Sunteți pe pagina 1din 7

FIA DISCIPLINEI

1. DATE DESPRE PROGRAM


1.1
Instituia
nvmnt superior

de

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI

1.2 Facultatea

FACULTATEA DE TIINE POLITICE

1.3 Departamentul
1.4 Domeniul de studii

DEPARTAMENTUL DE TIINE POLITICE, RELAII


INTERNAIONALE
I STUDII DE SECURITATE
TINE POLITICE

1.5 Ciclul de studii

LICEN

1.6 Programul de studii /


calificarea

TINE POLITICE

2. DATE DESPRE DISCIPLIN


2.0 Codul disciplinei

SP1104

2.1 Denumirea disciplinei

INTRODUCERE N COMUNICARE POLITIC

2.2 Titularul activitilor


de curs

Lect.univ.Dr. Alexandra IANCU

2.3 Titularul activitilor


de seminar

2.4 Anul de
studii

3. TIMPUL
DIDACTICE

2.5 Semestrul

TOTAL

ESTIMAT

I
(ORE

3.1 Numr de ore pe sptmn

DISTRIBUIA FONDULUI DE TIMP

ore

PE
3

3.4 Total ore din planul de nvmnt


3.7
Total
individual

2.6 Tipul de
evaluare

studiu
58

42
3.8
Total
semestru

SEMESTRU)
din
care
din
care
ore

2.7 Regimul
disciplinei

AL

3.2 Curs
3.5 Curs
pe

10
0

OB
L

ACTIVITILOR

3.3
Seminar
4 3.6
2 Seminar
3.9 Numr de
credite
ECTS

Studiu dup manual, suport de curs, bibliografie i notie


Documentare suplimentar
specialitate i pe teren

bibliotec,

pe

platformele

Pregtire seminarii, teme, referate, portofolii i eseuri


Tutoriat (opional)

4
34

electronice

de
10
10
1

Examinri

Alte activiti

4. PRECONDIII
4.1 De curriculum

4.2 De competene

5. CONDIII
5.1 De desfurare a
cursului

Acces la retroproiector, Internet i staie de lucru (desktop, laptop,


tablet etc.)

5.2 De desfurare a
seminarului

6 .COMPETENE SPECIFICE ACUMULATE


6.1 Competene
profesionale
6.2 Competene
transversale

Dobandirea vocabularului de specialitate n studiul comunicrii; Abiliti


de analiz i sintez media; Capacitatea de redactare de
punctaje/discursuri politice
Abilti n analiza surselor primare de tip mediatic (media, discursuri
politice), Capacitatea de analiz i sintez; capacitatatea de a lucra n
echip

7. OBIECTIVELE DISCIPLINEI
7.1 Obiectivul general al
disciplinei
7.2 Obiective specifice

8. CONINUTURI

Cursul i propune s furnizeze studenilor o nelegere de baz a


literaturii de specialitate articulat n jurul principalilor actori ai
comunicrii: lideri politici/partide, pres i opinia public.
Cursul prezint principalele concepte i demersuri metodologice din
domeniul tiinelor comunicrii; Se vizeaz familiarizarea studenilor cu o
serie de studii de caz menite s ilustreze principalele dezbateri
contemporane cu privire la rolul comunicrii n articularea aciunilor
politice; S prezinte studenilor principalele instrumente de analiz i
tehnici de redactare a unor documente specifice domeniului

Metode de predare

1. COMUNICAREA POLITIC: UN DOMENIU

Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.
Exerciii aplicative
Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.

de

3h

de

3h

Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.

de

3h

4.COMUNICAREA POLITIC I CONTRA- Curs magistral urmat


intrebari/rspunsuri.
DEMOCRAIA (MARI PARADIGME 2)

de

3h

Curs
magistral
urmat
de
intrebari/rspunsuri. Studii de
caz

3h

HIBRID

2.

PRINCIPALELE

DEFINIII

ALE

COMUNICRII POLITICE

3.COMUNICAREA POLITIC: CATALIZATOR


AL DEMOCRAIEI (MARI PARADIGME1)

5.

FABRICAREA
CONSIMMNTULUI:
SISTEME MEDIA, FUNCII I DEZBATERI
ACTUALE

Observaii

6. FUNCIILE MEDIA. AGENDA SETTING Curs


AND FRAMING

7.

