Sunteți pe pagina 1din 72

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI

I SPORTULUI
UNIVERSITATEA OVIDIUS DIN CONSTANA
FACULTATEA DE FARMACIE
Aleea Universitii nr. 1, Campus, Corp B, Constana
TEL/FAX.: 0241-605050
E-mail: pharma-ovidius@univ-ovidius.ro
Web: http://www.pharmaovidius.ro

Departamentul de tiinte Farmaceutice pentru evaluarea aciunii medicamentelor


Nr.inregistrare 20 / 29 decembrie 2011

TESTE GRIL PENTRU


EXAMENUL LA DISCIPLINA BIOLOGIE CELULAR I
MOLECULAR
SPECIALIZAREA FARMACIE
Anul 1, semestrul I
SESIUNEA DE IARN

Director de Departament
.L. Dr. HORAIU MIREAN

ef Disciplin
.L. Dr. SCHRDER VERGINICA

Anul universitar 2011-2012


1

Tema I:
Biologia celular i molecular ca tiin. Celula-noiuni generale, etape importante n
evoluia sistemului celular, comparaii ntre tipurile de celule eucariote i procariote.

Complement simplu
1

Biologia celular i molecular studiaz:


A. Diversitatea i unitatea proceselor moleculare de la nivel celular
B. Organisme formate dintr-o singur celul
C. Evoluia celulei la procariote
D. Tipuri de esuturi dintr-un organism
E. Modul de transmitere al caracterelor morfologice

Existena organismelor acelulare i celulare este condiionat de:


A. Existena organitelor celulare constitutive
B. Reacii biochimice de la nivelul membranei
C. Prezena unui program genetic alctuit dintr-un numr variabil de uniti ereditare
numite gene
D. Semnalele intercelulare
E. Nu se poate lua n calcul condiionarea existenial de cea structural
2

Membrana nuclear este prezent la:


A. Viroizi
B. Bacterii anaerobe
C. Virusuri
D. Archebacterii
E. Eucariote

n lumea vie exist un numr de aminoacizi ce confer unitatea structural la


nivel molecular
A. 20 aminoacizi
B. 80 aminoacizi
C. 40 aminoacizi
D. 12 aminoacizi
E. numr variabil de aminoacizi

Care este personalitatea, de origine romn, care au adus contribuii remarcabile


n dezvoltarea biologie celulare?
A. Schleiden
B. Schwann
C. Camillo Golgi
D. G. E. Palade
E. Richard Altmann
2

Celula este o structur definit de urmtoarele particulariti:


A. Are dimensiuni mari ce permit asamblarea tuturor organitelor celulare
B. Posed capacitatea de autoreproducere
C. Este format din organite i mediu apos
D. Are activitate funcional unic
E. Are material genetic funcional doar n momentul diviziunii meiotice

Care a fost etapa important din evoluia lumii vii care a permis un salt evolutiv
remarcabil:
A. Apariia fungilor
B. Apariia macromoleculelor cu radicali liberi
C. Apariia ARN (acidul ribonucleic)
D. Simbioza dintre cianobacterii i eucariote
E. Lipsa condiiilor constante de mediu

Care din mecanismele folosite pentru a genera adenozin 5-trifosfat nu


caracterizeaz celula animal:
A. Glicoliza
B. Metabolismul oxidativ
C. Fotosinteza
D. Glicogenoliza
E. Glicoliza i metabolismul oxidativ

Endosimbioza este un proces foarte important din evoluia celulelor eucariote i


reprezint legtura morfo-funcional dintre:
A. Dou celule eucariote
B. O celul procariot i una eucariot
C. Dou celule procariote
D. O form celular i una anorganic
E. O celul moart inclus de o celul vie

10

Prin endosimbioz s-au format structuri celulare precum:


A. Aparatul Golgi
B. Lizozomi
C. Mitocondria
D. Centrioli
E. Endozomi

11

Prin endosimbioz s-au format organite celulare noi pentru celula eucariot, fapt
confirmat de:
A. Poziia organitelor n citoplasma eucariotelor
3

B. Prezena unui material genetic (ADN) propriu


C. Numrul organitelor n celul
D. Geneza organitelor
E. Liza organitelor
12

Acizii grai se depoziteaz n citoplasm sub form de:


A. glucagon
B. insulin
C. trigliceride
D. glicerol
E. ac. lactic

13

Fosfolipidele au cozi hidrofobe formate din:


A. dou lanuri hidrocarbonate
B. polizaharide
C. 2 alcooli
D. etanol
E. glicerol

14

Caracterul hidrofob al acizilor grai este dat de:


A. Legturi C-C
B. Legturile C-S
C. Legturile C-COOHD. Legturile nepolare C-H
E. Gruprile amino
Acizii grai sunt :

15

A. dicarboxilici
B. policarboxilici
C. monocarboxilici
D. poliaminati
E. monohidroxilici
16

Acizii grai pot fi saturai sau nesaturai funcie de:


A. legturile simple C-H
B. legturile simple C-C
C. legturile duble C-C
D. legaturile duble C-O
E. nici una din variante

17

Ionii anorganici reprezint:


A. 2% din masa celular
B. 1% din masa celular
C. 10% din masa celular
D. 60-80% din masa celular
E. 0,1% din masa celular

18

Apa se afl n celul ca i ap legat chimic n celul n procent de:


A. 10%
4

B. 5%
C. 18%
D. 20%
E. 90%
19. Depozitarea glucozei n celula animal se face sub form de:
A. amidon
B. trigliceride
C. prostaglandine
D. glicerol
E. glicogen
20

Acizii grai formeaz combinaii care sunt reunite de o molecul de:


A. glicogen
B. glucoz
C. glicerol
D. glucagon
E. proteoglican

21

Structura teriar a proteinelor este indus de plierea lanului polipeptidic ca


rezultat al:
A. interciunilor dintre gruprile carboxil-amino
B. interaciunile dintre ionii carbon alfa ai aminoacizilor
C. interaciunile dintre radicalii liberi ai aminoacizilor care se afl n
diferite regiuni ale secvenei primare
D. nu exist structur teriar la proteine
E. nu exist interacii ntre lanuri

22

Hemoglobina este o protein cu rol n transportul gazelor avnd structur:


A. primar
B. secundar tip alfa helix
C. secundar tip beta
D. cuaternar
E. dublu helix

23. Urmatoarele afirmaii cu privire la ionii anorganici din celula sunt adevarate cu excepia:
A. intervin n meninerea presiunii osmotice
B. menin echilibrul acido-bazic
C. influeneaza diviziunea celular
D. constituie 90% din masa celular
E. influeneaz permeabilitatea periferiei celulare
24. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals?
A. atomii de carbon pot realiza patru legturi covalente cu ali atomi
B. carbonul i hidrogenul formeaz compui instabili (hidrocarburi)
C. carbonul i azotul formeaz prin legare amine si amide
D. purinele si pirimidinele sunt constituite prin intercalarea azotului ntre atomii de
carbon
E. hidrocarburile sunt substane nepolare insolubile n ap
5

25. Compuii organici sunt reprezentai de urmtoarele substane cu excepia:


A. acizi nucleici
B. lipide
C. anionul bicarbonic
D. glucide
E. proteine
26. Lipidele au urmtoarele roluri cu excepia:
A. rol de depozitare a energiei
B. rol de semnalizare celular
C. sunt componentele cele mai importante ale membranelor celulare
D. reprezinta suportul molecular al transportului activ
E. acizii grai au rol n sintetizarea prostaglandinelor
27. Acidul dezoxiribonucleic este caracterizat de:
A. Conine adenina, guanina, citozina, uracil
B. Bazele azotate se leag la riboza pentru a forma nucleozidele
C. Este o molecul dublu elicoidal fiind alcatuit din dou lanuri polinucleotidice
antiparalele
D. Polimerizarea nucleotideor se face n direcia 3-5
E. AND-ul mesager are rol de transport al informaiilor
28. Aspargina este un aminoacid:
A. hidrofil
B. special
C. cu grupare R ionizata
D. polar neutru cu radicali OH
E. cu grupare R cu inel benzenic
29. Structura secundar a proteinelor
A.este indus de plierea lanului polipeptidic
B. este dat de secvena de aminoacizi din lanul polipeptidic
C. este determinat de dispoziia aminoacizilor in anumite regiuni ale polipeptidului
D. se refera la modul cum se unesc subunitatile proteice
E. este determinate de interactiunea dintre diferitele lanturi polipeptidice

Complement multiplu
Biologia celular ca disciplin
A. Ofer posibilitatea de a nelege diversitatea i unitatea procelor moleculare ce se
desfoar n celula vie, ct i modul n care sunt condiionate aceste procese de structura i
infrastructura organitelor
B. Constituie disciplina fundamental biomedical pe plan internaional,

din ultimele 3- 4 decenii


C. Constituie fundamentul tuturor disciplinelor care au ca obiect de studiu, viaa.
D. Este o stiint care are numeroase aplicaii practice medicale, biologice, etc.
E. Nu e o stiin de baz
2

Formele cele mai simple de tip acelular sunt:


A. virusurile
B. organite celulare
C. procariote
D. viroizi
E. eucariote

Procariotele sunt forme de tipul:


A. Archebacteria i virusurile
B. Eubacteria i viroizii
C. Archebacteria i eubacteria
D. Archebacteria i viroizii
E. Bacterii i cianobacterii

Celulele sunt alctuite dintr-un numr limitat de elemente chimice din care:
A. C,N,H,O,P,S n procent de 99%
B. C,N,H,O,P,S n procent de 80%
C. Apa reprezint 70%
D. Apa reprezint 20%
E. C,H,O reprezint 50%

Glucidele din celule sunt reprezentate de:


A. Monozaharide
B. Oligozaharide
C. Apa
D. Polizaharide
E. Trigliceride

Care sunt rolurile proteinelor celulare:


A. Particip la organizarea i desfurarea proceselor complexe din celul
B. Particip la transportul gazelor
C. Particip la diviziunile celulare, difereniere i specializare
D. Asigur transmiterea informaiei genetice
E. Au rol n sinteza fosfolipidelor

Celula procariot se caracterizeaz prin:


A. Prezena organitelor celulare specializate
B. Perete celular n general prezent
C. Diviziune amitotic
D. Nucleul tipic
7

E. Un singur cromozom
8

Celula procariot se deosebete de cea eucariot prin:


A. Capacitatea de difereniere celular
B. Organizarea organitelor celulare
C. Caracteristicile nucleului i ale materialului genetic coninut
D. Numrul mitocondriilor
E. Tipul nmulirii

Marcai care sunt etapele importante din evoluia lumii animale:


A. Apariia polizaharidelor
B. Apariia acizilor nucleici
C. Diferenierea membranei
D. Folosirea radiaiei solare
E. Generarea i utilizarea controlat a energie metabolice.

10

Celula eucariot este definit de urmtoarele aspecte morfologice:


A. Prezena membranei celulare
B. Materialul nuclear tipic, delimitat de o membran nuclear
C. Materialul nuclear dispus (ADN) circular
D. Prezena endocitozei i a vacuolelor digestive
E. Diviziunea direct (amitoza)

11. Urmatoarele afirmaii sunt adevarate cu exceptia


A. viroizii sunt forme acelulare
B. viroizii sunt structuri subvirale cu actiune patogena
C. viroizii au un program genetic alcatuit din zeci de mii de gene
D. viroizii sunt implicati in producerea maladiilor Kuru si Kreutzfeld Jacob
E. informatia genetica a viroizilor este stocata intr-o molecula de AND
12. Plasmidele
A. sunt forme celulare de viata
B.sunt macromolecule de AND bicatenar circular sau linear
C. au program genetic care le permite autoreplicarea in interiorul celulei gazda
D. au fost descoperite in 1952 la virusuri
E. pastreaza legatura cu genomul celulei gazda printr-un flux informational

13. Alegeti afirmaiile corecte


A. procariotele sunt forme de tipul archebacteria si eubacteria
B. celula procariota are nucleu tipic cu nucleol si membrana nucleara
C. celula procariota nu poseda organite celulare
D. celula procariota are in jur de 3000 de ribozomi
E. cromozomii celulei procariote sunt reprezentati de o molecula de ARN circular
8

14. Celula eucariota are urmtoarele caracteristici


A. nu posed membrana nuclear
B. are un numr de cromozomi constant pentru o specie dat
C. posed organite celulare
D. zigotul se formeaz prin recombinare genetic
E. nu are capacitatea de diferentiere celular
15

Moleculele de ap din celule sunt importante pentru c:


A. La acest nivel au loc interaciunile chimice
B. Moleculele polare sunt uor solubile n acest mediu
C. Apr structurile celulare de efectul reaciilor exotermice
D. Nu formeaz nveliurile de hidratare a ionilor
E. Nu interacioneaz cu ionii pozitivi i negativi

16

Ionii anorganici intervin n urmtoarele procese celulare


A. activitatea enzimatic
B. excitabilitatea celulei
C. diviziunea celular
D impiedic crearea presiunii osmotice
E. producerea de energie la nivel celular

17

Compuii organici care intr n structura celulei sunt de tipul:


A. glucide
B. lipide
C. proteine
D. acizi nucleici
E. ioni de Fe, Ca, Na, Mg

18

Zaharidele la nivel celular au rol important n:


A. semnalizarea celular
B. sursa de energie
C. markeri pentru proteinele transportate
D. suportul pentru proteine i lipide
E. nu au rol important i bine stabilit

19

Acizi grai din biomembrane formeaz combinaii de tipul:


A. fosfolipide
B. fosfogliceride
C. amide
D. trigliceride
E. polinucleotide

20

Acizii nucleici sunt polimeri formai din:


A. baze azotate + monozaharide forforilate
B. nucleotide
9

C. baze purinice i pirimidinice + dezoxiriboz


D. nucleozide +riboz+fosfat
E. lipide + baze azotate
21

Acizii nucleici au cteva particulariti care le confer capacitatea de a forma


matri:
A. lanurile polinucleotidice sunt antiparalele
B. bazele complementare sunt unite prin legturile de hidrogen
C. polimerizarea are loc n direcia 5 (fosfat)-3(hidroxil)
D. numrul gruprilor fosfat
E. numrul proteinelor legate de lanturile nucleotidice

22

Bazele azotate complementare pot forma urmtoarele combinaii:


A. A-C
B. C-C
C. A-T
D. G-C
E. T- T
Proteinele intervin n o serie de procese eseniale pentru funcionarea unei celule:
A. particip la diviziunea, diferenierea i specializarea celular
B. asigur transmiterea informaiei genetice ARN-ARNm-ARNr-ARNt
C. nu particip la transportul gazelor n celule
D. ndeplinesc funcii de rezisten i susinere
E. nu au rol de semnalizare

23

24

Proteinele au urmtoarele nivele de organizare:


A. aleatorie
B. primar
C. secundar
D. teriar
E. cuaternar

25

Nivelele de organizare ale proteinelor sunt:


A. structura primar si secundar
B. aleatorii funcie de pH intracelular
C. dublu helix
D. structur teriar si cuaternar
E. nu prezint diferite nivele de organizare

26

Informaiile adevrate despre structura primar a proteinelor sunt:


A. structura e dat de succesiunea aminoacizilor n lanurile
polipeptidice
B. legturile S-S
C. legturile dintre R-R
D. legturile COOH- - NH3+
E. st la baza celorlalte nivele de organizare a lanurile polipeptidice

27

Legturile de tip alfa- helix sunt caracteristice:


A. acizilor nucleici
10

B. proteinelor comune
C. proteinelor cu structur secundar
D. acizilor nucleici denaturai
E. hemoglobinei
28. Apa are urmtoarele proprietai cu excepia
A. apa are un echilibru ntre protoni i electroni
B. apa este o molecul polar
C. moleculele nepolare sunt solubile n mediul apos
D. moleculele de apa formeaza invelisurile de hidratare a ionilor
E. apa se afla in proportie de 70% ca i ap legat chimic de alte molecule
29. Urmatoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia
A. ionii anorganici intervin n meninerea presiunii osmotice i echilibrului
acido-bazic
B. carbonul are capacitatea de a forma legturi necovalente cu ali atomi de
carbon
C. amidele n combinaie cu un acid carboxilic formeaz aminele
D. atomii de carbon pot realiza patru legturi covalente cu ali atomi
E. azotul se poate intercala ntre atomii de carbon care formeaz molecule
ciclice rezultnd purinele i pirimidinele
30. Urmatoarele afirmatii referitoare la glucide sunt false cu exceptia
A. glucoza este un polizaharid esential pentru activitatea celulei
B. glucidele au rol in procesele de semnalizare celulara
C. oligozaharidele se pot asocial prin reactii de deshidratare
D. oligozaharidele sunt formate din 2-10 monozaharide
E. glicogenul si amidonul sunt compuse integral din glucoza
31. Acizii grai sunt molecule organice care:
A. au catena liniara fara ramificatii
B. sunt policarboxilici
C. acizii grasi nesaturati contin una sau mai multe legaturi duble intre atomii de
carbon
D. au rol in sintetizarea prostaglandinelor
E. au numar impar de atomi de carbon
32. Acidul dezoxiribonucleic
A. este o molecul dublu elicoidal
B. conine 2 purine i 2 pirimidine
C. conine adenina, guanina, citozina, uracil
D. bazele azotate se leaga in AND de 2-dezoxiriboza
E. polimerizarea se face n direcia 5-3
33. Proteinele
A. se formeaz prin polimerizarea acizilor grai
11

B. participa la diviziune, difereniere i specializare celular


C. particip la sinteza prostaglandinelor
D. sunt constituieni de baz ai anticorpilor
E. asigur transmiterea informaiei genetice
34. Urmtoarele afirmaii legate de structura proteinelor sunt adevrate cu excepia
A. structura teriara este dat de secvena de aminoacizi din lanul polipeptidic
B. structura secundar poate fi helix i pachete
C. structura secundar este indus de plierea lanului polipeptidic
D. structura cuaternar se refer la modul cum se unesc subunitile proteice
E. poriunile interne ale proteinelor pliate sunt alctuite din aminoacizi hidrofobi
aranjai n helix sau pachete

Tematic II:
Structura membranei celulare i particularitile transportului transmembranar
Complement simplu
1.

