Sunteți pe pagina 1din 6

PROIECT DIDACTIC

Data: 5.11.2013
Clasa: a XI-a
Profesor: Irimia Laura-Mariana
Unitatea de nvmant: Colegiul Naional de Agricultur i Economie
Aria curricular: Limb i comunicare
Obiectul: Limba i literatura romn
Subiect: Comicul onomastic n epopeea iganiada de Ion Budai-Deleanu
Tipul leciei: verificare i dobandire de noi cunotine
COMPETENE GENERALE,SOCIALE I CIVICE :
1. Receptarea mesajului oral;
2. Utilizarea corect a limbii romne n producerea de mesaje orale;
3. Receptarea mesajului scris;
4. Utilizarea corect a limbii romne n producerea de mesaje scrise.
COMPETENE SPECIFICE :
-

1.4 sesizarea particularitilor lexico-gramaticale ale unui mesaj ascultat


2.3. respectarea normelor morfo-sintactice n propoziii i n fraze;

3.3. sesizarea corectitudinii i a valorii expresive a categoriilor gramaticale i lexicale nvate ntr-un text citit;

4.2 utilizarea n redactarea unui text propriu a cunotinelor de morfo-sintax, folosind adecvat semnele ortografice i de
punctuaie.

I.Obiective operaionale
I.1 La sfritul activitii didactice, toi elevii:
a. vor ti ce nseamn numele proprii, structura lor i
importana pe care o au n via i n literatura beletristic;
b. vor cunoate funciile artistice i posibilitile
caracterologice ale numelui propriu, precum i modalitile de
creare a onomasticului comic n iganiada;
c. vor nelege originalitatea, importana i valoarea
artistic a numelor proprii folosite de Ion Budai-Deleanu;
d. vor ti s aplice cunotinele nvate i n cazul altor
opere literare;
e. vor putea elebora o lucrare personal cu tema Nume
proprii simbolice i comice n iganiada de
Ion BudaiDeleanu.
I.2 Obiectivele sunt n concordan cu noua program de
limba i literatura romn, elaborat de ctre MEdCT.
I.3 Obiectivele sunt realizabile pe parcursul unei activiti
didactice de 50 de minute.
II. Resurse
II.1 Clasa este format din 25-30 de elevi obinuii (slabi,
mediocri i foarte buni).
II.2 Condiile materiale ale colii i ale clasei (cabinetului
de limba i literatura romn) trebuie s fie corespunztoare.
III. Strategii didactice
III.1 Metode i procedee: conversaia euristic,
problematizarea, nvarea prin descoperire, analiza stilistic,
dezbaterea.
III.2 Materiale didactice: ediii ale iganiadei; dicionare
(explicativ, de termeni literari i onomastic); fie de lucru;
materiale ilustrative (caricaturi ale personajelor din iganiada)

sau dischete, CD-uri, cu imagini scanate ale unor desene


(ilustratii), folii pentru retroproiector, realizate de elevi n
anii anteriori, de ex. la capitolul Lumi fantastice (cls. A XIa).
IV.Desfurarea leciei
IV.1 Captarea ateniei: Se proiecteaz pe ecran o serie de
nume proprii n diferite structuri: numai prenume; numai
nume de familie; prenume i nume; prenume-numesupranume; prenume-nume-porecl.
Prin discuie cu elevii, se ajunge la sublinierea ideilor:
-fiecare om trebuie s poarte un nume;
-numele propriu are o anumit structur (prenumenume de familie-supranume sau porecl, eventual);
-numele proprii s-au format de la noiuni comune;
-numele proprii au puterea de sugestie, de informare
asupra unor trsturi dominante ale personajului, de natur:
etnic, social, fizic, de caracater, moral, intelectual.
IV.2 Se anun titlul leciei i obiectivele urmrite, ntr-o
form ct mai apropiat de nivelul la care au fost propuse.
IV.3 Reactualizarea (i verificarea) cunotinelor
anterioare
Elevii sunt solicitai s-i aminteasc, din lecia
anterioar, cunotine privind:
-originalitatea singurei epopei terminate din literatura
romn;
-concepia iluminist a autorului;
-delimitarea elementelor ce alctuiesc tripla structur
artistic a epopeii (eroi-comico-satiric);
-surse ale comicului, n iganiada;

-folosirea alegoriei, ca mijloc al satirei sociale.


