Sunteți pe pagina 1din 35

Drept Fiscal

semestrul II
MULTIPLE CHOICE
1. Prin politica fiscal statul urmrete:
a. tratarea difereniat a subiecilor economici care ndeplinesc funcii economice

similare, ntr-un orizont de timp stabilit,


b. realizarea unor obiective strategice de dezvoltare a rii, ncasarea impozitelor i

taxelor
c. stbilirea cuantumului impozitelor i taxelor locale
ANS: B
2. Elementele impozitelor sunt :
a. autonomia i forma pecuniar
b. forma pecuniar, taxele, plata fr contraprestaie, stabilirea autoritar unitar,

caracterul juridic
c. forma pecuniar, plata fr contraprestaie, stabilirea autoritar unitar, caracterul

juridic i utilitatea public


ANS: C
3. Impozitele directe sunt :
a. taxele vamale de import
b. taxele vamale de export
c. cele reale i cele personale
ANS: C
4. Impozitele indirecte sunt :
a. taxele de consumaie
b. impozitul pe avere, venit i donaii
c. monopolurile fiscale, taxele vamale i alte taxe
ANS: C
5. Modalitile de realizare a plii impozitelor i taxelor sunt :
a. prin stopaj la surs, compensare, anulare i prescripie
b. scutire datorit de insolvabilitii i dispariiei bunurilor impozabile
c. prin stopaj la surs, plat direct i prin aplicare sau anulare de timbre fiscale

mobile
ANS: C
6. Modalitile de executare silit sunt :

a. prin plat n natur


b. prin confirmarea bunurilor i executarea debitorilor
c. prin poprire, prin urmrirea bunurilor mobile i imobile, prin executarea debitorilor

care au conturi bancare


ANS: C
7. Conform codului fiscal subiectele impozabile debitoare sunt :
a. ntreprinderile mici i mijlocii
b. persoanele fizice i personale publice cu scop lucrativ
c. persoanele juridice
ANS: C
8. n funcie de de scopul urmrit exist urmtoarele categorii de impozite :
a. funciare, imobiliare
b. financiare, de ordine
c. pe venit i salarii
ANS: B
9. Dup nivelul la care se administreaz impozitele i taxele sunt:
a. judeene i locale
b. federale i locale
c. judeene, federale i locale
ANS: B
10. n cte grupe pot fi grupai contribuabili ?
a. dou
b. trei
c. nici una. Ei sunt nominalizai prin Legea 571/2003
ANS: A
11. Persoanele fizice, rezidente sau nerezidente, datoreaz impozite i taxe ?
a. da
b. nu
c. legea nu stipuleaz aceast obligaie.
ANS: B
12. Subiecte impozabile sunt ?
a. statul i administraiile locale
b. regiile autonome i societilor comerciale
c. persoanele fizice sau juridice

ANS: C
13. Dividendul este :
a. suma datorat pentru beneficiile obinute
b. cota -parte din profitul unitii
c. cota parte din profit ce se pltete acionarilor (asociaiilor)
ANS: C
14. Veniturile sunt impozitate :
a. sptmnal
b. trimestial
c. lunar
ANS: C
15. Indemnizaiile de conducere sunt impozabile ?
a. Da
b. .Nu, conform Legii nr 571/2003
c. numai n anumite situaii.
ANS: A
16. Drepturile salariale n valut se impoziteaz ?
a. Da
b. Nu
c. numai n anumite situaii
ANS: A
17. Ctigurile n bani ale salariailor zilieri cu mai muli copii se impoziteaz ?
a. Nu, conform Legii nr. 500/2002
b. Da
c. numai n anumite situaii.
ANS: B
18. n venitul brut impozabil intr i banii din moteniri ?
a. Da, conform Codului Civil
b. Nu
c. numai n anumite situaii
ANS: B
19. Se pltesc impozite pentru cldirile destinate lcaurilor de cult?

a. Da
b. Nu
c. numai n anumite situaii.
ANS: B
20. Cota de impozitare pentru cldirile din mediul urban este :
a. 0,2%
b. 0,3%
c. 0,1%
ANS: A
21. Cota de impozitare pentru cldirile din mediul rural este de :
a. 0,1%
b. 0,2%, conform Legii nr. 12/1990
c. 0,3%
ANS: A
22. Procentul de majorare a impozitului pentru a doua locuin, nenchiriat, este de:
a. 5%, conform O.G. nr. 94/2004
b. 10%
c. 15%
ANS: C
23. Sunt scutite de la plata impozitului :
a. terenurile intravilane
b. terenurile pentru case de vacan
c. terenurile pentru crematorii
ANS: C
24. n cte rate anuale se poate plti impozitul pe teren:
a. dou
b. trei
c. de regula integral
ANS: C
25. Obiect al impunerii sunt :
a. mijloacele de transport rutiere
b. mijloacele de transport pe ap
c. mijloacele de transport pe ap i cu traciune mecanic
ANS: C

26. Nu pltesc tax asupra mijloacelor de transport :


a. alienaii mintal
b. tinerii din centrele de reeducare
c. persoanele cu handicap locomotor
ANS: C
27. .Pentru persoanele ce pltesc taxa auto pe ntregul an pn la 15 martie se acord o bonificaie

de :
a. 5%
b. 10%
c. 15%
ANS: B
28. Taxa hotelier nu se aplic :
a. turitilor strini
b. tinerilor pn la 25 ani
c. pensionarilor i studenilor
ANS: C
29. TVA ul este:
a. un impozit special pe tranzacii
b. un impozit asupra consumului
c. un impozit asupra consumului i luxului
ANS: B
30. Codul fiscal mparte accizele n :
a. accize echilibrate i armonizate
b. accize simetrice i armonizate
c. accize armonizate i nearmonizate
ANS: C
31. Accizele armonizate se aplic pentru:
a. ceai, cafea, tutun
b. iei, gaze naturale, vinuri, alcool metilic
c. bere, vinuri, buturi fermentate, tutun, alcool etilic, tutun, uleiuri minerale
ANS: C
32. Conversiunea mprumuturilor de stat modific :
a. termenul de rambursare

b. dobnda
c. termenul de amortizare
ANS: B
33. Rezultatele controlului fiscal se consemneaz n :
a. nota de constatare i de conformitate
b. procesul verbal de constatare sau de contravenie, dup caz
c. nota de constatare sau proces- verbal de constatare, dupa caz
ANS: C
34. Garda Financiar face controale n baza :
a. OUG nr. 64/2007
b. Legii nr. 571/2003
c. OUG nr.91/2003 aprobat i modificat prin Legea nr.132/2004
ANS: C
35. Care sunt categoriile de norme juridice care au ca obiect dreptul fiscal?
a. cele privind nregistrarea societilor comerciale
b. cele privind nregistrarea agenilor economici cu capital de stat
c. cele privind controlul financiar-fiscal
ANS: C
36. Consecinele economice ale inflaiei asupra politicii financiar-fiscale a statului sunt:
a. blocarea preurilor
b. favorizarea creterii preurilor
c. blocarea monedei
ANS: B
37. Care rspuns reprezint caracterul specific al noiunii de impozit?
a. caracterul bilateral
b. caracterul rambursabil
c. natur de plat general
ANS: C
38. Marcai procedeele tehnice care se utilizeaz n execuia prii de venituri a bugetului de stat:
a. Utilizarea dispoziiei de plat
b. Reinerea i vrsarea la bugetul de stat de ctre pltitorii de venituri impozabile
c. Plata prin virament
ANS: B