Membrana celular este o structur care:


A. delimiteaz i menine diferenele dintre citoplasm i mediul
extracelular
B. separ celula de mediul extracelular, dar nu intervine n mecanismele
intracelulare
C. are rol doar n semnalizare
D. se dezintegreaz la stimuli mecanici
E. menine ph-ul intracelular

2.

Plasmalema este :
A. monostratificat
B. bistratificat
C. multistratificat
D. nu este o structur organizat
E. organizat neuniform, funcie de esut

3.

Membrana celular este de tip:


A. mozaic-solid
B. mozaic-fluid
C. mozaic-semifluid
D. mozaic-mozaic
E. supermozaic
Lipidele membranare sunt dispuse n bistrat astfel:
A. capetele hidrofile la exterior i cozile hidrofobe la interior
B. capetele hidrofile la interior
C. nu conteaz ordinea
D. aranjarea depinde de ncrcarea ionic
E. dispunerea lipidelor se face n funcie de gruprile duble ale acizilor

4.

12

grai
5.

Raportul molecular dintre proteine i lipidele membranare este :


A. 1/1
B. 1/50
C.
D. nu exist un raport cunoscut
E. difer foarte mult de la o membrana la alta

6.

Microdomeniile sau plutele lipidice din structura membranei celulare sunt


structuri care au urmtoarele caracteristici:
A. prezint importan structural i metabolic
B. sunt structuri anormale
C. sunt formate din resturi de lipide i proteine
D. execut miscri lente
E. sunt structuri cu rol de protecie mecanic

7.

Bistraturile lipidice sintetizate pe cale artificial dup modelul biomembranei


prezint aplicabilitate practic n :
A. inginerie genetic
B. farmacologie
C. biologia microorganismelor implicate n producerea infeciilor la om
D. biotehnologii
E. biologie

8.

Fluiditatea membranei poate fi modulat de mai muli factori


A. fizico-chimici
B. nu exist modulare
C. factorii sunt legati de numrul mitocondriilor active
D. genetici
E. extracelulari

9.

Micrile lipidelor din structura membranelor celulare sunt realizate astfel:


A. doar n planul membranei
B. doar n jurul legturilor C-C
C. intramolecular i intermolecular
D. niciodata nu sunt schimbate ca si pozitie
E. nu au capacitatea de a se deplasa

10. Ionii anorganici intervin n urmtoarele procese celulare


A. au rol structural
B. blocheaz sistemul energetic
C. blocheaz diviziunea celular
D reglarea presiunii osmotice
E. producerea de cataliz la nivel celular
11. Proteinele sunt structuri formate din polimerizarea
A. acizilor grai
B. aminoacizilor
C. moleculelor polare
13

D. moleculelor hidrofobe
E. nucleozidelor
12. Proteinele sunt macromolecule implicate n:
A. organizarea tuturor astructurilor celulare
B. alctuirea doar a unor structuri din membranele celulare
C. doar dac este cazul aminoacizii se modific n compui diferii
structural i funcional
D. au doar rol funcional
E. nu pot funciona fr lipide
13. Proteinele rezult n urma legturilor peptidice dintre aminoacizi. Aceste legturi
se realizeaz astfel:
A dou grupri carboxil
B. o grupare carboxil i o grupare hidroxil
C. o grupare amino si una carboxil
D. o grupare amino i un radical liber
E. dou grupri amino
14. Varietatea proteinelor este dat de:
A. varietatea gruprilor amino
B. aranjarea aminoacizilor
C. legturile de hidrogen din lanurile de aminoacizi
D. aminoacizii cu 2 sau 3 atomi de carbon
E. numrul radicalilor liberi
15. Coninutul dintre proteine i lipide, n membranele celulare este influenat
A. funciile metabolice ale unei membrane
B. numrul canalelor ionice
C. pH mediului intracelular
D. activitatea enzimatic
E. lipsa moleculelor semnal
16. Macromoleculele pot fi clasificate n unipas sau multipas funcie de numrul
trecerilor prin membran. Aceste molecule aparin categoriilor:
A. lipide
B. acizi grai nesaturai
C. molecule proteice
D. complex polienzimatic
E. complex polizaharidic
17. Moleculele proteice din membranele biologice sunt structuri cu urmtoarele
particulariti
A. sunt distruse de lizozomi
B. sunt forme moleculare stabile (fixe) dinamic
C. se pot deplasa prin micri de rotaie i translaie n zonele unde sunt
necesare
D. sunt mult mai mobile dect lipidele.
E. nu sunt intlnite n structura membranelor
14

18. Organizarea proteinelor membranei eritrocitare ofer posibilitatea nelegerii mai


aprofundate asupra :
A. legturilor proteine-lipide
B. nu este un model pentru organizarea altor structuri
C. modului de organizare al biomembranelor
D. organizarii membranelor musculare
E. organizarii structurilor extracelulare
19. Care din proteinele membranei eritrocitare formeaz o reea ?
A. glicoforina
B. banda 3
C. spectrina
D. actina
E. ankirina
20.

Care din proteinele membranei eritrocitare sunt implicate n schimbul ionilor


HCO3- i ClA. glicoforina
B. Banda 3
C. Spectrina
D. Actina
E. ankirina

21. Citoscheletul asociat membranei este o reea de endoproteine cu ochiuri i


noduri, solidar membranei, care e descris foarte bine la:
A. fibroblati
B. limfocite
C. eritrocite
D. celule epiteliale
E. esut pavimentos
22. Citoscheletul asociat membranei este:
A. o reea instabil de lipoproteine
B. o reea de endoproteine solidar membranei prin ataarea la proteine
transmembranare
C. o reea de proteine extrinseci
D. nu este un citoschelet
E.o reea de ankirina
23. Glicocalixul reprezint:
A. componenta proteic a membranelor
B. componenta lipoproteic
C. componenta glucidic
D. matricea extracelular
E. o component temporar a membranei plasmatice
24. Prin difuzie simpl sunt transferate, prin membrane, molecule de tipul:
15

A. ncrcate electric
B. molecule mici hidrofobe
C. molecule mari
D. contrar gradienilor electrochimici
E. ioni legai de proteine
25. Transportul facilitat transmembranar este mediat de:
A. lipidele structurale
B. pipoproteinele din insulele membranare
C. proteinele carrier
D. ionii antagoniti
E. receptori din glicocalix
26. Prin difuzie facilitat este transferat molecula de:
A. adrenalin
B. ATP
C. glucoz
D. glicogen
E. calsequestrin
27. Proteinele carrier sunt:
A. proteine transmembranare
B. proteine migratoare
C. implicate n hrnirea celular
D. macromolecule semnal
E. structuri implicate n transportul ionilor
28. Difuzia facilitat este un transport :
A. activ
B. pasiv
C. nu e caracteristic membranelor biologice
D. ntlnit la celule renale
E. necesit ATP-az
29. Funciile membranei celulare sunt urmtoarele cu excepia
A. protecie mecanica
B. adezivitate
C. transportor
D. semnalizare
E. diapedeza
30. Lipidele membranare au urmtoarele caracteristici cu excepia
A. sunt substane organice relative solubile n ap
B. sunt solubile n cei mai muli solveni organici
C. au caracter amfifil
D. au tendina de asociere spontan
E. au dispunere asimetric n bistrat
31. Urmtoarele afirmaii legate de lipozomi sunt adevarate cu excepia
16

A. au un diametru cuprins intre 25 nm si 1 m


B. sunt bistraturi plane formate pe suprafaa unui mic orificiu
C. sunt considerate veritabile capsule farmacologice
D. n veziculele lipozomale se pot ncapsula diferite substane cu efect terapeutic
E. sunt captai prin endocitoza sau fuziune de ctre celule
32. Lipidele membranare pot executa urmtoarele tipuri de micri cu excepia
A. micari de rotatie
B. miscari flip-flop
C. miscari de translatie
D. miscari de flexie a cozilor hidrofobe
E. miscari de difuzie rotationala
33. Factorii chimici extrinseci care moduleaz fluiditatea membranei sunt urmtorii cu
excepia:
A. terapeutici
B. fiziologici
C. cantitatea de acizi grasi nesaturati din structura fosfolipidelor
D. patologici
E. substante chimice toxiceliposolubile
34. Proteinele membranare periferice au urmtoarele caracteristici cu excepia:
A. reprezint 25% din proteinele unei membrane
B. sunt cufundate n bistratul lipidic
C. sunt extractibile cu soluii saline
D. au caracter hidrofil
E. sunt clasificate n ectoproteine i endoproteine
35. Caracteristicile glicoforinei sunt urmtoarele cu excepia:
A. este o proteina transmembranar unipas tip 1
B. domeniul transmembranar este structurat n -helix
C. are masa molecular de aproximativ 100kD
D. ectodomeniul este mare si poarta 16 lanuri glucidice
E. are 131 de aminoacizi
36.Glicocalixul are urmtoarele caracteristici cu excepia:
A. grosimea este n medie 20-50 nm
B. confer membranei rezistena mecanic
C. particip la sarcina negativa a suprafeei celulare
D. n structura sa biochimic intr fosfogliceridele i fosfosfingozidele
E. grosimea lui este mai mare cu ct celulele sunt mai putin implicate n interaciuni
cu alte celule
37. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:
17

A. fenomenul de capacitare dureaz 5-6 ore la om


B. capacitarea const n creterea metabolismului i motilitii capului
spermatozoidului
C. capacitarea const n modificarea compoziiei stratului glicoproteic al ovocitului
D. reacia acrozomal este reprezentat de interaciunea dintre spermatozoid i ZP3
E. zona pelucida este formata din 3 glicoproteine
38. Menionai rspunsul corect referitor la transportul prin membrana celular:
A. Trasportul ionilor i moleculelor mari este determinat de permeabilitatea
membranei
B. Proteinele canal nu permit trecerea moleculelor specifice
C. Transportul pasiv se face n sensul gradientelor de concentraie
D. Transportul activ poart denumirea de difuzie facilitat
E. Toate rspunsurile sunt corecte

39. Alegei rspunsul fals referitor la proteinele de tip carrier:


A. Ii modific conformaia ireversibil
B. Sunt proteine transmembranare
C. Schimbarea conformaiei este n legatur cu contactul moleculei de transport
D. Au mai multe situsuri de legare
E. Mediaz numai transportul pasiv

40. Transferul glucozei:


A. Se face numai prin difuzie facilitat
B. Este de tip transport pasiv si activ
C. Este mediat de K
D. Este de tip activ cnd este preluata din spaiile extracelulare
E. Este de tip pasiv la nivelul celulelor renale i intestinale
41. Referitor la canalele ionice putem afirma c:
A. Permit un transport neselectiv
B. Sunt deschise permanent
C. Permit un transport rapid
D. Sunt absente n celulele nervoase
E. Sunt absente n celulele musculare
42. Urmtoarele afirmaii referitoare la hidroliz ATP sunt adevarate,cu excepia:
A. Energia furnizat de hidroliza ATP este folosit la dirijarea moleculelor mpotriva
gradientului electrochimic
18

B. O parte din energie este folosit pentru meninerea gradientelor de concentraie a


unor ioni
C. Energia furnizat de hidroliza ATP este folosit n transportul pasiv
D. ATP-azele din clasa P se fosforileaz n timpul trasportului
E. ATP-azele din clasa F se afl n membrana mitocondriilor

Complement multiplu
1

Din structura membranelor celulare fac parte moleculele de tipul:


A. celuloza
B. proteine
C. glucide
D. fosfolipide
E. glicoproteine

Factorii chimici intrinseci care particip la modularea fluiditii membranei


celulare sunt:
A. Cantitatea de acizi grai nesaturai din structura fosfolipidelor i
glicolipidelor
B. cantitatea de colesterol
C. factorii patologici
D. factorii fiziologici
E. factorii terapeutici

Factorii chimici extrinseci care particip la modularea fluiditii membranei


celulare sunt:
A. Cantitatea de acizi grai nesaturai din structura fosfolipidelor i
glicolipidelor
B. cantitatea de colesterol
C. factorii patologici
D. factorii fiziologici
E. factorii terapeutici

Din structura plasmalemei fac parte:


A. glicolipidele
B. fosfolipidele
C. glicoproteinele
D. colesterolul
E. amidonul

Membrana celular este astfel organizat nct, se poate vorbi de urmtoarele


caracteristici:
A. dispunere bidimensional
B. aranjare asimetric
19

C. dispunere eterogen
D. nu exist particulariti definitorii
E. aranjare spontan
6

Marcai afirmaiile corecte legate de lipidele membranare:


A.
B.
C.
D.
E.

sunt molecule relativ insolubile n medii apoase


prezint tendina de asociere spontan
au posibiliti mari de mobilitate
tendina de asociere se face cu un consum minim de energie
afirmatiile de mai sus nu sunt corecte

n componena membranelor celulare lipidele sunt reprezentate de:


A. fosfolipide 70-75%
B. proteine
10%
C. colesterol 20-25%
D. glicolipide 1-10%
E. alte molecule

Membrana celular este o structur cu proprieti specifice cristalelor lichide


(proprieti mezomorfe) care sunt amplificate i determinate de:
A. manifestarea bidimensional a fluiditii bistratului lipidic
B. comportamentul independent la nivelul celor 2 fee ale membranei,
dar i solidar
C. capacitatea lipidelor de a forma microdomenii
D. dispunerea simetric a componentelor membranei celulare pe cele 2
fee
E. toate variantele anterioare

Fluiditatea bistratului lipidic este produs de ansamblul micrilor de tipul:


A. micri intramoleculare
B. micri intermoleculare
C. miscri flip -flop
D. ping-pong
E. aleatorii

10

Fluiditatea plasmalemei este dat de:


A. micrile de vibraie
B. de rotaie
C. difuzie lateral i translocaie
D. numai miscri de vibratie molecular
E. flip-flop

11

Raportul procentual dintre proteine i lipide de la nivel de membrana celular


este la majoritatea celulelor animale 50% lipide -50% proteine.
A. sunt exceptii n cazul membranelor mitocondriale i n tecile de
mielin
B. exist i raportul 80% lipide: 20% proteine
C. exist i raportul 20% lipide: 80% proteine
D. raportul nu are importanta funcional i structural
20

E. se schimb n timpul fluiditii


12

Proteinele membranare au roluri foarte importante precum:


A. stabilirea jonciunilor dintre celule
B. schimbarea informaional dintre celule
C. coordonarea activitii acizilor grai
D. transport ionic i macromolecule
E. au rol foarte redus in celul

13

Citoscheletul asociat membranei din celulele sanguine este format din proteine de
tipul:
A. proteine mari
B. glicoforin
C. banda 3
D. spectrina
E. galactoza

14

Citoscheletul asociat membranei din celulele sanguine este format din proteine de
tipul:
A. spectrin
B. banda 3
C. glicoforin
D. miozin
E. banda 4.1

15

Structura biochimic a glicocalixului este:


A. glicolipidic
B. glicoproteic
C. numai lipidic
D. proteoglicani
E. nucleotidic

16

Glicocalixul are rol:


A. structural
B. rezisten mecanic
C. n jonciuni celulare
D. nu are o funcie bine stabilit
E. depinde de tipul oligozaharidului

17

Glicocalixul intervine n:
A. semnalizare celular
B. recunoatere celular
C. procese inflamatorii
D. fertilizare
E. n funcionarea mitocondriei

18

P selectinele sunt structuri glicoproteice cu rol n:


A. compatibiliti de grup sanguin
B. identificarea celulelor tumorale
21

C. diapedez
D. ciclul celular
E. procesele inflamatorii
19

Transportul membranar este clasificat dup:


A. modul de transfer
B. implicarea sistemelor energetice
C. dimensiunile elementelor transferate
D. nu se poate face o clasificare
E. dup tipul proteinelor transportoare.