IV.4 Prezentarea coninutului i a sarcinilor de nvare.
Conducerea procesului
Se mpart elevilor, potrivit grupelor valorice, itemii:
1.C Alegei, dintre eroii iganiadei, pe cel care, dup
prerea voastr, constituie un ideal de via. Argmentai, prin
citate din oper, alegerea fcut.
Rspuns posibil: Romndor, deoarece simbolizeaz dorul
de libertate al romnilor de pretutindeni.
Se comenteaz rspunsurile i se completeaz.
2.B Folosind DEX-ul i capitolul Repere istorico-literare,
de la sfritul ediiei Minerva a iganiadei, demonstrai
legtura dintre sugestiile numelor: Baroreu, Slobozan, Janalu
i specificul formelor de guvernmnt, pe care le susine
fiecare.
Se comenteaz rspunsurile, subliniind caracterul simbolic
(dragostea de libertate) al numelui Slobozan.
3.A Citii fragmentul:
i dac-i hotrt din vecie / Patria s caz fr vin,
Aceaia soarte -a noastr s fie: / Un mormnt
neastupe -o rn!
Vrjmaului alta nu rmn / Fr pmntul i slava
romn.
Intrepretai versurile, recunoatei personajul care le
rostete i distingei-i trstura dominant de caracater.
Rspunsul trebuie s conduc la sublinierea caracterului
simbolic al personajului (i al numelui) Romndor, expresie a
unor nalte sentimente patriotice.
4.B Alegnd iganii ca instrument de parodiere a eroicului,
Budai-Deleanu ne mrturisete c izvoarele istoriei iganilor se
gsesc n nchipuitele mnstiri Cioara i Znoaga. Mai aflm,
din oper, c tabra iganilor este aezat la Spteni, ntre
Brbteti i Inimoasa, iar locurile de adunare se numesc Alba
i Flmnda.
Comparate cu firea i caracterul iganilor, ce semnificaii
capt aceste nume?
Dar epitetele prin care sunt caracterizai iganii sau faptele
lor, precum: dalba ignie, laie viteaz, ignime
brbat, fug voiniceasc? Precizai cum se numete figura
de stil coninut n ultimele asocieri de cuvinte?
Se reamintesc elevilor posibilitile de creare a comicului,
prin contrastul dintre aparen i esen, modalitate care, n
itemurile urmtoare, va fi regsit i n numele proprii.
Acetia vor trebui s recunoasc existena oximoronului,
n exemplele date, evideniind contrastul ntre termeni.
5.A Citii numele: Aordel, Corcodel, Parpangel, Bumbul,
Ciuntul, Sfrcul, Gogoman, Goleman, Crlig, perlea, Ciuril,
Papuc, Papar .a. Ce impresie v fac?
Elevii trebuie s disting, n numele respective, caracterul
lor de nume caraghioase, pestrie, care strnesc rsul, deci,
funcia satiric.
6.C Care dintre modalitile de realizare a comicului,
cunoscute de voi (ironia, parodia, satira, zeflemeaua,
caricatura) sunt folosite de autor, n crearea numelor
comentatorilor operei: Erudiian, Cocon Simpliian, Arhonda
Suspusanul, Cocon Idiotiseanul, Cpitan Alazonios
(=ludrosul), Printele Agnosie ( = netiutorul), Cocon
Politicos (= priceput la politic).
Rspunsurile trebuie s sublinieze intenia autorului de a
satiriza i prin nume contrastul dintre sugestiile numelui i
personalitatea comentatorului sau chiar satirizarea direct
(= numele-etichet) a preteniilor exagerate ale reprezentanilor
claselor nstrite.

