Sunteți pe pagina 1din 12

La ntrebrile de mai jos (1-20) alegei un singur

rspuns corect
1. Ordinea de la simplu la complex a nivelurilor de organizare a
organismului uman este:
A). Celular, molecular, atomic, tisular, organe, sisteme de organe, organism
B). Tisular, celular, molecular, atomic, sisteme de organe, organism
C). Atomic, molecular, celular, tisular, organe, sisteme de organe,organism
D). Organe, celule, esuturi, organism
E). Sisteme de organe, organe, celule, molecule, atomi, organism
2. Funciile vitale ale organismului uman sunt:
A). Tisular, celular, atomic
B). Molecular, celular, organic
C). Atomic, de reproducere, molecular
D). De relaie, de nutriie, de reproducere
E). De protecie, de izolare i de difuziune
3. Este numit si planul metamateriei corpului,planul:
A) frontal ;
B) transversal;
C) sagital;
D) medio-sagital;
E) Nici unul de mai sus.
4. Toate afirmatiile referitoare la celula sunt corecte cu EXCEPTIA:
A) initial toate au forma globuroasa;
B) este unitatea de baza morfofunctionala si genetica a materiei vii;
C) poate exista doar in grup;
D) forma celulei este legata de functia ei;
E) dimensiunea variaza in functie de specializarea ei.
5. Sediul fosfilarii oxidative la nivel cellular este:
A) lizozomul;
B) ribozomul;
C) mitocondria;
D) dictiozomul;
E) reticulul endoplasmatic.
6. Mecanismul de transport transmembranar ce necesita energie este:
A) difuziunea;
B) pompa de Na+/K+ ;
C) difuziunea facilitate;
D) osmoza;
E) gradientul de concentratie;

7. Care afirmatie este corecta:


A) valoarea potentialul de membrana este dat de deschiderea canalelor
membranare specifice;
B) activitatea pompei Na+/K+ creeaza o distributie egala a sarcinilor de o parte si
de alta a membranei;
C) o celula isi mentine constanta concentratia intracelulara a ionilor de Na+ si K+
in prezenta unui stimul;
D)potentialul de actiune prezinta o panta descendenta- repolarizarea datorat
iesirii de K+;
E) potentialul de actiune include depolarizarea, produsa prin deschiderea
canalelor de K+, fara a avea un stimul.
8. Toate afirmatiile sunt false cu EXCEPTIA:
A) Repolarizare- permeabilitatea membranei pentru K+ creste;
B) Depolarizare- scade permeabilitatea membranei pentru Na+;
C) Repolarizare- K+ difuzeaza in celula prin canalele voltaj-dependente;
D) Depolarizare- Na+ difuzeaza in afara celulei prin canale speciale;
E) Repolarizare- potentialul creste catre valoarea de repaus.
9. Legea tot sau nimic se refera la:
A) potentialul de repaus;
B) timpul util;
C) potentialul de actiune;
D) potentialul de prag;
E) depolarizarea spontana.
10. Tesutul conjunctiv lax:
A) este o varietate de tesut conjunctiv semidur;
B) insoteste alte tesuturi;
C) se gaseste in pavilionul urechii;
D) este un tesut spongios;
E) uneste celulele epiteliale.
11. Tesutul cartilaginos nu poate fi :
A) elastic;
B) gasit in epiglota
C) hialin;
D) trabecular;
E) niciunul din cele de mai sus.
12.Toate afirmatiile sunt false cu EXCEPTIA:
A) functiile specializate ale membranei sunt realizate de miezul hidrofob;

B) membrana contine glucide(glicoproteine si glicolipide) atasate pe fata interna


