Sunteți pe pagina 1din 13

MINISTERUL EDUCAIEI AL REPUBLICII MOLDOVA

Universitatea Pedagogic de Stat Ion Creang din mun. Chiinu

REFERAT:

Eugen Doga viaa i activitatea

Realizat: teflea Dana

Chiinu, 2015

Planul:
1. Biografie;
2. Relaii fiu mam;
3. Relaii de prietenie;
4. Apariia lui Eugen Doga pe arena politic;
5. Distincii i decoraii;
6. Filmografie;
7. Muzic de balet;
8. Muzic vocal de camer;
9. Citatele lui Eugen Doga;
10.
Bibliografie.

Biografie

Eugen Doga, (n. 1 martie 1937, n satul Mocra, RSSA Moldoveneasc, azi
raionul Rbnia, Republica Moldova) este un renumit compozitor romn1 2din
Republica Moldova3, care a fost ales ca membru titular al Academiei de tiine a
Moldovei(1992). n prezent locuiete i activeaz la Moscova.
Eugen Doga a studiat la coala de muzic "tefan Neaga" din Chiinu
(1951-1955), apoi la Conservatorul de stat dinChiinu (1955-1960), la clasa de
violoncel a lui G. Hohlov i la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din
Chiinu (1960-1965), la clasa de compoziie a profesorului Solomon Lobel. A
fost membru al PCUS.
i-a nceput cariera de muzician ca violoncelist n Orchestra Comitetului de
Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune i Radiodifuziune, nc din perioada
studeniei (1957-1962). A predat apoi ca profesor la coala de Muzic "tefan
Neaga" din Chiinu (1962-1967) i a fost membru al colegiului redacional i
de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldoveneti(1967-1972).
Domeniul n care se afirm cu vigoare i care i aduce notorietatea
internaional este arta componistic. Debuteaz n anul 1963 cu un cvartet de
coarde, pentru a se impune, pe msura cuceririi altitudinii profesionale, prin
multiple vocaii i disponibiliti. Este autor al unor lucrri valoroase n genul
muzicii de estrad, de film i de scen. n afar de preocuparea sa de cinema,
este autor al mai multor compoziii originale (cntece devenite lagre, lucrri
camerale i balet).
Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primvara
omenirii"; "Vocea omeneasc"; poeme simfonice, cum ar fi: "Inima veacului". A
compus o simfonie, piese instrumentale de camer, romane, poemul simfonic
"Mama", ciclul pentru orchestra de estrad "Ritmuri citadine", ciclul coral "Mar
gigant", 4 cvartete de coarde, cntece de estrad ("Codrii mei frumoi", "Cntec
despre oraul meu", "Cred n ochii ti", "Florile dragostei", "Iubete, iubete",
"Am visat ploaia" etc.), cntece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare
ntruna", "Mo Crciun" .a.).
Eugen Doga lucreaz i n domeniul muzicii de film devenind unul dintre
cei mai renumii compozitori de cinematograf i filme TV din spaiul post1 Apelul virtuozilor pe 16 septembrie la Marul Unirii.
2 Adevratele elite susin Marul Unirii, Aciunea 2012.
3 Maestrul romn basarabean Eugen Doga, la Ateneul Romn, 27 noiembrie 2012.

sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film n anul 1967,


semnnd muzica pentru comediaSe caut un paznic. A scris muzic la peste 200
de filme: "Nunta la palat", "Singur n faa dragostei", "Zece ierni pe o var",
"Explozie cu efect ntrziat", "Durata zilei", "Cas pentru Serafim", "Lutarii",
"atra", "Gingaa i tandra mea fiar", "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" etc.
Este semnificativ contribuia sa la dezvoltarea filmului de animaie din
republic, realiznd coloana sonor a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria
Mirabela" , serialul "Gugu" .a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu
tefan, ntiul i ultimul"; "Pe un picior de plai"; "Ce frumoas este viaa";
"Psrile tinereii noastre"; "Sfnta sfintelor"; baletele "Luceafrul" i
"Venancia" .a.
Spectrul variat al genurilor abordate demonstreaz interesul compozitorului
pentru cele mai diverse modaliti de exprimare sonor, pentru zone tematice i
stilistice diferite. Muzica sa este, n toate ipostazele, antrenant, vibrant i
sincer, ea cucerete asculttorul prin generozitatea melodic i autenticitatea
emoiei pe care o comunic.

