Sunteți pe pagina 1din 55

CONTROLUL I NTREINEREA AUTOVEHICULULUI (MECANIC)

PLAN DE LECIE NR. 10 - PROFESIONITI


1.Subiectul leciei: = prezentarea, rolul, verificarea ntretinerea si controlul functionarii
autovehiculelor.
= obligatiile conducatorului de autovehicul:
-> acte;
-> control si verificare;
-> dotari ale autoturismului.
2.Scopul leciei: - prezentarea amnunit a noiunilor mecanice despre autovehicule.
3.Obiective:
a.Cognitive: de a cunoate modul de ntreinere i remediere a defeciunilor autovehiculelor.
b.Psiho-motorii : formarea deprinderilor de a executa verificrea zilnic i periodic a
autovehiculului.
c.Afective: crearea unei atmosfere afective pe parcursul ntregii activiti de transmitere a
cunotinelor n scopul eliberrii cursantului de influena factorilor ce l-ar putea stresa.
4.Metode: - expunerea-explicaia; conversaia.
5.Mijloace: - ghidul profesorului de legislaie rutier; ntrebri i teste cat.C, E, D, ed.Naional,
ed.Shik (Dan Teodorescu)
6.Locul desfurrii leciei :- la sediul colii.
A.Moment organizatoric 2 min.: - verificarea cursanilor dac au caiete, ustensile de scris,
efectuarea prezenei.
B.Verificarea cunotinelor anterioare 3 min: - standarde privind rulajul mediu anual.
C. COMUNICAREA NOILOR CUNOTINE 490 min:

Motto: A

conduce un autovehicul este ceva necesar.

FILTRU DE POLEN:
Filtreaza aerul care intra in habitaclu. Reduce cu ajutorul carbunelui activ incorporat mirosurile si
substantele nocive de forma gazoasa, care pot patrunde prin galerii in interiorul autovehiculului. Pe
suprafata carbunelui activ se modifica chimic sau se precipita substantele de forma gazoasa. Cel mai
apreciat efect al acestui filtru este - insa - altul.
Masinile echipate cu filtru de polen scad dramatic cantitatile de praf care patrund in masina si
care se depun (cel mai vizibil) pe bord, facand necesara curatarea frecventa a acestuia.
Important: > Daca aveti filtru de polen, inseamna ca trebuie sa il si schimbati regulat. Cantariti cu
atentie - aveti nevoie de el ? - cat costa? - cat de des trebuie schimbat ? In functie de service, exista
raspunsuri diferite la aceste intrebari.
ESP (sinonime ESC, VSC)
Program electronic de asigurare a stabilitatii.
ESP-ul este echipamentul suprem. Echipamentul care integreaza toate celelalte echipamente
ale masinii in momentul rularii. Daca ai ESP, nu conteaza celelalte abrevieri tehnice legate de
siguranta activa, intrucat sigur le ai pe toate
Proceseaza informatii de la toti senzorii si ia decizii legate de regimul de functionare al
motorului sau al altor echipamente, cum ar fi ABS. De exemplu, in cazul curbelor luate prea rapid,

ESP-ul extinde functia ABS (reduce pericolul de derapare) si prin interventia punctuala asupra
managementului motorului impiedica o posibila derapare a autovehiculului.
ESP-ul actioneaza in intreg domeniul de viteze si se cupleaza automat la fiecare pornire a
motorului. Acest sistem poate fi cuplat si decuplat in caz de necesitate, prin apasarea tastei ESP. Daca
ESP-ul este decuplat, lampa de control este aprinsa in permanenta. Acest lucru este insa recomandat
numai in cazul rularii cu lanturi de zapada si in cazul suprafetelor de rulare afanate, necompacte (vezi
exemplul dat la ASR).
Important: > ESP-ul nu stie cand calcati ambreiajul ! ESP-ul este eficient doar cu ambreiajul cuplat
si devine ineficient in cazul patinarii acestuia.
> ESP-ul este pervers. Va ofera sentimentul de stabilitate pana la un anume prag (de
exemplu, viteza de intrare in curba, viteza pe carosabil umed, etc.) peste care, daca treceti, urmeaza
brusc pierderea controlului masinii. Se spune ca masinile fara ESP vorbesc, adica soferul simte
tendinta de rasturnare a masinii si realizeaza limitele acesteia. In cazul ESP, masina tace intrucat
tendinta de rasturnare este atenuata de echipamentele electronice, oferind o falsa senzatie de
siguranta.
Speram sa fim bine intelesi, ESP-ul este un echipament benefic pentru siguranta si confortul
pasagerilor, insa trebuie sa aflati care sunt limitele masinii dvs fara ESP.
Lasati masina sa va vorbeasca despre limitele ei atunci cand o cumparati. Dupa acest test, in
cunostinta de cauza, puteti cupla ESP pentru a beneficia de confort maxim in toate calatoriile
EBD-ul (EBV)
Distributia electronica a fortei de franare. Acest echipament asista ABS-ul. De exemplu, la
autovehiculele cu tractiune fata, partea din fata este mai grea decat partea din spate, astfel incat in
cazul actionarii franelor, centrul de greutate al autovehiculului se deplaseaza spre fata. Prin aceasta
aderenta la rotile spate scade simtitor si rotile tind sa se blocheze. ABS-ul lucreaza in sensul
antiblocarii rotilor spate, iar EBD-ul redistribuie forta de franare, pentru eficienta maxima.
Important: > EBD-ul (EBV) este doar un asistent al ABS-ului. Daca aveti probleme cu ABS-ul,
automat ramaneti si fara EBD. Deciziile luate de EBD au la baza informatiile culese de senzorii ABS.

Frna de ncetinire Retarder Scania


mbuntete sigurana i economia.
Frna de ncetinire Retarder Scania este un component vital, de un ajutor remarcabil pentru un
ofat eficient: un sistem de frnare integrat.
Montat la ieirea cutiei de vitez, frna de ncetinire Retarder Scania, unic prin construcia sa,
folosete la ncetinirea vitezei de deplasare, fr s se foloseasc n mod frecvent frna de servicu sau
cea de pe evacuare.
oferul poate alege s aib control complet asupra tuturor sistemelor de frnare, fr s
trebuiasc s le acioneze pe fiecare individual.
Frna de ncetinire Retarder poate fi folosit manual de catre ofer pentru a controla viteza
autocamionului. De asemenea, ea se poate trece n modul de operare automat, conform situaiilor de
deplasare.
De exemplu, n modul complet automat, o scurt atingere a pedalei frnei de serviciu va pune n
funciune modul ce controleaz viteza de coborre a pantelor. Aceasta nseamn c frna de ncetinire
de pe evacuare va intra n funciune automat, de cte ori este nevoie, mpreuna cu frna de ncetinire
de pe transmisie Retarder Scania, pentru a controla viteza autovehiculului.
Folosirea frnei de ncetinire Retarder Scania, n modul de operare complet automat, va reduce
uzura anvelopelor i va menine frna de serviciu rece, condiie esenial pentru situaiile extreme.

Sistem de frnare complet optimizat.


Autovehiculul va fi echipat cu schimbtorul de vitez automat Opticruise, frna de ncetinire
Scania Retarder, frne disc cu EBS i frna de ncetinire pe evacuare. Un asemenea autovehicul, cu
specificaie complet, va atinge cea mai mare productivitate cu cel mai bun consum de combustibil
posibil, cu cea mai mic uzur a frnei de serviciu i cu cel mai sczut cost total de operare.
Schimbtorul de vitez automat nu este o condiie esenial pentru frna de ncetinire Retarder
i nu aduce o contribuie semnificativ n adevaratul sens. Nici frnele disc cu EBS nu sunt eseniale frnele cu tambur sunt perfect compatibile. Dar atunci cnd frnele disc cu EBS funcioneaz
mpreun cu frna de ncetinire Retarder ofer o caracteristic suplimentar: frnarea combinat.
Frnarea combinat apare atunci cnd pentru un scurt moment frna de serviciu este acionat
i apoi eliberat, astfel are loc o cretere a cuplului n frna de ncetinire Retarder. Aceasta va
reaciona transmind imediat oferului impresia de rspuns la frnare chiar i pentru cea mai uoara
atingere a pedalei de frn.
Ct de mare este beneficiul pe care l poate aduce frna de ncetinire Retarder, n termeni de
mrire a productivitii i al costurilor mai sczute n operare, va depinde de tipul aplicaiei.
Un drum spre nalta productivitate.
Frna de ncetinire Retarder Scania - un dispozitiv de reducere a vitezei autocamionului - are de
fapt efectul de a crete media vitezei. Aceasta frn de ncetinire exceleaz pe drumuri cu serpentine
sau relief ondulat.
Productivitate:
Fr frn de ncetiniere, oferul trebuie s controleze viteza de coborre a pantelor cu frna
de ncetinire de pe evacuare sau frna de servicu i, de asemenea, prin schimbarea treptelor de
vitez. Pentru a fi eficace i n siguran se recomand, ca precauie, o frnare timpurie i ndelungat,
lucru ce duce la supranclzire.
Cu frna de ncetinire Retarder, controlul vitezei se face mult mai uor i mai sigur. oferul
poate schimba treptele de vitez n timp ce frna de ncetinire este activat. Coborrile pantelor pot fi
efectuate rapid, dnd autocamionului fora de a aborda urmtorul deal. Astfel, timpul de croazier
devine mult mai scurt.
Economia de combustibil: Folosirea mai redus a frnei de serviciu i a acceleraiei pentru a
menine o croazier constant i sigur va duce la un consum de combustibil mai redus.
Nivel al emisiilor mai mic: Utilizarea unei cantiti mai mici de combustibil nseamn c nivelul
emisiilor va fi, de asemenea, redus.
Costuri de operare:
Cnd frna de ncetinire Retarder este folosit n modul automatic complet, aproximativ 75%
din frnri sunt acoperite de aceasta i de frna de ncetinire de pe evacuare. Aceasta reduce drastic
utilizarea frnei de serviciu. Acest fapt se traduce n uzura mai mic a discurilor de frn i a plcuelor
sau a tamburilor i saboilor. Mai puina uzur a acestora nseamn mai puine vizite la service, i
costuri mai sczute de operare.
Frna de ncetinire Retarder Scania nu recomand ntreinere, cu excepia verificrii
ocazionale a nivelului fluidelor.
Pentru ofer:
Frna de ncetinire Retarder poate fi folosit n modul complet automat (acionat de pedala
de frn) ori n modul manual (acionat de maneta de comand de la volan). n modul automatic,
oferul va dispune de un sistem de frnare optimizat, prin simpla folosire a pedalei de frn. n modul
manual, oferul poate alege folosirea frnei de ncetinere sau s o ignore, conform situaiilor. Se poate
trece instantaneu de la modul automatic la cel manual.

CLASIFICAREA ACTIVITATII DE TRANSPORT MARF


a) Clasificarea dupa tipul de transport
- transport rutier in trafic national
- transport rutier in trafic international
b) Clasificarea dupa tipul activitatii
- transport rutier public
- transport rutier in cont propriu
c) Clasificarea dupa tipul marfii
- transport de marfuri generale
- transport de marfuri perisabile
- transport de marfuri periculoase
- transport de deseuri si gunoaie
- transport de animale vii
- transport agabaritic
- transport de marfuri cu mase si dimensiuni depasite
- transporturi de produse agricole din camp .
Atentie ! Ce este Cabotajul?
Cabotajul este o operatiune de transport rutier efectuata de catre un operator de transport intre
cel putin doua puncte de incarcare/descarcare aflate pe teritoriul unui alt stat; deplasarea fara
incarcatura pe teritoriul aceluiasi stat strain, intre doua operatiuni consecutive de transport international
nu este considerata cabotaj.
Ce documente trebuie pastrate la bordul unui vehicul?
Pentru sofer:
-permis de conducere corepunzator tipului de camion
-atestat profesional (daca masina depaseste masa maxima autorizata de 3,5 tone)
-act de identitate
-legitimatia soferului sau copie de pe contract de munca
Pentru masina:
-licenta pentru transport rutier public de marfuri in trafi international (copie)
-copia conforma(in original)
-contract de leasing (dupa caz)
-contract de inchiriere (dupa caz)
-carte de identitate al autovehicolului
-talon(certificat de inmatriculare)
-inspectia tehnica periodica
-asigurare obligatorie
-rovineta(taxa de drum)
-diagrama tahograf si foaia de parcurs pentru vehiculele avand masa maxima autorizata mai mare
de 3.5 tone
-dovada de verificare tahograf
-autorizatie speciala emisa de Regia Autonoma Administratia Nationala a Drumurilor in cazul
transportului rutier de marfuri cu greutati si / sau gabarite depasite.

Pentru marfa:
-scrisoare de transport
-aviz
Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic national
Acest document contine:
- locul si data intocmirii
- numele si adresa expeditorului
- numele si adresa destinatarului
- numele si adresa transportatorului
- informatii cu privire la mijlocul de transport: numar inmatriculare, marca, tonaj, echipaj
- locul si data incarcarii marfii
- locul si data livrarii marfii
- denumirea curenta a marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase denumirea lor in
general recunoscuta
- numarul coletelor, marcajele speciale si numerele (inscriptiile) lor
- greutatea bruta a marfii sau cantitatea totala a acesteia altfel exprimata
- Semnatura si stampila expeditorului
- Semnatura si stampila operatorului de transport
- Semnatura si stampila destinatarului
Scrisoarea de transport pentru transportul marfurilor in trafic international(CMR)
Scrisoare de trasura rutiera de tip CMR constituie dovada materiala a conditiilor de incheiere a
contractului de transport in trafic rutier international de marfuri, precum si dovada primirii marfii de catre
transportator.
Acest document contine:
- locul si data intocmirii
- numele si adresa expeditorului
- numele si adresa destinatarului
- numele si adresa transportatorului
- locul si data incarcarii marfii
- locul si data livrarii marfii
- denumirea curenta a marfii si felul ambalajului, iar pentru marfurile periculoase denumirea lor in
general recunoscuta
- numarul coletelor, marcajele speciale si numerele (inscriptiile) lor
- greutatea bruta a marfii sau cantitatea totala a acesteia altfel exprimata
- conditia de livrare INCOTERMS 2000
- cheltuieli aferente transportului (pret de transport, accesorii, taxe vamale, cheltuieli survenite de la
incheierea contractului si pana la eliberarea marfii)
- instructiuni pentru formalitati vamale si altele
- mentiunea ca transportul este supus regimului stabilit prin CMR
- Semnatura si stampila expeditorului
- Semnatura si stampila operatorului de transport
- Semnatura si stampila destinatarului
Documente insotitoare ale scrisorii de trasura CMR
Documentele insotitoare ale scrisorii de trasura CMR sunt:
-factura externa si lista specificativa
-certificatul de calitate al marfii
-certificatul de origine (exemplu-EURO 1)
-certificat de sanatate

-autorizatia (licenta) de export/import


De unde se poate obtine scrisoare de transport CMR?
Scrisoarea de transport CMR se poate obtine prin comanda, de la Asociatiile Profesionale cum ar fi:
UNTRR - www.untrr.ro, tel: 021/3367788, 021/3301425
ATRC - www.atrc.ro, tel: 0723228387 , e-mail: office@atrc.ro
ARTRI - www.artri.ro, tel: 0213194525, 0212025760

Modelul scrisorii CMR, nnoit dup 30 de ani


- 11.12.2007 Uniunea Transportului Rutier International (IRU) a revizuit modelul scrisorii de trasura CMR cu
prilejul adunarii generale de luna trecuta. Modificarile se refera la forma documentului stabilita in 1976
si au scopul de a valorifica experienta celor trei decenii de folosinta a primei variante si de a tine pasul
cu evolutia practicilor din transport. IRU a facut si precizari despre modul in care se recomanda a fi
completata noua scrisoare CMR de catre rransportator si partenerii sai pentru a-si proteja cat mai bine
interesele, iar Asociatia Romana pentru Transport Rutier International (ARTRI) a publicat un document
care reuneste aceste recomandari. Potrivit informatiilor furnizate de ARTRI, scrisoarea CMR este
tiparita in 4 exemplare:
rosu (exemplarul pentru expeditorul marfii);
albastru (exemplarul pentru destinatar care insoteste marfa pe toata perioada transportului);
verde (exemplarul pentru transportator);
negru (exemplarul rezervat demersurilor administrative).
n mod normal, toate aceste exemplare trebuie sa fie completate identic, dar este posibil ca in
momentul completarii scrisorii CMR sa nu fie cunoscute toate informatiile necesare (de exemplu date
referitoare la transportatorii succesivi).
Aceste date pot fi adaugate mai tarziu, doar in exemplarele disponibile.
Se recomanda completarea casutelor de pe formular dupa cum urmeaza:
Campul 1 - Numele si adresa completa a expeditorului marfii.
Campul 2 - Numele si adresa completa a destinatarului marfii.
Campul 3 - Data si locul preluarii marfii de catre transportator. Se recomanda precizarea orei la care
vehiculul a sosit la locul incarcarii, precum si ora plecarii. Aceste mentiuni sunt utile in cazul imobilizarii
prelungite a vehiculului, din vina expeditorului, pentru eventualele plati suplimentare cerute de
transportator.
Campul 4 - Locul prevazut pentru livrarea marfii. Se recomanda sa se solicite expeditorului
comunicarea orei exacte de deschidere a depozitului/depozitelor unde trebuie livrata marfa. O
asemenea precizare poate permite evitarea unei asteptari inutile si costisitoare a transportatorului in
cazul in care acesta ajunge la destinatie cand depozitul este inchis.
Campul 5 - Instructiuni speciale ale expeditorului marfii. Daca este necesar, expeditorul poate preciza
anumite instructiuni referitoare la formalitatile vamale, interdictia de transbordare a marfii, asigurarea
marfii etc.
Campul 6 - Numele, adresa exacta a transportatorului si alte referinte considerate necesare.
Campul 7 - Transportator(i) succesiv(i). Casuta este destinata cazurilor in care transportarea marfii
este efectuata de catre mai multi transportatori care se succeda. Se recomanda completarea in
momentul in care transportatorul succesiv preia marfa, macar pe copia CMR care va ramane la
destinatarul marfii (exemplarul albastru) si pe copia destinata procedurilor administrative (exemplarul
negru). Daca se stie ce transportatori succesivi vor fi implicati in transport, este important ca
exemplarul pentru destinatar al scrisorii (cel albastru) sa contina macar indicatii despre ultimul
transportator, cel care va aduce marfa la destinatie. Transportatorul succesiv trebuie sa scrie data si sa
semneze in casuta (rubricile marchandise reue et accepte - marfa livrata si acceptata, date -

