Sunteți pe pagina 1din 3

USAMBV TIMISOARA

Facultatea de Agricultur
Departamentul Pentru Pregtirea Personalului Didactic

Planificarea activitilor la disciplina

Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar obligatoriu (1)

transversaleCompetene

profesionaleCompetene

Denumirea disciplinei
Titularul activitilor de curs
Titularul activitilor de seminar
Anul de studiu
3 Semestrul
Numr de ore pe sptmn
Total ore din planul de nvmnt

Practic pedagogic n nvmntul preuniversitar obligatoriu (1)


Asist. dr. Boac Viorica
5 Tipul de evaluare
C Numrul de credite
3,0
3
din care: curs
seminar
3
42 din care: curs
seminar
42

COMPETENE SPECIFICE
Competene cognitive:
Utilizarea adecvat a cunotinelor de specialitate, psiho pedagogice i metodologice n realizarea
activitilor instructiv educative din nvmntul gimnazial.
Explicarea i interpretarea cunotinelor de specialitate, psiho-pedagogice i metodologice utilizate n
cadrul ntregului demers didactic de proiectare, implementare i evaluare a activitilor instructiv
educative la disciplinele predate.
Competene funcional- acionale:
Transpunerea n practic a cunotinelor privind etapele metodologice de realizare a activitilor
specifice procesului instructiv educativ din nvmntul gimnazial.
Aplicarea i mbinarea optim a principiilor i strategiilor didactice n proiectarea, implementarea i
evaluarea activitilor instructiv educative specifice nivelului de vrst al grupului cu care se
lucreaz.
CT1. Coordonarea i monitorizarea procesului de instruire cu respectarea deontologiei profesionale.
CT2. Cooperarea eficient n echipe de lucru profesionale, interdisciplinare, specifice desfurrii
proiectelor i programelor din domeniul tiinelor educaiei.
CT3. Identificarea oportunitilor de formare continu i valorificarea eficient a resurselor i tehnicilor
de nvare pentru propria dezvoltare.

OBIECTIVELE DISCIPLINEI
Obiectivul general al Dezvoltarea abilitilor specifice unui profesor pentru nvmntul gimnazial prin realizarea
disciplinei
de stagii practice n cadrul colilor de aplicaie.
Obiectivele specifice Familiarizarea studenilor cu modul specific de organizare, funcionare i conducere a
unitilor colare de nvmnt i nelegerea principalelor responsabiliti, ndatoriri i
drepturi ale personalului didactic.
Realizarea unor activiti specifice profesiei didactice: observarea, analiza i simularea
aplicrii metodelor didactice, a modalitilor de valorificare a mijloacelor de nvmnt,
a activitilor de proiectare didactic a diferitelor tipuri i variante de lecii, a
modalitilor de evaluare a leciilor de specialitate.
Analiza documentelor curriculare principale (planurile cadru de nvmnt, programele
colare, manualele alternative), a auxiliarelor curriculare (ghiduri metodologice,
materiale didactice suport etc.), dar i a celor specifice activitii de proiectare didactic a
profesorului (planificri calendaristice, proiectarea pe uniti de nvare, proiecte de
lecie etc.).
Analiza activitii didactice observate, pe baza unor indicatori dai.
Cunoaterea personalitii elevilor, pe baza metodelor studiate.
Cultivarea interesului pentru identificarea i soluionarea problemelor ridicate de practica
predrii-nvrii-evalurii.

Manifestarea unei atitudini responsabile i pozitive fa de profesia didactic.

CONINUTURI
SEMINAR

NUMR ORE

1. Organizarea i coninutul practicii pedagogice. Etape i activiti specifice practicii


pedagogice
2. Cunoaterea unitii colare de aplicaie: mediul instituional al colii; modul de
organizare a activitilor specifice colii i a culturii sale organizaionale; roluri ale
profesorului n cadrul instituiei colare.
3. Analiza documentelor curriculare existente n coala de aplicaie

4. Managementul activitilor instructiv-educative din coala de aplicaie:


managementul activitilor de predare-nvare-evaluare; managementul activitilor
educative
5. Proiectarea i elaborarea materialelor necesare organizrii i desfurrii
activitilor didactice i educative

