Sunteți pe pagina 1din 6

Osteoporoza

1.
a.
b.
c.
d.
e.

Este adevarat despre osteoporoza:


Fractura netraumatica este patognomonica pentru osteoporoza
Este a doua cea mai frecventa boala fragilizanta
Nu exista tratament medicamentos pentru osteoporoza
Este asociata cu inaintarea in varsta
Nu este asociata cu privarea hormonala postmenopauza

Complement multiplu:
10. Este adevarat despre osteoporoza:
a. Este boala osoasa fragilizanta cea mai frecventa
b. Orice fractura peste 60 de ani trebuie sa sugereze diagnosticul de osteoporoza
c. Este dureroasa
d. Monitorizarea ei necesita densitometrii osoase sistematice
e. Este asociata cu privarea hormonala datorata postmenopauzei

2.
a.
b.
c.
d.
e.

Conform OMS scorul T pentru osteopenie este:


Intre -1 si 2,5
Intre -1 si -2,5
Peste -1
Sub -2,5
Sub -2,5 + fractura

11. Urmatoarele scoruri T caracterizeaza osteopenia:


a. 1,05
b. -1, 5
c. -0,5
d. 1
e. -2,4

3.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt etiologii ale osteoporozelor secundare CU EXCEPTIA:


Sindrom Marfan
Terapie cu corticoizi
Gastrectomie
Reumatism inflamator cronic
Anorexie nervoasa

12. Sunt cauze de osteoporoza secundara:


a. Sindrom Marfan
b. Sindrom Ehlers-Danlos
c. Hemopatii
d. Anorexie nervoasa
e. BPOC

4. In suspiciunea de fractura osteoporotica sunt semne radiografice


care sugereaza o cauza maligna CU EXCEPTIA:
a. Fracturi vertebrale mai sus de T4
b. Recul al peretelui posterior
c. Liza pediculului
d. Asimetrie vizibila din fata a vertebrei
e. Lipsa semneleor neurologice
5. Sunt indicatii pentru prescrierea unei densitometrii osoase la femeile
aflate in postmenopauza CU EXCEPTIA:
a. Menopauza inainte de 40 de ani
b. Cure cu vitamina D in antecedente
c. IMC sub 19 kg/m2
d. Istoric de tratament cu corticosteroizi de cel putin 3 luni consecutive la o
doza de peste 7,5 mg/zi echivalent al prednisonului
e. Antecedente de fractura de col femural fara traume majore la o ruda de
gradul intai
6.
a.
b.
c.
d.
e.

Este adevarat despre bifosfonati in tratamentul osteoporozei:


Formele p.o. determina sindrom pseudogripal
Se administreaza dupa masa
Zoledronatul se administreaza doar p.o.
Pot determina osteonecroza de mandibula
Apartin familiei SERM

7.
a.
b.
c.
d.
e.

Este FALS despre teriparatid:


Este un fragment recombinant 1-34 de hormon paratiroidian
Se administreaza subcutanat
E recomandat pentru cazurile incipiente de osteoporoza
Este contraindicat in boala Paget
Reduce riscul de fracturi vertebrale si nonvertebrale

8.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt factori de risc pentru fractura in osteoporoza CU EXCEPTIA:


Fumat
Alcoolism
Obezitate
Menopauza precoce
Varsta peste 60 de ani

9. Dupa 70 de ani se recomanda pentru tratamentul osteoporozei CU


EXCEPTIA:
a. Ranelat de strontiu
b. Raloxifen
c. Alendrolnat
d. Risedronat
e. Ibandronat

