Sunteți pe pagina 1din 5

Test de autoevaluare

I.Completai enunurile de mai jos :


1. Studiul universaliilor din limbi a dus la concluzia existenei
opoziiilor ........./ de obicei opoziii ............. : vocaleconsoane; compact-difuz; consoane nazale, consoane difuze,
n ascuit, m grav.
2. n limba romn sunt in total ... vocale plenisone, dup
silabaie fiind ntotdeauna vocale de ..... i
anume ........................., vocale care dup locul de articulaie
sunt ...............................
3. Unii spun c aceast definiie nu corespunde realitii dect
n cazul cuvntului .................. sau cnd un cuvnt polisilabic
e pronunat ..........................
4. Consoanele pot fi reprezentate n scris, n general,
prin ........... liter, aceeai cu cea din pronunie: b, d, f, h, j, l,
m, n, p, r, s, z ( conform principiului .........).
5. Se scriu cu cratim substantivele compuse
cu ...................................................
6. Funcia ........... indic orientarea limbajului spre destinatar i
i gsete expresia gramatical cea mai pur
n .....................
7. Funcia .................. servete n asigurarea contactului social.
8. Pentru a cunoate ............unei limbi trebuie deci s pornim
de la realitatea vorbit, prin urmare de la ....... vorbite mai
ales.
9. ................ se articuleaz prin atingerea incisivilor superiori
de ctre buza inferioar.
10.
............... sunt grupuri de sunete formate din 2 timbre
vocalice: o .......... i o ................... sau invers, rostite in
aceei silab.

II.ncercuii varianta corect


1.Conine exclusiv uniti fonetice varianta :
a. consoane, vocale, semivocale, foneme i morfeme
b. sunetele, grupurile de sunete, tipurile de accent i
relaiile dintre ele
c. consoane, vocale, semivocale, sunetele, grupurile de
sunete, tipurile de accent i relaiile dintre ele.
2.n limba romn avem 8 triftongi din care 6 sunt centrai :
a. eau, iau, iei, ieu, oai, eai
b. eau, iau, iai, ieu, oai, eai
c. iau, iai, ieu
3.Cuvntul cenu conine:
a.6 litere i 7 sunete
b. 6 litere i 6 sunete
c. 6 litere i 5 sunete
4.Sunt numai diftongi ascendeni din seria :
a. seara, iarmaroc, teap, iute, iobagii
b. seara, iarmaroc, teap, iute
c. suie, seara, iarmaroc, teap, iute
5.Se recomand conform DOOM-2, exclusiv desprirea n
silabe dup pronunare n toate cuvintele din seria:

a.a-bo-ri-gen, a-bro-ga, ab-stract, a-di-acent, a-dop-ta,


pros-pect, su-biect
b.sa-vant-lc, vrst-nic, pust-nic, trg-or, a-di-acent, adop-ta, pros-pect
c. a-di-acent, a-dop-ta, pros-pect, port-ba-gaj, port-jarti-er, port-dra-pel, port-man-tou.
6.Litera I subliniat nu corespunde unui sunet distinct n
toate cuvintele din seria:
a.lupi, membri, preedinii, proprii, copii
b.iepure, pmntiu, iure, vacii, caprei
c. copaci, fragi, ulmi, corni, coli, lupi
7. Afereza este o alta modificare fonetic prin care dispare :
a. vocala iniial a unui cuvnt
b.semivocala iniial a unui cuvnt
c. consoana iniial a unui cuvnt
8.Haplologia este schimbarea fonetic constnd n
suprimarea unui grup de sunete care:
a. se repet imediat
b. nu se repet
c. la sfaritul cuvntului
9.Disimilaia este schimbarea fonetic prin care un sunet:
a. nu este modificat de alt sunet identic sau
asemntor cu el din acelai cuvnt
b. este modificat de alt sunet identic sau asemntor
cu el din acelai cuvnt

c. este modificat de alt sunet diferit de el din acelai


cuvnt
10. Din modificrile fonetice explicabile prin cauze de prdin
semantic face parte :
a. analogia
b. etimilogia popular
c. hiperurbanismul

III. Notai A/F n dreapta enunurilor de mai jos pentru


valoarea de Adevr, respectiv Fals a lor:
1. Funcia intrumental servete n manipularea realitii
imediate, face ca unele evenimente s se ntmple.
2. [a] din masa st n opoziie cu [m] din cntasem prin
urmare este grup de sunete, fonem i morfem.
3. Consoanele m, n, l, r, h sunt toate sonate n limba
romn contemporan literar.
4. Se scriu cu litera mic numele fiinelor mitice
multiple(scrise cu liter mare n anexa la DOOM1) :
ciclop, gigant, muz, siren, titan.
5. Toate modificrile fonetice sunt posibile i exist din
cauz ca ele au rol fonologic i nu afecteaz n sine
sensul comunicrii.
6. Litera e poate transcrie vocala [e] (plec, mere), dar i
semivocala [^e] (pleoape, nea)
7. Triftongii sunt grupuri de trei sunete formate din 3
timbre vocalice dintr-o semivocal i dou vocale care
aparin aceleiai silabe.
8. Hiatul este grupul de dou vocale alturate care fac
parte din aceeai silab.
9. Dar, cum scrierea red nu sunete izolate, ci fonemele,
inseamn ca acest principiu merit numele de principiu
fonologic.

10.
Numrul silabelor ntr-un cuvnt nu este egal cu
numrul vrfurilor de sonoritate.

Rspunsuri :
I.1. fonematice,binare
2. 7, 7-8 , silabice si nesilabice, centrale i mediane
3. monosilabic, intenionat cu pauz
4. o singur, silabic
5. unitate semantic i gramatical mai mic
6. conotativ, vocativ si imperativ
7. interacional
8. fonemele, sunete
9. Labiodentalele
10. Diftongii, vocal, semivocal
II.
1.b
2.a
3.b
4.b
5.c
6.c
7.a
8.a
9.b
10.b
III.
1.A
2.F
3.F
4.A
5.F
6.A
7.F
8.F
9.A
10.F