Sunteți pe pagina 1din 213

MINISTERUL EDUCAIEI CERCETRII TINERETULUI I

SPORTULUI
UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA
FACULTATEA DE FARMACIE
Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana
TEL./FAX: 0241-605050
E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro
Web: http://www.pharmaovidius.ro
CATEDRA DISCIPLINE FARMACEUTICE NR. I
Nr. Inregistrare 56.6.06.2011

TESTE GRIL PENTRU


EXAMENUL LA DISCIPLINA
FIZIOLOGIE SI FIZIOPATOLOGIE
SEMESTRUL II, SESIUNEA DE VAR

Specializarea FARMACIE, Anul II

ef Catedr DISCIPLINE FARMACEUTICE NR. I


Prof. univ. dr. RODICA SIRBU

ef Disciplin FIZIOLOGIE SI FIZIOPATOLOGIE


Conf. univ. dr. GABRIELA LILIOS

2010-2011

Universitatea OVIDIUS Constana


Facultatea de Farmacie
Specializarea Farmacie
Disciplina:Fiziologie i Fiziopatologie

SESIUNEA DE EXAMEN:IUNIE 2011

TEMA
FIZIOLOGIA i FIZIOPATOLOGIA RESPIRAIEI

ntrebri tip complement simplu

A.
B.
C.
D.
E.

Producerea expiraiei forate necesit o for suplimentar fa de forele toracopulmonare, obinut prin:
ridicarea grilajului costal
contracia muchilor abdominali
relaxarea diafragmului
retracia elastic a plmnilor
contracia diafragmului

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Muchii care determin ridicarea grilajului costal n inspiraie sunt n special:


muchii drepi abdominali
muchii intercostali interni
muchii gtului
diafragmul
muchii subhioidieni

3.
A.
B.
C.
D.
E.

ntre plmni i pereii cutiei toracice se afl:


ligamente
muchi intercostali
mediastin
lichid pleural
pericard

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Variaia volumului pulmonar pentru fiecare unitate de cretere a presiunii transpulmonare


poart denumirea de:
surfactant
for elastic pulmonar
filtrare pulmonar
complian pulmonar
respiraie pulmonar

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Surfactantul este secretat de:


celulele conjunctive alveolare
celule epiteliale pleurale
celule epiteliale alveolare de tip II
celule conjunctive reticulate
celule epiteliale alveolare de tip I

6.

Lucrul mecanic necesar pentru a depi rezistena opus de cile aeriene la trecerea aerului
spre interiorul plmnilor se numete:
lucru mecanic elastic
travaliu compliant
lucru mecanic al rezistenei tisulare
lucru mecanic al rezistenei cilor aeriene
travaliul expirator

1.

A.
B.
C.
D.
E.

7.
A.
B.
C.
D.
E.
8.
A.
B.
C.
D.
E.
9.
A.
B.
C.
D.
E.

Lucrul mecanic necesar pentru depsirea vscozitii pulmonare i a structurilor peretelui


toracic este numit:
lucru mecanic al rezistenei traheale
travaliu compliant
lucru mecanic al rezistenei tisulare
lucru mecanic al forelor elastice
travaliu capilar
Coeficientul de difuziune al gazului influeneaz rata difiziunii prin membrana respiratorie
astfel:
proporional cu grosimea membranei respiratorii
invers proporional cu temperatura absolut
proporional cu solubilitatea gazului n membran
invers proporional cu suprafaa membranei respiratorii
proporional cu greutatea molecular a gazului
Capacitatea de difuziune pentru oxigen la adultul tnr, n condiii de repaus are valoarea
de:
18 ml/min/mmHg
21 ml/min/mmHg
50 ml/min/mmHg
121 ml/min/mmHg
34 ml/min/mmHg

10. Capacitatea de difuziune a dioxidului de carbon la adultul sntos n condiii de efort fizic
are valoarea de:
A. 200-300 ml/min/mmHg
B. 400-450 ml/min/mmHg
C. 1200-1300 ml/min/mmHg
D. 21-34 ml/min/mmHg
E. 1800-2000 ml/min/mmHg
11.
A.
B.
C.
D.
E.

Gazele respiratorii prezint urmtoarele proprieti:


gradientul de difuziune al oxigenului reprezint o zecime din cel al dioxidului de carbon
dioxidul de carbon difuzeaz de 20 de ori mai repede dect oxigenul
oxigenul este de 25 de ori mai solubil dect dioxidul de carbon n lichidele organismului
gradientul de difuziune al oxigenului este mai mic dect gradientul de difuziune al dioxidului de
carbon
presiunea parial a dioxidului de carbon n aerul inspirat este mult mai mare dect cea a
oxigenului

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Afinitatea hemoglobinei pentru oxigen scade cu:


creterea pH-ului
scderea temperaturii
creterea presiunii pariale a dioxidului de carbon
scderea concentraiei difosfogliceratului eritrocitar (2,3 DPG)
creterea grosimii membranei respiratorii

13.
A.
B.
C.

Bicarbonatul plasmatic este obinut n urma urmtoarelor etape:


CO2 intr n eritrocit unde n prezena fosforilazei reacioneaz cu apa
CO2 reacioneaz cu hidrogenul molecular din hematii formnd acidul carbonic
acidul carbonic disociaz n ion de hidrogen i ion de bicarbonat
2

D. ionul de bicarbonat este neutralizat de hemoglobina redus


E. ionul de hidrogen trece, n prezena anhidradei carbonice, n plasm
14. n urma difuziunii ionului bicarbonat prin membrana eritrocitar se produce o scdere a
numrului de sarcini electrice negative n interiorul celulei care se compenseaz prin:
A. difuziunea ionului de potasiu din eritrocit n plasm
B. difuziunea ionului de clor din plasm n eritrocit
C. neutralizarea ionului de hidrogen de ctre hemoglobina redus
D. disocierea acidului carbonic
E. difuziunea ionului de clor din eritrocit n plasm
15.
A.
B.
C.
D.
E.

Activitatea GRD (grupul respirator dorsal) poate fi modificat astfel:


scderea presiunii pariale a oxigenului inhib activitatea GRD
creterea pH-ului stimuleaz activitatea GRD
destinderea plmnilor stimuleaz activitatea GRD
scderea presiunii pariale a dioxidului de carbon stimuleaz activitatea GRD
creterea activitii la nivelul SRAA stimuleaz activitatea GRD

16. Receptorii activai de substane iritante din cile aeriene mari declaneaz urmtoarele
reflexe, cu excepia:
A. reflex de tuse
B. secreie de mucus
C. oprirea respiraiei
D. tahipnee
E. bronhoconstricie
17.
A.
B.
C.
D.
E.

Insuficiena de oxigen la nivel tisular poart denumirea de:


hipoxemie
anoxemie
anoxie
histotoxie
hipoxie

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia hipoxic prezint urmtoarele modificri fiziologice, cu excepia:


hipoxemie
hipercapnie
hiperventilaie
hipocapnie
alcaloz respiratorie

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Disfunciile bronhopulmonare restrictive se caracterizeaz prin:


creterea indicelui Tiffeneau
scderea capacitii vitale
scderea indicelui de permeabilitate pulmonar
creterea volumului expirator maxim pe secund
creterea volumului rezidual

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea receptorilor beta 2-adrenergici de ctre catecolaminele circulante produce:


bronhodilataie
bronhoconstricie
secreie de mucus din glandele submucoase
secreie de mucus din celulele calciforme epiteliale
inactivarea adenilat-ciclazei
3

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Respiraia interna se produce la nivel:


hepatic
pulmonar
sanguin
celular
alveolar

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea parial a gazelor sanguine se msoar n sngele:


arterial
venos
capilar
aortic
periferic

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Riscul letal apare la o scdere a PaO2 sub:


35 mm Hg
60 mm Hg
45 mm Hg
20 mm Hg
10 mm Hg

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipercapnia grav apare la o valoare peste:


70 mm Hg
60 mm Hg
40 mm Hg
45 mm Hg
80 mm Hg

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia hipoxic se produce prin scderea presiunii O2 din:


sngele arterial
aerul atmosferic
sngele venos
sngele capilar
esuturi

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Insuficiena respiratorie apare prin tulburarea ventilaiei produs de:


boli toraco-pulmonare
boli circulatorii
hipoxia anemic
hipoxia histotoxica
oc hipovolemic

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia anemic apare n urmtoarea situaie:


fibrozelor endoteliale
bolilor toraco-pulmonare
scderea hemoglobinei din snge
insuficientei cardiace globale
deshidratrilor importante

28.
A.
B.
C.

Hipoxia circulatorie de cauz periferic apare n urmtoarele situaii, cu excepia:


ateroscleroza
hipovolemie
deshidratri importante
4

D. oc hipovolemic
E. hemoragii
29.
A.
B.
C.
D.
E.

Emfizemul pulmonar se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:


distrugerea septurilor interalveolare
creterea elasticitii pulmonare
modificri toracice
inegalitatea ventilaiei n teritoriile pulmonare
scderea patului vascular pulmonar

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile toracice n emfizem sunt:


ridicarea diafragmei
crete elasticitatea pulmonara
coastele se orizontalizeaz
lordoza lombar
crete mobilitatea cutiei toracice

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Insuficiena respiratorie se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:


hipoxie respiratorie
hipoxemie
hipercapnie
alterarea schimburilor gazoase dintre mediu i celule
hipocapnie

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Astmul bronic apare prin:


hiperventilaie
hipoventilaie
insuficiena circulatorie
embolie pulmonara
obstrucia cilor aeriene

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Astmul bronic se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri clinice, cu excepia:


anxietate
wheezing
dispnee expiratorie
dispnee inspiratorie
tuse i expectoratie

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile structurale ireversibile n astmul bronic sunt urmtoarele:


bronhospasmul
hipertrofia muchilor netezi ai bronhiilor
hiperplazia glandelor mucoase
infiltrat inflamator peribronic
ingrosarea membranei bazale a bronhiilor

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Pacienii asmatici prezint o hiperreactivitate:


adrenergic
betaadrenergic
colinergic
nonadrenergic
histaminergic

36. Sistemul non-adrenergic non-colinergic acioneaz prin eliberarea urmtoarelor


neuropeptide:
5

A.
B.
C.
D.
E.

substana P
adrenalina
histamina
acetilcolina
noradrenalina

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Hematoza pulmonar reprezint:


schimbul de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare
oprirea sngerarii la nivelul pulmonar
schimbul de gaze tisular
schimbul de gaze la nivel pleurocapilar
niciuna de mai sus

38. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana respiratorie sunt
urmtorii, cu excepia:
A. presiunea parial a gazului n alveola
B. presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
C. vasoconstricia pulmonar
D. dimensiunea membranei respiratorii
E. coeficientul de difuziune al gazului
39.
A.
B.
C.
D.
E.

Membrana respiratorie este alctuit din urmtoarele, cu excepia:


endoteliul capilar
trahee
interstitiul pulmonar
epiteliul alveolar
surfactant

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Unitatea respiratorie este alctuit din urmtoarele, cu excepia:


bronhiola respiratorie
ducturi alveolare
antrumuri
alveole
plexuri capilare

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Ventilaia alveolar determin:


presiunea parial a oxigenului n alveole
stimularea receptorilor J
compliant pulmonara
hipoxia pulmonara
edemul pulmonar

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Schimburile de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare poart numele de:


osmoza
ventilaie
hemostaz
respiraie
hematoz

43.
A.
B.
C.
D.

Centrul apneustic se gsete n:


bulbul superior
puntea superioara
hipotalamus
mezencefal
6

E.

zona caudala a puntii

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Chemoreceptorii periferici sunt stimulai de:


hipocapnie
hipotensiune
hipoxemie
hipertensiune
vasodilatatie

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea receptorilor J induce:


hipoventilaie
hiperventilaie
dispnee
vasodilatatie
vasoconstricie

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii J sunt stimulai de:


hipotensiune
hipoventilaie
distensia vaselor pulmonare
edemul cardiac
hipertensiune

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii J sunt localizai la nivelul:


capilarelor pulmonare
interstitiului cardiac
cerebral
traheei
laringelui

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Chemoreceptorii centrali sunt localizai n:


crosa aortica
sinusul carotidian
centrul respirator bulbar
mezencefal
hipotalamus

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Centrul pneumotaxic este localizat n:


bulbul superior
puntea superioara
hipotalamus
mezencefal
cortex

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.

Lucrul mecanic necesar pentru expansionarea plmnilor mpotriva propriilor lor fore
elastice este numit:
lucru mecanic al rezistenei cilor aeriene
travaliu compliant
lucru mecanic al rezistenei capilare
lucru mecanic elastic
7

E.

travaliu al rezistenei tisulare

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Respiraia normal, de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin:


micrile de ridicare i coborre ale diafragmului
alungirea i scurtarea cavitii toracice
micrile de ridicare i coborre ale coastelor
micrile de ridicare i coborre ale claviculelor
creterea i descreterea diametrului antero-posterior al cavitii toracice

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Tulburrile produse de hipoxemie sunt urmtoarele:


scderea reflexelor
tulburri de coordonare psihomotorie
oboseal
acidoz respiratorie
palpitaii

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele compensatorii stabile, economice ale hipoxemiei sunt:


hiperproducia medular de hematii
creterea debitului cardiac prin creterea inotropismului
creterea tensiunii arteriale
scderea activitii enzimelor respiratorii tisulare
scderea afinitii hemoglobinei pentru oxigen

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcaloza respiratorie apare n:


hipoxia anemic
insuficiena respiratorie prin scderea difuziunii gazelor prin membrana alveolocapilar
insuficiena respiratorie global
insuficiena respiratorie prin inegalitatea dintre ventilaie i perfuzie
bronhopneumopatia obstructiv cronic

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Disfunciile bronhopulmonare obstructive se caracterizeaz prin:


creterea volumului expirator maxim pe secund (VEMS)
scderea debitului expirator maxim de vrf (PEF)
scderea indicelui de permeabilitate bronic
creterea raportului dintre volumul expirator maxim pe secund i capacitatea vital
scderea capacitii vitale

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea global i sever a ventilaiei pulmonare produce:


hipocapnie
hipoxemie
hipercapnie
acidoz respiratorie
alcaloz respiratorie

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea ventilaiei alveolare produce:


hipotensiune pulmonar funcional
arteriopatie hipoxic
arteriolodilataie pulmonar
hipertrofia tunicii medii a arteriolelor
reflex vasoconstrictor von Euler

9. Urmtoarele afeciuni pot produce scderea global a ventilaiei alveolare:


A. pleurezii lichidiene masive
8

B.
C.
D.
E.

fracturi costale
leziuni ale nervilor frenici
accident vascular cerebral
pancreatita cronic

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Efectul de unt se realizeaz ntr-o zon de parenchim:


perfuzat
neperfuzat
ventilat
neventilat
necrozat

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Spaiul mort alveolar reprezint:


o zon de parenchim hipoventilat
o zon de parenchim perfuzat
o zon de parenchim neperfuzat
o zon de parenchim ventilat
o zon de parenchim neventilat

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Reflexele care tind sa echilibreze raportul perfuzie/ventilaie la nivel pulmonar sunt:


reflexul bronhodilatator
reflexul von Euler
reflexul vasoconstrictor prin care sngele este dirijat spre teritoriile mai bine ventilate
reflexul bronhoconstrictor n urma cruia aerul este dirijat spre alveolele neventilate
reflexul Hering-Breuer

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Suprafaa membranei alveolo-capilare scade n urmtoarele afeciuni:


emfizem pulmonar
atelectazie
rezecii de parenchim pulmonar pentru chist hidatic
bloc alveolo-capilar
hipertrofia muchilor netezi ai bronhilor

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele de unt vascular dreapta-stnga pot fi:


anevrisme arterio-venoase
unele boli cardiace congenitale
litiaza renal
insuficiena de oxigen prin afectarea cilor aeriene
stenoza mitral

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Tahikininele sunt reprezentate de:


neurokininele A i B
adrenalin
calcitonin
catecolamine
substana P

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Fenomenele caracteristice pentru criza de astm sunt produse de :


activarea VIP (vasointestinal peptide) de ctre triptaza mastocitar
eliberarea n exces prin reflexe de axon a neurokininelor A i B
inactivarea calcitoninei de ctre enzimele eliberate de celulele inflamatorii
stimularea receptorilor muscarinici M2 i M3
hiperactivitatea colinergic
9

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Pacienii astmatici prezint:


hiperactivitate colinergic
edem al mucoasei bronice
hipoactivitate a SNV simpatic beta-adrenergic
tahikinine eliberate n exces
hipoactivitate colinergic

18. Reflexele de axon care produc eliberarea tahikininelor la pacienii cu astm bronic pleac de
la:
A. terminaiile fibrelor senzitive nemielienizate de tip C din laringe
B. receptorii iritani
C. terminaiile fibrelor de tip C din nazo-faringe
D. baroreceptorii din epiteliul traheal
E. receptorii beta 2-adrenergici
19.
A.
B.
C.
D.
E.

Mediatorii eliberai de mastocitele intraluminale au urmtoarele roluri:


deschid jonciunile strnse dintre celulele epiteliale
inhib manifestrile unei crize de astm n primele 2-3 ore
favorizeaz ptrunderea alergenelor spre mastocitele subiacente
produc bronhodilataie i chemotactism
produc colagen care sclerozeaz n timp bronhiile

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Mediatorii responsabili de manifestrile din primele 2-3 ore ale crizei de astm sunt:
heparinele
prostaglandinele
histaminele
factorii chemotactici pentru neutrofile (NCFA)
leucotrienele

21. Mediatorii sintetizai de mastocite pe calea acidului arahidonic, care intr n aciune la
aproximativ 10 ore de la debutul crizei de astm sunt:
A. tromboxan A2
B. factorul activator plachetar (PAF)
C. histaminele
D. prostaglandinele
E. factorul chemotactic pentru eozinofile (ECFA)
22.
A.
B.
C.
D.
E.

Datorit mediatorilor chemotactici eliberai de mastocite se produc:


creteri anormal de mari ale IgE
leziuni ale epiteliului bronic
hipercelularitatea submucoasei bronice
stimularea guanil-ciclazei i creterea concentraiei GMPc
microtromboze i necroze peribronice

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Consecinele modificrilor parenchimului pulmonar n emfizem sunt:


scderea elasticitii pulmonare
transformarea expirului dintr-un proces pasiv ntr-un proces activ
creterea spaiului mort fiziologic prin scderea volumului rezidual
scderea suprafeei de schimb alveolo-capilar
creterea perfuziei pulmonare

24. Scderea elasticitii parenchimului pulmonar afecteaz peretele toracic astfel:


A. scade mobilitatea cutiei toracice
B. apare scolioza coloanei toracale
10

C. cartilajele costo-sternale se osific


D. respiraia devine de tip costal
E. coastele se orizontalizeaz i se deprteaz
25.
A.
B.
C.
D.
E.

n evoluia emfizemului pulmonar apar urmtoarele modificri cardiovasculare:


stimularea produciei de eritropoietin n urma hipoxemiei
scderea patului vascular pulmonar i hemoconcentraia
fibrozarea i ngroarea pereilor alveolari i capilari
vasodilataia hipoxic a arteriolelor pulmonare
scderea volemiei i a debitului cardiac

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Respiraia are urmtoarele etape:


de aport
circulatorie
tisulara
oxidativa
inspiratorie

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Etapa alveolo-capilar necesit urmtoarele condiii:


ventilaie pulmonar cu aport suficient de aer atmosferic
integritatea circulaiei pulmonare
integritatea morfofuncionala a septurilor interalveolare
debit cardiac normal
volemie normala

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Etapa de transport necesita urmtoarele condiii, cu excepia:


concentratie adecvat de hemoglobina n snge
integritatea circulaiei pulmonare
integritatea morfofuncional a septurilor interalveolare
debit cardiac normal
volemie normala

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Etapa de utilizare a oxigenului necesita urmtoarele condiii, cu excepia:


ventilaie pulmonar cu aport suficient de aer atmosferic
integritatea funcional a enzimelor respiratorii
integritatea morfofuncional a endoteliului
debit cardiac normal
volemie normala

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia circulatorie de cauz centrala se datoreaza:


fibrozelor endoteliale
bolilor toraco-pulmonare
disfunciilor de pompa cardiaca
insuficientei cardiace globale
deshidratrilor importante

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Insuficiena de O2 prin alterarea utilizarii tisulare apare n urmtoarele situaii, cu excepia:


alterarea microcirculaiei
ateroscleroza
disfunciilor de pompa cardiaca
insuficientei cardiace globale
deshidratrilor importante

32. Hipoxia anemic apare n urmtoarele situaii, cu excepia:


11

A.
B.
C.
D.
E.

fibrozelor endoteliale
bolilor toraco-pulmonare
scderea hemoglobinei din snge
insuficientei cardiace globale
deshidratrilor importante

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia circulatorie de cauz periferic apare n urmtoarele situaii, cu excepia:


ateroscleroza
hipovolemie
deshidratri importante
fibroze endoteliale
embolii pulmonare masive

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Tulburrile de aport de oxigen au urmtoarele caracteristici comune:


suboxigenarea sngelui care pleaca de la plmni
viteza cu care se instaleaz patologia determin deficitul de aport
sunt ireversibile chiar daca se intervine medical
instalarea lent a patologiei blocheaz mecanismele compensatorii
insuficiena respiratorie trebuie diagnosticat n faza decompensat

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia hipoxic se produce n urmtoarele situaii:


prin sunt anatomic dreapta-stanga
prin afectarea cilor aeriene
prin scderea presiunii atmosferice
prin vicierea aerului respirat
hiperplazia membranei bazale a bronhiilor

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumele respiratorii n emfizemul pulmonar prezint urmtoarele modificri:


crete volumul rezidual
scade VEMS
scade indicele Tiffneau
scade volumul rezidual
crete VEMS

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile cardiovasculare i sanguine n emfizem sunt:


hemoconcentraia
poliglobulia
hipertensiunea pulmonara
scderea debitului cardiac
hemodilutia

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Edemul pulmonar acut se caracterizeaz prin:


inundarea alveolelor cu lichid
sindrom restrictiv grav
creterea frecventei respiratorii
hipoxie severa
insuficiena cardiaca dreapta

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Edemul pulmonar acut cardiogen este determinat de urmtoarele cauze, cu excepia:


stenoza mitrala
insuficiena cardiaca stanga
insuficiena cardiaca globala
stenoza aortica
insuficiena respiratorie
12

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Emfizemul pulmonar se caracterizeaz prin:


distrugerea septurilor interalveolare
creterea elasticitii pulmonare
modificri toracice
inegalitatea ventilaiei n teritoriile pulmonare
scderea patului vascular pulmonar

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Insuficiena respiratorie se caracterizeaz prin:


hipoxie respiratorie
hipoxemie
hipercapnie
alterarea schimburilor gazoase dintre mediu i celule
hipocapnie

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Astmul bronic se caracterizeaz prin urmtoarele manifestri clinice:


anxietate
wheezing
dispnee expiratorie
dispnee inspiratorie
tuse i expectoratie

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile cilor respiratorii n astmul bronic sunt:


hipersecretie de mucus
edemul mucoasei bronice
bronhospasm
dispnee inspiratorie
tahicardie

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile structurale ireversibile n astmul bronic sunt urmtoarele:


edemul mucoasei bronice
hipertrofia muchilor netezi ai bronhiilor
hiperplazia glandelor mucoase
infiltrat inflamator peribronic
bronhospasmul

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Anomaliile imunologice i mediatorii inflamaiei n astmul bronic sunt:


excesul de IgE sanguin
eliberarea histaminei din mastocite
eliberarea factorilor chemotactici
inhibarea mastocitelor
scderea sintezei de reagine

46. n criza de astm bronic avem urmtoarele modificri ale volumelor pulmonare, cu
excepia:
A. crete volumul rezidual
B. crete capacitatea vitala
C. scade VEMS
D. scade indicele de permeabilitate bronic
E. crete indicele de permeabilitate bronic
47. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana respiratorie sunt
urmtorii:
A. presiunea parial a gazului n alveola
13

B.
C.
D.
E.

presiunea parial a gazului n capilarele cerebrale


vasoconstricia pulmonar
dimensiunea membranei respiratorii
coeficientul de difuziune al gazului

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Membrana respiratorie este alctuit din urmtoarele:


endoteliul capilar
trahee
interstitiul pulmonar
epiteliul alveolar
surfactant

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Unitatea respiratorie este alctuit din urmtoarele:


bronhiola respiratorie
ducturi alveolare
antrumuri
alveole
plexuri capilare

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Ventilaia alveolar determin:


presiunea parial a oxigenului n alveole
stimularea receptorilor J
presiunea parial a CO2 n alveole
hipoxia pulmonara
edemul pulmonar

51. Selectai afirmaiile adevrate despre muchii respiratori:


A. sunt muchi netezi si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici transmii de
la nivelul sistemului nervos central
B. sunt muchi scheletici si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici transmii
de la nivelul sistemului nervos central
C. muchiul inspirator cel mai important este diafragmul
D. muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii gatului
E. muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii drepti abdominali
52. Selectai afirmaiile adevrate despre muchii respiratori:
A sunt muchi netezi si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici transmii de
la nivelul sistemului nervos central;
B sunt muchi scheletici si, ca urmare, pentru a se contracta au nevoie de stimuli electrici transmii
de la nivelul sistemului nervos central;
C muchiul inspirator cel mai important este diafragmul
D muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii gatului
E muchii care determin ridicarea grilajului costal sunt n special muchii drepti abdominali
53. Selectai afirmaiile adevrate despre spirometrie:
A spirometria reprezint o metod simpl pentru studiul ventilaiei pulmonare
B spirometria este inregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul i respectiv exteriorul
plmnilor
C spirometria este inregistrarea volumului aerului deplasat numai spre interiorul plmnilor
D spirometria este inregistrarea volumului aerului deplasat numai spre exteriorul plmnilor
E spirometria este inregistrarea energiei aerului deplasat spre interiorul i respectiv exteriorul
plmnilor
54. Selectai afirmaiile false despre volumele pulmonare:
14

A. exist patru volume pulmonare diferite care, adunate, totalizeaz volumul maxim pe care l poate
atinge expansiunea pulmonara
B. volumul curent reprezint volumul de aer care ramane n plmni i dupa o expiratie fortata
C. volumul rezidual reprezint cantitatea suplimentar de aer care poate fi expirata n urma unei
expiratii fortate dupa expirarea unui volum curent
D. volumul expirator de rezerv reprezint cantitatea suplimentar de aer care poate fi inspirata peste
volumul curent
E. volumul inspirator de rezerv este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste
volumul curent
55.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile adevrate despre respiraie:


respiraia reprezint schimbul de oxigen i dioxid de carbon dintre organism i mediu
d.p.d.v. funcional , respiraia poate fi mprit n 3 etape
a treia etapa este reglarea respiraiei
prima etapa presupune deplasarea aerului n ambele sensuri ntre alveolele pulmonare i
atmosfera
prima etapa presupune ventilaia pulmonara

56. Selectai afirmaiile false despre respiraie:


A. respiraia normala , de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin miscarile de ridicare i
coborare ale diafragmului
B. respiraia normala , de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin ridicarea i coborarea
coastelor
C. respiraia este controlata automat n timpul cantatului
D. la reglarea respiraiei contribuie i receptorii de la nivelul cutiei toracice care pot detecta forta
generata de contractia muchilor respiratori
E. la reglarea respiraiei contribuie i receptorii activai prin intindere ce sunt localizai n cile
aeriene mici i sunt stimulai de distensia plmnilor
57.
A
B
C
D
E

Volumele pulmonare sunt:


volumul curent
volumul rezidual
volumul respirator pe minut
volumul expirator de rezerv
volumul inspirator de rezerv

58.
A
B
C

Ventilaia alveolara:
este cantitatea totala de aer deplasata n arborele respirator n fiecare minut
este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie
este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut i particip
la schimburile de gaze respiratorii
valoarea sa medie este de 4,5- 5 l/min
este unul din factorii majori care determin presiunile pariale ale oxigenului i dioxidului de
carbon n alveole

D
E

59. Selectai afirmaiile adevrate:


A ventilaia alveolar este urmata de difuziunea O2 din alveole n sngele capilar i difuziunea n
sens invers a CO2
B difuziunea are loc fr o sursa de energie
C imediat ce aerul a ptruns n cile respiratorii,apa de la suprafata acestora se evapora, umezindu-l
D cu fiecare respiraie patrund n alveole 100 ml de aer proaspat
E cu fiecare respiraie, numai o septime din volumul de aer alveolar este rennoit

15

60. Concentraia gazelor din aerul alveolar este foarte diferita de cea din aerul atmosferic
deoarece:
A toate gazele implicate n fiziologia respiraiei sunt molecule simple, libere sa se mite unele
printre altele
B in fiziologia respiraiei avem de-a face cu un amestec gazos continand mai ales oxigen, azot i
dioxid de carbon
C cu fiecare respiraie, aerul alveolar este nlocuit doar parial cu aer atmosferic
D din aerul alveolar este extras permanent O2 i se primete permanent CO2
E aerul atmosferic uscat care patrunde n cile respiratorii este umezit nainte de a ajunge n alveole

Tema: Inflamaia
ntrebri tip complement simplu
Inflamaia reprezint o reacie vascular al crei rezultat este:
specific fiecrui agent patogen
eliberarea de mediatori insolubili care vor aciona strict local
trecerea plasmei i a celulelor sangvine din patul vascular n esutul interstiial din jurul ariei
afectate
D. scderea fluxului sangvin n zona afectat
E. scderea permeabilitii vasculare n zona afectat
1.
A.
B.
C.

A.
B.
C.
D.
E.

Inflamaia este o reacie de aprare complex care include urmtoarele fenomene, cu


excepia:
fenomene reparatorii
fenomene alterative
fenomene reacionale vasculo-exudative
fenomene reacionale specifice stimulului
fenomene proliferative

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Radiaiile ionizante sunt ageni fizici care pot avea, n funcie de doz, urmtoarele efecte:
n doze mici altereaz permeabilitatea capilar
n doze mari pot avea un efect antiinflamator, modificnd funciile leucocitare
n doze mici au efect proinflamator
n doze mici pot avea un efect bactericid n inflamaiile septice
n doze mari au efect antiinflamator, n special bacteriostatic

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea debitului sanguin local n inflamaie este conditionat:


doar reflex
reflex i umoral
de trecerea prin peretele vascular a proteinelor plasmatice n esuturile din jur
doar umoral
de creterea permeabilitii capilarelor i a venulelor

2.

Transudatul se formeaz datorit urmtoarelor modificri vasculare:


activarea sistemului contractil al celulelor endoteliului capilar
creterea permeabilitii capilarelor i venulelor i trecerea fibrinogenului prin peretele vascular
dilatarea arteriorelor, capilarelor i venulelor care permite ieirea extravascular a unui lichid cu o
concentraie redus de proteine
D. modificarea celulelor endoteliului capilar sub aciunea histaminei, serotoninei i a altor mediatori
ai inflamaiei
5.
A.
B.
C.

16

E.

creterea spaiilor intercelulare n urma modificrii formei celulelor endoteliale ale capilarelor
care devin globuloase

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Transudatul reprezint un lichid neinflamator care formeaz:


puroiul
edemul
granulomul
trombusul
cheagul

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea care nsoete reacia inflamatorie se datoreaz n cea mai mare parte formrii:
fagozomului
bradikininei
interleukinei 6
limfokinei
histaminazei

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Ultimele care trec n esuturi la locul inflamaiei unde se transform n macrofage sunt:
monocitele
citokinele
leucotrienele
neutrofilele
prostaglandinele

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Bradikininogenul este activat de ctre:


C3a-anafilatoxin
fraciunea C5b a complementului
C1-esteraz
histamin
lizolecitin

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Complexele proteice C2 i C4 au urmtoarele roluri:


favorizeaz scindarea complexului C3 n 3 fragmente: C3a, C3b i C3c
iniiaz chemotaxia neutrofilelor
degranuleaz histamina din mastocit i bazofil
favorizeaz scindarea complexului C3 n 2 fragmente: C3a-anafilatoxin i C3b
sintetizeaz leucotriene

11.
A.
B.
C.
D.
E.

C3a-anafilatoxina are urmtoarele roluri:


realizeaz opsonizarea structurilor non-self
stimuleaz degranularea mastocitelor i bazofilelor
favorizeaz fagocitarea germenilor
iniiaz producia de radicali liberi
sintetizeaz leucotriene

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Leucotrienele i prostaglandinele sunt mediatori sintetizai de ctre:


tromboxani
eritrocite
mastocite
eozinofile
hepatocite

13. Acidul arahidonic reprezint o fraciune lipidic eliberat din membrana mastocitelor de
ctre:
17

A.
B.
C.
D.
E.

ciclooxigenaz
lipooxigenaz
o fosfolipaz intracelular
o transaminaz intracelular
peroxidaz

14. Prostaglandinele sunt lanuri lungi de acizi grai nesaturai rezultai din acidul arahidonic
sub aciunea:
A. fosfolipazei
B. ciclooxigenazei
C. lipooxigenazei
D. transaminazei
E. transferazei
15.
A.
B.
C.
D.
E.

Chemotactismul neutrofilelor este inhibat de ctre:


fraciuni ale complementului seric
histamin
streptolizine streptococice
fibrinopeptide
prostaglandine

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea comun din cascada coagulrii ncepe odat cu activarea urmtorului factor:
factorul VIII
factorul X
factorul Hageman
factorul antihemofilic C
factorul IX

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Activatorul de prekalicrein este generat n timpul activrii:


componentei C1 a complementului
factorului VIII al cascadei coagulrii
factorului XII al cascadei coagulrii
componentei C5 a complementului
factorului X al cascadei coagulrii

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Degradarea leucotrienelor este mediat de ctre:


histaminaz
transferaz
arylsulfataza B
transaminaz
piruvat decarboxilaz

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile referitoare la inflamaia acut sunt adevrate cu excepia:


creterea permeabilitii vasculare determin trecerea proteinelor plasmatice n spatiul interstitial
se produce activarea limfocitelor
diapedeza are loc n special la nivelul venulelor
component C3b determin opsonizare nespecifica
radicalii liberi de oxigen determin efecte citotoxice

20.
A.
B.
C.

Mediatorii inflamaiei sintetizai de celule sunt:


fracia C3 a complementului
plasmina
fibrinogenul
18

D. histamina
E. prostaglandine
21.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele manifestri locale ale inflamaiei sunt:


febra
leucocitoza
edem
scderea TA
scderea apetitului

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Ordinea modificrilor de dinamic leucocitar n inflamaie este:


marginaia, aderarea, migrarea, diapedeza
aderarea, marginaia, diapedeza, migrarea
diapedeza, migrarea, aderarea, marginaia
marginaia, aderarea, diapedeza, migrarea
aderarea, marginaia, migrarea, diapedeza

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Proteinele inflamatorii de faz acut sunt urmtoarele cu excepia:


ceruloplasmina
alfa antitripsina
haptoglobina
carnitina
fibrinogenul

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea ciclooxigenazei este rspunzatoare de producerea :


prostaglandina E2
leucotriene
TNF
chemochine
integrine

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea lipooxigenazei este rspunztoare de producerea :


prostaglandine
leucotriene
interleukine
limfokine
interferon

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Proteine inflamatorii de faza acut pozitive sunt urmtoarele, cu excepia:


ceruloplasmina
alfa1 antitripsina
haptoglobina
transferina
fibrinogenul

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea permeabilitii vasculare este determinat de urmtorii factori, cu excepia:


tromboxan A2
mieloperoxidaza
histamina
bradikinina
factorul de activare plachetar

28. VSH-ul este accelerat n urmtoarele situaii:


19

A.
B.
C.
D.
E.

hemoconcentraie
policitemia vera
insuficiena respiratorie cronica
poliglobulie
n nici una din aceste situaii

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Staza sanguina caracteristic inflamaiei nu favorizeaz :


coagularea intravascular
constituirea exudatului inflamator
creterea tensiunii arteriale
marginatia leucocitelor
diapedeza leucocitelor

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia inflamatorie acut ndeplinete urmtoarele funcii cu excepia:


izolarea esuturilor infectate
inactivarea agentului etiologic
neutralizarea toxinelor
indepartarea detritus-urilor tisulare
declanarea reaciilor de hipersensibilizare

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Fagocitoza :
este un proces pasiv
este un proces activ
se realizeaz ntr-o singura etapa
se realizeaz n trei etape independente
induce vasodilataia locala

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Proteinele plasmatice indeplinesc urmtoarele funcii cu o excepie:


n apararea antimicrobiana nespecifica
n transportul de ioni, vitamine i medicamente
n coagulare i fibrinoliza
n prevenirea edemelor
n mentinerea tensiunii arteriale la valori normale

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoalbuminemia este caracterizat prin urmtoarele, cu excepia:


determin scderea presiunii hidrostatice
favorizeaz apariia edemelor
poate fi consecina unui sindrom de malabsorbie
reprezint un semn cardinal al sindromului nefrotic
este asociat cu ascita

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii despre fagocitoza este adevrata:


macrofagul emite pseudopode , inglobeaz celula int i se formeaz fagozomul;
limfocitul B formeaz fagolizozomul
mastocitul distruge celula int cu ajutorul enzimelor lizozomale
anticorpii emit pseudopode i formeaz fagolizozomul
anticorpii fagociteaz parazii

35.
A.
B.
C.
D.
E.

n care din urmtoarele situaii nu avem leucocitoza :


n sarcina
postprandial
infectii bacteriene
infectii virale
traumatisme
20

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele celule nu este fagocit:


limfocit
neutrofil
eozinofil
macrofag
monocit

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrata:


neutrofilele ajung n esutul inflamat prin procesele de chemotactism, marginatie i diapedeza
eozinofilul fagociteaz numai virusuri
limfocitul T produce anticorpi
neutrofilele se degranuleaz i elibereaz histamina.
limfocitul B nu secret anticorpi

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Ceruloplasmina este :
lipoproteina
2 globulina
globulina
albumina
1 globulina

39. Un pacient prezint: nr.leucocite=3500/mm3, nr eritrocite = 2,5mil/mm3, nr


trombocite=100.000/mm3, nr.reticulocite = 0,5%, neutrofile =50%,
bazofile=0%,eozinofile4%,monocite=8%, limfocite=38%; care variant corespunde
diagnosticului:
A. neutrofilie
B. inflamaie acut
C. limfopenie
D. pancitopenie
E. eozinofilie
40. Un pacient prezint: nr.leucocite= 14500/mm3, nr eritrocite = 4,5mil/mm3, nr
trombocite=220.000/mm3, nr.reticulocite = 0,5%, neutrofile =80%,
bazofile=0%,eozinofile4%,monocite=4%, limfocite=12%; care variant corespunde
diagnosticului:
A. limfocitoza
B. inflamaie acut
C. neutropenie
D. trombocitoza
E. eozinopenie
41. Referitor la sistemul complementului este fals afirmaia:
A. activarea complementului din serul prezent n interstiiu se poate realiza direct, ca urmare a
interaciunii sale cu proteinele modificate din teritoriul lezat
B. activarea complementului din serul prezent n interstiiu se poate realiza indirect prin intermediul
complexelor imune
C. anafilatoxine sau factorii anafilactici sunt mediatori ai inflamaiei
D. complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant
E. C1-esteraza iniiaz chemotaxia neutrofilelor
42. Factorul chemotactic C5a nu iniiaz:
A. chemotaxia eozinofilelor
21

B.
C.
D.
E.

sinteza de leucotriene (LT)


agregarea
degranularea
producia de radicali liberi (RL).

43. Activarea sistemului coagulrii se poate face specific de ctre mucopolizaharidele (MPZ)
alterate prin activarea factorului:
A. VIII
B. IX
C. X
D. XI
E. XII
44.
A.
B.
C.
D.
E.

Referitor la sistemul kininelor este incorect rspunsul:


kininele plasmatice apar din kininogenul activat de kalicrein, plasmin, tripsin
sunt puternic vasodilatatoare
sunt puternic hipopermeabilizante
sunt stimuleni ai algoceptorilor
kalicreina se formeaz din prekalicreina plasmatic

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin degranulare, mastocitele elibereaz meditori ce se gsesc n granule:


kinina
factorul chemotactic al bazofilelor
serotonina
factorul eozinofilic al anafilaxiei
factor chemotactic al trombocitelor

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Leucotrienele (slow reacting substances of anaphilaxis SRSA) nu produc:


contracia muchilor netezi
creterea permeabilitii vasculare
contracia muchilor striai
efect chemotactic asupra neutrofilelor
efect chemotactic asupra eozinofilelor

47. Prostaglandinele sunt lanuri lungi de acizi grasi nesaturai rezultai din acidul arahidonic
sub aciunea unei enzime:
A. peroxidaza
B. feroxidaza
C. epoxid hydrolaza
D. catalaza
E. ciclooxigenaza
48. Despre PAF (factorul activator plachetar) nu putem spune c:
A. se formeaz din fosfoproteinele membranare
B. stimuleaz agregarea neutrofilelor
C. stimuleaz degranularea neutrofilelor
D. iniiaz agregarea plachetar
E. poate contribui la apariia leziunilor tisulare
49.
A.
B.
C.
D.
E.

Unele toxine bacteriene cum sunt de exemplu streptolizinele streptococice:


inhib chemotactismul eozinofilelor
inhib chemotactismul neutrofilelor
stimuleaz chemotactismul neutrofilelor
stimuleaz chemotactismul eozinofilelor
favorizeaz chemotactismul neutrofilelor
22

50. Cei mai importani factori chemotactici pentru neutrofile, eozinofile i monocite nu sunt
reprezentai de:
A. produii bacterieni
B. fibrinopeptide
C. factorii chemotactici ai neutrofilelor eliberai de mastocite
D. factorii chemotactici ai eozinofilelor eliberai de neutrofile
E. produii de degradare ai fibrinei
51.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalul radical liber format n urma exploziei activitii metabolice a fagocitului este:
halogenura de iod
halogenura de clor
halogenura de brom
oxidul de hidrogen
peroxidul de hidrogen

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Mieloperoxidaza are aciune distructiv. Procesul de distrugere nu este favorizat de:


pH acid (3,5-4,0) din interiorul fagolizozomului
pH bazic (8,5-9,0) din exteriorul fagolizozomului
prezenei proteinelor cationice care se fixeaz pe celula int i i distrug membrana
elastazele lizozomale ce distrug mucopeptidele din peretele celulei int
lactoferinei care prin fixarea fierului inhib creterea i multiplicarea bacterian

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Eliberarea produilor lizozomali contribuie la alte aspecte ale inflamaiei:


scderea permeabilitii vasculare
distrugerea esutului muscular
activarea sistemelor proteinelor plasmatice
chemotactismul neutrofilelor
chemotactismul eozinofilelor

54. Activarea cii clasice prin care este activat cascada complementului ncepe cnd complexul
antigen-anticorp coninnd IgG sau IgM interacioneaz cu:
A. C1
B. C5
C. C9
D. C3bi
E. C3a
55.
A.
B.
C.
D.
E.

Cea mai important substan n sistemul factorilor coagulrii este reprezentat de:
hemoglobin
chinin
albumin
fibrin
colagen

56. n cascada complementului calea clasic i cea alternativ converg atunci cnd fiecare
activeaz:
A. C1
B. C5
C. C6
D. C9
E. C3a

23

57. Sistemul coagulrii poate fi activat de numeroase substane eliberate n timpul distruciei
tisulare i infeciei neincluznd:
A. fibrele de colagen
B. proteazele
C. kalicreina
D. plasmina
E. exotoxinele bacteriene
58. Bradikinina este responsabil de reacia celulelor endoteliale i creterea permeabilitii
vasculare n fazele tardive ale inflamaiei mpreun cu :
A. kalicreina
B. prekalicreina
C. prostaglandina E
D. fibrinogenul
E. fibrina
59.
A.
B.
C.
D.
E.

Interleukina 1(IL1 ) este produs de macrofage i nu are urmtorul rol:


pe hepatocite stimuleaz sinteza de reactani de faz acut: fibrinogen, proteina C reactiv
induce neutrofilia
crete chemotactismul eozinofilelor
crete activitatea enzimelor lizozomale ale neutrofilelor
induce febra (IL1 este factor pirogen endogen)

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Ca urmare a vasoconstriciei reflexe a arteriolelor urmat de dilataia arteriolelor,


capilarelor i venulelor se produc urmtoarele modificri fiziologice:
scderea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori
hiperemia local care determin rubor i calor
edemul local
creterea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori
activarea sistemului conctractil intracelular al celulelor endoteliale i creterea spaiilor
intercelulare
Exudatul reprezint un lichid inflamator care se formeaz datorit urmtoarelor modificri
vasculare:
vasodilataie local care permite ieirea extravascular a unui lichid cu o concentraie sczut de
proteine
activarea sistemului contractil al celulelor endoteliului capilar
trecerea proteinelor plasmatice prin peretele vascular n esuturile din jur n cantitate mai mare
modificarea celulelor endoteliului capilar sub aciunea histaminei, serotoninei i a altor mediatori
ai inflamaiei
creterea spaiilor intercelulare n urma modificrii formei celulelor endoteliale ale capilarelor
care devin globuloase

ncetinirea circulaiei sanguine pn la formarea stazei locale poate fi efectul urmtoarelor


fenomene:
A. scderea vscozitii sngelui ca urmare a formrii edemului
B. creterea tonusului vascular local
C. compresia edemului inflamator asupra segmentului venular al microcirculaiei
3.

24

D. injuria tisular persistent


E. scderea tonusului vascular local
4.
A.
B.
C.
D.
E.

Constituirea infiltratului leucocitar inflamator este favorizat de:


scderea vitezei de circulaie local
izolarea procesului inflamator
edemul inflamator
creterea permeabilitii vasculare locale
presiunea exercitat de exudat pe terminaiile nervoase

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Marginaia i apoi aderarea leucocitelor la endoteliul vascular presupun:


creterea numrului de receptori glicoproteici pentru integrine de tipul C3bi, LFA-1
scderea numrului de proteine de adeziune - selectine
mobilizarea receptorilor pentru factori chemotactici i opsonine
creterea adezivitii leucocitare sub aciunea factorilor chemotactici tisulari
emiterea unui pseudopod leucocitar ce se infiltreaz ntr-o jonciune interendotelial postcapilar
mrit

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Sub aciunea factorilor chemotactici din spaiul extravascular, fagocitele:


trec pasiv din sistemul vascular n interstiiu
i cresc mobilitatea
migreaz direcional n esuturi
emit un pseudopod leucocitar
trec intracelular prin joniunile transmembranare ale eritrocitelor

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Din cadrul factorilor chemotactici fac parte:


histamina i bradikinina
leucotrienele
citokinele chemotactice pentru serotonin
produi de degradare ai fibrinei
lizolecitina plasmatic activ

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Monocitele sanguine se deosebesc de neutrofile prin:


au o rezisten mai crescut dect neutrofilele la acidoza din zona afectat
sunt primele care trec n esuturi unde se transform n macrofage
rmn active o perioad mai lung de timp dect neutrofilele
acioneaz ntr-o faz mai avansat a rspunsului inflamator dect neutrofilele
au o mobilitate mai crescut dect neutrofilele

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Citokinele sunt molecule proteice care:


sunt eliberate n circulaie odat cu apariia i activarea macrofagelor
determin generalizarea rspunsului inflamator
sunt sintetizate de ctre histamin
pot fi proinflamatorii sau antiinflamatorii
produc generalizarea rspunsului inflamator pe calea axului hipotalamo-tiroidomedulosuprarenalian

10. Activarea cascadei complementului duce la apariia urmtorilor factori implicai n


patogenia reaciei inflamatorii:
A. factori chemotactici
B. factori ai coagulrii
C. factori anafilactici
D. factori de degradare ai fibrinei
E. anafilotoxine
25

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Activarea complementului din serul prezent n interstiiu se realizeaz:


direct prin intermediul complexelor imune
indirect, ca urmare a interaciunii sale cu proteinele modificate din teritoriul lezat
indirect prin intermediul complexelor imune
direct, n urma interaciunii sale cu proteinele modificate din zona afectat
direct prin distrugerea celulelor- n special bacteriilor

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Fraciunea C5a a complementului are urmtoarele roluri:


iniiaz chemotaxia neutrofilelor
activeaz bradikininogenul
scindeaz complexul C3 n 2 fragmente
iniiaz sinteza de leucotriene
determin producia de radicali liberi

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Activarea sistemului factorilor coagulri se poate realiza:


nespecific, n urma contactului fibrinogenului extravazat cu proteinele modificate din interstiiu
direct prin intermediul complexelor imune
specific prin activarea factorului Hageman de ctre mucopolizaharidele alterate
specific, n urma contactului fibrinogenului extravazat cu proteinele modificate din interstiiu
indirect prin activarea factorului stabilizator al fibrinei de ctre prostaglandine

14.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma degranulrii plachetelor sangvine se elibereaz:


serotonin
factorul chemotactic al neutrofilelor
factorul eozinofilic al anafilaxiei
histamin
leucotriene

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Kininele plasmatice apar din kininogenul activat de ctre:


plasmin
tripsin
kalicrein
fibrin
serotonin

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Kininele plasmatice prezint urmtoarele roluri:


stimuleaz algoreceptorii
sunt puternic vasoconstrictoare
sunt hiperpermeabilizante
sintetizeaz prostaglandine
stimuleaz hemoliza

17.
A.
B.
C.
D.

Eozinofilele au urmtoarele roluri n reacia inflamatorie:


conin factorul chemotactic al neutrofilelor
controleaz eliberarea de ctre mastocite a mediatorilor biochimici
particip la distrugerea paraziilor
conin enzime care degradeaz aminele vasoactive controlnd astfel efectele vasculare ale
inflamaiei
fagociteaz majoritatea paraziilor

E.