13. Sunt localizari uzuale ale fracturilor osteoporotice:


a. Extremitatea distala a antebratului
b. Extremitatea proximala a bratului
c. Fracturile vertebrale
d. Extremitatea proximala a gambei
e. Extremitatea superioara a femurului
14. Sunt indicatii pentru DMO la populatia generala indiferent de varsta si
sex in caz de simptome/semne de osteoporoza:
a. Descoperire a unei fracturi vertebrale fara context traumatic sau tumora
evidenta
b. Antecedente de fractura de col femural fara traume majore la o ruda de gradul
intai
c. Antecedente personale de fractura periferica fara trauma majora
d. Istoric de tratament cu corticosteroizi de cel putin 3 luni consecutive la o doza
de peste 7,5 mg/zi echivalent al prednisonului
e. IMC sub 19 kg/m2
15. Sunt masuri igieno-dietetice recomandate in preventia osteoporozei
primare:
a. Calciu 1000-1200 mg/zi
b. Vitamina D 400-800 UI/zi
c. Activitate fizica
d. Suplimentare hormonala postmenopauza
e. Evitarea fumatului
16. Este adevarat despre ranelatul de strontiu:
a. Administrare i.v.
b. Eficienta antifractura este demonstrata la pacientii peste 80 de ani
c. Poate determina sindrom DRESS
d. Reduce riscul fracturilor de sold
e. Nu reduce riscul fracturilor vertebrale
17. Sunt factori de risc pentru fractura in osteoporoza:
a. Varsta peste 50 de ani
b. Menopauza tardiva
c. Fumatul
d. Alcoolismul
e. Scaderea acuitatii vizuale
18. In tratamentul osteoporozei peste 70 de ani se recomanda:
a. Ranelat de strontiu
b. Raloxifen
c. Bifosfonati
d. Teriparatid
e. Tratament hormonal
Raspunsuri:
Complement simplu:
1 D. 2 B. 3 A. 4 E. 5 B. 6 D. 7 C. 8 C. 9 B.
Complement multiplu:
10 A, E. 11 B, E. 12 D, E. 13 A, C, E. 14 A, C. 15 A, B,C, E. 16 B,
C, D. 17 C, D, E. 18 A, C.

Poliartrita reumatoida
1. Este FALS despre poliartrita reumatoida:
a. Poate exista in lipsa tumefactiilor articulare obiective
b. Este frecvent o poliartrta goala
c. Poate fi considerat reumatismul cronic inflamator cel mai frecvent
d. Evaluarea este clinica, radiologica si biologica si se face
standardizat
e. Trebuie luata in considerare in cazul oricarei poliartrite recente
persistente
2. Sunt cauze de pozitivare a FR CU EXCEPTIA:
a. Sarcoidoza
b. Leismanioza
c. Lepra
d. Sindrom Sjogren
e. Amiloidoza
3. Sunt caracteristici clinice ale poliartritei reumatoide CU
EXCEPTIA:
a. Predominanta la femei
b. Poate debuta cu febra
c. Afecteaza preferential articulatiile mari
d. Este o artrita de obicei goala
e. Dureaza peste 6 saptamani
4. Pozitivarea urmatorilor anticorpi semnaleaza diagnosticul de
PR:
a. ANA
b. Anti-SSA
c. Anti-SSB
d. Anti-CCP
e. Anti-ADN
5. NU este cauza principala a mortalitatii in PR:
a. Infectia
b. Amiloidoza AA
c. AVC
d. Infarct miocardic
e. Cancer
6. NU face parte din tratamentul general simptomatic al PR:
a. Corticosteroizi oral
b. Corticoizi i.v.
c. AINS
d. Metotrexat
e. Analgezice clasele I-III
7. Sunt terapii biologice in tratamentul PR CU EXCEPTIA:
a. Etanercept
b. Adalimumab
c. Infliximab
d. Kineret
e. Sulfasalazina
8. Ultima linie terapeutica in PR in caz de ineficienta a terapiilor
precedente contine urmatoarele CU EXCEPTIA:
a. Adalimumab
b. Kineret
c. Tocilizumab
d. Rituximab
e. Abatacept