20

Canalele ionice sunt:


A. porinele
B. proteinele carrier
C. aquaporinele
D. structuri oligozaharidice
E. molecule semnal

21

Caracteristicile care definesc canalele ionice sunt:


A. asigur transportul foarte rapid
B. nu sunt deschise permanent
C. depind de citoschelet
D. au greuti moleculare variabile
E. permit transportul selectiv

22

Canalele ionice sunt de mai multe tipuri:


A. comandate de voltaj
B. pasive
C. active
D. comandate de un ligand
E. nu sunt diferene ntre canale

23

Modificarea potenialului de membran permite deschiderea canalelor pentru:


A. ionii de K+
B. ionii de Ca2+ i Na+
C. proteine G
D. acetilcolina
E. proteine translocator

24

Transmiterea impulsului nervos implic mai multe canale ionice deschise


succesiv:
A. canale de Na+ i K+
B. canale de Ca2+ dependente de voltaj
C. canale ionice comandate de stimuli mecanici
D. canale de Na+ dependente de liganzi
E. canale de K+ dependente de liganzi

25

Transportul mediat de carrier poate fi


A. uniport
22

B. simport
C. antiport
D. difuzie simpl
E. cuplat
26.

Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu exceptia:


A.
membrana celulara este structura care delimiteaza si mentine diferentele intre
citoplasma si mediul extracelular
B.
membrana celulara are functie de adezivitate
C.
plasmalema are o compozitie lipidica unistratificata
D.
membrana celulara impreuna cu glicocalixul si citoscheletul membranar
formeaza
invelisul celular
E. in afara membranei celulare externe exista exoplasme

27. Lipidele membranare


A. sunt substane organice relativ insolubile n ap
B. asigur funcia de barier a membranei
C. au distribuie simetric n bistrat
D. au capetele hidrofobe la exterior i cozile hidrofile n interior
E. particip la funcia metabolic a membranei celulare
28. Lipidele din membrane celulara sunt reprezentate de
A. glicolipide
B. spectrina
C. colesterol
D. fosfolipide
E. glicoforina
29. Liposomii
A. sunt bistraturi plane formate pe suprafaa unui mic orificiu
B. pot avea un diametru de 25 nm-1 m
C. sunt toxici dac sunt administrai n organism
D. interacioneaz specific cu celulele fiind captai prin endocitoz sau fuziune
E. pot fi considerai veritabile capsule farmacologice
30. Lipidele membranare pot executa urmtoarele tipuri de micri
A. Micri de flexie a cozilor hidrofile
B. Micri flip-flop
C. Micri de rotaie
D. Micri de difuzie rotaional
E. Micri de translaie
31. Factorii chimici intrinseci care moduleaza fluiditatea membranei sunt
A. terapeutici
B. cantitatea de acizi grasi nesaturati din structura fosfolipidelor
23

C. temperatura
D. cantitatea de colesterol din structura bistratului
E. hormoni
32. Glicoforina
A. este proteina transmembranara unipas tip 1
B. ectodomeniul este mic de aprox 20 aminoacizi
C. este proteina care structureaza canalul anionic de schimb intre bicarbonate si
clorura
D. ectodomeniul este mare si poarta 16 lanturi glucidice
E. este o endoproteina (situata pe peretele intern al membranei)
33. Glicocalixul are urmatoarele caracteristici cu excepia:
A. confer membranei rezistena mecanic
B. n structura sa intra fosfogliceride i fosfosfingozide
C. grosimea este n medie 20-50 nm
D. glicocalixul cel mai gros l prezint celulele de la nivelul dermului
E. participa la sarcina negativa a suprafeei celulare
34. Proteinele periferice
A. sunt proteine ataate de o parte i de alta a bistratului lipidic
B. reprezint 75% din proteinele unei membrane
C. au caracter hidrofil
D. nu sunt extractibile cu soluii saline
E. sunt mprite n ectoproteine i endoproteine

Tematic III:
Organite celulare implicate n sinteza, sortarea i transportul macromoleculelor.
Organite implicate n digestia celular.
Complement simplu

1.

Care sunt organitele celulare implicate n sinteza proteinelor


A. mitocondria
B. RER
C. lizozomi
D. peroxizomi
E. endozomi

Care este modul de organizare al endomembranelor reticulului endoplasmatic?


A. structuri izolate
B. cisterne i/sau tuburi anastomozate
24

C. tuburi de 0,2 nm
D. ramificaii ale plasmalemei
E. vezicule
3.

Organitul care formeaz cea mai abundent endomembran din celul este?
A. vacuole digestive
B. reticul endoplasmatic
C. aparat Golgi
D. ribozomi
E. oxizomi

4.

Transportul post-translaional este ntlnit la proteinele:


A. sintetizate n citosol i redirecionate spre nucleu si alte organite
B. produse de ctre ribozomi mitocondriali
C. cu stabilitate mic
D. cu numr par de aminoacizi
E. legate de glucide

5.

Transportul co-translaional se refer la modalitatea prin care proteinele


A. sufer modificri de structur
B. sunt inversate gruprile de aminoacizi ntre 2 proteine
C. sunt antrenate ctre RE pe msur ce translaia are loc
D. se formeaz n jurul nucleului
E. nu se refer la transportul proteinelor

6.

Transportul prin vezicule se realizeaz astfel:


A. prin trecerea succesiv prin 2 membrane
B. prin suprapunerea a dou compartimente mrginite de membrane
C. prin nmugurire
D. prin ncarcarea cu ap a veziculelor
E. eliminarea lipidelor membranare

7. Referitor la reticulul endoplasmatic putem afirma urmtoarele cu excepia :


A. Este structurat sub forma unor cisterne
B. Este structurat sub forma unor tubuli
C. Are ca rol furnizarea de energie
D. Reprezinta cea mai abundenta structura a celulei
E. Initiaza procesele celulare ce se desfaoara n celalalte organite
8. Care din funciile urmtoare sunt ndeplinite de reticulul endoplasmatic rugos (RER):
A. Sinteza proteinelor destinate a funciona n aparatul Golgi
B. Sinteza proteinelor destinate a funciona n mitocondrii
25

C. Este asociat n special cu metabolismul lipidic


D. Nu este asociat cu ribozomii
E. Este asociat n special metabolismului energetic
9. Despre reticulul endoplasmatic neted (REN) putem afirma :
A. Este implicat exclusiv n sinteza proteinelor
B. Colesterolul este produs n REN
C. In REN nu se pot sintetiza lipide
D. Conversia fosfatidiletanolaminei in fosfatidilcolina se face numai ntr-un sens
la nivelul REN
E. Toate rspunsurile sunt adevarate
10. Aparatul Golgi are urmtoarele funcii cu excepia:
A. Glicozilarea proteinelor
B. Sulfatarea glucidelor
C. Sinteza proteinelor de novo
D. Sortarea moleculelor
E. Transportul moleculelor
11. Funciile aparatului Golgi sunt urmtoarele cu excepia:
A. prelucrarea sfingolipidelor (biosinteza sfingomielinelor si glicolipidelor prin
modificarea ceramidelor produse n RE);
B. sortarea i transportul moleculelor i macromoleculelor la destinaia final n
celul, sau pentru secretarea (exocitarea) lor;
C. sulfatarea unor glucide (att din glicozaminoglicani, ct i din unele
glicoproteine);
D. producerea glicozaminoglicanilor cu asamblri ale proteoglicanilor
membranari, sau ai matricei extracelulare;
E. este implicat n digestia celulara a macromoleculelor.
12. Care din urmatoarele afirmaii descriu funcii ale aparatului Golgi:
A. biogeneza i traficul intracelular al membranelor
B. degradeaz organitele celulare mbtrnite
C. realizeaz reacii complexe ale catabolismului
D. este implicat in respiraia celulei
E. sortarea i transportul moleculelor i macromoleculelor la destinaia final n
celul, sau pentru secretarea (exocitarea) lor;
13. Alegei afirmaia incorecta despre glicolizarea proteinelor:
26

A. proteinele glicolizate sunt polizaharide neramificate, foarte lungi,formate din uniti


dizaharidice repetitive.
B. prima etapa a glicolizarii se realizeaz n reticulul endolasmatic
C. proteinele destinate ncorporrii n lizozomi sunt modificate prin fosforilarea manozei.
Aceast etap este important pentru sortarea enzimelor ctre destinaiile
intracelulare.
D. sunt descrise 2 clase de oligozaharide N -linkate la glicoproteine mature, adic cele ce
au trecut prin Ap. Golgi:oligozaharide bogate n manoz si oligozaharidele complexe
E. prelucrarea oligozaharidelor N-linkate ale proteinelor lizozomale difer de prelucrarea
proteinelor destinate exportului si membranei plasmatice;
14. Urmatoarele afirmaii despre lizozomi sunt adevarate cu excepia:
A. sunt implicate n digestia macromoleculelor
B. sunt vezicule membranare ce conin enzime hidrolitice
C. degradeaza organitele celulare mbtrnite
D. realizeaz reacii complexe ale catabolismului
E. diger particulele captate din exterior
15. Urmtoarele afirmaii referitoare la cile digestiei intracelulare sunt adevrate cu
excepia:
A. endozomii fuzioneaz cu veziculele lizozomale formate n ap. Golgi rezultnd
compartimentul endolizozomal.
B. autofagozomul fuzioneaz cu un lizozom (sau endolizozom) rezultnd
autofagolizozom.
C. ncorporarea de particule mari cu formarea de fagozomi care se transform n
fagolizozomi
D. compartimentul endolizozomal are hidrolaze lizozomale
E. n compartimentul endolizozomal materialul endocitat este depozitat
Complement multiplu

RER este o structura implicat n:


A. biosinteza proteinelor membranare
B. sortarea i transportul proteinelor
C. nu au rol bine definit
D. sinteza de glucide
E. biosinteza proteinelor lizozomale

Proteinele sintetizate n RER sunt transportate :


A. post translaional
B. nu sunt transportate
C. sunt proteine transportate prin difuzie lateral
D. co-translaional
E. n sistemul LDL
27

3. Alegeti afirmatiile corecte referitoare la transportul prin membrana celulara:


A. Poate fi de 3 tipuri
B. Transportul determinat de permeabilitatea membranei se numeste transport prin
membrane
C. Transportul proteinelor prin vezicule se numeste transport cu membrane
D. Transportul activ este mediat de proteine canal si carrier
E. Transportul pasiv se mai numeste si difuziune facilitata
4. Despre proteinele carrier putem spune ca:
A.
B.
C.
D.
E.

Isi modifica conformatia ireversibil


Modificarea conformatiei depinde de molecula transportata
Sunt proteine transmembranare
Sunt implicate exclusiv in transportul activ
Formeaza sisteme de trasnport uniport si transport cuplat

5. Canalele ionice prezinta urmatoarele caracteristicile functionale cu exceptia:


A.
B.
C.
D.
E.

Permit transportul lent


Permit transportul selectiv
Sunt deschise permanent
Se numesc canale cu poarta
Transporta mai mult 1ml ioni/secunde

6. Referitor la hidrolaza ATP putem afirma ca:


A.
B.
C.
D.
E.

Energia furnizata este implicata in transportul pasiv


ATP- aza P se fosforileaza in timpul transportului
ATP-aza V nu se fosforileaza in timpul transportului
ATP-aza F se afla in membrana mitocondriilor
In cazul ATP-azei V,transportul se face in sensul gradientelor de concentratie

7. Pentru fiecare molecula de ATP hidrolizata se transporta:


A.
B.
C.
D.
E.

Spre exterior 3 ioni de Na


Spre exterior 2 ioni de Na
Spre interior 3 ioni de Na
Spre interior 2 ioni de K
Spre exterior 2 ioni de Na
28

8. Referitor la pompa de Ca putem afirma ca:


A.
B.
C.
D.
E.

Mentine concentratia extracelulara a Ca la un nivel foarte scazut


In celula musculara este localizata la nivelul RE
Transporta ioni de Ca din citosol in RE
Transporta cate 4 ioni de Ca pentru fiecare mol de ATP hidrolizata
Necesita prezenta Mg

9. Efectele administrarii de oubaina si digoxina sunt urmatoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Cresc forta de contractie a miocardului


Blocarea functionarii Na,K-ATP aza
Scade concentratia intracelulara de Na
Sunt exportati mai multi ioni de Ca
Scade gradientul de Na

10. Ca forme de transport membranar identificam:


A. Transportul pasiv in sens contrar gradientelor
B. Transport activ sau difuzie facilitata
C. Transport activ secundar de tip simport
D. Transport activ secundar de tip antiport
E. traficul vezicular
11. Despre reticulul endoplasmatic se pot afirma urmatoarele:
A.
B.
C.
D.
E.

Este structurat sub forma de cisterne


Nu initiaza procese ce se desfasoara in aparatul Golgi
Reticulul endoplasmatic neted este asociat cu ribozomii
Reprezinta cea mai abundenta structura a celulei
Produce molecule esentiale organizarii celulare

12. Printre functiile reticulului endoplasmatic rugos(RER) se numara:


A.
B.
C.
D.
E.

Sinteza de proteine membranre


Transportul proteinelor spre aparatul Golgi
Transportul proteinelor spre lizosomi
Fosforilarea oxidativa
Sinteza de glucide

13. Algeti afirmatiile corecte referitoare la transportul proteinelor sintetizate de ribozomi:


A. Proteinele destinate incorporarii in nucleu sunt sintetizate de ribozomii liberi

29

B. Transportul co-translational se refera la proteinele ce urmeaza a fi incorporate in


nucleu
C. Transportul post-translational se refera la proteinele destinate citosolului
D. Transportul co-translational se refera la proteinele ce urmeaza a fi incorporate in
lizosomi
E. Transportul post-translational se refera la proteinele ce urmeaza a fi incorporate
in aparatul Golgi
14. Referitor la sinteza lipidelor putem afirma urmatoarele cu exceptia:
A.
B.
C.
D.
E.

