Sunteți pe pagina 1din 6

Astmul bronic la copil.

Cs
1. Celula care joac rolul central n patogenia astmului bronic este:
A. Limfocitul
B. Celula endotelial
C. Eozinofil
D. Monocit
E. Fibroblast
Cs
2. Care clas de inunoglobuline este implicat n patogenia astmului bronic atopic la copii:
A. IgA
B. IgD
C. IgE
D. IgM
E. IgG
Cs
3. Veriga principal n patogenia astmului bronic atopic este:
A. Inflamaia cronic alergic al mucoasei bronhiilor
B. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine virotic
C. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine bacterian
D. Procese autoimune
E. Procesul inflamator al cilor respiratorii de origine micotic
Cs
4. Hiperreactivitatea bronhiilor n astmul bronic este legat de:
A. Blocarea 2-adrenoreceptorilor
B. Leziunile morfologice ale peretelui bronhial
C. Leziunile imunopatologice ale peretelui bronhial
D. Leziunile funcionale ale peretelui bronhial
E. Leziunile infecioase ale peretelui bronhial
Cs
5. Efectele locale ale histaminei sunt toate cu excepia:
A. Crete permiabilitatea capilarilor
B. Crete producia de mucus local
C. Dilatare bronic
D. Bronhoconstrisie
E. Edem i congestie
Cs
6. Pentru criza de astm bronic la copii nu este caracteristic:
A. Tus spastic cu sput albicioas
B. Dispnee expiratorie
C. Stare de agitaie, fric, cefalee
D. Dispnee inspiratorie
E. Accese le survin frecvent noaptea-dimineaa
Cs
7. Blocarea 2-adrenoreceptorilor n astmul bronic la copii este determinat de urmtorii factori:
A. Acumularea calciului n citoplasm
B. Diminuarea sintezei leucotrienelor
C. Diminuarea sintezei citochinelor
D. Diminuarea calciului n citoplasm
E. Sinteza micorat a reaginelor

Cs

8. Care este calea cea mai eficace de administrare a cromoglicatului de sodiu n tratamentul astmului bronic la
copii:
A. Intravenos
B. Submuscular
C. Intramuscular
D. Inhalator
E. Per os
Cs
9. Rolul principal n patogenia astmului bronic atopic l are:
A. Infecia virotic
B. Influena unor elemente chimice
C. Predispunerea ereditar
D. Infecia bacterian
E. Infecia mixt (virotic i bacterian)
Cs
10. Inhibitori ai degranulrii mastocitelor n tratamentul astmului bronic au efectul:
A. mpiedic eliberarea mediatorilor reaciilor alergice
B. Blocheaz B-2 receptori bronici
C. Micoreaz hiperreactivitatea bronhiilor
D. Majoreaz hiperreactivitatea bronhiilor
E. Micoreaz doza adrenomimeticilor
Cs
11. Modificrile fiziopatologice caracteristice n astmul bronic la copii, cu excepia:
A. Spasmul musculaturii netede bronice
B. Edemul mucoasei
C. Hipersecreia de mucus
D. Obstrucia bronic
E. Spasmul laringian
CS
12. Tratamentul farmacologic antiinflamator n astmul bronic la copii nu include:
A. Antiinflamatoare nonsteroidiene
B. Corticosteroizi inhalator
C. Antileucotriene
D. Cromoglicatul disodic
E. Nedocromilul
Cm
1. Trsturile patogenetice ale astmului bronic atopic la copii sunt:
A. Leziunea morfologic i funcional a peretelui bronhial
B. Leziuni imunopatologice
C. Hiperreactivitatea bronhiilor
D. Leziunile sistemului neuroendocrin
E. Procesul infecios
Cm
2. Mecanismele genetice n astmul bronic la copii sunt responsabile de urmtoarele:
A. Hiperactivitatea bronic
B. De activarea sintezei leucotrienelor
C. De activarea sintezei unor citochine
D. Sinteza micorat a reaginelor (IgE)
E. Sinteza majorat a reaginelor (IgE)
Cm

