Sunteți pe pagina 1din 31

Exercitii vocabular

Ex. 5 Grupai pe familii lexicale urmtoarele cuvinte: albstrui, cuvnt, vorb, contiin, vorbre, vocal, bun,
contient, cuvntare, albstrea, vorbitor, a cuvnta, vorbuli, albastru, cuvnttor, a vorbi, albstrire, contiincios,
cuvinel, vorbire, a vocaliza, a albstri, contiinciozitate, vocalic, vorbrie, buntate, vorbuoar, vocalizare, bunicel,
albstreal.
Ex.6. S se indice termenii care aparin aceleiai familii lexicale:
1. mn
2. maniciur
3. maufactur
4. mnu
5. mnui
6. a nmna
7. manivel
8. pe sub mn
9. mnstire
10. mnstire
11. pe mn
12. a mna
Ex.7. Precizeaz rdcina cuvntului nempdurire:
a
a. mpdurire
b. mpduc. -pdurire
d. pdurb
e. nempduri
Ex.8. Subliniai cuvintele care fac parte din vocabularul fundamental:
,,Schimbrile care au loc n societate se reflect, direct sau indirect, mai ales n vocabular, compartimentul cel mai labil
i mai supus influenelor din afar.
Ex.9. S se precizeze apartenena cuvintelor de mai jos la vocabularul fundamental sau la masa vocabularului : lun, hiat,
prclab, dulce, a merge, a implementa, ienicer, nepot, rival, ncet, confrate, a rectifica, trziu, cneaz, zi, desinen,
dugli, urt, a rde, duman.
Ex.10. Precizeaz apartenena fiecrui cuvnt la una din categoriile: arhaisme, regionalisme, neologisme:
1. arma
5. a ridiculiza
9. a accepta
13. obscen
2.caimacan
6. curechi
10. spahiu
14. a hmi
3. asiduu
7. piscin
11. pravil
15. continuu
4. corf
8. a difuza
12. a se sfdi
Ex.11. Aparin jargonului cuvintele din seria:
c a. demuazel, darling, madam, mersi, parol;
d b. bonjur, ui, lovele, mlai, a parli;
e c. pa, ceau, cer, pmnt, diriga;
f d. plrie, a molri, plinc, clop, cucuruz.
Ex.12. Indicai crei categorii de cuvinte din masa vocabularului i aparin termenii de mai jos: abolire, accelerat, ag,
agie, alezare, amortiza, analist, analog, anim, apeduct, aprod, arma, arnut, asalt, autohton, barabul, beilerbei,
bojdeuc, caaveic, cauc, ceau, cheb, chel, ceapraz, cilindru, ciubot, cneaz, columbel, coarc, cucuruz, curechi,
curent, cum, dajdie, demuazel, dictafon, distinct, fast, dregtor, fotosensibil, harbuz, ienicer, imens, ii, lexic,
logoft, murui, megie, musiu, metafizic, tujur, ui.
Ex.13. Indicai, n lista de mai jos, cuvntul care nu aparine familiei lexicale a verbului a scrie:
a. scriitor
b. scriere
c. scriptur
d. scrisoare
Ex.14. Fie cuvintele: 1. sar (=sear); 2. roate, aripe; 3. paharnic; 4. vame vieii. Ele reprezint:
a. arhaisme lexicale n 1 i 4
b. arhaisme fonetice n 1 i 3
c. arhaisme morfologice n 2
d. arhaisme sintactice n 3 i 4
Ex.15. Dintre urmtoarele cuvinte nu sunt regionalisme:
a. ppuoi
b. cucuruz
c. gagiu
d. porumb
Ex.16. S se analizeze structura morfematic a cuvintelor: nnorat, nescrise
Ex.17. Cuvntul lca este:
a. arhaism
b. regionalism
c. cuvnt din limbajul standard
Ex.19. S se indice sensul verbului a fi (predicativ) n fiecare dintre urmtoarele enunuri:
g n lumea asta sunt femei ...
1

h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r

Maina este n garaj.


Joi a fost un accident grav.
Mine va fi un an de cnd ne-am cunoscut.
Tu eti din Almj?
Repriza este de 45 de minute.
La anul va fi la facultate.
Ct este un kilogram de roii?
Pe unde ai fost de diminea i pn acum?
Ce e cnd te mnnc palma?
Era pe la 1848 ...
Ct va fi soare voi sta pe plaj.

Ex.20. Formai scurte propoziii n care s folosii omonimele: toc, lun, cear, cer, gol, mei, mai, rzboi, pr.
Ex. 21. nlocuii punctele printr-unul dintre cuvintele scrise n stnga paginii:
a. car (subst.)
1. Prinii mei au construit o . . . . . . . . . . nou.
b. care (pron.)
2. Doi boi trag un . . . . . . . . . . ncrcat cu fn.
c. cas (subst.)
3. Eu . . . . . . . . . . n spate un rucsac mic.
d. mas (subst.)
4. Pe ulia satului trec dou . . . . . . . . . . goale.
e. capr (subst.)
5. Pe . . . . . . . . . . elev l asculi ?
f. gol
(adj.)
6. Pltesc la . . . . . . . . . . cumprturile fcute.
g. cas (subst.)
7. S-au adunat pe strad o . . . . . . . . . . . de oameni.
h. capr (subst.)
8. Tot lundu-se din el , butoiul este aproape . . . . . . . . . .
i. car (verb)
9. La ora 12, mama ne cheam la . . . . . . . . . . .
j. care (subst.)
10. El taie lemne folosindu-se de o . . . . . . i un ferstru.
k. mas (subst.)
11. A cstigat meciul, marchnd un singur . . . . . . . . .
l. gol (subst.)
12. Are numai o . i doi iezi.
Ex.22. S se grupeze expresiile din coloana A cu sinonimele din coloana B:
A
B
1. a lua peste picior
a. a-i gsi beleaua
2. a-i aprinde paie-n cap
b. a-i bate joc
3. a nu face doi bani
c. a lua la refec
4. a intra la ap
d. a ajunge la mal
5. a prinde cu minciuna
e. a nu fi cu piciorele pe pmnt
6. a lsa n apele lui
f. a ajunge la sap de lemn
7. a da de fundul sacului
g. a nu face nici ct o ceap degerat
8. a iei la liman
h. a o bga pe mnec
9. a trage un perdaf
i. a lsa n plata domnului
10. a fi cu capul n nori
. a prinde cu ocaua mic
Ex.23. S se indice cte un sinonim neologic pentru urmtoarele cuvinte din fondul vechi al limbii ( toate neologismele s
nceap cu litera a):
1. asemnare
5. a zdrnici
9. scrobeal
13. meteugar
17. atrgtor
21. ajutor

2. pustnic
6. a nsuflei
10. nflcrare
14. nlare
18. nsuire
22. a nainta

3. strmoesc
7. a preui
11. dispreuitor
15. struitor
19. a mri
23. folos

4. ngrijorare
8. a adnci
12. prefcut
16. nfiare
20. btina
24. adevrat

Ex. 24. S se indice cte un sinonim lexical pentru fiecare din sintagmele de mai jos:
1. de nepreuit
6. a-i lua zborul
11 vrednic de plns
2. fr culoare
7. nalt funcionar
12. a da de urm
3. fr cusur
8. agent secret
13. a-i pierde sperana
4. tabr militar
9. a sri de pe ine
14. mas de sear
5. foarte mic
10. luare n rs
Ex.25. S se indice cte un sinonim lexical neologic pentru fiecare sintagm:
1. din care se extrage uleiul
11. putere de convingere
2. referitor la miros
12. furt literar
2

3. referitor la vise
4. referitor la existen
5. referitor la vedere
6. care ine un discurs
7. care poate fi pipit
8. remediu universal
9. a pune n pericol
10. supus alterrii

13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Ex.26. S se indice prin DA sau NU


1. pueril infantil
2. indigen civilizat
3. deponent depoziie
4. (a) aboli (a) suprima
5. indispus indecis

referitor la ploaie
care cunoate mai multe limbi
suveran pontif
bun de but
a pune la cale
prim-ministru
care prentmpin un ru
a face rost

dac urmtoarele cuvinte sunt sinonime:


6. pronume propune
7. competent capabil
8. emoionant abominabil
9. (a) dinamiza (a) dinamita
10. strpire eradicare

Ex. 27. Grupeaz sinonimele din grupa A cu cele din grupa B:


A
1. adnc
2. beiv
3. caraghios
4. cinstit
5. ciudat
6. obraznic
7. rutcios
8. trist

B
a) ridicol
b) maliios
c) inteligent
d) contagios
e) insolent
f) melancolic
g) onest
h) infatuat

A
9. venic
10. detept
11. farnic
12. ngmfat
13. lacom
14. molipsitor
15. vinovat
16. zadarnic

B
i) inutil
) avid
j) etern
k) profund
l) culpabil
m) ipocrit
n) alcoolic
o) bizar

Ex. 28. Alege fiecrui cuvnt din grupa A cte dou sinonime din grupa B:
A
1. poft
2. a evoca
3. soie
4. fric
5. prefcut
6. tcut
7. a mbuti

B
a. fals
b. a aniversa
c. opinie
d. ipocrit
e. necomunicativ
f. a ucide
g. a restitui
h. a-i imagina
i. a ameliora
. fals
j. team
k. s redetepte
l. nevast
m. chef

A
8. a-i nchipui
9. farnic
10. a napoia
11. prere
12. a srbtori
13. a omor
14. greit

B
n. spaim
o. consoart
p. dorin
q. a se constitui
r. eronat
s. farnic
. a celebra
t. duplicitar
. a returna
u. posac
v. a remedia
w. convingere
x. a bnui
y. a asasina

Ex. 29. Gsii trei sinonime vechi i trei sinonime neologice pentru cuvintele:
1. tinuire ; 2. ceart.
Ex. 30. Grupai sinonimele de mai jos:
1.culpabil
2.pueril
5.abominabil
6. similar
9.credincios
10.victorios
13.tineresc
14.vinovat
17.uimit
18.ngrozitor
21.rzbuntor
22.inocent

3.terifiant
7.amnunit
11.nevinovat
15.asemntor
19.biruitor
23.detaliat

4.juvenil;
8.stupefiat;
12.vindicativ;
16.nfiortor;
20.copilresc;
24.fidel.

Ex. 31. Alege fiecrui cuvnt din grupa A cte trei sinonime din grupa B :
A
1. sentin

B
a. presupunere

A
6. a cugeta

B
o. remarcabil
3

2. fundamental
3. admirabil
4. abundent
5. fraud

b. ncredinare
c. decizie
d. hoie
e. excelent
f. condamnabil
g. suspiciune
h. blamabil
i. spornic
. culpabil
j. verdict
k. temelie
l. a judeca
m. baz
n. siguran

7. bnuial
8. certitudine
9. vinovat

p. delapidare
q. mbelugat
r. a gndi
s. hotrre
. convingere
t. fundaie
. prezumie
u. ncnttor
v. ndestulat
w. a reflecta
x. escrocherie

Ex. 32. Alege fiecrui cuvnt din grupa A cte cinci sinonime din grupa B
A
B
A
B
1. mijloc a. mic
3. drum j.aspru
b. nfocat
k. necrutor
c .centru
l. resurse
d. crare
m. feroce
e. talie
n. potec
2. mrunt f. nvalnic
4. aprig
o. bru
g. strad
p. nensemnat
h. scund
q .autostrad
i. procedeu
r. fin
. sfrmat
s. ulicioar
Ex. 33. Pentru fiecare cuvnt din grupa A gsii cte un antonim n grupa B:
A
B
A
B
1. excedent - a. creditor
11. natalitate - j. stalagmit
2. pror
- b. culpabil
12. nocturn
- k. obscur
3. flux
- c. a interzice
13. a ngdui
- l. pup
4. generos - d. grosolan
14. a succede
- m. incult
5. debitor - e. realitate
15. convex
- n. eec
6. vasal
- f. deficit
16. rafinat
- o. meschin
7. stalactit - g. mortalitate
17. erudit
- p. permis
8. prohibit - h. teluric
18. cosmic
- q. concav
9. inocent - i. reflux
19. ilustru
- r. senior
10. succes - . a precede
20. himer
- s. diurn
Ex. 34. Scrie cte un sinonim, respectiv cte un antonim pentru urmtoarele cuvinte:
iubire; 4. compasiune; 5. a pleca.
Ex. 35. S se indice cte un sinonim lexical din coloana B pentru expresiile din coloana A:
A
B
1. a-i aduce aminte
a. trziu
2. a-i pieri piuitul
b. ascuns
3. cu dosul n sus
c. neatent
4. a fi numai ochi i urechi
d. a munci
5. a umbla pe apte crri
e. nelept
6. a mnca pine alb
f. a uita
7. prere de ru
g. lene
8. dat la iveal
h. normal
9. peste nou mri i nou ri
i. ncet
10.
a-i tia cuiva cuvntul
. srac
11.a-i fi drag ca lumina ochilor
j. a se iubi
12.
odat cu ginele
k. ghinion
13.
a nu privi cu ochi buni
l. a vorbi
14.
a se avea la cuite
m. a ncuraja
15.
a sta cu minele-n sn
n. a se nelege
4

1. occidental;

2. sincer;

3.

