Sunteți pe pagina 1din 5

Nume..

Prenume

TEST INIIAL
SUBIECTUL NR.I30 puncte
1. Pentru msurarea corect a tensiunii arteriale asistenta medical are n vedere:
a) pregtirea psihic a pacientului;
b) linitirea pacientului, folosirea aceluiai aparat;
c) informarea pacientului, plasarea manometrului la nivelul arterei la care se face msurarea, folosirea
aceluiai aparat.
2. Nevoile organismului/kg corp/24 h n condiii normale, de substane organice din alimente, sunt:
a) glucide 4-6 g, proteine 1-1,5 g, lipide 1-2 g;
b) glucide 4-6 g, proteine 4-6 g, lipide 1-2 g;
c) glucide 1-1,5 g, proteine 4-6 g, lipide 1-2 g.
3. Declanarea hemoptiziei este precedat de:
a) senzaie de cldur retrosternal, jen respiratorie;
b) senzaie de vom;
c) vrstur.
4. Alimentaia raional cuprinde urmtoarele grupe de alimente:
a) carne, lapte, legume, fructe, cereale, ou;
b) lapte, proteine, vegetale, ou;
c) lapte, proteine, fructe i cereale.
5. n strile de hipertermie nevoile energetice ale organismului cresc cu:
a) 20-30%;
b) 13% pentru fiecare grad de temperatur peste 37C;
c) 10%.
6. Tulburrile de miciune sunt:
a) poliuria, oliguria, disuria;
b) anuria, polakiuria, nicturia;
c) nicturia, disuria, ischiuria, polakiuria, incontinena urinar.
7. Globul vezical este o formaiune tumoral:
a) suprapubian, dur, mobil la palparea bimanual;
b) oval, elastic, localizat n hipogastru;
c) suprapubian, intens dureroas la palpare, aderent de peretele abdominal interior.
8. Vrsturile alimentare cu coninut vechi sunt manifestri de dependen ntlnite n:
a) stenoza piloric;
b) la gravide;
c) n colecistite.
9. Hemoragiile menstruale prelungite se numesc:
a) menoragii;
b) oligomenoree;
c) hipermenoree.
10. Consecinele imobilizrii ndelungate la pat pot fi:
a) spasmele musculare;
b) atrofia muscular, escarele;
c) contracturile musculare.
11. Mobilizarea dup o perioad lung de imobilizare depinde de:
a) natura bolii i starea pacientului;
b) dorina pacientului;
c) condiiile de mediu.
12. Tulburrile de miciune sunt:
a) poliuria, oliguria, disuria;
b) anuria, polakiuria, nicturia;
c) nicturia, disuria, ischiuria, polakiuria, incontinena urinar.
13. Vomica reprezint:
a) vrstur cu coninut alimentar;
b) eliminarea unor colecii de puroi sau exsudat din cile respiratorii;

c) vrstur fecaloid.
14. Pentru evaluarea real a temperaturii corpului, termometrul va fi meninut n axil:
a) minimum 2 min;
b) maximum 6 min;
c) 10 min.
15. Subfebrilitatea reprezint:
a) scderea temperaturii corporale sub 36C;
b) meninerea temperaturii ntre 37 i 38C;
c) meninerea temperaturii ntre 38 i 39C.
16. Alterarea integritii pielii i mucoaselor se manifest prin:
a) escoriaii, fisuri, vezicule, ulceraii, escare;
b) alopecie;
c) vitiligo.
17. Pentru prevenirea escarelor de decubit, interveniile autonome ale asistentei medicale sunt:
a) schimbarea poziiei pacientului la interval de 6-8 ore;
b) meninerea tegumentelor curate i uscate;
c) schimbarea poziiei pacientului la interval de dou ore i meninerea tegumentelor curate i uscate.
18. Afazia este manifestarea comunicrii ineficiente care privete:
a) scderea masei musculare;
b) tulburarea sensibilitii pielii;
c)incapacitatea de a pronuna cuvintele.
19. Coma este o pierdere total sau parial a:
a) contientei;
b) contientei cu alterarea funciilor vegetative;
c) a contientei, mobilitii, sensibilitii, cu conservarea celor mai importante funcii vegetative.
20. n obstrucia cilor respiratorii pacientul prezint urmtoarele manifestri de dependen, cu excepia:
a) respiraie dificil pe nas;
b) secreii nazale abundente;
c) respiraie ritmic.
21. Valoarea normal a TA la adult este:
a) 100-120 max; 60-75 mm Hg min;
b) peste 150 max; peste 90 mm Hg min;
c) 115-140 max; 75-90 mm Hg min.
22. Ischiuria reprezint:
a) incapacitatea vezicii urinare de a-i elimina coninutul;
b) eliminarea urinei cu durere i cu mare greutate;
c)senzaie de miciune frecvent.
23. Scopul ngrijirilor dup modelul conceptual al Virginiei Henderson este:
a) pstrarea independenei individului n satisfacerea nevoilor sale;
b) suplinirea individului n ceea ce nu poate face singur;
c) ambele.
24. Procesul de ngrijire reprezint:
a) metod care permite acordarea de ngrijiri;
b) un mod tiinific de rezolvare a problemelor pacientului pentru a rspunde nevoilor sale fizice, psihice sau
sociale;
c) un mod de asigurare n serie a ngrijirilor acordate pacientului.
25. n executarea ngrijirilor asistenta stabilete o relaie de comunicare cu pacientul, care poate fi:
a) funcional i pedagogic;
b) pedagogic;
c) funcional, pedagogic i terapeutic.
26. Problema de dependen este definit ca:
a) semn observabil defavorabil n starea pacientului;
b) schimbare defavorabil de ordin biopsihosocial n satisfacerea unei nevoi fundamentale care se manifest
prin semne observabile:
c) nesatisfacerea unei nevoi fundamentale prin aciuni proprii.
27. n executarea ngrijirilor asistenta stabilete o relaie de comunicare cu pacientul, care poate fi:
a) funcional i pedagogic;
b) pedagogic;
c) funcional, pedagogic i terapeutic.
28. Hemiplegia se definete ca pierderea total a funciei motorii a:

a) membrelor inferioare;
b) unei jumti laterale a corpului;
c) unui membru.
29. Toaleta cavitii bucale la pacientul incontient se face aeznd pacientul:
a) n poziie decubit dorsal, capul ntr-o parte;
b) n poziie decubit lateral;
c) n poziie decubit dorsal.
30. Bulionul alimentar pentru alimentarea pacientului prin sond gastric trebuie s fie:
a) la temperatura corpului, lichid, omogen;
b) cu valoare caloric ridicat;
c) ambele.
SUBIECTUL NR.II..30 puncte
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

Analiza i interpretarea datelor, a doua etap a procesului de ngrijire, presupune formularea


diagnosticului de ngrijire.
Dezvoltarea valorilor morale este mprit de Kohiberg pe trei niveluri i ase etape, cte dou la
fiecare nivel.
Evaluarea ngrijirilor este o judecat a progresului pacientului n raport cu interveniile aplicate.
ntre comunicarea fireasc i cea intenionat, direcionat, nu exist nici o diferen.
Respectarea confidenialitii nu este o necesitate moral.
Produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie.
Pacientul cu RAA are nevoie de repaus la pat numai n perioada cnd prezint dureri.
n SA durerile lombare iradiaz pe traiectul nervului sciatic.
Goniometria este o metod de explorare a mobilitii articulare.
EKG, exploreaz activitatea bioelectric produs de inim i vase.
FKG exploreaz zgomotele i suflurile inimii prin nregistrarea grafic.
Pentru efectuarea cateterismului cardiac pacientul necesit o pregtire sumar n dimineaa examenului.
n arteriopatia obliterant tegumentele sunt cianotice, reci.
Pacientul cu tromboflebit prezint durere pe tractul venos.
Prevenirea morii subite n IMA se realizeaz n primul rnd prin asigurarea repausului fizic i psihic al
pacientului.
Virusul hepatitei B este activ cteva sptmni n afara corpului.
Pacientul cu rectocolit ulcerohemoragic prezint n fazele acute scaune diareice 3-30/24 h.
Alimentaia reprezint o ngrijire important a pacientului cu HTA.
n cazul voletului costal se aplic un pansament compresiv pentru imobilizare.
Semnele importante ale pneumotoraxului sunt: junghi toracic, dispnee, anxietate.
Edemele n bolile renale sunt albe i pufoase.
Pentru corectarea dezechilibrului hidroelectrolitic n IRA se vor msura pierderile de lichide la care se
adaug cte 100-150 ml soluie hidratant pentru fiecare grad de temperatur.
Izolarea strict (mnui, halate) trebuie respectat de prieteni, familie, n timpul conversaiei cu un
pacient cu SIDA.
n IRC alimentaia este normoproteic i normosodat.
Produsele eliminate de pacieni nu constituie surs de infecie.
Respectarea confidenialitii nu este o necesitate moral.
Codul de etic pentru asisteni medicali nu este prima lucrare din Romnia de acest gen.
Nursingul este tiina i arta de a ngriji fiina uman cu competen, respect i demnitate.
n timpul aplicrii interveniilor de ngrijire asistenta medical se concentreaz numai asupra tehnicii pe
care o execut.
Persoanele cu obezitate, sedentare nu sunt expuse producerii artrozelor.

SUBIECTUL NR. III30puncte


ngrijirea pacienilor cu ASTM BRONIC30puncte

1. c
2. a
3. a
4. a
5. b
6. c
7. b
8. a
9. a
10. b
11. a
12. c
13. b
14. c
15. b
16. a
17.c
18. c
19. c
20. c
21. c
22. a
23. c
24. b
25. c
26. b
27. c
28. b
29. a
30. c

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.

A
A
A
F
F
F
F
F
A
F
A
F
F
A
A
F
A
A
F
A
A
F
F
F
F

26.
27.
28.
29.
30.

F
F
A
F
F