerat;
C. Vnt lateral.

135. Ce semnificaie are


indicatorul?
A. Drum lunecos;
B. Drum n lucru;
C. Drum cu denivelri.
136. Marcajul longitudinal continuu, aplicat pe axul drumului, permite
nclcarea lui:
A. numai de ctre conductorii de motociclete i mopede;
B. numai de ctre vehiculele cu gabarit depit;
C. nu, n nicio situaie
137.Trebuie respectat semnificaia unui indicator instalat pe partea
stng a drumului, orientat ctre conductorii de vehicule care se
apropie?
A. nu, deoarece se adreseaz circulaiei din sens invers;
36

B. da, dar numai de ctre cei care circul pe banda cea mai apropiat
de axul drumului;
C. da, de ctre toi conductorii de vehicule care l ntlnesc.

RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

B
B
A
A
C
B
C
B
B
C
A
C
B
A
A
A
B
B
C
A
B
A
B
B
C
C
C
C
A
A
A

34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64

B
B
B
B
C
C
A
B
C
C
A
C
A
B
C
C
C
A
A
C
A
B
C
B
B
A
C
C
A
B
A

67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97

A
A
C
A
C
A
A
C
C
A
A
B
B
A
A
B
C
C
A
B
A
B
C
A
A
B
B
C
B
A
A

100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130

B
C
A
B
B
A
C
C
A
C
A
A
C
A
A
B
A
C
A
C
C
B
B
B
A
A
C
C
A
A
B

133
134
135
136
137

A
C
C
C
C

37

32
33

B
B

65
66

B
B

98
99

A
A

131
132

A
C

SEMNALELE POLITISTILOR SI AL ALTOR


PERSOANE
1. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. membrii patrulelor colare de circulaie, de la trecerile pentru
pietoni din apropierea unitilor de nvmnt;
B. personalul autorizat din cadrul Ministerului Transporturilor;
C. lucrtorii ce i desfoar activitatea n cadrul Administraiei
Drumurilor.
2. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. poliitii comunitari;
B. personalul autorizat din cadrul serviciului examinri;
C. personalul autorizat din zona lucrrilor pe drumurile publice.
38

3. Braul drept, ntins orizontal, al poliistului indic Oprire pentru:


A. vehiculele i pietonii care vin din fa;
B. vehiculele i pietonii care vin din spate;
C. vehiculele i pietonii care vin din fa i din spate.
4. Ce trebuie s fac
conductorul auto n situaia
prezentat?
A. s reduc viteza;
B. s opreasc;
C. s nu depeasc
motocicleta de poliie.
5.Scoaterea pe partea lateral a
bastonului de ctre poliistul
care nsoete o coloan
oficial oblig conductorul:
A. s reduc viteza i s
opreasc n afara drumului
imediat ce este posibil;
B. s reduc viteza i s circule
ct mai aproape de marginea
drumului;
C. s opreasc autovehiculul
ct mai aproape de marginea
drumului.
6.Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. ofierii sau subofierii Jandarmeriei Romne;
B. poliitii comunitari;
C. agenii de cale ferat, la trecerile la nivel.
7.Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. poliitii de frontier;
B. poliitii comunitari;
39

C. personalul autorizat din cadrul serviciului de examinri.


8.n situaia n care poliistul se afl cu faa la un autovehicul care se
apropie, avnd braul drept ntins orizontal, conductorul auto
trebuie:
A. s opreasc, deoarece semnalul i se adreseaz;
B. s continue deplasarea, deoarece semnalul nu i se adreseaz;
C. s schimbe direcia de mers spre stnga.
9.Conductorii de vehicule trebuie s respecte regulile de circulaie,
generale i particulare, n urmtoarea ordine:
A. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalele
speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu
regim de circulaie prioritar; semnalizarea temporar;
B. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea
temporar; semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore,
ale autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar;
C. semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale
autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar; semnalele,
indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea temporar.
10.Suntei obligat s oprii la semnalele date de:
A. ndrumtorii de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. conductorii vehiculelor de ambulan;
C. inspectorii primriei
11.Cnd este obligat conductorul unui autovehicul s opreasc?
A. la semnalul conductorului grupurilor organizate;
B. la semnalul patrulelor colare de circulaie la trecerile pentru
pietoni din apropierea unitilor colare;
C. cnd se apropie de o intersecie sau cnd este semnalizat cu
farurile de un alt participant la trafic.
12.Braul stng, ntins orizontal, al poliistului semnific oprire
pentru:
A. vehiculele care vin din fa;
B. vehiculele care vin din spate;
C. vehiculele care vin din fa i din spate.
13.Cnd poliistul se afl cu spatele la autovehiculul care se apropie
40

i cu braul stng ntins orizontal, conductorul acestuia trebuie:


A. s continue deplasarea, deoarece semnalul de oprire nu i se
adreseaz;
B. s schimbe direcia de mers spre stnga;
C. s opreasc, deoarece semnalul i se adreseaz.
14.Ce obligaii avei la semnalul membrilor patrulelor colare de
circulaie, la trecerile pentru pietoni din apropierea unitilor de
nvmnt?
A. s reducei viteza i s circulai cu atenie;
B. s trecei pe banda de lng axul drumului;
C. s oprii.
15.Cum procedai dac, ntr-o intersecie, poliistul este orientat cu
spatele ctre dvs. i cu braul stng ntins orizontal?
A. virai la stnga;
B. continuai drumul;
C. reducei viteza autovehiculului i oprii n spatele acestuia
16.Ce comportament este corect
n situaia prezentat, dac v
aflai la volanul autoturismului
verde?
A. intrai cu atenie n intersecie
i virai numai la stnga;
B. oprii i nu intrai n
intersecie;
C. avei voie s virai la dreapta.
17. Semnalele date dintr-un autovehicul al poliiei, care nsoete o
coloan oficial de vehicule, prin folosirea mijloacelor speciale de
avertizare sonor i luminoas, oblig la:
A. prsirea drumului pe prima strad la dreapta;
B. oprirea, de ndat, n afara prii carosabile sau ct mai aproape de
bordur ori acostament, pn la trecerea coloanei;
C. reducerea vitezei i deplasarea ct mai aproape de bordur sau
acostament.
18.Ce semnificaie are, dup coborrea braelor, poziia corpului unui
41

poliist care dirijeaz circulaia, pentru participanii la trafic care


circul din faa i spatele su?
A. nicio semnificaie;
B. permisiunea de a circula;
C. oprire.
19. Care dintre tipurile de semnalizare de mai jos vor fi respectate cu
prioritate?
A. semnalele luminoase;
B. semnalizarea temporar, care modific regimul normal de
desfurare a circulaiei;
C. semnalele i indicaiile poliistului.
20.Dac poliistul se afl n intersecie cu faa ctre conductorul
autovehiculului i i adreseaz acestuia un alt semnal dect poziia
sa, care nseamn Oprire, conductorul trebuie:
A. s respecte semnalul poliistului;
B. s continue mersul, deoarece semnele poliistului sunt
contradictorii;
C. s opreasc i s atepte semnalul pentru continuarea deplasrii.
21.Ce obligaii avei la semnalele agenilor cilor ferate, plasai la
trecerea la nivel cu o cale ferat?
A. nicio obligaie, deoarece agenii cilor ferate dirijeaz garniturile
de tren;
B. s v conformai semnificaiei semnalelor acestora;
C. s reducei viteza, s v asigurai, iar, dac trenul nu este n
micare, putei s continuai traversarea cii ferate cu atenie.
22.Conductorul autocamionului
poate ptrunde n intersecie?
A. da;
B. nu, n intersecie vor ptrunde
tramvaiul i autoturismul;
C. nu, indicatorul Cedeaz
trecerea l oblig s acorde
prioritate celorlalte vehicule
23.Ce autovehicule pot ptrunde n
42

intersecie?
A. troleibuzul i motocicleta;
B. motocicleta i autocamionul;
C. troleibuzul.
24.Cnd suntei obligat s oprii autovehiculul?
A. la semnalele ndrumtorilor de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. la semnalele conductorilor de vehicule care vireaz la dreapta;
C. la semnalele conductorilor vehiculelor care circul din sens
invers.
25. La semnalul dat de personalul autorizat din zona lucrrilor pe
drumurile publice, prin rotirea vioaie a braului, avei obligaia:
A. s mrii viteza de deplasare a autovehiculului;
B. s ocolii obstacolul creat n carosabil, circulnd n sens giratoriu;
C. s ocolii obstacolul indicat de acesta.
26. Cum vei proceda la semnalul
poliistului, atunci cnd conducei
autoturismul din imagine?
A. oprii, deoarece semnalul vi se
adreseaz;
B. v continuai deplasarea,
deoarece semnalul nu vi se
adreseaz;
C. schimbai direcia de mers spre
stnga.
27. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. ndrumtorii de circulaie ai Ministerului Aprrii;
B. un conductor auto rmas n pan, pentru a-l remorca;
C. poliitii comunitari.
28.Prin intersecia prezentat pot
trece:
A. tramvaiul 1 i autoturismul;
43

B. bicicleta;
C. tramvaiul 1 i tramvaiul 2.
29.Scoaterea, pe partea lateral din dreapta, a bastonului
reflectorizant de ctre poliistul care nsoete o coloan oficial de
autovehicule oblig conductorii care circul n spatele acesteia:
A. s reduc imediat viteza i s circule ct mai aproape de marginea
drumului;
B. s opreasc ct mai aproape de marginea drumului, iar acolo unde
este posibil, s scoat vehiculul n afara prii carosabile;
C. s reduc viteza i s ias n afara drumului imediat ce este
posibil, prin viraj la dreapta.
30.La semnalul poliistului avnd braul stng ntins orizontal,
orientat cu faa ctre autovehiculul care se apropie, conductorul
auto trebuie:
A. s reduc viteza;
B. s opreasc imediat;
C. s continue deplasarea.
31.La semnalul poliistului trebuie
s opreasc:
A. autoturismul i autocamionul;
B. autocamionul i bicicleta;
C. bicicleta i autoturismul.

32.Ce semnific aceast poziie a


poliistului rutier?
A. nu avei nicio obligaie;
B. oprire;
C. drum blocat.

44

33. Poliistul nu permite trecerea:


A. tramvaiului;
B. camionului;
C. autoturismului verde.

34.Care dintre vehicule trebuie s


opreasc la semnalul poliistului?
A. toate vehiculele;
B. tramvaiele i autoturismul;
C. bicicleta.
35.La semnalul nevztorilor care traverseaz strada suntei obligat:
A. s reducei viteza autovehiculului i s circulai cu atenie;
B. s oprii autovehiculul;
C. s reducei viteza autovehiculului i s claxonai
36.Bastonul alb, ridicat de un pieton care traverseaz strada printr-un
loc nesemnalizat i nemarcat, v oblig:
A. nu avei nicio obligaie, ntruct locul nu este marcat sau
semnalizat;
B. s oprii imediat autovehiculul, pentru a permite trecerea
pietonului;
C. s reducei viteza i s circulai cu atenie.

37.Ce indic semnalul poliistului?


A. oprire;
B. mrii viteza;
C. reducei viteza.

45

38. Care dintre autovehicule au


dreptul s intre n intersecie?
A. autocamionul i motocicleta;
B. autoturismul i autocamionul;
C. autoturismul i motocicleta.
39. La semnalul poliistului situat ntr-o intersecie, cu braul ridicat
vertical, avei obligaia:
A. s circulai cu pruden maxim;
B. s reducei viteza;
C. s oprii, indiferent din ce direcie circulai.
40. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul care circul n
zona de frontier?
A. s opreasc imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale
poliitilor de frontier aflai n zona de competen;
B. s reduc viteza sub limita legal;
C. s circule cu faza de ntlnire n funciune, deoarece se afl n
zona de frontier
41. Autoturismul poate ptrunde n
intersecia prezentat?
A. da;
B. numai n caz de urgen;
C. nu, n intersecie poate ptrunde
numai bicicleta.

42. Ce obligaii v revin la semnalul agentului de cale ferat de la


trecerile la nivel, executat cu un dispozitiv cu lumin roie ori cu
bastonul fluorescent-reflectorizant?
A. s reducei viteza doar pn traversai calea ferat;
B. s oprii autovehiculul;
C. s reducei viteza i s oprii numai dac circul un vehicul
feroviar

46

43. Semnalul poliistului indic:


A. circulaia pe direcia nainte nu este
posibil;
B. oprire;
C. circulaia prin intersecie se va face
cu vitez redus
44.Cum procedai la semnalul poliistului cu braul ridicat vertical?
A. oprii, indiferent din ce direcie v apropiai, i ateptai urmtorul
su semnal;
B. reducei viteza i circulai n direcia permis de poziia braului;
C. reducei viteza i l ocolii
45.Semnalul agenilor cilor ferate, executat cu un fanion rou, aflai
la trecerea la nivel cu o cale ferat industrial din orae, v oblig:
A. s reducei viteza, s v asigurai, iar dac trenul este la mai mult
de 50 m de pasaj, s trecei cu atenie;
B. s oprii;
C. nu avei nicio obligaie, deoarece agentul dirijeaz manevrele
garniturii de tren.
46.Braele ntinse orizontal, ale poliistului care dirijeaz circulaia,
semnific:
A. oprire pentru toi participanii la trafic care, indiferent de sensul lor
de mers, circul din direcia sau direciile intersectate de braele
ntinse ale acestuia;
B. oprire pentru toi participanii la trafic care circul numai din
spatele acestuia;
C. oprire pentru toi participanii la trafic care circul numai din faa
acestuia.
47.Ce obligaii avei dac suntei oprit regulamentar de ctre un
poliist rutier?
A. s rmnei n vehicul, cu minile pe volan, respectnd indicaiile
poliistului;
B. s cobori din vehicul pentru a prezenta permisul de conducere;
C. s cobori din vehicul pentru a lua la cunotin abaterea comis.
47

48. Cum procedai n situaia n care semnalul rou al semaforului


este n funciune, iar poliistul v adreseaz semnalul de a trece?
A. ateptai apariia semnalului de culoare verde, care v permite s
circulai cu autovehiculul prin intersecie;
B. atragei atenia poliistului c exist neconcordan ntre semnalul
su i cel al semaforului;
C. respectai semnalul poliistului.
49.Cum procedai dac v aflai n
autoturismul rou i observai c de
pe drumul fr prioritate se apropie o
coloan cu regim prioritar?
A. v continuai drumul, deoarece
avei prioritate de trecere n sensul
giratoriu;
B. oprii i acordai prioritate coloanei
cu regim prioritar;
C. virai la dreapta i prsii
intersecia.
50.Poliistul din intersecie
semnalizeaz conductorul auto s
mreasc viteza. Cum trebuie s
procedeze acesta?
A. s respecte semnalul poliistului;
B. s atepte lumina verde a
semaforului;
C. s acorde prioritate, apoi s i
continue deplasarea.
51.Rotirea vioaie a braului poliistului semnific:
A. mrirea vitezei de deplasare sau grbirea traversrii drumului de
ctre pietoni;
B. oprirea temporar a circulaiei;
C. reducerea vitezei de deplasare.

48

52.Ce indic semnalul agentului de


circulaie?
A. reducei viteza;
B. oprire;
C. mrii viteza.
53.Cum trebuie s procedeze conductorul de autovehicul atunci
cnd, ntr-o intersecie, ntlnete un poliist orientat cu faa spre el,
care i face semn s-i continue deplasarea?
A. oprete pn cnd poliistul i schimb poziia;
B. fiind un semnal n afara Regulamentului, oprete i ateapt
revenirea la o poziie care s-i permit continuarea drumului;
C. se conformeaz semnalului poliistului.
54.Ce indic aceast poziie a poliistului
rutier?
A. reducei viteza;
B. mrii viteza;
C. oprire.
55. Semnalul poliistului din autovehiculul
de poliie semnific:
A. oprire;
B. mrii viteza;
C. reducei viteza.
56.Viteza se reduce la semnalul:
A. personalului autorizat din zona lucrrilor drumului public;
B. agentului de cale ferat;
C. poliistului de frontier.
57.Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele
adresate de:
A. personalul autorizat de la trecerile la nivel cu calea ferat
industrial;
B. conductorii unor grupuri organizate;
C. nevztorii, prin ridicarea bastonului alb, atunci cnd acetia
traverseaz strada.
49

58.Suntei obligat s oprii autovehiculul pe care l conducei:


A. la semnalul poliistului care dirijeaz circulaia;
B. la semnalul poliistului, dar numai dac acesta corespunde
semnalului de culoare roie al semaforului;
C. la semnalul pietonilor care traverseaz strada pe la colul
interseciei fr marcaje.

RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

A
C
B
A
C
C
A
B
A
A
B
A
A
C
B
B
B
C
C
A

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

B
A
B
A
A
B
A
B
B
B
B
B
A
B
B
B
C
C
C
A

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58

C
B
B
A
B
A
A
C
B
A
A
B
C
C
A
ABC
C
A

SEMNALE LUMINOASE
1. V putei apropia de vehiculul din
fa?
50

A. da;
B. nu, pentru c astfel blocai
intersecia;
C. legea nu prevede obligaii n
aceast situaie.
2.Cum vei proceda corect n
intersecia dat?
A. respectai indicaiile semnalului
luminos, dac toate semafoarele au
aceeai culoare, n acelai timp;
B. respectai regulile generale de
circulaie, dac semafoarele nu au
aceeai culoare;
C. respectai semnificaia semnalului
luminos pentru virajul la stnga.
3.Cum trebuie s procedai n situaia
prezentat?
A. reducei viteza i oprii la limita de
vizibilitate maxim;
B. reducei viteza i oprii n dreptul
ultimului panou suplimentar;
C. reducei viteza i v asigurai c
putei traversa fr niciun pericol.
4.Cum procedai n intersecia care
urmeaz?
A. traversai fr s acordai
prioritate;
B. traversai dup ce acordai
prioritate de dreapta;
C. traversai dup ce acordai
prioritate de stnga
5. Semaforul de avertizare constituit dintr-un corp de iluminat de
culoare galben intermitent v oblig:
A. s acordai prioritate de trecere;

51

B. s circulai cu vitez redus;


C. s oprii n orice situaie.
6.Cnd este interzis schimbarea direciei de mers la dreapta, dei
este n funciune semnalul verde?
A. cnd semaforul nu este nsoit de un semn adiional ce conine o
sgeat cu vrful ctre dreapta;
B. cnd la dreapta se afl o strad cu sens unic;
C. cnd banda pe care se afl ncadrat conductorul de vehicul este
semnalizat cu indicator i marcaj direcional care indic mersul
nainte.
7. Autovehiculul din faa dvs.
traverseaz intersecia. Cum vei
proceda?
A. executai aceeai manevr, dac
nu sunt alte obligaii;
B. oprii, deoarece trebuie s v
asigurai;
C. cedai trecerea autovehiculelor
care vin din dreapta.
8. V putei apropia de vehiculul din
fa?
A. da;
B. nu, pentru c astfel blocai
intersecia;
C. legea nu prevede obligaii n
aceast situaie.
9.n aceast situaie trebuie s cedai
trecerea vehiculului din dreapta?
A. da, deoarece se aplic regula
prioritii de dreapta;
B. da, deoarece v intersectai cu un
drum prioritar;
C. nu, deoarece semaforul este pe
culoarea verde.

52

10.Cum este corect s procedai dac


semafoarele funcioneaz cu lumina
galben intermitent?
A. reducei viteza i traversai
intersecia;
B. reducei viteza i cedai trecerea;
C. oprii i cedai trecerea
11.Cnd semaforul este nsoit de lumina intermitent de culoare
verde, sub forma unei sgei pe fond negru ctre dreapta, avei
urmtoarea obligaie:
A. niciuna, indicatorul fiind de informare;
B. niciuna, ntruct indicatorul nu vi se adreseaz;
C. s circulai numai n direcia indicat, oricare ar fi n acel moment
semnalul n funciune al semaforului.
12. Semaforul instalat pe trotuar are n funciune semnalul rou, iar cel
suspendat, pentru direcia de mers la stnga, semnalul verde.
Conductorul de vehicul care dorete s mearg nainte are dreptul s
intre n intersecie?
A. da, deoarece semaforul suspendat are semnalul verde n funciune;
B. nu, deoarece semaforul de pe trotuar, care i se adreseaz, are
semnalul rou n funciune;
C. nu, deoarece deplasarea pe direcia nainte este permis numai
atunci cnd semnalul verde este n funciune la ambele semafoare.
13.Dac ntr-o intersecie conductorul de vehicul ntlnete semnalul
verde al semaforului, precum i indicatorul Cedeaz trecerea, el este
obligat:
A. s respecte semnificaia semnalului verde;
B. s respecte semnificaia indicatorului;
C. s respecte semnificaia semnalului verde, acordnd prioritate de
trecere vehiculelor care circul pe drumul prioritar.
14.Cum procedai cnd v apropiai de o intersecie unde, n afara
semaforului care are n funciune semnalul de culoare verde, ntlnii
i indicatorul Cedeaz trecerea?
A. respectai semnificaia culorii semaforului;
B. respectai semnificaia indicatorului rutier;
53

C. respectai semnificaia semaforului i acordai prioritate de trecere


vehiculelor care circul pe drumul prioritar.
15. Semnalul luminos intermitent de culoare alb, avnd cadena lent,
funcioneaz:
A. pe timpul ct semnalele luminoase de culoare roie de la trecerea la
nivel cu calea ferat sunt stinse;
B. pe timpul ct semnalele luminoase ale semaforului defect sunt
stinse;
C. pe timpul ct barierele ori semibarierele sunt n curs de coborre
sau de ridicare.
16.Ce semnificaie are lumina de culoare roie a semaforului?
A. oblig att conductorii de vehicule ct i pietonii s se opreasc;
B. i oblig la oprire doar pe conductorii auto care circul pe direcia
nainte, permind n unele situaii virajul la dreapta, pietonilor fiindu-le
interzis traversarea;
C. nu permite intrarea n intersecie a autovehiculelor, ci doar
traversarea strzii de ctre pietoni.
17.Cum procedai la apropierea de o intersecie n care semnalul
luminos ori un indicator de prioritate permite intrarea, dar n care
riscai s rmnei imobilizat din cauza aglomerrii circulaiei?
A. v este interzis intrarea n intersecie;
B. v continuai deplasarea, deoarece avei prioritate;
C. nu v revine nicio obligaie.
18.Care dintre autovehicule pot
traversa intersecia din imagine?
A. niciunul;
B. autocamionul i autobuzul;
C. autoturismul galben i
autoturismul rou.

54

19. Ce semnific semnalul rou al


semaforului, care funcioneaz
concomitent cu cel galben?
A. semaforul este n regim de avarie;
B. trecerea unei coloane de vehicule;
C. oprire.
20.Semnalul de culoare galben al semaforului:
A. permite intrarea n intersecie, dac urmeaz dup lumina verde;
B. permite schimbarea direciei de mers ctre dreapta;
C. interzice intrarea n intersecie, dac vehiculul poate fi oprit n
condiii de siguran.
21. Cum vei proceda corect n
intersecia dat?
A. respectai indicaiile semnalului
luminos, dac toate semafoarele au
aceeai culoare, n acelai timp;
B. respectai regulile generale de
circulaie, dac semafoarele nu au
aceeai culoare;
C. respectai semnificaia semnalului
luminos pentru virajul la stnga.
22.Care autoturism i continu
deplasarea prin intersecie?
A. autoturismul alb;
B. autoturismul rou;
C. autoturismul albastru.
23.Semnalul verde al semaforului v
permite:
A. s circulai pe direcia nainte sau
la stnga;
B. s circulai n orice direcie;
C. s circulai pe direcia nainte sau
55

la dreapta.
24.Semnalul galben intermitent al semaforului:
A. anun apariia semnalului rou;
B. oblig conductorii vehiculelor s reduc viteza i s circule
respectnd regulile de circulaie aplicabile n acea intersecie;
C. interzice intrarea n intersecie.
25,Interzicerea trecerii la nivel cu calea ferat curent, prevzut cu
instalaii de semnalizare automat fr bariere, se realizeaz prin:
A. dispozitivele cu lumini intermitent-alternative roii i stingerea
semnalizrii reprezentat de lumina intermitent alb;
B. semnalele luminoase intermitente de culoare alb;
C. dispozitivele optice cu lumini alternative roii i albe.
26.Ce obligaii avei dac luminile
roii se aprind i se sting alternativ?
A. reducei viteza i, dup ce v
asigurai, v continuai deplasarea;
B. reducei viteza i oprii numai n
cazul n care se apropie un tren;
C. oprii fr a depi indicatorul
27.n care dintre urmtoarele situaii conductorilor de vehicule le este
interzis s execute virajul spre stnga la lumina de culoare verde a
semaforului electric?
A. cnd ntlnesc indicatorul nainte sau la stnga;
B. cnd se afl pe o strad cu sens unic;
C. cnd ntlnesc indicatorul nainte sau la dreapta.
28.Semnalul verde al semaforului permite deplasarea:
A. pe oricare direcie, dac printr-un mijloc de semnalizare nu se
dispune altfel;
B. numai pe direcia nainte;
C. pe oricare direcie, dac vehiculul se afl pe banda din mijloc.
29. Ce obligaii i revin conductorului de vehicul n momentul
apropierii de o intersecie, dac semnalul verde se schimb cu cel
galben?
56

A. s grbeasc traversarea;
B. s traverseze intersecia cu vitez redus;
C. s opreasc autovehiculul n faa marcajului de oprire sau a
marcajului pentru trecerea pietonilor ori n dreptul semaforului.
30.Lumina galben intermitent instalat n zona trecerilor pentru
pietoni v oblig la:
A. reducerea vitezei, avnd grij s ferii pietonii care traverseaz;
B. reducerea vitezei i folosirea luminii farurilor, pentru avertizarea
pietonilor care intenioneaz s se angajeze n traversare;
C. reducerea vitezei i respectarea semnalizrii i a regulilor de
circulaie aplicabile n acea zon.
31.La semnalul intermitent de culoare galben:
A. oprii i ateptai culoarea verde;
B. reducei viteza i respectai regulile de circulaie;
C. nu avei nicio obligaie.
32.Cum vei proceda n situaia dat?
A. reducei viteza i traversai cu
atenie;
B. oprii i ateptai apariia luminii de
culoare verde;
C. acordai prioritate pietonilor, dup
care v continuai deplasarea.
33.Cte corpuri de iluminat are semaforul care se adreseaz pietonilor
i biciclitilor?
A. dou corpuri;
B. trei corpuri;
C. patru corpuri.
34.Ce obligaii avei la semnalul galben intermitent al semaforului
electric?
A. oprii, pentru c nu putei intra n intersecie;
B. reducei viteza i v continuai deplasarea cu atenie, ocolind
pietonii;
C. reducei viteza i circulai respectnd regulile aplicabile n acea
intersecie.
57

35. Cum trebuie s procedai n


situaia dat?
A. v continuai deplasarea, deoarece
cele dou lumini roii alternante
indic permisiunea de a traversa
calea ferat;
B. oprii;
C. v continuai deplasarea dac
semibarierele nu sunt coborte nc.
36.Cum vei proceda corect n aceast
intersecie, dac semaforul este
instalat deasupra interseciei?
A. respectai semnificaia
semaforului, indiferent de direcia de
mers, dac acesta este dublat de un
semafor nsoitor nainte de
intersecie;
B. nu avei obligaia de a respecta
indicaia semnalelor luminoase
plasate deasupra interseciei;
C. respectai indicaiile semaforului,
dac vizibilitatea v permite acest
lucru.
37.Semnalul rou al semaforului:
A. oblig conductorii vehiculelor care circul pe direcia nainte s
opreasc;
B. oblig conductorii vehiculelor, indiferent de direcia de deplasare,
s opreasc;
C. permite trecerea autovehiculelor care schimb direcia de mers
spre stnga.
38.n cazul n care, ntr-o intersecie, lng semaforul n stare de
funcionare este instalat indicatorul Oprire, suntei obligat s
respectai:
A. semnificaia indicatorului;
58

B. regula prioritii de dreapta;


C. semnificaia luminii semaforului.
39.Ce vei respecta n intersecia
prezentat?
A. semnificaia luminii semaforului;
B. regula prioritii de dreapta;
C. semnificaia indicatoarelor

40. Cum procedeaz conductorul de autovehicul cnd, la apropierea


de o trecere la nivel cu calea ferat fr bariere, luminile roii din
dreptul indicatorului de atenie n cruce se aprind i se sting
alternativ?
A. reduce viteza i oprete numai n cazul apropierii trenului;
B. oprete vehiculul fr a depi indicatorul;
C. reduce viteza i, dup ce se asigur, i continu deplasarea
41.ntr-o intersecie ntlnii semnalul de culoare verde al semaforului,
precum i indicatorul Oprire. Cum vei proceda?
A. respectai semnificaia indicatorului rutier;
B. respectai semnificaia culorii semaforului;
C. circulai cu atenie i acordai prioritate de trecere vehiculelor de pe
drumul transversal.
42.Ce autovehicul i poate continua
deplasarea n imaginea prezentat?
A. autocamionul;
B. autoturismul verde;
C. autoturismul rou.
43.Cum vei proceda dac intersecia care urmeaz este blocat din
cauza aglomeraiei?
A. oprii i ateptai deblocarea interseciei, dup care v continuai
deplasarea numai la semnalul verde al semaforului;
B. v continuai deplasarea, deoarece semnalul verde v permite acest
59

lucru;
C. claxonai i avansai printre celelalte vehicule.
44.Cum procedeaz conductorul de autovehicul atunci cnd,
apropiindu-se de o trecere la nivel cu calea ferat, prevzut cu
bariere ori semibariere, cele dou lumini roii funcioneaz
intermitent-alternativ?
A. continu deplasarea, dac barierele nu sunt coborte;
B. oprete, deoarece barierele sunt nchise sau urmeaz s coboare;
C. continu deplasarea fr interdicie, deoarece luminile
semnalizeaz doar prezena unei treceri la nivel cu calea ferat.
45.Cnd este permis trecerea la nivel cu o cale ferat fr bariere,
prevzut cu semnalizare luminoas, dac tocmai a trecut un tren?
A. dup ce s-a stins lumina roie intermitent;
B. dup ce a trecut ultimul vagon;
C. atunci cnd pleac vehiculele aflate de cealalt parte a cii ferate.
46. Este permis schimbarea direciei de mers spre stnga de ctre
conductorul autovehiculului ncadrat corespunztor pe banda de
circulaie, dac semaforul pentru aceast manevr indic semnalul
verde, iar cel pentru direcia nainte, semnalul rou?
A. da, deoarece semnalul care i se adreseaz este verde;
B. nu, deoarece unul dintre semnale este rou;
C. nu, deoarece semafoarele sunt defazate.
47. Cum vei proceda corect dac, la apropierea de o trecere la nivel
cu calea ferat curent fr bariere, luminile roii i semnalele sonore
sunt n funciune?
A. reducei viteza i oprii, dac trenul se apropie;
B. grbii trecerea, dac observai c trenul nu se apropie;
C. reducei viteza i oprii, n locul n care exist vizibilitate maxim
asupra cii ferate, fr a trece de indicatoarele sau marcajul de oprire.
48.Cnd deasupra fiecrei benzi de circulaie se afl n funciune cte
un semafor, conductorul trebuie:
A. s respecte semnificaia semnalului luminos al semaforului instalat
deasupra benzii din stnga;
B. s respecte semnificaia semnalului luminos al semaforului instalat
60

pe trotuar;
C. s respecte semnificaia semnalului luminos instalat deasupra
benzii pe care se afl.
49.Dac virai la stnga:
A. ai selectat corect banda de
circulaie, dar oprii, pentru c
semaforul este pe culoarea roie;
B. ai selectat bine banda de
circulaie, deci v continuai
deplasarea;
C. putei vira numai la dreapta.
50. Ce semnificaie are lumina de culoare roie a semaforului, att
pentru conductorii de vehicule, ct i pentru pietoni?
A. i oblig att pe conductori, ct i pe pietoni s se opreasc;
B. i oblig pe conductori s opreasc, iar pe pietoni s traverseze cu
pruden;
C. permite vehiculelor s vireze la dreapta, cu respectarea prioritii.
51.La calea ferat curent prevzut cu bariere, atunci cnd semnalele
sonore i luminoase de culoare roie sunt n funciune, suntei
avertizat c:
A. instalaia de nchidere i deschidere a barierelor nu funcioneaz
normal;
B. trenul se apropie, urmnd ca barierele s se nchid automat;
C. trebuie s traversai de urgen calea ferat.
52.Ce vehicule au voie s ptrund n intersecie la culoarea roie a
semaforului?
A. niciun vehicul, cu excepia celor destinate stingerii incendiilor, ale
ambulanei i ale poliiei, cnd se deplaseaz n aciuni de intervenie
sau n misiuni care impun urgen;
B. autovehiculele care vireaz la stnga;
C. autovehiculele poliiei i cele care execut virajul la stnga.
53.Care dintre autovehicule i poate continua deplasarea?
A. toate trei;
B. autobuzul i autocamionul;
61