data). El poate de asemenea sa faca observatii privind numarul de colete, marcarea si numerotarea
acestora, starea aparenta a marfii si a ambalajului acesteia in momentul preluarii. In cazul in care
spatiul din casuta e insuficient, observatiile pot fi inscrise in alt loc (de exemplu pe spatele formularului
CMR). Aceste observatii trebuie validate de catre transportatorul care a efectuat partea precedenta din
operatiunea de transport.
Campul 8 - Observatii ale transportatorului in momentul preluarii marfii (numarul coletelor, marcarea si
numerotarea acestora, starea aparenta a marfii si a ambalajului etc). Acestea trebuie validate de catre
expeditorul marfii, altfel nu vor fi luate in considerare.
Campul 9 - Lista documentelor predate transportatorului de catre expeditorul marfii (de exmplu:
packing list - lista coletelor, certificatele de origine ale marfurilor etc).
Campurile 10-15 cuprind descrierea uzuala a marfurilor transportate, inclusiv, daca este cazul,
indicatiile speciale privind marfurile periculoase.
Campul 16 - Conventiile speciale stabilite intre expeditorul marfii si transportator (valoarea declarata a
marfii si suma reprezentand un interes deosebit la livrare, termenul convenit pentru livrare, posibilitatea
de a folosi vehicule deschise si fara prelata, utilizarea paletilor, indicarea persoanei care raspunde de
incarcare, amarare si descarcare, acceptarea transportarii cu feribotul, jurisdictia aplicabila etc).
Campul 17 - Indicatii privitoare la valoarea diferitelor plati referitoare la contractul de transport stabilit
si a partii care trebuie sa efectueze plata. Daca transportatorul nu vrea sa precizeze valoarea exacta a
sumelor datorate, este recomandat sa precizeze macar cine trebuie sa efectueze plata.
Campul 18 - Precizari utile altor parti sau autoritatilor competente. Poate fi vorba despre numarul de
inmatriculare al vehiculului, sarcina sa utila, greutatea neta a marfii, numarul carnetului TIR sau al
oricarui alt document vamal utilizat pe perioada transportului etc.
Campul 19 - Indicarea sumei rambursate de catre destinatar si care trebuie incasata de catre
transportator la livrarea marfii. Conform Conventiei CMR (art. 21) transportatorul este obligat sa
plateasca expeditorului marfii exact suma pe care o are de platit destinatarul, daca aceasta suma nu a
fost incasata la primirea marfii.
Campul 20 - Referinta obligatorie la valorile predominante ale dispozitiile Conventiei CMR.
Campul 21 - Locul si data intocmirii scrisorii CMR.
Campul 22 - Semnatura sau timbrul expeditorului marfii.
Campul 23 - Semnatura sau timbrul transportatorului.
Campul 24 - Semnatura si timbrul destinatarului confirmand livrarea marfii, indicarea locului, a datei si
a orei de sosire a vehiculului la locul livrarii precum si ora plecarii acestuia dupa descarcare. Aceste
precizari sunt utile in cazul imobilizarii prelungite a vehiculului de catre destinatarul marfii, pentru
eventualele plati suplimentare cerute de transportator.
Scrisoarea de trasura CMR mai contine rubrica Partie non contractuelle - Parte ne-contractanta,
rezervata observatiilor transportatorului (despre birouri vamale de utilizat, distante de parcurs etc,
adica indicatii utile, dar care nu antreneaza obligatii contractuale pentru transportatorul in cauza).
Care sunt asociatiile de transport?
Asociatiile de transport din Romania sunt:
UNTRR = Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania: www.untrr.ro
ARTRI = Asociatia Romana pentru transporturi Rutiere din Romania: www.artri.ro
FORT = Federatia Operatorilor Romani de Transport: www.fort.atrc.ro
APTE = Asociatia Patrimoniala a Transportatorilor Europa2002: www.apte.ro
USER = Uniunea Societatilor de Expeditii din Romania: www.user.ro
ARILOG = Asociatia Romano de Logistica si Management: www.arilog.ro
ATRT = Asociatia Transportatorilor Rutieri Transilvania: www.atrt.ro
ATRC = Asociatia Transportatorilor Rutieri n Constructii: www.atrc.ro
AUTORIZATII
Ce este si cum se obtine Licenta Comunitara? Licenta comunitara reprezinta dreptul operatorilor de
transport din orice stat membru al UE, detinatori ai aceste licente comunitare, sa transporte marfuri
intre puncte aflate oriunde pe teritoriul Uniunii.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, transportatorii romani nu mai au nevoie de autorizatii,


transportul realizandu-se in interiorul UE pe baza unei licente comunitare.
Cum se obtine licenta comunitara?
Pentru eliberarea licentei comunitare se percepe o taxa de 10 lei, iar pentru fiecare copie conforma
inca 10 lei. Aveti nevoie de contul (trezoreriei) agentiei ARR din judetul dumneavoastra.
Licenta comunitara se emite pe numele transportatorului si nu este transmisibila tertilor.
Autoritatile competente ale statului membru de resedinta inmaneaza titularului originalul licentei
comunitare, care este pastrat de transportator precum si numarul copiilor legalizate (copii conforme)
corespunzatoare numarului de vehicule utilizate.
Copia legalizata (conforma) trebuie sa se afle in vehicul si trebuie prezentata la cerere oricarui agent
de control.
Licenta comunitara se acorda pentru o perioada de cinci ani, dupa care poate fi reinnoita.
NOU!
Incepand din 01 iulie 2007 toti operatorii de transport trebuie sa detina Licenta comunitara chiar
daca presteaza servicii de transport intern. Prin urmare operatorii de transport care pana la
aceasta data nu si-au preschimbat licenta de transport cu seria LP trebuie sa se prezinte la
agentia ARR unde au sediul social.
Ce este cabotajul?
Cabotajul este o operatiune de transport rutier efectuata de catre un operator de transport intre cel
putin doua puncte de incarcare/descarcare aflate pe teritoriul unui alt stat; deplasarea fara incarcatura
pe teritoriul aceluiasi stat strain, intre doua operatiuni consecutive de transport international nu este
considerata cabotaj.
Ce este autorizatia CEMT?
Autorizatia CEMT este o autorizatie care se acorda de Conferinta Europeana a Ministrilor de Transport
(CEMT) ministerelor de transport ale statelor membre CEMT in vederea facilitarii transporturilor
internationale rutiere de marfa si utilizarii mai eficiente a autovehiculelor.
NOU!
ncepand cu 01-01-2007, odata cu aderarea Romaniei la U.E., autorizatiile CEMT se
repartizeaza numai pentru derularea transporturilor dintre Romania si statele CEMT non-U.E. precum
si a transporturilor "terta tara" dintre statele U.E. si statele CEMT non-U.E.
De la data respectiva traficul dintre Romania si statele membre U.E. se desfasoara numai pe baza
licentei comunitare.
Lista statelor membre unde traficul se deruleaza numai pe baza licentei comunitare este:
Anglia (UK), Austria (A), Belgia (B), Bulgaria(BG), Cehia (CZ), Cipru (CY), Danemarca (DK), Estonia
(EST), Finlanda (FIN), Franta (F), Germania (D), Grecia (GR), Irlanda (IRL), Italia (I), Letonia (LV),
Lituania (LT), Luxembourg (L), Malta (M), Olanda (NL), Polonia (PL), Portugalia (P), Romania (RO),
Slovacia (SK), Slovenia (SLO), Spania (E), Suedia (S), Ungaria (H) = 27 ri UE.
Pe ce perioada se obtine autorizatia CEMT?
Perioada de valabilitate a autorizatiei CEMT poate fi:
-1 an
-pe termen scurt, valabila 30 de zile.

Ce este carnetul de drum? Carnetul de drum este parte integranta a autorizatiei CEMT si contine,
n ordine cronologica, informatii despre operatiunile de transport efectuate sub autorizatia CEMT
corespunzatoare.
Ce atestat (certificat) profesional trebuie sa detina un sofer profesionist si cum se obtine acest atestat?
Un sofer profesionist care efectueaza transport rutier de marfuri cu vehicule a caror masa maxima
autorizata este mai mare de 3.5 tone trebuie sa obtina un atestat profesional (conform Ordin Nr. 521
din 19 martie 2007 ).
1. Cum se obtine un atestat de sofer?
Atestatul se obtine in urma absolvirii cursurilor de pregatire si promovarii unui examen, perioada de
valabilitate fiind de 5 ani.
Atestatul se elibereaza de catre Ministerul Lucrarilor Publice prin ARR.
2.Unde se tin cursurile? Cursurile se organizeaza in centre de pregatire autorizate de catre Ministerul
Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.
3.Ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a urma cursul de pregatire pentru atestat?
-sa aiba carnet de conducere corespunzator tipului de transport rutier
-aviz de aptitudine medicala
-aviz psihologic
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un sofer?
1.Pentru marfa generala
-permis de conducere
-atestat (daca camionul pe care il conduce depaseste masa totala maxim autorizata de 3.5 tone,
conform Ordin Nr. 521 din 19 martie 2007)
2.Pentru marfa periculoasa ADR
-permis de conducere
-atestat (dupa caz)
-certificat ADR pentru clasa respectiva de marfa si pentru tipul de vehicul utilizat eliberat de
Ministerul Transporturilor
CE ESTE SI CUM SE FOLOSESTE CARDUL DE ALIMENTARE CU COMBUSTIBIL?
Cardul de alimentare cu combustibil reprezinta o modalitate de creditare pentru firmele de
transport international, ntrucat plata nu se face in avans si nici in momentul alimentarii. Decontarea se
realizeaza pe baza unui desfasurator care cuprinde evidenta tuturor card-urilor detinute si care contine
informatii legate de ziua, ora, cantitatea, statia de alimentare, valoare etc.
Soferul ajunge la benzinarie, introduce in automat Card-ul, alimenteaza la una din pompele de mare
debit cu care sunt dotate statiile si pleaca, fara a avea contact cu vanzatorul.
Administratorul poate urmari de oriunde, prin Internet, unde si cat a alimentat vehiculul aflat n cursa.
Ce carduri sunt acceptate la statiile de benzinarii din Romania?
Cardurile acceptate la cateva din retelele de benzinarii din Romania sunt dupa cum urmeaza. Pentru:
1.Mol
-cardurile acceptate de statia MOL le puteti vizualiza la adresa: www.molromania.ro
2.Agip
-cardurile acceptate de statia de benzinarie Agip sunt: AGIP, UTA, DKV.
3.Lukoil
-cardurile acceptate de catre sunt Lukoil sunt: Lukoil (direct de la statiile de benzinarii), VISA si
MASTER

4.Petrom
- Petrom accepta toate cardurile bancare.
5.Rompetrol
-cardurile acceptate de catre Rompetrol sunt: VISA si Eurocard
TAHOGRAFE SI ALTE APARATE DE BORD
Ce echipamente de bord sunt obligatorii pentru vehiculele de transport marfa?
a) pentru transport intern
-aparat de control (tahograf)
b) pentru transport international
-aparat de control (tahograf)
-limitator de viteza
Ce este tahograful?
Tahograful este un aparat de control destinat a fi montat in autovehicul pentru indicarea si
scrierea total automatizata a datelor referitoare la cursa autovehiculului precum si despre anumiti timpi
de lucru ai conducatorilor auto.
De mentionat faptul ca din 1 ianuarie 2007 toate vehiculele aflate la prima inmatriculare trebuie sa
fie dotate cu tahografe digitale.
In legatura cu cardurile digitale cu care aceste aparate ar trebuisa fie dotate autoritatile Romane au
obtinut o pasuire pana la 31 iulie 2007 (perioada de toleranta fata de soferii Bulgari si Romani) din
partea urmatoarelor state Europene: Danemarca, Ungaria, Malta, Portugalia, Franta, Estonia, Irlanda,
Olanda, Spania, Germania, Letonia, Norvegia, suedia, Grecia, Luxemburg, polonia, Marea Britanie.
Slovenia nu accepta nici o perioada de toleranta fata de soferii bulgari si romani, iar statele
comunitare care inca nu au raspuns la aceasta solicitare sunt urmatoarele:
Austria, Finlanda, Irlanda, Belgia, Italia, lichtenstein, Cipru, Lituania, elvetia, Cehia, Slovacia
Pana la eliberarea cardurilor pentru soferi, acestia vor respecta urmatoarele conditii:
- calibrarea tahografului digital (si activarea daca este necesara) la prima deplasare internationala, la
tranzitarea primului stat unde sunt autorizate ateliere pentru aceasta si care detin cardurile de service.
- prezentarea la cererea autoritatilor a rapoartelor imprimate zilnic, pentru saptamana in curs si cele
15 zile anterioare acesteia, precum si confirmarea oficiala a zilelor de concediu (daca este cazul in
intervalul respectiv).
Sursa: ARR
Tipuri de tahograf:
- mecanice - sunt tahografe care folosesc ca si mecanism de transfer a informatiei de la cutia de
viteza un sistem bazat pe cuplaje mecanice. Se gasesc pe autovehicule de productie a anilor 70- 80.
Pe acest tip de tahograf nu se poate monta un sistem de limitare a vitezei, intrucat nu are posibilitatea
de preluare a unui semnal impulsuri. Tipul de tahograf care se gaseste pe autovehicule este 1311.
- electronice - folosesc ca punte de transfer de la generator de semnal - impulsor - la tahograf, un
cablu electric. Generatorul de informatie este un impulsor care genereaza impulsuri regulate catre
traductorul placii de baza a aparatului tahograf. In functie de generatii, pana in 1984 s-au fabricat
tahografe electronice cu inscriptionare a timpilor de lucru, standard sau automatic, de tipul 1314 avand
acelasi design ca si tahograful mecanic. Cel mai utilizat si des intalnit tahograf este tahograful 1318 cu
inscriptionare automata a timpilor de lucru. Alte tipuri de tahografe electronice sunt 1319, 1324. De
asemenea permit preluarea unor semnale care pot fi utilizate pentru limitator de viteza, sistem de
masurare combustibil, GPS, etc.
- digitale - citesc informatia din cutia de viteza sau din computerul de bord al autovehiculului si o
transmit digital la tahograf. Pentru inregistrarea activitatii conducatorilor auto acestea folosesc carduri.
Ca si suport de hartie foloseste imprimanta cu banda. Nu exista posibilitatea manipularii diagramei.
Este un sistem complet, care se compune din trei componente: impulsor, tahograf digital si card.
Datele nu mai sunt inscriptionate pe diagrama tahograf deja cunoscuta, ci sunt stocate pe un card cu

chip si intr-o memorie de masa interna.


sursa: www.tachonan.ro
Ce este limitatorul de viteza?
Limitatorul de viteza este un dispozitiv electronic creat cu scopul de a limita in turatie si viteza
functionarea autovehiculului.
Limitele de viteza admise sunt reglementate de legislatia UE.
Componenta principala, motorul electric, este in permanenta conectat la sistemul de injectie, fiind
controlat de un bloc electronic de comanda care primeste semnal modulat de la bord sau tahograf.
Limitatorul de viteza sau sistemul integrat de limitare a vitezei este obligatoriu pentru toate
autovehiculele noi din categoria M2, M3 si N3 precum si pentru autovehiculele care au devenit M2 sau
M3 prin transformare din alte categorii.
Valorile maxime de limitare a vitezei trebuie sa fie 100 km/h pentru autovehiculele din categoriile M2 si
M3, respectiv 90 km/h pentru autovehiculele din categoriile N2 si N3.
Ordinul nr. 2132 din 08/12/2005 (intrat in vigoare la data de: 01/01/2006)
Unde se poate monta Tahograful si Limitatorul de viteza ?
Montarea, repararea, precum si orice interventie asupra Tahografelor si a limitatoarelor, se efectueaza
numai de catre agentii economici autorizati de catre RAR (Registru Auto Roman).
La ce interval de timp se fac verificarile la Tahografe si Limitatoare?
Verificarile periodice se efectueaza la cel mult doi ani, pentru ambele echipamente, acestea fiind facute
tot de catre agentii economici autorizati RAR.
Ce sunt diagramele tahograf?
Diagrama - Foaie proprie a conducatorului auto pentru scrierea durabila a datelor, care se introduce in
aparatul tahograf si pe care palpatoarele de scriere ale acestuia inregistreaza date cu privire la
activitatea soferului, viteza de rulare si distanta parcursa pe o durata de 24 ore.
1.Ce sunt diagramele tahograf digital?
Hartie de calitate special creata pentru mediul auto, cu urmatoarele particularitati: sensibilitate
redusa la temperaturi extreme (-40C - +90C), tip de hartie compatibila cu toate tahografele digitale
indiferent de producator.
Role impachetate individual in folie protectoare. Lungimea totala a unei role este de 8m.
2. Ce este adeverinta de concediu?
Adeverinta de concediu este un formular care trebuie complectat de reprezentantul companiei cu
evidenta perioadei de concediu al soferilor. Detinerea unei asemenea adeverinte este obligatorie in
urma deciziei Comisiei Europene din 12 aprilie 2007 (OJ L99 din 14/04/2007, p.14, cu referire la
art.11(3) a Directivei 2006/22/EC)
Bursa Europeana de Transport Euload va pune la dispozitie posibilitatea de a genera si tipari in
mai multe limbi ADEVERINTELE DE CONCEDIU (certificat activitate) pentru soferi.