Complement multiplu
9. Sunt infectii cronice care pot determina pozitivarea FR:
a. Silicoza
b. Leishmanioza
c. Tuberculoza
d. Sarcoidoza
e. Mononucleoza
10. Sunt markeri de severitate ai PR si inutili in urmarirea
ulterioara:
a. Ac Antinucleari
b. Ac Anti-SSA
c. Ac Anti-CCP
d. FR
e. Ac Anti-ADN
11. Sunt articulatii afectate preferential de PR:
a. Interfalangienele proximale
b. Metacarpofalangiene
c. Interfalangiene distale
d. Articulatia cotului
e. Articulatia umarului
12. Sunt modificari radiologice gasite in PR:
a. Entezite
b. Eroziuni
c. Ingustari de spatiu
d. Condrocalcinoza
e. Hipertransparenta osoasa
13. Sunt complicatii sistemice ale PR:
a. Vasculita reumatoida
b. Fibroza pulmonara
c. AVC
d. Sindromul Caplan
e. Sindromul Felty
14. Sunt masuri terapeutice locale pentru PR:
a. Infiltratii cu corticosteroizi
b. Exercitii fizice
c. Bifosfonati
d. AINS
e. Sinoviorteza izotopica
15. Tratamentul de fond pentru PR consta in:
a. Metotrexat
b. Sulfasalazina
c. Leflunomida
d. Etanercept
e. Adalimumab
16. In cadrul monitorizarii PR se folosesc urmatorii parametrii
biologici:
a. Factorul reumatoid
b. Ac Anti-CCP
c. Ac Anti-SSA
d. VSH
e. CRP
Raspunsuri:
Complement simplu:
1 A. 2 E. 3 C. 4 D. 5 B. 6 D. 7 E. 8 B.
Complement multiplu:

9 B, C, E. 10 C, D. 11 A, B. 12 B, C. 13 A, B, D, E. 14
A, E. 15 A, B, C. 16 D, E.

Prescrierea si monitorizarea antiinflamatoarelor corticosteroidiene si necorticosteroidiene


1. Este adevarat despre AINS:
a. Au efect antipiretic
b. Actioneaza prin potentarea caii prostaglandinelor
c. Frecventa efectelor secundare ale AINS nu variaza in
functie de tipul de AINS administrat
d. Coxibii se diferentiaza de alte AINS deoarece
actioneaza doar pe COX1
e. COX 2 este implicata in protectia mucoasei gastrice
2. Este nerecomandat in ceea ce priveste AINS CU
EXCEPTIA:
a. Prescrierea concomitent cu AVK
b. Prescrierea a doua AINS simultan
c. Prescrierea oricarei clase de AINS daca exista
fenomene alergice la prima clasa administrata
d. Prescrierea pentru o spondilartrita satelita a unei boli
inflamatorii intestinale dificil controlate
e. Prescrierea unui tratament cu AINS in timpul
remisiunii complete a reumatismului inflamator cronic
3.
a.
b.
c.
d.
e.

Este AINS COX 2 specific:


Aspirina
Fenilbutazona
Indometacin
Ketoprofen
Celecoxib

4. Sunt contraindicatii pentru administrarea AINS


CU EXCEPTIA:
a. Alergie cunoscuta la sulfamide
b. Astm la aspirina
c. Antecedente de ulcer peptic recent
d. Sarcina in trimestul 1
e. Insuficienta renala cronica
5. Este AINS autorizat pentru administrare
intravenoasa:
a. Indometacin
b. Ibuprofen
c. Piroxicam
d. Ketoprofen
e. Fenilbutazona