C. autoturismul.
54.Cum vei proceda dac la intrarea ntr-o intersecie semaforul este
pe semnalul de culoare verde, dar aceasta este blocat din cauza
aglomeraiei?
A. v continuai deplasarea, deoarece semnalul verde v permite acest
lucru;
B. claxonai i gsii o modalitate de a avansa printre celelalte
vehicule;
C. oprii i ateptai deblocarea, dup care ptrundei n intersecie pe
semnalul verde al semaforului.
55.Cum vei proceda corect dac, la apropierea de o trecere la nivel cu
o cale ferat prevzut cu semibariere automate, semnalele sonore i
luminile roii sunt n funciune?
A. reducei viteza i oprii naintea semibarierelor;
B. ocolii semibariera i v continuai drumul, dac trenul nu se
apropie;
C. mrii viteza pentru a nu fi surprini de nchiderea semibarierei.
RASPUNSURI CORECTE

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

B
C
C
A
B
C
A
B
C
A
C
B
A
A
A
A
A

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37

C
C
C
B
A
C
C
A
C
C
B
B
B
C
B
A
B

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55

B
C
A
B
A
A
C
C
A
A
B
A
B
C
A

62

18
19
20

A
C
C

38
39
40

C
A
B

63

SEMNALELE CONDUCATORILOR DE VEHICULE


1.n aceast situaie, pe lng luminile
de ntlnire trebuie s folosii:
A. luminile de cea;
B. luminile de drum;
C. semnalizatoarele n funciune

2.Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi luminile de ntlnire


pe timp de zi?
A. motocicletele i mopedele;
B. autovehiculele care nsoesc coloane militare sau transport
grupuri de persoane;
C. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport
produse periculoase.
3. Ce mijloace de semnalizare pot fi folosite pentru evitarea unui
pericol imediat, n zona de aciune a indicatorului Claxonarea
interzis?
A. niciun mijloc de semnalizare;
B. att mijloacele de avertizare sonor, ct i cele luminoase;
C. numai mijloacele de semnalizare luminoas.
4. Cnd se folosesc luminile de avarie?
A. cnd un vehicul a rmas n pan sau a fost avariat, fiind imobilizat
pe carosabil;
B. cnd vehiculul se deplaseaz foarte lent i constituie un pericol
pentru ceilali participani la trafic;
C. cnd autovehiculul este remorcat.
5. Schimbarea repetat a luminii de drum cu lumina de ntlnire se
folosete pe timp de noapte:
A. n interseciile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de
ctre un poliist rutier;
B. la semnalizarea conductorului de autovehicule care s-a angajat
ntr-o depire periculoas;
64

C. la ntlnirea vehiculelor care vin din sens opus.


6.Ce msuri trebuie s luai atunci cnd circulai n condiii
atmosferice ce mpiedic mult vizibilitatea?
A. s circulai pe distane scurte i cu luminile de poziie n funciune;
B. s folosii luminile de poziie i s circulai ct mai aproape de
marginea din dreapta a drumului;
C. s folosii luminile de ntlnire.
7.Luminile de poziie se folosesc, pe timp de zi, atunci cnd
autovehiculul este oprit:
A. pentru urcarea sau coborrea pasagerilor;
B. din cauza unor avarii;
C. pentru c vizibilitatea este redus.
8.n ce situaie, pe timp de zi, conductorii auto sunt obligai s
foloseasc luminile de ntlnire?
A. cnd tracteaz alte vehicule;
B. cnd circul pe drumurile judeene;
C. cnd circul cu vitez redus.
9. n situaia dat, pentru a v semnaliza
prezena, vei schimba alternativ
luminile de drum cu luminile de
ntlnire?
A. da, dup trecerea autocamionului;
B. nu;
C. se folosesc numai luminile de drum.
10.Ce obligaii v revin atunci cnd conducei un autovehicul pe
timpul nopii i v apropiai de un alt autovehicul care circul n faa
dvs.?
A. s reducei viteza i s circulai cu atenie sporit;
B. s nu v angajai n depirea acestuia;
C. s folosii luminile de ntlnire de la o distan de cel puin 100 m.
11.n aceast situaie, cum putei
staiona regulamentar?
A. cu toate luminile stinse;
65

B. numai cu luminile de poziie;


C. numai cu luminile de avarie.
12.Ce culoare pot avea lmpile cu lumin intermitent din spatele
autovehiculului?
A. roie sau alb;
B. roie sau galben;
C. galben sau alb.
13. De la ce distan fa de vehiculul care circul din sens opus, pe
timp de noapte, conductorul unui autovehicul este obligat s
foloseasc lumina de ntlnire?
A. de la cel puin 100 m;
B. de la cel puin 150 m;
C. de la cel puin 200 m.
14.n aceast situaie vei circula cu:
A. luminile de drum;
B. luminile de ntlnire;
C. luminile de poziie.

15.Pe ploaie vei aprinde luminile de


cea din spate?
A. dac exist n dotare;
B. da;
C. nu.

66

16.V este permis s claxonai un


biciclist nainte de a-l depi?
A. da, dac distana este de peste 25 m;
B. nu;
C. numai n reprize foarte scurte.
17.Ce obligaii avei dac ntlnii un vehicul cu semnalele speciale de
avertizare luminoase de culoare albastr n funciune?
A. nicio obligaie, deoarece semnalul albastru se adreseaz coloanelor
n micare;
B. oprii ct mai aproape de marginea drumului;
C. acordai prioritate vehiculului de mai sus.
18.Suntei obligat s folosii luminile de ntlnire n timpul zilei:
A. pe toate categoriile de drumuri;
B. pe drumurile judeene, comunale i locale;
C. pe autostrzi, drumuri expres i naionale europene.
19. Ce obligaii i revin conductorului auto cnd constat, noaptea, c
lumina farurilor nu se mai aprinde?
A. s foloseasc luminile de poziie pn ajunge ntr-un loc de parcare
unde poate remedia defeciunea;
B. s asigure funcionarea cel puin a luminii de ntlnire din stnga a
autovehiculului i a unei lumini de poziie din spate;
C. s circule cu atenie pn la primul service auto.
20. Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi n timpul zilei
luminile de ntlnire?
A. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport
produse periculoase;
B. autovehiculele ce se deplaseaz cu vitez mare;
C. autovehiculele pentru transport public de persoane.
21.Cnd se folosesc luminile de avarie?
A. cnd se circul n coloan, cu vitez redus;
B. cnd vehiculul se deplaseaz foarte lent, din motive obiective;
C. cnd se circul pe un drum alunecos.
67

22.Cum vei proceda corect atunci cnd circulai pe timpul nopii, n


condiii atmosferice ce mpiedic mult vizibilitatea?
A. oprii i ateptai modificarea condiiilor atmosferice;
B. folosii luminile de drum i circulai ct mai aproape de marginea
din dreapta a drumului;
C. folosii luminile de ntlnire i semnalizai prin schimbarea luminii
de ntlnire cu cea de drum, la trecerea prin interseciile cu circulaie
nedirijat.
23. Dac un drum public este neiluminat, este permis staionarea
vehiculelor pe partea carosabil?
A. da, dac sunt aprinse luminile de poziie sau de staionare;
B. da, dar numai n interiorul localitilor;
C. nu.
24.Cum poate fi meninut luminozitatea farurilor n condiii
meteorologice nefavorabile?
A. prin reglarea periodic a fasciculului luminos;
B. pstrnd curate permanent farurile;
C. folosind numai lumina de drum.
25. Ce obligaii revin conductorilor de vehicule la trecerea
autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune
mijloacele speciale de avertizare luminoas de culoare albastr i pe
cele de avertizare sonor?
A. s reduc viteza, s circule ct mai aproape de marginea drumului
n sensul de deplasare i s acorde prioritate de trecere;
B. s mreasc viteza pentru a nu incomoda circulaia;
C. s opreasc imediat, pe acostament sau, n lipsa acestuia, ct mai
aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, n sensul
de deplasare
27.n situaia dat, vei circula:
A. fr lumini;
B. numai cu luminile de poziie;
C. cu luminile de ntlnire.
27.Cum procedeaz conductorul de autovehicule noaptea, cnd este
68

orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circul din sens opus?
A. pune sau menine n funciune faza de drum, pentru a observa mai
bine drumul pe direcia de deplasare;
B. aprinde alternativ faza de drum i de ntlnire, pentru a-l ateniona
pe cellalt conductor c circul incorect;
C. menine n funciune luminile de ntlnire, reduce viteza de
deplasare i oprete dac este cazul.
28.Cum trebuie s procedai atunci cnd un autobuz colar oprete cu
luminile de avarie aprinse?
A. luminile intermitente de avertizare ale autobuzelor colare v oblig
s oprii;
B. circulai cu atenie sporit;
C. nu avei nicio obligaie.
29. Cnd ninge abundent vei folosi:
A. luminile de poziie;
B. claxonul;
C. luminile de ntlnire ale farurilor.

30.De la ce distan trebuie s foloseasc un conductor de


autovehicul mijloacele de avertizare sonor, pentru a preveni pietonii
i pe ceilali conductori de vehicule?
A. legea nu prevede o anumit distan;
B. de la cel mult 30 m de acetia;
C. de la cel puin 25 m de acetia.
31.Ce obligaii v revin atunci cnd, pe un drum public, ntlnii
autovehicule aparinnd Serviciului de Ambulan sau Serviciului
Romn de Informaii, care folosesc mijloacele de avertizare luminoas
i sonor?
A. s oprii imediat pe dreapta prii carosabile;
B. s circulai n regim normal, dar cu pruden i folosind luminile
intermitente de avarie;
C. s reducei viteza i s eliberai banda pe care v deplasai sau s
circulai ct mai aproape de bordur ori acostament.
69

32.Este permis folosirea luminilor de


cea noaptea, dac cerul este senin?
A. Regulamentul nu precizeaz;
B. da;
C. nu.
33.Ce obligaii revin conductorilor de vehicule la trecerea
autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune
mijloacele speciale de avertizare luminoas de culoare roie i pe cele
de avertizare sonor:
A. s opreasc imediat pe acostament sau, n lipsa acestuia, ct mai
aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, n sensul
de deplasare;
B. s reduc viteza i s circule ct mai aproape de marginea drumului
n sensul de deplasare;
C. s scoat vehiculul n afara drumului, indiferent prin ce mijloace
34.Cum se semnalizeaz, noaptea, intenia de a depi alt vehicul,
ntr-o localitate, pe un drum neiluminat?
A. cu faza de drum a luminii farurilor;
B. cu luminile indicatoare de direcie;
C. prin folosirea combinat a fazei scurte i a semnalului sonor.
35.Ce mijloace de semnalizare pot fi folosite pentru evitarea unui
pericol imediat, n zona de aciune a indicatorului Claxonarea
interzis?
A. niciun mijloc de semnalizare;
B. att mijloacele de avertizare sonor, ct i cele luminoase;
C. numai mijloacele de semnalizare luminoas.
36.Braul stng, ntins orizontal, al unui biciclist semnific:
A. intenia de a schimba direcia de mers la stnga sau de a depi;
B. intenia de a opri;
C. faptul c nu trebuie s fie depit
37.Care este semnalizarea specific mersului napoi?
A. claxonatul intermitent, pentru a-i ateniona pe participanii la trafic
din spatele vehiculului;
70

B. semnalizarea cu luminile de mers napoi din dotarea


autovehiculului;
C. folosirea luminilor de avarie.
38. n care dintre situaii conductorul de autovehicule este obligat, pe
timp de noapte, s schimbe lumina de drum cu cea de ntlnire?
A. cnd drumul este neiluminat;
B. cnd circul n localitate, pe un drum cu mai multe benzi pe sens;
C. n cazul n care din sens opus se apropie un autovehicul, de la o
distan de cel puin 200 m.
39.Ce se nelege prin distana de cel puin 50 m de la care
conductorul de autovehicul este obligat s semnalizeze intenia de a
depi n localitate?
A. distana dintre autovehiculul care depete i cel care urmeaz s
fie depit;
B. distana dintre locul n care s-a semnalizat intenia de a depi i
locul n care se schimb poziia de mers a autovehiculelor pentru
nceperea depirii;
C. distana dintre autovehiculul angajat n depire i locul unde
efectueaz depirea
40. Luminile de avarie se folosesc n urmtoarea situaie:
A. cnd suntei dezorientat n privina traseului de urmat;
B. cnd vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabil sau n
timp ce suntei remorcat;
C. cnd luminile de drum s-au defectat.
41.Cum trebuie s semnalizai intenia de a depi alte vehicule, atunci
cnd conducei autovehiculul noaptea, pe un drum neiluminat dintr-o
localitate?
A. cu luminile farurilor;
B. prin folosirea luminii de drum sau a claxonului;
C. cu luminile indicatoare de direcie.
42.Ce obligaii avei dac ntlnii un vehicul care semnalizeaz cu
luminile speciale de avertizare de culoare albastr i semnalele
sonore?
A. nicio obligaie, deoarece semnalul albastru se adreseaz coloanelor
n micare;
B. oprii ct mai aproape de marginea drumului;
71

C. reducei viteza, circulai ct mai aproape de bordur sau


acostament i acordai prioritate vehiculului respectiv.
43.Este permis montarea, de ctre deintorul unui autovehicul, a
unui alt avertizor sonor n afara celui omologat de ctre autoritatea
competent?
A. Regulamentul nu prevede nimic n acest sens;
B. da, cu condiia ca acesta s nu fie deranjant din punct de vedere
sonor;
C. nu.
44.Ce reprezint distana de 50 m necesar pentru semnalizarea
schimbrii direciei de mers n localiti?
A. distana fa de vehiculul care se deplaseaz n spatele dvs.;
B. distana fa de locul n care se termin executarea manevrei de
depire;
C. distana dintre locul n care se semnalizeaz intenia de a depi i
locul n care se ncepe manevra.
45.Utilizarea frnei de serviciu este semnalizat cu:
A. luminile de culoare portocalie;
B. luminile de avarie din fa i din spate;
C. luminile roii din spate.
46. Un vehicul are luminile de avarie aprinse. Ce trebuie s avei n
vedere?
A. vehiculul va vira la dreapta sau la stnga;
B. vehiculul este parcat;
C. vehiculul a rmas n pan sau este remorcat.
47.ntr-o intersecie, prezena unei ambulane ce se deplaseaz la o
intervenie oblig pe ceilali conductori:
A. s reduc viteza i s-i continue drumul cu atenie;
B. s respecte semnificaia culorii semaforului;
C. s acorde prioritate de trecere ambulanei.
48.Cum trebuie s avei reglat sistemul de lumini pentru circulaia pe
timp de noapte?
A. astfel nct s vedei i s fii vzut, fr a-i stnjeni pe ceilali
participani la trafic;
72

B. s vedei ct mai bine n fa, indiferent dac sunt deranjai ceilali


participani la trafic cu care v ntersectai;
C. s asigurai, cel puin, funcionarea farului din partea dreapt.
49.Care autovehicule pot fi echipate cu lumini speciale de avertizare
de culoare albastr?
A. legea nu prevede;
B. orice autovehicul pentru care se obine aprobarea poliiei rutiere;
C. vehiculele apartinnd poliiei, jandarmeriei i poliiei de frontier.
50. n aceast situaie, pe lng luminile
de ntlnire trebuie s folosii:
A. luminile de cea;
B. luminile de drum;
C. semnalizatoarele n funciune

51. Ce se nelege prin distana de 100 m pentru semnalizarea


schimbrii direciei de mers n afara localitii?
A. distana fa de vehiculul care circul din spate;
B. distana parcurs din momentul semnalizrii inteniei de a efectua
manevra i locul unde se produce schimbarea direciei de mers;
C. distana fa de locul terminrii manevrei de depire.
52.Cum trebuie s procedai atunci cnd intrai, pe timp de zi, ntr-un
tunel iluminat necorespunztor?
A. claxonai;
B. aprindei luminile de ntlnire;
C. aprindei lumina intermitent de avertizare.
53. n care dintre situaii se poate folosi semnalizarea cu mijloace de
avertizare sonor ntr-o localitate n care claxonatul este interzis?
A. la trecerile pentru pietoni;
B. n interseciile nedirijate;
C. ori de cte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat
54.Ct timp trebuie meninut semnalizarea schimbrii direciei de

73

mers?
A. 10 secunde de la nceperea manevrei;
B. pe ntreaga durat a executrii manevrei;
C. legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect.
55.Avertizarea sonor se folosete:
A. ori de cte ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat;
B. la trecerea pe lng bicicliti;
C. n localiti, la apropierea de o trecere pentru pietoni.
56.Suntei obligat s semnalizai orice schimbare a direciei de mers?
A. numai dac sunt vehicule care v urmeaz;
B. numai n localiti;
C. da.
RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

A
ABC
B
ABC
A
C
C
A
A
C
A
B
C
B
C
A
C
C
B
A

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

B
C
A
B
A
C
C
B
C
C
C
C
A
B
B
A
B
C
B
B

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56

C
C
C
C
C
C
C
A
C
A
B
B
C
B
A
C

74

PLECAREA DE PE LOC,POZITIA IN TIMPUL MERSULUI,


PRESELECTIA
1.Care este traseul de urmat pentru
autoturismul din imagine?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. oricare dintre cele dou, dac
respect toate prevederile legii.
2. Este obligat conductorul unui vehicul s foloseasc banda
suplimentar, la urcarea n ramp, dac viteza sa este mai mic dect
cea nscris pe indicator?
A. nu, deoarece banda este destinat vehiculelor care se deplaseaz
cu o vitez egal sau superioar celei precizate de indicator;
B. da;
C. nu, fiind obligat n toate situaiile s circule doar pe banda de lng
marginea drumului.
3.Cum vei proceda noaptea, cnd vizibilitatea este redus din cauza
ceii, din punct de vedere al circulaiei preventive?
A. circulai ct mai aproape de axul drumului;
B. circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului
public;
C. pstrai o distan egal ntre axa drumului i marginea din dreapta
a prii carosabile, rulnd cu o vitez care s asigure oprirea ntr-un
spaiu mai mic dect cel de vizibilitate.
4.La plecarea de pe loc cu autovehiculul, v revin urmtoarele
obligaii:
A. s evitai ambalarea excesiv a motorului;
75

B. s evitai bruscarea comenzilor autovehiculului;


C. s acordai prioritate de trecere vehiculelor care circul pe drum,
indiferent de direcia de mers.
5. Ce obligaii are conductorul unui vehicul atunci cnd dorete s
intre sau s ias dintr-un rnd de vehicule staionate?
A. s se asigure c distana dintre vehicule este suficient pentru
parcarea vehiculului;
B. s semnalizeze i s se asigure c poate executa manevra;
C. s nu execute manevra n zona de aciune a indicatorului
Staionarea interzis.
6.Cum procedeaz conductorul de autovehicul care intenioneaz s
circule pe direcia nainte printr-o intersecie nedirijat?
A. reduce viteza i acord prioritate tuturor vehiculelor;
B. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care vin din dreapta
sa;
C. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care circul din sens
opus i urmeaz s schimbe direcia de mers spre stnga.
7.Pe drumul public cu cel mult dou benzi pe sens i cu o a treia
band pe care este amplasat linia tramvaiului lng axa drumului,
conductorii de vehicule:
A. pot folosi banda pe care este amplasat linia tramvaiului, fr s
incomodeze circulaia acestuia;
B. nu pot folosi banda pe care este amplasat linia tramvaiului;
C. legal, nu este prevzut.
8.Care dintre autoturisme s-a ncadrat
corect pentru a schimba direcia de
mers?
A. autoturismul rou;
B. autoturismul albastru;
C. ambele autoturisme.

9.Care este traseul optim pentru a


ntoarce n intersecia prezentat?
76

A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. traseul 3.
10. La interseciile fr marcaje, conductorii auto care vor s circule
pe direcia nainte vor ocupa:
A. rndul din stnga;
B. rndul din dreapta;
C. oricare dintre rnduri
11.Schimbarea direciei de mers spre stnga, ntr-o intersecie
neprevzut cu marcaje de ghidare, se face:
A. prin ocolirea centrului imaginar al interseciei;
B. prin stnga centrului imaginar al interseciei, fr a intersecta
traiectoria celor care se deplaseaz din sens opus i care vireaz la
stnga;
C. la libera nelegere cu cei care se deplaseaz din sens opus.
12.Care este traseul recomandat
pentru a vira la stnga?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. virajul la stnga este interzis

13.Ce rnd trebuie s ocupe conductorul de vehicul i de la ce


distan, pentru a se deplasa pe direcia nainte, ntr-o intersecie fr
marcaje din afara localitii?
A. rndul din stnga, de la o distan de cel puin 100 m;
B. rndul din stnga sau din dreapta, de la o distan de cel puin 50
m;
C. rndul din dreapta, de la o distan de cel puin 100 m
14.Cum procedai dac v-ai ncadrat
pe banda din stnga, dei intenionai
77

s virai la dreapta?
A. semnalizai, claxonai i virai la
dreapta;
B. virai la stnga;
C. ntruct din sens opus nu circul
alte vehicule, virai accelerat la
dreapta.
15Cum trebuie s se ncadreze conductorul de autovehicul, dac
intenioneaz s schimbe direcia de mers spre stnga ntr-o
intersecie prin care circul i tramvaie, iar spaiul dintre ina din
dreapta i bordura trotuarului permite deplasarea vehiculelor doar pe
un singur rnd?
A. pe linia tramvaiului;
B. pe singurul rnd rmas la dispoziie, lsnd liber traseul
tramvaiului;
C. n aceast situaie nu se poate schimba direcia de mers spre
stnga.
16.Ce trebuie s avei n vedere la urcarea ntr-un autoturism?
A. s urcai numai pe partea dinspre trotuar;
B. s deschidei ua numai dac circulaia permite acest lucru;
C. urcai fr grij, deoarece vehiculele care circul din spate sunt
obligate s atepte.
17.Pe care dintre cele dou benzi trebuie s se ncadreze
conductorul de vehicul i de la ce distan fa de intersecie, pentru
a schimba direcia de mers spre dreapta, ntr-o localitate?
A. pe banda de lng axul drumului, de la cel puin 100 m;
B. pe banda din dreapta, de la cel puin 50 m;
C. pe oricare band, de la cel puin 50 m.
18.Dac, din motive obiective, v deplasai cu vitez redus, trebuie:
A. s circulai numai pe banda de lng acostament sau bordur;
B. s circulai numai pe banda de lng axul drumului, semnaliznd cu
luminile de avarie;
C. s emitei semnale luminoase i sonore, pentru a preveni orice
posibil eveniment.
78

19.Cum trebuie s procedeze corect conductorul de vehicul, pentru a


trece de pe banda nti a unui drum public pe banda a treia?
A. reduce viteza de mers i trece de pe o band pe alta, asigurndu-se
continuu n oglinda retrovizoare;
B. dac trecerea de pe o band pe alta nu s-a fcut cu cel puin 200 m
nainte de intersecie, manevra nu mai este posibil;
C. se asigur din spate i semnalizeaz intenia de a trece succesiv de
pe banda nti pe a doua, apoi pe a treia.
20.Pe ce band de circulaie v
ncadrai pentru a vira la stnga, ntr-o
intersecie semnalizat cu astfel de
marcaje?
A. pe banda de circulaie nr.1;
B. pe benzile de circulaie nr. 2 si 3;
C. pe banda de circulaie nr. 4.

21.n acest sens giratoriu, suntei


ncadrat corespunztor pentru:
A. a vira la dreapta;
B. a vira la stnga sau pentru a circula
nainte;
C. a circula nainte.
22.Care autoturisme s-au ncadrat
corect pentru a traversa intersecia
prezentat?
A. toate;
B. autoturismul verde i cel rou;
C. autoturismul albastru i cel galben.

23. Ce rnd trebuie s ocupai i de la ce distan, pentru a putea


79

executa virajul la stnga ntr-o intersecie nedirijat?


A. rndul de lng axa drumului, de la o distan de cel puin 50 m;
B. rndul din mijloc, de la o distan de cel puin 100 m;
C. rndul de lng bordur, de la o distan de cel puin 50 m
24.Cum procedeaz conductorul auto cnd iese cu autovehiculul
dintr-o curte sau dintr-un garaj pe un drum public?
A. acord prioritate pietonilor i vehiculelor aflate n mers;
B. solicit s fie pilotat de o alt persoan;
C. folosete avertizorul sonor ziua i pe cel luminos, noaptea.
25.Ai selectat corect banda de
circulaie pentru a vira la stnga n
intersecia care urmeaz?
A. da;
B. nu;
C. suntei obligat s circulai numai
nainte
26.Cum trebuie s procedai corect la
trecerea de pe o band pe alta?
A. v asigurai din spate;
B. v asigurai att din fa, ct i din
spate;
C. v asigurai, semnalizai intenia
(manevra) de a schimba direcia i
respectai semnificaia marcajului
rutier.
27. Intenionai s v punei n micare dintr-o parcare de pe marginea
oselei. n spatele dvs. parcheaz un autoturism. Ce pericol prezint
aceast situaie?
A. niciun pericol;
B. vehiculele care circul din sens opus v pot observa cu ntrziere;
C. din cauza vizibilitii reduse din spate, vehiculele care vin din urm
pot observa cu ntrziere semnalizarea vehiculului dvs.