39. Indicai care sunt funcii ale monedei:


a. Instrument de accentuare a inflaiei
b. Instrument de planificare
c. Blocarea preurilor
ANS: B
40. Care sunt cheltuielile opionale care se adaug la preul pltit sau de pltit n cadrul

metodei valorii tranzacionale pentru stabilirea valorii n vam a taxelor vamale?


a. Ambalajele
b. Cheltuielile de manipulri pe parcurs extern
c. Dividendele
ANS: B
41. Indicai categoriile de impozite taxe n cazul clasificrii n funcie de forma n care se obin

de ctre stat:
a. Impozite n natur
b. impozite personale
c. Impozite sau taxe pe consumaie
ANS: A
42. Care sunt principalele avantaje ale trecerii la moneda Euro?
a. Stimularea integrrii politicilor economice
b. Reducerea veniturilor publice
c. Pierderea autonomiei politicilor monetare ale statelor membre
ANS: A
43. Care dintre tipurile de impozitare a veniturilor persoanelor fizice este mai avatajos pentru

contribuabili?
a. Sistemul impunerii separate a veniturilor
b. Sistemul impunerii globale
c. Sistemul dual de impunere
ANS: A
44. In sensul taxei pe valoarea adugat activitile economice cuprind:
a. Activitile productorilor
b. Nu se cuprind activiti agricole
c. Nu se cuprind activitile extractive
ANS: A
45. Termenul de prescripie pentru aplicarea sanciunilor contravenionale stabilite n domeniul

vamal sunt:

a. 5 ani de la svrirea faptei


b. 3 ani de la svrirea faptei
c. 7 ani de la svrirea faptei
ANS: A
46. Ce procedeu tehnic se aplic pentru stabilirea i plata la bugetul public a impozitului pe

profit?
a. Impunerea i debitarea de ctre organele fiscale
b. Calcularea i plata direct de ctre subiectul impunerii la bugetul de stat
c. Reinerea i vrsarea la bugetul de stat
ANS: B
47. Care este termenul general de plat a impozitului pe profit?
a. Semestrial
b. Decadal
c. Trimestrial
ANS: C
48. Prin ce modaliti se asigur autonomia bugetelor locale n ara noastr?
a. nlturarea metodei regularizrilor ntre bugetele locale
b. Constituirea de fond de intervenie
c. Instituirea unor bugete suplimentare
ANS: A
49. Indicai sursele financiare din care se formeaz Fondul naional unic de asigurri sociale de

sntate:
a. Contribuii numai de la persoanele fizice
b. Subvenii de la bugetele fondurilor speciale
c. Donaii
ANS: C
50. In raport de obiectul impunerii, avem urmatoarele categorii de impozite:
a. Impozite pecuniare
b. Impozite sau taxe pe cheltuieli
c. Impozite i taxe pe consumaie
ANS: B
51. Care sunt consecinele n plan social ale inflaiei asupra politicii financiar-fiscale a statului?
a. Sporirea omajului
b. Blocarea preurilor

c. Favorizeaz accelerarea procesului investiiilor


ANS: B
52. Ce operaiuni i pli privind fondurile publice se deruleaz prin trezoreria statului?
a. Emiterea certificatelor de trezorerie pentru populaie
b. Numai veniturile bugetului de stat
c. Numai veniturile bugetelor locale
ANS: A
53. In ce constau faptele pentru care rspund ordonatorii de credite ai bugetelor publice, potrivit

legii:
a. Organizarea i inerea la zi a evidenei patrimoniului
b. Exercitarea controlului financiar preventiv
c. Plata cheltuielilor bugetare la termen
ANS: A
54. In ce termen se ntocmete Raportul public anual pe care Curtea de Conturi l prezint

Parlamentului cu observaii asupra conturilor de execuie ale bugetelor publice?


a. 9 luni de la primirea conturilor de execuie
b. 3 luni de la primirea conturilor de execuie
c. 6 luni de la primirea conturilor de execuie
ANS: C
55. Operaiuni ce se deruleaz prin trezoreria statului sunt:
a. Finanarea definitiv din anii precedeni ale bugetelor locale
b. Emiterea certificatelor de trezorerie pentru populaie
c. ncasrile i plile numai pentru bugetul de stat
ANS: B
56. Taxele vamale se datoreaz n Romnia, ca regul:
a. Pentru mrfurile care tranziteaz ara noastr
b. Pentru produsele care se export
c. Pentru produsele care se import
ANS: C
57. Care dintre persoanele indicate mai jos NU poate fi subiect distinct al impunerii pentru

impozitul pe profit:
a. persoanele juridice romne
b. persoanele juridice strine care au sediul permanent n Romnia
c. persoanele fizice romne, neasociate

ANS: C
58. Stabilirea impozitului pe reprezentanele firmelor strine nfiinate n Romnia se face:
a. pe baza comisioanelor ncasate de reprezentan
b. pe baza normei de venit stabilit pe tipuri de reprezentane
c. ca echivalent n lei a sumei de 4000 Euro, stabilit pentru un an fiscal pe baza Legii

nr. 571/2003
ANS: C
59. Indicai categoriile de produse care nu formeaz obiectul accizelor armonizate:
a. cafeaua i articolele de cristal
b. uleiurile minerale i electricitatea
c. produse din tutun i produse din petrol
ANS: A
60. In ce situaii datoreaz impozit pe profit n Romnia persoanele juridice strine?
a. Dac obin dividende de la o persoan juridic romn
b. Dac desfoar activitate prin intermediul unui sediu permanent n ara noastr
c. Dac obin comisioane de la un rezident
ANS: B
61. Sfera de cuprindere a impozitului pe profit n cazul persoanelor juridice romne include:
a. numai profitul impozabil obinut n Romnia
b. numai profitul impozabil obinut din strintate
c. profitul impozabil obinut din orice surs, att din Romnia, ct i din strintate
ANS: C
62. Care este termenul de plat a taxei asupra unui mijloc de transport deinut de ctre un

nerezident?
a. Anual, n 4 rate egale
b. Integral, n momentul nregistrrii mijlocului de transport la administraia public

local
c. La data scoaterii din eviden a mijlocului de transport
ANS: B
63. Cine este pltitorul impozitului pe dividende?
a. Subiectul impunerii
b. Societatea comercial distribuitoare de dividende
c. Asociaia familial
ANS: B