7. Sunt indicatii de recomandare sistematica a unui


IPP la AINS neselectivi CU EXCEPTIA:
a. Gastrita
b. Antecedente de ulcer gastroduodenal
c. Antecedente de intoleranta la AINS
d. Varsta peste 65 de ani
e. Terapie concomitenta cu aspirina in scop antiagregant
8. Terapia de atac cu corticoizi in puseele de
poliartrita se face:
a. Intramuscular
b. Intravenos
c. Intraarticular
d. P.O.
e. Intrarectal
9. Sunt reactii adverse posibile la terapia cu steroizi
CU EXCEPTIA:
a. Cataracta
b. Impotenta
c. Hiperpotasemie prin hiperaldosteronism
d. Acnee
e. Osteonecroza aseptica
10. Sunt indicatii pentru infiltratii de corticosteroizi
CU EXCEPTIA:
a. Artroza
b. Bursita
c. Canal carpian
d. Radiculalgie cervicala
e. Artrita aseptica
11. NU este o complicatie specifica a infiltratiei de
corticosteroizi:
a. Artrita septica
b. Pierderea de masa osoasa
c. Hemartroza
d. Artrita acuta microcristalina
e. Atrofie a pielii
Complement multiplu

6.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt complicatii renale ale AINS CU EXCEPTIA:


Insuficienta renala functionala
Glomeruloscleroza
Leziuni glomerulare minime
Hiperkaliemie
Nefrita acuta interstitiala imunoalergica

12. Este adevarat despre AINS:


a. Actioneaza prin inhibarea caii prostaglandinelor
b. Cele selective actioneaza asupra COX1
c. Frecventa efectelor secundare nu variaza in functie de
tipul AINS
d. Au efect analgezic
e. Au efect antipiretic

d. Inhibitori calcici
e. Diuretice
13. Este nerecomandat in ceea ce priveste AINS:
a. Prescrierea a doua AINS simultan
b. Prescrierea AINS pentru o spondilartrtia satelita a unei
boli inflamatorii intestinale dificil controlata
c. Prescrierea AINS concomitent cu AVK
d. Prescrierea AINS in timpul remisiunii complete a
reumatismului inflamator cronic
e. Interzicerea AINS pacientilor care au dezvoltat alergie
la o clasa de AINS
14.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt AINS arlcarboxilice:


Celecoxib
Ketoprofen
Piroxicam
Diclofenac
Etoricoxib

15. Sunt indicatii de tratament pe termen scurt cu


AINS:
a. Spondilita
b. PR
c. Guta
d. Traume sportive
e. Rahialgii
16.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt contraindicatii pentru AINS:


Sarcina trimestul 1
Antecedente de ulcer peptic recent
Astm
BPOC
Sindrom Widal

17.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt complicatii intestinale digestive ale AINS:


Pusee intestinale ale maladiilor inflamatorii intestinale
Crize de diverticulita sigmoidala
Crize de diverticulita colonica
Ulcer de intestin subtire
Ulceratii colonice

18.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt complicatii hematologice ale AINS:


Mielom
Leucemie
Agranulocitoza
Aplazie medulara
Policitemie

19. Fac parte din principalele medicamente cu care


interactioneaza AINS:
a. Litiu
b. IECA
c. Betablocante

20.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt principalele indicatii pentru steroizi:


PR
Vasculita
Nevralgie cervicobrahiala
Lombocruralgie
Spondilartrita anchilozanta

21. Posologia pentru corticoizi in boala Horton


include:
a. 0,25 mg/kg/zi prednison
b. 0,5 mg/kg/zi prednison
c. 0,75 mg/kg/zi prednison
d. 1 mg/kg/zi prednison
e. 1.25 mg/kg/zi prednison
22.
a.
b.
c.
d.
e.