80

28. Care dintre participanii la traficul rutier au obligaia de a respecta


regulile de circulaie pe drumurile publice din interiorul localitilor?
A. toi participanii la traficul rutier, indiferent de situaie;
B. conductorii auto, att cei amatori, ct i cei profesioniti, att ziua,
ct i noaptea;
C. conductorii autovehiculelor destinate transportului n comun,
avnd n vedere destinaia autovehiculelor pe care le conduc.
29.Ce trebuie s verificai la un autoturism cu rulot, nainte de a porni
la drum?
A. dac sistemul de alimentare cu ap al rulotei funcioneaz;
B. dac vizibilitatea n spate, prin oglinzile retrovizoare, este asigurat;
C. dac persoanele transportate n rulot poart centura de siguran.
30.Ce obligaii v revin la executarea manevrei de trecere a vehiculului
de pe o band pe alta?
A. s semnalizai din timp i s v asigurai c putei efectua manevra
fr a perturba circulaia sau fr a pune n pericol sigurana celorlali
participani la trafic;
B. s v asigurai din spate;
C. s v asigurai din fa i din spate.
31. Ce obligaii are conductorul de vehicul care intenioneaz s intre
pe prima strad la dreapta, ntr-o intersecie cu sens giratoriu?
A. ocolete sensul giratoriu, apoi schimb direcia de mers spre
dreapta;
B. semnalizeaz intenia de a executa manevra, se asigur, se
angajeaz ct mai aproape de marginea din dreapta, apoi intr pe
strada respectiv;
C. oprete autovehiculul, se asigur i execut schimbarea direciei de
mers spre dreapta
32.Care dintre autoturismele din
imagine circul corect n intersecie?
A. autoturismul mov i cel rou;
B. autoturismul albastru i cel rou;
C. toate cele patru autoturisme

81

33. Pentru a vira la stnga:


A. autoturismele vor folosi
traiectoriile care ocolesc prin stnga
centrul imaginar al interseciei;
B. autoturismul rou va ceda trecerea;
C. autoturismul rou va trece prin
spatele celui albastru.
34.n aceast situaie, intenionai s
virai pe prima strad la dreapta. Ce
obligaii avei?
A. oprii, v asigurai, apoi schimbai
direcia de mers spre dreapta;
B. ocolii sensul giratoriu, apoi
schimbai direcia de mers spre
dreapta;
C. semnalizai intenia de a executa
manevra, v asigurai, v angajai ct
mai aproape de marginea din dreapta,
apoi virai la dreapta.
35.Cum procedai n aceast situaie,
dac circulaia este blocat?
A. nu ptrundei n intersecie pn la
deblocarea acesteia;
B. nu avei obligaia de a ceda
trecerea;
C. vei depi coloana din fa prin
stnga.
36.Ce obligaii are conductorul auto care intenioneaz s repun n
micare autovehiculul aflat ntre alte vehicule staionate?
A. semnalizeaz plecarea de pe loc, pentru a fi observat de cei care
circul n acelai sens;
B. semnalizeaz din timp plecarea de pe loc, se asigur c poate
efectua manevra fr a perturba circulaia sau fr a pune n pericol
sigurana celorlali participani la trafic i acord prioritate vehiculelor
care circul pe drumul public, indiferent de direcia de deplasare;
82

C. manevreaz cu grij autovehiculul, pentru a nu lovi vehiculele din


faa sau din spatele su, dup care se repune n micare.
37.Dac ai selectat banda de
circulaie conform imaginii
prezentate, v este permis:
A. s circulai nainte sau la dreapta;
B. s virai numai la dreapta;
C. s circulai numai nainte.
38.Cum procedai atunci cnd circulai n afara localitilor, pe un
drum cu o singur band pe sens, i ntlnii un vehicul lent, lung sau
greu pe care nu putei s l depii?
A. l semnalizai pe cel de la volan prin mijloacele de avertizare sonor
i luminoas;
B. oprii i lsai vehiculul respectiv s se ndeprteze;
C. v deplasai n urma acestuia, pn cnd manevra de depire se
poate efectua.
39.Ce trebuie s avei n vedere atunci cnd lsai copiii s urce sau s
coboare din autoturismul pe care l conducei?
A. copiii trebuie invitai s urce sau s coboare numai pe partea
dinspre trotuar;
B. copiilor le este permis s coboare singuri, pe orice parte;
C. nu trebuie s avei nimic n vedere, deoarece copiii se comport
ntotdeauna corect n circulaie.
40.V deplasai pe drum ntr-o coloan. Cum v comportai?
A. depii coloana, pe ct posibil printr-o singur manevr;
B. pstrai o distan corespunztoare fa de cel care circul n fa i
urmrii comportamentul celorlali participani la trafic;
C. circulai foarte aproape de vehiculul din fa, pentru a nu rmne n
urm

83

41.Care este traseul recomandat


pentru a vira la stnga?
A. traseul 1;
B. traseul 2;
C. virajul la stnga este interzis

RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

C
B
C
C
B
B
A
B
B
C
B
B
B
B
B
B
B
A
C
C

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

B
A
A
A
A
C
C
A
B
A
B
C
A
C
A
B
A
C
A
B

41

84

CIRCULATIA PE AUTOSTRADA
1.Cror categorii de autovehicule le este interzis s circule pe
autostrad?
A. celor care, prin construcie, nu pot depi viteza de 50 km/or;
B. motocicletelor cu i fr ata;
C. tractoarelor i mainilor agricole autopropulsate.
2.Ce manevre sunt interzise pe autostrad?
A. folosirea benzii de accelerare pentru a schimba direcia de mers;
B. circulaia sau staionarea pe banda de urgen, cu excepia
cazurilor justificate;
C. deplasarea cu o vitez inferioar limitei maxime permise.
3.Ce manevre sunt interzise pe autostrad?
A. oprirea i efectuarea unei pene de cauciuc;
B. nvarea conducerii unui vehicul;
C. ncercarea prototipurilor de asiuri i de vehicule cu motor.
4.Pe autostrad se interzice:
85

A. circulaia cu o vitez sub 80 km/h;


B. manevra de mers napoi;
C. folosirea benzii de lng zona median ce desparte cele dou pri
carosabile.
5.Care dintre autovehicule
staioneaz greit?
A. autocamionul;
B. autoutilitara;
C. ambele autovehicule
6.Este permis remorcarea unui autovehicul pe autostrad?
A. nu, legea interzice n mod expres acest lucru;
B. da, dac ansamblul astfel format poate depi viteza de 50 km/h;
C. da, dac autovehiculul remorcat este un autoturism.
7.n aceast situaie constatai c
prsii autostrada n mod eronat.
Cum procedai?
A. reintrai imediat pe autostrad;
B. v continuai drumul;
C. oprii, v asigurai i reintrai pe
autostrad.
8.La circulaia pe autostrzi, conductorului auto i este interzis:
A. s staioneze pe banda de urgen, cu excepia cazurilor justificate;
B. s opreasc pentru a remedia o defeciune;
C. s depeasc alte autovehicule.
9.Dac vrei s prsii autostrada:
A. mrii viteza;
B. circulai cu aceeai vitez;
C. reducei viteza.
10.Este permis ptrunderea pe racordurile dintre cele dou pri
carosabile ale unei autostrzi?
A. nu;
86

B. da, pentru oprire n caz de urgen;


C. da, pentru ntoarcere, n zona interseciilor.
11.Ce obligaii avei atunci cnd intrai pe autostrad folosind banda
de accelerare?
A. s cedai trecerea autovehiculelor care circul pe prima band a
autostrzii i s nu stnjenii n niciun fel circulaia acestora;
B. s semnalizai stnga, pentru a-i preveni pe ceilali conductori s
v acorde prioritate;
C. s oprii i s v asigurai din fa i din spate.
12. Autoturismul echipat cu o remorc poate circula pe autostrad?
A. nu;
B. da, dac ansamblul respectiv poate depi viteza de 50 km/h;
C. da, dac ai obinut autorizaie de la poliia rutier.
13.Suntei corespunztor ncadrat
pentru a folosi prima ieire de pe
autostrad?
A. da, deoarece circulai pe banda
din dreapta;
B. nu, deoarece vei clca banda
continu;
C. nu, pentru c circulai pe banda
de urgen.
14.Pentru a folosi telefonul mobil,
atunci cnd nu avei un sistem de tip
mini libere:
A. oprii pe banda de staionare;
B. oprii n parcarea din zona
complexului de servicii;
C. telefonul poate fi folosit fr
restricii.

87

15.Ce obligaii avei atunci cnd urmeaz s prsii autostrada?


A. s reducei viteza ncepnd cu 300 m nainte de ieirea de pe
autostrad, n dreptul panoului care marcheaz aceast distan;
B. s circulai pe prima band cu o vitez de maximum 60 km/or;
C. s semnalizai din timp i s v angajai pe banda de ieire
(decelerare).
16.Pe autostrad se interzice:
A. circulaia autovehiculelor n coloan;
B. nvarea conducerii unui vehicul, ncercarea prototipurilor de
asiuri i de vehicule cu motor;
C. executarea de lucrri pe partea carosabil pe timp de noapte.
17.Cum procedai n cazul n care avei o defeciune la sistemul de
rulare pe autostrad?
A. prsii carosabilul n timp ce ruleaz autovehiculul, oprii pe banda
de urgen i l semnalizai;
B. aprindei luminile de poziie;
C. aprindei proiectoarele.
18. Este permis ntoarcerea pe
autostrad?
A. nu;
B. da;
C. da, dac sensul de mers este
blocat.
19Pe o autostrad cu trei benzi, s-a blocat circulaia. Pe unde vor
circula vehiculele de intervenie?
A. pe banda de urgen;
B. ntre banda din stnga i banda din mijloc;
C. ntre banda din dreapta i banda din mijloc.
20.Cum v comportai dac
intenionai s prsii autostrada n
88

acest loc?
A. frnai i ieii cu o vitez
orientativ de 130 km/h;
B. semnalizai i v angajai pe
banda de ieire;
C. mrii viteza, pentru a nu stnjeni
vehiculele care circul din spate.
22.Cu ce vitez se poate circula n apropierea unei intersecii?
A. limita maxim de vitez va fi respectat doar n cazul interseciilor
dirijate;
B. cu o vitez care s permit oprirea, pentru a acorda prioritate de
trecere participanilor la trafic care au acest drept;
C. limita maxim de vitez n localiti va fi de 50 km/h, iar n afara
localitilor de 130 km/h

RASPUNSURI CORECTE
1
AC 12 B
2
B
13 C
3
BC 14 B
4
B
15 C
5
C
16 B
6
B
17 A
7
B
18 A
8
A
19 A
9
C
20 B
10
A
21 B
11
A

89

OBLIGATII SI INTERZICERI
1.ntr-o zon rezideniala semnalizat ca atare:
A. copiii nu se pot juca pe partea carosabil;
B. pietonii pot folosi toat limea prii carosabile;
C. viteza maxim admis este de 30 km/h.
2.Cine nu este obligat s poarte centura de siguran?
A. pasagerii din taxiuri;
B. persoanele suferinde;
C. examinatorul, n timpul desfurrii probelor practice ale
examenului.
3.n ce situaii se interzice circulaia pe drumurile publice a
autovehiculelor?
A. atunci cnd zgomotul n mers sau n staionare depete limita
legal admis pentru tipul respectiv de vehicul;
B. atunci cnd nu se respect regulile referitoare la transportul
produselor periculoase;
C. atunci cnd sunt montate alte dispozitive de avertizare sonor
dect cele omologate de autoritatea competent.
4.Remorcarea unui autoturism rmas n pan se face cu:
A. o legtur flexibil omologat, n lungime de 3-5 m, dac
mecanismul de direcie i sistemul de frnare nu sunt defecte;
B. o bar rigid, lung de maximum 4 m;
C. o bar metalic, nsoit de un lan de siguran.
5.La ntlnirea unui vehicul care circul noaptea, din sens opus, pe
un drum neiluminat, conductorul de autovehicul este obligat:

90

A. s circule ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului;


B. s reduc viteza;
C. s foloseasc avertizorul sonor.
6.Conductorul unui vehicul implicat ntr-un accident de circulaie,
din care au rezultat numai pagube materiale, este obligat s se
supun recoltrii probelor biologice, dac aerul expirat, testat cu un
aparat autorizat, arat o concentraie:
A. mai mic de 0,40 mg/l alcool pur;
B. mai mare de 0,80 mg/l alcool pur;
C. mai mare de 0,40 mg/l alcool pur.
7.Nu-i este permis unui autovehicul s circule atunci cnd:
A. polueaz fonic, n timpul mersului sau staionrii, peste pragul
admis de lege;
B. nu este dotat cu roat de rezerv;
C. plcuele cu numrul de nmatriculare sunt deteriorate.
8.Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculului dac:
A. mecanismul de direcie prezint uzuri peste limitele admise;
B. autovehiculul are aplicate inscripii, desene, semne distinctive sau
reclame de natur s mpiedice ori s diminueze eficacitatea
dispozitivelor de iluminare i de semnalizare luminoas sau citirea
numrului de nmatriculare;
C. autovehiculul are montate accesorii pe parbrize ori pe geamurile
laterale, care restrng sau estompeaz vizibilitatea conductorului n
timpul mersului.
9.n care dintre situaii este intezis s circulai pe drumurile publice?
A. atunci cnd certificatul de nmatriculare este deteriorat;
B. atunci cnd vehiculul nu este asigurat de rspundere civil, n caz
de pagube materiale produse terilor prin accidente de circulaie,
conform legii;
C. atunci cnd conductorul auto nu a pltit taxa de folosire a
drumurilor publice.
10.Ce categorii de persoane sunt exceptate de la obligaia de a purta
centura de siguran?
A. copiii sub 3 ani, dar transportai n dispozitive de reinere
omologate;
B. conductorii autoturismelor, atunci cnd execut manevra de
mers napoi sau cnd staioneaz;
91

C. tinerii care nu au mplinit 14 ani.


11.Conductorilor de autovehicule le este interzis:
A. s transporte n i pe autoturism obiecte a cror lungime sau
lime depete, mpreun cu ncrctura, dimensiunile acestuia;
B. s aib aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunet ori
geamuri laterale, care reduc vizibilitatea;
C. s circule cu vehiculele avariate mai mult de 30 de zile.
12.Conductorilor de vehicule le este interzis:
A. s lase volanul liber;
B. s claxoneze;
C. s aplice afie i reclame publicitare pe parbriz, pe lunet sau pe
geamurile laterale.
13.ntr-o zon rezidenial semnalizat ca atare:
A. copiii nu se pot juca pe partea carosabil;
B. pietonii pot folosi toat limea prii carosabile;
C. viteza maxim admis este de 30 km/h.
14.Purtarea centurii de siguran nu este obligatorie n localiti
pentru:
A. copiii cu vrsta de pn la 12 ani;
B. persoanele care posed un document n acest sens, emis de o
instituie medical de specialitate;
C. femeia care prezint o sarcin vizibil
15.Ce obligaii avei, n calitate de conductor auto?
A. s circulai cu o vitez cel puin egal celei prescrise de
indicatorul Vitez minim obligatorie;
B. s nu accelerai n intersecie;
C. s circulai cu o vitez inferioar celei nscrise n indicatorul
Vitez minim obligatorie.
16.La cererea poliistului rutier, mpreun cu reprezentantul
autoritilor abilitate, conductorul auto este obligat:
A. s prezinte documentele de cltorie;
B. s-l transporte la unitatea de poliie;
C. s permit controlul strii tehnice a vehiculului, precum i al
bunurilor transportate.
17.Putei schimba poziia autovehiculului, dac suntei implicat ntrun accident de circulaie?
A. da, dup ce ai acordat primul ajutor victimelor;
B. da, dup ce ai anunat poliia;
C. da, dac accidentul s-a soldat numai cu avarii.

92

18.Conductorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de


detectare a dispozitivelor de msurare a vitezei?
A. da;
B. nu;
C. acest aspect nu este stabilit legal.
19.Vi se interzice circulaia cu autoturismul pe drumurile publice
cnd:
A. zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis;
B. oglinzile retrovizoare sunt de dimensiuni mai mari;
C. dispozitivul de avertizare sonor nu este corespunztor.
20.Ce trebuie s facei imediat dup un accident cu un animal
slbatic?
A. oprii, aprindei luminile de avarie i asigurai locul accidentului;
B. ntiinai societile de protecie a animalelor;
C. luai vnatul acas i comunicai societii de asigurare daunele
suferite de autoturism.
21.Putei schimba poziia autovehiculului, dac acesta a fost implicat
ntr-un accident din care a rezultat moartea sau vtmarea integritii
corporale ori a sntii unor persoane?
A. da, cu ncuviinarea poliiei, care cerceteaz accidentul;
B. da, dac persoana vtmat se poate deplasa singur;
C. nu, pn la sosirea ambulanei.
22.Care dintre urmtoarele obligaii revin conductorului de vehicul?
A. s reduc viteza, atunci cnd trece pe lng un poliist de
circulaie aflat n serviciu pe drumul public;
B. s menin curate plcuele cu numrul de nmatriculare, pentru a
fi vizibile;
C. s circule cu o vitez inferioar celei prescrise de indicatorul
Vitez minim obligatorie.
23.Dac rmnei n pan ntr-un tunel:
A. oprii funcionarea motorului;
B. motorul trebuie s funcioneze, pentru a putea folosi luminile de
avarie;
C. nchidei autovehiculul i v ndeprtai de acesta.
24. Conductorilor de vehicule le este interzis:
A. s profereze injurii;
B. s svreasc acte sau gesturi obscene;
C. s adreseze celorlali participani la trafic expresii jignitoare sau
vulgare.
93

25.Ce obligaii are conductorul auto atunci cnd un poliist i solicit


documentele?
A. s prezinte certificatul de nmatriculare i cartea de identitate a
vehiculului;
B. s prezinte documentele personale;
C. s nmneze documentele prevzute de lege
26.La o intersecie semaforizat, semnalul verde se schimb n
galben. Conductorul unui autovehiculul, fiind foarte aproape de
semafor, oprete brusc i este lovit din spate de conductorul care l
urma. Care dintre cei doi conductori a greit?
A. conductorul primului autovehicul, care a oprit brusc;
B. conductorul autovehiculului din spate, care nu a pstrat distana
de siguran n mers;
C. ambii conductori.
27.Unui autovehicul nu-i este permis s circule atunci cnd:
A. unul dintre faruri nu funcioneaz;
B. parbrizul este fisurat;
C. noxele emanate depesc limita legal admis.
28.Ce msuri se iau n cazul accidentrii foarte grave a unei
persoane, ntr-un accident de circulaie?
A. transportul imediat la cea mai apropiat unitate sanitar, cu orice
mijloc de transport posibil;
B. transportul imediat pn la prima localitate i anunarea
ambulanei;
C. acordarea primului ajutor, pn la sosirea ambulanei.
29.Pentru a circula pe un drum
cu polei, se recomand s
echipai autoturismul cu:
A. lanuri pentru zpad;
B. pneuri speciale sau lanuri
antiderapante;
C. lopat i nisip.

30.Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul dac n


timpul deplasrii apar probleme tehnice care fac imposibil
continuarea cltoriei?
A. dac nu poate nltura defeciunile, s se deplaseze la cea mai

94

apropiat unitate de depanare;


B. s scoat autovehiculul n afara prii carosabile;
C. s asigure autovehiculul contra efraciei i s plece dup ajutor.
31.n ce situaie se interzice circulaia autovehiculelor pe drumurile
publice?
A. cnd plcuele cu numrul de nmatriculare sunt neconforme cu
standardul;
B. cnd parbrizul prezint fisuri;
C. cnd acestea au montate dispozitive de detectare a prezenei
aparatelor radar.
32.Care este poziia corect a conductorului auto n timpul
conducerii?
A. s fie ct mai concentrat, s in volanul strns i privirea
ndreptat numai nainte i s stea ct mai aproape de parbriz;
B. s stea ct mai confortabil pe scaun, cu capul rezemat de tetier i
cu ambele mini pe volan, n zona orelor 10:00-14:00;
C. cea mai corect poziie n timpul conducerii auto este aceea care
previne apariia somnului
33.Ce interdicie au conductorii de autovehicule atunci cnd circul
pe drumuri acoperite de zpad, ghea sau polei?
A. de a circula pe sectoarele respective de drum fr autorizaie de la
administraia drumurilor;
B. de a circula cu un autovehicul a crui mas total maxim este
mai mare de 3,5 tone, fr a avea montate pe roi lanuri sau alte
echipamente antiderapante omologate;
C. de a efectua depiri.
34. .Conductorul auto este obligat:
A. s nu conduc dup ce a consumat medicamente mpotriva bolilor
cronice;
B. s se prezinte la termen, la unitatea de poliie care l-a citat, pentru
soluionarea oricrei probleme legate de calitatea sa de conductor;
C. s anune imediat cea mai apropiat unitate de poliie, dac s-a
mbolnvit.
35.De ce trebuie reparat necondiionat un eapament defect?
A. pentru c produce un zgomot prea mare;
B. nu este o urgen;
C. pentru c destabilizeaz autovehiculul.
36.Un autovehicul avariat nu mai poate circula dac:
A. are elemente de caroserie distruse;
B. au trecut mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei;
95

C. au trecut mai mult de 3 zile de la constatare


37.Ce msuri ia conductorul de autovehicul, angajat ntr-un accident
cu avarii uoare?
A. ateapt sosirea poliistului din zon;
B. scoate autovehiculul n afara prii carosabile i anun poliia n
termen de 24 de ore;
C. anun poliia, fr a schimba poziia autovehiculului
38,Precizai cnd sunt scutii instructorii auto de purtarea centurii de
siguran:
A. n timpul orelor de pregtire a cursanilor;
B. n permanen, cnd se afl n autovehiculele cu inscripia
COALA;
C. legal, nu este prevzut.
39.Intenionai s consultai o
hart rutier. Cum este
recomandat s procedai?
A. oprii, cu luminile de
ntlnire aprinse;
B. oprii autovehiculul n afara
carosabilului;
C. nu avei voie s consultai
harta pe timp de noapte
40.Ce obligaie are conductorul auto cnd a accidentat un pieton
care a traversat strada neregulamentar?
A. transport victima la cea mai apropiat unitate sanitar, dac nu
este posibil transportarea cu alte mijloace, i se rentoarce imediat
la locul accidentului;
B. rmne la locul accidentului pn la sosirea organelor de anchet,
reinnd numele, prenumele i adresele martorilor;
C. se prezint la cel mai apropiat post de poliie.
41.Dac la trecerea la nivel cu calea ferat constatai c un vehicul
este imobilizat pe calea ferat, cum vei proceda?
A. v continuai drumul, deoarece degajarea cii ferate se va face de
ctre personalul calificat;
B. oprii i anunai telefonic poliia despre acest incident;
C. acordai sprijin pentru scoaterea vehiculului de pe calea ferat
sau, dac nu este posibil, semnalai prezena acestuia.
96

42.Conductorul unui autovehicul este obligat:


A. s nu permit pasagerilor folosirea telefonului mobil n timpul
mersului;
B. s aib asupra sa actul de identitate, permisul de conducere,
certificatul de nmatriculare sau nregistrare i, dup caz, atestatul
profesional, precum i celelalte documente prevzute de legislaia n
vigoare;
C. s verifice, la fiecare deplasare, presiunea din pneuri.
43.Suntei obligat s v supunei recoltrii probelor biologice, n
cazul unui accident de circulaie din care a rezultat moartea sau
vtmarea integritii corporale ori a sntii unor persoane?
A. da, dar numai dac suntei vinovat de producerea accidentului;
B. nu, dac ai fost testat cu un aparat autorizat;
C. da.
44.Este interzis ca autovehiculele s fie echipate cu:
A. dispozitive antiradar;
B. sisteme de navigaie;
C. sisteme sonor antifurt.
45.Ce le este interzis conductorilor de autovehicule i de tramvaie?
A. s foloseasc telefoanele mobile n timpul mersului, fr s aib
sistem de tip mini libere;
B. s foloseasc luminile de avarie n localiti;
C. s se angajeze n discuii cu ali pasageri.
46.Avei posibilitatea de a circula pe drumurile publice cu
autovehiculul avariat:
A. cel mult 10 zile de la data constatrii evenimentului;
B. pn la expirarea asigurrii obligatorii de rspundere civil auto;
C. cel mult 30 zile de la data producerii avariei.
47.Pe timpul deplasrii ntr-un autoturism pe un drum public este
interzis:
A. s fie transportai copii de pn la 12 ani pe scaunul din spate;
B. s se fumeze n timpul mersului;
C. ocupanii locurilor din fa s in n brae animale.
48.Ce obligaie are conductorul unui autovehicul imobilizat ntr-un
pasaj subteran?
A. s opreasc motorul i s acioneze luminile de avarie;
B. s tracteze autovehiculul pn la ieirea din pasajul subteran;
C. s anune imediat pompierii n legtur cu locul n care se afl.
49.Conductorului auto i se interzice:

97

A. s arunce din vehicul obiecte, substane sau alte bunuri;


B. s deschid uile, dac vehiculul este oprit sau staionat pe partea
carosabil;
C. s foloseasc instalaia de sonorizare cu care este echipat
autoturismul.
50.Circulai ntr-o coloan i respectai distana fa de vehiculul din
fa. Ce trebuie s facei n plus?
A. s aprindei lanterna de cea din spate;
B. s observai prin geamul lateral al vehiculului marginea din
dreapta a prii carosabile;
C. s rmnei la limita propriei benzi i s v asigurai cmpul de
vizibilitate.
51.Unde trebuie s se deplaseze conductorii de autovehicule
angajai ntr-un accident de circulaie, n urma cruia au rezultat
pagube materiale, pentru a obine actul de constatare?
A. la cea mai apropiat unitate de poliie competent, n maximum 24
de ore;
B. la serviciul judeean de poliie rutier;
C. la unitatea de poliie n raza creia domiciliaz.
52.Ce i este interzis conductorului de autovehicule pe timpul
deplasrii pe un drum public?
A. s transporte n autovehicul mai multe persoane dect numrul de
locuri nscrise n certificatul de nmatriculare sau nregistrare;
B. s permit controlul strii tehnice a autovehiculului, precum i al
bunurilor transportate;
C. s deschid uile autovehiculului atunci cnd este parcat.
53.Intenionai s transportai o ncrctur cu autoturismul personal.
Ce trebuie s avei n vedere?
A. n fa, ncrctura poate depi cu un metru limitele vehiculului;
B. ncrctura s nu fie voluminoas;
C. s nu fie depite lungimea, limea i greutatea admise.
54.Conductorul unui autoturism poate transporta obiecte al cror
gabarit depete, mpreun cu ncrctura, dimensiunile acestuia?
A. da, dac extremitatea obiectelor este semnalizat cu un steag
rou;
B. nu;
C. da, dac obiectele depesc limea autovehiculului.
55.n cazul unui accident cu victime i cu deformarea accentuat a
caroseriei, procedai la:
A. victimele contiente sunt sftuite s nu se mite, iar degajarea
98

acestora trebuie s se realizeze ct mai repede i numai de ctre


echipaje specializate;
B. degajarea victimelor trebuie s se realizeze ct mai repede, prin
orice mijloace;
C. se administreaz calmante victimelor care sunt contiente.
56.Este permis deinerea, montarea sau folosirea la autovehicule a
sistemelor care perturb buna funcionare a dispozitivelor de
supraveghere a traficului?
A. da;
B. nu;
C. acest aspect nu este stabilit legal.
57.n ce situaii se interzice circulaia autoturismelor pe drumurile
publice?
A. cnd nu au montate faruri de cea;
B. cnd motorul emite noxe peste limita legal;
C. cnd nu sunt echipate cu crlig pentru remorcare
58.Ce obligaii are conductorul unui autovehicul, dac pe drumul pe
care circul observ evenimente de natur a pune n pericol
sigurana circulaiei?
A. s semnalizeze participanii la trafic care circul din sens opus,
schimbnd alternativ lumina de drum cu lumina de ntlnire;
B. s emit semnale acustice ori de cte ori se ntlnete cu un alt
vehicul circulnd din sens opus;
C. s sesizeze cea mai apropiat unitate de poliie n legtur cu
obstacolele sau situaiile care pun n pericol sigurana circulaiei.
59.Conductorul auto prevztor are n vedere:
A. s fie odihnit, iar autovehiculul s corespund din punct de vedere
tehnic pentru circulaia pe drumurile publice;
B. s aib asigurat presiunea normal la roata de rezerv;
C. s observe naintea altora locurile n care este amplasat aparatul
RADAR.
60.Un autoturism este prevzut cu centuri de siguran pentru toate
locurile. Ce persoane sunt obligate s le foloseasc?
A. persoanele de pe scaunele din spate;
B. toate persoanele;
C. persoanele de pe scaunele din fa
61.Ai accidentat un pieton care traversa strada neregulamentar. Ce
obligaii legale v revin?
A. anunai imediat poliia, nu modificai sau tergei urmele
accidentului i rmnei pe loc;
99

B. v prezentai de urgen la cea mai apropiat unitate de poliie;


C. deoarece vinovia nu v aparine, putei continua drumul dac
accidentul nu este grav.
62. Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele trebuie
s fie dotate cu:
A. stingtor de incendiu;
B. trus medical de prim ajutor;
C. dou triunghiuri reflectorizante
63.n cazul unui accident de circulaie cu victime i cu deformarea
accentuat a caroseriei sau a blocrii uilor, ocupanii vehiculelor pot
fi imobilizai. Cum se acioneaz n astfel de situaii?
A. se extrag victimele rapid i ferm;
B. se apeleaz la serviciile specializate ale unitilor de pompieri,
care intervin cu utilaje de descarcerare;
C. se cere ajutorul celor din jur i se scot rapid victimele dintre fiarele
contorsionate.
64.n timpul deplasrii, conductorului de autovehicul i este interzis:
A. s fumeze;
B. s aib preocupri care i-ar putea distrage, ntr-o manier
periculoas, atenia;
C. s acioneze asupra comenzilor instalaiei de sonorizare.
65.Este permis deschiderea portierelor autoturismului pe timpul
opririi sau staionrii pe un drum public?
A. da, numai dup ce conductorul sau pasagerul s-a asigurat c
aceasta nu prezint pericol pentru trafic;
B. da, numai pe drumurile cu trafic redus;
C. da, dar numai pe partea dreapt.
66.Ce obligaii avei dac, pe drumul pe care circulai, observai
evenimente de natur a pune n pericol sigurana circulaiei?
A. s semnalizai participanii la trafic care circul din sens opus;
B. s emitei semnale acustice;
C. s sesizai cea mai apropiat unitate de poliie n legtur cu
obstacolele care pun n pericol sigurana circulaiei.
67.Copiii cu vrste de pn la 12 ani pot fi transportai:
A. pe scaunul din fa al autovehiculului, dac sunt inui n brae de
persoane majore;
B. pe scaunul din fa al autovehiculului, avnd fixat centura de
siguran;
C. pe bancheta din spate a autovehiculului, avnd fixat centura de
siguran, adaptat greutii i dimensiunilor lor.
100

68.Cum procedai n cazul n care observai n timp util o persoan n


vrst care traverseaz neregulamentar drumul public, n faa dvs.?
A. semnalizai cu claxonul i cu luminile, pentru a mpiedica
persoana respectiv s traverseze;
B. reducei din timp viteza i luai toate msurile de evitare a lovirii
persoanei care traverseaz;
C. legal nu avei nicio obligaie, iar n caz de accident, pietonul
imprudent va rspunde, inclusiv pentru eventualele avarii produse.
69.Dac autovehiculul pe care l conducei rmne imobilizat pe calea
ferat, avei urmtoarea obligaie:
A. s scoatei imediat pasagerii din vehicul i s eliberai platforma
cii ferate sau, cnd nu este posibil, s semnalizai prezena
vehiculului cu orice mijloc adecvat;
B. s anunai poliia;
C. s pornii autovehiculul prin orice mijloace.
70.Ce obligaii i revin conductorului de autovehicul care a
accidentat un pieton ce a traversat strada printr-un loc nepermis?
A. s se prezinte de urgen la cea mai apropiat unitate de poliie;
B. ntruct nu este vinovat de accident, poate prsi locul faptei;
C. s anune poliia i, n lipsa altor mijloace de transport, s-l
transporte el nsui la cea mai apropiat unitate sanitar, apoi s se
ntoarc la locul accidentului.
71.Ce obligaii are conductorul de autovehicule cnd circul pe un
drum public?
A. s circule numai dac verificarea medical lunar este efectuat;
B. s circule numai pe sectoarele de drum pe care i este permis
accesul i s respecte normele referitoare la masele totale maxime
autorizate admise de autoritatea competent;
C. s se informeze din timp, la administratorii de drum, n legtur cu
eventualele limite maxime i minime de vitez.
72.Cum vei proceda ntr-o curb lipsit de vizibilitate, dac n faa
dvs. circul o biciclet?
A. reducei viteza i v deplasai n spatele bicicletei, pn cnd
drumul v ofer condiii bune de vizibilitate pentru depire;
B. claxonai pentru a atrage atenia biciclistului c l depii;
C. v continuai deplasarea, deoarece n aceast situaie bicicletele
pot fi depite
73.Ce pericole pot aprea prin nefolosirea centurii de siguran?
A. chiar i la o vitez de coliziune de aproximativ 20 km/h, exist
101

riscul unei accidentri;


B. pericolele pot aprea la o vitez de peste 60 km/h;
C. pericolul de accidentare este exclus
74.Cnd suntei obligat s pstrai o distan corespunztoare fa de
cel care ruleaz n faa dumneavoastr?
A. numai atunci cnd nu avei experien n conducere;
B. numai dac autovehiculul pe care l conducei nu are frnele
eficiente;
C. n orice situaie.
75.n faa dvs. s-a produs un accident rutier care este cercetat de
poliie, iar circulaia se desfoar anevoios, pe un singur sens. Cum
vei proceda?
A. v continuai drumul cu atenie, respectnd indicaiile poliistului
rutier;
B. v continuai drumul cu vitez sporit, pentru a nu bloca traficul
rutier;
C. reducei viteza i oprii n locul accidentului, pentru a vedea ce s-a
ntmplat.
76.Cum este bine s procedai atunci cnd, circulnd n spatele unui
biciclist, constatai c acesta dorete s schimbe direcia de mers?
A. semnalizai sonor intenia de a-l depi;
B. i asigurai condiii pentru realizarea manevrei;
C. nu avei nicio obligaie, ntruct acesta este un vehicul foarte lent.
77.Purtarea centurii de siguran este obligatorie n timpul circulaiei
pe drumurile din localiti?
A. nu;
B. da, numai de ctre conductorul autovehiculului;
C. da, de ctre cel de la volan i de ctre pasagerii care ocup
locurile prevzute cu asemenea dispozitive
78.n cazul implicrii ntr-un accident, putei prsi locul acestuia fr
ncuviinarea poliiei, dac a rezultat vtmarea integritii corporale
a unei persoane?
A. da, dac accidentul nu s-a produs din vina dvs.;
B. da, n cazul n care autoturismul dvs. nu a fost avariat;
C. nu.
79.Este permis ca un conductor auto, angajat ntr-un accident de
circulaie din care a rezultat moartea sau lovirea unei persoane, s
plece de la locul faptei?
A. da, cu condiia s lase autovehiculul la locul accidentului;
B. da, dac victima a fost transportat la spital;
102

C. nu, fr ncuviinarea organelor de poliie.


80.Cum constatai, n timpul mersului, fr a v pune n pericol, dac
pe osea este polei?
A. frnai puternic;
B. circulai cu vitez redus i frnai cu atenie, ca s verificai cum
reacioneaz autovehiculul dvs.;
C. circulai pe axul central al drumului.
81.Ce msuri trebuie s ia conductorul de autovehicule care
constat c un autoturism s-a rsturnat n afara drumului i exist
persoane accidentate?
A. oprete, anun poliia i, dac este cazul, transport rniii la cea
mai apropiat unitate sanitar;
B. nu are nicio obligaie;
C. ajut la repunerea autovehiculului pe roi.
82.Ce obligaii are conductorul unui autovehicul, dac a obinut
permis de conducere de mai puin de un an?
A. s circule cu semnul distinctiv aplicat regulamentar;
B. s emit semnale acustice ori de cte ori efectueaz o depire;
C. s circule cu faza de drum n funciune, inclusiv pe timp de zi.
83.Circulai n spatele unui vehicul cu traciune animal i constatai
c acesta dorete s schimbe direcia de mers. Cum procedai?
A. semnalizai sonor intenia de a-l depi;
B. permitei vehiculului efectuarea n siguran a manevrei;
C. nu avei nicio obligaie.
84.Dac avei cunotin de producerea unui accident de circulaie,
n urma cruia a rezultat moartea sau vtmarea corporal a unei
persoane, suntei obligat:
A. legal, nu v revine nicio obligaie;
B. oprii, anunai de ndat poliia i apelai numrul naional unic
pentru apeluri de urgen 112;
C. v informai asupra mprejurrilor care au determinat accidentul.
85.Cnd avei voie s fii agresiv n timpul conducerii pe drumurile
publice?
A. atunci cnd cel din fa ruleaz cu vitez redus, fr motiv
ntemeiat;
B. n nicio situaie, indiferent de ceea ce se ntmpl cu ceilali
participani la trafic;
C. atunci cnd cel din fa v-a fcut semne obscene.
86.Purtarea centurii de siguran este obligatorie n timpul circulaiei

103

pe drumurile din afara localitilor?