Relaii fiu - mam


"Ceaa amintirilor se topete i nu mai vd bojdeuca cea veche de lut. M
opresc i mama, cu prul alb ca pnzele celea din copilrie, alearg n
ntmpinarea mea. M nfior de fiecare dat cnd mi aduc aminte de ochii ei
umezi de bucurie. Ca i acum, cnd stau la masa de scris, cu pianul n preajm,
care tace i el pentru a-i aduna gndurile... Ce straniu e!... Cum se ntmpl
astzi c eu sunt compozitor i nu plugar, scriu muzic i nu cresc pine? i
iari prind a rscoli amintirile... Aplauze, aplauze... i numai mama n sal
plnge. Alturi de ea, ntotdeauna mic, o ntreb: "De ce plngi, mam?". "Dac ai
ti, mi rspunde, cum m doare sufletul... i dac ai ti ct de bucuroas sunt c
am ajuns pn n aceast zi...". Bucuriile i suferinele mamei. Nu tiu dac este
o muzic mai frumoas dect vocea mamei. ncerc s o pun pe note i atunci
cntecul ei de leagn, pe care l-am uitat de mult, l simt i l aud cntat n filmul
"Maria, Mirabela". ncerc s-i surprind n sunete paii ei uori i mereu grbii
i, poate, anume atunci o vd alunecnd pe Ctlina, fata de vis i de basm a
Luceafrului Poeziei noastre. Ce izvor fantastic de melodii este memoria
noastr!....

Dei au trecut mai muli ani de cnd mama a plecat la Ceruri, eu i acum i
simt cldura srutului pe obraji, vd ochii ei umezi de lacrima bucuriei,
mnuele ei calde i moi, care m cuprindeau i m mngiau cu duioie.
Nu pot s explic aceast puternic legtur dintre mine i mama, sau...
dintre mama i mine. Cine i ce a determinat lucrurile astfel, nct ea s devin
pentru mine un veritabil punct de reper, un simbol extraordinar al vieii i
ntregii mele creaii? Eu am fost pentru ea suprema ntruchipare a dragostei,
sensul vieii ei.
Ea i-a dedicat viaa mie i pentru aceasta nu s-a cruat nici pe sine, nici
averea sa modest, doar ca s obin un kilogram de porumb i, n acest mod, s
ne salveze de la moarte n anii de foamete pe mine i pe bunica, mama ei. Chiar
i covorul familiei, pe care l-a primit ca dar de zestre la nunt, a fost schimbat pe
te miri ce crupe i bnui, care abia de valorau ceva n vremurile grele de dup
rzboi. ns, graie ei, am supravieuit foametei i eu am plecat la Chiinu s
studiez muzica4.
Eugen Doga despre mama sa la un interviu: am scris i n acel eseu c
mamele mai mult vorbesc n tcere. Vorbesc cu ochii. Mama niciodat nu a spus
vreun cuvnt de mndrie, de laud, ea a trit totul n sine, ea nu a umblat prin sat
s se laude cu copilul su. i mie nu mi-a spus vreodat cuvinte alese. Singura
expresie, mai cald, era dragul mamei, dup care, imediat, i ieea o lacrim.
Dac am putea privi prin microscop la aceste lacrimi, cred c am putea citi n ele
i texte, i cuvinte, i sentimente Dac ar fi fost trecute pe un flash, pentru a fi
introdus n computer, lacrimile ar fi vorbit despre foarte multe. Cred c felul n
care era mama, nespus de sobr, mi-a fost transmis i mie. Eu nu am spus
niciodat nimnui Te iubesc, i nu pentru c m-a ocolit acest sentiment. Eu
cred c, n anumite situaii, astfel de cuvinte sunt de prisos. Mai bine iubete
dect vorbete5.