Aceste documente trebuie sa insoteasca diagramele de concediu, de culoarea galbena, care sunt
folosite pe perioada concediilor de odihna, concediilor de boala sau a altor tipuri de intrerupere a
activitatii soferilor.
n programul pe care noi vi-l oferim, formularul de concediu odata completat, acesta poate fi
salvat, astfel incat sa nu fie nevoie sa completati de fiecare data anumite campuri.
n plus nu e nevoie sa competati separat formularul pentru fiecare limba in parte. E de ajuns sa-l
completati doar in limba romana, programul tiparind la cerere, pe baza informatiilor introduse,
formularul si in limbile engleza, germana, italiana, maghiara sau franceza.
Formatul de pagina este ajustabil, in caz ca doriti, din meniul File -> Page Setup. Noi va recomandam
formatul de pagina A4.
Pentru a vizualiza si tipari acest formular intrati pe: http://www.euload.com/model.1.php
3.Care sunt diagramele de concediu?
Asemanatoare cu diagramele tahograf, de culoare galbena, sunt folosite pe perioada concediilor
de odihna, concediilor de boala sau a altor tipuri de intrerupere a activitatii soferilor.
Alaturi de aceste diagrame in urma deciziei Comisiei Europene din 12 aprilie 2007 (OJ L99 din
14/04/2007, p.14, cu referire la art.11(3) a Directivei 2006/22/EC), soferii trebuie sa aiba asupra lor in
trafic si adeverinta de concediu in original, semnat atat de reprezentantul companiei cat si de sofer.
4.Ce sunt diagramele termograf?
Suport de hartie confectionat in vederea monitorizarii in permanenta a temperaturii existente in
dubele de frig.
5.De unde se pot cumpara diagrame?
In general diagramele le gasiti la statiile de benzinarii.
Ce sunt dispozitivele de evaluare diagrame?
Acestea sunt dispozitive special create pentru evaluatorii de diagrame pentru a usura citirea campurilor
existente pe diagrama tahograf.
Tipurile de evaluator sunt:
- Evaluator diagrame cu lupa
- Sablon evaluare viteza
- Sablon evaluare grupa de timp
CARE ESTE TEHNOLOGIA DE BORD?
Tehnologia de la bordul autovehicolelor de marfa cuprinde:
1.tahografe
2.limitatoare de viteza
3.sisteme de masurare a consumului de combustibil
4.sisteme de masurare a greutatii pe axe
5.diagrame tahograf
6.echipamente si accesorii pentru autovehicule
7.dispozitive evaluare
8.sisteme management flota
Ce este sistemul de masurare a consumului de combustibil? Sistemul de masurare a consumului de
combustibil reprezinta un dispozitiv electronic din categoria grupei de management al parcului auto
create cu scopul de a monitoriza activitatea soferului, a consumului de combustibil si distanta parcursa
pe unitate de timp.

Ce este sistemul de masurare a greutatii pe axa?


Acest sistem calculeaza sarcina pe axa n cazul vehiculelor cu suspensie pneumatica si o afiseaza
pe un display cu trei cifre. Astfel se realizeaza un control permanent al conditiilor de ncarcare ale
vehiculului, remorcii sau semiremorcii.
Ce este un sistem de localizare si monitorizare a flotelor auto?
Sistemul de localizare si monitorizare a flotelor auto foloseste pentru localizare sateliti GPS si
retelele mobile de date terestre ale operatorilor de telefonie mobila .Cele mai performante servicii de
localizare si monitorizare a flotelor folosesc retele GPRS, datorita costurilor reduse si fiabilitatii
crescute. De asemenea, acestea pot permite managerului de flota, pe langa vizualizarea parcursurilor,
stationarilor si accesul la informatii tehnice de exploatarea masinilor, precum consum de
carburant, turatie motor, incarcare(tonaj), actionare priza de putere(basculante, betoniere).
Ce este sistemul Management Flota?
Aceste sisteme inregistreaza activitatile soferilor si ale autovehiculelor. Usor de instalat si precis el
poate inmagazina pana la 709 curse pe autovehicol. Pornirea autovehicolului este conditionata de
introducerea unei chei de sofer in locasul special existent pentru activarea dispozitivului, cheie care la
randul ei este personalizata pe sofer.
- VDO Fleet Manager 100 este prima generatie de computere pentru managementul flotei.
Cu un minim de efort datele pot fi transferate prin intermediul unei chei intr-un calculator unde pot
fi evaluate de catre programul de evaluare Fleet Manger FM100, FM200, FM200 Plus, FM
Comunicator.
Avantaje:
- Sistemul FM100 poate fi instalat pe orice autovehicol, cu exceptia motocicletelor. Se preteaza
pentru autovehicole cu tensiune de alimentare 12V/24V.
- Computerul de board FM 100 poate fi instalat pe orice tip de autovehicol indiferent de tipul de
injectie folosit.
- Interfata cu memorie interna.
- Cheie sofer (sistem de protectie la pornire).
- Cheie autovehicol (citirea datelor din Fleet Manager).
- Cablaj ecranat.
- Dispozitiv de citire a datelor montat pe autovehicol
- Programul poate fi folosit si in retea de calculatoare utilizand o singura baza de date.
Ce este aparatul GPS?
Aparatul GPS este un Sistem de Pozitionare Globala (aparat de navigare / harta electronica)
Detinand un asemeanea aparat la bordul unui vehicul, ai posibilitatea ca cineva sau ceva sa-ti spuna ,
in limba materna, unde sa faci dreapta sau stanga pentru a ajunge intr-un loc despre care nici nu aveai
idee ca exista sau, si mai mult, sa-ti adauge cati kilometri sunt pana acolo.
Ce taxe sunt pentru Transportul rutier de marfuri?
a) rovinieta
b) taxe locale de acces in orase
c) taxe de utilizare a infrastructurii rutiere in alte tari
Ce este rovinieta? Taxele de drum din Romania / Rovinieta este obligatorie pentru toate vehiculele de
transport marfa sau persoane.

Orice iesire in afara orasului trebuie insotita de plata rovinietei.


Tariful de utilizare se aplica tuturor utilizatorilor romani si straini, pentru toate vehiculele
inmatriculate temporar sau definitiv, detinute de acestia, care circula pe reteaua de drumuri nationale
din Romania, si este structurat n functie de durata de utilizare, precum si de caracteristicile vehiculelor
cu privire la categorie, incadrarea n clasa de emisii poluante (EURO), masa totala maxima autorizata
(MTMA) si numarul de axe, dupa caz.
Tariful de utilizare este structurat in functie de durata de utilizare a drumurilor Nationale astfel:
7
zile, 30 de zile, 3 luni, 6 luni si 12 luni. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum si durata
de stationare.
Pentru a cumpara rovinieta, proprietarii de autoturisme persoane fizice trebuie sa aiba la ei, cartea
de identitate sau certificatul de inmatriculare ale masinii, in copie sau original, documentele vamale
pentru autovehiculele inmatriculate temporar si buletinul.
Reprezentantii firmelor vor prezenta, in plus, certificatul de inregistrare de la Registrul
Comertului, certificatul de inscriere si Codul fiscal.
Achizitionarea rovinietei pentru masinile cumparate in leasing sau inchiriate se face in baza unui
mandat eliberat de societatea de leasing sau de proprietar.
CERTIFICATE CU PRIVIRE LA STAREA TEHNICA A MIJLOCULUI DE TRANSPORT
Ce este Certificatul de noxe?
Certificatul de noxe atesta nivelul de poluare si zgomot, care se emite de la reprezentanta firmei
producatoare masinii pe care o detineti.
Valabilitatea acestui document este de 1 an.
Ce este I.T.P.I.-ul (Certificatul International de inspectie Tehnica)?
Certificatul International de Inspectie Tehnica atesta verificarea masinii, care se face in atelierul
reprezentantei firmei producatoare sau la sediul R.A.A. (Registrul Auto Roman)
Ce este Certificatul de Agreere a unui vehicul rutier pentru transportul marfurilor sub sigiliu
vamal?
Certificatul de Agreere a unui vehicul rutier pentru transportul marfurilor sub sigiliu vamal este
specific vehiculului destinat transportului de marfuri sub sigiliu vamal.
Acest document se elibereaza pe o perioada de 2 ani.
Daca un vehicul nu mai satisface conditiile tehnice pentru agreerea sa, va trebui inainte de a fi
reutilizat pentru transportul marfurilor sub acoperirea carnetelor TIR sa fie repus in starea in care a
obtinut agreerea, astfel incat sa corespunda din nou conditiilor tehnice.
Atunci cand caracteristicile esentiale ale unui vehicul rutier sunt modificate, acest vehicul nu va mai
fi considerat agreat si va trebui sa obtina o noua agreere din partea autoritatilor competente inainte de
a putea fi utilizat pentru transportul marfurilor sub acoperirea carnetului TIR.
Certificatul va trebui sa se gaseasca la bordul autovehiculului rutier in original.

CHESTIONARE MECANIC (C, E)


1.uieratul pneurilor n viraje poate avea drept cauz:
a) unghiul de fug incorect reglat
b) unghiul de convergen incorect reglat
c) unghiul de cdere incorect reglat
2.Ce rol are mecanismul de direcie al autovehiculului?
a) s permit o conducere uoar i sigur a vehiculului, att n linie dreapt, ct i n viraje
b) s permit meninerea continu a controlului asupra direciei de mers
c) s asigure stabilitatea n mers a vehicului n toate situaiile
3.Pompa de nalt presiune a sistemului de direcie cu servomecanism hidraulic poate fi antrenat de:

a) arborele cotit al compresorului de aer


b) arborele cu came
c) arborele cardanic
4.Stabilitatea roilor directoare se realizeaz prin:
a) ajustajele strnse din articulaii si caseta de direcie
b) unghiurile de montaj ale roilor directoare
c) blocarea axului volanului
5.Micarea lateral liniar a volanului poate fi determinat de:
a) slbirea uruburilor de prindere a casetei de direcie pe asiu
b) slbirea uruburilor de prindere a volanului n consol
c) uzura mare a articulaiilor barelor de direcie
6.Care dintre urmtoarele cauze determin manevrarea greoaie a volanului n cazul unui sistem de
direcie cu servomecanism hidraulic?
a) jocul mare din angrenajele casetei de direcie
b) jocul mare din articulaiile direciei
c) defectarea pompei hidraulice de nalt presiune
7.Care dintre urmtoarele cauze determin mrirea timpului de reacie al frnei?
a) distana prea mic dintre saboi i tamburi
b) distana prea mare dintre saboi i tamburi
c) uzura pneurilor din fa
8.Conductele de legtur pentru frna de serviciu de la remorc asigur:
a) alimentarea cu aer comprimat a roilor remorcii i returnarea acestuia n rezervorul vehiculului
trgtor
b) alimentarea cu aer comprimat a frnei de serviciu a remorcii
c) alimentarea frnei de serviciu a remorcii cu lichid de frn sub presiune
9.Armarea manual a resorturilor din cilindrii dubli de frn din spate poate duce la:
a) ineficacitatea frnei de ajutor
b) ineficacitatea frnei de serviciu
c) dereglarea sistemului de frnare
10.Cilindrii dubli de frnare acioneaz asupra:
a) supapei de siguran a aerului comprimat
b) dispozitivului de acionare a saboilor
c) arcurilor de readucere a saboilor
11.Uzura prii exterioare a benzii de rulare a pneurilor roilor directoare este cauzat de:
a) convergena prea mare a roilor
b) ovalizarea tamburilor
c) divergena prea mare a roilor
12.Uzura neuniform a benzii de rulare a pneului se produce din cauza:
a) rulrii cu presiune prea mare n pneuri
b) rulrii cu presiune prea sczut n pneuri
c) ovalizrii tamburului roii respective
13.Care dintre factorii enumerai mai jos influeneaz durata de via a pneurilor?
a) puterea motorului, numrul de osii, viteza de deplasare
b) viteza de deplasare, modul de conducere, presiunea corespunztoare

c) tonajul autovehiculului, numrul de roi, viteza de deplasare


14.Uzura neuniform a benzii de rulare a unui pneu pe toat limea benzii de rulare este produs de:
a) blocarea frnei roii respective
b) neechilibrarea roii respective
c) presiunea prea mare din pneul respectiv
15.Uzura neuniform a unui pneu se poate produce din cauza:
a) ovalizrii tamburului roii respective
b) neechilibrrii roilor
c) folosirii frnei de ajutor
16. Uzura unui pneu pe una dintre marginile benzii de rulare se datoreaz:
a) defectrii amortizorului din partea roii respective
b) presiunii prea sczute din pneul respectiv
c) dereglrii geometriei direciei
17.Uzura prii interioare a benzii de rulare a pneurilor roilor directoare este cauzat de:
a) convergena prea mare a roilor
b) ovalizarea tamburilor
c) divergena prea mare a roilor
18. Ruperea firelor de cord ca urmare a deformrilor mari ale carcasei anvelopei este o consecin a
rulrii:
a) pe drumuri accidentate
b) cu presiune prea mare n pneul respectiv
c) cu presiune sczut n pneul respectiv
19.Care defeciuni pot cauza apariiei btilor n funcionarea suspensiei?
a) defectarea amortizoarelor
b) ruperea arcurilor
c) uzura bucelor elementelor suspensiei
20.Care din cauzele de mai jos conduce la uzura prematur a pneurilor roilor directoare?
a) rularea cu vitez ridicat
b) reglarea greit a unghiurilor direciei
c) reglarea greit a angrenajelor casetei de direcie
21.Care dintre urmtoarele msuri trebuie luate pentru prelungirea duratei de funcionare a pneurilor?
a) rularea cu presiune corespunztoare
b) echilibrarea roilor
c) permutarea roilor
22.Unghiul de cdere prea mare duce la uzura uniform a pneurilor:
a) pe marginea exterioar a benzii de rulare
b) pe marginea interioar a benzii de rulare
c) pe mijlocul benzii de rulare
23.Ce defecte ale pneurilor apar din cauza suprancrcrii vehiculului?
a) ruperea firelor de cord
b) uzura neuniform a bnzii de rulare
c) crpturi circumfereniale deasupra talonului la anvelopele radiale
24.Strpungerea unei diode din puntea de redresare trifazic a alternatorului se manifest astfel:

a) dioda conduce curentul n ambele sensuri


b) dioda nu conduce curentul n nici un sens
c) dioda se nclzete puternic la trecerea curentului electric
25.Care dintre urmtoarele cauze determin sulfatarea plcilor bateriei de acumulatoare?
a) scurtcircuitarea a cel puin unui element din componena bateriei
b) nivelul sczut al electrolitului
c) prezena apei distilate n electrolit
26.Ce cauz determin modificarea intensitii luminii farurilor odat cu modificarea turaiei motorului?
a) defectarea alternatorului
b) releul regulator de tensiune funcioneaz necorespunztor
c) bateria de acumulare este descrcat
27.Care este rolul bateriei de acumulatoare?
a) transform curentul de joas tensiune n curent de nalt tensiune
b) alimenteaz consumatorii cu energie electric atunci cnd motorul nu funcioneaz
c) transform curentul alternativ debitat de alternator n curent continuu
28.Care sunt elementele circuitului de joas tensiune al instalaiei de aprindere clasice prin scnteie?
a) acumulatorul, contactul, nfurarea secundar a bobinei de inducie, fiele bujiilor
b) acumulatorul, contactul, nfurarea primar a bobinei de inducie, contactele platinate,
condensatorul
c) acumulatorul, demarorul, nfurarea secundar a bobinei de inducie
29.Aducerea la nivel a electrolitului din bateria de acumulatoare se face prin completare cu:
a) ap distilat
b) ap oxigenat
c) electrolit cu densitate corespunztoare
30.Strpungerea diodelor din puntea de redresare trifazic a alternatorului se datoreaz:
a) inversrii legturilor bornelor bateriei de acumulatoare
b) folosirii unor consumatori electrici de putere pe perioade ndelungate
c) punerii la mas a firului bobinei de excitaie
31.Ce msuri de protecie se iau pentru a evita defectarea alternatorului sau a punii redresoare?
a) nu se las contactul pus atta vreme ct motorul nu funcioneaz
b) nu se sudeaz cu arc electric autovehiculul cu alternatorul conectat n circuit
c) nu se tensioneaz n exces cureaua de antrenare a alternatorului
32.Care este rolul bobinei de inducie?
a) induce curent n nfurrile alternatorului
b) transform curentul alternativ debitat de alternator n curent continuu
c) transform curentul de joas tensiune n curent de nalt tensiune
33.Care este rolul punii redresoare?
a) induce curent n nfurrile alternatorului
b) transform curentul alternativ debitat de alternator n curent continuu
c) transform curentul de joas tensiune n curent de nalt tensiune
34.Care sunt elementele circuitului de nalt tensiune al instalaiei clasice de aprindere prin scnteie?
a) nfurarea secundar a bobinei de inducie, fia central, distribuitorul, fiele bujiilor, bujiile
b) capacul distribuitor, contactul, nfurarea primar a bobinei de inducie, bateria de acumulatori
c) bateria de acumulatori, contactul, nfurarea primar a bobinei de inducie, ruptorul, masa

35.Care este rolul demarorului?


a) s pun n micare compresorul
b) s pun n micare motorul autovehiculului
c) s pun n micare ventilatorul de rcire
36.Care dintre supapele motorului cu ardere intern se uzeaz mai repede?
a) supapa de admisie
b) supapa de evacuare
c) ambele supape se uzeaz n mod egal
37.Cnd este recomandat montarea anvelopelor de iarn?
a) cnd temperatura exterioar scade sub 7 0 C
b) cnd temperatura exterioar scade sub -7 0 C
c) cnd partea carosabil este acoperit de zpad sau ghea
38.Prin ce se deosebete profilul anvelopei de iarn de cel de var?
a) anurile profilului sunt mai adnci
b) modelul profilului este sub forma unui fulg de nea
c) canalele de evacuare ale apei sunt mai largi
39.Prin ce se deosebete anvelopa de iarn de cea de var?
a) materialul din care este confecionat difer
b) modelul profilului este diferit
c) dimensiunile anvelopei difer
40.La ce intervale de timp se recomand nlocuirea lichidului de frn al autovehiculelor?
a) anual
b) la fiecare doi ani
c) la fiecare trei ani

Despre transporturi (categoriile C,D,E)


1.Care dintre faptele de mai jos este considerat contravenie?
a) utilizarea unui tahograf digital
b) utilizarea unui tahograf mecanic
c) nerespectarea prevederilor privind scoaterea neautorizat a diagramei tahografice din tahograful
mecanic sau a cartelei tahografice din tahograful digital, naintea terminrii zilei de lucru
2.Ce obligaii au conductorii auto angajai ai operatorilor de transport rutier?
a) s cunoasc i s respecte msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce
privete asigurarea vehiculului, protecia personal i a celorlali participani la trafic
b) s cunoasc i s respecte msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce
privete protecia mediului
c) s cunoasc i s respecte msurile ce trebuie luate dup un accident sau incident n ceea ce
privete protecia bunurilor
3.Cnd pot dispune inspectorii de trafic ai ARR imobilizarea unui vehicul?
a) n cazul n care conductorul auto nu are asupra sa permisul de conducere sau atestatul profesional
b) n cazul n care, din dotarea vehiculului, lipsesc triunghiurile reflectorizante, trusa de prim ajutor sau
extinctorul
c) n cazul nerespectrii, de ctre conductorul auto, a prevederilor legale n vigoare privind perioadele
de conducere i de odihn