Sunt reactii adverse posibile la terapia cu steroizi:


Hipertricoza
Hiperpotasemie
Edeme
Colita
Glaucom cronic

23. Sunt masuri adjuvante in terapia cu


corticosteroizi:
a. Diuretice
b. Calciu
c. Sodiu
d. Restrictie de zaharuri
e. Activitate fizica regulata
24. Sunt elemente paraclinice supravegheat in
tratamentul cu steroizi:
a. Calciu seric
b. Sodiu seric
c. Potasiu seric
d. Sumar de urina
e. Profil lipidic
25. Sunt contraindicatii ale infiltrarii de
corticosteroizi:
a. Infectie activa
b. Insuficienta renala
c. Tulburari de coagulare
d. Hipersensibilitate la oricare din excipienti
e. Osteoporoza
Raspunsuri:
Complement simplu:
1 A. 2 C. 3 E. 4 D. 5 D. 6 B. 7 A. 8 B. 9
C. 10 D. 10 B.
Complement multiplu:

12 A, D, E. 13 A, B, C, D. 14 B, D. 15 C, D, E. 16
B, C, E. 17 A, B, D, E. 18 C, D. 19 A, B, E. 20

A, B, C, D. 21 B, C, D. 22 A, C, E. 23 B, D, E. 24
C, D, E. 25 A, C, D.

Radiculalgia si sindromul de compresie nervoasa


1. Este adevarat despre lomboradiculalgia comuna CU EXCEPTIA:
a. Se poate datora unei hernii de disc
b. Poate fi de origine artrozica
c. Este rareori legata de o deformare hahidiana congenitala
d. Este frecvent legata de o deformare rahidiana dobandita
e. Se asociaza deseori la varstnici cu SCVL
2. Radiculalgiile simptomatice NU se pot prezenta cu:
a. Orar inflamator
b. Febra
c. Semne de afectiune medulara
d. Sindrom inflamator
e. Hipocalcemie
3. NU este indicatie chirurgicala in hernia de disc:
a. Dimensiunea herniei
b. Persistenta durerii
c. Hernia rupta
d. Hernia cu migrare
e. Hernia cu deficit senzitiv izolat
4. Caracterizeaza topografia radiculara a C7:
a. ROT: Bicipital
b. TS: Fata posterioara a bratului si antebratului
c. TM: Abductia bratului
d. TM: Muschii flexori ai antebratului pe brat
e. TS: Fata interna a bratului si antebratului
5. Sunt indicatii chirurgicale in cazul unei lomboradiculalgii
CU EXCEPTIA:
a. Deficit motor recent, inferior sau egal cu 3 din 5
b. Tulburari recente ale sfincterului
c. Sindromul de coada de cal
d. Persistenta unei dureri radiculare de origine discala
e. Existenta unui deficit senzitiv izolat de origine discala
6. NU este indicatie chirurgicala pentru sindromul de tunel
carpian:
a. Deficit senzitiv
b. Deficit motor
c. Atrofie musculara in loja tenara
d. Semne de denervatie la EMG
e. Recidive foarte frecvente
CM 7. Caracterizeaza lomboradiculalgia comuna:
a. Febra
b. Orar al durerii mecanic
c. Semne de compresie medulara prezente
d. Cel mai adesea monoradiculara
e. Examenul clinic si radiografia simpla sunt deseori suficiente
pentru diagnostic
8. Sunt diagnostice diferentiale ale radiculalgiei:
a. Sacroiliita
b. Afectarea tronculara a nervului sciatic popliteu extern
c. Radiculonevrita

