Sunteți pe pagina 1din 21

CAPITOLUL IX

ngrijiri ale pacienilor cu urgene medico-chirurgicale.


1. Dac o persoan accidentat este incontient trebuie mai nti:
a) s eliberm cile respiratorii;
b) s o punem n poziia de siguran;
c) s-i controlm respiraia.
2. In cazul n care o persoan este gsit czut ntr-un garaj nchis, cu un motor de
main
funcionnd, salvatorul trebuie: a) s opreasc motorul;
b) s controleze respiraia;
c) s scoat persoana afar din garaj.
3. Misiunea asistentei medicale la locul unui accident este:
a) executarea unui baraj de securitate;
b) evaluarea rapid a situaiei;
c) stabilirea prioritilor de prim ajutor;
d) transportul accidentailor cu orice mijloc de locomoie.
4. Care din urmtoarele sunt semne i simptome de intoxicaie atropinic:
a) delirul, ocul anafilatic;
b) tahicardia;
c) febra mare i mucoasele uscate;
d) dilataia pupilar.
5. La ce valoare a alcoolemiei apare coma la alcoolici: a) 150-175 mg;
b) 100-200 mg;
c) 150-250 mg;
d) 300-400 mg.
6. Care este atitudinea corect la locul accidentului n cazul unui traumatism abdominal
nchis: a) administrare de calmante;
b) transport de urgen la spital;
c) hemostaz local.
7. n cazul unui pacient politraumatizat prioritatea n acordarea primului ajutor const n:
a) oprirea hemoragiei externe;
b) permeabilizarea cilor respiratorii superioare;
c) imobilizarea fracturilor osoase.
8. ntr-o plag n seton" orificiul mai mare este: a) de intrare;
b) de ieire;
c) sunt egale.
9. Hemostaza provizorie se poate realiza prin: a) ligatura vaselor lezate;
b) pansament compresiv;
c) compresiune la distan;
d) aplicarea garoului;
e) administrarea medicaiei hemostatice.10. Un bolnav cu arsuri de gradul I pe 20% din
suprafaa corpului poate evolua astfel:
a) cu stare de oc hipovolemic;
b) fr complicaii;
c) cu stare de oc toxicoseptic.
11. Primul ajutor n caz de arsur const n: a) administrarea de antialgice;

b) administrarea de antialergice;
c) administrarea de antiinflamatoare steroide.
12. Degeraturile de gradul I se caracterizeaz prin. a) eritem;
b) flictene;
c) gangrena.
13. Care sunt factorii care favorizeaz degeraturile: a) frigul umed;
b) frigul uscat;
c) imobilitatea prelungit;
d) nclmintea lejer.
14. In cazul electrocutrii la locul de intrare i ieire a curentului electric se produc arsuri:
a) de gradul II; b) de gradul III; c) de gradul IV.
15. Pentru acordarea primului ajutor n cazul electrocutrii:
a) se efectueaz resuscitarea cardiorespiratorie ca prim msur;
b) se ndeprteaz sursa de curent i apoi se face resuscitarea cardiorespiratorie;
c) se transport victima la spital.
16. Care din urmtoarele manevre se practic n cazul mucturilor de arpe veninos:
a) incizia i excizia esutului cutanat n zona lezat;
b) aplicarea garoului deasupra leziunii;
c) aspiraie local i administrare de ser antiveninos.
17. Primul ajutor n cazul unui pacient cu intoxicaie acut const n:
a) efectuarea unei splaturi gastrice i provocarea vomei;
b) efectuarea unui tubaj duodenal cu administrare de antidot;
c) efectuarea manevrelor de respiraie artificial i administrare de antidot.
18.n cazul intoxicaiilor voluntare pentru a efectua spltura gastric este strict necesar:
a) acordul pacientului;
b) s ctigi ncrederea pacientului;
c) s cunoti natura substanei ingerate.
19. n cazul otoragiilor posttraumatice conduita de urgen este efectuarea de:
a) splaturi auriculare cu ser fiziologic sau ap distilat;
b) tamponament local;
c) instalaii auriculare cu glicerina boraxat.
20. n accidentele maxilofaciale, hemostaza provizorie pentru artera temporal
superficial,
se face prin compresiune direct pe: a) regiunea preauricular;
b) marginea inferioar a mandibulei;
c) trunchiul carotidian de aceeai parte.21. Ce manifestri sunt tipice pentru o hemoragie
intern: a) tegumente palide i reci;
b) stare de agitaie;
c) sete accentuat;
d) indiferen.
22. Hematemeza este o hemoragie intern exteriorizat manifestat prin:
a) vrstur de snge rou aerat;
b) vrstur de snge ca zaul de cafea, cu resturi alimentare (eventual);
c) vrstur de snge negru lucios ca pcura.
23. Epistaxisul se trateaz de urgen prin:
a) aezarea bolnavului n decubit dorsal;