64. Persoane scutite de plata impozitului pe profit sunt:


a. cultele religioase, indiferent de sursa veniturilor
b. persoanele juridice strine
c. fundaiile romne constituite ca urmare a unui legat
ANS: C
65. Precizai care venituri sunt neimpozabile la calculul impozitului pe profit:
a. dividendele primite de la o persoan juridic
b. veniturile din anularea tuturor cheltuielilor
c. veniturile din capital.
ANS: A
66. Pentru stabilirea impozitului pe profit au deductibilitate nelimitat urmtoarele cheltuieli:
a. cheltuielile sociale
b. cheltuielile de protocol
c. cheltuielile pentru protejarea mediului i conservarea resurselor
ANS: C
67. Ce elemente se cuprind n baza de impozitare a taxei pe valoarea adugat?
a. Sumele achitate de furnizor sau prestator n contul clientului i care apoi se

deconteaz acestuia
b. Valoarea ambalajelor care circul ntre furnizorii de marf i clieni, prin schimb

fr facturare
c. Impozitele i taxele, dac prin lege nu se prevede astfel, exclusiv taxa pe valoarea
adugat
ANS: C
68. Care este obligaia contribuabililor cu privire la plata taxei pe valoarea adugat termenul n

care se face plata?


a. S achite taxa datorat lunar, pn la data de 25 a lunii urmtoare
b. S achite taxa trimestrial, pn la data de 25 a lunii urmtoare trimestrului
c. S achite taxa semestrial, pn la data de 25 a lunii urmtoare semestrului
ANS: A
69. Care este scopul instituirii regimului antrepozitrii n regim suspensiv de accize?
a. Utilizarea antrepozitului fiscal pentru vnzarea cu amnuntul a produselor

accizabile
b. ntrirea capacitii de control a administraiei fiscale
c. Folosirea locului antrepozitului pentru ambalarea produselor accizabile
ANS: B

70. Care sunt criteriile n raport de care sunt evaluate cldirile aparinnd persoanelor fizice care

datoreaz impozit pe profit?


a. nlimea cldirilor
b. Sistemul de construcie
c. Felul i destinaia cldirilor
ANS: C
71. Ce fel de cot de impunere se aplic n cazul impozitului pe teren?
a. Sume fixe
b. Cot proporional
c. Cot progresiv
ANS: A
72. Care este termenul de plat a impozitelor pe cldiri i pe teren?
a. Lunar, la data de 25
b. Anual, in 4 rate egale
c. Semestrial, n 2 rate egale
ANS: B
73. Impozitul pe cldiri nu se datoreaz pentru cldirea unei persoane fizice (locuin nou sau

realizat pe baz de credite) pe urmtorul termen:


a. 5 ani de la construire
b. 10 ani de la data dobndirii cldirii
c. 15 ani de la construire
ANS: B
74. Valoarea livrrii/prestrii se determin, pentru stabilirea bazei de impozitare a taxei pe

valoarea adugat, n raport de:


a. preurile din catalogul emis de stat
b. preurile negociate ntre vnztor i cumprtor
c. preurile de pe piaa dintr-un alt stat
ANS: B
75. Impozitul pe venit este datorat de urmtoarele persoane:
a. persoanele fizice nerezidente, pentru orice categorie de venit
b. persoanele fizice nerezidente care desfoar activiti dependente n Romnia
c. persoane fizice nerezidente pentru alte venituri dect cele obinute dintr-o activitate

independent fr existena unui sediu permanent n Romnia


ANS: B

76. Indicai categoria de venituri pentru care se datoreaz impozitul pe veniturile obinute din

Romnia de nerezideni:
a. venituri din salarii primite pentru activiti efectuate n strintate
b. venituri din cedarea folosinei bunurilor situate n strintate
c. redevene de la un rezident
ANS: C
77. Care sunt operaiuni ce se cuprind n sfera de aplicare a taxei pe valoarea adugat?
a. Operaiuni scutite, fr drept de deducere
b. ncrcarea i descrcarea de mrfuri
c. Perisabilitile, n limitele prevzute de lege
ANS: A
78. Precizai care este principiul (criteriul) care se aplic n legislaia fiscal romn n ceea ce

privete aezarea impozitelor i taxelor?


a. Natura impozitului sau taxei
b. Teritorialitii
c. Obiectul impozitelor i taxelor
ANS: A
79. Veniturile reprezentnd redevene provenind dintr-un stat contractant i pltite unui rezident al

celuilalt stat contractant din conveniile fiscale ncheiate de Romnia sunt impuse:
a. Numai n statul de surs
b. numai n statul de reziden
c. n ambele state contractante, n anumite limite
ANS: C
80. Care dintre metodele de evitare a dublei impuneri internaionale este cel mai frecvent
a. metoda scutirii progresive
b. metoda creditrii ordinare
c. metoda creditrii totale
ANS: B
81.

Prin politica fiscal statul urmrete:


a. tratarea difereniat a subiecilor economici care ndeplinesc funcii economice

similare, ntr-un orizont de timp stabilit


b. realizarea unor obiective strategice de dezvoltare a rii
c. ncasarea impozitelor, taxelor i realizarea unor obiective strategice de dezvoltare a

rii
ANS: C

82.

Care dintre urmtoarele categorii sunt contribuabilii pltitori de impozit pe profit:


a. Persoanele fizice rezidente asociate cu persone juridice romne i persoanele

juridice strine care desfoar activitatea printr-un sediu permanent n Romnia


b. Persoanele juridice strine care desfoar activitatea printr-un sediu permanent n

Romnia
c. Instituiile publice, Persoanele fizice rezidente associate cu personae juridice

romne
ANS: A
83.

Impozitul pe dividende se calculeaz:


a. prin aplicarea unei sume fixe de impozit, stabilit prin lege
b. prin deducerea unei sume fixe din dividendul brut
c. prin aplicarea unei cote de impozit, sabilit prin lege, asupra dividendului brut
ANS: C
84.

O microntreprindere este o persoan juridic romn care ndeplinete cumulative


urmtoarele condiii:
a. are ca obiect de activitate producia, prestarea de servicii sau comerul, are de la 1

la 9 salariai inclusiv, veniturile nu depesc echivalentul n lei a 100 000 Euro,


capitalul social este deinut de persoane private
b. are ca obiect de activitate producia, prestarea de servicii sau comerul, veniturile
nu depesc echivalentul n lei a 100 000 Euro
c. are ca obiect de activitate producia, prestarea de servicii sau comerul, are de la 1
la 9 salariai inclusiv, veniturile nu depesc echivalentul n lei a 100 000 Euro
ANS: A
85.

Care dintre urmtoarele venituri sunt impozabile?


a. venituri din pensii pentru invalizii de rzboi
b. venituri din premii obinute de sportivii medaliai la campionate europene
c. venituri din activiti agricole, venituri din premii i jocuri de noroc
ANS: C
86.

