Sunteți pe pagina 1din 5

14-10-2014

Cauzele tulburrilor de limbaj

Cauzele pot fi mprite n trei categorii:


-prenatale,
-perinatale,
-postnatale,

Cauzele care acioneaz n timpul sarcinii se refer la intoxicaii de toate categoriile,


infecii (bolile infecioase ale mamei), incompatibilitatea factorului RH, carenele
nutritive i traumele mecanice i psihice (ex: neacceptarea psihic a sarcinii, etc.).

Cauze perinatale:
-naterile grele, prelungite, care afecteaz sistemul nervos central;
-asfixia cu hemoragii la nivelul sistemului nervos;
-traumele fizice.

Cauze postnatale:
A). Cauze organice, ce pot fi de natur central sau periferic:
-traume mecanice, senzoriale,
-anomaliile dento-maxilo-vlo-palatine,
-prognatismul i progenia (progenia maxilarul superior poate fi ieit n afar, iar
brbia se afl mult nuntru i invers),
-infecii (meningit, encefalit, etc.),
-bolile copilriei;
B). Cauze funcionale; acioneaz, att sfera senzorial, receptoare, ct i cea
motorie, efectoare. Cauzele respective pot afecta oricare component a pronuniei

(fonaie, expiraie sau articulaie). Apar dereglri ale proceselor de excitaie i


inhibiie, predomin exagerat unul dintre aceste procese. i n acest caz sunt
prezente carenele nutritive, unele disfuncionaliti (insuficienele sistemului
nervos central, dereglri ale auzului fonematic, etc.).
C). Cauze psiho-neurologice; produc efecte mai mari n cazul subiecilor cu o
constituie anatomo-fiziologic patologic (deficieni de intelect, cazul celor cu
tulburri psihice, senzoriale, sau a unor funcii psihice).
D). Cauze psihosociale:
-metodele greite de educaie,
-meninerea obinuinelor greite,
-oboseala (fizic sau psihic) excesiv,
-imitaiile unui model greit,
-etc.

Clasificarea tulburrilor de limbaj

Parrer mparte tulburrile de vorbire dup forma lor de manifestare, dup


criteriu simptomatologic:
1). Dislalii;
2). Disfonii.
El spune c toate acestea sunt defecte de emisiune (dislaliile), de rezonan i
motricitate laringial (disfoniile).
Riper ajunge la concluzia c exist patru categorii de tulburri:
1). Tulburrile de ritm:
-blbiala,
-bolboroseala,
-tumultus se/cermonus;
2). Tulburrile de articulare:

-dislaliile;
3). Tulburrile de fonaie:
-afonia,
-nazalitatea,
-stridena,
-guturalitatea;
4). Tulburri de simbolizare:
-dislaliile.
Tvatzel mparte tulburrile de vorbire n ase categorii:
1). Dislaliile;
2). Tulburri de ritm i caden;
3). Tulburri de limbaj cu etiologie organocerebral;
4). Tulburri de voce;
5). Tulburri de vorbire i voce psihogen;
6). Tulburri de vorbire la oligofreni i orbi.
Clasificarea lingvistic se refer la trei categorii de tulburri:
1). Deficiene fonetice
Este vorba de o pronunare greit a unor sunete, fr dificulti n recepia
acustic.
2). Deficiene foneticofonematice
Se menioneaz c exist deficiene de tipul celor de mai sus, la care se adaug i
deficiene acustice.
3). Deficiene foneticofonematice lexicogramaticale
Aici sunt incluse deficienele specifice categoriilor mai sus menionate, la care se
adaug ntrzieri n dezvoltarea limbajului (retardul de limbaj).
Clasificarea etiologic spune c tulburrile de limbaj pot fi privite din dou
perspective: senzoriale (deficiene senzoriale) i motorii; sau primare i secundare
(primare principale, dominante; secundare de mai mic importan, care pot
aprea ca din cauza tulburrilor primare).

Clasificarea morfologic se bazeaz pe criteriul localizrii structurale i nu se


refer dect la cauze organice evidente:
1). Afazie motorie;
2). Dizartrie bulbar;
3). Dislalii mecanice, etc.

Bazat pe criteriile logopedic, simptomatologic, psihologic, etiologic i


morfologic
1). Tulburri de pronunei sau de articulaie:
a). Dislaliile;
b). Rinolaliile;
c). Dizartriile;
2). Tulburri de ritm i fluen a vorbirii:
a). Blbiala;
b). Logonevroza;
c). Tahilalia;
d). Bradilalia;
e). Tumultus cermonis;
f). Tulburrile coreice;
g). Aftongia.
3). Tulburrile de voce:
a). Afonia;
b). Disfonia;
c). Fonasenia.
4). Tulburri de scris-citit:
A). Tulburri totale ale scris-cititului (dislexiile i disgrafiile);
B). Tulburri pariale ale scris cititului (alexiile i agrafiile).

5). Tulburri polimorfe:


a). Alalia;
b). Afazia.
6). Tulburri de dezvoltare a limbajului:
a). Mutismul psihogen = mutism electiv = mutism voluntar;
b). Retardurile verbale (ntrzierile n dezvoltarea limbajului).
7). Tulburri ale limbajului bazate pe disfuncii psihice:
a). Dislogiile;
b). Ecolaliile;
c). Jargon-afaziile;
d). Bradifaziile.

Exist o statistic efectuat pe populaia de vrst colar din Frana; 285000


copii: 27% = cu tulburri de limbaj; 2% dintre acetia repet clasa din cauza
tulburrilor de tip dislexo-disgrafic.
3-5 ani: 41% = cu tulburri de limbaj asociate unor tulburri psihice.
Studiu elveian; vrsta colar mic (rezultate date pe regiuni)
Tulburrile de limbaj difer de la o limb la alta.
Ceidan a examinat 3800 copii cu vrste cuprinse ntre 5 i 8 ani, axndu-se
pe dislalii. La cinci ani, dislaliile sunt n proporie de 26% la fete i de 34% la biei.
La opt ani, 15% la fete i 16% la biei.
n Romnia, o statistic efectuat pe precolari i colari mici, n Cluj Napoca:
14,53% precolari cu dislalie; 9,52% tulburri de vorbire n cazul colarilor mici.