b) aplicarea imediat a unui tampon din tifon introdus compresiv n fosa nazal;
c) schimbarea tamponului din or n or;
d) comprimarea fosei nazale cu policele pe septul nazal.
24. Semnele de certitudine ntr-o fractur a membrelor sunt:
a) mobilitate anormal, crepitaie osoas, ntreruperea continuitii osului;
b) netransmisibilitatea micrilor distal de fractur, deformarea regiunii;
c) mobilitate anormal, crepitaie osoas, impoten funcional.
25. Obiectivul principal n acordarea primului ajutor n cazul unei fracturi la locul
accidentului este: a) reducerea fracturii;
b) prevenirea complicaiilor - paralizii, hemoragii;
c) imobilizarea provizorie.
26. In cazul unei fracturi nchise la un membru inferior, la locul accidentului, asistenta
medical aplic: a) reducerea precoce, corect a fracturii;
b) imobilizarea cu mijloace improvizate a articulaiilor deasupra i
dedesubtul fracturii;
c) calmarea durerii;
d) hemostaz provizorie.
27. Severitatea unei fracturi costale depinde de: a) numrul fracturilor;
b) sediul fracturilor;
c) elasticitatea cutiei toracice.
28. Pentru imobilizarea provizorie a membrului inferior stng fracturat asistenta medical
procedeaz n felul urmtor:
a) imobilizeaz membrul inferior stng fracturat folosind drept atel cellalt
membru inferior;
b) nu este nevoie de imobilizare;
c) folosete o atel Kramer.
29. In acordarea primului ajutor unui accidentat cu fractur de coloan vertebral se evit
flectarea capului pe tor ace i a toracelui pe abdomen pentru c se poate produce:
a) oc hemoragie;
b) accentuarea durerilor;
c) contuzia sau secionarea mduvei spinrii.30. Un accidentat cu stop cardiorespirator
prezint:
a) respiraie superficial, puls filiform, hipotensiune arterial contient pierdut;
b) respiraie profund, puls tahicardie, stare de incontien;
c) respiraie oprit, puls absent, stare de incontien, paloare midriaz, relaxare
sfincterian.
31. n resuscitarea respiratorie prima manevr este:
a) administrarea oxigenului;
b) asigurarea permeabilitii cilor respiratorii;
c) insuflaia aerului gur la gur.
32. Care este timpul limit de aciune n reanimarea cardio-respiratorie?
a) 3- 4 minute; b) 8-10 minute; c) 20 minute.
33. Pentru respiraia gur la gur sau gur la nas, accidentatul se va afla n urmtoarea
poziie: a) decubit lateral drept;
b) n orice poziie;
c) decubit dorsal, pe un plan dur, cu capul n hiperextensie.

34. In stopul cordiorespirator, concomitent cu respiraia gur la gur se instituie masajul


cardiac extern. Ritmul compresiunilor pe stern la adult va fi de:
a) 60- 80/min.; b) 40- 60/min.; c) 100-120/min.
35. In cazul unui singur reanimator n resuscitarea cardiorespiratorie raportul dintre
insuflaii i masajul cardiac extern este de:
a) 1 la 8; b) 2 la 15; c) 1 la 2.
36. Ct timp se va pstra ritmul 2 la 15:
a) pn la reluarea respiraiei spontane;
b) pn la apariia btilor inimii;
c) pn la reluarea respiraiei spontane i apariia btilor inimii.
37. Care din urmtoarele semne nu caracterizeaz moartea biologic, accidentatul putnd
fi
nc resuscitat: a) midriaz fix;
b) hipotonie muscular i pete cianotice;
c) prezena activitii cardiace pe EKG.
38. Eficiena msurilor de resuscitare cardiorespiratorie se apreciaz prin:
a) apariia pulsului la nivelul arterelor mari i sincron cu compresiunile sternale;
b) dispariia midriazei;
c) recolorarea tegumentelor.
39 n edemul pulmonar acut pacientul se aeaz n:
a) clinostatism, cu capul mai ridicat dect restul corpului;
b) clinostatism, cu capul mai jos dect restul corpului;
c) poziie eznd, cu picioarele atrnnd la marginea parului.
40. Pentru interveniile de urgen n edemul pulmonar acut asistenta medical pregtete:
a) instrumente pentru sngerare i oxigenoterapie;
b) medicaie tonic cardiac;
c) trusa pentru traheostomie.41. n starea de oc indiferent de cauza sa se produce:
a) perturbarea circulaiei i a proceselor metabqlice la nivelul esuturilor;
b) tulburri renale;
c) tulburri respiratorii.
42. Starea de colaps vascular se recunoate dup urmtoarele manifestri de dependen:
a) pacient inert, somnolent, cu tegumente palide i reci, hipotensiune, puls filiform;
b) pacient agitat, tahicardie, hipertensiv;
c) pacient somnolent, transpirat.
43. Criza de angin pectoral dureaz n general sub:
a) 5 min.; b) 15 min.; c) 30 min.
44. Durerea coronarian ce survine la efort, emoii, frig, are o durat ntre 3-15 min. i
care
cedeaz la nitroglicerin este caracteristic n: a) angina pectoral;
b) infarct miocardic acut;
c) stenoz mitral.
45. Unul din semnele pneumotoraxului este: a) sput cu snge;
b) durere toracic surd;
c) absena micrilor toracice n timpul respiraiei.
46. Crui grad de com i este caracteristic pstrarea reflexelor osteo-tendinoase i
cutanate: a) com profund grad III;

b) com vigil grad I;


