Sunteți pe pagina 1din 8

Aventurile lui Huckleberry Finn

de Mark Twain
FI DE LECTUR
Am nceput lectura (data):14-06-2011 Am terminat lectura (data):
Titlul operei literare: Aventurile lui Huckleberry Finn
Autorul: Mark Twain
Opera face parte din volumul:
Editura: Maxim Bit
Anul apariei volumului: 2006
Date importante din viaa i activitatea scriitorului: n. 30
noiembrie 1835 21 aprilie 1910
Alte opera ale autorului: Aventurile lui Tom Sawyer , Prin i
ceretor
Genul literar: epic
Specia literar:
(poveste, basm, schi, nuvel, roman, povestire,
roman
fabul, balad)
Opera e structurat n:
capitole
(cri / pri / volume / capitole)
Opera e scris n:
proz

(proz / versuri)

Locul desfurrii aciunii: mprejurimile casei vduvei Douglas


Timpul desfurrii aciunii: pe timpul lui Huckleberry Finn
Naratorul (tipul de narator, indici ai prezenei acestuia): narator
subiectiv , pers. I, verbe( am lsat, ne ludm, am
ncercat) i pronume(pe mine, m, mi-)
Personaje :
Personajul

Tipul de personaj
(principal / secundar, pozitiv / negativ, real/ fantastic)

Tom
Sawyer
Citate:

secundar, pozitiv, real

Trsturi

(fizice,morale)
este prietenul lui
Huck

l-am ales pe Tom Sawyer cpitan;


o minciun de-a lui Tom Sawyer;

Tom ne porunci s ne lustruim sbiile i putile

Note de lectur (Continu enunurile de mai jos cu idei din opera citit).
Opera mi-a trezit sentimente de compasiune fa de acest biat Huck care
era orfan. Ceea ce impresioneaz este caracterul su vulnerabil, dar n
acelai timp i naiv. Surprinztor este momentul cnd Huck fuge cu pluta pe
o insul mpreun cu Jim.

Demn de admirat este fragmentul n care Huck se duce la coal, obligat


ns de vduva Douglas .
Am admirat cu sufletul la gur episodul n care Huck i-a nscenat moartea i
a plecat cu o pluta pe o insul mai sus de Trguor.
Am fost curios cnd Huck l-a gsit pe tatl lui.
A vrea s triesc n lumea personajului pentru c mi-au plcut aventurile
lui din viaa de zi cu zi.

Opinii critice / Referine critice:


n opinia mea, romanul Aventurile lui Huckleberry Finn este una
dintre capodopera suprem a literaturii americane - o lucrare care se
ntinde dincolo de limitele de timp i ceea ce este cel mai uman n cititorii
de orice varst sau ar. Acest roman este o continuare al Aventurilor lui
Tom Sawyer, se disting prin farmecul povestitor, Huck fiind un portret
realist Keener de caracter regional i experien de frontier de pe
Mississippi.

Samuel Langhorne Clemens (n. 30 noiembrie 1835 21 aprilie


1910) , cunoscut sub pseudonimul literar Mark Twain, a fost un scriitor,
satirist i umorist american, autorul popularelor romane "Aventurile lui
Tom Sawyer", "Prin i ceretor", "Aventurile lui Huckleberry Finn" i "Un
yankeu la curtea regelui Arthur".
n ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru
umorul i buna sa dispoziie, datorit crora s-a bucurat de o popularitate
imens n ntreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular
american din acea vreme. n 1907, publicul s-a nghesuit la Expoziia
Jamestown doar ca s-l zreasc pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia
mai multor celebriti, ntre care autorul i criticul literar William Dean
Howells, politicianul i autorul Booker T. Washington, inginerul i
inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller i magnatul Henry
Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain
c a fost "printele literaturii americane".
Twain a murit n 1910 i este nmormntat la Elmira, statul New York