Se sintetizeaza la nivelul reticulului endoplasmatic neted


Cele mai multe lipide sunt sintetizate din glicerol
Fosfatidiletanolamina nu poate trece in fosfatidilcolina
Colesterolul este sintetizat la nivelul aparatului Golgi
Ceramidele sunt produse la nivelul reticulului endoplasmatic neted

15. Alegeti afirmatiile adevarate desper aparatul Golgi:


A. este un organit celular delimitat de exomembrane format din cisterne si
vezicule asociate
B. prezint polaritate morfologic si biochimic, cu rol cheie n precesele de
biogenez a membranelor,
C. are rol n maturarea, sortarea si distribuirea de molecule si/sau macromolecule
att ctre locurile celulare crora le sunt destinate ct si n calea secretorie.
D. numarul cisternelor prezente in ap Golgi este variabil in functie de tipul de
celula fiind in medie intre 5-8
E. aparatul Golgi are din punct de vedere ultrastructural o fata convexatrans,ofata concava-cis si o fata mediana-formata din vezicule aplatizate
suprapuse ,aflate intre fetele cis si trans
16. Funciile aparatului Golgi sunt urmatoarele:
A.
B.
C.
D.
E.

prelucrarea sfingolipidelor
glicozilarea proteinelor
producerea glicozaminoglicanilor
sulfatarea unor glucide
digestia celulara

17 . Funciile aparatului Golgi sunt urmatoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

sulfatarea unor glucide


digestia celulara
este implicat in respiratia celulei
este implicat in maturarea proteinelor
sortarea si transportul moleculelor

30

18 . Funciile aparatului Golgi sunt urmatoarele cu exceptia:


A. biogeneza si traficul intracelular al membranelor
B. sortarea si transportul moleculelor si macromoleculelor la destinaia final n
celul, sau pentru secretarea (exocitarea) lor;
C. marcarea enzimelor lizosomale prin eticheta manozo-6-fosfat (M6P) si
biogeneza lizosomilor;
D. este organitul la nivelul cruia se realizeaz reactii complexe ale
catabolismului.
E. degradeaza organitele celulare imbatranite si digera particulele captate din
exterior
19. Care din urmatoarele afirmatii nu descriu functii ale aparatului Golgi:
A. sortarea si transportul moleculelor si macromoleculelor la destinaia final n
celul, sau pentru secretarea (exocitarea) lor;
B. marcarea enzimelor lizosomale prin eticheta manozo-6-fosfat (M6P) si
biogeneza lizosomilor;
C. producerea glicozaminoglicanilorcu asamblri ale proteoglicanilor
membranari, sau ai matricei extracelulare;
D. realizeaz reactii complexe ale catabolismului
E. degradeaza organitele celulare imbatranite
20. Glicolizarea proteinelor :
A.
B.
C.
D.

reprezinta legarea unei proteine de o molecula de glucoza


prima etapa a glicolizarii se realizeaza in reticulul endolasmatic
in Ap. Golgi se adaug noi molecule de polizaharide
prelucrarea oligozaharidelor N-linkate ale proteinelor lizozomale difer de prelucrarea
proteinelor destinate exportului si membranei plasmatice;
E. Sunt descrise 2 clase de oligozaharide N -linkate la glicoproteine mature,
21.Urmatoarele afirmatii despre glicozaminoglicani sunt adevarate:
A. sunt polizaharide neramificate, foarte lungi,formate din uniti dizaharidice repetitive
B. lanurile glucidice sunt att de flexibile nt nu se pot mpacheta n structuri globulare
compacte
C. formeaz suportul mecanic al celulelor
D. sunt formate prin legarea unei proteine de o molecula de glucoza
E. permite difuzia rapid a moleculelor hidrosolubile precum i migrarea celulelor.
22.Urmatoarele afirmatii despre lizozomi sunt adevarate cu excepria:
A.
B.
C.
D.
E.

sunt vezicule membranare ce contin enzime hidrolitice


sunt implicate in digestia macromoleculelor
degradeaza organitele celulare imbatranite
este implicat in respiratia celulei
formeaz suportul mecanic al celulelor
31

23 .Boala celulelor 1 este:


A.
B.
C.
D.
E.

o boala genetica
se numeste si boala incluziunilor celulare
in aceasta boala enzimele lizozomilor din fibroblaste lipsesc,
astfel c, substraturile nedigerate se elimina sub forma de incluziuni.
in aceasta boala enzimele hidrolitice sunt absente n lizozomi, dar se regsesc n
snge n forma lor activ
F. si are originea n defectul de sortare la nivelul aparatului Golgi, ceea ce face ca
hidrolazele s fie secretate n snge i nu ncorporate n lizozomi.

24. Urmatoarele afirmatii referitoare la boala celulelor 1 sunt adevarate:


A. rezulta din deficitul unei enzime lizozomale necesara pentru catabolismul
glicozaminoglicanilor.
B. caracteristicile clinile includ tipic facies cu trasaturi aspre, grosolane, opacifiere
corneana, organomegalie, ankiloza articulatiilor, anomalii osoase, hernii, statura unica
si, in unele afectiuni, retardare mentala.
C. produsii de degradare ai dermatanului, keratanului si condroitin sulfatului sunt
asociati cu deficienta mentala.
D. acumularea produsilor de degradare ai heparan sulfatului determina manifestarile
viscerale
E. constatarile de laborator includ prezenta limfocitelor vacuolare pe frotiul periferic si
prezenta de GAG in urina

Tematic IV:
Organite implicate n procesul de catabolism i producere a energiei celulare.
Mecanismele procesului respiraiei celulare. Ciclul Krebs. Transferul de electroni i
chemiosmoza.
Complement simplu

1.

Energia necesar proceselor metabolice este obinut din hidroliza unor compui
de tipul:
A. resturi ale lizozomilor
B. ATP
C. sruri anorganice
D. amidon
E. nu se obine dect din sinteze de lipide

Organitele implicate n procesul de conversie a energiei sunt:


A. aparat Golgi
32

B. endozomi
C. centrioli
D. mitocondrii
E. reticul endoplasmatic rugos
3.

Procesul de sintez a energiei implic mecanisme de:


A. glicogenogenez
B. glicoliz
C carboxilare
D. nu sunt cunoscute
E. ionizare

4.

Mitocondriile sunt organite prezente:


A. n jurul celulei
B. doar n celula vegetal
C. n toate tipurile de celule vegetale i animale
D. n eritrocite adulte
E. n interstiial

5.

Mitocondriile sunt organite a cror poziie n citoplasm poate fi:


A. fix
B. variabil
C. anastomozate n jurul plasmalemei
D. migreaz n funcie de necesitile membranei plasmatice
E. dispuse circular

6.

Au numr mare de mitocondrii:


A. celulele epiteliale
B. hematiile
C. hapatocitele
D. spermatozoizii
E. celule procariote

7.

Membrana intern a mitocondriei este o structur lipoproteic cu particularitile:


A. procentul de proteine 80%
B. procentul de proteine este 20%
C. are fosfolipide hidrofile specifice
D. este identic cu membrana extern
E. are acelai raport proteine/lipide ca i plasmalema

8.

Membrana intern a mitocondriei are un compus caracteristic:


A. fosfolipid hidrofil
B. fosfolipid inactiv care confer anumite caracteristici funcionale
C. cardiolipin
D. crist
E. nu este o structur diferit de membrana plasmatic
33

9.

Particulele F de la nivelul membranei interne:


A. au rol n creterea permeabilitii membranei
B. sunt depozite de lipide
C. rol nefuncional
D. conin compleci enzimatici ai fosforilrii oxidative i ai lanului
respirator
E. sunt structuri polizaharidice

10. n funcie de tipul celulei, cristele mitocondriale i modific:


A. forma
B. numrul
C. numrul i forma
D. nu se modific
E. sunt structuri fr importan funcional

11. Prezena ADN mitocondrial determin un grad de autonomie a mitocondriei:


A. prin sinteza proprie de proteine
B. autonomie total
C. autonomie informaional
D. prin sinteza tuturor proteinelor mitocondriale
E. genele mitocondriale nu codific sinteza proteinelor proprii
12. Prin oxidarea acidului piruvic la nivel mitocondrial se obtin:
A. 2 molecule de ATP
B. 3 molecule de ATP
C. 34 molecule de ATP
D. 4 molecule de ATP
E. Nici un raspuns corect
13. Mitocondriile sunt organite celulare prezente in citoplasma tuturor celulelor cu exceptia:
A. Hepatocit
B. Leucocit
C. Hematie adulta
D. Macrofag
E. Nefrocit
14. Care este organitul celular care genereaz cantitatea cea mai mare de energie:
A. Ribozomii
B. Aparatul Golgi
C. RER
D. Mitocondriile
E. REN
34

15. Condriomitele apar:


A. Sub forma de granule aezate n monom
B. Sub forma de filamente
C. Filiforme
D. Sub forma de bastona
E. Toate raspunsurile sunt corecte
16. Compozitia chimica a mitocondriei include :
A. 50% proteine structurale
B. 62% lipide
C. 2% vitamine
D. 5 % lipide
E. 60-64 % proteine structurale
17. Alegei rspunsul corect:
A. Respiraia celular este reprezentat de reacii ale catabolismului
B. Acetil coenzima A este unul din produii terminali ai catabolismului
C. Reaciile catabolismului se produc la nivelul mitocondriei
D. Produsele terminale ale catabolismului sunt forme ale acidului citric
E. Toate raspunsurile sunt adevrate
18. Urmtoarele afirmaii sunt adevarate cu excepia:
A. combustia alimentelor se face prin sute de reacii diferite, n schimb, eliberarea
energiei se realizeaz doar n cadrul ctorva,
B.energia eliberat este transformat ntr-o form special de energie chimic numita
adenozintrifosfat (ATP), compus cu un nalt potenial de transfer al gruprii fosfat
(bogat n energie).
C. energia poteniala a dou legturi fosfatice ale ATP este reprezentat prin
potenialul lor de hidroliz.
D. legturile bogate n energie,prin hidroliz,degaj mai mult de 8.000cal/mol
E. legturi sarace n energie- prin hidroliz degaj mai putin de 8.000cal/mol
19. Urmtoarele afirmaii referitoare la acetil coenzima A sunt adevrate cu excepia:
A. se poate sintetiza din piruvat
B.se sintetizeaz din acizi grai
C. formarea ei este o reacie puternic exergonic i reversibil
D. se poate sintetiza din glucoza
E. reacia de sintez a acetil coenzimei A din piruvat este catalizat de enzima piruvat
dehidrogenaza.

35

20. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul Krebs sunt adevarate cu excepia:


A. se numete ciclul citric
B. se numete ciclul acizilor tricarboxilici
C. enzima succinat dehidrogenaza,implicat n ciclul Krebs, face parte integrant
dintr-un complex proteic aparinnd matricei mitocondriale
D. ciclul citric ncepe prin reacia dintre acetil Co-A, provenit din piruvat sau din
acizii grai i un compus cu patru atomi de C (oxalacetatul), pentru a produce o
molecul cu 6 atomi de C (acidul citric),
E. cea mai important contribuie a ciclului Krebs este extracia electronilor de nalt
energie prin oxidarea celor 2 atomi de C ai radicalului acetil.
21. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:
A. Energia care se elibereaz prin oxidarea unei singure molecule de de NADH sau
FADH2 de ctre O2 este suficient pentru a susine sinteza mai multor molecule de
ATP
B. Oxidarea NADH i sinteza de ATP au loc ntr-o singur reacie
C. ATP- sintetaza este o protein membranar complex care realizeaz sinteza ATP
din ADP i Pi (fosfat anorganic)
D. ATP- sintetaza ajut la deplasarea protonilor prin membrana intern, n sensul
gradientului de concentraie, napoi n matrice
E. n ciclul Krebs protonii sunt pompati prin membrana mitocondrial intern n
spatiul intermembranar, generndu-se un gradient de concentraie protonic.

22.Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. sunt identificate trei complexe enzimatice, respiratorii implicate n transferul
electronilor de la NADH +H+ la O2,
B. NADH-dehidrogenaza este cel mai mic complex enzimatic respirator, ea
coninnd 12 de lanuri polipeptidice,
C. NADH-dehidrogenaza are rolul de a ceda electronii de la NADH i de a-i
transfera prin intermediul unei molecule mici liposolubile (ubiquinona= coenzima
Q) ctre complexul 2,
D. Complexul b-c1, este format din 7 lanuri polipeptidice,
E. Complexul b-c1 funcioneaz sub form de polimer.

23. Care din afirmaiile urmtoare nu sunt adevrate?


A. n etapa final a glicolizei fosfatul cu energie nalt al fosfoenolpiruvatului este
transferat ctre ADP, rezultnd piruvat i ATP
B. mecanism chemiosmotic este denumirea pentru cuplarea fosforilrii cu
transferul de electroni i protoni
C. Fiecare dintre complexele enzimatice I-III pompeaz prin membrana intern a
mitocondriei cte 4 protoni pentru fiecare pereche de electroni transferat
36

D. Toate variantele anterioare


E. Doar primele dou
24. Care din informaiile referitoare la ATP - sintetaza nu este corect ?
A.
B.
C.
D.
E.

O enzim implicat n sinteza ATP


Este o enzim implicat n hidroliza ATP
Un canal pentru electroni
Cupleaz ntoarcerea protonilor n matrice, cu sinteza ATP din ADP i fosfat
Este un dispozitiv de cuplare reversibil

25. Care din afirmaiile legate de secvenele aminoterminale ale proteinelor


mitocondriale nu sunt adevrate?
A. Poriuni de 15- 35 aa care asigur orientarea ctre mitocondrie a proteinelor
specifice
B. Sunt numite presecvee
C. Sunt numite prosecvee
D. Se ndeprteaz dup proteoliz
E. Sunt recunoscute de receptori specifici
26. Peroxizomii sunt caracterizati de afirmaiile cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Organite mici de form sferic cu diametrul ntre 0,2-1,7m


Conin enzime implicate n diferite reacii metabolice
Sunt situai n jurul mitocondriilor
n urma aciunilor enzimatice ale peroxizomilor se formeaz apa
Peroxizomii sunt implicai n sinteza colesterolului

Complement multiplu

Eliberarea de energie este foarte important pentru:


A. contracia muscular
B. transportul moleculelor mpotriva gradientului de concentraie
C. micrii cililor
D. nici una din variantele amintite
E. este folosit la nivel extracelular
Care sunt parametri care sufer modificri la nivelul mitocondrial?
A. forma
B. numrul
C. dimensiunile
D. numrul cristelor
E. nu sunt semnalate modificri
Dup forma lor mitocondriile se clasific:
A. mitocondrie granular
B. submitocondrie
37

C. condrioconi
D. oxizoma
E. multicondriom

Dup forma lor mitocondriile se clasific:


A. granulare
B. criste
C. oxizomi
D. condriomite
E. condrioconi

Condrioconii sunt forme care:


A. sunt filamentare
B. se gsesc n citoplasm
C. reprezint forma de repaus a mitocondriei
D. nu se pot reactiva
E. se formeaz prin dezintegrarea mitocondriilor

Mitocondria este un organit structurat din:


A. 1 membran extern
B. 2 membrane externe i 1 intern
C. 3 tipuri de membrane
D. straturi doar lipidice
E. 2 membrane i prelungirile acestora

La nivelul membranei externe sunt prezente:


A. enzime inactive
B. enzime activate
C. enzime tranzitorii
D. structuri impermeabile
E. canale ionice

Caracteristicile funcionale ale membranei externe mitocondriale sunt legate de:


A. procentul colesterolului
B. prezena enzimei marker MAO
C. procent mic de proteine
D. permeabilitate mic fa de cea intern
E. 60% molecule proteice

Membrana intern i cristele sunt prevzute cu subuniti numite:


A. oxizomi
B. subuniti citoplasmatice
C. subuniti de membran
D. particule elementare
E. subuniti X

10

Numrul cristelor mitocondriale sunt n legtur direct cu :


