Sunteți pe pagina 1din 3

Univ.

ANDREI AGUNA CONSTANA


Facultatea de Psihosociologie
Lector univ. dr. Aurelia MORARU
TEME REFERAT LA PSIHOLOGIE EXPERIMENTAL

1. Psihologia experimental - tiin sau art ?


2. Experimentul tiinific. Arheologia descoperirii, etapele aciunii i
modul de desfurare a cercetrii.
3. Probleme de validitate n cercetarea experimental.
4. Variaii ale designului experimental.
5. Metoda experimental. Manipularea cu sau far complice .
6. Abordarea experimental a senzaiilor.
7. Abordarea experimental percepiei.
8. Studiu comparativ ntre senzaie i percepie.
9. Abordarea experimental a ateniei.
10. Formele memoriei. Modelarea experimental a memoriei.
11. Modelele normative ale lurii deciziei.
12. Modelarea stilului decizional.
13. Abordarea experimental a nvrii. Invarea conceptual.
14. Abordarea experimental a gndirii.Tipuri de raionament.
15. Experimentul psihologic i testele psihologice: obiective i comparaii.
16. Metoda experimental i principii deontologice n efectuarea
experimentelor psihologice.
17. Operaionalizarea i controlul variabilelor n experimentul psihologic.
1

18. Tipuri de erori n psihologia experimental.


19. Surse ale demersului experimental: problem i ipotez.
20. Experimentul n psihologie. Generalizri i exemple.
21.Experimentul formativ n psihologia clinic.
22. Experimentul formativ n coal.
23. Experimentul psihosocial n concepia lui Bandura.
24. Experimentul psihologic i redactarea raportului de cercetare.
25. Cvasiexperimentele n psihologie.
26. Tehnici poligraf (Detectorul de minciuni) n cercetarea psihologic.
27. Experimentul psihopedagogic i creterea randamentului colar.
28. Influenele cooperrii i competiiei asupra creativitii. Experiment
psihopedagogic.
29. Metoda experimental n psihologie. Avantaje i dezavantaje.
30. Muzica i rolul ei n experimentele psihologice.
31. Artterapia
psihologice.

psihodiagnostic i rolul artterapiei n experimentele

32. Originea, semnificaia i scopul cercetarii tiinifice.


33. Omul de tiin. Profilul personalitii.
34. Activitatea de cercetare tiinific. Organizarea programului de
cercetare, obiectivele cercetrii, analiza i interpretarea rezultatelor.
35. Spiritul intelectual. Psihobiografia intelectualului. Intelectualul i
politica.
Bibliografie
1. Babbie, E. (2010), Practica Cercetrii Sociale, Ed. Polirom, Iai
2. Butoi, T., Butoi, I. T., (2003),Tratat Universitar de Psihologie
Judiciar , Ed. PHOBOS, Bucureti
3. Hayes, N., Orrell, S., (2003), Introducere n Psihologie, Ed.All,
Bucureti
4. Atkinson, R., Atkinson, R., Smith, E., Bem, D., (2002), Introducere n
Psihologie, Ed. Tehnic, Bucureti
5. Enachecu, C., (2005), Tratat De Teoaria Cercetrii tiinifice, Ed.
Polirom, Iai
2

6. Gidens, A., (2001), Sociologie, Ed. All, Bucureti


7. Lungu, N., (2001), Ed. Fundaiei Romnia De Mine, Bucureti
8. Moscovici, S., Buschini, F., (2010), Metodologia tiinelor
Socioumane, Ed. Polirom, Iai
9. Mitrofan, N., Zdrenghea, V., Butoi, T., (1992) Ed. CASA DE
CULTUR I PRES ANSA- S.R.L., BucuretiMiclea. M.
( 1999), Psihologie Cognitiv, Ed. Polirom, Iai Parot, F., Richelle, M.,
(1995), Introducere n Psihologie, Ed. Humanitas
10. Radu, I., Druu, I., Mare,V., Miclea, M., Podar, T., Preda,V., (1991),
Introducere n psihologie contemporan, Ed. Sincron, Cluj-Napoca.
11. Zlate, M. (1999), Psihologia Mecanismelor Cognitive, Ed. Polirom,
Iai
12. Zlate, M. (2000), Fundamentele Psihologiei, Ed Pro Humanitate,
Bucureti