3. Diagnosticul de astm bronic la copii se stabilete n baza urmtoarelor date:


A. Predispunerea ereditar
B. Crize repetate de obstrucie bronic
C. Nivel crescut de IgE
D. Dereglri obstructive a bronhiilor mici la spirogram
E. Dereglri restrictive a ventilaiei pulmonare externe
Cm
4. Astmul bronic la copii trebuie s fie difereniat de urmtoarele patologii:
A. Aspiraie de corp strin
B. Astmul cardiac
C. Mucoviscidoza
D. Pneumonie acut
E. Bronit obstructiv
Cm
5 Simptoamele caracteristice astmului bronic la copiii de vrsta fraged sunt:
A. Accese repetate de dispnee
B. Expiraie prelungit
C. Sunet percutor atenuat local
D. Raluri umede de calibru mare i mediu n timpul expiraiei
E. Respiraie diminuat local
.
Cm
6. Indicaiile pentru tratamentul cu glucocorticosteroizi inhalatorii n astmului bronic la copii sunt:
A. Accese odat n lun
B. Lipsa efectului de la terapie
C. Accese n fiecare zi
D. Accese dup efort fizic
E. Accese nocturne zilnic
.
Cm
7. Efectele secundare ale metilxantinelor sunt:
A. Crete tensiunea arterial
B. Aciune cardiotoxic (tahicardie, discritmie)
C. Sensibilizare
D. Excitabilitatea sistemului nervos central
E. Apnee
Cm
8. Simptoamele clinice ale statusului astmatic la copii sunt:
A. Acces de dispnee mai mult de 6 ore
B. Dereglri din partea sistemului nervos
C. Dezvoltarea plmnului mut, dispariia tusei
D. Acces de dispnee care a trecut dup 4 ore de la nceputul terapiei
E. n plmni respiraie aspr, expiraie prelungit, raluri umede
Cm
9. Acuzele caracteristice astmului bronic sunt:
A. Tuse n accese, chinuitoare
B. Accese de dispnee
C. Prurit cutanat
D. Expiraie prelungit
E. Strnut
.
Cm
10. Criteriile de gravitate pentru astmul bronic la copii sunt:
A. Frecvena acceselor de dispnee

B. Caracterul i durata acceselor


C. Frecvena IRVA
D. Frecvena crizelor nocturne
E. Tolerana la efort fizic
Cm
11. Cauzele dezvoltrii statusului astmatic la copii sunt urmtoarele:
A. Anularea nemotivat a glucocorticoizilor din tratament
B. Folosirea hiposensibilizanilor
C. Folosirea necontrolat i ndelungat de adrenomimetici
D. Acutizarea procesului inflamator n plmni
E. Inhalaii de gucocorticoizi
Cm
12. Care afirmaii sunt caracteristice astmului bronic:
A. Obstrucie reversibil a cilor respiratorii
B. Patologia este legat de hiperreactivitatea bronic
C. Debutul maladiei este preponderent la sugar
D. Este o inflamaie cronic a cilor aeriene
E. Inhalaiile cu simpatomimetice sunt eficace
Cm
13. Factorii de risc, crescut n astmul bronic la copii, sunt:
A. Predispoziia genetic
B. Infeciile virale respiratorii frecvente cu antibioticoterapia necontrolat
C. Diateza alergic n primul an de via
D. Absena maladiilor alergice la rude
E. Disfuncia sistemului nervos vegetativ
Cm
14. Planul de investigare n astmului bronic la copii de vrst colar include:
A. IgE n serul sanguin (comuni i specifici)
B. Radiografie abdominal
C. Aprecierea complexilor imunocirculante
D. Investigaia sputei
E. Spirografia
Cm
15. Efectele adverse ale teofilinei sunt urmtoarele:
A. Vom, grea, diaree
B. Tahicardie, hipotensiune arterial, aritmie
C. Tuse, strnut
D. Cefalee
E. Prurit cutanat
Cm
16. Care simptoame din cele enumerate sunt caracteristice pentru Triada de aspirin:
A. Accese de dispnee
B. Prurit cutanat
C. Adenoide
D. Sinusita
E. Urticria
.
Cm
17. Complicaiile astmului bronic la copii sunt:
A. Ru astmatic
B. Insuficiena cardiac cronic
C. Pneumotorax spontan
D. Emfizemul mediastinal i subcutan
E. Dereglri neurologice

Cm
18. Stadiile statusului astmatic sunt urmtoarele:
A. Compensare relativ
B. Compensare absolut
C. Decompensare
D. Coma hipoxic fulminant
E. Coma hipoxic treptat

Astmul bronic la copil.


Complementul simplu
1. C
2. C
3. A
4. A
5. C
6. D
7. A
8. D
9. C
10. A
11. E
12. A

Complementul multiplu
1. A,B,C,D
2. A,B,C,E
3. A,B,C,D
4. A,B,C,E
5. A,B,D
6. B,C,D,E
7. A,B,D
8. A,B,C
9. A,B,D,E
10. A,B,D,E
11. A,C,D
12. A,B,D,E
13. A,B,C,E
14. A,C,D,E
15. A,B,D,E
16. AC,D
17. A,C,D,E
18. A,C,D,E