Relaii de prietenie
4 www.timpul.md/articol/eseu-de-eugen-doga-despre-mama-33366.html.
5 http://www.zdg.md/editia-print/exclusiv/eugen-doga-nu-am-pofta-sa-cant-in-fata-celorcare-mi-au-furat-mormantul-mamei.

Eugen Doga despre prieteni: eu nu am prieteni. Ca s ai prieteni, trebuie


s dispui de foarte mult timp. Prietenii sunt ca nite flori, care trebuie udate,
ngrijite, e nevoie de timp pentru ele. Dar de unde s iau acest timp? Eu obosesc.
Eu sunt obinuit s triesc mai mult n tcere. Vorba mult m obosete. Am
muli oameni apropiai, i n guvern, i la primrie, dar eu nu pot s m socot
prietenul lor, pentru c nu le pot dedica prea mult timp. Aici, la mine acas,
rareori se adun cineva. Nu-mi place atunci cnd toi care vin mi cer s cnt la
pian. Eu nu pot cnta la solicitare. Prefer mai mult s ascult muzic, pentru c
atunci cnd cnt muzica mea, m epuizez, obosesc. Un artist nu poate tri aceeai
stare de mai multe ori6.

Apariia lui Eugen Doga pe arena politic


Pe plan politic, Eugen Doga a fost membru al PCUS din 1976. El a fost
ales ca deputat al poporului n Sovietul Suprem al R.S.S.M. n legislaturile IX XI, apoi ca deputat n primul Parlament al Republicii Moldova
De asemenea a fost membru al Comitetului de conducere al Uniunii
Compozitorilor din URSS i Uniunii compozitorilor din Moldova, vicepreedinte al UCM7.

Distincii i decoraii
Ca o recunoatere a meritelor sale n domeniul componisticii, Eugen Doga
a fost decorat cu nalte distincii de stat ale Republicii Moldova precum i ale
URSS, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al
Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din U.R.S.S. (1987), laureat
al Premiului "Boris Glvan" al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului
de Stat al R.S.S.M. (1980) i al Premiului de Stat al . (1986).
n anul 1972 a primit Scoica de Argint la Festivalul Internaional de Film
de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lutarii, iar n 1976, Scoica de
Aur, pentru coloana sonor a filmului atra.
6 http://www.zdg.md/editia-print/exclusiv/eugen-doga-nu-am-pofta-sa-cant-in-fata-celorcare-mi-au-furat-mormantul-mamei.
7 http://www.istoria.md/articol/838/Eugen_Doga,_biografie.

n anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar n 2000 cu Ordinul


Steaua Romniei n grad de ofier8. n 2008 a primit Ordinul Pentru merite n
faa Patriei (acordat de Rusia)9, Ordinul Dinamo Romnia n grad de Comandor,
Medalia "Mihai Eminescu" i Medalia de Aur "Omul secolului XX" (SUA,
1998).
La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca
membru titular al Academiei de tiine a Moldovei. De asemenea, Institutul
Internaional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor
Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritile Republicii Moldova
drept "Anul Eugeniu Doga".
La 26 august 2008, preedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a
acordat Premiul de Stat pe anul 2008 i titlul de Laureat al Premiului de Stat
pe anul 2008, pentru contribuia de excepie la dezvoltarea artei muzicale
naionale i universale10.
Pe 26 martie 2014, preedintele Romniei, Traian Bsescu l-a decorat pe
Eugen Doga cu Ordinul Naional Serviciul Credincios, n grad de Mare
Ofier11.

Filmografie
Filme documentare:
Chiinu-Chiinu ("Telefilm-Chiinu", 1971);
Filme de ficiune:

Se caut un paznic (1967);


8 http://www.flux.md/editii/200938/articole/6584/.
9 Preedintele rus l-a decorat pe compozitorul moldovean Eugeniu Doga.

