Sunteți pe pagina 1din 72

Diana Ilioi

Mihaela Guranda

PSIHOLOGIE
-CULEGERE DE NTREBRI TIP GRILPENTRU ADMITEREA N NVMNTUL SUPERIOR

EDITURA ACADEMIEI FORELOR AERIENE


HENRI COAND
BRAOV
2011
1

CUPRINS

Cuvnt introductiv.........................................................................................................3
Tematica de examen pentru disciplina Psihologie Admitere 2011............................4
ntrebri tip gril............................................................................................................5
Rspunsuri...................................................................................................................60
Bibliografie..................................................................................................................63

CUVNT INTRODUCTIV

Academia Forelor Aeriene Henri Coand din Braov dorete s vin n sprijinul
candidailor si la disciplina Psihologie n vederea susinerii examenului de admitere n
nvmntul superior militar. V propunem o serie de ntrebri de tip gril din tematica specific
domeniului. Variantele de subiecte la examenul de admitere vor fi alctuite din 30 de ntrebri
dintre cele prezentate n culegere, notate fiecare cu cte un punct. Punctaj maxim: 30 p.
Punctul din oficiu se acord pentru proba comun matematic-psihologie.

TEMATICA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA PSIHOLOGIE

ADMITERE 2011
1. Structura i dezvoltarea personalitii:
a. procesele psihice i rolul lor n evoluia personalitii:
- procesele cognitive senzoriale (senzaia, percepia, reprezentarea);
- procesele cognitive superioare (gndirea, limbajul, memoria, imaginaia);
- procesele reglatorii (motivaia, afectivitatea, voina, atenia)
-sistemul de personalitate (temperamentul, aptitudinile, caracterul,

inteligena,

creativitatea)
b. etape ale dezvoltrii personalitii (copilria, pubertatea, adolescena,
maturitatea, btrneea)
2. Conduita psihosocial:
- relaiile interpersonale i rolul lor n formarea i dezvoltarea personalitii;
- comportamente pro i antisociale.

ntrebri de tip gril


n cadrul examenului de admitere 2011 disciplina Psihologie are statut de
disciplin obligatorie. Instituia noastr vine n sprijinul candidailor cu aceste
ntrebri de tip gril pentru verificarea cunotinelor de psihologie. ntrebrile au
fost formulate din manualele de Psihologie valabile pentru examenul de
bacalaureat 2011 i au variante multiple de rspuns.

1. Identificai procesele cognitive senzoriale:


a. senzaia;
b. atenia;
c. percepia;
d. reprezentarea.
2. Care dintre procesele cognitive senzoriale asigur contiina unitii i integralitii
obiectului?
a. senzaia;
b. percepia;
c. reprezentarea.
3. Care dintre procesele cognitive senzoriale opereaz cu imagini secundare?
a. senzaia;
b. percepia;
c. reprezentarea.
4. Care dintre procesele cognitive senzoriale opereaz cu imagini primare?
a. senzaia;
b. percepia;
c. reprezentarea.

5. Imaginile secundare se deosebesc de cele primare prin faptul c:


a. se formeaz n absena interaciunii directe cu obiectul;
b. se formeaz n urma contactului direct cu obiectele mediului nconjurtor;
c. reflect nsuiri intuitive ale obiectelor i fenomenelor.
6. Imaginile primare au urmtoarele caracteristici:
a. presupun aciunea direct a stimulilor asupra analizatorilor;
b. au caracter schematic;
c. nu sunt simple urme ale percepiei.
7. Care dintre caracteristicile reprezentrii dovedesc faptul c ea realizeaz saltul de la
senzorial la logic?
a. reflect nsuirile concrete ale obiectelor;
b. reproduce nsuirile eseniale ale obiectelor;
c. imaginea redat are un caracter generalizat (schematic) i unitar.
8. Ce calitate a senzaiei exprim gradul de pregnan i ncrctur energetic a acesteia,
fiind proporional cu intensitatea stimulului modal specific?
a. modalitatea;
b. intensitatea;
c. durata;
d. tonalitatea afectiv.
9. Interaciunea funcional a analizatorilor i transferul de la un analizator la altul sunt
evideniate prin:
a. legea proporionalitii inverse;
b. legea pragurilor;
c. legea adaptrii;
d. legea contrastului senzorial;
e. legea semnificaiei;
f. legea sinesteziei.
10. Stimularea receptorilor din piele declaneaz:
a. senzaii organice;
b. senzaii chinestezice;
6

c. senzaii tactile;
d. senzaii termice.
11. Care dintre verigile funcionale ale analizatorului este rspunztoare de decodificarea
informaiei senzoriale?
a. receptorul;
b. calea aferent;
c. zona central;
d. calea eferent.
12. Identificai acea nsuire a senzaiilor ce depinde de natura stimulilor din mediul ambiant
(unde electromagnetice, vibraiii ale aerului, etc.) i specificul funcionrii fiecrui
analizator:
a. intensitatea;
b. calitatea;
c. durata;
d. tonalitatea afectiv.
13. Cum se numete ansamblul structural funcional care face posibil apariia senzaiilor?
a. receptorul;
b. zona cortical;
c. analizatorul;
d. conexiunea invers.
14. Cum se numete cantitatea minim de excitant care adugat la stimularea iniial
determin o nou senzaie?
a. prag minim absolut;
b. prag maxim absolut;
c. prag diferenial;
d. prag operaional.
15. Cum se numete fenomenul potrivit cruia senzaia nu apare imediat dup aciunea
stimulului asupra organului de sim ci la un interval de circa 100-150 miimi de secund?
a. efectul de postaciune;
b. conexiunea invers;
7

c. perioada de laten.
16. Senzaiile care semnalizeaz postura membrelor, trunchiului i capului sunt:
a. senzaiile organice;
b. senzaiile proprioceptive;
c. senzaiile chinestezice.
17. Durata percepiei este determinat de:
a. distana fa de stimul;
b. experiena anterioar;
c. nivelul de dezvoltare a limbajului;
d. durata aciunii stimulului.
18. Care din legile generale ale percepiei este caracteristic numai acesteia?
a. legea integralitii structuralitii;
b. legea selectivitii;
c. legea constantei perceptive;
d. legea proiectivitii (obiectivitii);
e. legea semnificaiei.
19. Spiritul de observaie reprezint:
a. o metod de investigare;
b. o atitudine;
c. o aptitudine.
20. Perceperea unui obiect sau fenomen, fr ca acesta s fie prezent, se numete:
a. denaturare;
b. halucinaie;
c. iluzie optico geometric.
21. Identificai trsturile comune senzaiei i percepiei din urmtoarea enumerare:
a. reflect realitatea sub form de imagini primare;
b. ofer informaii despre nsuirile concrete ale obiectelor i fenomenelor;
c. este o imagine bogat n coninut ce red totalitatea informaiilor despre obiect.

22. Identificai constanta perceptiv care determin trecerea de la funcionarea receptorilor


pentru vederea diurn ( conurile) la cei pentru vederea nocturn (bastonae):
a. constanta de mrime;
b. constanta de form;
c. constanta de culoare.
23. n care dintre fazele procesului perceptiv se depete pragul de minim-vizibile:
a. detecia;
b. discriminarea;
c. identificarea;
d. interpretarea.
24. Care dintre legile percepiei este sugestiv reflectat de aa numitele imagini duble?
a. legea integralitii;
b. legea structuralitii;
c. legea selectivitii;
d. legea constanei perceptive.
25. Identificai factorii care influeneaz selectivitatea n percepie:
a. interesul pentru un obiect sau persoan;
b. conturarea special a unui obiect;
c. asigurarea contrastului cromatic dintre obiect i cmpul perceptiv;
d. indicarea verbal prealabil a unor nsuiri caracteristice.
26. Ce tip de iluzie perceptiv dovedete urmtorul experiment: subiecii primesc dou
valize de aceeai greutate dar de dimensiuni diferite. Ei vor aprecia valiza de mici
dimensiuni ca fiind mai uoar iar pe cea de dimensiuni mai mari ca fiind mai grea.
a. iluzii optico-geometrice;
b. iluzii tactil-chinestezice;
c. iluzii de micare;
d. iluzii optico-chinestezice.
27. Din perspectiva evoluiei ontogenetice, reprezentrile pot fi:
a. reproductive;
b. primare;
9

c. conceptuale;
d. formale.
28. Desprinderea reprezentrii de purttorul ei concret i disiparea ei n mediul social
reprezint o caracteristic numit:
a. operativitate;
b. integrare;
c. autonomie.
29. Care dintre urmtoarele evenimente conduce la modificarea unei reprezentri sociale?
a. apariia unui eveniment cu impact asupra grupului;
b. apariia unor practici noi ntr-o comunitate;
c. manipularea indivizilor.
30. Senzaiile sunt:
a. procese psihice elementare, prin care se semnalizeaz separat, n forma imaginilor
simple i primare, nsuirile concrete ale obiectelor;
b. imagini primare pentru c ele reprezint rezultatul imediat al aciunii stimulului
asupra analizatorului;
c. procese pure, nefiind integrate n procese mai complexe.
31. Senzaiile au o importan deosebit n dezvoltarea:
a. caracterului;
b. percepiilor;
c. atitudinilor.
32. Lipsa senzaiilor nseamn:
a. instalarea strii de somnolen;
b. stagnarea dezvoltrii;
c. inexistena legturilor cu ambiana;
d. lipsa semnalizrii nsuirilor concrete ale obiectului.
33. Intensitatea senzaiei este proporional cu cea a:
a. memoriei;
b. percepiei;
10