c) com propriu-zis grad II;
d) com ireversibil grad IV.
47. Pacientul incontient, comatos, poate fi transportat n poziie:
a) decubit dorsal tar pern;
b) decubit lateral sau semi-ventral;
c) Trendelenburg.
48. In care dintre come, debutul se instaleaz lent: a) diabet;
b) hemoragii cerebrale;
c) intoxicaii cu cianuri;
d) uremie.
49. Care dintre urmtoarele cauze pot determina apariia comei diabetice:
a) postul prelungit;
b) sistarea tratamentului hipoglicemiant;
c) administrarea de atropin.
50. In care poziie trebuie transportat un comatos cerebral: a) poziia decubit dorsal;
b) poziia decubit ventral;
c) poziia semieznd;
d) poziia decubit lateral (de siguran).
51. Care sunt simptomele caracteristice care preced coma de cauz meningean:
a) cefalee, fotofobie, redoare de ceafa;
b) hemiplegie, afazie;c) agitaie psiho-motorie, sete de aer.
52. Existena hemiplegiei n cadrul comelor semnific:
a) o leziune meningean;
b) o leziune cerebral;
c) o leziune medular.
53. Semnul caracteristic al sindromului meningean din cadrul comei este:
a) redoarea de ceaf;
b) hemiplegia;
c) hipertensiunea arterial.
54. Conduita de urgen n cazul corpilor strini vii auriculari este:
a) instilaii cu ulei sau glicerina i spltur cu seringa Guyon;
b) extracia corpului cu pensa;
c) spltur cu seringa Guyon - ap distilat.
55. Conduita de urgen n cazul corpilor strini esofagieni este:
a) provocarea de vrsturi pentru eliminarea corpului strin;
b) suprimarea alimentaiei pe cale oral;
c) extragerea sau mpingerea corpului strin prin procedee oarbe.
NGRIJIRI ALE PACIENILOR CU URGENE
MEDICO-CHIRURGICALE.
1. c
2. c
3. a,b,c
4. a,b,c,d
5. d
6. b

7. b
8. a
9. b,c,d
10. b
11. a
12. a
13. c
14. c
15. b,c
16. a,b,c
17. a
18. c
19. b
20. a
21. a,b,c
22. b
23. b,d
24. a
25. c
26. b
27. c
28. a,c
29. c
30. c
31. b
32. a
33. c
34. a
35. b
36. c
37. c
38. a,b,c
39. c
40. a,b
41. a,c
42. a
43. b
44. a
45. c
46. b
47. b
48. b,d
49. a,b
50. b,d
51. a
52. b

53. a
54. a
55. b
1150-NGRIJIREA PACIENILOR
CU URGENE
MEDICO-CHIRURGICALE
Testul A
ncercuii rspunsul corect:
1. Hemoragiile arteriale pot fi recunoscute dup:
a) culoarea sngelui i presiunea de scurgere a acestuia;
b) cantitatea de snge pierdut;
c) starea general a pacientului.
2. Compresiunea ca metod de hemostaz provizorie se face:
a) prin compresiune la distan manual sau digital;
b) direct pe plag prin pansament compresiv;
c)cu garoul pe traiectul vasului;
d) prin ligatura vasului.
3. In efectuarea hemostazei provizorii cu garoul, pentru eficiena sa se respect
urmtoarele
principii: a) garoul se aaz pe traiectul vasului, pe un rulou de fa;
b) garoul se aaz pe traiectul vasului, pe un rulou de fa, se menine maximum 2 h,
desfcndu-se lent din 20 n 20 min, pentru 1-2 min;
c) garoul se menine 6 h, desfcndu-se din 2 n 2 h.
4. Hemostaza provizorie prin compresiune se realizeaz prin:
a) compresiune manual sau digital;
b) pansament compresiv;
c) aplicarea antipirinei pe plag.
5. Manifestrile de dependent prezentate de pacientul cu hemoragie intern sunt:
a) stare de lipotimie;
b) tahicardie, tegumente reci, palide, hipotensiune arterial;
c) hipertensiune arterial, bradicardie.
6. Melena reprezint hemoragia intern exteriorizat prin:
a) scaun acoperit cu snge rou;
b) scaun negru lucios ca pcura;
c) prin vrstur.
7. Facei corespondena datelor ntre prima i a doua coloan:
a)melen 1) vrstur
b)hematemez 2) sput
c)hemoptizie 3) urin
d)hematurie 4) scaun
8. Aezai semnele urmtoare pe dou coloane (semne de certitudine i semne de
probabilitate ale
fracturii):
a)mobilitate anormal; e) deformarea regiunii;
b)crepitaie osoas;* f) ntreruperea continuitii osului;

c)impotent funcional; g) durere;


d)netransmisibilitatea micrii, h) tumefacia regiunii.
9. Imobilizarea provizorie a fracturilor are drept scop:
a) prevenirea complicaiilor - paralizii, hemoragii;
b) nlturarea anxietii pacientului;
c) reducerea durerii.
7910. Pentru imobilizarea provizorie a fracturilor membrului superior putem utiliza:
a) atele Kramer sau din lemn;
b) basma;
c) ambele procedee.
11. Tratamentul de urgent n cazul unei fracturi de coast vizeaz:
a) imobilizarea ct mai solid a fracturii;
b) transportul accidentatului n poziie eznd care s-i favorizeze respiraia;
c) calmarea durerii.
12. n fracturile costale cu volet costal se intervine astfel:
a) pansament strns n jurul toracelui;
b) aezarea pacientului n decubit lateral pe partea bolnav;
c) nu se face imobilizare, se aeaz pacientul n semieznd.
13. Transportul unui accidentat cu fractur de coloan vertebral se face:
a) pe targa rigid n decubit dorsal;
b) n decubit ventral pe o targa obinuit;
c) semieznd cu spatele sprijinit.
14.MD ce caracterizeaz stopul cardiorespirator sunt urmtoarele, cu excepia:
a) midriaz, oprirea respiraiei i circulaiei;
b) relaxare sfincterian, paliditate, cianoz, pierderea contientei;
c) hipotensiune arterial, tahicardie.
15. Prima manevr necesar pentru efectuarea respiraiei artificiale const n:
a) introducerea pipei Gueddel;
b) hiperextensie a capului;
c) eliberarea cilor respiratorii.
16. Respiraia artificial se poate realiza la locul accidentului astfel:
a) prin metode interne - gur la gur, gur la nas;
b) cu burduful Ambu, Ruben;
c) cu aparatul Potain.
17. Pentru masajul cardiac extern pacientul este aezat:
a) n decubit lateral stng;
b) n decubit dorsal pe un plan dur;
c) n poziie Trendelenburg.
18. Compresiunea sternului cu podul palmei pentru masajul cardiac extern se face:
a) n 1/3 medie a sternului;
b) n 1/3 superioar a sternului;
c) n 1/3 inferioar a sternului.
19. In stopul respirator, respiraia artificial gur la gur se face ntr-un ritm de:
a) 60-80 respiraii/min;
b) 14-16 respiraii/min;
c) 20-25 respiraii/min.