16.
17.
18.
19.
20.

a fi permanent n rzboi
a-i merge din plin
prost ca o ciubot
n doi timpi i trei micri
iute ca prsnelul

o. treaz
p. (a) aproba
q. bucurie
r. aproape
s. (a) ur.

Ex.36. Gsii pentru cuvintele scrise deosebit antonimul sau antonimele potrivite:
1. vrednic
- a) harnic; b) lene; c) puturos
2. indigen
- a) autohton; b) exogen; c) etic; d) exterior
3. linite
- a) glgie; b) departe; c) acas
4. pretutindeni - a) nicieri; b) sus; c) oriunde
5. a purifica
- a) a macula; b) a murdri; c) a ntina
6. imaculat
- a) maculat; b) maculatur; c) obosit
7. aici
- a) acolo; b) lng; c) arici

8. repede
- a)agasant; b) lent; c) domol
9. a aduna
- a) a strnge; b) a mprtia; c) a risipi
10. bogat
- a) srac; b) avut; c) nstrit
11. a pierde
- a) a gsi; b) a ctiga; c) a afla

12. par
- a) mciuc; b) impar; c) por

13. curat
- a) necultivat; b) murdar; c) cutat

14. detept
- a) inteligent; b) doct; c) prost

15. drept
- a) strmb; b) stng; c) zestre

16. cite
- a) lizibil; b) ilizibil; c) cititor

17. egoist
- a) alogen; b) oneros; c) altruist

18. cacofonie
- a) eufonie; b) malefic; c) rezonan

19. diurn
- a) revers; b) nocturn; c) diminea

20. munte
- a) cmpie; b) pdure; c) acas.
Ex. 37. Gsii antonimele cuvintelor de mai jos. Menionm c toate antonimele ncep cu litera m.
1. adevr; 2. arid; 3. bine-crescut; 4. crud; 5. curat; 6. imens; 7. ngmfat; 8. a tri; 9. mic; 10. a micora; 11. puin;
12. repaus; 13. a sta; 14. tare; 15. via.
Ex. 38. Alegei paronimul corect folosit:
A
B
A
B
1. bazin carbonier / carbonifer;
6. tribunal arbitral / arbitrar;
2. calot glacial / glaciar;
7. privire glaciar / glacial;
3. greuti familiale /familiare;
8. industrie miner / minier;
4. notaie literar / literal;
9. a rmne pe jant / geant;
5. pcat original / originar;
10. a-i pierde contiina /cunotina.
Ex. 39. Cuplai paronimele:
1. a adjudeca
a. a apropria
8. androgen
h. a adopta
2. adagio
b. arbitrar
9. apical
i. adagiu
3. a adapta
c. opoziie
10. apoziie
. atlaz
4. aferent
d. apicol
11. a apropia
j. eferent
5. alabastru
e. arhivist
12. arbitral
k. albastru
6. aliteraie
f. imputaie
13. arhivar
l. androgin
7. amputaie
g. a abjudeca
14. atlas
m. aliterare.

Ex. 40. Alegei explicaia potrivit pentru paronimele din coloana stng:
1. adagiu
a. varietate de ghips;
2. adagio
b. fcut la ntmplare;
3. albastru
c. ndreptare;
4. alabastru
d. a se dezvolta;
5. anual
e. a se lsa seara;
6. anuar
f. aforism;
7. apropia
g. publicaie anual(subst.);
8. apropria
h. privitor la cauz;
9. arbitral
i. cuvnt de laud;
5

10.arbitrar
11.cazual
12.cauzal
13.colectare
14.corectare
15.complement
16.compliment
17.evolua
18.evalua
19.nsera
20.insera

. a include un adaos ntr-un text;


j. hotrt de arbitru;
k. n tempo lent.
l. aciune de a strnge lucruri etc.;
m. a stabili preul;
n. numele unei culori,
o. cu privire la cazurile gramaticale;
p. parte de propoziie;
q. care are loc o dat pe an;
r. a-i nsui un lucru strin;
s. a se deplasa mai aproape.

Ex. 41. Indicai, prin rescriere, care este paronimul potrivit n urmtoarele contexte:
1. Alegerea mirelui nu a fost arbitrar / arbitral.
2. Primirea fcut a fost destul de glacial /glaciar.
3. A avut parte de multe greuti familiare / familiale.
4. Toi cei care economisesc au un libret /livret de economii.
5. Toat viaa a cltorit pe speele / spezele statului.
6. Pe strad pericolul este eminent / iminent.
7. S-a mpiedicat ntr-o conduct petrolifer / petrolier.
8. Nu m voi angaja temporar / temporal.
9. Studiaz ntr-un atlas /atlaz geografic.
10. Clientul este insolvabil / insolubil.
11. Neclaritile au fost elucidate / eludate.
12. Toat viaa am fost solidari / solitari.
13. Am fost n audiie / audien la prefect.
14. Propunerea fcut l-a simulat / stimulat la studiu.
15. A studiat complementul cauzal / cazual.
16. Cerul este foarte alabastru / albastru.
17. A fost un student eminent / iminent.
18. Pentru revendicrile lor, oamenii manifest / manifesteaz pe strzi.
19. A ascultat cu atenie expoziia / expozeul vorbitorului.

20. Se teme cnd vulcanul erupe / irupe.


Ex. 42. Explicai de ce sunt pleonastice urmtoarele construcii i combinaii lexicale:
A
1. aberaie absurd
2. abilitate iscusit
3. bezn ntunecoas
4. bibliotec de cri
5. biciclet cu dou roi
6. caligrafie frumoas
7. a clca cu piciorul
8. ciorn provizorie
9. democraie
10. a deshuma din pmnt
popular
1. averse de ploaie
3. iluzie amgitoare
5. june tnr
7. perspective viitoare
9. hazard ntmpltor

B
2. deert pustiu
4. geamt tnguitor
6. diurn zilnic
8. igar de tutun
10. elogiu laudativ

Ex. 44. Se dau urmtoarele cuvinte : a nainta, a nbui, a mbia, mpilare, a mpuina, desen, despot, a dezamgi, a
dezmembra, a rsri, a rsfoi, rsplat, rzbate, rzboinic, a rzvrti, nalt, a nlbstri, a mbta, a mpinge, a
desfiina, destinatar, dezastruos, a dezmierda, rscruce, a rspunde a rspndi, rzboi, a se rzgndi, rzuire, napoi,
a nspri, mbelugat, a mpleti, a desfura, a deslui, a dezavua, dezolant, rze, rscumprare, rstimp, rzmeri,
a ncrca, a mbina, naripat, mblnit, desfru, a dezbrca, desfrnat, a dezrobi, rsunet, rin, rzbunare, rzor,
narmat, nclzire, mpiedicat, a mpunge, a despgubi, a descuraja, a se dezgusta, dezvoltare
Se cere:
- sublinierea cuvintelor formate cu ajutorul prefixelor.

Ex. 45. Formai diminutive folosindu-v de cuvintele: crare, carte , car, cas, cel, cazan, cmp, chef, i de sufixele :
u, -u, -el, -ioar, -u, -uor, -ule, -uie.
Menionm c fiecrui cuvnt i corespunde un singur sufix.
Ex. 46. Dai cte dou exemple de cuvinte compuse prin contopire i prin alturare (cu sau fr cratim) pentru fiecare
dintre prile de vorbire indicate:
substantive adjective pronume numerale adverbe prepoziii conjuncii
? ?
? ?
? ?
? ?
? ?
? ?
? ?
Ex. 47. Se dau urmtoarele cuvinte compuse (ortografiate greit): ru-fctor, bine voitor, cu minte, cinelup, dublu
decalitru, Balta-Brilei, SN-CFR, primplan, floarea soarelui, caldemare, Delta-Dunrii, Calea Victorii, PeteraMuierii, dute-vino, cum-se-cade, dumnea-ta, C EC, Valea-lui Mihai, Gara de-Nord, CmpiadeVest, Stan-Pitul, fie
care, de asupra, a-cas, aa dar, pre-cum, nde lung, O NU, TAR-OM, Peninsula-Balcanic, Radu-de-la-Afumai, de
mncare
Se cere:
- completarea tabelului de mai jos, ortografiind corect cuvintele de mai sus:
Cuvinte compuse
Cuvinte compuse prin alturare Cuvinte compuse
prin sudare
cu cratim
fr cratim
prin abreviere

Ex. 48. Alctuii contexte adecvate, n care cuvintele: frumos, urt, util s fie folosite ca: substantive, adjective i adverbe.
Ex. 49. Precizai valoarea morfologic a cuvintelor subliniate:
a. Totdeauna m-a bucurat marcarea unui gol.
b. Are un suflet curat.
c. Vara cldura este insuportabil.
d. Cnt cucul sus pe-o creang.
e. Primvara apele curg repede.
f. Eu mi apr srcia.
g. Cursul Nerei este foarte sinusoidal.
h. Nu s-a aezat niciodat contra vntului.
i . Bunica mi-a cntat o colind foarte veche.
. Numai votul lui a fost contra.
j. Depresiunea Almjului o colind muli turiti.
k. Toat apa din bazin a curs.
l. Eul liric i exprim direct tririle.
m. Plecndu-i copiii, a rmas singur cuc.
n. Vara aceasta merg la mare.
o. Caietul curat este oglinda elevului.
p. i place s se plimbe gol prin camer.
Ex. 50. Grupai urmtoarele neologisme pe domeniile n care sunt folosite: sering, arctic, ipotez, boreal, ecuaie,
continental, cerebral, epidemie, hexagon, istm, luxaie, demonstraie, bormain, diesel, chirurgie, terapeutic, torent,
zecimal, buldozer, excavator.

Fonetic
Ex.1. Subliniai cu o linie vocalele, cu dou linii semivocalele n cuvintele de mai jos:
poezie, furioas, doarme, vegheaz, ouat, nea, cuib, creatur, tiat.
Ex.2. Subliniai cu o linie diftongii i cu dou linii triftongii din cuvintele de mai jos.
biat, griau, geam, croiasc, leoarc, busuioc, ghea, duios, ceas, cioar, voios, iarb, doreai, piu, pleoap, ploua,
suiau, ndoial, ghiol, inimioar, creioane, ciob.
Ex. 3. Precizai cte litere i cte sunete sunt n cuvintele de mai jos, dup ce le-ai transcris fonetic:
ceai, margine, chenar, extern, exemplu, chibrituri, centru, gherghin, exerciiu, deci, chiuvet, exil, fragi, ghiveci,
ax, explozie, chior, fix, examen.
Model: gherghef /gergef/ = 8 litere i 6 sunete.
7

Ex. 4. Subliniai diftongii cu o linie, vocalele n hiat cu dou linii din cuvintele urmtoare:
biata, fiul, iepure, fiin, cereal, deocamdat, coagula, roate, lua, lund, unguent, bacterian, tiuc, barier, copii,
bastion, treac, teologie, influen, dulpior.
Ex. 5. Dai exemple de cuvinte (cte dou) care s conin urmtoarele vocale n hiat: a-a, e-e, i-i, o-o, u-u.
Ex. 6. Indicai hiatul din cuvintele:
cauteriza, arau, fin, vita, pun, pru, clci, critor, desfru, brule, peisaj, suveic.
Ex. 7. Desprii n silabe cuvintele de mai jos, preciznd regulile folosite:
analfabet, arctic, atlet, bojdeuc, cais, conjuncie, despre, dezechilibru, dreptunghi, fiic, jertf, mausoleu,
somptuos, inexact, vrstnic.
Model: a-flu (excepie de la regula privind desprirea a dou consoane intervocalice).
Ex. 8. Construii enunuri din care s reias sensul diferit al urmtoarelor cuvinte n funcie de accent (omografe): ochiochi, boli-boli, roi-roi, polei-polei, hain-hain, rzboi-rzboi, aburi-aburi, scumpi-scumpi, domni-domni,
porunci-porunci.
Ex. 9. Subliniai formele corecte din perechile de cuvinte de mai jos:
afectos
afectuos
aversiune
adversiune
avocat
advocat
bleumaren
bleumarin
aripe
aripi
cabluri
cable
casierie
caserie
conjuctur conjunctur
coperte
coperi
creem
crem
datine
datini
dividend
divident
dagile
dragele (mele)
escroc
excroc
fierstru ferstru
filigran
filigram
greal
greeal
genuflexiuni genoflexiuni
indentitate identitate
intinerar
itinerar
Ex. 10. Indicai varianta accentuat corect a urmtoarelor cuvinte: antic - antic, avarie - avarie, caracter - caracter, debut debut, fenomen - fenomen, ianuarie - ianuarie, matur - matur, simbol - simbol.
Ex. 11. Folositi, n enunuri, omofonele (cuvinte pronunate la fel, dar scrise diferit) de mai jos: altdat - alt dat,
bineneles - bine neles, cuminte - cu minte, ncontinuu - n continuu, nicidecum - nici de cum, numaidect - numai
de ct, degrab - de grab, totodat - tot o dat.
Ex.12. Precizai care silab este accentuat n cuvintele:
popor, mas, pasre, prepeli, viezure, lapovi, cmpie, felie, msea, topor, scaun, repede, camer, aptesprezece,
astronaut, mormane, margine, vizit.

