Sunteți pe pagina 1din 5

PROF.

Geica Steluta

Propunere de subiecte pentru


Olimpiada de Religie, Cultul Ortodox,
Faza judeteana,
Clasa a XI-a
Toate subiectele sunt obligatorii
Timpul efectiv de lucru este de 3 ore
10 puncte se acord din oficiu
Subiectul I:
Alegei varianta corect:
1. Fecioara Maria este Nsctoare de:
a) Om
b) Dumnezeu
c) Dumnezeire
2. Prin jertfa Sa pe Cruce, Mntuitorul ne-a adus:
a) Mntuirea subiectiv
b) Sigurana mntuirii personale
c) Mntuirea obiectiv
3. Prin nvierea Sa din mori, Mntuitorul ne-a artat c este:
a) Un nger al lui Dumnezeu
b) Dumnezeu adevrat
c) Om adevrat
4. Rstignirea Domnului a avut loc pe un deal numit:
a) Ghetsimani
b) Ghenizaret
c) Golgota
5. Revelaia supranatural s-a ncheiat o dat cu:
a) Ultima scriere a Noului Testament

PROF. Geica Steluta

b) Ultima scriere a Vechiului Testament


c) Rstignirea Domnului
6. Scopul cstoriei i al familiei este:
a) Desvrirea soilor prin iubire
b) Dobndirea de bunuri materiale
c) Naterea de prunci
7. Sfnta Scriptur cuprinde:
a) 39 de cri canonice si 14 necanonice
b) 66 de cri canonice
c) 70 de cri canonice
8. Revelaia divin nseamn
a) Descoperirea lui Dumnezeu
b) Purtarea de grij a omului fa de Dumnezeu
c) Artarea omului
9. Cstoria a fost ridicat la rang de Sfnt Tain
a) Prin binecuvntarea primei familii in Rai
b) De ctre om
c) Prin participarea la nunta din Cana Galileii a Mntuitorului
10. Harul dumnezeiesc este:
a) Energia divin necreat
b) Binecuvntarea lui Dumnezeu
c) O calitate a Fiului
20 puncte
Subiectul II:
Completai urmtoarele texte:
A. Firea uman a lui Iisus Hristos este asemenea nou n afar
de .............................

PROF. Geica Steluta

B. Prin Sfnta Tradiie se nelege totalitatea ........................revelate care nu se


cuprind n .................
......................
C. ntruparea Fiului lui Dumnezeu s-a realizat ................... vremii.
15 puncte
Subiectul III:
Argumentai, n 10 12 rnduri, afirmaia Dac Hristos n-a nviat,
zadarnic este atunci propovduirea noastr, zadarnic este i credina
voastr (I Corinteni 15, 14).
n redactarea textului, trebuie:
- s respectai construcia unui text de tip argumentativ: structurarea ideilor n
scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimrii unei opinii;
- s elaborai propria argumentare n concordan cu tema dat: formularea
propriei opinii fa de ideea pe care o exprim afirmaia dat, enunarea
argumentelor adecvate i formularea unei concluzii pertinente.
25 puncte
Subiectul IV:
Plecnd de la textul de mai jos, realizai un eseu structurat, n care s
urmrii:
a) Precizai ce este familia cretin;
b) Scopul i motivul familiei cretine;
c) Rnile familiei.
Soii trebuie s fie unul altuia sprijin i liman i adpost i mbrbtare
mpotriva attor rele care-i asalteaz din toate prile.
Sfntul Ioan Gur de Aur
30 puncte
10 puncte din oficiu

PROF. Geica Steluta

Barem de corectare:
Subiectul I: 20 puncte
1. b
2. c
3. b
4. c
5. a
6. a
7. b
8. a
9. c
10.a
Subiectul II: 15 puncte
A. Firea uman a lui Iisus Hristos este asemenea nou n afar de pacat.
B. Prin Sfnta Tradiie se nelege totalitatea adevarurilor revelate care nu se
cuprind n Sfanta Scriptura.
C. ntruparea Fiului lui Dumnezeu s-a realizat la plinirea vremii.
Subiectul III: 25 puncte
1. Pentru respectarea construciei unui text de tip argumentativ se acord 5
puncte, pentru respectarea parial a cerinei se acord 2 puncte, pentru
nerespectarea cerinei nu se acord niciun punct;
2. Pentru argumentarea corect i complet, n concordan cu tema dat, se
acord 15 puncte, pentru respectarea parial a cerinei se acord 7 puncte,
pentru nerespectarea cerinei nu se acord niciun punct.

Subiectul IV: 30 puncte


1. Pentru precizarea corect a definiiei familiei cretine se acord 6 puncte,
pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 3 puncte, pentru rspuns
incorect sau lipsa acestuia nu se acord niciun punct;

PROF. Geica Steluta

2. Pentru prezentarea corect a scopului familiei cretine se acord 9 puncte,


pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 4 puncte, pentru rspuns
incorect sau lipsa acestuia nu se acord niciun punct;
3. Pentru ilustrarea corect a motivului familiei cretine se acord 5 puncte,
pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 2 puncte, pentru rspuns
incorect sau lipsa acestuia nu se acord niciun punct.
4. Pentru enumerarea corect a plgilor care afecteaz grav familia se acord 10
puncte, pentru rspuns parial corect sau incomplet se acord 5 puncte, pentru
rspuns incorect sau lipsa acestuia nu se acord niciun punct;
10 puncte din oficiu