C) proteinele nu sunt uniform distribuite in cadrul structurii lipidice;
D) portiunea hidrofila a fosfolipidelor este unistrat;
E) proteinele se pot afla doar pe fata externa a membranei.
13. Toate afirmatiile sunt false cu EXCEPTIA:
A)starea fiziologica a organismului influienteaza dimensiunea celulelor;
B) celulele adipoase nu isi pastreaza forma globuloasa;
C) microvilii nu sunt celule permanente;
D) leucocitele sunt cellule ordonate;
E)reticulul endoplasmatic rugos nu intra in alcatuirea celulei.
14.Membrana nucleara:
A) are o foita externa spre matricea citoplasmatica, ce prezinta ribozomi;
B) are o foita interna neaderenta miezului nuclear;
C) perinuclearul ii imbraca cele doua foite, externa si interna;
D) sub membrana se afla carioplasma, o solutie coidala cu aspect neomogen;
E) are o structura bilaminata.
15. Despre transportul transmembranar putem spune ca reprezinta:
A) ca e o cheltuiala energetica (pompa Na+/K+), daca este pasiv;
B) un proces ce in osmoza este necesara prezenta unor proteine carausi;
C) un schimb unidirectional de produsi ai catabolismului celular;
D) aparitia curentilor electrici datorat unui transfer ionic:
E) permeabilitatea selective pentru majoritatea moleculelor si anumiti ioni.
16. Alege raspunsul correct:
A) perioada refractara absoluta cuprinde panta descendenta a potentialului de
actiune;
B) perioada refractara relativa are o portiune de panta descendenta;
C) perioada refractara relativa poate initia un al doilea potential de actiune, daca
are un stimul oarecare;
D) in perioada refractara este usor de obtinut un potential de actiune;
E) in perioada refractara potentialul de actiune se propaga pana la completa
depolarizare a membranei.
17. Presiunea osmotica:
A) se manifesta in timpul potentialului de actiune
B) reprezinta miscarea permanenta a ionilor
C) depinde de numarul de particule dizolvate in solutie
D) determina potentialul membranar de repaus
E) necesita hidroliza directa ATP
18. Despre membrane celulara sunt false urmatoarele afirmatii, cu exceptia:
A) Contine glucide la suprafata externa, iar glucoza poate traversa membrane
celulara prin difuziune
B) permite transportul prin osmoza al moleculelor incarcate electric

C) miezul hidrofob impiedica pasajul transmembranar al moleculelor


hidrosolubile, darn u si al ionilor
D) este legata de memebrana nucleara prin reticulul endoplasmatic neted
E) este poroasa dubla trilaminata
19. Toate variantele despre incluziunile citoplasmatice sunt false cu
exceptia:
A) sunt reprezentate prin miofibrile si neurofibrile
B) sunt reprezentate prin granule de substanta de rezerva, produsi de secretie si
pigmenti
C) se gasesc atat in citoplasma cat si in nucleu
D) au character definitive
E) formeaza un sistem canalicular
20.Toate afimatiile in legatura cu ribozomii (corpusculii lui Palade) sunt
false cu exceptia:
A) sunt situati in apropierea nucleului
B) sunt compusi sferici ce contin enzyme hidrolitice
C) sunt organite implicate in metabolismul glicogenului
D)reprezinta sediul sintezei proteice
E) au rol in digerarea substantelor si particulelor care patrund in celula

La urmtoarele ntrebri (21-60) rspundei cu:


A - dac numai soluiile 1,2 i 3 sunt corecte;
B - dac numai soluiile 1 i 3 sunt corecte;
C - dac numai soluiile 2 i 4 sunt corecte;
D - dac numai soluia 4 este corect;
E - dac toate cele patru soluii sunt corecte sau sunt
false;
21. Subdiviziunile cavitii abdominale sunt:
1. epigastru
2. hipocondrul stng
3. hipogastru
4. abdomen lateral drept
22. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la sistemele de organe sunt
adevrate:
1. sunt uniti morfologice
2. ndeplinesc funcia de relaie
3. ndeplinesc funcia de nutriie
4. ndeplinesc funcia de reproducere

23. n corpul omenesc, celulele i esuturile alctuiesc:


1. segmentele corpului uman
2. planuri anatomice
3. subdiviziuni anatomice
4. sisteme de organe
24. Corpul uman este alctuit din :
1. cap
2. gt
3. trunchi
4. coloan vertebral
25. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la planul sagital sunt
adevrate:
1. trece prin axul longitudinal i sagital
2. este un plan orizontal
3. planul care trece prin mijlocul corpului se numete medio-sagital
4. mparte corpul ntr-o parte ventral i alta dorsal
26. Celula, unitate fundamental morfofuncional i genetic a
organismelor vii, este capabil de :
1. excitabilitate
2. cretere
3. autoreproducere
4. deformabilitate
27. Care dintre urmtoarele rspunsuri de mai jos reprezint tipuri
fundamentale de esuturi:
1. epitelial
2. conjunctiv
3. nervos
4. muscular
28. Tipurile de esut fundamental care intr n structura organelor sunt:
1. epitelial
2. conjunctiv
3. muscular
4. nervos

29. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la nomenclatura anatomic


sunt
adevrate:
1. cnd se vorbete de membrele corpului folosim termenul proximal pentru
formaiunile mai apropiate de centuri
2. cnd se vorbete de membrele corpului folosim termenul distal pentru
formaiunile mai ndeprtate de centuri
3. la mn folosim termenii volar i palmar pentru formaiunile palmei
4. termenii superficial i profund arat gradul de apropiere fa de centuri
30. Alegei rspunsurile false:
1. cavitatea pelvian este limitat inferior de diafragma perineal
2. centura scapular separ cavitatea toracic de cea abdominal
3. diafragma este un muchi care separ cavitatea abdominal de cea toracic
4. coapsa, gamba i piciorul formeaz centura pelvian
31. Care dintre urmtoarele afirmaii despre corpul omenesc sunt false:
1. pentru precizarea poziiei segmentelor care alctuiesc corpul omenesc se
folosesc axe
2. este un corp tridimensional
3. ca elemente de orientare se folosesc segmentele corpului uman
4. pentru precizarea poziiei segmentelor care alctuiesc corpul omenesc se
folosesc trei axe i patru planuri
32. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la planul transversal sunt
false:
1. trece prin axul sagital i transversal
2. mparte corpul ntr-o parte ventral i alta dorsal
3. mparte corpul ntr-o parte superioar(caudal) i alta inferioar(cranial)
4. este numit planul metameriei corpului
33. Tesutul epitelial de tip endocrine cuprinde:
1. adenohipofiza
2.paratiroidele
3.foliculii tiroidieni
4.tubii seminiferi
34. In timpul depolarizarii exista:
1. Influx activ de sodium
2.Eflux pasiv de potasiu
3.Influx active de potasiu
4.Influx pasiv de sodium

35. Definesc potentialul membranar de repaus:


1.Un influx de 2K+ pentru un efflux de 3Na+
2.Se produc impulsuri electrice
3.Este constant in absenta stimului
4.O valoare medie mai mare de-65mV
36. Canalele ionice:
1. Sunt proteine
2. Nu permit pasajul ionic
3.Sunt formatiuni membranare foarte mici
4. Nu sunt deschise in timpul potentialului de repaus
37. Difuziunea:
1.Nu utilizeaza proteine transportoare
2.Determina raspandirea uniforma a moleculelor
3.La nivelul membranei se realizeaza pentru hormone steroizi
4.Se realizeaza la nivelul membranei pentru glucoza
38. Potentialul de actiune al neuronului:
1.Atinge o amplitudine de 20mV
2.Nu are o durata mai mare de 5 ms
3.Are o amplitudine mai mica decat a fibrei musculare netede
4.Incepe depolarizarea de la -80mV
39. Perioada refractara relative:
1. Nu permite obtinerea unui potential de actiune mai amplu
2. Se suprapune depolarizarii
3.Necesita un stimul mai puternic
4.Este ultima faza a potentialului de actiune
40. Presiunea osmotica:
1. Forta care previne osmoza
2.Este invers proportionala cu numarul de particule dizolvate in solutie
3.Este proportionala cu numarul de particule dizolvate in solutie
4.Este proportionala cu solutia nedizolvata
41. Care afirmatie este corecta:
1.In difuziunea facilitate este necesara o cantitate mica de energie pentru
transport;
2.Transportul active primar se poate realize cu ajutorul energie de la pompa de
Na+/K+
3.In exocitoza materialul extracelular este captatin vezicule formate prin
invaginarea membranei
4.In endocitoza materialul este transferat intracelular