c. stimulului;
d. reprezentrii.
34. Pragul absolut minim semnific intensitatea stimulului:
a. cea mai mic;
b. cea mai mare;
c. care determin senzaia specific pentru un analizator;
d. care produce senzaie absolut.
35. Legea adaptrii senzoriale se refer la:
a. adaptarea omului la cerinele societii;
b. modificarea sensibilitii analizatorului sub aciunea repetat a stimulului;
c. realizarea legturilor informaionale optime.
36. Legea contrastului senzorial const n:
a. evidenierea a doi stimuli care au caracteristici contrare;
b. creterea sensibilitii;
c. apariia senzaiilor vizuale.
37. Senzaiile vizuale sunt:
a. produse de aciunea undelor electromagnetice asupra analizatorului vizual;
b. produsul proprietilor chimice ale obiectelor;
c. caracterizate prin luminozitate, ton cromatic i saturaie.
38. Un om obinuit reuete s diferenieze:
a. 500 de nuane cromatice;
b. 700 de nuane cromatice;
c. 600 de nuane cromatice.
39. Senzaiile auditive sunt produse de:
a. undele sonore;
b. infrasunete;
c. ultrasunete.
40. Excitantul sensibilitii termice este dat de:
11

a. cunoaterea proprietilor calorice ale obiectelor;


b. mecanismele de termoreglare;
c. diferena de temperatur dintre corpul propriu i cea a obiectelor exterioare cu care
omul intr n contact.
41. Senzaiile gustative reflect:
a. calitatea alimentelor;
b. nsuirile de personalitate;
c. calitile chimice ale substanelor solubile care ptrund n cavitatea bucal.
42. Senzaiile olfactive semnalizeaz:
a. tensiunea muscular;
b. proprietile chimice ale obiectelor;
c. calitatea suprafeelor obiectelor .
43. Formele de baz ale chinesteziei sunt:
a. chinestezia aparatului locomotor;
b. chinestezia manual;
c. chinestezia verbo-motorie.
44. Durerea apare n momentul:
a. depirii pragului maxim;
b. producerii suprasolicitrii de ctre excitant;
c. opririi aciunii stimulului.
45. n legtur cu legile generale ale sensibilitii, alegei afirmaiile adevrate:
a. stimulul crete n progresie geometric;
b. sensibilitatea nu este determinat de stimuli;
c. sensibilitatea crete n progresie aritmetic.
46. Care este contrastul senzorial cel mai uor de identificat?
a. negru pe galben;
b. rou pe portocaliu;
c. verde pe albastru.

12

47. Zgomotul produs de decolarea unui avion determin:


a. apariia senzaiilor olfactive;
b. diminuarea sensibilitii bastonaelor cu 20%;
c. creterea sensibilitii bastonaelor peste valoarea mediei.
48. Sinestezia se refer la faptul c:
a. sinusurile sunt puternic activate;
b. analizatorul nu produce efecte senzoriale;
c. stimularea unui analizator produce efecte senzoriale caracteristice pentru un alt
analizator.
49. n realizarea senzaiei legile corespunztoare ei acioneaz:
a. separat;
b. corelat;
c. paralel.
50. Saturaia, ca nsuire a senzaiilor vizuale, exprim:
a. puritatea culorii;
b. lungimea de und corespunztoare;
c. diluarea culorii.
51. Dac un obiect absoarbe toate undele luminoase el este:
a. strlucitor;
b. negru;
c. alb.
52. Tonul cromatic:
a. este dat de lungimea de und corespunztoare;
b. difereniaz culorile unele de altele;
c. este reprezentat printr-o palet de culori.
53. Senzaiile cutanate sunt:
a. senzaiile tactile;
b. senzaiile termice;
c. senzaiile de echilibru.
13

54. Senzaiile chinestezice:


a. Apar n cursul efecturii micrilor;
b. informeaz despre direcia, durata i intensitatea efortului;
c. reflect calitile chimice ale substanelor solubile.
55. Senzaiile de echilibru semnalizeaz :
a. meninerea echilibrului;
b. micrile de rotire i balansare;
c. schimbarea poziiei capului fa de trunchi i a corpului n ntregime.
56. Cea mai puternic adaptare senzorial are loc la nivelul analizatorului:
a. olfactiv;
b. vizual;
c. auditiv.
57. Senzaiile organice sunt specifice:
a. modificrilor biochimismului intern al organismului;
b. intensitii efortului pentru realizarea micrii;
c. redresrii strii de echilibru.
58. Un stimul este detectat mai bine i mai repede:
a. cnd este semnificativ pentru subiect;
b. cnd este similar fondului;
c. cnd se afl n micare.
59. Cele dou tipuri de contrast senzorial sunt:
a. Adevrat i fals;
b. Bine i ru;
c. simultan i succesiv.
60. Percepia nu este posibil fr contribuia:
a. senzaiilor;
b. scrisului;
c. sentimentelor.
14

61. Percepia reflect obiectele:


a. unitar;
b. n totalitatea nsuirilor lor;
c. integral.
62. Percepiile au un rol important n realizarea:
a. vorbirii;
b. citirii;
c. scrierii.
63. Caracteristica imaginii perceptive de a fi obiectual nseamn c:
a. este obiectiv;
b. este ntotdeauna imaginea unui obiect anume;
c. este prompt.
64. Imaginea perceptiv este bogat n:
a. coninut;
b. poze;
c. sentimente.
65. Orice percepie este realizat:
a. n viitor;
b. aici i acum;
c. printr-o bun adaptare a individului la realitate.
66. Funcia imaginii perceptive este cea:
a. informaional specific;
b. manipulatoare;
c. explorator-creatoare;
d. psiho-motorie.
67. Realizarea vorbirii, citirii i scrierii are la baz percepiile:
a. olfactive;
b. auditive;
15

c. vizuale;
d. tactilo-chinestezice.
68. Datorit faptului c antreneaz mai muli analizatori, percepia este un proces complex:
a. antrenant;
b. sintetic;
c. plurimodal;
d. cognitiv.
69. Recunoaterea rapid a persoanei pe care o ateptm n gar se datoreaz:
a. elementelor experienei anterioare a subiectului cu categoria respectiv de obiecte;
b.
c.

reactualizrii schemelor perceptive;


distanei fa de obiect.

70. Fineea percepiei este asigurat de:


a. bunul sim;
b. specializarea profesional.
71. Orice proces perceptiv presupune:
a. interpretare;
b. detecie;
c. discriminare;
d. identificare.
72. Ca prim faz a procesului perceptiv, detecia const n:
a. sesizarea stimulului;
b. orientarea spre stimul;
c. contientizarea stimulului;
d. negarea stimulului.
73. La percepie, pragul minim vizibil este depit n faza de:
a. discriminare;
b. interpretare;
c. identificare;
d. detecie.
16

74. n cadrul procesului perceptiv, discriminarea se refer la :


a. lipsa de respect fa de cellalt;
b. nerespectarea valorilor;
c. detaarea stimulului de fond;
d. remarcarea nsuirilor care l deosebesc de alii asemntori.
75. Ca faz a percepiei, identificarea presupune:
a. cuprinderea ntr-o imagine unitar a informaiilor obinute anterior;
b. raportarea imaginii informaiilor la modelul perceptiv corespunztor din experiena
anterioar.
76. Stabilirea semnificaiei i importanei obiectului perceput se numete:
a. explicaie;
b. interpretare;
c. identificare;
d. valoare;
e. comunicare.
77. Legea integralitii percepiei exprim:
a. semnalarea importanei obiectului;
b. semnalarea nsuirilor obiectului n interrelaii complexe.
78. Atunci cnd, n structura imaginii perceptive unitare nsuirile care comunic cea mai
mare cantitate de informaii ocup primul plan, putem vorbi de:
a. organizarea ierarhic a imaginii perceptive;
b. comunicare verbal;
c. legea structuralitii;
d. comunicare nonverbal.
79. Factorii care influeneaz activitatea n percepie sunt:
a. luminozitatea;
b. caracterul persoanei;
c. schema perceptiv;
d. indicarea verbal a unor nsuiri.
17

80. Limita constanei de mrime este de:


a. 1 m de subiect;
b. 33-40 m de subiect;
c. 23-30 m de subiect.
81. Prin apsarea uoar asupra unuia dintre ochi constatm o dublare a imaginii. n acest
caz vorbim de legea:
a. proiectivitii;
b. semnificaiei;
c. selectivitii.
82. Cele mai cunoscute categorii de iluzii perceptive sunt:
a. iluziile optice;
b. iluziile magice;
c. iluziile de micare;
d. iluziile tactile.
83. Ce tip de iluzie perceptiv este trit n momentul deplasrii trenului de lng tine, care
te face s crezi c a plecat propriul tren?
a. iluzia micrii;
b. iluzia distanei;
c. iluzia geometric.
84. Proprietile spaiale ale obiectelor sunt:
a. mrimea;
b. distana;
c. relieful;
d. direcia;
e. forma.
85. n reflectarea nsuirilor spaiale ale obiectelor, dou obiecte care au aceeai form dar
mrimi diferite vor determina:
a. diferene n exprimarea distanei;
b. diferene n explorarea coninuturilor lor n funcie de mrimea pe care o au.
18

86. Disparitatea imaginilor retiniene rezult din:


a. existena celor doi ochi;
b. existena distanei dintre cei doi ochi.
87. Verticala gravitaional este perceput:
a. prin semne posturale;
b. vizual;
c. integral.
88. Reprezentarea se definete ca un proces:
a. cognitiv-logic;
b. cognitiv-senzorial;
c. cognitiv-superior.
89. Calitatea reprezentrii este condiionat de:
a. calitatea percepiei;
b. calitatea obiectului;
c. luminozitate.
90. Rezultatele procesului constructiv al reprezentrii sunt conservate de:
a. limbaj;
b. afectivitate;
c. memorie;
d. personalitate;
e. imaginaie.
91. Reprezentarea are o dubl natur:
a. intuitiv-figurativ i operaional-intelectiv;
b. intuitiv-senzorial i cognitiv-imaginativ.
92. Reprezentarea unui motor cu ardere intern red structura lui datorit:
a. imaginii panoramice dat de reprezentare;
b. senzaiilor redate de reprezentare.