Care dintre urmtoarele sunt metode de determinare a venitului net anual din activiti
independente?
a. pe baza contabilitii n partid simpl, pe baza normelor de venit, prin scderea din

venitul brut a unei cheltuieli procentuale i a contribuiilor sociale obligatorii pltite


b. pe baza contabilitii n partid dubl
c. prin scderea din venitul brut a unei cheltuieli procentuale i a contribuiilor sociale

obligatorii pltite

ANS: A
87. Impozitul pe cldiri nu se datoreaz pentru:
a. cldirile din mediul rural cu excepia incintelor folosite pentru activiti economice
b. cldirile instituiilor publice cu excepia incintelor folosite pentru activiti

economice, cldirile din parcurile industriale


c. cldirile cu o suprafa mai mica de 30 m ptrai
ANS: B
88.

Taxa pe valoarea adugat prezint urmtoarele particulariti


a. este un impozit general, progresiv, de consum, aplicat la toate tranzaciile

comerciale
b. este progresiv i de consum
c. este un impozit de consum, datorat sub forma unei cote procentuale
ANS: A
89. Accizele prezint urmtoarele particulariti:
a. sunt incluse n preul de vnzare al mrfurilor importate sau produse i vndute n

interiorul rii, se datoreaz ntr-o singur faz a circuitului economic, preced taxa
pe valoarea adugat, fiind incluse n baza de impozitare a T.V.A.
b. se datoreaz ntr-o singur faz a circuitului economic, preced taxa pe valoarea
adugat, fiind incluse n baza de impozitare a T.V.A.
c. respective de ctre productori, importatori sau achizitori
ANS: A
90. Care dintre urmtoarele documente reprezint titlu de crean bugetar?
a. decizia de impunere care stabilete obligaiile provenite din impozite, decontul de

tax pe valoarea adugat, procesul-verbal de constatare a contraveniei, declaraia


vamal care stabilete obligaiile de plat n vam
b. procesul-verbal de inspecie fiscal care stabilete diferenele dintre obligaiile de
plat determinate de pltitor i cele legal datorate
c. procesul-verbal de constatare a lipsurilor de inventar
ANS: A
91. Codul fiscal din Romnia reprezint:
a. reglementarea privind organizarea autoritilor fiscale din Romnia
b. actul normativ de identificare a contribuabililor
c. legea prin care este stabilit cadrul legal privind principalele impozite i taxe
ANS: C
92. Categorii exceptate de plata impozitului pe profit:

a. Banca Naional a Romniei


b. Asociaiile de propietari
c. Persoanele juridice strine i persoanele fizice nerezidente care desfoar

activitate n Romnia ntr-o asociere fr personalitate juridic, Trezoreria statului,


Asociaiile de proprietari
ANS: C
93. Plata impozitului pe dividende se face:
a. lunar
b. trimestrial
c. pn la data de 20 inclusiv a lunii urmtoare celei n care se pltete dividendul
ANS: C
94.

Calculul i plata impozitului pe venitul microntreprinderilor se face?


a. trimestrial
b. semestrial
c. anual
ANS: A
95. Care dintre urmtoarele reprezint obligaii ale pltitorilor de venituri cu reinere la surs?
a. s calculeze impozitul afferent veniturilor impozabile, s rein impozitul cu ocazia

efecturii fiecrei pli de venit


b. s vireze impozitul reinut ctre organele fiscale
c. s depun la organele fiscale o declaraie privind calcularea i reinerea impozitului

pentru fiecare beneficiar de venit


ANS: A
96.

Venitul net din cedarea folosinei bunurilor se determin prin:


a. scderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile
b. scderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate
c. scderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25%

asupra venitului brut


ANS: C
97.

Pentru a fi cuprins n sfera de aplicare a TVA, o livrare de bunuri sau o prestare de


servicii trebuie s ndeplineasc cumulative anumite condiii:
a. s fie efectuat cu plat, locul de efectuare s fie considerat a fi n Romnia
b. operaia s fie realizat de o persoan care desfoar activiti sociale
c. operaia s aib drept scop exportul
ANS: A

98.

Sistemul de supraveghere fiscal n domeniul accizelor private:


a. limitarea cantitilor produse sau comercializate, marcarea prin banderole pentru

buturi alcoolice, contorizarea cantitilor de alcool, bauturi alcoolice sau bere


obinute
b. facturi fiscale i avize de nsoire a mrfii cu regim special
c. marcarea prin timbre pentru igri, produse din tutun i cafea
ANS: A
99. Organele fiscale pot utilize modaliti de executare silit a creanelor bugetare, cum ar fi:
a. poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor mobile
b. sechestrarea bunurilor mobile
c. sechestrarea i valorificarea bunurilor imobile
ANS: A
100. Elementele impozitelor sunt :
a. banii i caracterul juridic
b. taxele si impozitele, autonomia i forma pecuniar
c. forma pecuniar, plata fr contraprestaie, stabilirea autoritar unitar, caracterul

juridic i utilitatea public


ANS: C
101. Subiecte impozabile sunt:
a. statul i administraiile locale
b. regiile autonome i societilor comerciale
c. persoanele fizice sau juridice
ANS: C
102. Veniturile sunt impozitate :
a. bilunar
b. trimestial
c. lunar
ANS: C
103.

Prin politica fiscal statul urmrete:


a. tratarea difereniat a subiecilor economici care ndeplinesc funcii economice

similare, ntr-un orizont de timp stabilit


b. realizarea unor obiective strategice de dezvoltare a rii
c. ncasarea impozitelor i taxelor, realizarea unor obiective strategice de dezvoltare a

rii
ANS: C
104.

Codul de procedur fiscal din Romnia reglementeaz:


a. criteriile de interpretare a Codului fiscal
b. modul de aplicare a prevederilor Codului fiscal
c. drepturile i obligaiile prilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea

impozitelor i taxelor
ANS: C
105.

Clasificarea impozitelor dupa modul de stabilire grupeaz impozitele n:


a. impozite fixe indiferent de materia impozabil i impozite proporionale
b. impozite progrsive i impozite retroactive
c. impozite proporionale, impozite progresive i impozite regresive
ANS: C
106.

Clasificarea impozitelor dup modul de prelevare grupeaz impozitele n:


a. impozite directe i indirecte
b. impozite cu autoimpunere i impozite calculate de organelle fiscale
c. impozite permanente i impozite incidentale
ANS: A
107.

Care dintre urmtoarele impozite sunt impozite directe:


a. impozitul pe profit, impozitul pe venit
b. taxa pe valoarea adugat
c. taxele vamale
ANS: A
108.

Care dintre urmtoarele impozite sunt impozite directe:


a. impozitele locale, impozitul pe reprezentane, pe dividende
b. impozitul pe dividende
c. accizele
ANS: A
109.

Care dintre urmtoarele impozite sunt impozite indirecte:

a. impozitul pe venit
b. impozitul pe cldiri
c. accizele
ANS: C
110.

Care dintre urmtoarele impozite sunt impozite indirecte:


a. taxele vamale, TVA, impozitul pe cldiri
b. taxa pe valoarea adugat
c. impozitul pe veniturile microntreprinderilor
ANS: A
111.

Subiectul impozitului este definit ca fiind:


a. materia care se impoziteaz
b. persoan fizic sau juridic obligat prin lege la plata impozitului
c. sursa impozitului
ANS: B
112.