A. da;
B. nu;
C. legea nu prevede.
87.Conducnd pe drumul public, v facei mai vizibil autoturismul
dac:
A. l mpodobii cu abibilduri sau accesorii colorate, fixate pe parbriz
i pe lunet;
B. vopsii n culoarea alb sau galben partea din fa i din spate a
caroseriei;
C. asigurai curenia exteriorului caroseriei, a tblielor cu numrul
de nmatriculare, precum i a sistemelor de iluminare-semnalizare.
RASPUNSURI CORECTE
1
B
21
A
41
2
C
22
B
42
3
ABC 23
A
43
4
AB
24
ABC 44
5
B
25
C
45
6
C
26
B
46
7
AC
27
C
47
8
AB
28
C
48
9
B
29
B
49
10 AB
30
B
50
11 ABC 31
A
51
12 AC
32
B
52
13 B
33
B
53
14 B
34
B
54
15 A
35
A
55
16 C
36
B
56
17 C
37
B
57
18 A
38
A
58
19 A
39
B
59
20 A
40
A
60

C
B
C
A
A
C
C
A
A
C
A
A
C
B
A
B
B
C
A
B

61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80

A
AB
B
B
A
C
C
B
A
C
B
A
A
C
A
B
C
C
C
B

81
82
83
84
85
86
87

A
A
B
B
B
A
C

104

TRECERE LA NIVEL CU O CALE FERATA - LINIE DE


TRAMVAI
1. Conductorii auto aflai la o trecere la nivel cu o cale ferat
industrial trebuie:
A. s sporeasc atenia;
B. s respecte semnalele agentului de cale ferat;
C. s se asigure i s opreasc, dac observ c se apropie vreun
tren.
2.Cum este recomandat s procedai pentru a depi, n condiii de
siguran, un tramvai oprit ntr-o staie cu refugiu?
A. s avertizai sonor persoanele aflate n zona staiei;
B. s semnalizai din timp intenia de depire a tramvaiului;
C. s reducei viteza de deplasare.
3. La apropierea de o cale ferat industrial:
A. conductorii de autovehicule vor da dovad de pruden sporit;
B. conductorii de autovehicule nu au nicio obligaie, dac nu exist
un agent de cale ferat;
C. se va respecta semnificaia semaforului electric.
4.Unde trebuie s ateptai dac v aflai la o trecere de cale ferat cu
bariera cobort?
A. la panoul cu dou dungi;
B. n faa indicatorului n cruce;
C. n faa barierei.

105

5.Cum trebuie s procedai n


situaia dat, dac semnalele
luminoase i sonore nu
funcioneaz?
A. oprii fr a depi calea
ferat, v asigurai i v
continuai deplasarea, dac nu
se apropie trenul;
B. reducei viteza i v
continuai deplasarea, dup ce
v asigurai c nu se apropie
trenul;
C. oprii numai dac se apropie
trenul
6.Care este momentul n care putei ncepe depirea unui tramvai
oprit ntr-o staie fr refugiu?
A. cnd cltorii au cobort din tramvai i au prsit partea
carosabil;
B. acordnd prioritate pietonilor i cnd uile tramvaiului au fost
nchise;
C. cnd autovehiculul din fa s-a pus n micare
7.Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul la
trecerea la nivel cu calea ferat, atunci cnd barierele sunt ridicate?
A. s reduc viteza, fr a depi linia continu pentru oprire;
B. s opreasc autovehiculul n locul unde vizibilitatea este maxim,
fr a depi indicatorul de prioritate n cruce;
C. s reduc viteza autovehiculului i s traverseze cu atenie,
asigurndu-se c din partea stng sau din partea dreapt nu se
apropie un vehicul feroviar.
8.Putei depi tramvaiul oprit n
staie?
A. nu, deoarece tramvaiul se
depete prin partea stng;
B. nu, deoarece n staie nu exist
refugiu pentru pietoni;
C. da, deoarece ntre ina de tramvai
i trotuar exist spaiu suficient
106

pentru depire.
9.Cum procedai cnd urmeaz s traversai o trecere la nivel cu
calea ferat simpl, fr bariere?
A. oprii, fr a depi indicatorul n cruce, v angajai i traversai
numai dup ce v-ai asigurat c nu exist niciun pericol;
B. reducei viteza, v asigurai n stnga i n dreapta, dup care
traversai cu atenie;
C. oprii sau, dac nu e cazul, doar reducei viteza, v asigurai,
traversai calea ferat, dup care v continuai drumul.
10.Ce obligaii avei la
ntlnirea indicatorului?
A. oprii autovehiculul, fr a
depi indicatorul, v
asigurai, apoi traversai;
B. traversai calea ferat cu
vitez redus, dup ce v-ai
asigurat c nu se apropie
trenul;
C. nicio obligaie; indicatorul
nu vi se adreseaz.
11.Ce obligaii avei n
situaia prezentat?
A. s circulai cu vitez
redus i s traversai calea
ferat, dac bariera sau
semibariera este ridicat;
B. s oprii n dreptul
indicatorului;
C. s mrii viteza, pentru a
nu fi surprins de nchiderea
barierelor.
12.Ce obligaii avei la trecerea la nivel cu calea ferat curent
prevzut cu bariere, dac acestea sunt ridicate?
A. v asigurai c nu suntei depit de alt autovehicul i v angajai
n traversarea cii ferate;
107

B. ziua dai semnale sonore, iar noaptea aprindei faza de drum


intermitent, apoi traversai;
C. reducei viteza, v asigurai c din partea stng sau din partea
dreapt nu se apropie un vehicul feroviar, apoi v angajai n
traversare.
13. V apropiai de o trecere la nivel cu calea ferat curent fr
bariere, n traversarea creia s-a angajat o cru aflat n faa dvs. n
aceast situaie putei efectua depirea?
A. da, dac aceasta nu a ajuns nc la linia de tren;
B. da, ntruct crua este un vehicul lent;
C. nu.
14.Putei efectua depirea
n situaia dat?
A. da, deoarece crua se
deplaseaz foarte ncet;
B. nu, ntruct depirea
este interzis n aceast
situaie;
C. da, dac funcioneaz
lumina intermitent de
culoare alb.
15.Apropiindu-v de o trecere la nivel cu calea ferat, observai c se
coboar bariera. Cum procedai?
A. accelerai i trecei fr ezitare peste nivelul cu calea ferat;
B. oprii n faa barierei;
C. pentru a nu fi lovit de barier, o ocolii cu atenie prin stnga.
16.V apropiai de o trecere peste calea ferat i observai c se
ridica semibariera. Cum procedai?
A. accelerai i trecei ct mai repede peste calea ferat;
B. oprii n faa semibarierei;
C. dac nu se apropie trenul, ocolii semibariera.
17. V apropiai de o trecere peste calea ferat i observai c se
coboar semibariera. Cum procedai?
A. accelerai i trecei ct mai repede peste calea ferat;
B. oprii n faa semibarierei;
C. dac nu se apropie trenul, ocolii semibariera.

108

18.Cum trebuie s procedai cnd ajungei n spatele unui tramvai


oprit ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni?
A. s oprii n dreptul ultimei ui;
B. s oprii n spatele acestuia i s v reluai deplasarea numai dup
ce uile tramvaiului au fost nchise;
C. s oprii la o distan de 25 m de tramvai.

RASPUNSURI CORECTE
1
B
2
C
3
A
4
C
5
A
6
B
7
C
8
B
9
A
10 A
11 A
12 C
13 C
14 B
15 B
16 B
17 B
18 B

109

VITEZA DE DEPLASARE
1. De ce este necesar s mrii distana fa de autovehiculul care
circul n faa dvs., atunci cnd circulai pe un carosabil umed?
A. deoarece aderena anvelopelor pe partea carosabil scade, iar
spaiul de frnare crete;
B. deoarece nu putei sesiza prompt aprinderea lmpilor de stop ale
autovehiculului din fa, atunci cnd acesta frneaz;
C. deoarece roile autovehiculului din fa arunc spre dvs. criblur.
2.Cu ce vitez suntei obligat s circulai pe drumurile publice din
afara localitilor, cnd partea carosabil este acoperit cu piatr
cubic umed?
A. cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h;
B. cu o vitez care s permit efectuarea oricrei manevre n condiii
de siguran;
C. cu o vitez care s nu depeasc limita maxim de 90 km/h.
3.Care este limita inferioar de vitez ce poate fi stabilit n interiorul
localitilor?
A. nu mai puin de 30 km/h;
B. nu mai puin de 40 km/h;
C. nu exist prevedere legal.
4.Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe drumurile
naionale, altele dect cele europene (E), persoanele care au mai
puin de un an de practic de conducere, este de:
A. 70 km/h;
B. 90 km/h;
C. 80 km/h.
5.n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o
vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?
110

A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare "Accident";


B. cnd vizibilitatea este sub 100 m, n condiii de cea;
C. la intersectarea cu vehiculele care circul din sens opus.
6.n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o
vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?
A. n curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare;
B. n curbele n care vizibilitatea este sub 50 m;
C. n zonele n care este interzis depirea.
7.Ce obligaii v revin n ceea ce privete regimul vitezei de
circulaie?
A. s respectai regimul legal de vitez aplicabil pe traseul pe care v
deplasai;
B. s adaptai viteza n funcie de condiiile de drum, astfel nct s
putei efectua orice manevr n condiii de siguran;
C. s nu depii viteza legal n zonele n care este instalat
aparatura radar.
8.n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o
vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?
A. ntr-o zon rezidenial, semnalizat ca atare;
B. la trecerea prin interseciile cu circulaie nedirijat;
C. ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare.
9.n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o
vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?
A. la trecerile pentru pietoni semaforizate;
B. la circulaia pe poduri;
C. pe drumurile cu denivelri semnalizate ca atare.
10.Suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 50
km/h n afara localitilor, n urmtoarele situaii:
A. la trecerea pe lng animale care se deplaseaz pe partea
carosabil sau pe acostament;
B. la circulaia prin tunele;
C. n zona pietonal, semnalizat ca atare.
11.ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare, suntei obligat s
circulai cu o vitez de:
A. cel mult 30 km/h;
B. cel mult 20 km/h;
C. cel mult 5 km/h.
12.Care este viteza maxim prevzut de lege pentru circulaia n
zonele rezideniale?

111

A. 5 km/h;
B. 10 km/h;
C. 20 km/h.
13.Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe
drumurile naionale, altele dect cele europene (E), persoanele care
au mai puin de un an de practic de conducere, este de:
A. 70 km/h;
B. 90 km/h;
C. 80 km/h.
14.Care este limita maxim de vitez n afara localitilor, pe
drumurile expres sau pe cele naionale europene (E)?
A. 100 km/h;
B. 110 km/h;
C. 90 km/h.
15.Viteza de deplasare trebuie redus pn la 30 km/h n localiti
sau 50 km/h n afara localitilor:
A. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau
cortegii, dac acestea se afl pe drumurile cu o singur band de
circulaie pe sens;
B. la ntlnirea indicatorului Pist obligatorie pentru bicicliti;
C. la trecerile la nivel cu calea ferat dubl sau simpl prevzut cu
bariere
16.Care este limita legal de vitez n afara localitilor, pe celelalte
categorii de drumuri, altele dect autostrzile, drumurile expres sau
cele naionale europene (E)?
A. 70 km/h;
B. 90 km/h;
C. 100 km/h.
17.Conducei un autoturism care tracteaz o semiremorc pe un
drum naional european (E). Care este viteza maxim cu care avei
voie s circulai n afara localitilor?
A. 70 km/h;
B. 110 km/h;
C. 90 km/h.
18. Conductorul
autoturismului din imagine va
circula cu:
A. 80 km/h;
B. 90 km/h;
C. 100 km/h.
112

19.Limita maxim de vitez pe care administratorul drumului public


o poate stabili pe anumite sectoare, din interiorul localitilor, pentru
autovehiculele din categoriile A i B, nu poate fi mai mare de:
A. 50 km/h;
B. 80 km/h;
C. 110 km/h.
20.Cu ce vitez vei putea rula
dac suntei la volan?
A. 60 km/h;
B. 50 km/h;
C. 40 km/h.

21.Cu ce vitez vei circula n condiii de cea, ploi toreniale,


ninsori abundente, dac vizibilitatea este redus sub 100 m?
A. maxim 50 km/h n localiti sau 60 km/h n afara localitilor;
B. reducei viteza pn la limita evitrii oricrui pericol;
C. maxim 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor.
22.Viteza de deplasare trebuie s nu depeasc 30 km/h n localiti
sau 50 km/h n afara localitilor:
A. cnd vizibilitatea este sub 100 m n condiii de cea, ploi
toreniale, ninsori abundente;
B. cnd circulai pe poduri sau sub poduri;
C. la ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens
invers.
23.Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe
drumurile naionale europene (E), persoanele care au mai puin de un
an de practic de conducere, este de:
A. 100 km/h;
B. 80 km/h;
C. 90 km/h
24.ntr-o zon rezidenial putei circula cu:
A. viteza minim obligatorie de 20 km/h;
B. viteza maxim de 20 km/h;
C. viteza maxim de 30 km/h.
25.Limita inferioar de vitez pe care administratorul drumului public
113

o poate stabili pe anumite sectoare, din interiorul localitilor, nu


poate fi mai mic de:
A. 10 km/h pentru tramvaie i 30 km/h pentru toate autovehiculele;
B. 20 km/h pentru tramvaie i 40 km/h pentru toate autovehiculele;
C. 30 km/h pentru tramvaie i 50 km/h pentru toate autovehiculele.
26.Ce nseamn s conducei preventiv pe timp nefavorabil?
A. s respectai cu strictee limitele de vitez pentru sectorul de drum
pe care circulai;
B. s reducei viteza pn la limita la care s v asigurai o bun
vizibilitate i un control deplin asupra comenzilor;
C. s rulai ct mai aproape de axul drumului.
27.Suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30
km/h n localiti, n urmtoarele situaii:
A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare Copii, n
intervalul orar 07.00-22.00;
B. ntr-o zon rezidenial;
C. la schimbarea benzii de circulaie.
28.Care este viteza cu care trebuie s v deplasai pe un drum public
umed sau acoperit cu mzg sau zpad?
A. viteza prevzut de Regulament pentru categoria de drum pe care
circulai n acel moment;
B. viteza care s v confere sigurana c putei opri i evita orice
eveniment rutier, fr a intra n derapaj;
C. n aceast situaie nu trebuie s circulai cu mai mult de 20 km/h.
29.Viteza va fi redus pn la limita legal n urmtoarele situaii:
A. n perimetrul pieelor aglomerate;
B. la ntlnirea indicatorului Oprire;
C. cnd partea carosabil este acoperit cu polei, ghea, zpad
bttorit, mzg sau piatr cubic umed.
30.n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o
vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?
A. la trecerile la nivel cu linia de tramvai;
B. la trecerile la nivel cu calea ferat industrial;
C. cnd partea carosabil este acoperit cu mzg.
31Cmpul vizual al conductorului auto se reduce atunci cnd:
A. viteza de deplasare este mai mare;
B. dimensiunile parbrizului i ale lunetei sunt mai mici;
C. indicatoarele rutiere sunt de mici dimensiuni.

114

32.Limita maxim de vitez cu care este permis circulaia


autovehiculelor n afara localitilor, atunci cnd vizibilitatea este
redus sub 100 m, n condiii de cea, este de:
A. 70 km/h;
B. 50 km/h;
C. 90 km/h.
33.Cu ce vitez vei circula cnd partea carosabil este acoperit cu
polei, ghea, zpad bttorit, mzg sau piatr cubic umed?
A. viteza va fi redus la jumtate din viteza legal;
B. viteza s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara
localitilor;
C. viteza va fi redus n funcie de condiiile atmosferice.
34.Circulai cu un autoturism cu remorc pe o osea cu o singur
band pentru fiecare direcie i v apropiai de o curb la stnga,
foarte strns i fr vizibilitate. Cum trebuie s adaptai modul de
conducere?
A. reducei viteza naintea curbei, din cauza pericolului mrit de
derapare a remorcii;
B. reducei viteza, circulai pe mijlocul benzii i accelerai uor cnd
ajungei n vrful curbei;
C. meninei viteza, iar n curb frnai.
35.Ce msuri se recomand atunci cnd urmeaz s strbatei o
poriune de drum public acoperit cu piatr cubic?
A. s folosii numai frna de ajutor pentru a evita derapajul;
B. s reducei din timp viteza, evitnd bruscarea comenzilor;
C. s circulai ct mai aproape de axul drumului, pentru a evita
lovirea acostamentului.
36.Suntei obligat s nu depii viteza de 50 km/h n afara
localitilor, n urmtoarele situaii:
A. cnd partea carosabil este acoperit cu mzg;
B. la coborrea drumurilor n pant;
C. la ntlnirea indicatorului Prioritate pentru circulaia din sens
invers
37.Cu ce vitez maxim pot circula n afara localitilor
autovehiculele din categoriile A i B?
A. 130 km/h pe autostrzi, 100 km/h pe drumurile expres sau
naionale europene i 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
B. 110 km/h pe autostrzi, 90 km/h pe drumurile expres sau naionale
europene i 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri;
C. 130 km/h pe autostrzi i 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
115

38.Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe


autostrad, persoanele care au mai puin de un an de practic de
conducere, este de:
A. 130 km/h;
B. 100 km/h;
C. 110 km/h.
39.Care este limita inferioar de vitez ce poate fi stabilit n
interiorul localitilor?
A. nu mai puin de 30 km/h;
B. nu mai puin de 40 km/h;
C. nu exist prevedere legal.
40.Fenomenul de acvaplanare genereaz urmtoarele pericole:
A. stropirea cu ap a parbrizului;
B. stropirea cu ap a cldirilor i a pietonilor;
C. pierderea controlului asupra direciei.
41.Conductorul de vehicul care are mai puin de un an de practic
de conducere, va circula cu o vitez maxim admis n afara
localitilor, mai mic cu:
A. 10 km/h;
B. 20 km/h;
C. 25 km/h.
42. Suntei obligat s reducei viteza pn la limita legal la trecerile
pentru pietoni nesemaforizate, dar semnalizate prin indicatoare i
marcaje, dac:
A. drumul are cel mult o band pe sens, iar pietonii aflai pe trotuar
intenioneaz s se angajeze n traversare;
B. drumul are cel puin dou benzi pe sens;
C. trecerile sunt localizate n dreptul staiilor de tramvai.
43.Care este limita maxim de vitez n localiti?
A. 60 km/h;
B. 50 km/h;
C. 40 km/h.
44.Viteza de deplasare trebuie s nu depeasc 30 km/h n localiti
sau 50 km/h n afara localitilor:
A. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
B. n curbe deosebit de periculoase semnalizate ca atare sau n care
vizibilitatea este mai mic de 50 m;
C. atunci cnd se circul n aceeai direcie cu autobuzele oprite n
staie, pe drumurile cu o singur band pe sens.

116

45.Ce tendin prezint un autoturism cu traciune pe spate, dac


accelerai prea puternic n curb?
A. autoturismul urmeaz, fr deviere, cursa volanului;
B. autoturismul tinde s derapeze cu spatele spre exteriorul curbei;
C. roile din fa se nvrtesc n gol
46.La frnare, vehiculul derapeaz. Cum reacionai corect?
A. frnai la maximum;
B. nu acionai frna i rotii volanul n sens invers deraprii;
C. oprii motorul.
47. n ce locuri circulaia cu vitez duce adeseori la accidente?
A. n intersecii;
B. n parcri;
C. n poligoanele auto.
48.Dup o ploaie torenial,
este necesar s se pstreze o
distan considerabil mai
mare fa de vehiculul care
circul n fa?
A. da, ntruct spaiul de
frnare se mrete;
B. nu, ntruct acest lucru
duce la aglomerarea
traficului;
C. da, deoarece nu se
observ indicatoarele.
49.Care este limita maxim de vitez pe autostrzi?
A. 110 km/h;
B. 100 km/h;
C. 130 km/h.
50.Cu ce vitez vei efectua virajul spre stnga ntr-o intersecie
nedirijat?
A. cu o vitez mai mare dect cea legal;
B. cu o vitez de cel mult 80 km/h;
C. cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h
n afara localitilor.
51.Din sens opus, un vehicul depete un altul i nu poate reveni pe
banda sa. Cum v comportai corect?
A. circulai mai departe cu vitez mrit;
B. reducei viteza i v angajai mult spre dreapta;
117

C. avertizai cu farurile vehiculele care circul din sens opus.


RASPUNSURI CORECTE

1
2
3
4
5
5
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

A
AB
A
A
AB
AB
AB
B
C
A
C
C
A
A
A
B
C
A
B
B

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

C
A
B
B
A
B
A
B
C
C
A
B
B
A
B
A
A
C
A
C

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51

B
A
B
B
B
B
A
A
C
C
B

118

PRIORITATEA DE TRECERE
1.n ce ordine vor trece
prin intersecie cele trei
autoturisme?
A. rou, albastru, verde;
B. verde, rou, albastru;
C. albastru, rou, verde.

2.n situaia dat, avei


prioritate fa de vehiculele
care circul din sens
opus?
A. nu;
B. da;
C. indicatorul se refer la
faptul c circulaia se
desfoar n ambele
sensuri.
3.Care dintre vehicule au
prioritate de trecere prin
intersecia prezentat?
A. autocamionul i
autoturismul;
B. motocicleta i tramvaiul;
C. motocicleta i
autocamionul.

4.Care dintre cele trei


autovehicule va trece

119

ultimul prin intersecia din


imagine?
A. motocicleta;
B. autoturismul rou;
C. autoturismul verde.
5.Precizai n care situaie vehiculele enumerate mai jos au prioritate
de trecere:
A. vehiculele aflate n sensul giratoriu, fa de cele care se pregtesc
s intre n sensul giratoriu;
B. autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se
pun n micare din staie;
C. vehiculele care execut manevra de ntoarcere.
6.Care dintre vehicule au
prioritate de trecere?
A. autobuzul i
autoturismul verde;
B. autoturismul verde i
autocamionul;
C. motocicleta i
autocamionul.

7.La intersecia nedirijat dintre un drum comunal i unul local,


prioritatea de trecere se acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul comunal;
B. vehiculelor care circul pe drumul local;
C. vehiculelor care vin din dreapta.
8.n intersecii au prioritate de trecere vehiculele care ntlnesc unul
dintre indicatoarele:
A. Intersecie cu un drum fr prioritate;
B. nainte;
C. Circulaie n ambele sensuri.
9.n ce ordine vor trece prin
intersecie cele trei
autovehicule?
120

A. autobuzul, autocamionul,
autoturismul;
B. autocamionul, autobuzul,
autoturismul;
C. autoturismul, autobuzul,
autocamionul.
10.Care dintre cele trei
vehicule va trece ultimul prin
intersecie?
A. autobuzul;
B. autoturismul;
C. autocamioneta mov.

11.Neacordarea prioritii nseamn:


A. nerespectarea semnificaiei semnalizrii rutiere de obligare sau de
avertizare;
B. nerespectarea dispoziiilor legale privind asigurarea i
semnalizarea n intersecii;
C. obligarea celor care au prioritate de trecere de a-i modifica brusc
direcia sau viteza de deplasare ori s opreasc.
12.Care dintre vehicule au
prioritate de trecere prin
intersecia prezentat?
A. autocamionul i
autoturismul;
B. motocicleta i tramvaiul;
C. motocicleta i
autocamionul.

121

13.n acest caz:


A. trebuie s permitei trecerea
autocamionului;
B. avei voie s virai naintea
autocamionului;
C. trebuie s permitei numai
trecerea autoturismului.

14.Virai la stnga n intersecie. Cum procedai?


A. acordai prioritate autoturismului din stnga;
B. avei prioritate fa de autoturismul alb din stnga;
C. nu v este permis s virai la stnga.
15.Care dintre cele trei vehicule
trece primul prin intersecie?
A. tramvaiul, deoarece are
prioritate n mers;
B. autoturismul galben, deoarece
i schimb direcia de mers;
C. autoturismul rou, deoarece
vine din dreapta celorlalte dou
vehicule.
16.Prioritatea de trecere se acord n urmtoarea situaie:
A. la ntlnirea indicatorului Prioritate pentru circulaia din sens
invers";
B. la ntlnirea indicatorului Intersecie cu un drum fr prioritate";
C. la ntlnirea indicatorului Sfritul drumului cu prioritate".

122

17.Care dintre autovehicule


va trece al doilea prin
intersecia prezentat?
A. autoturismul rou;
B. autoturismul verde;
C. autocamionul.
18.Care dintre conductorii de vehicule, ce se apropie simultan de o
intersecie, are prioritate de trecere, n situaia n care unul ntlnete
indicatorul Oprire", iar cellalt indicatorul Cedeaz trecerea"?
A. conductorul care ntlnete indicatorul Cedeaz trecerea;
B. conductorul care circul din dreapta;
C. conductorul care ntlnete indicatorul Oprire.
19.Care este ordinea de trecere prin
intersecie a autovehiculelor?
A. autocamionul, autoturismul,
motocicleta, troleibuzul;
B. troleibuzul, autocamionul,
motocicleta, autoturismul;
C. autocamionul, autoturismul,
troleibuzul, motocicleta.
20.n ce ordine vor trece prin
intersecie autovehiculele?
A. autoturismul, motocicleta,
autobuzul;
B. motocicleta, autobuzul,
autoturismul;
C. motocicleta, autoturismul,
autobuzul.
21.Care dintre vehicule va trece
primul prin intersecie?

123

A. tramvaiul 1;
B. tramvaiul 2;
C. autoturismul.
22.n ce ordine vor intra
autovehiculele n intersecie?
A. motocicleta, autocamionul,
autoturismul;
B. motocicleta, autoturismul,
autocamionul;
C. autocamionul, motocicleta,
autoturismul.
23.Biciclitii i conducatorii de
vehicule cu traciune animal sunt
obligai s acorde ntotdeauna
prioritate?
A. da, deoarece viteza de deplasare
este mic;
B. da, dac circul pe drumuri
judeene sau comunale;
C. nu, dac semnalizarea rutier nu
prevede acest lucru.
24.n ce situaii suntei obligat s acordai prioritate de trecere?
A. ntr-o intersecie nedirijat, atunci cnd ptrundei pe un drum
naional, venind de pe un drum judeean;
B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
C. la ntlnirea pietonilor aflai pe sensul de mers opus.

124

25.Care dintre cele trei vehicule nu


au prioritate de trecere?
A. autoturismul i autobuzul;
B. autobuzul i autocamionul;
C. autocamionul i autoturismul.

26.Care dintre autovehicule va intra


ultimul n intersecie?
A. autoturismul;
B. autobuzul;
C. autocamionul.
27.Ce obligaii avei dac, circulnd pe un drumul public cu mai
multe benzi, banda pe care circulai se sfrete i trebuie s v
continuai deplasarea pe banda din stnga?
A. s permitei trecerea vehiculelor care circul pe banda din stnga;
B. s semnalizai, pentru ca cei din spate s v acorde prioritate;
C. s mrii viteza, pentru a nu-i stnjeni pe ceilali participani la
trafic.
28.Care dintre autovehicule va intra
primul n intersecie?
A. autocamionul, deoarece
autoturismul vireaz la stnga i
intersecteaz direcia acestuia de
mers;
B. autoturismul, deoarece vine din
dreapta autocamionului;
C. autocamionul, deoarece nu-i
schimb direcia de mers.
29.Cum procedai n aceast situaie,
dac semafoarele nu funcioneaz?
125

A. acordai prioritate de stnga;


B. acordai prioritate de dreapta;
C. avei prioritate.
30.Cum este corect s procedai,
dac v aflai la volanul
autoturismului rou?
A. circulnd spre stnga, v putei
angaja abia ultimul;
B. v angajai primul n traversare;
C. permitei trecerea tramvaiului.
31.Autoturismul semnalizeaz
intenia de a se pune n micare.
Putei efectua depirea?
A. nu, deoarece a semnalizat corect;
B. nu, vehiculele care pleac de pe
loc au prioritate;
C. da, procedai regulamentar.
32.Cum procedai corect dac
circulai nainte i semaforul indic
lumin galben intermitent?
A. oprii, deoarece la urmtoarea
comutare va aprea lumina roie;
B. reducei viteza, iar dac se
impune, acordai prioritate;
C. oprii ntotdeauna.
33.n ce ordine vor trece
autovehiculele prin intersecia
prezentat?
A. 4, 3, 1, 2;
B. 4, 3, 2, 1;
C. 3, 4, 1, 2.
126

34.Crui autoturism trebuie s-i


acordai prioritate?
A. niciunui autoturism;
B. autoturismului rou;
C. autoturismului verde.