20. n stopul cardiorespirator, cnd acioneaz doi salvatori, unul face masajul cardiac, iar
cellalt
respiraia artificial, n ritmul:
a) o respiraie la 5 compresiuni sternale;
b) o respiraie la 10 compresiuni sternale;
c) o respiraie la 8 compresiuni sternale.
21. Controlul eficienei manevrelor de resuscitare cardiorespiratorie se face la dou
minute de la
nceperea reanimrii prin:
a) cercetarea pulsului la artera carotid;
b) cercetarea pulsului la artera pedioas;
c) observarea micrilor cutiei toracice.
8022. Semnele sigure de moarte sunt:
a) absena activitii electrice a inimii timp de 15 min;
b) absena activitii electrice a inimii timp de 60 min;
c) midriaz, opacitatea corneei;
d) mioz;
e) cianoz cu lividiti.
23. Arsura electric prezint urmtoarele caracteristici:
a) este rotund sau ovalar, puin dureroas;
b) apare la locul de intrare a curentului electric;
c) ambele.
24. Pentru acordarea corect a primului ajutor n electrocutare se are n vedere:
a) s fie acordat n primele 5 min de la producere;
b) sursele de curent nu se ating cu mna neprotejat;
c) sursa de curent se ndeprteaz cu orice obiect n timp util.
25. ntr-o ncpere nchis, nclzit cu gaz metan, sunt gsite n stare de incontien
dou
persoane. Care este prima msur luat?
a) examinarea victimelor;
b) deschiderea ferestrelor;
c) nchiderea surselor de nclzire.
26. Indicai ordinea corect a timpilor de tratare a unei plgi recente. Notai cu cifre
alturi de litere:
a) dezinfecia plgii;
b) dezinfecia tegumentelor din jurul plgii;
c) calmarea durerii;
d) acoperirea plgii;
e) fixarea pansamentului;
f) splarea tegumentelor din jurul plagii
27. Un bun pansament este acela care:
a) este executat n condiii de asepsie;
b) folosete pentru tratarea plgii soluie de antibiotice;
c) protejeaz plaga de ageni termici, mecanici, microbieni.
28. Pentru aseptizarea unei plgi se pot folosi ca soluii antiseptice:
a) H2O2, rivanol 1%o;

b) tinctur de iod, alcool 70;


c) cloramin 1-2 g %.
29. n acordarea primului ajutor n cazul unei plgi penetrante se aplic urmtoarele
ngrijiri, cu
excepia: a) se aseptizeaz pielea din jur;
b) se toarn ap oxigenat n plag pentru scoaterea corpilor strini;
c) se aplic pansament steril.
30. Care din urmtoarele manevre nu se execut n acordarea primului ajutor n cazul
plgilor?
a) explorarea plgilor;
b) aezarea regiunii interesate n repaus;
c) scoaterea corpilor strini din plag;
d) vaccinarea antitetanic.
31. Dl I. C. este victima unuia accident la locul de munc: explozia unei instalaii.
Asistenta sosit cu
salvarea constat prezena arsurilor la fa, mini, antebrae. Hainele sunt arse pe toracele
anterior.
Execut imediat:
a) dezbrcarea hainelor arse;
b) acoperirea suprafeelor arse ale minilor cu comprese sterile ;
c) transportul pacientului la spital.
32. La serviciul de chirurgie plastic se face prelucrarea chirurgical primar a arsurii. Se
constat
arsuri de gradul II la fat i de gradul III la ambele mini i antebrae. De asemenea,
gradul III pe
trunchiul anterior. Calculai indicele prognostic.
8133. Parametrii de apreciere a gravitii unei arsuri sunt:
a) suprafaa ars, cauza arsurii;
b) gradul de alterare a funciilor vitale;
c) suprafaa ars i profunzimea arsurii.
34. Toaleta chirurgical primar a arsurii are drept scop:
a) ndeprtarea zonelor arse i a corpilor strini;
b) aplicare soluiilor antibiotice;
c) prevenirea infeciilor.
35. Salonul n care e supravegheat i ngrijit pacientul cu arsuri necesit urmtoarele
condiii:
a) temperatur 23-24 C;
b) temperatur 23-24 C, lenjerie steril de pat;
c) umiditatea aerului 75%.
36. Ritmul administrrii soluiilor perfuzabile/24 ore pentru prevenirea ocului
hipovolemic se va
planifica astfel: a. 50% din cantitatea/24 h n perioada 600-1400;
b. 50% din cantitatea/24 h n perioada 1400-2200;
c. 25% din cantitatea/24 h n perioada 2200-600;
d. 25% din cantitatea/24 h n perioada 14OO-22O0.
37. Pentru profilaxia degeraturilor e necesar: a. meninerea cldurii corpului;