Asieta impozitului este definit ca fiind:


a. modul de aezare a impozitului
b. cota aplicat pentru calculul impozitului
c. dimensiunea materiei impozabile
ANS: A
113. Cum se determin profitul impozabil:
a. ca diferen ntre venituri i cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-

un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile


b. ca diferen ntre venituri i cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-

un an fiscal, la care se adaug cheltuielile nedeductibile


c. ca diferen ntre venituri i cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora, dintr-

un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile i se adaug cheltuielile


nedeductibile
ANS: C
114.

Care dintre urmtorii contribuabili pltesc impozitul pe profitul lunar:


a. sucursalele din Romnia ale bncilor, persoane juridice strine, bncile romneti
b. microntreprinderile
c. societile comerciale cu rspundere limitat
ANS: A

115. Care dintre urmtoarele obligaii revin contribuabililor pltitori de impozit pe profit?
a. s depun o declaraie anual de impozit pe profit, pn la termenul prevzut pentru

depunere situaiilor financiare


b. s depun o declaraie anual privind plile i angajamentele de plat pentru

bunurile importate
c. s depun o declaraie anual privind plile i angajamentele pentru transportul

internaional
ANS: A
116. O persoan fizic nerezident obine profit dintr-o asociere fr personalitate juridic, cu o

persoan juridic romn. Care este situaia din punct de vedere al impozitului pe profit?
a. persoana fizic nerezident nu datoreaz impozit pentru profitul obinut din

activitatea desfurat n Romnia


b. persoana fizic nerezident datoreaz impozit pentru profitul obinut din activitatea

desfurat n Romnia, care este calculat i reinut de persoana juridic romn


c. persoana fizic nerezident datoreaz impozit pentru profitul obinut din activitatea

desfurat n Romnia, pe care trebuie s-l plteasc direct autoritilor fiscale


ANS: B
117. Prin divizare, o parte din patrimonial unei societi se desprinde i se transmite o treime i

respective dou treimi ctre dou societi noi care se nfiineaz. De la ce dat devin cele
dou societi noi pltitoare de impozit pe profit?
a. de la data hotrrii divizrii patrimoniului
b. de la data nregistrrii n registrul comerului a noilor societi
c. dupa trecerea primului trimestru de funcionare a noilor societi
ANS: B
118. O societate comercial, pe lng activitatea de comerciat, desfoar i activitatea de bar de

noapte. Cu ce cot se impoziteaz profitul realizat din activitatea de bar de noapte?


a. profitul realizat din activitatea de bar se impoziteaz cu cota de 40%
b. profitul realizat din activitatea de bar se impoziteaz cu cota de 25%
c. profitul realizat din activitatea de bar se impoziteaz cu cota de 16%, cu condiiaca

suma rezultat s nu fie mai mic de 5% din venitul realizat din aceasta activitate
ANS: C
119. Plata impozitului pe profit de ctre societile comerciale se face:
a. lunar
b. trimestrial
c. anual
ANS: B

120. Plata impozitului pe profit de Banca Naional a Romniei, bncile romneti i sucursalele

din Romnia ale bncilor care sunt persoane juridice strine se face:
a. lunar
b. trimestrial
c. anual
ANS: A
121. Impozitul pe dividende se calculeaz:
a. prin aplicarea unei sume fixe de impozit, stabilit prin lege
b. prin deducerea unei sume fixe din dividendul brut
c. prin aplicarea unei cote de impozit, sabilit prin lege, asupra dividendului brut
ANS: C
122. In cazul n care dividendele distribuite nu sunt pltite pn la sfritul anului n care s-au

produs situaiile financiare anuale, impozitul pe dividende:


a. nu se pltete
b. se pltete pn la data de 30 iunie a anului respectiv
c. se pltete pn la data de 31 decembrie a anului respective
ANS: C
123. O societate comercial obine venituri din dividende, pentru aciunile pe care le deine ntr-o

companie din Romnia. Care este regimul fiscal al acestui venit?


a. dividendele primite de o persoan juridic de la o persoan juridic romn sunt

venituri neimpozabile
b. dividendele primite de o persoan juridic de la o persoan juridic romn se

impun la persoana juridic pltitoare


c. dividendele primite de o persoan juridic de la o persoan juridic romn se

impun la persoana juridic primitoare


ANS: A
124. .Care este cota de impunere n cazul impozitului pe venitul microntreprinderilor?
a. 16%
b. 3%
c. 25%
ANS: B
125. O persoan juridic strin care are o reprezentan autorizat n Romnia are obligaia de a

plti un impozit:
a. egal cu echivalentul n lei a 16% din venitul realizat exprimat n Euro
b. egal cu echivalentul n lei a 25% din venitul realizat exprimat n Euro
c. egal cu echivalentul n lei a 4000 Euro

ANS: C
126. Plata impozitului pe reprezentane se face:
a. trimestrial pn la data de 25 a lunii urmtoare
b. n dou trane egale pn la datele de 20 iunie i 20 decembrie
c. n patru trane egale de la data de 15 a ultimei luni din trimestre
ANS: B
127. Orice persoan strin care datoreaz impozitul pe reprezentan:
a. este obligat s depun o declaraie fiscal anual la autoritatea fiscal competent
b. este obligat s depun o declaraie fiscal trimestrial la autoritatea fiscal

comepetent
c. nu este obligat s depun o declaraie fiscal
ANS: A
128. Care dintre urmtoarele venituri sunt impozabile?
a. venituri din pensii pentru invalizii de rzboi
b. venituri din premii obinute de sportivii medaliai la campionate europene
c. venituri din activiti agricole
ANS: C
129. Care dintre urmtoarele venituri sunt impozabile?
a. veniturile din salarii, investiii, din prestri de servicii
b. venituri din prestri de servicii
c. venituri din cedarea folosinei bunurilor
ANS: A
130. Care dintre urmtoarele venituri sunt venituri comerciale?
a.
b.
c.
d.

venituri din nchirieri


venituri din fapte de comer
venituri din prestri de servicii
venituri din practicarea unei meserii

