Sunteți pe pagina 1din 2

Biologie

GHEPARDUL
Ghepardul(Acinonyx Jubatus) este un mamifer carnivor slbatic, cu capul
mic i rotund, coada lung, picioare nalte, cu blana de culoarea glbuie cu pete
mici, ntunecate. Este specific savanelor din Africa i din sudul Asiei.
De-a lungul ecuatorului, n Africa se ntinde marea savan. n Tanzania, aceasta este cunoscut sub
denumirea de Masai Mara pmntul ptat, n limba masai. Un strat de cenu hrnitoare, ntins ca o
ptur de ctre vulcanii strvechi, a fcut din aceast zon unul dintre cele mai nfloritoare ecosisiteme
din lume.
Cirezile uriae de ierbivore ce pasc n savan sunt contrabalansate de patru mamifere carnivore
mari: trei feline (leopardul, leul i ghepardul) i o specie de hienide(hiena).
Tufiurile dese i copacii nali ai pdurilor de la malul rurilor adpostesc cea mai mare felin
ptat a Africii: leopardul. Celelalte doua mari feline sunt adaptate vieii n savan. Sun felinele de
savan ale Africii.
Esen a graiei i eleganei, ghepardul este cel mai rapid mamifer terestru . Este att de
specializat, nct i bazeaz supravieuirea pe sprintul de 300 m.

Viata si moarte in savana


Se tie c dintre toate felinele, ghepardul este cel mai atent cu puii si. Femelele i cresc singure
puii. Ele pot nate prima dat la vrsta de 2 ani, apoi din 24 in 24 de luni. Media la natere este de 4 pui,
cazurile de 8 fiind rare. O perioad dup natere, mama mut culcuul din dou n dou zile, pentru ca
micuii s nu lase un miros care ar putea s atrag animalele de prad. Vizuina este, de fapt, un loc
ngust cu iarb culcat la pmnt, lng terenul de vntoare al mamei. Aceasta este mereu n cautarea
przii, din care se nfrupt numai dup ce puii s-au sturat.
Pn cnd vor fi n stare s alerge mai repede, puii sunt ns extrem de vulnerabili. Aceasta se
ntmpl pentru c, de dragul vitezei, ghepardul a trebuit s renune la aprarea puilor. Femelele nu au
fora necesar s-i pzeasc puii de lei sau hiene, i, de aceea, 50 % dintre ei sunt ucii n primele luni de
via.
Vulturii sunt una dintre cele mai mari ameninri pentru pui, nu pentru c i atac, ci pentru c pot
atrage lei i hiene la un prnz ctigat cu uurin. Leii ucid mai muli pui de ghepard dect orice alt
prdtor. Abia un pui din 20 ajunge la maturitate. Motivul acestui comportament agresiv poate fi acela c
leii vor s elimine concurena.

O felina migratoare
n timpul sezonului secetos, puii pot muri i de foame. O dat cu migraia ierbivorelor, iepurii i
vulpile cu urechi de liliac sunt singura prad mai consistent ce poate fi gsit n zon. Este momentul
cnd mama i puii ei pornesc ntr-o clatorie anual. Femelele i puii lor sunt singurele mamifere

Biologie
migratoare din lume. Ca s prospere, acestor nomazi iui de picior le trebuie terenuri ntinse de vntoare.
Pot cltori zeci de kilometri spre cmpiile din centrul savanei.
Puii stau cu mama lor pn mplinesc 15-18 lunii s epot sescurca singuri. Mama i-a nvtat pn la
momentul respectiv numeroase tehnici de vntoare. n aceasta perioad, ca toi adolescenii, puii de
ghepard ncep s simt gustul libertii. Plecat la vntoare ntr-o diminea, mama nu se mai ntoarce.
Desprirea este brusc i definitiv. Puii au ajuns la vrsta la care trebuie s se descurce singuri.

Libertate si pericol
Intre timp, puii ajuni la vrsta la care trebuie s supravieuiasc prin propriile puteri au rmas
singuri n imensitatea savanei. De obicei, gheparzii tineri se despart de mamele lor n anotimpul umed,
cnd hrana este mai uor de gsit.
Dac au supravieuit mai muli frai, ei stau i vneaz mpreun pn cnd ating vrsta de 2 ani.
Apoi se despart. Tinerele femele ghepard rmn de obicei pe acelai teritoriu cu mamele lor, n timp ce
masculii se deplaseaz pe distane foarte mari. Comportamentul acesta instinctiv poate fi modul n care
natura evit endogamia (mperecherea ntre indivizi din aceeai familie). Desprirea are loc i datorit
faptului c femelele i masculii ghepard se confrunt cu probleme diferite la aceast vrst. n timp ce
pentru femele cea mai important este capacitatea de reproducere, la masculi teritoriul i iscusina de
vntor conteaz.

Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate

S-ar putea să vă placă și