7.B iganii, desconsiderai de alte popoare, inui n robie


veacuri de-a rndul, au rmas i n timpurile lui Ion BudaiDeleanu la periferia societii i civilizaiei.
Urmrind atent toate numele igneti din epopee, ce
argument n plus putei aduce pentru a demonstra starea
social umil i destinul vitreg al acestei comuniti?
Rspuns: iganii nu au dect un nume. Spre deosebire de
comentatorii din subsolurile paginilor operei, nu au nici
titluri de noblee, iar prenumele lor coincid, adeseori, cu o
porecl.
Se va sublinia ideea c aceste nume nu sunt invenii, ci
reprezint o realitate antroponomastic a vremii i c, prin
analiza lor, Ion Budai-Deleanu anticipeaz cercetarea i
interesul pentru folclorul ignesc, specifice romantismului.
(M. Koglniceanu va elabora un studiu despre folclorul
ignesc.)
8.A Din ce semnificaii ale noiunilor de baz reiese
comicul unor nume, ca: Butea, Ciuntul, Crlig, Cocolo,
Covrig, Sfrcul, Titirez, intea? Folosii, ca material,
Dicionarul explicativ al limbii romne i aprecierile critice
din capitolul Repere istorico-literare.
Rspuns: Numele respective sugereaz defecte fizice.
9.C Ajutndu-v de materialele didactice aflate la
dispoziie,
alctuii
fie-portret
ale
personajelor:
Boromndru, Tandaler, Janalu. Argumentai prin ce
semnificaii ale numelor sunt sugerate trsturile de caracter
ale acestor personaje.
Fiele-portret alctuite de elevi vor fi completate de
profesor cu elemente noi, relevante, dac acetia nu le vor
remarca.
10.A Autorul iganiadei, chiar dac i zeflemisete sau
ironizeaz eroii igani, i privete totui cu simpatie
protectoare.
Care este trstura general a masei de igani ce d
aspecte comice ncercrii lor de a ocoli pericolul, de a gsi
soluii neprimejdioase?
Ce racil a societii sale satirizeaz autorul, n spiritul
ideilor iluministe, apelnd la prezentarea alegoric a
iganilor?
Coninutul rspunsurior date de ctre elevi trebuie s
puncteze sentimentul frica trstur esenial a comunitii
igneti -, incapacitatea lor de a fi eroi. Caracterul alegoric,
prin prezentarea comic a iganilor, i servete autorului ca
pretext pentru o ascuit critic a moravurilor unei societi
care s-a ndeprtat, a uitat idealurile nalte, patriotice ale
naintailor si.
11.C Sunt vizate i satirizate, prin situaii i prin numele
personajelor, instituii feudale, ca: armata, justiia, biserica,
statul feudal.
Dai exemple de asemenea nume i interpretai sugestiile
numelor.
Exemple: Cpitan Alazonios, popa Ntroi din
Tndrnda, popa Agnosie, popa Sfntoievici, Cpitan
Pitul, Slobozan, Baroreu, Ascriteanul (=crcotaul) .a.
12.A Subliniai, dintre numele nirate mai jos, pe cele
care indic surse de inspiraie folcloric: Erudiianu,
Parpangel, Romica, Brndua, Janalu, Tandaler, Chir
Criticos, Cpitan Alazonios.
Determinai dominantele de caracter ale acestor
personaje i n funcie de sugestiile numelui n creaiile
folclorice.