18. Spre deosebire de histamin, leucotrienele sunt mediatori care:


A. cresc permeabilitatea vascular
26

B.
C.
D.
E.

produc contracia muchilor netezi


sunt activi n fazele tardive ale reaciei inflamatorii
au efecte mai lente dar de mai lung durat dect histamina
au efect chemotactic doar asupra neutrofilelor nu i asupra eozinofilelor

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Sub aciunea ciclooxigenazei, din acidul arahidonic se obin:


prostaglandine
leucotriene
hidroxiperoxizi
histamine
tromboxani

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Exudatul sau puroiul ce a rezultat din reacia inflamatorie este drenat direct spre:
epiteliu
rinichi
circulaia sanguin
circulaia limfatic
ficat

21. Cei mai importani factori chemotactici pentru neutrofile, eozinofile i monocite sunt
reprezentai de ctre:
A. fraciuni ale complementului seric (C5 i C3a)
B. fibrinopeptide
C. prostaglandine
D. produi de degradare ai fibrinei
E. unele toxine bacteriene (streptolizinele streptococice)
22. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la procesul de opsonizare:
A. reprezint procesul prin care, n timpul digestiei, celula int i lizozomii sunt izolai de restul
fagocitului printr-o membran fin
B. reprezint procesul n urma cruia crete puterea de fagocitoz
C. protejeaz fagocitul de aciunea att a toxinelor microbiene ct i de aciunea litic a propriilor
enzime lizozomale
D. opsoninele pot fi reprezentate de anticorpi
E. prin fraciunea C3b a complementului se realizazea opsonizarea, adic recunoaterea imunologic
nespecific
23.
A.
B.
C.
D.
E.

Procesul de distrugere al celulei int este favorizat de:


proteinele cationice care distrug membrana celulei int
pH-ul alcalin din interiorul fagolizozomului
lactoferina care prin fixarea magneziului inhib creterea i multiplicarea bacterian
elastazele lizozomale ce distrug mucopeptidele din peretele celulei int
alfa-1-antitripsina din interiorul lizozomilor

24. Eliberarea produilor lizozomali n urma lizei membranei fagocitului contribuie la


urmtoarele aspecte al inflamaiei:
A. chemotactismul monocitelor
B. scderea permeabilitii vasculare
C. distrugerea esutului conjunctiv
D. activarea sistemelor proteinelor plasmatice
E. degranularea eozinofilelor
25. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la sistemul complementului:
A. poate fi activat de complexele antigen-anticorp i de bacteriile distruse
27

B.
C.
D.
E.

este cel mai important dintre sistemele proteinelor plasmatice n reaciile inflamatorii
componentele sale particip la toate fazele rspunsului inflamator
reprezint circa 40% din proteinele plasmatice circulante
este un mecanism specific de autoaprarea al organismului (mediaz procesul inflamator)

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea alternativ prin care este activat cascada complementului poate fi declanat de:
interaciunea dintre IgG sau IgM cu componenta C1 a sistemului complement
polizaharidele din peretele bacteriilor
polizaharidele din peretele fungilor
anafilatoxinele din structura virusurilor
endotoxinele bacteriene

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Componentele de la C6 la C9 ale complementului prezint urmtoarele roluri:


realizeaz opsonizarea bacterilor
creaz complexe capabile s realizeze pori n peretele bacterian
atrag leucocitele prin chemotactism
permit intrarea de ap i ioni n bacterie prin intermediul complexelor create
acioneaz ca anafilatoxine i induc degranularea mastocitelor

28. Sistemul coagulrii poate fi activat de ctre urmtoarele substane eliberate n timpul
distruciei tisulare i infeciei:
A. plasmin
B. fibre de colagen
C. kalicrein
D. fibrin
E. endotoxine bacteriene
29. Cele dou fibrinopeptide eliberate din fibrinogen n timpul producerii fibrinei prezint
urmtoarele roluri:
A. cresc permeabilitatea vascular
B. inhib efectul bradikininei
C. au chemotactism pentru neutrofile
D. activeaz sistemul coagulrii
E. formeaz complexe capabile s realizezi pori n peretele bacterian
30.
A.
B.
C.
D.
E.

Kalicreinele din secreiile salivare, lacrimale sau din urin convertesc kininogenul seric n:
kalidin
fibrinopeptide
lis-bradikinin
plasmin
kininaze

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Interleukinele sunt mesageri biochimici produi de ctre:


neutrofile
macrofage
limfocite
eozinofile
prostaglandine

32.
A.
B.
C.
D.

Interleukina IL1 are urmtoarele roluri:


stimuleaz pe hepatocite sinteza de reactani de faz acut ai inflamaiei
induce neutropenia
crete chemotactismul neutrofilelor
scade activitatea enzimelor lizozomale ale neutrofilelor
28

E.

induce febra

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Metabolismele intermediare sunt modificate n focarul inflamator astfel:


se produce lipoliz cu acumulare de acizi grai i corpi cetonici
crete glicogenogeneza
scade glicoliza i producerea de acid piruvic i acid lactic
crete proteoliza cu acumularea local de peptone, aminoacizi i peptide
scade lipoliza

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Disproteinemia din inflamaia acut presupune :


modificrea raportului albumine/ globuline n sensul creterii
creterea fibrinogenului ca reactant de faz acut
creterea sintezei hepatice de beta globuline
creterea sintezei de ceruloplasmina
creterea sintezei de alfa1 antitripsina

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaiile corecte privind leucocitoza din timpul inflamaiei:


numrul neutrofilelor crete
formula Arneth deviaz spre stanga
formula Arneth deviaz spre dreapta
numrul neutrofilelor tinere este crescut
numrul neutrofilelor mature este mai mare ca numrul neutrofilelor tinere

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele manifestri locale ale inflamaiei acute sunt:


vasodilataie
leucocitoza
edem
impoten funcional
disproteinemie

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele manifestri sistemice ale inflamaiei acute sunt:


febra
leucocitoza
disproteinemie
scderea TA
scderea apetitului

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Prostaglandinele determin :
scade permeabilitatea
crete permeabilitatea
vasodilataie
induc febra
induc durere

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Ce sunt chemokinele:
citokine chemotactice pentru limfocite
citokine chemotactice pentru prostaglandine
compui adenilici
lipopolizaharide bacteriene
citokine chemotactice pentru neutrofile

40. n reacia inflamatorie acut , neutrofilele au urmtoarele roluri:


A. elibereaz enzime care contribuie la delimitarea leziunilor
B. formeaz radicali liberi care contribuie la distrugerea microorganismelor
29

C. fagociteaz produsele patologice opsonizate n prealabil de igG i fraciunea C3b a


complementului
D. opresc hemoragiile
E. sintetizeaz prostaglandine implicate n producerea durerii
41.
A.
B.
C.
D.
E.

La distrugerea microorganismelor particip:


radicalii iberi
kalicreina
mieloperoxidaza
defensinele
fibrinogenul

42. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la celulele implicate n rspunsul inflamator:


A. neutrofilele sunt primele fagocite care ajung la locul inflamaiei
B. monocitele sanguine au o mobilitate mai mare i o rezisten mai mic la acidoza locala dect
neutrofilele
C. eozinofilele acioneaz indirect mpotriva parazitilor
D. eozinofilele ajuta la controlul rspunsului inflamator
E. n esuturi, monocitele se transforma n macrofage
43.
A.
B.
C.
D.
E.

Inflamaia este mediata de urmtoarele sisteme de proteine plasmatice:


sistemul complementului
sistemul kininelor
sistemul albuminelor
sistemul proteinelor de transport
sistemul coagulrii

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul complementului:
este alcatuit din 3 proteine
reprezint circa 10% din proteinele plasmatice circulante
odata activat, componentele sale particip la toate fazele rspunsului inflamator
intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant
poate fi activat de complexele antigen-anticorp ca i de bacteriile distruse

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile adevrate despre reacia inflamatorie acut:


streptolizinele streptococice inhib chemotactismul neutrofilelor
colagenul stimuleaz degranularea trombocitelor
histamina inhib chemotactismul granulocitelor
aspirina stimuleaz sinteza de PGE, inhibnd astfel inflamaia
fagocitele sunt atrase la locul inflamaiei prin fenomene de chemotactism

Selectai afirmaiile adevrate despre sistemul complementului:


joaca un rol indirect n distrugerea celulelor, n special bacterii
inhib procesul inflamator
activarea complementului se poate realiza direct ca urmare a interaciunii sale cu proteinele
modificate din teritoriul lezat
D. activarea cascadei complementului duce la apariia a dou tipuri de factori implicai n patogenia
reaciei inflamatorii, anafilactici i chemotactici
E. complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant
46.
A.
B.
C.

47.
A.
B.
C.

Selectai afirmaiile false despre sistemul kininelor:


ajuta la controlul vascular al permeabilitii
sunt puternic vasoconstrictoare
inhib algoreceptorii
30

D. kalicreina plasmatic se formeaz din kininogenul inactiv


E. sunt hiperpermeabilizante
48.
A.
B.
C.
D.
E.

Inflamaia locala este caracterizata prin urmtoarele semne i simptome cu excepia:


rubor
tumor
calor
temperatura normal
cianoza.

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificri inflamatorii ale microcirculaiei sunt urmtoarele cu excepia:


vase sangvine obliterate
permeabilitate vascular sczut
leucocite neaderente de peretele intern al vaselor
viteza sngelui este crescut
permeabilitate crescut.

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii etiologici ai inflamaiei sunt:


procese autoimune
procese degenerative
proliferari neoplazice
ageni fizici
edemul

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Clasificarea reaciilor inflamatorii din punct de vedere anatomo-clinic este urmtoarea:


alterative
exudative
specifice
nespecifice
proliferative

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Clasificarea reaciilor inflamatorii din punct de vedere clinic este urmtoarea cu excepia:
acut
alterativa
subacut
specifice
supraacute.

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Tumefacia se produce datorit urmtoarelor reacii locale inflamatorii, cu excepia:


edemului
vasodilataiei sistemice
prezentei transudatului
permeabilitii vasculare scazute
lipsei de vascularizare

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii chemotactici sunt urmtorii:


fraciunea de complemnent
histamina
serotonina
prostaglandina
sistemul complementului.

55. Kininele au urmtoarele caracteristici:


A. sunt factori anafilactici
31

B.
C.
D.
E.

sunt vasodilatatoare
hipermeabilizante
sunt factori chemotactici
sunt stimulenti ai algoreceptorilor

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Mastocitele elibereaz urmtorii mediatori ce se afl n granule ,cu excepia:


prostaglandina
serotonina
histamina
factori chemotactici ai neutrofilelor.
factori euzinofilici ai anafilaxiei

Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia inflamatorie, sunt adevrate:


febra este indus de IL8
inflamaia este reprezentat intotdeauna de infecie
factorii care induc degranularea mastocitelor sunt reprezentai de factori fizici, chimici,
imunologici
D. produii celulari implicai n reacia inflamatorie sunt interleukinele, limfokinele i interferonul
E. IL1 este produs macrofage i induce neutrofilia
57.
A.
B.
C.

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Intr-o infecie bacteriana (proces inflamator acut sistemic) avem:


febra, leucocitoza i formula Arneth deviata la dreapta;
febra, disproteinemie i leucopenie;
disproteinemie i eozinofilie;
leucocitoza, neutrofilie cu devierea la stanga a formulei Arneth
disproteinemie .

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din urmtoarele afirmaii sunt false:


tromboxanii sunt sintetizai pe calea ciclooxigenazei
proteinele au rol de sisteme tampon n mentinerea echilibrului acidobazic
limfocitele T sintetizeaz anticorpi cu rol n imunitate
proteinele au rol n transportul medicamentelor
albuminele nu menin presiunea oncotica

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la procesul inflamator sunt adevrate:


disproteinemia reprezint modificrea raportului alb/glob.n sensul creterii peste 1,5.
VSH- ul este un test specific de inflamaie;
valoarea normal a fibrinogenului este 400-600mg/dl
VSHul crete n politraumatisme;
cauza creterii VSH-ului n inflamaia sistemic este disproteinemia

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Manifestrile sistemice ale reaciei inflamatorii acute sunt:


febra,leucocitoza,hipoproteinemia
leucocitoza,febra i hiperproteinemia
disproteinemia i leucocitoza
leucocitoza,febra i paraproteinemia
febra

62.
A.
B.
C.
D.

Eozinofilele elibereaz urmtoarele enzime:


histaminaza
kalicreina
arylsulfataza B
leucotriene
32

E.

interleukine

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la complement, sunt adevrate:


sunt celule plasmatice cu rol n inflamaie;
se activeaz pe calea clasic i alternativa;
calea alternativa poate fi declanata de endotoxinele bacteriene
componentele de la C6 la C9 creeaz complexe cu rol bactericid
cascada complementului are ca finalitate realizarea rolului hemostatic

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile metabolice n focarul inflamator sunt urmarea :


modificrilor locale de staza vasculara
descarcarilor de enzime lizozomale din neutrofilele implicate
scderii permeabilitii vasculare locale
glcolizei cu producere de acid piruvic i lactic
creterii pH-ului local

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la prostaglandine, sunt adevrate:


induc vasoconstricie locala
induc febra
se sintetizeaz pe calea lipooxigenazei
induc durerea
cresc permeabilitatea vasculara

66.
A.
B.
C.
D.
E.

Exudatul inflamator din inflamaia cronic este format din :


plasma exudata
celule sanguine transvazate
proliferarea locala celulara
produii locali de catabolism
terminaiile nervoase libere

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia inflamatorie, sunt false:


sistemul complementului se activeaz pe dou cai : intrinseca i extrinseca
sistemul factorilor coagulrii particip la hemostaza primar, pentru oprirea sngerarilor
complementul intervine i n activarea lizolecitinei, cu efect hiperpermeabilizant
sistemul kininelor ajuta la controlul vascular al permeabilitii
kininele sunt puternic vasoconstrictoare i inhib algoreceptorii

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificrile calibrului vascular n procesul inflamator sunt reprezentate de:


vasoconstricie iniiala foarte scurta
dilataie arteriolo-capilara
vasoconstricie prelungita
creterea permeabilitii vasculare
agregare trombocitara

69.
A.
B.
C.
D.
E.

Contracia celulelor endoteliale este indus de :


histamina
fibrinogenul
bradikinina
catecolamine
NO

70. IL-1 i TNF produc urmtoarele efecte n cursul inflamaiei:


A. determin apariia unor manifestri de faza acut
33

B.
C.
D.
E.

determin modificri vasculare


acioneaz asupra fibroblatilor
stimuleaz secreia leucocitar de citokine
cresc VSH-ul

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele evenimente celulare din inflamaia acut sunt:


marginaia
diapedeza
fagocitoza
vasodilataia
staza

72. Principalele mecanisme care pot determina creterea permeabilitii vasculare n cursul
inflamaiei acute sunt :
A. retracia celulelor endoteliale
B. dilatarea endoteliului
C. lezarea directa a endoteliului
D. diapedeza
E. exprimarea moleculelor de adeziune pe suprafaa celulelor endoteliale
Inflamaia:
este o reacie de aparare complexa i specifica
este o reacie de aparare complexa i nespecifica
este un rspuns lent al esuturilor care nconjura esutul afectat, acest rspuns fiind denumit proces
inflamator
D. este un rspuns rapid al esuturilor care nconjura esutul afectat, acest rspuns fiind denumit
proces inflamator
E. este intotdeauna infecie
73.
A.
B.
C.

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Inflamaia include urmtoarele tipuri de fenomene:


alterative
vasculo-exudative
proliferative
reparatorii
vasculo-transudative

Selectai afirmaiile adevrate:


inflamaia este un proces biochimic i celular care apare n esuturile vascularizate
inflamaia i infecia sunt sinonime
inflamaia este o reacie de aprare dezvoltat de organism n condiiile unei agresiuni localizate
eficiente
D. inflamaia este specific deoarece, indiferent de natura agentului etiologic au loc aceleai tipuri de
modificri
E. inflamaia apare n esuturi nevascularizate
75.
A.
B.
C.

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Clinic, inflamaia locala se caracterizeaz prin:


durere
impoten funcional a organismului sau regiunii afectate
cldura
roea
febr

77. n zona afectat, modificrile caracteristice inflamaiei la nivelul microcirculaiei sunt:


34

A. leucocitele adera de peretele intern al vaselor, apoi migreaz prin peretele acestora spre locul
afectat
B. permeabilitatea vascular crete rezultand exudatul prin trecerea plasmei, a proteinelor plasmatice
din patul vascular n esuturi
C. fluxul sanguin crete n zona afectat
D. scade permeabilitatea vascular la nivel cerebral
E. scade chemotactismul datorit aciunii locale a IL1
78.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii etiologici ai inflamaiei pot fi:


microorganisme patogene
produi rezultai din distrugeri tisulare
proliferari celulare neoplazice
radiatiile ionizante n doze mici
anticorpii antivirali

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup criteriul clinic, reaciile inflamatorii sunt:


localizate
acute
exudative
cu evolutie spre cronicizare
cronice

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup criteriul evolutiv, reaciile inflamatorii sunt:


proliferative
subacute
cu evolutie spre cronicizare
cu evolutie spre vindecare prin restitutio ad integrum
cu evolutie spre vindecare prin cicatrizare primar sau secundar

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup criteriul anatomo-clinic, reaciile inflamatorii sunt:


cronice
alterative
nespecifice
exudative
proliferative

82.
A.
B.
C.
D.
E.

Reaciile inflamatorii exudative pot fi:


seroase
granuloame
hemoragice
purulente
catarale

Alegei afirmaiile adevrate:


acizii biliari i ureea eliminai pe alte ci dect cele fiziologice produc inflamaie
inflamaia este un tip de reacie de aprare a sistemului imun
n condiiile unei reactiviti normoergice, deosebit de important pare cantitatea agentului
patogen n producerea inflamaiei
D. efectele vasculare ale inflamaiei apar n secunde
E. ischemia prelungit produce inflamaie
83.
A.
B.
C.

84. Alegei afirmaiile adevrate despre modificrile vasculare locale din inflamaie:
A. arteriolele din jurul locului afectat sufer o vasodilataie brusca
B. substratul hiperemiei locale e reprezentat de creterea fluxului sanguin local de aproximativ 10 ori
35

C. creterea debitului sanguin local de aproximativ 10 ori poate dura pn la 48 de ore i este
conditionat reflex i umoral de mediatorii eliberai n focarul inflamator
D. edemul local se formeaz datorit creterii permeabilitii capilarelor i venulelor
E. iniial, creterea permeabilitii capilarelor i venulelor este redusa i se datoreaz doar
vasoconstriciei
85. n reacia inflamatorie acut , sistemul contractil intracelular al celulelor endoteliale se
activeaz sub influenta:
A. serotoninei
B. melatoninei
C. histaminei
D. albuminei
E. fibrinogenului
86.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea care nsoete reacia inflamatorie este indus de:


proteina ocului termic
oxid nitric
bradikinina
histamina
prostaglandine

87. n reacia inflamatorie acut ,activarea coagulrii i formarea de microtrombi e favorizata


de:
A. creterea tonusului vascular local
B. efectul compresiv al edemului inflamator asupra segmentului venular al microcirculaiei
C. creterea vascozitatii sngelui ca urmare a formarii edemului
D. injuria tisulara
E. nici un rspuns corect
88.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaiile false:


aspectele clinice locale ale inflamaiei acute sunt consecina modificrilor vasculare
cldura i eritemul se datoreaz vasodilataiei
durerea se datoreaz migrarii leucocitelor prin peretii vasculari
tumefacia se produce prin presiunea exercitata pe terminaiile nervoase
exudatul inflamator duce la apariia edemului i a tumefaciei

89. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut
sunt adevrate ,cu excepia:
A. iniial, arteriolele din jurul locului afectat sufer o vasoconstricie brusca
B. dup scurta vasoconstricie reflexa, urmeaz o faz de dilataie a arteriolelor, capilarelor i
venulelor postcapilare
C. sub influena serotoninei, histaminei i a altor mediatori ai inflamaiei se activeaz sistemul
contractil intracelular al celulelor endoteliale
D. staza i edemul mpiedic izolarea procesului inflamator
E. scderea vitezei de circulaie sanguina locala i creterea permeabilitii inhib constituirea
infiltratului leucocitar inflamator
90. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut
sunt adevrate, cu excepia:
A. crete debitul sanguin local de aproximativ 100 de ori, fenomenul poate dura pn la 24 de ore i
este conditionat reflex i umoral de mediatorii eliberai n focarul inflamator
B. prin creterea permeabilitii capilarelor i venulelor se formeaz edemul local
C. vasodilataia activa determin treptat o ncetinire a circulaiei sanguine, iar daca injuria sau
efectele ei persista, se transforma n vasodilataie paralitic cu staza local
36

D. simultan cu activarea coagulrii se stimuleaz i sistemul imun


E. activarea coagulrii determin producerea de microtrombi
91. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut
sunt false cu excepia:
A. prin activarea sistemului contractil intracelular al celulelor endoteliale, ele devin globuloase i
cresc spatiile intercelulare
B. proteinele plasmatice trec prin peretele vascular n esuturile din jur n cantitate mai mare i
transudatul anterior format se transforma n exudat
C. vasodilataia activa determin treptat o accelerare a circulaiei sanguine
D. daca injuria sau efectele ei persista, vasodilataia activa se transforma n vasodilataie paralitic cu
staza locala
E. edemul inflamator are un efect compresiv asupra microcirculaiei
92. Urmtoarele afirmaii despre modificrile vasculare locale din reacia inflamatorie acut
sunt adevrate cu excepia:
A. dilatatia arteriolar crete presiunea n microcirculaia regionala, determinnd trecerea plasmei i
celulelor sanguine n esuturi
B. transudatul duce la apariia edemului i a tumefaciei
C. pe masura ce plasma paraseste patul vascular trecnd n esuturi, sngele devine mai vascos i
fluxul sanguin crete n regiunea respectiva
D. leucocitele migreaz ctre peretii vasculari i adera la acestia
E. mediatorii biochimici stimuleaz celulele endoteliale ce captusesc capilarele i venulele i acestea
se retracta creand gap-uri
93.
A.
B.
C.
D.
E.

n inflamaie, modificrile de dinamic leucocitar sunt:


marginatia
aderarea
diapedeza
migrarea
metamorfoza vascoasa

94.
A.
B.
C.
D.
E.

Marginaia i aderarea leucocitelor presupun urmtoarele modificri la nivelul endoteliului:


creterea numarului de receptori glicoproteici pentru integrine
mobilizarea receptorilor pentru factori chemotactici i opsonine
creterea numarului de celule endoteliale
creterea adezivitatii leucocitare
scderea numarului de receptori pt. catecolamine

95.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii despre diapedez sunt adevrate ,cu excepia:


reprezint a treia faza a modificrilor de dinamic leucocitar
reprezint prima faz a modificrilor de dinamic leucocitar
semnific trecerea leucocitelor din sistemul vascular n interstiiu
este un fenomen pasiv
debuteaz cu emiterea unui pseudopod leucocitar ce se infiltreaz ntr-o jonciune interendotelial
postcapilar mrit prin procesul de hiperpermeabilizare

96.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii chemotactici pot fi:


endoteliali
tisulari
bacterieni
catecolaminici
ADH
37

97.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt factori chemotactici:


lipopolizaharidele bacteriene
produi de degradare ai catecolaminelor
produi de degradare ai histaminei
produi de degradare ai fibrinei
compuii adenilici

98.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt factori chemotactici:


calciu plasmatic
fraciuni ale complementului (C5b, C3a, C5a)
lizolecitina plasmatic activa
elastaza
mieloperoxidaza

99.
A.
B.
C.
D.
E.

Ce sunt chemokinele :
citokine chemotactice pentru monocite
citokine chemotactice pentru prostaglandine
compui adenilici
lipopolizaharide bacteriene
citokine chemotactice pentru neutrofile

100. Vasoconstricia reprezint :


A. mecanism de termoliz
B. mecanism de termogenez
C. mecanism de conservare a cldurii
D. mecanism facilitat de straturile izolatoare ale pielii care protejeaz temperatura intern
E. mecanism involuntar
101. Modificrile de dinamic leucocitar n inflamaii sunt:
A. diapedeza
B. aderarea
C. migrarea
D. hipercapnia
E. proliferarea
102. Manifestrile locale ale inflamaiei sunt:
A. edem
B. impoten funcional
C. tumefacie
D. leucocitoz
E. devierea la dreapta a formulei leucocitare a lui Arneth
103. Din punct de vedere clinic reaciile inflamatorii sunt:
A. acute
B. cronice
C. nespecifice
D. specifice
E. alterative
104. Din punct de vedere anatomoclinic inflamaiile sunt:
A. alterative
B. exudative
C. proliferative
D. subacute
38

E.

acute

Tema: Fiziologia i fiziopatologia termoreglrii. Reacia febril


ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Temperatura corpului crete patologic n urmtoarele situaii:


n hipotiroidie
n timpul desfurrii activitilor fizice
n hipertiroidie
n timpul somnului
naintea ovulaiei

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul neuroendocrin al termogenezei ncepe cu urmtorul hormon hipotalamic:


catecolamina
tireoliberina
corticostimulina
tireostimulina
adrenocorticotropina

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Corticoliberina stimuleaz direct secreia urmtorilor hormoni:


glucocorticoizi
catecolamine
tiroxin
adrenocorticotrop
tireostimulina

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Tiroxina are urmtoarele efecte:


vasoconstricie
creterea tonusului muscular
creterea ratei metabolice
vasodilataie
scderea ratei metabolice

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Frisonul se produce pe calea:


sistemului nervos vegetativ parasimpatic
sistemului nervos somatic
sistemului endocrin
sistemului nervos vegetativ simpatic
sistemului paracrin

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Centrul motor primar al frisonului se afl la nivelul:


mduvei spinrii
hipotalamusului anterior
trunchiului cerebral
hipotalamusului posterior
epitalamusului

Centrul motor primar al frisonului este inhibat de semnalele ce transmit informaia de cald
trimise de la:
A. mduva spinrii
7.

39

B.
C.
D.
E.

piele
zona preoptic a hipotalamusului
zona dorsomedial a hipotalamusului
encefal

8.

OVLT (organum vasculum laminae terminalis) este o reea vascular cu permeabilitate


crescut care se gsete la nivelul:
hipotalamusul posterior
metatalamusului
zonei preoptice a hipotalamusului anterior
zona dorsomedial a hipotalamusului
epitalamusului

A.
B.
C.
D.
E.
9.
A.
B.
C.
D.
E.

Modificarea centrului termoreglrii la nivel superior (resetarea hipotalamusului) este


produs de:
eliberarea de ctre endoteliul OVLT a interferonului
difuzarea n zona preoptic a hipotalamusului anterior a prostaglandinei PGE2 i stimularea
formrii mesagerului secund AMPc
eliberarea de polipeptide cu funcie de citokine
stimularea hipotalamusului posterior de ctre interleukina 1 (IL1)
difuzarea n zona nucleilor parvocelulari ai hipotalamusului a interferonului i stimularea formrii
mesagerului secundar GMPc

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Senzaia de rece care apare n timpul febrei este datorat:


secreiei de epinefrin
creterii tonusului muscular
mecanismului cortical al termogenezei
secreiei de tiroxin
mecanismului neuroendocrin al termogenezei

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul rece al reaciei febrile apare datorit:


eliberrii substanelor antipiretice
creterii tonusului simpatoadrenergic
resetrii termostatului hipotalamic la un nivel inferior
solicitrii organismului de a crete temperatura pn la noul set point hipotalamic
eliberrii corticoliberinei care acioneaz la nivelul hipotalamusului resetndu-l la nivelul normal

12. Manifestrile clinice ale ocului termic sunt reprezentate de urmtoarele manifestri, cu
excepia:
A. scderea fluxului sanguin central i muscular
B. tahicardie intens
C. alterri hepatice cu icter
D. cefalee i ameeli
E. dezechilibre ale echilibrului electrolitic
13.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipotermiile terapeutice sunt folosite n:


operaii pe cord
infecii bacteriene
infecii virale
acidoze respiratorii
frisonare sever

14. Creterea tonusului muscular ca mecanism de termogenez este controlat de ctre:


A. cortexul cerebral
40

B.
C.
D.
E.

mduva spinrii
bulbul rahidian
hipotalamus
mezencefal

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Temperatura corpului este meninut constant prin intermediul:


mezencefalului
diencefal
talamus
subtalamus
hipotalamus

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Temperatura corpului crete n urmtoarele situaii:


n timpul somnului
n hipotiroidism
dimineata
n timpul emotiilor
nu este influentata de ovulatie

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismele voluntare de termogeneza sunt adevrate afirmaiile:


se produc prin mecanism neuro-endocrin
au loc prin SNVS
au loc la nivel cortical
duc la stimularea tiroidei
duc la apariia frisoanelor

18. n cazul scderii temperaturii corpului, hipotalamusul acioneaz prin urmtoarele


mecanisme, cu excepia:
A. termogeneza
B. termoliza
C. conservarea caldurii
D. produce cldur
E. hipotalamusul induce mecanisme involuntare
19.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea sistemului nervos parasimpatic are loc n:


termogeneza
conservarea caldurii
termoliza
stimularea voluntar a hipotalamusului
procese cu efecte calorigene

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre termogeneza sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


se poate face prin secreie sudoral
este iniiat de mecanisme hormonale
prezint corelatii cu sistemul endocrin
este activata pe calea SNVS
se produce prin stimularea metabolismului bazal

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre adrenalin sunt adevrate afirmaiile:


produce vasodilataie
inhib termogeneza
are efect calorigen
nu produce mecanisme de conservare a caldurii
stimuleaz termoliza
41

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea neuroendocrina stimuleaz:


frisonul
secreia sudoral
mecansimele de termoliza
termogeneza
conservarea caldurii

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Termoliza este produs de:


stimularea mecanismului neuroendocrin
stimularea SNVS
frisoane
catecolamine
stimularea sistemului nervos parasimpatic

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de termongeneza sunt urmtoarele, cu excepia:


stimulare metabolica
contractia musculara
mecanisme de conductie
creterea produciei de adrenalin
calea sistemului nervos simpatic

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reaciile chimice ale metabolismului sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


apar la nivelul ficatului
sunt responsabile de mentinerea temperaturii interne
au rol n termoliza
ofer cldur
apar n timpul ingestiei

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre termogeneza chimic sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


reprezint termogeneza netremuranda
duce la eliberarea adrenalinei
are efect calorigen
intensific metabolismul bazal
produc vasodilataie periferic

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Pierderile de cldur se realizeaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia:


conductie
contractia musculaturii scheletice
convecie
radiatie
vasodilataie periferic

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Conducia se refer la pierderile de cldur prin:


radiatii electromagnetice
intermediul curentilor de aer
aducerea sngelui la suprafaa
transfer de cldur de la o molecula la alta
secreie sudoral

29.
A.
B.
C.

Despre secreia sudoral sunt adevrate afirmaiile:


este stimulat de SNVS
nu este influentata de umiditatea aerului
este un mecanism voluntar
42

D. este stimulat de hipotalamus


E. este stimulat de catecolamine
30.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecansimele de conservare a caldurii produc:


stimularea SNVS
intensificarea metabolismului bazal
intensificarea secreiei sudorale
inhibarea secreiei de catecolamine
vasodilataie

31.
A.
B.
C.
D.
E.

O persoana se afl n echilibru termic atunci cnd:


corpul nu mai trebuie s genereze cldur
rata de pierdere a caldurii este mai mic dect cea de producere
sunt activate numai mecanismele de conservare a caldurii
temperatura corpului este egala cu temperatura mediului
rata de pierdere i de producere a caldurii sunt egale

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Conservarea caldurii se poate face prin urmtoarele mecanisme, cu excepia:


frison
oprirea sudoratiei
stimularea SNVS
piloerectie
vasoconstricie

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Tiroxina prezint urmtoarele efecte:


inhibarea metabolismului bazal
efect calorigen mai rapid dect cel al epinefrinei
frison
creterea lent a metabolismului bazal
termoliza

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre febr sunt adevrate afirmaiile:


apare n tumori cerebrale prin afectarea hipotalamusului
nu are loc prin resetarea hipotalamusului
apare printr-un dezechilibru ntre mecanismele de termogenez i termoliz
agenii pirogeni induc resetarea hipotalamusului
n febr hipotalamusul nu funcioneaz normal

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Agenii pirogeni endogeni sunt urmtorii, cu excepia:


interleukine
factorul de necroza al tumorilor
arginina
interferon
IL1

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Antipiretici endogeni sunt urmtorii, cu excepia:


TNF
interleukine
IFN
aldosteron
IL1

37. Hipotalamusul este resetat de:


A. factorul de necroza tumoral
43

B.
C.
D.
E.

interferon
prostaglandine
interleukine
arginina

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Fazele febrei sunt urmtoarele, cu excepia:


perioada de laten
stadiul rece
perioada prodromala
perioada de stare
stadiul cald

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la perioada de laten a febrei sunt:


sunt inhibate mecansimele de termoliza
n aceast faz apar frisoanele
temperatura corpului este ridicata
hipotalamusul prezint un nou nivel termoreglator
hipotalamusul este resetat un un set point normal

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul cald al febrei este caracterizat de urmtoarele:


este stimulat termoliza
la sfritul perioadei, temperatura corpului scade
apare frisonul
nivelul termoreglator hipotalamic este crescut la sfritul stadiului
se elibereaz substanele cu efect antipiretic

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Substanele antipiretice sunt eliberate n:


perioada de laten
perioada de convalescen
perioada de scdere a temperaturii corpului
perioada de stare
stadiul rece

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la stadiul rece sunt urmtoarele, cu excepia:


reprezint perioada de scdere a temperaturii corpului
apar mecanisme voluntare de termogenez
hipotalamusul este resetat la un nivel termoreglator superior
la sfritul perioadei, temperatura corpului este ridicat
mecanismele de termoliz sunt inhibate

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Apariia febrei prezint urmtoarele avantaje, cu excepia:


mpiedic multiplicarea microorganismelor
inhib motilitatea neutrofilelor
faciliteaz rspunsul imun
scade nivelul seric al fierului
sporeste fagocitoza

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la hipertermie sunt urmtoarele, cu excepia:


nu are loc ca urmare a resetarii hipotalamusului
este mediata de ageni pirogeni
poate fi accidentala
reprezint creterea temperaturii corpului
poate fi terapeutica
44

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipertermia accidentala prezint urmtoarele forme, cu excepia:


insolatie
oc caloric
febra
hipertermie maligna
forma minora a crampelor de cldur

46.
A.
B.
C.
D.
E.

n hipertermia maligna apar urmtoarele simptome:


hipertensiune arteriala
bradicardie
hipotonie
tahipnee
dispnee

47.
A.
B.
C.
D.
E.

n hipotermie apar urmtoarele mecanisme:


bilant caloric pozitiv
vasodilataie
creterea temperaturii corpului
instalarea exagerata a termogenezei
pierderile de cldur sunt superioare cantitii generate

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Reincalzirea rapid poate duce la urmtoarele complicatii, cu excepia:


aritmii
hipotermie profunda final
ocul ncalzirii
alcaloza
acidoza

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia :


expunerea la frig accentueaz termogeneza
eliberarea de catecolamine determin reacii metabolice energogenetice
catecolaminele produc glicogenogeneza
hormonii tiroidieni stimuleaz producerea de acldura
frisonul induce termogeneza

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la febra este falsa:


este o manifestare sistemic a unui proces inflamator
n febra hipotalamusul este resetat la un nivel superior
orice hipertermie este febra
febra este indus de prezena agenilor pirogeni exogeni i endogeni
febra evolueaz n 4 stadii

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtorii ageni pot avea rolul de pirogeni exogeni cu excepia:


virusuri
bacterii
leucocite
endotoxine bacteriene
polizaharide capsulare

52.
A.
B.
C.
D.

Termoliza se realizeaz prin urmtoarele procese fizice, cu excepia:


radiatie
conductie
convecie
vasoconstricie
45

E.

evaporare

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Tireoliberina este secretat de ctre:


neuronii parvocelulari
hipofiza anterioar
neuronii magnocelulari
hipofiza posterioar
hipotalamusul anterior

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Amplitudinea efectului calorigen datorat administrrii de tiroxin depinde de:


nivelul metabolismului nainte de stimulare
secreia de catecolamine
perioada de laten de dup administrare
secreia de estrogeni
nivelul iodului din organism

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Frisonul este un mecanism al termoreglrii caracterizat prin:


n timpul frisonului se produce lucru mecanic
determin creterea de produciei de cldur
toat energia este transformat n cldur
este reprezentat de fasciculaii rapide musculare
rezult din eliberarea de epinefrin

4. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la mecanismele de termoliz:


A. prin conducie se pierde cldur prin radiaii electromagnetice
B. convecia apare pasiv pe msur ce aerul mai cald de la suprafaa corpului se ridic i un altul mai
rece l nlocuiete
C. prin radiaie se pierde cldur de la o molecul la alta prin transfer de la o suprafa la alta
D. procesul de convecie poate fi falicitat de briz i vnt
E. prin vasodilataie periferic sngele nclzit din interiorul corpului este adus la suprafaa lui iar
cldura este transferat prin conducie pielii
5.
A.
B.
C.
D.
E.

Pierderea unui volum mare de ap prin transpiraie poate duce la:


scderea presiunii sanguine
lein
acumulri mari de electrolii n snge
creterea volumului plasmatic
creterea frecvenei respiratorii

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Sudoraia este un mecanism de termoliz stimulat de ctre:


sistemul nervos somatic
aria preoptic din partea anterioar a hipotalamusului
sistemul nervos vegetativ simpatic
sistemul nervos vegetativ parasimpatic
aria tegmental ventral a hipotalamusului

7.
A.
B.
C.
D.

Glanda sudoripar este o structur tubular alctuit din:


o poriune rsucit care se deschide la suprafaa pielii
o poriune tubular care secret un lichid numit secreie precursoare
o poriune tubular care se deschide la suprafaa pielii
o poriune rsucit, profund care reprezint poriunea secretorie
46

E.

o poriune tubular n care constituenii secreiei precursoare se schimb

Aldosteronul acioneaz pe tubii uriniferi i glandele sudoripare astfel:


crete reabsorbia pasiv a sodiului n tubii uriniferi
scade reabsorbia activ a clorului la nivelul glandelor sudoripare
scade pierderile de clorur de sodiu prin sudoare cnd concentraia sanguin a clorurii de sodiu
este deja sczut
D. scade reabsorbia de ap
E. crete reabsorbia activ a sodiului la nivelul glandelor sudoripare
8.
A.
B.
C.

9.
A.
B.
C.
D.
E.

esuturile din interiorul organismului sunt izolate termic de ctre:


esuturile subcutanate
snge
piele
esutul adipos
esutul limfatic

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de conservare a cldurii sunt reprezentate de:


sudoraie
piloerecie
vasoconstricie
frison
vasodilataie

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la arcul reflex al frisonului:


centrul reflex este reprezentat de centrul motor primar al frisonului din hipotalamus
receptorii sunt situai la nivel cutanat i sunt reprezentai de terminaii nervoase libere
calea aferent este reprezentat de tracturile laterale
efectorii sunt reprezentai de motoneuronii anteriori
calea eferent este reprezentat de musculatura scheletic

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Termogeneza chimic este produs de:


stimularea simpatic
stimularea parasimpatic
adrenalina circulant
noradrenalin
serotonin

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin termogenez chimic poate crete rata produciei de cldur astfel:


cu 10-15% la adult
cu maxim 10-15% la nou-nscut
cu 50% la adult
cu pn la 100% la nou-nscut
cu maxim 50% la nou-nscut

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de TRH poate fi stimulat de ctre:


rcirea ariei preoptice din hipotalamus
scderea nivelului de tiroxin din snge
nclzirea ariei preoptice din hipotalamus
tireostimulina secretat de ctre hipotalamus
nclzirea poriunii dorsomediale a hipotalamusului posterior

15. Sub aciunea factorilor pirogeni endogeni, endoteliul OVLT elibereaz:


A. produi ai acidului arahidonic
47

B.
C.
D.
E.

histamin
prostaglandin
interleukine
interferon

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Fluctuaiile febrei sunt datorate:


substanelor antipiretice endogene
corticoliberinei
histaminei
argininei
feed-back-ului negativ din stadiul al doilea al febrei

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Faza de laten a reaciei febrile este caracterizat de:


eliberarea factorilor pirogeni endogeni
schimbarea nivelului termoreglator hipotalamic
creterea temperaturii corpului
modificarea activitii granulocitelor i a monocitelor
activarea celor trei mecanisme de termogenez

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Senzaia de frig din stadiul rece al febrei apare ca urmare a:


stimulrii crioreceptorilor cutanai
contraciilor musculare clonice (frison)
creterii tonusului musculaturii scheletice
stimulrii termogenezei chimice
stimulrii mecanismului cortical al termogenezei

19.
A.
B.
C.
D.
E.

La sfritul stadiului rece al reaciei febrile temperatura corpului este:


mai mare dect temperatura normal a organismului
sub temperatura nivelului termoreglator superior generat de factorii pirogeni endogeni
egal cu temperatura noului set-point hipotalamic generat de IL1
mai mic dect temperatura normal a organismului
mai mare dect temperatura set-point-ului hipotalamic generat de agenii pirogeni endogeni

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Perioada de stare a febrei este caracterizat de:


pacientul are senzaia de cldur
scade temperatura cutanat
crete frecvena respiratorie i debitul cardiac
sunt eliberate substane antipiretice care reseteaz hipotalamusul la nivelul normal
apar contraciile musculare clonice (frison)

21. Scderea brusc, brutal a temperaturii corpului n urma revenirii la normal a nivelului
termoreglator hipotalamic este caracterizat de:
A. diurez accentuat
B. astenie
C. transpiraii profunde
D. apare n febra tifoid
E. apare n erizipel
22.
A.
B.
C.
D.
E.