Biografie
Copilria i tinereea
Samuel Langhorne Clemens s-a nscut n localitatea Hannibal, statul
Missouri, la 30 noiembrie 1835, fiul unui negustor din Tennessee, John
Marshall Clemens (11 august 1798 24 martie 1847) i Jane Lampton
Clemens (18 iunie 1803 27 octombrie 1890), al aselea din apte copii. n
ciuda acestui fapt, doar un frate i o sor au ajuns la vrsta maturitii, i
anume Orion Clemens (17 iulie 1825 - 11 decembrie 1897), respectiv
Pamela (19 septembrie 1827 - 31 august 1904). Una din surorile sale,
Margaret (31 mai 1830 - 17 august 1839) a decedat cnd Samuel avea
patru ani, iar fratele su Benjamin (8 iunie 1832 - 12 mai 1842) a murit trei
ani mai trziu. Alt frate mai mare, Pleasant (1828 - 1829), nu a trit dect
trei luni. Samuel a avut i un frate mai tnr, Henry Clemens (13 iulie 1838
- 21 iunie 1858).
Cnd Samuel avea patru ani, familia s-a mutat la Hannibal, un ora
portuar pe fluviul Mississippi, care mai trziu a servit ca inspiraia pentru
oraul fictiv St. Petersburg din Aventurile lui Tom Sawyer i Huckleberry
Finn. Missouri s-a numrat printre statele americane n care sclavia a fost
legal din 1821, i de la o vrst fraged Twain a fost expus sclaviei,
tem pe care a explorat-o n operele sale. Ca amnunt interesant, Twain a
fost daltonist, fapt care i-a stimulat discuiile ironice din cercurile sociale
de atunci. n 1847, cnd Twain avea unsprezece ani, tatl su s-a
mbolnvit de pneumonie i a decedat n luna martie din acelai an. La
scurt timp dup aceea, Twain i- a gsit de lucru ca ucenic la un tipograf;
la vrsta de aisprezece ani a nceput s scrie articole amuzante i schie.
La optsprezece ani a plecat din Hannibal, lucrnd ca tipograf la New York,
Philadelphia, St. Louis i Cincinnati.

La 22 de ani, Twain s-a intors n Missouri. n timpul unei cltorii la New Orleans
pe fluviul Mississippi, pilotul vasului, pe nume "Bixby", l-a inspirat pe Clemens s
devin pilot de vas cu zbaturi, meserie care pe atunci era una din cele mai bine pltite
profesii din America.

Ajuns n Nevada, Twain a devenit miner, spernd s se mbogeasc


descoperind argint. A petrecut mult timp n tabra minier alturi de
tovarii si - nc o experien de via de care s-a folosit n activitatea
literar. Dup eecul ca miner, a gsit de lucru la un ziar din Virginia City
numit "the Daily Territorial Enterprise". Acolo a nceput s foloseasc
pseudonimul literar "Mark Twain".

Viaa ca scriitor

n 1867, cltorind prin Europa i Orientul Mijlociu (eveniment aflat la


baza coleciei de scrisori de cltorie The Innocents Abroad), Twain l-a
cunoscut pe Charles Langdon, care i-a artat o fotografie a surorii sale,
Olivia. Twain susine c s-a ndrgostit la prima vedere; abia n anul urmtor
a cunoscut-o pe Olivia. Cei doi s-au logodit n 1869 i s-au cstorit n
februarie 1870, la Elmira, New York. Dup ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a
nscut un biat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la vrsta de
un an i apte luni. Twain i soia au mai avut trei fiice: Susy, Clara i Jean
Clemens. Csnicia lor a durat timp de 34 de ani, pn la decesul Oliviei n
1904.
Twain a trit mai mult dect Jean i Susy. El a trecut printr-o perioad
de depresie profund, nceput n 1896, pe cnd se afla ntr-un turneu de
lecturi n Anglia, la aflarea vetii c fiica sa favorit, Susy, a murit de
meningit. Decesul soiei, precum i decesul altei fiice, Jean, la 24
decembrie 1909, i-a adncit depresia.

