Sunteți pe pagina 1din 8

Lucrri practice Fiziologie I

SimMUSCLE. STUDIUL PROPRIETILOR MUCHIULUI


STRIAT SCHELETAL
1. ASPECTE TEORETICE
SimMUSCLE este un program de simulare pe calculator a experimentelor efectuate pe
muchiul striat scheletal i are ca principal obiectiv studiul aspectelor de baz privind
excitabilitatea i contractilitatea, cum ar fi:

Contracia izometric muchiul se contract dezvoltnd for maxim, dar nu se


scurteaz. n organism, contraciile izometrice particip la meninerea unei anumite poziii
cu nvingerea forei gravitaionale, ceea ce echivaleaz cu un travaliu static.

Contracia izoton muchiul se scurteaz dezvoltnd o for constant i efectueaz un


lucru mecanic. n organism, contraciile izotone deplaseaz segmente realiznd un
travaliu dinamic.

Secusa contracia muscular elementar obinut prin aplicarea unui stimul unic. n
organism, contracia muscular este rezultatul unei sumaii de secuse individuale avnd ca
rezultat apariia contraciei de tip tetaniform. Sumaia secuselor are loc sub aciunea unor
stimuli repetitivi descrcai la nivel de unitate motorie. Contracii unice de tipul secusei
sunt rare, nsoind unele reflexe proprioceptive (miotatic), precum i frisonul.

Tetanosul contracia muscular prelungit determinat de stimuli cu o frecvena mare


ce cad n perioada excitabil a fibrei musculare i care determin:
- tetanos incomplet cu platou striat dac frecvena de stimulare permite relaxarea
parial a muchiului;
- tetanos complet cu platou neted dac frecvena de stimulare nu permite relaxarea
muscular;

Fenomenul de sumaie spaial creterea n intensitate a excitantului determin


creterea forei de contracie prin recrutarea de noi uniti motorii. Unitatea motorie
reprezint ansamblul format din motoneuron, nervul motor i totalitatea fibrelor
musculare scheletale inervate. Fora de contracie este direct proporional cu numrul i
mrimea unitilor motorii recrutate (activate).

Fenomenul de sumaie temporal creterea frecvenei de stimulare (scurtarea


intervalului dintre stimuli) determin creterea forei de contracie prin creterea Ca2+
citosolic (scurtarea perioadei de relaxare i scderea restocrii Ca2+ n reticulul
sarcoplasmatic). Expresia major a fenomenului de sumaie temporal este tetanosul.

Oboseala muscular scderea temporar a forei de contracie i creterea perioadei


necesare relaxrii, ca urmare a unei activiti contractile prelungite. Are loc epuizarea
rezervelor de ATP, creatinfosfat, glucoz i acumularea de acid lactic care scade
activitatea enzimelor musculare;

Experimentul SimMUSCLE este efectuat pe muchiul gastrocnemian izolat de broasc,


obinut printr-o tehnic prezentat n imagini video i are posibilitatea aplicrii de stimuli
electrici cu o durat constant de 1 msec, dar cu amplitudine i interval de stimulare
variabile.
1

Lucrri practice Fiziologie I

2. ORGANIZAREA LABORATORULUI SimMUSCLE


Laboratorul SimMUSCLE cuprinde componentele prezentate n Fig.nr.1:

Stimulatorul - genereaz stimuli electrici cu o durat constant, iar amplitudinea


(Amplitude) i intervalul dintre stimuli (Delay) pot fi stabilite prin deplasarea orizontal a
unui cursor. Exist 3 modaliti (Mode) de aplicare a stimulilor: Single pentru secus,
Twin pentru sumaia temporal i Train pentru tetanos. n cazul modalitii Train numrul
de excitaii aplicate se poate stabili cu ajutorul cursorului Counts. Activarea butonului On
permite aplicarea stimulului cu parametrii stabilii n prealabil.

Traductorul - permite obinerea de contracii n condiii izometrice i respectiv n condiii


izotone. Traductorul prezint butonul Calibration - de culoare roie cnd este necesar
calibrarea i de culoare verde cnd calibrarea este efectuat. Calibrarea presupune
activarea butonului Zero Adjust. Traductorul prezint dou mufe pentru fiecare dintre cele
dou tipuri de contracii. Cablul trebuie fixat n mufa corespunztoare tipului de contracie
pe care dorim s o efectum. Traductorul are anexate: un stativ pentru fixarea muchiului,
2 electrozi de activare, 6 greuti a 50g fiecare i o cutie Petri cu dou preparate musculare
plasate n soluie Ringer.

Osciloscopul - nregistreaz pe canalul CH1 parametri amplitudine/timp ce in de


excitantul aplicat, iar pe canalul CH2 red grafic contracia muscular i permite analiza
parametrilor for/scurtare. Pentru etalonarea nregistrrii osciloscopul prezint butoane
pentru amplitudine - mV/Div i pentru durat - TIMEBASE - ms/Div. Diviziunea este
reprezentat de ptratul de pe ecranul osciloscopului cu latura de
5 mm.
Osciloscopul poate stoca imaginile obinute prin stimulri succesive dac se activeaz
butonul Store i poate goli ecranul prin activarea butonului Clear Screen.