Teste
10.1. Testul numrul 1
1. Sunt ntotdeauna vocale toate sunetele din seria:
a. a,e,i; b. a,o,u;

c. a,,.

2. Cuplurile de cuvinte: destins-distins, omis-emis, afabil-amabil, amputa-imputa sunt:


a. paronime,
b. sinonime,
c. omonime.
3. Indicai seria n care fiecare cuvnt conine semivocala e:
a. cer, fecioar, fluture, chenare, ecou;
b. leagn, seam, leac, stea, vopsea;
c. peste, prefer, bine, creator, dulciuri.
4. Fac parte din vocabularul fundamental cuvintele din seria:
a. cas, ap, gin, pom, mn;
b. lup, alb, a se duce, ureche, cinci;
c. cuit, foior, luni, legume, exploziv;
d. folclor, a mnca, doi, cap, caps.
5. Litera i are patru valori fonetice n seria:
a. tiin, iarb, chiuvet, cinema;
b. a veni, iarna, cinema, chinui;
c. inginer, ieire, atenie, maci.
6. Sunt neologice cuvintele din seria:
a. base-ball, canotaj, a scrie, vulcan, gimnastic;
b. automobil, crichet, fotbal, antonimie, recidiv.
7. Precizai seria care conine consoana /g/:
a. geniu, geamba, ghetou, ghea, gar;
b. gheorghian, veghea, ghiont, gheat, ghiozdan;
c. general, ghind, ghear, geamgiu, ghea.
8. Pot avea omonime cuvintele din seria:
a. top, resort, bac, rachet;
b. franc, a citi, roie, volant, roab;
c. arie, furnicar, om, banc, var;
d. banc, soare, gol, vin, oel.
9. n limba romn accentul se pune pe:
a. prima silab;
b. pe ultima silab;
c. pe penultima silab;
d. pe oricare silab, accentul neavnd un loc fix.
10. Sunt regionalisme toate cuvintele din seria:
a. internat, spinare, sus, kilometru, lamp;
b. a sta, gazd, urcios, toiag, a fredona;
c. golmb, prunc, foale, copreu, farb;
d. jos, mtur, a ncrusta, cuin, tream.
11. Un diftong este alctuit din:
a. vocal + vocal (rostite ntr-o silab);
b. semivocal + vocal (rostite ntr-o silab);
c. vocal + semivocal (rostite ntr-o silab);
d. semivocal + semivocal (rostite ntr-o silab).
9

12. Urmtoarele cuvinte: a gini, moac, est, a uchi, diriga, mito sunt:
a. regionalisme;
b. elemente de jargon;
c. termeni argotici;
d. neologisme.
13. n cuvintele era, eram, erau, el litera e transcrie:
a. semivocala /e/;
c. diftongul /ie/;

b. vocala /e/;
d. semivocala /i/.

14. Cuvintele astfel, primvar, cndva, bunstare, clarviziune s-au format prin:
a. derivare b. compunere
c. schimbarea valorii gramaticale (conversiune)
15. Triftongul oai din cuvntul tigroaic este format din:
a. semivocal + vocal + semivocal;
b. semivocal + semivocal + vocal;
c. vocal + vocal + semivocal;
d. vocal + semivocal + semivocal.
16. Indicai seria care conine numai antonime:
a. sus - jos, aproape - departe, a sosi - a pleca, drnicie - zgrcenie;
b. mic - mare, frumos - simpatic, zece - treizeci, aici - acolo;
c. slab - tare, nalt - scund, chirurg - medic, a adormi - a dormi;
d. tare - moale, cas - acas, sear - asear, prezent - viitor.
17. Urmtoarele cuvinte: csoaie, biean, copilandru, mturoaie au valoare de: a. augmentative;
b. diminutive;
c. cuvinte compuse;
d. nicio valoare nu este adevrat.
18. Din urmtoarele cuvinte desprite n silabe:
1. dre-ptunghi;
2. dui-os;
3. fu-nci-e;
4. gre-ea-l;
5. de-spre;
6. des-pre.
sunt corecte:
a. 1, 2, 3;
b. 4, 5, 6;
c. toate;
d. niciunul.
19. Precizai cte dintre derivatele verbului a sfii (aa cum apar aici) sunt
scrise greit: sfiire, sfiios, sfiiciune, sfiial, sfielnic i sfiicios:
a. unul;

b. dou; c. trei;

d. patru.

20. Litera e are dou valori fonetice n toate cuvintele din seria:
a. ceangu, geamt, gheat, gestionar, erou;
b. gherghin, veveri, gentil, celuloz, semivocal;
c. genunchi, ceap, geamantan, lebd, ghea.
21. Cuvintele geografie i hieroglif conin:
a. patru silabe; b. cinci silabe;
c. ase silabe; d. trei silabe.
22. Pot fi att vocale ct i semivocale toate sunetele din seria:
a. e,i,o,u;
c. ,e,,u;

b. a,o,u,e;
d. e,a,o,u.

23. Cuvntul predecesor nu nseamn:


a. precursor;
c. premergtor;

b. urma;
d. nainta.

24. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:


10

a. a-tle-tic, ca-i-s, con-junc-i-e, con-struc-tor, de-sa-li-ni-za;


b. a-tle-tic, cai-s, con-junc-ie, cons-truc-tor, des-a-li-ni-za;
c. at-le-tic, ca-i-s, con-junc-i-e, con-struc-tor, des-a-li-ni-za-re.
25. Indic perechea de cuvinte care ilustreaz sinonimia:
a. defula - refula;
c. oneros - necinstit;

b. ilizibil - clar;
d. acribie - neglijen.

26. Nu fac parte din masa vocabularului nici un cuvint din seria:
a. foc, mas, brnz, muchi, flux;
b. fluviu, ceas, gur, oaie, extenuat;
c. coco, lun, rou, mari, trei;
d. cine, nou, cirea, a bea, oase.
27. Cuvintele binoclu i bojdeuc sunt desprite corect n silabe n seria:
a. bi-noc-lu, boj-deu-c;
b. bin-o-clu, boj-de-u-c;
c. bin-o-clu, boj-deu-c;
d. bi-noclu, boj-de-u-c.
28. Sunt arhaisme toate cuvintele din seria:
a. cocar, boier, brbat, gnd, a sfri;
b. isprvniceasc, mojic, slujb, asediu, gnd;
c. poart, coard, msea, urm, secol;
d. mur, vornic, spahii, zobon, mojici.
29. n cuvntul foiau avem:
a. 5 litere, 3 vocale, o semivocal, o consoan;
b. 5 litere, 2 vocale, 2 semivocale, o consoan;
c. 5 litere, 2 vocale, o semivocal, 2 consoane;
d. 5 litere, o vocal, o semivocal, 3 consoane.
30. Sunt derivate cu sufix toate cuvintele din seria:
a. bavarez, a abandona, iepuresc, sgeat, pepene;
b. a peria, bgcios, a peria, bie, ierbuli, mruni;
c. ieeanc, sntos, acar, bgre, tain;
d. rzboi, ieziori, pnz, acidulare, aburos.
31. Sunt accentuate corect toate cuvintele din seria:
a. duminic, simbol, preceptor, butelie;
b. simbol, preceptor, butelie, duminic;
c. preceptor, butelie, duminic, simbol;
d. butelie, duminic, simbol, preceptor.
32. Indicai seria n care toate cuvintele sunt sinonime:
a. a mri - a (se) nla, a (se) lrgi, a spori, a urca;
b. paz - santinel, strad, veghere, protecie;
c. pcat - culp, ispit, viciu, lagun;
d. prob - atestare, pild, analiz, prov.
33. n cuvntul genunchi sunt:
a. 8 litere, 3 vocale, 4 consoane, o semivocal;
b. 8 litere, 2 vocale, 4 consoane;
c. 8 litere, 3 vocale, 5 consoane;
d. alt variant.
34. Precizai care dintre cuvintele enumerate este format n limba romn prin derivare cu sufixul -tor:
a. evocator;
b. experimentator;
c. explorator; d. expropriator.
35. Litera e este liter ajuttoare n toate cuvintele din seria:
11

a.
b.
c.
d.

gen, geamantan, general, gherghef, perete;


veghea, secret, cerere, ceainic, chenzin;
geam, ceainrie, gheat, ceaslov, gean;
afluent, infuzie, relief, hemoglobin, hipertensiune.

36. Fac parte din masa vocabularului toate cuvintele din seria:
a. gras, lucru, crunt, radio, a cuvnta;
b. vesel, lume, ochi, clre, oal;
c. paor, adres, nominativ, pix, afix;
d. rva, om, negur, rze, vrednicie.
37. Diftongul ia din cuvntul iart este format din:
a. vocal + semivocal;
b. semivocal + semivocal;
c. semivocal + vocal;
d. vocal + vocal.
38. Precizai care dintre cuvintele:
1. parcare; 2. explorator; 3. arar; 4. a rzui; 5. cafein; 6. encliz
sunt formate prin derivare:
a. 1,2,3;
c. 1,2,4;

b. 2,4,6;
d. 4,5,1.

39. O silab poate conine:


a. numai o vocal;
c. dou semivocale;

b. dou vocale;
d. numai consoane.

40. Recunoatei cuvintele derivate cu prefixe:


1.afund; 2. concepte; 3. nlat; 4. a ntri; 5. conlucrare; 6. anun; 7. comprimabil; 8. aprobare:
a. 1, 2, 3;
c. 2, 4, 6;

b. 2, 3, 5;
d. 1, 4, 5.

41. n cuvntul ceart litera e noteaz:


a. vocala e;
c. semivocala i;

b. semivocala e;
d. alt interpretare.

42. Cuvintele electron, epitet, robot, bisturiu, patent, termopan aparin:


a. fondului principal lexical;
b. masei vocabularului;
c. unor anumite limbaje;
d. alt soluie.
43. n cuvntul fiic litera i noteaz:
a. vocal + vocal;
b. vocal + semivocal;
c. semivocal + vocal;
d. semivocal + semivocal.
44. Aparin limbajului tiinific toate cuvintele din seria:
a. penaj, social, colegiu, abreviere, croissant;
b. reflex, perioad, eliptic, cdelni, deferen;
c. metalic, a migra, fabulos, celest, a emigra;
d. canion, defileu, desinen, solfegiu, limfom.
45. n cuvintele chiuretaj, chior, trunchi avem:
a. 9 litere - 7 sunete; 6 litere - 4 sunete; 7 litere - 5 sunete;
b. 9 litere - 8 sunete; 6 litere - 5 sunete; 7 litere - 6 sunete;
c. 9 litere - 9 sunete; 6 litere - 6 sunete; 7 litere - 7 sunete;
d. 9 litere - 8 sunete; 6 litere - 4 sunete; 7 litere - 7 sunete.
12

46. Nu sunt antonimice grupurile:


a. prieten - amic;
c. a merge - a sta;

b. sus-jos;
d. prieten - inamic.

