Sunteți pe pagina 1din 8

TESTE TEHNIC DENTAR

1. Ceara ecuatorial se folosete la:


A). nchiderea marginal n zonele cheie a lingurilor individuale;
B). Deretentivizarea modelului la dinii restani n zona subecuatorial naintea
duplicrii;
C). Deretentivizarea modelului la dinii restani n zona supraecuatorial naintea
duplicrii;
D). nregistrarea ocluziei;
E) Deretentivizarea modelului dup duplicare
2. Aliajele inoxidabile de Co-Cr (Stelite):
A). Nu rezist la aciunea acizilor;
B). Au o elasticitate sczut;
C). n stare topit nu sunt suficient de fluide;
D). Au o duritate mare;
E). Au o duritate sczut.
3.

4.

Porelanul dentar are urmtoarele defecte:


A). Nu izoleaz bine din punct de vedere electric;
B). Nu izoleaz bine din punct de vedere termic;
C). E puin rezistent la ndoire;
D). Este puin rezistent la traciune;
E). Nici un rspuns corect.
Pietrele din carborund:
A). Sunt casante;
B). Nu au o eficien abraziv foarte mare;
C). Nu se uzeaz;
D). Au o uzur precoce;
E). Nu sunt casante.

5. Aliajele de Pd-Ag se caracterizeaz prin:


A). au greutatea specific mai mare dect aliajele de aur;
B). nu se pot realiza lucrri protetice exacte;
C). culoarea acestor aliaje nu poate influena culoarea faetelor acrilice;
D). sunt bine tolerate n cavitatea bucal, n condiii de prelucrare corect;
E). nu sunt tolerate n cavitatea bucal.
6. Lustruirea maselor acrilice:
A). se efectueaz la turaie mare;
B). se efectueaz n mediu umed;
C). trebuie evitat degajarea exagerat de cldur;
D). la 70C ncepe nmuierea maselor acrilice;
E). se efectueaz la turaie mic.

7. Macheta componentei metalice a CMMC:


A). Prezint macroretenii;
B). Are o suprafat ct mai neted,far denivelri i rugoziti;
C). Grosimea viitorului schelet metalic va fi de aproximativ 0,5 mm;
D). Machetele coroanelor care se aplic pe dinii frontali nu au margine incizal;
E) Are o suprafa rugoas
8. nlimea feei vestibulare este mai mare dect a celei orale:
A). La primul premolar superior;
B). La toi premolarii inferiori;
C). La toi molarii inferiori;
D). La molarii secunzi superiori;
E)La incisivii superiori
9. Principalele elemente de identificarea ale caninului inferior:
A). Diferena redus ntre nlimea i limea coroanei;
B). Aspectul de vrf de lance al coroanei;
C). Unghiul mezial este mai ascuit i cel distal mai deschis;
D). Faa oral are un relief mai ters;
E). Unghiul mezial este mai deschis i cel distal mai ascuit.
10. Controlul machetei coroanei cu grosime total se refer la:
A). nscrierea n morfologia dinilor vecini;
B). ncrierea n curbura arcadei;
C). Punctele de contact cu vecinii;
D). Convexitile i anurile de descrcare de pe feele proximale;
E) Nici un rspuns corect
11. Masa de ambalat Deguvest California prezint urmtoarele caracteristici:
A). Este o mas de ambalat pe baz de sulfai;
B). Este o mas de ambalat pe baz de fosfai;
C). Are o precizie medie;
D). Permite obinerea unor suprafee netede,cu reproducerea fidel a detaliilor;
E). Nu permite reproducerea fidel a detaliilor.
12. Croetul continuu ndeplinete urmtoarele funcii:
A). Unete eile;
B). Restabilete punctele de contact ntre dinii restani;
C). Transmite presiuni dento-parodontale;
D). Este un element protetic pe care se pot fixa 6-8 dini;
E). Nu are rol n transmiterea presiunilor dento-parodontale.
13. Transferul reperelor de pe abloane pe soclul modelelor se refer la:
A). Linia median;
B). Liniile caninilor;
C). Linia sursului;

D). Linia molarilor;