ANS: B
131. Care dintre urmtoarele venituri sunt venituri din activiti independente?
a. venituri din exercitarea unei profesii libere, din investiii, din valorificarea

drepturilor de proprietate intelectual


b. venituri comerciale
c. venituri din investiii
ANS: A

132. Care dintre urmtoarele reprezint obligaii ale pltitorilor de venituri cu reinere la surs?
a. s calculeze impozitul afferent veniturilor impozabile, s vireze impozitul reinut

ctre organele fiscale, s rein impozitul cu ocazia efecturii fiecrei pli de venit
b. s rein impozitul cu ocazia efecturii fiecrei pli de venit
c. s depun la organele fiscale o declaraie privind calcularea i reinerea impozitului

pentru fiecare beneficiar de venit


ANS: A
133. Care dintre urmtoarele sunt metode de determinare a venitului net anual din activiti

independente?
a. pe baza contabilitii n partid simpl, pe baza normelor de venit
b. pe baza normelor de venit
c. pe baza contabilitii n partid dubl
ANS: A
134. Persoanele fizice au dreptul la o deducere personal din venitul net, n cazul:
a. veniturilor din dobnzi
b. veniturilor din salarii pentru fiecare loc de munc
c. veniturilor din salarii la locul unde se afl funcia de baz
ANS: C
135. Venitul net din cedarea folosinei bunurilor se determin prin:
a. scderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile
b. scderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate
c. scderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25%

asupra venitului brut


ANS: C
136. Care dintre urmtoarele venituri sunt venituri din investiii impozabile?
a. veniturile din transferurile titlurilor de valoare
b. veniturile dindobnzi la casele de ajutor reciproc
c. veniturile din dobnzi aferente titlurilor de stat
ANS: A
137. Care dintre urmtoarele sunt condiii de acordare a creditului fiscal extern:
a. plata impozitului datorat se dovedete printr-un document justificativ
b. venitul pentru care se acord credit fiscal nu se impoziteaz n Romnia
c. venitul pentru care se acord credit fiscal se impoziteaz n Romnia
ANS: A

138. Creditul fiscal extern:


a. este nelimitat pentru arile membre U.E.
b. este limitat la nivelul arii beneficiare
c. nu poate fi mai mare dect partea de impozit pe venit datorat n Romnia aferent

venitului impozabil din strintate


ANS: C
139. In situaia n care un contribuabil obine venituri din strintate din mai multe state, creditul

fiscal admis se calculeaz:


a. cumulat pe toate statele din care obine venituri
b. cumulat pentru toate veniturile obinute ntr-un stat
c. separat pentru fiecare ar i pe fiecare natur de venit
ANS: C
140. In vederea calculului creditului fiscal extern, sumele pltite n valut se tansform n lei:
a. la cursul din ultima zi de realizare a venitului, comunicat de Banca Naional a

Romniei
b. la cursul mediu anual al pieii valutare de la Tokyo
c. la cursul mediu anual al pieii valutare, comunicat de Banca Naional a Romniei

pentru anul de realizare a venitului


ANS: C
141. Taxa hotelier se stabilete
a. prin aplicarea cotei de taxare stabilit de consiliul local la tarifele de cazare

practicate de unitile de cazare


b. prin aplicarea unei sume fixe in funcie de rangul unitii de cazare
c. prin aplicarea unei sume fixe
ANS: A
142. Pentru a fi cuprins n sfera de aplicare a TVA, o livrare de bunuri sau o prestare de servicii

trebuie s ndeplineasc cumulative anumite condiii:


a. s fie efectuat cu plat
b. locul de efectuare s fie considerat a fi n exterior
c. operaia s aib drept scop exportul
ANS: A
143. Constituie livrri de bunuri efectuate cu plat urmtoarele operaiuni:
a. orice transfer al dreptului de proprietate
b. importurile de materii prime
c. orice distribuire de bunuri din activele unei societi comerciale ctre asociai sau

acionari

ANS: C
144. Locul livrrii bunurilor este locul unde:
a. se gsesc bunurile n momentul nceperii expedierii
b. se gsesc bunurile n momentul contractrii vnzrii
c. se gsesc bunurile n momentul momentul contractrii vnzrii i plii acestora
ANS: C
145.

Locul prestrii de servicii este:


a. ara n care prestatorul are un sediu permanent unde sunt effectuate serviciile
b. locul unde prestatorul are domiciliul sau reedina sa obinuit i unde sunt

effectuate serviciile
c. ara n care prestatorul ncaseaz contravaloarea serviciilor prestate
ANS: A
146. Cotele de impozitare a taxei pe valoarea adugat sunt:
a. cota standard de 19% si cota redus de 9%
b. cota standard de 19% si cota redus de 7%
c. cota standard de 25% si cota redus de 7%
ANS: A
147. Cine trebuie s solicite nregistrarea ca pltitor de tax pe valoarea adugat?
a. toate persoanele juridice
b. toate persoanele impozabile care realizeaz operaiuni taxabile sau scutite de taxa

pe valoarea adugat cu drept de deducere avnd o cifr de afaceri peste plafonul


de scutire
c. toate persoanele impozabile care realizeaz operaiuni taxabile sau scutite de taxa
pe valoarea adugat cu drept de deducere
ANS: C
148. Obligaiile persoanelor nregistrate ca pltitori de tax pe valoarea adugat sunt:
a. s declare nceperea, schimbarea i ncetarea activitii sale ca persoan

impozabil, s emit facturi fiscale


b. s ntocmeasc deconturi la cerere
c. s in evidena operaiunilor neimpozabile
ANS: A
149. Factura fiscal trebuie s cuprind obligatoriu urmtoarele informaii:
a. seria, numarul facturii i data emiterii facturii, numele, adresa i codul de

nregistrare fiscal al persoanei furnizoare, denumirea serviciilor prestate


b. denumirea i cantitatea bunurilor livrate

c. data plii taxei pe valoarea adugat


ANS: A
150. Persoanele juridice au obligaia s achite taxa pe valoarea adugat:
a. la organul fiscal la efectuarea tranzaciilor
b. la organul fiscal pentru importuri de bunuri, cu excepia celor scutite de taxa pe

valoarea adugat
c. la organul fiscal pn la data la care au obligaia depunerii decontului de TVA
ANS: A
151. Taxele sunt plati catre buget pentru:
a. Un serviciu prestat in favoarea contribuabilului
b. Este o plata baneasca generala, obligatorie si definitiva fara dreptul la o prestatie directa
c. O plata benevola cu scop caritabil in folosul societatii
ANS: A
152. Alegeti varianta corecta:
a. Impozitul este o plata definitiva catre buget in schimbul careia contribuabilul nu primeste
nici o prestatie
b. In schimbul impozitului platit contribuabilul primeste o contraprestatie
c. Impozitul este o plata definitiva catre buget in schimbul careia contribuabilului i se
presteaza un serviciu legalmente datorat
ANS: A
153. Contribuabilii pot fi:
a. Numai persoanele fizice
b. Numai persoanele juridice
c. Atat persoanele fizice cat si cele juridice, dar si alte entitati fara personalitate juridica
ANS: C
154. Impozitele reale au in vedere:
a. Persoana contribuabilului veniturile acestuia
b. Averea contribuabilului
c. Atat veniturile cat si averea contribuabilului
ANS: C
155. Cota de impunere:
a. Este o suma fixa pe care o plateste contribuabilul
b. Este o suma fixa sau un procent aplicabil asupra masei impozitabile
c. Este un procent aplicabil asupra masei de impozabile
ANS: B