12

6. Cunoaterea personalitii elevilor. Fia de caracterizare psihopedagogic a unui elev.


Metode de stimulare a cooperrii i creativitii la nivelul grupului colar. Managementul
conflictelor
7. Consiliere i orientare profesional. Consiliere psihopedagogic a elevilor

8. Parteneriat coal familie - comunitate

3
3

Bibliografie
1. Boco, Muata, Jucan, Dana (2010). Teoria i metodologia instrurii. Teoria i metodologia evalurii, Piteti:
Editura Paralela 45;
2. Cerghit I., (2005). Metode de nvmnt, Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic;
3. Cerchez N.I., (2005). Didactica specialitilor agricole, Iai: Editura Polirom;
4. Cuco, C. (coord.) (2009). Psihopedagogie pentru examenele de definitivare i grade didactice, ediia a III-a
revzut i adugit, Iai: Editura Polirom;
5. Dulam, Maria Eliza (2011). Despre competene - teorie i practic, Cluj-Napoca: Editura Presa Universitar
Clujean;
6. Ezechil, Liliana, (1996). Ghidul profesorului diriginte - pentru cunoaterea personalitii elevilor i a unor
fenomene de grup, Piteti: Editura Paralela 45;
7. Ezechil, Liliana (coord.), (2009). Ghidul metorului de practic pedagogic, Piteti: Editura Paralela 45;
8. Gavril Codrua, Boac Viorica (2011). Ghid de practic pedagogic, Timioara: Editura Eurobit;
9. Nicola, I. (2002). Tratat de pedagogie colar, ediia a II-a, revizuit, Bucureti: Editura Aramis;
10. Palicica, Maria (2005). Prelegeri de psihopedagogie, Timioara: Editura Orizonturi Universitare;
11. Palicica Maria, Gavril Codrua, Ion Laurenia (2007). Pedagogie, Timioara: Editura Mirton;
12. Potolea, D., Neacu, I., Iucu, R.B., Pnioar, I.O. (coord.) (2008). Pregtirea psihopedagogic manual
pentru definitivat i gradul didactic II, Iai: Editura Polirom;
13. Voiculescu, F. (2011). Paradigma abordrii prin competene - suport pentru dezbateri, Academia de var, Alba
Iulia;
14. (1998) Curriculum-ului Naional pentru nvmntul obligatoriu Cadru de referin, material editat de
MEC i CNC, Bucureti;
15. (2011) Legea educaiei naionale nr.1/2011 (Monitorul Oficial al Romniei).
16. http://www.edu.ro.
EVALUARE
Tip activitate
Seminar

Criterii de evaluare
Capacitatea de proiectare, implementare i
evaluare a activitilor didactice.
Atitudinea i comportamentul studentului
practicant pe ntreaga perioad a practicii
pedagogice.

Metode de
evaluare
Evaluare continu
realizat de ctre
profesorul mentor
i de ctre
coordonatorul de

Pondere din nota


final
40%

practic pedagogic
din universitate pe
baza unor fie de
observare curent
Evaluare sumativ
realizat pe baza
portofoliul
de
practic pedagogic

Susinerea
portofoliului
de
practic
60%
pedagogic, unde sunt sintetizate produsele
evalurii: fie de observare a leciilor
demonstrative susinute de ctre profesorii
ndrumtori din coala de aplicaie, fia de
caracterizare psihopedagogic a unui elev;
documente curriculare analizate i ntocmite n
timpul practicii pedagogice.
Participarea, n proporie de 75%, la activitile desfurate n perioada de practic
Criterii de acceptare
pedagogic.
la evaluarea final
ntocmirea portofoliului de practic cu toate documentele solicitate.
Standard minim de performan
Completarea adecvat a unei fie de caracterizare psihopedagogic.
Completarea a minim cinci fie de observare a leciilor demonstrative.
Elaborarea a minim dou proiecte de activitate didactic.

Data completrii

Semntura titularului de curs

Semntura titularului de seminar


Asist.dr. Boac Viorica

.......................
.............................................
.........................................
Data avizrii
Semntura director departament