19

93. Atunci cnd percepem un obiect receptm i:


a. tot ceea ce nconjoar obiectul;
b. oamenii dintr-o organizaie;
c. cmpul perceptiv.
94. Evocarea variantelor cromatice n activitatea pictorului este asigurat de:
a. trusa de pictur;
b. procesul reconstructiv al reprezentrii.
95. Cele mai numeroase reprezentri n viaa de zi cu zi a fiecruia sunt:
a. vizuale;
b. olfactive;
c. muzicale.
96. n procesul nsuirii limbilor strine sunt necesare reprezentrile:
a. verbale;
b. vizuale.
97. Reprezentarea casei printeti este o reprezentare:
a. chinestezic;
b. individual;
c. verbal.
98. Dup nivelul operativitii reprezentrile sunt:
a. reproductive;
b. operaionale;
c. anticipative.
99. Imaginile anticipative se refer la:
a. micri anticipate cu dou zile nainte;
b. micri care nu au fost percepute niciodat.
100.

Un conductor auto manevreaz cu uurin maina, anticipnd direciile unei rute

dac:
a. drumul este liber;
20

b. i-a format reprezentarea unui traseu;


c.
101.

ine volanul drept.


Spre deosebire de percepia unui obiect, reprezentarea lui se face:

a. fr redarea relaiilor spaio-temporale;


b. cu redarea relaiilor spaio-temporale.
102.

n reprezentarea unui obiect concret nuanele cromatice se reduc la culorile

fundamentale ceea ce exprim:


a. transformarea culorilor n non-culori;
b. un nivel mai ridicat de generalizare intuitiv.
103.

Un avantaj pentru cunoatere l reprezint coninutul reprezentrii care este restituit

intelectului:
a. parial;
b. integral;
c. simultan.
104.

O melodie este reprezentat sub aspectul:


a. vrfurilor de nlime;
b. variaiei de intonaie;
c. ritmului.

105.

Reprezentrile chinestezice constau n:


a. imagini mintale ale propriilor micri;
b. reproducerea zgomotelor;
c. reproducerea unei melodii.

106.

ncepnd cu ce vrst sunt posibile reprezentrile anticipative?

a. 7-8 luni;
b. 7-8 ani.
107.

Ca expresie, simbolurile figurative se potrivesc procesului psihic numit:


a. senzaie;
b. percepie;
21

c. reprezentare;
d. gndire;
e. motivaie.
108.

Cuprinznd n structura lor nsuiri comune i caracteristice, reprezentrile

pregtesc:
a. imaginile de ansamblu;
b. generalizrile din gndire.
109.

Capacitatea unui om de a avea reprezentri depinde de capacitatea gndirii lui?


a. da;
b. nu.

110.

Imaginea reprezentrii este secundar percepiei pentru c:


a. este ulterioar percepiei;
b. este inferioar percepiei;
c. este anterioar percepiei.

111. Reprezentrile se aseamn, sub raportul coninutului, cu percepiile i, din punctul de


vedere al procesului de producere, se apropie de:
a) memorie;
b) gndire;
c) imaginaie;
d) limbaj.
112. Cele mai complexe reprezentri reproductive, ce apar dup vrsta de 7/8 ani sunt:
a) reprezentrile cinetice;
b) reprezentrile statice;
c) reprezentrile de transformare.
113.Ce nsuire a reprezentrii const n redarea integral i simultan a tuturor informaiilor despre
obiect?
a) caracterul figurativ;
b) caracterul panoramic;
c) nivelul nalt de generalizare.
22

114.Reprezentarea este un simbol generalizat pentru c:


a) pregtete generalizarea conceptual a gndirii;
b) red nsuirile configurative caracteristice unei clase de obiecte.
115. Dup nivelul operativitii reprezentrile sunt:
a) auditive;
b) generale;
c) individuale;
d) reproductive;
e) anticipative.
116. n cadrul antrenamentelor ideomotorii sunt implicate:
a) reprezentrile vizuale;
b) reprezentrile auditive;
c) reprezentrile chinestezice.
117.Caracterul mijlocit al gndirii const n faptul c:
a. nu opereaz direct asupra realitii;
b. opereaz cu informaiile furnizate de procesele cognitive senzoriale;
c. opereaz cu informaii extrase din tezaurul memoriei.
118 Teoria stadial a dezvoltrii inteligenei a fost elaborat de:
a.H.Gardner;
b.A.Maslow;
c.J. Piaget.
119 P. Guilford a evideniat trsturile principale ale procesului global al gndirii.
Acestea sunt:
a.flexibilitate;
b.expresivitate;
c.fluiditate;
d.originalitate;
e. elaborare.

23

120.Dup modul n care satisfac criteriile esenialitii i ale necesitii,


noiunile pot fi:
a.concrete;
b.empirice;
c.tiinifice;
d.abstracte.
121.Demersul de tip inductiv al gndirii aparine:
a) procesrii ascendente;
b) procesrii descendente.
122. Scopul gndirii este gsirea soluiilor la problemele cu care ne confruntm. Ce caracteristic a
gndirii reflect acest enun?
a) caracterul formal;
b) caracterul mijlocit;
c.caracterulfinalist

123Raionamentul care pornete de la general i ajunge la cazuri particulare prin inferene i


implicaii se numete:
a) raionament inductiv;
b) reionament deductiv;
c) silogism.
124n structurile conceptuale piramidale, la baz se afl:
a) conceptele empirice;
b) conceptele tiinifice;
c. conceptelecuungradsczutdegeneralitate

125Mecanismele nelegerii sunt:


a) cuplajul informaional;
b) sistemele asociative;
c) analogia.
126Atunci cnd problema i cerinele ei sunt vag formulate, se apeleaz la:
a) strategii algoritmice de rezolvare;
b) strategii euristice de rezolvare.

24

127.Care dintre trsturile memoriei const n stabilirea legturilor de semnificaie, de


asemnare contrast, de subordonare incluziune ntre informaiile memorate?
a. activ;
b. selectiv;
c. inteligibil;
d. organizat logic i sistematic.
128Dup durata pstrrii, memoria este:
a.senzorial;
b.de scurt durat;
c.de lung durat.
129Din cadrul memoriei de lung durat fac parte:
a.memoria episodic;
b.memoria perceptiv;
c. memoria semantic.
130.Care dintre formele memoriei reflect diferenele individuale n manifestarea
acesteia?
a. memoria senzorial;
b. memoria de scurt durat;
c. memoria de lung durat.

131.Memoria de lung durat a individului este determinat de:


a. predispoziii nnscute ale organelor de sim;
b. experiena personal;
c. particularitile de personalitate.
132 Care este tipul de memorie folosit n utilizarea unui calculator:
a. memoria episodic;
b.memoria semantic;
c. memoria procedural.

25

133.Care dintre procesele memoriei este activ, selectiv i produce modificri ale
informaiilor?
a.memorarea;
b.stocarea;
c.reactualizarea.
134Capacitatea de a acumula noi cunotine, de a le corela cu altele, de a le reorganiza i
modifica pe cele existente deja, reprezint o calitate a memoriei numit:
a.volum;
b.mobilitate;
c.rapiditate.
135. Care dintre teoriile psihologice ale uitrii explic producerea acesteia prin concurena
reaciilor asemntoare?
a.teoria uitrii motivate;
b.teoria tergerii urmelor;
c.teoria interferenei.
136. Care dintre urmtoarele tipuri de materiale se reine n cea mai mic msur:
a) materialul indiferent;
b) materialul agreabil;
c) materialul dezagreabil.
137.Care dintre formele reactualizrii informaiilor este mai complex, implicnd intervenia unor
procese de gndire:
a) reproducerea;
b) recunoaterea.
138 Este adevrat c toate calitile memoriei pot fi educate i modelate de-a lungul vieii?
a) da;
b) nu.
139.Memorarea logic este superioar memorrii mecanice prin:
a) autenticitate;
b) economicitate;
c) similaritate;
d) productivitate.
26

140Memoria se afl n strns interaciune i interdependen cu:


a) procesele psihice senzoriale;
b) gndirea;
c) voina;
d) trsturile de temperament.
141. Cum apreciai urmtorul enun: un material de volum mic va fi mai bine reinut dect un altul
cu volum mare.
a) adevrat;
b) fals;
c) parial adevrat.
142Trstura specific imaginaiei este:
a) fluiditatea;
b) plasticitatea;
c) originalitatea.
143Hagi Tudose, Dinu Pturic sunt personaje literare celebre, create prin procedeul imaginativ
numit:
a) adaptare;
b) tipizare;
c) analogie.
144Simbolurile onirice au o semnificaie:
a) individual;
b) general.
145Visul este considerat paznicul somnului de ctre:
d. N. Sillamy;
e. S. Freud;
f. A. Adler.
146Visul diurn face parte din formele:
a) imaginaiei voluntare;
b) imaginaiei involuntare;
27

c) imaginaiei active;
d) imaginaiei pasive.
147Citirea unui roman i reprezentarea personajelor fac parte dintre manifestrile:
a) imaginaiei creatoare;
b) imaginaiei reproductive;
c) visului de perpectiv;
d) memoriei.
148 Formele voluntare ale imaginaiei sunt:
a) imaginaia reproductiv;
b) reveria;
c) imaginaia creatoare;
d) visul de perspectiv

149Ciclopul, ca personaj mitologic, este rezultatul procedeului imaginativ numit:


a) aglutinare;
b) schematizare;
c) analogie;
d) omisiune.
150Produsele procesului imaginativ se carcaterizeaz prin:
a) noutate;
b) originalitate;
c) specificitate personal.
151Cea mai activ, complex form a imaginaiei voluntare este:
a) imaginaia reproductiv;
b) imaginaia creatoare;
c) visul de perspectiv.
152Condiiile activatoare i energizante ale imaginaiei sunt:
a) gndirea;
b) mecanismele verbale;
c) memoria;
d) emoiile i sentimentele.