Febra de tip invers este caracterizat prin:


scderea temperaturii organismului sub nivelul normal
apariia vrfului termic pe parcursul dimineii i nu dup-amiaza ca de obicei
apare n febra tifoid
apare n TBC pulmonar grav
apare n infecia urinar
48

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea temperaturii corpului poate determina urmtoarele efecte:


creterea nivelului seric al cuprului
stimuleaz biogeneza lizozomilor
previne multiplicarea celulelor infectate
scade motilitatea neutrofilelor
inhib fagocitoza i producerea de interferon

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipertermia reprezint creterea temperaturii organismului caracterizat prin:


poate fi accidental sau terapeutic
poate provoca afeciuni nervoase
este mediat de ageni pirogeni exogeni
nu se produce ca urmare a resetrii set point-ului hipotalamic
poate produce coagularea proteinelor plasmatice

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipertermia malign este un sindrom foarte rar caracterizat prin:


exagerarea termogenezei i insuficiena termolizei
apare n anesteziile generale n care s-a utilizat succinilcolina i halotanul
tensiune arterial n scdere rapid
scderea intens a consumului de oxigen la nivel tisular
hipotonie i rigiditatea musculaturii netede

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipotermia acut se caracterizeaz prin:


vasodilataie periferic
distribuirea continu a fluxului sanguin ctre periferia tegumentelor rcite
ischemie tisular periferic
reperfuzie intermitent a extremitilor
fenomen Lewis

27.
A.
B.
C.
D.
E.

La temperatura intern de 30C apar urmtoarele modificri fiziologice:


crete frecvena cardiac
scade frecvena respiratorie
crete metabolismul
nodul sinusal ncepe s fie depresat
vasoconstricie periferic sever

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Frisonul poate s apar n:


hipotermii accidentale
stadiul rece al reaciei febrile
faza de laten a reaciei febrile
hipotermii severe cu scderea temperaturii sub 28C
perioada de stare a reaciei febrile

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Cele mai importante complicaii ale renclzirii sunt:


alcaloza sanguin
aritmii
scderea pH-ului sanguin
hipotermie profund final (after fall)
ocul renclzirii reprezentat de incapacitatea organismului de a menine o presiune sanguin
normal

30. Care sunt mecanismele ce apar n stadiul 4 al febrei:


A. convecia
B. radiaia
49

C. vasoconstricie periferic
D. scderea permeabilitii vasculare
E. vasodilataie periferic
31.
A.
B.
C.
D.
E.

Conservarea cldurii se face prin :


vasoconstricie cutanata
vasodilataie periferic
piloerecie
oprirea sudoratiei
convecia

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Fazele febrei sunt urmtoarele :


faza de laten
faza de cretere a temperaturii stadiu cald
perioada de scdere a temperaturii corpului
perioada de stare-stadiu rece
perioada de stare stadiu cald

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaiile corecte:


febra continu -38-39-40 C
febra intermitent are oscilatii mari
febra recurent are un debut lent
ondulant apare n limfomul malign Hodgkin
febra de tip invers-vrful termic este seara i nu dimineaa

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la fiziopatologia febrei, sunt adevrate:


n faza de laten a febrei temperatura corpului ramane nemodificata
n stadiul rece al febrei exist un echilibru ntre termogeneza i termoliza
n perioada de stare apare frisonul
n stadiul rece al febrei hipotalamusul induce activarea mecanismului neurohormonal de
termogeneza
n stadiul cald nivelul termoreglator hipotalamic revine la normal

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Cum i cnd apare frisonul:


pe calea neuroendocrin
pe calea sistemului nervos central- mecanism voluntar
pe calea sistemului nervos vegetativ-simpatic
pe calea sistemului nervos vegetativ parasimpatic
n stadiul rece al febrei

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul I al febrei se caracterizeaz prin:


scderea activitaii fagocitare a neutrofilelor i macrofagelor
apariia factorilor pirogeni endogeni (IL1)
inhibarea termolizei
inhibarea termogenezei
resetarea centrului termoreglator hipotalamic la nivel superior

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul II al febrei se caracterizeaz prin urmtoarele :


este un stadiu stabil din punct de vedere al echilibrului dintre termogenez i termoliz
la sfritul stadiului II temperatura corpului este crescut
este inhibat termogeneza i activat termoliza
este inhibat termoliza i activat termogenez
apare frisonul
50

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la hipertermia accidentala, sunt adevrate:


crampele de cldura apar la persoanele care sunt obinuite cu cldura
insolaia implic tulburri vasomotorii cerebrale
ocul caloric apare printr-o termoproducie crescut i o termoliza insuficienta
hipertermia maligna apare foarte des i nu reprezint o form grav
tratamentul crampelor de cldura const n administrarea de soluii saline pe cale oral sau
parenterala

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele mecanisme intervin n stadiul 4 al febrei:


vasodilataia periferic
vasoconstricia periferic
radiaia
convecia
frisonul

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de termogeneza sunt:


vasoconstricia periferic
creterea secreiei de tireoliberina
creterea tonusului muscular
stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic
activarea mecanismelor voluntare corticale

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la febr, sunt adevrate:


la sfritul fazei de laten temperatura corpului ncepe s creasca
n stadiul cald nu se activeaz mecanismele de termoliza
n stadiul rece nu se activeaz mecanismele de termogeneza
n stadiul patru hipotalamusul este resetat la un nivel termoreglator normal
n primul stadiu sunt secretai IL1, TNF i interferon ca ageni pirogeni endogeni

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de termogeneza sunt urmtoarele cu excepia:


reacii chimice ale metabolismului
radiaia
contracia musculara
conducia
termogeneza chimic

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Care sunt mecanismele de termoliza:


reacii chimice ale metabolismului
vasodilataia periferic
scderea tonusului muscular
convecia
tonusul muscular

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei urmtoarele afirmaii corecte despre epinefrina:


vasoconstricia
stimularea glicolizei
creterea termolizei
creterea termolizei
creterea termogenezei

45.
A.
B.
C.

Supraincalzirea este caracterizata prin:


oboseala
ameteli
bradicardie
51

D. dispnee
E. crampe musculare
46.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele unei hipotermii patologice sunt urmtoarele cu excepia:


epilepsie diencefalica
leziuni hipotalamice
aritmii
insuficiena hepatic
leziuni medulare

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Temperatura corpului este meninut constant cu ajutorul:


hipotalamusului
diencefalului
talamusului
centrului termoreglarii
mezencefalului

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Mentinerea temperaturii corpului se face prin:


termogeneza
ritm cicardian
conservarea caldurii
termoliza
ciclul menstrual

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecansimele de termogeneza sunt urmtoarele:


inhibarea cii neuroendocrine
stimularea SNVS
mecanisme voluntare
scderea metabolismului bazal
inhibarea produciei de catecolamine

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre calea neuroendocrina a termogenezei sunt adevrate afirmaiile:


apare la nivel cortical
stimuleaz tiroida
intensific metabolismul bazal
stimuleaz sistemul nervos parasimpatic
este influentat de secreia de epinefrina

51.
A.
B.
C.
D.
E.

n cazul scderii temperaturii corpului acioneaz urmtoarele mecanisme:


stimularea termolizei
supresia mecanismelor de producere a caldurii
stimularea termogenezei
inhibarea mecanismului de conservare a caldurii
supresia termolizei

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Termogeneza se realizeaz prin:


mecanisme hormonale
sistemul nervos parasimpatic
mecanismul cortical
sistemul endocrin
hipertermie

53. Temperatura corpului crete n urmtoarele situaii :


A. hipotiroidism
52

B.
C.
D.
E.

timpul somnului
timpul emotiilor
timpul activitilor fizice
naintea ovulatiei

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la frison sunt urmtoarele:


reprezint un mecanism de termoliza
este stimulat de hipotalamusul anterior
apare prin stimularea SNVS
apare prin mecanisme neuroendocrine
reprezint un mecanism de termogeneza

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea sistemului nervos parasimpatic produce:


secreia sudoral
vasoconstricie
mecanisme voluntare de termoliza
stimularea secreiei de catecolamine
scderea tonusului muscular

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea produciei de epinefrina induce:


inhibarea metabolismului bazal
frisonul
efectul calorigen
scderea temperaturii
vasoconstricie

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Cldura se poate produce prin urmtoarele mecanisme:


contractie musculara
radiatie
vasodilataie periferic
convecie
reacii ale metabolismului

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre termogeneza chimic sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


se numete i termogeneza tremuranda
induce frisonul
este produs de adrenalin
are efect calorigen
duce la scderea metabolismului bazal

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reaciile chimice ale metabolismului sunt adevrate afirmaiile:


apar la nivelul ficatului
au rol n termoliza
apar n timpul ingestiei
sunt responsabile de mentinerea temperaturii interne
stimuleaz secreia sudoral

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la termogeneza sunt:


se poate face prin secreie sudoral
este iniiat de mecanisme hormonale
se produce prin stimularea metabolismului bazal
este activata pe calea simpatica
prezint corelatii cu sistemul endocrin
53

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de termogeneza sunt:


creterea produciei de catecolamine
contractie musculara
inhibarea metabolismului
conductie
calea sistemului nervos simpatic

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Pierderile de cldur se produc prin:


stimularea produciei de epinefrina
vasodilataie periferic
radiatie
convecie
creterea tonusului muscular

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismele voluntare de termogeneza sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


au loc la nivel cortical
produc senzatia de rece
pornesc de la stimularea hipotalamusului
induc creterea metabolismului bazal
stimuleaz producia de epinefrina

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Termoliza are loc prin:


stimularea cii corticale
stimularea SNVS
inhibarea cii endocrine
intensificarea metabolismului
vasoconstricie

65. Afirmaiile incorecte ,referitoare la mecanismul neuroendocrin de termogeneza ,sunt


urmtoarele:
A. stimuleaz hipofiza posterioara
B. este inhibat n termoliza
C. induce creterea metabolismului bazal
D. reprezint o cale involuntara
E. nu are efect calorigen
66.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele de conservare a caldurii sunt:


stimularea metabolismului bazal
producia de catecolamine
stimularea sistemului nervos simpatic
frisonul
mecanisme voluntare

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Conservarea caldurii se poate face prin:


piloerectie
stimularea sudoratiei
vasoconstricie cutanata
mecanism neuroendocrin
intensificarea metabolismului

68.
A.
B.
C.

Mecanismele de conservare produc urmtoarele efecte, cu excepia:


intensificarea secreiei sudorale
vasoconstricie
inhibarea secreiei de catecolamine
54

D. oprirea sudoratiei
E. stimularea sistemului nervos parasimpatic
69.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la febra sunt:


apare din cauza existentei unor factori antipiretici
apare un dezechilibru ntre termogeneza i termoliza fr resetarea hipotalamusului
apare n cazul unui hipotalamus normal funcional
nu poate fi provocata de endotoxine
este provocata de factori pirogeni

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt ageni pirogeni endogeni:


interferonul
interleukine
tromboxani
corticoliberina
factor de necroza tumoral

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea set pointului hipotalamic duce la apariia:


vasodilataiei
creterea termolizei
eliberare de adrenalin
creterea metabolismului bazal
stimularea secreiei sudorale

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Substane antipiretice endogene sunt:


corticoliberina
interfeon
prostaglandine
interleukine
arginina

73.
A.
B.
C.
D.
E.

Agenii pirogeni exogeni sunt:


interleukine
factor de necroza tumoral
bacterii
corticoliberina
traumatisme cu distrugeri tisulare

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Fazele febrei sunt:


perioada prodromala
perioada de convalescen
stadiul rece
perioada de laten
perioada de stare

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre perioada de laten a febrei sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


exist un echilibru ntre termogeneza i termoliza
nu este indus de ageni pirogeni
temperatura este normal
sunt activate mecanisme nespecifice de inflamaie
hipotalamusul are un nivel normal termoreglator

76. Despre stadiul rece al febrei sunt adevrate afirmaiile:


A. Apare secreia sudoral
55

B.
C.
D.
E.

apar frisoanele
termoliza este activat n exces
hipotalamusul este resetat la un nivel superior
duce la apariia substanelor antipiretice

77.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre perioada se stare din febra sunt adevrate afirmaiile:


nivelul termoreglator revine la normal
se produce un dezechilibru ntre termogeneza i termoliza
se mai numete i stadiu cald
temperatura corpului revine la normal
determin creterea tonusului musculaturii scheletice

78. Afirmaiile referitoare la perioada de scdere a temperaturii corpului n febra sunt


urmtoarele:
A. scderea temperaturii are loc numai lent
B. nivelul termoreglator scade sub normal
C. se declaneaz mecanisme de termoliza
D. procesele metabolice scad n intensitate
E. duce la stimularea termogenezei
79.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la supraincalzire sunt:


apare din cauza factorilor pirogeni
este produs de o termoliza intensificata
capacitatea de pierdere de cldur este depasita
poate duce la instaurarea acidozei
apar tulburri hidroelectrolitice

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Febra prezint urmtoarele avantaje:


duce la multiplicarea microorganismelor
produce autodistrugerea celulelor infectate
stimuleaz fagocitoza
induce creterea nivelului seric al cuprului
favorizeaz creterea numrului de lizozomi

Tema: Metabolisme: hidro-electrolitic, acido-bazic, glucidic,


lipidic(ateroscleroza)
ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la rolul funcional al glucidelor:


moleculele macroergice de ATP conin riboz
heparina, un anticoagulant natural, conine glucoz
glucidele intr n alctuirea trigliceridelor
riboza i dezoxiriboza fac parte din structura acizilor nucleici
glucidele intr n alctuirea unor hormoni

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Din glucoz, prin anabolizare la nivel hepatic, se pot obine urmtoarele substane:
acid citric
ap
dioxid de carbon
glicogen
acid piruvic
56

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Sub aciunea glucokinazei, glucoza se transform n:


2 molecule de lactat
acid piruvic
ester glucozo-6-fosfat
acetil coenzima A
ester glucozo-1,6-difosfat

4.

n urma decarboxilrilor i dehidrogenrilor enzimatice succesive ale acidului citric se


obine n final:
acid piruvic
glucoz
acetil coenzima A
acid oxaloacetic
ester glucozo-6-fosfat

A.
B.
C.
D.
E.
5.
A.
B.
C.
D.
E.

n afar de dehidrogenaze, lanul respirator celular conine citocromi care:


elibereaz ionul de hidrogen n mediul celular
sintetizeaz molecule de ap
refac acidul citric din acetil coenzima A i acid oxaloacetic
transport atomii de hidrogen pe lanul respirator celular
preiau o pereche de electroni de un atom de hidrogen care sunt trecute apoi unui atom de oxigen
care se ncarc cu dou valene negative

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Gluconeogeneza reprezint procesul prin care:


se obine glicogen prin anabolizarea glucozei
se obin trigliceride din precursori glucidici
se obine glucoz din metabolii intermediari ai glicolizei
se obin cetoacizi din metabolii intermediari ai glicolizei
se obine glucoz din glicerolul lipidelor i din cetoacizi

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicogenoliza este iniiat enzimatic de ctre:


dehidrogenaze
fosforilaze
carboxilaze
transaminaze
citocromi

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin glicogenoliz muscular se obine glucoz pentru esutul:


nervos
muscular
hepatic
pulmonar
epitelial

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Sub aciunea fosforilazelor active, din macromolecula de glicogen se desprind molecule de:
glucozo-1-fosfat
glucoz
glucozo-6-fosfat
fructoz
acid piruvic

10. Sub aciunea unei fosfataze hepatice esterul glucozo-6-fosfat se transform n:


A. glucozo-1-fosfat
57

B.
C.
D.
E.

acid citric
acid fosforic i glucoz
acid piruvic
acid lactic

11.
A.
B.
C.
D.
E.

esutul muscular nu poate furniza glucoz altor esuturi deoarece:


n muchi nu se gsesc receptori pentru insulin
glicogenul se depoziteaz n muchi ntr-o cantitate mult mai mic dect n ficat
n muchi nu se gsete fosfataza care hidrolizeaz glucozo-6-fosfatul n acid fosforic i glucoz
n muchi nu se gsesc fosforilaze active care desprind din macromolecula de glicogen, molecule
de glucozo-1-fosfat
n muchi esterul glucozo-1-fosfat nu poate fi transformat n ester glucozo-6-fosfat

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipogeneza din glucide se intensific sub aciunea:


sistemului nervos simpatic
glucagonului
insulinei
hormonilor tiroidieni
glucocorticoizi

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicoliza este inhibat local de ctre:


insulin
creterea concentraiei de ADP
scderea concentraiei de ATP
efortul fizic
creterea concentraiei de ATP

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Catabolismul exagerat al lipidelor prezint incovenientul generrii n exces a:


acidului citric
creatininei
acidului lactic
corpilor cetonici
acidului uric

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Vitamina F este reprezentat de:


acidul citric
acizi grai nesaturai
acizi grai neeseniali
acidul palmitic
acizi grai saturai

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Trigliceridele reprezint o rezerv energetic pentru urmtoarele esuturi, cu excepia:


muscular
adipos
hepatic
nervos
renal

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Constanta lipemiei este asigurat de:


depunerea excesului de grsimi ca rezerve tisulare cnd lipemia scade
schimbul permanent dintre grsimile neutre plasmatice i cele de rezerv
mobilizarea rezervelor lipidice cnd lipemia crete
inhibarea secreiei de glucagon n lipsa glucidelor din snge
resinteza continu a trigliceridelor din acizi grai i alfa glicerofosfat
58

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Degradarea acizilor grai are loc la nivelul:


reticulului endoplasmatic
ribozomilor
mitocondriilor
nucleolilor
aparatului Golgi

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipoprotein lipaza este o enzim eliberat de:


chilomicroni
endoteliul capilar
hepatocite
adipocite
trigliceridele endogene

Apa intracelular se determin astfel:


direct, prin injectarea intravenoas a deuteriumului
indirect, prin scderea volumului lichidelor extracelulare din volumul lichidelor interstiiale
prin folosirea unor substane ce difuzeaz n plasm i la nivelul lichidelor intersiale fr a
penetra membrana celular
D. indirect, prin scderea volumului plasmatic din volumul lichidelor extracelulare
E. indirect, prin scderea volumului lichidelor extracelulare din volumul lichidelor totale
20.
A.
B.
C.

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele deshidratrii hipotone pot fi:


pierderile de snge
pierderile renale de sodiu
administrarea de diuretice n exces
aportul hidric insuficient
ingerarea de ap de mare

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Polizaharidele existente la animale sunt :


amidon
fructoza
riboza
celuloza
glicogen

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la rolul fiziologic al glucidelor sunt :


cel mai important rol plastic l au fosfolipidele
se oxigeneaz numai pn la acid piruvic
particip la construirea unor structuri celulare
prezint rol de izolator termic
pot fi depozitate n cantiti mai mari dect lipidele

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalul glucid din organism este :


fructoza
glicogen
riboza
amidon
glucoza

25. Afirmaiile corecte despre glucoza sunt urmtoarele, cu excepia:


A. reprezint principalul material energetic
B. este catabolizata n compui toxici
59

C. este descompus prin glicoliza anaeroba


D. este catabolizata n dioxid de carbon i apa
E. este descompus prin glicoliza aeroba
26.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucidele pot suferi urmtoarele reacii metabolice, cu excepia:


catabolizare pn la monoxid de carbon i apa
polimerizare
transformare n glicogen
pot fi transformate n acid citric
pot fi transformate n dioxid de carbon i apa

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate despre catabolismul glucozei sunt urmtoarele, cu excepia:


are loc prin glicoliza aeroba
are loc n absena oxigenului
are loc n citoplasma
are loc numai n prezena oxigenului
are loc n mitocondrii

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidul citric se formeaz prin:


polimerizarea acetil CoA
condensarea acetil CoA cu acid acetic
copolimerizarea acetil CoA cu acid oxaloacetic
copolimerizarea acetil coenzimei A cu acid oxaloacetic
conndensarea acetil coenzimei A cu acid oxaloacetic

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Atomii de hidrogen sunt transportai pe lanul respirator celular prin intermediul:


citocromilor
dehidrogenzelor
enzimelor respiratorii celulare, bogate n fier
electronilor
apei

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Sediul glicolizei anaerobe este:


mitocondria
nucleul
reticulul endoplasmatic
citoplasma
membrana celulara

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Sediul glicolizei aerobe este:


mitocondria
nucleul
reticulul endoplasmatic
citoplasma
membrana celulara

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Gluconeogeneza este inhibat de:


glucagon
hormoni tiroidieni
insulina
hormoni glucocorticoizi
cortizol

33. Glcogenogeneza este stimulat de:


60

A.
B.
C.
D.
E.

glucagon
SNVS
insulina
hormoni tiroidieni
hormoni glucocorticoizi

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicogenogeneza are loc n:


creier
rinichi
inima
ficat
stomac

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin polimerizarea glucozei rezulta:


glucagon
fructoza
glicerol
glicogen
glicol

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Procesul de glicogenogeneza se intensific atunci cnd:


glicemia crete
se poduce depolimerizararea glicogenului
scade glicemia
crete sinteza de insulina
scade sinteza de glucagon

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la glicoliza anaeroba sunt urmtoarele:


are loc n mitocondrii
reprezint a dou etapa a catabolismului glucozei
are loc numai n prezena oxigenului
produsele finale sunt dioxidul de carbon i apa
are loc n absena oxigenului

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile incorecte despre lipogeneza sunt:


reprezint arderea grasimilor
surplusul de glucoza este transformat n lipide
sinteza de gliceride nu are loc n lipsa glucozei
se intensific sub aciunea insulinei
este influentata de patrunderea glucozei n celule

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele locale de reglare a metabolismului glucidic se fac prin:


participarea sistemului nervos
reacii mult mai complexe fata de mecanismele generale
reacii de autoreglare
participarea glandelor endocrine
mecanisme neuro-endocrine

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele generale de reglare a metabolismului glucidic sunt:


reacii de feedback biochimic
reacii de autoreglare
numai mecanisme ale sistemului nervos
numai mecanisme ale glandelor endocrine
mecanisme neuro-endocrine
61

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoglicemia se instaleaz sub aciunea:


adrenalinei
glucagonului
sistemului nervos simpatic
epifizei
glucocorticoizi

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea glicemiei pune n aciune urmtoarele mecanisme:


feedback pozitiv
mecanisme hipoglicemiante
mecanisme hiperglicemiante
mecanisme cu efecte hiperglicemiante
nu influeneaz reglarea glicemiei

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperglicemia este produs sub aciunea:


insulinei
sistemului nervos parasimpatic
hormonul somatotrop
epifizei
hormonului hipoglicemiant

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersecreia de insulina duce la urmtoarele efecte, cu excepia:


hipoglicemie
exagerarea depozitarii glucidelor n rezerve
intensificarea glicolozei
hiperglicemie
scderea concentraiei glucozei sanguine

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Diabetul zaharat se prezint urmtoarele manifestri, cu excepia:


scderea depozitelor de glicogen
glicozurie
hiperglicemie
scderea depozitelor de lipide
scderea concentraiei glucozei sanguine

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Cele mai importante lipide cu rol energetic sunt:


chilomicroni
trigliceride
VLDL
LDL-col
HDL-col

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Cele mai importante lipide cu rol plastic sunt:


monogliceridele
colesterol
fosfolipide
glicerol
trigliceride

48.
A.
B.
C.

Principala forma de depozit a lipidelor este reprezentat de:


monogliceridele
colesterol
fosfolipide
62

D. glicerol
E. trigliceride
49.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la lipogeneza sunt urmtoarele, cu excepia:


reprezint sinteza lipidelor de rezerv
are loc n ficat
are loc n esutul adipos
este conditionata de aportul glucidic
este stimulat n lipsa glucozei

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Afimatiile adevrate referitoare la lipazele tisulare sunt urmtoarele, cu excepia:


sunt activate de sistemul nervos parasimpatic
duc la hidrolizarea trigliceridelor
sunt activate de adrenalin
sunt activate de glucagon
sunt activate de epinefrina

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile incorecte referitoare la lipoprotein-lipaza sunt urmtoarele:


este o enzima
desface lipoproteinele circulante
permite depozitarea tisular a lipidelor
permite depozitarea tisular a fosfolipidelor
permite depozitarea tisular a trigliceridelor

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre hormonii anabolizanti lipidici sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


au aciune adipokinetica
sunt reprezentai de somatotrop
sunt reprezentai de hormoni epifizari
sunt reprezentai de glucocorticoizi
sunt reprezentai de hormoni tiroidieni

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la exagerarea adipolizei sunt:


duce la obezitate
este cauzata de hiperalimentatie
este favorizata de sedentarism
este cauzata de boli endocrine
induce creterea n greutate

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Ateroscleroza reprezint:
atrofierea esutului nervos
afectiunea arterelor organismului
o boala ce prezint retard mintal
o afectiune a venelor
lezarea capilarelor

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Localizarile cele mai frecvente n cazul aterosclerozei sunt urmtoarele, cu excepia:


arterele cerebrale
arterele coronare
aorta abdominal
capilarele de la nivelul mainii
carotidele interne

56. Placile de aterom apar n:


A. ateroscleroza
63

B.
C.
D.
E.

scleroza tuberoasa
scleroza multipla
ateromatoza capilara
la nivelul creierului

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Grasimile neutre sunt reprezentate de:


LDL-col
HDL-col
colesterol total
trigliceride
lipoproteine

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipidele se transporta sub forma de:


trigliceride
LDL-col
glucide
fosfolipide
lipoproteine

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Trigliceridele exogene se gsesc n snge sub forma de:


HDL-col
LDL-col
VLDL
chilomicroni
pre-beta lipoproteine

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Trigliceridele endogene se gsesc n snge sub forma de:


LDL-col
chilomicroni
beta-lipoproteine
VLDL
HDL-col

61.
A.
B.
C.
D.
E.

LDL-col prezint:
rol protector
rol pro-aterogeni
rol anti-aterogen
fosfolipide cu densitate mic
lipoproteine cu densitate mare

62.
A.
B.
C.
D.
E.

HDL-col prezint:
lipoproteine cu densitate mare
rol pro-aterogeni
rol anti-aterogen
fosfolipide cu densitate mic
fosfolipide cu densitate mare

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Colesterolul transportat de LDL se numete:


colesterol rau
HDL-col
colesterol bun
VLDL
alfa lipoproteine
64

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Factori neinfluentabili de risc ai aterosclerozei sunt:


hiperlipidemiile
HTA
hipolipidemii
factori genetici
tabagismul

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Factori influentabili de risc ai aterosclerozei sunt:


hipolipidemiile
factori genetici
varsta
sexul
diabetul zaharat

66.
A.
B.
C.
D.
E.

Primele evenimente care au loc la formarea placilor de aterom sunt:


coagulare intravascular diseminat
leziunile celulelor endoteliale
leziunile celulelor miocardice
leziunile celulelor nervoase
depunerea de glucide n vasele de snge

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele leziunilor endoteliale sunt urmtoarele, cu excepia:


obezitatea
factori hemodinamici
toxinele bacteriene
infectiile virale
renuntarea la fumat

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Endoteliul lezat permite:


acumularea de glucide la nivelul intimei
depozitarea de HDL
depozitarea de chilomicroni
acumularea de LDL
depozitarea de pre beta lipoproteine

69.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma procesului de oxidare a LDL se formeaz:


striatiunile lipidice
citokine
macrofage spumoase
alfa lipoproteine
pre beta lipoproteine

70.
A.
B.
C.
D.
E.

n ateroscleroza, macrofagele active prezint urmtoarele roluri, cu excepia:


formeaz macrofagele spumoase
capteaz LDL oxidate
secret citokine
produc radicali liberi de oxigen
capteaz HDL oxidate

71.
A.
B.
C.
D.

Placa fibroasa este alctuit din:


HDL-col
trigliceride
fosfolipide
proteine fibroase
65

E.

VLDL

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Ruptura unei placi fragile de aterom determin:


declanarea coagulrii
declanarea procesului inflamator
stimularea limfocitelor B
stimularea limfocitelor T
stimularea hematopoezei

73.
A.
B.
C.
D.
E.

Ischemia miocardic reprezint:


infarctul miocardic
moartea celular
ocluzia completa a vasului afectat
angina pectoral
obliterarea ireversibila a arterei afectate

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Infarctul miocardic reprezint:


intreruperea temporar a fluxului sanguin
moartea celulara
ocluzii vasculare incomplete
angina pectoral
ischemia miocardica

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Ce organ ocupa un rol central n depozitarea excesului glucidic alimentar:


pancreasul
ficatul
intestinul
muchii scheletici
splina

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea glucuronic este posibila numai n :


pancreas
intestin
tegument
ficat
rinichi

77. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz ntr-o situaie normal fiziologic
presupune:
A. glicemia a jeun <= 200 mg/dl
B. glicemia la 2 h ajunge la valoarea glicemiei g0
C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl
D. glicemia la 2 h depaseste valoarea glicemiei g0
E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl
78. Alterarea metabolismului glucidic, n oc, este caracterizata prin urmtoarele modificri, cu
o excepie:
A. glicogenoliza hepatic i musculara
B. gluconeogeneza
C. glicoliza anaeroba
D. crete raportul acetat/lactat din snge
E. n stadiile tardive se produce hipoglicemie
79. Procesul de sinteza a glucozei din produi neglucidici se numete:
66

A.
B.
C.
D.
E.

glicogenogeneza
glicogenoliza
gluconeogeneza
glicoliza
glucokinaza

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Cea mai mare concentraie de trigliceride se gsete n


VLDL
chilomicroni
HDL
IDL
LDL

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Proteinele coninute n particulele de lipoproteine au urmtoarele roluri, cu excepia:


clearance-ul hepatic al lipoproteinelor
cofactori n esterificarea colesterolului
liganzi pentru receptorii tisulari specifici
solubilizarea trigliceridelor
rol enzimatic

82.
A.
B.
C.
D.
E.

LDL sunt factori aterogeni prin urmtoarele mecanisme cu excepia:


transporta colesterolul tisular spre ficat
sunt oxidate i ncorporate n celulele endoteliale
sunt citotoxice
participa la formarea de celule spumoase prin ncorporarea lor n macrofage
conin mediatori chimici proinflamatori

83.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii cu privire la homeostazia sodiului sunt adevrate cu o excepie:


natremia normal este 135-145mEq/l
n sectorul extracelular se afl 20% din tolalul de Na
este principalul cation extracelular
aportul de sodiu variaz n limite largi(6-10 g/zi)
sodiul se absoarbe la nivelul intestinului

84.
A.
B.
C.
D.
E.

Cele mai importante sisteme tampon din organism sunt urmtoarele cu excepia:
sistemul acid carbonic-bicarbonat
sistemul fosfatilor
sistemul hemoglobinatilor
sistemul glucidelor
sistemul proteinatilor

85.
A.
B.
C.
D.
E.

Cnd pH-ul sngelui este acid concentraia ionilor de H este


crescut
sczut
normal
poate fi sczut dar nu este o condiie esenial
poate fi crescut dar nu este o condiie esenial

86.
A.
B.
C.
D.

Urmtoarele valori: pH-ul = 7,15; pCO2=60mmHg;HCO3 =39mEq/l, sanguine reflecta:


acidoza metabolic
acidoza respiratorie
alcaloza respiratorie
alcaloza metabolica

67

E.

alcaloza mixta

87.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele valori: pH-ul = 7,49; pCO2=26mmHg;HCO3 =25mEq/l, sanguine reflecta:


acidoza metabolic
acidoza respiratorie
alcaloza respiratorie
alcaloza metabolica
alcaloza mixta

88.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele valori: pH-ul = 7,32; pCO2=30mmHg;HCO3 =16mEq/l, sanguine reflecta:


acidoza metabolic
acidoza respiratorie
alcaloza respiratorie
alcaloza metabolica
alcaloza mixta

89.
A.
B.
C.
D.
E.

n deshidratare avem:
pierderi de apa cu bilant hidric pozitiv
crete apa intracelulara
scade nr. de leucocite
crete hematocritul
hipoproteinemie

90. Factorul cel mai important ce determin ateroscleroza, este creterea concentraiei
plasmatice a:
A. acizilor grai liberi
B. trigliceridelor
C. chilomicronilor
D. colesterolului
E. lipoproteinelor
91.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipogeneza este condiionat de aportul:


glucidic
caloric
energetic
proteic
de lipoproteine

92.
A.
B.
C.
D.
E.

Energia eliberat de acizii grai depinde de:


lungimea lanului acestora
greutatea lanului
locul degradrii lor
grosimea lanului acestora
durata oxidrii lor

93.
A.
B.
C.
D.
E.

Hidroliza trigliceridelor n acizi grai i glicerol are loc sub aciunea:


hidrolazelor
lipazelor
fosforilazelor
beta-oxidazelor
triglicerazelor

94. Principalul glucid metabolizat n organism este:


68

A.
B.
C.
D.
E.

aminoacidul
glucoza
pentoza
maltoza
dextroza

95.
A.
B.
C.
D.
E.

Produsul final al glicolizei anaerobe este:


acidul lactic
acidul piruvic
CO2
acidul oxaloacetic
glucoza

96.
A.
B.
C.
D.
E.

Sediul glicolizei anaerobe l constituie:


citocromii
mitocondriile
citoplasma
ribozomii
aparatul Golgi

97.
A.
B.
C.
D.
E.

Sediul glicolizei aerobe l constituie:


citocromii
mitocondriile
citoplasma
reticulul endoplasmatic
aparatul Golgi

98.
A.
B.
C.
D.
E.

Gluconeogeneza este inhibat de :


hormonii glucocorticoizi
hormonii tiroidieni
glucagon
insulin
aldosteron

99.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicogenogeneza este stimulat de:


hormonii glucocorticoizi
hormonii tiroidieni
glucagon
insulin
aldosteron

100. Centrii glicoreglatori sunt localizai n:


A. ficat
B. pancreas
C. trunchiul cerebral
D. cortex
E. hipotalamus
101. Procentul de protein din structura alfalipoproteinei este:
A. 50
B. 2
C. 10
D. 20
E. 60
69

102. Tipul IIa de hiperlipoproteinemie se numete i :


A. hipertrigliceridemie pur
B. disbetalipoproteinemie
C. disalfalipoproteinemie
D. hipercolesterolemie
E. hiperlipidemie mixt
103. Tipul IIb de hiperlipoproteinemie se numete i :
A. hipertrigliceridemie pur
B. disbetalipoproteinemie
C. disalfalipoproteinemie
D. hipercolesterolemie
E. hiperlipidemie mixt
104. Tipul V de hiperlipoproteinemie prezint creterea urmtoarelor lipoproteine serice:
A. chilomicroni
B. LDL
C. LDL i VLDL
D. IDL
E. VLDL i chilomicroni

ntrebri tip complement multiplu

A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii referitoare la cile metabolice ale glucidelor sunt adevrate, cu


excepia:
glucidele se absorb sub form de monozaharide
dup absorbia intestinal glucidele ajung prin vena cav inferioar n esutul hepatic
glucoza este preluat din circulaia portal de toate celulele corpului
la nivelul fiecrei celule glucidele pot fi transformate n lipide
dintr-o molecule de glucoz pot fi generate dou molecule de acid citric

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Din glucoz, prin catabolizare la nivel celular, se pot obine urmtoarele substane:
ap
glicogen
monoxid de carbon
glucagon
acid piruvic

3.
A.
B.
C.
D.
E.

n absena prelungit a oxigenului, acidul lactic obinut prin hidrogenarea acidului piruvic
produce:
blocarea glicolizei
acidoz
degradarea glucozei pn la acid citric
acumulare de acetil coenzima A
alcaloz

4.
A.
B.
C.
D.

n urma reaciilor catalizate enzimatic din ciclul Krebs se obin:


dioxid de carbon care difuzeaz n afara celulei i este transportat de snge spre plmni
acetil coenzima A
atomi de hidrogen care sunt transportai pe lanul respirator celular
acid oxaloacetic

1.

70

E.

molecule de ap

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Citocromii sunt enzime respiratorii celulare care:


transport atomii de hidrogen pe lanul respirator celular
preiau dioxidul de carbon rezultat n urma decarboxilrilor din ciclul Krebs
sunt bogate n fier
preiau electronul de pe atomul de hidrogen
elibereaz ionul hidroniu n mediul extracelular

6.

Din degradarea complet pn la dioxid de carbon i ap a unui mol gram de glucoz se


obine energie din care:
45% se depoziteaz sub form de moli de AMP
55% se pierde sub form de cldur
300 kcal se depoziteaz sub form de moli de ATP
45% se pierde sub form de energie termic
38 kcal se pierd sub form de cldur

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Acidul lactic generat n faza anaerob a glicolizei este apoi transportat de snge la ficat,
unde:
n prezena oxigenului se transform n acid piruvic
se transform n glucagon
se transform n acid piruvic din care o cincime este oxidat pn la dioxid de carbon i ap
se transform n acid oxaloacetic din care patru cincimi este utilizat pentru resinteza glucozei
n absena oxigenului se transform n acid citric

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Gluconeogeneza este un proces de formare a glucozei care:


se realizeaz n ficat i rinichi
este stimulat de insulin
se declaneaz n stri de inaniie
se produce prin catabolizarea glicerolului
este stimulat de hormonii tiroidieni

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Gluconeogeneza se poate realiza din:


glucocorticoizi
cetoacizi (rezultai din dezaminarea aminoacizilor)
glucagon
glicogen
glicerol

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucoza poate fi catabolizat pe calea:


glicolizei aerobe
fosfogluconatului
glicolizei anaerobe
glicogenolizei hepatice
ciclului Krebs

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Pe calea ciclului oxidativ al fosfogluconatului se formeaz:


substane donatoare de ioni de hidrogen, din glucoz
energie
substane donatoare de ioni de oxigen, din glucoz
substane care leag ionii de hidrogen necesari proceselor anabolice celulare
substane donatoare de electroni, din glicerol

7.

12. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la glicogenogenez:


71

A.
B.
C.
D.
E.

ncepe cu o reacie de fosforilare


esterul glucozo-6-fosfat este transformat n uridin-monofosfat glucoz
din uridin-difosfat glucoza are loc glicogenogeneza sub aciunea unor glicogen-sintetaze
ncepe cu o reacie de decarboxilare
are loc sub aciunea unor enzime numite citocromi

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Ficatul poate produce glicogen din:


fructoz
galactoz
glucoz
maltoz
lactoz

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele organe n care are loc procesul de gluconeogenez sunt:


creierul
rinichii
muchii
ficatul
pancreasul

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucoza se poate obine prin:


glucogenez
glicogenoliz
glicoliz
glicogenogenez
gluconeogenez

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin glicogenoliz, ficatul asigur necesarul de glucoz pentru:


esutul muscular
esutul conjunctiv
esutul nervos
numai pentru esutul hepatic
numai pentru cord

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Sub aciunea glucagonului se produc urmtoarele modificri la nivel hepatic:


sunt activate fosforilazele
sunt inhibate fosfatazele
se produce glicogenogenez
se produce gluconeogenez
ester glucozo-6-fosfat este hidrolizat n acid fosforic i glicerol

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicoliza este intensificat de ctre:


creterea local a concentraiei de ATP
hormonul somatotrop
creterea local a concentraiei de ADP
scderea local a concentraiei de ADP
insulin

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la primul act al metabolismului lipidic:


are loc la nivelul adipocitelor
este reprezentat de resinteza trigliceridelor din alfa-glicerofosfat i acizi grai
are loc la nivelul hepatocitelor
este reprezentat de formarea corpilor cetonici (cetogenez)
are loc la nivelul enterocitelor
72

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Sinteza lipidelor de rezerv are loc la nivelul:


nefronilor
hepatocitelor
enterocitelor
adipocitelor
mastocitelor

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Acizii grai necesari sintezei trigliceridelor provin din:


alimentaie
unii aminoacizi
creatinin
glucide
alfa glicerofosfai

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Mobilizarea rezervelor lipidice este stimulat de:


sistemul nervos parasimpatic
insulin
adrenalin
creterea lipemiei
glucagon

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Pe calea beta-oxidrii acizii grai sunt:


metabolizai pn la dioxid de carbon i ap
fragmentai succesiv n molecule de acetil coenzima A
metabolizai incomplet
anabolizai n mitocondrii
fragmentai succesiv n molecule de ester glucozo-6-fosfat

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipoprotein lipaza este o enzim care descompune:


trigliceridele endogene
chilomicronii
lipoproteinele cu densitate foarte joas
trigliceridele exogene
lipoproteinele cu densitate intermediar (IDL)

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Fumatul are un efect toxic i este un factor de risc al aterosclerozei deoarece:


favorizeaz spasmul coronarian
scde permeabilitatea endotelial
crete vscozitatea plachetelor
produce oxidarea LDL
crete concentraia grsimilor sanguine

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele leziunilor endoteliale care pot duce la formarea plcilor de aterom sunt:
fumatul
diabetul zaharat
curgerea laminar a sngelui prin artere
toxinele bacteriene
curgerea turbionar a sngelui prin artere

27. Monocitele sanguine care penetreaz intima arterelor i se transform n macrofage active
prezint urmtoarele roluri n arteroscleroz:
A. oxideaz LDL-ul din intima arterelor
73

B.
C.
D.
E.

secret citokine care atrag alte celule inflamatorii


produc radicali liberi de oxigen care altereaz n plus structura endoteliului
capteaz HDL-ul oxidat
formeaz microtrombi, provocnd astfel ocluzia arterial

Placa fibroas se formeaz prin:


creterea i rigidizarea plcii de aterom
acumularea de celule grase i proteine fibroase la nivelul adventicei arteriale
secretarea colagelunui i a proteoglicanului de ctre celulele musculare netede de la nivelul
pereilor vasculari
D. transformarea macrofagelor active n macrofage spumoase
E. oxidarea LDL-ului i formarea striaiunilor lipidice
28.
A.
B.
C.

29. Striaiunile lipidice produse prin oxidarea LDL-ului la nivelul intimei arterelor stimuleaz
adeziunea urmtoarelor celule sanguine:
A. eritrocite
B. trombocite
C. monocite
D. eozinofile
E. granulocite
30.
A.
B.
C.
D.
E.

Hormonii care stimuleaz catabolismul protidic sunt:


hormonii androgeni
catecolaminele
glucocorticoizii
insulina
hormonul somatotrop

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Apa din compartimentul extracelular este repartizat n urmtoarele compartimente:


interstiial format din apa plasmatic
intravascular prin intermediul cruia sund eliminai cataboliii sau excesul de lichide
transcelular care cuprinde apa situat ntre membrana celular i capilar
compartimentul hidric din esutul conjunctiv dens
transcelular care se refer la mediile lichidiene oculare, articulare etc.

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Creteri ale volumului plasmatic se ntlnesc n urmtoarele afeciuni:


hipertensiune arterial
hipertiroidie
insuficien cardiac decompensat
arsuri
diabet insipid

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Apa extracelular se determin astfel:


prin injectarea intravenoas a unor substane ca ureea
se folosesc substane ce difuzeaz n plasm i la nivelul lichidelor intersiiale
se utilizeaz substane ca sodiul sau clorul marcat radioactiv
se folosesc substane care penetreaz rapid membranele celulare
prin injectarea intravenoas a unor substane ca deuterium sau tritium

34.
A.
B.
C.
D.

Hiperhidratarea hipoton se caracterizeaz prin:


concentraia normal a sodiului n snge
volemie crescut
semne de hemodiluie
osmolaritate crescut
74

E.

punct crioscopic crescut

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Deshidradatarea hiperton se caracterizeaz prin:


punct crioscopic normal
natremie crescut
osmolaritate sczut
volemie crescut
uree crescut

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoglicemia poate aprea n urmtoarele afeciuni:


acromegalie
tumori hipersecretante de insulin
alcoolism cronic
insuficien hipofizar
diabet zaharat

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Administrarea pe cale oral a glucozei antreneaz secreia de insulin prin:


hormonii neurohipofizari
aciunea direct asupra celulelor beta din insulele Langerhans
hormonii gastroduodenali
aciunea direct asupra celulelor alfa din insulele Langerhans
stimularea secreiei de aldosteron

38. n condiii normale, glicemia determinat la 2 ore n cadrul testului de toleran la glucoz
pe cale oral trebuie sa aib o valoare:
A. egal cu glicemia iniial (a jeun)
B. peste 120 mg/dl
C. mai mare dect glicemia iniial
D. sub 120 mg/dl
E. maxim pe care o atinge pacientul
39.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea toleranei la glucoz apar n afeciuni cum ar fi:


tumori ale celulelor beta pancreatice
endocrinopatii cu hiperfuncie
hiperlipoproteinemii tip III
diabet
inaniie

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipertrigliceridemia exogen este o hiperlipoproteinemie primar caracterizat prin:


colesterol normal sau uor crescut
creterea alfa lipoproteinelor
creterea prebeta lipoproteinelor
scderea VLDL-ului
aspect clar al serului la 4C

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la tulburrile potasiului, sunt adevrate:


aldosteronul stimuleaz excreia potasiului n nefronul distal ;
insulina stimuleaz intrarea potasiului n celule
acidoza induce iesirea potasiului din celule
adrenalina stimuleaz intrarea potasiului n celule
hipopotasemia apare n insuficiena renala cronica;

42. Alegei afirmaiile corecte privind metabolismul intermediar:


A. augmentarea glicolizei
75

B.
C.
D.
E.

proteoliza accentuata
scderea osmolaritatii zonei inflamate
lipoliza cu acumulare de acizi grasi
creterea PH-ului.

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Proteinele coninute n particulele de lipoproteine au urmtoarele roluri :


clearance-ul hepatic al lipoproteinelor
Cofactori n esterificarea colesterolului
Liganzi pentru receptorii tisulari specifici
Solubilizarea trigliceridelor
rol enzimatic

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Chilomicronii au urmtoarele caracteristici :


sunt particule aterogene
nu migreaz electroforetic
sunt degradai specific de lipaza pancreatica
nivelul lor crete post prandial
conin 66% lipide exogene

45.
A.
B.
C.
D.
E.

HDL este considerata particula antiaterogena datorit urmtoarelor mecanisme:


solubilizeaz colesterolul prin esterificare i l cedeaz particulelor IDL
participa la catabolismul trigliceridelor i la clarifierea serului
participa la transportul invers al colesterolului
conine procentul cel mai mare de proteine
scade prin consumul moderat de alcool

46.
A.
B.
C.
D.
E.

LDL sunt factori aterogeni prin urmtoarele mecanisme :


transporta colesterolul tisular spre ficat
sunt oxidate i ncorporate n celulele endoteliale
sunt citotoxice
participa la formarea de celule spumoase prin ncorporarea lor n macrofage
conin mediatori chimici proinflamatori

47.
A.
B.
C.
D.
E.

n hiperhidratarea globala sunt prezente urmtoarele manifestri clinice :


vrsturi
absena setei
bradicardie
edem
febr

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Deshidratarea extracelular hipotona se poate produce n urmtoarele situaii:


pierderi de sodiu urinare(rinichi polichistic)
nefrite care pierd sare
faza poliuric a IRA
n insuficiena corticosuprarenala
la cirotici cu ascita

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii cu privire la homeostazia sodiului sunt adevrate:


natremia normal este 135-145mEq/l
n sectorul extracelular se afl 20% din tolalul de Na
este principalul cation al sectorului intracelular
aportul de sodiu variaz n limite largi(6-10 g/zi)
sodiul se absoarbe la nivelul intestinului
76

50.
A.
B.
C.
D.
E.

PTH este un hormon hipercalcemiant prin urmtoarele mecanisme :


crete direct absorbia intestinala de calciu
crete reabsorbia calciului la nivel renal
determin mobilizarea calciului din oase
crete concentraia de P din snge
stimuleaz sistemul osteocitar care prezint receptori pt. PTH

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipocalcemia grav se manifest prin :


apariia de potentiale de aciune spontane la nivel neuromuscular
scderea activitii musculaturii digestive
contracii musculare involuntare ale muchilor netezi
crete pragul receptorilor periferici pt. excitaie
astenie

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Cele mai importante sisteme tampon din organism sunt:


sistemul acid carbonic-bicarbonat
sistemul fosfatilor
sistemul hemoglobinatilor
sistemul glucidelor
sistemul proteinatilor

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidoza metabolic decompensata este diagnosticata prin urmtoarele elemente:


scade concentraia bicarbonatului plasmatic
scade pH-ul sngelui sub 7,35
scade pH-ul sngelui sub 7,45
crete pH-ul sngelui peste 7,45
scade excesul de baze

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidoza respiratorie decompensata este diagnosticata prin urmtoarele elemente:


scade concentraia bicarbonatului plasmatic
scade pH-ul sngelui sub 7,35
hipercapnie
crete pH-ul sngelui peste 7,45
hipocapnie

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcaloza respiratorie decompensata este diagnosticata prin urmtoarele elemente:


scade concentraia bicarbonatului plasmatic
scade pH-ul sngelui sub 7,35
hipercapnie
crete pH-ul sngelui peste 7,45
hipocapnie

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele organe implicate n mentinerea echilibrului acidobazic sunt:


plmnul
tubul digestiv
rinichiul
cordul
pancreasul

57.
A.
B.
C.
D.

Sistemul tampon al proteinelor :


acioneaz exclusiv la nivel intracelular
acioneaz att n plasma ct i n esuturi
acioneaz exclusiv extracelular
se bazeaz pe caracterul amfoter al proteinelor
77

E.

se bazeaz pe caracterul acid al proteinelor

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Bazele exces indic :


excesul de baze(cnd valoarea este pozitiva)
deficitul de baze(cnd valoarea este pozitiva)
deficitul de baze(cnd valoarea este negativa)
excesul de baze(cnd valoarea este negativa)
alcaloza mixta

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcaloza metabolica:
este determinat de pierderea ionilor de H
este determinat de creterea eliminrilor de HCO3este determinat de vrsturile incoercibile din stenoza pilorica
este determinat de creterea eliminrilor de CO2
este determinat de hipoventilaie

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Acidoza respiratorie este determinat de:


hiperventilaie
hipoventilaie
prezena hipercapniei
prezena hipocapniei
hipertensiunea arteriala

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile calciului n organism sunt:


n excitabilitatea neuromusculara;
activeaz gastrina i tripsinogenul;
activeaz unii factori ai coagulrii;
n transmiterea intracelular a stimulilor extracelulari de natura proteica;
stimuleaz eliminarea urinar a fosforului;

62. Care dintre urmtoarele afirmaii despre acidoza respiratorie decompensata sunt
adevrate:
A. pH ul sngelui depaseste 7,45;
B. avem intotdeauna hipercapnie;
C. apare n afeciunile respiratorii cronice nsoite de hipoventilaie;
D. excesul de baze este mai mare de +2 mEq/l;
E. se nsoete de alcaloza metabolica.
63.
A.
B.
C.
D.
E.

Intr-o deshidratare extracelular izotona avem:


scderea volemiei i scderea hematocritului
proteinemia depaseste 8 g/dl;
natremia este n intervalul 135-145 mEq/l;
apa din sectorul extracelular crete ;
pseudohipoproteinemie.

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin toleran alterat la glucoz (TAG) nelegem situaia n care :


testul de toleran oral la glucoz este normal.
glicemia a jeun (G0) depaseste 180 mg/dl.
glicemia la 2 ore de la administrarea oral a glucozei(G2) este cuprinsa ntre 120-180mg/dl
pacientul prezint zilnic glicozurie.
glicemia a jeun (G0) nu depaseste 140 mg/dl i nu apare glicozurie.

65. Hipoalbuminemia este caracterizata prin urmtoarele:


A. determin scderea presiunii hidrostatice
78

B.
C.
D.
E.

favorizeaz apariia edemelor


poate fi consecina unui sindrom de malabsorbie
reprezint un semn cardinal al sindromului nefrotic
este asociata cu ascita

66.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de glucagon este stimulat de :


hiperglicemie
starile de post
unii aminoacizi(arginina i lizina)
hipoglicemie
hipoproteinemie

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Calea glucuronic (prin acidul glucuronic) este folosit pentru conjugarea unor:
medicamente
substane toxice
hormoni steroizi
bilirubina
proteine

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucagonul provoaca :
hiperglicemie
lipoliza
creterea nivelului de acizi grasi liberi circulanti
hipoglicemie
hipoproteinemie

69.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de insulina este stimulat de :


nivelul glicemiei
agenii betaadrenergici
unii aminoacizi(arginina i leucina)
agenii alfaadrenergici
hipoproteinemia

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Testul de toleran oral la glucoz se recomand n urmtoarele situaii:


glicemii relativ crescute a jeun
glicemii relativ crescute oricnd n timpul zilei
hiperglicemii de sarcina
la persoanele cu obezitate
la persoanele n varsta de peste 70 ani

71.
A.
B.
C.
D.
E.

n patogenia diabetului zaharat de tip II contribuie n mod variabil urmtorii factori:


insulino-dependena
insulino-rezistena
insulino-deficiena
hiperinsulinemia
hipo secreia de glucagon

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Alcaloza respiratorie decompensat se evideniaz prin:


pH-ul sngelui peste 7,45
hipercapnie
hipocapnie
pH-ul sngelui sub 7,35
pH-ul sngelui sub 7,45
79

73.
A.
B.
C.
D.
E.

n acidoza respiratorie decompensat urmtoarele sunt adevrate:


hipercapnie
PH-ul sngelui mai mic de 7,35
afeciuni cronice cu insuficiena respiratorie
hipocapnie
PH-ul sngelui mai mare de 7,45

74. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz ntr-o situaie normal fiziologic
presupune:
A. glicemia a jeun <= 110 mg/dl
B. glicemia la 2 h ajunge la valoarea glicemiei G0
C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl
D. glicemia la 2 h depaseste valoarea glicemiei G0
E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl
75. Rezultatele testului de toleran oral la glucoz n situaia de toleran alterat la
glucoz(TAG) presupune:
A. glicemia a jeun >=120 mg/dl
B. glicemia la 2 h nu depaseste 180mg/dl
C. glicemia a jeun <= 140 mg/dl
D. glicemia la 2 h depaseste valoarea glicemiei G0
E. glicemia a jeun <= 180 mg/dl
76.
A.
B.
C.
D.
E.

