Sunteți pe pagina 1din 5

Universitatea Babe-Bolyai, Cluj-Napoca

Facultatea de tiine Economice i Gestiunea Afacerilor


Anul universitar 2008/2009
Semestrul III
I. Informaii
laborator

generale

despre

curs,

seminar,

lucrare

practic

sau

Titlul disciplinei: DREPTUL COMERULUI INTERNAIONAL


Codul:
Numrul de credite:
Locul de desfurare: Facultatea de tiine Economice i Gestiune a
Afacerilor
Programarea n orar a activitilor:
II. Informaii despre titularul de seminar
Nume, titlul tiinific: Asist.univ.drd. Ciprian PUN
Informaii de contact: cpaun@econ.ubbcluj.ro, , tel. 0264-418652 int. 5833
Ore de audien: sala 503
Planificarea/Calendarul ntlnirii
Sptmna I: Introducere in teroria generala a dreptului comertului
international. Aspecte organizatorice privind seminarul.
Sptmna II: Interpretarea conventiilor si tratatelor internationale.
Aplicarea prevederilor tratatelor internationale in dreptul romanesc.
Aplicabilitatea hotararilor judecatoresti internationale si ale instantelor
arbitrale in dreptul national. Relatia intre dreptul roman si dreptul comunitar.
Sptmna III Introducere in teroria generala a dreptului comertului
international. Principiile dreptului comerului internaional. Izvoarele
dreptului comerului internaional.
Sptmna IV: Uzane comerciale standardizate. Regulile Incoterms;
Participanii la raporturile de comer internaional; Participanii la raporturile
de comer internaional
aparinnd ordinii juridice internaionale; Participanii la raporturile de
comer internaional aparinnd ordinii juridice interne; Societile
transnaionale.

Sptmna V: Formarea contractului de comer internaional; Demersuri


precontractuale; Scrisorile de intenii; Determinarea condiiilor generale ale
contractului; Legea aplicabila contractului de comert international; Repere
ale opiunii prilor cu privire la legea contractului; Lex mercatoria
universalis; Repere ale opiunii tribunalului arbitral cu privire la legea
contractului;
Sptmna VI: Contractele internationale. Specific. Trasaturi particulare.
Modele. Clauze speciale de reglementare a disputelor.
Sptmna VII: Contractul internaional. Clauzele generale ale contractului
de comer internaional; Clauze de meninere a valorii; Clauza ofertei
concurente; Clauza clientului cel mai favorizat; Clauza de hardship; Clauza
penal; Clauzele limitative de rspundere; Clauza de for major; Clauze de
interpretare; Pactul de preferin i clauza primului refuz; Clauzele specifice
ale contractului de comer internaional; Clauza de confidenialitate; Clauza
solve et repete; Clauzele de exclusivitate; Clauzele best efforts,
reasonable care, due diligence;
Sptmna VIII: EVALUAREA CUNOTIINELOR
Sptmna IX. CONTRACTUL INTERNATIONAL DE VANZARE DE MARFURI;
Vnzarea internaional de mrfuri. Convenia de la
Viena din anul 1980; Domeniul de aplicare al Conveniei de la Viena; Reguli
generale privitoare la interpretarea dispoziiilor Conveniei;
Sptmna X. Formarea contractului de vnzare; Coninutul contractului de
vnzare; Jurispruden
Sptmna XI. Arbitrajul internaional; Prezentare general a arbitrajului
internaional; Arbitrajul pe baza normelor de drept i arbitrajul n echitate;
Convenia de arbitraj; Tribunalul arbitral; Determinarea regulilor aplicabile
procedurii
arbitrale;
Sptmna XII. CONTRACTELE MODERNE DE COMERT INTERNAIONAL:
contractul internaional de
cooperare n producie; contractul internaional de livrri de mrfuri n
contrapartid (barter); contractul internaional de antrepriz cu referire
special la montaj industrial; contractele internaionale de service i
asisten tehnic; contractul de export complex; contractul internaional de
leasing; contractul internaional
de factoring; contractul internaional de turism; contractele internaionale de
transfer de tehnologie (contractul internaional de consulting-engineering;
contractul internaional de know-how, contractul internaional de cesiune de
brevet i de licen de brevet, contractul internaional de franchising);
contractul internaional de publicitate comercial; contractul internaional de
asigurare n comerul
2

internaional;
Sptmna XIII. Aspecte juridice internationale care faciliteaza schimburile
comerciale. Trasportul. Comertul electornic. Fiscalitatea.
Sptmna XIV. Aspecte internationale privind preluarea si fuziunile de
societati. Rolul companiilor multinationale. Negocierea si preluarea
companiilor. Aspecte practice. Finalizarea contractelor de achizitie.
Particularitati.