28

153.Pstrarea neschimbat a unor componente i funcii ale obiectelor cunoscute i modificarea


altora este procedeul imaginativ numit:
a) aglutizare;
b) modificare;
c) schematizare;
d) empatie.
154.Citirea cu voce tare a unui text scris reprezint:
a.limbaj oral;
b.limbaj scris.
155.Formarea i consolidarea limbajului intern ating nivelul optim la vrsta de:
a.7 ani;
b.10 ani;
c.14 16 ani.

156.Suportul de codificare i structurare a coninutului viselor este asigurat de:


a.limbajul oral;
b.limbajul scris;
c.limbajul intern.
157.Limbajul asonor, cu sine i pentru sine, se produce prin interiorizarea limbajului oral la vrsta
de:
a.3 ani;
b.5 6 ani;
c.6 7 ani.

158.Gndirea este procesul psihic care :


a. se desfoar ntr-un plan mintal, intern, subiectiv;
b.se folosete de judeci, raionamente, operaii cognitive;
c. realizeaz o procesare profund a realitii.
159.Procesualitatea n cadrul gndirii se refer la:
a. caracterul discursiv al gndirii;
29

b. desfurarea ei temporal.
160.Gndirea este mijlocit prin:
a.experiena perceptiv;
b.imaginile din reprezentare.
161. Gndirea este propoziional pentru c:
a. avanseaz ipoteze pe care ncearc s le verifice;
b. valorific relaia subiect-predicat.
162. Superioritatea unui proces psihic n ansamblul vieii psihice a omului este dat de:
a.coninut;
b.sistemele operatorii de care dispune.
163. Psihologia studiaz operaiile gndirii ca:
a. instrumente psihice dobndite;
b. cupluri operatorii ce se completeaz reciproc;
c. fenomene psihice primare;
d. ierarhizri generale.
164. n studiul gndirii ca un sistem de operaii, analiza este:
a.precedat de o schem de lucru;
b.precedat de un demers anticipativ.
165 Finalitatea operaiilor de analiz i sintez const n:
a. elaborarea unui model mintal al obiectului supus analizei;
b. model informaional;
c. replic intern proprie subiectului.
166 Operaia cea mai complex a gndirii, care are un caracter formal, este:
a.comparaia;
b.generalizarea;
c.abstractizarea;
d.deducia;
e.silogismul.
30

167n gndire selectivitatea este:


a) esenial pentru designul interior;
b) marcant n viaa afectiv;
c) maximal prin abstractizare.
168Legea efectului, descoperit de Thorndike, spune c:
a.efectul este generat de cauz;
b.aciune urmat de eec tinde s se consolideze;
c.aciune urmat de eec tinde s fie abandonat.
169.Dup Jean Piaget inducia:
a.duce n eroare datele observaiei;
b.organizeaz datele observaiei;
c. claseaz datele observaiei.
170Raionamentul deductiv pornete de la general prin:
a.inferene;
b.implicaii;
c.indiferen.
171Silogismul este:
suport logic al procesrii ascendente;
expresie logic a raionamentului deductiv;
proces psihic;
experiment.
172Categoriile de baz sunt reprezentate prin:
prototipuri;
percepii;
senzaii.
173Dup Mielu Zlate, conceptele empirice integreaz:
trsturile generale;
trsturile particulare;
dependenele accidentale;
nsuirile globale.
31

174Noiunea tiinific integreaz:


nsuirile eseniale ale fenomenelor;
coninutul tiinific al crilor.
175Spre deosebire de conceptele empirice, cele tiinifice nu sunt:
puse la ndoial;
specifice cunoaterii universale;
personalizate.

176Dimensiunea procesual a gndirii descrie:


modul prelucrrii informaiilor;
structura psihologic intern a gndirii
177Mecanismul nelegerii are la baz:
receptorul i emitorul;
cuplajul informaional;
input i output;
sistemele asociative.
178.Printre formele de baz ale asocierii precizm:
asemnarea;
succesiunea temporal;
reprezentrile;
contrastul.
179Cel mai adesea, problema este definit ca:
o situaie fa de care repertoriul subiectului nu este suficient;
obstacol cognitiv;
bre de cunoatere.
180.Strategia euristic exprim:
o divergen;
un conflict;
32

o discordan ntre problem, mijloace i soluie.


181. Etapele procesului rezolutiv sunt:
punerea problemei;
construirea problemei;
rezolvarea problemei.
182 Ca proprietate a tuturor sistemelor biologice vii, memoria este un proces de:
ntiprire;
stocare;
conservare;
manipulare;
reactualizare.

183.Memoria este un proces psihic uman prin caracterul su:


mijlocit;
logic;
contient;
creativ.
184.Secenov denumete piatra unghiular a vieii psihice procesul numit:
reprezentare;
gndire;
memorie;
imaginaie.
185Memorarea intenionat presupune:
lipsa scopului;
absena efortului voluntar;
existena scopurilor clare, precise.
186.Memorarea logic este superioar memorrii mecanice prin:
economicitate;
33

autenticitate.
187.Reactualizarea informaiilor const n:
scoaterea la iveal a celor memorate;
sublinierea aspectelor importante;
suprapunerea modelului actual cu cel aflat n mintea subiectului.
188.n nvare se reine mai bine:
materialul citit cu voce tare;
materialele agreabile;
materialele apropriate de experiena subiectului;
materialele decupate din ziare.

189.Cele mai importante dintre calitile memoriei sunt:


fidelitatea reactualizrii;
rapiditatea ntipririi;
supleea memoriei;
volumul memoriei.
190.Uitarea este un fenomen:
negativ;
pozitiv.
191.Procesul cognitiv complex, specific omului, care apare pe o anumit treapt a dezvoltrii sale
psihice i elaboreaz imagini i proiecte noi se numete:
gndire;
imaginaie;
memorie;
creativitate.
192.Printre caracteristicile imaginaiei putem enumera:
implicarea mecanismelor verbale;
interaciunea cu afectivitatea;
procesarea datelor iniiale provenite din experien.
34

193.n cadrul procedeelor imaginative, aglutinarea se refer la:


analiza proceselor senzoriale;
organizarea prilor uor de identificat.
194.Coloana infinitului i Masa tcerii, creaiile celebre ale lui C. Brncui, ilustreaz
unul dintre procedeele combinrilor imaginative:
a. omisiunea;
b. multiplicarea.
195.Ce procedeu al imaginaiei a stat la baza multor inovaii i invenii n tehnic?
creativitatea;
brainstorming-ul;
analogia;
amplificarea.

196. Formele variate n care se desfoar imaginaia sunt:


forme plane;
forme voluntare;
forme involuntare.
197 n unele vise, imaginile se desfoar cu o anumit coeren, de aceea se spune c au:
caracter serios;
caracter scenic.
198. Produsul imaginaiei creatoare este un proiect mintal caracterizat prin:
personalizare;
ingeniozitate;
originalitate;
noutate.
199.Formele principale voluntare i active ale imaginaiei sunt:
visul din somn;
imaginaia reproductiv;
visul de perspectiv;
35

reveria;
imaginaia creatoare.
200.Care dintre calitile imaginaiei stau la baza potenialului ei creativ?
prelucreaz materialul cognitiv divers;
valorific toate combinaiile;
este susinut de procese afectiv-motivaionale.
201.Pentru dezvoltarea imaginaiei creatoare s-au dovedit a fi productive metodele de:
stimulare a lucrrilor individuale;
stimulare n grup a creativitii.
202.Brainstorming-ul este o:
tehnic de creativitate colectiv;
metod de anihilare a ideilor noi;
furtun de idei.
203 Metoda de grup elaborat de W. Gordon, care stimuleaz imaginaia creatoare, se numete:
sinestezie;
sociomatrice;
sociogram;
sinectica.
204 Imaginaia reproductiv se deosebete de reprezentri prin faptul c:
a. rezult dintr-o combinare nou a datelor;
b. corespunde datelor din experiena anterioar;
c. red date ale realitii cunoscute de subiect.
205 Reveria de scurt durat este recomandat ca o cale de stimulare a:
memoriei;
creativitii;
motivaiei.
206n care form a somnului apar visele?
a. n somnul paradoxal;
36

b. n somnul prelungit;
c. n somnul profund.
207.Funcia persuasiv a limbajului este subsumat:
a) funciei de comunicare;
b) funciei cognitive;
c) funciei reglatorii.
208Activitatea de comunicare interuman se realizeaz cu ajutorul:
a) limbii;
b) limbajului.
209Forma cea mai evoluat a limbajului este:
a) limbajul oral;
b) limbajul scris;
c) limbajul intern.
210Care dintre funciile limbajului reflect legtura inseparabil dintre limbaj i gndire?
a) de comunicare;
b) cognitiv;
c) reglatorie.
211.Forma de comunicare verbal unidirecional, dar care valorific feed-back-ul auditoriului este:
a) monologul;
b) dialogul.
212.Decodarea la nivelul unui sistem de comunicare este realizat de:
a) emitor;
b) receptor.
213.Notele definitorii ale ateniei sunt:
a) orientarea;
b) selectivitatea;
c) concentrarea.
214.Care dintre nsuirile ateniei const n capacitatea ei de a se menine racordat la un stimul o
perioad mai mare de timp?
a) volumul;
b) concentrarea;
c) stabilitatea.
215.Atenia postvoluntar este:
a) un proces;
b) o atitudine
c) o deprindere.
216.Incapacitatea unei persoane de a-i deplasa uor atenia de la un stimul la altul se numete:
a) mobilitate;
b) rigiditate;
c) distragere.
217. Atenia este:
a) proces psihic cognitiv;
b) condiie facilitatoare a activitilor psihice.
37

218.Care dintre formelor ateniei se identific cu reflexul de orientare?