10 Comunicat de pres al Preediniei Republicii Moldova din 26 august 2008.


11 Decorai de Bsescu! Preedintele Romniei premiaz personalitile din Moldova.
Unimedia.info. Accesat la 8 august 2014.

Nunt la palat (1968);

Singur n faa dragostei (1969);

Zece ierni pentru o var (1969);

Povrniul (1970);

Trnta (1970);

Explozie cu efect ntrziat (1971);

Lutarii (1971);

Viforul rou (1971);

Vara ostaului Dedov (1971);

Soare rsare (1972);

Cas pentru Serafim (1972);

Crestturi spre amintire (1972);

Unda verde (1974);

Mnia (1974);

Durata zilei (1974);

atra ("Mosfilm", 1975);

Povestea lui Ft - Frumos (1977);

Care pe care (1977);

Gingaa i tandra mea fiar ("Mosfilm", 1978);

Vreau s cnt (1979);

Anna Pavlova ("Mosfilm", 1983);

Vnt slbatic (1985);

Luceafrul (1986);

Patul lui Procust (2001);

Filme de animaie.

Capra cu trei iezi (2012);

Pungua cu doi bani (1969);

Petric cel ludros (1973);

Taina D.I.C. (1974);

Banca lui Gugu (1975);

Viforul negru (1981);

Maria Mirabela (1981);

Copiii, soarele i lumina (1981);

Povestea trandafirului alb care putea s roeasc (1982);

Oprii trenul (1982).

Muzic de balet

Luceafrul: balet n 8 tablouri, libretul de Emil Loteanu dup poemul


omonim de Mihai Eminescu (1983).
Eugen Doga despre vals: dansam tot felul de dansuri la ar, la Mocra: i
polc, i cracoviac, i vals. Nu vreau s spun prea multe vorbe. Mulumesc
Domnului c mi-a dat acest hruel, pentru c har ar fi prea mult spus12.
12 http://www.zdg.md/editia-print/exclusiv/eugen-doga-nu-am-pofta-sa-cant-in-fata-celorcare-mi-au-furat-mormantul-mamei

Muzic vocal de camer

Ochiul tu iubit - Ciclul vocal din ase romane, versuri de Mihai


Eminescu (n romn);

Misterele nopii;

Dorina;

De-a vrea i eu o floare;

Peste vrfuri;

Ochiul tu iubit;

O rmi (1984);

Rugciune;

Lumineze stelele - Roman pentru voce i pian (n romn) (2001).

Citatele lui Eugen Doga


Am nvat de la marele Enescu s caut muzica pretutindeni, n folclor, n
natur, fr prejudecile snobilor. Degeaba rvneti s atingi nlimile, s
experimentezi o modernitate rece, chinuit, dac nu ai scris nici o pies
miniatural, ca un diamant mai valoros dect orice taluz zgomotos de zgur. Am
descoperit c oamenii n-au uitat s viseze la muzica muzical, s se bucure, s se
vindece prin ea13.
Azi, mai mult de jumtate din lume e rupt de la pmntul rii sale, de la
propriile case, de la propriile familii. E o nenorocire pentru viitorul nostru. Rupt
13 Cotidianul, 18 iunie 2008 compozitorul Eugen Doga: Degeaba rvne ti s atingi
nlimile dac nu ai scris nici o pies miniatural.