d. Spondiloiscita infectioasa
e. Boala arteriala obliteranta a membrelor, in special pentru
SCVL
9. Caracterizeaza topografia radiculara a C6:
a. TS: Fata exterioara a bratului, antebratului, degetul mare
b. TS: Fata posterioara a bratului si antebratului
c. TM: Muschii extensori ai antebratului pe brat
d. ROT: Bicipital
e. ROT: Stiloradial
10. Caracterizeaza topografia radiculara a C8-T1:
a. TS: Fata exterioara a bratului, antebratului, degetul mare
b. TS: Fata interna a bratului si antebratului
c. TM: Muschii flexori ai degetolor si interososi
d. TM: Muschii extensori ai antebratului pe brat
e. ROT: Tricipital
11. Caracterizeaza topografia radiculara a L4:
a. TS: Fata anterioara a coapsei pana la genunchi
b. TM: Cvadriceps si tibial anterior
c. TM: Psoas
d. ROT: Rotulian
e. ROT: Niciunul
12. Sunt cauze ale sindromului de tunel carpian:
a. Acromegalie
b. Poliartrita reumatoida
c. Tenosinovitele infectioase
d. Amiloidoza
e. Sarcoidoza
13. Sunt semne clinice indicative de sindrom de tunel
carpian:
a. Acroparestezie nocturna cu salvarea degetului mic pe
teritoriul nervului median
b. Hipoestezie in teritoriul nervului median
c. ROT Cubitopronator abolit
d. Atrofie tenara
e. Manevra Tinel negativa
14. Sunt indicatii chirurgicale pentru sindromul de tunel
carpian:
a. Atrofie musculara in loja tenara
b. ROT Cubitopronator abolit
c. Hipoestezie in teritoriul medianului
d. Semne de denervatie la EMG
e. Deficit motor
Raspunsuri:
Complement simplu:
1 D. 2 E. 3 B. 4 B. 5 E. 6 A.
Complement multiplu:
7 B, D, E. 8 A, B, E. 9 A, D, E. 10 B, C. 11 B, D. 12
A, B, C, D. 13 A, B, D. 14 A, D, E.

Spondilita anchilozanta
1. NU face parte din sindromul SAPHO:
a. Sinovita
b. Artralgie
c. Pustuloza
d. Hiperostoza
e. Osteita
2. Este argument cert de diagnostic pentru
spondilita anchilozanta:
a. Pozitivitatea antigenului HLA-B27
b. Afectarea radologica sacroiliaca
c. Psoriazis
d. Uveita sau conjunctivita
e. Boala inflamatorie intestinala
3. Sunt teste clinice pentru afectarea cervicala in
spondilita anchilozanta CU EXCEPTIA:
a. Indicele Schober
b. Distanta occiput-perete
c. Distanta C7-perete
d. Distanta menton-stern
e. Distanta acromion-ureche
4. Sunt examinari radiologice complementare
recomandate in spondilita anchilozanta CU
EXCEPTIA:
a. Radiografie a coloanei vertebrale toracice
b. Radiografie a coloanei vertebrale lombare
c. Profil maini
d. Profil picioare
e. Radiografii ale bazinului
5. Tratamentul de prima intentie general al
spondilitei anchilozante contine:
a. Etanercept
b. Sulfasalazina
c. Leflunomida
d. Adalimumab
e. Infliximab
Complement multiplu:
6. Sunt semne extraarticulare principale in
diagnosticul spondilitei anchilozante:
a. Psoriazis
b. Diaree
c. Uveita
d. Conjunctivita

e. Eritem
7. Sunt examene clinice pentru aprecierea redorii
lombare in spondilita anchilozanta:
a. Distanta C7-perete
b. Indicele Schober
c. Distanta menton-stern
d. Distanta degete-sol
e. Distanta acromion-ureche
8. Caracterizeaza punctia articulara in spondilita
anchilozanta:
a. Caracter inflamator
b. Detritusuri celulare prezente
c. Aseptica
d. Microcristale prezente
e. Se face sistematic
9. Tratamentul cheie al spondiloartropatiei in
spondilita anchilozanta NU contine:
a. Analgezice
b. AINS
c. Metotrexat
d. Sulfasalazina
e. Anti-TNF alfa
10. Tratamentul medical general de fond de prima
intentie al artritei periferice din spondilita
anchilozanta este:
a. Analgezice
b. AINS
c. Metotrexat
d. Sulfasalazina
e. Anti-TNF alfa
Raspunsuri:
Complement simplu:
1 B. 2 B. 3 A. 4 D. 5 B.
Complement multiplu:
6 A, B, C, D. 7 B, D. 8 A, C. 9 A, C, D, E. 10
C, D.