35.Cum procedai corect n aceast


situaie?
A. v angajai n traversare naintea
autocamionului;
B. permitei trecerea
autocamionului;
C. acordai prioritate de dreapta
36.n ce ordine vor circula
autovehiculele prin intersecia
prezentat?
A. troleibuzul, tramvaiul,
autoturismul;
B. tramvaiul, autoturismul,
troleibuzul;
C. tramvaiul, troleibuzul,
autoturismul.
37.Dac circulai ntr-o intersecie cu sens giratoriu, acordai
prioritate:
A. niciunui vehicul;
B. vehiculelor care urmeaz s intre n intersecie;
C. autobuzelor i troleibuzelor.
38.Conductorul unui vehicul este obligat s acorde prioritate de
trecere ntr-o intersecie nedirijat dac:

127

A. ptrunde pe un drum judeean, venind de pe un drum naional;


B. ptrunde pe un drum naional, venind de pe un drum judeean,
comunal sau local;
C. ptrunde pe un drum comunal sau local, venind de pe un drum
judeean.
39.Conductorul de vehicul are obligaia de a ceda trecerea la
schimbarea direciei de mers spre stnga, n timp ce semnalul verde
este n funciune?
A. nu, deoarece semnalul verde i confer prioritate de trecere;
B. nu, cu excepia cazului n care, din sens opus, se apropie un
mijloc de transport public;
C. da, att vehiculelor care circul din sens opus, ct i pietonilor
care traverseaz strada pe care acesta urmeaz s intre, pe sensul
su de mers.
40.La intersecia nedirijat dintre un drum naional i unul judeean,
comunal sau local, prioritatea de trecere se acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul judeean, comunal sau local;
B. vehiculelor care vin din dreapta;
C. vehiculelor care circul pe drumul naional.
41.Care dintre cele trei
vehicule va trece ultimul
prin intersecia din
imagine?
A. autoturismul;
B. autocamionul;
C. motocicleta.
42.La ieirea din zonele rezideniale sau pietonale, suntei obligat s
acordai prioritate:
A. autovehiculelor;
B. pietonilor de pe sensul opus de circulaie;
C. tuturor vehiculelor cu care v intersectai.
43,Ce obligaii v revin la trecerile pentru pietoni?
A. s circulai cu vitez redus, pentru a putea ocoli pietonii angajai
n traversare;
B. s reducei viteza, dac sunt pietoni angajai n traversare, pentru
128

evitarea unui posibil accident;


C. dac sunt pietoni angajai n traversare pe sensul dvs. de mers, s
le acordai prioritate.
44.Care dintre cele trei vehicule va trece
ultimul prin intersecie?
A. motocicleta;
B. autoturismul;
C. tramvaiul.

45.Care este ordinea de trecere prin


intersecia prezentat?
A. motocicleta, autoturismul,
autocamionul;
B. autocamionul, autoturismul,
motocicleta;
C. autoturismul, motocicleta,
autocamionul.
46.n ce ordine vor trece autovehiculele
prin intersecia prezentat?
A. tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
B. tramvaiul 2, tramvaiul 1, autoturismul;
C. tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.

47.n ce ordine vor trece autovehiculele


prin intersecie?
A. motocicleta, tramvaiul 1, tramvaiul 2,
autocamionul;
129

B. motocicleta, autocamionul, tramvaiul 2,


tramvaiul 1;
C. tramvaiul 1, tramvaiul 2, motocicleta,
autocamionul.
48.La intersecia nedirijat dintre un drum judeean i unul comunal
sau local, prioritatea de trecere se acord:
A. vehiculelor care circul pe drumul judeean;
B. vehiculelor care circul pe drumul comunal sau local;
C. vehiculelor care vin din dreapta.
49.Conductorul auto care circul pe banda de lng acostament, n
acelai sens cu autovehiculele din serviciile regulate de transport
public de persoane, este obligat:
A. s nu depeasc un asemenea vehicul, cnd se afl oprit n
staie;
B. s permit conductorilor acestor vehicule s efectueze
manevrele necesare repunerii n micare din staie, dac este
prevzut cu alveol;
C. s permit traversarea cltorilor pentru a se urca ntr-un
asemenea vehicul.
50.Precizai care vehicule sunt exceptate de la obligaia acordrii
prioritii de trecere:
A. cele care se pun n micare de pe loc fa de cele care circul;
B. autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se
pun n micare din staia prevzut cu alveol;
C. cele care ies din curi, ganguri sau garaje.
51.V apropiai de un drum forestier, ce intr n osea din partea
dreapt i de pe care iese un alt autovehicul. Cine trebuie s atepte?
A. dvs., pentru c acordai prioritate de dreapta;
B. autovehiculul care iese de pe drumul forestier;
C. autovehiculul care circul cu vitez mai mare.

130

52.Cui trebuie s acordai prioritate dac


v aflai n autoturismul albastru?
A. autobuzului, fiind vehicul de transport
public de persoane;
B. autoturismului rou, deoarece nu-i
schimb direcia de mers;
C. ambelor vehicule.
53.n ce ordine vor trece prin intersecie
cele patru autovehicule?
A. autoturismul, autocamionul,
motocicleta, autobuzul;
B. autobuzul, autocamionul, motocicleta,
autoturismul;
C. autoturismul, autobuzul, motocicleta,
autocamionul.
54.La schimbarea direciei de mers spre stnga, la semnalul verde al
semaforului, conductorul de autovehicul este obligat s acorde
prioritate:
A. numai vehiculelor care vin din sens opus;
B. vehiculelor care circul din sens opus i pietonilor care
traverseaz regulamentar strada pe care acesta urmeaz s intre;
C. numai pietonilor care sunt angajai n traversarea strzii.
55.n ce ordine vor trece prin intersecie
autoturismele la culoarea galben
intermitent a semaforului?
A. rou, verde, albastru;
B. rou, albastru, verde;
C. verde, albastru, rou.
56.La ntlnirea crui indicator avei prioritate de trecere?
A. Circulaie n ambele sensuri";
B. Prioritate fa de circulaia din sens invers";
C. Prioritate pentru circulaia din sens invers".

131

57.Ce regul de prioritate se aplic ntr-o intersecie nedirijat din


afara localitii?
A. prioritatea vehiculului cu regim superior de vitez;
B. prioritatea drumului principal;
C. prioritatea de dreapta.
58.n ce ordine vor trece prin intersecie
autovehiculele din imagine?
A. autoturismul, autocamionul,
motocicleta;
B. autocamionul, motocicleta,
autoturismul;
C. autocamionul, autoturismul,
motocicleta.
59.n ce ordine trec prin intersecia
prezentat cele trei autovehicule?
A. albastru, rou, verde;
B. albastru, verde, rou;
C. rou, albastru, verde.

60.Care dintre cele trei vehicule va trece


al doilea prin intersecie?
A. autoturismul verde;
B. autoturismul rou;
C. autocamionul.
61.V apropiai de o intersecie fr indicatoare de circulaie.
Vizibilitatea n ambele direcii este imposibil, din cauza vehiculelor
staionate. Cum procedai?
A. intrai ncet n intersecie, cu atenie mrit;
B. traversai ct mai rapid intersecia;
C. semnalizai luminos i intrai n intersecie.

132

62.n prima intersecie vei acorda


prioritate:
A. de dreapta, dac nu exist alte
reglementri n intersecie;
B. de stnga;
C. tuturor autovehiculelor care circul din
stnga i din dreapta.

63.Ce obligaii v revin dac, ntr-o intersecie, virai la stnga pe


semnalul verde al semaforului?
A. nicio obligaie;
B. acordai prioritate de trecere mijloacelor de transport public de
persoane;
C. acordai prioritate de trecere att vehiculelor care circul din sens
opus, ct i pietonilor aflai n traversare pe sensul dumneavoastr
de mers.
64.Cum vei proceda corect dac, aflndu-v n interiorul unei
intersecii cu circulaie n sens giratoriu, observai c pe un drum
lateral circul o coloan cu regim de circulaie prioritar?
A. v continuai drumul, deoarece avei prioritate de trecere n sensul
giratoriu;
B. oprii i acordai prioritate coloanei cu regim prioritar;
C. virai la dreapta i prsii intersecia.
65.Care este ordinea de trecere a
autovehiculelor, dac ajung simultan n
intersecie?
A. autocamionul, tramvaiul, autoturismul;
B. autoturismul, autocamionul, tramvaiul;
C. tramvaiul, autoturismul, autocamionul.

133

66.n ce ordine vor trece autovehiculele


prin intersecie?
A. autocamionul, autoturismul verde,
autoturismul rou;
B. autoturismul rou, autoturismul verde,
autocamionul albastru;
C. autoturismul verde, autocamionul,
autoturismul rou.

67.Cum procedai n situaia dat?


A. reducei viteza i la nevoie oprii;
B. depii fr restricii autobuzul;
C. oprii la 5 m n spatele autobuzului.
68.Pe un drum cu prioritate, conductorul de autovehicul ntlnete
n intersecie marcajul de trecere pentru pietoni. Este obligat s
acorde prioritate?
A. da, pietonilor angajai n traversarea drumului pe trecerea
semnalizat i aflai pe sensul lui de mers;
B. nu, deoarece circul pe un drum prioritar;
C. da, att pietonilor, ct i vehiculelor care se apropie din sens opus
i care schimb direcia de mers spre stnga.
69.Care autovehicul va trece primul
prin intersecie?
A. autoturismul;
B. autocamionul;
C. autobuzul.

70.Dac virai la stnga:


A. avei prioritate de trecere;
134

B. prsii drumul cu prioritate;


C. cedai trecerea celor care vin din
dreapta
71.are este ordinea de trecere prin
intersecie a celor trei vehicule?
A. autoturismul rou, autoturismul
albastru, autobuzul;
B. autoturismul albastru, autoturismul
rou, autobuzul;
C. autobuzul, autoturismul albastru,
autoturismul rou.
72.emnificaia indicatoarelor Oprire i Cedeaz trecerea,
instalate n interseciile semaforizate, trebuie respectat:
A. atunci cnd traficul este redus;
B. atunci cnd semafoarele nu funcioneaz;
C. atunci cnd indicatoarele sunt instalate mpreun cu semaforul pe
acelai suport.
73.Cum procedai n prima intersecie?
A. acordai prioritate de trecere tuturor
vehiculelor care circul n intersecie;
B. acordai prioritate de trecere numai
vehiculelor care circul din stnga;
C. aplicai regula prioritii de dreapta.
74.um vei proceda n situaia dat?
A. vei vira ultimul;
B. camionul va trece primul;
C. avei prioritate.

135

75.Care dintre autovehiculele din


imagine au prioritate de trecere?
A. autobuzul i motocicleta;
B. motocicleta i autocamionul;
C. autobuzul i autoturismul.
76.Ce obligaii revin conductorilor la
ntlnirea indicatorului?
A. s acorde prioritate vehiculelor care
circul n intersecie;
B. s ocoleasc centrul interseciei i
s circule ct mai aproape de marginea
strzii;
C. s acorde prioritate de dreapta.
77.Trebuie s acordai prioritate
autoturismului gri dac acesta vireaz
la stnga?
A. n funcie de viteza celor dou
vehicule;
B. da;
C. nu.
78.Care este ordinea de trecere prin
intersecie?
A. autoturismul, autocamionul,
motocicleta;
B. autoturismul, motocicleta,
autocamionul;
C. autocamionul, autoturismul,
motocicleta.
79.Cum vei proceda corect atunci cnd efectuai un viraj spre stnga
sau spre dreapta i intersectai un biciclist care circul pe o pist
pentru biciclete, semnalizat ca atare?
136

A. acordai prioritate de trecere biciclistului;


B. nu acordai prioritate de trecere biciclistului;
C. adaptai viteza, astfel nct s nu v intersectai cu acesta n
timpul manevrelor.
80.Ieii cu autovehiculul de pe un drum agricol i intenionai s
virai la dreapta, intrnd n osea. Din stnga se apropie un alt
vehicul. Cine d prioritate?
A. nu este permis intrarea pe osea;
B. autovehiculul care circul pe osea, deoarece dvs. circulai din
dreapta acestuia;
C. dvs.
81.Cum procedai n situaia dat?
A. circulai cu vitez redus i, la nevoie,
oprii pentru a permite autobuzului s
reintre n trafic;
B. depii autobuzul;
C. suntei obligat s oprii.
82.Cum vei proceda n intersecie, dac
circulai pe drumul prioritar?
A. cedai trecerea vehiculelor care vin din
dreapta;
B. cedai trecerea tututor vehiculelor;
C. nu cedai trecerea niciunui vehicul.
83.Cum vei proceda dac intenionai s
schimbai direcia de mers spre dreapta?
A. semnalizai schimbarea direciei de
mers; pietonii v vor acorda prioritate;
B. semnalizai schimbarea direciei de
mers; acordai prioritate vehiculelor care
circul din partea stng;
C. semnalizai schimbarea direciei de
mers i acordai prioritate de trecere
137

pietonilor.
84.Care este ordinea de trecere prin
intersecia din imagine?
A. tramvaiul, motocicleta, autoturismul;
B. motocicleta, autoturismul, tramvaiul;
C. motocicleta, tramvaiul, autoturismul

85.n ce ordine vor circula autoturismele


prin interseciile prezentate?
A. albastru, rou, galben;
B. rou, albastru, galben;
C. galben, rou, albastru
86.Exist situaii cnd conductorul de autovehicul acord prioritate
de trecere bicicletei sau unui vehicul cu traciune animal?
A. nu, legislaia rutier nu prevede asemenea situaii;
B. nu, conductorii de autovehicule au ntotdeauna prioritate;
C. da.
87.Ce obligaii avei dac v aflai la
volanul autoturismului albastru?
A. v continuai deplasarea pe direcia
nainte, fr nicio obligaie;
B. acordai prioritate autoturismului rou
i autoturismului verde;
C. acordai prioritate numai
autoturismului verde.
88.Cum procedai n situaia dat?
A. acordai prioritate autoturismului din
stnga;
B. v continuai drumul;
C. acordai prioritate autoturismului din
138

dreapta.
89.Care este ordinea de trecere prin
intersecie a autoturismelor?
A. rou, verde, albastru;
B. verde, albastru, rou;
C. albastru, verde, rou.

90.Ce obligaii avei la trecerea pentru pietoni, pe sensul dvs. de


mers?
A. s acodai prioritate de trecere i pietonilor care circul pe cellalt
sens de mers;
B. s reducei viteza i s v strecurai printre pietoni;
C. s acordai prioritate de trecere pietonilor aflai n traversare.
91.Cum trebuie s procedai corect, dac v
aflai la volanul autoturismului?
A. permitei trecerea camionului;
B. permitei trecerea tramvaiului;
C. virai naintea tramvaiului.
92.La ntlnirea unui vehicul cu un ansamblu de vehicule, pe un drum
public ngust, unde trecerea din sensuri opuse este imposibil sau
periculoas, va manevra cu spatele:
A. ansamblul de vehicule;
B. vehiculul;
C. la libera nelegere.

139

93.n ce ordine vor trece autovehiculele


prin intersecia prezentat?
A. autoturismul, autocamionul,
motocicleta;
B. autocamionul, autoturismul,
motocicleta;
C. autoturismul, motocicleta,
autocamionul.
94.Cum procedai n situaia dat:
A. acordai prioritate de trecere
autocamionului;
B. reducei viteza i s semnalizai
luminos;
C. v continuai drumul.
95.La apropierea de staiile prevzute cu alveol, cnd circulai pe
banda de lng acostament, iar conductorul autovehiculului de
transport public de persoane semnalizeaz pornirea din staie:
A. oprii obligatoriu;
B. reducei viteza i, la nevoie, oprii;
C. mrii viteza.
96.La ntlnirea unui vehicul greu cu unul uor, pe un drum public
ngust, pentru a face posibil trecerea va manevra cu spatele:
A. vehiculul uor;
B. vehiculul greu;
C. la libera nelegere.

140

97.Cum trebuie s procedai la ntlnirea


indicatorului?
A. ocolii centrul interseciei prin stnga;
B. circulai cu o vitez maxim de 40
km/h;
C. acordai prioritate vehiculelor care
circul n interiorul interseciei.
98.Care sunt vehiculele care au prioritate de trecere ntr-o intersecie
dirijat?
A. autocamioanele de mare tonaj;
B. vehiculele aparinnd Proteciei Civile, semnalizate ca atare;
C. vehiculele aparinnd Serviciului de Ambulan, cnd au n
funciune semnalele speciale luminoase i sonore.
99.Care dintre vehiculele din imagine va
intra primul n intersecie?
A. autoturismul;
B. motocicleta;
C. autocamionul.
100.Care este ordinea de trecere a
autovehiculelor prin intersecie?
A. motocicleta, bicicleta, autoturismul;
B. autoturismul, motocicleta, bicicleta;
C. bicicleta, autoturismul, motocicleta.

101.n ce ordine vor trece autovehiculele


prin intersecia prezentat?
A. rou, verde albastru;
B. verde, rou, albastru;
141

C. albastru, verde, rou


102.Care este regula prioritii de trecere la intersecia a dou
drumuri de aceeai categorie, cu circulaie nedirijat?
A. prioritatea de dreapta;
B. prioritatea primului sosit;
C. prioritatea de drum principal.
103.Ce trebuie s avei n vedere dac
intenionai s circulai spre dreapta,
dup taxi?
A. pietonii vor acorda prioritate
necondiionat;
B. s acordai prioritate pietonilor aflai
pe sensul dumneavoastr de mers;
C. pietonii nu au voie s traverseze n
acest loc.
104.Care este ordinea de trecere prin
intersecie a celor trei vehicule?
A. autoturismul rou, motocicleta,
autoturismul albastru;
B. motocicleta, autoturismul albastru,
autoturismul rou;
C. autoturismul albastru, motocicleta,
autoturismul rou.
105.Cine are prioritate pe sectorul de
drum ngustat?
A. autoturismul, deoarece circul n
dreapta autobuzului;
B. autobuzul, deoarece nu-i schimb
poziia de mers;
C. autoturismul, deoarece are o vitez de
deplasare mai mare.
106.Care sunt vehiculele care au prioritate n sensul giratoriu?
A. toate vehiculele care au ptruns n sensul giratoriu, fa de cele
142

care urmeaz s ptrund;


B. toate autovehiculele care vin din fa;
C. toate vehiculele care vin din dreapta.
107. ntr-o intersecie nedirijat, conductorul unui vehicul este
obligat s acorde prioritate de trecere unui autovehicul al ambulanei
care circul din partea stng, avnd n funciune dispozitivul special
cu lumini de culoare albastr i pe cel sonor?
A. nu, deoarece n acest caz se aplic regula prioritii de dreapta;
B. nu, deoarece ambulana nu face parte din categoria
autovehiculelor cu regim prioritar;
C. da.
108.Intenionai s virai la dreapta. Cum
procedai?
A. trecei prin faa pietonilor;
B. acordai prioritate pietonilor;
C. acordai prioritate numai biciclitilor.
109.Ce obligaii v revin atunci cnd conductorul unui autobuz aflat
ntr-o staie prevzut cu alveol intenioneaz s se pun n
micare?
A. s circulai cu pruden, dar nu avei nicio obligaie;
B. s mrii viteza, pentru a degaja traficul;
C. s reducei viteza i, la nevoie, s oprii pentru a-i permite
reintrarea n trafic

143

110.Cum trebuie s procedai dac virai


la stnga?
A. cedai trecerea autovehiculului alb;
B. accelerai, pentru a nu v intersecta
cu autovehiculul alb;
C. executai manevra cu luminile de
avarie aprinse.

111.Ce obligaie i revine conductorului de vehicul care schimb


direcia de mers la dreapta, la semnalul verde al semaforului, n timp
ce pietonii sunt angajai la rndul lor n traversare?
A. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s acorde
prioritate de trecere pietonilor angajai n traversarea strzii pe care
urmeaz s intre, pe sensul su de mers;
B. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s-i continue
deplasarea cu pruden, pietonii fiind obligai s-i cedeze trecerea;
C. s semnalizeze schimbarea direciei de mers i s pstreze o
distan lateral suficient fa de bordura din dreapta.
112.Care dintre cele dou vehicule va intra
primul n intersecie?
A. motocicleta, deoarece se deplaseaz mai
repede;
B. motocicleta, deoarece se deplaseaz pe
direcia nainte;
C. autoturismul, deoarece se deplaseaz pe
drumul prioritar.
113. ntr-o intersecie nedirijat, conductorul unui vehicul este
obligat s acorde prioritate unui autovehicul destinat stingerii
incendiilor, care circul din stnga, avnd n funciune semnalizarea
special luminoas i sonor?
A. nu, deoarece i n acest caz se aplic regula prioritii de dreapta;
B. nu, deoarece autovehiculul destinat stingerii incendiilor nu face
parte din categoria autovehiculelor cu regim prioritar;
144

C. da.
114.Care autovehicul va trece primul prin
intersecie?
A. autoturismul;
B. autocamionul;
C. autobuzul.
115.Cum procedai n aceast situaie?
A. circulai dup autocamion;
B. permitei pietonului s traverseze
strada;
C. avertizai sonor pietonul pentru a se
opri, apoi circulai mai departe.
116.Cum trebuie s procedai n acest
caz?
A. accelerai, pentru a trece prin faa
pietonilor;
B. dai un semnal scurt de avertizare,
pentru ca pietonii s nu se angajeze n
traversare;
C. oprii, pentru a permite pietonilor
traversarea.
117.Autobuzul din fa semnalizeaz
ieirea din staia prevzut cu alveol.
Cum trebuie s procedai?
A. l ocolii ct mai mult, pentru a proteja
pietonii;
B. reducei viteza i la nevoie oprii,
pentru a permite plecarea din staie a
autobuzului;
C. v continuai deplasarea, deoarece nu
avei restricii.

145

118.Intenionai s virai la dreapta. Cum


procedai cu pietonii care traverseaz
regulamentar strada?
A. virai fr ezitare, deoarece pietonii
sunt obligai s atepte;
B. acordai prioritate pietonilor care se
afl pe sensul dvs. de mers;
C. dai semnale de avertizare sonor,
pentru ca pietonii s v permit trecerea.
119.Cum procedai n situaia dat?
A. frnai din timp, pentru a acorda
prioritate de trecere pietonilor;
B. traversai strada accelerat;
C. traversai marcajul pentru pietoni
naintea acestora

RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17

B
A
C
B
A
A
A
A
C
B
C
C
A
B
A
A
B

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37

C
A
C
A
C
B
A
B
B
B
C
B
C
C
B
B
A

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57

A
C
C
B
C
A
B
A
B
B
B
C
C
B
C
B
C

61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77

A
A
C
B
A
B
A
A
B
A
A
B
C
C
B
A
C

81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97

A
C
C
B
B
C
B
B
B
C
B
B
C
C
B
A
C

101
102
103
104
105
106
107
108
109
110.
111
112
113
114
115
116
117

B
A
B
A
B
A
C
B
C
A
A
C
C
B
B
C
B
146

18
19
20

B
C
C

38
39
40

B
C
C

58
59
60

A
B
A

78
79
80

C
A
C

98 C
99 A
100 B

118 B
119 A

DEPASIREA
147

1.Conductorul de autovehicul poate efectua depirea pe partea


dreapt a autovehiculului al crui conductor a semnalizat
intenia schimbrii direciei de mers spre stnga?
A. da, dac vehiculul din fa s-a angajat corespunztor prsirii
sensului de mers;
B. da, dac s-a creat spaiu suficient pentru aceast manevr;
C. nu.
2.Ce obligaii avei cnd sesizai c urmeaz s fii depit de un
alt autovehicul?
A. s reducei viteza de mers;
B. s nu mrii viteza de mers;
C. s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a
carosabilului sau a benzii pe care v deplasai.
3.n care dintre situaii este interzis depirea unui moped?
A. pe trecerile pentru pietoni, semnalizate cu indicator sau cu
marcaj;
B. la mai puin de 50 m de trecerile la nivel cu calea ferat;
C. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor,
cu excepia motocicletelor fr ata, interzis.
4.n ce situaii nu v este permis depirea?
A. cnd un autobuz se afl oprit n staie;
B. pe un drum n ramp, cnd vizibilitatea este peste 50 m;
C. ntr-o intersecie nedirijat.
5.n care dintre urmtoarele situaii nu este permis depirea?
A. cnd autobuzul se afl oprit n staie;
B. n apropierea vrfurilor de ramp, cnd vizibilitatea este sub
50 m;
C. ntr-o intersecie nedirijat.
6.Precizai n care dintre situaiile de mai jos este interzis
depirea:
A. la coborrile a cror pant depete 10%;
B. pe trecerile pentru pietoni sau pe cele la nivel cu calea ferat

148

curent i la mai puin de 50 m de acestea;


C. n situaia n care, din sens opus, un vehicul este nevoit s
execute o manevr, pentru a evita coliziunea.
7. Execut corect
autoturismul manevra de
depire?
A. nu, deoarece autobuzul
are prioritate la plecarea din
staie;
B. nu, deoarece aceast
manevr nu este permis n
dreptul staiilor mijloacelor
de transport public de
persoane;
C. da, manevra este
regulamentar
8.Putei depi tramvaiul oprit ntr-o staie fr refugiu pentru
pietoni, pe o strad cu sens unic?
A. da, dar numai pe partea stng;
B. da, dar numai dac nu exist pietoni n staia de tramvai;
C. nu, deoarece depirea este interzis.
9.n care dintre situaiile de mai jos este interzis depirea
vehiculelor?
A. n zona de aciune a indicatorului Alte pericole;
B. la mai puin de 50 m de o intersecie;
C. n curbe, unde vizibilitatea este redus sub 50 m.
10.n timp ce conducei un autoturism, avei voie s efectuai
manevra de depire a unui autobuz oprit n staie pentru urcarea
i coborrea cltorilor?
A. da;
B. da, numai dac limea drumului public este mai mare de 6 m;
C. nu, n acest caz depirea este interzis
11.Este interzis depirea:
A. tuturor vehiculelor, la 100 m de trecerile la nivel cu calea ferat
curent;
149

B. vehiculelor cu traciune animal, motocicletelor fr ata,


mopedelor i bicicletelor, dac vizibilitatea asupra drumului este
asigurat pe o distan mai mare de 20 m, iar limea drumului
este de cel puin 7 m;
C. n interseciile cu circulaie nedirijat.
12.Cum se execut depirea autoturismelor i a
autocamioanelor pe un drum fr marcaje, pe care circulaia se
desfoar n sens unic?
A. pe partea stng;
B. pe partea dreapt;
C. pe ambele pri.
13.Ce trebuie s avei n vedere atunci cnd intenionai s
depii att bicicliti, ct i grupuri de pietoni care se
deplaseaz pe carosabil?
A. putei depi numai dup ce pietonii i biciclitii v-au fcut
semn n acest sens;
B. respectai prevederile legale;
C. biciclitii i pietonii pot fi depii numai dac distana lateral
este de 3 m.
14.Este corect manevra de devansare pe autostrad a unui
autovehicul pe banda dreapt a acestuia?
A. da;
B. nu;
C. da, dar numai dac se folosesc semnalele de atenionare
sonore i luminoase
15.n care dintre situaiile prezentate este interzis depirea
vehiculelor pe drumurile publice?
A. la ntlnirea indicatorului Circulaie n ambele sensuri;
B. la o distan mai mic de 50 m de staia de tramvai, cnd
acesta este oprit;
C. la trecerile pentru pietoni prevzute cu indicatoare i marcaje.
16. Conducei autoturismul
albastru. V-ai angajat corect n
depirea motocicletei?

150

A. da, deoarece din sens opus


nu circul niciun vehicul;
B. da, deoarece motocicleta nu
trece peste axul drumului;
C. nu, deoarece motocicleta
depete autocamionul.
17.n care dintre situaii este permis depirea?
A. n interseciile dirijate prin semnale sonore;
B. n interseciile dirijate;
C. n interseciile nedirijate.
18.Ce vehicule pot fi depite, prin excepie, pe un pod?
A. vehiculele cu traciune animal, motociclete fr ata i
biciclete;
B. tractoarele i alte autovehicule lente;
C. niciun vehicul.
19.Depirea nu este permis:
A. atunci cnd vehiculul ce urmeaz a fi depit ruleaz cu viteza
admis de lege;
B. n orice locuri i situaii n care vizibilitatea nu permite
executarea manevrei;
C. atunci cnd traficul rutier este aglomerat.
20.n care dintre situaiile de mai jos putei folosi banda de lng
axa drumului pe o autostrad?
A. cnd efectuai depirea altor autovehicule, dac celelalte
benzi n direcia de mers sunt ocupate;
B. cnd conducei autoturismul cu viteza maxim admis;
C. cnd nu suntei precedat de alte autovehicule.
21.n care dintre situaii este interzis depirea?
A. n apropierea vrfurilor de ramp, cnd vizibilitatea este
redus sub 50 m;
B. n curbe, dac vizibilitatea este redus sub 50 m;
C. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate.
22.Tramvaiul poate fi depit pe partea stng?
A. nu;
151

B. da, n staiile fr refugiu, pentru protejarea cltorilor care


urc sau coboar;
C. da, atunci cnd ntre ina din dreapta i bordur nu exist
spaiu suficient pentru depire.
23.n ce situaii este interzis depirea unei biciclete?
A. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor,
cu excepia motocicletelor fr ata, interzis;
B. pe trecerile de pietoni semnalizate;
C. la mai puin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferat.
24.Care dintre conductorii
autovehiculelor execut corect
depirea tramvaiului aflat n
mers?
A. ambii conductori;
B. conductorul motocicletei;
C. conductorul
autoturismului
25.Este permis depirea cnd din sens opus se apropie un alt
autovehicul?
A. da, dac cel care se apropie din sens opus a redus viteza de
deplasare pentru a facilita depirea;
B. nu, dac cel care se apropie din sens opus este obligat s
efectueze manevre de evitare a coliziunii;
C. da, dac spaiul lateral este suficient.
26.Camionul este staionat.
Cine ncalc legea dac
ncercai s-l depii ?
A. conductorul
autocamionului;
B. dumneavoastr;
C. att conductorul
autocamionului, ct i
dumneavoastr.

152

27.Este regulamentar s
depii autobuzul oprit n
staie?
A. da, dac v asigurai i
semnalizai;
B. da, numai dac autobuzul
are refugiu pentru pietoni;
C. nu, pn la plecarea
autobuzului din staie
28.Pot fi depite autovehiculele pe partea dreapt?
A. nu, n nicio situaie;
B. da, dac spaiul lateral dintre vehicule permite acest lucru;
C. da, n cazul vehiculelor care urmeaz s vireze la stnga, iar
spaiul rmas permite depirea prin dreapta.
29.V este permis s depii
biciclitii?
A. da, dac prin claxonare
biciclitii sunt determinai s
se angajeze ct mai spre
dreapta;
B. nu, pentru c din cauza
circulaiei din sens opus nu se
poate pstra o distan
lateral corespunztoare;
C. biciclitii pot fi depii fr
restricii.
30.Este permis depirea vehiculelor n intersecii?
A. nu;
B. da, dac intersecia este dirijat;
C. da, dar numai a bicicletelor i a mopedelor.
31.Putei folosi o vitez mai mare dect cea legal pentru
depirea unui autovehicul?
A. da, dac circulai pe autostrad;
B. da, dac v asigurai c din sens opus nu circul niciun alt
153

vehicul;
C. nu.
32.Putei depi n aceast
situaie?
A. nu, deoarece v aflai n
zona unei treceri la nivel cu
calea ferat;
B. nu, deoarece v aflai la mai
puin de 150 m de calea ferat;
C. da, este regulamentar.
33.n care dintre situaii depirea este interzis?
A. n interseciile cu circulaie nedirijat i la trecerile pentru
pietoni semnalizate;
B. n intersecii i la o distan de 50 m de acestea;
C. n zona de aciune a indicatorului Limitare de vitez.
34.n situaia dat putei
continua depirea?
A. da, dac conductorul
autocamionului reduce viteza;
B. nu, pentru c sunt trei benzi
de circulaie;
C. da.
35.n care dintre urmtoarele situaii v este interzis s efectuai
depirea?
A. pe drumurile cu o singur band de circulaie pe sens;
B. la mai puin de 150 m de trecerile la nivel cu calea ferat;
C. n zona de aciune a indicatorului Depirea interzis.