n comentarea rspunsurilor corecte (Argineanu, Brndua,


Tandaler), se va insista asupra legturii cu trimiteri comice
Tandaler-Tndal.
13.B Folosind dicionarul i reperele istorico-literare,
deducei ce sugereaz urmtoarele nume: Barbu, Colbei,
Dondul, Gogoman, Gvan, Hrgu, Ciuril, perlea.
Sensurile numelor sugereaz, prin extindere, starea de
mizerie material i moral a masei de igani i, n mod
deosebit, preocuparea lor permanent pemtru tot ce este legat
de mncare.
14.C Starea de primitivitate, aproape de slbticie, a
iganilor o subliniaz i derivarea numelor din numiri de plante
i animale. Dai exemple i distingei sugestia comic a unor
asemenea nume.
n cazul numelor Balaban, Corbea, Zgan, Mozoc,
identificm note comice prin trimiterea la culoarea psrii
(corb) sau la contrastul dintre caracterul iganilor i
semnificaia numelor: vultur (=zgan=pasre de prad),
mozoc(=dulu). n alte cazuri (Bobul, Crbu, Pipirig),
sensurile comice sunt sugerate mai puin.
15.A De ce origine sunt numele: Erudiian, Simpliian,
Dubitantius i ce tendin a epocii satirizeaz autorul, prin
folosirea lor?
Rspunsurile trebuie s indice tendinele latinizante ale
vremii.
16.C I.Budai-Deleanu satirizeaz, n numele alese pentru
comentatorii operei, moda sau mania boierilor din Moldova i
Muntenia de a-i greciza numele.
Exemplificai i indicai, totodat, procedeele (apelative,
derivare cu sufixe, compunere) la care apeleaz autorul.
Rspunsurile exacte trebuie s se refere la apelativele kir,
arhonda, cocon; la sufixul de origine greceasc os; la numele
compuse Musofilos, Onochefalos, Micromegas (oximoron
folosit pentru prima oar de Voltaire, un pionier al
iluminismului francez).
17.A La ce credei c se refer G.Clinescu, atunci cnd
apreciaz: scriitorul are un adevrat geniu verbal i catalogul
numelor de igani e un grotesc de sonuri?
Rspuns: La sugestia sonor a numelor i, se poate
completa, acestea sunt proprii iganilor, potrivite cu trsturile
generale ale comunitii: gloat amorf, haotic, glgioas,
prin limbaj i manifestri.
18.B Caracterul de gloat amorf, stereotip, al masei de
igani este subliniat de autor i prin formarea numelor cu
sufixele augmentative oc, -u, -an, -oi. Dai exemple de
asemenea nume. Explicai prin ce procedee snt formate
numele: Boromndru, Ciormoi, Musofilos, Onochefalos,
Micromegas.
Rspunsurile vor fi completate i cu exemple noi.
19.C La fel cu scriitorii ardeleni de mai trziu observa
Al.Piru ca, de pild, Rebreanu, Budai-Deleanu e un excelent
observator i un pictor al aglomerrilor umane, al maselor
vzute sub aspect colectiv...
Argumente, pentru observaia criticului, ne ofer, mai ales
Cntul I al iganiadei, unde sunt prezentate cetele de igani.
Demonstrai n ce msur numele conductorilor sunt
reprezentative pentru grupurile respective.
Exemple: Goleman - conductorul ciurarilor, Parpangel i
conduce pe argintari, Blban pe cldrari, Drghici - pe
fierari etc.
20.C Procedeul onomasticului comic a fost folosit, cu
deosebite valori artistice, i dup Budai-Deleanu, de
reprezentani de seam ai literaturii noastre.

Dai asemenea exemple, din operele studiate de voi


anterior sau din lecturile voastre.
Artai, de asemenea, ce rol i revine lui Budai-Deleanu
n aceast privin.
V. Obinera
feed-beck-ului.
Evaluarea
performanei
Dup comentarea, compararea i completarea
rspunsurilor, se vor regrupa i sistematiza cunotinele
cptate.
Fiecare serie de concluzii, schematizat, va fi proiectat
pe ecran.
Prima proiecie va cuprinde:
A. NUMELE PROPRIU
n via, numele propriu are funcie social de
identificare.
Structura numelui propriu:
-prenume (lat. praenomen) : Ion;
-nume de familie (lat. nomen) : Budai;
-(eventual) supranume sau porecl (lat. cognomen) :
Deleanu.
Importana numelui n literatur:
Nici un creator adevrat nu-i poate gndi opera, dac
nu tie numele fiinelor pe care le creeaz. (Garabet
Ibrileanu)
A doua proiecie:
B. VALORI ARTISTICE ALE NUMELOR PROPRII
N IGANIADA de Ion Budai-Deleanu
Funcia de caracterizare:
-simbolic (Romndor, Slobozan, Argineanu);
-comic-satiric (Goleman, Tandaler, Cocon Idiotiseanu,
Popa Ntroi din Tndrnda).
Trsturi caracterizate:
-etnice (toate numele de igani);
-sociale (Baroreu, Goleman, Butea, Arhonda Suspusanul,
Cucon Politicos, Kir Simplitian, Popa Ciuhurezu din
Broteni, Cpitan Pitul);
-fizice (Butea, Cocolo, Titirez, Covrig);
-morale (Slobozan, Boromndru, Ciormoi, perlea,
Mndril, Jupn Rbdceanu, Cpitan Alazonios);
-intelectuale (Gogoman, Tandaler, Popa Ntroi, Cocon
Erudianu, Cocon Idiotiseanu, Printele Filologos).
A treia proiecie va cuprinde:
C. PROCEDEE DE CREARE A COMICULUI
ONOMASTIC LA ION BUDAI-DELEANU
I.fonetice : -sugestia sonor (Pipirig, Titirez, Aordel,
Cucavel, Parpangel, ooi);
II.semantice. -denigrarea prin nume (Idiotiseanul,
Simpliian, Tandaler, Agnosie, Guril, perlea);
-contrastul comic ntre nume i
personalitatea purttorului (Zgan, Boromndru,
Balaban, Cocon Politicos, Printele Evlaviosul);
4.III-lexicale :
1.-derivarea cu sufixe:
-a) diminutivale (Avel, Corcodel, Mugurel, Nsture,
Romica);
-b) augmentative (Gvan, Ghiolman, Butea, oldea,
Ciormoi, Drloi, Hrgu, Janalu, Jumlu);
-c) de origine greceasc os (Filologos, Criticos,
Apologhios, Politicos, Alazamios);
-d) de origine latin an, -el: (Erutian, Simplitian,
Cucavel, Aordel) ;
-d) derivarea de la noiuni comune:
1) animale (Corbea, Balaban, Mozoc, ooi, Zgan);