Bibliografie

(1867) Advice for Little Girls (fiction)

(1867) The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County (fiction)


(1868) General Washington's Negro Body-Servant (fiction)
(1868) My Late Senatorial Secretaryship (fiction)
(1869) The Innocents Abroad (non-fiction travel)
(1870-71) Memoranda (monthly column for The Galaxy magazine)
(1871) Mark Twain's (Burlesque) Autobiography and First Romance (fiction)
(1872) Roughing It (non-fiction)
(1873) The Gilded Age: A Tale of Today (fiction)
(1875) Sketches New and Old (fictional stories)
(1876) Old Times on the Mississippi (non-fiction)
(1876) The Adventures of Tom Sawyer (fiction)
(1877) A True Story and the Recent Carnival of Crime (stories)
(1878) Punch, Brothers, Punch! and other Sketches (fictional stories)
(1880) A Tramp Abroad (travel)
(1882) The Prince and the Pauper (fiction)
(1883) Life on the Mississippi (non-fiction)
(1884) Adventures of Huckleberry Finn (fiction)

(1892) The American Claimant (fiction)


(1892) Merry Tales (fictional stories)

(1894) Tom Sawyer Abroad (fiction)

(1896) Tom Sawyer, Detective (fiction)

Aventurile lui Huckleberry Finn


de Mark Twain
-rezumat-

Capitolul I
Tom Sawyer mpreun cu Huckleberry Finn au gasit banii pe care
hoii i-au ascuns n peter. Fiecare avea cte ase mii de dolari de aur.
Judectorul Thatcher i-a luat, iar la biei le-a dat cte un dolar n fiecare
zi.
Vduva Douglas l-a nfiat pe Huck, fcndu-l un om civilizat.
Huckleberry Finn s-a fcut biat cuminte, cu condiia s intre ntr-o band
de hoi. Atunci vduva, vzndu-l aa, i fcea toate mofturile, dar lui Huck
tot nu i plcea.

Vduva Douglas avea o sor, pe nume miss Watson, care trebuia s aib grij de Huck, n
lipsa vduvei.Vorbele ei l cicleau i l plictiseau pe biat.

Se fcu noaptea i toi s -au dus la culcare. Huckleberry intr n


camera lui, unde acolo este fascinat de natura, dar i speriat. Printre
tufiurile de la acoperiul ferestrei era Tom Sawyer care l atepta pe
Huck.

Capitolul II
Cei doi biei, Huckleberry Finn i Tom Sawyer au mers tiptil, pe o
crruie spre captul grdinii vduvei Douglas. Chiar atunci, Huck se
mpiedic de o rdcin i cade, fcnd zgomot. Jim, care sttea n
buctrie, auzise zgomotul. Bieii au stat nemicai, pn el a adormit. Jim
i reazim spinarea de trunchiul unui copac i trage un pui de somn. Tom i
Huck se ridic i pornesc pe o potec.
Pe drum, Tom i povestete lui Huck despre vrjile pe care Jim crede c
sunt adevrate i despre vrjitoare. Ei merg n continuare pe drum pn ce
se opresc ntr-o crptur de perete. Acolo Tom se gndete s nfiineze o
band de tlhari. El a fcut un jurmnt prin care fiecare biat trebuie s
fie credincios. Bieii au fost de acord cu jurmntul i toi s-au semnat.
Tom a aflat din cri c ntr-o band de tlhari trebuie s furi, s omori i
altele. Ei s-au neles ca a doua zi s se ntlneasc. L-au ales cpitan pe
Tom Sawyer i pe Joe Harper aghiotant al bandei.

Capitolul III
n dimineaa urmtoare, domnioara Watson i-a curat hainele lui
Huck de murdrie, iar acesta se purta ca un mieluel. Miss Watson l-a luat
cu biniorul pe Huck i i-a spus c trebuie s se roage. Biatul nu nelegea
niciun pic ce spune sora vduvei, i zicea c trebuie s ajute pe alii, s nu
se gndeasc numai la el.
S-au jucat de-a tlharii vreme de o lun. Jefuiau, dar nu omorau pe
nimeni. Cteodat o mai zbugeau n pdure i se ntorceau n peter. n
peter se mai afla o ncrctur de diamante. Bieii i-au fcut un plan
i au vrut s captureze armata de spanioli i arabi. Chiar atunci au vzut
c sunt nite elevi de clasa I. I-au alungat n peter i apoi au capturat
nite gogoi. Dar, s-au ntlnit cu dasclul lor i le-a spus s lese prada.
Acolo erau sute de soldai, elefani, comori de toate felurile. Mintea
bieilor s-a abtut la spiridui, iar Huck nu s-a lsat pn a cutat o
lamp de cositor i un inel de fier pentru a o freca i a gsi vreun duh.
Dar a fost dezamgit cnd a aflat ca nu funcioneaz.