4.Un accident rutier se consider accident uor dac:


a) sunt accidentate mai puin de trei persoane
b) s-a soldat doar cu deteriorarea nesemnificativ a caroseriei vehiculului
c) persoanele rnite n accident au nevoie de mai puin de 30 de zile de spitalizare
5.Cum se definete un autovehicul?
a) orice vehicul echipat cu motor n scopul deplasrii pe un drum public, cu excepia tramvaielor,
mopedelor sau a celor care se deplaseaz ocazional pe drumul public, sau a celor destinate lucrrilor
sau serviciilor
b) orice vehicul autopropulsat
c) orice vehicul dotat cu un motor cu o putere mai mare de 11 kW
6. Activitatea de transport rutier public este:
a) o activitate conex altor activiti ale unei societi comerciale
b) o activitate desfurat cu orice autovehicul care corespunde normelor tehnice de circulaie
c) o activitate desfurat pe baza unui contract, contra cost, cu vehicule deinute i utilizate n acest
scop
7.Ce obligaie au conductorii auto angajai ai operatorilor de transport rutier, cnd efectueaz
operaiuni de transport?
a) s aib asupra lor fia de protecie a muncii
b) s poarte echipament de protecie
c) s respecte regulile specifice de protecie a muncii n circulaia rutier
8.Ce obligaii au conductorii auto angajai ai operatorilor de transport rutier?
a) s acopere ntotdeauna ncrctura cu prelata
b) s repartizeze i s fixeze ncrctura numai sub supravegherea autoritii competente
c) s respecte regulile privind ncrcarea, repartizarea ncrcturii, asigurarea i fixarea mrfurilor
transportate
9.Cum se definete o remorc?
a) orice vehicul care poate fi remorcat
b) orice vehicul fr motor destinat prin construcie s fie tractat de un autovehicul sau de un tractor
c) orice vehicul dotat cu cel puin o osie i dou roi
10.La care categorie de vehicule se refer reglementrile referitoare la stabilirea perioadelor de
conducere i de odihn ale conductorilor auto?
a) la vehiculele destinate transportului de mrfuri, a cror mas total maxim autorizat, inclusiv
remorca sau semiremorca, depete 7,5 tone
b) la vehiculele destinate transportului de persoane, a cror mas total maxim autorizat depete
3,5 tone
c) la vehiculele destinate transportului de mrfuri, a cror mas total maxim autorizat, inclusiv
remorca sau semiremorca, depete 3,5 tone
11.Cum se definete o semiremorc?
a) o remorc a crei greutate este preluat n parte de vehiculul trgtor
b) o remorc cu cel mult o osie
c) o remorc cu o greutate mai mic dect 750 kg
12.Cum se definete pauza conform reglementrilor n vigoare?
a) perioada n care conductorul auto nu are voie s conduc
b) orice perioad de repaus intercalat n timpul conducerii, n timpul creia conductorul nu are
dreptul s conduc sau s efectueze alte sarcini, al crei scop unic este odihna

c) perioada n care conductorul auto poate efectua numai lucrri de ntreinere i reparaii, fr a
conduce autovehiculul
13.Cum se defineste odihna?
a) orice perioad n care conductorul auto oprete autovehiculul
b) orice perioad n care conductorul auto nu conduce
c) orice perioad nentrerupt de repaus de cel puin 9 ore, alta dect pauza, n care conductorul auto
poate dispune liber de timpul su
14.Aparatul tahograf este necesar pentru:
a) a nregistra corect i distinct perioadele de conducere i cele de odihn, precum i viteza de
deplasare
b) a ine legtura cu angajatorul
c) a economisi carburantul
15.Care este perioada normat de utilizare a foilor de nregistrare a diagramelor tahograf, n cazul
tahografului mecanic?
a) 24 de ore
b) 48 de ore
c) 72 de ore
16.Ce trebuie s menioneze conductorul auto pe diagrama tahograf la introducerea acesteia n
tahograful mecanic?
a) denumirea firmei, tipul autovehiculului, tonajul transportat
b) numele i prenumele conductorului auto, localitatea de plecare, numrul de kilometri la plecare,
data, numrul de nmatriculare al autovehiculului
c) localitatea de plecare i cea de destinaie
17.Ce trebuie s menioneze conductorul auto pe diagrama tahograf la scoaterea acesteia din
tahograful mecanic?
a) localitatea, data, numrul de kilometri la sosire, numrul de kilometri parcuri n timpul ciclului de
conducere
b) tonajul transportat
c) viteza medie de deplasare
18.Care dintre faptele de mai jos se consider contravenie?
a) transportarea n cabin a altor persoane dect a celor care sunt menionate pe diagrama tahograf
b) deinerea, de ctre un conductor auto, a mai mult de o cartel tahografic valid, n cazul
tahografului digital
c) oprirea autovehiculului n afara locurilor indicate n diagrama tahograf
19.La ce se refer perioada de odihn zilnic redus?
a) la perioada de somn de minimum 9 ore
b) la perioada de somn de minimum 11 ore
c) la orice perioad de odihn de cel puin 9 ore, dar care s nu depeasc 11 ore
20.La ce se refer perioada de odihn sptmnal normal?
a) la orice perioad de odihn de cel puin 24 de ore consecutive
b) la orice perioad de odihn de cel puin 48 de ore consecutive
c) la orice perioad de odihn de cel puin 45 de ore consecutive
21.Durata de conducere zilnic reprezint:
a) durata total de conducere acumulat ntre dou perioade de odihn zilnic
b) perioada de conducere ntre dou pauze obligatorii

c) perioada medie de conducere zilnic


22.Care este durata maxim de conducere sptmnal?
a) 45 de ore
b) 54 de ore
c) 56 de ore
23.Care este durata maxim de conducere continu?
a) 2 ore si 30 de minute,urmat de o pauz de cel puin 15 de minute
b) 3 ore, urmat de o pauz de cel puin 15 de minute
c) 4 ore i 30 de minute, urmat de o pauz de cel puin 45 de minute
24.Care este durata maxim de conducere zilnic?
a) 8 ore
b) 9 ore
c) 10 ore
25.De cte ori pe sptmn se poate prelungi durata zilnic de conducere la 10 ore?
a) de 2 ori
b) o singur dat
c) ori de cte ori este nevoie
26.Care este distribuia duratelor maxime de conducere zilnic ntr-o sptmn?
a) o dat 10 ore i de 5 ori cte 9 ore
b) de dou ori cte 10 ore intercalate, de cte 4 ori 9 ore
c) de maxim 6 ori cte 9 ore
27.Care dintre obligaiile de mai jos revin conductorilor auto angajai de ctre operatorii de transport
rutier?
a) s circule conduc numai pe timp de zi i s se odihneasc pe timpul nopii
b) s respecte perioadele de conducere i perioadele de odihn, conform reglementrilor legale n
vigoare
c) s nu deregleze aparatul tahograf sau a limitatorul de vitez pentru scoaterea acestora din uz sau
pentru modificarea caracteristicilor de funcionare ale acestora
28.Se consider contravenie:
a) nerespectarea prevederilor privind utilizarea diagramelor tahograf sau a cartelelor tahografice atunci
cnd vehiculul este condus de un echipaj format din mai muli conductori auto
b) neintroducerea n tahograf a datelor prevzute de reglementrile n vigoare
c) nerespectarea prevederilor privind reglarea ceasului tahografului si utilizarea comutatorului
29.Cum se definete transportul rutier?
a) orice deplasare efectuat, n totalitate sau parial, n gol sau cu ncrctur, pe drumurile publice, de
un vehicul utilizat pentru transportul de persoane sau de marf
b) transportul efectuat cu autovehicule destinate transportului de marf
c) orice deplasare efectuat pe drumurile publice
30.Cum se definete perioada de odihn zilnic normal?
a) perioada de odihn realizat pe timpul nopii, de cel puin 8 ore
b) intervalul nentrerupt de cel puin 11 ore de odihn
c) odihna realizat n dou intervale de timp, primul de cel puin 3 ore, iar al doilea de cel puin 6 ore
31.Care sunt datele pe care le nregistreaz n mod automat sau semiautomat aparatul tahograf?
a) distana parcurs de vehicul si viteza de deplasare a acestuia

b) durata orelor de conducere, pauzele i perioadele zilnice de odihn


c) timpii disponibili, precum si ali timpi de munc
32. Cnd poate fi scoas diagrama din aparatul tahograf?
a) la sfritul perioadei zilnice de lucru
b) oricnd vrea conductorul auto
c) n orice moment al zilei, n cazurile autorizate (control rutier, defectarea aparatului, schimbarea
vehiculului)
33.Se consider contravenie:
a) utilizarea tahografului fr avizul poliiei rutiere
b) conducerea unui vehicul dotat cu tahograf digital fr a utiliza cartela tahografic
c) conducerea unui vehicul dotat cu tahograf mecanic fr a utiliza diagram tahograf
34.Se consider contravenie:
a) nerespectarea prevederilor n vigoare, privind utilizarea unor cartele tahografice defecte sau
expirate
b) nerespectarea prevederilor privind utilizarea unor diagrame tahografice murdare
c) utilizarea tahografului digital, dac acesta nu este prevzut cu GPS

Categoria E
1.Care dintre condiiile de mai jos trebuie s le ndeplineasc o remorc, pentru a putea fi tractat pe
un drum public?
a) s aib n fa i n spate numere de nmatriculare,
b) s fie prevzut cu sistem de frnare inerial sau cu cele dou sistem de frnare ca ale vehiculului
trgtor
c) s fie prevzut n partea din spate cu acelai sistem de iluminare-semnalizare ca i cel al
autovehiculului trgtor
2.Remorcile grele ale autocamioanelor pot fi tractate pe drumurile publice, numai dac sunt echipate
cu:
a) sistem de frnare acionat de la frna de serviciu a autovehiculului trgtor
b) sistem de frnare hidraulic
c) sistem de frnare inerial
3.n ce condiii se poate remorca un autovehicul care are instalaia de iluminare-semnalizare defect?
a) dac se pun n funciune luminile de avarie ale vehiculului remorcat
b) dac se asigur cel puin funcionarea luminilor din partea stng a autovehiculului
c) dac deplasarea se face n timpul zilei, avnd un panou cu inscripia Fr semnalizare i
indicatorul Alte pericole! plasate pe vehiculul remorcat
4.Care dintre urmtoarele condiii trebuie ndeplinite n cazul remorcrii unui autovehicul cu defeciuni
la sistemul de frnare?
a) s se verifice dac bara de tractiune este omologat
b) la volanul autovehiculului remorcat s se gseasc un conductor cu permis de conducere valabil
pentru categoria din care face parte autovehiculul respectiv
c) remorcarea s se execute cu bar metalic cu o lungime de cel mult 4 m
5.n cazul remorcilor prevzute cu o singur conduct de legtur pentru frna de serviciu:
a) aceasta asigur alimentarea cu energie electric a remorcii
b) aceasta asigur alimentarea cu lichid de frn

c) aceasta asigur alimentarea cu aer sub presiune i frnarea remorcii n cazul ruperii dispozitivului
de tractare
6.Cte remorci poate tracta un autocamion?
a) o singur remorc
b) cel mult dou remorci
c) cel mult trei remorci
7.Ce obligaii avei, dac remorcai un autovehicul rmas n pan?
a) s comunicai conductorului vehiculului remorcat traseul de urmat
b) s circulai cu lumina de ntlnire aprins
c) s montai pe vehiculul remorcat indicatorul Alte pericole!
8.Care dintre condiiile de mai jos trebuie s le ndeplineasc o remorc, pentru a putea fi tractat pe
un drum public?
a) s fie prevzut cu sistem de frnare
b) s fie prevzut n partea din spate cu acelai sistem de iluminare-semnalizare ca i cel al
autovehiculului trgtor
c) s fie prevzut cu sistem de iluminare-semnalizare propriu
9.Ce condiii tehnice trebuie s ndeplineasc remorcile cu o greutate maxim autorizat care
depete 3500 kg?
a) s fie prevzute cu sistem de frnare comandat de frna de serviciu a autovehiculului trgtor
b) s fie prevzute cu dispozitiv de frnare inerial
c) s fie echipate cu dou sisteme de frnare de siguran
10.Ce obligaii avei, dac remorcai un autovehicul rmas n pan?
a) s v asigurai c bara de remorcare nu depete 4 m lungime
b) s v asigurai c bara de remorcare este destul de rigid
c) s v asigurai c bara de remorcare este destul de groas pentru a suporta sarcinile tractrii
11.Cum procedai dac remorca pe care o tractai a suferit o defeciune pe care nu o putei remedia pe
loc?
a) decuplai remorca, o asigurai cu frna de ajutor i v continuai drumul
b) decuplai remorca i anunai serviciul de depanare la numrul unic 112
c) scoatei remorca n afara prii carosabile
12.Ce condiii trebuie s ndeplineasc o remorc pentru a putea circula noaptea pe drumul public,
dac sistemul de lumini este avariat?
a) s aib n funciune, n partea stng, o lumin de poziie
b) s aib montate triunghiurilor reflectorizante
c) s aib montat n partea din spate panoul Fr semnalizare i indicatorul Alte pericole!
13.Care este rolul regulatorului de sarcin al unei remorci?
a) modific garda la sol a remorcii, n funcie de ncrctur
b) modific fora de frnare a autovehiculului trgtor, n funcie de ncrctura remorcii
c) modific presiunea n circuitul de frnare al remorcii, n funcie de ncrctura acesteia
14.Care dintre condiiile de mai jos trebuie ndeplinite pentru ca un autocamion s tracteze o remorc
pe drumul public?
a) ansamblul de vehicule s poate realiza raza minim de virare a autovehiculului trgtor
b) elementele care compun dispozitivul de cuplare s fie omologate i compatibile
c) vehiculele care compun ansamblul de vehicule s nu se ating la trecerea peste denivelri, la
efectuarea virajelor sau la schimbarea direciei de mers

15.Este permis ca un autocamion s remorcheze concomitent dou autoturisme pe drumul public?


a) nu
b) da
c) da, dac masa celor dou autoturisme nu depete 3500 kg
16.Ce obligaii are conductorul unui autocamion care este remorcat de un alt autovehicul?
a) s semnalizeze corespunztor semnalelor efectuate de conductorul autovehiculului trgtor
b) s pun n funciune luminile de ntlnire
c) s pun n funciune luminile de avarie
17.Este permis transportul persoanelor n remorci?
a) nu
b) da, dac remorca este special amenajat n acest scop
c) da, dac remorca este tractat de un vehicul special destinat acestui scop

CHESTIONARE MECANIC
1. Care din defectiunile prezentate mai jos determina functionarea motoarelor cu aprindere prin
compresie cu fum alb excesiv?
a) blocarea resortului injectorului;
b) avansul la injectie peste o limita normala;
c) arderea garniturii de chiulasa;
Varianta corecta c.
2. Consumul marit de combustibil poate fi determinat de:
a) patrunderea excesiva de impuritati in filtrul de aer;
b) infundarea jiclorului principal;
c) nivelul benzinei in camera de nivel constant este mediu;
Varianta corecta a.
3. Cum va dati seama ca a patruns apa in baia de ulei a motorului?
a) prin constatarea diminuarii nivelului apei in instalatia de climatizare;
b) prin aparitia pe joja de nivel a uleiului a unei spume de culoare galbuie;
c) atunci cand motorul incepe sa mearga cu intreruperi;
Varianta corecta b.
4. Faptul ca motorul "bate" si scoate mult fum este o defectiune, a instalatiei de alimentare a motorului
cu aprindere prin comprimare, determinata de:
a) desurubarea piulitelor conductelor de inalta presiune;
b) ruperea arcului de reglare a presiunii;
c) uzura injectorului;
Varianta corecta c.
5. Principalii factori care determina ancrasarea bujiilor sunt:
a) lichidul de racire nu mai incalzeste cilindrii;
b) patrunderile de ulei in camera de ardere;
c) amestecul combustibil prea bogat;
Variante corecte b, c.
6. Amestecul de carburant la motoarele cu aprindere prin compresie se formeaza in:
a) cilindrii motorului;
b) pompa de injectie;
c) galeria de admisie;
Varianta corecta a.
7. Ce poate cauza griparea pistonului unui element al pompei de injectie?
a) supraturarea motorului;
b) explozia carcasei pompei de injectie;
c) craparea arborelui cu came al pompei de injectie;