38

A. activitatea specific celulei


B. capacitatea mitocondriilor de a genera ATP
C. capacitatea mitocondriilor de a stoca Ca2+
D. activitatea RER
E. sinteza de enzime de tipul dehidrogenaza
11

Matricea mitocondrial este spaiul:


A. delimitat de membrana extern i intern
B. unde are loc stocarea a 200 de enzime mitocondriale
C. dintre membrana intern i criste
D. denumit i compartimentul intern
E. se acumuleaz ionii de calciu

12. Glicoliza anaeroba este:


A.
B.
C.
D.
E.

Procesul prin care glucoza este degradata la acid piruvic


Procesul care are loc in citoplasma
Procesul care are loc la nivel mitocondrial
Procesul prin care se formeaza 2 molecule de ATP
Procesul din care rezulta cele mai multe molecule de ATP

13. Compozitia chimica a mitocondriei este:


A.
B.
C.
D.
E.

60-64% proteine structurale


34% lipide
2-5% vitamine A si C
70% lipide
90% proteine structurale

14. Formele sub care se prezinta mitocondriile sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Forma granulara si cea mai activa


Condriomite
Condrioconti
Condriiomite ,forma cea mai activa
Condrioconti,forma de repaus

15. Pozitia mitocondriei in celula este:


A.
B.
C.
D.
E.

Apicala la nivelul nefrocitului


Bazala la nivelul enterocitului
Bazala la nivelul nefrocitului
Apicala la nivelul enterocitului
In toata citoplasma in majoritatea celulelor
39

16. Alegeti raspunsurile corecte referitoare la mitocondrii


A.
B.
C.
D.
E.

Au lungime de 2,2-7m
Au lungime de 0,5-1m
Sunt organitele celulare care furnizeaza cea mai multa energie celulei
Lipsesc in nefrocit
Glicoliza aeroba furnizeaza 2 molecule de ATP

17. Rolurile mitocondriei sunt urmatoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Reprezinta centrul respirator al celulei


Reprezinta principalul generator de energie pentru celula
Intervine in lipogeneza
Are rol in sinteza proteinelor
Are rol in transportul lipidelor

18. Despre glicoliza anaeroba putem afirma ca:


A.
B.
C.
D.
E.

Are loc in citoplasma


Are loc cu consum de oxigen
Este procesul prin care glucoza se degradeaza pana la acid piruvic
Se formeaza 2 molecule de ATP
Glucoza se degradeaza pana la dioxid de carbon si apa

19. Alegeti raspunsurile corecte:


A.
B.
C.
D.
E.

Mitocondriile sunt organite celulare generatoare de energie


Mitocondriile sunt organite prezente in hematia adulta
Mitocondriile sunt organite celulare prezente in hepatocit
Mitocondriile sunt implicate in sinteza de proteine
Mitocondriile nu se gasesc in nefrocit

20 Despre glicoliza aeroba putem afirma urmatoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Are loc la nivelul mitocondriilor


Se face cu consum de oxigen
In urma ei se obtin 34 molecule de ATP
Are loc in citoplasma
Se face cu consum de dioxid de carbon

21. Urmatoarele tipuri de legturi sunt legaturi bogate n energie:


A.
B.
C.
D.
E.

Enol-fosfat
Monofosfat
Pirofosfat
Acil-fosfat
Difosfat
40

22. Urmatoarele afirmatii referitoare la mitocondrii sunt adevarate:


A. mitocondria este organitul la nivelul cruia se realizeaz reactiile complexe ale
catabolismului,
B. membrana intern i matricea mitocondriei, reprezint situsul tuturor reactiilor de
oxidare a piruvatului i acizilor grasi la CO2 i H2O,
C. membrana intern i matricea mitocondriei, reprezint sinteza cuplat a ATP din ADP
i Pi.
D. Transferul electronilor de pe NADH + H+ i FADH2, la O2 se desfsoara la nivelul
membranei interne si sunt cuplate cu generarea unui gradient electrochimic de protoni
de o parte i de alta a acesteia.
E. Oxidarea piruvatului i a acizilor grai la CO2, cuplat cu reducerea transportorilor de
electroni NAD+ i FAD, la NADH+ H+ i FADH2 au loc la nivelul membranei interne.

23. Urmatoarele afirmatii referitoare la respiratia celulara sunt adevarate:


A. respiratia celulara este explicata prin teoria dublei activari
B. prin dehidrogenarea substratului se pierd, datorit dehidrogenazelor, unul sau mai
muli hidrogeni care imediat sunt activati
C. oxigenul molecular este transformat n acest timp la oxigen activ de ctre
citocromoxidaz, care-i d unul sau mai muli electroni provenii de la hidrogen i
transportai de citocromi
D. Hidrogenul si oxigenul se unesc si formeaz grupare hidroxil (descompus de
catalaz)
E. Formarea apei este o puternic reactie metabolic care se realizeaz prin hidrogenarea
oxigenului.
24. Etapele procesului de respiratie celular sunt urmatoarele cu exceptia:
A. aparitia de reactii anaerobe la nivel citoplasmatic numita citoliza,
B. convertirea la piruvat a lactatului reactie din care rezulta grupul acetil
C. grupul acetil (CH3CO) se combin cu coenzima Q10 rezultnd acetil CoQ10, reacia
este catalizat de lactat dehidrogenaz, prezent n stare solubil n matricea
mitocondrial,
D. grupul acetil (CH3CO) care se combin cu coenzima A rezultnd acetil CoA, reacia
este catalizat de lactat dehidrogenaz, prezent n stare solubil n matricea
mitocondrial.
E. In ultima etapa acetil coenzima A intr n ciclul Krebs.
25. Urmatoarele afirmatii referitoare la glicogen sunt adevrate:
A. este un dimer de glucoza
41

B.
C.
D.
E.

este o forma de depozitare a glucozei in citosol


este continut in granulele citoplasmatice
cand este degradat elibereaza glucoza sun forma de glucozo-1-fosfat
sinteza i degradarea sa este strict reglat n funcie de necesitile organismului.

26. Alegeti afirmatiile corecte:


A. grsimile sunt mai importante dpdv cantitativ dect glicogenul deoarece oxidarea
grsimilor n mitocondrii elibereaz cel puin de 6 ori mai mult energie dect aceeasi
mas de glicogen n forma sa hidratat,
B. un organism uman adult poate depozita glicogen pentru doar o zi de activitate
normal,
C. un organism uman adult poate depozita grsimi care ar ajunge pentru aproximativ o
zi,
D. marea majoritate a lipidelor sunt depozitate n esutul gras , de unde sunt eliberate n
snge pentru a fi preluate de celule,
E. noaptea si intre mese energia se obtine prin mobilizarea glicogenului.
27. Alegeti afirmatiile corecte despre ciclul Krebs:
A.
B.
C.
D.
E.

se mai numeste si ciclul citric


reprezinta stadiul final al reaciilor de oxidare a glucidelor i lipidelor
este rspunztor pentru oxidarea a 2/3 din totalitatea compuilor de carbon ai celulei
este compus dintr-un set de sase reacii enzimatice
produsii majoritari obtinuti din ciclul Krebs sunt CO 2 i NADH.

28. Urmatoarele afirmatii referitoare la ciclul Krebs sunt adevarate:


A. majoritatea enzimelor ciclului krebs sunt hidrosolubile
B. majoritatea enzimelor ciclului krebs sunt localizate n matricea mitocondrial,
C. enzimele succinat dehidrogenaza i -cetoglutarat dehidrogenaza sunt localizate
n matricea mitocondrial
D. degradarea complet a glucozei in ciclul krebs are ca rezultat formarea 6 molecule
de CO2,
E. prin degradarea complet a glucozei in ciclul krebs se reduc 10 molecule de NAD
la 10 NADH + H+ i a 2 FAD la 2 FADH2.
29. Alegeti afirmatiile corecte:
A. complexul b-c1, este format din 8 lanuri polipeptidice i funcioneaz sub form
de dimer,
B. NADH-dehidrogenaza este cel mai mare complex enzimatic respirator,
C. citocrom- oxidaza este un monomer
D. citocromul aa3 conine citocromi si atomi de Cu,
E. NADH-dehidrogenaza are rolul de a accepta electronii de la NADH i de a-i
transfera prin intermediul unei molecule mici liposolubile (ubiquinona= coenzima Q)
ctre complexul 2.
42

30. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. catabolismul celular elibereaz energia liber dintr-o substan (nutrient) n etape,
B. toate organismele i procur energia prin degradarea alimentelor (catabolism),
C. combustia alimentelor se face prin cteva reacii diferite, n schimb, eliberarea
energiei se realizeaz prin sute de reacii,
D. procesul prin care sunt sintetizate substanele necesare organismului este numit
anabolism,
E. procesul prin care sunt sintetizate substanele necesare organismului este numit
catabolism.
31. Care din afirmaiile urmtoare sunt adevrate :
A. Sistemul ADP/ATP necesit un gradient electrochimic de protoni
B. n timp ce un electron este transferat de-a lungul unui lan respirator, un
transportor de electroni poate lega i elibera un proton n fiecare etap
C. Pentru fiecare pereche de electroni provenii din oxidarea NADH sunt transferai
prin membrana 10 protoni
D. Energia potenial stocat n gradientul de protoni este numai de natur electric
E. Componenta electric corespunde diferenei de voltaj de o parte i de alta a
membranei interne mitocondriale, matricea avnd sarcini negative, iar spaiul
intermembranar avnd sarcini pozitive
32. Fosforilarea oxidativ:
Are loc n matricea mitocondrial
Electronii provenii de la NADH i FADH2 se combin cu O2
Citocromoxidaza transport electroni de la citocrom c la NADH dehidrogenaza
Pentru fiecare pereche de electroni provenii din oxidarea NADH sunt transferai
prin membrana 10 protoni
E. Sinteza ATP se face prin transfer direct al gruprii fosfat cu energie nalt
A.
B.
C.
D.

33. n celule metabolic active protonii sunt pompai n afara matricei mitocondriale pentru
c:
A. Acest transfer genereaz o reducere a concentraiei de protoni n matrice
B. Scade ph- n spaiul intermembranar
C. Diferenele concentraiilor de protoni genereaz un gradient de concentraie de
0,14 V
D. Protonii din matricea mitocondrial i din spaiul intermembranar au un nivel
constant
E. Membrana mitocondriei nu permite trecerea protonilor prin stratul fosfolipidic ca
urmare nu se face schimbul cu matricea

34. ATP - sintetaza este:


A. O enzim implicat n sinteza ATP
43

B. Un canal pentru protoni


C. Cupleaz ntoarcerea protonilor n matrice, cu sinteza ATP din ADP i fosfat
D. Toate variantele anterioare
E. Doar varianta A
35. Transportul metaboliilor prin membrana intern a mitocondriei implic :
A. O condiie pentru desfurarea reaciilor energetice
B. ATP este transferat n schimbul unei molecule de ADP
C. Importul fosfatului n matricea mitocondriei este favorizat de gradientul de protoni
D. Ph din matricea mitocondriei i cel din citosol nu au importan n schimbul dintre
moleculele situate de o parte si de alta a membranelor mitocondriale
E. Exportul piruvatului din citosol este mediat printr-un transportor care schimb piruvatul
pentru ionii hidroxil

36. Proteinele mitocondriale :


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt sintetizate n citosol


Sunt codificate de gene ale ADN mt exclusiv
Sunt codificate de gene nucleare
Trebuie s ptrund prin membrana mitocondrial parial depliate
Presecvena este un segment glucidic de semnal al proteinelor mitocondriale

37. Peroxizomii sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Organite mici de form sferic cu diametrul ntre 0,2-1,7m


Conin enzime implicate n diferite reacii metabolice
Sunt situai n jurul mitocondriilor
n urma aciunilor enzimatice ale peroxizomilor se formeaz apa
Peroxizomii sunt implicai n sinteza colesterolului

38. Funciile peroxizomilor sunt foarte complexe:


A.
B.
C.
D.
E.

Dolicolul este sintetizat n perozizomiare


Intervin n scindarea colesterolului
Asigur oxidarea substraturilor, cum ar fi acidul uric, aminoacizii i acizii grai
Au rol n biosinteza lipidelor
Asigur scurtarea lanurilor lungi de acizi grai

39. Care sunt enzimele din peroxizomi?


A.
B.
C.
D.
E.

Hidrolaze
Oxidaze flavinice
ATP sintetaze
Catalaze
Nucleaze
44

40 . Care din afirmaiile urmtoare se refer la peroxizomi?


A. Proteinele sunt orientate ctre peroxizomi printr-o secven simpl de aminoacizi SERLYS-LEU la nivelul extremitii carboxil
B. Conin enzime necesare sintezei de fosfolipide numite plasmalogeni, componente ale
creierului i inimii
C. Prezint plasticitate morfologic
D. Au enzime ale fosforilrii oxidative
E. Au enzime care descompun peroxidul de hidrogen

Tematica V
Citoscheletul : structura, funcii. Motilitatea celular

Complement simplu
1. Care din afirmaiile legate de miozin nu sunt corecte?
A. Miozina este asociat cu molecule reglatoare troponin i tropomiozina
B. Are n structura sa 2 regiuni de mobilitate: una ntre L-meromiozin i Hmeromiozin i alta ntre fraciunile S1 i S2 a H meromiozinei
C. Este proteina cea mai important cantitativ i funcional n fibra muscular
scheletic
D. Din punct de vedere biochimic este format din 2 lanturi polipeptidice grele i
2-4 lanturi polipeptidice usoare
E. Potiunea globular S1-H meromiozin formeaz punile transversale care vor
ancora n situsul de legtur a moleculei de actin globular

2. Citoscheletul este :
A. Implicat n deplasarea celulelor
B. transportul organitelor sau a altor structuri celulare, cum ar fi cromozomii
mitotici
C. citoscheletul este o structur rigid i imuabil
D. se afl ntr-o continu reorganizare
E. este format din mai multe tipuri de proteine
3. Care din afirmaii sunt incorecte:
A. F- actina se prezint sub form de filamente de grosime 7-8 nm
B. F- actina este alctuit din lanuri polipeptidice dispuse n helix, cu o perioda
repetitiv de 35-40 nm
C. Tropomiozina este o molecul proteic cu rol reglator
D. Tropomiozina este alctuit din 3 uniti
E. Fiecare molecul de actin conine un cation de Mg 2+ complexat cu ATP
45

4. Care din componentele proteice blocheaz interaciunea actin-miozin


A.
B.
C.
D.
E.

Troponina C
Troponina T
Troponina I
citocalazina
faloidina
Complement multiplu

1. Molecula de miozin este:


A.
B.
C.
D.
E.

Asimetric
Include 2 filamente de meromiozine
Prin agregarea moleculelor de miozin se formeaz filamentul de miozin
Monomerul de baza se numete tubulin
L- meromiozina i S2-H meromiozina formeaz axul filamentului

2. Citoscheletul este alctuit din trei tipuri principale de filamente proteice:


A.
B.
C.
D.
E.

Filamente de actin
Fosfolipide
Ceramide
Filamente intermediare
Microtubuli

3. Citoschetetul constituie:
A.
B.
C.
D.
E.

un nivel structural de organizare, specific celulelor procariote


o reea de filamente proteice
citocheletul este un suport structural, care determin forma celulei
asigur organizarea general a citoplasmei i micrile celulare
Nici una din variante

4. Filamentele de actin:
A. reprezint 20% din proteinele celulare ale fibrei musculare
B. nu sunt cunoscute ultrastructural
C. formeaz o reea cu rol de suport mecanic ce determin forma celulei i
micrile suprafeei celulare
D. Filamentele de actin formeaz fascicule sau reele tridimensionale cu
proprieti de geluri semisolide
E. Primele trei variante sunt corecte
5. Filamentele de actin
A. conin pe lng moleculele contractile de actin i molecule reglatoare de
troponin i tropomiozin
B. poriunea axial a filamentului de actin conine molecula contractil
reprezentat de actina F (actina fibrilar)
C. tropomiozina este aezat sub form de bastona de-a lungul axului de actin
F
46

D. afirmaii anterioare se refer la miozin


E. Nici una din variate nu e corect

6. G- actina este:
A.
B.
C.
D.
E.

molecul globular cu diametrul de 5,5 nm


formata din 374 de aminoacizi (nfurarea unui lan polipeptidic)
este monomerul de actin
forma polimerizat a actinei
toate variantele sunt incorecte

7. Proteinele implicate n controlul lungimii filamentelor de actin


A.
B.
C.
D.
E.

G-actina
Timozina
Profilina
Gelsolina
tropomodulina

8. Care din proteinele urmtoare formeaz legturile transversale dintre structurile


fasciculare ale actinei?
A.
B.
C.
D.
E.

fimbrina
-actinina
filamin
Profilina
Gelsolina

9. Filamentele intermediare
A. Au fost denumite astfel deoarece au diametrul intermediar (10 nm) ntre cel
am microfilamentelor (7 nm) i cel al microtubulilor (25 nm)
B. Ceea ce difereniaz filamentele intermediare de celelalte diferenieri
citoplasmatice este structura i localizarea lor
C. principala lor funcie este de susinere mecanic a celulelor i esuturilor
D. nu sunt implicate n micare
E. polimerizarea se face prin nlnuirea unor proteine globulare
10. Care din afirmaii nu sunt corecte?
A. filamentele intermediare sunt structuri stabile
B. lamina nuclear este formata din filamente intermediare de pe fata intern a
nveliului nuclear
C. polimerizarea actinei nu necesit aport energetic
D. Toate variantele sunt corecte
E. Nici una din variante nu e corect
11. Care din afirmaii nu sunt corecte?
A. microtubulii sunt formai din proteine globulare numite miozin
47

B. exist 4 stri ale actinei: actina G-ATP, G-ADP, actina F-ADP, F-ADP
C. proteina Cap Z, tropomodulina, ambele mpiedic depolimerizarea filamentelor
de actin
D. fibre de stres sunt fibre de actin
E. toate variantele sunt incorecte

Tema VI: NUCLEUL-ORGANIZARE. STRUCTURA ACIZILOR NUCLEICI.