Fig.nr.1. Organizarea Laboratorului SimMUSCLE


2

Lucrri practice Fiziologie I

3. PROTOCOLUL EXPERIMENTULUI SimMUSCLE


3.1. PREGTIREA EXPERIMENTULUI

se activeaz (Power-On) stimulatorul, traductorul i osciloscopul;


se fixeaz muchiul n suportul traductorului i se prentinde cu o greutate de 50 g
pentru a induce un tonus de repaus. Aceast greutate reprezint sarcina pe care muchiul
trebuie s o ridice atunci cnd efectueaz un travaliu dinamic.

3.2. SECUSA. CONTRACIA IZOTON I IZOMETRIC


Obiectiv - se urmrete obinerea i analiza comparativ a secuselor n regim de contracie
izoton i izometric (Fig.nr.2).
Tem de lucru:
reproducei aspectul grafic al secuselor (miograma) obinute n regim de contracie izoton
i respectiv izometric i analizai diferenele de durat i amplitudine;
urmrii comportamentul preparatului muscular n timpul celor dou tipuri de contracii;
Tehnic. Stabilii parametri de lucru ai secvenei dup cum urmeaz:

OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N


CH2: 50 mV/div
TIMEBASE: 20 msec/div 1mm = 4 msec
STORE

STIMULATOR: Amplitude: 500 mV


Delay: 200 msec
Mode: Single

TRADUCTOR:
(a). Contracie izoton: combinaia free-Length + Cablu n muf + Calibrare
(b). Contracie izometric: combinaia lock-Force + Cablu muf + Calibrare
Observaie - toate etapele urmtoare vor fi efectuate n condiii izometrice, astfel c aceast
combinaie nu va fi modificat pn la sfritul experimentului.

Fig.nr. 2. Secus obinut n condiii


izometrice.

3.3. SUMAIA SPAIAL


Obiectiv - se urmrete creterea forei musculare prin aplicarea unui excitant unic dar cu
amplitudine crescnd (Fig.nr.3).

Lucrri practice Fiziologie I


Tem de lucru:
copiai graficele obinute prin creterea progresiv a amplitudinii stimulrii i urmrii
amplitudinea rspunsului;
reproducei rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) amplitudine de stimulare (Amv) i
interpretai.
Tehnic
OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N
CH2: 50 mV/div
TIMEBASE: 20 msec/div
Clear Screen i apoi Store

STIMULATOR: Amplitude: 200


250
300
350
400 500 mV
Delay: 200 msec
Mode: Single

3.4. SUMAIA TEMPORAL


Obiectiv - se urmrete creterea forei musculare prin aplicarea a doi excitani la intervale
care scad progresiv (Fig.nr.4).
Tem de lucru:
copiai graficele obinute prin scderea progresiv a intervalului de stimulare;
notai secusele obinute cu I i II i urmrii amplitudinea secusei II n raport cu secusa I;
reproducei rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) de secusa II interval de stimulare
(Imsec) i interpretai.
Tehnic
OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N
CH2: 50 mV/div
TIMEBASE: 50 msec/div
Clear Screen i apoi Store

STIMULATOR: Amplitude: 500 mV


Delay: 200 150 100 75 50 25 msec
Mode: Twin

Fig.nr.3.
Fenomenul
de sumare
SECVENA
4. TETANOS
INC
spaial a secuselor n urma
creterii progresive a amplitudinii
de stimulare.

Fig.nr.4. Fenomenul de sumare


temporal a secuselor n urma
scderii progresive a intervalului de
stimulare.

Lucrri practice Fiziologie I


3.5. TETANOS INCOMPLET
Obiectiv - se aplic stimuli repetai la intervale care s permit relaxarea parial a
muchiului.
Tem de lucru:
copiai graficul obinut i marcai frecvena de stimulare
Tehnic
OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div
CH2: 100 mV/div
TIMEBASE: 100 msec/div
Clear Screen i apoi Store

STIMULATOR: Amplitude: 500 mV


Delay: 100 msec
Mode: Train
Counts: 8

3.6. TETANOS COMPLET


Obiectiv - se aplic stimuli repetai la intervale care s nu permit relaxarea muchiului.
Tem de lucru:
copiai graficul obinut i marcai frecvena de stimulare
Tehnic
OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div
CH2: 100 mV/div
TIMEBASE: 100 msec/div
Clear Screen i apoi Store

STIMULATOR: Amplitude: 500 mV


Delay: 50 msec
Mode: Train
Counts: 16

Fig.nr.5. Analiza comparativ a forei dezvoltate n cele trei tipuri de


contracii obinute experimental fenomenul de sumaie temporal.