a) atenia involuntar;
b) atenia voluntar;
c) atenia postvoluntar
219.Calitatea negativ a ateniei opus concentrrii este:
a) instabilitatea;
b) distributivitatea;
c) distragerea.
220.n starea de somn putem vorbi de manifestarea fenomenului psihic al ateniei?
da;
nu;
n anumite situaii, atenia se manifest dincolo de starea de veghe.
221 La angajare specialistul n recrutare va pune accent pe:
comunicare nonverbal;
intensitatea stimulilor;
economia instituiei.
222. Cercettorul american Mehrabian a demonstrat c interlocutorii sunt impresionai de:
cuvintele folosite n proporie de 7%;
comunicare nonverbal de 55%;
intonaie de 38%.
223.Cel mai semnificativ indicator al comportamentului nonverbal este:
contactul vizual;
semnele de circulaie.
224.Contactul vizual reprezint o surs permanent de:
culori;
feed-back;
sentimente;
motive.
225.Ceea ce ncercm s ascundem prin cuvinte:
se vede de observatori;
se trdeaz prin gesturi.
38

226.Instrumentul de baz al comunicrii interumane este:


creta;
limba;
stiloul;
inima.
227.Vorbirea reprezint:
aspectul psihologic al limbajului;
aspectul pedagogic al comunicrii.
228.Dac imaginea se substituie obiectului, cuvntul se substituie:
obiectului;
imaginii obiectului;
subiectului;
imaginii subiectului.
229. Indicatorul important n telecomunicaie este:
telefonul;
frecvena de utilizare;
televizorul.
230.Legea efortului minim elaborat de lingvistul german G. Zipf stabilete:
existena relaiei inverse ntre frecvena i lungimea cuvintelor;
existena relaiei directe ntre frecvena i lungimea cuvintelor.
231. Dup criteriul orientrii comunicrii putem vorbi de:
limbaj intern;
limbaj extern.
232.Comunicarea, ntr-o accepiune integral, presupune:
procesul de transmitere a informaiilor;
procesul de elaborare i transmitere a informaiilor;
procesul de transmitere i recepionare a informaiilor.
233.Calitatea comunicrii este apreciat n funcie de urmtorii indicatori:
a. promptitudine;
39

b. completitudine;
c. calitatea informaiei.
234.Suportul comunicrii ca instrument de codificare i transmitere a informaiei este
reprezentat de:
a.limbaj;
b.limb.
235.Cel care asigur nsuirea limbii realiznd controlul i coordonarea pronunrii
cuvintelor este:
aparatul respirator;
cavitatea nazal;
laringele;
auzul fonematic.
236.Care dintre funciile limbajului realizeaz conducerea conduitei proprii sau a altei
persoane?
funcia de comunicare;
funcia de cunoatere;
funcia afectiv;
funcia ludic;
funcia de reglare.
237 Funcia persuasiv a limbajului const n:
inducerea la o alt persoan a unor idei;
substituirea unor obiecte, fenomene, relaii prin formule verbale sau alte semne;
inducerea la o alt persoan a unor stri emoionale.
238.Limbajul joac un rol important n:
formarea imaginii perceptive;
antrenarea memoriei semantice;
combinatorica imaginativ;
socializarea gndirii.
239.Condiia psihic necesar i obligatorie pentru reuita activitii noastre o reprezint:
concentrarea atentiei;
40

existena surselor financiare.


240.Atenia voluntar presupune:
depunerea unui efort pentru atingerea unui obiectiv;
mobilizarea i concentrarea din interior.
241.Cnd suntem concentrai nainte de nceperea unui examen important vorbim de atenie:
postvoluntar;
expectativ;
stabil.
242.Distributivitatea se refer la:
mprtierea bilelor;
concentrarea simultan a ateniei;
distribuirea de roluri.

243.Dac un tip de motivaie este mpiedicat, barat, privat de satisfacerea legitim, apare efectul
numit:
a) substituie;
b) frustrare;
c) conflict motivaional;
d) saturaie.
244.Ideile - valoare, sau ideile for puternic trite afectiv, ce impulsioneaz spre aciune, se
numesc:
a) convingeri;
b) idealuri;
c) concepia despre lume i via.
245.Trebuina de cunoatere a fiinei umane face parte din categoria:
a) trebuinelor primare;
b) trebuinelor sociale;
c) trebuinelor spirituale.
246.Orientrile selective, relativ stabile i active spre anumite domenii de activitate, se numesc:
a) motive;
b) interese;
c) trebuine.
247.Satisfacerea deplin sau n exces a unor tipuri de motivaii genereaz:
a) frustrarea;
41

b) substituia;
c) saturaia.
248.Stimululul motivaional care mpinge spre realizarea unor progrese i autodepiri evidente se
numete:
a) ideal de via;
b) nivel de aspiraie;
c) concepia despre lume i via.

249.Care dintre urmtoarele trebuine sunt considerate de Maslow trebuine de deficien?


trebuine fiziologice;
trebuine de securitate;
trebuine cognitive;
trebuine de iubire i de apartenen la grup;
trebuine de stim de sine.
250.Care dintre motivaii au o intensitate att de mare nct pot aciona chiar i mpotriva
instinctului de conservare?
aspiraiile;
idealurile;
convingerile;
interesele.
251.Curiozitatea pentru nou face parte dintre formele de manifestare ale:
motivaiei pozitive;
motivaiei intrinseci;
motivaiei cognitive.
252.Nivelul de aspiraie este identic cu nivelul de expectan?
da;
nu.
253.Un nivel de aspiraie realist trebuie raportat la:
posibilitile de moment ale subiectului;
aptitudinile i interesele subiectului;
cerinele societii.

42

254.Patimile, sau viciile, ce domin personalitatea i deviaz comportamentul, fac parte din:
a) procesele afective primare;
b) procesele afective complexe;
c) procesele afective superioare.
255.Demnitatea face parte din categoria sentimentelor:
a) intelectuale;
b) estetice;
c) psihosociale
.
256.Tririle afective intense, de lung durat, relativ stabile, specific umane i condiionate social
istoric sunt:
a) emoiile superioare;
b) tonul afectiv al proceselor cognitive;
c) sentimentele.
257.Groaza, mnia i frica fac parte din categoria:
a) tririlor afective de provenien organic;
b) afectelor;
c) emoiilor curente.
258.Din categoria proceselor afective primare fac parte:
a) tonul afectiv al proceselor cognitive;
b) afectele;
c) emoiile curente.
259.Rolul expresiilor emoionale de a trezi reacii similare la alte persoane i a genera stri afective
colective este:
a) rolul de comunicare;
b) rolul de autoreglare;
c) rolul de contagiune.
260. Trecerea rapid de la o trire afectiv la alta reflect:
imaturitatea afectiv;
patologia proceselor afective.
261.Care dintre urmtoarele forme de expresivitate a proceselor afective reprezint
pantomimica:
schimbarea vocii;
grimasele feei;
inuta;
mersul.
262.Care dintre procesele i tririle afective sunt nnscute:
tonul emoional;
dispoziiile;
sentimentele;
afectele.
43

263.Patriotismul face parte din categoria:


emoiilor;
sentimentelor;
pasiunilor.
264.Gelozia face parte din categoria:
sentimentelor;
afectelor;
pasiunilor.
265.Procesele afective ndeplinesc urmtorul rol:
dezorganizeaz conduita prin crearea unei stri de agitaie difuz;
organizeaz conduita prin mobilizarea energiei psihonervoase.
266.Conduita afectiv:
este nnscut;
este dobndit.
267.Capacitile de control voluntar al emoiilor se dezvolt la:
1 3 ani;
3 6/7 ani;
6/7 - 10/11 ani.
268.Maturitatea afectiv este atins atunci cnd:
viaa afectiv se diversific;
are loc stabilizarea vieii afective;
viaa afectiv este dominat de sentimente superioare.
269.Trebuina apare atunci cnd:
persoana tie ce vrea;
se produce un dezechilibru ce se cere imperios refcut.
270.Motivaia este:
o form de autoreglare a conduitei;
44

ansamblul stimulilor interni care determin comportamentul;


ansamblul motivelor;
ansamblul strilor de necesitate;
fora motric a ntregii dezvoltri.
271.Printre funciile motivaiei se regsesc:
funcia de comunicare;
funcia de activare intern difuz;
funcia de declanare a obstacolelor.
272. Prin caracterul ei propulsator i tensional, motivaia:
amplific sentimentele;
sedimenteaz materialul construciei psihice a individului.
273. n funcie de geneza i coninutul lor, trebuinele pot fi clasificate n:
trebuine individuale;
trebuine secundare;
trebuine primare.
274.Piramida trebuinelor elaborat de A. H. Maslow cuprinde:
trebuine afective;
trebuine biologice;
trebuine de afiliere;
trebuine de autorealizare;
trebuine de securitate.
275.Nesatisfacerea trebuinelor duce la:
exacerbarea tensiunilor;
stingerea lor prin saturaie;
periclitarea existenei fizice i psihice a individului.
276.Segmentele ce definesc motivul sunt:
dinamogen;
energizant;
electric.
45

277.Orientrile globale, fluctuante, nedifereniate pot fi considerate:


interese;
un nceput de cristalizare al acestora.
278.Ca formaiuni motivaionale, interesele sunt mai complexe dect:
personalitatea;
atenia;
trebuinele;
afectivitatea;
motivele.
279.Convingerile sunt:
mesaje transmise de cel apropriat;
idei adnc implantate n structura personalitii;
certitudini subiective;
idei-valoare.
280.Care dintre urmtoarele stri motivaionale nu sunt nnscute?
a. trebuina de foame;
b. trebuinele materiale;
c. trebuinele sexuale.
281.Concepia despre lume i via constituie:
a.formaiunea motivaional cognitiv valoric de maxim generalitate;
b.ansamblul prerilor, teoriilor despre om, natur, societate.
282 Conflictul motivaional apare atunci cnd:
g. sunt desfurate greve, revolte;
h. sunt activate concomitent mai multe motive contradictorii.
283. Motivaia negativ, fa de cea pozitiv, const n:
apariia efectelor de abinere, evitare, refuz;
respingerea polilor;
apariia stimulilor aversivi.
284.Ce fel de motivaie este n plcerea de a ne plimba, de a citi o carte care ne intereseaz?
46

motivaie extrinsec;
motivaie intrinsec.
285.Motivaia cognitiv i are originea n:
nevoia de a cunoate;
nevoia de a fi stimulat senzorial;
nevoia de a explica;
nevoia de a obine aprobarea din partea celorlali;
nevoia de a se simi bine n compania altora.