ORGANIZAREA CROMATINEI . CROMOZOMII. CODUL GENETIC
COMPLEMENT SIMPLU
1. Nucleul este format din urmatoarele componente, cu exceptia :
A. Nucleol
B. Colagen
C. Invelis nuclear
D. Carioplasma
E. Cromatina
2. Urmatoarele afirmatii legate de lamina nucleara sunt adevarate, cu exceptia :
A. Este o retea fibroasa care formeaza suportul structural al nucleului
B. La mamifere este alcatuita din 4 proteine fibroase
C. Prezinta situsuri de legare a cromatinei
D. Lamina nucleara se afla sub membrana nucleara externa
E. Laminele se leaga la proteinele membranare integrale
3. Porul nuclear are urmatoarele proprietati, cu exceptia :
A. Are rol fundamental in functia celulelor eucariote
B. Este un complex structural cu diametru de 80-120 nm
C. Este alcatuit din 10 subunitati anulare dispuse in jurul canalului central
D. Canalele deschise dintre spite servesc pentru difuzia moleculelor mici
E. Reglarea traficului de proteine si ARN prin complexele porilor nucleari are rol
important in expresia genelor
4. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate, cu exceptia :
A. Proteinele transportate in nucleu controleaza structura si functiile genomului
B. Proteinele transportate in nucleu sunt dirijate prin secvente de aminoacizi
specifice
C. Unele proteine raman in nucleu dupa importul din citoplasma
D. Proteinele navetiste raman constant in nucleu
E. Proteinele coordoneaza functiile nucleare si citoplasmatice
5. Alegeti afirmatia falsa referitoare la ARN :
A. ARN r este asamblat cu proteine ribozomale in nucleu
48

B. ARN nuclear de talie mica functioneaza in interiorul citoplasmei ca ARN m ,


ARN t , ARN r
C. Pre ARN si ARN m se asociaza cu un set de cel putin 20 de proteine formand
ribonucleoproteine nucleare heterogene
D. Exportul ARN m , ARN t , ARN r din nucleu in citoplasma este o etapa
fundamentala in expresia genelor la celulele eucariote
E. Exportul ARN m prin complexele porilor nucleari este un proces energodependent care necesita Ran
6. Urmatoarele afirmatii legate de nucleol sunt adevarate cu exceptia :
A. Este sediul biogenezei ribozomale
B. La microscopul electronic apare ca un copuscul globulos cu diametrul de 0.5 m
C. Este o portiune din nucleu unde sunt transcrise genele ARN r
D. Numarul nucleolilor variaza in functie de intensitatea productiei de ribozomi
E. Nucleolul apare inconjurat de un invelis de heterocromatina care variaza ca
grosime de la un tip celular la altul
7. Nucleolii au urmatoarele caracteristici, cu exceptia :
A. In celulele batrane sunt mari si multipli
B. Sunt bine vizibili in celule care cresc rapid
C. Unii nucleoli contin o parte amorfa
D. In celule secretorii sunt mari si multipli
E. Ca structura prezinta doua parti cu morfologie diferita
8. Urmatoarele afirmatii sunt adevarate cu exceptia :
A. La MO cromatina se prezinta sub forma unei retele structurata din granule si
filamente interconectate
B. Cromatina reprezinta forma relaxata a cromozomilor in interfaza
C. Heterocromatina este decondensata si inactiva
D. Eucromatina se coloreaza slab bazofil
E. Eucromatina este decondensata si se distribuie in tot nucleul
9. Heterocromatina are urmatoarele caracteristici cu exceptia :
A. Formeaza un invelis discontinuu situat sub invelisul nuclear
B. Cantitatea de heterocromatina facultativa difera in functie de activitatea
transcriptionala a celulei
C. Este intens bazofila
D. Heterocromatina constitutiva contine secvente satelite de la nivelul centromerilor
E. Heterocromatina facultativa contine secvente de ADN care nu sunt transcrise
niciodata
10. Alegeti afirmatia incorecta referitoare la structura primara a ADN :
A. Explica modul in care se stocheaza , se transmite si se exprima informatia
ereditara
49

B. Cantitatea de ADN variaza de la specie la specie


C. Cantitatea de ADN este inconstanta la indivizii aceleiasi specii precum si in toate
celulele somatice ale aceluiasi individ
D. ADN este un macropolimer de dezoxiribonucleotide
E. Acizii nucleici sunt substante chimice macromoleculare alcatuite din nucleotide
11. Urmatoarele afirmatii referitoare la informatia genetica sunt adevarate cu exceptia :
A. Este reprezentata de secventa lineara nucleotidelor in molecula de ADN
B. Determina structura proteinelor care alcatuiesc celulele si tesuturile
C. Este codificata fiind scrisa cu ajutorul unui alfabet
D. Ordinea specifica a aminoacizilor este determinata de secventa nucleotidelor in
ARN
E. Unui codon ii corespunde un anumit aminoacid din structura proteinelor
12. Alegeti afirmatia falsa referitoare la structura secundara a ADN :
A. ADN-ul este alcatuit din doua catene polinucleotidice legate in mod
complementar prin baze azotate
B. O baza purinica se uneste cu o baza pirimidinica formand o pereche de baze
C. Bazele azotate formeaza o dubla spirala elicidala
D. Legaturile dintre catene se realizeaza prin punti de hidrogenle
E. Cele doua catene ADN sunt identice, complementare si strict codeterminate
13. Urmatoarele afirmatii legate de structura secundara a ADN sunt adevarate, cu
exceptia:
A. Cele doua catene ale ADNului se infasoara plectonemic
B. Este perfect regulata si ordonata
C. In configuratia spatiala molecula de ADN prezinta 2 santuri laterale
D. Catenele ADN formeaza o tripla spirala elicoidala orientata spre dreapta
E. Catenele sunt antiparalele
14. Filamentul cu nucleosomi are urmatoarele caracteristici, cu exceptia :
A. Este alcatuit dintr-un complex de ADN si histone
B. Nucleosomii sunt structuri statice si rigide
C. Nucleosomii sunt fixati la o singura catena a ADN aceiasi de la o celula la alta
D. Realizeaza o rata de impachetare a ADN nativ de circa 10:1
E. Nucleosomii sunt legati intre ei printr-un segment de ADN liber
15. Urmatoarele afirmatii legate de fibra de cromatina sunt adevarate cu exceptia :
A. La ME cromatina apare formata din fibre de cromatina
B. Are rol important pentru functia genomului
C. Prin spiralizare fibra de cromatina favorizeaza interactiunile genice
D. Fibra de cromatina se pliaza in trei bucle laterale
E. Fiecare bucla ar putea fi o unitate functionala de translatie si replicatie
50

COMPLEMENT MULTIPLU
1. Urmtoarele componente fac parte din structura nucleului:
A.
B.
C.
D.
E.

Matricea nucleara
Cromatina
Microtubuli
Nucleolul
Filamentele intermediare

2. Membrana nucleului are urmatoarele caracteristici:


A. Este formata din straturi de fosfolipide
B. Este asociata cu membranele RE si ribozomi
C. Este asociata cu membrana celulara prin porii nucleari
D. Este impermeabila pe toata suprafata
E. Are in structura doua straturi concentrice
3.Care din elementele de mai jos nu apartin nucleului?
A.
B.
C.
D.
E.

Lamina nucleara
Poliribozomi
Carioplasma
Aparatul lizozomal
ADN mitocondrian

4. Despre lamina nucleara se poate afirma urmatoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Se afla sub membrana celulara


Este formata dintr-o retea de proteine fibroase
Prezinta situsuri de legare pentru ribozomi
Are in structura proteine de tipul lamina A,B, C
Are rol de suport structural al nucleului si de fixare a cromatinei

5. Termenul de porosomii este atribuit pentru:


A.
B.
C.
D.

Canale pentru apa din structura membranei interne nucleare


Porii nucleari
Unitatii membranare cu rol de transport vezicular
Structuri cu rol de reglare al transportului de macromolecule intre nucleu
si citoplasma
E. Structuri din interiorul nucleului, de dimensiuni mici
6. Porii nucleari se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati, cu exceptia:
A. Este un complex structural si functional al membranei nucleare
B. Asigura selectia lipidelor ce trec din citoplasma spre nucleu
C. Regleaza traficul de ARN i proteine
51

D. Au rol major in expresia genelor


E. Este un complex format dintr-un canal central si opt unitati anulare
7. Trecerea moleculelor prin porii nucleari este:
A.
B.
C.
D.
E.

Dependenta de dimensiunile moleculelor aflate in tranzit


Etapa importanta in timpul diviziunii meiotice
Proces major de control al structurii si functiei genomului
Realizata prin difuzie pasiva si activa
Conditionata de concentratia ADN-polimerazei in citoplasma

8. Afirmatiile urmatoare sunt incorecte:


A. In structura porului nuclear intra peste 100 de proteine
B. Transportul moleculelor de proteine si ARN, dintre nucleu si citoplasma se
face prin difuzie pasiva
C. Semnalele de localizare nucleara (NLS) sunt secvente de amninoacizi care
asigura dirijarea si recunoasterea proteinelor citoplasmatice in timpul pasajului
prin membrana nucleara
D. Proteina care intervine in transporul moleculelor mari, prin porii nucleari, se
numeste transferina
E. Transportul prin membrana nucleara implica prezenta ATP sau GTP ca si
surse de energie
9. Care din proteinele mentionate mai jos au rol in transportul si respectiv
functionarea nucleului:
A.
B.
C.
D.
E.

Ribonucleoproteine
Ras
Ran
Fibronectina
Importina

10. Despre transportul prin porii nucleului se poate afirma:


A. Moleculele mici trec prin difuzie pasiva prin canalele deschise ale porilor
nucleari, pline cu apa
B. Procesul activ de transport transmembranar asigura transportul selectiv intr-o
singura directie
C. Nu necesita ATP sau alte surse de energie, indiferent de etapa sau de marimea
moleculelor
D. Unele proteine transportate in nucleu (de tipul ADN-polimeraza, factori de
transcriptie) nu necesita semnale de localizare nucleara
E. ARN este transportat in citoplasma prin sistemul porilor nucleari.
11. Care din afirmatiile de mai jos nu sunt adevarate:
A. Semnalele de localizare nucleara (NLS) sunt recunoscute de un receptor
proteic intracitoplasmatic de tipul importina
B. A -2-a etapa in transportul prin porii nucleului necesita ATP
C. Ribonucleoproteinele sunt molecule asociate ADN-polimerazei
D. Subunitatea a importinei mediaza asocierea cu complexul porului nuclear
52

E. Ran (Releated Nuclear Protein) nu patrunde prin porii nucleari


12. Despre ARN si transportul acestuia catre citoplasma se cunoaste:
A. ARN este structura moleculara fundamentala in expresia genelor la eucariote
B. Exportul ARNm este un proces care implica descompunerea moleculelor
precursoare de ARN in nucleu si refacerea in citoplasma
C. Precursorul ARNm se asociaza in nucleu cu un set de aproximativ 20 de
proteine formand ribonucleoproteinele nucleare heterogene
D. Sn ARN (small nuclear ARN) este caracteristic numai procariotelor
E. ARNr este transportat sub forma asociata cu proteinele ribozomale care contin
si semnale cu rol in pasajul prin porosomii nucleului
13. Nucleolul este:
A.
B.
C.
D.
E.

structura citoplasmatica
corpuscul globulos asociat nucleului
structura asociata nucleului cu rol in asablarea subunitatilor ribozomale
redus in celule cu activitatea scazuta
dispus in nucleul celulelor canceroase avand rol de depozitare a
heterocromatinei

14.Care din afirmatii le urmatoare nu sunt adevarate?


A.
B.
C.
D.

Nucleolul lipseste in celulele care nu au sinteza de proteine


Genele ARNr sunt localizate si transcrise in centrul fibrilar al nucleolului
Nucleolul are rol in sinteza colesterolului din membranele nucleare
Matricea nucleara contribuie la organizarea si consolidarea domeniilor
functionale: bucle de cromatina, fabrici de replicare ADN, imbinare exoni
E. In timpul mitozei cromatina se disociaza pentru a permite aranjarea
cromozomilor
15. Cromatina reprezint:
A. Forma de existenta a mitocondriilor in mitoza
B. Forma de existenta a ADN-ului in anafaza
C. Forma relaxata a cromozomilor
D. O retea de granule si filamente interconectate de material genetic
E. ADN-degradat
16. Care din afirmatiile referitoare la cromatina sunt adevarate?
A. In interfaza o parte din cromatina ramane condensata si nu se transcrie
B. Toate genele sunt active la nivelul heterocromatinei
C. Eucromatina este forma activa doarece permite legarea transcriptazei care
asigura transcrierea genelor in ARNm
D. Intre heterocromatina constitutiva si cea facultativa nu este nici o diferenta
E. Fenomenul inactivarii cromozomului X poarta denumirea de compensare
genica a dozei genelor X-linkate
17. Dogma centrala a geneticii moleculare se refera la:
A. Rolul nucleolului in celulele active metabolic
B. Rolul nucleului
53

C. Transferul informatiei genetice de la ADN-ARN-proteine


D. Transferul informatiei genetice la descendeni
E. Inactivarea genelor prin heterocromatinizare
18. Care din informatii nu sunt adevarate?
A. Sinteza de proteine nu depinde de informatia preluata de ARNm
B. Transcripia genelor are loc in citoplasma
C. Transcripia se refera la procesul prin care succesiunea bazelor azotate din
structura ADN este preluata de secventele complementare de ARN
D. ARN mesager contine secvente noninformationale care duc la apariia
aberatiilor genetice de transcriere
E. Sinteza proteinelor la nivelul ribozomilor este procesul de translatie
19. Rolul nucleului in organizarea informatiei la nivelul celulei eucariote poate fi
redat prin termenii:
A.
B.
C.
D.
E.