47. Cuvintele sinonime i subapreciere sunt desprite corect n silabe n seria:


a. si-no-nime, sub-a-pre-ci-e-re;
b. sin-o-ni-me, su-ba-pre-ci-ere;
c. sin-o-ni-me, sub-a-pre-ci-e-re;
d. si-no-ni-me, su-ba-pre-ci-ere.
48. Sunt derivate cu prefixe cuvintele din seria:
a. prezentare, mpiere, a preui, a recolta;
b. prestabil, strlucitor, reaeza, rsfrngere;
c. prezidiu, a redacta, rzuire, strlucesc;
d. presortare, regete, rzbunare, dezonorare.
49. n cuvntul auditoriu litera u noteaz:
a. semivocal + vocal;
b. vocal + semivocal;
c. vocal + vocal;
d. semivocal + semivocal.
50. Elementul subliniat din cuvntul lucrezi este:
a. desinen;
b. sufix gramatical;
c. tem lexical;
d. rdcin.
10.2 Testul numrul 2
1. Litera i este vocal i liter ajuttoare n toate cuvintele din seria:
a. ciubr, raci, chiar, genunchi, cioc;
b. ghiaur, ghid, giurgiuvean, gimnast;
c. cin, chic, gigant, circular, chinez;
d. geometrie, schior, farmacie, inginer.
2. Sunt derivate cu sufixe toate cuvintele din seria:
a. acomodare, bieel, inimos, sanie, pdure;
b. bbete, acreal, a tapa, insuli, nume;
c. inelat, mnuar, activitate, blan, a robi;
d. patim, istovitor, rin, actora, bieoi.
3. Un triftong este alctuit din:
a. vocal + vocal + vocal (ntr-o silab);
b. semivocal + vocal + vocal (ntr-o silab);
c. vocal + semivocal + semivocal (ntr-o silab);
d. semivocal + vocal + semivocal (ntr-o silab).
4. Cuvintele csu, bieic, mturic au valoare de:
a. diminutive;
c. augmentative;

b. regionalisme;
d. neologisme.

5. Pot avea omonime toate cuvintele din seria:


a. curs, band, nuc, golf, vie;
b. pup, tur, ras, mil, sol;
c. voleu, silit, bil, pr, prun;
d. doc, patin, val, bob, sear.
6. Precizai din cte sunete sunt formate cuvintele triunghi, geam, veghea:
a. 8,4,6;
b. 2,1,2;
c. 7,1,5;
d. 6,3,4.
13

7. Sunt arhaisme toate cuvintele din seria:


a. sentiment, a supraveghea, a ncerca, rze, armie;
b. amurg, asfinit, salcm, comis, cldru;
c. serdar, stolnic, caldarmgiu, polcovnic, agie;
d. cauc, apraie, ctetrei, jupneas, siei.
8. Litera e are dou valori fonetice (vocal i liter ajuttoare) n cuvintele din seria:
a. celofan, ceaf, chefliu, gelos, geaba;
b. ghebos, gelatin, chef, ceferist, chefliu;
c. ghem, cerere, ghear, gem, ceai;
d. englezesc, ciocoiete, ascendent, inteligent.
9. Sunt neologisme toate cuvintele din seria:
a. soare, mireas, solemn, simbol, ram;
b. abunden, a ordona, a stabili, a imagina, etern;
c. trist, frunz, tunet, tehnic, plop;
d. umbr, prisp, a comanda, sabie, staiune.
10. Morfemul subliniat n cuvntul nescrise este:
a. sufix gramatical;
c. sufix lexical;

b. desinen;
d. prefix.

11. Litera e are patru valori fonetice n toate cuvintele din seria:
a. cenaclu, cear, pepene, oboseal;
b. butean, lemn, proverbe, chenar;
c. cheaguri, acestea, pentru, fulger;
d. acnee, tachei, vilbrochen, htmnie.
12. Sunt regionalisme toate cuvintele din seria:
a. expunere, a indica, agitaie, cretet, vnt;
b. subiect, a dormita, linite, brad, a lucra;
c. text, a transcrie, ru, a vedea, frunz;
d. lepedeu, prisac, piparc, naidr, gost.
13. Sunt derivate prin prefixe toate cuvintele din seria:
a. rzbatere, presus, mbolnvire, a recalifica, strmoesc;
b. referire, prezent, rze, strnepot, a ncla;
c. regean, a prescurta, rzioar, a nnoda, a dezaproba;
d. prenatal, mpreun, relatare, a rzui, dezertor.
14. n cuvntul podoabe litera o noteaz:
a. vocal, vocal;
c. semivocal, vocal;

b. vocal, semivocal;
d. semivocal, semivocal.

15. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:


a. an-or-ga-nic, a-ri-pioa-r, cre-deau, co-or-do-na-re;
b. a-nor-ga-nic, a-ri-pio-a-r, cre-de-au, co-ord-o-na-re;
c. an-or-ga-nic, a-ri-pi-oa-r, cre-de-au, co-or-do-na-re;
d. a-nor-ga-nic, a-ri-pioa-r, cre-de-au, co-o-rdo-na-re.
16. Pot avea omonime toate cuvintele din seria:
a. mediu, trac, cod, mas, astronomie;
b. dac, pitic, nor, post, ap;
c. cataract, rad, mil, fortuit, ram;
d. rs, pomp, parabol, general, vier.
17. Fac parte din masa vocabularului toate cuvintele din seria:
a. ochi, destul, ciolane, parale, amonte;
b. ciubot, paratax, binom, filtru, oracol;
c. pinten, greu, a duce, mndr, amic;
d. cntec, chimir, picioare, cuvinte, soie.
14

18. Urmtoarele despriri n silabe:


1. sanc-tu-ar;
3. sin-op-tic;
5. ra-dio-jur-nal;

2. scul-ptor;
4. su-best-i-ma;
6. somp-tu-os.

sunt corecte astfel:


a. 1,2,4;
c. 1,3,6;

b. 1,3,5;
d. 2,4,5.

19. Sunt accentuate corect toate cuvintele din seria:


a. doctori, verig, epoc, ari;
b. verig, epoc, ari, doctori;
c. epoc, ari, doctori, verig;
d. ari, doctori, verig, epoc.
20. n cuvntul ceainrie sunt:
a. 9 litere, 3 vocale, 3 semivocale, 3 consoane;
b. 9 litere, 4 vocale, 2 semivocale, 3 consoane;
c. 9 litere, 4 vocale, o semivocal, 3 consoane, o liter ajuttoare;
d. 9 litere, 4 vocale, 3 semivocale, 2 consoane.
21. Fac parte din familia lexical a verbului a cumpra toate cuvintele din seria:
a. cumprat, rscumprare, necumptat, cumpnire;
a. necumprat, cumprare, cumptat, cumprtor;
b. rscumprat, cumptare, cumpneal, a cumpni;
c. cumprtur, rscumpra, cumprtoare, a cumpra.
22. Sunt derivate cu sufixe toate cuvintele din seria:
a. broscu, jupneas, spun, african, palm;
b. adeverire, brumrel, juncan, tciune, raz;
c. lbos, admitere, bucic, tmplar, talp;
d. juncan, lie, afinat, solzior, rusesc.
23. Identific seria n care fiecare cuvnt conine cel puin un diftong:
a. soare, ecuadorian, tain, voinic, piunez;
b. piatr, tinui, aerian, cine, sear;
c. maic, pleurezie, voinic, boare, oaie;
d. unguent, norii, deal, pliant, scdere.
24. Identificai seria care conine numai cuvinte monosemantice:
a. fiier, gt, escadril, cuit, buletin;
b. escal, cuvnt, glandular, fixativ, infect;
c. ianuarie, metalifer, atlaz, prun, grbovit;
d. gndire, firimitur, ermitaj, cuzinet, inferior.
25. Cuvintele exhaustiv i funcionar sunt desprite corect n silabe n seria:
a. e-xha-us-tiv, fun-ci-o-nar;
b. ex-ha-us-tiv, func-io-nar;
c. ex-ha-us-tiv, func-i-o-nar;
d. e-xha-us-tiv, func-i-on-ar.
26. Aparin limbajului tiinific toate cuvintele din seria:
a. violet, a developa, bacalaureat, demisie, enigm;
b. fraz, topic, logaritm, laser, incizie;
c. director, peni, chips, crenvurti, diafan;
d. plisc, fals, lamp, ecou, dializ.
27. Cuvntul realimentezi are urmtoarea structur:
a. prefix + rdcin + sufix lexical;
b. tem + sufix gramatical + desinen;
c. prefix + sufix gramatical;
d. prefix + radical + sufix gramatical + desinen.
15

28. Sinonime pentru cuvntul mielie sunt toate cuvintele din seria:
a. frdelege, nelegiuire, forfoteal, ticloie;
b. josnicie, nemernicie, pgntate, frmntare;
c. blestemie, abjecie, infamie, bazaconie;
d. mrvie, netrebnicie, spurcciune, fiar.
29. n cuvintele asiduu, ambiguu, vacuum, discontinuu, perpetuu grupul de litere uu noteaz:
a. semivocal + vocal (diftong ascendent);
b. vocal + semivocal (diftong descendent);
c. vocal + vocal (hiat);
d. vocal + liter ajuttoare.
30. Identific seria care conine numai cuvinte omografe:
a. arin - arin, vesel - vesel, acele - acele;
b. torturi - torturi, literar - literal, lizibil - ilizibil;
c. frez - fraz, profesor - posesor, actual - prezent;
d. colonie - colonie, caracter - caracter, basc-basc.
31. Cuvntul indecent nu nseamn:
a. denat, imoral, impudic, indisponibil, trivial;
b. licean, cheie, chiciur, hidrofor, judo;
c. necuviincios, neruinat, obscen, pornografic, impudic;
d. scrbos, trivial, scabros, vulgar, imoral.
32. Toate cuvintele sunt polisemantice n seria:
a. acord, barier, coloan, limb, ochi;
b. expresie, cheie, alintare,dezordine,smerenie;
c. operativ, hidrolog, corn, tiraj, poart;
d. ordin, grad, chibrit, cultur, trg.
33. Cuvintele stufri, frunzime, brdet sunt formate prin:
a. compunere;
b. conversiune;
c. derivare;
d. alt variant.
34. Precizai care serie are toate cuvintele formate cu ajutorul sufixului -bil:
a. pipibil, deplorabil, declinabil, pasibil, automobil;
b. alocabil, ajustabil, ataabil, bubil, descifrabil;
c. defavorabil, maleabil, notabil, memorabil, perceptibil.
35. Indic seria n care cuvintele sunt corect ordonate alfabetic:
a. clincherizare, clinometru, cliper, clizimetru, clorizare;
b. harnaa, harponier, harpist, harpagon, haruspiciu;
c. fantasmagoric, farinaceu, fardizare, ferment, ferodou;
d. pelican, penal, pendul, pendul, pendulare.
36. Fac parte din vocabularul fundamental toate cuvintele din seria:
a. albastru, frunte, zpad, greu, pag;
b. mam, barabule, apte, excesiv, pisic;
c. nuc, patru, verde, miercuri, tat;
d. a merge, a cnta, a dormi, a citi, a exclude.
37. Cuvntul ferchezuial conine:
a. 6 vocale, 6 consoane;
b. 5 vocale, 2 semivocale, 5 consoane;
c. 5 vocale, o semivocal, 5 consoane;
d. 6 vocale, o semivocal, 4 consoane.
38. Indic seria care conine numai antonime:
a. temporal - atemporal, cite - ilizibil, acord - pian, alfabet - beta;
b. a pleca - a veni, a dormi - a veghea, sigur - ovitor, fa - spate;
c. sigur - nesigur, frumos - urt, scump - ieftin, cas - acas;
16

d. a aprinde - a stinge, sear - asear, oral - orar, logic - ilogic.


39. Cuvntul desprit corect n silabe este:
a. dis-tin-ci-e;
c. le-gis-la-i-e;

b. chin-tes-en-;
d. supra-ve-ghe-tor.