156. Cotele procentuale aplicabile in materie fiscala sunt:


a. Numai proportionale
b. Proportionale, progresive sau regresive
c. Numai progresive sau regresive
ANS: B
157. Cota progresiva:
a. creste procentual cu masa impozabila
b. creste proportional cu nevoile bugetului
c. scade pe masura ce masa impozitabila progreseaza
ANS: A
158. Impozitele personale:
a. Se determina impartind veniturile pe fiecare membru de familie
b. Au in vedere veniturile personale indiferent de veniturile familiei
c. Au in vedere veniturile persoanei in raport de nivelul de calificare profesionala
ANS: B
159. Subiectul impozabil este:
a. Persoana care stabileste si strange impozitele si taxele
b. Functionarul public cu atributii fiscale competent printre altele sa desfasoare si activitate
jurisdictionala
c. Persoana care potrivit legii, datoreaza anumite taxe, impozite sau alte sume catre buget
ANS: C
160. Functiile impozitului pe profit sunt urmatoarele:
a. Sa asigure venituri bugetului pentru indeplinirea functiilor statului si sa asigure
directionarea activitatii economice
b. Sa sporeasca rezerva Bancii Nationale a Romaniei
c. Sa asigure stabilitatea cursului monedei nationale
ANS: A
161. La determinarea impozitului pe profit, amenzile sunt:
a. Cheltuieli deductibile
b. Cheltuieli nedeductibile
c. Cheltuieli deductibile optional
ANS: B
162. Persoanele juridice straine care obtin venituri in Romania platesc impozit pe profit in Romania pentru:
a. Toate veniturile obtinute, atat in Romania cat si in alte state
b. Platesc numai taxele vamale, T.V.A. si impozit pe dividende si salarii
c. Numai pentru profitul aferent veniturilor obtinute in Romania

ANS: C
163. Valoarea adaugata este:
a. Numai acea parte a cheltuielilor facute in fiecare ciclu economic, de la productie pana la
consum
b. Diferenta dintre pretul maxim practicat si pretul de vanzare obtinut
c. Diferenta intre valoarea unui bun obtinut in urma vanzarii si valoarea bunurilor si
serviciilor achizitionate pentru realizarea lui
ANS: C
164. Taxa pe valoarea adaugata deductibila este:
a. Suma la care persoanele fizice care platesc impozit pe venit au dreptul la deducere la
determinarea acestuia pentru achizitiile la care au platit aceasta taxa
b. Este reducerea de pret maxima pe care vanzatorul o poate face cumparatorului
c. Este T.V.A. pe care un cumparator o plateste pentru bunurile sau serviciile pe care le
achizitioneaza pentru a le utiliza in activitatea sa economica
ANS: C
165. Faptul generator al obligatiei de plata T.V.A.:
a. Este legat de momentul livrarii bunurilor
b. Este legat de momentul platii
c. Este legat de data intrarii in vigoare a contractului
ANS: A
166. Ce este sistemul cedular de impunere:
a. Este un sistem de impunere separata in care fiecare cattegorie de venit se impoziteaza
separat
b. Este un sistem de impunere care totalizeaza veniturile
c. Este un sistem de impunere globala cu exceptarea unor venituri care se impoziteaza separat
ANS: A
167. Sistemul impunerii globale:
a. inseamna impozitarea intregii populatii care realizeaza venituri
b. inseamna cumularea veniturilor obtinute de contribuabil, indiferent de sursa de provenienta
c. inseamna cumularea veniturilor pe familie, repartizarea pe membrii de familie si
impozitarea pe venitul obtinut pe fiecare membru de familie
ANS: B
168. Titlul de creanta fiscala este:
a. Actul juridic prin care se constata si se individualizeaza obligatia fiscala a fiecarui platitor
de venituri bugetare
b. Documentul eliberat de contribuabilul care incaseaza sume de bani
c. Biletele la ordin pe care contribuabilul urmeaza sa le incaseze la anumite termene
ANS: A

169. Termenul de prescriptie extinctiva in materie fiscala este:


a. Termenul general din dreptul civil de 3 ani
b. Termen special de 5 ani
c. Termen special de 18 luni
ANS: B
170. Executarea silita in materie fiscala poate incepe:
a. Numai dupa implinirea termenului de prescriptie extinctiva
b. Numai pana la imolinirea termenului de prescriptie extinctiva
c. Nu are legatura cu termenul de prescriptie extinctiva
ANS: B
171. Dreptul fiscal este definit ca fiind:
a. acea ramura a dreptului privat care studiaza raporturile juridice care se sting in

procesul realizarii veniturilor de natura fiscala ale bugetelor private


b. acea ramura a dreptului public care studiaza raporturile administrative care iau

nastere in procesul realizarii veniturilor de natura fiscala ale bugetelor publice


c. acea ramura a dreptului public care studiaza raporturile juridice care iau nastere, se

modifica sau se sting in procesul realizarii veniturilor de natura fiscala a bugetelor


publice
ANS: C
172. Obiectul dreptului fiscal il constituie:
a. realizarea veniturilor contribuabililor
b. realizarea veniturilor fiscale ale bugetelor publice
c. impozitarea veniturilor contribuabililor
ANS: B
173. Neutralitatea masurilor fiscale este acel principiu fiscal conform caruia:
a. impozitele si taxele vor fi diferentiate in functie de venitul lunar al contribuabilului
b. impozitele si taxele nu vor fi diferentiate in functie de cetatenia investitorului sau,

originea capitalului (roman sau strain) si nici in functie de forma de proprietate


c. impozitele si taxele nu vor fi diferentiate in functie de venitul lunar al

contribuabilului
ANS: B
174. Echitatea fiscala, la nivelul persoanelor fizice, are loc:
a. prin aceeasi impunere a veniturilor
b. prin impunerea diferita a veniturilor, in functie de cetatenia investitorului
c. prin impunerea diferita a veniturilor, in functie de marimea acestora

ANS: C
175. Eficienta impunerii poate fi statutata prin asigurarea stabilitatii:
a. pe termen lung a prevederilor Codului fiscal
b. pe termen lung a prevederilor Codului de procedura fiscala
c. pe termen scurt a prevederilor Codului fiscal
ANS: A
176. Sistemul fiscal reprezinta:
a. ansamblul legilor stabilite in vederea realizarii veniturilor bugetelor private
b. ansamblul masurilor stabilite, cadrul legal adoptat, in vederea realizarii veniturilor

bugetelor publice
c. totalitatea taxelor si impozitelor
ANS: B
177. Dupa intensitatea presiunii fiscale, sistemele fiscale pot fi:
a. sisteme fiscale superioare si inferioare
b. sisteme fiscale mari si mici
c. sisteme fiscale grele si usoare
ANS: C
178. Statul, ca subiect al raportului juridic fiscal, este reprezentat de :
a. Guvern
b. Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administratie Fiscala

(ANAF) si unitatile sale teritoriale


c. Presedintie
ANS: B
179. Unitatea de impunere este :
a. unitatea de masura a subiectului
b. unitatea de masura a obiectului sau materiei impozabile
c. unitatea de masura a obligatiei fiscale
ANS: B
180. Curatorul fiscal este solicitat pentru :
a. persoana fizica imputernicita prin act autentic
b. orice persoana fizica si juridica
c. contribuabilul cu domiciliul fiscal necunoscut
ANS: C
181. Curatorul fiscal este solicitat pentru:

a. contribuabilul absent
b. persoana apatrida
c. entitatile fara personalitate juridica
ANS: A
182. Persoana fizica rezidenta este aceea care:
a. are domiciliul in mediul rural
b. este scutita de plata impozitelor
c. are centrul intereselor vitale in Romania
ANS: C
183. Persoana fizica rezidenta este aceea care :
a. are centrul intereselor vitale in alta tara
b. este cetatean strain
c. este cetatean roman care lucreaza in strainatate ca functionar sau angajat al