Bibliografie seminarii
1. ***Documente de baz ale Comunitilor Europene, Ediia a II-a,
Editura Polirom, Iai, 2002.
2. 4.O. Cpn, B. tefnescu, Tratat de drept al comerului
internaional, Ed. Academiei, vol.I, Partea general, 1985; vol. II,
partea special, 1987;
3. 5.B. tefnescu (coordonator), Dreptul comerului internaional
documente, Ed. Lumina Lex, 2003;
4. 6.M. Costin, S. Deleanu, Dreptul comerului internaional, Ed.
Lumina Lex, 1994, 1997, 1999;
5. 7.D. Sitaru, Dreptul comerului internaional (tratat), vol.I, Ed. All
Beck, Bucureti, 2004;
6. Acordul European instituind o asociere intre Romnia, pe de o parte,
si Comunitatile Europene si Statele Membre ale acestora, pe de alta
parte,
ratificat
prin
Legea
20/1993,
publicat
in
MO
nr.73/12.04.1993.
Available
online
at:
http://www.njcl.fi/1_2006/article3.pdf
7. B. tefnescu, Dreptul comerului internaional, Univ. Dimitrie
Cantemir, Bucureti, 1993, partea general;
8. Baasch Andersen C. Uniform application of the international sales
law. Understanding uniformity, the global jurisconsultorium and
examination and notification provisions. The Hague, Kluwer law
international, 2007. xiv, 286 p.
9. Bianca/Bonell (eds.), Commentary on the International Sales Law
(Milano 1987)
10. Brndua tefnescu, Octavian Cpn, .a., Dicionar juridic
de comer exterior, Editura tiinific i Enciclopedic, Buc., 1986;
11. Clin M. Costin, Contractul internaional de concesiune
comercial. Concept.Caractere juridice. Natur. Varieti., n Revista
de drept comercial nr.9/1997, p.44 i urm.
12. Clin M. Costin, Distribuia comercial n reea, Editura Rosetti,
Buc., 2004.
13. Clin M. Costin, Dreptul aplicabil contractului de concesiune
comercial exclusiv, n Revista de drept comercial nr.3/1998,
p.110 i urm.;
3

14. Cristian George Buzan, Principiul lex voluntatis i lex mercatoria


universalis aspecte de drept comparat, Revista de drept comercial
nr.3/2000, p.58 i urm.
15. Dumitru Mazilu, Contribuia Naiunilor Unite pentru Drept
Comercial Internaional la promovarea unor reguli uniforme n
domeniul comerului electronic, Revista de drept comercial
nr.4/1999, p.91 i urm.;
16. Enderlein/Maskow/Strohbach, Internationales Kaufrecht (1991)
17. Felemegas J., ed. An international approach to the interpretation
of the United Nations Convention on Contracts for the International
Sale of Goods (1980) as uniform sales law. Cambridge, Cambridge
University Press, 2007. xv, 528 p.
18. Giannini G. The formation of the contract in the UN Convention
on the International Sale of Goods: a comparative analysis. Nordic
journal of commercial law (Turku) 1:2006.
19. Gil-Wallin S. Liability under pre-contractual agreements and their
application under Colombian law and the CISG. Nordic journal of
commercial
law
(Turku)
1:2007.
Available
online
at:
http://www.njcl.utu.fi/1_2007/article1.pdf
20. Herber/Czerwenka, Internationales Kaufrecht (1991)
21. Honsell (Hrsg.), UN-Kaufrecht (Wien usw. 1996)
22. Horn, N. Cross-Border Mergers and Acquisitions and the Law: A
General
Introduction
(Studies
in
Transnational
Economic
Law),Kluwer Law International, 2001.
23. In English and French on facing pages.
24. Introducere n legislaia Uniunii Europene / Walter Cairns ;
traducere: Titus Dumitrescu ; consultant tiinific: prof. univ. dr.
Petre Priscaru. - Bucureti : Universal Dalsi, 2001.
25. Ion Dogaru, Tudor R. Popescu, Constantin Mocanu, Maria Rusu,
Principii i instituii n dreptul comerului internaional, Editura
Scrisul Romnesc, Craiova, 1980.
26. Jacques Mestre, Marie-Eve Pancrazi, Droit commercial. Droit
interne et aspects de droit international, L.G.D.J., 2003;
27. Kenfack H. Droit du commerce international. 2nd ed. Paris,
Dalloz, 2006. 165 p., en particulier, p. 95 et s.
28. Lang, M. Tax Treaty Interpretation, Linde Verlag, Vienna, 2001.
29. Mircea N. Costin, Dicionar de drept internaional al afacerilor,
vol.1-3, Editura Lumina Lex, Bucureti, 1996;
30. Mircea N. Costin, Drept comercial internaional. Ghid alfabetic,
Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987;
31. N.Pun, A.C. Pun,G.Ciceo, Europa Unit, Europa noastr, Ed.
Presa Universitar Clujean, 2003.
32. Nabati F. M. Les rgles d'interprtation des contrats dans les
Principes d'UNIDROIT et la CVIM : entre unit structurelle et
diversit fonctionnelle. Uniform law review / Revue de droit
uniforme (Roma) 12:2:247-263, 2007. (New series)
33. Neumayer/Ming, Convention de Vienne sur les contrats de vente
internationale de merchandises (Lausanne 1993)
4

34. Ralph H. Folsom, Michael W. Gordon, John A. Spanogle,


International Business
35.
Ray August, International Business Law: Text, Cases, and
Readings, Prentice Hall
36. Transactions In A Nutshell, West Group (31 December 2004), 7th
edition,
37. Tratatul de la Nisa : text tradus i comentat / vol. coord. de Vasile
Vese, Adrian Ivan ; trad. coord. de Rodica Baconsky ; trad. de
Monica Bali, Maria Moldovan, Iustin Mureanu. - Cluj-Napoca :
Dacia, 2001.