40. Prin familie lexical nelegem:


a. toate cuvintele care au acelai radical;
b. toate cuvintele care au acelai sens;
c. toate cuvintele care au aceeai form;
d. nici o variant din cele anterioare.
41. Cuvntul remprospta conine:
a. un prefix i un sufix;
b. dou prefixe i un sufix;
c. numai un prefix;
d. un prefix i dou sufixe.
42. Element de jargon se gsete n propoziia:
a. Are un scris mito.
b. Au revoir, dragule!
c. M-am ntlnit cu un domn bine.
d. Prietena mea mi-a tras clapa.
43. n care enun folosirea numeralului nu este pleonasm:
a. Elevii sunt triai cte trei.
b. Fierarul ndoaie tabla n dou.
c. Rsculaii au fost decimai din zece n zece.
d. Preul motorinei a crescut cu un procent de trei la sut.
44. Sinonimul cuvntului obedien este:
a. paraxenie;
c. docilitate;

b. consuetudine;
d. opresiune.

45. Mijloacele externe de mbogire a vocabularului sunt:


a. derivarea cu afixe (sufixe i/sau prefixe);
b. mprumuturile, neologismele;
c. derivarea parasintetic i compunerea;
d. derivarea cu prefixe i conversiunea.
46. Nu toate cuvintele sunt derivate cu prefixe n seria:
a. incalificabil, necunoscut, igrasios, negare, antitez;
b. neconformism, injustee, imoas, antidrog, negustor;
c. imobil, aniori, inari, anormal, a ndemna;
d. necugetare, insubordonare, incorectitudine, necrolog, iluminare.
47. Sunt formate prin compunere toate cuvintele din seria:
a. oriicum, douzeci, despre, civa;
b. hrtie-moned, iarb-neagr, iepure-de-mare, CEC;
c. iarba-vacii, ieri-noapte, deasupra, muncitor, iepura;
d. iarba cmpului, inductor, dezarticula, amndoi, despot.
48. Conin triftongi toate cuvintele din seria:
a. dubioas, cioar, leoarc, chioar, ochioas;
b. cprioar, legiuire, ghioag, furioas, frumoas;
c. leoarb, aripioar, taioare, creioane, tigroaic;
d. mi-au (zis), surioar, leii, lupoaic, bolnvioar.
49. Sunt antonime toate grupurile de cuvinte din seria:
a. necite - ilizibil, fricos - la, pedeaps - scutire, postum - antum;
b. bun - ru, curat - pur, serios - neserios, necurat - murdar;
c. vulgar - nobil, ilustru - obscen, egoist - altruist, lene - vrednic;
17

d. alogen - natal, divergen - acord, licenios - impudic, atlas - atlaz.


50. Cuvntul nnorat are urmtoarea structur morfematic:
a. prefix n- + radical nor + sufix lexical (verbal) -a + sufix gramatical (de participiu) -t + desinena de feminin, singular
-;
b. prefix n- + tema nora + sufix gramatical -t;
c. tema nnora + sufix gramatical -at;
d. radicalul nnorat + desinena de feminin, singular -.
10.3 Testul numrul 3
1. Litera e are cinci valori fonetice n seria:
a. geam, a expedia, snge, chelner, general;
b. geamgiu, geografie, ginere, eronat, poet;
c. elefant, er, sear, aceea, a veghea ;
d. elev, aceia, este, deal, ceap.
2. Alege pentru cuvntul ru, aparinnd vechiului fond al limbii romne, seria n care are numai sinonime neologice:
a. costeliv, nefast, greu, scrbavnic, repulsiv;
b. sanguinar, afurisit, blestemat, fals, fetid;
c. feroce, calomnios, defimtor, oribil, bed;
d. prejudiciabil, repugnat, dezagreabil, nociv, impracticabil.
3. Literele ee din cuvintele ideea, creeaz, azaleea redau:
a. dou vocale n hiat;
b. vocala e i semivocala i;
c. semivocala e i vocala e;
d. vocala e i semivocala e.
4. Cuvintele exemplaritate i urechiu au:
a. 6 litere i 12 sunete; 9 litere i 9 sunete;
b. 13 litere i 13 sunete; 8 litere i 8 sunete;
c. 14 litere i 14 sunete; 4 litere i 9 sunete;
d. 13 litere i 14 sunete; 9 litere i 7 sunete.
5. Alege seria care conine cuvinte create prin mijloace interne de mbogire a vocabularului:
a. ntinerit, floarea-soarelui, moier, nedrept, moneag;
b. moa, tnr, ceap, copili, deal;
c. deluor, copil, studios, statuie, acas;
d. ndreptar, cas, dreptate, studiu, moie.
6. Literele uu din cuvintele asiduu, perpetuu, continuu reprezint:
a. un diftong ascendent;
b. un triftong;
c. un diftong descendent;
d. alt situaie.
7. Fac parte din familia lexical a cuvntului mn (subst.) toate cuvintele din seria:
a. manichiur, a nmna, mn lung, ndemnare, mntur;
b. mnu, nmnat, ndemnatic, mnuar, mnui;
c. mntur, manufactur, a nmna, pe sub mn, mnat.
8. n cuvintele oxiuriaz i bauxit, litera x noteaz:
a. un singur sunet;
b. dou sunete;
c. trei sunete;
d. alt situaie.
9. Sunt paronime toate grupurile de cuvinte din seria:
a. avers - avers, fund - afund, anost - anost, rond - rond;
b. cartel - cartel, caret - caret, snob - snoab, trap - trap;
c. miop - mioap, minor - minor, saric - saric, junior - junioar;
d. batist - batist, ax - ax, cazac - cazac, capot - capot.
18

10. Conin semivocale toate cuvintele din seria:


a. tain, noul, a lua, nti, ploicic;
b. deal, obiect, leii, piunez, plound;
c. flcu, a vji, influen, neua, greu;
d. fiu, pun, a cauteriza, cercetarea, frisoane.
11. Avem omografe n:
a. merg pe deal - e de-al nostru;
b. colonie - colonie;

c. s-au dus - vii sau pleci;


d. cocs - cox.

12. Sunt compuse cuvintele:


1. bloc-diagram;
3. nu-m-uita;
5. aprozar,

2. tefan cel Mare;


4. cumsecade;

dup cum urmeaz:


a. toate;
c. 1, 3 i 5;

b. nici unul;
d. 2 i 4.

13. Conin diftongi toi termenii din seria:


a. cheam, vreun, bolnvior, moa, aprecia;
b. deal, vreo, soare, piatr, rou, obiect;
c. piunez, ecuadorian, lund, ghiaur, consoane;
d. unguent, altruist, acordeon, mutlu.
14. n construciile 1. Avea o gur cu buze crnoase. 2. Scaunul avea picioare mici. 3. Are o sntate de fier cuvintele
subliniate sunt folosite n ordinea dat, cu sens:
a. figurat, secundar, propriu;
b. secundar, figurat, propriu;
c. propriu, figurat, secundar;
d. propriu, secundar, figurat.
15. Conin triftongi toate cuvintele din seria:
a. ntemeiau, doreai, pleoap, leoaic, vreau;
b. beau, ntemeiai, miaun, statuie, oricioaic;
c. aripioar, speriau, cafegioaic, ocheau;
d. lupoaic, semiautomat, doreai, i-au (dat).
16. Litera e nu este vocal n cuvintele din seria:
a. veveri, elev, acesta, contemporan, aer;
b. inert, rafale, a succede, simetrie;
c. eram, pleosc, ea, geam, veghea;
d. realitate, oriental, atrofiere, pedeaps, ceai.
17. Stabilete seria n care toate cuvintele aparin vocabularului fundamental:
a. ozon, clci, flint, falc, trup;
b. glezn, ficat, pern, sfredel, a topi;
c. afin, ghind, mure, voievod, hrean;
d. sare, juridic, untur, broasc, musc.
18. Conine numai perechi de antonime seria:
a. abil - stngaci, absolut - relativ;
b. adevr - minciun, a pleca - a se duce;
c. avers - avers, aval - amonte;
d. accidentat - plan, cas - acas.
19. Varianta n care cuvntul subliniat are sens figurat este:
a. Cntecul privighetorii rsuna n slciile pletoase.
b. Ne deplasam ncet, cu barca, pe un bra vechi al Dunrii.
c. Nefiind ateni, s-au izbit cu hidrobicicleta de piciorul podului.
d. tirea publicat n ziarul de astzi, o am din izvor sigur.
19

20. Sunetele e, i, o i u sunt semivocale n seria:


a. spui, real, prejudiciu, impetuos, elogiu;
b. cine, scabie, detaliu, exploatare, rou;
c. pru, puic vreo, doare, piatr;
d. nou, cuantic, audia, baie, biciui.
21. S-au format cu sufixe diminutivale toate cuvintele din varianta:
a. mmligoi, ui, micu, lcule, ngrija;
b. vulpi, armar, mcri, floricea, deplorabil;
c. turturel, tocni, vulturic, ursule, ptu;
d. mrcini, zvora, mturtoare, strdu, picioru.
22. Sunt arhaisme toate cuvintele din seria:
a. lefegiu, muscal, postelnic, voievod, zidar;
b. fur, hrisov, jupn, uier, dijm;
c. megie, paharnic, nichel, visterie, zeciuial;
d. grmtic, osea, lustragiu, prclab, erb.
23. Sunt derivate cu sufixe colective toate cuvintele din seria:
a. porumbite, roi, lustragerie, rcnet, desime;
b. prundi, brdet, muncitorime, rchiti, iret;
c. fget, puna, plrie, cocia, ldoi;
d. bnet, studenime, rmuri, rufrie, apraie.
24. Litera x se pronun cs n toate cuvintele din seria:
a. exemplar, expunere, executoriu, a exclama, exhaustiv;
b. boxer, claxon, lexic, intoxicaie, taxiuri;
c. auxiliar, exerciiu, excursie, exil, axiom;
d. exotic, bioxid, examen, a exaspera, hexagon.
25. Sunt formate numai cu sufixe augmentative toate cuvintele din seria:
a. juncan, puiandru, csoaie, brboi, bltoi;
b. biean, bltoaie, chiaburoi, noi, tlpoi;
c. brboi, napoi, vulpoi, almjean, roi.
26. Sunt formate pe teren romnesc toate cuvintele din seria:
a. justificabil, materialicete, butonaj, general, macrocosmic;
b. juridicete, cablare, dinamograf, gen, iezuit;
c. nichelator, edilitar, epistrof, pedal, resort;
d. ozonifica, miniatural, problematiza, intraacional, diversionism.
27. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria:
a. fiind - c, fiin - , fi - i - c, fe - brua - rie;
b. fiin - dc, fi - in - , fii - c, feb - rua - rie;
c. fi - in - dc, fi - in, fi - i - c, feb - rua - ri - e;
d. fi - ind - c, fi - in - , fii - c, fe - bru - a - ri - e.
28. Cuvinte formate prin conversiune (schimbarea valorii gramaticale) ntlnim n seria:
a. drumul, concurentul, elevul, fudulul, frumosul;
b. deteptul, verdele, nimicul, eul, plecarea;
c. iarna, binele, roia, paraut, broasc;
d. al nostru, dnsul, nsui, careva, oriiunde.
29. Litera i este liter ajuttoare n toate cuvintele din seria:
a. ghiol, cioat, giurumea, chiabur, dragi;
b. ghidon, ginecolog, cifru, cioc, chicot;
c. chior, cioban, ginere, ghidu, maci;
d. chiuvet, gimnast, veveri, egoism.
30. n cuvintele fax i echivoc apar:
a. 3 litere i 3 sunete, 6 litere i 6 sunete;
b. 3 litere i 4 sunete, 7 litere i 6 sunete;
20

c. o liter i un sunet, 3 litere i 3 sunete;