Replicatie
Transductie
Translatie
Transcripie
Elongatie

20. Despre structura primara a ADN se poate afirma:


A. Acizii nucleici sunt substante macromoleculare alctuite din nucleotide
B. Modelul Watson-Crick al structurii ADN reprezinta modelul universal, in
lumea vie, care explica modul in care se stocheaza, se transmite si se exprima
informatia genetica
C. Depinde de numarul cromozomilor caracteristici speciei
D. Nu permite stocarea unei cantitati mari de informatie din cauza numarului
limitat de baze azotate
E. Tautomerie este un fenomen cu multiple implicatii chimice, dar nu afecteaza
structura ADN
21. Nu sunt adevarate afirmatiile:
A. In catena de ADN pozitia unui nucleotid impune cu necesitate prezenta in
vecinatate a unui alt nucleotid (A, T, T, C, G)
B. Informatia genetica este reprezentata de secventa liniara a nucleotidelor in
molecula de ADN
C. Gena este unitatea de informatie ereditara doar pentru procariote
D. Codificarea informatiei genetice nu a putut fi descoperita ca urmare a
numarului mare de combinatii de aminoacizi
E. Polimerizarea nucleotidelor, in molecula de ADN, se realizeaza prin legaturi
covalente 3-5 fosfodiester
22. Organizarea moleculelor de ADN implica o serie de aspecte, cu exceptia:
A. La fiecare trei nucleotide, ce formeaza un codon, corespunde pe baza codului
genetic, un anumit aminoacid
54

B. Modificarea secvenei de nucleotide, prin mutatii, va duce la modificarea


structurii enzimelor implicate in formarea ARNr
C. Catenele ADN sunt complementare si codeterminante
D. Gena este alcatuita dintr-o succesiune de codoni
E. Gena este alcatuita dintr-o succesiune de nucleotide si aminoacizi
23.Structura secundara a moleculei de ADN se refera la:
A.
B.
C.
D.
E.

Modul de legare complementar al celor doua catene polinucleotidice


La codul genetic
La aranjarea secventiala a nucleotidelor
Aranjarea in dubla spirala elicoidala a lanturilor polinucleotidice
Orientarea polimerizarii in sensuri opuse, rezultand tipul antiparalel al
catenelor

24. Legat de structura ADN sunt corecte urmatoarele:


A. In recunoasterea stereochimica si fixarea histonelor un rol important este
atribuit santurilor dintre catenele moleculelor de ADN
B. Conformatia de tip B este o structura izomorfa a ADN orientata spre stanga
C. Raportul A+T/G+C este variabil functie de specie
D. Modalitatea de codificare a informatiei genetice rezolva problema stocarii
informatiei genetice intr-un spatiu foarte mic
E. Tranzitia ADN- B este singura forma de existenta a materialului genetic
25. Materialul genetic se afla sub forma de :
A.
B.
C.
D.
E.

ADN- tip B
ADN- tip Z
Exista formele ADN tip A;B,C,D,E
Exista doar modelul Watson & Crick
Conformatia ADN se schimba permanent functie de conditiile fizico-chimice
si de factorii mutageni

26. Nucleosomii sunt structuri definite prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Complex de ADN si ARN


Secventa de ADN dispusa in jurul unor proteine histonice (8 molecule)
Histone de tipul H2A, H2B, H3, H4 in jurul unei secvente de 146pb de ADN
Structuri aflate in jurul nucleului
Structuri flexibile fixate la o singura catena a ADN

27. Afirmatiile sunt corecte, cu exceptia:


A.
B.
C.
D.

ADN are o singura forma de organizare numita cromozom


Nucleosomii sunt fragmente de ADN din citoplasma
Histonele de tip H1 leaga nucleosomii vecini
Unitatea fundamentala a cromatinei in nucleul interfazic se numeste fibra de
cromatina de 30nm
E. Proteinele care asigura compactarea ADN sunt doar de natura histonica
28. Care din notiuni se refera la ierarhizarea supramoleculara a ADN:
55

A.
B.
C.
D.
E.

Fibra de cromatina-fibra pliata in bucle laterale


Cromomer
Filamentul cu nucleosomi
Cromozom
Centromer

TemaVII : TRADUCEREA INFORMATIEI GENETICE. SINTEZA


PROTEINELOR
COMPLEMENT SIMPLU
1.Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Cea mai importanta functie a ARN-ului este de a construi matrita pentru
AND,
B. Sinteza moleculelor de ARN n nucleu se numete ADN transcripie
C. 1% din secvenele de dezoxiribonucleotide sunt copiate n secvene de
ribonucleotide (ARN) funcionale
D. Cea mai importanta funcie a AND-ului este aceea de a construi matri pentru
sinteza moleculelor de ARN
E. Moleculele de ARN pot indeplini functia de ARN ribozomal (ARNr)
2. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Moleculele de ARN pot indeplinii functia de ARN de transport (ARNt) folosit
ca molecul adaptor pentru sinteza proteinelor
B. La eucariote ARN sintetizat n nucleu este transportat n citoplasm ctre
ribozomi pentru a iniia procesul de biosintez a proteinelor
C. Unele molecule de ARN pot indeplinii functia de ARN mesager (ARNm)
D. Toate afirmatiile anterioare sunt adevarate
E. Toate afirmatiile sunt false
3. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate?

A. La eucariote ARN este nvelit cu proteine de legare a ARN imediat dup


B.
C.
D.
E.

sinteza lui
La eucariote ARN poate fi monogenic ( conine regiunea de codificare de la o
singur gen) sau poligenic (conine regiuni de codificare de la mai multe
gene)
La procariote ARN poate fi monogenic ( conine regiunea de codificare de la o
singur gen) sau poligenic (conine regiuni de codificare de la mai multe
gene)
Toate afirmatiile anterioare sunt adevarate
Toate afirmatiile sunt false

4. Care dintre urmatoarele afirmatii referitoare la ARN- polimeraze


56

sunt adevarate?
A. Procesul transcripiei este realizat de enzime speciale numite ARN- polimeraze
B. La eucariote exist ARN- polimeraze diferite pentru cele trei tipuri de ARNtranscrise
C. La procariote, toate cele 3 tipuri de ARN sunt transcrise de o singur ARN
polimeraz
D. La procariote, exist ARN- polimeraze diferite pentru cele trei tipuri de ARNtranscrise
E. Doar afirmatiile A,B si C sunt adevarate
5. Care dintre urmatoarele afirmatii la ARN- polimeraze
sunt adevarate?

A. ARN polimeraza I- este prezenta n nucleol i este implicata n biosinteza


B.
C.
D.
E.

ARN r
ARN polimeraza II- este prezenta prin nucleu fiind implicat n biosinteza
ARN premesager nuclear
ARN polimeraza III este prezent n nucleu fiind implicat n biosinteza
ARNt, ARNr 5S, alte molecule de greutate mic
Toate cele trei ARN polimeraze necesit prezena unor factori de transcriere
(proteine ataate de secvene ale ADN cu rol n transcripie) pentru a iniia
sinteza lanului de ARN
Toate afirmatiile sunt adevarate

6. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?


A. Durata de via a unei molecule de ARN m este de 8-12 ore
B. Procesele de transcriere a genelor la ARNm i traducerea genetic a acestuia la
proteine sunt cuplate n timp i spaiu
C. Ribozomii de pe moleculele de ARNm leagate la ADN apar ca ribozomi liberi
sau poliribozomi
D. limitele unui operon structural care este transcris sunt cuprinse ntre
poliribozomul cel mai scurt i poliribozomului cel mai lung
E. Toate afirmatiile sunt false
7. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?

A. Fiecare poliribozom este legat de cromosom printr-o molecul de ARN


B.
C.
D.
E.

polimeraza
Limbajul prin care secvena a unei gene este tradus prin intermediul ARNm,
n secvena de aminoacizi a unei proteine reprezint codul genetic
Secvena de nucleotide din molecula de ARNm este citit succesiv, n grupuri
de trei nucleotide (codoni)
Afirmatiile din A,B,C sunt false
ARNt intervine in citirea informatiei din ARNm
57

8. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?


A. Codonii din lanul de ARNm nu recunosc direct aminoacizii pe care-i specific
B. ART transfer este o molecul cu structur secundar i teriar
C. ART transfer are rol de recunoatere i de adaptor
D. ARN transfer (ARNt) cuprinde 80 de nucleotide care recunosc codonul, dar
prezint i un situs de legare pentru un aminoacid
E. Toate afirmatiile sunt false
9. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Sinteza ARNt are loc sub forma unor precursori mai mari din care bazele
excedentare sunt ndeprtate, iar bazele originare sunt supuse unor modificri
enzimatice ca metilarea, acetilarea, dezaminarea
B. ARNt are particularitatea de a fi parial bicatenar prin ndoirea n ac de pr
i legarea bazelor complementare ale unei molecule monofilare
C. ARN t prezint o structur secundar de forma unei frunze de trifoi care
rezult din legarea covalent a unui numr mare de baze
D. ARN t conine 6 situsuri funcionale
E. Toate afirmatiile sunt false
10. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate?
A. Legarea aminoacizilor de ARNt sub aciunea ARNt aminoacil sintetazelor
specifice este denumit prima traducere
B. A doua traducere se desfsoar pe ribozom i are la baz recunoaterea codonanticodon
C. Activarea aminoacizilor i formarea complexului aminoacil ARNt sunt
catalizate de 20 de enzime specifice
D. Ribozomi eucariotelor i procariotelor nu difera ca structur i funcie
E. Subunitile ribozomale sunt exportate din celula pentru a lua parte la sinteza
proteic
11. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Ribozomul merge de-a lungul ARNm, capteaz moleculele complementare ale
ARNt, le aeaz n poziie i apoi leag aminoacizii pe care i poart pentru a
forma un lan proteic
B. La eucariote subunitile ribozomale sunt produse n nucleu prin asocierea cu
ARNr proaspt transcris cu proteinele ribozomale
C. Ribozomi sunt liberi n citoplasm sau sunt asociai cu reticulul endoplasmatic
si disociaz n dou subuniti (reversibil) inegale
D. Subunitile ribozomale sunt exportate n citoplasm pentru a lua parte la
sinteza proteic
E. Ribozomi eucariotelor i procariotelor difera ca structur i funcie

58

12. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?


A. Ribozomul utilizeaz ARNt ca adaptori pentru a aduga fiecare aminoacid n
poziie corect la captul lanului polipeptidic, iar cnd sinteza este terminat
cele dou subuniti ale ribozomului se separ
B. Intr-o secund, un ribozom eucariot adaug 20 de aminoacizi, iar ribozomii
bacterieni doi aminoacizi la un lan polipeptidic
C. Un ribozom conine 4 situsuri de legare pentru moleculele de ARN
D. Translaia unui ARNm ncepe cu codonul AUG, iar pentru iniierea translaiei
este necesar un ARNt special
E. Formarea legturii peptidice dintre gruparea carboxil a aminoacidului legat de
ARNt din situsul P i gruparea amino a aminoacidului din situsul A (alungirea
lanului polipeptidic) este catalizat de o enzim numit peptidiltransferaz
13. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate?
A. ARNm procariotic este policistronic, adic posed informaia necesar pentru
sinteza mai multor proteine diferite
B. La eucariote ARNm este monocistronic, adic poart informaia pentru sinteza
unei singure proteine
C. Sinteza unei proteine este oprit printr-un semnal determinat de prezena
codonilor stop: UAA, UAG, UGA
D. Proteinele numite factori de eliberare se leag de codonul stop care ajunge n
situsul A al ribozomilor
E. ARNm poate fi tradus de un singur ribozom att la celulele procariote ct i la
eucariote
14. Afirmatii sunt adevarate, cu exceptia ?
A. ARNm poate fi tradus simultan de ctiva ribozomi att la celulele procariote
ct i la eucariote
B. Odat ce un ribozom s-a deplasat de pe situsul de iniiere, un alt ribozom se
poate lega de ARNm i poate ncepe sinteza unui lan nou polipeptidic
C. ARN m este tradus de mai muli ribozomi aezai la intervale de 100-200
nucleotide
D. Metronidazolul distruge filamentele de proteine n condiii anaerobe, prin
conversia n metabolii reactivi
E. DHF este produs din acidul folic, vitamin ce nu poate fi sintetizat de
organismul uman, dar trebuie introdus din surse exogene prin alimentaie
15. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Formarea THF din precursorul dihidrofolat (DHF) este catalizat de o enzim
numit dihidrofolat reductaz
B. DHF este produs din acidul folic, vitamin ce nu poate fi sintetizat de
organismul uman, dar trebuie introdus din surse exogene prin alimentaie
C. bacteriile nu au nevoie de acid folic ntruct pot s-i sintetizeze DHF din
precursori ai metabolismului propriu
59

D. medicamenete cu efect bacteriostatic nu afecteaza celulele umane, dar


interfereaza selectiv cu biosinteza bacterian a THF
E. Nicio afirmatie nu este adevarata
16. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Sulfonamidele au efect bacteriostatic
B. Sulfonamidele inhib sinteza acidului p- aminobenzoic (PABA) (paminobenzoic acid), precursor n sinteza DHF bacterian
C. Sulfonamidele sunt utilizate in tratamentul infectiilor tractului digestiv
D. Trimethoprim Co-trimoxazole inhib DHF reductaza
E. Combinaii dintre Trimethoprim i sulfonamide (sulfmethoxazole) inhib
sinteza THF prin combinarea mecanismelor celor dou componente
17. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Sulfasalazine sunt utilizate in tratamentul infectiilor tractului digestive
B. Dapsonele sunt utilizate n terapia unor boli severe ca lepra ,ca tratament
preventiv n malarie, toxoplasmoz actinomicoze ofloxacin bactericid Inibitor
al girazelor bacteriene
C. Trimethoprim Co-trimoxazole inhib sinteza DHF
D. Acid nalidixic este folosit n infectii urinare;
E. Acid nalidixic afecteaz exlusiv bacteriile gram-negative si este inibitor al
girazelor bacteriene
18. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Norflaxacin este un inibitor al girazelor bacteriene
B. Metronidazol derivat al Azomycin (nitroimidazole) are efect bactericid
C. Metronidazolul distruge filamentele de ADN, n condiii anaerobe, prin
conversia n metaboliireactivi (hidroxilamine)
D. Norflaxacin distruge filamentele de ADN, n condiii anaerobe, prin conversia
n metaboliireactivi (hidroxilamine)
E. Acid nalidixic este inibitor al girazelor bacteriene
18. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
A. Timidazol are efect antiprotozoare precum:
B. Trichomonas vaginalis (cauzeaz vaginite si uretrite) Entamoeba hystolitica
(infectii digestive grave, infectii hepatice)
C. Rifampin este un bactericid pentru formele gram-negative i grampozitive
precum i pentru micobacterii (Mycobacterium tuberculosis i M. Leprae)
D. Rifampin este un inhibitor al enzimelor de tipul ARN polimeraze
E. Norflaxacin este un inhibitor al enzimelor de tipul ARN polimeraze
19. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt false?
60

A. Tetraciclina inhib legarea complexului AA-ARNt la ARNm prin blocarea


sistemului codon(ARNm)-anticodon (ARNt)
B. Streptomycin si kanamycin (aminoglycoside) sunt bactericide gram-negative
C. Streptomycin si kanamycin sunt indicate n tratamentul tuberculozei
D. Streptomycin si kanamycin induc sinteza unor secvente proteice gresite
E. Toate afirmatiile sunt false

20. Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt adevarate?