JURNALISM POLITIC I SISTEMUL


DEMOCRATIC. EVOLUII SPRE O POLITIC A

magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.

de

3h

Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.

de

3h

magistral
urmat
de
intrebari/rspunsuri. Interactiv.
Studii de caz

3h

Curs
magistral
urmat
de
intrebari/rspunsuri. Interactiv.
Studii de caz

3h

Examen
urmat
Intrebri/Raspunsuri
Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.
Curs
magistral
urmat
intrebari/rspunsuri.

de

3h

de

3h

de

3h

DIVERTISMENTULUI

8. PERSUASIUNE SI ARGUMENTARE IN Curs


DISCURSUL POLITIC.

9.CAMPANII

ELECTORALE
COMUNICAREA STRATEGIC

10. EXAMEN PARTIAL


11.PUBLICITATEA ELECTORAL

12.

EFICACITATEA
CAMPANIILOR
ELECTORALE: CE PUBLIC SI CE LIMITE ALE
COMUNICARII POLITICE ?

13.NEW MEDIA SI REGIMUL POLITIC: UN Curs magistral urmat de 3 h


intrebari/rspunsuri. Interactiv.
NOU PROCES DE DEMOCRATIZARE?
Studii de caz

14.

CONSIDERAII
GENERALE
CU
PRIVIRE LA COMUNICAREA POLITIC N

Curs
magistral.
rspunsuri.

Intrebri

3h

SOCIETILE CONTEMPORANE

Bibliografie general curs:


BAKER, C. E., 2007. Media Concentration and Democracy. Why ownership matters. Cambridge: Cambridge
University Press.
BENNETT, L.W., ENTMAN, R., 2005. Mediated Politics. Communication in the Future of Democracy.
Cambridge: Cambridge University Press.
BENOIT, W. L. 1999. Seeing Spots. A Functional Analysis of Presidential Television Advertisements, 1952
1996. Praeger.
BRANTS, K., VOLTMER, K., 2011. Political Communication in Postmodern Democracy. Challenging the

Primacy of Politics. NY : Palgrave MacMillan.


