Sunteți pe pagina 1din 1

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar

Solutie
e −1
x
1. a) f ( x) = daca x ≠ 0 si f (0) = a ; f (1) = e − 1 , f ' (1) = 1 deci
x
y = x + e − 2 este ecuatia tangentei
b) lim f ( x ) = 1 , deci f este continua in x = 0 daca si numai daca f ( 0 ) = a = 1
x →0

c) Evident f este derivabila pe \ \ {0} si


f ( x ) − f ( 0) ex − x −1 ex −1 1
lim = lim = lim = = f ' (0)
x →0 x x →0 x2 x →0 2 x 2
x 1
2.a cu tg = t ramane de calculat ∫ 2 dt
2 t +2
1 t
si se obtine arctg
2 2
x
tg
1
F (x ) = arctg 2 + c
2 2
1
b F ′(x ) =
3 + cos x
cos x ∈ [−1;1] ⇒ F ′(x ) > 0
F strict crescatoare
1 1
c ≤ f (x ) ≤ ∀x ∈ [0;π)
4 2
x x x
< ∫ f (t )dt ≤
4 0 2
1 1 x 1
< 2 ∫ f (t )dt ≤ , x>0 ⇒ limita este egala cu 0
4x x 0 2x