Capitolul IV
Huck se fcu biat cuminte i iarna se duce la coal, obligat ns de vduva Douglas.
Acum biatul se obinuia cu coala, cu colegii, chiar i cu comportamentul vduvei.

ntr-o diminea, neatent, Huck a rsturnat solnia pe mas. Imediat ce


l-a vzut, domnioara Watson l-a certat. Vznd acest incident, Huck s -a
ngrijorat, credea c i se putea ntmpla ceva. Se duce n grdin, s se
calmeze. Pe drum el vede prin zpad urme de pai. Le cercet cu atenie,
apoi fugi imediat la judectorul Thatcher. Acesta l-a ntrebat ce face i dac
vrea s-i ia banii. Huck i-a spus judectorului s-i ia, apoi s-au isclit.
Jim avea un ghemotoc de pr cu care fcea vrji. El spunea c nuntru
este un duh. n seara aceea, Huck se duce la Jim i-i spune c i-a vzut
urmele pailor pe zpad a tatlui su.. El vroia s tie ct timp va rmne.
Jim puse n funciune ghemotocul ca s i rspund lui Huck ntrebrile. Dar
n zadar, pentru c ghemotocul acela nu putea vorbi. Jim l ndemn ce s
fac i-i ddu cteva sfaturi, iar apoi cnd Huck era n camera lui a aprut
i tatl su.

Capitolul V

Aventurile lui Huckleberry Finn


de Mark Twain
-caracterizarea lui Huckleberry Finn-

Mark Twain (pe numele su real Samuel Langhorne Clemens) s-a


nscut la frontiera Missouri, acolo petrecndu-i copilria. El a fost
forat s renune la coal la vrsta de 12 ani, n scopul de a ctiga
traiul. El a scris primul su articol la 15 ani, i povestea lui a fost
prima publicat pe cnd avea 16 ani. n 1857 a nceput n jos
Mississippi spre New Orleans ca un pilot Steamboat ucenic. Oameni
pe care i-a ntlnit i scene, el a vizualizat pe parcursul acestor
patru ani, personaje Mississippi mobilate si situaii pentru scrierile
sale de mai trziu.
Primul su succes literar exploatat a fost o poveste scurta: Srbtorit
Jumping Frog de Calaveras County, care i-au adus atenia naional.

Aventurile lui Huckleberry Finn, o continuare al Aventurilor


lui Tom Sawyer se disting prin farmecul povestitor, Huck fiind un
portret realist Keener de caracter regional i experien de
frontier de pe Mississippi.
Este povestea unui zbor spre Mississippi a unui biat
(Huckleberry Finn) i a unui sclav fugar (Jim). ntr-adevr uimitor
este varietatea de fars i caracterul su vulnerabil, dar n acelai
timp i naiv.
Aventurile lui Huckleberry Finn este una dintre capodopera
suprem a literaturii americane - o lucrare care se ntinde dincolo de
limitele de timp i atinge ceea ce este cel mai uman n cititorii de
orice varst sau ar.
Caracterul lui Huck este att de sensibil din punct de vedere
moral, fiindc el trebuie s parcurg o testare moral i psihic.
Huck devine un personaj eroic atunci cnd, ndemnat de
afeciune, se debaraseaz de codul moral el fiind ntotdeauna luat
pentru a ajuta i rezolva pe Jim n fuga de robie. Intensitatea
luptei sale asupra actului sugereaz modul n care el este implicat
profund n societatea pe care l respinge.
Biatul nelege prin "dreapta" pentru negri, s fie sclavi,
dac un negru fuge, fiecare om alb are datoria s-l opreasc i s
ia stpnul lor i s fie pedepsii. Prin "greit", Huck nelege c
un negru e ajutat s scape de sclavie. Tema fragmentului
reprezint lupta interioar a lui Huck, dintre prejudecile lui i
expresiile lui morale.
Din punctul meu de vedere, acest roman este destul de diferit
fa de "Aventurile lui Tom Sawyer". Aici naratorul este personajul
major (aceasta se numete narator personaj).
n strns legtur cu punctul meu de vedere, acest roman
are stilul su proriu foarte original.
Mark Twain a creat o limb literar, care a fost destul de

nou n literatura american din acea perioad: utilizarea n


proz a discursului american autentic colocvial.