b. meninerea micrii;
c. ambele.
38. Pacientului care a ingerat sod caustic n urm cu 3 ore i se acord primul ajutor care
const
n: a. spltur gastric cu ap acidulat;
b. provocare de vrstur;
c. administrare de analgezice.
39. Pentru epurarea toxicului ingerat voluntar sau accidental se procedeaz astfel:
a) se provoac vrstura;
b) se administreaz antidoturi specifice;
c) se efectueaz spltur gastric n primele ore;
d) se administreaz antidoturi generale.
40. n intoxicaiile cu substane necunoscute se utilizeaz pentru neutralizarea toxicului
urmtoarele
antidoturi: a. alcool etilic;
b. crbune animal;
c. ap albuminoas.
41. Pacientul cu hemoragie acut se transport n poziie:
a) eznd, cu spatele sprijinit;
b) decubit lateral;
c) Trendelenburg.
42. Facei asocieri ntre prima i a doua coloan privind traumatismul i poziia
accidentatului pe
targa:
a) traumatism cranian 1) eznd, spate sprijinit
b) traumatism toracic 2) decubit dorsal, capul ntr-o parte
c) traumatism al coloanei vertebrale 3) decubit dorsal pe plan dur
d) traumatism al feei 4) eznd cu capul aplecat n fa
e) traumatism abdominal 5) decubit dorsal cu genunchii flectai
42. Facei asocieri ntre prima i a doua coloan privind traumatismul i poziia
accidentatului pe
targa:
a) traumatism cranian 1) eznd, spate sprijinit
b) traumatism toracic 2) decubit dorsal, capul ntr-o parte
c) traumatism al coloanei vertebrale 3) decubit dorsal pe plan dur
d) traumatism al feei 4) eznd cu capul aplecat n fa
e) traumatism abdominal 5) decubit dorsal cu genunchii flectai
8243. n insuficiena respiratorie acut oxigenoterapia se aplic n toate formele
respectnd urmtoarele
principii:
a. dezobstruarea cilor respiratorii
b. introducerea sondei nazale pe o lungime de 2-3 cm
c. umidificarea oxigenului
d. introducerea sondei nazale pe o lungime egal cu distana dintre tragus i fosa nazal
e. stabilirea debitului pe minut.
44. Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile subglotice se realizeaz:

a) prin poziie de drenaj postural


b) aspirarea secreiilor cu seringa Guyon
c) aezarea pacientului n decubit dorsal cu capul n hiperextensie.
45. Obiectivele interveniilor de urgen n criza de astm bronic constau n:
a) asigurarea i meninerea n poziie eznd a pacientului
b) O2 terapia
c) asigurarea poziiei decubit dorsal.
46. Conduita de urgen n criza de astm bronic const n:
a) sngerare 300 ml
b) O2 terapia
c) administrarea medicamentelor bronhodilatatoare i antialergice.
47. Interveniile autonome ale asistentei medicale n cazul unui pacient cu dureri
abdominale difuze,
greuri, vrsturi, absena scaunului i a eliminrii gazelor sunt:
a) clisma evacuatoare
b) administrarea medicaiei antialgice
c) transportul de urgen la spital.
48. Manifestrile de dependen n insuficiena respiratorie acut a copilului sunt:
a) dispnee cianoz;
b) acces paroxistic astmatiform;
c) diaree post prandial.
49. Conduita de urgen n colapsul vascular al copilului const n:
a) comprese calde pe abdomen;
b) permeabilizarea cilor respiratorii;
c) O2 terapie;
d) abordarea uneia sau mai multor vene periferice i instituirea unei perfuzii.
50. n sarcina extrauterin apar ca manifestri de dependen:
a) durere acut n fosa iliac;
b) metroragie;
c) retenie acut de urin;
d) lipotimie.
51. n vederea stabilirii diagnosticului de sarcin extrauterin asistenta medical
pregtete:
a) materiale pentru puncia rahidian;
b) materiale pentru puncia fundului de sac Douglas;
c) ambele.
52. Accesul eclamptic n faza de convulsii tonice se caracterizeaz prin:
a) convulsii cu durata de 30";
b) contractura generalizat - inclusiv a muchilor respiratori;
c) trismus;
d) hipotensiune;
e) relaxare muscular.
53. n fracturile de coloan cervical se aplic urmtoarele msuri de urgen:
a) fixare suplimentar pe targa a capului fa de trunchi;
b) confecionarea unui guler rigid aezat n jurul coloanei cervicale;
c) asigurarea poziiei semieznd.