d. niciuna dintre variante nu este corect.
31. Recunoate seria n care toate cuvintele nu aparin fondului principal lexical:
a. anvelop, solubil, decan, lup, tranzistor;
b. amnezie, pais, darling, echipaj, far;
c. unchi, macara, galben, inalienabil, sinoptic;
d. fain, foraibr, gealat, glod, ramp.
32. Exist hiat atunci cnd avem:
a. doi diftongi alturai pronunai n silabe diferite;
b. dou vocale alturate pronunate n silabe diferite;
c. dou semivocale alturate pronunate n silabe diferite;
d. o vocal i o semivocal pronunate n silabe diferite.
33. Antonimele cuvintelor: comprimare, arid, blamare, durabil, eterogen sunt n ordine:
a. destindere, detent, umflare, lrgire, mrire;
b. expansiune, rezistent, solid, ngustare, micorare;
c. dilatare, fertil, laud, efemer, omogen;
d. a dilata, dilatat, dilataie, dilatabil, diluat.
34. Indic seria n care toate cuvintele sunt derivate parasintetic (simultan i cu sufixe i cu prefixe):
a. mbucurtor, convieuire, neseriozitate, conlucrare, mpachetat;
b. alinare, alfabetizare, anaerobioz, anabaptist, concepe;
c. dezechilibrare, analfabetism, decapsulare, consumabil, poliomielit;
d. conglsuire, mproat, inalienabil, dezalcoolizare, onctuos.
35. Sunt formate cu sufixe moionale toate cuvintele din seria:
a. roi, arpoaic, pitreas, vulpoi, ranc;
b. zmeoaic, curcan, frunzuli, student, porumbi;
c. arendoaic, viereas, aluni, mahalagioaic, ursoaic;
d. rondel, cafegioaic, iaurgerie, iconi, ursoaic.
36. Sunt derivate cu sufixe de agent toate cuvintele din seria:
a. rotar, coar, morar, berar, pitar;
b. fasonator, motor, rzor, fcliar, gonitor;
c. farmacist, pacifist, ajutor, ajustor, cafegiu;
d. tractor, tractorist, beton, betonist, actor.
37. Aparin aceleiai familii lexicale toate cuvintele din seria:
a. floricea, nflorat, a nflori, a nfiora, nflorire;
b. nflorit, nenflorire, renflorit, florar, flotor;
c. nfloritur, florreas, floarea-soarelui, nflorire, floricic;
d. florar, a nflora, flotaie, nflorat, nflorare.
38. S-au format prin compunere toate cuvintele din seria:
a. gri-deschis, cuminte, asear, adesea, dup deal;
b. dreptunghi, totdeauna, nou-nscut, nord-vest, copil-minune;
c. atotputernic, verzi-i-uscate, apte, Baia-Mare, Harap-Alb;
d. binefacere, bine, facere, binefctor, fctor.
39. Cuvntul subliniat este folosit n sens figurat n seria:
a. De la nlimea Blidarului, tabloul Almjului era impresionant.
b. Din Vlaicu-Vod nu am vzut dect un tablou.
c. Vizionnd expoziia, i-a cumprat un tablou imens.
d. Vznd-o cum arat, am rmas tablou.
40. Cuvntul golnie are structura:
a. golani- (rdcin) + -e (sufix);
b. golan- (rdcin) + -i (sufix) + -e (desinen);
c. golan- (rdcin) + -ie (sufix);
d. nu este adevrat nici o variant.
21

41. Cuvntul pavilion nu are unul din urmtoarele sensuri:


a. "ornament al unei steme, n form de cort, situat deasupra mantoului (herald.)";
b. "plnia acustic a unui receptor telefonic";
c. "steag de pnz avnd forme i culori diferite, care indic apartenena unei nave la o anumit ar";
d. "steag ostesc din rile romne, prins, de obicei, n vrful unei lnci".
42. Identificai seria n care toate cuvintele sunt desprite corect n silabe:
a. ac-i-o-nar, bur-lan, cre-de-au, de-scri-e-re, ma-u-so-le-u;
b. ex-ha-us-tiv, func-i-o-nar, gre-ea-l, i-a-nu-a-ri-e;
c. jert-fit, le-ne-ii, ob-i-ne, pa-opt-ist, re-a-lism;
d. sculp-tor, sih-l, somp-tu-os, sub-li-nia.
43. Conine sinonime neologice pentru: nspimnttor, nvalnic, priceput, n ordine, seria:
a. macabru, debusolat, ingenios;
b. oribil, competent, tumultuos;
c. monstruos, impetuos, bun;
d. abominabil, competent, iscusit.
44. Cuvntul defetism are unul din sensurile:
a. "opinia, prerea celui ce nu are ncredere n reuita unei aciuni";
b. "perioada de scdere a temperaturii n cursul unei boli febrile";
c. "rspndirea de zvonuri false, n timp de rzboi";
d. "a limpezi un lichid, provocnd depunerea substanelor care se afl n suspensie".
45. Cuvntul subliniat din propoziia "Nu am reuit s contabilizez toate conturile." este:
a. format prin derivare de la substantivul contabil;
b. mprumutat din limba francez;
c. rezultat prin conversiune (schimbarea valorii gramaticale);
d. alt situaie.
46. Structura lexical a cuvntului plugrie este:
a. rdcina plug-, tema plugar- + sufixul -e;
b. rdcina plugar- + sufixul -i + desinena -e;
c. rdcina plug- + sufixul -ar care formeaz tema plugar- + sufixul -ie;
d. radicalul plug- + sufixul -ar + sufixul verbal -i + sufixul substantival -e.
47. Selecteaz combinaiile lexicale incorecte cu paronimele: petrolier i petrolifer:
a. zon petrolifer, industrie petrolier;
b. instalaie petrolifer, zon petrolier;
c. zcmnt petrolifer, regiune petrolifer;
d. sond petrolier, conduct petrolifer.
48. Exist litere fr valoare fonetic n toate cuvintele din seria:
a. hiperrealist, nnodare, chindie, geamgiu, accent;
b. watt, trunchi, cheag, mingea, mcea;
c. chiuretaj, accent, cioar, cearaf, chirurg;
d. ghind, alee, alcool, manechin, veghea.
49. Exist vocala e n toate cuvintele din seria:
a. brbie, vreo, corifeu, deal, piedic;
b. alearg, leuc, reclamagie, feminizare, deal;
c. almjean, fierar, veveri, farfurie, iepure;
d. suveic, obiect, mei, iertare, unguent.
50. Cuvntul subliniat din propoziia "Nu ne pedepsi pre noi dup frdelegile noastre!" face parte din seria:
a. cuvinte care au disprut astzi;
b. sensuri nvechite ale unor cuvinte care se folosesc i astzi;
c. forme nvechite ale unor cuvinte existente i astzi;
d. alt variant.

22

Partea IV
Rspunsuri
Capitolul 11
Vocabular
Ex.1
bnu = radicalul ban + sufixul -u
ncredere = prefixul n- + radicalul cred + sufixul -e + sufixul -re
puintate = radicalul puin + sufixul -tate
a rscumpra = prefixul rs- + radicalul cumpr + sufixul -a
a mbuna = prefixul n-(m-) + radicalul bun + sufixul -a
a nnopta = prefixul n- + radicalul noapt + sufixul -a
a mbunti = prefixul n-(m-) + radicalul bun + sufixul -t + sufixul -i
a mpmnteni = prefixul n-(m-) + radicalul pmnt + sufixul -ean + sufixul -i
Ex. 2
a. nebun, a se ncrede;
b. a dori, mahalagiu, ptrat, stean, usturoi, credincer, suliar;
c.a se rzgndi, a ncrei, ilegalist, prelucrabil, mpnare, mbunare.
Ex. 3
grmd-, rdcin-, fc-, cas-.
Ex. 4
ru(adj.): ru (adv.), rul (subst.), rutcios, rutate, a nruti, nrutire,
nrutit, rea-credin, a nri, nrire, nrit, ruvoitor, rufctor,
rea-voin etc.
frunz: frunzuli, frunzulean, frunzioar, a nfrunzi, nfrunzire, nfrunzit, a
desfrunzi, desfrunzire, desfrunzit, nedesfrunzit, a renfrunzi, frunzar,
renfrunzire, renfrunzit etc.
mult: mulime, multior, multicel, a nmuli, nmulit, nmulire, denmulit,
nmulitor, nenmulit, renmulit etc.
floare: floricic, floricea, a nflori, nflorire, nflorit, nfloritur, florrie,
florreas, renflorire, renflorit, nfloritor, florar, a nflora, nflorat etc.
piatr: pietricic, pietricea, a pietrui, pietruire, pietruit, nepietruit, a mpietri,
mpietrit, mpietrire, pietroi, pietros, pietrar, pietrrie, pietri etc.
pmnt: pmntean, pmntesc, pmntiu, a mpmnteni, mpmntenit,
mpmntenire, a rempmnteni, subpmntean, pmntos,
pmnel, nepmntean, pmnteanc, mpmnta, mpmntare,
mpmntat etc.
lung, -: lungan, lungu, lunguie, lungre, lungime, lungi, lungule, a lungi,
lungit, lungire, nelungit etc.
Ex. 5
albastru: albstrui, albstrire, a albstri, albstrea, albstreal;
cuvnt: cuvntare, a cuvnta, cuvnttor, cuvinel;
vorb: vorbre, vorbitor, vorbuli, a vorbi, vorbire, vorbrie, vorbuoar;
contiin: contient, contiincios, contiinciozitate;
vocal: a vocaliza, vocalic, vocalizare;
bun: buntate, bunicel.
Ex.6
1, 4, 5, 6, 10.
Ex. 7
d.(-pdur-).
Ex. 8
23

Cuvinte care fac parte din vocabularul fundamental: care, au, loc, n, se, direct, sau, mai, n, cel, mai, i, mai, din, afar.
Ex. 9
Fac parte din vocabularul fundamental: lun, dulce, a merge, nepot, ncet, trziu, zi, urt, a rde, duman;
Fac parte din masa vocabularului: hiat, prclab, a implementa, ienicer, rival, confrate, a rectifica, cneaz, desinen,
dugli.
Ex. 10
Regionalisme: 4, 6, 12, 14;
Neologisme: 3, 5, 7, 8, 9, 13, 15;
Arhaisme: 1, 2, 10, 11.
Ex. 11
a (demuazel, darling, madam, mersi, parol).
Ex. 12
Neologisme: abolire, accelerat, a amortiza, analist, analog, apeduct, asalt,
autohton, curent, distinct, fast, imens, lexic, metafizic;
Arhaisme: ag, agie, aprod, arma, arnut, beilerbei, ceau, ceapraz, cneaz,
dajdie, dregtor, ienicer, logoft;
Termeni tehnici: alezare, cilindru, dictafon, fotosensibil;
Elemente de jargon: anim (suflet), chel (ce, fr. quel), demuazel, musiu, tujur
(fr. toujours), ui (fr. oui), columbel (porumbi);
Regionalisme: barabul, bojdeuc, caaveic, cauc, cheb, ciubot, coarc,
cucuruz, curechi, cum, harbuz, ii, murui, megie.
Ex. 13
c (scriptur).
Ex. 14
c (arhaisme morfologice n 2).
Ex. 15
d (porumb) i c (gagiu).
Ex. 16
nnorat: rdcin nor, prefix n-, sufix pentru participiu: -(a)t, desinen de
feminin singular -;
nescrise: rdcin scri-, prefix ne-, sufix de participiu -s, desinen de feminin
plural -e.
Ex. 17
a.(arhaism)
Ex.18
a fura
-sens propriu: a-i nsui pe ascuns sau cu fora un lucru care aparine altcuiva;
-sens figurat: a lua pe neateptate, pe nesimite.
a rspunde
-sens propriu: a da un rspuns la o ntrebare sau la cuvintele adresate de cineva;
-sens figurat (aici): a aproba, prin nclinare, sub aciunea vntului.
a opti
-sens propriu: a vorbi ncet, n tain, a spune ceva n oapt;
-sens figurat: fonetul produs de flori la adierea vntului.
a ntoarce
-sens propriu: a se napoia sau a face s se napoieze de unde a plecat;
-sens figurat: a-i orienta privirea n alt direcie dect cea iniial.
24

fa
-sens propriu: partea anterioar a capului omului i a unor animale;
-sens figurat: partea de deasupra a unui obiect expus vederii.
Ex. 19
S1 = a exista
S4 = a se mplini
S7 = a se duce
S10 = a nsemna

S2 = a se afla
S5 = a fi de loc
S8 = a costa
S11 = a se ntmpla

S3 = a avea loc
S6 = a dura
S9 = a se plimba, a colinda
S12 = a dinui, a dura

Ex. 20
toc : Tocul uii trebuie schimbat. Mergnd neatent, i-a rupt un toc de la pantof.
lun : n luna mai nfloresc pomii fructiferi. Sus pe cer rsare luna ...
cear : Plng lumnrile de cear. A venit la mine s cear un mprumut.
cer : Avioanele zboar pe cer. Nu vreau s mai cer bani de la prini.
gol : El mi-a dat un pahar gol. n repriza a doua, s-a marcat un gol.
mei : Prinii mei au cumprat mei pentru psrele.
mai : Luna mai este luna florilor. La spargerea lemnelor folosesc un mai.
rzboi : Bunicul a participat la rzboi. Bunica ese pnza la rzboi.
pr : Tata a plantat un pr. Consumnd droguri, a rmas fr pr pe cap.
Ex. 21
1-c,g; 2-a; 3-i; 4-j; 5-b; 6-g,c; 7-d,k; 8-f; 9-k,d; 10-e,h; 11-l; 12-h,e.
Ex. 22
1-b; 2-a; 3-g; 4-h; 5-; 6-i; 7-f; 8-d; 9-c; 10-e.
Ex. 23
1. analogie,
5. a anihila,
9. apret,
13. artizan,
17. atractiv,
21. auxiliar,

2. ascet,
6. animaie,
10. ardoare,
14. ascensiune,
18. atribut,
22. a avansa,

3. ancestral,
7. a aprecia,
11. arogant,
15. asiduu,
19. a amplifica,
23. avantaj,

4. angoas,
8. a aprofunda,
12. artificial,
16. aspect,
20. autohton,
24. autentic.