286.n dorina copiilor de a nva pentru a-i satisface prinii identificm:


motivaia cognitiv;
motivaia afectiv;
motivaia negativ.
287.Cercetrile psihologice au artat c n sarcinile simple, pe msur ce crete intensitatea
motivaiei crete i :
stima de sine;
bugetul familiei;
nivelul performanei;
ritmul btilor inimii.
288.Eficiena activitii este asigurat atunci cnd:
exist o coresponden ntre mrimea intensitii motivaiei i gradul de dificultate a
sarcinii;
exist un consum de energie nainte de a se confrunta cu sarcina.
289.Nivelul de aspiraie const n:
manipularea intensitii motivaiei n sensul creterii sau scderii ei;
nivelul cel mai nalt n ierarhie;
stimulul motivaional care mpinge spre realizarea unor progrese i autodepiri
evidente.
290.n realizarea efortului voluntar, un rol decisiv l joac:
47

resursele fizice;
emoiile;
limbajul.
291.Condiiile n care putem vorbi de voin, dup J. Piaget, sunt:
existena unui conflict ntre dou tendine;
neutralizarea tendinelor;
dispunerea de fore inegale la nivelul tendinelor.
292.Msura voinei se refer la:
msura n care ncepe activitatea;
msura n care continu activitatea;
msura n care este finalizat activitatea.
293.Activitatea voluntar se caracterizeaz prin:
depirea obstacolelor;
autoreglarea vieii psihice.
294.Capacitatea de efort voluntar este condiionat de:
resursele fizice;
resursele psihice;
resursele minerale;
experien.
295.Depirea obstacolelor se realizeaz prin:
mecanismul psihic superior de autoreglare a conduitei;
mobilizarea efortului voluntar;
voin.
296Etapele actelor voluntare sunt:
comunicarea;
intenia;
lupta motivelor;
reglarea;
decizia.
48

297.Psihologia a identificat urmtorii factori care favorizeaz executarea optim a aciunii:


confruntarea cu problemele curente;
confruntarea permanent cu planul iniial.
298.Voina, ca form de autoreglare a conduitei, este:
a) contient;
b) incontient.
299.Rbdarea, tenacitatea i rezistena la eec reflect:
a) puterea voinei;
b) perseverena;
c) curajul;
d) independena.
300.Decizia, ca etap a actului voluntar, este influenat de:
a) informaiile deinute;
b) trsturile de personalitate;
c) experiena anterioar.

301Latura relaional-valoric a personalitii este:


a) temperamentul;
b) aptitudinile;
c) caracterul.
302Nivelul de nevrozism este un criteriu psihologic folosit n evaluarea i descrierea
temperamentelor introdus de:
a) C. G. Jung;
b) H. J. Eysenck.
303Cei care rezolv uor i original anumite situaii problematice posed:
a) aptitudini mnezice;
b) aptitudini senzorial-perceptive;
c) aptitudini intelectuale.
304Identificai enunul fals:
a) temperamentul este nnscut;
b) caracterul este neutral valoric;
c) caracterul este dobndit prin modelare socio-cultural.
305Conform teoriei genetice a inteligenei formulat de Piaget, stadiul operaiilor formale
corespunde vrstei:
a) 2 - 7 ani;
b) 7 12 ani;
c) 12 17 ani.
306Perioada frustraiei ca etap a procesului creativ corespunde stadiului numit:
a) preparare;
b) incubaie;
49

c) iluminare;
d) verificare.
307.Personalitatea matur se caracterizeaz prin:
a) complexitate structural funcional;
b) competene intim corelate ntre ele;
c) eficien;
d) egocentrism.
308.Crui tip somatic i corespunde urmtoarea descriere: este scund, bondoc, ndesat, extravert,
vioi, dinamic i are o evoluie ciclotimic?
a) picnic;
b) astenic;
c) atletic.
309.Forma superioar de dezvoltare a aptitudinilor, ce st la baza creaiei de valori noi i originale,
este:
a) capacitatea;
b) talentul;
c) geniul.
310.Care dintre atributele caracterului permit adaptarea omului la varietatea i diversitatea
situaiilor de via?
a) atributul generalitii;
b) atributul stabilitii;
c) atributul plasticitii.
311.Care dintre teoriile inteligenei susine elaborarea treptat a acesteia prin parcurgerea a 4 stadii?
a) teoria bifactorial;
b) teoria multifactorial;
c) teoria genetic;
d) teoria triarhic.
312.Factorii psihologici nonintelectuali ai creativitii sunt:
a) factorii aptitudinali;
b) factorii motivaionali i atitudinali;
c) factorii de fluen;
d) factorii temperamentali.
313.Care dintre urmtoarele noiuni este aplicabil tuturor organismelor neavnd conotaii
descriptive sau evaluative?
a) individ;
b) individualitate;
c) persoan;
d) personalitate.
314Identificai temperamentul ce corespunde urmtoarei descrieri: este sociabil, vorbre, hazliu i
vivace, are spirit de grup i aptitudini de conducere:
a) coleric;
b) sangvinic;
c) flegmatic;
d) melancolic.

50

315Aptitudinile sportive sunt:


a) aptitudini simple;
b) aptitudini complexe;
c) aptitudini speciale.
316Puterea caracterului este dat de:
a) fora convingerilor;
b) persistena n timp;
c) ncrctura valoric a convingerilor.
317Conform teoriei multifactoriale a inteligenei, capacitatea de a sesiza detaliile, de a observa
asemnrile i deosebirile, face parte din abilitile mentale primare i este numit:
a) factorul numeric;
b) factorul spaial;
c) factorul memorie;
d) factorul percepie.
318Cel mai nalt nivel al creativitii ce revoluioneaz diverse domenii ale activitii umane este:
a) creativitatea inventiv;
b) creativitatea emergent;
c) creativitatea inovatoare.
319Unicitatea personalitii umane este:
nnscut;
dobndit.
320Potenialul ereditar ce-i manifest influena asupra dezvoltrii personalitii, se
manifest prin:
particularitile analizatorilor;
particularitile sistemului nervos central;
instincte.
321Care este cea mai expresiv latur a personalitii umane?
caracterul;
temperamentul;
aptitudinile.
322nsuirile temperamentale pot fi evaluate prin prisma distinciei bine ru?
da;
nu.

51

323.Identificai tipul temperamental din urmtoarea descriere: calm, lent, echilibrat emoional,
caracterizat prin rbdare i toleran, meticulos, nclinat spre rutin:
a. colericul;
b. sangvinicul;
c. flegmaticul;
d. melancolicul.
324.Emotivitatea, activismul i ecoul sunt trei parametri introdui n teoria
temperamentului de ctre:
a) G. Heymans;
b) H. Eysenck;
c) C. G. Jung.

325Care sunt nsuirile ce fac parte din categoria aptitudinilor?


cele care se manifest ponderat;
cele care contribuie la realizarea peste medie a unei activiti.
326Aptitudinea caracterizat prin aplicarea regulilor generale la cazuri particulare i prin
trecerea de la principii la reguli logice, se numete:
a. ordonarea informaiei;
b. raionament deductiv;
c. flexibilitate n clasificare.
327Aptitudinile sportive fac parte din categoria:
aptitudinilor simple;
aptitudinilor generale;
aptitudinilor complexe;
aptitudinilor speciale.
328Geniul reprezint din punct de vedere psihologic:
activitatea creatoare de nsemntate istoric pentru evoluia societii i progresul
cunoaterii;
gradul nalt de dezvoltare a aptitudinilor care asigur crearea de valori noi i originale.

52

329Inteligena face parte din categoria aptitudinilor:


simple;
complexe;
speciale;
generale.
330Inteligena este:
un proces de adaptare prin asimilare i prelucrare a informaiilor;
o aptitudine ce const n structuri operaionale care, prin calitile lor, asigur eficiena
conduitei.

331Stadiile dezvoltrii inteligenei au fost formulate de:


L.Thurstone;
J. Piaget;
C. Spearman.
332Cei care manifest capacitatea de a gndi lumea n imagini tridimensionale i de a
percepe cu acuratee lumea vizual, posed o inteligen:
logico matematic;
spaial;
naturalist.
333Capacitatea de autocunoatere realist, autocontrol i planificare eficient n atingerea
scopurilor personale, reprezint dovada manifestrii unei:
inteligene naturaliste;
inteligene interpersonale;
inteligene intrapersonale.
334 Pentru Goethe personalitatea reprezint:
valoarea uman;
valoarea afectiv;
valoarea moral suprem.
335 Laturile personalitii sunt:
53

aptitudinea;
reprezentarea;
creativitatea;
inteligena;
temperamentul.
336Personalitile mature sunt caracterizate prin:
complexitate structural;
vrst funcional;
sex.
337Care este dubla ipostaz a personalitii?
experien;
realitate;
concept.
338Temperamentele nu sunt:
bune;
rele;
pure.
339Fora, ca principal criteriu de caracterizare a tipului de activitate nervoas superioar, se
exprim prin:
rezisten la oboseal;
factori de stres;
dotare fizic.
340Extravertul este orientat spre:
exterior;
interior.
341Nevrozismul se caracterizeaz prin:
stabilitate emoional;
rezisten la oc;
sensibilitate excesiv.
54

342Colericul este predominant:


impulsiv;
nnscut;
activ.
343Orice nsuire psihic este aptitudine?
i. da;
j. nu.
344Nivelul de dezvoltare a aptitudinilor poate fi evaluat dup:
eficien;
volum;
originalitate;
sensibilitate.
345Capacitatea este aceeai cu aptitudinea?
da;
nu.
346Talentul este:
forma superioar de dezvoltare a aptitudinilor;
nivelul cel mai nalt de dezvoltare a aptitudinilor.
347Aptitudinile, dei depind de ereditate, sunt influenate de:
mediu;
educaie.
348 Pe msur ce individul desfoar un anumit tip de activitate se ajunge la:
saturaie;
perfecionarea aptitudinilor.
349Aptitudinea pedagogic poate fi definit ca:
tipul de aptitudine manifestat n activitatea cadrului didactic;
ansamblul de caliti necesare exercitrii profesiei de cadru didactic.
55

350Tipurile de competen regsite n aptitudinea pedagogic sunt:


competena psiho-moral;
competena fizic;
competena psiho-social.
351Ca formaiuni psihice dinamice, aptitudinile se afl ntr-o:
continu dezvoltare;
permanent interaciune;
regresie continu.