Lucrri practice Fiziologie I


3.7. ANALIZA COMPARATIV A FOREI DE CONTRACIE
Obiectiv - studiul fenomenului de sumare temporal se apreciaz comparativ fora
dezvoltat n timpul secusei, tetanosului incomplet i complet (Fig.nr.5)
Tem de lucru:
copiai graficele obinute prin suprapunere;
reproducei rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) numr de excitaii (NRE) i
interpretai;
Tehnic:
OSCILOSCOP: CH1: 500 mv/div 1 mm = 100 mV = 2N
CH2: 100 mV/div
TIMEBASE: 100 msec/div
Clear Screen i apoi Store

(a) SECUS
STIMULATOR: Amplitude: 500 mV
Delay: 100 msec
Mode: Single
Counts: 0
(b) TETANOS INCOMPLET
STIMULATOR: Amplitude: 500 mV
Delay: 100 msec
Mode: Train
Counts: 8
(c) TETANOS COMPLET
STIMULATOR: Amplitude: 500 mV
Delay: 50 msec
Mode: Train
Counts: 16

3.8. OBOSEALA MUSCULAR


Obiectiv - se induce oboseala muscular prin aplicarea unui numr mare de excitaii i se
apreciaz fora dezvoltat de o secus muscular nainte (secusa I) i dup instalarea strii de
oboseal (secusa II) (Fig.nr.6).
Tem de lucru:
copiai graficele obinute prin suprapunere;
reproducei rezultatele pe o curb for dezvoltat (FN) durat (Dmsec) i interpretai.
Tehnic:
OSCILOSCOP: CH1: 500 mV/div 1 mm = 100 mV = 2N
CH2: 100 mV/div
TIMEBASE: 100 msec/div 1 mm = 20 msec
Clear Screen i apoi Store

Lucrri practice Fiziologie I


(a) SECUSA I
STIMULATOR: Amplitude: 500 mV
Delay: 50 msec
Mode: Single
Counts: 116

(b) OBOSEALA MUSCULAR


STIMULATOR: Amplitude: 500 mV
Delay: 50 msec
Mode: Train
Counts: 116
(c) SECUSA II
STIMULATOR : Amplitude: 500 mV
Delay: 50 msec
Mode: Single
Counts: 116

Fig.nr.6. Oboseala muscular modificarea forei de contracie i a duratei


necesare relaxrii dup o activitate contractil prelungit.

TESTE (CU UN SINGUR RSPUNS CORECT)


1. n timpul unei contracii izometrice, muchiul:
A. Dezvolt for maxim
B. Se scurteaz
C. Efectueaz un lucru mecanic
D. Dezvolt for constant
2. n timpul unei contracii izotone, muchiul:
A. Se scurteaz cu o for crescnd
B. Se scurteaz cu o for constant
C. Nu efectueaz lucru mecanic
D. Nu se scurteaz
3. Secusa are urmtoarele caracteristici:
A. Este o contracie muscular elementar
B. Este o contracie muscular unic
C. Este rar ca atare n organism
D. Toate rspunsurile sunt corecte

Lucrri practice Fiziologie I


4. Tetanosul complet se obine prin:
A. Aplicarea de stimuli repetai care nu permit relaxarea parial a muchiului
B. Aplicarea de stimuli repetai care permit relaxarea parial a muchiului
C. Fenomenul de sumaie spaial
D. Toate rspunsurile sunt corecte
5. Tetanosul incomplet se obine prin:
A. Aplicarea de stimuli repetai care nu permit relaxarea parial a muchiului
B. Aplicarea de stimuli repetai care permit relaxarea parial a muchiului
C. Fenomenul de sumaie spaial
D. Toate rspunsurile sunt corecte
6. Tetanosul este o contracie muscular prelungit obinut prin aplicarea stimulului n:
A. Perioada excitabil a nervului
B. Perioada refractar absolut a nervului
C. Perioada refractar relativ a nervului
D. Nici un rspuns nu este corect
7. Fenomenul de sumaie temporal presupune:
A. Scderea restocrii Ca2+ n mitocondrii
B. Scurtarea perioadei de relaxare muscular
C. Creterea duratei de stimulare a muchiului
D. Creterea frecvenei de stimulare a muchiului
8. Aplicarea unui excitant unic, dar cu amplitudine crescnd permite nregistrarea i
analiza:
A. Secuselor obinute prin contracie izometric
B. Secuselor obinute prin contracie izoton
C. Fenomenului de sumaie spaial
D. Fenomenului de sumaie temporal
9. Aplicarea a doi excitani cu acceai amplitudine, dar cu scurtarea progresiv a intervalului
de stimulare permite nregistrarea i analiza:
A. Fenomenului de sumare spaial
B. Fenomenului de sumare temporal
C. Tetanosului incomplet
D. Tetanosului complet
10. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la oboseala muscular este adevrat:
A. Reprezint scderea temporar a forei de contracie
B. Apare creterea duratei necesare relaxrii
C. Se produce epuizarea rezervelor musculare de ATP
D. Toate rspunsurile sunt corecte
Rspunsuri: 1-A, 2-B, 3-D, 4-A, 5-B, 6-D, 7-D, 8-C, 9-B, 10-D.