Varianta corecta a.
8. Ce urmari are blocarea termostatului in pozitia inchis?
a) fierberea lichidului din instalatia de racire;
b) arderea garniturii de chiulasa;
c) supraincalzirea motorului;
Variante corecte b, c.
9. Din ce cauza se produc rateurile in galeriile de admisie si evacuare?
a) existenta unor jocuri prea mici intre supape si culbutori;
b) racirea excesiva a motorului;
c) incalzirea excesiva a motorului;
Varianta corecta a.
10. Cum se executa decalaminarea unui injector infundat?
a) prin scuturare puternica de o bucata de lemn sau fier, urmata de fierberea injectorului intr-o baie de
apa distilata;
b) utilizarea unor diluanti concentrati;
c) prin inmuierea calaminei intr-o baie de motorina, urmata de curatarea acesteia cu o bucata de lemn;
Varianta corecta c.
11. Care este cauza cea mai frecventa care duce la arderea garniturii de chiulasa?
a) blocarea in pozitia "inchis" a termocuplului ventilatorului;
b) strangerea insuficienta a chiulasei;
c) blocarea robinetului ventilatorului;
Varianta corecta b.
12. Supapa de refulare a elementului pompei de injectie are drept scop principal:
a) impiedicarea reincarcarii surplusui de motorina, in pompa de injectie;
b) cresterea presiunii motorinei la sfarsitul injectiei;
c) impiedicarea picurarii motorinei din injector, la sfarsitul injectiei;
Varianta corecta c.
13. Ce semnifica raportul de compresie?
a) raportul dintre volumul cilindrului si volumul camerei de ardere;
b) raportul dintre volumul tuturor cilindrilor si volumul pistoanelor;
c) raportul dintre volumul camerei de ardere si volumul cilindrului;
Varianta corecta a.
14. Temperatura de regim la motoarele cu ardere interna este de:
a) 60C - 70C;
b) 80C - 90C;
c) 100C - 110C;
Varianta corecta b.
15. Daca se utilizeaza un combustibil insuficient filtrat, ce element al instalatiei de alimentare se
defecteaza in general primul?
a) se blocheaza supapele de refulare ale pompei de injectie;
b) se uzeaza axul cu came al pompei de injectie;
c) se infunda injectorul;
Varianta corecta c.
16. Uzura prematura a motorului este determinata de urmatoarea defectiune la instalatia de racire:
a) fisurarea unei pale de elice a ventilatorului;
b) blocarea in pozitia "deschis" a termostatului;
c) blocarea robinetului caloriferului de incalzirea a habitacului;
Varianta corecta b.
17. Ce are in componenta circuitul de inalta presiune al instalatiei de alimentare a motoarelor Diesel?
a) injectoare, pompa de injectie, conducte de legatura;
b) injectoare, pompa de alimentare, conducte de legatura;
c) filtre, pompa de injectie, pompa de alimentare;
Varianta corecta a.
18. Amestecarea uleiului cu apa este provocata de:

a) deteriorarea garniturilor de etansare a camasilor cilindrilor;


b) fisurarea pistoanelor blocului motor;
c) fisurarea blocului motor;
Varianta corecta a.
19. Unde este refulat surplusul de motorina de la injectoare?
a) in pompa de injectie;
b) in rezervor;
c) in pompa de alimentare;
Varianta corecta b.
20. Ce defectiuni apar din cauza suprasarcinii?
a) cresterea tensiunii la nivelul firelor de cord, iar in cele din urma ruperea lor;
b) deteriorarea benzii de rulare intr-un mod neuniform;
c) la anvelopele radiale, aparitia de fisuri circumferentiale deasupra talonului;
Variante corecte a, b, c.
21. Care este rolul termostatului?
a) realizeaza presiunea necesara circulatiei lichidului de racire;
b) regleaza si mentine temperatura lichidului de racire intre limitele necesare;
c) realizeaza racirea lichidului prin ventilatie;
Varianta corecta b.
22. Pompa de ulei este antrenata de:
a) pinionul de pe arborele cu came;
b) pinionul de pe arborele cotit;
c) coroana dintata a rotii colante;
Varianta corecta a.
23. Care este rolul carburatorului?
a) asigura patrunderea amestecului carburant in camerele de ardere si evacuare a gazelor arse;
b) asigura trimiterea benzinei necesare in camera de ardere;
c) asigura formarea amestecului carburant la toate regimurile de functionare a motorului;
Varianta corecta c.
24. Scaderea presiunii uleiului este cauzata de:
a) nivelul prea mare al uleiului in carter;
b) infundarea sorbului pompei de ulei;
c) folosirea unui ulei mult prea vascos;
Varianta corecta b.
25. Care din urmatoarele cauze determina scaderea puterii motorului?
a) infundarea tobei de evacuare;
b) descarcarea bateriei de acumulare;
c) defectarea conjunctorului-disjuctor;
Varianta corecta a.
26. Ce rol are mecanismul de distributie?
a) asigura formarea curentului electric in ruptor si distribuirea acestuia la bujii;
b) asigura uniformizarea mersului motorului prin acumularea surplusului de energie debitat de timpul
motor si utilizarea acesteia in ceilalti timpi;
c) asigura patrunderea amestecului carburant in cilindrii si evacuarea gazelor arse;
Varianta corecta c.
27. Care din urmatoarele defectiuni tehnice duc la patrunderea lubrifiantilor la saboti?
a) spargerea rulmentilor rotii;
b) deteriorarea garniturii simering de la axele planetare;
c) distanta prea mare dintre saboti si tamburi;
Varianta corecta b.
28. Care din urmatorii factori influenteaza spatiul de franare a autovehiculelor?
a) ecartamentul rotilor, viteza de reactie a soferului;
b) diametrul rotilor, viteza de circulatie, greutatea autovehiculului;
c) viteza de circulatie, aderenta pneurilor la sol, timpul de reactie a soferului;

Varianta corecta c.
29. Franarea autovehicului devine imposibila, la aparitia defectiunii urmatoare:
a) ruperea curelei de antrenare a compresorului;
b) uzura camelor de actionare a sabotilor;
c) uzura segmentilor pistoanelor compresorului;
Varianta corecta a.
30. Cand se considera ca autovehiculul merge in priza directa?
a) cand turatia arborelui cotit este mai mare decat turatia rotilor;
b) cand turatia arborelui cotit este egala cu tuatia arborelui secundar al cutiei de viteze;
c) cand turatia arborelui cotit este mai mica decat turatia rotilor;
Varianta corecta b.
31. Consumul de combustibil peste limita normala apare?
a) atunci cand conduceti prudent;
b) atunci cand schimbi tipul de combustibil folosit;
c) cand intervine dereglarea carburatiei;
Varianta corecta c.
32. Crestere exagerata a regimului termic de functionare a motorului este cauzata de:
a) dereglarea termostatului;
b) cureaua de antrenare a pompei de apa rupta;
c) temperatura ridicata a mediului ambiant;
Variante corecte a, b.
33. Care este rolul uleiului pentru motor?
a) de a apara motorul fata de infiltrarea amestecului carburant in baia de ulei;
b) de a scadea uzura motorului, prin crearea unui film rezistent de lubrifiant intre suprafetele pieselor
aflate in miscare;
c) acela de a demonta mai usor piesele motorului;
Varianta corecta b.
34. Ce constituie o calitate a uleiului de motor?
a) culorea;
b) vascozitatea;
c) punctul de congelare;
Varianta corecta c.
35. Fumul albastrui al esapamentului si prezenta calaminei pe suprafata bujiilor sunt cauzate de:
a) rularea obisnuita cu o viteza sub cea legala;
b) deteriorarea mecanismului motor (grup piston-cilindru);
c) folosirea unor bujii nepotrivite;
Varianta corecta b.
36. Ce cauze pot duce la cresterea nivelului de ulei in baia de ungere?
a) deplasarea obisnuita pe drumuri neasfaltate;
b) infiltrarea apei sau a combustibilului in baia de ulei;
c) dereglarea pompei de ulei;
Varianta corecta b.
37. Intretinerea sistemului de ungere se face:
a) prin controlarea si completarea uleiului in baie;
b) prin schimbarea uleiului dupa ce i-a expirat termenul de utilizare;
c) prin desfundarea deschizaturilor de aerisire ale radiatorului;
Variante corecte a, b.
38. Temperatura lichidului de racire care asigura performanta maxima si uzura minima a motorului este
situata intre:
a) 100-130C;
b) 90-95 C;
c) 10-25 C;
Varianta corecta b.
39. Defectiunea instalatiei de racire a motorului cea mai des intalnita este:

a) patinarea ambreajului;
b) largirea sau ruperea curelei de antrenare a pompei de apa si a ventilatorului;
c) infundarea prizei de aer ce alimenteaza ventilatorul;
Varianta corecta b.
40. Circulatia frecventa cu termostatul defect, implicit, cu o temperatura a lichidului de racire sub 60C
poate duce:
a) la blocarea pompei de apa;
b) la imposibilitatea incalzirii habitaclului;
c) la un consum marit de combustibil;
Varianta corecta c.
41. Din ce cauze se aprinde lumina "martor" de la bord, care semnalizeaza functionarea generatorului
de curent?
a) rotorului pompei de apa gripat;
b) acumulatorilor ce przinta scurgeri de electrolit;
c) ruperii curelei de antrenare a ventilatorului, a alternatorului si a pompei de apa;
Varianta corecta c.
42. Care sunt masurile de precautie ce trebuiesc luate la intrebuintarea solutiei antigel?
a) nu trebuie combinata cu apa, deoarece degaja multa caldura;
b) nu se va lua nici o masura, intrucat lichidul respectiv nu este daunator;
c) se va evita contactul cu solutia antigel, intrucat este toxica;
Varianta corecta c.
43. De ce reguli trebuie sa tii cont la folosirea pe termen lung a solutiilor antigel:
a) urmarirea culorii lichidului antigel din vasul de expansiune;
b) verificarea constanta a nivelului optim al lichidului din vasul de expansiune;
c) dupa maxim trei ani solutia antigel trebuie complet inlocuita, indiferent ca densitatea acesteia
corespunde cerintelor;
Varianta corecta c.
44. Cum iti dai seama ca bateria de acumulatori este descarcata?
a) atunci cand actionezi claxonul, acesta emite un sunet slab, intrerupt;
b) aprinzand farurile constati ca intensitatea acestora scade progresiv;
c) demontand bateria, sesizezi ca aceasta este mai usoara decat de obicei;
Variante corecte a, b.
45. Cum se numeste fenomenul cu care te confrunci atunci cand intrerupand contactul electric motorul
continua sa functioneze?
a) autoaprindere;
b) calare;
c) detonatie;
Varianta corecta a.
46. Stricarea ambreiajului este cauzata in cele mai multe cazuri de una din urmatoarele deprinderi
gresite ale soferilor:
a) mentinerea pedalei de ambreiaj apasata, in timp ce asteapta la semafor ;
b) rularea cu jocuri mari la pedala de ambreiaj sau mecanismul de directie;
c) aducerea schimbatorului de viteze in punctul mort ;
Varianta corecta a.
47. Atunci cand efortoul depus pentru actionarea volanului este prea mare decat in mod normal trebuie
sa verifici:
a) presiunea in pneurile din fata;
b) cum este prins volanul pe axul sau;
c) presiuna in pneuriledin spate;
Varianta corecta a.
48. Uzura permanenta a pneurilor din fata este cauzata in special de:
a) fenomenul apare doar la masinile cu tractiunea pe spate;
b) dereglarea geometriei directiei;
c) rularea frecventa cu viteza redusa;

Varianta corecta b.
49. Atunci cand apar defectiuni tehnice ale mecanismului de directie, ce trebuie sa faci?
a) sa te adresezi doar atelierelor specializate, care au personal calificat;
b) sa ceri ajutorul unor cunostinte care au mai intalnit astfel de situatii;
c) sa continui rularea, deoarece defectiunea se datoreaza starii drumului;
Varianta corecta a.
50. Neeliberarea completa a franei de stationare poate provoca:
a) zgomot in zona manetei franei de mana;
b) incalzirea exagerata a butucilor rotilor din spate;
c) un consum suplimentar de carburant;
Variante corecte b, c.
51. Efortul mai mare depus la apsarea pedalei de frana indica:
a) griparea cilindrilor receptori si a pistonaselor;
b) absenta lichidului din instalatia de franare;
c) frangerea cablului franei de stationare;
Varianta corecta a.
52. Cursa libera a pedalei de frana, mai mica decat cea obisnuita semnaleaza:
a) blocarea pedalei de frana;
b) un joc insuficient intre saboti si tamburi (discuri);
c) scurgeri de lichid pe la garnituri;
Varianta corecta b.
53. Care sunt criteriile de evlauare a eficacitatii franelor?
a) spatiul de franare;
b) forma pedalei;
c) lungimea urmei de franare imprimata pe carosabil;
Varianta corecta a.
54. Durata de serviciu a pneurilor este influentata cel mai mult de:
a) starea tehnica a franei;
b) temperatura mediului inconjurator;
c) presiunea;
Varianta corecta c.
55. Presiunea in pneuri se masoara:
a) inaintea de a pleca la drum, cand pneurile sunt reci;
b) cand observam ca masina este aplecata intr-o parte;
c) dupa parcurgerea a cel putin patru sute sau cinci sute de kilometri, cand pneurile sunt calde;
Variante corecte a.
56. Care este rolul ambreajului?
a) conduce la marirea turatiei motorului, in functie de sarcina transportata;
b) executa cuplare progresiva si decuplarea motorului de restul transmisiei;
c) garanteaza viteze diferite ale rotilor motoare la parcurgerea curbelor;
Varianta corecta b.
57. Care sunt organele mobile ale mecanismului motor?
a) rotile directoare si rotile tractoare;
b) blocul motor, cilindrii si chiulasa;
c) pistonul, segmentii, boltul, biela, arborele cotit si volantul;
Varianta corecta c.
58. Care este rolul cutiei de viteze?
a) acela de a transmite puterea la roti;
b) permite mersul inapoi, fara a inversa sensul de rotatie a motorului;
c) de a stationa cu motorul in functiune;
Variante corecte a, b, c.
59. Motorul Diesel al unui autoturism emite fum excesiv din cauza:
a) absentei combustibilului;
b) defectiunilor la instalatia de injectie;

c) busonului rezervorului inchis la maxim;


Varianta corecta b.
60. Carei instalatii ii apartine termostatul:
a) instalatiei de racire;
b) instalatiei de ungere;
c) instalatiei de alimentare;
Varianta corecta a.
61. Criteriul de alegere al benzinei pentru motoarele cu aprindere prin scanteie este:
a) consistenta si culoarea;
b) cifra octanica (CO);
c) cifra catanica (CC);
Varianta corecta b.
62. Care sunt cauzele care determina poluarea mediului ambiant de catre autovehicule?
a) rularea cu viteza redusa, fara motiv;
b) arderea incompleta si defectuoasa a combustibilului;
c) disfunctionalitatea filtrului de benzina sau motorina;
Varianta corecta b.
63. Ce reprezinta simbolurile EURO I, EURO II, EURO III si EURO IV?
a) standardele de poluare din UE;
b) incadrarea in anumite norme de consum a autovehicolelor;
c) parametrii tehnici de provenienta a unor vehicule din UE;
Varianta corecta a.
64. Fumul de culoare albastra emis de esapament indica:
a) astuparea partiala a tobei de esapament;
b) folosirea unui combustibil colorat;
c) un consum excesiv de ulei;
Varianta corecta c.
65. Fumul de culoare neagra emis de esapament indica:
a) un consum mare de ulei;
b) un consum prea mare de combustibil;
c) deteriorarea supapelor de evacuare;
Varianta corecta b.
66. Atunci cand conduci un autovehicul actionat de un motor cu aprindere prin scanteie, dotat cu
catalizator (dispozitiv anti poluant), ce benzine trebuie sa folosesti?
a) toate tipurile de benzine cu cifra octanica peste 90;
b) doar benzine aditivate cu tetraetil de plumb;
c) numai benzine fara plumb;
Varianta corecta c.
67. Ce rol are catalizatorul?
a) de a garanta depoluarea atmosferica, prin arderea completa a gazelor de evacuare;
b) de a filtra carburantul inainte de a-l pulveriza in cilindri;
c) de a usura arderea amestecului carburant in cilindrii motorului;
Varianta corecta a.
68. Cu ajutorul carui instrument se face controlul nivelului din baie?
a) folosind manometrul de la bord;
b) utilizand joja (o tija metalica) care trebuie introdusa in blocul motor;
c) folosind turometrul de la bord;
Varianta corecta b.
69. Nivelul corect al uleiului din baie trebuie sa fie:
a) cu un centimetru peste nivelul MAX (maxim);
b) cu un centimetru sub reperul MIN (minim0;
c) la orice nivel insemnat pe joja de ulei (intre reperele MIN-MAX).;
Varianta corecta c.
70. Uleiul si elementul filtrant se schimba:

a) respectand intervalul de timp stabilit de constructor;


b) odata la 3 ani;
c) odata la cinci ani;
Varianta corecta a.
71. Ce rol joaca ABS-ul (dispozitivul antiblocare)?
a) previne blocarea rotilor in timpul franarii, indiferent de starea carosabilului;
b) in caz de ciocnire cu un obstacol asigura rotile directoare contra blocarii;
c) previne deplasarea accidentala a vehiculului parcat, prin montarea cate unui ABS la fiecare roata;
Varianta corecta a.
72. Ce semnifica cuvantul TUBELESS inscriptionat pe anvelopa?
a) sectiunea pneului are forma tubulara;
b) anvelopa poate functiona fara camera de aer;
c) anvelopa este destinata folosirii pe vreme nefvorabila;
Varianta corecta b.
73. Care este cauza incalzirii excesive a pneurilor?
a) presiune insuficienta in pneuri;
b) rularea cu viteza excesiva, timp indelungat;
c) supraincarcalzirea masinii;
Variante corecte a, c.
74. Care este cauza uzurii anormale a unuia dintre pneuri?
a) deplasarea nejustificata cu viteza redusa;
b) dereglarea sistemului de directie si de franare;
c) caracteristicile drumului public;
Varianta corecta b.
75. Uzura pneurilor creste foarte mult:
a) la demarari si franari intense, rezultatul ale unui stil agresiv de conducere;
b) la rularea masinii pe timp nefavorabil;
c) cand se conduce preventiv-defensiv;
Varianta corecta a.
76. AIRBEGUL (sau perna de aer) asigura:
a) amortizarea rapida a trepidatiilor cauzate de denivelarile drumurilor publice;
b) posibilitatea sofatului relaxant, sprijinind capul de aceasta;
c) un plus de protectie oferit persoanelor din masina, in cazul unui impact puternic al autoturismului;
Varianta corecta c.
77. Obligatia de a efectua inspectiile tehnice periodice, precum si a respectarii periodicitatii acestora ii
revine:
a) posesorului legal al autoturismului;
b) Registrului Auto Roman (RAR);
c) Service-urilor;
Varianta corecta a.
78. Nu este obligatoriu echipamentul de franare la remorcile cu masa totala maxima autorizata:
a) sub 300 kg;
b) peste 750 kg;
c) sub 750 kg;
Varianta corecta c.
79. Intimpul franrii masinii, modul de control electronic ABS, in situatia unui inceput de blocaj al uneia
sau al mai multor roti permite:
a) o incarcare mai buna a rotilor;
b) stapanirea directiei volanului si implicit a autovehiculului;
c) o derapare controlata;
Varianta corecta b.
80. Ce reprezinta sistemul de franare A. B. S (Anti-lok Breaking System)?
a) un sistem ce asigura mentinerea unei viteze constante;
b) un sistem ce nu permite blocarea rotilor in timpul franarii autovehiculelor;

c) un sistem care blocheaza rotilor motoare, la patinarea acestora;


Varianta corecta b.
81. Vibratiile la volan pot fi cauzate de:
a) o presiune in pneuri este superiara celei recomandate de constructor;
b) explozia unui pneu;
c) pneuri neechilibrate sau umflate insuficient;
Varianta corecta c.
82. Bateria de acumulatori are rolul de a:
a) alimenta consumatorii (masinii) cu energie electrica;
b) asigura functionarea instalatiei de aprindere;
c) raci lichidul de franare;
Varianta corecta a.
83. Ce functie are termostatul?
a) la anumite temperaturi deschide si inchide circuitul de racire;
b) asigura pornirea rapida a motorului la temperaturi scazute;
c) asigura functionarea instalatiei de racire;
Varianta corecta a.
84. Ai fost nevoit sa montezi roata de rezerva, dupa o pana de cauciuc. De ce trebuie sa tii cont la
continuarea drumului?
a) sa nu sofezi utilizand roata de rezerva, mai mult decat este nevoie;
b) sa conduci cu o viteza superioara celei de 90 km/h;
c) sa nu iei persoane de ocazie in masina;
Varianta corecta a.
85. Din ce cauza se poate bloca o roata in timpul mersului?
a) uzura accentuata a sabotilor;
b) ovalizarea tamburului;
c) griparea rulmentilor;
Varianta corecta c.
86. Din ce cauze ar putea trage masina constant intr-o parte?
a) geometria incorecta a rotilor;
b) aveti in masina mai multi pasageri pe o parte, decat pe partea cealalta;
c) viteza mica;
Varianta corecta a.
87. Cursa pedalei de frana este lunga atunci cand o actionezi o sigura data, iar cand o actionezi de
repetate ori, cursa pedalei se scurteaza. Ce trebuie sa faci intr-o astfel de situatie?
a) repari frana intr-un service autorizat;
b) actionezi frana de mai multe ori;
c) nu trebuie sa faci nimic, acesta fiind modul firesc de functionare a franei;
Varianta corecta a.
88. Atunci cand pe rotile unei osii, eficienta franarii este vizibil diferita, ce se poate intampla:
a) autoturismul isi mentine directia de deplasare, in ciuda acestui incovenient;
b) autovehiculul poate derapa in lateral;
c) viteza de deplasare se reduce;
Varianta corecta b.