352Portretul psiho moral al individului este reflectat de :


temperament;
aptitudini;
caracter.
353.Care dintre trsturile de personalitate pot fi valorizate socio - moral?
trsturile temperamentale;
caraceristicile aptitudinale;
trsturile de caracter.
354.Diferena dintre caracter i aptitudini const n faptul c:
aptitudinile reprezint latura instrumental operaional a personalitii, iar
caracterul pe cea relaional - valoric;
aptitudinile sunt nnscute i dezvoltate prin nvare i exerciiu, pe cnd
caracterul este dobndit.
355.Trsturile de caracter care reprezint atitudini sunt:
definitorii;
eseniale;
flexibile;
se asociaz cu o valoare moral;
au o anumit intensitate.

56

356.Structura psihologic a atitudinii cuprinde:


elemente cognitive;
elemente afectiv motivaionale;
elemente volitive.
357ntre aptitudini i atitudini exist urmtoarele asemnri:
ambele sunt componente eseniale ale personalitii umane;
ambele determin calitatea i eficiena activitilor desfurate;
ambele sunt nnscute.

358Atitudinea reprezint modul de raportare:


fa de sine;
fa de semeni;
fa de munc;
fa de societate.
359Trsturile voluntare de caracter sunt atitudini?
da;
nu.
360Curajul, brbia, eroismul sunt:
aptitudini;
atitudini;
trsturi voluntare de caracter.
361ncpnarea este o trstur caracterial negativ determinat de:
greeli de educaie;
fondul temperamental.
362Multitudinea relaiilor pe care individul le stabilete cu semenii si exprim:
expresivitatea caracterului;
originalitatea caracterului;
bogia caracterului.

57

363Personalitatea, evaluat din punct de vedere etic, este reprezentat de:


temperament;
aptitudini;
inteligen;
caracter.
364 Puterea caracterului este dat de:
mulimea cuvintelor rostite;
tria convingerilor.
365Geneza caracterului debuteaz n:
viaa intrauterin;
copilrie;
maturitate.
366Sursa puternic de formare a caracterului este:
modelul;
afectivitatea.
367Atributele de care dispun trsturile caracteriale sunt:
atributul natural;
atributul generalitii;
atributul constanei.
368Ca i calitate specific a organizrii mintale a omului, inteligena se concretizeaz n:
organizarea situaiilor externe n plan subiectiv;
disocierea-corelarea-sistematizarea-generalizarea proprietilor semnificative ale
obiectelor.
369Teoria bifactorial a inteligenei formulat de Spearman const n:
diferenierea factorului G de factorul S;
apropierea factorilor A de factorii B.
370Abilitile mintale primare elaborate de Thurnstone sunt:
factorul spaial;
58

factorul fizic;
factorul numeric;
factorul raionament;
factorul percepie.
371Conduita inteligent se elaboreaz parcurgnd urmtoarele stadii:
senzorio-motor;
operaiilor concrete;
operaiilor matematice.

372Creativitatea reprezint:
o trstur psihic autonom;
rezultanta interaciunii optime a unor factori de personalitate diferii.
373Creativitatea este o proprietate general uman. Acest enun este:
adevrat;
fals.
374Care dintre urmtorii factori stimuleaz activitatea creativ:
stabilitatea i maturitatea emoional;
trebuinele homeostazice;
procedeele euristice;
gndirea divergent.
375Noutatea obinut prin combinarea i recombinarea unor elemente deja cunoscute este
rezultatul:
creativitii productive;
creativitii inovative;
creativitii inventive.
376Nivelul maxim de creativitate este atins n:
creativitatea productiv;
creativitatea inovativ;
creativitatea inventiv;
creativitatea emergent.
59

377Fazele procesului creativ sunt:


a. formularea inteniei i mprtirea ei;
b. documentarea i experimentarea;
c. gestaia;
d. iluminarea apariia soluiei;
e. elaborarea final a soluiei.

378Stadiile de dezvoltare a personalitii se stabilesc n funcie de:


structurile psihice specifice;
sistemul de relaii socio culturale;
activitatea dominant desfurat.
379Prima copilrie, sau copilria timpurie este considerat perioada:
0 1 ani;
1 3 ani;
3 6/7 ani.
380Cazul copiilor lupi dovedete:
rolul predispoziiilor i potenialitilor;
rolul mediului socio cultural;
rolul educaiei.
381Egocentrismul gndirii este specific:
vrstelor mici;
preadolescenei;
adolescenei;
postadolescenei.
382Animismul, specific vrstelor mici, const n:
curiozitate;
nediferenierea eu lume;
nsufleirea obiectelor.

60

383n dezvoltarea moral, tranziia de la moralitatea constrngerii la moralitatea cooperrii


se realizeaz n:
preadolescen;
adolescen;
postadolescen.
384Problema crucial a adolescenei const n:
perfecionarea proceselor cognitive;
nsuirea strategiilor de nvare;
definirea identitii.
385Vrsta responsabilitilor sociale este considerat ca fiind:
adolescena;
tinereea;
maturitatea.
386Fenomenul de reminiscen este specific:
tinereii;
maturitii;
btrneii.
387coala i grupul de joac reprezint factori sociali determinani n ontogenez pentru:
prima copilrie;
vrsta precolar;
vrsta colar mic.
388Mediul, ca factor fundamental al dezvoltrii personalitii, funcioneaz ca:
a) premis;
b) surs i condiie.
389Criza de originalitate se manifest n:
a) copilrie;
b) pubertate;
c) adolescen;
d) tineree.
390Primele trsturi de caracter n formarea personalitii se manifest n:
a) precolaritate;
b) colaritate.
391Grupul care ne este model, ne influeneaz formarea imaginii de sine i a identitii, ne hrnete
nivelul aspiraiei, este:
61

grupul de apartenen;
grupul de referin;
grupul de presiune.
392Familia face parte din categoria:
grupurilor primare;
grupurilor secundare.
393Din perspectiva psihologiei sociale, majoratul reprezint:
un ritual de trecere;
ctigarea libertii i autonomiei;
dezvoltarea relaiilor interpersonale.
394Poziia unei persoane ntr-un grup social, ce implic un pachet de ateptri din partea
celorlali, se numete:
status social;
rol social.
395Statusul social definete:
drepturile persoanei;
ndatoririle persoanei.
396Fiecare individ trebuie s-i asume mai multe roluri n funcie de:
vrst;
sex;
situaie.
397A fi singur este acelai lucru cu a te simi singur?
da;
nu.
398Lipsa relaiilor sociale satisfctoare, sau a relaiilor intime, este definit ca:
singurtate existenial;
singurtate interpersonal.
399Identidicarea cu o alt persoan i empatia au aceeai semnificaie?
62

da;
nu.
400Nehotrrea unui adolescent de a merge la bibliotec, sau la discotec, este determinat
de:
conflictul de roluri;
conflictul intrarol.
401Percepia social asupra imaginii de sine reprezint:
a. ceea ce gndesc ceilali despre noi;
b. ceea ce gndim noi c gndesc ceilali despre noi;
c. ceea ce gndesc ceilali despre cum ne comportm i cine suntem.

402Comportamentele antisociale sunt:


intenionate;
patologice.
403Conflictul, ca form a relaiilor cu ceilali, poate fi:
cognitiv;
afectiv;
perceptiv;
social.
404Relaiile interpersonale sunt:
legturi psihologice;
legturi contiente;
legturi directe;
un caz particular al relaiilor sociale.
405Relaiile stabilite prin intermediul internetului sunt relaii interpersonale?
da;
nu.
406Ce caracter nu ndeplinete relaia mam sugar, pentru a fi relaie interpersonal?
63

caracterul psihologic;
caracterul contient;
caracterul direct.
407Modelele de comportament interpersonal:
sunt nnscute;
se nva.
408Formarea unei imagini corecte depre cellalt este determinat de:
capacitatea persoanei, cu care intrm n relaie, de a se exterioriza;
capacitatea de a aprecia comportamentele altora.
409n funcie de nevoile i trebuinele pe care le satisfac, relaiile interpersonale sunt:
relaii de intercunoatere;
relaiile de cooperare;
relaiile de intercomunicare;
relaiile afectiv simpatetice.
410Relaiile interpersonale care presupun aciunea mutual a partenerilor, soldat cu
modificarea caracteristicilor personale ale acestora, sunt:
relaiile de conflict;
relaiile de acomodare;
relaiile de asimilare;
relaiile de stratificare;
relaiile de alienare.
411Realiile interpersonale care determin transferul reciproc de gusturi i mentaliti, i
producerea unei fuziuni sunt:
de acomodare;
de asimilare;
de stratificare;
de alienare.
412Notele muzicale se deosebesc de zgomote prin:
frecvena undelor sonore;
64

amplitudinea undelor sonore;


forma undelor sonore.
413Structura psihologic a gndirii cuprinde:
noiuni, judeci, raionamente;
motive;
operaii;
produse.