2) plante (Brndua, Bobul, Pipirig);


3) obiecte (Gvan, Drloiu, Crlig, Titirez, Ciuril)
2.-compunerea (Boromndru = ameit de mndrie;
Musofilos = iubitor de muze);
3.-conversiunea (Ex., adj. n substantiv : Romica).
n sfrit, a patra proiecie va sintetiza concluziile
finale asupra creaiei lui Budai-Deleanu:
D. ION BUDAI - DELEANU. CONCLUZII
-cel mai de seam reprezentant al iluminismului, la noi
(coala Ardelean);
-primul poet epic din literatura romn;
-creator al singurei noastre epopei eroi-comico-satirice;
-precursor al lui Alecsandri, Filimon i Caragiale, n
valorificarea artistic a onomasticului comic;
-posesor al unui stil original i al unui geniu verbal, bazate
pe limba vie a poporului.
Elevii vor nota n caiete cuprinsul proieciilor.

Observaii: Primul

VI. Intensificarea reteniei i a transferului


Se cere elevilor s elaboreze lucrri de 2-4 pagini, la
alegere, cu urmtoarele titluri:
- Nume simbolice i comic-satirice n iganiada ;
-Surse ale comicului n iganiada ;
-Procedee de valorificare a numelor proprii n alte opere
ale scriitorilor studiai.

forum apare abia n preajma lui 1800, n epopeea lui Ion Budai-Deleanu, iganiada. Similitudinea

e izbitoare: locul discuiilor, tipurile umane ale participanilor, pseudonimele i duelul verbal de atunci trimit, toate,
la cele electronice, de astzi. La fel ca forumitii lui Budai-Deleanu, i cei de astzi i fac auzit vocea doar la
subsol, nu se pot amesteca direct n aciune, sunt un fel de chibii ai jocului ziaristic, un fel de spectatori care
discut n pauze. Atunci, ca i acum, cei mai muli apar sub nume de mprumut, eventual anagramate, se ascund
sub aprtoarea comod i nu tocmai curajoas a anonimatului. Cei care nu se ascund sunt ndeobte i cei mai
civilizai. n fine, la fel ca n subsolul epopeii, i n subsolul paginii de ziar prerile sunt diverse, gradul de
nelegere variaz de la maximum la minimum, iar textul poate deveni un simplu pretext pentru cine-tie-ce
polemic politic sau obsesie a comentatorilor. Unul dintre cei mai simpatici chibii e cocon Idiotiseanul. Fr
cultur, fr pregtire poeticeasc, dar, mai ales, fr agerime a minii, el pune ntrebri pe msura numelui su i
acuz la grmad. Trage concluzii greite, se agit inutil i i schimb porecla n renume. Opusul lui e Mitru Perea
sau M.P. (anagrama lui Patru Maior, prieten al autorului). Acesta e mintea luminat, omul cult care nelege corect,
explic, pune n context, tie istorie, e echilibrat i onest.
n vecintatea lui Idiotiseanul stau Chir Simpliian i Onochefalos (gr. cap de mgar). De remarcat c cei trei nu
sunt ntotdeauna de acord, pentru c fiecare e prizonierul propriilor limite: prostia, obtuzitatea (inocena) i
trivialitatea (mgria).
Un jupn Coantre i un Vintil apar ocazional, de umplutur, iar Mndril are mndria (local) uor de satisfcut.
Vin apoi Printele Filologos, responsabil cu rigoarea lingvistic, Coconul Musofilos, care se ocup de partea
poetic, Cocon Erudiian, care le tie pe toate i le explic ntr-un mod savant.