Rezultatele testului de toleran oral la glucoz n situaia de DZpresupune:


glicemia a jeun >=140 mg/dl
glicemia la 2h depaseste 180mg/dl
glicemia a jeun <= 200 mg/dl
glicemia la 2 h depaseste valoarea glicemiei G0
glicemia a jeun <= 180 mg/dl

77.
A.
B.
C.
D.
E.

esuturile insulino-dependente sunt:


osteoarticular
splenic
muscular
adipos
hepatic

78.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperglicemiile tranzitorii apar n urmtoarele situaii:


postprandial
n sarcina
infecii grave
n insulinoame
n glicogenoze

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Clasele clinice de diabet zaharat sunt:


diabet zaharat(DZ) gestational
DZ tip III
DZ cu scderea tolerantei la glucoza
DZ asimptomatic
DZ biochimic

80. Clasele cu risc statistic crescut la DZ sunt reprezentate de persoanele cu :


A. obezitate
B. tratament cronic cu medicamente betablocante
80

C. tratament prelungit cu antiinflamatorii steroidiene


D. tratament prelungit cu anticonceptionale
E. tratament prelungit cu antibiotice
81.
A.
B.
C.
D.
E.

n cadrul metabolismului glucidic, insulina are mai multe efecte:


stimuleaz intrarea glucozei n celule
stimuleaz arderile celulare de glucoza
stimuleaz iesirea glucozei din celule
inhib glicogenogeneza
stimuleaz glicogenoliza

82.
A.
B.
C.
D.
E.

n cadrul metabolismului protidic, insulina are mai multe efecte:


stimuleaz intrarea aminoacizilor n celule
stimuleaz formarea legturilor peptidice
stimuleaz iesirea aminoacizilor din celule
crete sinteza acizilor nucleici
stimuleaz sinteza de proteine n ficat

83.
A.
B.
C.
D.
E.

n cadrul metabolismului lipidic, insulina are mai multe efecte anabolizante:


inhib lipoliza prin inhibarea lipazei hormonosensibile
stimuleaz lipogeneza
crete sinteza hepatic a lipoproteinelor
stimuleaz catabolizarea periferic a lipoproteinelor prin activarea lipoproteinlipazei
inhib lipogeneza

84.
A.
B.
C.
D.
E.

Ateroscleroza reprezint:
afectiunea intimei arteriale
afectiunea inimii
afectiunea arterelor organismului
depunerea depozitelor lipidice n creier
depunerea placilor de aterom

85.
A.
B.
C.
D.
E.

Localizarile cele mai frecvente ale placilor de aterom sunt:


carotidele interne
aorta abdominala
vena cava
capilare
arterele cerebrale

86.
A.
B.
C.
D.
E.

Lipidele sunt reprezentate de:


colesterol
glucide
acizi nucleici
trigliceride
haptoglobina serica

87.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la trigliceridele exogene sunt:


se gsesc n snge sub forma de VLDL
se absorb la nivelul intestinului subire
sunt sintetizate n ficat
sunt descompuse de lipoprotein lipaza
se gsesc n snge sub forma de chilomicroni
81

88.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la trigliceridele endogene sunt:


sunt sintetizate n ficat
sunt descompuse de lipoprotein lipaza
se gsesc n snge sub forma de chilomicroni
n urma metabolizarii rezulta resturi de chilomicroni
se numesc i trigliceride alimentare

89.
A.
B.
C.
D.
E.

Colesterolul plasmatic se gsete sub form de:


LDL-col
trigliceride
HDL-col
albumine
globuline

90.
A.
B.
C.
D.
E.

LDL-col reprezint:
lipoproteinele cu densitate mare
fosfolipidele cu densitate mic
colesterolul rau
colesterolul bun
lipoproteine cu rol pro-aterogen

91.
A.
B.
C.
D.
E.

HDL-col reprezint:
lipoproteinele cu densitate mare
fosfolipidele cu densitate mic
colesterolul rau
colesterolul bun
lipoproteine cu rol pro-aterogen

92.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii neinfluentabili de risc ai aterosclerozei sunt:


tabagismul
varsta
diabetul zaharat
factorii genetici
sexul

93.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii influentabili de risc ai aterosclerozei sunt:


tabagismul
varsta
obezitatea
modul de viata sedentar
sexul

94.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele leziunilor endoteliale sunt:


stresul
factori hemodinamici
exercitiile fizice
renuntarea la fumat
infectiile virale

95.
A.
B.
C.
D.

Afirmaiile corecte referitoare la adeziunea celulelor sanguine n ateroscleroza sunt:


plachetele capteaz LDL oxidate
se formeaz macrofage spumoase
radicalii liberi de oxigen inhiba oxidarea LDL
microtrombii se formeaz prin secreia de citokine
82

E.

trombocitele elibereaz factori de cretere pentru musculatura neteda a peretilor vasculari arteriali

96.
A.
B.
C.
D.
E.

n ateroscleroza, macrofagele active prezint urmtoarele actiuni:


capteaz HDL oxidate
secret citokine
produc radicali liberi de oxigen
formeaz microtrombi
capteaz trigliceridele

97.
A.
B.
C.
D.
E.

n ateroscleroza plachetele sanguine prezint urmtoarele roluri:


secret citokine
capteaz LDL oxidate
formeaz microtrombi
elibereaz factori de cretere pentru musculatura neteda a peretilor vasculari arteriali
produc radicali liberi de oxigen

98.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la placa fibroasa sunt:


este formata din HDL-col
reprezint o acumulare de celule grase i fibre
este formata din trigliceride
este determinat de creterea i rigidizarea plcii de aterom
apare prin secreia de proteine fibroase de ctre celulele musculare netede

99.
A.
B.
C.
D.
E.

Consecina unei ocluzii vasculare incomplete este:


obliterarea ireversibila a arterei afectate
moartea celulara
ischemia miocardic
infarctul miocardic
angina pectoral

100. Consecina unei ocluzii vasculare complete este:


A. obliterarea ireversibila a arterei afectate
B. moartea celulara
C. ischemia miocardic
D. infarctul miocardic
E. angina pectoral
101. Afirmaiile corecte referitoare la glucide sunt:
A. pot conine i fosfor
B. sunt alcatuite din C, O i H
C. se mai numesc i hidrai de carbon
D. conin mult hidrogen i puin oxigen
E. nu conin oxigen i hidrogen n aceleai proportii ca apa
102. Sunt monozaharide urmtoarele variante:
A. lipoproteine
B. hexoze
C. trigliceride
D. riboza
E. dezoxiriboza
103. Rolurile glucidelor sunt:
A. rol energetic prin eliberararea energiei
B. rol funcional
83

C. rolul plastic al fosfolipidelor


D. prezint o valoare energetic mai mare dect cea a lipidelor
E. particip doar la constructia unor structuri intercelulare
104. Animalele prezint urmtoarele polizaharide, cu excepia:
A. glicogen
B. glucoza
C. riboza
D. celuloza
E. amidon
105. Glucidele prezint urmtoarele roluri fiziologice:
A. particip la construirea unor structuri celulare
B. se oxigeneaz pn la dioxid de carbon i apa
C. cel mai important rol plastic l au fosfolipidele
D. prezint rol de izolator termic
E. nu pot fi depozitat n cantiti mai mari dect lipidele
106. Principalele hexoze importante pentru organism sunt:
A. glicogen
B. fructoza
C. dezoxiriboza
D. galactoza
E. glucoza
107. Afirmaiile corecte despre glucoza sunt urmtoarele:
A. este catabolizata n compui toxici
B. este catabolizata n substane pe care organismul nu poate s le elimine
C. este descompus prin glicoliza anaeroba
D. reprezint principalul material energetic
E. este descompus numai prin glicoliza aeroba
108. Glucidele sufer urmtoarele reacii metabolice:
A. catabolizare pn la dioxid de carbon i apa
B. transformare n lipide
C. polimerizare sub forma de amidon
D. catabolizare pn la substane netoxice
E. condensare sub forma de glicogen
109. Glucidele sufer urmtoarele reacii metabolice:
A. polimerizare sub forma de glicogen
B. pot fi transformate n acid citric
C. se pot transforma n proteine
D. pot fi catabolizate pn la monoxid de carbon i apa
E. polimerizare sub forma de celuloza
110. Catabolizarea glucozei are loc n urmtoarele etape:
A. glicogeneza anaeroba
B. glicogeneza aeroba
C. glicoliza n prezena oxigenului
D. gliconeogeneza n absena oxigenului
E. glicoliza anaeroba
111. Afirmaiile adevrate referitoare la glicoliza anaeroba sunt urmtoarele, cu excepia:
84

A.
B.
C.
D.
E.

reprezint a dou etapa a catabolizarii glucozei


are loc n absena oxigenului
duce la formarea acidului citric
se finalizeaz cu formarea acidului lactic
are loc n mitocondrii

112. Afirmaiile corecte referitoare la glicoliza aeroba sunt:


A. este formata din ciclul Krebbs
B. se finalizeaz cu formarea acidului lactic
C. se elibereaz cantiti mari de energie
D. reprezint etapa metabolizarii incomplete a glucozei
E. are loc n citoplasma
113. Principalele organe n care se produce gluconeogeneza sunt urmtoarele, cu excepia:
A. rinichi
B. ficat
C. plmni
D. creier
E. muchi striati
114. Glicogenul este sintetizat n:
A. rinichi
B. ficat
C. plmni
D. creier
E. muchi
115. Glicogenogeneza este stimulat de:
A. SNVS
B. insulina
C. glucagon
D. sistem nervos parasimpatic
E. epinefrina
116. Activarea fosforilazelor hepatice se face sub aciunea:
A. epinefrina
B. insulina
C. glucagon
D. SNVS
E. sistem nervos parasimpatic
117. Afirmaiile corecte despre lipogeneza sunt:
A. reprezint arderea grasimilor
B. surplusul de glucoza este transformat n lipide
C. sinteza de gliceride are loc n lipsa glucozei
D. se intensific sub aciunea insulinei
E. este influentata de patrunderea glucozei n celule
118. Utilizarea glucozei se face prin:
A. mecanisme locale
B. mecanisme generale
C. reacii de autoreglare
D. numai prin mecanism nervos
E. numai prin mecanism endocrin
85

119. Mecanismele generale de reglare a metabolismului glucidic sunt:


A. mecanisme de feedback pozitiv
B. mecanisme nervoase
C. mecanisme endocrine
D. mecanisme de autoreglare
E. mecanisme neuro-endocrine
120. Creterea glicemiei induce:
A. apariia unui feedback negativ
B. activarea mecanismelor hiperglicemiante
C. creterea secreiei de glucagon
D. activarea mecanismelor hipoglicemiante
E. creterea secreiei de insulina
121. Hipoglicemia este produs de:
A. glucagon
B. hipofiz
C. insulin
D. adrenalin
E. epifiz
122. Hiperglicemia este produs de:
A. glucocorticoizi
B. tiroxin
C. epinefrin
D. insulin
E. hormonul de cretere
123. Hipersecreia de insulina induce urmtoarele efecte:
A. intensificarea glicolizei
B. hipoglicemie
C. extragerea depozitarii glucidelor n rezerve
D. hiperglicemie
E. creterea concentraiei glicemiei
124. n diabetul zaharat pot aparea urmtoarele manifestri:
A. glicozurie
B. hipoglicemie
C. creterea depozitelor celulare de lipide
D. scderea depozitelor celulare de glicogen
E. creterea secreiei de insulina
125. Hipersecreia de insulina poate induce:
A. glicozurie
B. exagerarea a depozitarii glucidelor n rezerve
C. hiperglicemie
D. intensificarea glicolizei
E. scderea depozitelor celulare de glicogen
126. Hipoglicemia poate induce:
A. afectarea funcii lor sistemului nervos
B. bradicardie
C. dispnee
86

D. hipertensiune arteriala
E. pierderi de constienta
127. Principalele lipide din organism sunt urmtoarele, cu excepia:
A. colesterol
B. fosfolipide
C. glucoza
D. trigliceride
E. riboza
128. Afirmaiile adevrate referitoare la rolurile fiziologice ale lipidelor sunt:
A. cel mai important rol plastic l au trigiceridele
B. cel mai important rol plastic l au fosfolipidele
C. cel mai important rol energetic l au trigliceridele
D. lipidele nu au rol protector mecanic
E. lipidele au rol de izolator termic
129. Lipidele se absorb sub forma:
A. colesterol
B. glicogen
C. trigliceride
D. glicerol
E. fosfolipide
130. Lipidele sufer urmtoarele transformari:
A. catabolizare
B. adipogeneza
C. anabolizare
D. gluconeogeneza
E. glicoliza
131. Lipidele de rezerv sunt sintetizate n:
A. ficat
B. rinichi
C. muchi
D. esut adipos
E. intestin
132. Metabolismul intermediar lipidic este este reglat prin urmtoarele mecanisme:
A. nervos
B. endocrin
C. feedback biochimic
D. autoreglare
E. prin mecanisme similare celor care regleaz metabolismul intermediar glucidic
133. Afirmaiile corecte referitoare la lipogeneza sunt urmtoarele:
A. reprezint sinteza lipidelor de rezerv
B. are loc n ficat
C. nu are loc n esutul adipos
D. este conditionata de aportul glucidic
E. este stimulat n lipsa glucozei
134. Afimatiile adevrate referitoare la lipazele tisulare sunt urmtoarele:
A. sunt activate de sistemul nervos parasimpatic
87

B.
C.
D.
E.

duc la hidrolizarea trigliceridelor


sunt activate de adrenalin
sunt inactivate de glucagon
sunt activate de epinefrina

135. Sub aciunea lipazelor tisulare, trigliceridele sunt hidrolizate n:


A. glicerol
B. monoglicide
C. aminoacizi
D. glucoza
E. acizi grasi
136. Hormonii anabolizanti lipidici sunt urmtorii, cu excepia:
A. glucocorticoizi
B. insulina
C. glucagon
D. somatrop
E. hormoni tiroidieni
137. Care dintre afirmaiile despre metabolism sunt adevrate:
A. reprezint schimbul permanent de substan i energie dintre organism i mediul extern
B. ncepe o dat cu transformrile biochimice de la nivel celular
C. totalitatea schimburilor energetice organism-mediu reprezint metabolismul energetic
D. prima etap este cea celular
E. se desfoar n trei etape
138. Moleculele simple rezultate n urma etapei digestive a metabolismului sunt:
A. glucoz
B. acizi grai
C. glicerin
D. aminoacizi
E. trigliceride
139. Glucoza i aminoacizii sunt molecule:
A. simple
B. complexe
C. fr specificitate
D. absorbabile
E. neabsorbabile
140. n etapa digestiv a metabolismului, asupra macromoleculelor organice din alimente se
intervine prin :
A. fragmentarea de tip electrolitic
B. fragmentarea de tip hidrolitic
C. aciunea unor fermeni specifici
D. aciunea unor fermeni nespecifici
E. transformarea n molecule simple
141. Produii finali, neutilizabili, rezultai din reaciile catabolice sunt:
A. glucoza
B. dioxidul de carbom
C. apa
D. acizii grai
E. substanele azotate simple
88

142. Reaciile anabolice asigur:


A. rennoirea permanent a structurilor celulare uzate
B. generarea de energie
C. sinteza unor substane precum enzimele i hormonii
D. creterea celulelor
E. ncrcarea celulelor cu material nutritiv de rezerv
143. Despre reaciile metabolice din celule se poate afirma c:
A. sunt de dou feluri: anabolice i catabolice
B. sunt de trei feluri: anabolice, embolice i catabolice
C. reaciile anabolice necesit energie
D. reaciile catabolice elibereaz energie
E. reaciile embolice stocheaz energie
144. Selectai afirmaiile false despre metabolismul intermediar:
A. se desfoar n trei etape
B. ncepe o dat cu ingestia alimentelor
C. reprezint schimbul de substane i energie dintre celul i mediul intern
D. reprezint totalitatea schimburilor energetice organism-mediu
E. reprezint totalitatea transformrilor biochimice care au loc la nivel celular
145. Produii intermediari comuni glucidelor, lipidelor i proteinelor sunt:
A. dioxidul de carbon
B. sorbitolul
C. acetil coenzima A
D. acidul oxaloacetic
E. acidul lactic
146. Selectai afirmaiile adevrate despre reaciile catabolice:
A. genereaz energie
B. se desfoar cuplat cu reaciile anabolice
C. se desfoar n trei faze succesive
D. sunt reacii de scindare a substanelor pn la produi finali neutilizabili
E. necesit energie
147. Despre ciclul Krebbs se poate afirma c:
A. are sediul n mitocondrii
B. are sediul n aparatul Golgi
C. se mai numete i ciclul acidului citric
D. const n reacii de oxido-reducere
E. aceste reacii elibereaz o cantitate redus de energie
148. Selectai afirmaiile false despre reaciile catabolice:
A. n prima faz are loc metabolizarea incomplet a substanelor nutritive
B. n prima faz se elibereaz o cantitate redus de energie
C. n faza a doua are loc metabolizarea complet a produilor intermediari
D. produii finali sunt acidul oxaloacetic i acetil coenzima A
E. faza a doua const din reacii de hidroliz
149. Hipoglicemia se produce sub aciunea:
A. tiroxinei
B. prolactinei
C. insulinei
89

D. epifizei
E. parasimpaticului
150. Efect hipoglicemiant au:
A. efortul fizic
B. ngheata
C. regimul hipoglucidic
D. sedentarismul
E. ciocolata
151. Selectai afirmaiile adevrate despre glicoliz:
A. reprezint principala cale de degradare a glucozei
B. are loc n dou etape
C. prima etap se mai numete glicoliz aerob
D. glicoliza aerob corespunde fazei metabolizrii complete a glucozei
E. glicoliza anaerob nu se poate desfura n absena oxigenului
152. Selectai afirmaiile adevrate despre rolul ficatului n homeostazia glicemic:
A. n caz de hiperglicemie, capteaz glucoza i o fixeaz sub form de glicogen sau lipide
B. orice intensificare a glicogenolizei hepatice duce la hiperglicemie
C. n caz de hipoglicemie, alimenteaz mediul intern cu glucoz prin glicogenogenez
D. pentru meninerea homeostaziei glicemice, funcioneaz ca un comutator cu dublu sens
E. rolul su este dovedit i prin dozarea glucozei postprandial din vena port, concomitent cu venele
azygos
153. Hiperglicemia este produs de:
A. regimul hiperglucidic
B. efortul fizic
C. sistemul nervos simpatic
D. glucocorticoizi
E. sistemul nervos parasimpatic
154. Selectai afirmaiile false despre cile metabolice ale glucidelor:
A. principalul glucid metabolizat n organism este fructoza
B. glucoza este utilizat n primul rnd ca material energetic
C. n faza metabolizrii incomplete, dintr-o molecul de glucoz poate fi generat o molecul de acid
piruvic
D. dup absorbie, glucidele ajung prin circulaia mezenteric n ficat
E. glucidele se absorb sub form de monozaharide
155. La nivelul fiecrei celule, glucidele sufer reacii metabolice similare:
A. catabolizare pn la dioxid de carbon i ap
B. exclusiv catabolizare pn la acid citric
C. polimerizare sub form de glicogen
D. polimerizare sub form de amidon
E. transformare n lipide
156. Glucoza poate fi degradat prin cile:
A. calea fosfogluconatului
B. calea acidului piruvic
C. gluconeogenez
D. glicogenoliz
E. glicoliz
90

157. n cadrul ciclului Krebbs, acidul citric se formeaz prin condensarea urmtorilor compui:
A. acetil CoA
B. acidului butiric
C. acidul piruvic
D. acidul oxaloacetic
E. acidul lactic
158. Selectai afirmaiile adevrate despre citocromi:
A. fac parte din clasa dehidrogenazelor
B. sunt enzime respiratorii celulare
C. conin fier
D. preiau numai electronul de pe atomul de hidrogen, elibernd protonul n mediul celular
E. conin magneziu
159. Principalele organe n care are loc gluconeogeneza sunt:
A. duodenul
B. ficatul
C. rinichiul
D. pancreasul
E. splina
160. Despre etapele glicolizei se poate afirma c:
A. sediul glicolizei anaerobe este citoplasma
B. glicoliza aerob corespunde etapei metabolizrii incomplete a glucozei
C. sediul glicolizei aerobe este mitocondria
D. sediul glicolizei anaerobe este mitocondria
E. glicoliza anaerob corespunde etapei metabolizrii incomplete a glucozei
161. Organe cu rol important n metabolismul hidrailor de carbon sunt:
A. ficatul
B. esutul adipos
C. pancreasul
D. stomacul
E. esutul muscular
162. Care dintre urmtoarele afirmaii despre glicoliza anaerob sunt false:
A. produsul su final este acidul lactic
B. ncepe cu fosforilarea glucozei
C. este format din ciclul lui Krebbs i lanul respirator celular
D. are loc n mitocondrie
E. are loc n dou etape
163. Acumularea acidului lactic n celule:
A. are loc n absena oxigenului
B. provoac acidoz
C. provoac creterea pH-ului
D. blocheaz glicoliza
E. stimuleaz glicoliza
164. Despre bilanul energetic al glicolizei se poate afirma c:
A. prin degradarea complet, pn la CO2 i H2O, a unui mol gram de glucoz se elibereaz 680
kilocalorii
B. n faza anaerob se elibereaz numai 300 kilocalorii
C. o molecul de ATP conine 2 legturi fosfatmacroergice
91

D. din 680 kilocalorii circa 300 se depoziteaz sub form de moli de ATP
E. un mol gram de glucoz conine 180 grame de glucoz
165. Gluconeogeneza este stimulat de:
A. insulin
B. glucagon
C. hormonii glucocorticoizi
D. hormonii tiroidieni
E. calcitonin
166. Care dintre urmtoarele afirmaii despre gluconeogenez sunt reale:
A. reprezint parcurgerea invers a reaciilor de degradare a glucozei din faza anaerob
B. reprezint procesul de sintez a glucozei din precursori neglucidici
C. prezint o mare importan pentru esutul nervos
D. este stimulat n inaniie
E. este stimulat de insulin
167. Care dintre afirmaiile despre rolul fiziologic al lipidelor sunt reale:
A. cel mai important rol energetic l au trigliceridele
B. degaj prin ardere o cantitate mic de cldur
C. metabolizarea lipidelor este independent de cea a glucidelor
D. teaca de mielin a nervilor este foarte bogat n lipide
E. stratul cornos al epidermului este impermeabil datorit bogiei n fosfolipide
168. Principalele transformri suferite de lipide n organism sunt:
A. lipogeneza
B. lipoliza
C. glicoliza
D. cetogeneza
E. gluconeogeneza
169. Factori care determin apariia aterosclerozei sunt:
A. creterea concentraiei plasmatice a colesterolului
B. fumatul
C. efortul fizic
D. hipotiroidismul
E. umezeala
170. Lipidele se absorb sub form de:
A. colesterol
B. monogliceride
C. acizi grai
D. trigliceride
E. esteri
171. Enterocitul resintetizeaz trigliceridele din:
A. glicerol
B. monogliceride
C. acizi grai
D. -glicerofosfat
E. colesterol
172. Sinteza lipidelor de rezerv are loc n:
A. ficat
92

B.
C.
D.
E.

pancreas
rinichi
esutul adipos
muchi

173. Lipazele tisulare sunt activate de:


A. adrenalin
B. sistemul nervos parasimpatic
C. insulin
D. parathormon
E. tiroxin
174. Sunt acizi grai eseniali:
A. arahidonic
B. palmitic
C. linoleic
D. linolic
E. stearic
175. Sunt corpi cetonici:
A. acidul oxaloacetic
B. acidul acetoacetic
C. acetona
D. acidul lactic
E. acidul - OH butiric
176. Selectai afirmaiile reale despre reglarea metabolismului intermediar lipidic:
A. valoarea lipemiei se menine constant n jurul a 700mg la 100ml plasm
B. insulina favorizeaz lipoliza
C. depozitele de lipide sunt de ordinul gramelor
D. sistemul limbic joac un rol important n reglarea echilibrului lipemic
E. mobilizarea lipidelor din esutul adipos se face sub aciunea triglicerid-lipazei
177. Selectai afirmaiile reale despre metabolism:
A. pentru un organism adult, depozitele de glicogen reprezint maximum 500g
B. sub aciunea hormonilor catabolizani scade fondul metabolic al aminoacizilor
C. centrii glicoreglatori sunt localizai n hipotalamus
D. glucidele nu pot fi convertite n grsimi
E. catabolismul proteic se intensific la btrni

Tema:Reacia imun.Reacii de hipersensibilitate


ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.

A doua linie de aprare a organismului este reprezentat de:


rspunsul imun
barierele anatomice
mucoase
mecanismele mecanice de ndepartare a substanelor nocive
93

E.

rspunsul inflamator

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea postinfecioas este o imunitate:


adoptiv
dobndit artificial
dobndit activ
dobndit pasiv
specio-dependent

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea adoptiv este o imunitate:


natural
dobndit natural
dobndit artificial
dobndit activ
rezultat n urma unei stimulri antigenice directe

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea adoptiv se realizeaz prin:


vaccin
transfer de celule imunocompetente
transfer de efectori activi
transfer transplacentar de anticorpi
trecerea organismului prin boal

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea dobndit pasiv este un tip de imunitate:


de scurt durat
care asigur rezistena fat de boal toat viaa
dobndit prin transfer de celule imunocompetente
obinut prin vaccinare
specio-dependent

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea antigenic a limfocitelor T determin la nivelul acestor celule:


formarea printr-un proces de diviziune a unei clone de celule
formarea plasmocitelor
producerea unor substane numite limfokine
producerea imunoglobulinelor
producerea histaminei

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Proliferarea clonei celulare care produce anticorpi este inhibat, n primul rnd, prin:
feed-back generat de masa de anticorpi produs
stimularea secreiei de citokine
inhibarea maturrii limfocitelor T n timus
producerea de leucotriene
distrugerea limfocitelor T supresoare

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele nu pot fi:


precipitante
complete
simple
imunogene
inhibitorii

9. Fragmentul Fab din structura imunoglobulinelor prezint urmtoarele caracteristici:


A. prezint situsul de activare al complementului
B. este purttorul specificitilor antigenice caracteristice fiecrei clase i subclase imunoglobulinice
94

C. prezint situsul de recunoatere i combinare cu antigenul


D. este format din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele
E. prezint situsul implicat n transportul transplacentar al imunoglobulinelor
10.
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii sunt sintetizai n:


mitocondrie
reticulul endoplasmatic rugos
nucleu
aparatul golgi
peroxizomi

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia imunoglobulinelor plasmocitare are loc prin intermediul:


nucleolilor
mitocondrilor
dictiozomilor
reticulului endoplasmatic neted
ribozomilor

12.
A.
B.
C.
D.
E.

70-80% din imunoglobulinele serice la om sunt reprezentate de:


imunoglobulinele A
imunoglobulinele G
imunoglobulinele D
imunoglobulinele M
imunoglobulinele E

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Hemaglutininele grupelor sanguine ABO sunt:


imunoglobuline G
imunoglobuline A
imunoglobuline D
imunoglobuline M
imunoglobuline E

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la reacia de hipersensibilitate:


cuprinde toate caracteristicile eseniale ale oricrui proces imunologic
ntre momentul stimulrii i cel al manifestrii sensibilitii exist o perioad de laten
nu se poate produce fr stimularea prealabil a organismului cu un anumit antigen
fenomenele de hipersensibilitate nu se pot declana n prezena unei haptene
organismul sensibilizat sintetiseaz imunoglobuline strict specifice pentru antigen

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Tipul II de hipersensibilitate este o hipersensibilitate:


anafilactic
tardiv
citotoxic
mediat de complexe imune antigen - anticorp
mediat celular de ctre limfocitele B

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de hipersensibilitate de tipul IV este mediat celular de ctre :


anticorpi de tipul IgE
limfocite T
limfocite B
anticorpi de tipul IgG sau IgM
complexele imune antigen-anticorp

17. Proteinele cationice din granulele eozinofilelor (MBP, ECP) au un puternic efect:
95

A.
B.
C.
D.
E.

anticoagulant
citotoxic
vasodilatator
cresc permeabilitate vascular
cresc secreia de mucus

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Prima linie de aparare este constituita de ctre :


inflamaie
limfocit B
neutrofile
bariere anatomice
limfocit T

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Fac parte din prima linie de aparare:


complementul
glandele sebacee
proteina C reactiva
limfocitul
neutrofilul

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la prima linie de aparare sunt urmtoarele, cu excepia:


este reprezentat de muscoasa respiratorie
glandele sebacee secret substane antibacteriene
lacrimile conin lizozim
pielea prezint pH acid
reprezint reacii de aparare specifice

21.
A.
B.
C.
D.
E.

A doua barier de aprare este reprezentat de:


inflamaie
limfocit B
neutrofile
bariere anatomice
limfocit T

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Ultima linie de aparare este reprezentat de:


inflamaie
mucoasa tractului respirator
sistemul imun
complement
pH-ul acid al stomacului

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea dobndit implica:


fagocitarea agenilor patogeni de ctre macrofage
apariia rspunsului imun prin formarea anticorpilor
rolul de bariera antiinfectioasa a pielii
prezena n snge a neutrofilelor
distrugerea agenilor patogeni de ctre pH-ul acid al stomacului

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea naturala mai este numita i imunitate:


dobndit natural
dobndit artificial
adoptiva
motenita
dobndit activ
96

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea naturala sunt:


apare dup o stimulare antigenic cunoscuta
se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boala
este prezent nc de la nastere
este produs de un rspuns imun
se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit natural sunt:


nu este produs de un rspuns imun
se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare
este prezent nc de la nastere
se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boala
se instaleza n perioada fetala

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit artificial sunt:


nu este produs de un rspuns imun
se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare
este prezent nc de la nastere
se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boala
se instaleza n perioada fetala

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit activ sunt:


reprezint o stimulare antigenic direct
se obine prin transferul de efectori activi
se realizeaz prin transferul de anticorpi de la mama la ft
nu este produs de un rspuns imun
este o imunitate naturala

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit pasiv sunt:


reprezint o stimulare antigenic directa
nu este produs de un rspuns imun
este o imunitate naturala
se realizeaz prin vaccinare
se obine prin transferul de efectori activi

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea umoral se realizeaz prin intermediul:


limfocitelor T
neutrofilelor
monocitelor
masctocitelor
limfocitelor B

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea celular se realizeaz prin intermediul:


limfocitelor T
neutrofilelor
monocitelor
masctocitelor
limfocitelor B

32.
A.
B.
C.

n viata intrauterina limfocitul i are originea n:


maduva spinarii
ficat
maduva osoas
97

D. rinichi
E. ganglionii limfatici
33.
A.
B.
C.
D.
E.

La adult limfocitul i are orginea n:


splina
ficat
maduva osoas
rinichi
ganglionii limfatici

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul reticulo-endotelial cuprinde:


macrofage
limfocite T helper
imunoglobuline
limfocite B
limfocite T citotoxice

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Limfocitele T se intruiesc n:
maduva osoas
bursa Fabricius
splina
timus
ficat

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Limfocitele B se intruiesc n:
epifiza
bursa Fabricius
splina
timus
ficat

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup instruire limfocitele se gsesc n:


timus
bursa Fabricius
organe primare
ganglioni limfatici
hipofiza

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea antigenic a limfocitelor T determin producerea de:


fibrinogen
anticorpi
plasmocite
limfokine
imunoglobuline

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea antigenic a limfocitelor B determin producerea de:


imunoglobuline
leucotriene
limfokine
citokine
prostaglandine

40. Clonele de limfocite B produc:


A. mai multe tipuri de anticorpi
98

B.
C.
D.
E.

limfokine
un singur tip de imunoglobuline
prostaglandine
factor de activare al complementului

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Din punct de vedere cronologic, primele imunoglobuline care apar sunt:


IgG
IgA
IgE
IgM
IgD

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Antigenele reprezint:
substanele secretate de plasmocit
substanele cu rol n aparare
substanele care declaneaz n organism o reacie imuna
imunoglobuline
substane ce sunt sintetizate de sistemul imun

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la antigene sunt:


nu pot declana rspunsul imun
pot lua nastere n organism prin apariia unor mutatii
pot reactiona doar cu limfocitele T
nu prezint imunogenitate
sunt proteine sintetizate de limfocitele B

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunogenele reprezint:
antigenele ce au fost distruse de anticorpi
antigene complete
haptene
antigene incomplete
antigene ce declaneaz inflamaia

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele reprezint:
antigenele ce au fost distruse de anticorpi
antigene complete
imunogene
antigene incomplete
antigene ce declaneaz inflamaia

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la antigenele complete sunt:


se numesc haptene
necesita cuplarea cu o molecula carrier
reacioneaz specific cu anticorpii
reprezint antigene cu greutate molecular foarte mic
nu pot iniia un rspuns imun umoral

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Antigenele care nu pot induce singure formarea de anticorpi se numesc:


antigene complete
imunogene
epitopi
paratopi
haptene
99

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la haptenele precipitante sunt:


pot reaciona cu anticorpii omologi, dar nu pot stimula producerea de anticorpi
sunt haptene incomplete
se combin cu anticorpul omolog precipitant
n vivo stimuleaz producia de anticorpi
se numesc i inhibitorii

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt antigene complete:


lipopolizaharidele
haptene complete
haptene incomplete
dizaharidele
compuii organici simpli

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt haptene simple:


polizaharidele
acizii nucleici
nucleoproteinele
dizaharidele
proteinele

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii reprezint:
substane care induc sinteza de antigene
substane care sunt capabile s se combine specific cu Ag
glicoproteine straine care declaneaz n organism o reacie imuna
substane ce pot lua nastere direct n organism prin apariia unor mutatii somatice
substane ce stimuleaz producia de imunoglobuline

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii sunt sintetizai de ctre:


limfocite B
neutrofile
macrofage
eozinofile
limfocite T

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Plasmocitul i are originea n:


limfocitul T citotoxic
limfocitul T helper
limfocitul T supresor
limfocitul B
neutrofil

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt:


apar n timpul rspunsului imun primar
se gsesc i n secreii
pot exercita o aciune de inhibare asupra sintezei anticorpilor de tip IgM
nu traverseaz placenta
sunt Ig cu cea mai mic concentraie serica

55.
A.
B.
C.
D.

Afirmaiile corecte referitoare la IgA sunt:


sunt prezente doar n ser
traverseaz bariera fetoplacentara
activeaz complementul pe calea clasica
se gsete sub dou forme: monomera i dimera
100

E.

nu se gsesc n colostru

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt:


apar n rspunsul imun secundar
traverseaz placenta
nu activeaz complementul
poseda activitate reaginica
prezint coninut ridicat n glucide

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt:


se afl n concentraia cea mai mare n ser
traverseaz bariera placentara
se numesc i reagine
apar n rspunsul imun primar
nu se pot atasa de mastocite

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele limfatice centrale sunt reprezentate de:


ganglioni limfatici
tonsile
timus
ficat
splina

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Compartimentul celulelor susa la ft este reprezentat de:


splina
maduva hematogen
timus
bursa Fabricius
ficat

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Compartimentul celulelor susa la adult este reprezentat de:


splina
maduva hematogen
timus
bursa Fabricius
ficat

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Compartimentul organelor limfatice periferice este reprezentat de:


bursa Fabricius
maduva hematogen
timus
splina
ficat

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Primele celule susa se formeaz n:


ficat
splina
sacul vitelin
maduva hematogen
timus

63. Maturatia precursorilor limfocitari T are loc n:


A. maduva hematega
B. timus
101

C. splina
D. ficat
E. bursa Fabricius
64.
A.
B.
C.
D.
E.

Limfocitele B se matureaz la ft n:
maduva hematogen
timus
ficat
splina
rinichi

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Limfocitele B se matureaz la adult n:


maduva hematogen
timus
ficat
splina
rinichi

66.
A.
B.
C.
D.
E.

esutul limfoid din splina este reprezentat de:


hepatocite
pulpa rosie
pulpa alb
lob hepatic
medulosuprarenala

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Zona paracortical a ganglionilor limfatici este populat de:


limfocite B
neutrofile
macrofage
limfocite T
plasmocite

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Cortexul ganglionilor limfatici este populat de:


limfocite B
neutrofile
macrofage
limfocite T citotoxice
limfocite T helper

69.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea sistemic sunt:


este asociata mucoaselor
se face cu participarea splinei
este asociata pielii
nu depinde de anticorpi
nu depinde de limfocite

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Reaciile de hipersensibilitate mediate celular apar din cauza:


IgE
IgG
limfocite T
complexe imune
limfocite B

71. Afirmaiile corecte referitoate la reaciile de hipersensibilitate sunt:


102

A.
B.
C.
D.
E.

apar la primul contact cu antigenul


se pot declana la ntlnirea antigenului incomplet din alergenul iniial
organismul sintetizeaz antigene specifice pentru alergen
intre stimularea i manifestarea sensibilitii nu exist perioada de laten
se pot declana numai cu haptena antigenului care a realizat stimularea iniial

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersensibilitatea de tip I reprezint:


hipersensibilitatea imediata
hipersensibilitatea citotoxica
hipersensibilitatea tardiva
hipersensibilitatea mediata de complexe imune
hipersensibilitatea mediata celular

73.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersensibilitatea de tip II reprezint:


hipersensibilitatea imediata
hipersensibilitatea citotoxica
hipersensibilitatea tardiva
hipersensibilitatea mediata de complexe imune
hipersensibilitatea mediata celular

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersensibilitatea de tip III reprezint:


hipersensibilitatea imediata
hipersensibilitatea citotoxica
hipersensibilitatea tardiva
hipersensibilitatea mediata de complexe imune
hipersensibilitatea mediata celular

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersensibilitatea de tip III reprezint:


hipersensibilitatea imediata
hipersensibilitatea citotoxica
hipersensibilitatea tardiva
hipersensibilitatea mediata de complexe imune
hipersensibilitatea anafilactica

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Alergenii reprezint:
anticorpi
IgE
antigene
imunoglobuline
eozinofile

77.
A.
B.
C.
D.
E.

La persoanele cu predispozitie pentru boli alergice, se stimuleaz:


limfocitele B
limfocitele T citotoxice
limfocitele T supresoare
limfocitele T helper
complexului major de histocompatibilitate tip I

78.
A.
B.
C.
D.
E.

Anergia reprezint:
tolerant imunitara
capacitatea organismului de a fi sensibilizat
starea unei persoane cu teren atopic
capacitatea sistemului imunitar de a produce reagine
capacitatea sistemului imunitar de a produce IgM
103

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Atasarea IgE de mastocite se face astfel:


se fixeaz de extremitatea Fab
se fixeaz de extremitatea Fc
IgE se fixeaz numai de bazofile
IgE se fixeaz numai de neutrofile
IgE se fixeaz numai de eozinofile

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii anafilactici sunt reprezentai de:


IgM
IgG
IgA
IgE
IgD

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii IgE cu mare afinitate se leaga de:


macrofage
mastocite
eozinofile
monocite
limfocite B

82. Afirmaiile corecte referitoare la faza acut precoce a reaciei de hipersensibilitate de tip I
sunt:
A. apare din cauza recrutarii de celule proinflamatorii
B. apare la 2-6 ore dup debut
C. apare din cauza efectelor produse de mediatorii preformai eliberati
D. se constituie infiltratul inflamator cu eozinofile
E. se produc leziuni tisulare
83.
A.
B.
C.
D.
E.

Histamina determin:
bronhodilataie
vasoconstictie
apariia reaciei urticariene
scderea permeabilitatea vasculara
scderea motilitatea intestinala

84.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele implicate n alergii sunt:


limfocite B
limfocite T
neutrofile
bazofile
hematii

85.
A.
B.
C.
D.
E.

Eozinofilia apare n urmtoarele cazuri, cu excepia:


boli alergice
limfoame
boli parazitare
sindroame imunodeficitare
coagularea intravascular diseminat

86. Leocotrienele produc:


A. scderea permeabilitii vasculare
B. scad producia de mucus
104

C. contractia musculaturii scheletice


D. genereaz PG
E. se obine pe calea ciclooxigenazei
87.
A.
B.
C.
D.
E.

Mediatorii de novo n reacia de hipersensibilitate sunt:


prostaglandinele
histamina
serotonina
bradikinina
endotelina

88.
A.
B.
C.
D.
E.

Mediatorii preformai n reacia de hipersensibilitate sunt:


prostaglandine
leucotriene
tromboxni
histamina
eicosanoizi

89.
A.
B.
C.
D.
E.

Interferonul gamma este sintetizat de:


limfocite B
plasmocite
limfocite T citotoxice
limfocite T helper
limfocite T supresoare

90.
A.
B.
C.
D.
E.

n sensibilizarea locala anafilactic pe calea tegumentar apare:


rinita alergica
urticarie
tulburri de tranzit
hipotensiune
obstrucie bronic

91.
A.
B.
C.
D.
E.

n sensibilizarea locala anafilactic pe calea digestiva apare:


angioederm
astm
tulburri de tranzit
edem laringian
hipotensiune

92.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunoglobulinele au urmtoarele caracteristici cu excepia:


sunt glicoproteine
sunt secretate de plasmocite
sunt distribuite n spatiul intravascular
leaga specific antigenul
activeaz sistemul complement

93. Reaciile de hipersensibilizare nu apar:


A. la indivizi sensibilizai n prealabil printr-un contact anterior cu antigenul, deci sunt reacii
secundare
B. la persoanele cu teren atopic
C. ca reacii anafilactice mediate de reagine
D. la persoanele predispuse genetic (atopici) care prezint un titru foarte sczut de IgE seric
E. ca reacii mediate de limfocitele T sensibilizate
105

94. n reacia de hipersensibilitate de tip I, IgE datorit capacitii citofilice mari se fixeaz la
suprafaa mastocitelor prin:
A. captul Fab
B. fragmentul Fc
C. lanul K
D. captul Fc RI
E. captul Fc RII
95.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin reacie de hipersensibilitate nelegem:


instalarea unei stri refractare-anergia
creterea rezistenei organismului fa de anumii ageni lezionali
o reacie de aprare nespecific a organismului
un proces imunologic nespecific care induce unul din cele 4 tipuri de reacii de hipersensibilitate
un rspuns imun care apare ntr-o manier improprie sau exagerat

96.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de hipersensibilitate de tip III este mediat de :


Ig E
Ig G
Ig M
limfocite T
complexe imune

97.
A.
B.
C.
D.
E.

Leucotriena (LTC4) are n special efect:


bronhoconstrictor
vasodilatator
mucolitic
chemotactic
vasoconstrictor

98. Forma sistemic a anafilaxiei apare atunci cnd ptrunderea n organism a alergenului se
face pe cale:
A. oral
B. digestiv
C. inhalatorie
D. parenteral
E. cutanat
99.
A.
B.
C.
D.
E.

Eozinofilia din alergie este indus de :


IL-5
IL-4
IL-13
Ig E
mastocite

100. Degranularea mastocitelor este indus prin reacie ncruciat ntre alergen i 2 molecule de
Ig E la nivelul:
A. extremitilor Fab
B. extremitilor Fc
C. receptorilor FcRI
D. receptorilor FcRII
E. att a captului Fab ct i Fc
101. Dup stimularea antigenic apare o clon de plasmocite identice care vor produce:
A. un singur tip de anticorp
106

B.
C.
D.
E.

anticorpi de tip Ig M i Ig E
anticorpi de tip Ig M i Ig G
limfokine
interleukine

102. Care dintre urmtoarele elemente va inhiba proliferarea clonei celulelor imunoformatoare
indus de contactul cu antigenul:
A. masa de anticorpi produi
B. masa de plasmocite activate
C. masa de limfocite Th2
D. interleukina 4
E. interferonul gama

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la suprafaa cutanat a organismului:


suprafaa pielii prezint un ph neutru
glandele sebacee ale pielii secret acid lactic
perspiraia conine lizozim care atac peretele bacteriilor gram-negative
glandele sebacee ale pielii secret acizi grai cu efect antibacterian
reprezint prima linie de aprare a organismului

2.

