Sunteți pe pagina 1din 4

Prezentare general[modificare | modificare surs]

Este considerat de exegei un roman al autenticitii, existnd 3 niveluri ale scriiturii:

jurnalul naratorului, care povestete evenimentele legate de viaa sa din India, de


Dasgupta i Maitreyi;

nsemnrile ulterioare fcute de narator, infirmnd sau confirmnd primele impresii;

confesiunea fcut de narator dup ce aciunea s-a consumat.

Aciune[modificare | modificare surs]


Eroina romanului, Maitreyi Devi, fiica unui mare filozof indian, Surendranath Dasgupta, triete o
dragoste mistic, s-ar putea spune, cu autorul crii.
Aciunea are loc n Calcutta anilor 1930, Eliade (Allan) locuind n casa lor, ca ucenic al acestui
savant. Dei la nceput el nu simte dect repulsie pentru Maitreyi, se ndrgostete iremediabil de
aceasta. Fata i imprtete sentimentele dar nu i mrturisete dragostea, aceasta reflectnduse n faptele sale.
Romanul introduce cititorul n lumea fascinant a Indiei, a obiceiurilor i a tradi iilor orientale.
Dasgupta refuz cstoria lor, alungndu-l pe Eliade, care, ndurerat, se refugiaz
n Himalaya pentru o vreme ca pustnic, n timp ce Maitreyi este supus pedepselor crudului ei
tat, dup care se mrit forat.

Rspunsul din realitate[modificare | modificare surs]


n 1972, la ntlnirea dintre Maitreyi Devi (devenit o cunoscut poet indian) i reputatul
sanscritolog romn Sergiu Al. George, aceasta afl de romanul n care pretinde ea i-a fost
stricat reputaia i practic a fost dezvelit n faa ntregii lumi. Neag vehement ntlnirile dintre
Eliade i ea, noaptea pe care acesta o prezint n romanul su, i l condamn pe acesta c a
fugit n faa tatlui su. Maitreyi Devi scrie i ea la rndul su un roman rspuns,
intitulat Dragostea nu moare, n care i prezint tririle. Acest roman ns este de fapt scris
pentru a ndrepta o reputaie ifonat, pentru a terge impresiile lumii dup parcurgerea
romanului lui Eliade, despre care spune c ce a simit el nu era dragoste.
Mai trziu, sora acesteia (motivul pentru care Dasgupta a aflat de cei doi) l condamn pe Eliade
i spune c era doar un pierde-var.
Maitreyi vine n Romnia la invitaia Uniunii Scriitorilor i viziteaz pe mama i sora lui Eliade. l
viziteaz pe Eliade la Chicago, unde tria orb, i i exprim repulsia fa de cartea scris de el.
Maitreyi moare n 1990.
Eliade a rmas marcat pentru toat viaa de Maitreyi, numindu-se pn la moarte indian.

Ecranizri[modificare | modificare surs]

La nuit Bengali

Vezi i[modificare | modificare surs]

Maitreyi (personaj)

Mircea Eliade

[ascunde]
v

Bibliografia lui Mircea Eliade

Romane

Maitreyi (1933) ntoarcerea din rai (1934) Huliganii (1935) Nunt n cer (1938) Rom
Snziene (1971) Btrnul i birocratul (1974)

Nuvele

Domnioara Christina (1936) Secretul doctorului Honigberger (1940) Un om mare (1945


cpitanului(1955) O fotografie veche de 14 ani (1959) Podul (1963) Adio!... (1965) P
ignci (1969) Tineree fr tineree (1976)

Opere
memorialistice

Jurnal Memorii (1991) Jurnal portughez i alte scrieri ncercarea labirintului

Opere tiinifice

Yoga: Essai sur les origines de la mystique indienne (1936) Cosmologie i alchimie babilo
Manole (1943) Trait d'histoire des religions (1949) Le Sacr et le Profane (1956) Aspe
retour (1969) Le Chamanisme et les Techniques archaques de l'extase (1974)

Ecranizri

La nuit Bengali (1988) Domnioara Christina (1992) arpele (1996) Eu sunt Adam! (19
Christina (2013)

Categorii:

Romane din 1933

Mircea Eliade

Opera literar a lui Mircea Eliade

Romane romneti

Meniu de navigare

Creare cont

Autentificare

Articol
Discuie

Lectur
Modificare
Modificare surs
Istoric
Salt

Pagina principal
Portaluri tematice
Cafenea
Articol aleatoriu
Participare

Schimbri recente
Proiectul sptmnii
Ajutor
Portalul comunitii
Donaii
Tiprire/exportare

Creare carte
Descarc PDF
Versiune de tiprit
Trusa de unelte

Ce trimite aici
Modificri corelate
Trimite fiier
Pagini speciale
Navigare n istoric
Informaii despre pagin
Element Wikidata
Citeaz acest articol
n alte limbi

English
Svenska
Modific legturile

Ultima modificare efectuat la 23:48, 24 martie 2014.

Acest text este disponibil sub licena Creative Commons cu atribuire i distribuire n condiii identice; pot exista
i clauze suplimentare. Vedei detalii la Termenii de utilizare.

Politica de confidenialitate

Despre Wikipedia

Termeni

Dezvoltatori

Versiune mobil

S-ar putea să vă placă și