CHESTIONAR MECANIC
1. Care poate fi motivul ncalzirii excesive a motorului?
a) blocarea termostatului n pozitia nchis
b) ruperea curelei de antrenare a ventilatorului sau pompei de apa
c) blocarea termostatului n pozitia deschis

2. Care poate fi motivul ncalzirii excesive a motorului?


a) blocarea termostatului n pozitia nchis
b) temperatura ridicata a aerului, vara
c) temperatura scazuta a aerului, iarna
3. Care motiv determina consum marit de carburant?
a) dereglarea carburatiei sau a sistemului de injectie a carburantului
b) conducerea ecologica
c) folosirea unui carburant ecologic
4. Uleiul din motor are rolul:
a) de a unge piesele n miscare ale acestuia, prin formarea unei pelicule de lubrifiant pe suprafata
acestora;
b) de a proteja motorul de rugina
c) de a asigura montarea usoara a motorului
5. Uleiul de motor este caracterizat prin:
a) culoare
b) temperatura
c) vscozitate si onctuozitate
6. Emisia de fum albastru a autovehiculelor se datoreaza:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
7. Emisia de fum negru a autovehiculelor se datoreaza:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
8. Calamina depusa pe electrozii bujiilor indica:
a) consumului exagerat de ulei, datorita uzurii motorului
b) amestecului carburant prea bogat
c) patrunderii carburantului n baia de ulei
9. Cresterea nivelului uleiului din baia de ulei a motorului se datoreaza:
a) defectarii pompei de ulei
b) defectarii pompei de apa
c) patrunderii carburantului sau a lichidului de racire n baia de ulei
10. Cnd trebuie schimbat lichidul antigel?
a) n fiecare an
b) o data la trei ani
c) niciodata
11. Ce se urmareste la lucrul cu solutia antigel?
a) evitarea diluarii acesteia cu apa
b) evitarea agitarii acesteia, pentru ca poate exploda
c) evitarea contactului cu aceasta pentru ca este toxica
12. Ce defectiune poate determina aprinderea lampii martor a nivelului ncarcarii acumulatorului de pe
tabloul de bord?
a) defectarea pompei de ulei

b) defectarea pompei de apa


c) ruperea curelei de actionare a alternatorului
13. Blocarea termostatului n pozitia deschis conduce la:
a) fierberea lichidului de racire
b) pierderea lichidului de racire
c) consum marit de combustibil, deoarece motorul nu atinge temperatura normala de functionare
14. Care este temperatura de regim normala a lichidului de racire?
a) 60 - 70 grade Celsius
b) 90 - 95 grade Celsius
c) 110 - 120 grade Celsius
15. Defectiunea cea mai frecventa a sistemului de racire cu lichid este:
a) ruperea ventilatorului
b) ruperea sau tensionarea necorespunzatoare a curelei de actionare a ventilatorului sau pompei de
apa
c) defectarea radiatorului
16. Ventilatorul instalatiei de racire cu lichid poate fi actionat:
a) mecanic, prin curea, de catre motor
b) electric, prin termocontact si motor electric
c) hidraulic
17. Sistemul de ungere poate fi ntretinut prin:
a) schimbarea periodica a uleiului
b) verificarea si completarea nivelului uleiului
c) spalarea radiatorului
18. Bateria de acumulatoare este descarcata daca:
a) la aprinderea farurilor, lumina acestora slabeste progresiv
b) la actionarea claxonului, acesta emite un sunet slab sau nu functioneaza
c) este mai usoara ca de obicei
19. Carui fenomen se datoreaza functionarea n continuare a motorului dupa ntreruperea contactului?
a) autoaprinderii
b) calarii
c) griparii
20. Autoaprinderea, n cazul motoarelor care functioneaza cu benzina, se poate datora:
a) reglarii gresite a aprinderii
b) utilizarii unui carburant cu cifra octanica inferioara celei recomandate
c) utilizarii unui carburant cu cifra octanica superioara celei recomandate
21. Benzinelor le este caracteristic:
a) culoarea
b) cifra octanica
c) cifra cetanica
22. Motorinelor le este caracteristica:
a) culoarea
b) cifra octanica
c) cifra cetanica
23. Motoarele cu aprindere prin comprimare (MAC sau Diesel) utilizeaza drept carburant:

a) benzina
b) motorina
c) uleiul de motor
24. Motoarele cu aprindere prin scnteie (MAS sau motoare Otto) utilizeaza drept carburant:
a) benzina
b) motorina
c) uleiul de motor
25. Blocarea motorului datorita cresterii excesive a temperaturii se numeste:
a) gripare
b) detonatie
c) calare
26. Blocarea motorului datorita lipsei ungerii se numeste:
a) gripare
b) detonatie
c) calare
27. Mecanismul mobil al motorului este alcatuit din:
a) piston, bolt, biela, arbore cotit
b) supapa, bolt, arbore cu came
c) carburator, toba de esapament
28. Supapele motorului n patru timpi sunt actionate de:
a) arborele de distributie
b) axul cardanic
c) axul compresorului
29. Ambreiajul are rolul:
a) de a cupla sau decupla progresiv motorul de restul transmisiei
b) de a asigura posibilitatea efectuarii virajelor
c) de a asigura o turatie constanta motorului.
30. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) actionarea ndelungata a pedalei de ambreiaj, la opriri mai lungi, cu motorul pornit
b) rularea cu viteze ridicate
c) rularea frecventa cu levierul schimbatorului de viteze scos la punctul mort
31. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) patinarea acestuia la turatii ridicate ale motorului
b) rularea cu viteze reduse
c) rularea frecventa cu motorul oprit
32. Defectarea frecventa a ambreiajului poate fi determinata de:
a) porniri de pe loc cu sarcini mari, care necesita turarea motorului si patinarea ndelungata a
ambreiajului
b) rularea pe autostrada
c) utilizarea de carburanti necorespunzatori
33. Care dintre motivele enumerate mai jos poate determina actionarea greoaie a volanului?
a) presiune prea mare n rotile din fata
b) presiune prea mica n rotile din fata
c) presiune prea mare n rotile din spate

34. Care poate fi cauza uzurii premature a pneurilor rotilor din fata?
a) deplasarea cu viteze reduse
b) actionarea volanului pe loc
c) reglarea defectuoasa sistemului de directie
35. Cum se procedeaza pentru repararea defectiunilor sistemului de directie?
a) se remediaza numai n ateliere autorizate
b) se apeleaza la o cunostinta care se pricepe la masini
c) acestea nu se repara, deoarece nu prezinta pericol
36. Jocul mare la volan poate fi determinat de :
a) uzura axului volanului
b) uzura pneurilor
c) uzura bieletelor de directie
37. Eliberarea incompleta a frnei de mna determina:
a) economie de carburant
b) consum suplimentar de carburant
c) ncalzirea butucilor rotilor pe care actioneaza frna de mna
38. Efortul mare solicitat la actionarea pedalei de frna poate avea drept cauze:
a) prezenta aerului n instalatie
b) griparea pistonaselor de frna ai cilindrilor receptori
c) blocarea cablului frnei de mna
39. O cursa libera mare a pedalei de frna poate fi determinata de :
a) joc prea mare ntre saboti si tambur
b) ruperea arcului de readucere a sabotilor
c) pierederea lichidului de frnare
40. O cursa libera mica a pedalei de frna poate fi determinata de:
a) pierederea lichidului de frnare
b) ruperea arcului de readucere a sabotilor
c) joc prea mic ntre saboti si tambur
41. Frna functioneaza eficient daca:
a) spatiul de frnare este ct mai mic
b) urma de frnare vizibila pe carosabil este scurta
c) pedala are cursa mare
42. Durata de serviciu a pneurilor este influentata n principal de :
a) starea sistemului de frnare
b) temperatura
c) presiunea din pneuri
43. Presiunea din pneuri se masoara:
a) la rece, dupa o perioada de stationare
b) la cald, dupa rulare
c) cu vehiculul ncarcat
44. Care este rolul cutiei de viteze?
a) permite alegerea unor rapoarte de transmitere convenabile ntre motor si roata, inclusiv scoaterea la
punctul mort;
b) asigura mersul napoi fara a inversa sensul de rotatie al motorului

c) asigura transmiterea momentului motor de la motor la roti


45. Fumul negru emis de motoarele Diesel se datoreaza:
a) nfundarii tobei de esapament
b) culorii combustibilului
c) defectiunilor sistemului de injectie
46. Termostatul este parte componenta a instalatiei de:
a) racire
b) ungere
c) aer conditionat
47. Daca pe rotile aceleiasi osii eficienta frnei este diferita, atunci:
a) dupa frnare rotile ramn blocate
b) la frnare vehiculul poate derapa lateral
c) acest lucru nu afecteaza tinuta de drum
48. Blocarea rotii n timpul rularii poate fi cauzata de:
a) griparea rulmentilor rotii respective
b) uzurii garniturilor de frnare
c) ovalizarea tamburului
49. Care dintre caracteristicile enumerate mai jos pot fi caracteristice frnei?
a) promptitudine
b) fidelitate
c) declivitate
50. Observati ca la actionarea frnei aceasta trebuie apasata de mai multe ori pentru a fi eficace. Ce
masuri luati?
a) circulati fara a tine cont de acest fenomen
b) reparati frna la un atelier specializat
c) rugati un cunoscut care se pricepe sa o repare
51. Care poarte fi cauza faptului ca volanul trage ntr-o parte?
a) ncarcatura dispusa asimetric
b) geometria rotilor directoare gresit regalata
c) presiunea prea mica din pneuri
52. Care poarte fi cauza faptului ca volanul trage ntr-o parte?
a) presiunea prea mare din pneurile rotilor din fata
b) presiunea inegala din pneurile rotilor din fata
c) presiunea prea mica din pneurile rotilor din fata
53. La utilizarea rotii de rezerva de tip subire (de urgen), se va circula cu o viteza maxima de:
a) 50 km/h
b) 60 km/h
c) 80 km/h
54. Roata de rezerva de dimensiuni normale se va utiliza:
a) doar la viteze reduse
b) doar n cazul permutarii rotilor
c) doar att ct este strict necesar
55. Vibratia volanului poate fi cauzata de:
a) neechilibrarea rotilor din fata

b) presiunea prea mare din pneurile rotilor din fata


c) neechilibrarea volanului
56. Bateria de acumulatoare are rolul:
a) de a actiona pompa de apa
b) de a actiona sistemul de ungere
c) de a asigura curent electric consumatorilor, atunci cnd motorul este oprit
57. Termostatul are rolul:
a) de a asigura racirea uleiului motor
b) de a asigura racirea habitaclului
c) de a mentine constanta temperatura motorului
58. Termostatul permite:
a) deschiderea si nchiderea circuitului aerului din motor
b) deschiderea si nchiderea circuitului lichidului de racire, ntre motor si radiator
c) deschiderea si nchiderea circuitului uleiului motor
59. Sistemul ABS permite:
a) blocarea diferentialului
b) blocarea usilor
c) pastrarea controlului asupra directiei n timpul frnarii
60. Sistemul ABS:
a) previne blocarea totala a rotilor la frnare
b) asigura blocarea totala a rotilor la frnare
c) asigura controlul tractiunii
61. Ce asigura sistemul ESP (Electronic Stability Program)?
a) controlul asupra tractiunii
b) controlul asupra frnelor
c) controlul asupra diferentialului
62. Frna de serviciu asigura:
a) imobilizarea vehiculului atunci cnd acesta sta pe loc
b) reducerea vitezei sau oprirea vehiculului, sigur, rapid si eficace
c) frnare rotilor motoare
63. Inspectia tehnica periodica (ITP) se efectueaza:
a) la ARR (Autoritatea Rutiera Romna)
b) la RAR (Registrul Auto Romn)
c) la statiile autorizate n acest sens
64. Inspectia tehnica periodica (ITP) se efectueaza:
a) dupa reparatii capitale
b) la intervalele prevazute de lege
c) lunar
65. Airbag-ul (perna de aer) are rolul:
a) de a asigura suspensia vehiculului
b) de a asigura protectia n caz de impact frontal sau lateral
c) de a sigura protectia n caz de impact din spate (telescopaj)
66. Tetierele au rolul:
a) de a asigura sprijin bratelor

b) de a asigura protectia n caz de impact frontal sau lateral


c) de a sigura protectia coloanei cervicale n caz de impact din spate (telescopaj)
67. Cifra octanica a benzinei utilizate la motoarele cu aprindere prin scnteie se alege n functie de:
a) raportul de transmitere
b) raportul final
c) raportul de compresie
68. Normele Euro 1,2,3,4 etc. reprezinta:
a) norme de consum
b) norme de poluare
c) norme de confort
69. Arderea incompleta a carburantului determina:
a) poluare suplimentara
b) consum suplimentar
c) uzura suplimentara
70. Ce fel de benzina se foloseste la motoarele dotate cu catalizator?
a) benzina aditivata
b) benzina cu cifra octanica scazuta
c) benzina fara plumb
71. Nivelul uleiului din baie se controleaza de regula cu:
a) manometrul de ulei
b) termometrul de ulei
c) joja
72. Cnd se considera ca nivelul uleiului din baie este corect?
a) cnd este peste gradatia MAX a jojei
b) cnd este sub gradatia MIN a jojei
c) cnd este ntre gradatia MIN si cea MAX a jojei
73. Care este nivelul corect al electrolitului din bateria de acumulatoare?
a) 1 mm peste nivelul placilor
b) 1 cm peste nivelul placilor
c) 10 cm peste nivelul placilor
74. La ce intervale se schimba uleiul de motor si filtrul de ulei?
a) anual
b) lunar
c) la intervalele recomandate de producatorul vehiculului
75. Expresia Tubeless de pe pneurile vehiculului desemneaza:
a) anvelope de iarna
b) anvelope fara camera
c) anvelope de curse
76. Care poate fi cauza ncalzirii accentuate a pneurilor?
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) suprancarcarea vehiculului
c) presiunea prea mica
77. Uzura diferita a pneurilor de pe aceeasi punte poate avea drept cauza:
a) deplasarea cu viteze ridicate

b) ncarcarea asimetrica a vehiculului


c) defectiuni ale sistemului de frnare sau reglaj defectuos al directiei
78. Uzura pneurilor se accentueaza din cauza:
a) deplasarii cu frnari si accelerari bruste (stil agresiv de conducere)
b) deplasarii cu viteze constante (stil preventiv de conducere)
c) deplasarii pe drumuri cu piatra cubica
79. Mentinerea piciorului pe pedala de ambreiaj dupa eliberarea acesteia provoaca uzura:
a) rulmentilor rotilor motrice
b) rulmentului de presiune
c) rulmentilor alternatorului
80. Din care parte a jantei se ncepe montarea anvelopei?
a) de lnga valva
b) din partea opusa valvei
c) din oricare parte
81. La actionarea pedalei de frna aceasta pulseaza ritmic. Care poate fi cauza?
a) uzura sabotilor de frna
b) fierberea lichidului de frna
c) ovalizarea tamburilor de frna
82. Cum veti frna pe un drum alunecos, daca vehiculul nu dispune de ABS?
a) fin, cu mai multe eliberari ale pedalei de frna
b) cu o singura apasare energica a pedalei de frna
c) cu mai multe apasari energice ale pedalei de frna
83. La actionarea pedalei de frna a unei instalatii hidraulice, aceasta este elastica, ntarinduse doar
dupa apasari repetate. Care este cauza?
a) cuplajul compresorului patineaza
b) garniturile de frnare sunt murdare
c) existenta aerului n instalatie
84. Ce mpiedica sistemul ABS?
a) patinarea rotilor sub sarcina
b) deraparea vehiculului n viraj
c) blocarea rotilor la frnare
85. Care poate fi cauza ncalzirii tamburului de frna al sistemelor de frnare hidraulice?
a) garnituri de frnare uzate
b) sabotii se afla prea departe de tambur
c) arcul de readucere a sabotilor de frnare este rupt
86. Care este cauza ncalzirii excesive a anvelopelor?
a) presiunea prea mare din anvelopa
b) presiunea prea mica din anvelopa
c) rularea cu viteza excesiva
87. Ce cauzeaza aparitia taieturilor pe suprafata de rulare a anvelopei, a crapaturilor n canalele
profilului?
a) rularea cu viteza mare
b) rularea cu presiune mai mica dect cea prescrisa n anvelope
c) dezechilibrarea rotii