Mecanismele mecanice de ndeprtare a substanelor nocive care penetreaz prima linie de


aprare a organismului sunt:
descuamarea
tusea
miciunea
fagocitarea
emeza

A.
B.
C.
D.
E.

3. Imunitatea nnscut include urmtoarele mecanisme:


A. distrugerea microorganismelor ptrunse n stomac de ctre secreiile acide ale stomacului i de
ctre enzimele digestive
B. fagocitarea de ctre mastocite a bacteriilor i a altor ageni patogeni
C. rolul de barier antiinfecioas al pielii
D. prezena n snge a anumitor compui chimici care se ataeaz de microorganismele strine sau
toxine care sunt distruse
E. fagocitarea de ctre leucocite a agenilor patogeni
4.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea natural asigur rezistena organismului fa de urmtoarele boli:


febra tifoid
scarlatina
holera porcin
pesta bovin
jigodia

5.
A.
B.
C.
D.

Imunitatea natural mai poate fi numit imunitate:


motenit
dobndit
specio-independent
nnscut
107

E.

postinfecioas

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea postvaccinal este o imunitate:


dobndit artificial
dobndit natural
dobndit activ
dobndit pasiv
adoptiv

7.
A.
B.
C.
D.
E.

La copil, limfocitul i are originea din:


o celul precursoare de la nivelul ficatului
o celul precursoare de la nivelul timusului
celula stem
mieloblast
o celul precursoare de la nivelul mduvei osoase

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul imunitar este alctuit din urmtoarele sisteme de celule:


sistemul fagocitar mononuclear
sistemul complement
sistemul limfocitar
sistemul reticulo-endotelial
sistemul citokinelor

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup ce devin imunocompetente, limfocitele colonizeaz urmtoarele organe secundare:


splina
ficatul
mduva oaselor
ganglionii limfatici
timusul

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Limfocitele T din zonele timo-dependente reintr periodic n circulaia general pe calea:


vaselor limfatice
arterelor
capilarelor
canalului toracic
arterei splenice

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunoglobulinele sunt produse de:


plasmocite
limfocitele T citotoxice
mastocite
limfocitele B activate
monocite

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la plasmocite:


durata vieii unui plasmocit este de cteva zile
un plasmocit secret un singur anticorp
provin din limfocitele B transformate blastic
asigur reaciile imune de mare amploare ca rspuns la un nou contact cu antigenul
toate limfocitele B stimulate de limfokine sau direct de ctre antigen se transform n plasmocite

13. Declanarea rspunsului imun implic urmtoarele etape:


A. selecia clonal n care anticorpii selecteaz limfocitele antigen-specifice
B. activarea metabolic a limfocitelor ca urmare a recunoaterii antigenice
108

C. expansiunea clonal a limfocitelor activate metabolic


D. proliferarea limfocitelor T helper sub aciunea citokinelor
E. producerea imunoglobulinelor de ctre limfocitele T supresoare
14. Antigenele care prezint capacitatea de a declana rspunsul imun i de a reaciona specific
cu produsele rezultate(anticorpi sau receptori de membran), se numesc:
A. antigene complete
B. haptene
C. imunoglobuline
D. antigene incomplete
E. imunogene
15.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele sunt antigene pariale care interacioneaz cu:


imunoglobulinele
citokinele
receptorii de membran
limfocite B
macromolecule imunogene (carrier)

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Antigenele sunt substane capabile sa reacioneze n organism cu:


macromolecule imunogene
anticorpi
receptori de membran
limfocite B
limfocite T

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele simple sunt haptene inhibitorii care:


reacioneaz cu anticorpii omologi
formeaz precipitate cu anticorpii omologi
stimuleaz producerea de imunoglobuline
blocheaz anticorpii omologi care nu vor mai putea reaciona cu antigenul complet
blocheaz anticorpii omologi care vor putea ns reaciona cu haptenele precipitante ale acestora

18. Molecula de baz a imunoglobulinelor este alctuit din urmtoarele fragmente:


A. dou fragmente Fc care sunt constituite din extremitatea NH2 terminal a lanurilor grele i cte
un lan uor
B. un fragment Fab constituit n exclusivitate din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele
C. dou lanuri grele i dou lanuri uoare solidarizate prin puni disulfurice
D. dou fragmente identice Fab care recunosc antigenul i creaz legturi cu acesta
E. un fragment Fc care reprezint axul central al imunoglobulinei
19. Identificai afirmaiile adevrate ale fragmentului Fc (c = cristalizabil) al
imunoglobulinelor:
A. prezint o poriune variabil i o poriune constant
B. este constituit din jumtatea COOH terminal a lanurilor grele
C. este purttorul specificitilor antigenice caracteristice fiecrei clase i subclase imunoglobulinice
D. este purttorul situsului de activare al complementului
E. este purttorul situsului de recunoatere i combinare cu antigenul
20. Imunoglobulinele G reprezint anticorpii cei mai eficace n aprarea antibacterian, ei
intervenind n:
A. procesul de opsonizare
B. rspunsul imun secundar
C. aglutinarea i liza germenilor
109

D. neutralizarea exotoxinelor bacteriene


E. stimularea rspunsurilor imune umorale
21.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunoglobulinele A prezint urmtoarele caracteristici:


nu se gsesc n secreiile digestive
nu traverseaz placenta
activeaz cascada complementului pe cale direct
reprezint procentul cel mai mare al imunoglobulinelor serice
se gsesc n laptele matern

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la esutul limfoid al splinei:


face parte din pulpa alb a splinei
este dispus n jurul unei arteriole centrale
poart numele de strat limfoid periarteriolar
face parte din pulpa roie a splinei
cuprinde foliculi primari constituii din limfocite B neactivate

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de hipersensibilitate citolitic - citotoxic este dependent de anticorpi de tipul:


imunoglobuline E
imunoglobuline G
imunoglobuline A
imunoglobuline M
imunoglobuline D

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de hipersensibilitatea de tipul II se realizeaz cu participarea:


sistemului complement
reaginelor
macrofagelor
celulelor K
imunoglobulinelor G

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Penetrarea n circulaie doar a unei cantiti infime de alergen este datorat:


bronhiilor
ficatului
splinei
intestinului subire
rinichilor

26. La persoanele cu predispoziie genetic pentru bolile alergice, interleukinele secretate de


ctre limfocitul Th2, sunt implicate n:
A. sinteza de IgA2
B. sinteza de IgM
C. maturarea mastocitelor
D. creterea numrului de eozinofile
E. fixarea IgE de mastocite i bazofile cu fragmentele Fab
27. n bolile alergice degranularea mastocitului cu descrcarea consecutiv a mediatorilor
biochimici are loc:
A. la primul contact cu alergenul
B. dup captarea alergenului de ctre IgE prin gruparea Fab (fragmentul Fc este fixat pe mastocit)
C. ca o consecin a influxului de ioni de calciu
D. dup captarea alergenului de ctre IgE prin gruparea Fc (fragmentul Fab este fixat pe mastocit)
E. ca o consecin a influxului de ioni de sodiu
110

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Interferonul secretat de ctre limfocitele Th1 prezint urmtoarele roluri:


activeaz macrofagele
stimuleaz sinteza de IgE
inhib sinteza de IgE
produce eozinofilie
produce degranularea mastocitelor

29.
A.
B.
C.
D.
E.

n reacia de hipersensibilizare de tip 1 sunt stimulate urmtoarele celule:


limfocitele B
interleukina 2
interferonul
limfocitele Th2
limfocitele Th1

30. Mediatorii preformai eliberai n faza de rspuns precoce a reaciei de hipersensebilitate


sunt reprezentai de:
A. triptaza
B. prostaglandinele
C. citokinele
D. heparina
E. histamina
31.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la heparin:


este o protein
este o mucopolizaharid
are activitate anticoagulant
are activitate antihistaminic
contribuie la repararea vaselor de snge prin activarea fibrinogenului

32. Identificai afirmaiile false referitoare la bazofilele care particip la reacia de


hipersensibilitate de tipul I:
A. conin pe suprafaa lor receptori cu mic afinitate pentru IgE (Fc RII)
B. activarea lor este mai rapid dect cea a mastocitelor
C. nu conin pe suprafaa lor receptori pentru C3a i C5a
D. conin pe suprafaa lor receptori cu mare afinitate pentru IgE (Fc RI)
E. degranularea masiv a bazofilelor se ntlnete n ocul anafilactic
33.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii H1 ai histaminei se gsesc n:


piele
celulele gastrice
musculatura neted
celulele T
musculatura striat

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Reacia de hipersensibilitate de tip II apare n:


infecii streptococice (cardita reumatismal)
reacii alergice
reaciile posttransfuzionale
anemia hemolitic a nou-nscutului
reacia de tip Arthus

35. Reacia de hipersensibilitate de tip III se manifest cu:


A. febr
B. splenomegalie
111

C. leucocitoz cu neutrofilie i eozinofilie


D. creterea complementului seric
E. albuminurie
36.
A.
B.
C.
D.
E.

Faza tardiva a rspunsului imun n alergie se caracterizeaz prin :


apare la 24 de ore de la debut
apare la 2-6 ore de la debut
se constituie infiltratul inflamator cu mastocite
se constituie infiltratul inflamator leucocitar i apar leziunile tisulare
histamina nu se elibereaz n aceasta faza

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Histamina determin prin stimularea receptorilor de pe fibrele musculare urmtoarele:


bronhoconstricie
vasodilataie arteriolocapilara
scade permeabilitatea capilara
scade motilitatea intestinala
reacie urticariana

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Prostaglandinele au urmtoarele aciuni:


vasodilataie
vasoconstricie
bronhoconstricie
activitate anticoagulanta
crete permeabilitatea capilarelor

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Mastocitele se activeaz neimun (direct) de ctre:


factori nespecifici
antibioterapia
antiinflamatorii
opiacee
substane hiperosmolare

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Leocotrienele determin:
constricia musculaturii netede
scade permeabilitatea vasculara
crete producia de mucus
deprima performant cardiaca
relaxeaz musculatura neteda

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Tabloul clinic al formei sistemice a anafilaxiei cuprinde:


respirator-edem laringeal
respirator-astm
digestiv-dureri abdominale
cardiovascular-hipotensiune arteriala
digestiv-tulburri de tranzit

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Histamina are urmtoarele efecte :


vasodilataie i creterea permeabilitii capilare la nivel tisular;
bronhoconstricie cu hipersecreie de mucus;
contracii intestinale dureroase;
vasoconstricie n teritoriul cerebral;
inhib secreia de acid la nivel gastric

43. Care din urmtoarele afirmaii, despre alergie, sunt adevrate:


112

A. persoanele cu teren atopic prezint un titru crescut de IgE plasmatic


B. n mod normal la primul contact cu alergenul are loc stimularea limfocitelor T supresor care induc
sinteza de IgM
C. la persoanele cu teren atopic sunt stimulate limfocitele T helper 2 la primul contact cu antigenul
D. la primul contact cu alergenul pot apare reacii alergice severe de tip oc anafilactic
E. IgE se vor fixa cu capatul Fab pe receptorii de mare afinitate de pe mastocite
44.
A.
B.
C.
D.
E.

Mediatorii sintetizai de mastocite sunt:


histaminaza
leucotriene
histamina
factorul chemotactic al neutrofilelor
prostaglandine

45. Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la reacia de hipersensibilitate de tip I, sunt
adevrate:
A. la persoanele cu teren atopic are loc stimularea limfocitelor Th2 urmata de secreia de interleukine
B. la persoanele fr teren atopic, la primul contact cu antigenul are loc stimularea limfocitelor
Tsupresor
C. la persoanele alergice nivelul reaginelor serice este normal
D. la persoanele cu teren atopic limfocitele Th1 sunt stimulate inducnd sinteza de IgE
E. la primul contact cu alergenul moleculele de IgE se vor fixa prin extremitatea Fab pe mastocite
46.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin degranulare, mastocitele elibereaz urmtorii mediatori preformai :


histamina
leucotriene
prostaglandine
factor chemotactic pt neutrofile
factor chemotactic pt.eozinofile

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea celular se realizeaz prin:


limfocite T helper;
bazofile;
eozinofile;
anticorpi;
limfocite T citotoxice

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din urmtoarele afirmaii sunt false:


mediatorii de novo implicai n alergie sunt eicosanoiziii
prostaglandinele sunt eliberate prin degranularea mastocitelor
tromboxanii se sintetizeaz pe calea lipooxigenazei
leucotrienele provenite din acidul arahidonic intervin n procesul inflamator al arborelui
traheobronic inducnd hiperproducie de mucus i efect chemotactic
interleukina-1 nu este implicata n fiziopatologia febrei

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Rspunsul imun:
este o reacie nespecifica
este o reacie specific de aparare a organismului
apare rapid n urma contactului cu agentul inflamator
este caracterizat prin manifestri locale i manifestri sistemice
are memorie

50. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. organele limfatice centrale sunt reprezentate de timus i splina;
113

B.
C.
D.
E.

plasmocitele activate secret anticorpi;


anticorpii sunt lipoproteine din clasa albuminelor;
TSH-ul este hormonul tireotrop care stimuleaz secreia de tiroxina;
etapa pulmonar a respiraiei se realizeaz prin schimbul de gaze la nivelul membranelor alveolocapilare.

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Histamina produce:
vasodilataie cu edem i eritem
creterea produciei de mucus i bronhoconstricie
durere
vasodilataie cu scderea permeabilitii vasculare
creterea secreiei de endotelina

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Homeostazia imuna este mentinuta de timus prin :


maturatia precursorilor limfocitari T
distributia limfocitelor B ctre organele limfoide periferice
distributia limfocitelor T ctre anumite arii ale organelor limfoide periferice
stimularea limfocitelor B
imunitatea umoral

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la anticorpi, sunt adevrate:


sunt sintetizai i secretai de plasmocite
prezint un fragment Fab i dou fragmente Fc
IgA este implicata n alergie
IgM intervin n rspunsul imun primar
IgG intervin n rspunsul imun secundar

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Antigenele incomplete sunt reprezentate de :


haptene complete
haptene simple
nucleoproteine
prostaglandine
limfokine

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea se clasific n :
imunitate umoral
imunitate celulara
imunitate tisulara
imunitate naturala pasiva
imunitate dobndit activ

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii cu mare afinitate pentru IgE se gsesc pe suprafaa urmtoarelor celule:


limfocite B
macrofage
monocite
mastocite
bazofile

57. Receptorii cu mic afinitate pentru IgE se gsesc pe suprafaa urmtoarelor celule, cu
excepia:
A. limfocite B
B. macrofage
C. eozinofile
D. mastocite
114

E.

bazofile

58.
A.
B.
C.
D.
E.

PAF (factorul activator plachetar) are urmtoarele aciuni:


stimuleaz producia de mucus la nivel traheobronic
induce bronhoconstricia
inhib fagocitoza
are efect anticoagulant
produce vasodilataie

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Prima linie de aparare este constituita de ctre:


limfocitele B
bariere anatomice
limfocitele T
mucoasa tractului respirator
glandele sebacee

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Lizozimul este prezent n:


perspiratie
sucul gastric
lacrimi
saliva
secreii genitale

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele mecanice de ndepartare sunt reprezentate de:


mictiune
activarea limfocitelor T
tuse
activarea plasmocitelor
formarea complexelor antigen-anticorp

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la sistemul imun sunt:


induce apariia inflamaiei
reprezint cea de-a doua linie de aprare
se instaleaz lent
este nespecific
ofer organismului protecie de lunga durata

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele care aparin imunitatii innascute sunt:


limfocitele T
macrofagele
limfocitele B
eozinofilele
neutrofilele

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Imunitatea nnscut include:


pH-ul acid al stomacului
sinteza de plasmocite
fagocitarea de ctre macrofage
prezena n snge a unor compui care distrug patogenii
sinteza de imunoglobuline

65. Dup originea reactivitii imune, imunitatea poate fi:


A. imunitate umoral
B. imunitate dobndit
115

C. imunitate motenita
D. imunitate naturala
E. imunitate celulara
66.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea naturala sunt:


poate fi naturala sau artificiala
este produs de un rspuns imun
omul nu se imbolnaveste de vaccina bovinelor
se instaleaz dup vaccinare
este prezent nc de la nastere

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit natural sunt:


se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare
se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boal
nu este practic produs de un rspuns imun
se mai numete i postinfectioas
este prezent nc de la natere

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup mecanismul de instalare al imunitatii dobandite, imunitatea poate fi:


artificiala
activa
adoptiva
naturala
pasiva

69.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit activ sunt:


se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinarea selectiva
se obine prin transferul de efectori activi
se obine prin transfer de celule imunocompetente
reprezint o imunitate de scurta durata
nu este produs de un rspuns imun

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la imunitatea dobndit pasiv sunt:


se obine prin transferul transplacentar
se instaleaz dup supunerea organismului la vaccinare
reprezint o imunitate de lunga durata
se instaleaz ca rezultat al trecerii organismului prin boala
se obine prin transferul de anticorpi de laun organism imunizat

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup tipul de efector imunologic, imunitatea poate fi :


dobndit
umoral
natural
artificial
celular

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la limfocit sunt:


i are originea la nivelul ficatului n viata intrauterina
nu necesita maturarea n alte organe
i are originea la nivelul maduvei osoase la fat
prezint caractere imunocompetente imediat dup ce se formeaz
se formeaz din celula stem

73. Populatia celular care compune sistemul imunitar este reprezentat de:
116

A.
B.
C.
D.
E.

sistemul limfocitar
hematii
sistemul reticulo-endotelial
sistemul nervos
celulele stem

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Activitatea sistemului imunitar se caracterizeaz prin:


specificitate
rapiditatea sintezei de Ac
memoria imunologica
stimularea maduvei de a produce mai multe limfocite
stimularea limfocitelor T pentru producerea imunoglobulinelor

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la limfocite sunt:


limfocitele B se matureaz n timus
limfocitele B nu necesita instruire
dup instruire, limfocitele T colonizeaz ganglionii limfatici
doar limfocitele B prezint specificitate
limfocitele T pot produce limfokine

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele B sunt:


se transforma n plasmocite
nu pot produce clone
secret limfokine
produc anticorpi
produc imunoglobuline

77.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la limfocitele T sunt:


produc Ac
secret limfokine
se transforma n plasmocite
se pot transforma n celule cu memorie
produc imunoglobuline

78.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la antigene sunt:


pot lua nastere n organism prin apariia unor mutatii somatice
declaneaz rspunsul imun
sunt produse de plasmocite
nu sunt recunoscute de sistemul imunitar
reacioneaz specific cu produsele rezultate n urma elicitirii acestora

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la imunogene sunt:


reprezint antigenele complete
nu pot declana un rspuns imun umoral singure
reprezint antigenele incomplete
prezint imunogenitate i specificitate
necesita cuplarea cu o molecula carrier

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la haptene sunt:


reprezint antigenele complete
nu pot declana un rspuns imun umoral singure
reprezint antigenele incomplete
prezint imunogenitate i specificitate
necesit cuplarea cu o molecul carrier
117

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele pot fi:


antigene complete
haptene precipitante
haptene inhibitorii
anticorpi incompleti
haptene neprecipitante

82.
A.
B.
C.
D.
E.

Haptenele precipitante reprezint:


haptene simple care nu pot stimula producerea de anticorpi
haptene care blocheaz anticorpii omologi, fr a forma precipitate
haptene complete
haptene care se combina cu anticorpul omolog precipitant
haptene care "n vitro" nu stimuleaz producerea de anticorpi

83.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt antigene complete:


dizaharidele
nucleoproteinele
compuii organici simpli
polizaharidele
proteinele

84.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt haptene complete:


lipidele
compuii organici simpli
dizaharidele
polipeptidele
acizii nucleici

85.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt haptene incomplete:


lipidele
compuii organici simpli
dizaharidele
polipeptidele
acizii nucleici

86.
A.
B.
C.
D.
E.

Anticorpii reprezint:
glicoproteine ce sunt capabile s se combine specific cu Ig
substane care declaneaz rspunsul imun
au drept scop indepartarea Ag
sunt sintetizai de limfocitele B
sunt sintetizai de limfocitele T

87.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la structura anticorpilor sunt:


prezint dou lanuri uoare
prezint dou lanuri grele
prezint dou fragmente Fc
prezint dou fragmente Fab
prezint forma literei Y

88.
A.
B.
C.

Afirmaiile corecte referitoare la plasmocite sunt:


i au originea n limfocitele T
secret anticorpi
se gsesc numai n maduva hematogen
118

D. secret proteine
E. secret antigene
89.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la tipurile de imunoglobuline sunt:


se deosebesc printr-o secven a lanului L
lanul este prezent la IgG
lanul este prezent la IgE
lanul este prezent la IgG
lanul este prezent la IgA

90.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgG sunt:


apar n timpu rspunsul imun primar
apar n timpu rspunsul imun secundar
pot inhiba sinteza de IgM
intervin n aglutinarea i liza germenilor
particip la eliminarea autoantigenelor

91.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgA sunt:


nu traverseaz placenta
activeaz complementul pe calea directa
sunt prezente n secreii
reprezint cele mai numeroase tipuri de Ig din ser
sunt prezente n laptele matern

92.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgM sunt:


se numesc i reagine
reprezint imunoglonulinele cele mai raspandite n ser
apar n rspunsul imun primar
traverseaz placenta
nu activeaz complementul

93.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgD sunt:


nivelul IgD este crescut n serul gravidelor
se numesc i reagine
nivelul crete n reacii de hipersensibilitate
sunt prezente n secreii
nivelul crete n timpul travaliului

94.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la IgE sunt:


se numesc anticorpi homocitotropi
se numesc reagine
nivelul crete n timpul travaliului
apar n rspunul imun primar
apar n rspunsul imun secundar

95.
A.
B.
C.
D.
E.

Compartimentele sistemului limfatic sunt:


compartimentul celulelor stem
compartimentul celulelor
compartimentul organelor limfatice centrale
compartimentul celulelor susa
sistemul limfatic este reprezentat doar de organele limfactice principale

96. Compartimentul organelor limfatice centrale este reprezentat de:


A. ganglioni limfatici
119

B.
C.
D.
E.

timus
ficat
splina
maduva hematogen

97.
A.
B.
C.
D.
E.

Compartimentul organelor limfatice periferice este reprezentat de:


ganglioni limfatici
timus
ficat
splina
maduva hematogen

98.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la compartimentul celelelor susa sunt:


deriva din celulele stem pluripotentate
include i splina
primele celule susa se formeaz n sacul vitelin
aici au loc maturarea limfocitelor T
da nastere la limfocitele pre-T

99.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la timus sunt:


joaca un rol bine definit n procesul de maturatie i diferentiere a limfocitelor B
ajuta la deprimarea rspunsului imun celular
ajuta la mentinerea homeostaziei imune
ajuta la procesul de maturatie a plasmocitelor
este implicat n distributia limfocitelor T ctre organele limfoide centrale

100. Afirmaiile corecte referitoare la splina sunt:


A. ajuta la maturarea limfocitelor B
B. zona imediat limitrofa arteriolei centrale este populat de ctre limfocite T
C. limfocitele se gsesc n pulpa rosie
D. teritoriul de la periferia PALS conine aproape n exclusivitate limfocite B
E. printre limfocite B se pot gasi i macrofage
101. Afirmaiile corecte referitoare la ganglionii limfatici sunt:
A. zona paracorticala este populat aproape n exclusivitate de limfocite B
B. zona medular conine numai limfocite B
C. zona medular conine limfocite T
D. zona medular conine plasmocite
E. zona paracorticala cuprinde celule prezentatoare de antigen
102. Imunitatea sistemic este reprezentat de:
A. splina
B. timus
C. maduva hematogen
D. ganglioni limfatici
E. ficat
103. Funcia imunitatii sistemice depinde de:
A. antigene
B. anticorpi
C. limfocite
D. mastocite
E. neutrofile
120

104. Reaciile de hipersensibilitate pot fi mediate umoral cu ajutorul:


A. limfocitelor T
B. IgE
C. IgM
D. IgG
E. IgA
105. Afirmaiile corecte referitoare la reaciile de hipersensibilitate sunt:
A. apar la primul contact cu antigenul
B. se pot declana la ntlnirea antigenului incomplet din alergenul iniial
C. organismul sintetizeaz anticorpi specifici pentru alergen
D. intre stimularea i manifestarea sensibilitii exist o perioada de laten
E. se pot declana numai cu haptena antigenului care a realizat stimularea iniiala
106. Reacia de hipersensibilitate de tipul I reprezint:
A. hipersensibilitatea imediata
B. hipersensibilitatea tardiva
C. hipersensibilitatea citotoxica
D. hipersensibilitatea mediata celular de limfocitele T
E. hipersensibilitatea anafilactic
107. Reacia de hipersensibilitate de tipul II reprezint:
A. hipersensibilitatea imediata
B. hipersensibilitatea citotoxica
C. hipersensibilitatea dependent de IgG
D. hipersensibilitatea mediata celular de limfocitele T
E. hipersensibilitatea dependent de IgM
108. Reacia de hipersensibilitate de tipul IV reprezint:
A. hipersensibilitatea mediata de complexe imune
B. hipersensibilitatea citotoxica
C. hipersensibilitatea tardiva
D. hipersensibilitatea mediata celular de limfocitele T
E. hipersensibilitatea dependent de IgM
109. n rezctia de hipersensibilitate de tip I se secret:
A. IgA
B. reagine
C. IgG
D. IgE
E. alergeni
110. IgE se fixeaz de:
A. limfocite T
B. eozinofile
C. neutrofile
D. bazofile
E. mastocite
111. Afirmaiile corecte referitoare la reacia de hipersensibilitate de tip I sunt:
A. tolerant la alergeni se produce prin sinteza IgM
B. la primul contact cu antigenul are loc prezentarea acestuia limfocitelor Ts
C. complexului major de histocompatibilitate tip II stimuleaz limfocitele CD8
D. anergia apare la o persoana cu teren atopic
121

E.

anergia apare la o persoana ce sintetizeaz IgM la ntlnirea cu un antigen

112. Anticorpii formai ca rspuns la primostimulul antigenic sunt:


A. IgG
B. anticorpi anafilactici
C. IgD
D. IgE
E. reagine
113. Moleculele de IgE se fixeaz pe suprafaa:
A. neutrofilelor
B. bazofilelor
C. limfocitelor T
D. mastocitelor
E. eritrocitelor
114. Prezint receptori cu mare afinitate pentru IgE:
A. macrofage
B. bazofile
C. limfocite B
D. mastocite
E. eozinofile
115. Prezint receptori cu afinitate mic pentru IgE:
A. macrofage
B. bazofile
C. limfocite B
D. mastocite
E. eozinofile
116. Mesagerii secunzi intracelulari care activeaz celula sunt:
A. ionii de calciu
B. ATP
C. ADP
D. AMPc
E. ionii de sodiu
117. n faza de rspuns precoce a reaciei de hipersensibilitate apare:
A. eliberarea mediatorilor preformai
B. eliberarea mediatorilor neoformati
C. recrutarea de celule proinflamatorii
D. eliberarea aminelor vasoactive eliberate din granulele bazofilelor
E. constituirea infiltratului inflamator cu eozinofile
118. n faza tardiva a rspunsului reaciei de hipersensibilitate apare:
A. eliberarea mediatorilor preformai
B. eliberarea mediatorilor neoformati
C. recrutarea de celule proinflamatorii
D. eliberarea aminelor vasoactive eliberate din granulele bazofilelor
E. constituirea infiltratului inflamator cu eozinofile
119. Celulele implicate n alergii sunt:
A. neutrofilele
B. mastocitele
122

C. bazofilele
D. plachetele
E. eozinofilele
120. Mediatorii preformai sunt reprezentai de:
A. serotonina
B. leucotrienele
C. prostaglandinele
D. tromboxanii
E. histamina
121. Mediatorii de novo sunt reprezentai de:
A. serotonina
B. leucotrienele
C. prostaglandinele
D. tromboxanii
E. histamina
122. Histamina prezint urmtoarele efecte:
A. produce vasoconstricie
B. crete permeabilitatea vasculara
C. contracta musculatura neteda
D. scade producia de mucus
E. produce vasodilataie
123. Leucotrienele prezint urmtoarele efecte:
A. cresc permeabilitatea vasculara
B. deprima performant cardiaca
C. scad secreia de mucus
D. produc vasoconstricie
E. induc generarea de prostaglandine
124. Factorul de activare al trombocitelor prezint urmtoarele efecte:
A. produce vasoconstricie
B. crete permeabilitatea vasculara
C. induce hiporeactivitatea bronic
D. produce chemotactism
E. produce vasodilataie
125. Forma locala a anafilaxiei prezint fenomene:
A. astm brosic
B. oc anafilactic
C. hipotensiune
D. urticarie
E. angioedem
126. Un organism sensibilizat pe cale tegumentar prezint urmtoarele fenomenele restranse:
A. hipotensiune
B. urticarie
C. tulburri de tranzit
D. astm brosic
E. angioedem
127. Un organism sensibilizat pe mucoasa respiratorie prezint urmtoarele fenomene restranse:
123

A.
B.
C.
D.
E.

rinita alergica
angioedem
tulburri de tranzit
astm bronic
hipotensiune

128. n forma sistemic a anafilaxiei apare:


A. astm bronic
B. hipotensiune
C. angioedem
D. obstrucie bronic
E. fenomene de oc
129. Reaciile de hipersensibilizare apar:
A. la indivizi sensibilizai n prealabil printr-un contact anterior cu antigenul, deci sunt reacii
secundare
B. la persoanele cu teren atopic
C. ca reacii anafilactice mediate de reagine
D. la persoanele predispuse genetic (atopici) care prezint un titru foarte sczut de IgE seric
E. ca reacii mediate de limfocitele T sensibilizate
130. Reaciile de sensibilizare sunt:
A. rspunsuri imune
B. reacii secundare ce apar la indivizi sensibilizai n prealabil
C. de 3 tipuri clasificate de Gell i Coombs
D. situaii n care n urma contactului cu un anumit antigen organismul devine mai sensibil la factorul
respectiv
E. mediate fie umoral, fie celular
131. Reaciile de hipersensibilitate mediate umoral prezint urmtorii efectori imunologici:
A. imunoglobuline A
B. imunoglobuline G
C. imunoglobuline M
D. complexe imune
E. imunoglobuline D
132. Reacia de hipersensibilitate de tip II - citotoxic este mediat de anticorpi de tipul :
A. Ig G
B. Ig M
C. Ig E
D. Ig A
E. Ig D
133. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la alergie sunt false:
A. se numete i hipersensibilitate reaginic
B. la persoanele cu teren atopic exist un titru sczut de Ig E n ser
C. la primul contact cu alergenul se activeaz doar limfocitele B cu secreie de Ig A i Ig M cu rol
protector, de eliminare a alegenului
D. la persoanele cu teren atopic are loc stimularea limfocitelor Th2 urmat de secreia de interleukine
implicate n sinteza crescut de Ig E cu capacitate citofilic mic
E. limfocitele Th1 cu secreie predominant de interferon gama sunt inhibate
134. La primul contact cu alergenul, Ig E se fixeaz pe mastocite:
A. pe receptorii FcRII
124

B.
C.
D.
E.

pe receptorii de mic afinitate


pe receptorii FcRI
prin extremitatea Fc
prin extremitatea Fab

135. Faza de rspuns precoce se caracterizeaz prin manifestri clinice alergice produse prin
eliberarea mediatorilor preformai ca :
A. histamina
B. heparina
C. interferon
D. prostaglandine
E. leucotriene
136. Leucotriena (LTE4) are urmtoarele efecte:
A. bronhoconstrictoare
B. produce vasodilataie
C. crete permeabilitatea capilar
D. induce apariia edemelor
E. antiagregante plachetare
137. Legarea anticorpilor de celula int cu activarea pe cale clasic a complementului i citoliz
consecutiv, se ntlnete n :
A. reaciile posttransfuzionale cu hemoliz intravascular
B. anemia hemolitic a nou-nscutului
C. astmul bronic
D. ocul anafilactic
E. reacia de tip Arthus
138. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hipersensibilitatea de tip III sunt
adevrate:
A. este o reacie mediat de complexe imune cu participarea complementului
B. este o reacie mediat de limfocitele T
C. este o reacie citotoxic mediat de reagine
D. complexele Ag-Ac ptrund prin epiteliul vascular, se depun pe membrana bazal a vaselor i
activeaz complementul
E. boala serului este un exemplu de reacie de hipersensibilitate de tip III generalizat la pacienii
crora li s-a administrat , n scop terapeutic, doze mari de ser imun heterolog
139. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la hipersensibilitatea de tip III sunt false:
A. este o reacie mediat de complexe imune cu participarea complementului
B. este o reacie mediat celular fiind rezultatul unei interaciuni exagerate dintre un antigen i
mecanismele imunitii celulare
C. este o reacie citotoxic mediat de reagine
D. complexele Ag-Ac ptrund prin epiteliul vascular, se depun pe membrana bazal a vaselor i
activeaz complementul
E. reaciile au rol n aprarea antiinfecioas fa de infecii cronice cu bacterii intracelulare
(tuberculoza, lepra,bruceloza,etc)
140. Imunitatea ca reacie de aprare a organismului are urmtoarele caracteristici, cu excepia:
A. este o reacie nespecific, cu memorie
B. se instaleaz lent
C. intervine rapid prin degranularea mastocitelor i sinteza de anticorpi
D. ncepe n cteva secunde i are memorie
E. confer organismului o protecie de lung durat sau permanent
125

141. Dup originea reactivitii imune, deosebim urmtoarele tipuri de imunitate:


A. natural
B. dobndit
C. umoral
D. celular
E. reaginic
142. Dup o perioad de instruire n timus sau n burs, limfocitele colonizeaz urmtoarele
organe:
A. mduva oaselor
B. splina
C. ganglionii limfatici
D. timusul
E. ficatul
143. Ca urmare a recunoaterii antigenice, limfocitele Ag-specifice selectate sufer urmtoarele
modificri:
A. activare metabolic
B. expansiune clonal
C. inhibarea clonei selectate cu secreia de anticorpi
D. selecia clonal
E. se transform n limfocite cu memorie
144. Plasmocitele sunt rspndite n urmtoarele esuturi limfoide:
A. timus
B. ganglioni limfatici
C. splin
D. de la baza vilozitilor mucoasei intestinale
E. din epiploon
145. n faza de plasmocit, celula nu se mai divide, ntreaga energie disponibil fiind consumat
pentru sinteza de:
A. imunoglobuline
B. anticorpi
C. interleukine
D. limfocite
E. reagine

Tema: Fiziopatologia durerii. ocul


ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea exercit asupra organismului urmtoarele efecte, cu excepia:


protejeaz esuturile
scade reflex tonusul muscular
intensific activitatea sistemului nervos vegetativ
produce tulburri ale somnului
determin anxietate

2.

Durerea este un fenomen psiho-fiziologic complex care:


126

A.
B.
C.
D.
E.

afecteaz esuturile
nu afecteaz psihicul bolnavului
este o reacie specific de aprare
scade activitatea sistemului nervos vegetativ
crete reflex tonusul muscular

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la nociceptorii mecanici:


rspund la presiune i nteptur
se gsesc i la nivelul muchilor
sunt ramificaii ale dendritelor neuronilor senzitivi care iau parte la alctuirea unui nerv cutanat
sunt reprezentai de terminaiile nervoase mielinice situate n apropierea membranei bazale
rspund la variaii mari de temperatur

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Impulsurile care duc la apariia senzaiilor tactile sunt conduse prin:


fibrele A-delta
fibrele C
fibrele A-alfa
fibrele gamma
fibrele extrafusale

5.

Durerea acut cu perioad de laten scurt este declanat de impulsuri nociceptive


transmise prin:
fibre eferente
fibre amielinice
fibre extrafusale
fibre mielinice
fibre intrafusale

A.
B.
C.
D.
E.

A.
B.
C.
D.
E.

Durerea cu perioad de laten prelungic este declanat de impulsuri nociceptive


transmise prin:
fibre extrafusale
fibre eferente
fibre mielinice
fibre intrafusale
fibre amielinice

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea poate fi nsoit de urmtoarele reacii endocrine:


se stimuleaz eliberarea de corticoliberin din hipotalamus
se stimuleaz eliberarea de ADH n adenohipofiz
se inhib eliberarea de hormoni corticosuprarenalieni
se stimuleaz eliberarea de STH din adenohipofiz
se inhib eliberarea de ACTH din hipofiz

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Compresiunea fibrelor motorii din constituia unui nerv periferic genereaz:


durerea de tip cauzalgic
durerea de tip mialgic
parestezia
durerea de tip nevralgic
cefaleea

6.

Durerea caracteristic leziunilor pariale ale nervului median sau sciatic popliteu intern este
durerea te tip:
A. nevralgic
B. visceral
9.

127

C. cenestopatie
D. mialgic
E. cauzalgic
10.
A.
B.
C.
D.
E.

Lezarea trunchiului cerebral poate duce la:


hiperalgezie visceral
anestezie termic i dureroas
parestezii la nivelul membrelor
durere de tip mialgic
cenestopatii

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipoxia tisular nu se poate produce prin:


hipovolemie
deficiena pomei cardiace
deshidratare
poliglobulie
arsuri

12.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul este o stare patologic de amploare i de durat instalat ca urmare a:


emboliei pulmonare
iritaiei sinusului carotidian
agresiunii ocogene asupra organismului
tulburrilor de ritm cardiac
dilatrii burte a vaselor musculare ale membrelor inferioare

13.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul cardiogen mecanic nu poate aprea ca urmare a urmtoarelor afeciuni:


defect septal ventricular
anevrism ventricular
cardiomiopatie dilatativ
insuficien mitral
tamponad cardiac

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul lezional al ocului nu se caracterizeaz prin:


anoxie
acidoz
alterri celulare profunde
metabolism aerob
insuficien organic multipl

15.
A.
B.
C.
D.
E.

n strile de oc sngele ajunge din arteriole n venule prin urmtoarele ci:


membrana arteriolar
untul arteriolo-venular
metaarteriol-capilar-venul
untul metarteriolo-venular
membrana capilar

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la tulburrile hidro-electrolitice din oc:


n condiii postagresive se descarc ADH n cantiti crescute
se produce ieire spre interstiiu a ionilor de potasiu
n caz de insuficien renal se poate ajunge uor la fenomene de hipopotasemie
se produce fenomenul de transmineralizare
scade concentraia extracelular a ionilor de sodiu

128

17. n primele faze ale ocului, n ficat se produc urmtoarele fenomene metabolice, cu
excepia:
A. glicogenoliz
B. hiperglicemie
C. hiperpotasemie
D. gluconeogenez
E. hipopotasemie
18.
A.
B.
C.
D.
E.

Sfincterul untului arterio-venular conine receptori:


adrenergici care sub aciunea catecolaminelor produc vasoconstricie
adrenergici care sub aciunea catecolaminelor produc vasodilataie
adrenergici care sub aciunea noradrenalinei produc vasodilataie
adrenergici care sub aciunea adrenalinei produc vasoconstricie
fr afinitate pentru adrenalin

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durere sunt urmtoarele, cu excepia:


reprezint o reacie specific de aparare
este reprezentat de fenomenele psiho-afective constiente
reprezint reacii somato-vegetative reflexe rezultate din aciunea stimulilor nociceptivi
este un fenomen complex
este un fenomen neplacut

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea exercita asupra organismului urmtoarele efecte:


scade reflexul tonusului muscular
afecteaz esuturile
inhib activitatea sistemului nervos vegetativ
produce modificri n psihicul bolnavului
nu produce alterari ale somnului

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Teritoriul nociceptor este reprezentat de:


releele sinaptice ale influxului nociceptiv
structurile nervoase centrale de integrare a informatiilor nociceptive
de transformare a stimulului dureros n influx nervos
cile sinaptice ale influxului nociceptiv
elaborarea senzatiei de durere

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Nociceptorii mecanici sunt reprezentai de:


terminaii nervoase mielinice
receptori pentru cldur
fibre amielinice care rspund la variatii mari de temperatura
terminaii nervoase amielinice stimulate de excitatii de presiune mare
receptori polimodali

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Nociceptorii termici sunt reprezentai de:


fibre amielinice care rspund numai la excitantii de presiune puternica
receptori care rspund la distensia i traciunea organelor interne
terminaiile nervoase amielinice situate n apropierea membranei bazale
receptori stimulai de vibratii
receptori polimodali

24.
A.
B.
C.

Fibrele A-alfa ale nervilor cutanai pot conduce impulsuri:


pentru durere tolerabila
pentru apariia senzatiilor tactile
responsabile de apariia durerii intense
129

D. pentru durere relativ bine localizat


E. responsabile de apariia durerii difuze
25.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele mielinice transmit impulsurile nociceptive ce declaneaz durerea:


inarziata
secundara
acut
cu o perioada de laten prelungita
cu caracter difuz

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele amielinice conduc impulsurile care declaneaz durerea:


ntrziata
imediata
acut
cu perioada de laten scurta
care dispare rapid

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile incorecte referitoare la receptorii opoizi sunt:


sunt situai preponderent n substana cenuie periapeductala
sunt situai n nucleii rafeului medial
sunt situai n coarnele dorsale ale maduvei spinarii
sunt situai n membranele sinaptice
sunt situai preponderent n substana alb

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea poate produce urmtoarele reacii neurovegetative, cu excepia:


iritabilitate
greata
sincopa
lipotimie
oc

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la terminaiile nervoase libere sunt:


sunt foarte bine reprezentate la nivelul tegumentului
sunt reprezentate de corpusculii Gorgi
determin percepia specific de temperatur
daca acesti stimuli au o intensitate foarte mare apare senzatia de durere
sunt reprezentai de corpusculii Meissner

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la formatiunile ncapsulate sunt:


sunt foarte bine reprezentate la nivelul tegumentului
durerea somatic este foarte bine localizat
determin perceptia specific de temperatura
durerea viscerala este difuza, greu de delimitat
se adapteaz foarte lent n timp

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele aferente de tip A reprezint fibre:


nemielinizate
vegetative preganglionare
cu diametrul sub un micron
cu o viteza de conducere foarte mare
care conduc durerea surda

32. Fibrele aferente de tip B reprezint fibre:


A. care conduc durerea ascutita
130

B.
C.
D.
E.

care conduc durerea surda


ce conduc durerea care persista un timp dup ncetarea stimulului
nemielinizate
care transmit sensibilitatea dureroasa viscerala

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele aferente de tip C reprezint fibre:


cu diametrul de 2-6 microni
care conduc durerea surda
mielinizate
care transmit sensibilitatea dureroasa viscerala
ce conduc durerea care dispare repede dup ncetarea stimulului algogen

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Primul neuron senzitiv se gsete:


n ganglionii spinali
n centrii talamo-corticali
n cornul posterior al maduvei spinarii
n cornul anterior al maduvei spinarii
la nivelul stimulului

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Al doilea neuron senzitiv se gsete:


n ganglionii spinali
n centrii talamo-corticali
n cornul posterior al maduvei spinarii
n cornul anterior al maduvei spinarii
la nivelul stimulului

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Al treilea neuron senzitiv se gsete:


n ganglionii spinali
n centrii talamo-corticali
n cornul posterior al maduvei spinarii
n cornul anterior al maduvei spinarii
la nivelul stimulului

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea poate induce urmtoarele mecanisme:


inhib secreia de ACTH
stimuleaz secreia de insulina
stimuleaz prductia de minetalocorticoizi
stimuleaz eliberarea de corticoliberina
stimuleaz secreia de hormoni hipoglicemianti

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt opioide endogene:


morfina
codeina
enkefalina
opiu
loperamid

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii care influeneaz caracterul durerii sunt urmtorii, cu excepia:


stare funcionala corticala
varsta
propiettaile agentului algozon
gradul de excitabilitate al neuronilor de pe traseu
nu este influentata de sex
131

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgezia reprezint:
se datoreaz suprimarii aportului de oxigen ntr-un anumit teritoriu
apare prin aciunea brutala a agenilor mecanici asupra esuturilor
rspuns dureros excesiv fata de un stimul care n mod normal nu este nociceptiv
apare n inflamaii acute
apare n inflamaii cronice

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip nevralgic sunt:


se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului
este definit ca o senzaie dureroas intens, difuz cu caracter de arsur
se nsoete aproape constant de tulburri vasomotorii trofice
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
nu se suprapune dermatoamelor

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip mialgic sunt:


se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului
este definit ca o senzaie dureroasa intens, difuz cu caracter de arsur
se nsoete aproape constant de tulburri vasomotorii trofice
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
se suprapune dermatoamelor

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip cauzalgic sunt:


se datoreaz compresiunii fibrelor motorii ale nervului
este definita ca o senzatie dureroas intens, difuz cu caracter de arsur
nu se nsoete de tulburri vasomotorii trofice
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
se suprapune dermatoamelor

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgeziile periferice sunt:


lezarea talamusului
lezarea maduvei
durerea de tip nevralgic
lezarea trunchiului cerebral
lezarea scoartei cerebrale

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgeziile centrale sunt:


durerea de tip mialgic
lezarea maduvei
hiperalgezii faciale
durerea de tip nevralgic
durerea de tip cauzalgic

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la faza de vasodilataie a migrenei sunt:


este n general nedureroasa
este resimtita de pacient ca o cefalee pulsatila
este produs prin eliberarea mediatorilor care servesc permeabilitatea capilarelor
este produs de histamina
este caracterizata prin contractura unor artere din interorul carotidei interne

47.
A.
B.
C.
D.

Afirmaiile corecte referitoare la faza de edem a migrenei sunt:


este n general nedureroasa
este resimtita de pacient ca o cefalee pulsatila
este produs prin eliberarea mediatorilor care servesc permeabilitatea capilarelor
se produc ischemie i hipoxie cerebrala
132

E.

este caracterizata prin contractura unor artere din interorul carotidei interne

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Parestezia reprezint:
crize dureroase de-a lungul unuia sau mai multor nervi cranieni sau spinali
senzatia de furnicura sau amorteala
o senzaie fr obiect
dureri resimite fr nici un motiv obiectiv produs de dereglri corticale
crize intense, paroxistice ce se nsoesc sau nu de deficite neurologice

49.
A.
B.
C.
D.
E.
F.

Cenestopatia reprezint:
senzatia de furnicatura
senzatia de amorteala,

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Pragul durerii reprezint:


durerea minimala perceputa la 50 % din subiectii investigati
punctajul maxim de suportare a durerii
diferena dintre tolerana i necesarul de medicaie analgezic
necesarul de medicatie analgezica
cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Tolerana la durere reprezint:


durerea minimala perceputa la 50 % din subiectii investigati
punctajul maxim de suportare a durerii
diferena dintre necesarul de medicaie analgezic i pragul durerii
necesarul de medicatie analgezica
cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Ordinea sensibilitii la durere reprezint:


necesarul de medicatie analgezica
cele mai mici intervale ce se pot stabili n cursul producerii durerii
punctajul maxim de suportare a durerii
diferena dintre toleran i pragul durerii
durerea minim preceput la 50% din subiecii investigai

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la semnificatia biologic a durerii sunt:


se realizeaz cu ajutorul fenomenului de percepte dureroasa
sensibilitatea dureroasa genereaz un ir de manifestri
ofera relatii asupra unui organ afectat
const n indeplinirea rolului de sistem de alarma al organismului
se realizeaz cu capacitatea de precizare a locului de aciune a excitantului algogen

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul lemniscal este reprezentat de:


fibre amielinice
fibre de calibru mic
sistemul spinotalamic
fibre cu conducere lenta
fibre cu deutoneuroni situai n nucleul Goll

dureri resimtite fr nici un motiv obiectiv produs de dereglari corticale


crize dureroase de-a lungul unuia sau mai multor nervi cranieni sau spinali
crize intense, paroxistice ce se nsoesc sau nu de deficite neurologice

55. Formaiunea reticulat a trunchiului cerebral reprezint:


A. sediul esenial al reaciilor de stres
133

B.
C.
D.
E.

sediul reaciilor de orientare


sediul reaciilor emotionale
sediul durerii
sediul reaciilor de adaptare spatio- temporale

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Esalonul talamo hipotalamic reprezint:


sediul esenial al reaciilor de stres
sediul reaciilor de orientare
sediul reaciilor emotionale
sediul durerii
sediul reaciilor de adaptare spatio-temporale

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Fenomenele de CID din oc se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:


crete vscozitatea sngelui
crete sinteza de fibrinogen
tromboplastina tisular trece brusc n circulaie
apariia PDF(produi de degradare ai fibrinei) n snge
crete cantitatea de kinaze ce activeaz tromboza

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Clasificarea ocului este reprezentat prin urmtoarele tipuri de oc cu excepia:


oc cardiogen
oc hipovolemic
oc septic
oc neurogen
oc progresiv

59.
A.
B.
C.
D.
E.

n prima etapa de evolutie a ocului, se produc urmtoarele modificri cu excepia:


tulburri hemodinamice
tahicardie
oligurie
insuficiena circulatorie cerebrala
insuficiena circulatorie hepatic

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Afectarea renala iniiala, n oc, se caracterizeaz prin :


circulaie preferentiala n sectorul suprarenal
creterea filtratului glomerular
poliurie
hipoxie prelungita renala
insuficiena renala acut ireversibila

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la nociceptorii termici:


sunt receptori polimodali
sunt reprezentai de fibre mielinice
rspund la excitani de presiune puternic
transmit impulsuri la mduv prin fibrele sensibilitii somatice pe calea ramurii comunicante albe
rspund la variaii mari de temperatur

2. Impulsurile viscerale ajung la mduv pe calea:


A. ramurii dorsale
B. rdcinii anterioare
134

C. ramurii comunicante cenuii


D. ramurii comunicante albe
E. rdcinii posterioare

A.
B.
C.
D.
E.

n stratul 5 al mduvei spinrii i n vecintatea sa se gsesc neuroni care sunt activai de


stimuli:
tactili transmii prin fibrele A-delta
nociceptivi transmii pe calea fibrelor A-alfa i C
de origine visceral vehiculai pe calea fibrelor fine
nociceptivi vehiculai pe calea fibrelor A-delta i C
tactili transmii prin fibrele A-alfa

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Cile durerii sunt reprezentate de:


cile extrapiramidale
cile spino-talamice
cile piramidale
cile spino-reticulate
cile spino-cerebeloase

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Nucleul ventrocaudal parvocelular al talamusului primete aferene prin fasiculul spinotalamic care apoi se proiecteaz:
n lobul temporal
n girusul postcentral
n lobul parietal
n lobul frontal
n girusul precentral

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Sensibilitatea dureroas se proiecteaz n:


koriocortexul postcentral
lobul occipital
girusul parahipocampic
aria Wernicke
lobul parietal

7.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la nucleii talamici de releu ai sensibilitii


dureroase:
partea median a fasciculului spino-talamic se termin n nucleii intralaminari
nucleul ventral lateral proiecteaz n aria numit koriocortex postcentral
nucleii intralaminari proiecteaz n palidum i sunt responsabili de durerea trit
nucleul talamic de proiecie cortical direct stimuleaz cile durerii subcorticale
dac nucleul talamic de proiecie cortical este distrus apare durerea patologic

3.

A.
B.
C.
D.
E.

8. Identificai afirmaiile false referitoare la releul medular al sensibilitii dureroase:


A. la acest nivel intervin o serie de mecanisme care moduleaz transmisia nociceptiv
B. activarea fibrelor A-delta blocheaz la nivel medular transmisia impulsurilor nociceptive
vehiculate de fibrele A-alfa i C
C. stimularea fibrelor A-alfa produce la nivelul straturilor 2 i 3 din cornul anterior al mduvei
spinrii un cmp electric negativ
D. scderea activitii electro-fiziologice a fibrelor aferente provoac o reducere a mediatorului
chimic sinaptic
E. activarea fibrelor subiri (A-delta i C) produce un cmp electric pozitiv, deci hiperpolarizarea
aferenelor naintea conexiunii sinaptice din stratul 5
9.