A. Chloramphenicol inhib enzimele de tipul peptid-sintetaze (peptidil
transferaze)
B. Erythromycin, Azithromycin,Clarithromycin,Roxithromycin sunt
bacteriostatice (formele gram-pozitive) folosite n alergii la peniciline
C. Erythromycin este un inhibitor avansat al ribozomilor
D. Clindamycin este un bacteriostatic n special pentru gram-pozitive aerobe i
anaerobe
E. Erythromycin este un inhibitor avansat al AND-ului
COMPLEMENT MULTIPLU
1. Transmiterea informatiei de la ADN la proteine implica etapele intermediare:
A. copierea secventelor de dezoxiribonucleotide de catre ribonucleotide
functionale
B. activarea ribonucleazelor
C. formarea ARN polimerazei
D. formarea de ARN premesager
E. dezactivarea ARN polimerazelor
2.Care din afirmatiile sunt adevarate:
A. exista un tip de ARN implicat in toate procesele de transcriptie si translatie
B. aditia la capatul 5 al ARN premesager a unei secvente 7-metil
guanozintrifosfat este necesara pentru traducerea informatiei genetice si
asezarea ARNm pe ribozomi
C. factorii de transcriere se leaga la capatul opus situsului start de pe ADN
D. un rol important in formarea ARN mesager il are procesul de splising
E. durata de viata a moleculelor de ARN este limitata la cateva ore
3. ARN este clasificat functie de rolul si directiile functionale in:
A.
B.
C.
D.
E.

membranar
nuclear (small nuclear RNA)
mesager
ribozomal
mitocondrial

4. Etapele formarii ARN mesager sunt:


A. formarea zonei de initiere a traducerii 7-metil guanozintrifosfat
B. sinteza proteinelor reglatoare din membrana citoplasmatica
61

C. clivarea secventelor de nucleotide din lantul de ARN de catre o enzima


specifica
D. aditia la capatul 3-OH a unei secvente de adenine (A)
E. aditia in capatul terminal a unei molecule de apa
5. Informatiile legate de ARN sunt adevarate:
A. secventele de ribonucleotide sunt reprezentate de aceleasi baze azotate ca si in
cazul ADN
B. ARNt este folosit ca molecula adaptor pentru sinteza proteinelor
C. ARN este invelit cu proteine de legare in vederea protejarii de actiunea
degradativa a ribonucleazelor
D. ARN nu are rol in transferul informatiei genetice
E. Moleculele de ARN sunt impartite functie de implicarea acestora in
functionarea celulara
6. Afirmatiile de mai sunt adevarate, cu exceptia:
A.
B.
C.
D.
E.

Una din functiile ADN este de a construi matrita pentru ARN


Moleculele de ARN mesager se formeaza in mai multe etape
ARNr este sintetizat in reticulul endoplasmatic
In ARN pot exista secvente fara rol de codificare
ARN-polimeraza este caracteristica pentru procariote si lipseste din
mecanismele eucariotelor actuale.

7. Care din moleculele de ARN sufera modificari de prelucrare pana la indeplinirea


functiei:
A.
B.
C.
D.
E.

ARNr
snARN
toate tipurile deARN
ARNt
ARN mesager

8. Care din procesele de mai jos se refera la etape de prelucrare a ARNm:


A. Transcriptia
B. Poliadenilarea
C. Separarea secventelor noninformationale din structura ARNm
D. Aditia 7-metil guanozintrifosfat
E. Legarea la ADN a factorilor de transcriere
9. ARNm este foarte important in procesul de translatie. Formarea sa implica:
A. Prezenta ARN polimerazei
B. Cresterea numarului de baze azotate de tipul uracil
C. Formarea zonei de initiere a traducerii si recunoastere a ARNm pe ribozomi
prin atasarea 7-metil GTP
D. Atasarea de adenine (polia A) cu rol in stabilitatea ARNm
E. Producerea de rearanjari a secventelor de exoni prin splicing
10. Despre procesele de transcriere si translatie se poate afirma:
A. Transcriptia implica prezenta enzimelor specifice ARN-polimeraze
62

B. Factorii de transcriere sunt proteine care trebuie sa se fixeze pe situsul


START, pentru initiera sintezei ARN
C. Prelucrarea ARN este intalnita la celule tumorale unde nu exista controlul
ciclului celular
D. Sn ARN este o categorie de acid ribonucleic din nucleu
E. Protejarea moleculelor de ARN este asigurata de molecule lipidice din lamina
nucleara
11. Sinteza proteinelor este un proces complex care implica:
A. Activarea aminoacizilor
B. Prezenta enzimelor specifice (ARNt-aminoacilsintetaza)
C. Formarea unitatilor ribozomale
D. Sinteza de colesterol
E. Activarea acizilor grasi
12.Care din afirmatiile urmatoare sunt adevarate?
A. Ribozomii sunt structuri complexe formate din 2 subunitati
B. E-AA-AMP +ARNt AA-ARNt+E+AMP
Este o reactie din procesul de activare a aminoacizilor
C. In structura ribozomilor intra numai ARNt
D. ARNt aminoacil sintetaza este o enzima implicata in sinteza ARN
E. Sn ARN este implicat in procesarea ARNm
13. Despre transcriptie se cunoaste:
A.
B.
C.
D.
E.

ARN-ul la eucariote este monogenic si poligenic


Ribonucleazele stimuleaza sinteza ARN ribozomal
In procesele de splising sunt implicate molecule proteice si snARN
ARN polimerazele implicate in sinteza ARN sunt de 3 tipuri la eucariote
Nu exista o coordonare functionala a sintezei ARN si enzime

14. Care din afirmatiile referitoare la ARN nu sunt adevarate?


A. La eucariote ARNm are o perioada de existenta scurta, avand o stabilitate
mare fata de cel de la procariote
B. Codul genetic este limbajul prin care secventa unei gene este tradusa prin
intermediul ARNm, in secventa de aminoacizi a unei proteine
C. ARNt are rol in transferul ARNm din nucleu in citoplasma
D. Zona promotor este zona de start in initierea ARN
E. Exista 2 tipuri de ARN ribozomal
15. ARNt este acidul ribonucleic ce prezinta urmatoarele aspecte structurale:
A.
B.
C.
D.

Este o molecula cu structura secundara si tertiara, partial bicatenara


Are structura monocatenara liniara
Reprezinta 10-20 % din ARN total din celula
Are rol de recunoastere a codonului ARNm si prezinta situs acceptor de
aminoacizi
E. Este o molecula insolubila in citoplasma
16. Particularitatile functionale ale ARNt sunt date de:
63

A.
B.
C.
D.
E.

Situsul de recunoastere ribozomala


Situsul acceptor de aminoacizi
Absenta zonelor complementare intre catene
Situsul de recunoastere a aminoacil-ARNt sintetaza
Numarul variabil al nucleotidelor din structura

17. Implicarea sistemelor ribozomale in sinteza proteinelor consta in:


A. Intre cele 2 unitati ribozomale ramane un canal ingust prin care trece ARNm
B. ARNt-initiator se leaga impreuna cu factorii de initiere la subunitatea mare a
ribozomilor
C. Mentinerea eficientei foarte ridicate a ribozomilor pentru a satisface nevoile
proteice
D. La sinteza unei proteine participa mai multe unitati ribozomale formand
poliribozomi
E. Marimea ribozomului depinde de proteina ce urmeaza a fi construita
18.Care din informatii sunt incorecte?
A. Ribozomul se deplaseaz de-a lungul ARN m traducand secventa nucleotidica
in secventa unui aminoacid, cu cate un codon pe ciclu
B. Proteinele ribozomale sunt sintetizate in nucleu
C. Ribozomii sunt organite de origine procariota
D. ARNt este adaptor care permite adaugarea unui nou aminoacid in pozitia
corecta la capatul lantului polipeptidic
E. Pe situsul P al ribozomului se ataseaz bucla T a ARNt
19. Formarea unui lant polipeptidic are ca etape initiale:
A. Codonul AUG este tripletul de pe ARNm care initiaza translatia
B. Situsul E al ribozomului leaga aminoacil-ARNt
C. ARNt initiator poarta metionina astfel ca, primul aminoacid din lantul
polipeptidic, este intotdeauna metionina
D. Legarea unui AA-ARNt se va face initial pe situsul ribozomal A
E. Nu sunt necesare surse de energie in procesul de sinteza a proteinelor
20. Oprirea sintezei polipeptidice implica:
A. Proteinele numite factori de eliberare se fixeaza pe situsul A al ribozomilor
B. Oprirea sintezei polipeptidice este declansata de separarea componentelor
ribozomale
C. Moleculele de apa se leaga la ARNt in locul unui aminoacid, caz in care, este
afectata activitatea peptidiltransferazei
D. ARNm la eucariote poarta informatia pentru sinteza mai multor proteine
diferite
E. Ribozomul elibereaza ARNm si se disociaza la sfarsitul sintezei polipeptidice,
21. Care din afirmatii se refera la functionarea transcriptiei si translatiei eucariotelor
A. ARNm este monocistronic
B. ARNm este policistronic
C. Un ribozom adauga 2 aminoacizi la un lant polipeptidic/ secunda
64

D. Un ribozom adauga 20 aminoacizi la un lant polipeptidic/secunda


E. Subunitatile ribozomale sunt produse in nucleu prin asocierea cu ARNr
22. Care din produsele farmaceutice sunt produse prin mecanisme de inhibare a
precursorilor bazelor azotate din structura acizilor nucleici
A.
B.
C.
D.
E.

Co-trimoxazol
Rifampin
Sulfonamide
Sulfasalazine
Timidazol

23.Care din produsele farmaceutice au la baza modului de actiune inhibarea


transcriptiei, ori inhibarea enzimelor din transcriptie
A. Metronidazol
B. Ofloxacin
C. Trimethoprim
D. Co-trimoxazol
E. Timidazol
24. Inhibarea sintezei proteinelor este folosita si in crearea de medicamente de tipul:
A.
B.
C.
D.
E.

Streptomycin
Kanamycin
Chloramphenicol
Rifabutin
Nitroimidazole

25. Inhibitori ai ribozomilor si ai enzimelor peptidice sunt medicamentele:


A.
B.
C.
D.
E.

Cloramfenicol
Tetraciclina
Claritromicina
Timidazol
Eritromicin succinat-ester

BIOLOGIE CELULAR I MOLECULAR - SEMESTRUL 1 (2011-2012)


TEMA I- BIOLOGIA CELULAR I MOLECULAR CA TIIN. CELULA-NOIUNI GENERALE,
ETAPE IMPORTANTE N EVOLUIA SISTEMULUI CELULAR, COMPARAII NTRE TIPURILE DE
CELULE EUCARIOTE I PROCARIOTE.
COMPLEMENT SIMPLU
1
A
2
C
3
E
4
A
5
A
6
B

65

7
C
8
C
9
B
1C
11
B
12
C
13
A
14
D
15
C
16
C
17
B
18
B
19
E
20
C
21
C
22
D
23
D
24
B
25
C
26
D
27
C
28
D
29
C
COMPLEMENT MULTIPLU
1
ABC
D
2
A
3
CE
4
A
C
5
A
B
6
A
B
C
7
B
C
8
A
B
C
9
B
C
10
A
B
11
C
12
B
C
13
A
C
14
B
C
15
A
B
C
16
A
B
C
17
A
B
C
18
A
B
C
19
A
B
20
A
B
21
A
B
C
22
C
23
A
B
24
B
C
25
A
26
A
27
B
C
28
C
29
B
C
30
B
31
A
C
32
A
B

D
D
D

E
E
E

D
E
E
D

E
D
D

D
D
D
D

E
E
E

D
D
D

66

33
34

B
A

TEMA II:
STRUCTURA MEMBRANEI CELULARE I PARTICULARITILE TRANSPORTULUI
TRANSMEMBRANAR

COMPLEMENT SIMPLU
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42

A
B
B
A
B
A
B
A
C
D
B
A
C
B
A
C
C
C
C
B
C
B
C
B
C
C
A
B
E
A
B
E
C
B
C
D
C
C
A
B
C
C

COMPLEMENT MULTIPLU
1
B
C
2
A
B

67

3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B

A
A
A
A
A
A
A

A
A

c
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C

d
D
D

E
D
D
E
D

C
C
C
C
C

D
E
E

B
D
B
B
B

D
C
C
C

B
B
B

D
D

E
E
E
E
E
E
E
E

D
D
D

A
B
A

TEMA III:
ORGANITE CELULARE IMPLICATE N SINTEZA, SORTAREA I TRANSPORTUL
MACROMOLECULELOR. ORGANITE IMPLICATE N DIGESTIA CELULAR.

COMPLEMENT SIMPLU
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

B
B
B
A
C
C
C
A
B
C
E
E
A
E
E

68

COMPLEMENT MULTIPLU
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

A
A

E
D

B
B
A
B

C
C
C
C

A
A

B
B

A
A

B
B
B
B

A
A

B
B

A
A

B
B

D
D

C
C

A
A
A
A

E
E

C
C

D
D

E
E
E
E

D
E

C
C

D
D
D
D
D
D

C
D
D

E
E
E
E
E
E
E
E

TEMA IV:
ORGANITE IMPLICATE N PROCESUL DE CATABOLISM I PRODUCEREA ENERGIEI
CELULARE. MECANISMELE PROCESULUI RESPIRAIEI CELULARE. CICLUL KREBS,
TRANSFERUL DE ELECTRONI I CHEMIOSMOZA.

COMPLEMENT SIMPLU
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21

B
D
B
C
B
C
A
C
D
C
A
C
C
D
A
E
E
E
C
C
B

69

22
23
24
25
26

A
E
C
D
D

COMPLEMENT MULTIPLU
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40

A
A
A
A
A

A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A
A

B
B

B
B
B
B
B
B
B
B
B
B

B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B
B

C
C
C
C
C

D
D

E
E
E
E

D
D

C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C
C

E
E

D
D

D
D

C
D
D
D
C

E
E
E
E
E
E

D
C
C
C

D
E
D

C
C
C

E
E

TEMA V
CITOSCHELETUL : STRUCTURA, FUNCII. MOTILITATEA CELULAR
COMPLEMENT SIMPLU
1
2
3

A
C
D

70

4
C
COMPLEMENT MULTIPLU
1
A
B
C
2
A
3
B
C
4
A
C
5
A
B
C
6
A
B
C
7
B
C
8
A
B
C
9
A
B
C
10
C
11
A
12

E
E

D
D
D
D
D

D
D

E
E

TEMA VI: NUCLEUL-ORGANIZARE. ORGANIZAREA CROMATINEI. STRUCTUR


CROMOZOMI. CODUL GENETIC

COMPLEMENT SIMPLU
1
B
2
D
3
C
4
D
5
B
6
B
7
A

8
9
10
11
12
13
14
15
COMPL EMENT MULTIPLU
1
ABD
15
2
ABE
16
3
BDE
17
4
BDE
18
5
BD
19
6
BD
20
7
ACD
21
8
BD
22
9
ACE
23
10
ABE
24
11
CE
25
12
ACE
26
13
BCD
27
14
CE
28

C
E
C
D
E
D
B
E
CD
ACE
BC
ABD
ACD
AB
ACD
BE
ADE
ACD
ABC
BE
ABE
ACD

TEMA VI : TRADUCEREA INFORMATIEI GENETICE. SINTEZA PROTEINELOR


COMPLEMENT SIMPLU
1
A
2
E
3
E
4
E

11
12
13
14

E
B
E
D

71

5
6
7
8
9
10

E
E
D
E
E
E

15
16
17
18
19
20

COMPL EMENT MULTIPLU


1
ACD
15
2
BD
16
3
BCD
17
4
ACD
18
5
BCE
19
6
CE
20
7
DE
21
8
BCD
22
9
CD
23
10
ABD
24
11
ABC
25
12
ABE
13
ACD
14
CE

E
C
C
D
E
E

ACD
ABD
ABCD
BCE
ACD
AC
ACE
ACD
AB
ABC
ACE

BIBLIOGRAFIE
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Schroder Verginica Biologie celular i molecular, 2011


Bruce Alberts and colab. - Molecular of the Cell, fourth edition, 2006
Comnescu Geanina, 1993- Curs de citologie i histologie animal, Ed. UNIV. Al. I. Cuza, Iasi, 314.
Harvey Lodish and colab. Molecular Cell Biology, fourth edition, 2006.
Mihai Cruce, 1999 - Biologie celular i molecular, Ed. Aius Craiova, 314p.
Stela Zamfirescu, 1999- Biologie celular i molecular, Ovidius University Press, 200p.

72