88. De pe care parte a jantei se ncepe demontarea anvelopei?


a) de lnga valva
b) de pe partea opusa valvei
c) de pe oricare parte
89. Care poate fi cauza descarcarii acumulatorului electric?
a) folosirea frecventa a demarorului
b) reglajul defectuos al releului de ncarcare
c) mersul cu viteze ridicate
90. n timp ce conduceti autoturismul sesizati ca volanul trage ntr-o parte. Care poate fi cauza?
a) presiune diferita n pneurile din fata
b) reglajul defectuos al geometriei rotilor directoare
c) vnt lateral puternic
91. Uzura neuniforma, n pete a suprafetei de rulare a pneurilor este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) presiunea din pneuri prea scazuta
c) uzura amortizoarelor telescopice
92. Uzura uniforma a pneurilor pe mijlocul suprafetei de rulare este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) presiunea din pneuri prea scazuta
c) presiunea din pneuri prea ridicata.
93. Uzura uniforma a pneurilor la marginile suprafetei de rulare este cauzata de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) presiunea din pneuri prea scazuta
c) presiunea din pneuri prea ridicata
94. Consumul ridicat de combustibil si implicit conducerea neecologica sunt favorizate de:
a) deplasarea cu viteze ridicate
b) folosirea permanenta a instalatiei de aer conditionat a vehiculului
c) rularea cu geamurile deschise
95. Cum se realizeaza aprinderea combustibilului la motoarele alimentate cu benzina?
a) cu bujii incandescente
b) cu bujii cu scnteie
c) prin compresiune
96. Cum se realizeaza aprinderea combustibilului la motoarele Diesel?
a) cu bujii incandescente
b) cu bujii cu scnteie
c) prin compresiune
97. Pe ce tip de anvelope se inscriptioneaza literele M+S?
a) pe anvelopele all-season (pentru toate anotimpurile)
b) pe anvelopele de iarna
c) pe anvelopele de vara
98. Ce tip de conducere favorizeaza conducerea ecologica?
a) conducerea cu viteze mari
b) conducerea cu viteza legala, fara accelerari intense
c) conducerea la turatii mari ale motorului

99. Folosirea instalatiei de aer conditionat a autovehiculului:


a) creste consumul de carburant
b) scade consumul de carburant
c) nu influenteaza consumul de carburant
100. Ce tip de benzina favorizeaza conducerea ecologica?
a) benzina aditivata cu tetraetil de plumb
b) benzina cu cifra octanica ridicata
c) benzina fara plumb
101. Ce tip de benzina se foloseste la autoturismele dotate cu catalizator?
a) benzina aditivata cu tetraetil de plumb
b) benzina cu cifra octanica scazuta
c) benzina fara plumb
102. Un motor cu aprindere prin scnteie cu raport de compresie ridicat impune folosirea unei benzine:
a) cu cifra octanica ridicata
b) cu cifra octanica scazuta
c) lipsite de aditivi
103. Ce reprezinta cifra octanica a benzinei?
a) gradul de puritate al combustibilului
b) un raport etalon dintre izooctan si heptan
c) cantitatea de izooctan din benzina
104. Catalizatorul autoturismului are rolul de a:
a) mbunatati performantele dinamice ale vehiculului
b) reduce emisiile poluante
c) reduce consumul de ulei
105. Compresorul instalatiei de aer conditionat a autoturismului este actionat :
a) mecanic, de catre motorul autovehiculului
b) electric, de catre demaror sau alt motor electric
c) electric, de catre alternator
106. Instalatia de aer conditionat:
a) ncalzeste aerul din habitaclu
b) raceste aerul din habitaclu
c) nu modifica temperatura din habitaclu
107. Cum sunt de regula rotile directoare ale autoturismelor cu tractiunea pe rotile din fata?
a) divergente sau paralele
b) convergente sau paralele
c) convergente
108. Cum sunt de regula rotile directoare ale autoturismelor cu tractiunea pe rotile din spate?
a) divergente
b) divergente sau paralele
c) convergente sau paralele
109 . Din ce se compune elementul ABS al sistemului de franare al vehiculului?
a) o unitate centrala electronica
b) senzori de viteza pentru fiecare roata

c) valve hidraulice pe circuitul de franare


110. Din ce cauza fluiera strident pneurile la viraje si franari?
a) a dereglarii unghiurilor de cadere si de convergenta a rotilor directoare
b) a strangerii excesive a articulatiilor mecanismului de directie
c) a presiunii mari in interiorul pneurilor
111. n ce situatie functioneaza cu zgomot pompa unui servomecanism hidraulic al mecanismului de
directie?
a) cand se supratureaza motorul
b) cand se afla putin ulei in instalatie
c) cand nu este intinsa cureaua de antrenare
112. Din ce cauze determina cuplarea ambreiajului cu socuri ( smucituri ) ?
a) lipsa cursei libere la pedala de ambreiaj
b) uzura canalelor butucului discului de frictiune
c) deformarea placii de presiune
113. Care dintre cauze fac ca alternatorul sa nu debiteze ori sa debiteze curent insuficient?
a) deteriorarea diodelor din puntea de redresare
b) ruperea sau slabirea curelei alternatorului
c) defectarea regulatorului de tensiune
114. Care este cea mai frecventa cauza ce determina arderea garniturii de chiuloasa?
a) nbxirea sau nfundarea filtrului de aer
b) blocarea termostatului in pozitia deschis
c) strangerea insuficienta a chiuloasei motorului
115. Ce se intelege prin raport de compresie ?
a) raportul dintre volumul total al cilindrilor si volumul maxim al unui cilindru
b) raportul dintre volumul camerei de ardere si volumul amestecului comprimat
c) raportul dintre volumul total al cilindrului si volumul camerei de ardere
116. Care sunt principalele cauze ce duc la ancrasarea bujiilor?
a) amestecul carburant prea bogat
b) patrunderea de ulei in camera de ardere
c) funcionarea neregulata a motorului
117. Din ce se compune lichidul de racire al motorului?
a) apa distilata n amestec cu antigel
b) apa in amestec cu alcool
c) numai ap
118. Blocarea termostatului n pozitia nchis conduce la:
a) supraincalzirea motorului
b) pierdera lichidului din instalatia de racire
c) arderea garniturii de chuiloasa a motorului
119. Care este rolul sondei lambda a convertizorului catalitic montat pe tubulatura de evacuare a
gazelor arse?
a) reduce emisiile poluante ale motorului
b) masoara cantitatea de oxigen ramasa neconsumata dupa ardere
c) scade uzura motorului

120. Ce tipuri de combustibili neconventionali se pot folosi la alimentarea motoarelor cu ardere


interna?
a) alcooli si eteri
b) gaze naturale si hidrogen
c) uleiuri vegetale.

RSPUNSURI
1-ab
11-c
21-b
31-a
41-a
51-b
61-a
71-c
81-c
91-c
101-c
111-b

2-a
12-c
22-c
32-a
42-c
52-b
62-a
72-c
82-a
92-c
102-a
112-bc

3-a
13-c
23-b
33-b
43-a
53-c
63-c
73-b
83-c
93-b
103-b
113-abc

4-a
14-b
24-a
34-c
44-abc
54-c
64-b
74-c
84-c
94-abc
104-b
114-c

5-c
15-b
25-c
35-a
45-c
55-a
65-b
75-b
85-c
95-b
105-a
115-c

6-a
16-ab
26-a
36-c
46-a
56-c
66-c
76-bc
86-b
96-c
106-b
116-ab

7-b
17-ab
27-a
37-bc
47-b
57-c
67-c
77-c
87-b
97-b
107-a
117-a

8-b
18-ab
28-a
38-b
48-a
58-b
68-b
78-a
88-a
98-b
108-c
118-ac

9-c
10-b
19-a
20-ab
29-a
30-a
39-a
40-c
49-ab
50-b
59-c
60-a
69-abc
70-c
79-b
80-b
89-ab
90-ab
99-a
100-c
109-abc
110-a
119-ab 120-abc

CHESTIONAR - OBLIGAIILE CONDUCTORILOR AUTO


1. Pe timp de noapte, conducatorul auto este obligat sa schimbe lumina de drum cu cea de intalnire:
a) de la cel putin 200 m, atat in afara localitatilor cat si in localitate, cand din sens opus se apropie un
alt autovehicul;
b) de la cel putin 200 m, numai in localitate, cand din sens opus se apropie un alt autovehicul;
c) de la cel putin 200 m, numai in afara localitatilor, cand din sens opus se apropie un alt autovehicul;
2. n cazul in care noaptea sunteti orbit de lumina farurilor autovehiculului care circula din sens opus:
a) pastrati in functiune faza de intalnire si incetiniti;
b) puneti in functiune faza de drum pentru a-l atentiona pe soferul celuilalt automobil ca circula incorect
si opriti pe marginea drumului pana aveti iar vizibilitate ;
c) schimbati alternativ faza de drum cu faza de intalnire pentru a-l atentiona pe soferul celuilalt
automobil ca circula incorect;
3. ntr-o localitate in care semnalizarea sonora este interzisa aveti voie sa claxonati doar:
a) daca va aflati la un semafor si conducatorul autoturismului din fata nu pleaca imediat ce semaforul
s-a facut verde;
b) pentru a evita un pericol imediat;
c) la trecerile pentru pietoni;
4. Pe timp de noapte, de la ce distanta, fata de vehiculul care se apropie din sens opus, trebuie sa
schimbati lumina de drum cu cea de intalnire?
a) de la cel putin 300 m;
b) de la cel putin 200 m;
c) de la cel putin 100 m;
5. Ce inseamna balansarea in plan vertical a bratului drept a unui biciclist:
a) biciclistul intentioneaza sa opreasca;
b) biciclistul intentioneaza sa vireze la dreapta;

c) biciclistul intentioneaza sa depaseasca;


6. Cand folositi lumina de drum?
a) noaptea, numai in localitate;
b) noaptea, numai in afara localitatilor;
c) noaptea, atat in localitate cat si in afara localitatilor;
7. Cand trebuie sa schimbati in mod repetat lumina de drum cu cea de intalnire?
a) pe timp de noapte, cand soferul automobilului din sens opus foloseste lumina de drum, pentru a-l
atentiona ca circula incorect;
b) pe timp de noapte, in intersectiile nedirijate prin semnale luminoase sau de vreun politist de
circulatie;
c) pe timp de noapte, la intalnirea altor autovehicule;
8. Ce intelegeti prin distanta de 100 m de la care trebuie sa semnalizati intentia de a schimba directia
de mers in afara localitatii?
a) distanta fata de locul terminarii schimbarii directiei de mers;
b) distanta ce va fi parcursa din momentul in care semnalizati si locul unde schimbati directia de mers;
c) distanta ce va fi parcursa din momentul in care semnalizati si locul terminarii manevrei;
9. Daca circulati in spatele unui biciclist si acesta intinde orizontal bratul stang inseamna ca
intentioneaza:
a) sa depaseasca sau sa-si schimbe directia de mers;
b) sa opreasca pe partea stanga;
c) sa intoarca;
10. Avertizarea sonora trebuie folosita:
a) pentru a evita un pericol imediat;
b) la trecerile pentru pietoni;
c) la trecerea pe langa un vehicul lent;
11. De la ce distanta trebuie sa semnalizati intentia de a schimba directia de mers in localitate?
a) de la 50 m;
b) de la 100 m;
c) in momentul in care incepeti sa realizati manevra;
12. Daca un autoturism il loveste pe cel din fata, din cauza ca a franat brusc, pentru a evita un pericol
imediat, a cui este vina?
a) amandoi soferii sunt vinovati;
b) a soferului autoturismului din spate, pentru ca nu a pastrat distanta de siguranta in mers;
c) a soferului autoturismului din fata, pentru ca a franat brusc;
13. Noaptea, la intalnirea unui autovehicul care circula din sens opus, trebuie:
a) sa folositi lumina de drum si sa incetiniti;
b) sa folositi lumina de intalnire si sa incetiniti;
c) sa folositi lumina de intalnire si sa circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului;
14. Ce obligatii aveti daca intalniti un alt autovehicul ramas in pana pe partea carosabila?
a) nu aveti nicio obligatie;
b) sa-l ajutati pe conducatorul autoturismului ramas in pana sa scoata autovehiculul de pe partea
carosabila;
c) sa remorcati autovehiculul ramas in pana pana la cel mai apropiat service;
15.Aveti voie sa conduceti un autoturism cu remorca daca aveti doar permisul de conducere categ. B
a) nu;

b) da, daca este o remorca usoara;


c) da, daca aveti permisul de mai mult de 1 an;
16. Sunteti obligat sa opriti automobilul:
a) la trecerea la nivel cu o cale ferata industriala;
b) la apropierea de o intersectie nedirijata;
c) la semnalul nevazatorilor care traverseaza strada;
17. Daca ati accidentat un pieton din cauza ca acesta traversa strada neregulamentar, ce obligatii va
revin?
a) nu aveti nicio obligatie pentru ca accidentul s-a produs din cauza pietonului;
b) sa ii acordati primul ajutor si in lipsa unui alt mijloc de transport sa il duceti la cel mai apropiat spital,
apoi sa va intoarceti la locul accidentului;
c) sa va duceti impreuna cu cel accidentat la cea mai apropiata sectie de politie;
18. Va aflati intr-o localitate rurala, pe un drum national. Pe aceeasi directie de mers se deplaseaza un
grup de copii. Cum veti proceda la trecerea pe langa grup?
a) claxonati pana se indeparteaza copii de pe partea carosabila;
b) reduceti viteza si ocoliti grupul de copii;
c) reduceti viteza, claxonati si semnalizati pentru a le atrage atentia copiilor ca urmeaza sa-i depasiti;
19. Puteti sa schimbati pozitia unui automobil ce a fost implicat intr-un accident de circulatie?
a) doar dupa sesizarea politiei;
b) da, daca accidentul s-a soldat doar cu avarii ;
c) da, dupa ce s-a acordat primul ajutor persoanelor ranite;
20. Daca ati fost implicat intr-un accident ce a avut ca rezultat moartea sau ranirea unei persoane,
puteti pleca de la locul faptei?
a) doar daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
b) da, daca lasati automobilul la locul faptei;
c) da, daca victima a fost transportata la spital;
21. Ce trebuie sa faceti daca ati fost implicat intr-un accident cu avarii usoare?
a) sa lasati automobilul in locul in care s-a produs accidentul si anuntati politia;
b) sa asteptati sa vina politistul din zona;
c) sa deplasati automobilul cat mai aproape de marginea drumului, sau daca este posibil in afara partii
carosabile si sa anuntati, in termen de 24 de ore, cea mai apropiata sectie de politie pentru constatare
si intocmirea documentelor legale;
22. Ce obligatii aveti in cazul in care vedeti ca un autoturism s-a rasturnat in afara drumului?
a) nu aveti nicio obligatie;
b) sa opriti si acordati primul ajutor medical ranitilor;
c) sa anuntati politia si va continuati drumul;
23. Ce trebuie sa faca soferul unui automobil cand intalneste pe drum un autovehicul cu inscriptia
coal?
a) sa claxoneze si sa semnalizeze, pentru a-l atentiona pe sofer ca urmeaza sa-l depaseasca;
b) sa conduca cu atentie sporita;
c) sa reduca viteza si sa nu depaseasca automobilul;
24. Orice conducator de automobil este obligat sa se duca la controlul medical:
a) periodic sau cand este trimis de politie;
b) daca au trecut mai mult de 2 ani de la ultima verificare medicala;
c) daca a fost bolnav o perioada mare de timp;

25. Ce trebuie sa faceti la trecerea pentru pietoni?


a) sa reduceti viteza si sa ocoliti pietonii;
b) sa opriti, sa va asigurati ca niciun pieton nu intentioneaza sa treaca si abia apoi sa treceti;
c) sa reduceti viteza si sa acordati prioritate pietonilor angajati in traversare;
26. Ce trebuie sa faceti cand medicul va prescrie un tratament?
a) sa nu luati niciun medicament inainte de a urca la volan;
b) sa intrebati daca medicamentele va pot afecta in vreun fel in timpul in care conduceti;
c) sa cereti mai multe informatii cu privire la modul lor de administrare pentru a nu va afecta
capacitatea de a conduce;
27. La cat timp dupa pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie sa anuntati
autoritatea emitenta?
a) in cel mult 7 zile;
b) in cel mult 3 zile;
c) in cel mult 30 de zile;
28. La statia de alimentare cu carburant trebuie:
a) sa opriti motorul in timpul alimentarii cu combustibil;
b) sa actionati frana de stationare;
c) sa nu alimentati decat cu combustibil corespunzator;
29. Cand trebuie sa folositi triunghiul reflectorizant?
a) noaptea, in cazul stationarii pe un drum neiluminat;
b) noaptea, in cazul opririi pe timp de ceata;
c) noaptea, cand opriti pe un drum national;
30. Cum puteti sa pastrati luminozitatea farurilor in conditii meteorologice nefavorabile?
a) schimband alternativ lumina de drum cu cea de intalnire;
b) prin reglarea fasciculului luminos;
c) pastrand tot timpul curate lentilele farurilor;
31. Ce conditii tehnice trebuie sa indeplineasca un autovehicul pentru a avea voie sa circule pe
drumurile publice?
a) sa fie inmatriculat si sa respecte conditiile tehnice legale;
b) sa nu depaseasca gabaritul inscris in certificatul de inmatriculare;
c) sa nu depaseasca masa inscrisa in certificatul de inmatriculare;
32. Ce trebuie sa faceti noaptea cand constatatati ca unul din farurile automobilului nu se mai aprinde?
a) sa asigurati cel putin functionarea farului din stanga;
b) sa folositi luminile de pozitie;
c) sa circulati cu atentie pana veti putea remedia defectiunea;
33. Ce trebuie sa faceti imediat dupa ce motorul autoturismului se defecteaza?
a) sa verificati instalatia electrica;
b) sa verificati sistemul de alimentare;
c) sa scoateti autovehiculul in afara partii carosabile, iar daca nu este posibil sa il deplasati cat mai
aproape de marginea din dreapta ;
34. n ce conditii poate politia sa va retina certificatul de inmatriculare?
a) conform codului rutier, certificatul de inmatriculare nu poate fi retinut;
b) atunci cand autovehiculul prezinta defectiuni tehnice care pun in pericol siguranta circulatiei;
c) atunci cand ati provocat un accident;