Receptorii opiozi sunt situai preponderent n:


135

A.
B.
C.
D.
E.

coarnele laterale ale mduvei spinrii


substana cenuie periapeductal
nucleii rafeului medial
nucleii intralaminari ai mezencefalului
nucleul dinat superior

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea poate produce urmtoarele reacii vegetative i endocrine:


polipnee
transpiraii
stop cardiac
hipoglicemie
bradicardie

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea poate fi produs prin stimularea terminaiile nervoase libere de ctre:


modificarea raportului ioni de potasiu/ioni de calciu din lichidul interstiial
influxul ionilor de sodiu n celule
introducerea subcutanat a unor soluii care conin citrai sau oxalai
reabsorbia activ a ionilor de potasiu la nivel tubular
modificarea raportului ioni de clor/ ioni de oxigen din lichidul interstiial

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea din inflamaiile acute este datorat:


alcalozei locale
eliberrii de bradikinin
acidozei locale
eliberrii de limfokine
eliberrii de serotonin

13. Durerea prin hipoxie se datoreaz urmtorilor factori:


A. ndeprtarea incomplet din esut a produilor de anabolism
B. stimularea terminaiilor nervoase libere de ctre produii de degradare din leziunile tisulare
hipoxice
C. devierea metabolismului spre glicoliza aerob cu producie de acid lactic
D. suprimarea sau scderea fluxul sangvin n anumite zone datorit tulburrilor circulatorii
E. evacuarea substanelor algogene datorit creterii permeabilitii vasculare
14.
A.
B.
C.
D.
E.

Lezarea cordoanelor anterioare i laterale ale mduvei spinrii duce la:


pierderea sensibilitii termice
hiperalgezie periferic
pierderea sensibilitii proprioceptive contiente
pierderea sensibilitii dureroase
ataxie senzorial

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la migrena:


este o cefalee vascular
este ntotdeauna bilateral
este pulsatil
are localizare fronto-orbitar
este urmat de diskinezie biliar

16.
A.
B.
C.
D.

Odontalgiile pot determina urmtoarele reacii sistemice:


lipotimie
sincop
anemii
cefalee
136

E.

parodontite

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Analgia i hipoalgia dobndit se poate datora urmtoarelor afeciuni:


polinevrite
neuropatii
sindromului talamic clasic postero-lateral
odontalgii
secionare de nervi

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea din infarctul miocardic acut este resimit la nivelul:


sternului
baza gtului
dermatoamelor nervilor lombari
inimii
dermatoamelor nervilor toracici superiori

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimulii algogeni chimici sunt reprezentai de:


unele prostaglandine
histamin
ioni de hidrogen
substana P
plasmin

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Structurile nervoase centrale de integrare a informaiilor nociceptive sunt reprezentate de:


rinencefalul
neocortexul prefontal
epitalamus
ealonul talamo-hipotalamic
formaiunea reticulat a trunchiului cerebral

21.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul este un fenomen biologic caracterizat prin:


insuficien circulatorie care amenint viaa
pierderea total a contiinei
prezint cauze intrinseci
alterri hipoxic-metabolice ale funciei celulare
o tulburare hemodinamic pur, n general aprut prin vasodilataie

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Pentru ca agenii lezionali sa devin ocogeni trebuie sa aib urmtoarele caracteristici:


s ating pragul de oc
s produc hipertensiune arterial
s produc hemoragii peste 25% din volumul sanguin
s produc combustii sub 15% din organism
s nu produc insuficien renal

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Pacientul poate fi salvat prin tratament medical n:


stadiul de oc ireversibil
stadiul precoce de oc
stadiul care corespunde sindromului de insuficien organic multipl
stadiul de hipoperfuzie tisular generalizat
stadiul n care apar fenomenel de coagulare intravascular diseminat (CID)

24. ocul este reversibil prin:


A. reechilibrare hidric i electrolitic
B. tratarea cauzei
137

C. scderea tensiunii arteriale


D. msuri de terapie intensiv
E. tratarea necrozelor organelor interne
25.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul de hipoperfuzie tisular generalizat din oc este caracterizat de:


necroze n organele interne
decompensarea acidozei metabolice
fenomene de coagulare intravascular diseminat
scderea debitului cardiac
leziuni ale membranelor celulare i mitocondriale

26.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul hipovolemic poate aprea datorit unor:


plasmedoxii
reacii alergice
boli endocrine (caexia hipofizar)
hemoragii
embolisme pulmonare

27.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul cardiogen mecanic poate aprea datorit urmtoarelor afeciuni:


cardiomiopatie dilatativ
embolism pulmonar
tamponad cardiac
stenoz aortic
insuficien mitral

28.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul reversibil n faz tardiv se caracterizeaz prin:


vasodilataie i staz n microcirculaie
tensiune arterial normal
acidoz sistemic
sechestrarea sngelui n organe
autodigestie celular

29.
A.
B.
C.
D.
E.

ocul reversibil n faz refractar nu se caracterizeaz prin:


fenomene de sludge n microcirculaie
alcaloz sistemic
apariia zonelor de necroz
infecii cu germeni gram negativi
insuficiene de organ

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul funcional al ocului cuprinde urmtoarele faze:


perioada lezional
perioada decompensat
perioada de recuperare
perioada de acidoz sistemic
perioada compensat

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Adaptarea circulaiei periferice n oc se face prin:


vasoconstricie i trecerea sngelui prin unturile arterio-venoase
vasodilataia din organele digestive i rinichi
scderea volumului sanguin circulant
mobilizarea sngelui din depozite
trecerea lichidelor din spaiul interstiial n fluxul sanguin

32. Trauma declaneaz eliberarea de catecolamine care au urmtoarele aciuni:


138

A.
B.
C.
D.
E.

produc vasoconstricie n rinichi


deschid sfincterul precapilar
produc vasoconstricie n inim
deschid anastomozele arterio-venoase
produc constricie metarteriolar

33.
A.
B.
C.
D.
E.

La un anumit grad de hipoxie mastocitele se degranuleaz i elibereaz:


histamina care deschide sfincterul postcapilar
catecolamine care deschid sfincterul precapilar
histamina care este degradat pe loc i nu trece n circulaia sanguin
catecolamine care nchid unturile arteriolo-venulare
histamina care deschide captul arteriolar al capilarului

34. n urma deschiderii sfincterului precapilar, datorit hipoxiei i degranulrii mastocitare, se


produce:
A. o cretere brutal a presiunii intracapilare
B. agravarea fenomenelor microcirculatorii i evoluia spre hipovolemie
C. plasmexodie
D. scderea permeabilitii capilare
E. crete chemotactismul celular
35. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la metabolismul protidic n oc:
A. n stadiile avansate ale ocului aminoacizii sunt utilizai pentru gluconeogenez
B. n oc predomin proteoliza, manifestat printr-un bilan azotat negativ cu eliminri urinare de
azot mai mari dect aportul alimentar
C. n stadiile avansate ale ocului aminoacidemia crete
D. unii aminoacizi plasmatici sunt catabolizai i transformai n amine vasoactive
E. cnd se instaleaz insuficiena renal acut, n snge se acumuleaz produi de catabolism proteic:
acid arahidonic i corpi cetonici.
36.
A.
B.
C.
D.
E.

Hormonii de stres sunt:


tiroxina
glucocorticoizii
insulina
catecolaminele
aldosteron

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Prostaciclina era urmtoarele efecte:


antiagregant plachetar
vasodilatator
coagulant
degradeaz glicerolul n ficat
vasoconstrictor

38.
A.
B.
C.
D.
E.

n oc, plmnul sufer urmtoarele modificri:


edem interstiial pulmonar
scderea rezistenei pulmonare
oxigenare insuficient a sngelui
creterea rezistenei pulmonare
creterea filtratului glomerular

39. n oc, datorit pierderii capacitii de a menine gradientul electrochimic de o parte i de


alta a membranei semipermeabile, se acumuleaz intracelular:
A. ioni de sodiu
139

B.
C.
D.
E.

ioni de potasiu
ioni de clor
ap
oxigen

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele n care exist receptori beta-adrenergici sunt:


ficatul
inima
creierul
plmnii
rinchii

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele n care exist alfa-receptori sunt:


inima
rinichii
ficatul
creierul
splina

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea este:
manifestare senzitiv- reacional complex
netratat poate declana reflexe nociceptive
un fenomen fiziologic
determinat de stimuli cnd intensitatea lor este mai mare dect cea normal
un fenomen simplu

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele viscere sunt afectate n oc cu excepia:


ficat
rinichi
pulmon
pancreas
splina

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Fenomenele de CID din oc se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:


crete vscozitatea sngelui
crete sinteza de fibrinogen
tromboplastina tisular trece brusc n circulaie
apariia PDF(produi de degradare ai fibrinei) n snge
crete cantitatea de kinaze ce activeaz tromboza

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la oc sunt adevrate:


se clasific n normovolemic i hipovolemic n funcie de volemia din sadiul final;
se clasific n normovolemic,hipovolemic i hipervolemic;
se clasific n normovolemic i hipovolemic n funcie de volemia iniiala;
se caracterizeaz prin tulburri hemodinamice, metabolice i afectarea organelor n oc
ca mecanisme adaptative avem: adaptarea circulaiei periferice n oc i adaptarea funciei
cordului n oc

46.
A.
B.
C.
D.

Durerea orofaciala se caracterizeaz prin:


inervatia senzitiva a sistemului orofacial este asigurata n principal de nervul trigemen
inervatia senzitiva a sistemului orofacial este asigurata n principal de nervul facial
durerile zoosteriene se explic prin disparitia controlului inhibitor pre i post sinaptic
durerea dentar apare prin stimularea fibrelor amielinice pulpare
140

E.

inervatia senzitiva a sistemului orofacial este asigurata, n principal, de nervi care i au originea
n neuronii pseudounipolari din ganglionul lui Gasser

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Afectarea celular n oc apare prin


scderea secreiei de catecolamine
creterea debitului cardiac
hipoxie i febra care agraveaz ocul septic
hipoxie care induce anaerobioza metabolismului
intrarea sodiului i clorului n celule

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii despre hiperalgeziile viscerale sunt adevrate:


durere parietala
durere viscerala
durere ischemic
durere de tip mialgic
durere de tip cauzalgic

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolul catecolaminelor n oc este :


de a induce vasodilataia sistemic;
de stimulare a agregarii trombocitare;
de adaptare a circulaiei periferice prin redistributia sngelui
de cretere a volumului sistolic;
de stimulare a degranularii mastocitare;

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Adaptarea activitii cordului n oc se face prin:


diminuarea volumului patului vascular
efect cronotrop pozitiv
scderea secreiei de catecolamine
eliberarea de histamina n microcirculaie
efect inotrop pozitiv.

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaiile corecte priviind stadiul precoce al ocului:


este ireversibil
tensiunea arteriala are valori acceptabile
S.N.C. e irigat normal
apare IRA
nu se poate trata

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea are urmtoarele semnificatii distincte cu excepia:


semnificatie biologica
semnificatie semiologic
semnificatie patogenica
semnificatie clinica
semnificatie

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la oc, sunt adevrate:


ficatul datorit hipoxiei produce glicogenoliza
rinichiul nu beneficiaz de circulaie preferentiala n oc
plmnul de oc este caracterizat prin edem interstitial pulmonar
cordul induce induce hipertensiune cu bradicardie
ulcerul de stres apare prin scderea secreiei de glucocorticoizi

54. Tulburrile metabolice n oc sunt reprezentate prin urmtoarele modificri:


A. metabolismul protidic este caracterizat prinproteoliza i aminoacidemie
141

B. n ocul caracterizat prin insuficiena renala acut n snge se acumuleaz produi de catabolism
proteic
C. n fazele iniiale ale ocului apare hipolipemia
D. tulburrile hidroelectrolitice sunt caracterizate de transmineralizare cu intrarea potasiului n celule
E. metabolismul glucidic, n stadiul iniial, este caracterizat prin glicoliza
55.
A.
B.
C.
D.
E.

Cefalea apare n urmtoarele procese patologice:


boli infecioase acute
boli hepatodigestive
parazitoze intestinale
mielom multiplu
teren atopic

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Afectarea renala iniiala, n oc, se caracterizeaz prin :


circulaie preferentiala n sectorul suprarenal
scderea filtratului glomerular
poliurie
hipoxie prelungita renala
insuficiena renala acut ireversibila

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea terminaiilor nervoase senzitive produce :


micsorarea calibrului vascular
creterea calibrului vaselor mici
scderea calibrului vaselor mici
creterea permeabilitii vasculare
HTA

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Stadiul ireversibil al ocului se caracterizeaz prin :


coagulare intravascular diseminat
afectarea microcirculaiei
metabolic apare acidoza grav i hipoglicemie
metabolic apare acidoza grav i hiperglicemie
hipertensiune i hemoragii tegumentare

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea are urmtoarele semnificatii :


biologica
semiologica
patogenetica
imunologica
psihica

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalii stimuli algogeni mecanici sunt:


termici
distensia organelor interne
traciunea organelor interne
vibratie
chimici

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalii stimuli algogeni chimici sunt :


bradikinina
serotonina
substana P
leucotriene
tromboxani
142

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Durerea reprezint:
o reacie specifica
reacia de activare a plasmocitelor
o manifestare senzitivo-reactionala complexa
o simpl senzatie
un fenomen psiho-fiziologic complex

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Efectele durerii sunt:


protejarea esuturilor
inhib activitatea sistemului nervos vegetativ
scade reflexul tonusului muscular
produce alterari ale somnului
produce modificri n psihicul bolnavului

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Etapele drumului parcus de excitatia stimulului sunt:


teritoriul nociceptor
cile refluxului nociceptiv
structurile nervoase centrale de integrare a informatiilor nociceptive
trecerea prin limfa
stationarea influxului n maduva osoas

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Receptorii nociceptori mecanici rspund la:


presiune
cldura
distensia organelor interne
variatii mari de temperatura
vibratii

66.
A.
B.
C.
D.
E.

Nociceptorii termici reprezint:


receptori pentru cldur
receptori pentru presiune
fibre mielinice
receptori ce rspund la traciunea organelor interne
receptori polimodali

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la fibrele C ale nervilor cutanai sunt:


conduc impulsuri pentru apariia senzatiilor tactile
conduc impulsuri responsabile de apariia durerii intense
conduc impulsuri pentru durere tolerabila
conduc impulsuri pentru durere relativ bine localizat
conduc impulsuri responsabile de apariia durerii difuze

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele A ale nervilor cutanai conduc impusurile:


relativ bine localizat
responsabile de apariia durerii difuze
de tip intepare scurta
pentru apariia senzatiei tactile
pentru durere tolerabila

69.
A.
B.
C.

Fibrele amielinice conduc impulsurile care declaneaz durerea:


imediat
acut
ntarziat
143

D. secundar cu caracter difuz


E. care dispare repede
70.
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele mielinice conduc impulsurile care declaneaz durerea:


ntrziata
cu o perioada de laten mare
acut
cu un caracter difuz
care dispare repede

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismele generale ale durerii sunt:


hipoxia
alergia
inflamaia
declanarea limfocitelor B
durerea mecanica

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea mecanic sunt:


se datoreaz suprimarii aportului de oxigen
apare prin aciunea brutala a agenilor mecanici
metabolismul este deviat spre glicoliza anaeroba
durerea este produs prin tulburri circulatorii care suprima fluxul sanguin
recunoaste mecanisme complexe

73.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea prin hipoxie sunt:


se datoreaz suprimarii aportului de oxigen
recunoaste mecanisme complexe
metabolismul este deviat spre glicoliza aeroba
durerea este produs prin tulburri circulatorii care suprima fluxul sanguin
apare prin aciunea brutala a agenilor mecanici

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la hiperalgezie sunt:


durerea duce la activarea rspunsului imun
se caracterizeaz printr-un rspuns dureros excesiv
este declanata de un stimul nociceptiv
apare n special n unele leziuni ale nervilor periferici
se caracterizeaz printr-o perceptie exagerata a excitatiilor dureroase

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip nevralgic sunt:


se datoreaz compresiunii fibrelor motorii
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
este definit ca o senzaie cu caracter de arsur
nu se suprapune dermatoamelor
durerea profund are un caracter surd

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip mialgic sunt:


este definit ca o senzaie cu caracter de arsur
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
se datoreaz compresiunii fibrelor motorii
este definita ca o senzaie dureroas intens
nu se suprapune dermatoamelor

77. Afirmaiile corecte referitoare la durerea de tip cauzalgic sunt:


A. nu se suprapune dermatoamelor
144

B.
C.
D.
E.

este definit ca o senzaie cu caracter de arsur


se datoreaz compresiunii fibrelor motorii
este determinat prin compresia iritativ a fibrelor sensitive ale nervului
este definit ca o senzaie dureroasa intens

78.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgeziile centrale sunt reprezentate de:


lezarea talamusului
lezarea trunchiului cerebral
durerea viscerala
durerea parietala
hiperalgeziile superficiale

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgeziile viscerale sunt reprezentate de:


lezarea scoartei cerebrale
durerea ischemic
hiperalgeziile superficiale
lezarea talamusului
durerea parietala

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiperalgeziile extremitii cefalice sunt reprezentate de:


durerea viscerala
hiperalgeziile superficiale
lezarea talamusului
hiperalgeziile profunde
hiperalgeziile faciale

81.
A.
B.
C.
D.
E.

n faza iniiala de vasoconstricie a migrenei apare:


o cefalee pulsatila
ischemia
edemul pervascular
hipoxia cerebrala
o senzatie dureroasa

Tema: Fiziologia i fiziopatologia aparatului digestiv


ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele parotide sunt glande cu secreie:


mucoas
seroas
mixt
vscoas
bogat n proteine

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Saliva conine urmtoarele substane, cu excepia:


ioni de sodiu i clor
bicarbonat
factor intrinsec
imunoglobulina A
lizozim
145

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Procesul de reabsorbie are loc la nivelul urmtorului segment al glandelor salivare:


duct excretor
acin seros
duct intercalat
duct striat
acin mucos

4.
A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul celulelor mucoase ale glandelor salivare mici din mucoasa bucal se produce:
saliva primar
saliva final
reabsorbia ionilor de sodiu
secreia salivar apoas
reabsorbia ionilor de potasiu

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la reglarea secreiei salivare la nivel ductal:


acetilcolina scade reabsorbia sodiului i a clorului
adrenalina crete reabsorbia sodiului i a apei
acetilcolina crete secreia de bicarbonat
adrenalina scade reabsorbia sodiului i a apei
aldosteronul crete reabsorbia sodiului i a apei

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele gastrice care secret pepsinogenul sunt:


celulele G
celulele endocrine
celulele zimogene
celulele parietale
celulele oxintice

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele endocrine din zona antral a stomacului secret:


labferment
pepsinogen
acid clorhidric
factor intrinsec
gastrin

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Pancreasul secret urmtoarele enzime, cu excepia:


tripsinogen
procarboxipeptidaz
amilaz
pepsinogen
colesterolesterhidrolaza

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Somatostatina este secretat de ctre:


duoden
glandele oxintice
pancreas
glandele pilorice
jejunul superior

10.
A.
B.
C.

La nivel gastric are loc absorbia urmtoarelor substane, cu excepia:


apa
proteinele
substanele foarte solubile n lipide
146

D. glucoza
E. etanolul
11.
A.
B.
C.
D.
E.

n faza compensat ciroza se manifest prin:


ascit
anorexie
sngerri ale varicelor esofagiene
encefalopatie hepatic
peritonit bacterian spontan

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Digestia reprezint:
degradarea alimentelor n molecule complexe
degradarea alimentelor n molecule cu specificitate biologica
degradarea alimentelor n molecule ce sunt absorbite prin mucoasa stomacului
degradarea alimentelor n molecule simple
degradarea alimentelor n molecule fr specificitate chimic

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre proteaze sunt urmtoarele:


degradeaz glucide
reprezint enzimele amilolitice
degradeaz lipide
degradeaz proteine
reprezint enzimele lipolitice

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre lipaze sunt urmtoarele:


degradeaz glucide
reprezint enzimele amilolitice
reprezint enzimele proteolitice
degradeaz proteine
reprezint enzimele lipolitice

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele active ale masticatiei sunt:


muchii masticatori ai obrajilor
oasele maxilare
oasele mandibulare
dinii
esofagul

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Fragmentarea alimentelor determin:


iniierea procesului de digestie a amidonului
stimularea secreiei gastrice
facilitarea deglutitiei
lubrifierea i inmuierea bolului alimentar
iniierea procesului de digestie a lipidelor

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Amestecarea alimentelor cu produsul de secreie al glandelor salivare induce:


creterea suprafetei de contact dintre alimente i enzimele digestive
lubrifierea i inmuierea bolului alimentar
stimularea secreiei gastrice
facilitarea deglutitiei
fragmentarea alimentelor

18. Afirmaiile corecte referitoare la glandele salivare sublinguale sunt:


A. sunt localizate langa unghiul mandibulei
147

B.
C.
D.
E.

sunt cele mai mari glande


produc o secreie apoasa
secret o saliva ce conine o cantitate mai mare de proteine
se numesc parotide

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate referitoare la saliva sunt urmtoarele, cu excepia:


este izotona
conine electroliti
conine substane bactericide
conine produi de catabolism
poate conine uree

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia salivar este controlat de:


insulina
hormoni tiroidieni
sistemul nervos vegetativ
numai de sistemul nervos simpatic
numai de sistemul nervos parasimpatic

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Funcii le de protecie asupra mucoase bucale ale salivei sunt:


saliva ncepe procesul de digestie al lipidelor
lubrifierea alimentelor
elaborarea senzatiei gustative prin dizolvarea substanelor
racirea alimentelor fierbinti
excreia unor substane exogene

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Funcii le digestive ale salivei sunt:


saliva ncepe procesul de digestie al lipidelor
lubrifierea alimentelor
diluarea eventualului HCl ce ar regurgita n cavitatea bucala
racirea alimentelor fierbinti
excreia unor substane exogene

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la retropulsie sunt urmtoarele:


reprezint contraciile peristaltice
are rol n amestecul alimentelor cu secreii gastrice
apare cnd particulele chimului pot strbate sfincterul piloric
reprezint trecerea alimentelor din esofag n stomac
determin propulsia coninutului gastric ctre sfincterul piloric deschis

24. Afirmaiile adevrate referitoare la reglarea evacuarii coninutului gastric n duoden sunt
urmtoarele, cu excepia:
A. reflexele locate inhibitorii sunt produse de expansiunea antrului piloric
B. secretina are efect inhibitor
C. reflexele locate sunt declanate de scderea pH-ului
D. unii hormoni eliberai de stomac pot influena reglarea
E. reflexele enterogastrice sunt inhibitorii
25.
A.
B.
C.
D.
E.

Faza intestinala a secreiei gastrice implica:


o secreie crescut
creterea pH-ului gastric
dependena integritii fibrelor vagale ce inerveaz stomacul
declanarea la intrarea alimentelor n stomac
gastrina ca mecanism dominant
148

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Faza gastric a secreiei gastrice se declanaz la:


intrarea alimentelor n stomac
intrarea alimentelor n cavitatea bucala
intrarea chimului n duoden
gustul sau mirosul mncrii
vederea mncrii

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre glandele gastrice pilorice sunt:


conin celule ce secret pepsinogen
sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric
conin celule G ce secret mucus
sunt localizate n regiunile antrala i pilorica
nu conin celule mucoase

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre glandele gastrice oxintice sunt:


sunt localizate n regiunile antrala i pilorica
conin celule G ce secret gastrina
conin celule parietale ce secret factor intrinsec
conin celule oxintice ce secret pepsinogen
nu conin celule ce secret mucus

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de acid clorhidric este inhibat de:


acetilcolina
somatostatina
secretina
gastrina
pepsina

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la secreia de acid clorhidric sunt urmtoarele, cu excepia:


ajuta la digestia proteinelor
asigur un pH alcalin optim pentru aciunea pepsinei
induce activarea pepsinogenului
impiedic proliferarea intragastrice a unor bacterii patogene
asigur formarea pepsinei

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Labfermentul prezint urmtorul rol:


hidrolizeaz lipidele ingerate sub forma de emulsie
protejeaz mucoasa gastrica
coaguleaz laptele
digera colagenul
hidrolizeaz gelatina

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Peristaltismul intestinal este inhibat de:


gastrina
colecistokinina
insulina
secretina
serotonina

33.
A.
B.
C.

Afirmaiile corecte referitoare la gastrina sunt:


scade contraciile ileale
relaxeaz sfincterul ileo-cecal
inhib peristaltismul intestinal
149

D. scade fora contraciilor peristaltice


E. este secretat de celulele secretorii gastrice parietale
34.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele exocrine ale pancreasului produc:


glucagon
somatostatina
amilaze
suc pancreatic
hormoni hipoglicemianti

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele ductale ale pancreasului produc:


suc pancreatic
nucleaze
insulina
somatostatina
peptidaze

36. Afirmaiile corecte referitoare la compozitia secreiei pancreatice sunt urmtoarele, cu


excepia:
A. potasiul se gsete n cantitate mai mare dect n plasma
B. ionul bicarbonat se gsete n cantiti mai mari dect n plasma
C. amilaza pancreatic hidrolizeaz glicogen
D. proenzimele protejeaz pancreasul de autodigestie
E. sucul pancreatic conine n cantiti mici sulfati
37.
A.
B.
C.
D.
E.

Enzimele prezente n secreia pancreatic sunt urmtoarele, cu excepia:


amilaza pancreatica
proteaze
gastrina
chimotripsina
fosfolipaza

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la secreia intestinala a secreiei pancreatice sunt:


gustul alimentelor stimuleaz secreia
este stimulat prin distensie gastrica
este stimulat de prezena produilor de digestie
secretina inhib secreia pancreatica
colecistokinina stimuleaz secreia pancreatica

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Bila prezint urmtoarele funcii , cu excepia:


ajuta la digestia lipidelor
determin excreia unor substane solubile n apa
ajuta la absorbia lipidelor
ajuta la excreia colesterolului
ajuta la excreia bilirubinei

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Bila este compusa din urmtoarele substane, cu excepia:


colesterol
fosfolipide
acizi biliari
somatostatina
biliverdina

41. Afirmaiile adevrate referitoare la partea bila-independent a secreiei biliare sunt:


150

A.
B.
C.
D.
E.

se refer la cantitatea de saruri biliare secretate de ficat


se refer la cantitatea de apa i electroliti secretata de secretina
se refer la cantitatea de apa i electroliti secretata zilnic de pancreas
este direct proportionala cu cantitatea de saruri biliare reabsorbite de hepatocite
nu se afl sub control hormonal

42. Dizaharidazele asociate cu microvilii celulelor epiteliare intestinale sunt urmtoarele, cu


excepia:
A. glucoza
B. maltaza
C. izomaltaza
D. zaharaza
E. lactaza
43.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucidele ce nu pot fi digerate de organismul uman sunt:


sucroza
lactoza
amidon
celuloza
amiloza

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Vitaminele liposolubile sunt urmtoarele, cu excepia:


C
A
K
E
D

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Miscarile de la nivelul colonului sunt urmtoarele, cu excepia:


de amestec
haustratiile
propulsive
peristaltice
n masa

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Defecaia este favorizata de urmtoarele procese, cu excepia:


contractia diafragmului
contractia muchilor abdominali
scderea presiunii intraabdominale
reflexe de defecatie
activitate voluntara

47. Prin fibre eferente parasimpatice ale nervilor pelvici, pornesc comenzi contractile spre
urmtoarele poriuni, cu excepia:
A. colon descendent
B. sigmoid
C. rect
D. colon ascendent
E. anus
48.
A.
B.
C.

Hipersalivatia patologic apare n :


nevralgia de trigemen
emotii
administrarea de atropina
151

D. deshidratri
E. boli febrile
49.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea parasimpaticului induce:


secreie salivar crescut apoas
secreie salivar crescut,vscoas, bogat n mucin
secreie salivar sczut,vscoas, bogat n mucin i lizozim
secreia salivar parotidian sczut
blocarea secreiei glandelor sublinguale

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea simpaticului induce:


secreie salivar crescut apoas
secreie salivar crescut,vscoas, bogat n mucin
secreie salivar sczut,vscoas, bogat n mucin i lizozim
secreia salivar parotidian sczut
blocarea secreiei glandelor sublinguale

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolul factorului intrinsec este:


n digestia proteinelor
n activarea pepsinogenului
antimicrobian
n absorbia vitaminei B12
ca barier de protecie gastric

52. Infecia cu Helicobacter Pylori, ca factor de agresiune, n cadrul fiziopatologiei ulcerului


gastro-duodenal intervine prin secreia de:
A. ureaz
B. gastrin
C. HCl
D. histamin
E. prostaglandine
53.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele modificri sanguine reflect hipersplenismul hematologic:


poliglobulie
trombocitoz
trombopatie
trombocitopenie
leucopenie

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Cauzele hipersecreiei acide din ulcerul duodenal sunt urmtoarele, cu excepia:


hipertonia vagal
hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea vagal
hipermotilitatea gastric
creterea numrului de celule parietale HCl secretorii
hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea adrenergic

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele investigaii de laborator exploreaz sindromul de citoliz hepatic, cu excepia:


pseudocolinesteraza
TGP
TGO
LDH
sideremia

152

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Mucinele salivare prezint urmtoarele roluri:


hidrolizeaz amidonul preparat
particip la sistemele tampon
asigur masticaia
asigur rezistena smalului
distruge mucopolizaharidele din peretele bacteriilor

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la electroliii din saliv:


ionii de potasiu se gsesc ntr-o concentraie mai sczut dect n plasm
saliva nu conine sruri anorganice de calciu
ioni de sodiu se gsesc ntr-o concentraie mai sczut dect n plasm
saliva conine lizozim care asigur rezistena smalului
bicarbonatul se gsete ntr-o concentraie mai crescut dect n plasm

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin saliv se excret urmtoarele substane:


uree
corpi cetonici
hormoni
virusul poliomielitei
labferment

4.
A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul ductului striat al glandelor salivare au loc urmtoarele procese:


formarea salivei primare
reabsorbia activ a ionilor de sodiu
ionii de sodiu intr n celula ductal prin pompa Na+/K+
ionii de potasiu ies n lumen prin antiportul K+/H+
formarea salivei finale

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la reabsorbia i secreia ductal a electroliilor


la nivelul glandelor salivare:
ionii de sodiu ies din celula ductal n lumenul glandei prin antiportul Na+/H+
ionii de clor sunt reabsorbii din duct prin antiportul Cl-/HCO3ionii de sodiu ies din celula ductal n snge prin pompa Na+/K+
ionii de potasiu ies din celula ductal n snge prin antiportul K+/H+
ionii de clor trec din celula ductal n lumen prin pompa Na+/Cl-

6.
A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul ductului striat al glandelor salivare sunt reabsorbii ionii de:


clor prin antiportul Cl-/HCO3sodiu prin antiportul Na+/H+
potasiu prin pompa Na+/K+
bicarbonat prin pompa HCO3-/H+
litiu prin pompa Li+/K+

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la compoziia salivei:


concentraia bicarbonatului din saliv este mai mare dect cea din plasm
concentraia ionilor de sodiu din saliv este egal cu concentraia ionilor de clor
concentraia ionilor de potasiu din saliv este mai mic dect cea din plasm
concentraia ionilor de sodiu din saliv este mai mic dect cea din plasm
concentraia ionilor de potasiu din saliv este mai mic dect cea a ionilor de sodiu

8.

Celulele parietale ale glandelor fundice ale stomacului secret:


153

A.
B.
C.
D.
E.

mucus
factor intrinsec
pepsinogen
gastrin
acid clorhidric

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Mucoasa gastric este protejat de ctre urmtoarele substane:


pepsinogen
amilaz
bicarbonat
factor intrinsec
mucus

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la pepsin:


are rol n degradarea proteinelor
este activ la pH egal cu 5
secreia sa este stimulat de acetilcolin
este secretat n form activ de ctre celulele oxintice
este secretat n form inactiv de ctre celulele zimogene

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea parasimpatic determin la nivelul stomacului urmtoarele modificri:


crete secreia de acid clorhidric
scade secreia de gastrin
scade secreia gastric
crete secreia de histamin
crete secreia de gastron

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtorii hormoni gastro-intestinali au efect inhibitor asupra secreiei gastrice:


histamina
gastrina
polipeptidul vasoactiv intestinal (VIP)
gastrona
acetilcolina

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Eliberarea histaminei din mastocite este stimulat la nivel gastric de:


adrenalin
gastrin
nervul vag
acetilcolin
nervul hipoglos

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la secreia de gastrin:


este inhibat de calcitonin
crete secreia de pepsinogen
este stimulat de pH<2
este stimulat de cafea
scade secreia de factor Castle

15. La contactul mucoasei duodenale cu chimul gastric hiperton se produc urmtoarele


modificri la nivelul celulelor intestinale:
A. se elibereaz secretin
B. crete secreia de acid clorhidric
C. se elibereaz gastrin
D. scade secreia de colecistokinin
154

E.

se elibereaz polipeptidul gastro-inhibitor

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia gastric este inhibat de ctre:


secretin
gastrin
colecistokinin
histamin
glucagon

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la produii de secreie ai acinilor pancreatici:


acinii secret component enzimatic a sucului pancreatic
secreia acinilor pancreatici este stimulat de secretin
acinii secret component hidroelectrolitic a sucului pancreatic
lichidul secretat este redus n volum i bogat n enzime
proenzimele secretate se sintetizeaz n ribozomii celulelor ductale

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele acinare ale pancreasului secret urmtoarele enzime n form activ:


amilaza pancreatic
chimotripsinogenul
colesterol-lipaza
pepsina
fosfolipaza

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele G care secret gastrina se gsesc la nivelul:


glandelor oxintice
duodenului
ileonului
colonului transvers
glandelor pilorice

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la colecistokinin:


este secretat de mucoasa duodenal
stimuleaz secreia ecbolic a acinilor pancreatici
este secretat de glandele pilorice
este stimulat de ptrunderea lipidelor i a peptonelor n duoden
scade secreia pancreatic

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Evacuarea coninutului gastric n duoden este inhibat de:


creterea osmolaritii la nivel duodenal
scderea pH-ului la nivel gastric
prezena la nivelul antrului piloric ai unor produi ai digestiei proteice
distensia peretelui duodenal
secreia de colecistokinin

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la acizii biliari secundari:


sunt sintetizai n hepatocite
se formeaz din cei primari
sunt metabolii ai hemoglobinei
se formeaz din colesterol i bilirubin
se formeaz sub aciunea bacteriilor intestinale

23. n ciroz pot fi gsite urmtoarele aspecte clinice:


A. splenomegalie
B. edeme
155

C. hipotensiune portal
D. circulaie colateral
E. eritem palmar
24.
A.
B.
C.
D.
E.

Tractul gastro-intestinal asigura aportul de:


apa
electroliti
glucagon
substane nutritive
insulina

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la proteaze sunt:


acioneaz asupra glucidelor
hidrolizeaz lipidele
degradeaz substanele pn la aminoacizi
degradeaz glucide pn la stadiul de glucide simple
acioneaz asupra proteinelor

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele pasive ale masticatiei sunt:


dinii
muchii masticatori ai limbii
oasele maxilare
mandibula
muchii masticatori ai obrajilor

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Organele active ale masticatiei sunt:


dinii
muchii masticatori ai limbii
oasele maxilare
mandibula
muchii masticatori ai obrajilor

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Fragmentarea alimentelor determin:


facilitarea deglutitiei
iniierea procesului de digestie a amidonului
lubrifierea i inmuierea bolului alimentar
iniierea procesului de digestie a lipidelor
creterea suprafetei de contact dintre alimente i enzimele digestive

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Amestecarea alimentelor cu produsul de secreie al glandelor salivare induce:


facilitarea deglutitiei
stimuleaz secreia gastrica
lubrifierea bolului alimentar
iniierea procesului de digestie a amidonului
inmuierea bolului alimentar

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele salivare sunt:


parotide
linguale
gastrice
sublinguale
submandibulare

31. Saliva prezint urmtoarele componente:


156

A.
B.
C.
D.
E.

mucina
gastrina
lizozim
concentraii mici de potasiu
concentraii mici de sodiu

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile false referitoare la compozitia salivei sunt:


este hipotona
poate conine produi de catabolism
conine cantiti mari de sodiu
nu conine proteine
conine substane bactericide

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia salivar este controlat de:


sistemul nervos simpatic
aldoteron
sistemul nervos parasimpatic
hormoni tiroidieni
glucagon

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre glandele salivare parotide sunt:


secret o saliva ce conine o cantitate mai mare de proteine
sunt glande mai mici prezente n toata cavitatea bucala
sunt localizate langa unghiul mandibulei
induc o secreie mai vascoasa
produc o secreie apoasa

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre glandele salivare sublinguale sunt:


produc o secreie apoasa
secret o saliva ce conine o cantitate mai mare de proteine
sunt localizate langa unghiul mandibulei
sunt cele mai mari glande
induc o secreie mai vascoasa

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Saliva prezint urmtoarele funcii :


digestiva
excreia unor substane endogene
lubrefierea alimentelor
protectia mucoasei gastrice
elaborarea senzatiei gustative

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Protectia mucoasei bucale se face prin:


digestia amidonului
excreia unor substane endogene
indepartarea unor bacterii
diluarea eventualului HCl regurgitat n cavitatea bucala
racirea alimentelor fierbinti

38.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma trecerii prin cavitatea bucala alimentele sufer urmtoarele transformari:


sunt omogenizate
formeaz chimul gastric
sunt imbibate cu mucus
formeaz bolul alimentar
sunt eterogenizate
157

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte despre deglutitie sunt urmtoarele, cu excepia:


are loc n doi timpi
cuprinde activitiile secretorii
asigura transportul bolului alimentar din cavitatea bucala n stomac
este un act reflex
cuprinde totalitatea activitilor motorii

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la peristaltismul secundar al esofagului sunt:


este declanat de deglutitie
se datoreaz prezentei alimentelor n esofag
continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac
incepe cnd alimentele trec din faringe n esofag
este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la peristaltismul primar al esofagului sunt:


este declanat de deglutitie
se datoreaz prezentei alimentelor n esofag
continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac
incepe cnd alimentele trec din faringe n esofag
este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Motilitatea gastric realizeaz urmtoarele funcii :


evacuarea coninutului gastric n colon
amestecul alimentelor cu secreiile gastrice
stocarea alimentelor ca urmare a relaxarii receptive
evacuarea coninutului gastric n duoden
amestecul alimentelor cu bila

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Fora contraciilor peristaltice este crescut de:


insulina
somatostatina
acetilcolina
GABA
gastrina

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Reflexele locale ale reglarii evacuarii coninutului gastric pot fi:


excitatorii - declanate de expansiunea antrului piloric
stimulate de gastrina
inhibate de hormoni precum secretina
enterogastrice
inhibitorii declanate de creterea pH-ului

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Reflexele locale inhibitorii ale reglarii evacuarii coninutului gastric pot fi declanate de:
scderea osmolaritatii
scderea pH-ului
secreia de colecistokinina
distensia peretelui duodenal
prezena unor produi ai digestiei proteice

46.
A.
B.
C.

Faza cefalic a fazelor secreiei gastrice este declanata de:


intrarea alimentelor n stomac
mirosul mncrii
intrarea chimului n duoden
158

D. intrarea bolului alimentar n stomac


E. gustul mncrii
47.
A.
B.
C.
D.
E.

Faza gastric a fazelor secreiei gastrice determin:


creterea pH-ului
eliberare de acid
stimularea vagala
tamponarea aciditatii gastrice
secreia de insulina

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la glandele gastrice oxintice sunt:


sunt localizate n regiunile antrala
pot secret HCl
celulele peptice secret factor intrinsec
conin celule G
conin celule mucoase

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la glandele gastrice pilorice sunt:


sunt localizate n regiunile antrala
pot secret HCl
celulele peptice secret factor intrinsec
conin celule G
conin celule mucoase

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de HCl este stimulat de:


somatostatina
insulina
acetilcolina
gastrina
secretina

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la pepsina sunt:


este o enzima proteolitica
este prezent n buturile rcoritoare
este activa n mediu alacalin
reprezint forma inactiva a pepsinogenului
digera colagenul

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Peristaltismul intestinal este stimulat de:


colecistokinina
gastrina
secretina
glucagon
serotonina

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Peristaltismul intestinal este inhibat de:


colecistokinina
gastrina
secretina
glucagon
serotonina

54. Afirmaiile corecte referitoare la gastrina sunt:


A. relaxeaz sfinterul ileo-cecal
159

B.
C.
D.
E.

crete fora contraciilor peristaltice


scade contraciile ileale
inhib peristaltismul intestinal
este secretata de celulele G

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele exocrine ale pancreasului secreta:


insulina
peptidaze
glucagon
nucleaze
somatostatina

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele ductale ale pancreasului secreta:


insulina
lipaze
ioni bicarbonat
amilaze
suc pancreatic

57. Afirmaiile corecte referitoare la compozitia secreiei pancreatice sunt urmtoarele, cu


excepia:
A. conine ioni bicarbonat n cantiti mici
B. amilaza pancreatic hidrolizeaz colesterol
C. inhibitorul tripsinei protejeaz pancreasul de autodigestie
D. tripsinogenul este transformat din tripsina de ctre enterochinaza
E. conine n cantiti mici Mg
58.
A.
B.
C.
D.
E.

Bila este compusa din:


colesterol
bilirubina
insulina
fosfolipide
glucagon

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la partea bila-dependent a secreiei biliare sunt:


se refer la cantitatea de apa secretata de ficat
se refer la cantitatea de saruri biliare secretate de ficat
este secretata de secretina
este direct proportionala cu cantitatea de saruri biliare reabsorbite de hepatocite
nu este sub control hormonal

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la partea bila-independent a secreiei biliare sunt:


se refer la cantitatea de apa secretata de ficat
se refer la cantitatea de saruri biliare secretate de ficat
este secretata de secretina
este direct proportionala cu cantitatea de saruri biliare reabsorbite de hepatocite
se refer la cantitatea de electroliti secretai de ficat

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia intestinului subire conine:


enzime
bila
apa
electroliti
mucus
160

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Dizaharidaze din secreia intestinala sunt:


glucoza
maltaza
izomaltaza
fructoza
lactaza

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Dizaharidele necesare dietei sunt:


glucoza
sucroza
galactoza
lactoza
fructoza

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Produii finali ai digestiei glucidelor sunt:


glucoza
sucroza
galactoza
lactoza
fructoza

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Fierul se absoarbe n:
jejun
cec
intestin subire
ileon
intestin gros

66.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile principale ale colonului sunt:


absorbia apei
depozitarea materiilor fecale
absorbia fierului
absorbia electrolitilor
absorbia glucidelor

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Miscarile de la nivelul colonului sunt:


de amestec
haustratiile
propulsive
peristaltice
n mas

68.
A.
B.
C.
D.
E.
69.
A.
B.
C.
D.

Fibre eferente parasimpatice aparinand nervilor pelvici pornesc comenzi contractile spre:
jejun
anus
colon ascendent
sigmoid
rect
Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la rolul salivei ,este adevrata:
mentine echilibrul termic n cavitatea bucala;
favorizeaz digestia lipoproteinelor;
pregateste mecanic bolul alimentar;
impiedic hidroliza amidonului;
161

E.

are rol n mentinerea echilibrului hidroelectrolitic

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Hiposecreia i hipoaciditatea gastric apar n :


gastritele cronice atrofice autoimune
ulcerul duodenal
sindromul Zollinger-Ellison
cancerul gastric
rezeciile pancreatice

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile principale ale colonului sunt:


absorbia glucidelor
absorbia apei
absorbia electroliilor
depozitarea materiilor fecale pn la eliminarea lor
absorbia lipidelor

72. Alegei rspunsurile corecte:


A. colonul nu poate absorbi mai mult de 1L de ap pe zi
B. colonul absoarbe cea mai mare parte a sodiului i clorului care nu au fost absorbite n intestinul
subire
C. potasiul este secretat de ctre colon
D. rolurile principale ale colonului sunt absorbia apei i a electroliilor
E. micrile de la nivelul colonului sunt contracii de amestec i micri de propulsie rapide
73.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolul masticaiei :
fragmentarea alimentelor
asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac
formeaz bolul alimentar
asigur contactul cu receptorii gustativi
particip la eliberarea substanelor odorante care stimuleaz receptorii olfactivi

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin masticaie se asigur:


fragmentarea alimentelor
creterea suprafeei de contact dintre alimente i anumite enzime
transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n esofag
eliberarea substanelor odorante din alimente
iniaz secreia gastric

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este cantitate de saliv secretat zilnic i compoziia sa:


zilnic se secret 800-1500 ml de saliv
95,5 % ap
99,5 % ap
0,2 % substane organice
0,3 % substane anorganice

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Electroliii din saliv a cror concentraie este mai mic dect n plasm sunt:
Na+
K+
Ca2+
Cl
Mg2+

77. Funciile salivei:


A. n procesul de digestie al amidonului
162

B.
C.
D.
E.

mrete suprafaa de contact a alimentelor cu enzimele


favorizeaz vorbirea
n eliminarea unor substane endogene sau exogene
favorizeaz procesul oftalmic

78.
A.
B.
C.
D.
E.
79.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele funcii ale salivei:


protecia mucoasei bucale
ncepe procesul de digestie al maltozei
excret unele substane exogene
rol bactericid
n meninerea echilibrului hidroelectrolitic
Principalele substane organice din compoziia salivei sunt:
labfermentul
amilaza salivar
mucina
pepsinogenul
lizozimul

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Deglutiia este reprezentat de :


trecerea bolului alimentar din exterior n cavitatea bucal
trecerea bolului alimentar prin faringe
trecerea bolului alimentar prin laringe
trecerea bolului alimentar prin esofag
trecerea bolului alimentar prin stomac

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din afirmaiile despre deglutiie sunt adevrate:


deglutiia asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac
deglutiia asigur transportul bolului alimentar de afar pn n stomac
deglutiia este n ntregime un act voluntar controlat de scoara cerebral
deglutiia este un act reflex
deglutiia are trei timpi

82.
A.
B.
C.
D.
E.

n timpul faringian al deglutiiei:


bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii n faringe
impulsurile de la acest nivel ajung la scoara cerebral
sunt generate cotracii musculare faringiene voluntare
timul de trecere al alimentelor prin faringe este de 1-2 secunde
centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbarpe durata deglutiiei

83.
A.
B.
C.
D.
E.

n timpul faringian al deglutiiei:


bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii n faringe
impulsurile de la acest nivel ajung la trunchiul cerebral
sunt generate cotracii musculare faringiene voluntare
succesiunea etapelor deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei
centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbarpe durata deglutiiei

84.
A.
B.
C.
D.
E.

n timpul esofagian al deglutiiei:


esofagul transport alimentele din faring n stomac
esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice
esofagul este controlat nervos voluntar
o und de relaxare precede contracia esofagului
la captul terminal al esofagului musculatura circular formeaz un sfincter

85. Peristaltismul esofagian primar:


163

A.
B.
C.
D.
E.

este declanat de deglutiie


ncepe cnd alimenetele trec din faringe n esofag
este coordonat de sistemul nervos enteric al esofafului
este coordonat vagal
continu pn cnd alimentele sunt propulsate n duoden

86.
A.
B.
C.
D.
E.

Peristaltismul esofagian secundar:


se datoreaz prezenei alimentelor n n esofag
ncepe cnd alimenetele trec din faringe n esofag
este coordonat de sistemul nervos enteric al esofafului
este coordonat vagal
continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac

87.
A.
B.
C.
D.
E.

Puterea contraciilor peristaltice ale stomacului sunt controlare de:


adrenalin
acetilcolin
pepsin
HCl
gastrin

88.
A.
B.
C.
D.
E.

Puterea contraciilor peristaltice ale stomacului nu sunt controlare de:


adrenalin
acetilcolin
pepsin
HCl
gastrin

89.
A.
B.
C.
D.
E.

Unde sunt localizate glandele oxintice ale stomacului:


la nivelul cardiei
la nivelul fornixului gastric
la nivelul corpului gastric
la nivelul pilorului
pe toat suprafaa stomacului

90.
A.
B.
C.
D.
E.

Unde nu sunt localizate glandele oxintice ale stomacului:


la nivelul cardiei
la nivelul fornixului gastric
la nivelul corpului gastric
la nivelul pilorului
la nivelul duodenului

91.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele oxintice ale stomacului secret:


pepsin
HCl
tripsinogen
factorul intrinsec
gastrin

92.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele oxintice ale stomacului secret:


pepsinogen
HCl
factorul intrinsec
amilaze
gastrin
164

93.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele pilorice secret:


pepsinogen
mucus
HCl
tripsinogen
gastrin

94.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele oxintice ale stomacului nu secret:


Pepsin
HCl
tripsinogen
tripsin
gastrin

95.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele pilorice nu secret:


pepsinogen
mucus
tripsinogen
tripsin
gastrin

96.
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele gastrice secret:


fosfolipaza
labferment
tripsinogen
pepsinogen
gelatinaz

97.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalele substane organice secretate de stomac sunt:


pepsina
labfermentul
mucusul
gelatinaza
lipaza gastric

98.
A.
B.
C.
D.
E.

Care afirmaii sunt adevrate:


labfermentul este secretat numai la sugari
paracazeinatul de calciu se transform n cazeinogen insolubil:
lipaza gastric are activitate lipolitic puternic
mucusul are rol n protecia mucoasei
labfermermentul coaguleaz laptele

99.
A.
B.
C.
D.
E.

n sucul gastric se gsesc:


pepsina
tripsina i chimotripsina
gelatinaza
colesterol-lipaza
labfermentul

100. HCl este necesar n stomac pentru:


A. digestia proteinelor
B. activarea pepsinei
C. asigurarea unui anumit pH
165

D. inhib dezvoltarea intragastric a unor bacterii


E. transform Fe+ (neabsorbabil) n Fe+ (absorbabil)
101. HCl gastric are urmtoarele aciuni:
A. asigurar un anumit pH
B. diger proteinele
C. activeaz pepsinogenul
D. transform Fe+ (neabsorbabil) n Fe+ (absorbabil)
E. inhib dezvoltarea intragastric a unor bacterii
102. Secreia gastric de HCl este stimulat de:
A. acetilcolina
B. pepsinogen
C. secretina
D. somatostatina
E. gastrina
103. Care dintre afirmaiile cu privire la contraciile de amestec ale intestinului subire sunt
adevrate:
A. sunt contracii segmentare
B. sunt unde peristaltice
C. fragmenteaz chinul de 8-12 ori pe minut
D. amestec progresiv particulele alimentare solide cu secreiile intestinului subire
E. se deplaseaz n sens anal
104. Care dintre afirmaiile cu privire la contraciile de amestec ale intestinului subire nu sunt
adevrate:
A. sunt contracii segmentare
B. sunt unde peristaltice
C. fragmenteaz chinul de 8-12 ori pe minut
D. amestec progresiv particulele alimentare solide cu secreiile intestinului subire
E. se deplaseaz n sens anal
105. Care afirmai despre micrile de propulsie ale intestinului subire sunt adevrate:
A. sunt contracii segmentare care fragmenteaz chimul de 8-12 ori/minut
B. sunt unde peristaltice
C. se deplaseaz n sens anal
D. au o vitez de 0,5-2 cm/secund
E. sunt mai rapide n intestinul proximal
106. Care afirmai despre micrile de propulsie ale intestinului subire sunt adevrate:
A. sunt contracii segmentare care fragmenteaz chimul de 8-12 ori/minut
B. sunt unde peristaltice
C. se deplaseaz n sens anal
D. au o vitez de 0,5-2 cm/secund
E. sunt mai rapide n intestinul distal
107. Care din afirmaiile despre micrile de propulsie ale intestinului subire nu sunt adevrate:
A. sunt contracii segmentare care fragmenteaz chimul de 8-12 ori/minut
B. sunt unde peristaltice
C. se deplaseaz n sens anal
D. au o vitez de 0,5-2 cm/secund
E. sunt mai rapide n intestinul distal
166

108. n compoziia secreiei pancreatice gsim:


A. Na+ i K+
B. tripsina
C. amilaza pancreatic secretat n forma sa activ
D. chimotripsina
E. HCO3
109. n compoziia sucului secretat de pancreas gsim:
A. pepsina
B. tripsina i chimotripsina
C. gelatinaza
D. amilaze
E. lipaze
110. n compoziia sucului secretat de pancreas nu gsim:
A. pepsina
B. tripsina i chimotripsina
C. lipaze
D. gelatinaza
E. amilaze
111. Pancreasul secret:
A. amilaze
B. lipaze n forma lor inactiv
C. lipaze n forma lor activ
D. tripsin
E. tripsinogen
112. Care afirmaii cu privire secreia enzimelor pancreatice sunt adevrate:
A. amilaza pancreatic este secretat n form activ
B. amilaza pancreatic este secretat n form activ
C. din categoria lipazelor face parte tripsinogenul
D. lipazele sunt secretate n form inactiv
E. lipazele sunt secretate n form activ
113. Care afirmaii cu privire secreia enzimelor pancreatice nu sunt adevrate:
A. amilaza pancreatic este secretat n form activ
B. amilaza pancreatic este secretat n form activ
C. din categoria lipazelor face parte tripsinogenul
D. lipazele sunt secretate n form inactiv
E. lipazele sunt secretate n form activ
114. Bila conine:
A. tripsinogen
B. sruri biliare
C. lecitin
D. pigmeni biliari
E. electrolii
115. Evacuarea bilei n intestin este consecina:
A. contraciei musculaturii veziculei biliare
B. contraciei sfincterului Oddi
C. stimulrii vagale
D. secreiei de colecistochinin
167

E.

secreiei de gastrin

116. Srurile biliare :


A. sunt preluate din intestin prin vena port
B. sunt preluate din intestin prin vena cav superioar
C. au rol n absorbia glucidelor
D. au rol n emulsionarea lipidelor
E. stimuleaz motilitatea intestinal
117. Rolul srurilor biliare const n:
A. emulsionarea lipidelor
B. absorbia aminoacizilor
C. absorbia colesterolului
D. stimularea motilitii intestinale
E. au aciune bactericid
118. Care afirmaii sunt adevrate:
A. prin circuitul enterohepatic este recirculat cea mai mare parte a srurilor biliare din intestinul
subire
B. srurile biliare ajung prin vena port n ficat
C. srurile biliare ajung prin vena cav n ficat
D. srurile biliare au rolul de a emulsiona lipidele
E. srurile biliare au rolul de a emulsiona proteinele i glucidele
119. Care afirmaii nu sunt adevrate:
A. prin circuitul enterohepatic este recirculat cea mai mare parte a srurilor biliare din intestinul
subire
B. srurile biliare ajung prin vena port n ficat
C. srurile biliare ajung prin vena cav n ficat
D. srurile biliare au rolul de a emulsiona lipidele
E. srurile biliare au rolul de a emulsiona proteinele i glucidele
120. Glandele intestinului subir produc urmtoarele enzime:
A. zaharaza
B. peptidaza
C. maltaza
D. tripsinogen
E. acizi biliari
121. Glandele intestinului subire produc urmtoarele enzime:
A. maltaza
B. lactaza
C. amilaza
D. pepsina
E. zaharaza
122. Glandele intestinale nu secret:
A. tripsinogen
B. zaharaza
C. acizi biliari
D. tripsina
E. maltaza
123. Lipidele sunt scindate n intestin prin aciunea:
168

A.
B.
C.
D.
E.

pigmenilor biliari
lipazei pancreatice
srurilor biliare
amilazei pancreatice
proteazelor pancreatice

124. Absorbia la nivelul intestinului subire este favorizat de:


A. existena anumitor enzime specifice
B. suprafaa mare de contact ntre alimente i mucoas
C. distana mic pe care o au de strbtut alimentele prin peretele intestinal
D. bogia reelei vasculare la nivelul vilozitilor
E. micrile contractile ale vilozitilor
125. Glucidele care se absorb din intestin n snge sunt urmtoarele:
A. sucroza
B. glucoza
C. celuloza
D. fructoza
E. galactoza
126. Proteinele care apar n scaun provin din:
A. polipeptidele alimentare
B. oligopeptidele transformate din proteine
C. detritusuri celulare
D. bacterii colice
E. aminoacizii transformai din proteinele alimentare
127. Absorbia proteinelor n intestin se face sub form de :
A. proteine ntregi
B. aminoacizi
C. dipeptide
D. tripeptide
E. polipeptide
128. n chiliferul central sunt absorbii:
A. aminoacizii
B. trigliceridele
C. dipeptidele
D. fosfolipidele
E. vitaminele liposolubile
129. Tubul digestiv asigur organismului necesarul de :
A. ap
B. CO2
C. uree
D. electrolii
E. substane nutritive
130. Masticaia:
A. este un act reflex involuntar
B. nu se poate desfura i sub control voluntar
C. este un act reflex coordonat de centri nervoi din mduva spinrii
D. fragmenteaz alimentele
E. formeaz, lubrifiaz i nmoaie bolul alimentar
169

131. Principalii electrolii din saliv sunt:


A. Na+
B. Zn 2+
C. ClD. Mg 2+
E. Fe 2+
132. Principalele substane organice din saliv sunt:
A. lizozimul
B. mucina
C. amilaza salivar
D. acidul clorhidric
E. Ca 2+
133. Funciile salivei sunt:
A. contribuie la meninerea echilibrului hidroelectrolitic
B. protecia mucoasei bucale
C. umecteaz mucoasa bucal, favoriznd vorbirea
D. digestia lipidelor
E. sinteza ureei
134. Timpii deglutiiei sunt:
A. bucal (involuntar)
B. bucal (voluntar)
C. faringian (voluntar)
D. faringian (involuntar)
E. esofagian (involuntar)
135. Activitatea motorie a stomacului realizeaz:
A. amestecul alimentelor cu secreiile pancreatice
B. stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive
C. amestecul alimentelor cu secreiile gastrice
D. evacuarea coninutului gastric n duoden
E. evacuarea coninutului gastric n esofag
136. Selectai afirmaiile adevrate despre deglutiie:
A. n momentul n care alimentele sunt gata pentru a fi nghiite, ele sunt n mod voluntar mpinse n
faringe
B. bolul alimentar inhib ariile receptoare din jurul intrrii n faringe
C. peristaltismul primar esofagian este coordonat vagal
D. etapele succesive ale deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei
E. la captul proximal al esofagului, pe o poriune de 2-5 cm, musculatura circular esofagian este
ngroat
137. Selectai afirmaiile adevrate despre activitatea secretorie a stomacului:
A. secreiile gastrice continu procesele digestive ncepute n cavitatea bucal
B. cantitatea secretat zilnic este de aproximativ 200 ml
C. la aduli, pH-ul lichidului secretat este 5-5,5
D. glandele oxintice sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric
E. glandele pilorice conin celule G
138. Urmtoarele afirmaii despre activitatea secretorie a stomacului sunt false cu excepia:
A. secreia gastric este un lichid incolor cu pH-ul cuprins ntre 1 i 2,5 la aduli
170

B.
C.
D.
E.

celulele mucoase gastrice secret gastrin


glandele oxintice secret factor intrinsec
pepsina este o enzim proteolitic activ n mediu bazic
labfermentul este secretat numai la adult

139. Selectai afirmaiile adevrate despre acidul clorhidric:


A. somatostatina i inhib secreia
B. mpiedic proliferarea intragastric a unor bacterii patogene
C. n condiii bazale, secreia sa variaz ntre 4 i 5 mEq/or HCl liber sau combinat cu proteine
D. este necesar pentru digestia glucidelor
E. asigur un pH optim pentru aciunea pepsinei
140. Principalele substane organice din secreiile gastrice sunt:
A. pepsinogenul
B. labfermentul
C. etanolul
D. mucusul
E. ureea
141. Rolurile enzimelor gastrice sunt:
A. gelatinaza hidrolizeaz gelatina
B. amilaza produce digestia chimic a amidonului preparat
C. labfermentul coaguleaz laptele
D. lipaza gastric hidrolizeaz numai lipidele ingerate sub form de emulsie
E. mucusul protejeaz mucoasa gastric
142. Urmtoarele afirmaii despre activitatea motorie a intestinului subire sunt false cu
excepia:
A. contraciile de amestec se mai numesc i segmentare
B. contraciile de amestec fragmenteaz chimul de 8-12 ori pe or
C. micrile de propulsie apar exclusiv n jejun
D. micrile de propulsie se deplaseaz n direcie anal cu o vitez de 0,5-2 cm/secund
E. timpul necesar chimului pentru a trece de la pilor pn la valva ileocecal este de o or
143. Pancreasul conine celule:
A. celule G
B. endocrine
C. oxintice
D. exocrine
E. ductale
144. Selectai afirmaiile adevrate despre secreia pancreatic:
A. celulele ductale secret zilnic 1200-1500 ml de suc pancreatic
B. bicarbonatul coninut de sucul pancreatic neutralizeaz aciditatea gastric
C. Na+ i K+ se gsesc n concentraie mai mic n secreia pancreatic fa de plasm
D. amilaza pancreatic hidrolizeaz celuloz
E. enzimele care hidrolizeaz esteri insolubili n ap necesit prezena srurilor biliare
145. Selectai afirmaiile adevrate despre secreia biliar:
A. bila este necesar pentru digestia i absorbia proteinelor
B. bila este necesar pentru excreia unor substane insolubile n ap, cum sunt colesterolul i
bilirubina
C. bila este format de ctre celulele exocrine pancreatice
D. cantitatea zilnic de bil este 250-1100 ml/zi
171

E.

bila este secretat intermitent

146. Secreia biliar conine:


A. bicarbonat
B. colesterol
C. lecitin
D. pigmeni biliari
E. electrolii
147. Selectai afirmaiile adevrate despre srurile biliare:
A. sunt secretate activ n canaliculele biliare
B. sunt liposolubile
C. emulsioneaz lipidele din alimente
D. ajut la absorbia din tractul gastrointestinal a acizilor grai, monogliceridelor, colesterolului i a
altor lipide
E. au rol bacteriostatic
148. Circuitul enterohepatic include:
A. ficatul
B. vena port
C. intestinul subire
D. vezic biliar
E. stomacul
149. Absorbia este favorizat la nivelul intestinului subire deoarece:
A. exist o suprafa mare de contact, datorit structurii specifice a mucoasei intestinului subire
B. distana pe care moleculele o au de strbtut este mare, grosimea peretelui fiind maxim la acest
nivel
C. reeaua vascular de la nivelul vilozitilor este foarte bogat
D. printr-un mecanism reflex, cantitatea de snge de la nivelul vilozitilor poate crete n timpul
perioadelor de digestie
E. micrile contractile ale vilozitilor mpiedic tranzitul substanelor absorbite
150. Vilozitatea intestinal este alctuit din:
A. epiteliu
B. vas chilifer central
C. cript intestinal Lieberkhn
D. canal coledoc
E. capilare sinusoide
151. Cele trei glucide majore ale dietei sunt:
A. sucroza
B. arabinoza
C. lactoza
D. celuloza
E. amidonul
152. Selectai afirmaiile adevrate despre digestia lipidelor:
A. etapa I const n emulsionarea lipidelor de ctre sruri biliare
B. etapa II const n preluarea acizilor grai i a monogliceridelor n micelii, cu producerea miceliilor
mixte
C. miceliile mixte includ sruri biliare, colesterol, lecitin
D. emulsionarea lipidelor presupune transformarea lor n picturi cu diametrul sub un micron
E. lipidele se absorb din tractul gastrointestinal prin transport activ
172

153. Selectai afirmaiile adevrate despre activitatea motorie a intestinului gros:


A. micrile de amestec haustraiile sunt realizate prin contracii combinate ale musculaturii
circulare i longitudinale colice
B. micrile de la nivelul colonului sunt rapide
C. micrile propulsive apar de obicei de cteva ori pe zi
D. din cei 1500 ml de chim, doar 80-200 ml se pierd prin fecale
E. propulsia rezult exclusiv prin contracii haustrale n direcie anal
154. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la motilitatea gastric sunt adevrate:
A. realizeaz stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive
B. realizeaz amestecul alimentelor cu secreiile gastrice
C. realizeaz evacuarea coninutului gastric n duoden
D. contraciile peristaltice se deplasez caudal, determinnd propulsia alimentelor ctre cardia
E. fora contraciilor peristaltice nu este controlat de gastrin
155. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la glandele gastrice sunt adevrate:
A. cele oxintice sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric
B. cele oxintice secret factor intrinsec
C. cele pilorice sunt localizate n regiunile antral i piloric
D. cele pilorice conin celule care elibereaz gastrin
E. cele pilorice secret HCl
156. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la absorbia intestinal sunt adevrate:
A. glucoza i galactoza se absorb printr-un mecanism comun, un sistem de transport activ Nadependent, iar fructoza se absoarbe prin difuziune facilitat
B. toat cantitatea de proteine din intestin este absorbit
C. trigliceridele, fosfolipidele i colesterolul se combin cu proteinele din epiteliul celulelor
intestinale, constituind chilomicronii, form n care trec n chiliferul central
D. lipidele dup absorbie ajung prin vena port la ficat
E. n intestinul subire absorbia sodiului se face printr-un proces pasiv izoosmotic
157. Funciile salivei sunt:
A. protecia mucoasei bucale prin rcirea alimentelor fierbini
B. digestia amidonului prin -amilaz care produce hidroliza n trepte a amidonului preparat pn la
stadiul de maltoz
C. excreia unor substane exogene (metale grele sau ageni patogeni)
D. rol bactericid prin amilaz
E. rol n meninerea echilibrului fluido-coagulant
158. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la deglutiie sunt false:
A. timpul bucal este voluntar
B. n timpul faringian bolul stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii n faringe, iar impulsurile de
la acest nivel ajung la scoara cerebral, unde apare senzaia de foame
C. centrul deglutiiei stimuleaz centrul respirator bulbar pe durata deglutiiei
D. n timpul esofagian peristaltismul primar este declanat de deglutiie i este coordonat vagal
E. n timpul esofagian al deglutiiei peristaltismul secundar se datoreaz prezenei alimentelor n
esofag i este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
159. Alegei afirmaiile corecte :
A. esofagul prezint patru tipuri de micri peristaltice
B. la captul terminal al esofagului, pe o poriune de 2-5 cm deasupra jonciunii cu stomacul,
musculatura circular esofagian este ngroat, funcionnd ca un sfincter
173

C. sfincterul de la captul terminal al esofagului prin contracia lui contribuie la prevenirea unui
reflux gastro-esofagian
D. timpul esofagian al deglutiiei este voluntar
E. peristaltismul primar al esofagului nu este coordonat vagal
160. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la celulele secretorii gastrice sunt false:
A. celulele din glandele oxintice secret factor intrinsec, o glicoprotein necesr pentru absorbia
fierului
B. celulele din glandele oxintice sunt localizate n regiunea antral
C. celulele din glandele oxintice secret HCl, pepsinogen i mucus
D. celulele G se gsesc n glandele oxintice
E. celulele mucoase care secret mucus se gsesc n structura glandelor pilorice
161. Secreiile intestinului subire conin :
A. mucus secretat de glandele Brunner din duoden
B. peptidaze
C. lipaz
D. dizaharidaze, secretate de celulele epiteliale intestinale
E. mucus secretat de celule speciale, aflate n epiteliul intestinal i n criptele Lieberkhn
162. Alegei rspunsurile incorecte:
A. absorbia intestinal este favorizat de micrile contractile ale vilozitilor care nlesnesc tranzitul
substanelor absorbite
B. absorbia intestinal este favorizat de reeaua vascular de la nivelul vilozitilor care se poate
diminua prin mecanism reflex n timpul perioadelor de digestie
C. pentru a fi absorbite, proteinele trebuie transformate n oligopeptide i monozaharide
D. absorbia intestinal a sodiului se face printr-un proces activ iar clorul urmeaz, tot activ, sodiul
E. calciul se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celular i activat de vitamina
D
163. Alegei rspunsurile corecte:
A. absorbia n intestinul subire este favorizat de distana mare pe care moleculele o au de strbtut,
deoarece grosimea peretelui este minim la acest nivel
B. orice protein care apare n scaun provine din detritusurile celulare sau din bacteriile din colon
C. spre deosebire de glucide i de proteine, lipidele se absorb din tractul gastrointestinal prin
difuziune pasiv
D. nainte de afi digerate, lipidele trebuie emulsionate cu ajutorul aminoacizilor
E. fierul se absoarbe n jejun i ileon, iar vitamina C stimuleaz absorbia sa
164. Etapele digestiei lipidelor sunt :
A. lipidele se absorb din tractul gastrointestinal prin transport activ Na-dependent, care reprezint
ultima etap
B. prima etap este emulsionarea lipidelor de ctre srurile biliare
C. etapa a treia o reprezint preluarea acizilor grai i a monogliceridelor n micelii, cu producerea
miceliilor mixte
D. etapa a doua este reprezentat de hidroliza trigliceridelor din picturile lipidice pn la acizi grai
i monogliceride
E. etap a patra este procesul de trecere al lipidelor prin vena port la ficat i apoi n circulaia
limfatic
165. Mucoasa gastric conine urmtoarele tipuri de celule:
A. productoare de mucus
B. parietale fundice productoare de HCl
C. oxintice productoare de gastrin
174

D. zimogene (principale)
E. endocrine
166. Reglarea umoral a secreiei gastrice se face prin urmtorii hormoni gastro-intestinali:
A. gastrin
B. calcitriol
C. gastron
D. polipeptid vasoactiv intestinal
E. polipeptidul gastro-inhibitor
167. Infecia cu Helicobacter Pylori, ca factor de agresiune, n cadrul fiziopatologiei ulcerului
gastro-duodenal intervine prin secreia de:
A. fosfolipaz
B. proteaze
C. citotoxin vacuolizant
D. ureaz
E. prostaglandine
168. Cauzele hipersecreiei acide din ulcerul duodenal sunt:
A. hipertonia vagal
B. hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea vagal
C. hipermotilitatea gastric
D. creterea numrului de celule parietale HCl secretorii
E. hipersensibilitatea celulelor parietale la stimularea adrenergic
169. Care dintre urmtoarele investigaii de laborator exploreaz funcia de sintez hepatic:
A. proteine totale plasmatice
B. fibrinogenul
C. electroforeza proteinelor plasmatice
D. ceruloplasmina
E. TGP
170. Care dintre urmtoarele, sunt enzime de colestaz:
A. fosfataza alcalin
B. leucinaminopeptidaza
C. 5-nucleotidaza
D. gama-glutamil transpeptidaza
E. sideremia

Tema: Fiziologia i fiziopatologia aparatului excretor


ntrebri tip complement simplu
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Zona cortical a rinichilor prezint urmtoarele structuri:


piramidele renale
glomerulii renali
calicele mici
bazinetul
papilele renale
175

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Pelvisul renal se continu cu urmtoarele structuri:


tubul contort proximal
ureterul
glomerulii renali
uretra
piramidele renale

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichii prezint urmtoarele roluri, cu excepia:


reglarea balanei hidro-electrolitice
realizeaz procesul de gluconeogenez
reglarea tensiunii arteriale
sinteza factorilor coagulrii i a albuminelor
sinteza eritropoietinei

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Polul urinar al capsulei Bowman reprezint:


locul de ieire a urinei primare n calicele mari
locul de intrare a arteriolei aferente
locul de ieire a ultrafiltratului glomerular n tubul proximal
locul unde se formeaz aparatul juxtaglomerular
locul de ieire a urinei finale n tubul colector

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Tubul contort proximal al nefronului se afl n:


zona medular
bazinetul renal
calicele mici
piramidele renale
cortexul renal

6. Cantitatea de plasm depurat de o anumit substan pe unitatea de timp reprezint:


A. produsul dintre concentraia urinar a substanei i concentraia plasmatic a substanei
B. produsul dintre concentraia urinar a substanei i debitul urinar raportat la concentraia
plasmatic a substanei
C. raportul dintre concentraia plasmatic a substanei i debitul urinar
D. produsul dintre concetraia plasmatic a substanei i concentraia urinar a substanei raportat la
unitatea de timp
E. produsul dintre concentraia plasmatic a substanei i debitul urinar
7.
A.
B.
C.
D.
E.

Polul apical al nefrocitelor prezint:


cili
un numr crescut de pompe Na+/K+
margine n perie
glande Lieberkuhn
epiteliu pluristratificat

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la procesul de trecere a substanelor din lumenul


tubular n snge:
este un process neselectiv, spre deosebire de filtrarea glomerular
este denumit reabsorbie tubular
realizeaz controlul excreiei diferitelor substane n urin
n condiii fizologice glucoza este reabosrbit n proporie de aproape 100%
are loc la nivelul tubului proximal

9.

Proteinele din lumenul tubular se reabsorb:


176

A.
B.
C.
D.
E.

prin transport pasiv


prin pinocitoz
pe cale paracelular
prin intermediul ATP-azei Na+/K+
prin osmoz

10. Identificai afirmaiile adevrate referitoare la ionii de amoniu rezultai din dezaminarea
aminoacizilor la nivelul tubului proximal:
A. trec pasiv n urin
B. se reabsorb
C. trec n lumenul tubular prin antiporterul Na+/NH4+
D. trec prin mecanism activ n urin
E. se secret n urin prin transport activ primar
11.
A.
B.
C.
D.
E.

Segmentul subire descendent al ansei Henle este foarte permeabil pentru:


ionii de sodiu
creatinin
uree
moleculele de ap
inulin

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Celulele principale ale segmentului de finalizare a urinei au urmtoarele roluri:


realizeaz reabsorbia ionilor de sodiu
prezint anhidraza carbonic
realizeaz secreia de ioni de hidrogen prin transport activ primar
realizeaz reabsorbia bicarbonatului
prezint ATP-aza Na+/K+ la polul apical

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre funciile rinichilor sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


contribuie la stabilirea echilibrului acido-bazic
elibereaz renina
elimina calcitonina
excreta produii finali ai metabolismului
au rol n glucogenoliza

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din urmtoarele variante prezint roluri ale rinichilor:


elibereaz epinefrina
formeaz eritropoietina
produce angiotensinogen
nu contribuie la mentinerea homeostaziei
secret aldosteron

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Tubul renal este alcatuit din urmtoarele, cu excepia:


capsula Bowman
tub distal
ansa Henle
tub colector medular
arteriola aferenta

16.
A.
B.
C.
D.

Despre nefronii juxtamedulari sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


prezint ansa Henle scurta
prezint glomerulul situat ntre corticala i medulara
pot ajunge la nivelul papilelor renale
coboar adnc n medulara
177

E.

reprezint tipul majoritar de nefroni

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefronii corticali prezint urmtoarele caracteristici:


glomerulul situat ntre corticala i medulara
ansa Henle ajunge n cortexul renal
glomerulul situat n poriunea interna a rinichiului
ansa Henle este situata n poriunea interna a rinichiului
ansa Henle se afl n stratul extern al corticalei

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reteaua capilar peritubular sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


primete snge direct din arteriolele aferente
se gsete n jurul suprarenalelor
primete snge care a trecut prin glomerul
din aceasta se desprind ramuri ce intra adnc n corticala
formeaz un sistem port cu glandele suprarenale

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Referitor la organizarea rinichiului sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


glomerulii renali sunt prezenti n corticala
prin hilul renal trec nervi
corticala reprezint poriunea interioara
varful piramidelor renale este situat spre cortex
bazinetul prezint calice mici

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre capsula Bowman sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


reprezint poriunea iniiala a nefronului
prezint un pol urinar ce reprezint locul de iesire a urinei
prezint o foita externa, parietala
inveleste ghemul vascular
este situata n medulara

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolul tubului renal proximal este:


stimuleaz concentrarea urinei
stimuleaz diluarea urinei
transporta urina
stimuleaz reabsorbia apei
controleaz funcia nefronului

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Tubul renal este format din urmtoarele, cu excepia:


tub contort distal
tub colector
macula densa
ansa Henle
pol vascular

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Macula densa prezint urmtoarele roluri:


funcioneaz ca i tub colector
controleaz funcia nefronului
definitiveaz urina
ajuta la concentrarea urinei
stimuleaz secreia apei

24. Despre tub colector proximal sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


A. colecteaz urina
B. este localizat n cortexul renal
178

C. are rol n reabsorbtie


D. are rol n secreie
E. primete ultrafiltratulo glomerular
25.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre tubul contort distal sunt adevrate afirmaiile:


se gaseste n medulara
inhib dilutia urinei
definitiveaz urina
controleaz nefronul
reprezint o component a aparatului juxtaglomerular

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre patul capilar glomerular sunt adevrate afirmaiile:


este de joasa tensiune
prin acesta lichidul este absorbit continuu n capilare
prezint ca segment particular vasa recta
funcioneaz similar cu cu captul arterial
primete sngele din arteriola eferenta

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre presiunile n circulaia renala sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


n arterele arcuate presiunea sngelui este de 100 mmHg
la nivelul glomerului presiunea este de 60 mmHg
n venele ce dreneaz sngele presiunea este de 80 mmHg
n capilarele peritubulare presiunea este de 13 mmHg
arteriola aferent reprezint o zona de principala rezisten

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Membrana glomerular este alctuit din urmtoarele, cu excepia:


endoteliu capilar
ansa Henle
membrana bazala
celule epiteliale
podocite

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre compozitia filtratului glomerular sunt adevrate afirmaiile:


conine eritrocite
conine cantiti semnificative de proteine
prezint n compoztie substane nutritive
prezint aceeasi compozitie ca i lichidul care filtreaz n interstitii
conine substane cu masa molecular foarte mare

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina primar prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia:


conine proteine
este izotona
are o compozitie asemanatoare plasmei
reprezint un ultrafiltrat de plasma
nu conine albumine

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Forele care favorizeaz filtrarea glomerular sunt:


presiunea hidrostatic din ansa Henle
presiunea hidrostatic din capilarele glomerulare
presiunea osmotic a proteinelor din capilare
presiunea oncotic a proteinelor din macula densa
presiunea oncotic glomerular medie

32. Scderea debitului filtrarii glomerulare se face prin:


179

A.
B.
C.
D.
E.

creterea debitului sangvin


scderea presiunii oncotice medii
constricia arteriolei aferente
constricia arteriolei eferente
creterea presiunii din capilarele glomerulare

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea debitului sanguin la nivel renal determin:


scderea presiunii din capilarele glomerulare
creterea presiunii oncotice medii
creterea debitului filtrarii glomerulare
scderea cantitii de plasma ce intra n glomerul
scderea concentraiei proteinelor

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Constrictia arteriolei eferente determin:


scderea presiunii glomerulare
creterea fluxului sangvin
scderea excesiva a presiunii oncotice
marirea debitului filtrarii glomerulare
filtarea din capilare a unor cantiti mici de lichid

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele variante reprezint factori determinani ai filtrrii glomerulare, cu excepia:


caracterisitile particulelor solvite n plasma
coeficientul de permeabilitate al capilarului glomerular
membrana filtrant glomerulara
presiunea neta de filtrare
cantitatea de apa din plasma

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Filtrarea glomerular se regleaz prin urmtoarele mecanisme, cu excepia:


autoreglare
prin secreie de adrenalin
cu ajutorul factorilor vasoconstrictori
stimulare parasimpatica
prin feedback tubulo-granular

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul de feedback tubulo-granular este important n:


reacia de aparare
stimularea secreiei de apa
hemoragii
ischemie severa
mentinerii constante a filtrarii glomerulare

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre angiotensina II sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


sinteza are loc doar la nivel local
restabileste tensiunea arteriala
stimuleaz reabsorbia de apa
restabileste volemia
mentine filtrarea glomerulara

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii vasodilatatori n sistemul renal sunt:


catecolamine
adrenalina
epinefrina
norepinefrina
bradikinina
180

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre debitul filtrarii glomerulare sunt corecte afirmaiile, cu excepia:


este constant
prezint variatii mari- ntre 75 i 160 mmHg
asigura elimiarea substanelor nefolositoare
este mentinut prin autoreglare
este mentinut prin feedback vasodilatator al arteriolei aferente

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea filtrrii glomerulare determin:


scderea fluxului renal
creterea tensiunii arteriale
scderea grosimii membranei filtrante
creterea numarului de nefroni
inhibarea vasoconstriciei

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente determin:


eliberarea de renina
formarea angiotensina II
controlarea prin feedback pozitiv debitul FG
autoreglarea fluxului sanguin renal
iniierea unui sistem constrictor

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Fenomenul de diureza presionala reprezint:


influena presiunii arteriale asupra debitului urinar
efectul pronuntat al presiunii venoase asupra debitului urinar
stimularea SRAA
mecanismul de feedback negativ al autoreglarii
formarea eritropoietinei

44. Efectele stimularii simpaticului asupra debitutului sanguin renal sunt urmtoarele, cu
excepia:
A. vasocontrictia arteriolelor renale
B. scderea filtrarii glomerulare
C. creterea debitului sangvIn prin glomerul
D. prezint efecte doar pe arteriola eferenta
E. nu prezint efecte pe tubii uriniferi
45.
A.
B.
C.
D.
E.

Transportul activ n reabsorbia tubular determin:


reabsorbia apei n gradient osmotic
reabsorbia sodiului n gradient electric
prezena caracterului selectiv
nu influeneaz reabsorbia glucozei
reabsorbia ureei n gradient chimic

46.
A.
B.
C.
D.
E.

n rinichi este inhibat reabsorbia:


aminoacizilor
unor vitamine
polipeptidelor
creatininei
apei

47. Despre reabsorbia apei sunt adevrate afirmaiile:


A. reabsorbia facultativa are loc la nivelul tubului contort proximal
B. reabsorbia facultativa nu se produce n lipsa ADH
181

C. este inhibat n prezena unei cantiti mari de sodiu


D. majoritatea apei este reabsorbita la nivelul tubilor colectori
E. la nivelul tubului contort proximat se absoarbe aproximativ 4% din apa filtrata
48.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia de ioni de potasiu are loc la nivelul:


tubului contort distal
tubului colector
tubului contort proximal
ansei Henle
capsulei Bowman

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Referitor la secreia ionilor de hidrogen sunt adevrate afirmaiile:


are loc prin transport pasiv
particip la reglarea echilibrului acido-bazic
nu este influentata de aldosteron
are loc n tubul colector
se face cu ajutorul glutaminazei

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre conceptul de clearance plasmatic sunt adevrate afirmaiile:


exprima capacitatea de epurare a rinichiului
este egal cu produsul dintre concentraia urinar i concentraia plasmatica
reprezint cantitatea de urina depurata n unitatea de timp
este egal cu produsul concentraiei urinare i plasmatice raportate la debitul urinar
este egal cu produsul dintre concentraia plasmatic i debitul urinar raportat la concentraia
urinar

51.
A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul tubului contort distal are loc:


secreia de ioni de hidrogeni
secreia apei
secreia de amoniac
secreia de ioni de potasiu
secreia de ioni amoniu

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Reasorbtia ionilor magnesiu se face astfel:


prin transport activ
ionii de magneziu nu se reabsorb
prin transport pasiv
prin transport facilitat
prin pinocitiza

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reabsortie sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


este crescut pentru glucoza
este sczut pentru ioni de potasiu
este sczut pentru creatinina
este izotona
este crescut pentru apa

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicozuria reprezint:
creterea glucozei n snge
scderea glicemiei
creterea peste normal a cantitii de glucoza din urina
scderea cantitii de glucoza din urina
apariia glucozei n urina
182

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Albuminuria poate aparea n urmtoarele condiii, cu excepia:


sindrom nefrotic
afectiuni tubulare
pielonefrite
n condiii fiziologice
cnd ncarcarea cu proteine este foarte mare

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismul de excreie a excesului de apa sunt false afirmaiile:


reprezint excreia unei urini diluate
reprezint una din cele mai importante funcii ale rinichiului
reprezint controlul osmolaritatii lichidelor organismului
este controlat de ADH
apare n patologie

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Poriunile permanent impermeabile pentru ap sunt:


poriunea terminala a tubului distal
poriunile corticale ale tubilor colectori
segmentul de diluie al tubului distal
partea descendent a ansei Henle
sunt permanent impermeabile numai n absena ADH

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul contracurent are rol n:


secreia de ioni de potasiu
secreia de sodiu
concentrarea urinei
reabsorbia glucozei
transportul urinei

59.
A.
B.
C.
D.
E.

n mecanismul contracurent, tubul colector are urmtorele roluri, cu excepia:


are rol n schimburile ionice
controleaz reabsorbia apei
determin compoziia final a urinei
transport urina
determin volumul urinei

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Fracia de filtrare reprezint:


variaiile presiunii intravezicale
procentul din debitul plasmatic renal
forele carea realizeaz filtrarea
mecanismul contracurent pentru exctretia urinii
capacitatea rinichiului de epurare

61.
A.
B.
C.
D.
E.

Creatinina seric normal este cuprinsa n intervalul:


1,3-1,6 mg/dl
1,2-1,8 g/dl
0,6-1,2 mg/dl
0,6-1,2 g/dl
6-12 mg/dl

183

ntrebri tip complement multiplu


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la funciile rinichilor:


produc excreia produilor de catabolism i a substanelor chimice strine
realizeaz metabolizarea lipidelor i sinteza trigliceridelor din glicin i acizi grai
regleaz echilibrul osmotic
nu sintetizeaz renin
regleaz eritropoieza

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile false referitoare la unitiile morfo-funcionale ale rinichiului:


sunt reprezentate de glomerulii renali
se gsesc n numr de 1-1,3 milione n fiecare rinichi
nu se pot regenera
se gsesc n calicele mici
sunt alctuite din corpusculul renal Malpighi i tubul renal

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Capsula Bowman a nefronului prezint:


o foi intern care se continu cu tubul proximal
o foi visceral care ader la capilarele glomerulare
un pol vascular prin care intr arteriola aferent i iese cea eferent
o foi parietal care se continu cu glomerulul renal
un pol urinar prin care urina final trece n tubul colector

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii referitoare la macula densa sunt adevrate, cu excepia:


este localizat ntre capsula Bowman i tubul proximal
conine celule specializate cu rol n mecanismul de autoreglare al filtrrii glomerulare
are rol n sinteza albuminelor
este component a aparatului juxtaglomerular
este localizat ntre ansa Henle i tubul distal

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefronii corticali prezint urmtoarele caracteristici:


au glomerulii situai n partea extern a zonei medulare
diametrul arteriolei aferente este mai mic dect diametrul arteriolei eferente
arteriola eferent se recapilarizeaz n jurul tubului
au rol n creterea filtrrii glomerulare i scderea reabsorbiei
au ansa Henle scurt, care coboar foarte puin n zona medular

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Referitor la nefronii juxtamedulari sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


arteriola eferent se continu cu vasa recta, care se vars n venele corticale
diametrul arteriolei aferente este mai mare dect diametrul arteriolei eferente
fluxul ansei Henle este n paralel i n acelai sens cu cel din vasa recta
au rol n concentrarea i diluia urinei
au ansa Henle lung, care coboar pn n zona papilar

7.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma filtrrii glomerulare se obine:


filtratul glomerular hipoton
180 de ml de urin primar pe zi
ultrafiltratul de plasm
125 ml de filtrat glomerular pe minut
filtratul glomerular izoton

8. Foia visceral a capsulei Bowman prezint:


A. celulele cu procese podocitare
184

B.
C.
D.
E.

fenestraii prin care trec albuminele


podocite cu ncrcare pozitiv care previn filtrarea proteinelor
celule endoteliale care se continu cu tubul proximal
spaii lacunare prin care trece filtratul glomerular

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Creatinina este o molecul generat de metabolismul muscular care, la nivel renal:


nu se filtreaz
se reabsoarbe
nu se secret
se filtreaz
se secret

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Catecolaminele determin la nivel renal:


scderea sintezei de eritropoietin
scderea filtrrii glomerulare
constricia arteriolei aferente
scderea presiunii hidrostatice intracapilare
creterea filtrrii glomerulare

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Obstrucia tractului urinar determin la nivelul corpusculului renal Malpighi:


creterea presiunii hidrostatice capsulare
scderea filtrrii glomerulare
scderea presiunii hidrostatice capsulare
creterea coeficientului de permeabilitate al capilarului glomerular
creterea grosimii membranei filtrante

12. Scderea filtrrii glomerulare determin, prin feedback-ul tubulo-glomerular, urmtoarele


modificri la nivel renal:
A. scderea concentraiei ionilor de sodiu de la nivelul maculei densa
B. scderea rezistenei arteriolei aferente
C. vasoconstricia arteriolei aferente
D. creterea presiunii hidrostatice intracapilare
E. scderea eliberrii de renin din celulele juxtaglomerulare
13. Trecerea apei i a solviilor micromoleculari din lumenul tubular n interstiiul renal are
loc:
A. pe cale paracelular
B. prin mecanismul denumit solvent drag
C. pe cale transcelular
D. la nivelul jonciunilor strnse dintre nefrocite
E. prin mecanismul denumit flux n bloc
14.
A.
B.
C.
D.
E.

Identificai afirmaiile adevrate referitoare la ATP-aza Na+/K+:


este localizat la polul apical al nefrocitului
asigur transportul pasiv al ionilor de sodiu
este stimulat de aldosteron
are rol de antiporter: ionii de sodiu trec extracelular iar cei de potasiu intracelular
este localizat la membrana bazo-lateral a nefrocitului

15.
A.
B.
C.
D.

Urmtoarele afirmaii referitoare la antiporterul Na+/H+ sunt adevrate, cu excepia:


este cuplat cu ATP-aza Na+/K+
asigur reabsorbia ionilor de hidrogen n paralel cu secreia ionilor de sodiu
este localizat la nivelul membranei bazo-laterale a nefrocitului
realizeaz un transport activ primar
185

E.

produce trecerea intracelular a ionilor de sodiu n schimbul ionilor de potasiu

16. La nivelul tubului proximal se reabsorb n proporie de aproximativ 100% urmtoarele


substane:
A. creatinina
B. glucoza
C. moleculele de ap
D. proteinele
E. ioni de clor
17.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina care trece n ansa Henle prezint urmtoarele caracteristici:


este bogat n glucoz
este hiperton
este redus la aproximativ 35% din filtratul glomerular
este bogat n creatinin
este izoton

18. Moleculele de ap sunt reabsorbite la nivelul tubului contort proximal prin urmtoarele
mecanisme:
A. prin pinocitoz
B. pe cale transcelular
C. prin aquaporine
D. pe cale paracelular
E. pe baza gradientului osmotic peritubular
19.
A.
B.
C.
D.
E.