42. Niveluri de organizare a corpului uman:


1.atom-molecula-macromolecula-celulit
2.atom-molecula-macromolecula-organit
3.celula-tesut-organit-sisteme de organite
4.tesut-organ-sistem de organe-organism
43. Afirmatii adevarate:
1.Lizozomii-functie de excretia unor substante celulare
2.Mitocondriile-rol in diviziune
3.Ribozomii-sediul fosforilarii oxidative
4.Centrozomul-rol in diviziunea celulara
44. Afirmatii adevarate:
1.Majoritatea celulelor sunt mononucleate
2.Hepatocitele sunt celule binucleate
3.Hematia adulta este celula anucleata
4.Fibra musculara striata este celula polinucleata
45. Din punct de vedere functional:
1.Hialoplasma este partea nestructurata a celulei
2.Organitele celulare ce indeplinesc functii speciale sunt commune tuturor
celulelor
3.Organitele celulare sunt partea structurata a celulei
4.Nu sunt organite specifice
46. Organitele specifice sunt:
1. Neurofibrilele
2.Corpii tigroizi
3.Miofibrilele
4.Granulele de substanta de rezerva
47. n cavitatea toracic se gsesc:
1. mediastinul
2. cavitatea pleural
3. cavitatea pericardic
4. cavitatea diafragmatic
48. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la axul longitudinal sunt
adevrate:
1. este axul vertical la om
2. are doi poli- superior i inferior
3. pleac din cretetul capului i merge pn la nivelul spaiului delimitat de
suprafaa tlpilor
4. polul inferior se numete cranial i polul superior se numete caudal

49. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la axul sagital sunt false:
1. este axul grosimii corpului
2. are un pol cranial i unul caudal
3. are un pol anterior i unul posterior
4. se numete i axul lungimii corpului
50.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la axul transversal sunt
false:
1. corespunde grosimii corpului
2. este orizontal
3. are un pol anterior i unul posterior
4. are un pol stng i unul drept
51. Alegei rspunsurile corecte:
1. axul sagital prezint un pol superior i un pol inferior
2. planul sagital mparte corpul n dou jumti simetrice, stng i dreapt
3. planul transversal mparte corpul n dou jumti simetrice, una superioar i
alta inferioar
4. axul transversal, orizontal, are un pol stng i un pol drept
52. Regiunile corporale ventrale sunt:
1. regiunea mamar
2. regiunea inghinal
3. regiunea pubian
4. regiunea oral
53. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false:
1. asamblarea esuturilor n organe se numete histogenez
2. n alctuirea organelor particip unul sau mai multe tipuri de esuturi
3. histogeneza duce la apariia celor 5 tipuri fundamentale de esuturi
4. toate celulele organismului provin din celula-ou.
54. Alegei rspunsurile corecte:
1. organele funcioneaz izolat n organism
2. organele interne se numesc viscere
3. organele sunt formate din esuturi nedifereniate
4. organele funcioneaz n strns corelaie unele cu altele
55. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la membre sunt adevrate:
1. cele superioare se leag de trunchi prin centura pelvian
2. cele inferioare se leag de trunchi prin centura scapular
3. noiunea de membru inferior este echivalent cu noiunea de picior
4. segmentele membrelor superioare sunt reprezentate de bra, antebra i mn

56.Tesutul conjunctiv moale fibros nu se gaseste in:


1. tendoane
2.ligamente
3.aponevroze
4.discurile intervertebrale
57.Corpusculii lui Palade:
1. sunt organite cu un continut redus in ribonucleoproteine
2.au dimensiuni de 150-250 A
3.au rol in excretia unor substante celullare
4.pot fi liberi si asociati RE
58. Epiteliu glandular endocrine se gaseste in :
1.pancreas
2.tiroida
3.ovar
4.adenohipofiza
59.Tesutul osos spongios se gaseste in:
1. diafizele oaselor lungi
2.epifizele oaselor lungi
3.cartilajul de crestere diafizo-epifizar
4.interiorul oaselor scurte si late
60. Epiteliul exocrine pluricelural compus este de tip:
1.tubular
2.acinos
3.folicular
4.tubulo-acinos

RASPUNSURI:
1. C
2. D
3. B
4. D
5. C
6. B
7. D
8. A
9. C
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.
33.
34.
35.

B
D
C
A
A
D
E
C
C
B
D
E
E
D
A
B
A
E
E
A
C
D
C
A
D
B

37. E
38. C
39. B
40. B
41. D
42. C
43. D
44.E
45.B
46. A
47. A
48. A
49. C
50. B
51. C
52. E
53. B
54. C
55. D
56. D
57. C
58. C
59. C
60. D

36.