Nu poate lipsi Mustrul, care nu face altceva dect s mustre (cu severitate). n epopeea lui Budai-Deleanu o zon
sensibil e i cea religioas, astfel nct Printele Desidemon i Printele Evlaviosu se ciondnesc adeseori pe
chestiuni de credin, iar Popa Ntroi pare vr cu Coconul Simpliian.
Jupn Rbdceanul este cu siguran un strmo al lui Trahanache. Formula lui, metoda de aplanare a conflictelor
este S ateptm puinel, altfel spus, Avei puintic rbdare!
O voce important este a Coconului Politicos, care reduce totul, maniacal, la politic.
Chir Adevrovici spune adevrurile incomode. i, nu n ultimul rnd Criticos, nscut sau fcut critic literar,
explic inteniile satirice sau subtilitile de construcie ale textului. De remarcat c la Ion Budai-Deleanu absolut
toate discuiile sunt crje ale nelegerii, ajutoare date autorului. Chiar cocon Idiotiseanu i Simpliianu prilejuiesc,
prin nenelegerile i naivitatea lor, punerea la punct a lucrurilor, astfel c totul se ntoarce n favoarea Poeticului.
Notele de subsol sunt, de departe, partea cea mai puternic, cea mai inteligent i mai plin de umor a epopeii. Ceea ce
mult vreme a fost considerat un text paralel, parazit, secundar, fcea, de fapt, corp comun cu versurile, crora le era un fel
de oglind. Fr notele de subsol, practic, iganiada nu exist. Acolo se afl geniul creator al lui I.B. Deleanu i cine a spus
c acele note de subsol au nsemnat i naterea criticii romneti nu s-a nelat. Noi nu aveam literatur i, dintr-odat,
cineva scria deja un metatext. Pentru prima dat o oper artistic venea nsoit de propriul ei discurs critic, i oferea
propriile posibiliti de interpretare dar, n acelai, timp, le i parodia.

Liceul : ___________________________________
Nume i prenume: ___________________________
Clasa : _____

GRIL DE EVALUARE

IGANIADA DE ION BUDAI-DELEANU


Completai cu atenie itemii de mai jos, alegnd doar una dintre variantele posibile.
1.-Anul aproximativ al conceperii acestei lucrri ar fi: a.1800; b.1915; c.1848; d.1944.
2.-Zonal, I.B.Deleanu aparine grupului de scriitori: a.olteni; b.ardeleni; c.moldoveni; d.munteni.
3.-Anagramarea Leonachi Dianeu-Mitru Perea nseamn a.Ionachi Deleanu-Petru Maier; b.Ioanachi Deleanu-Petru Maior.
4.-iganiada este o epopee a.realist; b.romantic; c.-clasic; d.iluminist.
5.-Epopeea este o specie a genului: a.liric; b.epic; c.dramatic; d.liric.
6.Domnitorul prezent n oper este: a.tefan ce Mare; b.Al.Lpuneanu; c.Mihai Viteazul; d.Vlad-epe.
7.-Tema epopeii este: a.rzboiul dintre daci i romani; b.iubirea; c. cltoria iganilor n cutarea unei forme statale; d. fericirea
8.- Prin numele Cpitan Alazonios, popa Ntroi din Tndrnda, popa Sfntoievici, Cpitan Pitul sunt satirizate