de la cuib, omul nu-i poate dezvlui pe deplin sinele su, cel dat de Dumnezeu.
Ca s fii om, ca i un pom, trebuie s fii sdit n sol i udat numaidect la vreme.
Orice pom are nevoie s fie lsat n pace. Trebuie ngrijit, dar nu spat n fiecare
an i transmutat dintr-un loc n altul. La urma urmei, de attea strmutri, ar
putea s sufere i s se ofileasc14.
Muzica, singur, nu vine niciodat. Sunt nite invenii ale unor oameni
neputincioi cele despre inspiraie, muze etc. Personal, lucrez foarte mult la
prima fraz, care e cea mai important. Muzica nu vine, pentru ea trebuie gsit
un sol prielnic, o platform potrivit. Ea nu vine n deerturi... Sosirea ei trebuie
pregtit, e o chestiune att de subtil, nct nici nu tiu cum ar putea fi
mprtit, din aceast cauz am decis s nu dau lecii altora, nici chiar la
Conservator. Inspiraia e o energie acumulat, e rezultatul unei munci reuite.
Primul lucru pe care l-a pus la dispoziie Dumnezeu a fost naiul prin care a
vorbit cu lumea prin mijloace muzicale. Avantajul muzicii e c nu avem nevoie
de traducere. n special azi cnd sunt attea mijloace tehnice, noi vorbim i se
poate auzi chiar i n Cosmos. Muzica, acest suport spiritual care ptrunde direct
n inima asculttorului, este un avantaj foarte puternic al zilelor noastre.
Eu caut muzica ce nu se aude, la fel cum o ascultam pe mama care mai mult
vorbea cu ochii. Te intea cu privirea i putea privi minute ntregi, fr s
clipeasc. Din ochii ei veneau romane ntregi, simfonii, trsnete, descrcri
electrice cereti, mngieri, dar i dulci reprouri. Aceasta este muzica!
Eu nu am spus niciodat nimnui "Te iubesc", i nu pentru c m-a ocolit acest
sentiment. Eu cred c, n anumite situaii, astfel de cuvinte sunt de prisos. Mai
bine iubete dect vorbete15.

Ca ncheiere i adresez un omagiu domnului Eugen Doga i a vrea sa spun


c dumnealui este un exemplu viu care ne-a demonstrat n nenumrate rnduri
ceea ce nseamn Dragostea de Patrie, cel care a luptat i lupt pentru unitatea
naional, cel care i-a dedicat viaa proslvirii acestei ri, afirmarea ei pe arena
internaional din punct de vedere cultural, care ne-a demonstrat vdit c
poporul moldovenesc merit a fi apreciat i integrat printre rndurile marilor
puteri att Orientale ct i Occindentale. Pentru mine Eugen Doga este un
exemplu demn de urmat, asemenea marilor maetri din viaa cultural. Datorit
lui i semenilor si am reuit s ne trezim la via.
14 http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Eugen+Doga
15 http://autori.citatepedia.ro/de.php?a=Eugen+Doga

Prin nenumratele sale opere de ordin cultural, acesta devine un titan al


culturii, mbogind considerabil tezaurul cultural al rii noastre i trebuie s-l
venerm pentru-c asemeni lui puini sunt de care noi ne putem bucura ca s-I
avem n via.

Bibliografie
1.

Apelul Virtuozilor - Pe 16 septembrie la Marul Unirii;

2.

ADEVRATELE ELITE SUSIN MARUL UNIRII, ACIUNEA


2012;

3.

Maestrul roman basarabean Eugen Doga, omagiat la Ateneul Romn, 27


noiembrie 2012, rgnpress.ro;

4.

http://www.flux.md/editii/200938/articole/6584/;

5.

Preedintele rus l-a decorat pe compozitorul moldovean Eugeniu Doga;

6.

Comunicat de pres al Preediniei Republicii Moldova din 26 august


2008;

7.

Decorai de Bsescu! Preedintele Romniei premiaz personalitile


din Moldova. Unimedia.info. Accesat la 8 august 2014;

8.

Cotidianul, 18 iunie 2008 - Compozitorul Eugen Doga: Degeaba


rvneti s atingi nlimile dac nu ai scris nici o pies miniatural;

9.
10.

Enciclopedia Sovietic Moldoveneasc, Ch., Ed. Enciclopediei;


Enciclopedia "Literatura i Arta Moldovei", vol.1, Chiinu. Ed.
Enciclopediei;

11.

DEI Nume Proprii, Ed. Cartier, Chisinau-Bucuresti, 2004;

12.

Bol'oi Rossiskii Entsikpediceskii Slovar, M., Ed. "Drofa", 2009;

13.

Enciclopedia Universal Britannica, B.- Ch., Ed. Litera, vol.5, pp.136137;

14.

Eugen Doga pe PORT.ro;

15.

Web-enciclopedia filmului moldovenesc - Eugen Doga;

16.

Eugen Doga la Internet Movie Database;

17.

Lista membrilor Academiei de tiine a Moldovei.