154

36.Putei depi mai multe


vehicule n situaia de fa?
A. da;
B. nu;
C. numai dac sunt peste
dou benzi de circulaie.
37.Conductorul
autoturismului rou s-a
angajat corect n depirea
autocamionului?
A. nu, deoarece nu s-a
asigurat i nu a semnalizat
intenia de a depi;
B. da, deoarece din sens
opus nu circul niciun
vehicul;
C. nu, deoarece ncalc
semnificaia indicatorului
38.n care dintre situaii nu este permis mrirea vitezei de
deplasare a autovehiculului?
A. cnd un alt vehicul s-a angajat n depire;
B. n zona de aciune a indicatorului Vitez recomandat;
C. cnd acesta circul pe prima band, iar pe cea de lng axul
drumului se deplaseaz alte autovehicule, cu viteze superioare
39. Cnd nu este permis s mrii viteza de deplasare a
autovehiculului?
A. cnd circulai pe prima band;
B. cnd un alt vehicul s-a angajat n depirea dvs.;
C. n intersecii.
40.Exista vreo exceptie de la regula depasirii pe partea stanga?
A. nu;
B. da, n cazul autovehiculului care intenioneaz s vireze spre
stnga, i n cazul tramvaiului;
C. da, numai n cazul n care depirea se face pe o strad
semnalizat cu indicatorul Drum fr ieire.

155

41.Conductorul unui autovehicul poate executa o depire la


ntlnirea indicatorului Limitare de vitez?
A. da, dac n timpul manevrei viteza sa nu este mai mare dect
cea nscris pe indicator;
B. nu, pn la ntlnirea indicatorului care semnalizeaz
terminarea zonei de limitare a vitezei;
C. da, dac depirea se execut n afara unei localiti.
42.Este permis depirea cnd din sens opus se apropie, la
mic distan, alt vehicul?
A. da, dac prin depire se trece peste axa drumului;
B. da, dac drumul are o lime suficient, iar prin depire nu se
trece peste axa drumului;
C. da, dac nu exist interdicia de a depi.
43.Cum procedai la ntlnirea unui obstacol pe sensul
dumneavoastr de mers, n situaia n care pentru a-l depi
intrai pe contrasens, iar din fa se apropie alt vehicul:
A. reducei viteza i, la nevoie, oprii;
B. oprii i nlturai obstacolul;
C. oprii i ateptai echipajul de intervenie
44.Depirea vehiculelor pe drumurile publice este interzis:
A. pe sectorul de drum unde s-a format o coloan de
autovehicule n ateptare, dac prin aceasta se intr pe sensul
opus de circulaie;
B. n interseciile dirijate doar cu indicatoare rutiere;
C. atunci cnd cel depit este remorcat i are puse n funciune
luminile de avarie.
45. Cum trebuie s procedeze conductorul de autovehicul
nainte de a se angaja ntr-o depire?
A. semnalizeaz i se apropie ct mai mult de axul drumului,
pentru a-i asigura vizibilitatea asupra circulaiei din sens opus;
B. avertizeaz prin semnale acustice sau optice pe conductorul
vehiculului ce urmeaz a fi depit;
C. se asigur c manevra se poate efectua n condiii de
siguran, dup care semnalizeaz intenia de a schimba direcia
de mers.
156

46.Ce obligaii avei nainte de efectuarea unei depiri?


A. s semnalizai intenia i s efectuai depirea;
B. s v asigurai din fa i s reducei corespunztor viteza;
C. s v asigurai i s semnalizai intenia de depire.
47.n care dintre urmtoarele situaii v este interzis s mrii
viteza de deplasare?
A. cnd urmeaz s fii depit;
B. la sesizarea aparaturii de detectare a sistemelor radar;
C. pe timp de noapte.
48.Cum trebuie s procedeze
conductorul autoturismului
verde n situaia dat?
A. depete prin partea
dreapt autobuzul, dup ce a
trecut autoturismul rou;
B. trece printre autobuz i
autoturismul rou, deoarece se
deplaseaz nainte;
C. semnalizeaz autobuzul s
elibereze banda.
49.n faa dvs. circul un tractor cu dou remorci, pe ultima fiind
scris FR SEMNALIZARE. Intenionai s-l depii n
apropierea unei intersecii. Cum procedai?
A. ateptai s trecei de respectiva intersecie, chiar dac
pierdei din timpul planificat al cltoriei;
B. v angajai n depire, ntruct autovehiculul dvs. v permite
s rulai, n mod legal, cu o vitez mai mare;
C. semnalizai efectuarea depirii i accelerai, pentru ca
manevra s dureze ct mai puin.
50.Se interzice depirea:
A. atunci cnd se ncalc marcajul continuu longitudinal;
B. n zonele cu trafic intens;
C. cnd se ncalc marcajul discontinuu longitudinal

157

51.Se consider depire faptul c vehiculele de pe o band


circul mai repede dect vehiculele de pe celelalte benzi?
A. nu;
B. nu, dac se circul pe banda din stnga;
C. da, dac se circul pe banda din dreapta.
52.Camionul execut corect
depirea autoturismului?
A. da, deoarece conductorul
autoturismului a semnalizat
intenia de a vira la stnga, iar
spaiul rmas liber permite
trecerea camionului prin partea
dreapt;
B. nu, deoarece n intersecii
depirea este interzis;
C. nu, deoarece depirea se
execut numai pe partea stng.
53.Este permis depirea n
situaia dat?
A. da, deoarece axul drumului
este marcat cu linie continu;
B. da, deoarece linia discontinu
v este cea mai apropiat de
direcia de mers;
C. nu, deoarece autovehiculul
din fa nu v permite depirea.
54.V este permis s executai
depirea n situaia prezentat?
A. nu, deoarece efectuai
manevra pe un pod;
B. da, ntruct axul drumului nu
este marcat cu o linie continu;
C. nu, deoarece podul nu are
parapei din beton.
158

55.Cum procedeaz conductorul autovehiculului cnd, aflnduse ntr-o comun, n imediata apropiere a unei treceri pentru
pietoni semnalizate ca atare, intenioneaz s depeasc un
vehicul aflat n micare?
A. execut depirea cu vitez redus;
B. nu execut depirea;
C. execut depirea cu vitez sporit.
56.Un conductor auto imprudent s-a angajat n depirea
coloanei n care v aflai, iar din sens opus se apropie la mic
distan un autocamion, care l semnalizeaz cu luminile. Cum
trebuie s procedai pentru evitarea producerii unui accident?
A. nu avei nicio obligaie i prin urmare v continuai deplasarea
n coloan;
B. reducei viteza i mrii astfel distana fa de cel care circul
naintea dvs., crend condiii celui ce depete neregulamentar
s intre n coloan;
C. v apropiai de axul drumului public, pentru a-l determina pe
cel angajat n depirea coloanei s renune la aceast manevr
riscant.
57.Ce trebuie s fac un conductor de vehicul pentru ca
depirea s fie considerat regulamentar?
A. s se asigure c manevra poate fi executat n condiii de
siguran, dup care s semnalizeze intenia de schimbare a
poziiei de mers i s efectueze depirea;
B. s semnalizeze din timp intenia de schimbare a direciei de
mers;
C. s mreasc viteza de deplasare, astfel nct s scurteze
timpul de realizare a depirii.
58.Cum procedeaz conductorul autovehiculului n situaia n
care vehiculul din faa sa schimb direcia de mers spre stnga,
iar pe partea dreapt nu este loc suficient pentru depire?
A. semnalizeaz i execut depirea cu vitez redus;
B. ncearc depirea prin stnga;
C. ateapt eliberarea benzii pentru a-i continua deplasarea.

159

59.Putei depi n aceast


situaie, dac v aflai la volanul
autoturismului?
A. nu, deoarece trecei de axul
drumului;
B. da, manevra este
regulamentar;
C. nu, deoarece marcajul
orizontal interzice manevra.
60.Putei depi n situaia
dat?
A. da, dac v asigurai c
manevra poate fi executat i
semnalizai corespunztor;
B. nu, deoarece vizibilitatea
este redus;
C. nu, deoarece prin aceast
manevr vei trece peste axul
drumului
61.Cum este definit depirea?
A. trecerea unui vehicul pe lng altul, cnd circul n acelai
sens, dar pe o band alturat;
B. manevra prin care un vehicul trece naintea altui vehicul ori pe
lng un obstacol, aflat pe acelai sens de circulaie, prin
schimbarea direciei de mers i ieirea de pe banda de circulaie
sau din irul de vehicule n care s-a aflat iniial;
C. trecerea unui vehicul prin dreptul altuia.
62.Se poate efectua depirea n
situaia dat?
A. da, legea nu interzice;
B. da, deoarece din sens opus nu
se apropie niciun vehicul;
C. nu, deoarece v aflai n curb.

160

63.Este permis depirea n


aceast situaie?
A. da, dar numai dup oprirea
autoturismului;
B. nu;
C. da, dar numai dac vizibilitatea
permite.
64.Cum trebuie s procedai dac, circulnd cu viteza maxim
admis de lege, observai c un alt autovehicul ncearc s v
depeasc?
A. s nu mrii viteza i s circulai pe partea din dreapta a
drumului, permind efectuarea depirii;
B. s semnalizai cu lumina intermitent c ai neles intenia
celuilalt autovehicul de a v depi;
C. s folosii semnalele sonore i luminoase, pentru a-l ateniona
pe conductorul celuilalt autovehicul c depete limita vitezei.
65.Din ce direcie trebuie s se asigure un conductor auto,
nainte de a trece la efectuarea unei depiri?
A. din fa;
B. din spate;
C. att din fa, ct i din spate.
66.Cum procedai atunci cnd, circulnd pe un drum public, la o
curb cu vizibilitate redus sub 50 m, observai c n faa
dumneavoastr se deplaseaz un vehicul cu traciune animal?
A. claxonai, pentru a determina vehiculul cu traciune animal s
ias n afara carosabilului;
B. efectuai depirea, fiind permis prin lege;
C. circulai n spatele vehiculului cu traciune animal pn cnd
avei o bun vizibilitate i putei depi n siguran.

161

67.Autoturismul rou poate depi n


situaia dat?
A. da, deoarece a semnalizat intenia i
din sens opus nu se apropie niciun
vehicul;
B. da, deoarece se afl la mai mult de
150 m de calea ferat;
C. nu, deoarece depete o coloan
oprit la trecerea la nivel cu calea ferat
68.n aceast situaie executai corect
depirea autoturismului alb?
A. da, deoarece ai semnalizat intenia
de a depi;
B. nu, deoarece linia continu v
interzice manevra;
C. da, deoarece din sens invers nu
circul niciun vehicul.
69.Suntei depit de un autovehicul care a apreciat greit
distana i viteza cu care se apropie din sens opus un alt vehicul.
Cum trebuie s procedai pentru a evita un accident rutier?
A. mrii viteza de deplasare, pentru a-l determina pe cel ce v
depete s renune la manevr;
B. claxonai i i facei semn cu braul s nu mai depeasc;
C. reducei imediat viteza i circulai ct mai aproape de
marginea din dreapta a prii carosabile, pentru a-i permite
efectuarea depirii i reintrarea pe sensul normal de mers.
70.Cum trebuie s procedai atunci cnd intenionai s finalizai
o depire?
A. semnalizai revenirea i efectuai manevra n condiii de
siguran;
B. dup rencadrare, semnalizai cu luminile de avarie;
C. claxonai i v angajai pe partea dreapt, direct n faa
vehiculului depit.

162

71.Un conductor auto v-a depit de mai multe ori, ntruct nu


circul cu vitez constant. Cum procedai atunci cnd urmeaz
s fii depit din nou?
A. creai condiii pentru a fi depit, apropiindu-v ct mai mult
de partea dreapt a drumului public;
B. l atenionai att cu claxonul, ct i cu braul stng, pentru a
renuna la aceast manevr;
C. v deplasai spre stnga, din timp, pentru a nu-i permite
efectuarea acestei manevre.
72.Cum trebuie s procedai atunci cnd, circulnd pe drumul
naional ntr-o localitate rural, trecei pe lng o coloan militar
care se deplaseaz n aceeai direcie?
A. mrii viteza i depii coloana;
B. folosii avertizorul sonor de la minimum 150 m;
C. reducei viteza pn la limitele prevzute de lege, dac drumul
are o singur band pe sens.

RASPUNSURI CORECTE

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

AB
BC
AB
C
BC
BC
C
C
C
A
C
A
B
A
C
C

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36

AB
C
B
A
B
A
A
C
B
B
C
C
A
C
C
A

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56

A
B
A
A
C
C
A
A
A
A
A
A
B
A
B
B

61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72

B
C
B
A
C
C
C
B
C
A
A
C

163

17
18
19
20

B
A
B
A

37
38
39
40

A
A
B
B

57
58
59
60

A
C
B
A

OPRIREA , STATIONAREA SI PARCAREA


1. n care dintre situaiile prezentate mai jos nu este permis oprirea
voluntar a vehiculelor?
A. la o distan mai mic de 50 m de trecerea la nivel cu calea ferat;

164

B. pe pistele obligatorii pentru pietoni;


C. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este
stnjenit circulaia vehiculelor pe ine.
2.Precizai n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a
vehiculelor?
A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate
drumurilor publice;
B. n zona aglomerat a pieelor;
C. n pante i n rampe.
3.Se interzice oprirea voluntar:
A. la mai puin de 100 m de calea ferat industrial;
B. pe trotuar;
C. n zona de aciune a indicatorului Prioritate fa de circulaia din
sens invers".
4.Oprirea este interzis:
A. pe sectoarele de drum unde depirea este interzis;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate
drumurilor publice.
5.n care dintre situaii oprirea este interzis?
A. n zona de aciune a indicatorului care interzice depirea;
B. pe strzile unde circulaia se desfoar n sens unic;
C. n dreptul altui vehicul care se afl oprit, dac prin aceasta se
stnjenete circulaia a dou vehicule venind din sensuri opuse.
6.Oprirea este interzis:
A. n zona n care este instalat indicatorul Staionarea interzis;
B. n zona indicatorului Depirea interzis;
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate
drumurilor publice.
7.Oprirea vehiculelor este interzis:
A. pe partea carosabil a drumurilor naionale;
B. n zona de aciune a indicatorului Oprirea interzis, pn la
prima intersecie;
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate
165

drumurilor publice.
8.n care dintre situaii este interzis oprirea?
A. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul de staie
pentru mijloacele de transport public de persoane;
B. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei;
C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit
ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni.
9.n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor
pe drumurile publice?
A. pe partea carosabil a drumurilor naionale;
B. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul staiei
pentru mijloacele de transport public de persoane;
C. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei.
10.Staionarea este interzis:
A. n zona de aciune a indicatorului Circulaie n ambele sensuri;
B. pe sectoarele de drum unde este interzis depirea prin
indicator;
C. pe partea carosabil a drumurilor naionale.
11.ntoarcerea este interzis:
A. pe drumurile cu circulaie intens;
B. cnd exist riscul ca marginea drumului s cedeze, respectiv
soliditatea drumului nu permite;
C. pe poduri.
12.Oprirea este interzis:
A. la mai puin de 25 m de colul unei intersecii;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m.
13.Oprirea este interzis:
A. la mai puin de 50 m de colul interseciei;
B. n locul n care se mpiedic vizibilitatea unui semnal luminos;
C. n curbe cu vizibilitatea sub 100 m.

166

14.Ce interdicie avei n aceast


situaie?
A. s acordai prioritate vehiculelor
care intr n intersecie;
B. s oprii autovehiculul;
C. s circulai cu o vitez mai mic de
30 km pe or.
15.Autoturismul staioneaz
regulamentar?
A. da, deoarece n zon nu sunt
restricii de circulaie;
B. nu, deoarece se afl pe un drum
naional;
C. nu, deoarece oblig camionul la
depirea prin triplare.
16.Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:
A. pe drumurile cu un singur sens de circulaie;
B. pe drumurile cu o lime mai mic de 6 m;
C. n locurile unde s-ar mpiedica observarea unui indicator sau a
unui semnal luminos.
17.n care dintre situaii este interzis oprirea?
A. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m;
B. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.
18. Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:
A. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
B. n curbe i n alte locuri unde vizibilitatea este redus sub 100 m;
C. n interseciile cu sens giratoriu.
19.n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a
vehiculelor?
A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate
drumurilor publice;

167

B. n zona rezidenial semnalizat corespunztor;


C. pe drumurile judeene.
20.Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:
A. pe drumurile cu sens unic;
B. n zonele rezideniale semnalizate ca atare;
C. la mai puin de 25 m nainte i dup staiile mijloacelor de
transport public de persoane.
21.Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:
A. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este
stnjenit circulaia vehiculelor pe ine;
B. la mai puin de 50 m de trecerile pentru pietoni;
C. la o distan mai mic de 150 m de trecerea la nivel cu calea ferat.
22.Este interzis staionarea unui autoturism pe un drum public cu o
lime mai mic de 6 m?
A. da;
B. nu;
C. legal, nu este prevzut.
23.Oprirea este interzis:
A. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei;
B. pe drumul cu sens unic;
C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit n
staia fr refugiu pentru pietoni.
24.Care dintre cele trei autovehicule a
parcat regulamentar?
A. niciunul;
B. autoturismul 3;
C. autoturismele 1 i 2.

25.Poate staiona noaptea, pe un drum public, remorca unui


autoturism?
A. nu;

168

B. da, dac drumul este iluminat;


C. da, dac aceasta este semnalizat cu triunghiuri reflectorizante.
26.Se interzice staionarea voluntar:
A. pe drumurile cu mai puin de dou benzi pe sensul de mers;
B. n zona de acionare a indicatorului Circulaie n ambele sensuri";
C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprieti alturate
drumurilor publice.
27.Este interzis staionarea pe un drum
public prevzut cu marcaj longitudinal
continuu aplicat ntre sensurile de
circulaie?
A. nu, dac nu oblig celelalte vehicule
s treac peste marcajul continuu;
B. nu exist prevedere legal;
C. da, deoarece este interzis prin lege.
28.n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor
pe drumurile publice?
A. n interseciile cu sens giratoriu;
B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis;
C. pe arterele cu un singur sens de circulaie.
29.Este permis parcarea autoturismelor pe trotuar, dac se asigur
spaiu de cel puin 1 m pentru circulaia pietonilor ?
A. nu, ntruct trotuarul este rezervat n exclusivitate deplasrii
pietonilor;
B. da, dar numai n acele zone unde exist reglementri n acest
sens;
C. da, cnd vehiculul trebuie scos de pe partea carosabil pentru a
nu stnjeni autovehiculele aflate n micare
30.Parcarea este permis:
A. numai n locurile special destinate, semnalizate prin indicatoare
sau marcaje;
B. pe orice drum public, unde staionarea nu este interzis, cu
condiia s nu se stnjeneasc circulaia celorlalte vehicule;
C. numai pe strzile cu o lime de cel puin 6 m.

169

31.Este interzis oprirea voluntar:


A. pe trecerile pentru pietoni sau la mai puin de 25 m, nainte i dup
acestea;
B. la o distan mai mic de 100 m, nainte i dup trecerea la nivel cu
calea ferat;
C. la o distan mai mic de 50 m, nainte i dup staiile mijloacelor
de transport public.
32.n care dintre situaii oprirea este interzis:
A. pe strzile cu sens unic;
B. n interseciile cu sens giratoriu;
C. n dreptul indicatorului Parcarea interzis".
33.Este permis oprirea n dreptul staiei de tramvai prevzut cu
refugiu pentru pietoni?
A. da, cnd tramvaiul nu se afl n staie;
B. da, deoarece n astfel de staii este permis depirea;
C. nu.
34.Oprirea este interzis:
A. pe drumurile publice unde circul troleibuze i tramvaie;
B. la o distan mai mic de 25 m fa de trecerea pentru pietoni;
C. n zona de staionare cu durat limitat
35.Oprirea voluntar este interzis:
A. n intersecii;
B. pe drumurile cu prioritate;
C. pe sectoarele de drum neiluminate.
36.Este permis oprirea n situaia dat?
A. da, deoarece staia de tramvai este
prevzut cu refugiu pentru pietoni;
B. nu;
C. da, dac n staie nu se afl niciun
tramvai.

37.Autoturismul din imagine a parcat

170

regulamentar?
A. da, deoarece este parcat n ntregime
pe trotuar;
B. nu, deoarece se afl n afara zonei n
care parcarea este permis;
C. da, deoarece respect att
semnificaia indicatorului, ct i a
semnului adiional
38.Putei lsa noaptea, pe un drum public, remorca autoturismului
pe care l conducei?
A. nu, ntruct n acest caz staionarea este interzis;
B. da, deoarece remorca nu face parte din categoria autovehiculelor;
C. da, dac luminile de poziie sunt aprinse.
39. Ce obligaii are conductorul unui autovehicul staionat pe
drumul public, dac se ndeprteaz de acesta?
A. s acioneze frna de ajutor, s opreasc funcionarea motorului i
s cupleze o treapt inferioar de vitez;
B. s-i semnalizeze prezena pe timp de noapte cu o surs de lumin;
C. s nu opreasc prea aproape de urmtorul autovehicul.
40.Cum asigurai un autoturism cu schimbtor de vitez, pentru ca
acesta s nu se deplaseze din pant?
A. acionai frna de serviciu;
B. aducei maneta n punctul mort;
C. introducei maneta ntr-o treapt inferioar i acionai frna de
ajutor sau staionare.
41.Care dintre cele trei autoturisme este
parcat regulamentar?
A. autoturismul albastru;
B. autoturismul rou i autoturismul
albastru, deoarece nu depesc zona
marcat de indicator;
C. autoturismul verde i autoturismul
rou, deoarece respect semnificaia
indicatorului.

171

42.ntr-o intersecie unde circulaia se desfoar n sens giratoriu,


conductorilor auto le este interzis:
A. s reduc viteza, ntruct se creeaz pericolul de blocare;
B. s opreasc autovehiculele, n afara situaiilor impuse de trafic;
C. s ntoarc, prin ocolirea sensului giratoriu.
43.Unde v este permis staionarea pe partea stng n direcia de
mers?
A. pe strzile cu sens unic;
B. n nicio situaie;
C. pe oselele cu band lateral consolidat.
44.Cnd circulai pe un drum naional european v este interzis:
A. folosirea mijloacelor de averizare sonor;
B. remorcarea altui autovehicul;
C. staionarea voluntar pe partea carosabil.
45.Ce autovehicule pot opri n rndul doi, lng alte vehicule
staionate pe partea dreapt a carosabilului?
A. toi cei care au ceva urgent de rezolvat;
B. taximetrele, la urcarea sau coborrea pasagerilor, atunci cnd
circulaia permite acest lucru;
C. orice autoturism.
46.Cum vei parca regulamentar ntr-o pia cu sens giratoriu?
A. paralel cu bordura trotuarului i ct mai aproape de aceasta;
B. parial pe trotuar;
C. n acest loc nu este permis parcarea.
47.Care dintre autoturisme staioneaz
greit?
A. autoturismul alb;
B. autoturismul rou;
C. ambele autoturisme.
48.Este interzis staionarea n dreptul marcajului longitudinal
continuu, aplicat ntre sensurile de circulaie?
A. nu;
B. da, atunci cnd conductorii celorlalte vehicule ar fi obligai astfel
172

s treac peste marcajul respectiv;


C. legal, nu este prevzut.
49.Autoturismul a oprit regulamentar?
A. da, deoarece drumul nu este intens
circulat;
B. da, pentru c spaiul rmas este
suficient pentru depire;
C. nu, deoarece pe aceast categorie de
drum sunt interzise oprirea i staionarea.
50.Care dintre autovehicule este parcat
regulamentar?
A. autoturismul i autocamionul;
B. toate cele trei autovehicule;
C. autobuzul.
51.Este interzis staionarea unui autoturism n zona marcajului
longitudinal continuu?
A. nu;
B. da, n cazul n care conductorii celorlalte vehicule ar fi
determinai s treac peste marcajul respectiv;
C. legal, nu este prevzut.
52.n ce situaie v este permis s oprii vehiculul sau s staionai pe
partea stng a sensului de mers?
A. pe drumurile cu sens unic, dac rmne liber cel puin o band
de circulaie;
B. pe drumurile secundare;
C. pe drumurile cu cel puin dou benzi pe sens.
53.V este permis s parcai autovehiculul pe drumurile publice:
A. n locurile special amenajate i semnalizate prin indicatoare i
marcaje rutiere;
B. acolo unde nu exist parcri amenajate;
C. acolo unde circulaia n ambele sensuri se desfoar fr
dificultate.

173

54. Este permis oprirea voluntar a unui vehicul pe trotuar?


A. da, dac se asigur un spaiu de cel puin 1 m lime pentru
circulaia pietonilor, iar semnalizarea rutier permite aceast
manevr;
B. legal, nu este prevzut;
C. nu.
55.Este permis oprirea voluntar a autovehiculului n tuneluri?
A. da;
B. nu;
C. numai dac lungimea tunelului depete 1000 m.
56.Ai executat corect oprirea n
aceast situaie?
A. da, pentru c autobuzul nu se afl n
acest moment n staie;
B. nu, pentru c acest spaiu este
rezervat doar opririi autobuzului;
C. da, dac semnalizai acest lucru cu
lumina galben intermitent.
57.Este permis staionarea vehiculelor n zona de aciune a
indicatorului Drum ngustat?
A. da;
B. nu;
C. legea nu prevede nimic cu privire la acest aspect.
58.Este permis staionarea n dreptul cilor de acces care
deservesc proprietile alturate drumurilor publice?
A. legal, nu este prevzut;
B. da, dar numai a autovehiculelor avnd o mas total maxim
autorizat de pn la 1,5 t;
C. nu, deoarece staionarea n astfel de locuri este interzis.
59. Care este deosebirea dintre oprire i staionare?
A. niciuna;
B. deosebirea const n durata de imobilizare a vehiculului;
C. deosebirea const n modul de aezare i asigurare a
autovehiculului pe drum.
174

60.Pe ce drumuri sunt permise oprirea i staionarea vehiculelor i pe


partea stng, n sensul de mers?
A. pe drumurile cu trafic redus;
B. pe drumurile cu sens unic, dac rmne liber cel puin o band
de circulaie;
C. pe orice drum.
61.Unde vei parca autovehiculul la
ntlnirea acestui indicator?
A. pe direcia indicat, n parcarea special
amenajat;
B. pe trotuar, perpendicular pe acesta;
C. pe trotuar, n lungul acestuia.
62.Dac circulai pe un drum naional european (E), v este interzis:
A. s folosii pe timpul zilei luminile de ntlnire;
B. s oprii pe partea carosabil;
C. s depii.
RASPUNSURI CORECTE
1
ABC 21
A
41
2
AC
22
A
42
3
C
23
A
43
4
A
24
A
44
5
AC
25
A
45
6
B
26
C
46
7
B
27
A
47
8
AB
28
A
48
9
B
29
B
49
10 B
30
A
50
11 BC
31
A
51
12 AC
32
B
52
13 B
33
C
53
14 B
34
B
54
15 A
35
A
55

C
B
A
C
B
C
C
B
C
A
B
A
A
A
B

61
62

A
B

175

16
17
18
19
20

C
A
C
A
C

36
37
38
39
40

B
B
A
A
C

56
57
58
59
60

B
B
C
B
B

INTOARCEREA SI MERSUL INAPOI


1. ntoarcerea unui autovehicul este interzis:
A. la o distan mai mic de 100 m de staiile de autobuz, troleibuz
sau tramvai;
B. pe drumurile pe care o band de circulaie este ocupat de linia de
tramvai;
C. la mai puin de 50 m de trecerea la nivel cu o cale ferat curent.
2.ntoarcerea autovehiculului este interzis:
A. unde marcajul axial este discontinuu;
B. n interseciile unde este necesar manevrarea nainte i napoi;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.
3.n care dintre situaiile de mai jos este interzis ntoarcerea?
A. n curbele cu vizibilitatea redus sub 50 m;
B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate;
C. la ntlnirea indicatorului Drum ngustat.
4.Mersul napoi este interzis:
A. la mai puin de 100 m de trecerile la nivel cu calea ferat;
B. la ieirea din curi, garaje sau ganguri;
C. pe strzile unde circulaia se desfoar ntr-un singur sens.
5.Cnd nu v este permis ntoarcerea vehiculului?
A. cnd limea drumului public este mai mic de 7 m;
B. la urcarea pantelor;
C. pe marcajul pietonal.
6.ntoarcerea este interzis:
A. n ramp, dac vizibilitatea este sub 50 m;
176

B. n dreptul unui garaj;


C. la trecerile pentru pietoni.
7.ntoarcerea este interzis:
A. pe strzile cu sens unic;
B. n intersecii i la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al
interseciei;
C. la mai puin de 100 m de o trecere la nivel cu calea ferat.
8.Se interzice ntoarcerea vehiculului:
A. pe drumurile supuse restriciilor de vitez;
B. pe drumurile cu o singur band pe sens;
C. n interseciile n care este interzis virajul la stnga.
9.Pe strzile cu sens unic este interzis:
A. s ntoarcei autovehiculul;
B. s virai la stnga sau la dreapta;
C. s manevrai napoi autovehiculul.
10.ntoarcerea autovehiculului este interzis:
A. unde marcajul axial este discontinuu;
B. n interseciile unde este necesar manevrarea nainte i napoi;
C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis
11.ntoarcerea unui autovehicul este interzis:
A. la o distan mai mic de 50 m de staia de autobuz, troleibuz sau
tramvai;
B. n ramp, unde vizibilitatea este sub 50 m;
C. pe strzile pe care circulaia se desfoar n ambele sensuri.
12.ntoarcerea este interzis:
A. pe poduri i sub poduri;
B. pe drumurile naionale;
C. la mai puin de 50 m de intrarea n sediile instituiilor.
13.ntoarcerea unui autovehicul este interzis:
A. la o distan mai mic de 100 m de staiile de autobuz, troleibuz
sau tramvai;
B. pe drumurile pe care o band de circulaie este ocupat de linia de