ESSER, F., PFETSCH, B., 2004. Comparing Political Communication. Theories, Cases and Challenges.
Cambridge: Cambridge University Press
GARSTEN, B., 2006. Saving Persuasion. A Defense of Rhetoric and Judgment. Cambridge, Massachusetts
& London: Harvard University Press.
GROSS, P., 2004. Mass media i democraia n rile Europei de Est. Iasi: Polirom.
HALLIN, D. C., AND MANCINI, P., 2004. Comparing media systems: three models of media and politics.
Cambridge, New York: Cambridge University Press.
HOWARD, P., 2006. New-Media Campaigns and the Managed Citizen. Cambridge: Cambridge University
Press.Hanretty, C. 2011. Public Broadcasting and Political Interference. NY : Routledge 2011.
JOUVE, M., 2000. Comunicarea. Publicitate i relaii publice. Iasi: Polirom.
KAID, L.E. 2004. Handbook of Political Communication Research, Mahwah, New Jersey, London: Lawrence
Erlbaum Associates, PU.
LILLEKER, D. G., 2006. Key concepts in Political Communication. London:Sage.
LUHMANN, N., 2000. The Reality of the Mass Media. Standford: Standford University Press.
KOCH-BAUMGARTEN, S., VOLTMER, K., 2010. Public Policy and Mass Media. The interplay of mass
communication and political decision making. Oxon, NY: Routledge.
MCCOMBS, M., 2004. Setting the Agenda: the mass media and public opinion. Malden, MA: Blackwell
Publishing Inc.
MCQUAIL, D., 2000. McQuails's Mass Communication Theory (4th ed). London: Sage
MCNAIR, B., 2007. An introduction to Political Communication. London: Routledge Press
NEGRINE, R., STANYER, J., (eds.), 2007. The political communication reader, NY: Routledge.
NORRIS, P., 2000. A Virtuous Circle: Political Communications in Post-Industrial Democracies, New York:
Cambridge University Press.
PRICE, M.E., ROZUMILOWICZ, B., VERHULST, S.G., (eds.) 2002. Media Reform. Democratizing the media,
democratizing the state. London, New York: Routledge.
ROSELLE, L. 2006. Media and the Politics of Failure Great Powers, Communication Strategies, and Military
Defeats. NY: Palgrave MacMillan.
SCHIFFER, A.J., 2009. Conditional Press Influence in Politics. New York, Toronto: Rowman & Littlefield.
SCHMITT-BECK, R., FARRELL, D.M., 2002. Do political campaigns matter? Campaign effects in elections
and referendums. London: Routledge.
SEVERIN, W., TANKARD, J. W. JR., 2004. Perspective asupra teoriilor comunicrii de mas, Iasi: Polirom.
SIMON, A. 2004. The Winning Message. Candidate Behavior, Campaign Discourse and Democracy.
Cambridge: Cambridge University Press.
STRMBCK J., KIOUSIS, S., 2011. Political Public Relations. Principles and Applications. NY, London:
Routledge.
WEST, D. M., 2005. Air Wars: Television Advertising in Election Campaigns 1952- 2004, Washington DC:
CQ Press.
WALTON, D., 2007. Media Argument. Dialectic, Persuasion, and Rhetoric. New York: Cambridge University
Press.
BIBLIOGRAFIE (Lecturi studenti/Sedinte)
ADORNO, T., 1991. The culture industry. Selected essays (the schema of mass culture). London:Routledge,
pp.53-84 (C4, S)
ADORNO, T., HORKHEIMER, M., 1944/1993. The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception
Dialectic of Enlightenment, New York: Continuum (C4, S)
BAKER, C. E., 2007. Media concentration and democracy: Why ownership matters. Cambridge: Cambridge
University, pp. 124-190 (chap. 4&5, The First Amendment Guarantee of a Free Press: An Objection to
Regulation? And Solutions and Responses) (C5, S)
BARTHES, R., 1971. Mythologies. NY: Noonday Press, pp.127-156 (Myth Today) (C4, S)
BENOIT, W. L. 1999. Seeing Spots. A Functional Analysis of Presidential Television Advertisements, 1952
1996. Praeger (chap. 1&2. Introduction. Presidential Television Spots and Functional approach to political
advertising), pp. 1-23 (C10, S).
BURTON, M.J., SHEA, D.M., 2010. Campaign craft: the strategies, tactics, and art of political campaign
management. Praeger, pp. 21-75(C9).
CHILTON,
P.
2004.
Analysing
Political
Discourse.
Theory
and
practice.London:Routledge.
(Interaction&Representation), pp.16-67 (C8, S).
DONSBACH, W., PATTERSON, T.E., 2004. Political News Journalists: Partisanship, Professionalism, and
Political Roles in Five Countries. in ESSER, F., PFETSCH, B., (eds.) Comparing Political Communication.
Theories, Cases and Challenges. Cambridge: Cambridge University Press, pp.251-271 (C7, S).
DWYER, T., 2010. Media Convergence. NY: McGraw-Hill International. pp. 69-118 (C5, S).