E). Linia premolarilor.
14. Erori ce apar la execuia corpurilor de punte:
A). Contactul cu dinii antagoniti;
B). Modelajul n unghiuri;
C). Contactul corpului de punte cu creasta alveolar s nu exercite presiuni;
D). Contactul intramucos cu creasta alveolar;
E). Modelajul n trepte.
15. Croetul Bonwill:
A). Alctuit din 6 brae;
B). Este bidentar;
C). Nu este recomandat pe molari i premolari ntre care exist treme;
D). Recomandat pe incisivi;
E) Este unidentar
16. n zona lateral mandibular sunt indicate urmtoarele tipuri de corpuri de
punte:
A). Corp de punte metalo-ceramic;
B). Corp de punte cu dini tubi;
C). Corp de punte cu cape metalice;
D). Corp de punte fizionomice;
E). Nici un rspuns corect.
17. Coroana acrilic ca element de agregare se utilizeaz:
A). n zona frontal n edentaii ntinse;
B). Indiferent de zona topografic;
C). Cu caracter provizoriu;
D). n zona frontal n edentaii reduse;
E). Cu caracter permanent.
18. Dezavantajele bonturilor mobile din amalgam:
A). degajarea vaporilor de mercur;
B). coeficient de expansiune relativ mic n comparaie cu gipsurile extradure;
C). durata mare de confecionare;
D). imposibilitatea fulrii amalgamului n amprente cu elastomeri;
E). nu se degajeaz vapori de mercur.
19. Etapele galvanoplastiei:
A). izolarea, legarea la catod, grafitarea, introducerea n baia galvanic;
B). izolarea, grafitarea, introducerea n baia galvanic, legarea la catod;
C). grafitarea, izolarea, legarea la catod, introducerea n baia galvanic;
D). grafitarea, legarea la catod, izolarea, introducerea n baia galvanic;
E). legarea la catod, grafitarea, izolarea, introducerea n baia galvanic.

20. Incrustaia, ca element de agregare:


A). este folosit pentru mai muli dini stlpi;
B). are un bun aspect fizionomic pentru dinii arcadei superioare;
C). se utilizeaz n zona lateral (premolari) sau frontolateral;
D). se utilizeaz n cazul unor puni ntinse;
E). nu are aspect fizionomic bun.
21. Indicaiile corpului de punte total metalic:
A ).dini stlpi cu dimensiuni cervico-ocluzale de 3-4 mm;
B ). lipsa dinilor antagoniti;
C ).Creast alveolar lat ntre dinii stlpi;
D ).n cazul expunerii la presiuni ocluzale foarte mari;
E). dini stlpi cu dimensiuni cervico-ocluzale de 1-2 mm.
22. Reguli tehnologice pentru modelarea srmei:
A). srma se va nclzi n flacr nainte de modelare;
B). extremitatea srmei se va rotunji prin lefuire;
C). srma se va modela cu cleti, care prezint faa activ a flcilor neted;
D). srma se va deforma prin ndoire o singur dat ntr-un sens;
E). srma se va nclzi n flacr dup modelare.
23. Tehnica de montare labiodont:
A). numrul contactelor dento-dentare este mai redus;
B). se realizeaz intercuspidarea maxim;
C). mucoasa obrajilor este traumatizat;
D). este o montare recomandat;
E). numrul contactelor dento-dentare este mai mare.
24. Gravarea zonei Ah:
A). se execut pentru obinerea nchiderii posterioare;
B). nu se execut de medic;
C). marginea posterioar a protezei trebuie s fie proeminent;
D). gravarea are limea cea mai mare n dreptul suturii sagitale a bolii
palatine;
E). marginea posterioar a protezei trebuie s fie subire.
25. Lingura individual:
A). cuprinde toat suprafaa tuberculului piriform;
B). limitele cmpului protetic sunt acoperite de lingur;
C). bridurile sunt ocolite;
D). baza lingurii individuale acoper 2/3 din mucoasa fix;
E). frenurile sunt ocolite.
26. Croetul Ackers:
A). are 4 brae;
B). braul retentiv este denumit i bra elastic;

C). braul opozant are contact cu zona supraecuatorial a dintelui stlp;


D). braul retentiv mpiedic nfundarea protezei;
E). braul opozant este denumit i bra elastic.
27. Modelele metalice obinute pe cale galvanic se caracterizeaz prin:
A). duritate;
B). fidelitate;
C). stabilitate volumetric;
D). se obin prin folosirea unei bi galvanice;
E). fidelitate sczut.
28. n timpul arderii ceramicii, proporia de densificare este cu att mai mare,
cu ct :
A). vscozitatea este mai mare;
B).vscozitatea este mai sczut;
C):dimensiunea particolelor este mai mare;
D).dimensiunea particolelor este mai mic;
E).temperatura este mai ridicat
29. Pentru lucrrile protetice metalo-ceramice:
A).masele ceramice conin caolin, pentru mrirea transluciditii;
B).masele ceramice nu conin caolin;
C).grosimea capei metalice trebuie s fie de 0.5-1.0 mm;
D).grosimea componentei metalice trebuie s fie de 0.2-0.3 mm;
E). preparaia ideal este cea tangenial
30 Glazurarea masei ceramice:
A). const n arderea unui strat de material opac;
B).const n arderea unui strat de mas transparent;
C).se face n condiii de vid,
D).se face n condiii atmosferice normale;
E).se face la temperaturi mai ridicate dect la arderea celorlalte
straturi
A).
B).
C).
D).