Romaniei intr-un alt stat strain


ANS: C
184. Capitatia graduala este alcatuita din :
a. impozite si taxe
b. accize si impozite
c. capitatia reala si capitatia personala
ANS: C
185. Potrivit teoriei solidaritatii :
a. impozitele si taxele sunt contributii benevole acceptate de cetateni
b. impozitele si taxele sunt contributii acceptate de cetatenii straini care locuiesc in

Romania
c. impozitele reprezinta pretul serviciilor prestate de stat
ANS: A
186. Unitatea de evaluare poate fi:
a. o suma fixa care se aplica de regula asupra unor bunuri sau acte juridice
b. o suma variabila care se applica de regula unor acte juridice
c. o suma fixa care se aplica veniturilor
ANS: A
187. Cota procentuala poate fi :
a. proportionala si progresiva
b. proportionala si regresiva

c. proportionala, progresiva si regresiva


ANS: C
188. Modul de determinare a obligatiei fiscale reprezinta procedeul prin care se stabileste :
a. subiectul impunerii
b. subiectul impuneri sau taxarii , obiectul sau materia impozabila, evaluarea acesteia

si determinarea marimii obligatiei fiscale


c. obiectul materiei impozabile
ANS: B
189. Incasarea venitului bugetar se face prin urmatoarele metode :
a. metoda platii indirecte
b. metoda retinerii
c. metoda platii directe, metoda retinerii si varsarii
ANS: C
190. Stopajul la sursa se face :
a. cand platitorul este contribuabilul
b. cand platitorul este o entitate fara personalitate juridica
c. cand platitorul este o alta persoana decat contribuabilul
ANS: C
191. Veniturile din capital sunt:
a. venituri ale bugetelor publice
b. venituri ale societatilor comerciale private
c. venituri ale persoanelor fizice
ANS: A
192. Sunt izvoare dreptului fiscal:
a. Codul fiscal al Romaniei si Codul de procedura fiscala al Romaniei
b. Codul fiscal, Legi fiscale si legi speciale fiscale
c. Codul de procedura fiscala al Romaniei, Codul comercial si Legi fiscale
ANS: A
193. Codul fiscal al Romaniei prevede urmatoarele principii ale fiscalitatii:
a. Neutralitatea, certitudinea impunerii, echitate fiscala, echitatea impunerii
b. Neutralitatea, anualitatea, unitatea, echitatea fiscala
c. Certitudinea impunerii, echitatea fiscala, neutralitatea, anualitatea impunerii
ANS: A

194. Alegeti varianta corecta:


a. Actul administrativ fiscal face parte din categoria actelor juridice, fiind o

manifestare expresa de vointa, facuta in scopul stabilirii, modificarii sau stingerii


drepturilor si obligatiilor fiscale
b. Actul administrativ fiscal face parte din categoria actelor juridice, fiind o
manifestare de vointa, facuta in scopul singerii drepturilor si obligatiilor fiscale
c. Actul administrativ fiscal face parte din categoria actelor juridice, fiind o
manifestare de vointa, facuta in scopul stabilirii, modificarii si stingerii obligatiilor
fiscale
ANS: A
195. Elementele esentiale ale veniturilor bugetelor publice sunt:
a. veniturile bugetare si contribuabilul
b. veniturile bugetare si subiectul impunerii
c. denumirea venitului bugetar si subiectul impunerii
ANS: C
196. Principiul eficientei impunerii este strans legat de cel al :
a. echitatii fiscale
b. certitudinii impunerii
c. neutralitatii
ANS: B
197. Alegeti varianta corecta :
a. principiile generale de conduita in domeniul fiscal sunt : principiul aplicarii unitare

a legislatiei, principiul executarii dreptului de apreciere, principiul rolului activ al


organului fiscal, principiul intrebuintarii limbii oficiale in administrarea fiscala,
principiul dreptului de a fi ascultat, principiul obligatiei de cooperare, principiul
secretului fiscal,principiul bunei credinte
b. principiile generale de conduita in domeniul fiscal sunt : principiul aplicarii unitare
a legislatiei, principiul executarii dreptului de apreciere, principiul rolului activ al
organului fiscal, principiul intrebuintarii limbii oficiale in administrarea fiscala
c. principiile generale de conduita in domeniul fiscal sunt : principiul aplicarii unitare
a legislatiei, principiul executarii dreptului de apreciere, principiul dreptului de a fi
ascultat, principiul obligatiei de cooperare, principiul secretului fiscal, principiul
bunei credinte
ANS: A
198. Obiectul dreptului fiscal il constituie realizarea veniturilor fiscale ale bugetelor publice si

cuprinde urmatoarele norme :


a. norme de drept bugetar, norme de drept fiscal
b. norme privind controlul financiar, norme permisive, norme privind datoria publica

c. norme de drept bugetar, norme de drept fiscal, norme privind controlul financiar,

norme privind datoria publica


ANS: C
199. Elementele esentiale ale venitului bugetar sunt :
a. domiciliul fiscal, unitatea de impunere, modul de determinare, incasarea venitului

bugetar, termenul de plata


b. impozitul, taxa, contributia, prelevarea
c. denumirea venitului bugetar, subiectul impunerii
ANS: C
200. Veniturile fiscale sunt alcatuite din:
a. impozite financiare, impozite de ordine
b. venituri ale bugetelor centrale
c. impozite directe si impozite indirecte
ANS: C
201. Reprezinta infractiunea de evaziune fiscala:
a. executarea de evidente contabile simple, folosindu-se inscrisuri si mijloace de

stocare a datelor specifice


b. omisiunea partiala a evidentierii in actele contabile a operatiunilor efectuate sau a

veniturilor realizate
c. ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile
ANS: C
202. Frauda fiscala consta in:
a. activitatea practicata ilegal, in vederea interpretarii legilor fiscale in favoarea

contribuabilului
b. disimularea obiectului impozabil, in subevaluarea cuantumului materiei impozabile

sau folosirea altor cai de sustragere de la plata sumelor cuvenite bugetului public
c. activitatea practicata de persoanele fizice si juridice care urmaresc disimularea

adevarului in ceea ce privesc veniturile si cheltuielile efectuate in decursul unui an


calendaristic
ANS: B
203. Evaziunea fiscala legala consta in:
a. activitatea practicata legal, prin interpretarea legilor fiscale in favoarea

contribuabilului
b. disimularea obiectului impozabil, in vederea sustragerii de la plata sumelor

cuvenite bugetului public


c. activitatea practicata legal, in vederea sustragerii de la plata sumel cuvenite
bugetului public

ANS: A