177

tramvai;
C. la mai puin de 50 m de trecerea la nivel cu o cale ferat curent.
14.ntoarcerea unui autovehicul pe un drum presupune, nainte de
efectuarea manevrei:
A. semnalizarea i asigurarea din fa, din spate i din lateral;
B. oprirea i semnalizarea inteniei de a ntoarce;
C. asigurarea i ncadrarea pe banda de lng axul drumului.
15.Mersul napoi este interzis:
A. cnd vizibilitatea n spate nu este asigurat;
B. nu exist prevedere legal n acest sens;
C. la mai puin de 50 m de staiile de autobuz i tramvai.
16.Mersul napoi este interzis:
A. pe o distan mai mare de 50 m;
B. legal, nu este prevzut o anumit distan;
C. pe o distan mai mare de 100 m.
17.Cum v asigurai c nu exist niciun pericol atunci cnd manevrai
autoturismul napoi?
A. aprindei lanterna de cea din spate;
B. claxonai nainte de a pleca;
C. v asigurai din fa, din spate i din lateral.
RASPUNSURI CORECTE
1 C
2 B
3 AC
4 B
5 C
6 AC
7 A
8 C
9 A
10 B
11 B
12 A
178

13
14
15
16
17

C
A
A
A
C

PERMISUL DE CONDUCERE,INMATRICULAREA SI
RADIEREA DIN CIRCULATIE
1.Ce se poate ataa unui autovehicul din categoria B?
A. o remorc uoar, a crei mas s nu depeasc 750 kg;
B. o remorc sau o semiremorc, cu masa maxim autorizat de pn
la 1 t;
C. o remorc, dar care, mpreun cu autovehiculul trgtor de
categorie B, s nu depeasc 3500 kg
2.Unde trebuie s declarai pierderea, furtul sau distrugerea permisului
de conducere:
A. la unitatea emitent;
B. la poliia de care aparinei cu domiciliul;
C. la cea mai apropiat secie de poliie
3.Cum se definete corect autovehiculul din categoria B?
A. autovehiculul care nu depete 5.000 kg, al crui numr de locuri
pe scaune, n afara conductorului, este mai mic de 8;
B. autovehiculul care nu depete 3.500 kg, al crui numr de locuri
pe scaune, n afara conductorului, nu este mai mare de 8;
C. autovehiculul care nu depete 3.500 kg, al crui numr de locuri
pe scaune, n afara conductorului, nu este mai mare de 5.
4.Permisul de conducere categoria B este valabil i pentru conducerea
unui autovehicul destinat transportului de persoane, avnd mai mult
de 8 locuri pe scaune, n afara locului conducptorului?
A. da, dac posesorul permisului are o vechime n conducere de cel
puin 1 an;
B. nu;
C. da, dac conductorul posed i categoria BE a permisului de
179

conducere.
5.Proprietarul unui autovehicul este obligat:
A. s declare autoritilor schimbarea domiciliului n cel mult 24 de
ore;
B. s declare organului fiscal valoarea poliei de asigurare auto;
C. s declare autoritii emitente pierderea, furtul sau distrugerea
certificatului de nmatriculare, n cel mult 48 de ore de la constatare.
6. Precizai dac posesorul unui permis de conducere categoria B are
permisiunea de a conduce un autoturism cu remorc:
A. da, cu condiia ca acesta s aib permis de cel puin 3 ani;
B. da, dac masa remorcii nu depete 750 kg;
C. nu, deoarece pentru o astfel de remorc este necesar un permis de
conducere categoria BE.
7.Cnd se poate face radierea din eviden a unui vehicul, la cererea
proprietarului?
A. la schimbarea oricror date referitoare la identificarea vehiculului
respectiv;
B. la schimbarea domiciliului ori a sediului unitii deintoare;
C. cnd proprietarul face dovada dezmembrrii, casrii sau predrii
vehiculului la uniti specializate, n vederea dezmembrrii.
RASPUNSURI CORECTE
1
A
2
A
3
B
4
B
5
C
6
B
7
C

180

SANCTIUNI
1.n ce situaie se dispune imobilizarea vehiculului?
A. cnd exist date sau indicii c acesta face obiectul unei
contravenii;
B. cnd are defeciuni grave la sistemul de direcie;
C. cnd este n imposibilitatea de a se deplasa, din cauza unor
defeciuni la motor.
2.Care dintre faptele de mai jos constituie infraciune i se
pedepsete ca atare?
A. conducerea pe drumul public a unui autovehicul nenmatriculat;
B. conducerea pe drumul public a unui autovehicul fr certificat de
nmatriculare;
C. conducerea pe drumul public a unui autovehicul cu numr de
nmatriculare fals.
3.Ce bunuri sunt supuse confiscrii, n conformitate cu legea
circulaiei?
A. mijloacele speciale de avertizare luminoas i sonor deinute
ilegal;
B. farurile suplimentare i portbagajul suplimentar neautorizat;
C. mijloacele tehnice de detectare a prezenei aparatelor radar.
4.Care dintre urmtoarele fapte constituie infraciuni?
A. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor
oficiale;
B. conducerea sub influena unor produse sau substane stupefiante
181

sau a unor medicamente cu efecte similare;


C. depirea limitei legale de vitez cu peste 50 km/h.
5.Cnd se restituie permisul de conducere reinut de ctre poliie n
vederea suspendrii exercitrii dreptului de a conduce?
A. la hotrrea agentului de circulaie;
B. la expirarea termenului de suspendare, dac a fost promovat
testul de verificare a cunotinelor, n situaiile prevzute de lege;
C. atunci cnd procesul verbal de contravenie a fost anulat printr-o
hotrre judectoreasc definitiv.
6.Care dintre faptele de mai jos se consider infraciune i se
pedepsete ca atare?
A. sustragerea de la obligaia de a supune autovehiculul inspeciei
tehnice periodice;
B. prsirea locului accidentului care a avut ca urmare avarii;
C. repararea autovehicului ce prezint urme de accident, fr
autorizaia poliiei.
7.Se pedepsesc penal urmtoarele aciuni:
A. instalarea de mijloace de semnalizare rutier sau modificarea
poziiei acestora fr autorizaie legal;
B. organizarea sau participarea, n calitate de conductor auto sau de
animale, la ntreceri neautorizate pe drumurile publice;
C. blocarea cu intenie a drumului public, dac se pune n pericol
sigurana circulaiei.
8.n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?
A. cnd starea tehnic a vehiculului pune n pericol grav sigurana
circulaiei;
B. cnd starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau
afecteaz mediul;
C. cnd conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de
nmatriculare.
9.Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic sanciuni
contravenionale?
A. conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice,
avnd o mbibaie sub 0,8 g/l alcool pur n snge;
B. punerea n circulaie sau conducerea pe drumurile publice a unui
182

autovehicul nenmatriculat;
C. conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de ctre o
persoan fr permis de conducere
10.n care dintre situaii se suspend exercitarea dreptului de a
conduce autovehicule?
A. n cazul depirii n mod repetat, cu mai mult de 20 km/h, a vitezei
maxime legale;
B. n cazul neopririi la semnalul agentului de cale ferat;
C. n cazul neprezentrii n termen de 24 de ore la unitatea de poliie
competent pe raza creia s-a produs un accident cu avarierea
vehiculului.
11,n care dintre situaiile de mai jos se anuleaz permisul de
conducere?
A. pentru conducerea unui autovehicul sub influena buturilor
alcoolice;
B. pentru infraciunile care s-au soldat cu moartea sau vtmarea
grav a unei persoane, svrite ca urmare a nerespectrii regulilor
de circulaie;
C. pentru nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor
oficiale.
12.Conducerea pe drumul public a autovehicului de ctre o persoan
cu o alcoolemie n snge de peste 0,8 g/l atrage:
A. rspunderea contravenional i reinerea permisului de
conducere;
B. rspunderea penal i anularea permisului de conducere;
C. rspunderea penal i suspendarea exercitrii dreptului de a
conduce pe o perioad de 90 de zile
13. Care dintre faptele de mai jos atrag suspendarea exercitrii
dreptului de conduce pe o perioad de 90 de zile?
A. conducerea sub influena buturilor alcoolice;
B. conducerea sub influena produselor stupefiante;
C. conducerea unui vehicul nenmatriculat.
14. Punctele de penalizare se aplic pentru:
A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Copii;
B. nerespectarea semnificaiei indicatorului Drum cu denivelri;
183

C. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la


trecerea la nivel cu o cale ferat.
15.Suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pentru 90 de zile
se aplic n cazul:
A. conducerii sub influena buturilor alcoolice;
B. neacordrii prioritii de trecere vehiculelor care au acest drept;
C. nerespectrii semnalelor poliistului rutier aflat n exercitarea
atribuiilor de serviciu.
16.Cum se sancioneaz depirea pe partea dreapt a sensului de
mers, fr semnalizare i ncadrare corespunztoare direciei de
deplasare?
A. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
B. cu amend contravenional;
C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului
de a conduce autovehiculul.
17.Exercitarea dreptului de a conduce se suspend pe o perioad de
60 de zile pentru:
A. circulaia pe sens opus, cu excepia cazurilor n care se efectueaz
regulamentar manevra de depire;
B. depirea cu cel mult 30 km/h a vitezei maxime admise;
C. cumul de 10 puncte de penalizare
18.n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?
A. conductorul acestuia nu are asupra sa permisul de conducere;
B. starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau
afecteaz mediul;
C. conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de
nmatriculare.
19.Cum se penalizeaz ptrunderea ntr-o intersecie dirijat prin
semafoare, dac prin aceasta se produce blocarea circulaiei n
intersecie?
A. cu amend contravenional i aplicarea punctelor de penalizare;
B. cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule pe
o perioad de 30 de zile;
C. cu amend contravenional.
20.n care dintre urmtoarele cazuri, pe lng amenda
contravenional, se reine i permisul de conducere?
184

A. neoprirea la semnalul persoanelor autorizate din zona de lucrri la


drumul public;
B. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor
oficiale;
C. neoprirea la semnalul agentului de cale ferat
21.n ce situaie este sancionat conductorul unui vehicul cu
amend contravenional i suspendarea dreptului de a conduce
autovehicule?
A. la depirea cu 20 km/h a vitezei maxime admise;
B. la depirea cu mai mult de 30 km/h a vitezei maxime admise;
C. la depirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.
22.Ce msuri vor fi luate n cazul conducerii pe drumurile publice a
unui autovehicul cu defeciuni grave la mecanismul de direcie?
A. amend contravenional, reinerea certificatului de nmatriculare,
precum i reinerea permisului de conducere n vederea suspendrii
exercitrii dreptului de a conduce autovehicule;
B. amend contravenional;
C. amend contravenional i reinerea certificatului de
nmatriculare.
23.n care dintre situaiile de mai jos se suspend exercitarea
dreptului de a conduce?
A. depirea vitezei maxime admise cu peste 20 km/h;
B. nerespectarea regulilor privind depirea;
C. nefolosirea luminilor de cea dup lsarea serii
24.Sustragerea de la recoltarea probelor biologice, n vederea
stabilirii alcoolemiei, constituie:
A. infraciune, i atrage anularea permisului de conducere;
B. contravenie, i se pedepsete cu nchisoare;
C. contravenie, i atrage reinerea permisului de conducere
25.n ce situaie se reine permisul de conducere?
A. atunci cnd nu se respect obligaia de reducere a vitezei;
B. atunci cnd nu se respect normele referitoare la prioritatea de
trecere a pietonilor;
C. atunci cnd se ncalc normele legale referitoare la staionare.

185

26.n care dintre situaii pot fi retrase plcuele cu numrul de


nmatriculare ale unui autovehicul?
A. atunci cnd plcuele cu numrul de nmatriculare nu sunt
conforme cu standardele n vigoare;
B. atunci cnd certificatul de nmatriculare este pierdut;
C. atunci cnd conductorul autovehiculului nu poate prezenta
cartea de identitate i carnetul de conducere.
27.Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic puncte de
penalizare?
A. pentru conducerea autovehiculului de ctre o alt persoan dect
proprietarul;
B. pentru conducerea autovehiculului fr una dintre plcuele cu
numrul de nmatriculare;
C. noxele motorului ating limita legal admis.
28.Poliistul rutier are dreptul de a confisca:
A. centurile de siguran neomologate;
B. mijloacele proprii de detectare a dispozitivelor de msurare a
vitezei;
C. dispozitivele care perturb funcionarea mijloacelor tehnice de
supraveghere a traficului.
29.Imobilizarea voluntar a unui vehicul se consider oprire, dac:
A. dureaz cel mult 5 minute;
B. vehiculul a fost oprit pentru mbarcarea sau debarcarea unor
persoane, fr ca prin aceasta s fie perturbat circulaia;
C. vehiculele de pn la 3,5 tone execut operaiunea de
aprovizionare cu mrfuri alimentare.
30.Certificatul de nmatriculare se reine atunci cnd:
A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic;
B. sunt aplicate abibilduri pe parbriz;
C. exist defeciuni la sistemul de climatizare.
31.Cum este sancionat conductorul unui vehicul care a cumulat 15
puncte de penalizare?
A. cu amend contravenional;
B. cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o
perioad de 30 de zile;
186

C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului


de a conduce, pentru o perioad de 60 de zile.
32.n care dintre situaii se reine certificatul de nmatriculare sau
nregistrare?
A. cnd inspecia tehnic periodic a expirat;
B. cnd claxonul nu funcioneaz la parametri optimi;
C. cnd motorul emite diverse zgomote
33.Trecerea cu autovehiculul la semnalul luminos de culoare roie se
sancioneaz astfel:
A. cu amend penal;
B. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului
de a conduce autovehiculul
34.Cum se sancioneaz nerespectarea semnalelor poliitilor la
trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ntr-o astfel de coloan?
A. cu amend penal;
B. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului
de a conduce autovehicule;
C. cu amend contravenional i puncte de penalizare.
35.Un vehicul va fi imobilizat dac:
A. numrul de nmatriculare sau de nregistrare este fals;
B. starea tehnic a pneurilor este necorespunztoare;
C. conductorul auto refuz s poarte centura de siguran.
36.Cum se sancioneaz neacordarea prioritii de ctre conductorii
de autovehicule i tramvaie pietonilor angajai n traversarea
drumurilor publice, atunci cnd au acest drept?
A. prin anularea permisului de conducere;
B. prin amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului
de a conduce autovehicule;
C. prin amend contravenional i puncte de penalizare.
37.Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic msura reinerii
permisului de conducere?
A. pentru nerespectarea semnalelor, indicaiilor i dispoziiilor
poliistului rutier aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu;
187

B. pentru nerespectarea dispoziiilor legale referitoare la oprire i


staionare;
C. pentru nclcarea normelor legale referitoare la semnalizarea
vehiculelor.
38.Folosirea incorect, pe timp de noapte, a luminilor de drum la
ntlnirea cu alt autovehicul care circul din sens opus, se
sancioneaz cu:
A. suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule, dac
aceast contravenie a fost svrit n mod repetat;
B. anularea permisului de conducere;
C. amend i puncte de penalizare.
39.Cum se pedepsete conducerea pe drumurile publice a unui
autovehicul din categoria C, de ctre o persoan al crei permis este
valabil pentru categoria B?
A. penal;
B. contravenional;
C. amend contravenional i reinerea permisului de conducere.
40.Pentru care dintre situaiile de mai jos se dispune reinerea
permisului de conducere?
A. pentru nerespectarea normelor legale referitoare la verificarea
medical periodic;
B. pentru acumularea a 10 puncte de penalizare;
C. cnd permisul de conducere prezint modificri, tersturi sau
adugiri.
41.Care sunt sanciunile contravenionale?
A. amenda penal;
B. amenda, i dup caz, atenionarea;
C. amend, puncte de penalizare, precum i suspendarea exercitrii
dreptului de a conduce autovehicule.
42.Conducei autovehiculul pe drumurile publice i refuzai
recoltarea unor probe biologice n vederea stabilirii alcoolemiei. Vei
fi pedepsit penal?
A. da;
B. numai dac suntei implicat ntr-un accident de circulaie;
C.nu
188

43. Poate fi reinut de ctre poliistul rutier certificatul de


nmatriculare al unui vehicul?
A. nu, deoarece legea prevede o asemenea msur numai pentru
permisul de conducere;
B. da, dac autovehiculul sau remorca prezint defeciuni tehnice
care pun n pericol sigurana circulaiei;
C. da, dar numai pentru o perioad de 15 zile.
44.Distrugerea, degradarea sau aducerea n stare de nentrebuinare,
n mod intenionat, a indicatoarelor, semafoarelor, amenajrilor
rutiere se pedepsete astfel:
A. cu amend contravenional i puncte de penalizare;
B. penal;
C. cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule.
45.Care este valoarea alcoolemiei n snge peste care se aplic
pedeapsa penal pentru un conductor aflat la volan?
A. 0,5 g/l;
B. 0,8 g/l;
C. 1 g/l.
46.Certificatul de nmatriculare se reine:
A. dac sistemul de frnare este defect;
B. dac pneurile nu sunt umflate la presiunea minim admis;
C. dac sistemul de nchidere centralizata a uilor este defect.
47.n care dintre urmtoarele situaii se anuleaz permisul de
conducere?
A. n urma unei condamnri, printr-o hotrre definitiv, pentru o
infraciune la regimul circulaiei;
B. pentru nclcarea dispoziiilor legale referitoare la folosirea
luminilor de ntlnire pe timp de noapte, n afara localitilor;
C. pentru nclcarea dispoziiilor legale referitoare la obligaia de a
semnaliza schimbarea direciei de mers.
48.ncredinarea cu tiin a unui autovehicul, pentru a fi condus pe
drumul public, unei persoane care nu posed permis de conducere
se pedepsete:
A. penal;
B. contravenional;
189

C. cu amend contravenional i anularea permisului de conducere.


49.Exercitarea dreptului de a conduce se suspend pe o perioad de
30 de zile pentru:
A. nerespectarea regulilor referitoare la remorcare;
B. utilizarea excesiv a claxonului;
C. depirea unei coloane de vehicule oprite la culoarea roie a
semaforului.
50.Precizai msura care se ia atunci cnd titularul permisului de
conducere a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule, de
ctre o instituie medical autorizat:
A. i se retrage permisul de conducere;
B. i se aplic sanciunile contravenionale complementare;
C. va fi reexaminat de ctre autoritatea competent
51. Care sunt sanciunile ce se aplic n cazul depirii unei coloane
de vehicule n ateptare, dac prin aceasta se intr pe sensul opus
de circulaie?
A. suspendarea certificatului de nmatriculare;
B. amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a
conduce;
C. amend contravenional.
52.Imobilizarea unui vehicul de ctre poliistul rutier se dispune:
A. pentru lipsa triunghiurilor reflectorizante;
B. pentru lipsa trusei medicale de prim ajutor;
C. pentru refuzul de legitimare.
53.Care dintre faptele de mai jos, comise ntr-un interval de 12 luni de
la restituirea permisului de conducere, atrag sanciunea
contravenional de suspendare a exercitrii dreptului de a conduce
autovehicule, pentru 60 de zile?
A. nclcarea dispoziiilor legale cu privire la semnalizarea schimbrii
direciei de mers;
B. nclcarea dispoziiilor legale cu privire la folosirea luminilor din
dotare pe timp de noapte;
C. acumularea din nou a cel puin 15 puncte de penalizare.
54.Conductorul unui autovehicul angajat ntr-un accident din care a
190

rezultat moartea sau rnirea unei persoane poate prsi locul faptei
fr ncuviinarea poliiei?
A. da, dac autovehiculul a blocat circulaia;
B. da, dac accidentul nu s-a produs din vina sa;
C. nu, ntruct fapta constituie infraciune.
55.Permisul de conducere se restituie, dup expirarea perioadei de
suspendare i promovarea testului de cunoatere a regulilor de
circulaie, dac a fost reinut pentru:
A. neacordarea prioritii de trecere vehiculelor care au acest drept,
dac prin aceasta s-a produs un accident de circulaie soldat cu
pagube materiale;
B. nefolosirea n timpul mersului a centurii de siguran;
C. utilizarea excesiv a tergtoarelor de parbriz.
RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

B
AC
A
B
BC
C
ABC
AB
A
C
B
B
A
C
A
C
A
B
A
B

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

C
A
B
A
B
A
B
C
A
A
B
A
C
B
A
B
A
C
A
C

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55

C
A
B
B
B
A
A
A
C
A
B
C
C
C
A

191

PRIMUL AJUTOR-CONSUM
ALCOOL,MEDICAMENTE, DROGURI
1.n cazul n care exist mai multe persoane accidentate este
important s se stabileasc prioritile?
A. da, primul ajutor se acord cu prioritate persoanei celei mai grav
accidentate;
B. nu, nu are importan ordinea n care se acord primul ajutor;
C. se ncepe acordarea primului ajutor de la victima cea mai
apropiat de salvator.
2.Ce trebuie s avei n vedere la scoaterea persoanelor accidentate
din autovehicul?
A. ca operaiunea s se desfoare rapid i fr s provoace alte
traumatisme;
B. s nu se agraveze leziunile;
C. s nu se ndeprteze indiciile care ar putea ajuta la explicarea
modului n care s-a produs accidentul.
3.Hemoragia nazal se poate opri dac accidentatul:
A. st culcat cu capul pe spate;
B. st n picioare i i strnge ambele nri timp de aproximativ 5-10
minute;
C. ridic mna dreapt.
4.Ce trebuie s folosii pentru imobilizarea fracturilor de la membrele
superioare?
A. atele improvizate;
B. o earf simpl;
C. n acest caz nu se intervine.
192

5.n cazul unei entorse a gleznei, procedai astfel:


A. interzicei victimei s se sprijine pe glezna respectiv;
B. ridicai piciorul afectat i aplicai un bandaj elastic strns;
C. nu intervenii i ateptai ca victima s fie transportat la spital.
6.Semnele unei fracturi sunt:
A. durere n zona afectat;
B. durere i poziie nefireasc;
C. temperatur mrit i transpiraie abundent.
7.Ce trebuie s facei pentru evitarea complicaiilor n cazul unei
fracturi?
A. s imobilizai zona fracturat;
B. s sterilizai i s pansai zona fracturat;
C. s aplicai un garou de cauciuc deasupra fracturii.
8.Cum procedai n cazul unui accidentat care are puls, dar nu
respir?
A. i facei o resuscitare cardio-respiratorie;
B. i dai cteva palme peste fa, pn i revine;
C. ncepei respiraia artificial.
9.Persoanele accidentate, cu arsuri multiple pe corp i membre,
trebuie s fie:
A. dezbrcate rapid de haine, dup stingerea flcrilor;
B. transportate urgent la o unitate medical;
C. splate, bandajate i apoi transportate la cea mai apropiat unitate
sanitar.
10.Accidentatul cu hemoragie extern trebuie aezat:
A. n aa fel nct rana care sngereaz s fie mai jos dect planul
corpului;
B. nu are importan dac rana este situat mai sus sau mai jos dect
planul corpului;
C. n aa fel nct rana sngernd s fie mai sus dect nivelul
corpului.
11.O hemoragie produs la unul dintre membrele unei persoane

193

rnite se va opri prin:


A. dezinfectarea rnii, pansarea i aplicarea atelelor;
B. ridicarea membrului accidentat n poziie vertical;
C. aciunea compresiv asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.
12.Imobilizarea unei fracturi fr atele se face cu:
A. o folie de material plastic;
B. earfe i triunghiuri de pnz;
C. carton rigid.
13.Consumul de alcool, chiar i n cantiti mici:
A. poate determina o manier de conducere riscant sau excesiv de
degajat;
B. poate reduce capacitatea vizual;
C. poate reduce capacitatea auditiv.
14.Cum se recunoate o fractur deschis la membre?
A. zona fracturat este tumefiat;
B. pielea este strpuns n zona fracturii;
C. accidentatul nu se poate mica.
15.La un accidentat cu corpi strini n interiorul plgilor, procedura
corect este:
A. extragerea corpilor strini din plgi;
B. splarea corpilor strini cu ap curat;
C. corpii strini nu se extrag din plgi, ntruct se pot produce
complicaii.
16.Substanele antiseptice se folosesc pentru:
A. dezinfectarea rnilor;
B. calmarea durerilor;
C. oprirea hemoragiei.
17.n cazul unei fracturi de clavicul (umrul se afl ntr-o poziie
atrnnd, uor nainte i n jos), se procedeaz astfel:
A. se aaz braul ntr-o earf;
B. se aduce umrul n poziie normal;
C. se las braul liber.

194

18.La imobilizarea cu atele, n cazul fracturilor, se va ine cont ca:


A. atela s nu fie rigid;
B. nu sunt necesare criterii pentru imobilizarea fracturilor cu atele;
C. atela s fie suficient de lung.
19.Cum se imobilizeaz fractura labei piciorului?
A. se suspend piciorul ntr-o ching rigid;
B. cu atele sau cu un bandaj gros, de la degete pn la genunchi;
C. cu o fa de la glezn pn la old.
20.Cum procedai n situaia n care, dup resuscitarea cardiorespiratorie, accidentatul i recapt pulsul?
A. ncetai compresiile exterioare ale pieptului;
B. continuai compresiile exterioare ale pieptului;
C. aplicai un bandaj toracic.
21.Ce trebuie s avei n vedere naintea transportrii unei victime la
spital?
A. ca funcia respiratorie i funcia circulatorie s fie asigurate;
B. ca punctul sanitar ctre care v ndreptai s nu fie la o distan
mai mare de 50 km;
C. ca autovehiculul cu care va fi transportat victima s asigure
confortul necesar.
22.n funcie de starea accidentatului, msurile de prim ajutor se vor
lua n urmtoarea ordine:
A. oprirea hemoragiei, pansarea rnilor, imobilizarea fracturilor,
respiraia artificial, masajul cardiac;
B. respiraia artificial, masajul cardiac, oprirea hemoragiei, pansarea
rnilor, imobilizarea fracturilor;
C. imobilizarea fracturilor, pansarea rnilor, respiraia artificial,
masajul cardiac, oprirea hemoragiei.
23.Imobilizarea membrului inferior fracturat al unei victime ntr-un
accident de circulaie se face:
A. prin bandajarea strns a locului fracturii;
B. prin folosirea atelelor;
C. prin folosirea pansamentului compresiv.
24. Victima care a pierdut mult snge trebuie s fie aezat:
195

A. cu faa n sus;
B. cu faa n jos;
C. cu picioarele situate mai sus dect nivelul corpului.
25.Imobilizarea unui bra fracturat se face:
A. n dreptul osului fracturat;
B. cuprinznd osul fracturat i articulaia superioar;
C. cuprinznd osul fracturat i cele dou articulaii, respectiv cea
superioar i inferioar.
26.ntr-un pansament, pe plag, se aplic:
A. o compres de vat steril;
B. o compres din tifon steril;
C. o compres oarecare.
27.Bandajele se folosesc:
A. pentru susinerea prilor lezate;
B. pentru acoperirea i pentru susinerea rnilor, precum i pentru
oprirea hemoragiilor;
C. pentru imobilizarea fracturilor
28.n cazul unui accidentat care nu respir, pulsul este verificat:
A. sub mandibul;
B. lng ureche;
C. pe partea lateral a epiglotei (Mrul lui Adam), n scobitura dintre
trahee i muchii gtului.
29.Cum trebuie s procedeze conductorul unui autovehicul dac i-a
fost prescris un tratament medicamentos?
A. s se asigure c administrarea acestuia nu-i va afecta capacitatea
de a conduce;
B. s nu i administreze medicamentele nainte de a se urca la volan;
C. s se informeze care este doza minim care poate fi administrat
pe perioada ct se afl la volan.
30.Cum trebuie scoase dintr-un autovehicul persoanele rnite?
A. prin ridicare;
B. prin tragere;
C. prin mpingere.