La o glicemie sub 180 mg% glucoza este reabsorbit din tubul proximal prin:
transport activ secundar
transport pasiv (solvent drag)
transport facilitat
transport activ primar
cotransport Na+/glucoz la membrana bazo-lateral a nefrocitelor

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Segmentul subire ascendent al ansei Henle permite reabsorbia:


apei
ionilor de sodiu
creatininei
ureei
glucozei

21.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma proceselor de reabsorbie i secreie de la nivelul ansei Henle se obine:


aproximativ 35% din filtratul glomerular
urina hipoton
aproximativ 15% din filtratul glomerular
urina izoton
urina hiperton

22.
A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul tubului colector al nefronului se realizeaz:


controlul endocrin al reabsorbiei apei i a electroliilor
schimburi ionice
reabsorbia glucozei i a aminoacizilor
transportul pasiv al ureei
diluarea urinei sub aciunea ADH-ului

23. Aldosteronul determin la nivelul nefronului:


186

A.
B.
C.
D.
E.

creterea reabsorbiei ionilor de potasiu


activarea ATP-azei Na+/K+
scderea reabsorbiei pasive de ioni de clor
creterea reabsorbiei pasive de bicarbonat
scderea reabsorbiei de ap

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Reabsorbia ionilor de calciu la nivel renal depinde de urmtorii factori:


vitamina D3 determin creterea reabsorbiei calciului
calcitonina scade reabsorbia calciului
acidoza determin creterea reabsorbiei calciului
fosfatul plasmatic determin scderea sintezei de parathormon i, indirect, creterea reabsorbiei
calciului
alcaloza determin creterea reabsorbiei calciului

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Funcii le rinichiului sunt:


sinteza de calcitriol
formarea reninei
mentinerea homeostaziei
secreia eritropoietinei
produce angiotensinogen

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichiul prezint urmtoarele roluri, cu excepia:


regleaz echilibrul acido-bazic
regleaz tensiunea arteriala
nu secret aldosteron
elibereaz catecolamine
nu produce renina

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile rinichiului sunt:


excreia proteinelor
controleaz concentraiile majoritatii constituientilor organismului
lipogeneza
activarea vitaminei D
produce epinefrina

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichii prezint urmtoarele roluri:


formarea eritropoietinei
eliberare hormoni androgeni
reglarea echilibrului oncotic
sinteza vitaminei D inactive
excreia produilor finali de metabolism

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre cortexul rinichiului sunt adevrate afirmaii:


reprezint partea interna
prezint formatiuni piramidale orientate cu varful spre hil
reprezint partea externa
conine glomeruli renali
reprezint o poriune din parechimul renal

30.
A.
B.
C.
D.

Nefronul este alcatuit din:


glomerul
tub renal
corticala
arteriola aferenta
187

E.

medulara

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Componentele tubului renal sunt:


arteriola aferenta
capsula Bowman
glomerul
tub colector
arteriola eferenta

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre ansa Henle sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


face parte din glomerul
este prevazuta dintr-un segment gros ascendent
este alctuit dintr-o poriune descendent subire
este situat n continuarea tubului contort proximal
prezint un segment subire ce se reintoarce din medular n corticala

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Papilele renale sunt:


situate n corticala
proeminente sferice ale medularei
recesuri ale pelvisului renal
proeminente conice ale corticalei
proeminente conice ale medularei

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre capsula Bowman sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


reprezint o component a nefronului
inveleste ghemul vascular
reprezint poriunea final a nefronului
este situata n medulara
prezint o foita parietala ce se continu cu tubul contort distal

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Tubul proximal prezint urmtoarele roluri:


concentrarea urinei
secreia anumitor ioni
transportul urinei
controleaz funcia nefronului
reabsorbtie

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Care din urmtoarele variante nu reprezint roluri ale tubului colector:


concentrarea urinei
colectarea urinei
dilutia urinei
reabsorbtie
influeneaz secreia

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Ansa Henle prezint urmtoarele roluri:


controleaz funcia nefronului
concentrarea urinei
definitivarea urinei
reabsorbia substanelor nefolositoare
diluarea urinei

38. Afirmaiile corecte referitoare la tubul contort proximal sunt:


A. este localizat n medulara
B. aparine tubului renal
188

C. este situat n apropierea tubului capsulei Bowman


D. are rol n dilutia urinei
E. primete ultrafiltratul glomerular
39.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefronii corticali prezint:


glomerulul situat n cortexul renal
ansa Henle lunga
rol n reabsorbtie
glomerulul situat la jonctiunea dintre corticala i medulara
rol n concentrarea urinei

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre nefronii juxtamedulari sunt corecte afirmaiile, cu excepia:


sunt cei mai numerosi
prezint anse Henle scurte, ce coboar adnc n medulara
prezint importan n mecanismul contracurent
au rol n concentrarea urinei
prezint glomerulul situat n cortex

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefronii pot fi:


medulari
corticali
micsti
juxtamedulari
suprarenali

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina se formeaz prin:


filtrare glomerulara
reabsorbtie tubulara
secreie tubulara
clearance
cistometrograma

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la vasa recta sunt:


patrunde adnc n medulara
nu se reintorc n cortex
se vars n venele corticale
se continu cu arteriola eferenta
nsoete ansa Henle

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la presiunile din circulaia renala sunt:


n arterele arcuate presiunea este de 8 mmhg
la nivelul glomerului presiunea este de 60 mmhg
n capilarele peritubulare presiunea este de 13 mmhg
arteriola aferent nu prezint rezisten
variaz ntre 75 i 160 mmhg

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile adevrate despre creatinina sunt:


se filtreaza
este retinuta n organismse
nu se reabsoarbe
nu se filtreaza
din punct de vedere molecular, este asemanatoare insulinei

46. Membrana glomerular este formata din urmtoarele straturi:


189

A.
B.
C.
D.
E.

celule epiteliale
arteriola aferenta
endoteliu capilar
membrana bazala
capsula Bowman

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre permeabilitatea membranei glomerular sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


este mai mare dect cea a capilarelor obisnuite
nu este selectiva
este aproape impermeabila pentru proteinele plasmatice
are permeabilitate mic pentru substanele dizolvate n plasma
substanele cu masa molecular mic se filtreaz la fel de uor ca i apa

48.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaiile corecte referitoare la compozitia filtratului glomerular sunt:


poate conine eritocite
nu conine proteine n cantiti semnificative
este simular cu lichidul care filtreaz n intersitii la capatul arterial al capilarelor
conine cantiti semnificative de proteine
este o plasma

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Patologia membranei filtrante poate induce:


hiperalbuminemie
proteinurie
hiperproteinemie
hipercapnie
albuminurie

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Forele care realizeaz filtrarea la nivelul glomerului n capsula Bowman sunt:


presiunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice din capilare
presiunea osmotic a proteinelor din capsula Bowman
fracia de filtrare
presiunea din capilarele glomerulare
presiunea din capsula Bowman

51.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii determinani ai filtrrii glomerulare sunt:


presiunea net de filtrare
caracteristicile particulelor solvite n plasm
coeficientul de permeabilitate al capilarului glomerular
membrana filtrant glomerular
cantitatea de ap din plasm

52.
A.
B.
C.
D.
E.

Forele favorabile filtrarii glomerulare sunt:


presiunea hidrostatic din capsula Bowman
presiunea coloid osmotic capilara
presiunea oncotic intracapilara
presiunea hidrostatic intracapilara
presiunea hidrostatic extracapilara

53.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea debitului filtrrii glomerulare sunt determinate de:


constrictia arteriolei aferente
creterea presiunii coloid osmotice
creterea debitului sanguin
dilatarea arteriolei aferente
scderea presiunii glomerulare
190

54.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile tubului renal proximal sunt urmtoarele, cu excepia:


transporta urina
controleaz funcia nefronului
stimuleaz reabosrbtia apei
stimuleaz diluarea urinei
stimuleaz concentrarea urinei

55.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina primar prezint urmtoarele caracteristici:


reprezint un ultrafiltrat de plasma
conine proteine
nu are o compozitie asemanatoare plasmei
este hipotona
este izotona

56.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea debitului filtrarii glomerulare se face prin urmtoarele mecanisme, cu excepia:


constrictia arteriolei aferente
creterea debitului sanguin
creterea presiunii din capilarele glomerulare
scderea presiunii oncotice medii
dilatarea arteriolei eferente

57.
A.
B.
C.
D.
E.

Filtrarea glomerular este reglata astfel:


cu ajutorul norepinefrinei
prin stimularea SNVS
prin SRAA
cu ajutorul factorilor vasoconstrictori
prin procesul de autoreglare

58.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea filtrarii glomerulare este stimulat de:


sistemul nervos vegetativ parasimpatic
prostaglandine
catecolamine
vasodilataie
factori umorali

59.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea filtrarii glomerulare poate fi cauzata de:


creterea fluxului renal
scderea tensiunii arteriale
creterea grosimii membranei filtrante
creterea rezistentei arteriolei eferente
creterea numarului de nefroni

60.
A.
B.
C.
D.
E.

Creterea debitului filtrarii glomerulare este stimulat de:


constrictia arteriolei aferente
scderea debitului sanguin
scderea presiunii coloid-osmotice medii
creterea presiunii glomerulare
dilatarea arteriolei eferente

61. Referitor la mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente sunt false


afirmaiile:
A. autoreglarea fluxului sanguIn renal
B. elibereaz renina
191

C. controleaz debiltul filtrarii glomerulare prin feedback negativ


D. iniiaz un sistem constrictor
E. formeaz angiotensina II
62.
A.
B.
C.
D.
E.

Feedback-ul tubulo-glomerular este format din:


mecanism de autoreglare
mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei aferente
mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente
mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei eferente
mecanism de feedback vasocontrictor al arteriolei aferente

63.
A.
B.
C.
D.
E.

Complexul juxtaglomerular este alcatuit din:


celule musculare netede
capsula Bowman
celule juxtaglomerulare
tub contort proximal
macula densa

64.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismul de feedback pe arteriola aferent sunt adevrate afirmaiile:


se realizeaz prin feedback pozitiv
controleaz debitul filtrarii glomerulare
scderea concentraiei ionilor de sodiu iniiaz un semnal vasoconstrictor
ajuta la autoreglarea fluxului sanguin renal
acioneaz prin formarea angiotensinei

65.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanismul de feedback pe arteriola eferent determin:


vasoconstricie
eliberarea reninei
dilatatia arteriolei eferente
formarea angiotensinei
stimularea parasimpaticului

66.
A.
B.
C.
D.
E.

La scderea filtrarii glomerulare apar urmtoarele efecte:


vasoconstricie
scderea rezistenei arteriolei aferente
scderea eliberrii de renina
scderea tensiunii arteriale prin SRAA
activarea SRAA

67.
A.
B.
C.
D.
E.

Efectele simpaticului asupra debitului sanguin sunt:


stimularea moderata are efect redus
stimulararea brusca produce vasodilataie
acioneaz pe arteriola aferenta
stimuleaz creterea debitului sanguin
acioneaz pe arteriola eferenta

68.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele variante referitoare la reabsorbia tubular sunt adevrate, cu excepia:


asigura trecerea substanelor n snge
se face numai prin transport pasiv
se poate face pe baza gradientului hidrostatic
prezint selectivitate
nu este influentata de pompele metabolice din membranele celulelor tubulare

69. Urmtoarele substane nu sunt reabsorbite:


192

A.
B.
C.
D.
E.

ionii de sodiu
aminoacizii
proteinele
ureea
creatinina

70.
A.
B.
C.
D.
E.

Substanele ce sunt retinute n organism sunt urmtoarele:


aminoacizi
ionii de amoniu
glucoza
vitamine
creatinina

71.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina se finalizeaz n:
tubul distal
capsula Bowman
tubul proximal
ansa Henle
tubul colector

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin transportul pasiv se reabsorb urmtoarele substane, cu excepia:


polipeptide
apa
ioni de sodiu
vitamine
glucoza

73.
A.
B.
C.
D.
E.

Prin transport activ se reabsorb:


creatinina
fosfatii
apa
aminoacizii
ionii bicarbonat

74.
A.
B.
C.
D.
E.

Reabsorbia tubular se poate face:


prin transport activ - n cazul apei
prin transport activ n cazul glucozei
ionii de clor sunt reabsorbiti n gradient elecrochimic
aminoacizii se reabsorb prin transport pasiv
apa se reabsoarbe n gradient osmotic

75.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reabsorbtie sunt adevrate afirmaiile:


este sczut pentru apa
este izotona
este sczut pentru creatinina
este crescut pentru glucoza
este sczut pentru ionii de potasiu

76.
A.
B.
C.
D.
E.

Glicozuria apare:
n condiii fiziologice
cnd capacitatea de transport maxim a glucozei este depasita
la diabetici
cnd corpul secret suficient insulina
cnd glicemia scade
193

77.
A.
B.
C.
D.
E.

Ionii de sodiu se reabsorb prin:


gradient osmotic
transport pasiv
gradient electrochimic
transport activ
gradient electric

78.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre reabsorbia apei sunt adevrate afirmaiile:


se face prin gradient chimic
se face prin transport pasiv
poate fi facultativa la nivelel tubului contort proximal
cea mai mare cantitata de apa absorbita are loc la nivelul tubulor colectori
toate segmentele nefronului pot reabsorbi apa

79.
A.
B.
C.
D.
E.

Albuminuria apare n:
pielonefrite
hipoalbuminemie
afectarea membranei filtrante
reabsorbia proteinelor
afectiuni tubulare

80.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre secreia ionilor de hidrogen sunt adevrate afirmaiile:


se face prin mecanism activ
sediul principal al secreiei este tubul contort distal
duc la creterea pH-ului urinar n acidoze
particip la recglarea echilibrului acido-bazic
se face prin gradient osmotic

81.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismul de excreie a excesului de apa sunt corecte aformatiile, cu excepia:


la osmolaritate sczut se elimina cantiti mari de apa din organism
excreia urinei diluate este influentata de angiotenina
ADH-ul influeneaz excreia unei urine diluate sau concentrare
n absena vasopresinei organimsul excreta o cantitate sczut de ap
segmentul de diluie al tubului distal este permeabil pentru apa

82.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismul de excreie a excesului de apa sunt adevrate afirmaiile:


este controlat de ADH
reprezint controlul osmolaritatii lichidelor orgaismului
reprezint excreia unei urini concentrae
reprezint una din cele mai importante funcii ale rinichiului
reprezint excreia unei urini diluate

83.
A.
B.
C.
D.
E.

Poriunile permanent impermeabile pentru apa sunt urmtoarele, cu excepia:


segmentul de diluie al tubului distal
partea ascendent a ansei Henle
poriunea terminala a tubului distal
poriunile corticale ale tubilor colectori
partea descendent a ansei Henle

84.
A.
B.
C.

Rolurile mecanismului multiplicator contracurent sunt:


concentrarea urinei
transportului urinei
controlul funciei nefronului
194

D. dilutia urinei
E. colectarea urinei
85.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre segmentul subire descendent sunt adevrate afirmaiile:


are permeabilitate sczut pentru ionii de sodiu
are permeabilitate crescut pentru apa
reprezint segmentul de diluare a urinei
prezint permeabilitate crescut pentru uree
prezint permeabilitate sczut pentru apa

86.
A.
B.
C.
D.
E.

n mecanismul contracurent, tubul colector prezint urmtoarele roluri:


transporta urina
determin compoziia final a urinei
controleaz reabsorbia apei
colecteaz urina
determin volumul urinei

87.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre segmentul gros ascendent sunt adevrate afirmaiile:


nu permite reabsorbia ionilor de sodiu
duce la scderea osmolaritatii urinei
este permeabil pentru uree
este impermeabil pentru apa
are rol n concentrarea urinei

88.
A.
B.
C.
D.
E.

Rolurile celulelor principale sunt:


secreia ionilor hidroniu
reabsorbia ionilor de potasiu
reabsorbia ionilor de sodiu
secreia ionilor bicarbonat
secreia ionilor de potasiu

89.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre secreia amoniacului i ionilor amoniu sunt adevrate afirmaiile:


amoniacul se obine din glutamina
amoniacul poate fi secretat alturi de protoni producnd acidoza
ionul amoniu se elimin mpreuna cu clorul
ionul amoniu se secret impreuna cu ionul bicarbonat
amniogeneza renal are efect toxic

90.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea diurezei este determinat de:


aldosteron
ADH
adrenalina
urodilatin
angiotensina

91.
A.
B.
C.
D.
E.

Scderea eliminrii apei este determinat de:


creterea tensiunii arteriale
sistem nervos vegetativ simpatic
stimularea SRAA
creterea volemiei
secreia de catecolamine

92. Disproteinemia din sindromul nefrotic se caracterizeaz prin :


A. hipoproteinemie
195

B.
C.
D.
E.

hipoalbuminemie
cretere de alfa1 globuline
cretere de gama globuline
cretere de alfa 2 i beta globuline

93. Selectai afirmaiile adevrate despre influena presiunii arteriale asupra debitului urinar:
A. efectul pronunat al presiunii arteriale asupra debitului urinar este numit diurez presional
B. scderea presiunii arteriale medii de la aproximativ 100 mmHg la 50 mmHg determin oprirea
complet a debitului urinar
C. valoarea normal a presiunii arteriale medii este de aproximativ 700 mmHg
D. orice cretere a filtrrii glomerulare determin automat scderea debitului urinar
E. dublarea valorii normale a presiunii arteriale medii determin creterea de 7 pn la 8 ori a
debitului urinar
94. Despre efectul stimulrii simpaticului asupra debitului sangvin renal i al filtrrii
glomerulare se poate afirma:
A. nervii simpatici inerveaz exclusiv arteriola aferent
B. nervii simpatici inerveaz parial tubii uriniferi
C. stimularea simpatic puternic, brusc, poate produce o vasoconstricie puternic a arteriolelor
renale
D. stimularea simpatic puternic, brusc, poate scdea debitul urinar pn la zero pentru cteva
minute
E. stimularea simpatic moderat are efect puternic asupra debitului sangvin renal i filtrrii
glomerulare
95.
A.
B.
C.

Despre mecanismul de contracurent se poate afirma:


reprezint un mecanism complex pentru concentrarea urinii
depinde de dispoziia anatomic special a anselor Henle i a vasa recta n medular renal
primul pas pentru excreia unei urini concentrae este acela de a crea o presiune osmotic foarte
mic n lichidul interstiial medular
D. fr un sistem vascular medular corespunztor, fluxul sangvin prin interstiiul renal ar ndeprta
rapid excesul de solvii din medular renal
E. sngele care trece prin vasa recta ndeprteaz doar o mic parte din solviii medularei
96.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mecanismul de contracurent se poate afirma:


osmolalitatea lichidului interstiial medular este mai mare dect a plasmei
osmolalitatea lichidului interstiial medular la nivelul vrfului papilelor renale este 100 mosm/l
sodiul i ionii si asociai se concentreaz n lichidul interstiial medular
vasa recta funcioneaz ca un mecanism de schimb prin contracurent care diminu splarea
solviilor din medular
fluxul sangvin medular este de 10-20 % din debitul sangvin renal

97. Selectai afirmaiile adevrate despre funciile rinichiului:


A. conceptul de clearance plasmatic este folosit pentru a exprima capacitatea rinichiului de a epura
plasma de diferite substane
B. toate segmentele nefronului pot reabsorbi ap n aceeai proporie
C. prin secreie tubular, rinichii intervin i n reglarea concentraiei plasmatice a unor constitueni
obinuii(acid uric, creatinin)
D. fracia de filtrare este procentul din debitul plasmatic renal care devine urin final
E. principala modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai neutilizabili este filtrarea
98. Despre mecanismul de feedback vasodilatator al arteriolei aferente se poate spune:
A. reprezint un mecanism de tip feedback negativ care controleaz debitul filtrrii glomerulare
B. macula densa este punctul de plecare al semnalului dilatator al arteriolei aferente
196

C. un debit crescut al fluxului tubular produce reabsorbia exagerat a ionilor de sodiu i clor n
poriunea ascendent a ansei Henle
D. ca urmare a semnalului dilatator al arteriolei aferente, va scdea debitul sangvin prin glomerul
E. prin acest mecanism se realizeaz, n acelai timp, i autoreglarea fluxului sangvin renal;
99. Fiecare nefron este prevzut cu dou mecanisme speciale de feedback de la tubul distal la
arteriolele periglomerulare:
A. un mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei aferente
B. un mecanism de feedback vasodilatator al arteriolei eferente
C. un mecanism de feedback vasodilatator i vasoconstrictor al arteriolei aferente
D. un mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei aferente
E. un mecanism de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente
100. Despre mecanismul de feedback vasoconstrictor al arteriolei eferente se poate spune:
A. o concentraie redus a ionilor de sodiu i clor la nivelul maculei densa determin eliberarea de
renin activ de ctre celulele glomerulare
B. renina activ determin formarea angiotensinei
C. angiotensina are efect vasodilatator
D. arteriola aferent este mult mai sensibil la aciunea angiotensinei II dect arteriola eferent
E. arteriola eferent este mult mai sensibil la aciunea angiotensinei II dect arteriola aferent
101. Despre membrana glomerular se poate afirma:
A. are o selectivitate redus n privina dimensiunii moleculelor ce trec prin ea
B. substanele cu masa molecular de 5200 filtreaz la fel de uor ca apa
C. are o permeabilitate foarte mare pentru proteinele plasmatice
D. permeabilitatea sa este de 100-500 ori mai mic dect a capilarelor obinuite
E. din proteinele cu masa molecular de 69000 filtreaz doar 0,5 %
102. Selectai afirmaiile adevrate despre cistometrograma n timpul umplerii vezicale:
A. dac volumul de urin depete 300-400 ml, presiunea crete foarte mult i rapid
B. cnd n vezic s-au adunat 30-50 ml de urin, presiunea crete la 5-10 cm ap
C. cistometrograma arat variaiile presiunii intravezicale pe msur ce aceasta se golete de urin
D. n esen, vezic urinar se umple progresiv , pn ce tensiunea intraparietal atinge o anumit
valoare prag
E. acumularea n vezic urinar a 200-300 ml de urin determin o cretere de numai civa
centimetri ap a presiunii intravezicale
103. Care dintre afirmaiile de mai jos referitoare la cistit sunt false:
A. tractul urinar nu este steril n condiii normale
B. tractul urinar este rezistent la colonizarea bacterian n mod normal
C. o hidratare redus micoreaz riscul de apariie al cistitei
D. prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare determin fenomene inflamatorii ale peretelui vezical
E. inflamaia vezicii urinare are rsunet clinic diferit la femeie fa de brbat
104. Alegei rspunsurile corecte:
A. reflexul de miciune odat iniiat se autoamplific
B. dac reflexul de miciune declanat nu reuete s goleasc vezic urinar, elementele nervoase
ale acestui reflex rmn inhibate timp de cteva minute sau uneori o or sau chiar mai mult,
nainte ca un alt reflex s fie iniiat i s declaneze miciunea
C. miciunea se produce cnd umplerea vezicii urinare este suficient pentru a declana inhibarea
reflexului micional anterior
D. reflexul de miciune este controlat n ntregime de mduva spinrii
E. reflexul de miciune poate fi stimulat sau inhibat de centrii nervoi superiori din cortexul
cerebelos
197

105. Rinichii:
A. intr n alctuirea sistemului excretor
B. sunt aezai n regiunea pelvin
C. sunt aezai n cavitatea abdominal
D. au ca unitate anatomic i funcional nefronul
E. sunt situai de aceeai parte a coloanei vertebrale
106. Cile urinare sunt formate din:
A. rinichi
B. tubi colectori
C. uretere
D. vezic urinar
E. uretr
107. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la nefron sunt adevrate:
A. este unitatea anatomic i funcional a rinichiului
B. este alctuit din corpuscul renal i un sistem tubular
C. cei doi rinichi conin mpreun circa 2 mii de nefroni
D. fiecare nefron este apt s produc urin
E. nefronii corticali reprezint 15 % din numrul total de nefroni
108. Selectai cele dou funcii majore ale rinichiului:
A. formarea i eliberarea reninei
B. activarea vitaminei D3
C. controleaz concentraiile majoritii constituenilor organismului
D. gluconeogeneza
E. excret cea mai mare parte a produilor finali de metabolism ai organismului
109. Selectai funciile secundare ale rinichiului:
A. formarea i eliberarea reninei
B. controleaz concentraiile majoritii constituenilor organismului
C. formarea i eliberarea eritropoietinei
D. gluconeogeneza
E. activarea vitaminei D3
110. Selectai afirmaiile adevrate despre nefroni:
A. nefronii corticali reprezint 85% din numrul total de nefroni
B. nefronii juxtamedulari sunt importani n mecanismul contracurent prin care rinichiul produce
urina concentra
C. nefronii juxtamedulari au ansele Henle scurte
D. nefronii corticali au glomerulul situat n corticala renal i ansa Henle lung
E. ansa Henle a nefronilor corticali ajunge doar n stratul extern al medularei renale
111. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la reeaua capilar peritubular sunt
adevrate:
A. cea mai mare parte a reelei se gsete n cortexul renal
B. primete snge din arteriolele aferente
C. primete snge din arteriolele eferente
D. primete snge care a trecut deja prin glomerul
E. nu nconjur tubii colectori corticali
112. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la filtrarea glomerular i filtratul glomerular
sunt adevrate:
198

A.
B.
C.
D.
E.

debitul filtrrii glomerulare este de aproximativ 180 ml/min


peste 99% din filtrat este reabsorbit n mod obinuit n tubii uriniferi, restul trecnd n urin
filtratul glomerular se mai numete i urin primar
filtratul glomerular este o plasm care conine proteine n cantiti semnificative
lichidul care filtreaz din capilarele glomerulare n capsula Bowman se numete urina primar

113. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la debitul filtrrii glomerulare sunt adevrate:
A. normal, acesta este de aproximativ 125 ml/24 ore
B. reprezint cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz n 24 de ore prin toi nefronii ambilor
rinichi
C. normal, acesta este de aproximativ 180 l/24 ore
D. peste 99% din filtrat este reabsorbit n mod obinuit n tubii uriniferi, restul trecnd n urin
E. reprezint cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-un minut prin toi nefronii ambilor
rinichi
114. Forele care se opun filtrrii sunt:
A. presiunea hidrostatic din capilarele glomerulare
B. presiunea hidrostatic din capsula Bowman
C. presiunea coloidosmotic din capilarele glomerulare
D. presiunea coloidosmotic a proteinelor din capsula Bowman
E. presiunea hidrostatic din aparatul juxtaglomerular
115. Selectai afirmaiile adevrate despre dinamic filtrrii glomerulare:
A. presiunea coloidosmotic a proteinelor din capsula Bowman este 32 mmHg
B. presiunea coloidosmotic a proteinelor plasmatice din capilare favorizeaz filtrarea
C. valoarea medie a presiunii din capilarele glomerulare este de 60 mmHg
D. presiunea din capsula Bowman,n exteriorul capilarelor, care se opune filtrrii este de aproximativ
18 mmHg
E. valoarea medie a presiunii coloidosmotice a proteinelor plasmatice din capilare este 0 mmHg
116. Prin transport pasiv se reabsoarbe la nivel renal:
A. glucoza
B. o parte din sodiu i clor
C. ureea
D. polipeptidele
E. apa
117. Prin transport activ se reabsoarbe la nivel renal:
A. apa
B. ureea
C. glucoza
D. unele vitamine
E. majoritatea srurilor minerale
118. Selectai afirmaiile adevrate despre transportul pasiv la nivel renal:
A. nu este limitat de o capacitate maxim de transport
B. se datoreaz travaliului metabolic al nefrocitului
C. prin acest mecanism se reabsoarbe apa
D. se face n virtutea legilor fizice ale difuziunii i osmozei
E. se face cu consum de energie i oxigen
119. Urmtoarele afirmaii despre reabsorbia tubular sunt adevrate cu excepia:
A. membranele celulelor tubulare conin pompe metabolice care particip la transportul activ
B. nefrocitele au la polul bazal numeroi microvili
199

C. majoritatea compuilor urinii primare sunt substane utile


D. mitocondriile de la polul apical al nefrocitelor fabric ATP
E. microvilii de la polul apical al nefrocitelor cresc considerabil suprafaa activ
120. Selectai afirmaiile adevrate despre reabsorbia apei la nivel renal:
A. toate segmentele nefronului pot reabsorbi ap n aceeai proporie
B. reabsorbia apei la nivelul tubilor contori proximali este obligatorie
C. la nivelul tubilor contori distali i a tubilor colectori se reabsoarbe 15% din apa filtrat
D. reabsorbia obligatorie a apei are loc prin mecanism osmotic
E. cea mai important reabsorbie are loc la nivelul tubilor colectori
121. Selectai afirmaiile adevrate despre reabsorbia facultativ a apei la nivel renal:
A. permite adaptarea volumului diurezei la starea de hidratare a organismului
B. reabsorbia facultativ a apei se produce i n absena ADH
C. n lipsa ADH, se elimin un volum de 20-25 l de urin diluat n 24 de ore
D. n prezena ADH se elimin 1,8 l de urin concentra n 24 de ore
E. n urina definitiv se elimin numai 10% din apa filtrat
122. Selectai afirmaiile adevrate despre transportul activ la nivel renal:
A. celula consum energie numai pentru recuperarea substanelor utile
B. este neselectiv
C. se face mpotriva gradientelor de concentraie sau electrice
D. fora pompelor metabolice este limitat de capacitatea lor maxim de a transporta o substan pe
unitatea de timp
E. prin transport activ se reabsoarbe ureea
123. Selectai afirmaiile false despre secreia tubular la nivel renal:
A. procesele de secreie pot avea loc pe toat lungimea nefronului
B. mecanismele secreiei sunt exclusiv active
C. prin secreie, rinichii intervin i n reglarea concentraiei plasmatice a unor constitueni obinuii
(potasiu, acid uric, creatinin)
D. prin secreie se transport substane din interiorul tubului nspre interstiiul peritubular
E. medicamentele nu se pot elimina prin secreie tubular
124. Selectai afirmaiile adevrate despre secreia de protoni la nivel renal:
A. la nivelul tubului contort distal exist mecanisme de transport prin schimb ionic, care reabsorb
sodiu i secret potasiu sau protoni
B. mecanismele de transport prin schimb ionic sunt inhibate de aldosteron
C. sediul principal este tubul colector
D. regleaz echilibrul acido-bazic n organism
E. are loc prin mecanism activ
125. Selectai afirmaiile adevrate despre secreia de potasiu la nivel renal:
A. prin secreie de potasiu, rinichiul asigur meninerea valorilor normale ale potasemiei
B. are loc mai ales n tubul contort distal
C. are loc mai ales n tubul contort proximal
D. are loc prin mecanisme active (schimb ionic) i pasive
E. are loc exclusiv prin mecanisme active (schimb ionic)
126. Selectai afirmaiile adevrate despre secreia de amoniac la nivel renal :
A. are efect antitoxic
B. reprezint o modalitate de excreie suplimentar de protoni
C. are efect antidiuretic
D. surplusul de protoni eliminai se leag de amoniac, rezultnd uree
200

E.

ionul amoniu se elimin mpreun cu clorul sub form de clorur de amoniu

127. Selectai afirmaiile false despre transportul urinii finale:


A. ureterele sunt mici tuburi musculare netede
B. acumularea urinii n pelvis determin creterea presiunii i iniiaz o contracie peristaltic
C. stimularea parasimpatic poate scdea frecvena undelor peristaltice
D. stimularea simpatic afecteaz intensitatea contraciei peristaltice
E. n poriunea inferioar, ureterul ptrunde vertical n vezic urinar
128. Selectai afirmaiile false despre vezic urinar:
A. este o cavitate cu perei alctuii din musculatur neted
B. este format exclusiv din corpul vezical
C. muchiul colului vezical este denumit i sfincter extern
D. sfincterul extern este controlat de ctre sistemul nervos
E. sfincterul extern este alctuit din muchi neted
129. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la miciune sunt adevrate:
A. este un reflex controlat n ntregime de mduva spinrii
B. este procesul de umplere a vezicii urinare atunci cnd este goal
C. cnd n vezic s-au adunat 30-50 ml de urin presiunea crete la 5-10cm coloan ap
D. dac volumul de urin depete 300-400 ml, presiunea crete foarte mult i rapid
E. reflexul de miciune odat iniiat, se autoamplific
130. Selectai afirmaiile adevrate despre compoziia chimic a urinei:
A. conine 50% ap
B. conine mai mult de 5000 leucocite/ ml
C. conine componeni organici: sruri de sodiu i potasiu
D. conine creatinin
E. conine 5% diveri componeni
131. Selectai afirmaiile adevrate despre cistit:
A. o bun hidratare poate micora riscul unei asemenea suferine
B. are manifestri clinice diferite la femeie fa de brbat
C. n mod normal, tractul urinar este contaminat
D. prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare determin fenomene inflamatorii
E. n mod normal, tractul urinar este rezistent la colonizarea bacterian
132. Selectai afirmaiile adevrate despre insuficiena renal:
A. poate fi acut i cronic
B. este stadiul evolutiv intermediar pentru numeroase boli renale
C. n insuficiena renal acut, rinichii nceteaz s mai funcioneze complet sau aproape complet
D. n insuficiena renal cronic, pierderea funcionalitii renale se instaleaz brusc
E. tratamentul insuficienei renale se poate realiza prin dializ
133. ntre funciile rinichilor se numr i urmtoarele:
A. meninerea homeostaziei
B. meninerea echilibrului acido-bazic
C. de a asigura schimbul de gaze cu exteriorul
D. de a excreta cea mai mare parte a produilor finali de metabolism
E. de a controla concentraia constituienilor organismului
134. Rinichii sunt alctuii din:
A. capsul renal
B. circa 2 milioane de nefroni
201

C. uretr i uretere
D. cortical i medular
E. vezic urinar
135. Nefronii pot fi:
A. previscerali
B. corticali
C. intramurali
D. juxtamedulari
E. laterovertebrali
136. Alegei variantele corecte de rspuns:
A. nefronul este unitatea anatomic i funcional a rinichiului
B. fiecare nefron este apt s conduc urina
C. peste 99% din filtratul glomerular trece n urin
D. nefronii juxtamedulari reprezint 85% din numrul total de nefroni
E. debitul filtrrii glomerulare este de aproximativ 180 l zilnic
137. Nefronii corticali:
A. au ansa Henle lung
B. au glomerulul situat n corticala renal
C. nu au capsul Bowman
D. au ansa Henle scurt ce ajunge doar n stratul extern al medularei
E. au glomerulul n medular renal
138. Nefronii juxtamedulari:
A. au anse Henle lungi ce coboar adnc n medular
B. au glomerulul situat n medular
C. nu au ans Henle
D. nu au tub contort distal
E. au glomerulul situat la jonciunea dintre cortical i medular
139. Reeaua capilar peritubular a rinichiului:
A. cea mai mare parte se gsete n cortexul renal
B. primete sngele din arteriolele aferente
C. se distribuie de-a lungul tubilor proximali, distali i colectori corticali
D. cea mai mare parte se afl n medular
E. primete din arteriolele eferente sngele ce a trecut deja prin glomerul
140. Alegei variantele incorecte de rspuns privind nefronii juxtaglomerulari:
A. sunt extrem de importani n mecanismul contacurent
B. au glomerulul situat n corticala renal
C. prezint n jurul lor o bogat reea de capilare
D. au rol foarte important n formarea urinii concentrae
E. reprezint 75% din numrul total de nefroni
141. Alegei rspunsurile corecte:
A. filtrarea este principala modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai
B. presiunea coloidosmotic a proteinelor din capsula Bowman este de 32 mm Hg
C. mecanismele secreiei tubulare sunt active i pasive
D. secreia de NH2 este o modalitate de excreie suplimentar de protoni
E. debitul sanguin renal este de aproximativ 420 ml/min

202

142. Secreia tubular const n trecerea din interstiiul peritubular nspre interiorul tubului
renal a:
A. amoniacului
B. ureei i altor produi toxici
C. bioxidului de carbon
D. K+ i H+
E. oxigenului
143. Filtratul glomerular este:
A. lichidul care filtreaz din capilarele glomerulare n capsula Bowman
B. lichidul ce se filtreaz la nivelul tubului contort distal
C. o plasm care nu conine proteine
D. urina final
E. urina primar
144. Forele care realizeaz filtrarea la nivelul glomerulului n capsula Bowman sunt:
A. presiunea din capilarele glomerulare
B. presiunea coloid osmotic a proteinelor din capsula Bowman
C. presiunea de la nivelul tubilor colectori
D. presiunea din capsula Bowman n exteriorul capilarelor
E. presiunea coloid osmotic a proteinelor plasmatice din capilare
145. Selectai variantele corecte de rspuns:
A. celulele tubilor uriniferi au la polul apical numeroi microvili
B. prin filtrarea glomerular cantitatea de urin primar scade
C. nefrocitele au la polul bazal numeroase mitocondrii
D. n urma proceselor de reabsorbie cantitatea de urin crete
E. filtratul glomerular este o plasm care conine proteine n cantiti semnificative
146. Reabsorbia tubular se face:
A. prin transport pasiv pentru Na+ i Cl+
B. prin transport activ pentru glucoz, aminoacizi, vitamine
C. fr consum de energie pentru ap
D. prin transport activ pentru uree
E. prin transport pasiv pentru polipeptide i urai
147. Reabsorbia apei la nivelul rinichilor:
A. are loc n toate segmentele nefronului
B. se face cu consum de energie
C. se realizeaz n procent de 80% la nivelul tubului contort proximal
D. se realizeaz prin transport activ
E. la nivelul tubilor colectori este facultativ
148. Prin secreie tubular, rinichii intervin n reglarea concentraiei plasmatice a:
A. ionilor de potasiu
B. creatininei
C. glucozei
D. acidului uric
E. aldosteronului
+

149. Secreia H la nivelul nefronului:


A. se face prin mecanism activ
B. are loc mai ales n tubul contort distal
203

C. are drept sediu principal tubul contort proximal


D. asigur meninerea normal a potasemiei
E. asigur reglarea echilibrului acido-bazic
150. La nivelul tubului contort distal:
A. se reabsoarbe Na+ prin transport activ
B. are loc procesul de reabsorbie a apei n proporie de 80%
C. se secret K+ i H+ funcie de pH-ul mediului
D. se secret Mg2+ i Ca2+
E. exist mecanisme de transport prin schimb ionic activate de aldosteron
+

151. Secreia de K la nivelul nefronului:


A. are loc mai ales n tubul contort proximal
B. are loc mai ales n tubul contort distal
C. se realizeaz prin mecanisme electrice
D. se realizeaz prin mecanisme active i pasive
E. asigur meninerea normal a potasemiei

204

1
1. Fiziologia si fiziopatologia respiratiei
C.S
1B
26 A
2C
27 C
3D
28 A
4D
29 B
5C
30 C
6D
31 E
7C
32 E
8C
33 D
9B
34 A
10 C
35 C
11 B
36 A
12 C
37 A
13 C
38 C
14 B
39 B
15 E
40 E
16 D
41 A
17 E
42 E
18 B
43 E
19 B
44 C
20 A
45 C
21 D
46 C
22 A
47 A
23 A
48 C
24 A
49 B
25 B

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27

BD
AB
ABCE
ABE
ABD
BC
BCD
BDE
ABCD
AD
CD
BC
ABC
ABD
ACE
BDE
ABCD
ABC
AC
ACD
ABD
BCE
ABD
ACDE
ABC
ABC
ABC

C.M
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54

BC
ADE
CD
CDE
ABDE
ADE
AB
CD
ABC
ABC
ABCD
CDE
ACDE
ABCD
ABCE
ABC
BCD
ABC
ACD
ADE
ACDE
ABCD
AC
BCD
BCD
AB
BCD

55
56
57
58
59
60

ADE
BC
ABDE
CDE
ACE
CDE

2. Inflamatia
C.S
1C
47
2D
48
3D
49
4B
50
5C
51
6B
52
7B
53
8A
54
9C
55
10 D
56
11 B
57
12 C
58
13 C
59
14 B
15 C
16 B
17 C
18 C
19 B
20 E
21 C
22 D
23 D
24 A
25 B
26 D
27 B
28 E
29 C
30 E
31 B
32 A
33 A
34 A
35 D
36 A
37 A
38 B
39 D
40 B
41 E
42 A
43 E
44 C
45 D
46 C

E
A
B
D
E
B
C
A
D
B
E
C
C

C.M.
1 BD
2 BCDE
3 CDE
4 AD
5 ACD
6 BCD
7 ABDE
8 ACD
9 ABD
10 ACE
11 CD
12 ADE
13 AC
14 AD
15 ABC
16 AC
17 BCD
18 CD
19 AE
20 AD
21 ABCD
22 BDE
23 AD
24 ACD
25 ABC
26 BCE
27 BD
28 ABCE
29 AC
30 AC
31 BC
32 ACE
33 AD
34 BDE
35 ABD
36 ACD
37 ABC
38 BDE
39 AE
40 ABC
41 ACD
42 ADE
43 ABE
44 BCDE
45 ABE
46 CDE

47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92

BCD
DE
BCD
ABC
ABE
BDE
BCDE
ABCD
BC
AB
CDE
DE
CE
DE
CE
AC
BCD
ABD
BDE
ABCD
ABE
AB
AC
ABCD
ABC
AC
BD
ABCD
AC
ABCD
ABC
ABC
BE
CDE
BDE
ACDE
ADE
BD
AC
CE
BCD
CD
DE
AD
ABDE
BC

93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104

ABCD
AB
BD
ABC
ADE
BC
AE
CDE
ABC
ABC
AB
ABC

3. Fiziologia si fiziopatologia termoreglrii. Reacia febril.


C.S.
C.M.
1C
28 D
1 AE
28
2B
29 D
2 AB
29
3D
30 A
3 BCD
30
4C
31 E
4 BDE
31
5D
32 A
5 AB
32
6D
33 D
6 BC
33
7C
34 D
7 CDE
34
8C
35 C
8 CE
35
9B
36 D
9 BCD
36
10 C
37 C
10 BC
37
11 D
38 C
11 AB
38
12 A
39 D
12 ACD
39
13 A
40 E
13 AD
40
14 D
41 D
14 AB
41
15 E
42 A
15 AC
42
16 D
43 B
16 BD
43
17 C
44 B
17 ABD
44
18 B
45 C
18 AE
45
19 C
46 D
19 AC
46
20 A
47 E
20 ACD
47
21 C
48 D
21 ABCE
48
22 D
49 C
22 BD
49
23 E
50 C
23 AC
50
24 C
51 C
24 ABDE
51
25 C
52 D
25 ABC
52
26 E
26 DE
53
27 B
27 BD
54

AB
BCDE
ABE
ACD
ACE
ABD
ADE
CE
BCDE
BDE
BCE
ACD
BCDE
BDE
BD
BCD
ACE
ABCD
CD
AD
ACD
BC
BCE
CE
ACD
CDE
CE

55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80

AE
CE
AE
CD
ACD
BCDE
ABE
BCD
DE
AC
AE
BCE
AC
BD
CE
ABE
CD
AE
CE
CDE
BE
BD
AC
CD
CDE
BC

4. Metabolisme: Hidroelectrolitic, Acido-bazic, Glucidic ,Lipidic(Ateroscleroza)


C.S
C.M
1C
47 C
93 B
1 BCE
47 ABCD
93 ACD
2D
48 E
94 B
2 AE
48 ABCD
94 ABE
3C
49 E
95 A
3 AB
49 ADE
95 BE
4D
50 A
96 C
4 ACDE
50 BCE
96 BC
5A
51 D
97 B
5 CD
51 AC
97 CD
6E
52 C
98 D
6 BC
52 ABCE
98 BD
7B
53 D
99 D
7 AC
53 ABE
99 CE
8B
54 B
100 E
8 ACE
54 BC
100 ABD
9A
55 D
101 A
9 BE
55 DE
101 BC
10 C
56 A
102 D
10 ABCE
56 AC
102 BDE
11 C
57 D
103 E
11 AB
57 BD
103 AB
12 C
58 E
104 E
12 AC
58 AC
104 BCDE
13 E
59 D
13 ABC
59 AC
105 ABE
14 D
60 D
14 BD
60 BC
106 BDE
15 B
61 B
15 ABE
61 ABCD 107 CD
16 D
62 C
16 ABC
62 BC
108 ABD
17 B
63 A
17 AD
63 BC
109 AB
18 C
64 D
18 CE
64 CE
110 CE
19 B
65 E
19 BE
65 BCDE 111 ACE
20 E
66 B
20 BD
66 BCD
112 AC
21 B
67 E
21 ABD
67 ABCD 113 CDE
22 E
68 D
22 CE
68 ABC
114 BE
23 C
69 A
23 BC
69 ABC
115 BD
24 E
70 E
24 ABCD
70 ABC
116 ACD
25 B
71 D
25 ACD
71 BC
117 BDE
26 A
72 A
26 ABDE
72 AC
118 ABC
27 D
73 D
27 BC
73 AB
119 BCE
28 E
74 B
28 AC
74 AB
120 ADE
29 B
75 B
29 BC
75 BD
121 CE
30 D
76 D
30 BC
76 BD
122 ABCE
31 A
77 B
31 BDE
77 CDE
123 ABC
32 C
78 D
32 ABC
78 ABC
124 AD
33 C
79 C
33 BC
79 AC
125 BD
34 D
80 B
34 BCE
80 ABC
126 ADE
35 D
81 E
35 BE
81 AB
127 CE
36 A
82 E
36 BCD
82 ABD
128 BCE
37 E
83 B
37 BC
83 ABCD 129 ACDE
38 A
84 D
38 AD
84 ACE
130 ABD
39 C
85 A
39 BCDE
85 ABE
131 AD
40 E
86 B
40 AC
86 AD
132 ABE
41 D
87 C
41 ABCD
87 BDE
133 ABD
42 B
88 A
42 ABD
88 AB
134 BCE
43 C
89 D
43 ABCD
89 AC
135 AE
44 D
90 D
44 BD
90 CE
136 ADE
45 E
91 A
45 BCD
91 AD
137 ACE
46 B
92 A
46 ABCD
92 BDE
138 ABCD

139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177

ACD
BCE
BCE
ACDE
ACD
ABD
CD
ABD
ACD
ABC
CDE
AC
ABD
ABD
ACD
ACD
ACE
AE
AD
BCD
BC
ACE
ABE
CDE
ABD
ACDE
BCD
BCD
AD
ABDE
ABD
ABC
CD
AD
AE
ACD
BCE
ADE
ACE

5. Reacia imun. Reacii de hipersensibilitate


C.S
1E
47 E
93 D
1
2C
48 C
94 B
2
3C
49 A
95 E
3
4B
50 D
96 E
4
5A
51 B
97 A
5
6C
52 A
98 D
6
7A
53 D
99 A
7
8D
54 C
100 A
8
9C
55 D
101 A
9
10 B
56 E
102 A
10
11 C
57 C
11
12 B
58 C
12
13 D
59 E
13
14 D
60 B
14
15 C
61 D
15
16 B
62 C
16
17 B
63 B
17
18 D
64 C
18
19 B
65 A
19
20 E
66 C
20
21 A
67 D
21
22 C
68 A
22
23 B
69 B
23
24 D
70 C
24
25 C
71 E
25
26 D
72 A
26
27 B
73 B
27
28 A
74 D
28
29 E
75 C
29
30 E
76 C
30
31 A
77 D
31
32 B
78 E
32
33 C
79 B
33
34 A
80 D
34
35 D
81 B
35
36 B
82 C
36
37 D
83 C
37
38 D
84 D
38
39 A
85 E
39
40 C
86 D
40
41 D
87 A
41
42 C
88 D
42
43 B
89 D
43
44 B
90 B
44
45 D
91 C
45
46 C
92 C
46

BCDE
ABCE
ACDE
CDE
AD
AC
CE
ACD
ACD
AD
AD
AC
BC
AE
ACE
BCDE
AD
CDE
BCD
ABCD
BE
ABCE
BD
ACDE
AD
CD
BC
AC
AD
ADE
BC
ABC
AC
ACD
ABCE
BDE
ABE
AC
ABDE
ACD
ACD
ABC
ABC
BE
AB
ADE

C.M
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92

AE
BCE
BE
BDE
AB
AC
ADE
AB
ABE
DE
DE
AB
BDE
ACD
AC
CE
BDE
ACD
BCD
CE
BD
BCE
AD
AE
BE
AE
AC
AC
CE
ADE
BD
ABE
AD
BCE
BCE
CD
BDE
ADE
BC
CD
ABDE
BD
BC
BCDE
ACE
BC

93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138

AE
AB
ABCD
BE
AD
ACE
BC
BDE
CDE
AD
BC
BCD
CDE
AE
BCE
CD
BD
BDE
BE
BDE
BD
BD
ACE
AD
AD
BCE
BCE
AE
BCD
BCE
ABE
BDE
ADE
AE
AD
BDE
ABCE
ABDE
BCD
AB
BCD
CD
AB
BCD
AB
ADE

139
140
141
142
143
144
145

BCE
ACD
AB
ABC
AB
BCDE
AB

6.Fiziopatologia durerii. ocul


C.S.
1B
21 C
41 D
2E
22 D
42 A
3D
23 E
43 B
4C
24 B
44 C
5D
25 C
45 B
6E
26 A
46 B
7A
27 E
47 C
8B
28 E
48 B
9E
29 A
49 D
10 B
30 C
50 A
11 D
31 D
51 B
12 C
32 E
52 C
13 E
33 B
53 D
14 D
34 A
54 E
15 B
35 C
55 B
16 C
36 B
56 A
17 E
37 D
57 B
18 B
38 C
58 E
19 A
39 E
59 D
20 D
40 C
60 D

C.M.
1 ACE
2 DE
3 CDE
4 BD
5 BC
6 AE
7 ACE
8 BC
9 BC
10 ABC
11 AC
12 BCE
13 BD
14 AD
15 ACD
16 ABD
17 ABE
18 ABE
19 ABCD
20 ABDE

21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

AD
AC
BD
ABD
BD
AD
ADE
AD
BC
BCE
ADE
ADE
CE
ABC
BCD
ABD
AE
ACD
ACD
BC

41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60

BCE
ABC
DE
ACDE
CDE
ACE
CDE
ABC
CD
BE
BCD
DE
ABC
ABE
ABCD
BD
BD
ABC
ABC
BCD

61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81

ABC
CE
ADE
AC
ACE
ABE
BE
ACE
CD
CE
ACE
BE
AD
BDE
BE
CE
BE
AB
BE
BDE
BD

7.Fiziologia i fiziopatologia aparatului digestiv


C.S.
C.M.
1B
21 D
41 B
1 BC
2C
22 A
42 A
2 CE
3D
23 B
43 D
3 ACD
4A
24 A
44 A
4 BDE
5D
25 E
45 D
5 BC
6C
26 A
46 C
6 AB
7E
27 D
47 D
7 CE
8D
28 C
48 A
8 BE
9C
29 B
49 A
9 CE
10 B
30 B
50 C
10 ACE
11 B
31 C
51 D
11 AD
12 D
32 D
52 A
12 CD
13 D
33 B
53 D
13 BCD
14 E
34 C
54 E
14 ABD
15 A
35 A
55 A
15 AE
16 C
36 A
16 AC
17 B
37 C
17 AD
18 D
38 E
18 ACE
19 A
39 B
19 BE
20 C
40 D
20 CE
21 ADE
22 BE
23 ABDE
24 ABD
25 CE
26 ACD
27 BE
28 AE
29 CDE
30 ABDE
31 ACE
32 CD
33 ABC
34 CE
35 BE
36 ABCE
37 CDE
38 ACD
39 AB
40 BCE
41 AD
42 BCD
43 CE
44 AD

45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88

BDE
BE
ABD
BE
ADE
CDE
AE
ABE
CD
ABE
BD
CE
AB
ABD
BDE
ACE
ACDE
BCE
BD
ACE
ACD
ABD
ABCE
BDE
ACE
AD
BCD
BCD
ACDE
ABDE
AC
ACDE
ACD
ACDE
BCE
BD
ADE
ADE
ABDE
ABDE
ABD
ACE
BE
ACD

89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132

BC
ADE
BD
ABC
BE
AE
ACD
BDE
BCDE
AE
ACE
ACD
ABCE
ACE
ACD
BE
BCDE
BCD
AE
ACE
DE
ABD
ACE
AE
BCD
BCDE
ACD
ADE
ACDE
ABD
CE
ABC
ABE
ACD
BC
BCDE
BDE
CD
BCD
BDE
ADE
ADE
ACD
ABC

133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170

ABC
BDE
BCD
ACD
ADE
AC
ABE
ABD
ACD
BCE
BDE
ABE
BD
BCDE
ACDE
ABCD
ACD
ABC
ACE
ACD
ACD
ABC
ABCD
ABC
ABC
BC
BC
ABD
ABCE
BCD
BCE
BCD
ABDE
ACDE
ABCD
ABCD
ABCD
ABCD

8.Fiziologia i fiziopatologia aparatului excretor


C.S.
C.M.
1B
31 B
1 ACE
2B
32 C
2 AD
3D
33 C
3 BC
4C
34 D
4 AC
5E
35 E
5 CE
6B
36 D
6 ADE
7C
37 E
7 CDE
8A
38 A
8 AE
9B
39 E
9 CD
10 C
40 B
10 BCD
11 D
41 A
11 AB
12 A
42 D
12 ABD
13 C
43 A
13 ABCD
14 B
44 E
14 CDE
15 E
45 C
15 BCDE
16 A
46 D
16 BD
17 D
47 B
17 CDE
18 C
48 A
18 BCDE
19 C
49 B
19 ABC
20 E
50 A
20 BD
21 D
51 D
21 BC
22 E
52 C
22 ABD
23 B
53 B
23 BD
24 A
54 E
24 AC
25 C
55 D
25 ABCD
26 D
56 E
26 DE
27 C
57 C
27 BD
28 B
58 C
28 AE
29 D
59 D
29 CDE
30 A
60 B
30 AB
61 C
31 BD
32 AE
33 CE
34 CDE
35 BE
36 ACDE
37 BE
38 BCE
39 AC
40 ABE
41 BD
42 ABC

43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84

ACE
BC
AC
ACD
BD
BCE
BE
ADE
ABCD
BD
CD
ABDE
AE
BCD
ABE
CE
BC
CE
BDE
BC
ACE
BD
ABD
ABE
ACE
BE
DE
ACD
AE
ADE
BDE
BCE
BCD
BC
BCDE
BE
ACE
AD
AC
ABDE
CDE
AD

85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126

AB
BCE
BD
CE
AC
ABCE
BCE
ABE
ABE
BCD
ABE
ACD
ACE
ABE
AE
ABE
BE
ABDE
AC
ABD
ACD
BCDE
ABD
CE
ACDE
ABE
ACD
BCE
CDE
BC
CD
BCE
CDE
ACD
BD
BCD
ACD
ACD
BDE
ADE
ABD
ABE

127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151

CE
BCE
ACDE
DE
ABDE
ACE
ABDE
ABD
BD
ABE
BD
AE
ACE
BE
ACD
AD
ACE
ABDE
AC
ABC
ACE
ABD
ACE
ACE
BDE