GERSLE, J. 2001. Divergente Teoretice. In POP, D., (ed.). Mass media si democraia. Iasi: Polirom, pp. 90102 (C3)
GOFFMAN, E., 1957. Characteristics of Total Institutions. In: Symposium on Preventative and Social
Psychiatry, Washington, pp. 43-93 (C3, S)
GROSS, P., 2002. Statul, guvernul, legislaia i mass media. In IDEM, Mass media i democraia n rile
Europei de Est. Iai :Polirom, pp. 85-122 (C5).
HABERMAS, J., 2005. De la jurnalismul literar al persoanelor private la serviciile publice prestate de mass
media, Reclama ca functie a sferei publice, Principiul deturnat al publicitii. In IDEM. Sfera publica si
transformarea ei structurala. Bucureti :Comunicare, pp. 231-260 (C4, S)
HALL, S., 1980. Encoding, Decoding. In HALL, S. et al, Culture, Media, Language: Working Papers in
Cultural Studies, 1972-79. London: Hutchinson, pp.128-138; (C4, S)
HALLIN, D.C., MANCINI, P., 2004. Comparing media systems: three models of media and politics.
Cambridge :Cambridge University Press, pp. 1-45, 296-306 (C5, S)
HOWARD, P. N., 2006. New Media Campaigns and the Managed Citizen. Cambridge: Cambridge University
Press, pp.73-101 (C13).
KAID, L. L., 2004. Political Advertising. In IDEM (ed.) Handbook of Political Communication Research.
Mahwah, New Jersey London:Lawrence Erlbaum Assos, pp. 155-203 (C10).
LARSON, C.U., 2003. Premisele coninutului n persuasiune. In IDEM, Persuasiunea. Receptare i
responsabilitate. Iai:Polirom, pp. 204-241(C8).
LASSWELL, H.D., 1927. Theory of Political Propaganda. American Political Science Review, 21 (3), 627-631
(C3, S)
LAZARSFELD, P.F., BERELSON, B., GAUDET, H., 2004. Radioul i pagina tiprit i Natura influenelor
persoanale. In IDEM, Mecanismul votului. Cum se decid alegatorii intr-o campanie prezidential.
Bucureti:Comunicare.ro, pp. 167-183, 199-208 (C3, S)
LAZARSFELD, P., MERTON, R., 1957. Mass Communication, Popular Taste, and Organised Social Action. In
ROSENBERG, B., WHITE, D.M., Mass culture. The popular arts in America. New York : Free Press, 457-473
(C3, S)
LIPPMANN, W., 1922/1998. Public Opinion. London: Transaction Publishers, pp. 79-149 (C3, S);
MCLUHAN, M., 2006. Publicitatea american. In IDEM, Texte eseniale, Bucureti: Nemira, pp.23-34 (C4, S)
MCNAIR, B. 2007. Politica in era mediatizarii i Politic, democraie i mass-media. In IDEM, Introducere in
comunicarea politica. Iasi: Polirom, pp.19-49 (C2, S)
MERRITT, D., MCCOMBS, M., 2004. The Two W's of Journalism The Why and What, of Public Affairs
Reporting. London, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates, pp. 3-69 (C7,S)
NOELLE-NEUMANN, E., 2004. Spirala Tcerii. Opinia public-nveliul nostru social. Bucureti :comunicare.ro,
pp.21-28, 195-218 (C12).
NORRIS, P., 2000. The news media and civic malaise. In IDEM, A Virtuous Circle: Political Communications
in Post-Industrial Democracies. New York: Cambridge University Press, pp.3-36 (C14)
PARENTI, M. 2001. Cine controleaz tirile. In POP, D., (ed.). Mass media si democraia. Iasi: Polirom, pp.
139-146 (C5)
SARTORI, G., 2008. Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea. Bucuresti: Humanitas, (SI
DEMOCRATIA?), pp. 83-124. (C2)
SCHIFFER, A. J., 2009. Conditional Press Influence in Politics. New York, Toronto: Rowman & Littlefield Pub.
(Understanding Media Influence in Politics, pp. 7-21) (C5, S)
SEIB, P., 2001.Politicienii i mijloacele de informare n mas. In POP, D., (ed.). Mass media si democraia.
Iasi: Polirom, pp. 38-64 (C6).
SHOEMAKER, P.J., VOS, T.P., REESE, S.D., 2009. Journalists as Gatekeepers. In HANITZSCH, T., WAHLJORGENSEN, K., (eds.) The Handbook of Journalism Studies. Londra: Routledge, pp. 73-88 (C7)
STARR, P., 2008. Democratic theory and the history of Communications. In Zelizer, B., Explorations in
Communication and History. London, NY : Routledge, pp.35-46 (C4)
TARDE, G., 2007. Opinia i conversaia. In IDEM, Opinia si multimea. Bucureti: Comunicare.ro, pp.62-130
(C3, S)
VOLTMER, K., 2008. Comparing media systems in new democracies: East meets South meets West.
Central European Journal of Communication, 1, pp. 24-40 (C5, S)
VOLTMER, K., BRANTS, K., 2011. A Question of Control: Journalists and Politicians in Political Broadcast
Interviews. In BRANTS, K., VOLTMER, K., (eds.). Political Communication in Postmodern Democracy.
Challenging the Primacy of Politics. NY: Palgrave MacMillan, pp. 126-146 (C8, S)
WEAVER, D., MCCOMBS, M., SHAW, D.L., 2004. Agenda-Setting Research: Issues, Attributes, and
Influences. In KAID, L.L., (ed.) Handbook of Political Communication Research. Mahwah, New Jersey,
London :Lawrence Erlbaum Assos, pp. 257-283 (C6, S)
Documentare
Noam Chomsky Manufacturing Consent (C5); Page One: Inside The New York Times (2011) (C13)