196

31.n cazul plgilor nsoite de hemoragii arteriale, persoanelor rnite


trebuie s li se aplice un garou de cauciuc:
A. deasupra plgii;
B. sub plag;
C. peste plag.
32.Cum trebuie aezat ntr-un mijloc de transport o persoan rnit,
care prezint leziuni ale coloanei vertebrale?
A. n poziie eznd;
B. orizontal, cu faa n sus;
C. persoana nu trebuie micat pn la sosirea ambulanei.
33.Cnd gura unui rnit rmne ncletat, respiraia artificial se
poate face:
A. prin gura nchis a victimei;
B. prin nrile victimei;
C. n acest caz nu se mai face respiraie artificial.
34.Oprirea hemoragiei se face prin legarea strns a braului:
A. n dreptul rnii;
B. deasupra rnii;
C. sub ran.
35.n cazul persoanelor accidentate, care prezint fracturi de coloan,
este recomandabil s se foloseasc:
A. orice mijloc de transport, dac se deplaseaz n direcia unei
uniti sanitare;
B. mijloacele de transport cu platform, respectiv furgonete,
camioane, dac ambulana nu se poate deplasa la locul accidentului;
C. autoturismele, ntruct asigur confort i rapiditate n deplasare.
36. Atunci cnd victimei unui accident de circulaie i s-au oprit btile
inimii (stop cardiac), masajul cardiac se execut:
A. prin apsarea ritmic cu podul palmelor suprapuse a toracelui
victimei, n dreptul inimii;
B. prin lovirea cu palmele a obrajilor victimei;
C. prin ncruciarea ritmic a braelor victimei simultan cu respiraia
artificial.
37.Cile respiratorii pot fi astupate prin:
197

A. aezarea pe spate a victimei;


B. aezarea pe o parte a victimei;
C. intrarea unor corpi strini pe cile respiratorii.
38.Cum se acord primul ajutor n cazul plgilor tiate?
A. acoperii rana i oprii sngerarea, apoi transportai rnitul la
medic sau la spital;
B. oprii sngerarea prin coaserea plgii;
C. transportai rnitul la medic, fr s facei nimic altceva.
39.Ce trebuie s conin biletul care se prinde lng garoul aplicat
unei persoane rnite?
A. datele de stare civil ale persoanei;
B. poziia n care a fost gsit victima;
C. ora i minutul aplicrii garoului.
40. Gravitatea unei hemoragii se apreciaz n funcie de:
A. cantitatea sngelui pierdut;
B. culoarea sngelui scurs;
C. fluiditatea sngelui scurs.
41.n cazul n care exist mai multe persoane accidentate este
important s se stabileasc prioritile?
A. da, primul ajutor se acord cu prioritate persoanei celei mai grav
accidentate;
B. nu, nu are importan ordinea n care se acord primul ajutor;
C. se ncepe acordarea primului ajutor de la victima cea mai
apropiat de salvator.
42.Ce tip de hemoragie este mai periculoas?
A. cea care determin o sngerare lent i continu;
B. cea care determin o pierdere rapid a sngelui;
C. orice mic sngerare vizibil.
43. Pentru a acorda primul ajutor n caz de fracturi, se fac
urmtoarele manevre:
A. se mping fragmentele osoase care au perforat pielea;
B. se fixeaz focarul de fractur, pentru a preveni micarea
fragmentelor osoase n timpul imobilizrii membrului, n atele care s
fie destul de lungi pentru a prinde articulaia de deasupra i cea de
198

dedesubtul focarului de fractur;


C. se imobilizeaz fractura cu fee sterile.
44.Ce substane au efect asemntor cu cel al alcoolului i pot
reduce capacitatea de concentrare a unui conductor auto?
A. condimentele foarte iui;
B. medicamentele sau substanele cu efect psihoactiv;
C. cofeina.
45.Ce simptome ale stopului cardiac prezint o persoan, victim a
unui accident de circulaie?
A. leziuni profunde n zona toracelui;
B. lipsa pulsului;
C. apariia hemoragiei pe gur.
46.n rnile cu hemoragie se va avea n vedere, n faza iniial:
A. curarea i pansarea rnii;
B. pansarea rnii;
C. oprirea hemoragiei.
47.O funcie a bandajului este:
A. de a opri hemoragia;
B. de a preveni murdrirea hainelor;
C. de a acoperi aspectul neplcut al rnii.
48.Pn la transportarea victimei la spital, poziia de ateptare poate
fi:
A. o poziie ct mai comod;
B. o poziie care s permit o bun respiraie;
C. o poziie comod pentru transport.
49.Dezinfecia plgilor ce necesit a fi pansate se face cu:
A. ap oxigenat sau iod;
B. ser fiziologic;
C. ap potabil.
50.n cazul unui accidentat cu hemoragie masiv, acionai astfel:
A. aezai persoana pe abdomen i i dai s bea ct mai multe
lichide;

199

B. aezai persoana pe un scaun n poziia eznd i vorbii cu ea;


C. aezai persoana pe spate, cu picioarele ridicate, imobilizai
eventualele fracturi, nu i dai s bea lichide i o protejai contra
frigului.
51.Stopul respirator, n cazul persoanelor accidentate, poate fi
determinat de:
A. multiple fracturi ale membrelor;
B. pierderea intens de snge;
C. astuparea cilor respiratorii.
52.n cazul unui accident n care victima i-a pierdut cunotina,
prima msur va fi:
A. s administrai medicamente din trusa de prim ajutor;
B. s imobilizai eventualele fracturi;
C. s controlai respiraia i btile inimii.
53.Cum se procedeaz cu accidentatul readus la via prin
resuscitare cardio-respiratorie?
A. se va transporta la domiciliu sau la locul de munc;
B. se va transporta ntotdeauna la o unitate medical specializat;
C. se va atepta sosirea poliiei rutiere.
54.Ce trebuie s aib n vedere prima intervenie, la faa locului,
pentru salvarea victimei?
A. splarea rnilor vizibile;
B. degajarea cilor respiratorii i asigurarea funciei respiratorii;
C. igienizarea i pansarea rnilor.
55.n cazul imobilizrii unei fracturi, atela trebuie s fie:
A. rigid i suficient de lung pentru a cuprinde capetele fracturii;
B. moale;
C. nu conteaz.
56.Cnd constatai c avei anumite probleme cu vederea, trebuie:
A. s v cumprai ochelari de vedere cu caracteristici superioare;
B. s evitai conducerea autovehiculului pn cnd suntei consultat
de medicul specialist, urmnd s v conformai sfaturilor acestuia;
C. s conducei folosind lumina de drum chiar i n localiti sau
cnd din sens opus se apropie alte vehicule.
200

57.Resuscitarea cardio-respiratorie trebuie efectuat:


A. oricrui accidentat;
B. accidentailor aflai n stare de incontien, care nu respir i nu
au puls;
C. numai accidentailor care au suferit fracturi uoare.
58. Poate fi redus capacitatea de conducere auto dup consumul
unei cantiti relativ mici de alcool?
A. nu, dac se consum i o ceac de cafea;
B. chiar i cantitile mici de alcool pot reduce capacitatea de
conducere;
C. nu, cantitile mici nu duneaz.
59. Ce msuri de prim ajutor se vor lua n cazul traumatismelor
coloanei vertebrale, dac accidentatul are cile respiratorii libere?
A. mutai accidentatul pe scaunele din spate;
B. ncercai s ntoarcei accidentatul, dac se afl ntr-o poziie
arcuit;
C. nu micai accidentatul din poziia n care l-ai gsit pn la
sosirea serviciilor mobile de urgen, cu excepia cazurilor n care
exist un pericol de foc sau de asfixie, asigurndu-i doar funciile
vitale.
60.Cum acionai n cazul unui accidentat a crui inim s-a oprit?
A. plecai, ntruct nu se mai poate face nimic;
B. ncepei compresia artificial a inimii i respiraia artificial;
C. micai energic accidentatul, pentru a-i reveni.

RASPUNSURI CORECTE

1
2
3
4
5

A
B
B
B
B

21
22
23
24
25

A
B
B
C
C

41
42
43
44
45

A
B
B
B
B
201

6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

B
A
C
B
C
C
B
A
B
C
A
A
C
B
A

26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

B
B
C
A
A
A
C
B
B
B
A
C
A
C
A

46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

C
A
B
A
C
C
C
B
B
A
B
B
B
C
B

202

NORME TEHNICE-MECANICA
1.Uzura pneurilor crete foarte mult:
A. la demarri i frnri intense, consecine ale unui stil agresiv de
conducere;
B. atunci cnd se conduce preventiv-defensiv;
C. la circulaia pe timp nefavorabil.
2.Ce reprezint simbolurile EURO I, EURO II, EURO III i EURO IV?
A. caracteristicile tehnice de provenien a unor vehicule din Uniunea
European;
B. standardele de poluare din Uniunea European;
C. ncadrarea autovehiculelor n diferite norme de consum
3.Fumul de culoare albastr emis de eapament indic:
A. un consum exagerat de ulei;
B. nfundarea parial a tobei de eapament;
C. folosirea unor benzine colorate.
4.Pentru ntreinerea sistemului de ungere, trebuie s efectuai:
A. verificarea i completarea nivelului uleiului din baie;
B. nlocuirea uleiului dup expirarea termenului de utilizare;
C. desfundarea orificiilor de aerisire ale radiatorului.
5.Ce rol are cutia de viteze?
A. asigur transmiterea puterii la roi;
B. permite mersul napoi, fr a inversa sensul de rotaie a motorului;

203

C. permite staionarea cu motorul n funciune.


6.Care dintre variantele de mai jos reprezint caliti ale unui ulei de
motor?
A. culoarea;
B. vscozitatea;
C. punctul de congelare.
7.n ce condiii pot circula pe drumurile publice autovehiculele i
remorcile?
A. cnd au un aspect civilizat;
B. cnd nu depesc greutatea i gabaritul nscrise n certificatul de
nmatriculare;
C. cnd sunt n bun stare de funcionare i ndeplinesc condiiile
tehnice stabilite prin lege.
8.Circulaia frecvent cu termostatul defect i, implicit, cu o
temperatur a lichidului de rcire sub 60 grade C conduce la:
A. creterea consumului de combustibil;
B. imposibilitatea nclzirii habitaclului;
C. blocarea pompei de ap.
9.Este obligatorie dotarea autovehiculelor cu trus medical de prim
ajutor?
A. da, numai la autovehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 t;
B. nu, fiind doar o recomandare legal;
C. da, pentru toate autovehiculele care circul pe drumurile publice.
10. La folosirea pe termen lung a soluiilor antigel, trebuie aplicate
urmtoarele reguli:
A. se va urmri ntotdeauna nivelul optim al lichidului din vasul de
expansiune;
B. dup cel mult 3 ani soluia antigel va fi complet nlocuit, chiar dac
densitatea acesteia corespunde cerinelor;
C. se va urmri culoarea lichidului din vasul de expansiune.
11.Ce v indic, de regul, faptul c bateria de acumulatori este
descrcat?
A. la aprinderea farurilor, intensitatea luminoas a acestora scade
progresiv;
204

B. acionnd claxonul, acesta emite un sunet slab, ntrerupt;


C. demontnd bateria, constatm c aceasta este mai uoar dect de
obicei.
12.Care autovehicule trebuie s-i refac inspecia tehnic nainte de
termen?
A. autovehiculele mai vechi de 10 ani;
B. autovehiculele cu sistemele de frnare i de direcie grav avariate;
C. autovehiculele cu inscripia COAL.
13.Fumul de culoare neagr emis de eapament indic:
A. defectarea supapelor de evacuare;
B. un consum exagerat de combustibil;
C. un consum exagerat de ulei.
14. Intenionai s remorcai un autoturism cu servodirecie rmas n
pan de motor. Ce trebuie s avei n vedere?
A. blocai direcia;
B. manevrarea volanului solicit un efort fizic mai mare, de aceea vei
efectua tractarea cu deosebit atenie;
C. nu avei voie s-l remorcai n aceast situaie.
15.Aprinderea luminii martor de la bord, care semnalizeaz
funcionarea generatorului de curent, poate indica:
A. griparea rotorului pompei de ap;
B. ruperea curelei de antrenare a pompei de ap, a ventilatorului i a
alternatorului;
C. scurgeri de electrolit din acumulatori.
16.Cauzele ce pot determina creterea nivelului de ulei n baia de
ungere sunt:
A. circulaia frecvent pe drumuri neasfaltate;
B. ptrunderea apei sau a combustibilului n baia de ulei;
C. defectarea pompei de ulei.
17.Termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice poate fi
regsit:
A. ntr-un document eliberat de service;
B. n anexa certificatului de nmatriculare al autovehiculului;
C. n manualul tehnic al autovehiculului sau al remorcii.
205

18.Inspecia tehnic periodic a autovehiculelor i a remorcilor trebuie


efectuat:
A. anual, la orice service auto;
B. periodic, conform legii;
C. la cel mult doi ani, la o staie de inspecie tehnic autorizat.
19.Cursa liber a pedalei de frn, mai mic dect cea obinuit,
indic:
A. blocarea pedalei de frn;
B. un joc insuficient ntre saboi i tamburi;
C. pierderi de lichid pe la garnituri.
20.Ce se ntmpl atunci cnd, pe roile unei osii, eficiena frnrii este
mult diferit?
A. se reduce viteza de deplasare;
B. vehiculul i menine inuta de drum, n ciuda acestui fapt;
C. vehiculul poate derapa lateral.
21.Ce factor influeneaz cel mai mult durata de serviciu a pneurilor?
A. presiunea;
B. temperatura mediului ambiant;
C. starea tehnic a frnei.
22.Temperatura lichidului de rcire care asigur performana maxim
i uzura minim a motorului este cuprins n intervalul:
A. 100-120 grade C;
B. 60-70 grade C;
C. 90-95 grade C.
23.Care sunt factorii care fac ca motorul Diesel al unui autoturism s
emit fum excesiv?
A. lipsa combustibilului;
B. buonul rezervorului nchis la maximum;
C. defeciuni la instalaia de injecie.

206

24.Precizai dac presiunea din pneuri are efect asupra consumului de


carburant:
A. da;
B. nu;
C. numai n cazul vehiculelor de mare tonaj.
25.Uzura prematur a pneurilor din fa se datoreaz, n primul rnd:
A. dereglrii geometriei direciei;
B. circulaiei frecvente cu vitez redus;
C. fenomenul este specific autovehiculelor care au traciunea pe
puntea din spate.
26.Ce msuri de precauie trebuie s luai la utilizarea soluiei antigel?
A. nicio msur, ntruct lichidul respectiv nu este nociv;
B. se va evita contactul cu aceasta, deoarece este toxic;
C. nu se va combina cu apa, deoarece degaj mult cldur.
27.Care sunt organele mobile ale mecanismului motor?
A. blocul motor, cilindrii, chiulasa i carterul;
B. pistonul, segmenii, bolul, biela, arborele cotit i volantul;
C. roile directoare i cele tractoare.
28.Cum putei folosi n condiii optime capacitatea de frnare a
motorului, atunci cnd cobori o pant lung i nclinat?
A. schimbai ntr-o treapt superioar;
B. schimbai la timp ntr-o treapt inferioar;
C. dup schimbarea vitezei, aducei imediat maneta n punctul mort.
29.Schimbarea uleiului i a elementului filtrant se face:
A. conform periodicitii stabilite de constructor;
B. din 5 n 5 ani;
C. din 3 n 3 ani.
30.Prezena calaminei pe suprafaa bujiilor i fumul albstrui al
eapamentului indic:
A. mecanismul motor (grup piston-cilindru) este uzat;
B. rularea frecvent cu o vitez inferioar limitei legale;
C. folosirea unor bujii necorespunztoare.

207

31.Fumul de culoare albastr emis de eapament indic:


A. un consum exagerat de ulei;
B. nfundarea parial a tobei de eapament;
C. folosirea unor benzine colorate.
32.Criteriul de alegere a benzinei pentru motoarele cu aprindere prin
scnteie l constituie:
A. culoarea i consistena;
B. cifra octanic (CO);
C. cifra catanic (CC).
33.Care este rolul uleiului pentru motor?
A. asigur demontarea mai uoar a pieselor motorului;
B. reduce uzura motorului, prin crearea unui film rezistent de lubrifiant
ntre suprafeele pieselor aflate n micare;
C. protejeaz motorul fa de ptrunderea amestecului carburant n
baia de ulei.
34.Cea mai frecvent defeciune a instalaiei de rcire a motorului
este:
A. slbirea sau ruperea curelei de antrenare a ventilatorului i a
pompei de ap;
B. nfundarea prizei de aer care alimenteaz ventilatorul;
C. patinarea ambreiajului.
35.Cnd msurai presiunea din pneuri?
A. naintea plecrii n curs, cnd pneurile sunt reci;
B. dup parcurgerea a cel puin 400-500 km, cnd pneurile sunt calde;
C. doar atunci cnd observm c autovehiculul este nclinat ntr-o
parte
36.Cnd este indicat s verificai presiunea din anvelope?
A. ntotdeauna la 300 km;
B. de regul, nainte de a porni la drum;
C. numai pe timp de iarn, cnd anvelopele sunt reci.
37.Care sunt criteriile de apreciere a eficacitii frnelor?
A. spaiul de frnare;
B. forma pedalei;
C. mrimea urmei de frnare imprimat pe carosabil.
208

38.Uzura pneurilor crete foarte mult:


A. la demarri i frnri intense, consecine ale unui stil agresiv de
conducere;
B. atunci cnd se conduce preventiv-defensiv;
C. la circulaia pe timp nefavorabil.
39.La apariia defeciunilor tehnice ale mecanismului de direcie se
procedeaz astfel:
A. se apeleaz la cunotine care au mai ntlnit astfel de situaii;
B. se continu deplasarea, ntruct defeciunea se datoreaz strii
drumului public;
C. se apeleaz numai la atelierele specializate, care au personal
calificat.
40.Perna de aer (AIRBAG-ul) asigur:
A. amortizarea rapid a trepidaiilor datorate denivelrilor existente pe
drumul public;
B. protecia suplimentar a persoanelor n cazul unui impact puternic
al autovehiculului;
C. posibilitatea conducerii relaxate, cu capul sprijinit de aceasta.
41.Suntei obligat s avei n autovehicul trusa medical de prim
ajutor, dou triunghiuri reflectorizante i stingtorul de incendii
omologat?
A. numai trusa medical de prim ajutor;
B. numai trusa medical de prim ajutor i dou triunghiuri
reflectorizante;
C. toate dotrile enumerate trebuie s se afle n autovehicul.
42.Termostatul aparine instalaiei de:
A. rcire;
B. ungere;
C. alimentare.
43.Instalaiile de semnalizare i iluminare ale unui autovehicul trebuie:
A. s funcioneze doar pe timp de noapte;
B. s corespund condiiilor tehnice impuse i s fie omologate de
ctre autoritatea competent;
C. s nu fie folosite n mediul urban.
209

44.Suntei obligat s avei n autovehicul:


A. numai trusa medical de prim ajutor;
B. numai trusa medical de prim ajutor i triunghiuri reflectorizante;
C. o trus medical de prim ajutor, dou triunghiuri reflectorizante i
un stingtor de incendiu omologat.

RASPUNSURI CORECTE
1 A
21
A
41
2 B
22
C
42
3 A
23
C
43
4 AB
24
A
44
5 ABC 25
A
6 BC
26
B
7 C
27
B
8 A
28
B
9 C
29
A
10 B
30
A
11 AB
31
A
12 B
32
B
13 B
33
B
14 B
34
A
15 B
35
A
16 B
36
B
17 B
37
A
18 B
38
A
19 B
39
C
20 C
40
B

C
A
B
C

210

CONDUCEREA PREVENTIVA
1.Ce se nelege prin vigilen, din punct de vedere al conduitei
preventive?
A. capacitatea de a nu intra n conflict cu organele de poliie rutier;
B. s fii odihnit i bine alimentat, pentru a nu fi obligat s oprii pe
traseu;
C. meninerea nentrerupt a ateniei pe toat durata deplasrii.
2.Conduita preventiv asigur:
A. meninerea strii tehnice a autovehiculului;
B. sigurana i fluena deplasrii pe drumurile publice;
C. prelungirea duratei de exploatare a motorului
3.Cum trebuie s procedai atunci cnd autovehiculul derapeaz cu
spatele ctre dreapta?
A. frnai puternic i redresai vehiculul prin virare la stnga;
B. tragei rapid de volan spre stnga, fr a frna;
C. eliberai pedala de acceleraie i virai uor spre dreapta.
4.Ce se nelege prin vigilen, din punct de vedere al conduitei
preventive?
A. capacitatea de a nu intra n conflict cu organele de poliie rutier;
211

B. s fii odihnit i bine alimentat, pentru a nu fi obligat s oprii pe


traseu;
C. meninerea nentrerupt a ateniei pe toat durata deplasrii.
5.Care este cea mai vulnerabil categorie de participani la trafic, din
rndul creia se nregistreaz cele mai multe victime?
A. conductorii de vehicule fr experien n conducere;
B. conductorii de vehicule cu atestat profesional;
C. pietonii, ndeosebi copiii i persoanele n vrst.
6.Care este principalul factor de risc pe care trebuie s-l avei n
vedere la conducerea autovehiculului prin tunele rutiere?
A. viteza redus de deplasare i mersul n coloan;
B. dificulti n adaptarea vederii la intrarea i la ieirea din asemenea
pasaje;
C. posibilitatea existenei unor denivelri ale prii carosabile.
7.Factorii principali care ajut un conductor auto s piloteze
preventiv sunt:
A. atitudinea pozitiv n trafic, calmul, cunotinele dobndite i
politeea;
B. iscusina i priceperea de a-i impune calitile fizice dobndite;
C. mijloacele de semnalizare rutier i agenii de poliie rutier
8.Spre ce parte a drumului public are tendina de a derapa
autovehiculul, n cazul efecturii unui viraj la stnga cu o vitez mare?
A. spre dreapta, ctre exteriorul curbei;
B. spre interiorul curbei, ctre sensul opus de mers;
C. autovehiculul nu poate derapa n nicio situaie.
9.Printre primele cauze ale accidentelor rutiere figureaz i neatenia
n conducere. Cum poate fi evitat aceasta?
A. prin alternarea strii de vigilen cu cea de relaxare la volan,
ndeosebi pe sectoarele de drum n aliniament;
B. prin concentrarea permanent doar asupra activitilor pe care
trebuie s le efectuai pentru conducerea autovehiculului n condiii de
siguran;
C. prin punerea n funciune a unor surse de muzic cu intensitate
sonor mare, pentru stimularea vigilenei n conducere.

212

10.Tensiunea nervoas i oboseala conductorului auto pot fi reduse


dac:
A. rulai cu o vitez ponderat, n condiii de siguran, meninnd un
ritm de mers constant;
B. circulai cu aceeai vitez att n localiti, ct i n afara acestora;
C. folosii medicamente calmante sau energizante care nu sunt
interzise conductorilor auto.
11.Cnd se aplic regulile conduitei preventive?
A. cnd conducei efectiv autovehiculul pe drumurile publice;
B. cnd autovehiculul este oprit pe partea carosabil;
C. att n timpul conducerii efective, ct i atunci cnd autovehiculul
este oprit.
12.Ce se nelege prin conduit preventiv?
A. un concept valabil pentru conductorii auto nceptori;
B. comportamentul rutier care asigur prevenirea accidentelor, prin
anticiparea i evitarea aciunilor incorecte ale partenerilor de drum,
precum i adaptarea vitezei de deplasare la condiiile meteo-rutiere
specifice;
C. calitatea unor conductori auto de a circula prudent, cu vitez
redus, pentru a nu crea neplceri n trafic celorlali utilizatori ai
drumului public.
13.Pe o poriune de drum acoperit cu polei, sesizai impactul
inevitabil cu un cine. Cum vei proceda pentru evitarea unui
accident?
A. considerai c o asemenea situaie nu vi se poate ntmpla;
B. eliberai acceleraia, meninei ferm volanul pe direcia de
deplasare, fiind pregtit pentru a stabiliza autovehiculul dup impact,
prin manevrarea lin a volanului;
C. ncercai, pe ct posibil, s evitai impactul frontal, prin manevrarea
brusc a volanului n direcia de deplasare opus cinelui
14.La ce v putei atepta dac circulai n spatele unui camion cu
remorc, ce intenioneaz s vireze la dreapta pe o strad ngust?
A. nainte de a vira, camionul se oprete;
B. nainte de a vira, camionul se angajeaz iniial spre stnga, din
cauza gabaritului;
C. camionul se comport ca orice autoturism.
213

15.De ce este necesar s mrii distana fa de autovehiculul care


circul n faa dvs., atunci cnd circulai pe un carosabil umed?
A. deoarece aderena anvelopelor pe partea carosabil scade, iar
spaiul de frnare crete;
B. deoarece nu putei sesiza prompt aprinderea lmpilor de stop ale
autovehiculului din fa, atunci cnd acesta frneaz;
C. deoarece roile autovehiculului din fa arunc spre dvs. criblur.
16.Ce tip de coliziuni au cea mai mare for de distrugere?
A. coliziunile laterale;
B. coliziunile frontale;
C. coliziunile din spate
17.Care dintre urmtoarele tipuri de carosabil este cel mai periculos n
condiii de ploaie?
A. carosabilul cu suprafaa asfaltat;
B. carosabilul cu suprafaa betonat;
C. carosabilul cu piatr cubic.
18.Ce nelegei prin conduit preventiv n condiii atmosferice
nefavorabile?
A. rulai cu o vitez mai mic dect viteza maxim legal, admis pe
tronsonul de drum respectiv;
B. conducei cu atenie sporit i cu o vitez care s v permit
oprirea n siguran i evitarea oricrui pericol;
C. folosii att luminile de drum ct i cele de avarie, pentru a fi mai
uor de observat
19.Ce este bine s avei n vedere
pentru evitarea unui pericol, n
situaia din imagine?
A. copiii circul corect pe trecerea
de pietoni;
B. copiii se pot ntoarce alergnd
pe trecerea de pietoni, fr motiv
sesizabil;
C. copiii urmresc cu atenie
circulaia i se comport ca atare.
214

20.La ce trebuie s v ateptai atunci cnd, n faa dvs., a oprit n


staie un autobuz destinat transportului de cltori?
A. urmeaz o intersecie, ntruct majoritatea staiilor mijloacelor de
transport n comun se amenajeaz n astfel de locuri;
B. este posibil ca unii cltori s coboare i s traverseze prin faa
autobuzului, fr a se asigura n mod corespunztor;
C. la plecarea din staie, autobuzul poate s-i schimbe direcia de
mers spre stnga, fr s se asigure.
21.Intrai cu autovehiculul de pe o strad bine iluminat pe una
neiluminat. Ce trebuie s avei n vedere?
A. viteza trebuie adaptat noilor condiii de iluminare;
B. nu avei obligaii legale;
C. vederea se adapteaz instantaneu.
22.Circulai printr-o localitate, n spatele unui vehicul cu numr de
nmatriculare din alt localitate sau din strintate. La ce v putei
atepta?
A. vehiculul care circul n fa merge corect;
B. nainte de a vira, conductorul vehiculului respectiv va semnaliza
din timp schimbarea direciei de mers;
C. conductorul care circul n fa poate s frneze i s opreasc n
mod neateptat, pentru a cere informaii privind drumul.
23.Ce rol au tetierele, din punct de vedere al conduitei preventive?
A. n cazul tamponrii din spate a autovehiculului, previn posibila
fracturare a coloanei cervicale;
B. nu au dect rol estetic;
C. contribuie la fixarea telefoanelor mobile, permind efectuarea
convorbirilor fr a mai duce aparatul la ureche
24. Este recomandabil s pstrm sau s depozitm anumite obiecte
pe podeaua autovehiculului?
A. da, atta vreme ct acestea nu ne stnjenesc n acionarea
comenzilor autovehiculului;
B. da, dac nu mai exist un alt loc n care s aezm obiectele de mici
dimensiuni;
C. nu, ntruct exist posibilitatea rostogolirii acestor obiecte, care pot
ajunge sub pedale i crea situaii periculoase.
215

25.Din punct de vedere al


conduitei preventive, la ce v
putei atepta n aceast
situaie?
A. biciclistul va opri;
B. biciclistul poate schimba
direcia de mers spre stnga
fr s se asigure;
C. biciclistul se va comporta
corect
26.Cum se recomand s v
comportai n aceast situaie?
A. oprii numai n cazul n care
mingea se oprete pe carosabil;
B. reducei viteza i v pregtii
s oprii;
C. circulai mai departe, ntruct
copiilor le este interzis s intre
pe carosabil.
27.Ce trebuie s facei pentru a evita un accident de circulaie?
A. s nu conducei autoturismul dect atunci cnd probleme grave
impun acest lucru;
B. s v asigurai ntotdeauna un partener care s cunoasc bine
traseul parcurs;
C. s anticipai i s contracarai la timp manevrele imprudente ale
partenerilor de drum i s respectai permanent regulile de circulaie.
28.Cum procedai n situaia n care observai n faa dvs. o minge care
se rostogolete?
A. continuai s circulai cu aceeai vitez, ntruct trecerea peste
minge nu este periculoas pentru autovehicul;
B. semnalizai sonor, reducei viteza i circulai cu maxim atenie,
ntruct este foarte posibil s apar un copil dup minge;
C. virai brusc n direcia opus de rostogolire a mingii.
216

29.Cum trebuie s procedai pentru a v pstra starea de vigilen pe


tot parcursul deplasrii?
A. conducei ct mai ncordat, cu faa ct mai aproape de parbriz,
pentru a vedea tot ce se ntmpl pe drumul public, n faa dvs.;
B. v concentrai atenia, dar adoptai o atitudine relaxat la volan,
avnd control asupra efecturii tuturor manevrelor de care depinde
sigurana cltoriei;
C. v gsii o preocupare mai plcut, cum ar fi manevrarea aparaturii
radio-video, ntreinerea unor discuii cu pasagerii sau folosirea
telefonului mobil.
30.Din punct de vedere al conduitei
preventive, cum trebuie s procedai n
aceast situaie?
A. reducei viteza, deoarece copilul s-ar
putea ntoarce pentru a lua mingea din
drum;
B. meninei viteza, deoarece copiii au fost
avertizai i rmn n siguran pe trotuar;
C. mrii viteza, deoarece copiii nu alearg
pe strad.

RASPUNSURI CORECTE
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

C
B
C
C
C
B
A
A
B
A
C
B
B
B
A
B

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

A
C
A
C
B
B
C
B
B
A

217

17
18
19
20

C
B
B
B

CONDUCERE ECOLOGICA
1.Utilizarea sistemului de climatizare are ca efect:
A. creterea consumului de combustibil;
B. reducerea consumului de combustibil;
C. scderea puternic a gradului de confort.
2.Cnd se recomand s oprii motorul pentru a reduce consumul de
combustibil?
A. n cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferat;
B. la culoarea roie a unui semafor care, de regul, dureaz foarte
mult;
C. la semnalul poliistului rutier fcut n acest sens.
3.Pentru a conduce ecologic un autovehiculul, este necesar:
A. s verificai o dat pe lun, la rece, presiunea din pneuri;
B. s schimbai ntre ele pneurile, la aproximativ 10 000 km;
C. s nlocuii pneurile la fiecare 1000 km.
4.Comportamentul ecologic n conducerea unui autovehiculul
presupune:
A. planificarea traseului pentru a economisi timp i combustibil;
B. evitarea zonelor cu circulaie dens, cu lucrri pe carosabil sau cu
teren accidentat;
C. vitez i acceleraie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.
5.n sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomand:
A. s evitai transportul obiectelor inutile n portbagaj sau n
habitaclu;
218

B. s nu avei montat n permanen pe autovehicul portbagajul


suplimentar;
C. s utilizai spoilere i faruri suplimentare.
6.Cum trebuie s conducei, astfel nct s reducei poluarea?
A. pornii motorul acionnd pedala de acceleraie la un sfert din
curs i ateptai ca acesta s se nclzeasc, pentru a reduce
ulterior consumul de carburant;
B. pornii motorul fr s acionai pedala de acceleraie i demarai
imediat;
C. apsai pn la capt pedala de acceleraie, pornii motorul i
demarai cu o vitez ct mai mare.
7.Utilizarea pe autostrad a limitatorului de vitez pentru
autovehiculele dotate cu acest sistem are ca efect:
A. creterea consumului de combustibil;
B. reducerea consumului de combustibil;
C. acest sistem nu are efecte asupra consumului de combustibil.
8.Ce cauze determin poluarea mediului ambiant de ctre
autovehicule?
A. rularea cu vitez redus, fr motiv;
B. arderea incomplet i defectuoas a combustibilului;
C. defectarea filtrului de benzin sau motorin.
9.Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomand:
A. folosirea motorului la relanti, n cazul n care staionai mai mult
timp n acelai loc;
B. meninerea unei viteze constante, de preferin medie;
C. oprirea motorului n timp ce cobori o pant, pentru a economisi
carburant.
10.Consumul de carburant se mrete dac:
A. lichidul de rcire nu conine antigel;
B. sistemul de direcie este manual;
C. folosii orice aparat electric alimentat de generatorul
autovehiculului.
11.Ce deprindere greit a conductorului auto determin frecvent
defectarea ambreiajului?
219

A. coborrea pantelor cu motorul oprit sau aducerea schimbtorului


de viteze n punctul mort;
B. rularea cu jocuri mari la pedala de ambreiaj sau la mecanismul de
direcie;
C. ateptarea la semafor avnd pedala de ambreiaj apsat.
12.Ce consecine poate avea transportul bagajelor pe acoperiul
autoturismului?
A. nu se pot executa viraje;
B. crete instabilitatea vehiculului la vnt lateral;
C. se reduce distana de frnare.
13.Utilizarea sistemului de climatizare are ca efect:
A. creterea consumului de combustibil;
B. reducerea consumului de combustibil;
C. scderea puternic a gradului de confort.
14.Ce se nelege prin conducere ecologic a unui autovehicul?
A. obligaia de a folosi n permanen carburant biodegradabil;
B. deplasri urbane cu bicicleta, pe jos sau cu alte mijloace care nu
polueaz atmosfera;
C. un ansamblu de msuri comportamentale, de control sau de
verificare a vehiculului, prin care se realizeaz o important
economie de energie i protecia mediului.
15.Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomand:
A. utilizarea climatizrii numai n cazul traseelor scurte;
B. utilizarea climatizrii numai pe timp de noapte;
C. utilizarea climatizrii numai n situaiile absolut necesare.
RASPUNSURI CORECTE
1 A
2 AB
3 AB
4 AB
5 AB
6 B
7 B

220

8
9
10
11
12
13
14
15

B
B
C
C
B
A
C
C

221