8354. n intoxicaiile cu substane organofosforate asistenta medical pregtete ca


antidot specific:
a. crbune animal;
b. atropin;
c. ap bicarbonat 10%.
55. Problemele pacientului cu intoxicaie cu ciuperci sunt:
a) risc de deshidratare;
b) disconfort abdominal;
c) alterarea contientei.
56. n cazul unui accident colectiv de munc pentru a evalua ordinea de acordare a
primului ajutor,
asistenta medical folosete urmtoarele aciuni:
a) privete victimele;
b) privete i ascult victimele;
c) privete, ascult, atinge (simte) victimele.
57. n cazul unui accident colectiv sunt primii crora li se va acorda primul ajutor:
a) cei care ip, strig dup ajutor;
b) cei ineri;
c) nu au importan aceste elemente.
58. Pentru a interveni n mod eficient n cazul unei persoane ce pare lipsit de via" e
necesar:
a) s te asiguri c locul e sigur;
b) s nu te supui unui pericol vital, s te protejezi;
c) s-i riti propria via pentru a salva pacientul.
59. Pentru a verifica dac o persoan incontient respir poi aciona astfel:
a) priveti dac toracele se ridic;
b) asculi dac se aude respiraia i simi respiraia pe obrazul tu;
c) ambele.
60. Semnele specifice prezenei unui corp strin n cile respiratorii superioare sunt:
a) pacientul nu poate vorbi, tui, respira;
b) pacientul e cuprins de panic;
c) pacientul duce mna la gt.
61. Primul ajutor n cazul corpilor strini supraglotici const n:
a) prinderea victimei din spate cu pumnul n regiunea epigastric i apsarea regiunii
(manevra
Heimlich);
b) aezarea victimei n decubit lateral stng;
c) aplicarea unei lovituri interscapular.
62. Semnele sigure ale unei crize de epilepsie sunt:
a. pierderea contientei n mod brusc, cdere;
b. contracii tonico-clonice;
c. prezena vrsturilor spontane.
63. Primul ajutor psihologic n cazul unui accident este important pentru c:
a. reaciile psihice ale pacientului pot agrava starea fizic a pacientului;
b. reaciile psihice pot determina manifestri psihice severe;
c. reaciile psihice nu au importan n evoluia ulterioar.

64. Ajutorul psihologic const n: a. minimalizarea situaiei existente a pacientului;


b. explicarea manevrelor de prim ajutor
aplicate;
c. exagerarea situaiei existente a pacientului.
65.Interveniile autonome ale asistentei medicale n cazul unui pacient cu epistaxis sunt:
a) aezarea pacientului n decubit dorsal lateral pe partea afectat;
b) aplicarea unui tampon compresiv n fosa nazal pe unde se scurge sngele;
c) compresiunea digital a narinei pe septul stng.
84Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai-le cu A sau F:
1. La locul accidentului, ca prim ajutor, se aplic unguent pe arsur.
2. Flictenele nu se sparg n acordarea primului ajutor n arsuri.
3. Dac pacientul cu arsuri prezint sete, i se vor da s bea lichide dulci ct dorete.
4. n timpul transportului pacientului cu arsuri, n ambulan i se poate instala o perfuzie
cu ser
fiziologic.
5. Profilaxia antitetanic n cazul arsurilor nu este obligatorie.
6. Colapsul vascular are drept cauz dezechilibrul dintre volumul de snge circulant i
capacitatea
vaselor.
7. Permeabilizarea cilor respiratorii n obstruciile supraglotice se realizeaz prin
aezarea victimei
n poziie de drenaj postural.
8. Oxigenoterapia se utilizeaz n toate formele de insuficien respiratorie dup
permeabilizarea
cilor respiratorii.
9. Prima msur n cazul ocului traumatic o constituie nlturarea agentului agresor.
10. Pacientului cu traumatism craniocerebral care prezint scurgeri de lichid
cefalorahidian prin
urechi i nas i se aplic tampoane compresive.
11. Pentru evidenierea fracturilor feei n cazul unor traumatisme faciale se palpeaz
simetric faa,
depistnd denivelrile osoase, mobilitatea patologic, durerea.
12. Fracturile oaselor bazinului se recunosc dup poziia caracteristic de broasc" a
victimei.
13. Durerea precordial care cedeaz dup administrarea unei tablete de nitroglicerin
este
caracteristic pentru IMA.
14. Pacientul cu edem pulmonar acut prezint sput rozat.
15. Pentru a reduce dispneea, pacientul n criz de astm bronic ia poziia decubit dorsal.
85Capitolul IV
NGRIJIREA PACIENILOR
N STARE GRAVA.
Testul A
ncercuii rspunsul corect:

1. Culegerea datelor n cazul pacienilor n stare grav se face operativ. Se culeg date
privind:
a) funciile vitale;
b) starea somatic a pacientului;
c) starea de contient;
d) mobilitatea;
e) date de identitate;
f) date de stare civil.
Indicai ordinea de culegere a datelor.
2. Supravegherea continu a pacientului n stare grav se realizeaz prin:
a) monitorizare clinic;
b) monitorizare biologic i instrumental;
c) ambele.
3. Monitorizarea clinic reprezint:
a) supravegherea unor constante clinice: funcii vitale, culoare tegumentelor, durere, dup
un
orar stabilit;
b) recoltarea unor produse pentru examene de laborator dup un orar stabilit;
c) supravegherea mobilizrii pacientului.
4. Respiraia ineficient n strile grave poate avea diferite cauze:
a) pierderea strii de contient;
b) alterarea funciei centrului respirator;
c) obstrucia cilor respiratorii, modificarea integritii cutiei toracice;
d) diminuarea strii de confort.
5. Circulaia inadecvat la strile grave se poate manifesta:
a) facies palid, tegumente hiperemice, vrsturi;
b) tahicardie, hipotensiune arterial, polipnee, paliditate;
c) hipotensiune arterial.
6. Circulaia inadecvat care are drept cauz hipovolemia posthemoragic se manifest
prin:
a) paloare, ameeli, lipotimie;
b) facies palid, ochi nfundai n orbite;
c) hipotensiune arterial, tahicardie.
7. Colapsul vascular se caracterizeaz prin:
a) tegumente calde, hiperemice;
b) hipotensiune arterial, sub 70 mm Hg;
c) hipertermie.
8. ocul reprezint:
a) stare grav n care se produc tulburri la nivel celular - anoxie i acumularea
produselor de
catabolism;
b) tulburarea contientei;
c) un dezechilibru ntre capacitatea vaselor i masa de snge circulant.
9. Rolul asistentei n supravegherea pacientului cu sonda demeure const n:
a) notarea pulsului, temperaturii, TA, respiraiei;
b) supravegherea poziiei tuburilor prelungitoare, a sacului colector;

c) introducerea medicamentelor n vezica urinar prin sond.