Ex.24
1. inestimabil,
4. lagr,
7. demnitar,
10. derdere,
13. a dispera,

2. incolor,
5. minuscul,
8. detectiv,
11. deplorabil,
14. dineu (cin).

3. ireproabil,
6. a decola,
9. a deraia,
12. a depista,

Ex. 25
1. oleaginos,
4. ontic,
7. palpabil,
10. perisabil,
13. pluvial,
16. potabil,
19. preventiv,

2. olfactiv,
5. optic,
8. panaceu,
11. persuasiune,
14. poliglot,
17. a premedita,
20. a procura.

3. oniric,
6. orator,
9. a periclita,
12. plagiat,
15. papa,
18. premier,

Ex. 26
1. DA; 2. NU; 3. NU; 4. DA; 5. NU; 6. NU; 7. DA; 8. NU; 9. NU; 10. DA.
Ex. 27
1-k; 2-n; 3-a; 4-g; 5-o; 6-e; 7-b; 8-f; 9-j; 10-c; 11-m; 12-h; 13-; 14-d; 15-l; 16-i.
Ex. 28
1-m,p; 2-k,q; 3-l,o; 4-j,n; 5-,s; 6-e,u; 7-i,v; 8-h,x; 9-d,t; 10-g,; 11-c,w; 12-b,; 13-f,y; 14-a,r.
Ex. 29
1. vechi: ascundere, mascare, dosire;

noi: secret, mister, discreie;


25

2. vechi: discuie, glceav, vrajb;

noi: conflict, diferend, discordie.

Ex. 30
1-14; 2-20; 3-18; 4-13; 5-16; 6-15; 7-23; 8-17; 9-24; 10-19; 11-22; 12-21.
Ex. 31
1-j,s,c; 2-m,t,k; 3-u,o,e; 4-q,v,i; 5-p,x,d; 6-r,l,w; 7-a,,g; 8-n,,b; 9-,f,h.
Ex. 32
1-c,e,o,i,l; 2-a,r,,h,p; 3-g,n,s,q,d; 4-b,f,j,k,m.
Ex. 33
1-f; 2-l; 3-i; 4-o; 5-a; 6-r; 7-j; 8-p; 9-b; 10-n; 11-g; 12-s; 13-c; 14-; 15-q; 16-d; 17-m; 18-h; 19-k; 20-e.
Ex. 34
1. (sinonim) vest
(antonim) orient

2. (sinonim) deschis
(antonim) nesincer

4. (sinonim) comptimire
(antonim) nendurare

3. (sinonim) dragoste
(antonim) ur

5. (sinonim) a porni
(antonim) a veni

Ex. 35
1-f; 2-l; 3-h; 4-c; 5-o; 6-; 7-q; 8-b; 9-r; 10-m; 11-s; 12-a; 13-p; 14-j; 15-d; 16-n; 17-k; 18-e; 19-i; 20-g.
Ex. 36
1-b,c; 2-b; 3-a; 4-a,c; 5-a,b,c; 6-a; 7-a; 8-b,c; 9-b,c; 10-a; 11-a,b,c; 12-b; 13-b; 14-c; 15-a,b; 16-b; 17-c; 18-a; 19-b; 20-a.
Ex. 37
1. minciun,
6. minuscul,
11. mult,

2. mnos,
7. modest,
12. micare,

3. mitocan,
8. a muri,
13. a merge,

4. milos,
9. mare,
14. moale,

5. murdar,
10. a mri,
15. moarte.

Ex. 38
1-b; 2-b; 3-a; 4-b; 5-b; 6-a; 7-b; 8-b; 9-a; 10-b.
Ex. 39
1-g; 2-i; 3-h; 4-j; 5-k; 6-m; 7-f; 8-l; 9-d; 10-c; 11-a; 12-b; 13-e; 14-.
Ex. 40
1-f; 2-k; 3-n; 4-a; 5-q; 6-g; 7-s; 8-r; 9-j; 10-b; 11-o; 12-h; 13-l; 14-c; 15-p; 16-i; 17-d; 18-m; 19-e; 20-.
Ex. 41
1. arbitrar,
5. spezele,
9. atlas,
13. audien,
17. eminent,

2. glacial,
6. iminent,
10. insolvabil,
14. stimulat,
18. manifesteaz,

3. familiale,
7. petrolier,
11. elucidate,
15. cauzal,
19. expozeul,

4. libret,
8. temporar,
12. solidari,
16. albastru,
20. erupe.

Ex. 42
Toate construciile de mai jos sunt pleonastice, pentru c al doilea termen este inutil:
A.
1.
aberaie absurd
aberaie, s. abatere de la ceva care este normal sau corect;
1. abilitate iscusit
abilitate, s. ndemnare, iscusin, pricepere, dibcie, ingeniozitate;
2. bezn ntunecat
bezn, s. ntuneric mare, intens;
3. bibliotec de cri
bibliotec, s. ncpere sau mobilier pentru pstrat cri;
4. biciclet cu dou roi
biciclet, s. vehicul cu dou roi;
5. caligrafie frumoas
26

caligrafie, s. scriere frumoas;


6. a clca cu piciorul
a clca, v. a pune piciorul pe ceva sau undeva;
7. ciorn provizorie
ciorn, s. lucrare scris provizoriu;
8. democraie popular
democraie, s. exercitarea puterii de ctre popor;
9. a deshuma din pmnt
a deshuma, v. a dezgropa osemintele unui mort;
B.
1. averse de ploaie
averse, s. ploi abundente i de scurt durat;
2. deert pustiu
deert, s. spaiu gol, pustietate; regiune cu clim arid;
3. iluzie amgitoare
iluzie, s. amgire, himer;
4. geamt tnguitor
geamt, s. sunete nearticulate scoase de o fiin care simte o durere fizic sau moral; tnguire;
5. june tnr
june, s. tnr;
6. diurn zilnic
diurn, s. indemnizaie zilnic pltit cuiva ...;
7. perspective viitoare
perspective, s. ceea ce se ntrevede ca posibil, realizabil n viitor;
8. igar de tutun
igar, s. sul (...) umplut cu tutun tiat mrunt;
9. hazard ntmpltor
hazard, s. ntmplare;
10. elogiu laudativ
elogiu, s. laud, omagiu.
Ex. 43
prefix = afix (sunet sau sunete) ataat naintea rdcinii sau temei unui cuvnt,
pentru a forma un derivat;
cuvnt de baz = cuvnt care servete ca element de baz pentru formarea
altor cuvinte;
sufix = afix (sunet sau sunete) care se adaug dup rdcin sau dup tema unui
cuvnt pentru a crea cuvinte noi (sufix lexical);
cuvnt derivat = cuvnt format cu ajutorul unui prefix sau/i sufix.
Ex. 44
Cuvinte formate cu prefixe: a mbia, a mpuina, a dezamgi, a rsfoi, a rzbate, a nlbstri, a desfiina, rscruce, a se
rzgndi, a nspri, mbelugat, a mpleti, a desfura, rscumprare, naripat, mblnit, desfru, desfrnat, a dezrobi,
rzbunare, narmat, nclzire, a despgubi, a dezgusta.
Ex. 45
crruie, crioar, cru, csu, celu, cznel, cmpuor, chefule.
Ex. 46
substantive: binefacere, floarea-soarelui;
adjective : rufctor, austro-ungar;
pronume: careva, cel ce;
numerale: doisprezece, apte sute;

adverbe: niciunde, ntr-adevr;


prepoziii: dinspre, de la ;
conjuncii: dei, ca s;

Ex. 47
Cuvinte
Cuvinte compuse prin alturare
compuse prin cu cratim
fr cratim
sudare
rufctor
cine lup
Balta Brilei
binevoitor
dublu - decalitru Delta Dunrii

Cuvinte
compuse
abreviere
SNCFR
CEC
27

prin

cuminte
cumsecade
dumneata
fiecare
deasupra
acas
aadar
precum

prim plan
Calea Victoriei ONU
floarea soarelui
Petera TAROM
Muierii
cal - de mare
Valea lui Mihai
du - te vino
Gara de Nord
gura leului
Cmpia de
Vest
drum - de fier
Stan Pitul
Peninsula
Balcanic
Radu de la
Afumai

ndelung
demncare
Ex. 48
frumos:

urt:

util:

substantiv: ntotdeauna a iubit frumosul din natur.


adjectiv: Badea-i tnr i frumos.
adverb: Primvara, psrelele cnt frumos.
substantiv: Cel urt n-are de ce s se in frumos.
adjectiv: Avea un comportament urt.
adverb: Scrie urt i indescifrabil.
substantiv: Uneori utilul se mbin cu plcutul.
adjectiv: Important este s faci un lucru util.
adverb: De cte ori l-am vzut muncind, muncea util.

Ex. 49
a.gol - substantiv; b. curat - adjectiv; c. vara - adverb; d. cucul - substantiv; e. repede - adverb; f. eu - pronume; g. cursul substantiv; h. contra - prepoziie; i. colind - substantiv; . contra - adverb; j. colind - verb; k. curs - verb; l. eul - substantiv;
m. cuc - adverb; n. vara - substantiv; o. curat - adjectiv; p. gol adverb
Ex. 50
Neologisme folosite n:
medicin: sering, cerebral, epidemie, luxaie, chirurgie, terapeutic;
tehnic: bormain, diesel, buldozer, excavator;
geografie: arctic, boreal, continental, istm, torent;
matematic: ipotez, ecuaie, hexagon, demonstraie, zecimal.