35. De la ce distanta trebuie sa folositi mijloacele de avertizare sonora pentru a atentiona pietonii care
traverseaza strada neregulamentar?
a) de la cel putin 50 m;
b) de la cel putin 30 m;
c) de la cel putin 25 m;
36. Aveti voie sa va montati si alte lumini pe autovehicul in afara de cele prevazute prin constructie?
a) da;
b) nu;
c) codul rutier nu prevede nimic pentru aceasta ;
37. Daca ati fost implicat intr-un accident ce a avut ca rezultat doar pagube materiale, unde trebuie sa
va duceti pentru a obtine actul de constatare?
a) la sectia de politie in raza careia domiciliati;
b) la Politia Rutiera Judeteana;
c) la cea mai apropiata sectie de politie;
38. Ce obligatii va revin in calitate de conducator de vehicul?
a) sa pastrati curate placutele cu numarul de inmatriculare, pentru a fi vizibile;
b) sa transportati politisti, la cererea acestora;
c) sa va prezentati la controlul medical periodic, conform legii;
39. n zona de actiune a indicatorului Claxonarea interzisa, ce mijloc de semnalizare folositi pentru a
evita un pericol iminent?
a) numai mijloacele de semnalizare luminoasa;
b) numai mijloacele de avertizare sonore;
c) atat mijloacele de semnalizare luminoasa, cat si mijloacele de avertizare sonora ;
40. Care dintre urmatoarele obligatii revin unui conducator de autovehicul?
a) sa se prezinte la controlul medical daca a fost bolnav o perioada mare de timp;
b) sa permita controlul starii tehnice a autovehiculului i al bunurilor transportate, in conditiile legii;
c) sa nu conduca dupa ce a consumat medicamente pentru tratarea bolilor cronice;
41. n timpul deplasarii nu aveti voie:
a) sa aveti alte preocupari ce v-ar putea distrage atentia ;
b) sa fumati;
c) sa umblati la radio-casetofon ;
42. Ce autovehicule pot avea in dotare lumini giratorii albastre?
a) orice autovehicul poate avea astfel de lumini;
b) numai autovehiculele ce obtin aprobarea politiei;
c) autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta,
protectiei civile, SRI, MApN, SPP, administratiei nationale a penitenciarelor;
43. Aveti voie sa va montati alt avertizor sonor in autovehicul in afara de cel prevazut prin constructie?
a) legea nu prevede;
b) da, daca nu depaseste pragul sonor prevazut de lege;
c) nu;
44. Daca posedati permis de conducere categoria B, aveti voie sa conduceti o masina, destinata
transportului de persoane, cu mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara locului soferului?
a) da;
b) nu;

c) legea nu prevede;
45. Inspectia tehnica periodica se face:
a) la cel mult un an;
b) la cel mult doi ani;
c) de doua ori pe an;
46. n localitate, sunteti obligat sa purtati centura de siguranta?
a) da;
b) nu;
c) este recomandat, dar nu obligatoriu;
47. Nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta:
a) femeile gravide;
b) copii sub 15 ani;
c) pasagerii ce stau pe locurile din spate;
48. Sunteti obligat sa purtati centura de siguranta pe drumurile din afara localitatii?
a) da;
b) nu;
c) legea nu prevede;
49. Este obligatoriu:
a) sa nu conduceti dupa ce ati consumat alcool;
b) sa va prezentati la termen la sectia de politie care v-a citat pentru solutionarea unei probleme legata
de calitatea dumneavostra de conducator;
c) sa nu conduceti dupa ce ati consumat medicamente pentru tratarea bolilor cronice;
50. Cand folositi lumina de drum?
a) noaptea, numai in localitate;
b) noaptea, numai in afara localitatilor;
c) noaptea, atat in localitati cat si in afara acestora, dupa gradul de iluminare a drumului public;
51. Cand aveti voie sa folositi semnalul sonor, intr-o localitate in care claxonatul este interzis?
a) cand transportati un bolnav;
b) ori de cate ori incercati sa evitati un pericol imediat;
c) la trecerile pentru pietoni;
52. La semnalul unui nevazator care traverseaza strada sunteti obligat:
a) sa opriti ;
b) sa reduceti viteza si sa sporiti atentia;
c) sa reduceti viteza si sa-l ocoliti;
53. Nu sunteti obligat:
a) sa verificati instalatia de climatizare;
b) sa verificati sistemul de lumini;
c) sa mentineti curat parbrizul;
54. Cand aveti voie sa schimbati pozitia unui autovehicul care a fost implicat intr-un accident?
a) dupa ce victimele au fost transportate la spital;
b) atunci cand accidentul s-a soldat doar cu avarii;
c) dupa sesizarea politiei;
55. Ce obligatii va revin daca vreti sa imprumutati autovehiculul unei persoane?

a) nu aveti nicio obligatie, pesoana careia i-ati imprumutat autovehiculul este raspunzatoare pentru
faptele sale;
b) s i dati informatii referitoare la modul de folosire al autovehiculului;
c) sa comunicati datele de identificare ale acesteia daca va sunt cerute de catre politie;
56. Ce documente trebuie sa prezentati cand sunteti oprit de politie pentru control?
a) certificatul de inmatriculare si buletinul;
b) doar permisul de conducere;
c) toate documentele prevazute de lege;
57. La cererea politistului sunteti obligat:
a) sa prezentati toate documentele prevazute de lege;
b) sa permiteti controlul starii tehnice a automobilului;
c) sa il transportati pe politist, daca acesta va solicita acest lucru;
58. Daca ati fost implicat intr-un accident, din care au rezultat doar pagube materiale, unde trebuie sa
va mergeti pentru a obtine actul de constatare?
a) la Politia Judeteana;
b) la orice sectie de politie;
c) la cea mai apropiata sectie de politie autorizata in acest scop;
59. Aveti voie sa parasiti locul unui accident in care ati fost implicat, daca s-a soldat cu vatamarea sau
decesul unei persoane?
a) da, daca victima a fost transportata la spital;
b) nu;
c) da, daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
60. n timpul opririi pe un drum public, aveti voie sa deschideti portierele?
a) da, dar numai pe cele de pe partea dreapta;
b) da, dar numai daca traficul nu este aglomerat;
c) da, doar dupa ce v-ati asigurat ca nu puneti in pericol circulatia celorlalte vehicule;
61. Cand trebuie sa folositi sistemul de lumini din dotarea autovehiculului?
a) cand este ceata densa;
b) pe timp de noapte;
c) la intalnirea cortegiilor;
62. Nu aveti voie:
a) sa deschideti portierele in timpul in care stationati, fara a va asigura ca nu puneti in pericol ceilalti
participanti la trafic;
b) sa aruncati pe geamul autovehiculului obiecte;
c) sa actionati asupra comenzilor radio-casetofonului;
63. Aveti voie sa parasiti locul unui accident in care ati fost implicat, daca acesta s-a soldat cu
vatamarea sau decesul unei persoane?
a) da, daca accidentul nu s-a produs din vina dumneavoastra;
b) da, dupa ce victimele au primit primul ajutor medical;
c) nu, intrucat savarsiti o infractiune;
64. Ce trebuie sa faceti la semnalul dat dintr-o masina de politie ce insoteste o coloana oficiala, prin
folosirea avertizoarelor sonore si luminoase?
a) sa opriti in afara partii carosabile, sau daca nu este posibil, cat mai aproape de acostament;
b) sa incetiniti si sa va deplasati pe prima banda;
c) sa virati dreapta la prima intersectie;

65. Ce persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?


a) soferii, atunci cand executa manevra de mers inapoi;
b) persoanele care poseda un document in acest sens, emis de o institutie medicala de specialitate;
c) femeile care poarta o sarcina vizibila;
66. Ce categorii de persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?
a) conducatorii autoturismelor, cand executa manevra de intoarcere;
b) soferii de taxi cnd au clieni;
c) persoanele cu varsta sub 14 ani;
67. n timpul orelor de pregatire a cursantilor, instructorii auto sunt obligati sa poarte centura de
siguranta?
a) da;
b) nu;
c) legal, nu este prevazut;
68. Cum se poate remorca un autovehicul ramas in pana?
a) in cazul in care nu are franele defecte, autovehiculul poate fi remorcat cu o legatura flexibila
omologata ;
b) cu o bara metalica lunga de cel putin 3 m;
c) folosind orice alta metoda de remorcare;
69. Daca va aflati pe un drum inundat de apa, cum trebuie sa conduceti?
a) astfel incat ceilalti participanti la trafic sa nu fie stropiti;
b) cu viteza redusa pentru a evita acvaplanarea;
c) cu lumina de intalnire in functiune;
70. Ce trebuie sa faceti daca sunteti imobilizat intr-un pasaj subteran?
a) sa actionati luminile de drum;
b) sa opriti motorul si sa actionati luminile de avarie;
c) sa opriti motorul si sa actionati luminile de intalnire;
71. Nu aveti voie:
a) sa vorbiti cu alti pasageri in timp ce conduceti;
b) sa mergeti cu luminile de pozitie actionate;
c) sa vorbiti la telefon dect daca folositi un sistem hands free;
72. Pe drumul public aveti voie:
a) sa depasiti pe partea dreapta;
b) sa folositi avertizorul sonor in situatii de urgenta;
c) sa aruncati obiecte pe geamul autoturismului;
73. Nu aveti voie:
a) sa transportati copii cu varste mai mici de 7 ani pe scaunul din spate;
b) sa tineti in brate animale;
c) sa fumati in timp ce conduceti;
74. Sunt scutite sa poarte centura de siguranta:
a) persoanele in varsta;
b) femeile cu o sarcina vizibila;
c) persoanele ce nu au implinit inca 12 ani;
75. Cand folositi luminile de avarie?
a) cand vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabila;

b) cand sunteti remorcat;


c) cand sunteti imobilizat intr-un pasaj subteran;
76. Cand puteti opri sau stationa regulamentar cu toate luminile stinse?
a) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 100 m;
b) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 50 m;
c) cand vehiculul dumneavoastra poate fi vazut de la cel putin 30 m;
77. Daca va intalniti pe un drum public ingustat cu un ansamblu de vehicule, cine trebuie sa execute
manevra de mers inapoi?
a) cel care are mai putin de mers pana la o portiune de drum care sa permita trecerea concomitenta a
doua vehicule venind din sensuri opuse;
b) dumneavoastra;
c) ansamblul de vehicule;
78. Pe un drum public ingust, la intalnirea unui vehicul usor cu unul greu, cine trebuie sa execute
manevra de mers inapoi, pentru a face posibila deplasarea pe acea portiune de drum?
a) trecerea se va face la libera intelegere;
b) vehiculul greu;
c) vehiculul usor;
79. Pe ce drumuri trebuie sa folositi luminile de intalnire pe timpul zilei?
a) pe drumurile judetene;
b) pe drumurile expres si nationale europene;
c) pe autostrazi;
80. ntr-o zona rezidentiala:
a) trebuie sa circulati cu o viteza de cel mult 30 km/h;
b) copii se pot juca pe partea carosabila;
c) nu aveti voie sa circulalti cu automobilul intr-o zona rezidentiala;
81. ntr-o zona rezidentiala aveti voie sa circulati:
a) cu cel mult 20 km/h;
b) cu cel mult 30 km/h;
c) cu cel mult 5 km/h;
82. Conducatorii auto nu au voie:
a) sa transporte pe drumurile publice marfuri si produse periculoase in vehicule care nu au dotari sau
echipamente necesare ;
b) sa conduca un autovehicul cu dovada inlocuitoare a permisului expirata;
c) sa transporte in autovehicul mai multe persoane decat numarul de locuri stabilite in certificatul de
inmatriculare sau de inregistrare;
83. Aveti voie sa transportati copii sub 12 ani pe scaunul din fata?
a) da;
b) nu;
c) legal nu este prevazut;
84. Aveti voie sa aplicati afise si reclame publicitare pe parbriz, pe luneta sau pe geamurile laterale?
a) da;
b) numai pe geamurile laterale;
c) numai pe luneta ;
85. Nu aveti voie sa circulati cu un autoturism daca:

a) autoturismul depaseste inaltimea inscrisa in certificatul de inmatriculare;


b) certificatul de inmatriculare este deteriorat;
c) autoturismul depaseste masa maxima autorizata, inscrisa in certificaul de inmatriculare;
86. n timp ce conduceti, nu aveti voie:
a) sa vorbiti vulgar cu ceilalti participanti la trafic;
b) sa faceti gesturi obscene;
c) sa amenintati ceilalti conducatori de autovehicule;
87. Cat timp puteti sa circulati cu un autovehicul avariat?
a) cel mult 3 zile de la data producerii avariei;
b) doar pana la cel mai apropiat service;
c) cel mult 30 de zile de la data producerii avariei;
88. Ce obligatii aveti daca vreti sa va indepartati de autovehicul, dupa ce ati oprit autovehiculul pe
partea carosabila?
a) sa opriti functionarea motorului, sa actionati frana de ajutor si sa cuplati o treapta inferioara de
viteza;
b) sa puneti in functiune luminile de intalnire;
c) sa opriti functionarea motorului si sa puneti in functiune luminile de parcare;
89. Ce obligatii aveti daca ati oprit pe partea carosabila si vreti sa va indepartati de automobil?
a) sa puneti in functiune luminile de avarie;
b) sa opriti functionarea motorului, sa actionati frana de ajutor si sa cuplati o treapta inferioara de
viteza;
c) sa nu opriti prea aproape de urmatorul vehicul;
90. Nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumul public daca:
a) nu aveti asigurarea pentru raspundere civila incheiata;
b) anvelopele sunt de marimi si caracteristici diferite de cele inscrise in certificatul de inmatriculare;
c) ati pierdut certificatul de inmatriculare;
91. Nu aveti voie sa circulati cu autovehiculul pe drumul public daca:
a) autovehiculul depaseste inaltimea inscrisa in certificatul de inmatriculare ;
b) certificatul de inmatriculare este deteriorat sau a fost pierdut;
c) autovehiculul are o vechime mai mare de 30 de ani de la data fabricatiei;
92. Ce persoane nu sunt obligate sa poarte centura de siguranta?
a) instructorii auto, in timpul orelor de pregatire a cursantilor;
b) conducatorul autoturismului de teren;
c) persoanele sub 15 ani;
93. Cand trebuie sa va faceti examinarea medicala?
a) de 2 ori pe an;
b) periodic, conform legilor in vigoare;
c) daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima verificare medicala;
94. Ce obligatii aveti daca s-a produs un accident in urma caruia o persoana a murit sau a fost
vatamata corporal?
a) opriti, anuntati politia si sunati la numarul de urgenta 112;
b) incercati sa aflati mai multe detalii despre cauzele accidentului;
c) nu aveti nicio obligatie;

95. Cand puteti sa conduceti pe timpul noptii autovehicule cu defectiuni la sistemul de iluminare si
semnalizare luminoasa?
a) cand functioneaza cel putin o lumina de intalnire pe partea din stanga in fata si una de pozitie in
spate;
b) cand aveti in fata un autovehicul caruia ii functioneaza sistemul de iluminare;
c) cand aveti in functiune luminile de avarie;
96. Pe timp de zi, cand circulati pe drumurile expres, pe cele nationale europene si pe autostrazi
trebuie sa aveti in functiune:
a) luminile de intalnire;
b) luminile de drum;
c) nu trebuie sa folositi nici luminile de drum, nici pe cele de intalnire;
97. Ce obligatii aveti pe timp de noapte cand din sens opus se apropie un alt vehicul?
a) sa circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului;
b) sa reduceti viteza si sa schimbati luminile de drum cu cele de intalnire de la cel putin 200 m;
c) legal, nu va revine nicio obligatie;
98. Daca ati ramas in pana pe partea carosabila, cum trebuie sa semnalizati autovehiculul?
a) prin aprinderea luminilor de intalnire;
b) prin aprinderea luminilor de avarie si instalarea triunghiurilor reflectorizante;
c) prin aprinderea luminilor de pozitie;
99. Cand trebuie sa folositi luminile de avarie?
a) cand opriti pe partea carosabila;
b) cand ati ramas in pana pe partea carosabila si nu puteti deplasa autovehiculul in afara acesteia;
c) cand autovehiculul este remorcat;
100. Cand sunteti obligat sa folositi luminile de intalnire in timpul zilei?
a) cand va aflati pe autostrada;
b) cand va aflati pe un drum national;
c) cand va aflati pe un drum judetean;

RSPUNSURI
1-a
11-a
21-c
31-a
41-a
51-b
61-ab
71-c
81-a
91------

2-a
12-b
22-b
32-a
42-c
52-a
62-ab
72-b
82-abc
92-a

3-b
13-b
23-b
33-c
43-c
53-----63-c
73-b
83-b
93-b

4-b
14-b
24-----34-b
44-b
54-b
64-a
74-b
84-----94-a

5-a
15-b
25-c
35-c
45-b
55-c
65-abc
75-abc
85-c
95-a

6-c
16-c
26-c
36-b
46-a
56-c
66-b
76-b
86-abc
96-a

7-b
17-b
27-c
37-c
47-a
57-ab
67-b
77-b
87-c
97-b

8-b
18-b
28-a
38-ac
48-a
58-c
68-a
78-c
88-a
98-b

9-a
19-b
29-----39-c
49-ab
59-b
69-b
79-bc
89-b
99-bc

10-a
20-----30-c
40-b
50-c
60-c
70-b
80-b
90-ab
100-a

D. Fixarea i sistematizarea cunotinelor 5 min: - n urma observrii aspectelor nenelese se


repet pe scurt elementele teoretice n vederea nsuirii exacte a acestora de ctre cursant.

ATENIE !!!
- SE VA DA CURSANILOR SPRE REZOLVARE CHESTIONARE SPECIFICE LECIEI.

E. URMTOAREA OR EVALUAREA CUNOTINELOR DOBNDITE:


>TEST

GRIL<