8610. Pentru ntreruperea ventilaiei mecanice, asistentul medical are n vedere:
a) pacientul s fie n inspiraie;
b) s nu se fi administrat medicamente sedative cu 6 ore nainte;
c) s se fac n prezena medicului;
d) s se scad treptat cantitatea de oxigen.
11. Pentru ngrijirea pacientului cu cateter venos, asistenta aplic urmtoarele ngrijiri:
a) ridic regiunea la 30 fat de corp;
b) administreaz soluii uor nclzite i supravegheaz ritmul perfuziei;
c) administreaz medicamente anticoagulante.
12. Avei de administrat la ora 12 penicilin i gentamicina unui pacient care are o
perfuzie cu
glucoza 5%. Cum procedai?
a) injectai intramuscular separat de cele dou antibiotice;
b) asociai cele dou soluii de antibiotice i le injectai intramuscular;
c) introducei soluia de antibiotice n punga cu glucoza.
13. Suntei n faa unui pacient cu oc antifilactic la penicilin. Ce msuri de urgen
aplicai:
a) transportul la spital;
b) administrai medicaie antihistaminic;
c) administrai medicaie tonic cardiac.
14. Asociai prima coloan - problema pacientului grav, cu cea de-a doua - MD:
a) alterarea termoreglrii 1. Obnubilare 5. Constipaie
b) eliminri inadecvate 2. Oligurie 6. Apatie
c) comunicare inadecvat 3. Insomnie 7. Hipertermie
d) alterarea somnului 4. Hipotermie 8. Euforie .
15. Pentru metabolizarea glucozei administrat prin perfuzarea glucozei n soluie
hiperton se
recomand adiionarea insulinei: a. 1 u insulina la 5 g glucoza;
b. 2 u insulina la 2 g glucoza;
c. 5 u insulina la 5 g glucoza.
16. Alimentaia pe cale natural a pacientului n stare grav se reia atunci cnd:
a) reflexul de deglutiie e prezent;
b) dup ieirea pacientului din STI;
c) imediat ce pacientul a ieit din starea grav.
17. Alimentaia pacientului grav pe cale parenteral se realizeaz cu:
a) soluii.nutritive calorice de glucoza;
b) soluii nutritive de aminoacizi, lipide, plasm, snge;
c) ser fiziologic.
18. Pentru a aprecia bilanul zilnic al apei, interveniile asistentei sunt:
a) colectarea i notarea vrsturilor, aspiraiilor, diurezei, scaunului;
b) msurarea lichidelor ingerate;
c) msurarea temperaturii corporale.
19. Ce antibiotic asociat cu gentamicina i scade eficacitatea cu 50%?
a) penicilina; b) tetraciclin; c) ampicilina.
20. Pacientul cu tulburri de contient, care nu comunic verbal, reacioneaz la:

a. mngiere afectiv b. stimuli dureroi c. ambele.


21. Pentru intervenii de urgen n cazul pacienilor n stare grav, asistentul medical
trebuie s
cunoasc manevrarea unor aparate: a. pentru ventilaie artificial, pentru defibrilare;
b.pentru aspiraie;
c. pentru administrarea aerosolilor.
20. Pacientul cu tulburri de contient, care nu comunic verbal, reacioneaz la:
b. mngiere afectiv b. stimuli dureroi c. ambele.
8721. Pentru intervenii de urgen n cazul pacienilor n stare grav, asistentul medical
trebuie s
cunoasc manevrarea unor aparate: a. pentru ventilaie artificial, pentru defibrilare;
b. pentru aspiraie;
c. pentru administrarea aerosolilor.
22. Interveniile autonome ale asistentei medicale acordate unui pacient n stare de oc
sunt:
a) psihoterapia;
b) O2 terapia;
c)abordul venos periferic i instituirea unei perfuzii;
d)monitorizarea pulsului i a TA;
e)administrarea medicaiei (adrenalin, dopamin etc).
23. n timpul transportului unui pacient comatos asistenta medical urmrete:
a) asigurarea poziiei de siguran - decubit cu nclinarea capului la 30;
b) starea de contient;
c) scorul GCS (Glasgow Come Scale);
d) coloraia tegumentelor;
e) frecvena cardiac, respiratorie, TA.
24. Manifestrile de dependen specifice hipoglicemiei sunt urmtoarele, cu excepia:
a) astenie intens, confuzie;
b) tulburri de comportament: pseudoebrietate, agitaie psihic;
c) contracii clonice, convulsii, hipertonie;
d) midriaz.
25. n toate cazurile de hipoglicemie interveniile autonome ale asistentei medicale sunt
urmtoarele, cu excepia:
a) preleveaz snge pentru determinarea glicemiei;
b) abordeaz o ven periferic i instituie perfuzie cu glucoza 10%;
c) monitorizeaz pulsul, TA;
d) administreaz O2;
e) hidrateaz pe cale oral cu substane zaharoase indiferent de starea de contient a
pacientului.
26. Administrarea ngrijirilor paliative n strile terminale comport urmtoarele aciuni:
a. controlul durerii b. nursingul c. acompaniamentul relaional.
27. Acompaniamentul relaional reprezint: a. expresia solidaritii i a respingerii
abandonului;
b. o terapie moral;
c. ambele.
28. Asistena medico-psihologic a bolnavului muribund este centrat pe:

a) empatie;
b) reducerea simptomelor chinuitoare;
c) ndeplinirea ultimelor dorine ale pacientului.
29. Starea comatoas poate avea drept cauze endogene: a. diabetul zaharat;
b. insuficiena renal acut;
c. intoxicaiile cu barbiturice;
d. tulburrile circulatorii cerebrale.
30. Alterarea contientei se poate manifesta n strile grave prin:
a) agitaie sau apatie;
b) delir, confuzie, com;
c) dezorientare temporospaial;
d) euforie.
31. n strile grave determinate de HDS obiectivele imediate de ngrijire au drept scop:
a) susinerea respiraiei, circulaiei, excreiei;
b) combaterea volemiei;
c) asigurarea aportului nutritiv pe cale natural.
8832. Pentru permeabilizarea cilor respiratorii asistenta medical aplic aspirarea
secreiilor nazale i
traheobronice:
a)cu o sond de unic folosin;
b)cu seringa;
c)cu o sond inut ntr-un borcan cu ser fiziologic i un antiseptic slab.
33. Dac n timpul unei perfuzii medicamentoase starea pacientului se modific brusc,
asistenta
medical acioneaz astfel:
a) ntrerupe perfuzia, scoate acul de puncie;
b) ntrerupe perfuzia i nlocuiete flaconul respectiv cu ser fiziologic;
c) anun imediat medicul.
34. Riscul mai mare de producere a tromboflebitelor ca urmare a perfuziilor l constituie:
a) perfuziile n venele membrului pelvin;
b) perfuziile pe cateter;
c) ambele.
35. Pentru aprecierea gradului de com dup scala Glasgow se acord note pentru
urmtoarele stri
clinice:
a) deschiderea ochilor (spontan, la cerere, la stimuli);
b) cel mai bun rspuns verbal i motor;
c) valorile TA i pulsul.
Testul B
Indicai dac urmtoarele afirmaii sunt adevrate sau false. Notai-te cu A sau B:
1. ocul hipovolemic apare din cauza unor boli cardiace.
2. Defibrilarea este o metod de tratament aplicat bolnavului n stare de oc.
3. Coma de gradul II se caracterizeaz prin contient pierdut, reflexe abolite,
perturbarea
circulaiei i respiraiei, midriaz.

4. Monitorizarea biologic se refer la supravegherea comportamentului pacientului, a


funciilor
vitale, dup un orar stabilit.
5. Lipsa de agitare a unor pungi cu soluii perfuzabile n care s-au adiionat unele
medicamente
poate determina accidente.
6. Vitamina C se poate asocia cu Miofilin, Hemisuccinat de Hidrocortizon.
7. Factorii care favorizeaz apariia tromboflebitelor n cazul cateterului venos sunt:
cateterele
scurte, rigide.
8. Ritmul rapid de administrare a soluiilor poate determina accidente grave, stop cardiac.
9. Extravazarea soluiilor perfuzabile nu prezint importan clinic.
10. Spasmul venos poate avea drept cauz administrarea intravenoas a unor soluii reci.
ngrijirea pacienilor cu urgene medico-chirurgicale.
Testul A
1. a
2.a, b, c
3.b
4.a,b
5.a, b
6.b
7. a.4, b. 1, c. 2, d. 3
8. I - a, b, d, f,
II - c. e, g, h
9. a, c
10. c
11. b, c
12. c
13. a, b
14. c
15. b
16. a, b
17. b
18. c
19. b
20. a
21. a, c
22. b, c, e
23. c
24. a,b
25. b
26. f, b, a, d, e, c
27. c
28. a, c
29. b

30. a, c
31. b, c
32 4,5 x 2 = 9 faa
4,5 x 2x 3 = 27 mna i
antebra
18x3 = 54 torace
IP = 90%
33. c
34. c
35. b
36. a, c, d
37. c
38. c
39. a, c
40. b, c
41. c
42. a -2, b -1 c -3, d -4, e -5
42. a,c,d,e
43. a,b
44. a,b
45. b,c
46. c
47. a,b
48. b,c,d
50. a,b,d
102Testul B
1. - F 5. - F 9. - A 13. - F
2. - A 6. - A 10. - F 14. - A
3. - F 7. - F 11. - A 15. - F
4. - A 8. - A 12. - A
CAPITOLUL IV
ngrijirea pacienilor n stare grav.
Testul A
1. c, a, d, b, e, f
2. c
3. a
4. b, c
5. b
6. a, c
7. b
8. a
9. b
10. c, d
11. a,b
12. a
13. a, b

14. a = 4, 7;
b = 2, 5;
c = 1,6, 8;
d=3
15. a
16. a
17. a, b
18. a, b, c
19. c
20. c
21. a, b,c
22. a,b,c,d
23. a,b,c,d,e
24. d
25. e
26. a,b,c
27. c
28. a,b,c
29. a,b,d
30. a,b,c
31. a,b
32. a,c
33. b,c
34. c
35. a,b
Testul B
1. - F
2. - F
3. - F
4. - F
5. - A
6. - F
7. - A
8. - A
9. - F
10. - A