414Procesul memoriei care realizeaz convertirea informaiilor n coduri este numit:


memorare;
stocare;
reactualizare.
415Crearea unei noi structuri prin combinarea elementelor aparinnd unor obiecte diferite este
un procedeu imaginativ numit:
adaptare;
analogia;
aglutinarea.
416Funcia catartic a limbajului const n:
mbogirea i clarificarea cunotinelor;
exteriorizarea i transmiterea ideilor sau tririlor subiective prin intonaie, ritmul vocii,
accent, mimic, gestic;
detensionare nervoas prin modaliti specifice adaptate fiecrei personaliti.
417Perfecionarea mecanismelor ateniei i instalarea ei rapid i eficient poart denumirea
de:
atenie postvoluntar;
atenie voluntar;
deprinderea de a fi atent.
418Fiind rezultatul nvrii, deprinderile odat formate nu sunt:
autonome;
65

postvoluntare;
incontiente.
419Pornind de la premisa c relaiile interpersonale cuprind ateptri i aporturi, un autor
francez evidenia gradul de intensitate a interaciunilor pe urmtoarele axe:
axa stabilitii emoionale;
axa similitudinilor;
axa complementaritilor.
420Prin noiunea general, integratoare de grup uman, desemnm:
ansambluri de indivizi constituite istoric, ntre care exist diverse tipuri de interaciune;
unul sau doi indivizi ce interacioneaz cu mediul.
421Sociomatricea este:
figur grafic care red tipul i sensul relaiilor existente ntre membrii grupului;
metod de cercetare a grupurilor mici;
tabel cu dubl intrare n care membrii unui grup sunt notai n legtur cu relaiile
dintre ei.
422Comportamentul agresiv este orientat:
numai n afara subiectului;
asupra sinelui.
423Comportamentul de ajutorare se ntemeiaz pe:
norma reciprocitii;
norma utilitii;
norma atraciei.
424.Cea mai ridicat sensibilitate tactil se afl:
pe frunte;
pe suprafaa limbii;
pe spate;
pe buze;
pe vrful degetelor.

66

425Este adevrat c figurativitatea ca proprietate a reprezentrilor const n reunirea


dimensiunii sensibile cu cea intelectual?
da;
nu.
426Tipul de gndire dominant este determinat de:
codul genetic;
mediul educaional.

427Noiunile reprezint instrumente de lucru ale gndirii i reflect clase de obiecte alctuite
pe baza nsuirilor:
generale;
eseniale.
428Supranvarea conduce la:
apariia fenomenului de saturaie;
apariia ocurilor psihice.
429Prezentarea de argumente pro i contra ntr-o dezbatere reflect una dintre funciile
limbajului numit:
funcia de reglare;
funcia expresiv;
funcia dialectic.
430nsuirea proceselor afective de a include dou tipuri de triri diferite n raport cu acelai
obiect se numete:
mobilitate;
polaritate;
ambivalen.
431Din punct de vedere psihologic obstacolul reprezint:
obiect sau fenomen al realitii;
rezistena intern resimit de individ n desfurarea unei activiti;
confruntarea dintre posibilitile individului i cerinele activitii.
67

432Care dintre urmtorii termeni desemneaz exclusiv natura uman:


individualitate;
persoan;
individ;
personalitate.
433Adoptarea necritic a influenelor exterioare reprezint o nsuire negativ a voinei
numit:
a. sugestibilitate;
b. slbiciune;
c. ncpnare.
434Faptul c relaiile interpersonale pot fi evaluate moral reflect caracterul lor:
etic;
formativ;
direct.
435Fiecare individ terbuie s-i asume mai multe roluri, n funcie de:
vrst;
sex;
situaie (context).
436Statusul social definete:
a) drepturile persoanei;
b) ndatoririle persoanei.
437Care din cele 3 caracteristici sunt obligatorii pentru orice relaie interpersonal?
caracter psihologic;
caracer contient;
caracter direct.
438Grupul care ne este model ne influeneaz formarea imaginii de sine i a identitii ne hrnete
nivelul aspiraiei este:
a) grupul de apartenen;
b) grupul de referin;
c) grupul de presiune.

68

Rspunsurile la ntrebrile de tip gril:

1.a,c,d

31.b

61.a,b,c

91.a

2.b

32.a,b,c,d

62.a,b,c

92.a

3.c

33.c

63.b

93.a,c

4.a,b

34.a,c

64.a

94.b

5.a

35.b,c

65.b,c

95.a

6.a

36.a

66.a

96.a

7.b,c

37.a,c

67.b,c,d

97.b

8.b

38.a

68.c

98.a,c

9.f

39.a

69.a,b

99.b

10.c,d

40.c

70.b

100.b

11.c

41.c

71.a,b,c,d

101.a

12.b

42.b

72.a,b,c

102.b

13.c

43.a,b,c

73.d

103.b,c

14.c

44.a,b

74.c,d

104.a,b,c

15.c

45.a,c

75.a,b

105.a

16.b

46.a

76.b

106.b

17.d

47.b,c

77.b

107.c

18.d

48.c

78.a,c

108.b

19.c

49.b

79.a,c,d

109.b

20.b

50.a

80.c

110.a

21.a,b

51.b

81.a

111.b

22.c

52.a,b

82.a,c,d

112.c

23.a

53.a,b

83.a

113.b

24.c

54.a,b

84.a,b,c,d,e

114.b

25.a,b,c,d

55.a,b,c

85.b

115.d,e

26.d

56.b

86.a,b

116.c

27.b,c,d

57.a

87.a,b

117.a,b,c

28.c

58.a,c

88.b

118.c

29.a,b,c

59.c

89.a

119.a,c,d,e

30.a,b

60.a

90.c

120.b,c
69

121.a

156.c

191.b

226.b

122.c

157.b

192.a,b,c

227.a

123.b,c

158.a,b,c

193.b

228.a,b

124.a,c

159.a,b

194.b

229.b

125.a,b,c

160.b

195.c

230.a

126.b

161.b

196.b,c

231.a,b

127.d

162.a,b

197.b

232.c

128.b,c

163.a,b

198.a,b,c,d

233.a,b,c

129.a,c

164.a,b

199.b,c,e

234.b

130.c

165.a,b

200.a,b,c

235.d

131.a,b,c

166.c

201.b

236.e

132.c

167.c

202.a,c

237.a,c

133.a,b,c

168.c

203.d

238.a,b,c,d

134.b

169.b,c

204.a

239.a

135.c

170.a,b

205.b

240.a,b

136.a

171.b

206.a

241.b

137.a

172.a

207.c

242.b

138.a

173.b,c

208.a

243.b

139.a,b,d

174.a

209.c

244.a

140.a,b,c,d

175.a,c

210.b

245.c

141.c

176.a

211.a

246.b

142.c

177.b,d

212.b

247.c

143.b

178.a,b,d

213.a,b,c

248.b

144.a,b

179.a,b,c

214.c

249.a,b,d,e

145.b

180.a,b,c

215.c

250.c

146.b,d

181.a,c

216.b

251.c

147.b

182.a,b,c,e

217.b

252.b

148.a,c,d

183.a,b,c

218.a

253.a,b,c

149.d

184.c

219.c

254.c

150.a,b,c

185.c

220.c

255.c

151.b

186.a,b

221.a

256.c

152.d

187.a

222.a,b,c

257.b

153.b

188.b,c

223.a

258.a,b

154.a

189.a,b,c,d

224.b

259.c

155.c

190.a,b

225.b

260.a
70

261.c,d

296.b,c,e

331.b

369. a
370.a,c,d,e
371.a,b
372. b
373. a
374. a,c,d
375. b
376. d
377. b,c,d,e
378. a,b,c
379. b
380. b,c
381. a
382. c
383. a
384. c
385. b

262.a,d

297.a,b

332.b

263.b

298.a

333.c

264.c

299.b

334.c

265.a,b

300.a,b,c

335.a,c,d,e

266.b

301.c

336.a

267.b

302.b

337.b,c

268 b,c

303.c

338.a,b,c

269.b

304.b

339.a,b

270.b,d,e

305.c

340.a

271.b

306.b

341.a,b,c

272.b

307.a,b,c

342.a,c

273.b,c

308.a

343.b

274.b,c,d,e

309.b

344.a,b,c

275.a,b,c

310.c

345.b

276.a,b

311.c

346.a

277.b

312.a,b,d

347.a,b

278.c,e

313.a

348.b

279.b,c,d

314.b

349.a,b

280.b

315.b,c

350.a,c

281.a,b

316.a,b

351.a,b

394. a

282.b

317.d

352.c

395. a,b

283.a,c

318.b

284.b

319.a,b

353.c

396. a,b,c

285.a,b,c

320.a,b,c

354. a,b

397. b

286.b

321.b
322.b

288.a

323.c

289.c

324.a

290.c

325.b

291.a

326.b

292.c

327. c,d

293.a,b

328.a

294.a,b

329.b,d

295.a,b,c

330.a,b

355.a,b,d,e
356.a,b,c
357. a,b
358. a,b,c,d
359. b
360. c
361. a,b
362. c
363. d
364. b
365. b
366. a
367. b,c
368.a,b

398. b

287.c

386. c
387. c
388. b
389. c
390. a
391. b
392. a
393. a

399. b
400. a
401. a,c
402. a,b
403. a,b,c,d
404.a,b,c,d
405. b
406. b
407. b
408. a,b
409. a,c,d
410. b,c,d,e
71

411. b
412. c
413. a,c,d
414. a
415. c
416. c

417. a,c
418. a,c
419. b,c
420. a
421. c
422. a,b

423. a
424. b,d,e
425. b
426. a,b
427.a,b
428. a

429. c
430. c
431. c
432. b,d
433. a

Bibliografie:
Neveanu, P., Zlate, M., Creu, T. (1998) Psihologie. Bucureti: Editura Didactic i Pedagogic;
Zlate, M., Creu, T., Mitrofan, N., Aniei, M. (2005) Psihologie. Bucureti: Editura Aramis;
Lupa, E., Bratu, V. (2005) Psihologie. Deva: Editura Corvin.

72