Nr.
crt

Rspuns
corect
a b c d

1
2
3
4
5
6
7
8

instituiile statului precum : a.armata, biserica b.boierii, clerul, . coala, biserica, d.biserica, clerul.
9.Romica, iubita lui Parpangel este rpit de: a. igani ; b. turci ; c. otomani ; d. Satana.
10.Ca personaje supranaturale, apar: a.zeii; b.sfinii i dracii c.zmeii ; d.spiriduii.
11.Imaginea raiului o nareaz: a.Romica; b.Drghici; c.Parpangel; d.Neagul.
12.Brndua este: a.mama b.logodnica c.bunica; d.sora lui Parpangel.
13.Cei trei igani-filozofi care discut despre formele de guvernare par a fi trei ganditori din secolul : a.umanitilor;
b.romanticilor; c.luminilor; d.al XV-lea.
14.Lupta domnitorului mpotriva turcilor o continu un personaj simbolic: a.Slobozan; b.Politicos; c.Neagul; d.Romndor.
15.Care dintre cele trei straturi vizeaz critica instituiilor feudale? a.eroic; b.comic; c.satiric.
16.Din afirmaia prin igani s-or nelege i alii, autorul se referea la: a.turci; b.unguri; c.sai; d.romni.
17. Aordel, Corcodel, Parpangel, Bumbul, Ciuntul, Sfrcul, Gogoman, Crlig, Ciuril, Papuc, Papar sunt : a.nume
comice; b.au funcie satiric; c.subliniaz eroismul personajelor; realizeaz comicul de nume al epopeii.
18.Strofele sunt: a.sextine; b. catrene; c.cvinarii; d.distihuri.
19.Motivul btii dintre igani capt dimensiunile homerice din: a.Iliada; b.Odiseea;; c.Lupta oarecilor cu broatele.
20.Satirizarea tendinei latinizante n scrierea limbii romne exist n numele : a.Erudiian, Simpliian; b.Musofilos, Onochefalos.
21. Fin observator al aglomerrilor umane, I.B.Deleanu anticipeaz pe: a.L.Rebreanu; b.M.Preda; c.M.Eliade; d.H.P.Bengescu.
22.Structura lucrrii, mprit n doaosprezece cnturi, cuprinde un regionalism : a.lexical ; b.fonetic; c.morfologic; d.sintactic.
23. Dumnezeu, prin forma prescurtat zieu, devine interjecie, procedeu numit: a.derivare; .compunere ; c.conversiune.
24. Numele Gvan, Butea, Drloi, Hrgu, Jumlu conin sufixe: a.diminutivale, b. augmentative; c.colective; d.moionale.
25. I.B.Deleanu i precede pe Alecsandri, Caragiale, n valorificarea comicului de: a.aciune; b.limbaj; c.de situaie; d.onomastic,
26.n descrierea raiului, figurile de stil predominante sunt : a.enumeraia; b.pesonificarea; c.antiteza; d.anacolutul.
27.n numele comentatorului Micromegas, precum i n sintagmele fug voiniceasc , iganime brbat se poate identifica:
a.o tautologie; b.un oximoron; c.o hiperbol; d.o alegorie.
28.Inimoasa, Spteni, Brbteti conin comic a.onomastic; b.toponimic; c.ortodox; d.de situa ie.
29.Apelativele cocon kir arhonda sunt a.antonime; b.sinonime; c.omonime; d.paronime.
30.Cunoscut din timp, iganiada ar fi dus la dezvoltarea speciei: a.nuvel; b.dram; c.roman; d.schi;

9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Total
Oficiu

10

Total
general

N.B.Pentru fiecare rspuns corect, se vor acorda cte 3 puncte, la cele 10, din oficiu.
(Rspunsuri corecte: 1.a; 2.d; 3.b; 4.d; 5.d; 6.d; 7.c; 8.a; 9.d; 10.b; 11.c; 12.a; 13.c; 14.d; 15.c; 16.d; 17.a; 18.a; 19.c 20.a; 21.a;
22.b; 23.c; 24.b; 25.b; 26.a; 27.b; 28.b; 29.b; 30.c.)