9. SCURT DESCRIERE*

* COROBORAREA CONINUTURILOR DISCIPLINEI CU ATEPTRILE REPREZENTANILOR COMUNITII EPISTEMICE,


ASOCIAIILOR PROFESIONALE I ANGAJATORI REPREZENTATIVI DIN DOMENIUL AFERENT PROGRAMULUI

In zilele noastre, liderii politici ctig compeiile electorale mai ales n baza talentului mediatic de care
acetia dispun (Manin 1997). Expansiunea formelor de comunicare a politicului, adesea nsoite de
transformri profunde n spaiul politic i social (Habermas 1991), reconfigureaz sensurile reprezentrii
n sistemele politice contemporane. Goana continu pentru expunere mediatic, urmare a dezvoltrii
tehnologice, reclam n practic construcia i controlul mesajelor ntr-o maniera tiinific, subordonnd
idealurile deliberrii i transparenei unor obiective politice mrunte. Aceast schimbare de accent n
articularea puterii politice afecteaz nu doar principalii actori ai comunicrii, ci i agregarea intereselor
sociale i comportamentul de vot (Bennett i Manheim 2001). Cursul de fa propune astfel o
deconstrucie a evoluiilor politice recente n baza categoriilor comunicaionale. Studenii vor fi
familiarizai att cu marile paradigme ale comunicrii, ct i cu principalele dimensiuni metodologice n
studierea interaciunii continue dintre lideri politici, jurnaliti i votani. Diferitele edine de curs vor
delimita principalele concepte ale comunicrii politice, avnd drept scop reunirea demersurilor teoretice
cu referine directe la practica politic i comunicarea de campanie. Sistemele media, articularea
jurnalismului politic ca domeniu separat, strategiile de campanie, publicitatea electoral vor fi rnd pe
rnd investigate n vederea nelegerii fenomenelor politice canonice (reprezentare, democratizare,
participare etc). Cursurile sunt astfel proiectate nct s permit - pe de o parte, o introducere n textele
fundamentale n studiul comunicrii, iar pe de alt parte, s furnizeze studenilor competenele necesare
n analiza i redactarea documentelor prin care politicul se exprim n spaiul public (i.e. declaratii de
pres, discursuri politice,clipuri i afie electorale, etc.).

10. EVALUARE
Tip activitate

de

10.2
Metode
evaluare

de

10.3 Pondere din nota


final

O bun cunoatere a
principalelor teorii i a
conceptelor
din
domeniul
comunicrii
politice; Capacitatea de
a aplica perspectivele
teoretice dobndite n
interpretarea
unor
situaii
concrete;
Capacitate de analiz i
de sintez
O bun cunoatere a
conceptelor
i
demersurilor teoretice,
capacitatea
de
a
redacta un raport de
cercetare pe baza unui
model
furnizat,
capacitatea de a duce
la
bun
sfrit
o
cercetare
de
teren,
Capacitatea de analiz
Participarea activ la
exercitiile aplicative
10.6 Standard minim de performan

Examen
scris
materia cursului

din

40%

Evaluarea
referatelor
predate
la
finalul
semestrului

40%

10.4 Curs

10.1
Criterii
evaluare

Evualuarea continua a 20%


participrii la curs
Nota final 5 (cinci)
Minim prezent la curs: 50% din numrul total
de edinte programate. Prezena la examenul
parial este obligatorie n vederea obinerii
creditelor.

Nota bene: Susinerea unui examen parial este obligatorie, precum i predarea, la timp, a
lucrrilor/exerciiilor aplicative cerute. Examenul parial va avea loc n prima sptmn a lunii
decembrie. Studenii abseni NU vor putea susine examenul parial la o alt dat. Raportul de cercetare
final va avea o lungime de 4000-5000 de cuvinte i va trebui construit pe baza a cel puin cinci referine
teoretice din bibliografie, experiena direct de teren, precum i mobiliznd alte surse corect citate (i.e.
rapoarte, discursuri, articole de pres etc). Nerespectarea termenului indicat n predarea lucrrilor

= aduce anularea lucrrii n cauz (i automat 0 n calculul notei finale). n ntocmirea lucrrilor,
studenii sunt invitai s consulte Ghidul FSPUB: http://www.fspub.unibuc.ro/fspub/student-fspub/ghidulstudentului/ghid-academic/ghid-de-redactare ).
Studenii sunt obligai s cunoasc politica de probitate intelectual a Facultii: plagiatul,
copiatul, neltoria, multipla utilizare a unui referat, recursul nemrturisit la surse
bibliografice sau la internet vor conduce la nepromovarea cursului. n conformitate cu Carta
Universitii din Bucureti, cazurile de plagiat pot fi sancionate prin exmatriculare fr drept
de apel.

Data completrii

Semntura titularului de curs/seminar

Data avizrii n departament

Semntura Directorului de Department