31.Caracteristicile cauciucurilor polieterice sunt:


au timp de priz scurt
se utilizeaz numai n portamprente
au o bun acuratee
nu sunt stabile dup priz
E). au o bun stabilitate dimensional

32. Contraindicaiile punilor adezive sunt:


A).pentru imobilizarea dinilor parodontotici
B).pe dini cu o retenie bun
C).incisivi cu dimensiunea V-O redus
D).existena unui spaiu interocluzal insuficient

E).pacieni cu sensibilitate la aliaje de Cr-Ni


33. Elementele care confer plcilor proprieti funcionale sunt:
A) Scuturile linguale
B) Planurile nclinate
C) Croetul Schwartz
D) Masa acrilic interocluzal
E) Resorturile auxiliare
34. Mijloacele de contenie care se utilizeaz la sfritul tratamentului activ sunt:
A) Placa Hawley
B) Activatorul
C) Gutiera ortodontic
D) Positionerul
E) Arcul quad-helix.
35.Clasificarea uruburilor ortodontice se face n felul urmtor:
A. uruburi monomaxilare
B. uruburi intermaxilare
C. uruburi confecionate n laborator
D. uruburi cu aciune reciproc
E. uruburi monodentare
36. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii n legtura cu arcul vestibular:
A. Prezint o curbura principala i dou bucle de activare
B. Reprezint un element de ancorare al plcilor ortodontice
C. Nu prezint bucle de activare
D. Au ca scop alinierea frontalilor
E. Poate prezenta bucle de activare n form de U sau triunghiulare
37. Bara transpalatinal Goshgarian are urmtoarele indicaii:
A) Stabilizarea poziiei antero-posterioare a molarilor de 6 ani
B) Mezializarea primilor molari
C) Derotarea primilor molari
D) Realizarea unei expansiuni sau contracii la nivelul molarilor de 6 ani
E) Vestibularizarea primilor molari.
38. Elementele de agregare ale aparatelor fixe sunt:
A) Inelul ortodontic
B) urubul
C) Gutiera
D) Inelele de cauciuc
E) Tubuorul
39. Elementele auxiliare intraorale de ancoraj sunt reprezentate de:
A) Placa de contentie Hawley

B) Bara transpalatinala Goshgarian


C) Lip-bumper
D) Gutiera frontala inferioara
E) Dispozitivul Nance
40. Arcul Coffin are urmtoarele caracteristici:
A. Are forma literei M
B. Se monteaz la o placa ortodontica inferioara
C. Se ntinde ntre faa distal a molarilor de 6 ani superiori i faa meziala a
premolarilor primi superiori
D. Are forma unei lire
E. Se realizeaz din srma rigida de diferite grosimi
41. Caracteristicile inelelor ortodontice folosite ca elemente de agregare ale
aparatelor ortodontice fixe sunt:
A. Se aplica pe dinti slefuiti
B. Respecta parodontiul marginal
C. Nu nal ocluzia
D. Pot fi prefabricate sau realizate n laborator
E. Se realizeaza din aliaje nobile
42. Dispozitivele de imobilizare monomaxilar n fracturile de mandibul sunt:
A). Atela vestibular modelat
B.)in lingual
C). Gutierele acrilice
D.)Fronda mentonier
E).Bandaj.mentocefalic
A).
B).
C).
D).

43. ina lingual


Se confecioneaz pe model redus sau neredus
Este dispozitiv de imobilizare monomaxilar n fracturi de mandibul
Se confecioneaz din acrilat autopolimerizabil sau termopolimerizabil
Se fixeaz la arcada dentar prin cimentare
E). Se confecioneaz din srm de wipla de 0,8 mm diametru
44. Dispozitivele ajuttoare chirurgiei pro protetice sunt:
A).Proteza conformator
B).Proteza imediat
C).proteza precoce
D).proteza obturator
E).Proteza.Kemeny

45. Gutierele nefuncionale:


A).Sunt dispozitive protetice miorelaxante folosite n tratamentul artropatiilor
temporomandibulare

B).Sunt dispozitive de imobilizare monomaxilare n fracturile de mandibul la


copii
C).Au suprafaa ocluzal neted, nefuncional
D).Au suprafaa ocluzal modelat, funcional, cuspidat
E).Se realizeaz din acrilat sau termopolimerizabil
46. Proteza cu obturator poate fi:
A).Cu obturator gol
B).Cu obturator plin
C).Din dou buci
D).Dintr-o singur bucat
E).Din mai multe buci
47 .Ancorarea epitezelor se realizeaz cu ajutorul:
E). Ohelarilor
F). Micromagneilor
G). Prin glisare
H). Prin lipire
I). Prin.telescopare
48. Proteza cu obturator se confecioneaz din:
A).Acrilat termopolimerizabil
B):Acrilat elastic rezilient
C).prin tanare din vipl
D).din acrilat autopolimerizabil
E).Din titan
49. Osteosinteza:
A).Este un mijloc de reducere i imobilizare chirurgical a fracturilor de
mandibul i de maxilar
B).Se realizeaz cu plcue i urub
C).este un mijloc de reducere manual ortopedic a fracturilor de
mandibul
D).este o metod de imobilizare intermaxilar n fracturile de mandibul
E).Se realizeaz prin ligatur Hipocratic
50. Replantarea dentar:
A).Este indicat n primele 6 ore de la producerea traumatismului
B).La pacieni tineri, sntoi
C).Se face dac dintele este integru post traumatism
D).Se face numai n cazul dinilor inclui
E).Se face n scop ortodontic