28

Capitolul 12
Fonetica
Ex. 1
po-e-zi-e, fu-ri-oa-s, doar-me, ve-ghea-z, o-uat, nea, cuib, cre-a-tu-r, t-iat.
Ex. 2
b-iat, gr-iam, geam, cro-ias-c, leoar-c, bu-su-ioc, ghea-, du-ios, ceas, cioa-r, vo-ios, iar-b, do-reai, pi-u, pleoa-p,
plo-u, su-iau, n-do-ia-l, ghiol, i-ni-mioa-r, cre-ioa-ne, ciob.
Ex. 3
ceai /ai/: 4 litere - 3 sunete; margine /marine/: 7 - 7; chenar /kenar/: 6 - 5; extern /ekstern/:6 - 7; exemplu /egzemplu/: 7 8; chibrituri /kibrituri/: 10 - 9; centru /entru /: 6 - 6; gherghin /gergin/: 9 - 7; exerciiu /egzerciiu/: 9 - 10; deci /de/: 4
-3; chiuvet /kuvet/: 8 - 6; exil /egzil/: 4 - 5; fragi /fra/: 5 - 4; ghiveci /give/: 7 - 5; ax /aks/: 3 - 4; explozie
/eksplozie/: 8 - 9; chior /kor/: 5 - 3; fix /fiks/: 3 - 4; examen /egzamen/: 6 - 7.
Ex. 4
bia-ta, fi-ul, ie-pu-re, fi-in-, ce-re-a-l, deo-cam-da-t, co-a-gu-la, roa-te, lu-a, lu-nd, un-gu-ent, bac-te-ri-an, tiu-c, bari-e-r, co-pii, bas-ti-on, trea-c, te-o-lo-gi-e, in-flu-en-, du-l-pior.
Ex. 5
a-a: contraatac, supraaglomerat; e-e: azalee, reeduca; i-i: contiincios, fiin;
o-o: zoologie, cooperativ; u-u: continuu, perpetuu.
Ex. 6
ca-u-te-ri-za, a-rau, f-i-n, vi-ta, p-un, p-ru, c-r-i-tor, cl-ci, br-u-le, des-fru pe-i-saj, su-vei-c
Ex. 7
an-al-fa-bet/a-nal-fa-bet (regula cuvintelor derivate/desprirea bazat pe pronunare + regula privind desprirea a dou
consoane intervocalice + regula consoanei intervocalice); arc-tic (excepie de la regula privind desprirea a trei consoane
intervocalice); a-tlet (excepie de la regula privind desprirea a dou consoane intervocalice); boj-deu-c (regula privind
desprirea a dou consoane intervocalice + regula diftongului urmat de consoan); ca-i-s (regula hiatului + regula
consoanei interevocalice); con-junc-i-e (regula privind desprirea a dou consoane intervocalice + excepie de la regula
privind desprirea a trei consoane intervocalice + regula hiatului); de-spre/des-pre (regula cuvintelor compuse/desprirea
bazat pe pronunare); dez-e-chi-li-bru/de-ze-chi-li-bru (regula cuvintelor derivate cu prefix/desprirea bazat pe
pronunare + regula consoanei intervocalice (ch =k)+ regula consoanei intervocalice + excepie de la regula despririi a
dou consoane intervocalice); drept-unghi/drep-tunghi (regula privind desprirea cuvintelor compuse/regula bazat pe
pronunare); fii-c (regula diftongului urmat de consoan); jert-f (excepie de la regula privind desprirea a trei consoane
intervocalice); mau-so-leu (regula diftongului urmat de consoan + regula consoanei intervocalice); somp-tu-os (excepie
de la regula privind desprirea a trei consoane intervocalice + regula hiatului); in-e-xact/i-ne-xact (regula cuvintelor
derivate cu prefix/desprirea bazat pe pronunare + regula consoanei intervocalice); vrst-nic (regula cuvintelor derivate
cu sufixe).
Ex. 8
ochi - ochi: Cine are carte are patru ochi. N-a putut ochi nici de la zece metri.
boli - boli: Tot trupul i este mcinat de boli. Nu mai boli atta!
roi - roi: Avea trei rae i un roi. Nu te mai roi la mine!
polei - polei: n ianuarie a fost polei pe osele. Iarna, zpada polei copacii.
hain - hain: Avea o inim hain. Purta o hain lung.
rzboi - rzboi: Nu dorete nimeni rzboi. Nu te mai rzboi cu noi!
aburi - aburi: Cmpia scoate aburi. Rcoarea dimineii aburi geamul.
scumpi - scumpi: Poart numai pantofi scumpi. Nu mai scumpi att produsele!
domni - domni: Moldova a avut cei mai viteji domni. Nu domni dect o var.
porunci - porunci: Respectm cele zece porunci. Ovi porunci s se fac linite.
Ex. 9
afectuos, aversiune, avocat, bleumarin, aripi, cabluri, casierie, conjunctur, coperte, crem, datini, dividend, dragile, escroc,
ferstru, filigran, greeal, genuflexiuni, identitate, itinerar.
Ex. 10
29

antic, avarie, caracter, debut, fenomen, ianuarie, matur, simbol.


Ex. 11
altdat ("demult, cndva"): Voi nva altdat.
alt dat ("dat istoric"): Are alt dat nscris n acte.
bineneles ("firete, desigur"): Bineneles c primvara vin psrile cltoare.
bine neles ("priceput bine"): Profesorul a fost bine neles de elevi.
cuminte ("cu purtri bune"): Nu putea fi cuminte nici un ceas.
cu minte ("cu judecat"): Era un elev cu minte ascuit.
degrab ("de timpuriu"): O s vin trenul degrab.
de grab ("grab = zor"): Am uitat de atta grab s ncui maina.
ncontinuu ("tot timpul, mereu"): Plouase ncontinuu peste capetele noastre.
n continuu ( + substantiv): nvnd permanent, se afla n continuu progres.
nicidecum ("deloc, n nici un caz"): Nu-l interesa nicidecum nvtura.
nici de cum (de obicei n corelaie): Nu sunt mndru nici de cum te mbraci, nici de cum te pori.
numaidect ("imediat"): Trebuia s plece numaidect.
numai de ct ("doar att ct"): Dac te gndeti numai de ct necaz a avut parte, te sperii.
totodat ("simultan"): oferul e rnit, dar totodat contient.
tot o dat ("ntr-un singur rnd, dat istoric"): l Decembrie e tot o dat istoric.
Ex. 12
popor, mas, pasre, prepeli, viezure, lapovi, cmpie, felie, msea, topor, repede, camer, aptesprezece, astronaut,
mormane, margine, vizit.

Capitolul 13
Teste
13.1 Testul numrul 1
1-c; 2-a; 3-b; 4-a,b; 5-a; 6-b; 7-b; 8-a; 9-d; 10-c; 11-b,c; 12-c; 13-c; 14-b; 15-a; 16-a; 17-a; 18-b; 19-b; 20-b; 21-b; 22-a; 23b; 24-a; 25-c; 26-c,d; 27-a,c; 28-d; 29-b; 30-b; 31-d; 32-a; 33-b; 34-c; 35-c; 36-c; 37-c; 38-c; 39-a; 40-d; 41-d; 42-c; 43-c;
44-d; 45-a; 46-a; 47-c; 48-b; 49-c; 50-b.
13.2

Testul numrul 2

1-c; 2-c; 3-c,d; 4-a; 5-b, 6-d; 7-c; 8-b; 9-b: 10-b; 11-a; 12-d; 13-a; 14-b; 15-a; 16-d; 17-b; 18-c; 19-b; 20-c; 21-d; 22-d; 23-a;
24-c; 25-c; 26-b; 27-b,d; 28-c; 29-c; 30-a; 31-b; 32-a; 33-c; 34-b; 35-a; 36-c; 37-c; 38-b; 39-c; 40-a; 41-b; 42-b; 43-a; 44-c;
45-b; 46-c; 47-a; 48-c; 49-c; 50-a.
13.3

Testul numrul 3

1-c; 2-d; 3-d; 4-d; 5-a; 6-d; 7-b; 8-b; 9-d; 10-b; 11- b; 12-a; 13-b; 14-d; 15-a; 16-c; 17-b; 18-a; 19-d; 20-c; 21-c; 22-b; 23-d;
24-b; 25-a; 26-d; 27-d; 28-b; 29-a; 30-b; 31-b; 32-b; 33-c; 34-a; 35-a; 36-a; 37-c; 38-b; 39-d; 40-c; 41-d; 42-c; 43-a; 44-a,c;
45-b; 46-c; 47-b; 48-b; 49-d; 50-c.
Bibliografie
1.

x x x Dicionarul explicativ al limbii romne, Editura Academiei, Bucureti,


romne, Editura Academiei, Bucureti, 1982 (DOOM).
2. x x x Dicionarul ortografic, ortoepic i morfologic al limbii romne, Ediia a II-a, Editura Univers Enciclopebic, 2005
(DOOM2)
3. x x x ndreptar ortografic, ortoepic i de punctuaie, ediia a V-a, Editura Univers Enciclopedic, Bucureti, 1995.
4. x x x Limba romn. Fonetic. Vocabular. Gramatic, Editura Academiei, Bucureti, 1956.
5. x x x Gramatica limbii romne. I Cuvntul, Editura Academiei Romne, Bucureti, 2005.
6. Andrei, Mihail, Ghi, Iulian, Culegere de exerciii lexicale, fonetice, gramaticale i stilistice, Editura Didactic i
Pedagogic, Bucureti, 1971.
30

7. Andrei, Mihail, Ghi Iulian, Limba romn. Fonetic, lexicografie, gramatic, stil i compoziie, exerciii, Editura
Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1983.
8. Brncu Grigore, Vocabularul autohton al limbii romne, Editura tiinific i Pedagogic, Bucureti, 1983.
9. Buc, Marin, Vineler, Onufrei, Dicionar de antonime al limbii romne, Editura Enciclopedic, Bucureti, 1990.
10. Bulgr, Gheorghe, Dicionar de omonime, Editura Lucman, Bucureti, 2003.
11. Chiriac, Marilena, Probleme de vocabular prin explicaii i teste pentru gimnaziu, liceu, admitere n facultate, Editura
Recif, Bucureti, 1996.
12. Ciompec, Georgeta, Dominte, Constantin, Forscu, Narcisa, Guu Romalo, Valeria, Vasiliu, Emanuel, Limba romn
contemporan. Fonetica. Fonologia. Morfologia, sub coordonarea academicianului Ion Coteanu, ediie revizuit i
adugit, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1985.
13. Constantinescu, Silviu, Dicionar de cuvinte derivate, Editura Herra, Bucureti, 2002.
14. Coteanu, Ion, Forscu, Narcisa, Bidu- Vrnceanu, Angela, Limba romn contemporan. Vocabularul, ediie revizuit
i adugit, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti,1985.
15. Coteanu, Ion, Sala, Marius, Etimologia i limba romn. Principii i probleme, Editura Academiei, Bucureti, 1987.
16. Dasclu, Doina, Dicionar de pleonasme, Editura Vox, Bucureti, 1997.
17. Felecan, Nicolae, Dicionar de paronime, Editura Vox, Bucureti, 1995.
18. Hristea, Theodor (coord.), Sinteze de limba romn, ediia a III-a, revizuit i din nou mbogit, Editura Albatros,
Bucureti, 1984.
19. Hristea, Theodor, Limba romn. Teste rezolvate, teste de analizat i un glosar de neologisme, Editura Petrion,
Bucureti, 1998.
20. Ioni, Florin, Svoiu, Adrian, Bacalaureat 2000. Limba i literatura romn. Teste i bareme, Editura Fortune Press,
Bucureti, 2000.
21. Ivnu, Dumitru, Toma, Ion, Limba romn. Subiecte date la admiterea n nvmntul superior n anii 1990, 1991,
1992, 1993, Editura Niculescu, Bucureti, 1993.
22. Ivnu, Dumitru, Toma, Ion, Limba romn pentru bacalaureat, admitere n licee i faculti. Subiecte 1994, Editura
Niculescu, Bucureti, 1994.
23. Ivnu, Dumitru, Toma, Ion, Limba romn pentru bacalaureat, admitere n licee, colegii, faculti. Subiecte 1996,
Editura Niculescu, Bucureti, 1997.
24. Marcu, Florin, Maneca, Constant, Dicionar de neologisme, Editura Academiei, Bucureti, 1978.
25. Metea, Alexandru (coord.), Compendiu de limba romn. Fonetic, vocabular, gramatic, sinteze i exerciii rezolvate,
Editura Helicon, Timioara, 1995.
26. Petrescu, Elvira, Ionescu, Nicoleta, Teste de limba i literatura romn pentru bacalaureat i admitere n faculti,
Editura Niculescu, Bucureti, 2003.
27. Popa, Ion, Popa, Marilena, Limba romn. Noiuni de fonetic i vocabular, Editura Niculescu, Bucureti, 1997.
28. Popa, Ion, Popa, Marilena, Teste gril de limba romn pentru bacalaureat i admitere n nvmntul superior,
Editura Niculescu, Bucureti, 2002.
29. Rudic, Elena, Trandafir, Maria, Limba romn. Culegere de exerciii i teste pentru examenele de admitere n faculti,
colegii, licee, ediia a II-a, revzut i adugit, Editura Polirom, Iai, 1997.
30. Seche, Luiza, Seche, Mircea, Dicionarul de sinonime al limbii romne, Editura Academiei, Bucureti, 1982.
31. erban, Vasile, Evseev, Ivan, Vocabularul romnesc contemporan, schi de sistem, Editura Facla, Timioara, 1986.
32. icleanu, Maria, icleanu, Dumitru, Gramatica limbii romne n teste - gril, ediia a II-a, revizuit i adugit, Editura
Alutus, Slatina, 2003.
33. icleanu, Maria, Gramatica limbii romne pentru admitere, Editura Alutus, Slatina, 2004.
34. Zama, Eleonora, Teste de limba romn pentru clasele V - VIII, Editura Coresi, Bucureti, 1993.
35. Zama, Eleonora, Limba romn. Recapitulri i exerciii, Editura tiinific, Bucureti, 1991.
Cred c acesta este finalul.
--+++++++++V a urma materialul fcut de colegii din zona Anina.

31